Putovanja| Život

Biciklom oko sveta - Priča o Suhani (Nepal)

Snezana Radojicic RSS / 15.11.2013. u 07:53

5575-1024x783.jpg

Suhana Gautam je ćerka vlasnika hostela u kojem sam odsela. Njeno ime znači „dobro obučena“, a prezime Gautam kazuje da pripada kastinskom redu iz kojeg je potekao i Sidarta (kasnije Buda). To je visoka kasta i Suhana u levoj nozdrvi ima mali pirsing što je obeležje njene kaste. Nošenje ovog obeležja danas nije obavezno, ali više od polovine žena u Nepalu, hindu porekla, ima malu minđušu u levoj nozdrvi. Starije hinduskinje mahom nose alkice ili minđuše u obliku tačke sa nekim priveskom, a nekad imaju alkicu kroz obe nozdrve, dok mađe žene i za njima devojke gotovo uvek imaju minijaturne zlatne tačkice. Pirsing dobijaju kao sasvim male devojčice, a kasnije same odluče hoće li ga zadržati. Za dečake ne postoji odgovarajuće obeležje. Jedan broj njih ima zlatnu malu alkicu u levom uvetu i to mnogo više dok su dečaci, dok u kasnijem dobu uglavnom nemaju nikakav vidljiv znak kastinskog pripadanja.

Suhana ima sedamnaest godina i pohađa srednju školu u Pokhari. Školovanje u Nepalu traje kao i u Srbiji – osam plus četiri godine. Po zvaršetku škole, Suhana bi želela da upiše neki fakultet. Sanja i o tome da živi u Americi, ali...

Već prvog dana po mom useljenju u hostel, Suhana mi je došla u posetu, na krovnu terasu gde sedim preko dana i pišem. Pitala me je da li mi smeta ako sedne za sto da pričamo. Za Nepalce je takvo ponašanje veoma retko, jer u Aziji ne poznaju zapadnjački bonton i učtivosti tog tipa su im sasvim strane. U ovom delu sveta normalno je da će belca upadljivo zagledati, da će bez pitanja pipati njegove stvari, zavirivati mu u kompjuter, u torbu pa i u novčanik. No, Suhanin otac već godinama drži hostel i uticaj zapadnih turista je očigledan.

Malo me je ispitivala o tome odakle sam, šta pišem, gde i zašto idem, ali je razgovor brzo pošao u smeru koji je mene zanimao – život mladih u Nepalu.

IMG_0195mala.jpg

Prvo što saznajem je da bez obzira na kastu iz koje dolazi i na imovinsko stanje svojih roditelja, devojka na Nepalu ima zapravo samo jednu pravu 'obavezu' u životu – da se uda do svoje dvadeset druge godine. U siromašnim seoskim sredinama, a sela su najdominantniji tip naselja na Nepalu (sigurno preko 90%), još uvek postoji običaj ugovorenih venčanja. Ugovaraju se između roditelja mladenaca, dok su ovi još uvek mala deca. Nekada, mada je to sve ređe, decu zaista i venčavaju u tom dobu, no mnogo češće se čeka dok ne odrastu. Ne postoji mogućnost da neko od mladenaca raskine veridbu.

U gradovima i modernijim porodicama, devojke i mladići imaju mogućnost izbora. Ako im se dopada neko i ako je dopadanje uzajamno, o tome obaveste svoje roditelje i ovi onda preuzimaju stvar u svoje ruke. Ranije su postojale prepreke u vezi sa pripadnošću različitim kastama, ali danas su one gotovo izbrisane.

Suhana mnogo puta ponavlja reč 'moderno' dok mi priča o 'slobodi izbora' osobe s kojom ćeš ući u brak. Pitam je da li postoji nešto kao zapadnjačko zabavljanje, period u kome parovi provode određeno vreme zajedno pre nego što se i odluče da se uzmu. Suhana gotovo uplašeno vrti odrečno glavom. „Ne!-ne!-ne!“, ponavlja brzo. Da je hrišćanka, sada bi se verovatno prekstila tri puta i za svaki slučaj, sujeverno pljucnula na pod u stilu „sačuvaj me Bože“. Pitam je da li postoji bilo kakav kontakt između devojaka i mladića, recimo, u školi, i saznajem da su odelenja mešovita, ali da dečaci i devojčice sede u odvojenim redovima klupa.

„Dobro, ali šta se dešava kad ti se neki dečak sviđa?“, pitam je.

„Ako se i ja njemu sviđam, onda može da obavesti svoje roditelje i oni će da ugovore venčanje“, odgovara mi.

Između suprotnih polova ne bi smelo ništa da se desi pre braka. Nepalskim zakonom je zabranjeno čak i strancima da parovi spavaju u istoj sobi ako nisu venčani. „Policija bi sad mogla“, priča mi Suhana, „da dođe i proveri sve naše goste. Ako su u sobi mladić i devojka a nisu u braku, trebalo bi da ih uhapsi a moj tata bi platio veliku kaznu. Na sreću, policija to ne radi jer svi znaju da je u stranim državama to dozvoljeno.“

Pa kako se onda mladi u Nepalu zabavljaju pre nego što se udaju ili ožene?

Devojke uglavnom sede kod kuće a priliku da učestvuju u socijalnom životu imaju samo posredno – kada u kućnu posetu njihovim roditeljima ili braći dođu gosti. To se najčešće dešava za vreme praznika i skoro uvek posete prave muški članovi porodica, bez žena ili ćerki. Tokom festivala Tihar i pre neki dan, kada je bio poslednji praznik u ovoj godini, imala sam prilike da vidim kako to izgleda.

Muškarci u Nepalu masovno su ludi za kartanjem u novac. Kada dođu nekome u posetu, posedaju na pod, na prostrt ćilim, i počinju da se kartaju. Domaćica iznosi posluženje i piće, i prazni piksle. Muškarci sede do zore, kartaju se i pričaju. Uvek, u svakom okupljanju, ostaje se do zore. Suhanin otac, Sem, rekao mi je da to nije pravilo, da ne mora da se sedi toliko, ali da svi uvek sede do šest-sedam ujutru. Po nepalskom zakonu, kartanje je zabranjeno, ali milicija o praznicima ne ulazi u privatne kuće jer zna šta bi tamo zatekla.

204.jpg

U prvom hostelu u kojem sam odsela u Pokhari, na vrlo neprijatan način otkrila sam kako se mladići provode. Pošto je u Nepalu zabranjeno puštanje glasne muzike i ulične proslave posle devet uveče, mladići se okupe i iznajme jeftinu sobu u nekom hostelu. Kupe alkohol – obično je u pitanju nepalska rakija koja ima preko četrdeset procenata alkohola – i hašiš ili marihuanu i zatvore se u sobu. Tamo piju, drogiraju se i, naravno, sve vreme kartaju. Veoma su bučni jer puštaju glasnu muziku i horski pevaju. Nepalska muzika je slična indijskoj, sa preovlađujućim zurlama, i uhu zapadnjaka veoma je teško da je dugo sluša. Problem je i taj što Nepalci obožavaju da vrte istu stvar do iznemoglosti. Tokom Tihara, dva puna dana bila sam prisiljena da slušam jednu te istu stvar koju su pevali ispred kuće nasuprot mog hostela. Pretpostavljam da je bila u pitanju neka obredna pesma, jer je započinje najpre jedna muški glas, kome onda horski odgovaraju svi, prateći to pljeskanjem dlanova i povicima na završetku svake strofe. I tako bukvalno preko celog dana. A onda uveče, iz partera hostela, pesma i buka od gostiju koji su im došli u posetu. Mozak mi je provrištao dok se svi festivali i praznici nisu završili.

Suhani su moje žalbe na buku smešne. Čini se da i ne shvata šta tu može da mi smeta. Jer, Nepalci su veoma bučan narod, i to je bilo jedno od mojih najvećih iznenađenja po dolasku u ovu zemlju. Valjda zbog budizma i meditacije, očekivala sam da su tihi i okrenuti duhovnosti, što se ispostavilo kao potpuno pogrešno.

Pitam moju sagovornicu da li se i devojke zabavljaju na neki način, da li posećuje svoje drugarice ili izlaze negde u grad zajedno?

„Neee!“, odgovara mi.

Sa drugaricama se viđa u školi a od kuće se dopisuju SMS-om ili preko Fejsbuka. Devojke uglavnom nikuda ne odlaze, osim do prodavnice. I sve svoje planove za budućnost vezuju za svoje potencijalne muževe. Zato Suhana ne veruje da će ikada zaista i otiići u Ameriku. Jer, i njen muž mora to da želi. Potom, treba da imaju nekoliko hiljada evra da bi dobili nepalski pasoš i američku vizu. Iako se njen otac smatra imućnijim i pretopostavka je da će i Suhana naći muža iz dobrostojeće porodice, to je još uvek veoma velik novac za nepalske uslove, poput deset puta veće sume za nas.

Tako Suhani ostaje samo da mašta - o odlasku u Ameriku, o fakultetu, o udaji, o nekom momku u kog se možda već sad zagledala. Vidim je svakog dana negde oko dva, nakon ručka i kad se otac i majka zabave o svojim poslovima, na drugom kraju 'moje' velike terase. Dođe tiho, sedne na ogradu i zagleda se prema brdima iznad Pokhare. Nekad priča mobilnim s nekim ili kuca poruke. Ostane tako deset-petnaest minuta i onda žurno ode dole, u bučnu svakodnevicu Nepala.



Komentari (28)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

nezezajsesmene nezezajsesmene 08:43 15.11.2013

Suhana


Mnogo mi je draga devojka iz Vaše priče, a Vama se Snezana divim i pomalo zavidim na hrabrosti i odlučnosti. Želim Vam da Vas sreća na putu prati.

Tekst je zanimljiv. I u nekim krajevima bivše Jugoslavije samo muškarci idu u posete, sede, piju, puše, a domaćica ih služi i prazni pepeljare baš kao u ovoj priči. Siromašan događajima i društvenim životom je i život mnogih žena iz patrijarhalnih sredina. Mnogo je tužnih ženskih sudbina, a opet je tužna svaka na svoj način i neka više-neka manje izaziva u meni saosećanje, gorčinu zbog nanešene nepravde, zaostalosti i surovosti ljudi koji misleći da su bogom dani (jer nose pantalone) kroje kapu nežnoj ženskoj duši, unište joj često snove, želje...

Kako bih volela da zagrlim ovu devojku! Umesto toga želim joj ludu sreću da se bar školuje i uda za onog koga voli, ako je već nemoguće da ode iz zemlje.
Jelica Greganović Jelica Greganović 11:56 15.11.2013

Re: Suhana

Ima tako lep osmeh.
Snezana Radojicic Snezana Radojicic 13:17 15.11.2013

Re: Suhana

Jelica Greganović
Ima tako lep osmeh.


I skoro uvek se smeje Nepalci se, generalno, dosta smeju i čini se da su uvek dobre volje, što zaista prija.
Snezana Radojicic Snezana Radojicic 13:20 15.11.2013

Re: Suhana

nezezajsesmene

a Vama se Snezana divim i pomalo zavidim na hrabrosti i odlučnosti. Želim Vam da Vas sreća na putu prati.


Hvala najlepše


nezezajsesmene

Kako bih volela da zagrlim ovu devojku! Umesto toga želim joj ludu sreću da se bar školuje i uda za onog koga voli, ako je već nemoguće da ode iz zemlje.


A ja sam joj prenela Vaše želje i zagrlila je umesto Vas
z_ex.yu z_ex.yu 12:13 15.11.2013

iskreno

se nadam da se takav obicaj nece jos mnogo zadrzati u toj lepoj zemlji. Nisam znao da je tako u Nepalu, smatrao sam da su po tom pogledu odmakli od Indije..
Snezana Radojicic Snezana Radojicic 13:14 15.11.2013

Re: iskreno

z_ex.yu
se nadam da se takav obicaj nece jos mnogo zadrzati u toj lepoj zemlji. Nisam znao da je tako u Nepalu, smatrao sam da su po tom pogledu odmakli od Indije..



I meni je čudno s obzirom na ogroman broj turista iz celog sveta koji doslovno opsedaju Nepal od šezdesetih godina prošlog veka. Čovek bi očekivao da je uticaj zapada mnogo veći, ali je utisak kao da se ovde ništa nije promenilo vekovima, ili da se promenilo jako malo. Srela sam više ljudi koji su po drugi-treći put u Nepalu tokom poslednjih deset-dvadeset godina, i svi kažu kako je sve isto kao i kada su bil prvi put, jedino što ima mnogo više hostela nego pre i zapadnjačkih radnji, poput pekara.


Ne znam koliko je Suhanina priča relevantna za ceo Nepal, ali čini mi se da jeste to u velikoj meri jer je Pokhara dosta konzervativnija od Katmandua u kome je 'sve dozvoljeno', a opet mnogo liberalnija nego ruralne sredine i mnogi mali graodvi kroz koje sma prošla.
srdjan.pajic srdjan.pajic 16:44 15.11.2013

Suhana

Lepa priča, možda malčice tužna.
A što baš u Ameriku, jesi li je pitala možda?

blogovatelj blogovatelj 20:36 15.11.2013

Re: Suhana

A što baš u Ameriku, jesi li je pitala možda?


Zato sto ne zna kako vam je tamo tesko
srdjan.pajic srdjan.pajic 05:12 16.11.2013

Re: Suhana

blogovatelj
A što baš u Ameriku, jesi li je pitala možda?


Zato sto ne zna kako vam je tamo tesko


Ne zna niko kako nam je teško!
Snezana Radojicic Snezana Radojicic 09:22 16.11.2013

Re: Suhana

srdjan.pajic
blogovatelj
A što baš u Ameriku, jesi li je pitala možda?


Zato sto ne zna kako vam je tamo tesko


Ne zna niko kako nam je teško!


Pa eto - zato :p

Šalu na stranu, pitala sam je odmah kad mi je to rekla. Nije imala neki određen odgovor, osim da je tamo 'mnogo bolji život', šta god to značilo za nju. Pitala sam je da li je razmišljala da ode u neku zemlju koja je bliže i za koju je lakše dobiti vizu, a i jeftinije, kao recimo na Tajland ili u Kinu, ali je odbila bez obrazloženja.
wilma68 wilma68 17:10 15.11.2013

Lepota


wilma68 wilma68 17:10 15.11.2013

Lepota

Lepota na slikama, lepota od priče.Najzad na blogu nešto ljudski, toplo-i jednostavno.Kao život, što bi rekao Kenzaburo Oe.
Stvarna strana priče me je podsetila na čarobnu knjigu Kiran Desai "Nasleđeni gubitak", takođe na relaciji Nepal-SAD
Možda je Suhana već pročitala ovu knjigu-u toj priči, svakako, živi.
Tebi pozdrav-kao i vazda! - ali, i Suhani pregršt lepih želja za budućnost.Slobodno joj možeš poručiti da i na ovoj strani sveta postoji mnogo, mnogo ljudi koji joj mašu, podržavaju je-jer trenutno delite isto parče Vremena i Prostora.
Srećno, devojke.
hajkula1 hajkula1 03:09 16.11.2013

Re: Lepota

wilma68
Lepota na slikama, lepota od priče.Najzad na blogu nešto ljudski, toplo-i jednostavno.Kao život, što bi rekao Kenzaburo Oe.
Stvarna strana priče me je podsetila na čarobnu knjigu Kiran Desai "Nasleđeni gubitak", takođe na relaciji Nepal-SAD
Možda je Suhana već pročitala ovu knjigu-u toj priči, svakako, živi.
Tebi pozdrav-kao i vazda! - ali, i Suhani pregršt lepih želja za budućnost.Slobodno joj možeš poručiti da i na ovoj strani sveta postoji mnogo, mnogo ljudi koji joj mašu, podržavaju je-jer trenutno delite isto parče Vremena i Prostora.
Srećno, devojke.



Zaista lep komentar, lepa poruka. Pozdravi je i prenesi želje da im svima bude bolje, da se žene više poštuju i da imaju prava na izbor. Stvarno je lepa a želim joj i da bude srećna.
Snezana Radojicic Snezana Radojicic 09:16 16.11.2013

Re: Lepota

hajkula1
Pozdravi je i prenesi želje da im svima bude bolje, da se žene više poštuju i da imaju prava na izbor. Stvarno je lepa a želim joj i da bude srećna.


Hoću


Suhana se slaže da bi trebalo da i devojke mogu da izlaze, mada to zavisi najviše od roditelja. Pošto su oni bramani, tu su dosta konzervativni. Ali ne misli da je previše uskraćena za nešto u životu zbog toga.

A što se tiče toga da bude srećna, ona je već srećna. Juče smo pričale o tome, a na podsticaj jednog FB prijatelja koga je zanimalo pitanje da li je SUhana srećna. I opet sam se osvedočila u to koliko su Azijati drugačiji od nas i koliko im je filozofija života drugačija. Oni su srećni zato što su živi, i to im je dovoljno. Ne postavljaju previše pitanja već jednostavno prihvataju život. Ne analiziraju i ne žale se i ne traže krivce. U Aziji je najsramotnije za nekoga da bude neraspoložen, nesrećan, da se žali ili viče. Trebalo bi učiti od njih.

Snezana Radojicic Snezana Radojicic 09:19 16.11.2013

Re: Lepota

wilma68
Lepota na slikama, lepota od priče.Najzad na blogu nešto ljudski, toplo-i jednostavno.Kao život, što bi rekao Kenzaburo Oe.
Stvarna strana priče me je podsetila na čarobnu knjigu Kiran Desai "Nasleđeni gubitak", takođe na relaciji Nepal-SAD
Možda je Suhana već pročitala ovu knjigu-u toj priči, svakako, živi.
Tebi pozdrav-kao i vazda! - ali, i Suhani pregršt lepih želja za budućnost.Slobodno joj možeš poručiti da i na ovoj strani sveta postoji mnogo, mnogo ljudi koji joj mašu, podržavaju je-jer trenutno delite isto parče Vremena i Prostora.
Srećno, devojke.


Wilma, stvarno mnogo lep komentar, hvala ti
Nažalost, nisam čitala tu knjigu, nisam ni čula za nju, a volela bih sad kad si mi natuknula o čemu je. Suhana ne čita knjige
Preneću joj tvoje pozdrave i ove divne želje
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 12:00 16.11.2013

Re: Lepota

Snezana Radojicic
A što se tiče toga da bude srećna, ona je već srećna. Juče smo pričale o tome, a na podsticaj jednog FB prijatelja koga je zanimalo pitanje da li je SUhana srećna. I opet sam se osvedočila u to koliko su Azijati drugačiji od nas i koliko im je filozofija života drugačija. Oni su srećni zato što su živi, i to im je dovoljno. Ne postavljaju previše pitanja već jednostavno prihvataju život. Ne analiziraju i ne žale se i ne traže krivce. U Aziji je najsramotnije za nekoga da bude neraspoložen, nesrećan, da se žali ili viče. Trebalo bi učiti od njih.

Тек у једном смислу ово је тачно.
У другом -- њен подређени и ограничени положај, малих слобода, увреда је за људско биће. Наравно да ће се она у њему осећати комфорно, јер другачији, а можда и бољи положај није ни упознала. Када би се то десило -- да га упозна -- и потом се вратила у свој садашњи положај, онда би оно што си ти изнела било и неспорно тачно.

Не знам, за мене је степен слободе, а не среће, најважнија ствар...
Snezana Radojicic Snezana Radojicic 13:31 16.11.2013

Re: Lepota

Predrag Brajovic

У другом -- њен подређени и ограничени положај, малих слобода, увреда је за људско биће. Наравно да ће се она у њему осећати комфорно, јер другачији, а можда и бољи положај није ни упознала. Када би се то десило -- да га упозна -- и потом се вратила у свој садашњи положај, онда би оно што си ти изнела било и неспорно тачно.

Не знам, за мене је степен слободе, а не среће, најважнија ствар...



Sa svime ću se složiti. S tim što napominjem da nije bilo ni reči o slobodi, već je pitanje bilo da li je Suhana srećna i da li su ljudi u ovom delu sveta srećni.

Moje premise bi bile ovakve:
Svi slobodni ljudi (trebalo bi da) su srećni.
Mnogi ljudi (osećaju da) su srećni iako ((ne) znaju da) nisu slobodni.
Samo neki ljudi su (zaista) slobodni i srećni.

Ubr, sklona sam da verujem da mnogi ljudi i ne znaju šta bi radili sa slobodom (jeste dostojevština, ali je i lični utisak).
wilma68 wilma68 17:13 16.11.2013

Re: Lepota

,,Koračam polako, kao neko ko dolazi iz takve daljine da ne očekuje da će stići.’’
Ovom Borhesovom rečenicom, Kiran Desai počinje roman;kao da si je ti napisala, zar ne?!
Trenutno ga nema u prodaji...ali, smislićemo nešto.Mislim da znam nekoga ko je poseduje...
"Nasleđe gubitka je božanstven roman, o jednom vremenu, nadi, bezvremenoj mudrosti ali i dilemama ljudi dvadeset prvog veka. Od vrhova Himalaja do četvrti u Njujorku, ponekad sa smehom a ponekad s tugom, pratimo interesantne priče pojedinaca različitih kultura, rasa i religija, nošenih ličnim i političkim olujama." (B 92, povodom Bukerove nagrade 2006.)
buba_truba buba_truba 23:52 16.11.2013

Re: Lepota

wilma68

Hvala wilma, sve si rekla i to baš onako... lepo. Nema se šta dodati.

Edit: ipak dodatak - hvala i tebi, Snežana.




Snezana Radojicic Snezana Radojicic 14:55 17.11.2013

Re: Lepota

wilma68
,,Koračam polako, kao neko ko dolazi iz takve daljine da ne očekuje da će stići.’’
Ovom Borhesovom rečenicom, Kiran Desai počinje roman;kao da si je ti napisala, zar ne?!
Trenutno ga nema u prodaji...ali, smislićemo nešto.Mislim da znam nekoga ko je poseduje...
"Nasleđe gubitka je božanstven roman, o jednom vremenu, nadi, bezvremenoj mudrosti ali i dilemama ljudi dvadeset prvog veka. Od vrhova Himalaja do četvrti u Njujorku, ponekad sa smehom a ponekad s tugom, pratimo interesantne priče pojedinaca različitih kultura, rasa i religija, nošenih ličnim i političkim olujama." (B 92, povodom Bukerove nagrade 2006.)


Hvala ti mnogo na ovakvom komplimentu. Ali, samo je Borhes mogao da napiše takvu rečenicu. Negde sam pročitala da se genijalnost nekog dela (pa i rečenice u ovom slučaju) ogleda u tome što čitalac nepogrešivo pomisli kako je i sam mogao da ga (je) napiše.

Prikaz knjige pak počinje užasom od epiteta koji priliči reviji Svet i fešn-sešn magazinima koji vrve od božanstvenih, fabuloznih, veličenastvenih koječega. Ni sadržajno nije mnogo bolji jer nije odmakao od opštih mesta koja ama baš ništa ne kazuju, ali da ne analiziram sada (samo malo: mudrost ne može biti trenutna i prolazna već samo bezvremena ako je mudrost; "interesantne priče nošene ličnim i političkim" - zar nisu životne priče uvek nošene ličnim i političkim olujama, dok epitet "interesantno" ne znači apsolutno ništa, tj. podjednako je prazan kao i onaj "božanstveno" iako je manje užasan od njega).

No, tvojoj preporuci verujem i dopada mi se ono gore što si rekla o knjizi i zaista bih je rado pročitala, pa ako se ukaže mogućnost, javi. Neki ljudi iz BGD-a dolaze ovde na proleće i srešću se s njima, pa ako ne pre, moglo bi tada da se organizuje slanje ako knjiga bude u papirnatom obliku.
Snezana Radojicic Snezana Radojicic 14:57 17.11.2013

Re: Lepota

buba_truba
wilma68

Hvala wilma, sve si rekla i to baš onako... lepo. Nema se šta dodati.

Edit: ipak dodatak - hvala i tebi, Snežana.






Volim kad me se sete makar i u editu
wilma68 wilma68 20:12 17.11.2013

Re: Lepota

Znači, opasna si, Snežo!
"Ukebala" si me za sadržaj prikaza-verovala ili ne, stavila sam ga zbog samo dve reči "Nepal" i "SAD".
Sa zadovoljstvom ću se potruditi da knjigu dobiješ u ruke.
ecce-florian ecce-florian 23:54 18.11.2013

Re: Lepota

@snezana
da li su ljudi u ovom delu sveta srećni.


Tu blizu je i provereno najsrećniji čovek na svetu, 66. godišnji genetičar . Baš me interesuje šta bi on odgovorio na pitanje da li je slobodan.
Snezana Radojicic Snezana Radojicic 04:46 19.11.2013

Re: Lepota

wilma68
Znači, opasna si, Snežo!
"Ukebala" si me za sadržaj prikaza-verovala ili ne, stavila sam ga zbog samo dve reči "Nepal" i "SAD".
Sa zadovoljstvom ću se potruditi da knjigu dobiješ u ruke.


Nekoć (pre tačno pola života) sam se malo bavila književnom kritikom i pisala recenzije.

Hvala ti veliko na trudu :)
Snezana Radojicic Snezana Radojicic 04:51 19.11.2013

Re: Lepota

ecce-florian
@snezana
da li su ljudi u ovom delu sveta srećni.


Tu blizu je i provereno najsrećniji čovek na svetu, 66. godišnji genetičar . Baš me interesuje šta bi on odgovorio na pitanje da li je slobodan.



Da, ovo je baš zanimljivo. Verujem da mora biti slobodan jer ne bi mogao da proizvodi tu količinu hormona sreća i ostalog.

Sad me zanima šta bi to merenje reklo za mene danas u poređenju sa mnom pre puta. Pre neki dan sam čula prijateljicu koja me poznaje celog života, možda i bolje nego što ja poznajem sebe, i rekla mi je: "Ti si celog života stalno bila nezadovoljna a sada (otkako si na putu) prvi put deluješ zadovoljno i srećno i ispunjeno."
ecce-florian ecce-florian 14:42 19.11.2013

Re: Lepota

Jedna od lepota isčitavanja tvojih blogova O putu ,meni proističe iz mogućnosti da čitaoci, što bi se reklo "u relanom vermenu", prate promenu koju živi autor otkako je pošao biciklom oko sveta da pronađe sebe.
Do pre koji dan smo mogli da čitamo o delovanju autogenog treninga na povećanje fizičkih i psihičkih mogućnosti usmerenih na prelaz prevoja na Himalajima.
Sada, ne samo širenje opažanja na postojanja tuđe sreće odnosno njenog odsustva tj. postojanje nesreće, nego i u komentarima tipa
Moje premise bi bile ovakve:
Svi slobodni ljudi (trebalo bi da) su srećni.
Mnogi ljudi (osećaju da) su srećni iako ((ne) znaju da) nisu slobodni.
Samo neki ljudi su (zaista) slobodni i srećni.


kojim u tri koraka iskrenošću polazno pitanje situirano u oblast socijalnog okruženja prenosiš na suštinski, lični nivo

Tu slobodu o kojoj pričaš u jednom od gostovanja Matthieu naziva "inner freedom" (ceo nastup je dosta dug pa dajem link sa portugalskim titlom a deo o slobodi je oko 1:50)


albicilla albicilla 16:58 17.11.2013

:)

preporuka
Snezana Radojicic Snezana Radojicic 04:47 19.11.2013

Re: :)

albicilla
preporuka


Hvala, albicilla

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana