Nostalgija

Barbarić

mikele9 RSS / 17.11.2013. u 11:31

 1Pgd3_46bg3.jpg

Pored neumornog igranja klikera, klikeri su nam bili kamenci ali smo ih od milošte zvali mermerci a bilo je i tz gvozdenaca izlupanih iz kuglagera, pentranja i lomatanja po zaostalim ruševinama, lunjanja po Kalemegdanu i njegovim lagumima, prelaženja Starog mosta, tada jedinog i branja bambusa po baruštinama budućeg Novog Beograda, skupljali smo i sličice fudbalera. Ko je imao sličice Bobeka, Mitića, Beare, Zebeca, Čajkovskog…a još ako je imao i duplikat, bio je poznat i čuven i van granica Francuske, mislim, ulice. Za njega su znali svi klinci iz Skadarske, Simine, Dositejeve, Jovanove pa sve dole do Bajlonijeve pijace. Nuđena su mu prava mala bogatstva, čak staklenci koji su se samo ponekad mogli naći u Komisionu u Knez Mihailovoj! Dotični bi na sve ponude prezrivo odmahivao glavom. Ah da, u to doba, bila je popularna pesmica: Sastala se tri drugara, Bobek, Mitić i Beara.

Skupljali smo mi i omote od žileta, odlično se sećam ukrštenih mačeva firme Wilkinson Sword, prestižnog Gillete…kutije od cigareta i šibica, poštanske marke i šta već sve ne.

Ali da se vrnem na sličice. Pogleda i mene sreća ljubaznim pogledom! Mali Boško cvikeraš, stanovao je u prizemlju, bio je mlađi od mene dve godine, bilo je Leto a ja sam u Septembru te 1953 godine trebao da pođem u prvi razred Osnovne škole, dakle Boško mi ponudi novu novcijatu sličicu (!!!) Barbarića za duplikat Čajskovskog. Srce mi je uzdrhtalo ali kao počnem da se premišljam, vrtim glavom…Daj još nešto. Boško utrča u stan i vrati se noseći sestrine drvene bojice i načet paketić američkih žvaka. Zagledam ja dodatak a Boško me stidljivo zamoli da ne bacim žvaku kad mi dosadi da je žvaćem nego da je dam njemu, kao, opraće je on. Pristanem, izvršimo trampu i svaki na svoju stranu. Boško radostan trčeći a ja nogu pred nogu a dolazilo mi je da poletim! Ufuram u kupatilo, zaključam vrata, sednem na ivicu kade i položim sličicu na dlan. Na crno-belo-smeđoj mutnoj fotografiji, Slavko Barbarić sa balanserom u prikolici! Mora da sam bio crven k’o rak, dijafragma me gušila pod grlom!

Obožavao sam kao i svi klinci fudbal, ganjali smo krpenjaču po donjem Kalemegdanu, jednom nas je naš vršnjak i komšija, sin krojača iz Prizrenske, počastio gumenjarom na plave tufne, al’ je mnogo odskakala. Ćale mu je bio najviđeniji krojač onog vremena u Beogradu, odela su kod njega šili fudbaleri, glumci, političari a bogami i neki ambasadori. Klincu su redovno donosili poklone pa tako i onu lopticu skočicu na plave tufne. Sa ocem sam skoro svake nedelje išao na stadion i gledao Partizan, Zvezdu, Dinamo, Hajduk…i sve utakmice državne reprezentacije. I danas sam ostao zaljubljenik u fudbal ali se on toliko izmenio i transformisao da gledam samo određene utakmice i lovim poteze koji me mogu podsetiti na onaj nekadašnji fudbal. Ko je kao ja gledao uživo Pelea, Edua, Tostaoa, ne možeš mu uvaliti bedno trčkaranje za loptom bez cilja, nasumično šutiranje i ostale bezvezarije. Mesi ima nešto od onog pravog ali sve ređe i ređe gledam fudbal.

Fudbal za fudbal ali auto a posebno moto trke su nam bile iznad svih kategorija i zanimacija! Em jednom godišnje, em oko Kalemegdana, komšiluk bre! Još sabajle bismo zauzeli najbolja mesta na trotoaru tamo gde se Gospodar Jovanova uliva u Tadeuša Košćuška. Vidiš ih kako se pojavljuju na nizbrdici kod Uzun Mirkove i pratiš ih pogledom sve dok ne zaokrenu levo oko Zoološkog vrta. Od auto trkača smo voleli i navijali za Milutina Božića i to zato što je imao najbolji auto. Većina trkača/vozača je imala neke zastarele modele a Milutinu je kao odličnom i poznatom vozaču, tadašnje Ministarstvo za Sport kupilo Porše 550 Spyder. Nisi mogao da ga promašiš, srebrn, svi ostali su pored njega izgledali jadno i ofucano. Pričalo se a proverio sam pre neki dan, da je to bio poslednji napravljen 550 Spyder, kompletiran po naređenju Bitsy Porshe-a lično. Božić ga je sa uspehom vozio na trkama u zemlji i inostranstvu ali je sredinom šezdesetih, već zastareo i više puta ulupan, odležao jedno vreme u garaži pa je kasnije prodat nekom Italijanu koji ga i danas ima u kolekciji. Od starijih smo čuli da je čuveni italijanski vozač Tacio Nuvolari, 1939 godine bio pobednik beogradskog Grand Prix.  Beograd bio evropski grad! Metropola, šta reći!

Okreni, obrni, sa nestrpljenjem smo i jedva čekali moto trke, ustvari trke motora sa prikolicama. E tu je Barbarić bio bez premca! Ne sećam se kako se zvao njegov balanser ali on nas nije ni zanimao, mada danas kad bolje razmislim, ruku na srce, da nije bio dobar i usklađen s Barbarićem, ne bi ni ovaj bio ono što je bio. Legenda, živa legenda! Obojica obučeni u kožne jakne i pantalone, na nogama okovane čizme a na glavama kožne, mi smo ih među sobom zvali pilotske, kape, ogromne naočare, nešto nalik onim koje danas koriste varioci. Redari, s crvenim trakama oko desne ruke, su imali grdne muke da nas sa kolovoza vrate na trotoar. Svaki čas smo izletali na ulicu iščekujući da se pojavi Barbarić. U to vreme a bogami zadržalo se dugo, Tadeuša Košćuška ulica je bila sočinjena od granitnih kocki. Čvrsta podloga ali klizava do zla boga! Trebalo je videti kako Barbarić sa balanserom klizajući ulazi u krivinu tamo gde se desno odvaja ulica Rige od Fere! Prikolica je bila mala uska platforma sa metalnom ogradom na prednjem delu, za koju se balanser klečeći na kolenima držao. Čini mi se da još u nozdrvama osećam specifičan miris benzina koji nas je opijao. Pobednički krug je bio posebna priča! Spuštajući se niz Tadeuša Košćuška, Barbarić je, ostavljajući upravljač, dizao ruke u vis i otpozdravljao oduševljenoj publici.

Sličicu sam sačuvao za sebe, nije bilo te sile koja me je mogla naterati da je menjam ili da je prodam! Dugo sam je čuvao ali selidbe učiniše svoje, kad i kako, ne znam ali sličica nestade i ostade samo ovo moje sećanje na nju i Barbarićevo vreme. 



Komentari (39)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

ocajna_domacica.65 ocajna_domacica.65 11:38 17.11.2013

1.

Сад на читање!



А могао би Микеле и филмове да режира! Све сам видела, као да сам тамо била.



Штета што може само једна препорука.
Milutin Milošević Milutin Milošević 22:08 17.11.2013

Re: 1.

Штета што може само једна препорука

mikele9 mikele9 23:06 17.11.2013

Re: 1.

А могао би Микеле и филмове да режира! Све сам видела, као да сам тамо била.


Hvala, možda da pišem scenario a režiju bih poverio Kukusigameni
mikele9 mikele9 23:10 17.11.2013

Re: 1.

ocajna_domacica.65
Штета што може само једна препорука.

Milutin Milošević
Штета што може само једна препорука

Ma dragi moji, vaše preporuke vrede kao da ih je deset
mili92 mili92 12:08 17.11.2013

Моторин


Лијепе успомене.
Ево навру ми слике из млађијех дана кад смо дреждали љети крај магистрале и чекали да протутње туристи мотораши. Нама био доживљај кад га чујемо ђе се захуктава од Криве Улице, па отуда затутњи све до иза Београдског одмаралишта. Има ту лијепа правина од близу једног километра. Још кад нас спазе да им машемо и ђе навијамо, неки од њих нагна га и на задњи точак. Тада настаје делиријум, лактамо једни друге уз грају и повике:"... јеси ли виђео"!? Та нас радава држи све до сјутра и новог дреждања.
mikele9 mikele9 23:15 17.11.2013

Re: Моторин

Лијепе успомене.
Ево навру ми слике из млађијех дана кад смо дреждали љети крај магистрале и чекали да протутње туристи мотораши. Нама био доживљај кад га чујемо ђе се захуктава од Криве Улице, па отуда затутњи све до иза Београдског одмаралишта. Има ту лијепа правина од близу једног километра. Још кад нас спазе да им машемо и ђе навијамо, неки од њих нагна га и на задњи точак. Тада настаје делиријум, лактамо једни друге уз грају и повике:"... јеси ли виђео"!? Та нас радава држи све до сјутра и новог дреждања.

Isto smo i mi činjeli ka đeca! A dobro se sjećam kad je titogradska saobraćajna poloicija, umjesto starih BMW-ejaca, dobila Nortone, mislim da su bili engleski
fantomatsicna fantomatsicna 12:43 17.11.2013

Divne Uspomene

Iako je vec prosla ponoc i spava mi se,morala sam da ovo procitam i sad sigurno znam :ja sam se rodila u pogresnom veku.Mislim da je tvoje odrastanje bilo tako mnogo uzbudljivije.Danasnjoj deci ni od cega vise ne skace adrenalin,poklone ocekuju sa velikim pravom i nijedan ih nesto posebno ne obraduje.Kad kod mene doju klinci da se igraju sa Cali ,nista i pod,Tv ili zevanje u tacku.Ima da se interaktivno igraju a ima i gde.A mama, secam se pricala mi je, (ona je 52 godiste) kako je u zgradi gde je zivela bila malo bogatija devojcica ,koja je pre svih imala zvake.Ona bi na prozoru treceg sprata ,posmatrala njih dole ispred zgrade,zvakala i zvakala,pravila balone na koje su se culi uzdasi odozdo.A kad bi bacila tu zvaku, oni od dole bi se stustili na nju,sve u nadi da i oni naprave koji balon.Moja mama me je ubedjivala da to uopste nije bilo zalosno,nego naprotiv jako uzbudljivo.
Pa onda o skupljamu salveta,pa u trecem osnovne Tajno Drustvo Ohajo ..ihaj I mogla bih ja ovako do sutra al' bolje da spavam a
Neego pravila sam i neki kolac(tj vise njih) od mandarina ..izvoli..pozluzi se i ti
mikele9 mikele9 23:21 17.11.2013

Re: Divne Uspomene

Iako je vec prosla ponoc i spava mi se,morala sam da ovo procitam i sad sigurno znam :ja sam se rodila u pogresnom veku.Mislim da je tvoje odrastanje bilo tako mnogo uzbudljivije.Danasnjoj deci ni od cega vise ne skace adrenalin,poklone ocekuju sa velikim pravom i nijedan ih nesto posebno ne obraduje.Kad kod mene doju klinci da se igraju sa Cali ,nista i pod,Tv ili zevanje u tacku.Ima da se interaktivno igraju a ima i gde.A mama, secam se pricala mi je, (ona je 52 godiste) kako je u zgradi gde je zivela bila malo bogatija devojcica ,koja je pre svih imala zvake.Ona bi na prozoru treceg sprata ,posmatrala njih dole ispred zgrade,zvakala i zvakala,pravila balone na koje su se culi uzdasi odozdo.A kad bi bacila tu zvaku, oni od dole bi se stustili na nju,sve u nadi da i oni naprave koji balon.Moja mama me je ubedjivala da to uopste nije bilo zalosno,nego naprotiv jako uzbudljivo.
Pa onda o skupljamu salveta,pa u trecem osnovne Tajno Drustvo Ohajo ..ihaj I mogla bih ja ovako do sutra al' bolje da spavam a
Neego pravila sam i neki kolac(tj vise njih) od mandarina ..izvoli..pozluzi se i ti

Samo tako lepa moja, interaktivno, nego šta
Hvala...mljac...na kolaču...mljac
Dont Fear The Reaper Dont Fear The Reaper 12:49 17.11.2013

Grunf ;)

Još sabajle bismo zauzeli najbolja mesta na trotoaru tamo gde se Gospodar Jovanova uliva u Tadeuša Košćuška. Vidiš ih kako se pojavljuju na nizbrdici kod Uzun Mirkove i pratiš ih pogledom sve dok ne zaokrenu levo oko Zoološkog vrta.


Nije bitno, ali ipak - pre će biti Jevremova, a ne Jovanova.

A ovo, e ovo ne znam koja je:



Ubr, iako mu se ime nigde ne pominje, urbana legenda je da su (one čuvene F0 ) prve trke oko Kalemegdana delo čoveka koji je nekoliko godina pre toga bio zaslužan i za Golf Klub na Košutnjaku. Posle rata su mu vlasti uzele i ono malo što nije uspeo sam pre (i posle) rata da spiska, pa je u nedostatku svojih novaca, krenuo Ostapovim stopama, pogotovo kada su počela čuvena GG preduzeća i poduhvati, tako da je veći deo tog dela života proveo po zatvorima.
mlekac mlekac 14:03 17.11.2013

Re: Grunf ;)

Dont Fear The Reaper
Još sabajle bismo zauzeli najbolja mesta na trotoaru tamo gde se Gospodar Jovanova uliva u Tadeuša Košćuška. Vidiš ih kako se pojavljuju na nizbrdici kod Uzun Mirkove i pratiš ih pogledom sve dok ne zaokrenu levo oko Zoološkog vrta.


Nije bitno, ali ipak - pre će biti Jevremova, a ne Jovanova.



Izvini, ali nije Jevremova, lepo ti pise
Vidiš ih kako se pojavljuju na nizbrdici kod Uzun Mirkove
Ta nizbrdica je Jevremova, Jovanova je taman izmedju nje i Zooloskog koji izlazi na Strahinica Bana. Nije Mikele pogresio, on je stari DorTjolac iako se povremeno lazno predstavlja kao Novobeogradjanin.

Dont Fear The Reaper Dont Fear The Reaper 15:04 17.11.2013

Re: Grunf ;)

zvini, ali nije Jevremova, lepo ti pise

Vidiš ih kako se pojavljuju na nizbrdici kod Uzun Mirkove


Pisalo i na tarabi svašta, pa eto ☻

Kako rekoh, nije bitno, ali pošto je tebi izgleda baš bitno, ajde da vidimo

Ta nizbrdica je Jevremova,


Znam ja da je log'ka subjektivna (dakle Hemingvejsko Hoksovska ) ali kada se kaže Uzun Mirkova, onda to nije ni Cincar Jankova ni Braće Jugovića (Jevremova tek nema veze) osim kao - evo najveće ulice u blizini (vidi dole pod L.Slobode ☻).

Znači, ako se vidi Uzun Mirkova, to će teško biti Jovanova, pre će (kako i napisah, posle onog nije bitno - jerbo literarni sastavi su podobni za literarne slobode ) biti Jevremova. Od Jovanove se ne vidi ćošak sa Uzun Mirkovom. Možeš da vidiš nizbrdicu samo od

"krivinu tamo gde se desno odvaja ulica Rige od Fere" (dakle ispod Braće Jugovića)

A kada staneš na ćoše Jevremove, vidiš takođe, na dole sve do Dušanove, ali vidiš i Uzun Mirkovu.

Što će kasti - ako je Jovanova, onda je nizbrdica od Braće Jugovića, ako je Jevremova, može da bude i od Uzun Mirkove. Što sve - nije bitno no sam razradio tezu, za (n)vas koje mrzi da gradite piramide




mikele9 mikele9 15:10 17.11.2013

Re: Grunf ;)

A kada staneš na ćoše Jevremove, vidiš takođe, na dole sve do Dušanove, ali vidiš i Uzun Mirkovu.

100% si u pravu, pobrkao
nezezajsesmene nezezajsesmene 12:52 17.11.2013

sličice


Dragi Mikele, zavidim Vam na tako divnom detinjstvu, bogatom uspomenama.

Nisam porasla u gradu pa sam od vaše predivne priče stvorila sliku Beogradske dečurlije u to vreme - Vaše divno vreme. I sama sam skupljala sličice, ali sa slatkiša - malenih krem tabli, a one nisu bile papirne već alu folijice koje sam posle peglala. O salvetama da i ne govorim. TV je u moje selo kasno stigao. Išli smo kod komšije sećam se, naveče, gde bih se ja redovno uspavala pa su morali da me nose kući. Zato je moj prozor u svet bio malen, jedva otškrinut .

Igrala sam klikera sa dečacima i najlepši "plavac" sam dobila od učiteljice kad sam pošla u školu. Lopta me nije mnogo interesovala kao ni italijanska lutka koje se ni ne sećam,( a rekli su mi da sam je svu razbucala) jer me privlačio starinski šporet prababe Milke u uglu dvorišta. Najveća avantura i nestašluk moj je bio da ukradem mami šibice i naložim vatru, jer sam spremala ručak u konzervi sardine - specijalitet od blata i listića trave.

Bila sam jedinica, usamljena i povučena i jako ozbiljna (niko to ne bi poverovao kad bi me sada upoznao, ovako veselu,komunikativnupomalo neozbiljnu, potpuno otvorenu...), ali tako je to bilo. Zato valjda zavidim svima koji su imali puno drugara za sve dečje avanture koje posle prepričavaju svojoj deci i unucima. Ja sam za njih uskraćena pomalo i krivo mi je kad me ćerka tera da joj pričam svoje doživljaje, a ja ih nemem dovoljno da joj bude, ako ne smešno ono bar zanimljivo. No, ne žalim se. Moje je, kakvo takvo.

"Mora da sam bio crven k’o rak, dijafragma me gušila pod grlom!" je neponovljivo iskustvo i zato svako sledeće uzbuđenje, sreća, ponos, pobeda samo se s njim može meriti.

Bravo za priču!
mikele9 mikele9 23:26 17.11.2013

Re: sličice

Bila sam jedinica, usamljena i povučena i jako ozbiljna (niko to ne bi poverovao kad bi me sada upoznao, ovako veselu,komunikativnupomalo neozbiljnu, potpuno otvorenu...), ali tako je to bilo. Zato valjda zavidim svima koji su imali puno drugara za sve dečje avanture koje posle prepričavaju svojoj deci i unucima. Ja sam za njih uskraćena pomalo i krivo mi je kad me ćerka tera da joj pričam svoje doživljaje, a ja ih nemem dovoljno da joj bude, ako ne smešno ono bar zanimljivo. No, ne žalim se. Moje je, kakvo takvo.

Važno je ovo što sam boldovao! Svako od nas je imao ili nemao ovo ili ono, danas isto tako i imamo i nemamo ali to je naš život. A eto ti si od ružnog usamljenog pačeta postala vesela labudica
mlekac mlekac 14:04 17.11.2013

Joooj...

Ti si dovoljno stariji da si gledao te trke - ja sam o njima samo slusala.
Prelepa prica, druze.

mikele9 mikele9 23:28 17.11.2013

Re: Joooj...

Ti si dovoljno stariji da si gledao te trke - ja sam o njima samo slusala.
Prelepa prica, druze.


I više nego dovoljno draga moja Mlekac
tyson tyson 14:31 17.11.2013

No.2





mikele9 mikele9 15:06 17.11.2013

Re: No.2

I meni je o'ma pao na pamet Paja ali ne umem da postavim
Totalni sam dunster i glup, ne pitam nekoga ko zna da mi objasni
49 41 49 41 16:08 17.11.2013

Tapkanje

slicica fudbalera.

Jeste li i tapkali?!?

Mene jos uvek boli dlan od tapkanja.
st.jepan st.jepan 17:35 17.11.2013

Re: Tapkanje

Jeste li i tapkali?!?

Ih!

Čak i ja, mada dosta mladji, pamtim tapkanje, samo što se dam'ubiješ ne sećam u čemu je bio štos, kakava su bila pravila, šta je trebalo uraditi da bi se osvojila sličica.
Zna neko?
Dont Fear The Reaper Dont Fear The Reaper 18:53 17.11.2013

Re: Tapkanje

Ma idi begaj, kako misliš zaboravio si - pa samo ti ime kaže: tapneš dlanom po sličici pa ako se okrene, tvoja je Naravno, ako se radi o tome da se skupljaju g'anc nove, e onda tapkaš "radne" sličice, a ulog stoji sa strane.

U stvari, jasno mi je kako si zaboravio, evo ni ja se više ne sećam svih detalja. recimo, šta nije smelo da se radi a i kojih je sve varijanti bilo - tj. po koliko se slički tapkalo - jedna, dve a beše varijanta i sa više?

A ne sećam se ni da li je tapkanje karata (od strane, dakako - tapkaroša ) izraz koji je nastao tako što se - kao napredan sport, tapkalo za kino karte, karte za tekme i ostale zanimacije (*) ili zato što su preprodavci, dok su čekali da se blagajna otvori, ili počne nova projekcija, tapkali za novac (ista stvar kao i za sličke, samo je ulog slika druge vrste

(*) E da, to je bilo u ona davna vremena kada se i išlo u kino pogledati film a na utkamice da se zabavi i navija a ne nakreka (ili koja li je već "zanimacija" moderna kod kriminaci "navijača" ) i razbija.

st.jepan st.jepan 19:23 17.11.2013

Re: Tapkanje

tapkanje karata

Nekad najžešći kriminal.
S kojim se Država obračunavala odlučno.
Skoro ko Vučić s korupcijom.
ocajna_domacica.65 ocajna_domacica.65 19:29 17.11.2013

Re: Tapkanje

Nekad najžešći kriminal.
S kojim se Država obračunavala odlučno.


Па да, наставници одузимали сличице, а разредни на одељењској заједници раскринкавали и кажњавали ''кривце''.
Dont Fear The Reaper Dont Fear The Reaper 19:41 17.11.2013

Re: Tapkanje

st.jepan
tapkanje karata

Nekad najžešći kriminal.
S kojim se Država obračunavala odlučno.
Skoro ko Vučić s korupcijom.


Kako ne. Novinari se bavili "problemom", manje više bioskopski, to je više kao "generalni antisocijalni elementi" ;> ali za tekme, ihaj, otkrivali ko je u klubovima povezan sa tapkarošima a narod gunđao jer karte za derbi krenu da se prodaju i kroz 15 minuta nestane ceo Zapad A milicija (narodna, jelda) uredno uzimala Njihov Deo. Doduše umeli su i da pokupe, pa pravac 29-ti, čisto da se zna ko je vlas i ko ima pendrek.

Ubr, taj poslednji deo, e to je zaista ono što nam fali (šta god dušebrižnici pričali ;> ) - doduše koliko ih se nakotilo, nema ih se gde ubunariti (a ni sa kojima) ☻
49 41 49 41 22:45 17.11.2013

Re: Tapkanje

st.jepan
Jeste li i tapkali?!?

Ih!

Čak i ja, mada dosta mladji, pamtim tapkanje, samo što se dam'ubiješ ne sećam u čemu je bio štos, kakava su bila pravila, šta je trebalo uraditi da bi se osvojila sličica.
Zna neko?


Slicice fubalera su bile okrenute licem nadole.
(Cini mi se na kupu?!?)
Dlanom, napravljenim u kalotu; tresnes - stvoris delimicni vakum i naglim dizanjem dlana pokusas da otvoris slicice licem.
Kupis otvorene slicice.

Ponekad se ubijes lupajuci dlanom, slicica oped psdne licem nadole - dlan bridi; al' nista od dobitks retke slicice.
mikele9 mikele9 23:34 17.11.2013

Re: Tapkanje

49 41

slicica fudbalera.

Jeste li i tapkali?!?

Mene jos uvek boli dlan od tapkanja.

st.jepan
Ih!

Čak i ja, mada dosta mladji, pamtim tapkanje, samo što se dam'ubiješ ne sećam u čemu je bio štos, kakava su bila pravila, šta je trebalo uraditi da bi se osvojila sličica.
Zna neko?

Ne, u moje vreme se nije tapkalo sa sličicama, nosile su se u džepu obavijene gumicom za tegle i vadile se radi razmene ili izazivanja zavisti kod ortaka
anfieldroad anfieldroad 15:10 18.11.2013

Re: Tapkanje


Izuzetno je vazno bilo, mada malo pokvareno, igrati tapke znojavim rukama, posle npr. fudbala. Tako su se slicice garantovano lepile za dlan i mnooogo lakse okretale, sto je bio cilj... Tako smo bar mi stariji drali klince..
Super text, hvala !
kobrakerac kobrakerac 20:13 20.11.2013

Re: Tapkanje

Jeste li i tapkali?!?

Mene jos uvek boli dlan od tapkanja.


Ми смо играли пар-непар.
Још се сећам свих фора, намештања и превара.

Мој син, малопре донео топку са сличицама. Гле чуда фудбалери на њима. Изненадио ме. Питах га одакле му толико сличица, а он са мангупским кезом каже: "Зарадио сам на тапкању!"
Коцкар татин, љуби га мајка!

Dr M Dr M 18:34 17.11.2013

Nekad beše, sad se pripoveda


Mikele, divno podsećanje na mladost naše generacije!

Ipak, zbog ovih mladjih, da ispravimo jednu grešku u tekstu.

Božić se zvao Milivoje, za moju generaciju automotoludaka, čiča-Milivoje.

Sa Ferdinandom Poršeom ga je spojio Profesor Mihailo Borisavljević, školski drug Ferdinandov, koji je od ovog tvorca VW-bube dobio na poklon jedan hrušt(bubu) mod. 1949, u koju je ugradio aluminijumska sedišta iz nekog starog aviona i tako se vozio do kraja života. Profesora smo, od milošte, zvali Profa Mika.

A bio je još jedan Milivoje u prvim danima našeg automobilizma, Vuković, zvani Mikica.
U mom krugu nije bio naročito omiljen jer je smatran režimskim čovekom a i osporavane su mu vozačke sposobnosti jer je vozio Jaguara protiv znatno slabijih kola. Ipak, da se ne zaboravi, kad već govorimo o onima čijim venama nije tekla krv nego benzin.

I, kad smo već kod imena, Barbarić se zvao Slavko, ali je svako mogao da bude Slavko a samo jedan Barbarić
mikele9 mikele9 23:40 17.11.2013

Re: Nekad beše, sad se pripoveda

M
ikele, divno podsećanje na mladost naše generacije!

Ipak, zbog ovih mladjih, da ispravimo jednu grešku u tekstu.

Božić se zvao Milivoje, za moju generaciju automotoludaka, čiča-Milivoje.

Sa Ferdinandom Poršeom ga je spojio Profesor Mihailo Borisavljević, školski drug Ferdinandov, koji je od ovog tvorca VW-bube dobio na poklon jedan hrušt(bubu) mod. 1949, u koju je ugradio aluminijumska sedišta iz nekog starog aviona i tako se vozio do kraja života. Profesora smo, od milošte, zvali Profa Mika.

A bio je još jedan Milivoje u prvim danima našeg automobilizma, Vuković, zvani Mikica.
U mom krugu nije bio naročito omiljen jer je smatran režimskim čovekom a i osporavane su mu vozačke sposobnosti jer je vozio Jaguara protiv znatno slabijih kola. Ipak, da se ne zaboravi, kad već govorimo o onima čijim venama nije tekla krv nego benzin.

I, kad smo već kod imena, Barbarić se zvao Slavko, ali je svako mogao da bude Slavko a samo jedan Barbarić

Hvala ti prijatelju na ispravci, zaista se zvao Milivoje
A Barbarićevo ime Slavko sam pomenuo u tekstu, mada mislim da si to napisao zato što je Barbarić bio samo jedan!
Dr M Dr M 00:19 18.11.2013

Re: Nekad beše, sad se pripoveda

A Barbarićevo ime Slavko sam pomenuo u tekstu, mada mislim da si to napisao zato što je Barbarić bio samo jedan!


Naravno, njegovo prezime je bilo brend..

Kao što se, kad se pričalo o motociklistima, uvek govorilo "Čika Voja", umesto Vojislav Ivanišević, legenda beogradskih motociklista. Nikad ga nisam video a da nije imao kompletno kožno odelo i čizme. Ne znam da li su ga tako i sahranili ali mislim da je trebalo.
mikele9 mikele9 10:49 18.11.2013

Re: Nekad beše, sad se pripoveda

Naravno, njegovo prezime je bilo brend..

Kao što se, kad se pričalo o motociklistima, uvek govorilo "Čika Voja", umesto Vojislav Ivanišević, legenda beogradskih motociklista. Nikad ga nisam video a da nije imao kompletno kožno odelo i čizme. Ne znam da li su ga tako i sahranili ali mislim da je trebalo.

Dobro se sećam Čika Voje, moja žena je kao studentkinja stanovala u stanu do njegovog pa me kasnije i upoznala s njim. Zaista je bio FACA
Dont Fear The Reaper Dont Fear The Reaper 14:12 18.11.2013

Re: Nekad beše, sad se pripoveda

"Čika Voja", umesto Vojislav Ivanišević,



E, tek sada ovo videh - hvala, baš htedoh da pitam, ali rekoh, nema veze. Uvek mu zaboravim prezime, pa stalno hoću da kažem Ivanović, a znam da nije baš tako, nego nešto slično ali se uvek nađe neko ko ga se seća - a i zna tačno prezime! Inače, da, uvek u koži od glave do pete - pa onda u kasnijim godinama i zeleni Trijumf, koji je vozio u godinama kada većina matoraca ne sme ni u kola da sedne
jedi-knight jedi-knight 21:26 17.11.2013

...

...plavci, troperci, šestoperci...i slike pasa sa kutija šibica...
Lep blog Mikele
mikele9 mikele9 23:46 17.11.2013

Re: ...

...plavci, troperci, šestoperci...i slike pasa sa kutija šibica...
Lep blog Mikele

Hvala viteže!
Jednom je moja keva skrpila neku kintu i kupila je u Komisionu bratu i meni po tri troperca, ja sam dobio crveni, plavi i zeleni. Dugo sam ih nosio u džepu i jedva sam se odlučio da ih ubacim u igru. Na moju veliku žalost, posle nekoliko igara okrnjili su ih gvozdencima
zovitemegrunf zovitemegrunf 18:59 18.11.2013

Re: ...

Hvala obojici za podsecanja.

Covece, slike sa kutija sibica, i to smo skupljali. Kutija od furnira, sa nalepljenom slicicom, pa cuvas sliku i podlogu .

A kad je otac, sezdesete, doneo kesu staklenaca, sestoperaca, joj radosti...a tek razocaranja kad smo ustanovili da u fitjinim lezajevima nema klikera
G.Cross G.Cross 08:40 19.11.2013

KLIKERI

Eh klikeri ! "Sport" mog detinjstva. Veoma koristan, razvija koncentraciju, strategic thinking, competitive spirit, you name it

KUpio sam spre nekog vremena vrecicu klikera i pokusao da nagovorim sinove da igraju. Ni govora, video igre su interesantnije.

Onda sam jedne nedelje organizovao prsvenstvo komsiluka u klikerima (moja dva sina, jedan vijetnamac usvojen od Francuza, Englez i Brazilac).
I dao kao nagradu Wii igriscu za pobednika ( ako ne mozes da pobedis pridruzi im se).

Prvo je trebalo da ih naucim pravila (naravno onda sam shvatio da sam ih zabovario, "kastras" i sve ostalo) Onda sam malo izmislio pravila.

Bilo lepo nedeljno popodne , sv su se zabaljali. Bilo intereseantno jos nekolko dana , ali su su se na kraju vratili na FIFA 2013.

Da budem posten, I ja sam se vratio na FIFA 2013
G.Cross G.Cross 08:47 19.11.2013

Metuzalem

E, ali znas sta sam probao pre par meseci?

Napravio sam klincima onu savijenu zicu kojom se "vozi" gumeni tocak (obicno od decijih kolica) po ulici. Mnogo im se svidelo.
U moje vreme bili su pravi virtuozi cineci cuda sa tim parcetom zice i malim gumenim tockom.

Je li to imalo ime? Jel se seca jos neko ovoga?

mikele9 mikele9 10:25 19.11.2013

Re: Metuzalem

E, ali znas sta sam probao pre par meseci?

Napravio sam klincima onu savijenu zicu kojom se "vozi" gumeni tocak (obicno od decijih kolica) po ulici. Mnogo im se svidelo.
U moje vreme bili su pravi virtuozi cineci cuda sa tim parcetom zice i malim gumenim tockom.

Je li to imalo ime? Jel se seca jos neko ovoga?

Ne znam kako smo to zvali ali sam bio maher u vožnji točka sa žicom! Uglavnom smo vozili obruče od bureta a to nije bilo ni malo lako! Zbog svog oblika točak/obruč je zanosio na levu ili desnu stranu. Jednom mi je neki rođak dao felnu od bicikla! E to je bilo ono pravo, majka nije mogla da me utera u kuću

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana