Ljudska prava

„VRUĆ KROMPIR“ ILI LEPA PRILIKA?

Freedom of Information RSS / 08.11.2013. u 13:58

Autor: Rodoljub Šabić

Pre par dana policijska stanica u Sokobanji podnela je Osnovnom javnom tužilaštvu u Zaječaru krivičnu prijavu protiv direktorke Specijalne bolnice u tom gradu. Uz rizik da budem „optužen" za subjektivnost, zaista mislim da je reč o nečem vrednom ozbiljne pažnje. Naime, prvi put „u istoriji" kod nas se u obrazloženju krivične prijave kao razlog navodi postupanje protivno Zakonu o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja.

Inače da podsetim, mnogi verovatno ne znaju, u Specijalnoj bolnici već dugo besni pravi „rat" između direktorke i sindikalne organizacije u bolnici, odnosno radnika. Kažem „rat" jer se nemali broj radnika zbog zlostavljanja na poslu obratio Mobing centru u Nišu tražeći odgovarajuću zaštitu. Jedan broj njih se zbog istih razloga obratio i Agenciji za borbu protiv korupcije od koje je čak dvadesetak njih dobilo status uzbunjivača. A u MUP je iz bolnice stiglo 40-ak, što potpisanih, što anonimnih prijava.

Radnici su tvrdili da u radu bolnice postoje brojne nepravilnosti i zahtevali da se informacije o radu, pogotovo o isplatama novca učine javnim. Postavili su zahtev da im se stave na raspolaganje informacije o platama, naknadama i dnevnicama koje su isplaćivane direktorki i članovima Upravnog i Nadzornog odbora, o troškovima za reprezentaciju i poklonima i o spoljnim saradnicima i savetnicima direktorke i naknadama koje su njima isplaćivane. Nisu dobili informacije, žalili su se Povereniku za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti. Poverenik je našao da je žalba osnovana. Iako je njegovo rešenje konačno, obavezujuće i izvršno, bolnica (direktorka) nije posupila po njemu. Radnici su u svojstvu „izvršnog poverioca" tražili od poverenika da bolnici izrekne kaznu u izvršnom postupku. Poverenik je to učinio, prvu kaznu od 20.000 dinara bolnica je platila. Drugu od 180.000 dinara nije, pa je poverenik morao od Osnovnog suda u Zaječaru da traži prinudnu naplatu. Sud je sproveo naplatu, ali bolnica ni nakon toga nije radnicima dala tražene informacije. Budući da je izricanjem dve kazne iscrpio raspoloživa sredstva poverenik se obratio Vladi Srbije sa zahtevom da ona, u skladu sa zakonom obezbedi izvršenje rešenja prinudom. Vlada to (po „običaju", nažalost) nije učinila. Ni Ministarstvo pravde nadležno da pokrene prekršajni postupak protiv direktorke (takođe po „običaju") to nije učinilo.

I, posle svega, ko zna kako i zašto, stiže ohrabrujuće iznenađenje u vidu krivične prijave policijske stanice u Sokobanji upućene nadležnom tužilaštvu u Zaječaru. Iz šturih medijskih informacija nije sasvim jasno da li je reč o krivičnom delu zloupotrebe službenog položaja iz čl 359 KZ ili nesavesnog rada u službi iz čl. 361 KZ. Ali u krajnjoj liniji to i nije bitno, neka bude ovo drugo, blaže.

„Vruć krompir" u rukama tužioca? Ili, bolje, lepa prilika da se nešto korisno uradi? Hoće li, odnosno može li, tužlac ovu krivičnu prijavu da odbaci kao „neosnovanu"? Da u svemu što se dešavalo ne prepozna nevršenje službene dužnosti (neizvršavanje obavezujuće odluke nadležnog organa), očigledno nesavesno postupanje (istrajnost u neizvršavanju) i povredu prava drugog (ne samo povredu nego potpuno osujećenje)?

Meni izgleda da se podizanje optužnog akta prosto nameće. Ali naravno, tek ćemo videti. Međutim, čak i ako u ovom slučaju tužilac „ne prepozna" ove stvari, ova krivična prijava jeste vredan presedan. Jer, sva je prilika da će u dogledno vreme neki drugi tužilac ipak morati da ih prepozna. Ako je policija počela da u bahatom, drskom, neodgovornom i omalovažavajućem odnosu službenih lica prema pravu građana na informacije prepoznaje krivično delo, onda čak ni za naše prilike nije nerealno to doživeti kao nagoveštaj da će isto početi da čine i ljudi iz pravosuđa.



Komentari (20)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

iqiqiq iqiqiq 14:24 08.11.2013

Pravna praksa i sistem

Vlada to (po „običaju", nažalost) nije učinila. Ni Ministarstvo pravde nadležno da pokrene prekršajni postupak protiv direktorke (takođe po „običaju" to nije učinilo.

dakle "u tom grmu leži zec"

I šta i kako protiv neodgovornih i lenjih državnih službenika, šta predviđaju zakoni, kako se oni mogu kazniti ili otpustiti ako ne reaguju?
Šta kada pišu nezakonite pravilnike pa oni bivaju redovno oboreni pred Ustavnim sudom?
Smanjenje broja državnih službenika može početi otpuštanjem onih koji ne rade svoj posao ili redovno "greše".
nim_opet nim_opet 16:20 08.11.2013

Re: Pravna praksa i sistem

I šta i kako protiv neodgovornih i lenjih državnih službenika, šta predviđaju zakoni, kako se oni mogu kazniti ili otpustiti ako ne reaguju?


Nista. Imamo politicki sistem koji ne prepoznaje licnu odgovornost ni zakonodavca (tako da Skupstina moze da ignorise odluke Ustavnog Suda), niti izvrsnih organa - Vlada ne samo sto moze, nego to i radi, moze da ignorise primenu zakona.
iqiqiq iqiqiq 16:25 08.11.2013

Re: Pravna praksa i sistem

Imamo politicki sistem koji ne prepoznaje licnu odgovornost ni zakonodavca (tako da Skupstina moze da ignorise odluke Ustavnog Suda), niti izvrsnih organa

I ja sam stekla taj utisak, da li je to pravno formalno problem (nedostaje ta spona odgovornosti vlasti) ili prosto niko neće da se uteruje ("vrana vrani oči ne vadi"
hajkula1 hajkula1 09:45 09.11.2013

Re: Pravna praksa i sistem

I šta i kako protiv neodgovornih i lenjih državnih službenika, šta predviđaju zakoni, kako se oni mogu kazniti ili otpustiti ako ne reaguju?




Ne radi se o lenjosti, radi se o prikrivanju krivičnih dela. Skrivanje troškova, koji su nenamenski. Skrivanje udruženog kriminalnog rada. Često je tu i korpucija, kupovanje ćutnje.

Primer je jedna afera koju su pacijenti otkrili a kasnije je dospela i u novine i u neke rasprave ali je samo na tome ostalo. Doktorka iz DZ Zvezdara, doktorka iz ATD na Zvezdari i ministar zdrvlja (i još neki dokotri). Radilo se o leku u eksperimentalnoj fazi koji je u nekim siromašnim i istočnim zemljama pokazao vrlo loše dejstvo na pacijente. Doktorka iz ATD (Antituberkulozni Dispanzer) na Zvezdari je i profesor na medicinskom fakultetu a u ATD se bavila astmatičnom decom.

Nisu im oduzete licence, pravosuđe ih nije procesuiralo.



Zaposleni ćute da ne talasaju, jer pri talasanju svašta može da ispliva, ćute jer se plaše ili jer su potkupljeni, jer rade na radnim mestima za koje nemaju znanja, sposobnosti, nisu kvalifikovani...








Lopovi da vrate ukradeno. (Bilo milom bilo silom (zakona). A i mi smo tu.)
ecce-florian ecce-florian 17:49 08.11.2013

hm

da mi je neko rekao da ću braniti tužilaštvo...

sve mi je OK sem jedne rečenice

Meni izgleda da se podizanje optužnog akta prosto nameće.




Živ predmet u toku, komentar sa naznakom identiteta komentatora u zaglavlju

Pritisak na organe pravosuđa, makar to bilo i tužilaštvo

Nije u redu
Freedom of Information Freedom of Information 18:05 08.11.2013

Re: hm

Pritisak na organe pravosuđa, makar to bilo i tužilaštvo

Vi ste na dakle strani "pravne države" a protiv nas sklonih da "kršimo njene principe"? Moram da pretpostavim da mislite da su i onih 30-tak krivičnih prijava koje je poverenik podneo zbog zaštite podataka o ličnosti a koje tužilaštvo nije htelo ili ( nije smelo) da odbaci ali po ni po jednoj nikad nije podiglo optužni akt, budući da (još uvek) nisu zastarele, takođe - "živi" predmeti.I ako ih pomenem i to će biti pritisak? O njima ćemo moći na miru da razgovaramo tek za koji dan,onda kad zastare i više ne budu "živi"?
buba_truba buba_truba 22:39 08.11.2013

Re: hm

Freedom of Information
Vi ste na dakle strani "pravne države" a protiv nas sklonih da kršimo njene principe.

Uz dužno poštovanje, i ja ipak jesam na strani pravne države, elem - sve dotle dok se principi krše, "pravna država" će biti pod navodnicima... s pravom. Ne želim da učestvujem u tome.
A Vi?

@ecce-florian:
iqiqiq iqiqiq 00:23 09.11.2013

Re: kokoš ili jaje

"Иако се у саопштењу Болнице упућеном јавности тврди да до сада никакве неправилности у пословању и раду директорке и менаџмента инспекција није утврдила, јула ове године, Републички фонд здравства обавештава Агенцију за борбу против корупције о неправилностима у пословању Специјалне болнице, пронађеним у 12 контрола.

Подсећамо да је Агенција за борбу против корупције статусом узбињивача заштитила двадесеторо радника Специјалне болнице који од 2009. указују на незаконите радње. Пре неколико дана, полиција је против директорке те здравствене установе, др Љиљане Исаковић, поднела кривичну пријаву за злоупотребу службеног положаја."Bolnica u Sokobanji na vestima RTS

i naravno sve u okviru zakona
"Регионални центар Мобинг Ниш, који заступа интересе узбуњивача који указују на корупцију и мобинг у Специјалној болници у Сокобањи, одржао је конференцију за новинаре, јер су директореки тог центра у Нишу упућене претње, због, како се наводи, ангажовања у случају мобинга над запосленима у тој здравственој установи у Сокобањи."

Kritike kod nas u državi dobija samo onaj koji radi i pokušava nešto da promeni da bi konačno država bila funkcionalna. Ili trpeti kritike ili "ne talasati" pitanje je sad?
cane.srbljanovic cane.srbljanovic 03:28 09.11.2013

Re: kokoš ili jaje

"Pravna drzava", "tuzilashtvo", "pravosudje"...

I don't want to burst your bubble, ali to su u Srbiji mitski pojmovi.
Freedom of Information Freedom of Information 06:59 09.11.2013

Re: hm

Uz dužno poštovanje, i ja ipak jesam na strani pravne države,

I ja sam. Ali reklo bi se da je različito doživljavamo. Ja npr.mislim da samostalnost javnog tužioca,svakako jedan od elemenata pravne države, podrazumeva da sam,u skladu sa sopstvenom procenom,znanjem i savešću, donosi odluku da li će ili ne da goni "učinioce krivičnih i drugih kažnjivi dela".Dakle da odbaci krivičnu prijavu ili da podigne optužnicu.Ali u moje viđenje te samostalnosti se ne uklapa da ne radi ni jedno ni drugo i da dozvoljava da doslovno hiljade kažnjivih dela zastari.Tu i takvu "samostalnosti" ja ne prepoznajem kao element pravne države. To je naravno samo moje viđenje, Vi nesporno imate pravo na drugačije.
hajkula1 hajkula1 09:49 09.11.2013

Re: hm

ecce-florian
da mi je neko rekao da ću braniti tužilaštvo...

sve mi je OK sem jedne rečenice

Meni izgleda da se podizanje optužnog akta prosto nameće.




Živ predmet u toku, komentar sa naznakom identiteta komentatora u zaglavlju

Pritisak na organe pravosuđa, makar to bilo i tužilaštvo

Nije u redu



Ako ne rade svoj posao, onda da ih poteramo da zarade platu.





Lopovi da vrate ukradeno.
epar epar 22:42 08.11.2013

Ljudska prava , ``VRUC KROMPIR ili lepa p

Pa naravno, ako uskracene informacije predstavljaju dokaz krivicnog dela - onda je to uskracivanje : krivicno delo manipulacije s dokaznim materijalom, ometanje sprovodjenja pravde, a temelj je zloupotrebe sluzbenog polozaja i dokaszuje umisljaj , ta lica koriste sluzbeni polozaj koji omogucuje manipulaciju s dokazima i s tom manipulacijom namerno prikrivaku neka svoja / ili svojih saradnika KD . Neki bi vec trebali odgovarati pred sudom za ovo , ali zbog korupcije u pravosudju, to se jos nije desilo.Kada OJT kaze da nema elemenata krivicnog dela zlostavljanja po cl 269.KZ RS , jer u gateru u kojem se zivotinje bore na zivot i smrt,a pored idu opkladse i valjaju se milioni dinara i eura, postoje hvataci pasa koji uhvate pse pre nego sto oni stignu i zgrabe divlju zivotinju,pa kada to neprihvatljivo objasnjenje zamenika OJT, NVO prijavi njenim nadredjenima, a oni potvrde taj njen glupi( ili kupljeni/placeni) stav kao opravdan, onda kriminalci- koji su to platili , naravno mogu i nadalje nesmetano organizovati borbe zivotinja i opklade , (izgovor :koga briga to su samo zivotinje, ovde ljudi imaju egzistencijalne probleme) , i zato za sada niko od tih kriminalaca nije u zatvoru, a OJT cak takve savetuje i preko policije im salje savet da podnesu privatnu tuzbu protiv NVO koja se usudila da ih prijavi drzavim orgsanima : i daje uputstvo da to treba da urade zbog ``krnjenja ugleda `` ,tako da pitamo se ko na koga ovde vrsi pritisak i ko zloupotrebljava sluzbeni polozaj i tu zloupotrebu prikriva tako sto se ``brani`` floskulom : nemojte vrsiti pritisak na nas pravosudne organe.
Ima tu raznih pritisaka i ``pritisaka.Ko sve izdrzi, pricat ce. Mi imamo 10 godisnje iskustvo i zahvaljujuci Povereniku za slob pristup informacijama od javnog znacaja dosli smo do dokaza koji nam sada zbog nepostupanja inspekcijskih sluzbi i javnih tuzilaca stoje kao kost u grlu.Situacija je vec zrela da neko nesto uradi u vezi tih nepostupanja , inace sakupljati dokaze, ma koliko uspesno , sakupiti ih i ostati na tome - nema smisla.
pozdrav
NVO EPAR
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 00:58 09.11.2013

Питање

Radnici su u svojstvu „izvršnog poverioca" tražili od poverenika da bolnici izrekne kaznu u izvršnom postupku. Poverenik je to učinio, prvu kaznu od 20.000 dinara bolnica je platila. Drugu od 180.000 dinara nije, pa je poverenik morao od Osnovnog suda u Zaječaru da traži prinudnu naplatu. Sud je sproveo naplatu, ali bolnica ni nakon toga nije radnicima dala tražene informacije. Budući da je izricanjem dve kazne iscrpio raspoloživa sredstva...

После овога шта следи, који су могући путеви да се добију тражене информације, шта је предвидео закон?
Freedom of Information Freedom of Information 07:02 09.11.2013

Re: Питање

Pa već sam rekao šta je predviđeno zakonom
poverenik se obratio Vladi Srbije sa zahtevom da ona, u skladu sa zakonom obezbedi izvršenje rešenja prinudom.

sladjanat sladjanat 07:02 09.11.2013

Podrska

Želim da uputim podršku Povereniku i svim zaposlenim u toj ustanovi što vraćaju nadu narodu da neka od zvaničnih institucija čuje njihov problem o uskraćenim pravima. Nastavite sa takvim radom i daćete doprinos u promeni svesti ljudi. Nadam se da će se problem radnika u sokobanjskoj bolnici uskoro rešiti, jer ne mogu da shvatim da ovako bahato ponašanje direktorke (verovatno sa manjom grupom njoj vernih) prolazi u jednoj javnoj ustanovi i pored toliko prijava.
Jelica Greganović Jelica Greganović 19:53 09.11.2013

Re: Podrska

Konačno. Pa i kao vreo krompir.
branek branek 15:03 10.11.2013

Jedno pitanje...

Šta mislite, da li je moguće da, ako se neko oglušio na sve zahteve Poverenika, onaj ko je zahtevao informacije podnese tužbu protiv onoga ko ne daje informacije, sa istim ovim obrazloženjem: postupanje protivno Zakonu o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja.
Tužba bi mogla da bude i protiv odgovornog lica i protiv institucije? Tada bi sud morao da da neki odgovor?

Da li bi to doprinelo otvorenijem pristupu, i ako bi se sudstvo zatrpalo takvim tužbama, mislite li da bi to bilo produktivno?
iqiqiq iqiqiq 15:58 10.11.2013

Re: Jedno pitanje...

Šta mislite, da li je moguće da, ako se neko oglušio na sve zahteve Poverenika, onaj ko je zahtevao informacije podnese tužbu protiv onoga ko ne daje informacije, sa istim ovim obrazloženjem: postupanje protivno Zakonu o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja.
Tužba bi mogla da bude i protiv odgovornog lica i protiv institucije? Tada bi sud morao da da neki odgovor?

To je i pitanje na koje bih volela da dobijem odgovor. Dakle ja sam dobila mišljenje POverenika, Ombudsmana itd, da li sada sa takvim pozitivnim mišljenjem po mene, mogu da odem na sud, tužim dotične poimence, i po nekom kratkom postupku, iznese se presuda u moju korist, jer naime Poverenik je utvrdio da je zakon prekršen! Šta ima dalje da se proverava i utvrđuje?
Freedom of Information Freedom of Information 19:00 10.11.2013

Re: Jedno pitanje...

da li je moguće da, ako se neko oglušio na sve zahteve Poverenika, onaj ko je zahtevao informacije podnese tužbu protiv onoga ko ne daje informacije, sa istim ovim obrazloženjem: postupanje protivno Zakonu o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja.

Poverenik ništa ne "zahteva" on donosi rešenja koja su po zakonu "konačna,obavezujuća i izvršna".Zašto bi neko ko ima takvo rešenje još povodom iste stvari podnosio i tužbu sudu? Ali nekog ko ne postupa po takvom rešenju ministarstvo pravde bi po zakonu moralo da goni pred prekršajnim sudom a tužilaštvo moglo pred krivičnim sudom.Da to rade bahatih bi bilo znatno manje ili ih ne bi bilo..

Manje više isto važi i za iqiqiq
Dakle ja sam dobila mišljenje POverenika, Ombudsmana itd, da li sada sa takvim pozitivnim mišljenjem po mene, mogu da odem na sud, tužim dotične poimence, i po nekom kratkom postupku,

Ministarstvo pravde je dužno da goni prekršioce zakona ali to ne čini.Jedini prekršioci zakona su kažnjeni upravo u prekršajnim postupcima koje su pokretali građani u svojstvu "oštećenih".Ali to nije lako i dugo traje.A i zašto da oni to rade kad je to posao nadležnog državnog organa,on je dužan da to radi.
Jelica Greganović Jelica Greganović 23:40 10.11.2013

Re: Jedno pitanje...

A i zašto da oni to rade kad je to posao nadležnog državnog organa,on je dužan da to radi.

I za to i plaćen, tako da ne bi valjalo da bira da l da radi il da ne radi.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana