Gost autor| Literatura| Zabava

Rat za Nair ili dopuna Gvozdene knjige VIII/1

mlekac RSS / 13.11.2013. u 18:50
Pa, da nastavimo... 

Oceans_wallpapers_211.jpg

 
POGLED IZ DRUGOG UGLA

- I, tako vam kažem, poštovani moji prijatelji, te naivne budale su se upecale na moje stalne zahteve. Dobićemo još jednu planetu da je kolonizujemo i uz to je plodna i lepa kao taj njihov prokleti Evelon. Uistinu, pošten dogovor je da ga zajedno kolonizujemo, ali već znate kako će se to završiti. Istrebićemo male smradove i postati jedini gospodari na svetu toliko udaljenom odavde da je međusobna komunikacija zasada gotovo nemoguća. Izveo sam fenomenalnu diplomatsku prevaru i očekujem da mi se svi vi divite radi toga. Ti šiljatouhi patuljci pristali su da nam daju zadovoljenje samo zato što smo im dozvolili da nas brane od trokrakih brodova na našoj teritoriji. Zar ja nisam najveći političar naše rase ikada rođen! - hvalisao se Kruk istaknutim članovima svoga tajnog krunskog saveta.
- Ja baš nisam siguran da je to tako savršeno dobar potez. Njihova tehnologija i inteligencija su me prilično impresionirale dok sam bio na onom brodu spasavajući im buduću caricu koja je, uzgred, i ratni pilot. Neće biti ni malo lako sa njima. Mogu da se kreću brže od treptaja oka i uvek predvide našu sledeću rečenicu u raspravi. Ne misliš valjda da neće predvideti šta smeramo? - pobuni se glavni vidar, Dorg, uprkos svih ostalih koji su odobravali postupak svog izabranog doživotnog vođe.
- Ko? Ti mali bezveznjaci? Ma hajde! Ginuli su da bi spasli jednu našu planetu, umesto da lepo sačekaju i udare po trokrakima pošto urade posao za njih. Kaži sam, da li se mudre i razborite osobe tako ponašaju? To su mali ljigavci koji pokušavaju da nas na sve načine zadive, kao da ne znaju šta o njima mislimo. Zbog toga za malo nisu izgubili caricu i najboljeg ratnika. Neće biti problem našim kolonistima da ih nadmudre i sve pobiju kada se najmanje budu nadali! - odbrusi mu Kruk dok su ćuške i bubotke odasvud padale po nesrećnom lekaru.
Dorg nekako prikupi sve ostake svoga dostojanstva i nastavi raspravu reskirajući da zadobije i neki zaista ozbiljan udarac:
- Prevelika samouverenost je opasna koliko i oklevanje da se preduzme akcija. Mislim da oni nisu ni malo naivni, samo se prave i suviše dobri kako bi se mi opustili. Ko zna kakve sve opsnosti ta Tera krije. Moguće je da nas namerno navlače na tanak led jer su njihovi vojnici već bili na tom svetu i znaju za sve cake tamo. Može skupo da nas košta ta kolonizacija... -
U tom trenutku Dorg zadobi snažan udarac nogom preko usta pa je njegovo izlaganje na ovom sastanku time bilo završeno.
- Prokleti zloguk! Ništa dobro od tako neodlučnog vidarskog ološa! Ali, ja u vašem planu ne razumem jedan detalj, gospodaru. Šta će nam jedan tako udaljen svet da ga kolonizujemo? Ako naši najbrži bojni brodovi treba do njega da lete trideset i šest godina, transportnim tegljačima dotle treba sigurno bar pedeset. Toliko im treba i za povratak. To je po mom mišljenju malo predaleko za ozbiljnu eksplotaciju. Šta će nam uopšte da trošimo vreme i sredstva na taj svet? - upita osoba koja je nokautirala Dorga
Poglavar humanoidne vrste koja je možda malo previše ozbiljno shvatala borbu mišljenja, obrati mu se tonom rezervisanom za malu decu i mentalne retarde:
- E, kakva si ti nemaštovita budaletina, Karg. Pa zar misliš da je sve u materijalnoj dobiti? Naše carstvo je monolitno jedinstveno, a to znači da nam se cela rasa nalazi u izuzetno teškom trenutku. Stisnuti smo između tih trokrakih budala koje nas svaki put sve masovnije napadaju i nazovi saveznika koji nam se pod prividom pomoći slobodno šetaju po našem delu svemira. Mi to moramo da im dozvolimo inače smo propali. Ali, to je verovatno samo odlaganje konačne propasti. Onog trenutka kada Dortijanci budu bili izbačeni iz igre nastaće neizbežan sukob među nama. Ne mogu da zamislim da bi neka iole inteligentna rasa propustila takvu priliku da uništi tehnički slabijeg protivnika kada ima priliku kakva im se možda više nikada u životu neće pružiti... -
- Ako nas ne napadnu to je možda zato što nas smatraju prijateljima? Koliko znam, oni smatraju povredom časti ako izdaju saveznika. u njihovoj kulturi zadata reč veoma mnogo znači. Lično, smatram da Evelonci nikada ... - Umešao se stari Dert, ali ga je mladi i anbiciozni Tag oborio preciznim udarcem u potiljak.
- Vidi ti matorog filozofa! - nasmeja se Kruk - Još će da kaže kako dobro delo nije slabost? Trebalo bi da ograničimo starosnu granicu za prisustvovanje ovom savetu inače će jednom neki ovakav pobrljaveli čiča da odvuče celu našu rasu u propast pokušavajući da svoje metalne probleme prikaže kao radikalno nov pristup politici! -
- Niste završili o razlozima za zauzimanje tako udaljene planete - javi se pomalo obezoružani Karg koji nije želeo da svi prisutni od celog gospodarevog izlaganja zapamte samo deo gde ga je svojski izvređao.
- Pa ne mogu da pričam kad me maloumnici prekidaju - uzdanu vrhovni Džil i pošteno šutnu nepomično telo na podu. - A, da, gde sam ono stao? Zaključili smo da je posleratni sukob sa Eveloncima neizbežan i da ćemo mi tu biti slabija strana. Ukratko, crno nam se piše, kako god okrenemo. Zato je veoma mudro da nabolje i najplodnije predstavnike naše rase pošaljemo negde daleko, na neku plodnu planetu, gde mogu da iznova počnu ekspspanziju naše vrste. To su još neki narodi u istoriji radili i to se zove zadužbina! Pre polaska ćemo ih zakleti da se jednog dana, kada dobro uznapreduju, vrate u ovaj deo svemira i osvete nas. Eto, to je plan. - završi svoje izlaganje najmoćniji Džil.
- Ja se dobrovoljno prijavljujem da vodim tu grupu koja treba da obezbedi dalje širenje naše ponosne rase u univerzumu! - uzviknu Karg, a za njim se javiše Tag i skoro svi ostali prisutni na savetu. Naravno, tu nasta žestoka tuča. Kork je prvo pokušavao da ih umiri, ali pošto se nikome nije ostajalo u carstvu na koga je pala navodna senka uništenja, fizičkka rasprava nije imala alternativu.
To je ubrzo shvatio i sam Kruk koji se sa razbijenom arkadom i nekoliko prelomljenih rebara povukao iz sale za sastanke mrmljajući za sebe:
- Kakvim ja budalama vladam. Samo sam malo dramatizovao situaciju kako bi dobio dovoljno sredstava za projekat I.M.I.R.-a oni udariše u borbu na život i smrt. Ako, krajnje je vreme bilo da se malo obnovi krunski savet. Sa ovima sam se više tukao nego savetovao. Počinjem da zavidim Geltazaru na njegovim razumnim podanicima! -
U isto vreme još jedan Džil je gunđao sebi u bradu pljujući krv, dok je vukao po podu onesvećenog Derta, shodno zakletvi svog vidarskog zanata, znalački se izvlačeći iz pandemonijuma:
- Jaoj nama kad tu eksediciju preuzme pobednik ovog krkljanca! Pa njegovi nasledenici će jedog dana stići ovde i udariti po nama umesto po Eveloncima, jer se inteligencija na žalost nasleđuje! Proklet bio i Kruk i njegove vražije ideje o svetosti dominacije rase. Ovako će nas, izgleda, sve zajedno oterati u propast. Neće to uraditi Dortijanci, ni Elfi, nego on lično. -

Geltazar Gator, koga su u medijima zbog niza velikih ratnih uspeha svi počeli da nazivaju „Stari Zmaj", upravo je ustao iz kreveta svoje, sada već zvanične, ljubavnice Renn. Bio je sasvim zadovoljan onim što je do tada postignuto. Džilovi su prihvatili dogovor o zajedničkoj ekspediciji i programu naseljavanja neke tamo dovraga udaljene planete, opozicija Araksovaca je počela da puca po šavovima, a trokraki neprijatelji koji su se multiplicirali zasada nisu mogli da prodru kroz njegovo minsko polje oko kritičnog pulsara. Kada samo ne bi imali tih jedanest miliona pilota, koji su strpljivo čekali da bar jednom ubiju nekog elfskog kosmičkog asa. Kako bi ovog puta voleo da je njegov smotani sekretar ponovo pogrešio. Molio se senima osnivača razuma da je to istina, ali je osećao kako je propali šef obaveštajaca u pravu. Dobre stvari se, za razliku od onih loših, ne događaju nikada slučajno.
U tom trenutku u njegovu privatnu kabinu umaršira mladi kapetan i ne obazirući se na carevu i Reninu golotinju i oštro salutira. Imperator se počeša po razbarušenoj bradi i upitno ga pogleda.
- Uz naš komandni brod pristao je šatl predsenika lige naučnika sa Valuzije. Njegova mudrost, Harl Koter, moli da ga hitno primite! - izrecitova, držeći se ukočeno kao da mesto kičme ima metalnu šipku.
- Znao sam da je dan počeo suviše dobro ali, naravno, uvek je tu nešto da ga pokvari, kako bi se ostvarila kosmička ravnoteža. Primiću ga na komandnom mostu... Samo da se obučem. - uzdahnu kiselo Gator.
Harl Koter, naučnik koji je decenijama vodio kampanju da se dinastija Gator pretvori u muzejsku ceremonijalnu družinu a da se stvarna vlast prenese na tehnokratsku vladu stručnjaka sa visokim naučnim titulama, pojavi se pred imperatorom sa širokim osmehom na licu. Geltazar ga preko volje pogleda očekujući neku ozbiljnu neprijatnost.
- Dragi prijatelju, najveći Elfu u svemiru, ponosni care Evelona, donosim ti divne vesti sa Valuzije! Uspeli smo da rešimo zagonetku napajanja trokrakih brodova. Mislim da će informacije koje ti donosim obezbediti pobedu našoj rasi pred tim zarobljenicima proste mehanike! - navali on srdačno kao da je naišao na starog drugara, a ne na najljućeg političkog protivnika.
- Čekaj, polako... otkrili se kako se naši neprijatelji snabdevaju energijom iz sarnirskih baterija koje nosi svaki trideset i prvi brod u njihovoj floti? Otkud to da si ti zasukao rukave i uradio nešto korisno za carstvo? - upita imperator još uvek prilično nepoverljivo.
- Nisam to uradio za Evelonsku imperiju nego za sve elfe u svemiru! One budale sa Dorta nas ubijaju iz čiste zabave. Šta misliš, na čiju stranu sam odlučio da stanem? Našeg cara heroja koji se vinuo u svemir i nekoliko puta potukao nadmoćnije protivnike ili na stranu neprjatelja našeg roda, koji nas samoubilački napadaju iz svojih udobnih ležajeva na savim drugoj strani svemira? Veruj mi, ni jedan trenutak mi nije trebao da se odlučim, moj gospodaru. Ti si dokazao da si pravi potomak Borora veličanstvenog i ja ću te pratiti do svog posledenjeg daha! - svečano reče Koter.
- A verovatno ne škodi ni to što ti je buduća carica bliska rođaka, - progunđa Geltazar sebi u bradu, a onda glasno, ali oprezno nastavi: - Dobro, i kao napajaju trideset brodova sa jednog? -
- Postoji čestica koju mi dosada nismo bili otkrili. Kreće se tridest puta brže od svetla. To je toliko novo otkriće da joj još ni ime nismo dali. E, taj poseban trokraki brod može njihovim mlazevima da napaja svojih tridesetsk borbenih letilica. Mislim da za muku on može da napaja i stotine brodova, ali oni smatraju da je jedan na trideset optimalno. Sve im je nekako na tri. Čudno da su uspeli toliko da razviju tehnologiju kada im je očito sistem brojanja do tri pa onda to računaju novu dekadu. - uneo se u objašnjavanje Harl.
- Ne mislim da je baš tako. Jedan brod snabdeva trideset. Tri puta po deset. Znači da imaju desetice, ali im je iz nekog razloga trojka veoma prirasla za srce. - odvrati pomalo razočarano Gator.
- Fantastično! Kako ste samo primetili taj detalj! Ja lično nisam ni pomislio na to. Od vas bi postao jako dobar naučnik! - napadno mu se divio presednik lige učenjaka.
- Zaboravljaš da sam kao princ imao najbolje moguće obrazovanje. Međutim, pustimo sada to. Mene zanimaju praktične stvari. Postoji li način kako da prekinemo njihovo napajanje, a da ne moramo da otkrijemo i uništimo svaki brod nosač baterija? - ozbiljno mu se obrati car.
- Pa, ne baš u ovom trenutku. Otkrili smo da postoje te čestice, ali ne i kako da utičemo na njih. Ipak, imamo ozbiljan pomak u ratnoj tehnici. Otkrili smo kako piloti trokrakih brodova upravljaju njima sa tolikog rastojanja. Sada radimo na razbijanju njihovih upravljačkih kodova - bio je sada malo manje optimističan Harl.
- Ukratko, nemaš ništa konkretno što bi nam pomoglo u ovom trenutku! Objasni mi onda, bar, kako se upravlja trokrakim brodovima i kako radi taj prokleti prolaz kod pulasara? - i dalje je imperator pokušavao da sazna nešto korisno.
- Auu! Taj vibracioni prolaz još uvek nismo savim odgonetnuli, ali on ima veliku ulogu u prenosu tih upravljačkih komandi. Ne radi se tu o nekoj informaciji koja se šalje pomoću nekih super brzih čestica, već o jednom fenomenu koji se javlja sa obe strane te kapije, ako mogu tako da je nazovem. To ti je, u stvari, neka vrsta magnetnog odraza u ogledalu za koji još zasigurno ne znamo kako nastaje, ali je jasno da radi u oba pravca čim trokraki apatati trenutno obaveštavaju svoje pilote o situaciji u bici. -
- E, baš ti hvala na tako detaljnoj analizi tehnike koju Dortijancii protiv nas upotrebljavaju! Zapravo nam sada ništa od toga ne koristi. Ne možemo da im odsećemo napajanje energiom, a ne znamo ni kako da upadnemo u njihov deo svemira kroz vibracionu kapiju. Pa zašto si ti uopšte došao? - unese mu se u lice Geltazar.
- Pokušavam da se dogovorim o saradnji sa flotom kao bi zajednički ostavarili pobedu i obezbedili opstanak naše vrste u univerzumu. Situacija uopšte nije tako crna kako vam se to odavde čini. Kao prvo, možemo da ih zaustavimo odmah sada ako je to potrebno. Dovoljno je samo da izazovemo malu magnetnu oluju pa da oni ostanu bez ikave komunikacije sa Dortom. Onda ih možete uništavati bez ikakvih problema. Ali, meni bi trebalo nekoliko neoštećenih trokrakih brodova da razbijemo kod njihovih komandi. Onda bi sledeći talas mogli potpuno preprogramirati i vratiti im ih istim putem njihovim stvaraocima, da im napravimo ozbiljne gubitke u ljudstvu i poremetimo proizvodnju tih borbenih letelica. To je, kako mnogi u mojoj ligi misle, jedini način da shvate šta je to rat, i kakvo je zadovoljstvo zaista biti u njemu. - sa osmehom mu odgovori naučnik.
- U redu, ali, ako misliš kako ću te tek tako pustiti da preuzmeš komandu nad tolikom oružanom silom ljuto se varaš. Ništa nećeš uraditi bez našeg nadzora, a to znači da će na metar od tebe neprestano stajati Liks Drun sa svojim primitivnim oružjem, kome ne treba ni municija ni napajanje. Ne verujem ti, Harle Koteru, naročito posle svih prethodnih pokušaja da svrgneš moju dinastiju. Ne želim da se ovaj rat protiv Dortijanaca pretvori u državni udar koji će plodovima pobede pridružiti i po tebi pravednu promenu političkog sistema. Znam da su Araksovci sada očajni jer smo ih potukli na svim poljima. Toliko očajni da čak planiraju krvavi puč koji uključuje potpuno istrebljenje moje porodnice i dvanesto jubilarno iskorenjavanje reda Leliksa. Mislim da je vrlo verovatno da su potražili saveznike među korumpiranim akademskim tehnokratama. - sumljičavo reče najmoćniji elf u univerzumu.
Harllove crte lica se zategnuše. Njegove plave oči postaše hladne i surove. Izgledalo je da je konačno shvatio igru i rešio da otvori karte:
- E, pa onda je pred tobom vrlo jasna odluka. Ili vlast tvoje dinastije, ili opstanak naše rase -
Geltazar se nekoliko minuta gledao sa njim u napetoj tišini. Car je pobledeo kao krpa, a Koter se intezivno znojio jer je znao koliko je blizu smrti. Pitanje je bilo samo da li će ga suveren svojeručno ubiti ili će narediti da ga živog izbace u svemir. Sitacija je postajala sve neizdržljivija, a onda se vladar opusti, blago mu se nakloni i bezbojnim glasom saopšti:
- U tom slučaju opstanak rase! Ja postojim samo da bih branio elfe širom svemira. Za to sam odgajan i to je jedini smisao mog života. Nikada ne bih mogao da ih izdam iz svojih interesa. Evo kako ćemo. Znam da si časan elf i ako si nezgodan i proračunat protivnik. Ja ću potpisati abdikaciju i obavezu da ni jedan Gator više nikada ne polaže pravo na smaragdni tron. Za uzvrat, ti ćeš zaštititi Renn, Orandu i moju kći od masakra. Omogućićeš i mom sinu Kotalu da ode sa projektom IMIR u kolonizaciju neke planete koja je toliko daleko da se to meri u srotinama svetlosnih godina. Obezbedićeš takođe i mirno raspuštanje reda obožavalaca seksualne snage Lelil, a mene onda možeš, ako hoćeš, pogubiti na sred Bororovog trga, baš kao što Araksovci to žele. I samo bez ponižavanja, molim. Mislim da to ničim nisam zaslužio. -
Harl Koter prasnu u smeh:
- Ja da budem osoba koja je svrgla najplemenitijeg i najhrabrijeg cara koga je Evelon imao još od Bororove smrti? Dobro sam te ocenio ti si zaista veliki zmaj koji nas svuda štiti svojim krilima i ja ti se iskreno divim. Još od kada si oprostio nama, Ziranđanima, prokletu obavezu poniženja pred smaragdnim tronom, koja nas je pratila pet hiljada godina, zakleo sam se da nikada više neću učiniti ništa protiv tebe. To je bio potez jednak onom Bororovom koji nas je poštedeo i ako smo ubili njegovu najveću ljubav. Ovaj zahtev je bio samo test jer se još nikada nismo lično upoznali. Svestan sam da me je on mogao stajati glave ali, sada sam siguran koliko je dobar i plemenit elf kome služim. Znaš, o tebi, kao i o svakom drugom moćnom vladaru, kruže razne priče. Zlobnici kažu da ti samo poziraš pred flotom i prisvajaš genijalne vojne uspehe koje tvoji anonimni podređni ostvaruju. Po krčmama mnogo više nazdravljaju onom ženskom pilotu nego tebi, ali ono što je zaista važno jeste činjenica da su svi vojnici flote spremni da umru, ne trepnuvši, za svog vrhovnog komandanta. To govori sve. -
Geltazar zvučno odahnu i sruči se u komandno sedište admirala kosmičke flote. Zatim polako progovori:
- Nemoj više ovo da mi radiš, glavni naučniče moga carstva. Skratio si mi bar pet stotina godina života. Teško je doneti odluku koja može da ugrozi živote svih onih koji ti nešto znače. Naročito kada znam šta prokleti Araksovci nameravaju sa njima. -
- Ako će ti biti lakše isto to su nameravali da učine i sa mnom. Pre svega zbog mojih rođačkih veza sa Renn. Araksovci su teški tradicionalisti, sposobni samo za usku materijalnu i političku manipulaciju. Sve ostalo im zapravo ne ide od ruke. Religija banalnog obožavanja jedne obične zvezde, ne ide nikako pod ruku sa dinamičnom naukom. Oni bi nas verovatno raspustili i pohapsili, a neke od nas i pogubili pod glupim izgovorom da kršimo neke tabue još iz doba primitivne obrade metala. To im, naravno, nije smetalo da dođu na Valuziju i ponude velike pare za neko jako razorno oružje. Onda sam ja malo poludeo i ispitao ih za šta im treba? Oni baš i nisu neki hrabri elfi. Propevali su sve što znaju. Termonuklearna bomba im je trebala da unište čitav Zapar na dan caričinog ustoličenja na smaragdni tron. Odmah sam ih predao Drunovoj tajnoj službi. -
- Ti si više za vojskovođu nego za naučnika. Pa, lepo si ih pohvatao, ali kao si tako brzo izvukao informacije? Nisi ih valjda mučio? - trže se Gator u neverici.
- Ne bih ja to tako grubo nazvao. Postoje neke stare dijagnostičke metode koje nisu baš najprijatnije. Glavni Araksovac nije hteo da govori i bio je veoma arogantan prema nama. Uzeli smo mu uzorak tečnosti oko kičmene moždine ali pri tom smo greškom pustili malo vazduha unutra. Deset dana je urlikao bez prestanka. Kada su to videli, ostali su pristali da govore bez problema. To me je razočaralo, jer sam se baš spremao da probam neke stvari sa srednjim uhom na sledećem. Znaš, čista naučnička radoznalost... - surovo se osmehnu Reninn rođak.
- Nije nauka za podcenjivanje - diplomatski zaključi imperator - Nego, prijatelju moj , da se taj arogantni ekstremista nije zvao Ting? -
- Nisam bio te sreće da uhvatim tako krupnu ribu - postiđemo će Koter - ovo je bio neki Rolel, vođa valuzijske ćelije ekstremnih Araksovaca, ali smo uspeli da se dokopamo imena njegove veze u Zaparu. Sada je sve na Drunovim operativcima u prestonici koju su oni ludaci hteli da sravne sa zemljom. -
Najmoćniji elf u univerzumu proguta pljuvačku. Kada su Araksovci bili spremni da zbrišu drugi po veličini grad na Tir-Nan-Ogu, šta li će tek učiniti njegovoj porodici ako je se dočepaju? Morao je bar nekoga da skloni van dometa njihovih otrovnih kandži. On proguta ponos i zamoli svog dojučerašnjeg oponenta:
- Moraću ja i pored tvog rada na pronalaženju najefikasnijeg oružja protiv Dortijanaca, da te zamolim i za pomoć oko projekta I.M.I.R.Treba mi takav veliki brod koji će moći i mijenijumima da luta po svemiru ako ne pronađe planetu Teru sa astronomskih karata, koje su pravili pijani vojni kosmički kartografi. Sistem za održavanje života na njemu trebalo bi praktično da radi beskrajno. -
- Težak, ali ne i nemoguć zadatak. Izazov dostojan našeg valuzijskog projektnog biroa. Uz sarnirske baterije imamo gotovo neograničenu energiju čak i bez rada nuklearnih motora... Samo, moramo projektovati odgovarajući zatvoreni životni sistem koji se neće slučajno urušiti sam od sebe u slučaju nekog manjeg poremećaja... - odmah je razmišljao na glas preduzimljivi Harl.
Ovaj razgovor bi se verovatno još dugo nastavio, ali je Geltazar morao da se iz njega povuče jer ga je zvala saveznička komada na hitne dopunske konsultacije.



Komentari (0)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana