Gost autor

Laptop Centar kršenja potrošačkih prava!

Filip Mladenović RSS / 19.11.2013. u 00:35

PAŽNJA, IZBEGAVATI!
PAŽNJA, IZBEGAVATI!
Šta se sve desi kada kupite uređaj za koji potom shvatite da ne ispunjava sve ono što ste tražili i očekivali, a što je trebalo da se podrazumeva?

Srbija još uvek nije država koja ima WIFI konekciju baš svuda.

Da li je onda prećutkivanje trgovca prilikom kupovine tablet računara, da uređaj ne podržava 3G modem, niti bilo koji drugi USB (ne postoji ulaz, priključak, adapter koji bi to omogućio) kršenje člana 16. (Dužnost obaveštavanja), kao i članova 21. i 22. (Obmanjujuće poslovanje) Zakona o zaštiti potrošača?

Naravno da jeste.

Ja nisam IT stručnjak, takođe ni osoba koja razume različite performanse, ali sam žena koja je ušavši u prodavnicu računara i prateće opreme 4. septembra 2013. (firma LAPTOP centar, prodavnica u ulici Kralja Milana br. 54 u Beogradu - na slici) prodavcu doslovce rekla:
- Gospodine, meni je potreban tablet čija će cena biti do 20 000 dinara, koji ću najčešće koristiti na putovanjima i za koji mi je najbitnije da poseduje sledeće tri karakteristike: dobru konekciju (ne samo Wifi, ja sam korisnik i internet USB modema), odgovarajuću brzinu otvaranja sajtova i manje-više solidnu memoriju.

Na žalost, posle kupovine taj tablet ne mogu da otvorim kako bih stavila karticu, nemam ulaz  za internet modem (ni uz pomoć adaptera) i ne mogu da priključim USB, ukoliko želim da prebacujem dokumenta, fotografije i ostale sadržaje. Ograničena sam na njegovo korišćenje samo u objektima sa WIFI konekcijom i zavisna sam od šifre, a o prebacivanju podataka nema govora.

Nezadovoljna, otišla sam da ga vratim nekoliko dana nakon kupovine.
Šikaniranje - jedina reč koja opisuje ponašanje zaposlenih i njihov odnos prema meni - kupcu, u LAPTOP centru, prodavnica u ulici Kralja Milana br. 54 u Beogradu.
- Gospođice, ne pada nam na pamet da vam zamenimo uređaj! Nemate pravo na zamenu, a kamoli na povraćaj novca!
To što Vi gledate ''Beogradsku hroniku'', slušate kojekakve gluposti i mislite da imate neka prava kao kupci, to je Vaš problem... Vi ste u zabludi.

Kada sam trgovcima dobronamerno predložila da sam raspoložena za doplatu i kupovinu drugog uređaja, koji podržava internet USB modem, kategorično su rekli - Ne!
Kada sam zatražila da razgovaram sa nekim od njihovih šefova, menadžera, rekli su - Ne!

Jedan od zaposlenih:
- Možete sedeti ovde do 20h kada se zatvara naša prodavnica. Nakon toga ćemo zvati policiju i ona će Vas izbaciti napolje!

To je politika poslovanja ''Laptop centra d.o.o.'' u Kralja Milana 54!

Par dana kasnije zamolila sam prijatelja da on ode kod menadžera ove prodavnice i reši ovu neugodnu situaciju. Međutim, ono što je doživeo od Nemanje Rakanovića, u ulozi menadžera LAPTOP centra, pretvorilo se u LAPOTOP. Salva uvreda, nipodaštavanja, ruganja, tipa "Ma možete zvati sto tržišnih inspekcija!" zaprepastila je mog prijatelja, inače smirenog i kulturnog čoveka. Samo je uspeo da mu kaže da će pre ili kasnije morati da ispoštuje odredbe Zakona o zaštiti potrošača.

Naredne dane konsultovala sam pomenuti zakon i postupila po njegovim smernicama.

Najpre sam 30. 9. 2013. prodavnici dostavila PISANU REKLAMACIJU:

U skladu za Zakonom o zaštiti potrošača ulažem pisanu REKLAMACIJU na kupljeni tablet uredjaj ASUS Memo Pad.

OBRAZLOŽENJE:

Dana 04. 09. 2013. kupila sam u prodavnici LAPTOP centar d.o.o. u ulici Kralja Milana 54 (menadžer Nemanja Rakanović) tablet ASUS Memo Pad HD7, po ceni od 17 790 dinara.
Pošto sam u međuvremenu ustanovila nekoliko nedostataka kupljenog tableta, uložila sam usmenu reklamaciju dana 28. 09. 2013, zahtevajući da mi se pomenuti tablet zameni za drugi (uz doplatu) ili da mi se vrati plaćeni novac.
Na žalost, moja usmena reklamacija nije uvažena, što je u suprotnosti i sa odredbama Zakona o zaštiti potrošača i sa dobrim poslovnim običajima.

Zato sam prisiljena da uložim pisanu reklamaciju, sa zahtevom da mi se u zakonskom roku od 15 dana zvanično odgovori: ili da kupim novi tablet, uz doplatu, ili da mi se vrati uplaćeni novac.

U Beogradu, 30. 9. 2013.                                                                                                     Katarina Petrović

Dva dana kasnije putem elektronske pošte stigao je sledeći odgovor:

01.10.2013, Beograd


O B A V E Š T E NJ E

Poštovana ,

U skladu sa Zakonom o zaštiti potrošača, u roku (15 dana) koji zakon propisuje, u vezi sa vašom pisanom reklamacijom od 30.09.2013.  god.za proizvod tablet ASUS Memo Pad kupljen 04.09.2013. u našem šopu u ul. Kralja Milana 54,obaveštavamo vas :

Poštujući odredbe Zakona o zaštiti potrošača, član 54, koji kaže da potrošač ima pravo da zahteva od trgovca da se otkloni nesaobraznost, bez naknade, opravkom ili zamenom, svakako ćemo uvažiti vašu reklamaciju, ali vas najljubaznije molimo da navedeni tablet donesete radi dijagnostikovanja kvara , s obzirom da ste u pisanoj reklamaciji naveli da ste ustanovili nekoliko nedostataka, koji će utvrditi ovlašćeni servis.
U duhu dobre poslovne saradnje zahvaljujemo na razumevanju i poverenju koje ste nam ukazali.

LAPTOP CENTAR DOO, u potpisu Dalibor Jovanović (jedan od prethodno neljubaznih prodavaca!!!)


Dan kasnije, 2. oktobra 2013, prema uputstvima iz Zakona o zaštiti potrošača, dostavljam tzv. Izjavu kupca o nesaobraznosti:

Poštovani,

na osnovu Vašeg OBAVEŠTENJA (odgovora na moju pisanu reklamaciju) od 01. 10. 2013, dostavljam Vam IZJAVU KUPCA o nesaobraznosti kupljenog proizvoda:

IZJAVA O NESAOBRAZNOSTI

Tablet ASUS MEMO Pad HD7, kupljen 04. 09. 2013. u Vašoj prodavnici SHOP BEOGRAD 4 u ulici Kralja Milana 54, nesaobrazan je u sledećem:

1. Kada sa svog USB-a (fleš memorije) pokušavam da prenosim podatke na kupljeni tablet (i obrnuto), to nisam u mogućnosti da uradim.

2. Kada u prostorima gde nema WI FI dometa pokušam da uspostavim internet konekciju preko INTERNET MODEM-a (koji već godinama uspešno koristim prilikom rada na svom laptopu), kupljeni tablet ne reaguje.

3. Kada je u prostorima, gde postoje dostupne WIFI mreže, jedna od njih tzv. SBB zona, ona se u tabletu tako instalira da onemogućava dostupnost drugim, besplatnim WIFI mrežama.

Na osnovu iznetih argumenata najljubaznije Vas molim da mi kupljeni tablet zamenite za neki drugi, skuplji, po mom izboru, (razliku u ceni ću naravno platiti) ili da mi vratite uplaćeni novac, u skladu sa odgovarajućim odredbama Zakona o zaštiti potrošača.

U nadi da ćete uvažiti navedene činjenice, srdačno Vas pozdravljam.

Beograd, 02. 10. 2013.                                                                                                    Katarina Petrović

P.S. Kupljeni tablet ću doneti danas, 02. 10. 2013, ili sutra, 03. 10. 2013.

Nekoliko dana nakon predaje tableta, ponovo poziv da dođem u prodavnicu u ulici Kralja Milana 54. A tamo, 'ladan tuš, u vidu tzv. Servisne izdatnice br: RS-BG01-100083.

U tom dokumentu doslovce piše: „Ovaj uređaj nije predviđen da radi sa USB uređajima preko OTG kabla. Uređaj je potpuno ispravan i nema osnove da se traži zamena. Ovo može raditi ako se uređaj rutuje, ali se momentalno gubi garancija na ceo uređaj."

Dakle, izveštaj iz servisa je dokazao da sam u pravu, da je kupljeni uređaj nesaobrazan, ali da ga ne mogu zameniti, jer je, kakav cinizam, „potpuno ispravan".

U nemogućnosti da zaštitim svoja potrošačka prava, sa celokupnom prepiskom obratila sam se za pomoć Tržišnoj inspekciji 25. oktobra 2013. U zgradi kod Opštine Novi Beograd, na šalteru pisarnice Uprave za zajedničke poslove republičkih organa, predala sam prijavu protiv LAPTOP centra d.o.o, tražeći zaštitu svojih prava od tržišne inspekcije.
Nisam mnogo vremena čekala na reakciju tržišne inspekcije. Javila mi se tržišna inspektorka Ljiljana Bogojević 4. novembra 2013, i zatražila dodatne informacije od mene.
Dan kasnije, 5. novembra 2013, pozvala me je i rekla mi da ništa nije mogla da uradi. Posetila je prodavnicu LAPTOP centra u Kralja Milana 54, gde su joj saopštili LAŽ kako su mi prilikom kupovine tableta ukazali na činjenicu da taj tip ne radi sa USB uređajima preko OTG kabla. Tržišna inspektorka kaže kako nema dokaza da mi to nije rečeno, kako ja tvrdim, i da je time onemogućena da deluje.
Ne mogavši ništa da uradi posle izlaska na teren, tržišna inspektorka prosleđuje moj problem Centru za zaštitu potrošača.

I tu se začarani krug zatvara.

Ali, ja se ne predajem ni kao potrošač ni kao ljudsko biće. Ovaj tekst poslaću na adrese svih medija u Srbiji, svim udruženjima potrošača, ministru trgovine Rasimu Ljajiću, Zaštitniku prava građana Saši Jankoviću...

NE DOZVOLIMO DA NAS PRAVE OVCAMA u ovoj Srbiji!

P.S.

http://www.zastitapotrosaca.gov.rs/cetiri-koraka-kako-do-resenja.php?pismo=latinica

Centar potrošača Srbije (CEPS)

Telefon: 011/3120-444 od ponedeljka do petka, od 9-13 sati
Zastupa: Vera Vida

E-mail: savetovalistepotrosaca@gmail.com
Adresa: Španskih boraca 32a/16 11000 Novi Beograd


Predsednik Nacionalne organizacije za zaštitu potrošača Srbije
Goran Papović моб.тел. 06 00 77 44 02, 064 112 47 26
e-mail: gpapovic@nops.org.rs,

info@potrosac.info

Atačmenti



Komentari (172)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

uros_vozdovac uros_vozdovac 00:44 19.11.2013

Među nama

pitaj bre ovde kad pazariš neki uređaj, za te pare ste mogli da dobijete svašta da valja.
Filip Mladenović Filip Mladenović 00:52 19.11.2013

Re: Među nama

Ovaj blog je pisan u ime toliko potrošačkih ovaca, koje trgovci šišaju samo tako!
Nemaju svi pristup internetu, nisu svi na ovom blogu!
krkar krkar 01:00 19.11.2013

Re: Među nama

Nemaju svi pristup internetu, nisu svi na ovom blogu!


Pa ako nema pristup internetu što se žali što nema pristup internetu?
Filip Mladenović Filip Mladenović 01:04 19.11.2013

Re: Među nama

Slučaj "Gosta autora" je samo kap u moru šikaniranja i pljačkanja potrošača širom Srbije.
Pa nije moguće da je trgovina, što bi satiričar rekao, zakonom dozvoljena pljačka!?
tyson tyson 17:56 19.11.2013

Teške reči

Slučaj "Gosta autora" je samo kap u moru šikaniranja i pljačkanja potrošača širom Srbije.

OK, šikaniranje razumem iako možemo da vidimo samo viđenje slučaja iz pozicije jedne strane, nego šta je ovde tačno pljačkanje...?


gedza.73 gedza.73 18:59 19.11.2013

Re: Među nama

uros_vozdovac
pitaj bre ovde kad pazariš neki uređaj, za te pare ste mogli da dobijete svašta da valja.

Moj klinac drnda asus nexus nekih godinu i jače.
Ne znam od čega su ga napravili i šta su sve stavili u njega ali samo još nije prošao katapultiranje.
Vesna Knežević Ćosić Vesna Knežević Ćosić 19:22 19.11.2013

Re: Među nama

Moj klinac drnda asus nexus nekih godinu i jače.
Ne znam od čega su ga napravili i šta su sve stavili u njega ali samo još nije prošao katapultiranje.


Eto rešenja. Pokloniš nekom detetu, sad će nova godina, a sebi kupiš nov.

Bez šale, Cult se zeza, al ima i pravo.

Ovde se kupac preračunao u očekivanjima, nije pročitao karakteristike, verovatno došao nazaj razočaran i iznerviran, pa "udario kupac na prodavca" i obrnuto.

I sad se svi puše od besa.

A naložili se i blogeri, pa bi odmah da se parniče i preporučuju advokate, ko da vise na čiviluku i rade za džabe. Mislim, skuplja dara nego mera.





gedza.73 gedza.73 19:41 19.11.2013

Re: Među nama

Ovde se kupac preračunao u očekivanjima, nije pročitao karakteristike, verovatno došao nazaj razočaran i iznerviran, pa "udario kupac na prodavca" i obrnuto.


Prodavac i kupac.
K: "Jeli, kakvo ti je ovo ovde prase?"
P: "Ovoj ti je mnoogo lepo!! Znaš kaki čvarci ima da izađu o toj čkembe..."
K: "Ma dobro, dobro. Ne sviđa mi se, mnogo ima masnih naslaga. A ovo ovde?"
P: "A i toj ti je mnoogo lepo prase! To ti je bez trunke masti, sve samo meso!"
K: "A ne, ne! Kakvo ti je pa to prase bez imalo masti. A kakvo ti je ovo?"
P: "Toj ti je isto dobro, samo smo mu izvukli iznutricu. Nema crevca i tako toj!"
K: "Ah pa kako to, ne može prase bez svojih crevca..."
P: "Ej slušaj, eno ti ga moj kombi tamo, unutra ti je krmača pa si brate napravi prase kakvo ti odgovara!!!"
hajkula1 hajkula1 22:28 20.11.2013

Re: Među nama

Vesna Knežević Ćosić


Ovde se kupac preračunao u očekivanjima, nije pročitao karakteristike, verovatno došao nazaj razočaran i iznerviran, pa "udario kupac na prodavca" i obrnuto.




Koliko sam razumela kupac je naglasio da koristi USB net modem:


Gospodine, meni je potreban tablet čija će cena biti do 20 000 dinara, koji ću najčešće koristiti na putovanjima i za koji mi je najbitnije da poseduje sledeće tri karakteristike: dobru konekciju (ne samo Wifi, ja sam korisnik i internet USB modema), odgovarajuću brzinu otvaranja sajtova i manje-više solidnu memoriju.



Znači, prevara.

tyson tyson 23:09 21.11.2013

Re: Među nama

Koliko sam razumela kupac je naglasio da koristi USB net modem:


Gospodine, meni je potreban tablet čija će cena biti do 20 000 dinara, koji ću najčešće koristiti na putovanjima i za koji mi je najbitnije da poseduje sledeće tri karakteristike: dobru konekciju (ne samo Wifi, ja sam korisnik i internet USB modema), odgovarajuću brzinu otvaranja sajtova i manje-više solidnu memoriju.



Znači, prevara.

Koliko sam razumeo, loše si razumela:

Šta se sve desi kada kupite uređaj za koji potom shvatite da ne ispunjava sve ono što ste tražili i očekivali, a što je trebalo da se podrazumeva?

Srbija još uvek nije država koja ima WIFI konekciju baš svuda.

Da li je onda prećutkivanje trgovca prilikom kupovine tablet računara, da uređaj ne podržava 3G modem, niti bilo koji drugi USB (ne postoji ulaz, priključak, adapter koji bi to omogućio) kršenje člana 16. (Dužnost obaveštavanja), kao i članova 21. i 22. (Obmanjujuće poslovanje) Zakona o zaštiti potrošača?


Kupac je nešto pretpostavio, a ne izričito pitao, i svoju kritiku na račun prodavca zasniva na očekivanju da je prodavac trebalo da joj izričito naglasi nešto što uređaj nema.

Teško da će to biti prevara.

Prevara bi bila da je prodavac rekao da uređaj podržava USB modem, što se očigledno nije desilo.

I sad ćete ti i Filip da ubedite svet da je u pitanju prevara, dok ni tržišna inspekcija nije došla do tog zaključka.

U doba interneta Filip ima mogućnost da napiše ovakvu neumerenu pljuvačinu na nečiji račun zasvovanu na neistinama; samo što za to postoji i odgovornost, i sada će odgovarati pred sudom.

Vesna Knežević Ćosić Vesna Knežević Ćosić 03:29 19.11.2013

Krnjača menja

Došla ja pre mesec dana iz Berlina gde sam bila malo duže i s'vatim da mi krepao laptop, al onako namrtvo, upokojila se grafička karta, za toliko znam i ja, skuplja dara nego mera, stara grafička karta koja bi ga vaskrsla skuplja od starog laptopa, pomirim se sa sudbinom, pogledam uporedne cene novih sokocala, pa sednem na autobus i odem u Krnjaču, u Metro, da odmah kupim nov.

I pazarim neku Tošibu,sasvim pristojna, ok, ne svidja mi se baš tastatura i dodjem kući i shvatim da mi od Windows 8 padaju šiške u oči, da mož' da se nabudži sedmica, al nije to to, a još počne i tehnički obrazovani deo familije da mi gadi AMD procesor, po sistemu "pa dobro bre jesam re'ko...", ko pa da ja pamtim ko je šta i kad rekao na temu AMD vs Intel, a i znala sam šefa AMD za Skandinaviju, baš je ok tip bio.

Elem, naklate se tu razni dragi mi ljudi, koje ja inače nekritički obožavam,a vidim domunđavaju se i između sebe, tipa "pa jebo je bog što nije pitala, zvala, poručila", "što nije kupila u Berlinu", a i mnogo im smešno bilo kad me pitaju "a gde si kupila računar", a ja kažem "u Krnjači".

I vidim ja i da nema one prave veze izmedju mene i novog hardvera, bacim pogled na Zakon, vidim i da nema osnova za menjanje, jer "ne svidja mi se" je argument koji se priznaje samo ako sam ga kupila na daljinu, preko interneta, te da to "ne svidja mi se" sad zavisi samo od dobre volje prodavca, da li će da prođe ili ne.

I zovem ja telefonom prvo, čisto da se ne izlažem 95-ci, dobijem neku gospodjicu Jelenu koja radi na reklamacijama i kažem svoj slučaj. Računar je ok, niš' mu ne fali, al ja nemam živce za Windows 8, mislim svaka čast, znam i jednog programera koji se svikao, al ja sam obična žena i ne mogu da se sviknem, dal bi oni meni to zamenili, ja bih doplatila, no problem, bla bla...

I kaže meni dotična Jelena "samo izvolite dođite", ja se zovem tako i tako, radim tada i tada, zamenićemo vam, nema problema.

I ja dodjem i devojče mi zameni i uzmem neki Lenovo, klot, bez problema, još smo se i šalile i odem kući i napravim ga na svoje, a i tastatura mi se svidja, jes Kinez, al je nekad bio i IBM.


predatortz predatortz 08:16 19.11.2013

Re: Krnjača menja


I ja dodjem i devojče mi zameni i uzmem neki Lenovo, klot, bez problema, još smo se i šalile i odem kući i napravim ga na svoje, a i tastatura mi se svidja, jes Kinez, al je nekad bio i IBM.


Pa gde Lenovo ?! Što nisi pitala...
alselone alselone 08:52 19.11.2013

Re: Krnjača menja

Lenovo je vrhunska spravica. Ja ganjam samo Lenovo poslovno. Ne jebe ni put, prasinu, potrese, hemikalije, proso sprajt jednom po njemu...
predatortz predatortz 09:06 19.11.2013

Re: Krnjača menja

alselone
Lenovo je vrhunska spravica. Ja ganjam samo Lenovo poslovno. Ne jebe ni put, prasinu, potrese, hemikalije, proso sprajt jednom po njemu...


Znam bre, ali moram Vesnu malo da 'pecnem'.
milisav68 milisav68 09:08 19.11.2013

Re: Krnjača menja

alselone
Lenovo je vrhunska spravica. Ja ganjam samo Lenovo poslovno. Ne jebe ni put, prasinu, potrese, hemikalije, proso sprajt jednom po njemu...

Ma to je jedan od sto.
bolid1 bolid1 09:47 19.11.2013

Re: Krnjača menja

alselone
Lenovo je vrhunska spravica.



Slazem se, Lenovo laptop mi je sledeci na listi, bas za posao.

Sad cekam telefonce da stigne iz daleke, bratske i prijateljske Kine...javim utiske.
alselone alselone 10:11 19.11.2013

Re: Krnjača menja

Sad cekam telefonce da stigne iz daleke, bratske i prijateljske Kine...javim utiske



To sam i ja planirao kao sledeci tel.
bolid1 bolid1 10:58 19.11.2013

Re: Krnjača menja


To sam i ja planirao kao sledeci tel.


Torlujemo Filipu temu, al' nema veze.

Narucio sa Aliexpress-a, tvrdi tip da ce da mu otkljuca google play i ostale stvari koje u Kini ne rade i ako ne otkljuca, ima na XDA uputstvo kako i sta da se napravi.

Kinezi, fini svet, spuste cenu na deklaraciji da se ne plati carina.
alselone alselone 11:05 19.11.2013

Re: Krnjača menja

Ih, Filip ima zivce ko palamare. Ne ljuti se on.

Meni se najvise svidja sto ima bateriju ko akumulator od kamiona i sto je metalan pa ne moram da ga pazim kod dete (npr. Zamzung).
predatortz predatortz 11:06 19.11.2013

Re: Krnjača menja



Torlujemo Filipu temu, al' nema veze.


Naš je čovek, a i navikao je na to od nas...
Jaril Jaril 11:15 19.11.2013

Re: Krnjača menja

I kaže meni dotična Jelena "samo izvolite dođite",

Мени су у Техноманији, после три дана, вратили новац за телефон због: "нема једну опцију".
milisav68 milisav68 11:20 19.11.2013

Re: Krnjača menja

predatortz


Torlujemo Filipu temu, al' nema veze.


Naš je čovek, a i navikao je na to od nas...

Jeste, ali stvarno treba reći da je prilično tolerantan, i ja ne pamtim da je nekog brisao ili banovo.

Sad nešto i o temi, nema te zaštite potrošača koje tržište ne može da "ispravi".

"Radio Mileva" i par ovakvih blogova - "zatvoriće" bilo koju firmu.


rade.radumilo rade.radumilo 12:09 19.11.2013

Re: Krnjača menja

Lenovo je vrhunska spravica. Ja ganjam samo Lenovo poslovno. Ne jebe ni put, prasinu, potrese, hemikalije, proso sprajt jednom po njemu...


Imao u prethodnoj firmi. Imao je jedan genijalan utility koji lenovo isporučuje sa svojim laptopovima:
- Možeš da sačuvaš profile mreže na koju si trenutno prikačen i kasnije kada opet dođeš tu, samo aktiviraš dotični profil (sve đuture sa podešavanjima proxy-ja i ostalih zahebancija).
- Šta više, dovoljno je pametan da sam prepozna (uglavnom) na kojoj je mreži, pa da odabere odgovarajući profil.
Ovo nisam našao ni kod jednog drugog proizvođača, jes doduše da se sada ne šetam po klijentima na dnevnom nivou, ali me smara kada me "ošamari" proxy ili tako već nešto...
bolid1 bolid1 13:23 19.11.2013

Re: Krnjača menja


Ovo nisam našao ni kod jednog drugog proizvođača


OS X ima to, imam profile definisane po imenima drugara i kancelarija.
rade.radumilo rade.radumilo 15:53 19.11.2013

Re: Krnjača menja

OS X ima to, imam profile definisane po imenima drugara i kancelarija.


Ako pričaš o birkanju WiFi profila, to je nešto drugo to imaš i u Windows-u i u Androidu.
Ovaj Lenovo utility je mnogo obuhvatniji od toga. U njemu je kompletno konfigurisanje kako mreže (WiFi, LAN), tako i bluetooth konekcije, usb konekcija itd. itbl.
Supermod Supermod 15:59 19.11.2013

Molba

Budite ljubazni pa prekinite sa trolovanjem. I autor bloga je tražio da se vratite temi.
Filip Mladenović Filip Mladenović 11:42 19.11.2013

Vratimo se temi bloga!

Gošća autorka ima par konkretnih pitanja:

Kome i kako da podnese tužbu protiv menadžera i prodavaca LAPTOP centra d.o.o. u Ulici kralja Milana 54?

Šta dalje sada može da uradi potrošač u Srbiji, kada se nađe u ovoj "ima zakona-nema zakona" stupici?

Pitanje za Uroša: A koji to bolji tablet (ili manje loš) može da se kod nas kupi za 18 000 dinara od spomenutog ASUS-a?

iqiqiq iqiqiq 12:26 19.11.2013

Re: Vratimo se temi bloga!

Ima sajt www.nisamovca.com na koji može da prenese link na ovaj blog. Zaštita potrošača je na klimavim nogama, jer udruženja za zaštitu potrošača nisu inspekcije. Jedino sudskim putem može da nadoknadi štetu, jer kupoprodajni ugovor podleže Zakonu o obligacionim odnosima. Neka pošalje zahtev za obeštećenje od strane svog advokata, pa verujem da će se menadžer/vlasnik prodavnice opametiti, jer ovaj spor sigurno dobija na sudu.

Linkovi
http://www.zastitapotrosaca.gov.rs/cetiri-koraka-kako-do-resenja.php?pismo=latinica

http://www.potrosac.info/

javite i ovima:
Redakcija emisije Potrošački savetnik
Preševska 61
11160 Beograd 74
011/2-415-485
Email <redakcija@potrosackisavetnik.com>;
peregrino peregrino 13:48 19.11.2013

Re: Vratimo se temi bloga!

Nažalost, ne može mnogo toga da uradi legalnim putem, jer osnov njene žalbe je usmeni razgovor sa prodavcem bez svedoka, tj. rekla-kazala. Za izjavu o nesaobraznosti vam je potreban pisani dokument o tome kakve su specifikacije proizvoda kada se na njih pozivate. Na zvaničnom linku ovog tableta (vidi http://www.asus.com/Tablets_Mobile/ASUS_MeMO_Pad_HD_7/#specifications) ne piše ništa o tome da li je moguć prenos podataka sa spoljnim USB uređajima putem OTG kabla, tako da kupac može doći u zabludu ako smatra da svaki tablet pa i pomenuti treba da ima to omogućeno. Iz odgovora servisne službe vidimo da je proizvođač to onemogućio. Slično se radi i kod novijih televizora koji imaju USB priključak, ali je namenjen isključivo za dijagnostiku u servisima, a ne za prenos podataka sa vašim USB uređajem. I tu blokadu je moguće ukloniti, ali se gubi garancija.

U ovoj situaciji jedino preostaje obraćanje tržišnoj inspekciji i CZP sa pitanjem da li karakteristika ovog tableta da ne radi sa spoljnim USB uređajima mora biti javno istaknuta ili ne i prema tome planirati dalje korake. Ovde treba vući paralelu sa pričom oko zaključavanja telefona na zahtev kompanija mobilne telefonije i kako se to završilo.

Savet svima koji kupuju bilo šta od HiTech proizvoda u Srbiji je da se dobro informišu o proizvodu pre kupovine na više različitih mesta, da na odgovore prodavca tražite da potvrdi gde to piše jer ćete se na to kasnije pozivati u eventualnoj žalbi. U prodavnici tražite da vam omoguće da testirate uređaj, priključite vaše dodatne uređaje da vidite kako se ponaša. I tek onda kada ste sigurni da vam odgovara, donesite odluku i kupite.
iqiqiq iqiqiq 14:29 19.11.2013

Re: Vratimo se temi bloga!

http://www.asus.com/Tablets_Mobile/ASUS_MeMO_Pad_HD_7/#specifications) ne piše ništa o tome da li je moguć prenos podataka sa spoljnim USB uređajima putem OTG kabla, tako da kupac može doći u zabludu ako smatra da svaki tablet pa i pomenuti treba da ima to omogućeno.

Pa u Zakonu o obligacionim odnosima i Zakonu o zaštiti potrošača ima i ta klauzula o dovođenju u zabludu druge ugovorne strane. Sajt koji daje informacije koje dovode u zabludu su savršen dokaz i neka odmah odštampa, da ne promene podatke.
Inače o ovome sam bilateralno diskutovala na Hanselovom sajtu a tiče se odnosa prema kupcima, tj načina na koji se prevarom posluje kod nas "prevari, naplati i pravi se lud". Ne znam kako većina firmi opstaje

Nemamo složna udruženja, jer bismo inače mogli da bojkotujemo ovakve prodavnice, pa bi se takvi brzo naučili šta znači moto "kupac je uvek u pravu"

UZGRED EDIT: Moj predlog je bio da se u novi Zakon o zaštiti potrošača uvede obaveza prodavca da napravi jednu ček-listu gde će sve važne informacije o proizvodu biti navedene, koje će potpisati obe strane, što olakšava sudski postupak kasnije. Dakle da se ti usmeni "hvalospevi" koji su uglavnom lažni stave na papir i potpišu. Moja preporuka, ako to ne stave u zakon, da kada kupujete proizvod, tražite od prodavca da sve što je naveo usmeno napiše i potpiše pre nego što platite račun.
cult cult 16:33 19.11.2013

Re: Vratimo se temi bloga!

tražite od prodavca da sve što je naveo usmeno napiše i potpiše pre nego što platite račun.


dodajem i: da napravi video i audio snimak, uz snimanje očnog dna i otisak svih deset prstiju (svi znamo da je moguće spaljivanje jagodica, pa to pri reklamaciji može da se iskoristi).

Ne bi bilo loše i da prodavac ima dva profesionalna svedoka koji će se mesečno plaćati o trošku prodavca, a koji imaju prisustvovati svakoj kupopradaji u cilju zaštite gradjana i po potrebi svedočiti na sudu. O ovoj instituciji treba razmisliti.

Takodje, kod komplikovanijih artikala kao što su veš mašine i laptopovi, da se uvede lice koje bi moralo da izdeklamuje kupcu šta sve artikal ne može da podrži, uradi, ispuni, opere ili izračuna. Ovo lice bi takodje trebalo da bude plaćeno o trošku prodavca.

I, na kraju, možda je mali trol, ali predlažem da se akcijska sniženja uvedu na sve proizviode u Srbiji tokom cele godine, a sve što se prodaje da se poveća sa 3, 6 -60 mesečnih rata na barem 300-500.

edit: bez kamate.
edit2: i da se zaposli još jedno ili dva lica o trošku prodavca koje će ispunjavati čekove.
petronijevic001 petronijevic001 16:35 19.11.2013

Re:

Kupac je očigledno bio u bitnoj zabludi i to je osnov za poništaj ugovora.Nije nužno da jedna strana dovede drugu u zabludu.


Kupac ima mnogo više na raspolaganju od "rekla-kazala".Kazivanje kupca-tužioca pred sudom je iskaz jedne parnične stranke, to je dokaz kao i svaki drugi, jer u našem pravu ne postoji rangiranje dokaza.

Filip Mladenović Filip Mladenović 17:09 19.11.2013

Re:

Znači, treba angažovati advokata i podneti tužbu. To je u vezi sa obmanom kupca, tj. prećutkivanjem svih podataka o kupljenom artiklu.
Ali, problem je ovde i vređanje i ponižavanje kupca. Da li za to sledi posebna tužba, ili za obe stvari može jedna tužba?
uros_vozdovac uros_vozdovac 17:23 19.11.2013

Re: Vratimo se temi bloga!

Filip Mladenović
Gošća autorka ima par konkretnih pitanja:

Kome i kako da podnese tužbu protiv menadžera i prodavaca LAPTOP centra d.o.o. u Ulici kralja Milana 54?

Šta dalje sada može da uradi potrošač u Srbiji, kada se nađe u ovoj "ima zakona-nema zakona" stupici?

Pitanje za Uroša: A koji to bolji tablet (ili manje loš) može da se kod nas kupi za 18 000 dinara od spomenutog ASUS-a?



Poslao sam ti na pp da ne smaramo ljude

Što se pravnih koraka tiče tu nisam na svom terenu, dakle pojma nemam, ali uvek možemo da pretimo da razglasimo po geek zajednicama dobar ili loš glas o tom laptop-centru, pa nek se češu
Vesna Knežević Ćosić Vesna Knežević Ćosić 19:50 19.11.2013

Re:

Kupac je očigledno bio u bitnoj zabludi i to je osnov za poništaj ugovora.


si siguran? ako ja kupim nameštaj, one glondže od fotelja a la Bokasa u kombinaciji s ormančinama i sofetinama i previdim da to ne može da mi stane u sobu, ne vredi mi što sam bila u zabludi s merama, to u Srbiji ne prolazi po difoltu, već samo ako prodavac hoće da zameni, jer ne mora.

mislim, ti faking advokatski termini van sudnice su smešni, čuj kupac bio u zabludi. pa ja sam u startu u zabludi za milion proizvoda, al zato bar u radnji moraš da pročitaš šta piše uz robu i pokapiraš jel to to što hoćeš.

jebote, ovde niko nema strpljenja ni za bočnu priču o performansama, pa je to trol, nije bre, tako na mala vrata laganica kapiraš šta je tebi dobro a šta ne.

problem je što ljudi neznanje i neupućenost pokrivaju bahatim istupom, a ovo je Srbija, samo dobiješ inat prodavca.





iqiqiq iqiqiq 21:35 19.11.2013

Re: Vratimo se temi bloga!

cult

samo ti ze...setićeš se ti mene kada te negde zavrnu
cult cult 10:03 20.11.2013

Re: Vratimo se temi bloga!

iqiqiq
cult

samo ti ze...setićeš se ti mene kada te negde zavrnu


samo jednom u životu su sam se žalio tržišnoj inspekciji.
I to pre desetak godina. SBB je bio u pitanju. Pogrešno mi proknjižili uplatu, pa tražili da dolazim kod njih da dokazujem, bla, bla. Rekoh da nemam vremena da ispravljam njihove greške i da ću se obratiti inspekciji ako to do sutra ne srede sami. Nisu sredili, žalio se tržišnoj. Par dana kasnije me zvao čovek, predstavio se kao direktor nečega u SBB-u, izvinio se zbog problema, njihova krivica, ovo ono, imate mesec dana besplatnog interneta zbog neugodnosti, hvala, dovidjenja.
U životu nisam nešto vraćao, menjao, reklamirao, dramio po prodavnicama.
Valjda sam imao sreće glede tih zlih prodavaca kojima je životni smisao da zavrću jadne, male kupce.
bolid1 bolid1 10:39 20.11.2013

Re: Vratimo se temi bloga!


Valjda sam imao sreće glede tih zlih prodavaca kojima je životni smisao da zavrću jadne, male kupce.


Ima ih raznih, a i svacega sam se naslusao od par drugara koji su radili po IT radnjama.

Od toga da vlasnik zaposli kompletne diletante koji ne razlikuju TFT od CRT monitora, do toga da mi je jedan tip kukao da mu naredjeno da klima glavom i vice "yes" samo da bi uvaljao robu, a posle, ko ga jebe.

Servisi su tek posebna prica i 1001 pokusaj kako da se odjebe garancija.

Mesana stvar, valsnici tih ranji koji ne kapiraju da nije poenta da ti uzmu pare jednom i nikad vise, tehnicki, generalno, nepismena raja koja to ne zna i to je nesto komplikovano, na kraju, apsulutno glupav sistem zastite potrosaca koji nije u stanju ni potpuno ciste zahteve da izgura i onda dobijes to sto dobijes...pichwajz bez kraja i konca.
cult cult 11:00 20.11.2013

Re: Vratimo se temi bloga!

Neka se svako od komentatora ovde zapita koliko stvari kupi u toku dana, nedelje, meseca, godine, a koliko je puta nešto morao da reklamira. I koliko je tih reklamacija prošlo glatko, a koliko ne.
Stvari nisu mešane, već su u najvećem broju slučajeva sasvim ok.

Nemojte da kupujete na mestima gde prodavci nemaju pojma, imate osećaj da hoće da zavrnu, imate osećaj da niste dobili potpunu informaciju. Bar je mogućnost izbora velika ako para nemamo.

Ako kupujete stvari čija je cena u visini prosečne plate u Srbiji, dobro se raspitajte o performansama proizvoda. Google je svevideć i svima dostupan. Svako ima "malog iz kraja", kolegu s posla etc. kojeg može da pita o računarima ono što ne zna.

Ako ste i pored svega ovoga ispali blesavi i dali pare za ono što vam ne treba, najveća greška je ući u prodavnicu i početi sa "vi ste mene prevarili, prevaranti i lažovi, dajte pare ili zovem prijatelja iz poreske". Ja bih takve kulturno izbacio napolje odmah. Mada...možda i uspe. Tko će znati.
nim_opet nim_opet 17:37 19.11.2013

Ne vredi zakon

Kad se to nije zapatilo u glavi prodavca- izgubis jednu musteriju koja ce da se nakaci na blog, izgubices 100 drugih. Ne postoji zakon u drzavi Njujork, a jos manje u gradu istome koji nalaze da prodavci moraju da uzmu natrag robu. Ali listom, sa ponekih izuzetkom recimo trafika (za elektronske cigarete i loto samo) se sve vraca (sa etiketom, nekorisceno) u roku od 20 ili 30 dana. Pa i da proizvodjac nece, prodavac snosi rizik - Amazonu redovno vracam jedno 10ak stvari godisnje jer mi se nisu svidele kad sam ih dobio; cipele redovno menjam kad dodjem kuci i krenem da uparujem sa odelima pa vidim da sam se zeznuo; vracao sam smartphone, odecu, obucu, slike, sto i stolice, komodu za televizor, tepih, farbu (za zidove, tek na mom zidu video nasta lici boja) kao i hranu (medium rare ne znaci da treba da mrda!). I nikom nista - zato sto su svi ti gubici vec uracunati u marzu, zato sto niko nece ostati gladan ako 1% potrosaca vrati robu, ali i zato sto ako taj 1% nije srecan, sledecih 9% ce cuti o istome - a naci novu musteriju kosta mnogo mnogo vise nego zadrzati staru. Ali, posto ni vlasnik (a posebno radnici) ovog STRa nemaju nameru da taj posao rade vise od neku godinu, a usput bi i da se obogate ako je moguce sutra; onda nemaju ni motivaciju da zadrze musterije.
cult cult 21:16 19.11.2013

Re: Ne vredi zakon

- Amazonu


da ti kažem..taj amazon ima godišnju prodaju kao naš državni budžet.
A šopng mol u njujorku ima prodaju kao naš GDP.
Zato. Kapirate? Zato je to tamo moguće, a kod nas nije.

Može li neko da zamisli šta bi se u Srbiji u kojoj je prosečna plata 450 evra, a najveći broj plata je oko 250, šta bi se desio sa celokupnom maloprodajom da se to uvede ovde?

Rok totalnog kraha - šest meseci.
nim_opet nim_opet 17:42 20.11.2013

Re: Ne vredi zakon

Amazon ima godisnju prodaju 2x vecu od GDPa Srbije, ili 6.5 puta vecu od budzeta - ali zasto mislite da je velicina preduslov? Kod mog obucara u tom istom Njujorku (radnjica velicine prosecne obucarske radnjice u Beogradu) sam odneo cipele nazad sa promenjenim djonovima da ih uradi ponovo. I uradio je. Bez ikakve drame, dodatne naplate itd. Zasto? Zato sto u tri bloka oko njega ima jos jedno cetiri obucara i ako musterija nije zadovoljna jedan put, nikada vise nece doci kod njega. Tih $75 sto je "izgubio" time sto mi nije naplatio novi djon nije nista u poredjenju sa 5*$75 i ko zna koliko jos koje godisnje potrosim kod njega, i ko zna koliko jos koje bi izgubio da neko na yelpu napise dovoljno negativnih kritika o radnji.
cult cult 18:09 20.11.2013

Re: Ne vredi zakon

Amazon ima godisnju prodaju 2x vecu od GDPa Srbije, ili 6.5 puta vecu od budzeta - ali zasto mislite da je velicina preduslov?


Šta misliš, koliko konkurentskih maloprodajnih radnji se može razviti i opstati kada tržište ima trilion dolara za potrošnju, a koliko kada ima sto miliona dolara?

Isto tako, šta misliš koliko se kompjutera, tableta, telefona, automobila, odeće, obuće, izlazaka, pozorišta i bioskopa, letovanja, zimovanja može kupiti u zemlji u kojoj je prosečna plata 450 evra, a potrošačka korpa 500?

Dalje, šta misliš koliko u takvim uslovima jedna prodavnica kompjutera, odeće ili obuće može da proda jedinica na prvom, a koliko na drugom tržištu? Šta misliš, gde su veći fiksni i zavisni troškovi po godišnjem prihodu?

Šta misliš kakva je svest kupca koji na mesečnu potrošnju van hrane i kućnih računa ima još stotinjak evra? Šta misliš koliki je procenat ljudi kojima je 100 evra ozbiljno velika suma i koja bi itekako koristila pogodnosti da eto tek tako ima pravo da kupi kompjuter, tablet, mobilni telefon pa se predomisli i vrati posle dva meseca? Koliki bi procenat tableta bio vraćen u prosečnoj beogradskoj prodavnici ako ih mesečno proda tridesetak? A koliko u njujorškoj koja mesečno proda tri hiljade?

Da li zaista misliš da je tržište od trilion i milion dolara isto i da ti nije jasno šta sve iz te ogromne razlike proizilazi po kupca i prodavca?

nim_opet nim_opet 18:44 20.11.2013

Re: Ne vredi zakon

Da li zaista misliš da je tržište od trilion i milion dolara isto i da ti nije jasno šta sve iz te ogromne razlike proizilazi po kupca i prodavca?


Upravo zato sto jeste navodim primer mog obucara, koji brat bratu mozda ima promet od $10,000 mesecno.

Da li to znaci da kupci u Srbiji nikada ne mogu da ocekuju usluzne prodavce zato sto je privreda mala?
cult cult 18:49 20.11.2013

Re: Ne vredi zakon

ljudi su ovde u odnosu na sfrj doba vrlo uslužni.
A moram da priznam čak i mnogo više nego, recimo, u Hr.

Nego, nismo mi pričali o uslužnosti, već o tvom primeru da je u usa sve što kupiš moguće vratiti jer si se predomislio. Za tako nešto ovde nema novca. A kad budemo imali dovoljno novca i kad se ta vrsta svesti bude razvila i mi ćemo to uvesti. Kada bi to danas neko zakonom naredio, celokupna maloprodaja se raspala za šest meseci.
Sorry, ne mogu više da objašnjavam očigledno.
uros_vozdovac uros_vozdovac 18:55 20.11.2013

Re: Ne vredi zakon

cult
ljudi su ovde u odnosu na sfrj doba vrlo uslužni.
A moram da priznam čak i mnogo više nego, recimo, u Hr.

Nego, nismo mi pričali o uslužnosti, već o tvom primeru da je u usa sve što kupiš moguće vratiti jer si se predomislio. Za tako nešto ovde nema novca. A kad budemo imali dovoljno novca i kad se ta vrsta svesti bude razvila i mi ćemo to uvesti. Kada bi to danas neko zakonom naredio, celokupna maloprodaja se raspala za šest meseci.
Sorry, ne mogu više da objašnjavam očigledno.


sa tolikim maržama, jel moguće da je trgovcima tako loše? Da ne pričam o jeftinoj, a kvalifikovanoj radnoj snazi, ako hoćeš za ovo zadnje da dam link
I giljotini propisa, i povoljnom ambijentu za poslovanje? Pa kako, kako?
tyson tyson 17:53 19.11.2013

Tablet


Meni nije baš najjasnije na šta se gospođa konkretno žali.

Ne liči mi da je iko prevario; jednostavno je mislila da sprava ima funkciju koju nema. Nije proverila prilikom kupovine a prodavac je nije obmanuo t.j. slagao.

Dalje je stvar politike firme kakvu politiku vraćanja/zamene robe imaju, gde pretpostavljam da je minimum da moraju da se drže slova zakona. Nešto ne mislim da je dovoljan razlog vraćanja para ili zamene prodate robe to što je kupac mislio da sprava može da radi nešto.

Gospođa sada može, po američkom modelu, da se hvata za finese i pokušava putem nekakve tužbe da izvuče nešto. Predlažem da animira i angažuje i Nuneta Popovića; čovek je pitbul, što zagrize ne pušta i mnogo je glasan

Odnos prema kupcu t.j. eventalna neljubaznost je sasvim druga kategorija.


uros_vozdovac uros_vozdovac 17:59 19.11.2013

Re: Tablet

Pa vidi ukoliko mu je rekla ovo
- Gospodine, meni je potreban tablet čija će cena biti do 20 000 dinara, koji ću najčešće koristiti na putovanjima i za koji mi je najbitnije da poseduje sledeće tri karakteristike: dobru konekciju (ne samo Wifi, ja sam korisnik i internet USB modema), odgovarajuću brzinu otvaranja sajtova i manje-više solidnu memoriju.



A dobila navedeni uređaj jeste prevarena, jer nije dobila funkcionalnost koju je tražila, a što joj je u prodavnici promaklo, e pa dešava se, prodavac je morao da joj predloži uređaj sa karakteristikama koje je tražila.
tyson tyson 18:34 19.11.2013

Re: Tablet

uros_vozdovac
Pa vidi ukoliko mu je rekla ovo
- Gospodine, meni je potreban tablet čija će cena biti do 20 000 dinara, koji ću najčešće koristiti na putovanjima i za koji mi je najbitnije da poseduje sledeće tri karakteristike: dobru konekciju (ne samo Wifi, ja sam korisnik i internet USB modema), odgovarajuću brzinu otvaranja sajtova i manje-više solidnu memoriju.

A dobila navedeni uređaj jeste prevarena, jer nije dobila funkcionalnost koju je tražila, a što joj je u prodavnici promaklo, e pa dešava se, prodavac je morao da joj predloži uređaj sa karakteristikama koje je tražila.

Da budem iskren, ovo u zagradi mi malo izgleda kao naknadna pamet. Ako grešim meni na dušu.


uros_vozdovac uros_vozdovac 18:42 19.11.2013

Re: Tablet

tyson

Da budem iskren, ovo u zagradi mi malo izgleda kao naknadna pamet. Ako grešim meni na dušu.



Ne sporim, ali i ne sporim da umeju da budu džukci ovi prodavci, nećeš verovati šta se meni desilo:

Gubim vreme u tržnom centru dok devojke prevrću prnje, gledam u WinWin prodavnici neki Dell sa Ubuntu, preinstaliran, pravim se lud i pitam prodavca šta je to Ubuntu.
Odgovor: "ma to Vam je nešto da Vam olakša da instalirate Windows"
Isti prodavac par minuta kasnije toplo mi preporučuje neki Intex iBuddy tablet kao pravo rešenje svih mojih problema sa prenosnim uređajima. Među nama, taj koji pazari Intex iBuddy je sebi natovario ozbiljne nevolje na grbači.
bolid1 bolid1 20:06 19.11.2013

Re: Tablet

uros_vozdovac
tyson

Da budem iskren, ovo u zagradi mi malo izgleda kao naknadna pamet. Ako grešim meni na dušu.



Ne sporim, ali i ne sporim da umeju da budu džukci ovi prodavci, nećeš verovati šta se meni desilo:

Gubim vreme u tržnom centru dok devojke prevrću prnje, gledam u WinWin prodavnici neki Dell sa Ubuntu, preinstaliram, pravim se lud i pitam prodavca šta je to Ubuntu.
Odgovor: "ma to Vam je nešto da Vam olakša da instalirate Windows"
Isti prodavac par minuta kasnije toplo mi preporučuje neki Intex iBuddy tablet kao pravo rešenje svih mojih problema sa prenosnim uređajima. Među nama, taj koji pazari Intex iBuddy je sebi natovario ozbiljne nevolje na grbači.


Umeju da budu teski dzukci, sta sam se ja gluposti naslusao, narocito oko tehnike, a tu me nadju u pesmu, kad imam vremena, vozam ih, kad nemam samo bude: glup se, pali!

Civilizacijski sok u SLO je bila kupovina fena, elem, o fenovima stvarno ne znam nista, osim da sluze za susenje kose, cipela, carapa...itd...nebitno, udjem u radnju, neko dete je za 20 fenova izlistalo karakteristike, ovi su vam profesionalni, to vam ne treba, ovi su za ovo, ovi su dobri za ono...ej, mal' se nisam onesvestio.

Inace, ako dobro pamtim, dve ili tri nedelje posle kupovine mozes da vratis nesto i nikom nista, ako imas kutiju i sve pripadajuce papire.

Sto se konkretnog tableta tice, sorry, but jebiga...tip u radnji moze da isprica da je od zlata, sto ga cini bitangom ali je na meni da proverim dal' je to istina ili da zamolim nekog da proveri. Kad dodje do mojih para, nesto bas ne verujem prodavcu, nek' ima najbolje namere, al' ja bi ipak da proverim.
iqiqiq iqiqiq 22:45 19.11.2013

Re: Tablet

tip u radnji moze da isprica da je od zlata, sto ga cini bitangom ali je na meni da proverim dal' je to istina ili da zamolim nekog da proveri. Kad dodje do mojih para, nesto bas ne verujem prodavcu, nek' ima najbolje namere, al' ja bi ipak da proverim.

Ni ne shvataš kako si ovime definisao suštinu potrošačkog mentaliteta Srbije, mi smo kao potrošači navikli da ne verujemo prodavcu, pa sve proveravamo po sto puta.

Hajde da maštamo: uđem u prodavnicu tehnike, sa ubeđenjem da su zaposleni stručni po pitanju robe koju prodaju, te je najbolje da me oni informišu umesto da cimam blogere ili neke komšije koji se razumeju. Onda sa puno poverenja u ljude koji prodaju dobijem potrebne informacije i kupim ono što mi preporuče. Odem zadovoljna kući i ponovo kupujem u istoj prodavnici.

Ali ne, mi smo navikli na sistem "ko će koga da ošiša" i stav "ovce su za šišanje" pa sad hajmo, ko se snađe.

Nisam htela da navodim primere iz inostranstva ali kada sam u Irskoj plaćala paket aranžman, desilo se upravo ono o čemu sam pričala, pa me je Cult gore zezao. Naime u turističkoj agenciji su nam pokazali slike hotela, i to je stvarno bilo to gde smo i otišli. Dala mi je ček listu na kojoj su tačno pisali svi najvažniji elementi aranžmana, tip hotela, broj zvezdica, tip sobe, itd, potpisala ona i potpisala ja. Nikada nisam imala bolji aranžman, dobila sam tačno ono što su mi nudili i što sam platila. Divota.
bolid1 bolid1 00:10 20.11.2013

Re: Tablet

o suštinu potrošačkog mentaliteta Srbije, mi smo kao potrošači navikli da ne verujemo prodavcu, pa sve proveravamo po sto puta.


Tu smo, u mentalitetu...ja ne volem kad ne znam sta kupujem, a prodavac/turisticki agent moz' da prica sta hoce i koliko hoce, mene ne mrzi da potrosim koji sat na netu i iskopam sta mi treba...ako je prodavac fin, pa ne lupeta, super, ustedeo mi je koji sat i opet cu da dodjem, ali to verovanje...zajebi...sopstvene brojke proveravam po nekoliko puta pre nego sto sastavim zakljucke, a onda cu da verujem tipu koji otaljava prvu preko omladinske...no way...

Dok sam bivao u Srbiji, zeleznicke karte, makar i do Valjeva sam uvek kupovao na jednom mestu u centru jer mi je tip koji tamo radi dokazao da zna svoj posao, a nije da ga nisam namucio sa kombinacijama za putovanja...prethodno sam uradio domaci, nasao sve sto mi je trebalo, provalio kako, kojom trasom i za koje pare, onda otisao kod njega i napravio se blesav, kad mi je ponudjeno isto, po istoj ceni, rekao sam, to je to.
iqiqiq iqiqiq 18:27 20.11.2013

Re: Tablet

sopstvene brojke proveravam po nekoliko puta pre nego sto sastavim zakljucke, a onda cu da verujem tipu koji otaljava prvu preko omladinske...no way..

HEBIGA to je realnost, po tim prodavnicama rade ljudi na crno, od danas do sutra, ko zna za koju platu i sa kakvim gazdom, danas otvorili prodavnicu, sutra na istom mestu pekara, prekosutra apoteka.

Ali teško je ovako živeti, nikom nije dobro, mi zagledamo deklaracije, datum proizvodnje, ne verujemo ničemu, kupujemo sa zebnjom, mrko gledamo prodavca čim uđemo i na kraju, ostane nam jedino da se jedan na jedan obračunamo, jer zakoni ne valjaju, inspekcija nema ovlašćenja, prodavac ima direktivu "uvali i prevari" "ne primaj reklamacije, odbiću ti od plate" itd.

Ono malo zarađene crkavice gledamo ko će da nam otme: banka, prodavnica ili novi nameti "kada svi moramo da stežemo kaiše". Pljačkaju nas EPS, mobilni operateri, Telekom, monopoli trgovačkih lanaca...

Baldišemo pre vremena i izgubimo svako poverenje. A živce?
djoka_l djoka_l 18:44 19.11.2013

Ima leka!

Pogledao sam specifikacije za ovaj tablet. On poseduje mikro USB konektor, pa da bi se priključila normalna USB memorija, potrebno je kupiti (jeftini) kabl (USB na micro USB).
Što se tiče interneta, tu je mrka kapa. Da bi tablet mogao da koristi mobilni internet, mora da ima mogućnost da se stavi GSM kartica, a to ovaj model nema.
Sa druge strane, USB modem NE MOŽE da se priključi ni na jedan tablet, jer zahteva da na računaru na koji se priključuje bude Windows operativni sistem sa Intel/AMD procesorom, dok tableti obično imaju ARM procesor i Android.
Naravno, prodavac bi trebalo da primi nazad tablet, ali to što traži gospođa, ne postoji.
uros_vozdovac uros_vozdovac 19:34 19.11.2013

Re: Ima leka!

djoka_l


Sa druge strane, USB modem NE MOŽE da se priključi ni na jedan tablet, jer zahteva da na računaru na koji se priključuje bude Windows operativni sistem sa Intel/AMD procesorom, dok tableti obično imaju ARM procesor i Android.


Pa sad ću da te #$"$#@

Ispada da je windows jedini koji na tabletima može da se konektuje na spoljni USB modem. Pa nije majkumu Windows superiorni OS, a mi ostali kmetovi, reci ti meni koliki hoćeš spisak OS-ova na ARM arhitekturi koji mogu da se konektuju na spoljni USB GSM modem a da nisu iz Redmonda.
peregrino peregrino 19:42 19.11.2013

Re: Ima leka!

djoka_l
Pogledao sam specifikacije za ovaj tablet. On poseduje mikro USB konektor, pa da bi se priključila normalna USB memorija, potrebno je kupiti (jeftini) kabl (USB na micro USB).


Pomenuti tablet ima mikro USB konektor, ali je proizvođač blokirao prenos podataka iz njemu znanih razloga tako da veza putem OTG kabla ne bi ništa pomogla. Potrebno je da u specifikaciji piše USB OTG da bi se podrazumevala veza tableta i spoljnjih USB uređaja.

djoka_l
Što se tiče interneta, tu je mrka kapa. Da bi tablet mogao da koristi mobilni internet, mora da ima mogućnost da se stavi GSM kartica, a to ovaj model nema.


Netačno. Tablet koji ima dozvoljen OTG prenos može da se poveže sa USB 3G modemom u kojem se nalazi GSM kartica i tako ostvari internet vezu. Ta stavka stoji u specifikaciji kao eksterni 3G.

djoka_l
Sa druge strane, USB modem NE MOŽE da se priključi ni na jedan tablet, jer zahteva da na računaru na koji se priključuje bude Windows operativni sistem sa Intel/AMD procesorom, dok tableti obično imaju ARM procesor i Android.
Naravno, prodavac bi trebalo da primi nazad tablet, ali to što traži gospođa, ne postoji.


Ponovo netačno. Spoljni uređaji mogu da se funkcionalno priključuju ako im protokoli operativnog sistema dozvoljavaju, bilo to Windows, iOS, Unix, Android...

djoka_l
Naravno, prodavac bi trebalo da primi nazad tablet, ali to što traži gospođa, ne postoji.


I sad zamislite da ovakav kupac poput djoke koji odiše neznanjem uđe u prodavnicu da kupi nešto. Već je u dubokoj zabludi i šta god da mu prodavac kaže neće promeniti sliku onoga što je on zamislio u svojoj glavi. I to je glavni problem u celoj priči.
grebostrek.lurker grebostrek.lurker 22:17 19.11.2013

Re: Ima leka!



Pomenuti tablet ima mikro USB konektor, ali je proizvođač blokirao prenos podataka iz njemu znanih razloga tako da veza putem OTG kabla ne bi ništa pomogla. Potrebno je da u specifikaciji piše USB OTG da bi se podrazumevala veza tableta i spoljnjih USB uređaja.


Kako razumem specifikacije, USB port na tom Asusu inace radi, ali ne kao OTG. Odnosno moze da se ukljuci na PC i da se presnimava do mile volje. Jedino ne moze da se ukljuci USB flash ili HDD jer uredjaj ima zakljucan OTG u OS
djoka_l djoka_l 12:08 20.11.2013

Re: Ima leka!

Naravno, mislio sam na ovakav kabl: (USB OTG)
Koji košta 360 dinara i radi posao.
Sa druge strane, ne mislim da USB modemi ne rade na Linuxu ili na drugoj arhitekturi. ALi je velika verovatnoća da USB modem koji je dobila od domaćeg operatera NEĆE raditi (a naročito ne na tom modelu tableta).
Za te pare koje je mislila da plati tablet, mogla je da uzme Samsung Galaxy 7 i da ima sve to što joj treba. Treba se malo raspitati pre kupovine, pa i da se proba da li radi sve što joj je potrbno.
uros_vozdovac uros_vozdovac 13:00 20.11.2013

Re: Ima leka!

djoka_l
ALi je velika verovatnoća da USB modem koji je dobila od domaćeg operatera NEĆE raditi (a naročito ne na tom modelu tableta).

Milsio sam ne da demantujem, nego da pohvalim domaće operatere, naprosto ni jedan domaći operater nije nikada isporučivao ni jedan USB modem, ma ni jednu jedinu mrežnu oprema koja nije potpuno multiplatformska i samim tim podržana od Linuks kernela.
Dešavalo se ranije, u kernelima 2.4 i starijima da ne bude baš out of box tj da korisnik ima malo napora da potera, ali od 2.6.xxx kernela, dakle okvirno od 2008. godine takvih primera nije bilo.

Svi Linuxi su sa domaćim operaterima na zelenoj grani, nikakvi dodatni softveri, nisu potrebni ni driveri, kernel je sposoban da se izbori sa domaćom ponudom.
Vesna Knežević Ćosić Vesna Knežević Ćosić 18:57 19.11.2013

Замена робе

ovo piše na zastitapotrosaca.gov.rs, citiram:

Замена робе када нема објективног недостатка

Купили сте било који производ и схватили да вам се не допада (на пример: одећу за поклон за коју се испоставило да величина није одоварајућа, угаону гарнитуру за коју сте након испоруке схватили да је превелика за вашу дневну собу).

У свим овим ситуацијама роба нема никакав објективни недостатак, па вас, стога, закон ни не штити. Шта то значи?
Значи да трговац није дужан да вам робу замени или врати новац само зато што сте се предомислили, односно погрешили у процени.

Ово, наравно, не значи да се не може љубазно обратити трговцу са молбом да вам робу замени за другу или врати новац.

Запамтите: Лепа реч и гвоздена врата отвара!

Filip Mladenović Filip Mladenović 20:29 19.11.2013

Re: Замена робе

Vesna Knežević Ćosić
ovo piše na zastitapotrosaca.gov.rs, citiram:

Замена робе када нема објективног недостатка

Купили сте било који производ и схватили да вам се не допада (на пример: одећу за поклон за коју се испоставило да величина није одоварајућа, угаону гарнитуру за коју сте након испоруке схватили да је превелика за вашу дневну собу).

У свим овим ситуацијама роба нема никакав објективни недостатак, па вас, стога, закон ни не штити. Шта то значи?
Значи да трговац није дужан да вам робу замени или врати новац само зато што сте се предомислили, односно погрешили у процени.

Ово, наравно, не значи да се не може љубазно обратити трговцу са молбом да вам робу замени за другу или врати новац.

Запамтите: Лепа реч и гвоздена врата отвара!

U tekstu gošće autorke navedeno je da je predložila kupovinu drugog, SKUPLJEG tableta, uz doplatu razlike. To je odbijeno!
Ali, ovde se više radi o tretmanu potrošača kao glupe stoke, koju treba šišati za njene pare! E, DOSTA, BRE!

Vesna Knežević Ćosić Vesna Knežević Ćosić 20:58 19.11.2013

Re: Замена робе

U tekstu gošće autorke navedeno je da je predložila kupovinu drugog, SKUPLJEG tableta, uz doplatu razlike. To je odbijeno!
Ali, ovde se više radi o tretmanu potrošača kao glupe stoke, koju treba šišati za njene pare! E, DOSTA, BRE!


mnogo si se napalio, nisu prodavci generalno više tako bahati, mada kratkog fitilja sigurno ima.

nisam iz teksta stekla utisak da je reklamacija tekla glatko, mirisalo je bre na frku od početka.

slabo roba ide, nemaju prodavci mnogo prostora, zato imam utisak da je ovde proradio inat i reakcija na verovatnu optužbu da su namerno obmanuli kupca.

a to mi već nije verovartno, ali mi jeste verovatno da kupac nije razumeo ni artiju s karakteristikama, ni prodavca.

cult cult 09:23 20.11.2013

Re: Замена робе

zato imam utisak da je ovde proradio inat i reakcija na verovatnu optužbu da su namerno obmanuli kupca.


Ljudi, da vam kažem...za iole kvalitetnu robu bilo koje vrste reklamacije su maximum 2% od ukupne prodaje (to je i visina rabata koju proivodjač odobrava maloprodaji ukoliko ona sav rizik reklamacija preuzme na sebe). Ako je roba boljeg kvaliteta, to je u promilima i teži nuli.

Zamene za drugi artikal ako se krajnji kupac predomisli su normalna stvar (ukoliko nije korišten i, dakle, može da se vrati u dalju prodaju).

Problemi nastaju kad kupac koristi nešto, a traži povraćaj novca ili zamenu za drugi artikal. U tom slučaju neko mora da snosi trošak kupčevog predomišljanja. U ovom našem slučaju to je velikih 20 000 dinara. Proizvodjač sigurno neće. Mora maloprodaja, dakle. U zemljama sa srećnijim prihodima stanovništva prodaja je n puta veća nego u Srbiji, pa je marža dovoljna da se to podnese. Ovde to nije moguće zbog opšteg predstečajnog stanja i situacije gde svi svima duguju zbog sada već mizerne prodaje usled opšte nacionalne bede.

I meni ono nabrajanje (da ima usb ovo ono) liči na naknadnu pamet. Zaista sam se svega naslušao glede pokušaja povraćaja novca pri neopravdanim reklamacijama. Agresije, pretnji, izmišljanja, najglupljih laži, "drugarica" koje rade u inspekcijama, finansijskim policijama, "kumova" u poreskim upravama, pretnji da će kenjati po inernetu, po fejzbucima i blogovima. Nemate ideju na šta su sve ljudi spremni.
Dont Fear The Reaper Dont Fear The Reaper 12:18 20.11.2013

Re: Замена робе

U tekstu gošće autorke navedeno je da je predložila kupovinu drugog, SKUPLJEG tableta, uz doplatu razlike. To je odbijeno!


Ajde! Zamisli, odnela kompjuter kući, potvarala sve, polila i lak za nokte na ekran, dokl eje tražila gde se uključuje fen za kosu, i ond aodnela nazad - ja bih da doplatim, evo vam ovo nazad, spakujte pa prodajte nekom drugom (koji će onda lepo moći da se žali na nedostatke - prodali mu korišćenu robu) a meni dajte nešto novo! Nije nego!

Priznaj da si našao gospoju samo da bi se sprdao s njom, pa nas ovde navlačiš pre nego prsneš u smej ;>
G r o f G r o f 21:13 19.11.2013

Predlažem..

Da gospodja kupi mobilni WIFI ruter. Ne znam za druge operatore, u Telenoru ga dobije za dinar.
Na žalost podatke će morati prenositi putem interneta ali jbg.
Da ustraje u pravednom besu i širi antireklamu jer se prodavnica ponela stvarno džiberski.
Da se mane advokata i suda jer će osedeti pre vremena.

edit.
pogledao karakteristike.
tablet ima bluetoth vezu i prima mikro sd. znači da mu za prenos podataka nije neophodan USB.
auuu, koja drama. kako su mene zavrtali pa ćutao...haha
eli.lacrosse eli.lacrosse 22:44 19.11.2013

Pijaca

Kupujem kupus, pre desetak dana. Cena – 360 dinara. Dajem prodavcu 1000, i kažem mu da imam 60 sitno, ako će mu biti lakše da mi vrati kusur. Biće, kaže. Dajem mu još 60, a on mi vraća 600. Tražim mu još 100. Daje mi odmah, izvinjava se, izvinjava, izvinjava… Odgovorim mu nešto kao: „Ništa, ništa, dešava se da čovek pogreši.” A on će meni, otkravio se, valjda, šta li: „Ma, ja pokušam, pa ako prođe – prođe”.
uros_vozdovac uros_vozdovac 22:50 19.11.2013

Re: Pijaca

eli.lacrosse
Kupujem kupus, pre desetak dana. Cena – 360 dinara. Dajem prodavcu 1000, i kažem mu da imam 60 sitno, ako će mu biti lakše da mi vrati kusur. Biće, kaže. Dajem mu još 60, a on mi vraća 600. Tražim mu još 100. Daje mi odmah, izvinjava se, izvinjava, izvinjava… Odgovorim mu nešto kao: „Ništa, ništa, dešava se da čovek pogreši.” A on će meni, otkravio se, valjda, šta li: „Ma, ja pokušam, pa ako prođe – prođe”.

Stara fora, kako računa konobar:

3x7 je 28, daj mi 50; nemam 5 da ti vratim.
eli.lacrosse eli.lacrosse 22:52 19.11.2013

Re: Pijaca

kako računa konobar

petronijevic001 petronijevic001 02:51 20.11.2013

Re: Pijaca

Filip Mladenović
Znači, treba angažovati advokata i podneti tužbu. To je u vezi sa obmanom kupca, tj. prećutkivanjem svih podataka o kupljenom artiklu.
Ali, problem je ovde i vređanje i ponižavanje kupca. Da li za to sledi posebna tužba, ili za obe stvari može jedna tužba?


Treba podneti parničnu tužbu prvostepenom sudu opšte nadležnosti a to bi trebalo da je Prvi osnovni sud.

Kupac-tužilac treba jedino da dokaže da je bio u zabludi o nekom bitnom svojstvu kupljenog predmeta i da bez te zablude ne bi zaključio takav ugovor.To vodi poništaju ugovora i obostranoj restituciji kupac vraća robu a prodavac cenu, bez obzira što prodavac nije kriv za poništaj.
Savestan prodavac može tražiti naknadu štete usled poništaja mada ja ne vidim koju bi štetu mogao pretrpeti prodavac jer mu se vraća potpuno ispravan uređaj bez objektivnih nedostataka.

Dokazivanje da je prodavac obmanuo kupca ide malo teže.Kupac mora da dokaže da je izričito rekao da mu treba uređaj sa podrškom za usb modem.U toj situaciji sud može poverovati iskazu kupca ili iskazu prodavca(prodavčevog radnika), šanse su 50:50%.





tyson tyson 07:48 20.11.2013

Re: Pijaca

Dokazivanje da je prodavac obmanuo kupca ide malo teže.Kupac mora da dokaže da je izričito rekao da mu treba uređaj sa podrškom za usb modem.U toj situaciji sud može poverovati iskazu kupca ili iskazu prodavca(prodavčevog radnika), šanse su 50:50%.

Zapravo se ovi slučajevi uglavnom svode na pisane tragove - pogrešne karakteristike uređaja na prodavčevom web sajtu, u katalogu, na kartončiću u prodavnici...

To "majke mi" ne prolazi.


Vesna Knežević Ćosić Vesna Knežević Ćosić 08:53 20.11.2013

Re: Pijaca

Treba podneti parničnu tužbu prvostepenom sudu opšte nadležnosti a to bi trebalo da je Prvi osnovni sud.


dobro bre petronijevic001 kad vec savetujes parnicu, aj majke ti, izračunaj, može i ofrlje, koliko će to da košta:)

mislim, pričao meni moj advokat, kad je bio mlađan pripravnik, kako bilo tih tužbi "iseko mi konopac", ja se zgranem, pitam, kakav bre konopac, kaže, pa onaj, za veš:)

nekad je bolje zaboraviti i nejediti se.
bolid1 bolid1 09:56 20.11.2013

Re: Pijaca

bilo tih tužbi



Filip Mladenović Filip Mladenović 12:12 20.11.2013

Re: Pijaca

petronijevic001
Filip Mladenović
Znači, treba angažovati advokata i podneti tužbu. To je u vezi sa obmanom kupca, tj. prećutkivanjem svih podataka o kupljenom artiklu.
Ali, problem je ovde i vređanje i ponižavanje kupca. Da li za to sledi posebna tužba, ili za obe stvari može jedna tužba?


Treba podneti parničnu tužbu prvostepenom sudu opšte nadležnosti a to bi trebalo da je Prvi osnovni sud.

Kupac-tužilac treba jedino da dokaže da je bio u zabludi o nekom bitnom svojstvu kupljenog predmeta i da bez te zablude ne bi zaključio takav ugovor.To vodi poništaju ugovora i obostranoj restituciji kupac vraća robu a prodavac cenu, bez obzira što prodavac nije kriv za poništaj.
Savestan prodavac može tražiti naknadu štete usled poništaja mada ja ne vidim koju bi štetu mogao pretrpeti prodavac jer mu se vraća potpuno ispravan uređaj bez objektivnih nedostataka.

Dokazivanje da je prodavac obmanuo kupca ide malo teže.Kupac mora da dokaže da je izričito rekao da mu treba uređaj sa podrškom za usb modem.U toj situaciji sud može poverovati iskazu kupca ili iskazu prodavca(prodavčevog radnika), šanse su 50:50%.


Da li se u ovom slučaju ta verovatnoća povećava, jer postoji svedok koji će potvrditi navode oštećenog kupca?



vladaxy vladaxy 08:53 20.11.2013

nisam baš siguran

Srbija još uvek nije država koja ima WIFI konekciju baš svuda.
Da li je onda prećutkivanje trgovca prilikom kupovine tablet računara, da uređaj ne podržava 3G modem, niti bilo koji drugi USB (ne postoji ulaz, priključak, adapter koji bi to omogućio) kršenje člana 16. (Dužnost obaveštavanja) i člana 21. (Obmanjujuće poslovanje) Zakona o zaštiti potrošača?
Naravno da jeste.

Nisi rekao da uređaj nešto nema i kriv si?? Valjda je njihova obaveza da navedu ono što uređaj ima pa ako ti odgovara kupi ga.

Zamisli da kupiš auto a onda ga vratiš jer ti prodavac nije rekao da nema ugrađen GPS, tempomat, LCD ekrane u naslonima sedišta itd... jer si ti za 9.990 EUR očekivao da imaš sve to

cult cult 09:32 20.11.2013

Re: nisam baš siguran

uzgred, kad iščitah sve ovo, tekst, duh teksta i priključenija, sledeća moja kupovina tehnike će biti baš u ovoj radnji.
alselone alselone 09:46 20.11.2013

Re: nisam baš siguran

cult
uzgred, kad iščitah sve ovo, tekst, duh teksta i priključenija, sledeća moja kupovina tehnike će biti baš u ovoj radnji.



godec godec 11:27 20.11.2013

Re: nisam baš siguran

Re: nisam baš siguran
uzgred, kad iščitah sve ovo, tekst, duh teksta i priključenija, sledeća moja kupovina tehnike će biti baš u ovoj radnji.


I moja.
Dont Fear The Reaper Dont Fear The Reaper 12:09 20.11.2013

Ajde!

Da li je onda prećutkivanje trgovca prilikom kupovine tablet računara, da uređaj ne podržava 3G modem, niti bilo koji drugi USB (ne postoji ulaz, priključak, adapter koji bi to omogućio) kršenje člana 16. (Dužnost obaveštavanja) i člana 21. (Obmanjujuće poslovanje) Zakona o zaštiti potrošača?

Naravno da jeste.


Naravno da nije. Kao što nije obaveza ni da ga obaveštava da nema ugrađen skener, vafl ringlu ni električni uvijač za kosu. Ako cenjena mušterija ne zna za šta joj je potrebna sprava, neka precizira i pita, kaj ne ;>

Nevezano (jakako ☻ ) Uvek sam se pitao koji li su to likovi zbog kojih se na uputstvima, crtežima za šestogodišnjake, crtaju uputstva da ne jedu VHS traku, da ne vezuju gajtan oko vrata i kače ga za luster, da ne stavljaju plastični omot na glavu i slične poučne skaske iz pratećih upustava.

                   
Filip Mladenović Filip Mladenović 12:17 20.11.2013

ŠTA KAŽE ZAKON?

Iz VAŽEĆEG Zakona o zaštiti potrošača:

3. Dužnost obaveštavanja

Dužnost obaveštavanja pre zaključenja ugovora

Član 16

Trgovac je dužan da pre zaključenja ugovora o prodaji robe ili pružanju usluga, potrošača na jasan i razumljiv način, obavesti o:

1) osnovnim obeležjima robe ili usluge;

2) adresi i drugim podacima koji su od značaja za utvrđivanje identiteta trgovca, kao što su naziv trgovca ili naziv drugog trgovca u čije ime taj trgovac postupa;

3) prodajnoj ceni ili načinu na koji će se prodajna cena obračunati ako se zbog prirode proizvoda prodajna cena ne može utvrditi, kao i o svim dodatnim poštanskim troškovima i troškovima transporta i isporuke i mogućnosti da se ti troškovi mogu staviti potrošaču na teret;

4) načinu plaćanja, načinu i roku isporuke, načinu izvršenja drugih ugovornih obaveza, kao i načinu na koji se postupa po pritužbama potrošača;

5) postojanju prava potrošača na jednostrani raskid ugovora pod uslovima koji su propisani ovim zakonom;

6) podršci koju trgovac pruža potrošaču posle prodaje, ugovornim garancijama i uslovima pod kojima potrošač ima pravo na ugovorne garancije;

7) vremenu na koje je ugovor zaključen ako je zaključen na određeno vreme, a ako je ugovor zaključen na neodređeno vreme o uslovima za raskid ugovora;

8) minimalnom trajanju ugovorne obaveze potrošača ako je potrebno odrediti njeno trajanje;

9) obavezi potrošača da pruži bilo koji oblik obezbeđenja na zahtev trgovca i o uslovima pod kojima ta obaveza postoji.

Trgovac nije dužan da potrošača obavesti o podacima iz stava 1. ovog člana, ako te pojedinosti očigledno proizilaze iz okolnosti zaključenja ugovora o prodaji robe ili pružanja usluga.

U slučaju javne aukcije, trgovac može da umesto obaveštenja o podacima iz stava 1. tačka 2) ovog člana obavesti potrošača o adresi i podacima koji su od značaja za utvrđivanje identiteta aukcionara.

Ako trgovac i potrošač zaključe ugovor o prodaji robe ili pružanju usluga, podaci iz stava 1. ovog člana postaju njegov sastavni deo.

Teret dokazivanja izvršenja obaveze obaveštavanja potrošača o podacima iz stava 1. ovog člana snosi trgovac.

Trgovac je dužan da na jasan i nedvosmislen način saopšti potrošaču komercijalnu svrhu obaveštavanja o podacima iz stava 1. ovog člana.

Ako prilikom zaključenja potrošačkog ugovora trgovac ne postupi u skladu sa obavezom obaveštavanja iz stava 1. ovog člana, potrošač može zahtevati poništenje ugovora, nezavisno od toga da li je trgovac imao nameru da ga propuštanjem obaveštavanja navede na zaključenje ugovora. Pravo da se zahteva poništaj ugovora prestaje istekom godinu dana od dana zaključenja ugovora.

cult cult 12:28 20.11.2013

Re: ŠTA KAŽE ZAKON?

Iz VAŽEĆEG Zakona


i?
Filip Mladenović Filip Mladenović 12:26 20.11.2013

Još jedan važan ČLAN Zakona:

Obmanjujuće poslovanje

Član 21.

Pod obmanjujućim poslovanjem, u smislu ovog zakona, smatra se poslovanje trgovca kojim navodi potrošača da donese ekonomsku odluku koju inače ne bi doneo, tako što mu daje netačna obaveštenja ili na drugi način dovodi ili preti da dovede prosečnog potrošača u zabludu u pogledu:

1) postojanja ili prirode proizvoda;

2) osnovnih obeležja proizvoda koja se odnose na dostupnost, prednosti, rizike, način izrade, upotrebu, dodatke koji prate proizvod, pomoć koja se potrošačima pruža posle prodaje i postupanje po njihovim pritužbama, način i datum proizvodnje ili pružanja usluge, isporuku, podobnost za upotrebu, način upotrebe, količinu, specifikaciju, državu proizvodnje i državu porekla žiga, očekivane rezultate upotrebe ili rezultate sprovedenih testova ili provera;

3) obaveza trgovca i obima obaveza, razloga za određeno tržišno postupanje i njegove prirode, označavanja ili ukazivanja na lice koje posredno ili neposredno podržava ili preporučuje trgovca ili proizvod;

4) cene ili načina na koji je obračunata ili postojanja određenih pogodnosti u pogledu cene;

5) potrebe za servisiranjem, delovima, zamenom ili popravkom;

6) položaja, osobina ili prava trgovca ili njegovog zastupnika koji se odnose na njihov identitet ili imovinu, kvalifikacije i status, svojinskih i prava intelektualne svojine kojima raspolažu, nagrada ili priznanja koja su primili;

7) prava potrošača, uključujući pravo na zamenu stvari ili vraćanje novca ili rizika kojima može da bude izložen.

Obmanjujuće poslovanje obuhvata i stvaranje opšteg utiska kojim se prosečni potrošač navodi da donese ekonomsku odluku koju inače ne bi doneo, bez obzira na tačnost obaveštenja koja su mu data.

Obmanjujuće poslovanje postoji ako trgovac, uzimajući u obzir sve okolnosti konkretnog slučaja, navodi ili preti da navede prosečnog potrošača da donese ekonomsku odluku koju inače ne bi doneo, tako što:

1) oglašava proizvod, uključujući upoređujuće oglašavanje i time otežava razlikovanje proizvoda od drugih proizvoda, žigova, naziva drugih proizvoda ili oznake konkurenta;

2) krši odredbe kodeksa ponašanja kojem je pristupio.
cult cult 12:35 20.11.2013

Re: Još jedan važan ČLAN Zakona:

daje netačna obaveštenja ili na drugi način dovodi ili preti da dovede prosečnog potrošača u zabludu


Šta ako kupac, usled sopstvene neinformisanosti i elementarnog neznanja o proizvodu, kupi nešto, pa upotrebom shvati da je pogrešio, a onda krene da daje netačna obaveštenja ili na drugi način dovodi u zabludu prosčne kupce, te inspekcijske organe, pišući po blogovima i ostalim internet formama netačnu ili iskrivljenu istinu o spornoj kupovini, blateći ugled i nanoseći štetu poslovanju preduzeća koje je, koliko se iz izloženog da videti, ispoštovalo sve zakonske procedure glede reklamacije?

Mislim da je naneta šteta tom preduzeću vrlo izračunljiva.
Sigurno ima neki zakon i član koji i prodavca koji poštuje zakon štiti od ovakvih slučajeva.
Filip Mladenović Filip Mladenović 12:46 20.11.2013

Re: Još jedan važan ČLAN Zakona:

cult
daje netačna obaveštenja ili na drugi način dovodi ili preti da dovede prosečnog potrošača u zabludu


Šta ako kupac, usled sopstvene neinformisanosti i elementarnog neznanja o proizvodu, kupi nešto, pa upotrebom shvati da je pogrešio, a onda krene da daje netačna obaveštenja ili na drugi način dovodi u zabludu prosčne kupce, te inspekcijske organe, pišući po blogovima i ostalim internet formama netačnu ili iskrivljenu istinu o spornoj kupovini, blateći ugled i nanoseći štetu poslovanju preduzeća koje je, koliko se iz izloženog da videti, ispoštovalo sve zakonske procedure glede reklamacije?

Mislim da je naneta šteta tom preduzeću vrlo izračunljiva.
Sigurno ima neki zakon i član koji i prodavca koji poštuje zakon štiti od ovakvih slučajeva.


Poštovani blogeru, Vi ste baš neinformisani. Pa upravo se sprema donošenje NOVOG, još boljeg Zakona o zaštiti potrošača, koji će POTPUNO sprečiti slučajeve kao ovaj naveden u blogu. Do 27. oktobra 2013. trajala je JAVNA rasprava o predlogu novog zakona. Cilj je da novi zakon o zaštiti potrošača pruži bolju zaštitu, povoljniju poziciju potrošača na tržištu, kao i da rešavanje sporova bude efikasno.

Dont Fear The Reaper Dont Fear The Reaper 12:49 20.11.2013

Re: Još jedan važan ČLAN Zakona:

Vidim nabrajamo članove raznih zakona, pa slučajno ;> naletih na ovaj, totalno nevezan za priču, ali ajde


Krivični Zakon Član 239
Narušavanje poslovnog ugleda i kreditne sposobnosti

(1) Ko u nameri narušavanja poslovnog ugleda ili kreditne sposobnosti drugog, iznosi o njemu neistinite podatke ili neistinito prikazuje njegovo poslovanje, kazniće se novčanom kaznom ili zatvorom do jedne godine.

        *    *    *

(3) Gonjenje za dela iz st. 1. i 2. ovog člana preduzima se po privatnoj tužbi.
vladaxy vladaxy 12:52 20.11.2013

Re: Još jedan važan ČLAN Zakona:

2) osnovnih obeležja proizvoda koja se odnose na dostupnost, prednosti, rizike, način izrade, upotrebu, dodatke koji prate proizvod, pomoć koja se potrošačima pruža posle prodaje i postupanje po njihovim pritužbama, način i datum proizvodnje ili pružanja usluge, isporuku, podobnost za upotrebu, način upotrebe, količinu, specifikaciju, državu proizvodnje i državu porekla žiga, očekivane rezultate upotrebe ili rezultate sprovedenih testova ili provera;


jbg, ako pored ovoliko podataka o tome šta tablet sadrži treba da napišu i tonu stvari koje NE sadrži onda ne znam stvarno...

Tablet PC: Asus: Asus MemoPad HD7 (Blue) ME173X-1A019A
Operativni sistem: AndroidTM 4.2 Ekran: 7" LED Backlight WXGA (1280x800) Screen, IPS Panel Procesor: Quad-Core, 1.2 GHz Memorija: 1GB Skladištenje podataka: 16GB Bežična mreža: WLAN802.11 b/g/n, Bluetooth V4.0 Kamera: 1.2 MP (prednja), 5 MP (zadnja) Zvuk: Stereo zvučnici Interfejs: 1x micro USB, 1x Audio priključak (slušalice/mikrofon), 1x Čitač kartica (Micro-SD do 32GB) Senzor: G-Sensor, E-compass, Hall sensor Aplikacije: Asus Launcher, MyLibrary, File Manager, Kindle, Zinio, SuperNote Lite, App Backup, App Locker Baterija: 10 h 15Wh Li-polymer Battery GPS: Podrška Boja: Plava Dimenzije: 196.8 x 120.6 x 10.8 mm (WxDxH) Težina: 302

http://www.laptopcentar.rs/product/Asus-MemoPad-HD7--Blue--ME173X-1A019A-25201307
Dont Fear The Reaper Dont Fear The Reaper 13:17 20.11.2013

Re: Još jedan važan ČLAN Zakona:

bg, ako pored ovoliko podataka o tome šta tablet sadrži treba da napišu i tonu stvari koje NE sadrži onda ne znam stvarno.



Vredi pročitait šta gospoja piše kao pritužbu:

"Kada u prostorima gde nema WI FI dometa pokušam da uspostavim internet konekciju preko INTERNET MODEM-a (koji već godinama uspešno koristim prilikom rada na svom laptopu), kupljeni tablet ne reaguje."

Znači, gospojica nema pojma šta je tablet šta laptop, šta je Android a šta Mac / Windows, pa mimo toga što pokušava da ugura USB fleš drajv, pokušava da USB modem za MAC i Win koristi na Android tabletu.

Šta dalje da se priča

Ubr, davna davna anegdota iz komunikacije korisnici - IT podrška:

Korisnik - Pao je server.
IT - Šta piše na ekranu?
K. - Ništa nema na ekranu
IT- razna pitanja o konekciji i kablovima, da bi konačno došli do:
Korisnik - Pa pao je kroz prozor


Filip Mladenović Filip Mladenović 13:19 20.11.2013

Re: Još jedan važan ČLAN Zakona:

Dont Fear The Reaper
Vidim nabrajamo članove raznih zakona, pa slučajno ;> naletih na ovaj, totalno nevezan za priču, ali ajde


Krivični Zakon Član 239
Narušavanje poslovnog ugleda i kreditne sposobnosti

(1) Ko u nameri narušavanja poslovnog ugleda ili kreditne sposobnosti drugog, iznosi o njemu neistinite podatke ili neistinito prikazuje njegovo poslovanje, kazniće se novčanom kaznom ili zatvorom do jedne godine.

&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;* &nbsp;&nbsp;&nbsp;* &nbsp;&nbsp;&nbsp;*

(3) Gonjenje za dela iz st. 1. i 2. ovog člana preduzima se po privatnoj tužbi.


U pravu ste! Nadam se da će vlasnici ove firme nešto preduzeti protiv neprofesionalnih i nekorektnih prodavaca u prodavnici LAPTOP centra u ulici Kralja Milana 54, koji su svojim ponašanjem narušili poslovni ugled!
cult cult 13:48 20.11.2013

Re: Još jedan važan ČLAN Zakona:

Korisnik - Pa pao je kroz prozor


meni je ovo favorit kao osnov za reklamaciju

3. Kada je u prostorima, gde postoje dostupne WIFI mreže, jedna od njih tzv. SBB zona, ona se u tabletu tako instalira da onemogućava dostupnost drugim, besplatnim WIFI mrežama.
Dont Fear The Reaper Dont Fear The Reaper 13:59 20.11.2013

Re: Još jedan važan ČLAN Zakona:

meni je ovo favorit kao osnov za reklamaciju

3. Kada je u prostorima, gde postoje dostupne WIFI mreže, jedna od njih tzv. SBB zona, ona se u tabletu tako instalira da onemogućava dostupnost drugim, besplatnim WIFI mrežama.


Ta mi je promakla - fenomenalno! ☺☻☺
darko_jovanovic_75 darko_jovanovic_75 16:05 20.11.2013

Re: Još jedan važan ČLAN Zakona:

ovo za sbb zonu,to sam sad bas zvao i pita jer me jako interesovalo,samo treba na svom android uredjaju kad se pomerite od te wifi zone na samom uredjaju drzati par sec na sbb zona i on vas pita da zaboravi mrezu i to je to,kada se to uradi mozete normalno uzimati komsijin internet :)
uros_vozdovac uros_vozdovac 17:46 20.11.2013

Re: Još jedan važan ČLAN Zakona:

darko_jovanovic_75
ovo za sbb zonu,to sam sad bas zvao i pita jer me jako interesovalo,samo treba na svom android uredjaju kad se pomerite od te wifi zone na samom uredjaju drzati par sec na sbb zona i on vas pita da zaboravi mrezu i to je to,kada se to uradi mozete normalno uzimati komsijin internet :)


među nama network manager na Linuksima ume da bude glavobolja
Filip Mladenović Filip Mladenović 12:28 20.11.2013

Poenta:22. član Zakona o zaštiti potrošača

Propuštanje kojim se obmanjuju potrošači

Član 22

Obmanjujuće poslovanje propuštanjem trgovca da preduzme određenje radnje postoji kada trgovac, uzimajući u obzir sve okolnosti slučaja, prostorna i vremenska ograničenja upotrebljenog sredstva komunikacije i dopunske mere koje je preduzeo u cilju obaveštavanja potrošača:

1) uskrati potrošačima bitna obaveštenja koja su prosečnom potrošaču potrebna za razumno odlučivanje, čime navodi ili preti da navede prosečnog potrošača da donese ekonomsku odluku koju inače ne bi doneo;

2) skriva bitne informacije ili informacije pruža neblagovremeno ili na nejasan, nerazumljiv ili dvosmislen način ili kada propusti da istakne poslovnu svrhu svog obraćanja potrošačima čime navodi ili preti da navede prosečnog potrošača da donese ekonomsku odluku koju inače ne bi doneo.

Poziv na ponudu i obaveštenje o osobinama i ceni proizvoda koje trgovac dostavlja potrošaču mora, osim ako nešto drugo ne proizlazi iz okolnosti slučaja, da sadrži:

1) osnovna obeležja proizvoda u obimu koji odgovara datom proizvodu i upotrebljenom sredstvu komunikacije;

2) naziv i adresu trgovca i po potrebi naziv i adresu trgovca u čije ime posluje;

3) cenu koja obuhvata poreske i druge dažbine i dodatne troškove, troškove transporta, poštarinu i troškove isporuke;

4) pravila o plaćanju, isporuci i izvršavanju ugovornih obaveza i načinu na koji se postupa po pritužbama potrošača ako pravila odstupaju od zahteva profesionalne pažnje;

5) obaveštenje o pravu na jednostrani raskid ugovora.

Izuzetno od stava 2. tačka 3) ovog člana, ako se zbog svojstava proizvoda cena ili dodatni troškovi ne mogu unapred obračunati trgovac je dužan da potrošaču dostavi podatke na osnovu kojih se cena odnosno dodatni troškovi obračunavaju.
cult cult 12:53 20.11.2013

Re: Poenta:22. član Zakona o zaštiti potrošača

1) uskrati potrošačima bitna obaveštenja koja su prosečnom potrošaču potrebna za razumno odlučivanje, čime navodi ili preti da navede prosečnog potrošača da donese ekonomsku odluku koju inače ne bi doneo;


Neverovatno.
Vidi, Filipe, sticajem žvitonih okolnosti, ove stvari imam u malom prstu i to leve ruke, a dešnjak sam.

Dakle, iz ovog što si nam ovde izložio, ti ili gošća, svejedno, ta firma je ispoštovala sve procedure vezane za reklamaciju. Apsolutno sve. Pisani odgovor u zakonskom roku, utvrdjivanje eventualne greške o sopstvenom trošku u najkraćem roku, pisani odgovor o odbijanju reklamacije i to čak uz savet koji nije dužan da da.

Da je procedura ispoštovana dokaz je i to što je tržišna ispektorka kupcu odgovorila da je sve u redu (ili kako je to u tekstu predstavljeno: "nije mogla ništa da uradi" ). Iz iskustva znam da oni ne proveravaju samo konkretnu proceduru kad dodju, već o spornom artiklu provere i sve drugo: faktura uvoznika, kalkulacija, stanje, uverenje o kvalitetu, garantni rokovi, postojanje servisa i sve ostalo. Uvek, verujte, uvek su apriori na strani kupca. Ako nije "ništa mogla da uradi", to znači da je zaista apsolutno svaki papir bio u redu.

Sledeći korak je Agencija za zaštitu potrošača kod koje će opet biti sve u redu jer je i u prethodnom koraku utvrdjeno da je bilo sve. Agencija će onda dati predlog kupcu na kraju za pokretanje parnice. Ako se parnica izgubi, a hoće, svi sudski troškovi idu na račun kupca.

Da sam na njihovom mestu ne znam da li bi čekao taj trenutak ili odmah pokrenuo tužbu za klevetu ili kako se zove već pravnički ovo blaćenje firme u javnosti.
Filip Mladenović Filip Mladenović 13:02 20.11.2013

Re: Poenta:22. član Zakona o zaštiti potrošača

Poštovani blogeru, odredbe 21. i 22. Zakona o zaštiti potrošača su JASNE i obavezujuće.
Kada je tržišna inspektorka otišla i prodavnicu LAPTOP centra u ulica Kralja Milana 54, prodavci su joj izrekli LAŽ da su kupca obavestili o nemogućnosti upotrebe USB-a i internet modema. I pošto ne postoji audio ili video zapis da to nije tačno, dakle da su prodavci to prećutali, znači obmanuli kupca i prekršili navedene članove Zakona o zaštiti potrošača, tržišna inspektorka je priznala svoju nemoć.

Na sreću, postoji svedok koji će na sudu potvrditi navode oštećenog, tj. obmanutog kupca, pa će parnica biti dobijena.

Inače, i Nemanja Rakanović, menadžer ove prodavnice LAPTOP centra, i Dalibor Jovanović, prodavac, pokazali su ne samo odsustvo džentlmenstva, već i bahato, neprofesionalno ponašanje, koje i ovim putem zahteva javnu osudu i prezir.

cult cult 13:14 20.11.2013

Re: Poenta:22. član Zakona o zaštiti potrošača

prodavci su joj izrekli LAŽ

da su prodavci to prećutali,


Filipe, nadam se da ti nisi taj svedok jer bih te ja, iako nisam advokat, u unakrsnom ispitivanju razbio. Ne znam šta bi ti uradio profi.
Filip Mladenović Filip Mladenović 13:22 20.11.2013

Re: Poenta:22. član Zakona o zaštiti potrošača

Poštovani blogeru, ja sam kao novinar svedok svakodnevnog ponižavanja i obmanjivanja građanki i građana Srbije.
Slučaj naveden u ovom blogu je kap u moru manipulacija, pljački, obezvređivanja i kršenja ljudskih prava ovde i sada, pogotovo potrošačkih!
cult cult 13:32 20.11.2013

Re: Poenta:22. član Zakona o zaštiti potrošača

Slučaj naveden u ovom blogu je kap u moru manipulacija, pljački, obezvređivanja i kršenja ljudskih prava ovde i sada, pogotovo potrošačkih!


Filipe, ne postoji zakon koji čoveka može zaštiti od sopstvenog neznanja, naivnosti ili gluposti.

Pooštravanje zakona o zaštiti potrošača uvek podržavam. Ako prodaš nekom nešto, a to se pokvari za par dana, onda se mora vratiti novac, zameniti za drugo, popraviti, šta god, ne zbog zakona, već da bi kupac stekao sigurnost i došao ponovo. Ako neko od prodavaca nije ovo skapirao do sada onda je ili monopolista ili idiot koji će brzo nestati sa tržišta.

Ali da ja plaćam nečije elementarno neznanje, neinformisanost ili glupost zaista ne mogu, ne zato jer sam loš čovek, već zato što nemam dovoljno novca za takav sport.
Filip Mladenović Filip Mladenović 13:49 20.11.2013

Re: Poenta:22. član Zakona o zaštiti potrošača

cult
Slučaj naveden u ovom blogu je kap u moru manipulacija, pljački, obezvređivanja i kršenja ljudskih prava ovde i sada, pogotovo potrošačkih!


Filipe, ne postoji zakon koji čoveka može zaštiti od sopstvenog neznanja, naivnosti ili gluposti.

Pooštravanje zakona o zaštiti potrošača uvek podržavam. Ako prodaš nekom nešto, a to se pokvari za par dana, onda se mora vratiti novac, zameniti za drugo, popraviti, šta god, ne zbog zakona, već da bi kupac stekao sigurnost i došao ponovo. Ako neko od prodavaca nije ovo skapirao do sada onda je ili monopolista ili idiot koji će brzo nestati sa tržišta.

Ali da ja plaćam nečije elementarno neznanje, neinformisanost ili glupost zaista ne mogu, ne zato jer sam loš čovek, već zato što nemam dovoljno novca za takav sport.


Poštovani blogeru, zamenjujete teze. Prosečan kupac u Srbiji ne mora sve da zna o proizvodu koji namerava da kupi, ne mora da bude potpuno informisan i ne mora da bude glup.
Prosečnog kupca u Srbiji i u EU štiti Zakon o zaštiti potrošača. Zakoni su, slažete se, tekovina civilizacije.
U blogu su TAČNO i precizno navedena 3 (tri) člana VAŽEĆEG Zakona o Zaštiti potrošača, koja su prekršena od strane prodavaca LAPTOP centra u ulici Kralja Milana 54.

Držite se toga i ne podmećite floskule o elementarnom neznanju, neinformisanosti ili gluposti. Pa i Vama se sutra može dogoditi da prilikom kupovine tableta ili laptopa nešto propustite da primetite, što je Vama važno.
Ali, Zakon o zaštiti potrošača Vas štiti od takvih situacija.
Vesna Knežević Ćosić Vesna Knežević Ćosić 13:51 20.11.2013

preterivanje

Filipe, nekad je ok imati bar malu rezervu, a ti je nemas ni trunčicu.

Uz taj tablet sigurno ide i papir na kome pise ono sto pise i na sajtu od te radnje, karakteristike tableta (neko gore i kopirao). Sta bi jos? Ubrzani kurs?

Ipak moras ponesto da procitas i pokapiras pre nego ti svi budu krivi sto si kupio ono sto ti se ne svidja. Ako ni zbog čega drugog a ono da ne kupis ono sto ti se nece svidjati.

Mislim da nisi fer prema drugoj strani.

Uostalom, pošto sada ističeš da si novinar (prvo je bilo kako sam shvatila samo gostovanje kod tebe na blogu), onda je fer i da razgovaras s ljudima iz radnje i njima daš priliku da kažu svoje.

Možda bi došao do zaključka i da nema mesta hajki. Ne znaš. Nisi im dao proliku. To je neprofesionalno, kad već ističeš profesiju.


Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana