Društvo| Ekonomija| IT

Za čije babe zdravlje

uros_vozdovac RSS / 05.11.2013. u 17:01

Eto i to se desilo, Stiv Balmer uzvratio vrlom premijeru Srbije Ivici Dačiću posetu, bio, posedeo, porazgovarao i otišao. Ko je i koliko pametniji od ove posete, đavo će ga znati, Balmer je odlazeći, zli jezici bi tvrdili da ide gde ga zovu, a od Ivice Dačića umeju mudri saveti da se dobiju, kažu isto upućeni.

U međuvremeno, svodimo račun... Moj gost je Peđa Popović sa sajta Istinomer uz ključnu pomoć Gorana Rakića, dragog kolege i prijatelja. Imaju reč:

 “IT sektor je jedan od glavnih ekonomskih prioriteta, što može biti podsticaj za ekonomski oporavak zemlje. Srbija poseduje ogroman potencijal u ovoj oblasti“, izjavio je juče premijer Ivica Dačić, nakon sastanka sa generalnim direktorom kompanije “Majkrosoft” Stivom Balmerom. On je istakao kako je “Majkrosoft” istinski partner Vlade koji podržava njene napore u razvoju IT industrije i učestvuje u procesu povećavanja stope digitalne pismenosti, kao i zaštite intelektualne svojine.

19458521_b.jpg Dačić i Balmer

A Vlada Srbije i "Majkrosoft" ponovo su uspostavili bližu saradnju pre tačno godinu dana. Naime, u otvorenom postupku javne nabavke od 16. novembra 2012, vrednom 2,45 milijardi dinara (27 miliona dolara), država Srbija se obavezala da će u naredne tri godine svi organi državne uprave, njih 70, koristiti isključivo "Majkrosoft" proizvode. Ugovor o nabavci trajnih sredstava "Majkrosoft" proizvoda za potrebe organa državne uprave potpisan je 29. marta ove godine.

Postoje mišljenja da je tako prekršen proces Zakona o javnim nabavkama, da je u pitanju netransparentnost postupka i da je tako Vlada Srbije oštetila budžet države Srbije, favorizujući kompaniju "Majkrosoft". Takođe, takvim ponašanjem Vlada Srbije je, potencijalno, organe državne uprave postavila u zavisan položaj kada je u pitanju kompjuterska komunikacija.

Izričito navođenje proizvoda jedne kompanije u suprotnosti je sa članom 39 (stav 4) Zakona o javnim nabavkama, čime su favorizovani proizvodi ove američke kompanije u odnosu na konkurenciju, kaže za Istinomer Nemanja Nenadić, programski direktor Transparentnosti Srbije.

"Zakon o javnim nabavkama, koji je tada bio na snazi, sadrži mogućnost da se navede robni znak ili ime proizvođača, ukoliko ne može da se opiše na pravi način. Međutim, takvu odredbu trebalo bi da prati i ekvivalent. Dakle, u konkretnom slučaju trebalo bi da piše "Majkrosoft" ili ekvivalent, što se nije dogodilo."

Pokušaji da obrazloženje dobijemo od ekspertskog organa u tom domenu, Uprave za javne nabavke, nakon višednevnih pokušaja, nisu urodili plodom. Takođe, odgovor nismo dobili ni od Vlade Srbije, iako smo prva pitanja poslali još tokom juna ove godine. Stefan Lazarević, državni sekretar u Ministarstvu trgovine, zadužen za telekomunikacije, ističe da se na tender nije prijavila kompanija "Majkrosoft", firma koja je izričito navedena u pozivu za nabavku, već dva konzorcijuma sa po dve domaće firme.

"U predmetnoj javnoj nabavci kompanija ‘Majkrosoft' nije bila u ulozi ponuđača i shodno tome nije ni izabrana. Umesto njih, u ulozi ponuđača pojavila su se četiri ovlašćena ‘Majkrosoft' partnera (Saga, Informatika, Comtrade i E-Smart Systems) u formi dva konzorcijuma koji su na kraju i izabrani", kaže Lazarević za Istinomer.

IGNORISANJE RADNE GRUPE:

Nabavku je sprovela Uprava za zajedničke poslove republičkih organa, koja je ignorisala sve preporuke Radne grupe za utvrđivanje potreba organa državne uprave za licencnim softverom kompanije "Majkrosoft", koju je imenovala upravo Vlada. Iako formirana zbog proizvoda "Majkrosofta", Radna grupa je Vladi savetovala da se pomenuti softveri uporede sa onima otvorenog koda ("open source") u cilju "optimizacije troškova, ostvarivanju uštede u budžetu, efikasnijeg rada, kao i modernizacije državne uprave". Takođe, Radna grupa je preporučila da se preispitaju predloženi modeli nabavke (Enterprise Agreement, Large Account Reseller - LAR), tačnije da se unese zahtev za besplatnom nadogradnjom softvera, kao i da se nabavka sprovede javno i transparentno. Ali, bez uspeha.

Usvojeni model, prema rečima stručnjaka, obesmišljava prosec javne nabavke, jer su za njegovu realizaciju posrednici unapred određeni, što je učinio upravo "Majkrosoft". A u Srbiji postoje četiri velika ovlašćena partnera "Majkrosofta" - "Saga", "Informatika", "Comtrade" i "E-Smart Systems". Ove četiri firme pojavile su se na tenderu u dva konzorcijuma i na kraju su i dobile posao. Takođe, realizacija ovakvog modela ne može da se ostvari bez "krovnog" ugovora države sa "Majkrosoftom", što se na kraju i dogodilo 10. maja u Sijetu, odnosno mecec i po dana po potpisivanju Ugovora o nabavci, što nije praksa kada je u pitanju Zakon o javnim nabavkama.

Da je u pitanju isti ugovor potvrdio je za Istinomer i Slobodan Kačarević, zamenik direktora "Informatike".

"Prvo je bio raspisan javni konkurs za najbolju ponudu u Srbiji, a zatim je usledio potpis ‘krovnog' ugovora Vlada Srbije i "Majkrosofta" u Sijetlu.".

Međutim, Kačarević tvrdi da je umesto licenci za naredne tri godine konkurs za javne nabavke raspisan za pokrivanje nelegalnog korišćenja "Majkrosoft" softvera iz prethodnih godina.

"Već nekoliko godina unazad nije bilo rešeno korišćenje ‘Majkrosoftovih' programa u državnoj upravi i organima, pošto je prethodni ugovor istekao i nije produžen, a novi nije napravljen."

SVRSISHODNOST ILI VLADA U SUPERMARKETU:

Popust koji je američka kompanija dala Vladi Srbije glavni je argument naših državnih organa u korist ovakve nabavke. Prema rečima državnog sekretara Stefana Lazarevića, centralizovanom nabavkom dobija se popust od 30 odsto u odnosu na maloprodajne cene, ali i mogućnost plaćanja na tri godine.

Iako bi na prvi pogled ostvareni popust mogao da deluje kao povoljno rešenje, osim poštovanja Zakona, postavljaju se pitanja svrsishodnosti i isplativosti ovakve nabavke, a prema napomenama na koje je u svom izveštaju i preporukama ukazala i Radna grupa. Primera radi, naručeno je 38.229 Ofis paketa (Office) i Operativnih sistema Vindous (Windows), za čije je pravo korišćenja licenci i održavanja u periodu od tri godine plaćeno nešto više od 1,4 milijarde dinara, dakle više od polovine ukupne sume. Umesto plaćene licence, a prema praksi koja se primenjuje u svetu, novac se mogao uštedeti korišćenjem softvera otvorenog koda, poput Libre ofisa (Libreoffice) ili operativnog sistema Ubuntu koji su besplatni i prilično rasprostranjeni. Prema definiciji, softveri otvorenog koda su programi slobodni za korišćenje, proučavanje i nadograđivanje bez plaćanja licence. Korišćenjem softvera otvorenog koda benefit mogu da imaju svi, od građana i preduzeća do države. Za razliku od njih, licencni softveri se plaćaju ugovorima za korišćenje, koji se odnose na narednih nekoliko godina ili trajno.

Programer Goran Rakić, koji je angažovan na projektu otvorenog koda Libre ofis (Libreoffice), sličan pomenutom "Majkrosoftovom" Ofis paketu, smatra da bi novac, umesto na plaćanje "Majkrosoftu", svrsishodnije mogao da se uloži u angažovanju lokalne privrede za nadogradnju, razvoj softvera, ali i potencijalnu obuku.

„Na taj način operativni sistem bi mogao da se nadogradi i razvije, a država da postane vlasnik intelektualne svojine, umesto da bude zavisna od ‘Majkrosofta'. Razlozi za ovakav pristup poslovanju su funkcionalnost, razvoj IT sektora, isplativost, odnosno značajna ušteda koja se može meriti i milionima evra ili dolara. Međutim, ne razmišlja se o tome. Umesto da postigne optimalni efekat po pitanju budžetskih ušteda, Vlada se ponaša kao da je u supermarketu - po principu sviđa mi se ili ne. Zašto se tako ponašaju znaju samo oni", kaže za Istinomer Goran Rakić.
Open source: Besplatni, funkcionalni, dostupni Open source: Besplatni, funkcionalni, dostupni

open-source.jpg 

Dobrih primera kombinovanja slobodnih i licencnih programa ima širom sveta, i u državnom i u privatnom sektoru. Od uprave grada Minhena, koja je u roku od osam godina u potpunosti prešla na otvoreni kod, italijanske pokrajine Umbria, Vlada Kine, Velike Britanije, Francuske, Akademija vazduhoplovnih snaga SAD ili naučnika NASA-e, koji koriste "open source" za svoju svemirsku stanicu. Ili kada je reč o Srbiji - Ministarstvu odbrane, Prvog osnovnog suda, Agencije za borbu protiv korupcije... Svi oni kombinuju licencne i softvere otvorenog koda. Protivnici korišćenja otvorenog koda kao problem navode potencijalnu nekompatibilnost sa licencnim softverima, odnosno vremenom i troškovima prelaska na otvoreni ili kombinovani model. To je, kažu stručnjaci, tačno u nekim slučajevima, naročito kada su u pitanju složeniji programi, mrežni ruteri i slično. Međutim, sve je više primera mešanja dva pristupa. Kada se radi o integrisanju softvera otvorenog koda sa pomenutim "Ofis" i "Vindous" paketima, dodatnih troškova nema, a već zaposleni IT stručnjaci u državnoj službi mogu bez posebne dodatne obuke da vode računa o programima otvorenog koda. I u svakodnevnom životu softveri otvorenog koda su nezaobilazni, jer gotovo da ne postoji korisnik interneta koji nije upotrebio internet pretraživače "Mozilla", "Google Chrome" ili Android sistem na mobilnom telefonu.

U 2014. PLAĆAMO MILIJARDU:

Jedina dokumenta koja smo dobili od Vlade Srbije jesu preporuka Radne grupe i kopija ugovora sa američkom kompanijom, prema kojoj bi u 2014. godini država Srbija trebalo da "Majkrosoftu" isplati 39 odsto ukupne sume, odnosno skoro milijardu dinara (956.189.739). Podsetimo, naša zemlja ima dvostruko veći izvoz softvera nego malina, koje (i dalje) važe za brend Srbije, što sve češće ističe i premijer Ivica Dačić. Vlada Srbije bi zato mogla da razmisli i o pomoći tom sektoru, umesto što jedan ovako vredan posao, suprotno Zakonu, prepuštaju jednom proizvođaču. A nama, građanima, ostaje da sve to plaćamo.

Dokumenta:

2zs8fac.jpgIzveštaj o potrebama

2exwtwk.jpgZaključak Vlade o nabavci Microsoft licenci

2a6057c.jpgUgovor o nabavci trajnih sredstava

119mbuu.jpgVrednost Ugovora

---

 Stavka iz Budžeta

budzet2014.png 



Komentari (49)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

niccolo niccolo 17:20 05.11.2013

Nažalost

za većinu, ako ne i sve, domaće političare je IT nešto potpuno strano. Apsolutno ne postoji svest o potrebi strategije u toj oblasti. I to ne u smislu onih Dinkićevih šatro podsticaja, nego državnim organima treba toliko i toliko hardvera, toliko i toliko softvera, pa hajde da vidimo šta dobijamo ako uzmemo od ovih, šta ako uzmemo od onih, pa na koliko mora da se vrši upgrade, odnosno kupovina novog softvera...pa bezbednost IT sistema kao veliki i važan deo strategije...Tek kad sve te elemente imaš možeš da donešeš odluku i praviš planove nabavke i postigneš benefit za državnu kasu.

Doduše, da ne bude da samo kritikujem političare, i većina građana dobacuje samo do Microsofta, IEa i Officea. Pa i ne shvataju u čemu je problem s ovakvim ugovorima, šta smo mogli bolje i jetfinije i koliko je to jeftinije sigurno...
uros_vozdovac uros_vozdovac 22:29 05.11.2013

Re: Nažalost

iqiqiq
ima li u Strategiji nešto korisno napisano Стратегија развоја и подршке индустрији информационих технологија


Ponegde, u tragovima da, najviše ima lepih želja. nema interoperabilnosti, a to je ključ svega.
highshalfbooze highshalfbooze 17:44 05.11.2013

Ništa bez provizije

U predmetnoj javnoj nabavci kompanija ‘Majkrosoft' nije bila u ulozi ponuđača i shodno tome nije ni izabrana. Umesto njih, u ulozi ponuđača pojavila su se četiri ovlašćena ‘Majkrosoft' partnera

uros_vozdovac uros_vozdovac 17:51 05.11.2013

Re: Ništa bez provizije

highshalfbooze
U predmetnoj javnoj nabavci kompanija ‘Majkrosoft' nije bila u ulozi ponuđača i shodno tome nije ni izabrana. Umesto njih, u ulozi ponuđača pojavila su se četiri ovlašćena ‘Majkrosoft' partnera



Nije šija nego vrat, nisam ja - Dačić je, majkemi!
Jelica Greganović Jelica Greganović 18:12 05.11.2013

Nisam znala

da smo sa Majkrosoftom toliko bliski da sa njim pričamo sa ispasanom košuljom...
highshalfbooze highshalfbooze 18:22 05.11.2013

Re: Nisam znala

Nisam znala da smo sa Majkrosoftom toliko bliski da sa njim pričamo sa ispasanom košuljom

Ne znam kako u Sloveniji, ali u Srbiji se sve radi na familijarnim osnovama, pa je zbog toga i ponašanje malo slobodnije. Ko u Nušićevo vreme.
maksa83 maksa83 18:34 05.11.2013

Re: Nisam znala

Jelica Greganović
da smo sa Majkrosoftom toliko bliski da sa njim pričamo sa ispasanom košuljom...

"Znači windows, znači word, znači kupili ste Nokiu, znači to je Nokia, i Vi ste je kupili..."
uros_vozdovac uros_vozdovac 18:56 05.11.2013

Re: Nisam znala

maksa83
Jelica Greganović
da smo sa Majkrosoftom toliko bliski da sa njim pričamo sa ispasanom košuljom...

"Znači windows, znači word, znači kupili ste Nokiu, znači to je Nokia, i Vi ste je kupili..."

.. developers, developers, DEVelopers, DEVELopers, DEVELOPERS, znači DEVELOPERS~
Jelica Greganović Jelica Greganović 19:17 05.11.2013

Re: Nisam znala

Ne znam kako u Sloveniji

I bolje da ne znaš...
antioksidant antioksidant 19:19 05.11.2013

Re: Nisam znala

uros_vozdovac
maksa83
Jelica Greganović
da smo sa Majkrosoftom toliko bliski da sa njim pričamo sa ispasanom košuljom...

"Znači windows, znači word, znači kupili ste Nokiu, znači to je Nokia, i Vi ste je kupili..."

.. developers, developers, DEVelopers, DEVELopers, DEVELOPERS, znači DEVELOPERS~

mislim da je dačić upravo zbog toga obukao plavu košulju. nadao se da će trčati okolo i malo se znojiti... ali stiv tvrda srca beše
niccolo niccolo 19:26 05.11.2013

Re: Nisam znala

Чекај мало, зар се Балмер није повукао с места цеоа?
antioksidant antioksidant 19:32 05.11.2013

Re: Nisam znala

niccolo
Чекај мало, зар се Балмер није повукао с места цеоа?

jeste, zato nisu skakutali po aerodromu



inace, sta te cudi? zar ovde i ne dovode samo bivse? djulijani, fratini, guzenbauer, stros kan...
pa sta mislis zasto putin odbija da dodje?
niccolo niccolo 19:42 05.11.2013

Re: Nisam znala

zar ovde i ne dovode samo bivse?

То јесте

pa sta mislis zasto putin odbija da dodje?

maksa83 maksa83 19:51 05.11.2013

Re: Nisam znala

uros_vozdovac
maksa83
Jelica Greganović
da smo sa Majkrosoftom toliko bliski da sa njim pričamo sa ispasanom košuljom...

"Znači windows, znači word, znači kupili ste Nokiu, znači to je Nokia, i Vi ste je kupili..."

.. developers, developers, DEVelopers, DEVELopers, DEVELOPERS, znači DEVELOPERS~

Tvrdim opet da je ovo bila Operacija, tj. vrbovanje da ga dovedu da bude Ministar Poljoprivrede.

Znači, Balmer - Znanje-Imanje, uleće i kreće: SELJACI-SELJACI-SELJACI-SELJACI! al' onako uz Moravac umesto Glorije Estefan, znači jedan levo, dva desno...
niccolo niccolo 20:08 05.11.2013

Re: Nisam znala

vrbovanje da ga dovedu da bude Ministar Poljoprivrede

Jao ćuti, kad je bila priča oko rekonstrukcije javi mi se jedan poznanik da me pita nešto oko poreskog tretmana nekog ugovora - oni naši su preko interneta našli neku ženu koja je negde u inostranstvu stručnjak za nešto u oblasti poljoprivrede i pošalju oni njoj mail i ponude joj da bude ministar poljoprivrede. Žena mislila da je neki džank mail i ignorisala, ali budu ovi naši uporni i stupe na kraju u kontakt sa njom te su joj bili poslali i nacrt ugovora. I krene ona da se raspituje po bližoj i daljoj familiji u čemu je fora, te taj ugovor dođe do tog poznanika koji je neki dalji njen rođak. I onda on pita mene i tako ja dođem do informacije iz prve ruke da su bukvalno guglali ljude da im ponude da budu ministri...
antioksidant antioksidant 20:10 05.11.2013

Re: Nisam znala

i tako ja dođem do informacije iz prve ruke da su bukvalno guglali ljude da im ponude da budu ministri...

sastav vlade dokazuje ove tvoje reci
radulovic je lepo pozicionirao blog na pretragama, to je ocito
highshalfbooze highshalfbooze 21:04 05.11.2013

Re: Nisam znala

uros_vozdovac
maksa83
Jelica Greganović
da smo sa Majkrosoftom toliko bliski da sa njim pričamo sa ispasanom košuljom...

"Znači windows, znači word, znači kupili ste Nokiu, znači to je Nokia, i Vi ste je kupili..."

.. developers, developers, DEVelopers, DEVELopers, DEVELOPERS, znači DEVELOPERS~


Dobar motivacioni govor. Znači treba nam baš tako nešto
highshalfbooze highshalfbooze 21:05 05.11.2013

Re: Nisam znala

antioksidant

radulovic je lepo pozicionirao blog na pretragama, to je ocito


Znači, bukvalno je SEO u fotelju
angie01 angie01 23:31 05.11.2013

Re: Nisam znala

da smo sa Majkrosoftom toliko bliski da sa njim pričamo sa ispasanom košuljom..


nije to bliskost, to je samo 'nako, tradicionalno.

...sledeci put ce da mu peva Miljacku.
Vesna Knežević Ćosić Vesna Knežević Ćosić 21:31 05.11.2013

Balmer i prljavi ples

„Proveo sam se kao nikad u životu i nikad se nisam ovako osećao, kunem se da je to istina i sve to dugujem tebi“>

uros_vozdovac uros_vozdovac 22:27 05.11.2013

A šta je ovde problem

Da probam da objasnim šta vidim sporno u ovom pristupu, što bi se reklo...

Nemam ništa protiv da država kupi licence od Microsofta, pa makar i Balmera dočekali kao Haile Selasija, stvarno nemam. Imam problem što ova država samo troši novac poreskih obveznika a nije ni pokušala da ni na koji način ne pokuša da uštedi, nego ni ne pokuša da ohrabi one koji štede.
Na primer, na koji način su nagrašeni subjekti koji su u svoj posao implementirali nešto od FLOSS projekata, i pri tom se lišili potreba za licencama. Nije da ih nema, LibreOffice trči čak i pojedinim institucijama u Srbiji, na koji način su nagrađeni?
Osim pukom činjenicom da je broj licenci manji nego što bi bio, pa je i ukupna suma manja. Nema nagrade, ama baš nikakve.

Koji je napor srpska IT pamet okupljena oko Stefana Lazarevića učinila na polju interoperabilnosti, ako smem da pitam? Koji je napor učinila notorna poreska uprava da omogući malim preduzećima da ne moraju da imaju Windows preskup OS i MS Office paket? Nikakav, poslala im je poreskog inspektora da proveri legalnost kopije MS Office i Windowsa koji MORAJU DA IMAJU ukoliko žele da popune poresku prijavu.
Mali je to napor, a velika šteta.

Sledeći put kada kmečimo državi da uradii ovo ili ono, ili obezbedi puki opstanak nekog marginalnoj grupi okupljenoj oko problema i traži novce od države, a da se svi setimo da i oko FLOSS projekata ima marginalna grupa koji sada kmeče a ostale baš briga koji je OS i koji Office paket.

Jel stvarno baš briga sve? Čak i kad košta koliko košta?

Ono što se mora uraditi, ukoliko ova država želi da učini nešto, a tiče se IT-ja je sledeće:
Mora se razjuriti kadar koji danas donosi stručne odluke, te sve digitalne agende, ti E-razvoji, i sve te besmislice okupljenje oko želje i potrebe da regulišu, donose odluke, upravljaju, jer su im rezultati mizerno mali.
cybernaut cybernaut 15:12 07.11.2013

Imam jedno pitanje. U stvari dva.

U stvari tri.

Prvo gde je bio FLOSS kada je raspisan tender i da li je mogao da odgovori na zahteve ili nije.
Drugo, zašto nije uzet u obzir i Apple. Moćna smo država, bezveze je da se brukamo sa MS OS, kad ima fancy.


treće nije pitanje nego ideja. Prirodno bi bilo da se zbog ovakvih stvari pozove na kolektivnu građansku neposlušnost Stop finansiranju monopola! Ja zaista počinjem da mislim da je plaćanje poreza logička greška kad vidim šta se sa tim novcem radi.

Mogli bismo kolektivno da prestanemo da plaćamo porez.
uros_vozdovac uros_vozdovac 16:42 07.11.2013

Re: Imam jedno pitanje. U stvari dva.

cybernaut
U stvari tri.

Prvo gde je bio FLOSS kada je raspisan tender i da li je mogao da odgovori na zahteve ili nije.
Drugo, zašto nije uzet u obzir i Apple. Moćna smo država, bezveze je da se brukamo sa MS OS, kad ima fancy.


treće nije pitanje nego ideja. Prirodno bi bilo da se zbog ovakvih stvari pozove na kolektivnu građansku neposlušnost Stop finansiranju monopola! Ja zaista počinjem da mislim da je plaćanje poreza logička greška kad vidim šta se sa tim novcem radi.

Mogli bismo kolektivno da prestanemo da plaćamo porez.

Odgovor na prvo pitanje je, da mogao je da odgovori, ali nije. Vidi u čemu je stvar, nije se postavljalo pitanje FLOSS ili MS, pazi citat:
Zaključkom Vlade 05 Broj: 404-2342/2012 od 30. marta 2012. godine je utvrđena neophodnost da se pristupi jedinstvenoj centralizovanoj nabavci Microsoft trajnih licenci za sve organe državne uprave sa periodom održavanja i osiguranja u trajanju od tri godine, kao i da se pristupi nabavci usluga tehničke podrške u punom obimu.


Dakle vlada ne traži alternativno rešenje, ona traži najbolju ponudu za MS rešenje, dakle tu nema mesta da se bilo ko gura, da napravim paralelu, to je kao kad bi vlada raspisala tender za nabavku Audi vozila i posle neko proziva Mercedes što se nije javio na tender...

Šta se još vidi iz papira, Radna grupa je korektno odradila posao, i savetovala je da se makar istraže alternative, navela uspešne projekte koji su adoptirali FLOSS, ali Vlada je prešla preko tih zaključaka Radne grupe konstatacijom da su oni (Radna grupa) izašli iz svojih nadležnosti i time zanemarila preporuke.

Za Apple nemam odgovor, nek se njihovi prodavci jave, ako hoće ugostiću ih na blogu. Ali mislim da bi oni isto mogli da se pridruže protestu, makar iz pogrešnih (neslobodnih) motiva.
maksa83 maksa83 16:51 07.11.2013

Re: Imam jedno pitanje. U stvari dva.

Za Apple nemam odgovor, nek se njihovi prodavci jave, ako hoće ugostiću ih na blogu. Ali mislim da bi oni isto mogli da se pridruže protestu, makar iz pogrešnih (neslobodnih) motiva.

Dok se Apple prodavci ne jave, ja bih samo rekao da je to loša ideja iz bar 2 razloga - a) preskupo je, čak i za mnogo bogatije zemlje, i b) potpuno nepodesno za bilo kakve ozbiljne enterprise primene (a državne potrebe jesu enterprise potrebe). Apple nije enterprise ready.

Uzgred, postoji dobar razlog što je npr. MS zvanični OS državnih organa u USA - zadovoljava njihove vrlo visoko postavljene accessibility standarde, a zadovoljava ih baš zato - da bi mogao da bude "državni OS USA".

uros_vozdovac uros_vozdovac 16:58 07.11.2013

Re: Imam jedno pitanje. U stvari dva.

maksa83
Za Apple nemam odgovor, nek se njihovi prodavci jave, ako hoće ugostiću ih na blogu. Ali mislim da bi oni isto mogli da se pridruže protestu, makar iz pogrešnih (neslobodnih) motiva.

Dok se Apple prodavci ne jave, ja bih samo rekao da je to loša ideja iz bar 2 razloga - a) preskupo je, čak i za mnogo bogatije zemlje, i b) potpuno nepodesno za bilo kakve ozbiljne enterprise primene (a državne potrebe jesu enterprise potrebe). Apple nije enterprise ready.

Uzgred, postoji dobar razlog što je npr. MS zvanični OS državnih organa u USA - zadovoljava njihove vrlo visoko postavljene accessibility standarde, a zadovoljava ih baš zato - da bi mogao da bude "državni OS USA".



Slažem se, ideja je da se jasno pokaže, al` kud ćeš jasnije... Nego ka` će Elop kod Dačića
maksa83 maksa83 17:12 07.11.2013

Re: Imam jedno pitanje. U stvari dva.

Ok, možda nisam bio jasan, kad kažem accessibility ne mislim na otvorenost za prčkanje od strane viših instanci, nego na UI accessibility features, tj. mogućnost da ljudi sa smanjenim motoričkim/manipulativnim sposobnostima i oštećenim čulima rukuju računarima. USA državni aparat je equal opportunity employer i ima vrlo visoko postavljene standarde po tom pitanju, a MS softver ih baš iz tog razloga zadovoljava. Npr. dosta je da neko na tenderu za softver postavi te uslove i onda sav FLOSS i sl. ode ćaozdrao.
uros_vozdovac uros_vozdovac 17:14 07.11.2013

Re: Imam jedno pitanje. U stvari dva.

maksa83
Ok, možda nisam bio jasan, kad kažem accessibility ne mislim na otvorenost za prčkanje od strane viših instanci, nego na UI accessibility features, tj. mogućnost da ljudi sa smanjenim motoričkim/manipulativnim sposobnostima i oštećenim čulima rukuju računarima. USA državni aparat je equal opportunity employer ima vrlo visoko postavljene standarde po tom pitanju.


E sad je jasno, kao dan. Ko bi normalan trpeo da se Solitare zove, kako se već zove, ček...

AisleRiot!

Ma ko im nadeva imena majkumu!
cybernaut cybernaut 19:54 08.11.2013

Re: Imam jedno pitanje. U stvari dva.

uros_vozdovac

Odgovor na prvo pitanje je, da mogao je da odgovori, ali nije. Vidi u čemu je stvar, nije se postavljalo pitanje FLOSS ili MS, pazi citat:
Zaključkom Vlade 05 Broj: 404-2342/2012 od 30. marta 2012. godine je utvrđena neophodnost da se pristupi jedinstvenoj centralizovanoj nabavci Microsoft trajnih licenci za sve organe državne uprave sa periodom održavanja i osiguranja u trajanju od tri godine, kao i da se pristupi nabavci usluga tehničke podrške u punom obimu.

Dakle vlada ne traži alternativno rešenje, ona traži najbolju ponudu za MS rešenje, dakle tu nema mesta da se bilo ko gura, da napravim paralelu, to je kao kad bi vlada raspisala tender za nabavku Audi vozila i posle neko proziva Mercedes što se nije javio na tender...





E BAŠ SU BEZOBRAZNI!


Osim što protivpravno finansiraju američke monopole, ubijaju diverzitet OS-a! Ljudsko je pravo odabir operativnog sistema!
Ja bih njih tužila za mobing
Sreća pa ne radim za državnu upravu!!



vrabac_u_steni vrabac_u_steni 22:28 05.11.2013

Godzila i Godzilica

bio, posedeo, porazgovarao i otišao


ne mož` taj da posedi kad je čelav, eventualno je to moglo da se desi našem dragom Ivici. ovo je jedna od retkih prilika kada sam osetio saželjenje prema njemu, trebalo je sedeti sa Balmerom u istoj prostoriji. htedoh u prvi mah da prokomentarišem ovu fotku sa "Godzila protiv Godzile" ali sam se ipak predomislio, ipak je Balmer veća Godzila, nasram njega Ivica mu takoreć dođe kao neka Godzilica.

pošto još niko nije okačio, ja bih da se ovo ipak ne propusti i da se još jednom podsetimo, od viška glava ne boli:

uros_vozdovac uros_vozdovac 22:31 05.11.2013

Re: Godzila i Godzilica

vrabac_u_steni


Pogleda čovek bilo koju prezentaciju Stiva Džobsa, pa pogleda bilo koju prezetaciju Stiva Balmera, i čovek odmah skapira razliku između Apple i Microsoft-a.
opetnaistommestu opetnaistommestu 23:42 05.11.2013

Nije samo Microsoft kriv...

Ljudi, nije samo Majkrosoft krivac što je ovakvo stanje. Teže bi i Dačiću i Balmeru bilo da se ovako sprdaju da narod malo više razmišlja. Mogu i da prepišem ovde, a mogu i da postavim link (iako je malo džukački zbog samoreklame): Kako je Majkrosoft ukrao slobodu. A kad sam već bezobrazan, da budem skroz bezobrazan jer ima veze sa temom: Francuska Carina i slobodan softver, mali - veliki koraci
tadejus tadejus 08:14 06.11.2013

Re: Nije samo Microsoft kriv...

opetnaistommestu
Ljudi, nije samo Majkrosoft krivac što je ovakvo stanje. Teže bi i Dačiću i Balmeru bilo da se ovako sprdaju da narod malo više razmišlja. Mogu i da prepišem ovde, a mogu i da postavim link (iako je malo džukački zbog samoreklame): Kako je Majkrosoft ukrao slobodu. A kad sam već bezobrazan, da budem skroz bezobrazan jer ima veze sa temom: Francuska Carina i slobodan softver, mali - veliki koraci


jebaga stanislave ali ja te nista ne razumijem
sta ima narod da pečuje kernele
to se vi lijepo izmedju sebe dogovorite sta su standardi u vasoj struci
jer ako narod pocne da pečuje...
maksa83 maksa83 08:28 06.11.2013

Re: Nije samo Microsoft kriv...

to se vi lijepo izmedju sebe dogovorite sta su standardi u vasoj struci

"The nice thing about standards is that there are so many of them to choose from."

-- Grace Murray Hopper

[as quoted in the Unix Haters Handbook, p.10]


Ali Uroš je u pravu - fora da moraš da imaš Office i Windows zato što postoji jedan magični VBA makro koji izmasira podatke za aploud u Poresku je čist kretenizam. Ne postoji opravdan razlog da to tako mora da radi. Minimalno rešenje koje radi posao je xml-web servis sa nekom autentifikacijom i eventualno softver za unos za sve postojeće platforme. Ako država ne obezbedi taj softver onda neka obezbedi xml web servis + njegovu specifikaciju pa onda ko je lud može ručno da pakuje XML i aplouduje ga, ili da naruči/kupi softver za svoju platformu. Siguran sam da bi u tom segmentu tržište jako brzo našlo rešenje u skladu sa potrebama, za sve platforme.

P.S. Nema šta narod da peče kelnera. Inače, to sa vajabilitijem free rešenja nije tek tako čisto - staviš dž. softver i onda je sve dž. ili skoro beskrajno jeftino. Pa nije baš tako.
tadejus tadejus 08:42 06.11.2013

Re: Nije samo Microsoft kriv...

maksa83

"The nice thing about standards is that there are so many of them to choose from

Inače, to sa vajabilitijem free rešenja nije tek tako čisto - staviš dž. softver i onda je sve dž. ili skoro beskrajno jeftino. Pa nije baš tako.


aaaaaaaaaaaaaaa a ja mislila taj aj ti, to neka egzakta nauka, il bar tehnologija..
a kad tamo... a ono sve, pa nije bas tako, mnogi su standardi..
maksa83 maksa83 09:03 06.11.2013

Re: Nije samo Microsoft kriv...

aaaaaaaaaaaaaaa a ja mislila taj aj ti

Zato se i zove "aj ti".

"Ja ovo ne znam, aj ti to uradi."

to neka egzakta nauka, il bar tehnologija..a kad tamo... a ono sve, pa nije bas tako, mnogi su standardi..

Niko nikad nije tvrdio da je to predvidljiva industrija, naprotiv - po zlu je poznata po kašnjenjima i fijaskoima. Doduše, ako se nešto tu zna, onda se zna da Sve Može.

Ono što nije odmah očigledno je - cena, koja ima fiksne i izračunjive delove (hardver, softver, infrastruktura, itd.) i one ne baš tako predvidljive - vreme i manpower potreban da se nešto napravi + tzv. maintenance. Što je projekat grandiozniji to su veće šanse da mu ti varijabilni troškovi spiral out of control. Odn. što kažu - "projekat od 6 meseci će možda biti gotov za 2 godine, ali projekat od 2 godine neće biti gotov nikad". Ovo je malo karikirano, ali retko ko se o to nije olupao. Npr. prva verzija ovde pominjanog Worda je kasnila 6 godina. Znači - neko je rekao "biće gotovo tada" (ili pre "ima da bude gotovo do tada" ) i 6 godina posle tog "tada" to se stvarno desilo. Državni projekti tek ... ne smem ni da zamislim na šta to liči, tj. ne moram da zamišljam, videti pod NHS Software, FBI Virtual Case File, pa...

Najbolji Quora post i-kad: Why are software development task estimations regularly off by a factor of 2-3.
antioksidant antioksidant 09:15 06.11.2013

Re: Nije samo Microsoft kriv...

Minimalno rešenje koje radi posao je xml-web servis sa nekom autentifikacijom i eventualno softver za unos za sve postojeće platforme. Ako država ne obezbedi taj softver onda neka obezbedi xml web servis + njegovu specifikaciju pa onda ko je lud može ručno da pakuje XML i aplouduje ga, ili da naruči/kupi softver za svoju platformu

колико бих волео да присуствујем покушају да ово изговориш дачићу
прокувао би пре прве тачке
maksa83 maksa83 09:19 06.11.2013

Re: Nije samo Microsoft kriv...

колико бих волео да присуствујем покушају да ово изговориш дачићу

Umem ja da pojednostavim: "znači vidi, znači http server, znači https, znači token, znači xml, znači odavde xml -> tamo". Mogao bi da me iznenadi sa "aha, meni je savetnik Tončev rekao REST rulez, SOAP sux, ali mislio sam da priča o blejanju i ličnoj higijeni".
tadejus tadejus 09:31 06.11.2013

Re: Nije samo Microsoft kriv...

maksa83
Zato se i zove "aj ti". "Ja ovo ne znam, aj ti to uradi."


ja sam mislila da je to od
"krelcima iz prodaje opet zabagovao printer, aj zivota ti idi vidi sta je"
"aj ti"
maksa83 maksa83 09:34 06.11.2013

Re: Nije samo Microsoft kriv...

"krelcima iz prodaje opet zabagovao printer, aj zivota ti idi vidi sta je"

Nikad se ne kaže "krelcima iz prodaje", to je pleonazam.

Bandwidth je Svetinja, every byte counts.
tadejus tadejus 09:38 06.11.2013

Re: Nije samo Microsoft kriv...

maksa83
Nikad se ne kaže "krelcima iz prodaje", to je pleonazam. Bandwidth je Svetinja, every byte counts.


eh rookie mistake
alselone alselone 10:09 06.11.2013

Re: Nije samo Microsoft kriv...

Nikad se ne kaže "krelcima iz prodaje", to je pleonazam.


Amen.
Sir, you're a gentleman and a scholar!
uros_vozdovac uros_vozdovac 12:23 06.11.2013

Re: Nije samo Microsoft kriv...

maksa83
колико бих волео да присуствујем покушају да ово изговориш дачићу

Umem ja da pojednostavim: "znači vidi, znači http server, znači https, znači token, znači xml, znači odavde xml -> tamo". Mogao bi da me iznenadi sa "aha, meni je savetnik Tončev rekao REST rulez, SOAP sux, ali mislio sam da priča o blejanju i ličnoj higijeni".


PHOTO News: Dacic on Wikipedia editing text on the history of Kalemegdan

>>click here<<
Anonimni Pojedinac Anonimni Pojedinac 14:59 06.11.2013

Re: Nije samo Microsoft kriv...

uros_vozdovac


PHOTO News: Dacic on Wikipedia editing text on the history of Kalemegdan

>>click here



Ali faca
alselone alselone 09:01 06.11.2013

Kreten gljivasti

Ne razume da Stil moze da izadje pred njega lezerno obucen ali on ne sme pred Stiva.
Kreten!

maksa83 maksa83 09:08 06.11.2013

Re: Kreten gljivasti

Ne razume da Stil moze da izadje pred njega lezerno obucen ali on ne sme pred Stiva.
Kreten!

Ma ne bre, to je bio nesporazum - Ivica je čuo da se Microsoft prešaltao na MetroUI, i onda je bilo "aha, znači metro, znači lakošinski ... a ne, to je prevoz, aha, znači metro, znači metroseksualno, znači opušteno, znači košulju izvučem, ležerno se zapljusnem Pitralonom". Obukli su mu i one slim fit farmerke i omotali neki fensi ležerni šal, ali se sporo kretao, mnogo znojio i sapleo o šal pa se od toga odustalo.
alselone alselone 09:21 06.11.2013

Re: Kreten gljivasti

Mora da ga je Mrka savetovao. Prasac se prosmekerisao. Ispasao koslju. Au, jbt, povraca mi se.
looping looping 12:03 06.11.2013

1

Predlazem premijeru Dacicu da se kao u Juznoj Koreji zakonski uvede IE kao obaveza svakog gradjanina, pre svega iz bezbednosno/sigurnosnih razloga prilikom online kupovine itd.
Nema vise smisla koristiti druge brauzere, narocito ako se uvede PayPal.
uros_vozdovac uros_vozdovac 23:26 06.11.2013

Da iskoristim

ovaj jako lep, informativan i koristan blog, i da blogerskoj pažnji preporučim

>>>Časopis o slobodnom softveru Libre!<<<
Mislim da će zanimati ponekog

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana