Društvo| Obrazovanje| Zdravlje| Život| Životni stil

Bloger koji mi je promenio mene

Jaril RSS / 19.11.2013. u 06:56

[Твој став је живот другог]

Свет који ме мрзи
јесте свет који ме воли,
само је збуњен.

calm-mountain.jpgКада је током једне уводне психолошке вежбе упознавања, жена којој сам непознат, устала и рекла за мене да сам смирен и сталожен, људи који ме познају су се само згледали. И ја са њима. Ја, који живим за интензитет, стално под нервним напоном, "Ти када си ушао у просторију, исијавао си енергијом, није ми било добро..." некадашње су речи моје куме. Жени, којој сам непознат, сам дао искрене одговоре. У томе и јесте поента вежбе. "Па јеси се променио." - рекла ми је кума после семинара. "У последње две године. Поглед ти је другачији."

Велике промене у доживљају света се гомилају са разних страна, али обично постоји један окидач који све покрене. У мом случају, окидач је била - теорија.

Истог дана, у коментарима на, чини ми се, исти текст, линковао је обе ствари.

 

George Lakoff - Metaphor, Morality, and Politics

Moja изречица "Како се човек понаша у малим стварима, тако се понаша у великим." добила је своје јасно значење тек после читања Лејкофовог текста. Лејкоф каже да наш однос са породицом одређује какав ће бити наш однос према држави, односно да иста морална начела леже у основи обе сфере и да се тиме могу појаснити неконзистентности у нечијим ставовима. Одушевљење његовим текстом ме држи и другу годину, до те мере да сам по том узору покушао да дам увид у, понекад нејасне, ставове о Прајду.

И онда је почело трагање

Принцип социјалних метафора вероватно има неко биолошко порекло. Пренатално. Како сe прве асоцијативне мреже, првенствено за додир и слух, формирају још док смо у стомаку, наш први доживљај света потиче одатле. Тај доживљај света каже да постоји свет и нека сила која утиче на (хормонска) стања тог света. Када се родимо, добијемо потврду за то када осетимо да на нашу мајку највише утиче неко ко се најчешће појављује у нашем (и мајчином) свету. Накнадни доживљај каже да је та особа управљала расположењима мајке и да то још увек чини.

daddy%20watching%20baby.JPGПренатални (научени) доживљај чини да, по рођењу, дете себе сматра једним бићем са мајком (са којом има везе још од пре рођења). А онда се и још неко укључује у наш свет (отац), пре свега додиром и звуком, а касније се тај свет шири на другаре, обданиште, школу, цркву, државу, цивилизацију, човечанство и свемир.

Моја поставка свега овога је да на сваком од тих нивоа имамо Мајку и Оца. Мајка је непосредно окружење које доживљавамо, а Отац је скуп правила, принципа, норми, закона који тим окружењем управља. Импровизованом табелом то се може показати овако:

.............. пренатално...........постнатално.....прва заједница.............шира заједница

мајка ... материца................мајка.................породица........................ друштво...............

отац .... промене стања ... отац....................правила понашања........норме..................

уметност....... црква............ држава............... влада...........................

дело..............заједница......народ................. парламент/скупштина 

стил...............Бог...................влада.................. устав и закони ..............

 

Jonathan Haidt - The Emotional Dog and its Rational Tail

То што ми се понекад чинило да људи имају некакв лични емотивни интерес у ставовима које заступају, објашњено је у Хајтовом тексту. Хајт каже да се људи приликом моралног схатања понашају као "адвокати интуиције" и да трагају за било каквим, чак и лошим, доказом да ту интуицију подрже. Процес, иначе, мени познат из компоновања, у ком се прво створи осећај "како" наредни тактови треба да звуче, а онда се трага за тоновима који ће тај осећај да реализују, описан је у друштвеним односима.

И онда је почело трагање

Логично је претпоставити да ако некоме, на неко питање, понудимо одговор који је аргументованији и конзистентнији, да ће га тај неко усвојити. Међутим, колико се често дешава да аргументи успеју некога да убеде у нешто? Ретко или никад? Суспендовање интуитивног одговара како би се дошло до што прецизнијег разумевања, резервисано је, како Хајт каже, само за филозофе. А питање је колико су и они на то утренирани.

Али, откуд баш такав интуитивни одговор?first-impression2.jpg

Интуитивни одговор се формира из три извора: првог утиска, најјачег утиска и најсвежијег утиска. Први утисак о нечему поставља ствари и регулише даља доживљавања и перцепцију. Све оно што ја сагласно са првим утиском бива усвојено, а оно што је у потпуној супротности бива изигнорисано, избачено из перцепције. Најјачи утисак, да би се догодио, треба да се надовеже на нешто из ранијих утисака и подразумева јаку емотивну реакцију. Ако је перцепција нечега или некога заливена снажним емотивним одговором, онда ће се интуиција изградити на том утиску. Најсвежији утисак има врло краткотрајно дејство. Отприлике до првог спавања, а можда и краће. Некада траје само у једној ситуацији, ако је она повезана са тим утиском.

Интернализација и практична примена

Ова два текста су се у мени преламала истовремено и разумљиво је што су оба умешана у резултат који је мене променио.

Раније ми је у многим, збуњујићим ситуацијама, бивало нејасно зашто неко тврди и говори нешто што потпуно испада из контекста. Сад питам. Тиме што окренем разговор на неки други метафорички ниво. Нпр. ако говоримо о држави, ја питам о породици, или ако причамо о уметности, ја окренем на религију. Што је још важније, сада ми у тренутку буде (интуитивно!) јасно да су интуиције, направљене на једном метафоричком нивоу, покретач закључивања и на другом.

Откуд мир?

Став који неко има према мени, добар или лош, нема везе са мном. Ја сам само повод тог става, а узрок лежи негде у искуству другог. То што ће неко да мисли да сам ја добар, то мисли само зато што сам ја урадио или рекао нешто што га је погодило "у жицу". То има везе само са мојим плодовима - урађеним, реченим. Тако је престао императив да ја будем добар. Престао је (несвесни) страх од тога да сам лош. Сад могу да бирам да ли ћу у некој ситуацији бити добар.

Са друге стране, пошто сам ја тек повод туђег става о мени, а не узрок, престао је и осећај угрожености туђим лошим мишљењем. Најчешће ситуације, у којима сам имао тај осећај у екстремним количинама, биле су разговори са хомофобима. Сада са њима могу да разговарам без падања у ватру. Сада осећам да та њихова мржња нема везе са мном. Да у том њиховом интуитивном одговору на мене они пребацују ситуације из неких других аспеката свог живота.

Још важније, престао сам да своје мишљење, идеје, ставове схватам догматски и да у оно у шта верујем (имам интуицију) да би другима користило, те исте друге убеђујем. Моје је да понудим. А до другога је да ли ће то уклопити и уградити у свој интуитивни метафорички систем.

И најважније - осећај поражености када урадим нешто лоше, престао је да буде деструктивно стање које ствара некакве нејасне неиздрже, због којих, обично, други заврше још повређенији него што су били, и постао је јак покретач на разумевање мојих поступака и речи, и покретач на трагање за добрим начинима да се учињено исправи. Сада могу с миром да прихватим сопствену погрешивост.

 

Горане Вучковићу,
Хвала!

 



Komentari (46)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

natasavb natasavb 09:23 19.11.2013

Dobro jutro :)

Lep tekst za početak dana.
Kao i mnogo puta do sada, napisao si ono što ja mislim. :)
I osećam. :)

Jaril Jaril 09:49 19.11.2013

Добро јутро :-)

Кад осећамо слично, онда је то суштинска конекција два бића. А онда је и јасно зашто мислимо слично. Сад расипам речи, кад си ти то већ мислила, овај осећала.



Lep tekst za početak dana.

Драго ми је да ти се свидео.

За још чвршћи заједнички осећај:

cassiopeia cassiopeia 09:56 19.11.2013

Re: Dobro jutro :)

Nataša
Lep tekst za početak dana.


Pročitala ga u autobusu na putu ka poslu i sad ponovo. Jaril je divno ljudsko biće.


И најважније - осећај поражености када урадим нешто лоше, престао је да буде деструктивно стање које ствара некакве нејасне неиздрже, због којих, обично, други заврше још повређенији него што су били, и постао је јак покретач на разумевање мојих поступака и речи, и покретач на трагање за добрим начинима да се учињено исправи. Сада могу с миром да прихватим сопствену погрешивост.


Kad postanemo svesni toga da naše ponašanje nije jednako naše biće, mada ono jeste deo nas i ne postoji mimo nas, onda je lakše i prihvatiti svoju pogrešivost i ne osećati se loše, manje vredno.
Veliku razliku čini kad ti neko kaže "Glupane" ili "Stvarno je glupo što si to uradio". Prvi iskaz te zakuca i ne daje ti mogućnost promene, glup si. A drugi iskaz (većina ljudi ima prosečnu inteligenciju) daje mogućnost promene.

Skoro sam pričala na temu mogućnosti promene i menjanja. Nekima je dovoljan okidač i neka knjiga, ideja. Retki su takvi a ti si dokaz da postoje.
Jaril Jaril 10:43 19.11.2013

Re: Dobro jutro :)

Skoro sam pričala na temu mogućnosti promene i menjanja.

Мој стриц се променио, између осталог почео да пише поезију, тиме што је на њега пало дрво. Мени некако прихватљивије да ми окидач буде идеја.
Jaril je divno ljudsko biće.




Ако је тако што кажеш (won't argue on that ), онда је то похвала мојим родитељима, мом окружењу, уметности и уметничким делима, па и блогу и свим блогерима, Горану Вучковићу, а он је скренуо пажњу и на заслугу Гордане Чомић. Сви ми својим поступцима градимо окружење другог и утичемо на то да он/она буде то што јесте.
cassiopeia cassiopeia 11:50 19.11.2013

Re: Dobro jutro :)

Мој стриц се променио, између осталог почео да пише поезију, тиме што је на њега пало дрво.


Ima logike :)

онда је то похвала мојим родитељима, мом окружењу, уметности и уметничким делима, па и блогу и свим блогерима, Горану Вучковићу, а он је скренуо пажњу и на заслугу Гордане Чомић. Сви ми својим поступцима градимо окружење другог и утичемо на то да он/она буде то што јесте.


Nisu oni zaslužni, ti si. Ti si taj koji je ponuđeno uzeo i iskoristio na po tebe najbolji način u tom trenutku.
taube taube 14:32 19.11.2013

Re: Dobro jutro :)

Veliku razliku čini kad ti neko kaže "Glupane" ili "Stvarno je glupo što si to uradio". Prvi iskaz te zakuca i ne daje ti mogućnost promene, glup si. A drugi iskaz (većina ljudi ima prosečnu inteligenciju) daje mogućnost promene.



ja volim da kazem-demokratija je kad ja navijam za partizan, a ti za zvezdu, a ne pobijemo se zbog toga.
nezezajsesmene nezezajsesmene 12:16 21.11.2013

Re: Dobro jutro :)


"Jaril je divno ljudsko biće." - slažem se!

A sviđa mi se i

"Свет који ме мрзи
јесте свет који ме воли,
само је збуњен" i dodala bih jer te ne poznaje, sluša druge koji su glasniji (i brojniji).

Divan blog! I zaista vraća čoveka čoveku. Drago mi je da sam ga pročitala jer sam sada bogatija.

Goran Vučković Goran Vučković 10:11 19.11.2013

PP

Ok računam ovo kao obećanje da nećeš više ići da razbijaš po gradu pred prajd

Za Lejkofa odmah mogu da prosledim zahvalnost Goci Čomić - ona je "donela" tog gospodina na blog - a na Hajta sam naleteo u aerodromskoj knjižari (kako ovo zvuči nisko ), pa posle krenuo da ga pratim po webu i Amazonu.

Za ostale koji čitaju - ako vam dođe da uradite nešto ovako, molim koristite PP
Jaril Jaril 10:45 19.11.2013

Re: PP

molim koristite PP

Па ваљда живимо у времену - да ако се није десило јавно, није се ни десило? - већ неких 100 000 година?

Мислим, велики брат ионако гледа.
maksa83 maksa83 11:00 19.11.2013

Re: PP

Za ostale koji čitaju - ako vam dođe da uradite nešto ovako, molim koristite PP

Ahakakodane...

Vučko, hvala za onaj "student teologije me banovao na Ubuntu forumu zbog pominjanja seksa" momenat. Takve stvari su prajsles i to niko ne može da smisli, samo real life.
Jaril Jaril 11:45 19.11.2013

Re: PP

Takve stvari su prajsles i to niko ne može da smisli, samo real life.

Ја сам, иначе, избегао помињање религије у овом тексту из поштовања према Вучковим 'верским' осећањима. Али ме све време забављало како из позадине избијају Хришћанске изреке: "из срца излазе многа зла", "по плодовима њиховим познаћете их"...

Атеиста ме учврстио у Православним уверењима. Само real life.
Goran Vučković Goran Vučković 12:08 19.11.2013

Re: PP

Ја сам, иначе, избегао помињање религије у овом тексту из поштовања према Вучковим 'верским' осећањима.

Ništa ne brini za moja verska osećanja

Атеиста ме учврстио у Православним уверењима. Само real life.

U skladu sa blogom (posebno drugom referencom)
maksa83 maksa83 14:32 19.11.2013

Re: PP

Атеиста ме учврстио у Православним уверењима. Само real life.

Ne razumeš. Ovaj što ga je banovao nije običan vernik. Ono što je banovalo Vučka je hardcore vernik širokog spektra. Kao kad bi bio Mullah-Taliban, ali ti to nije dosta pa si još i član Crvenih Brigada pride. I onda ti dođe Vučko i pita "zašto je oficijelno zabranjeno pominjati seks?". Pa ne zna čovek šta bi mu pre radio...
Jaril Jaril 15:25 19.11.2013

Re: PP

I onda ti dođe Vučko i pita "zašto je oficijelno zabranjeno pominjati seks?".


Убунту + секс = lynx -quicky http://www.somefavpornsite.com
uros_vozdovac uros_vozdovac 18:07 19.11.2013

Re: PP

Samo da izvestim da se ovaj student srećno oženio, dobio parohiju, i da tera Arch.

taube taube 14:19 19.11.2013

iwaw

savrsen tekst!
svidja mi se opis uloge Oca.
taube taube 14:29 19.11.2013

iwaw2

" Престао је (несвесни) страх од тога да сам лош.
престао је и осећај угрожености туђим лошим мишљењем. Сада са њима могу да разговарам без падања у ватру. Сада осећам да та њихова мржња нема везе са мном. Да у том њиховом интуитивном одговору на мене они пребацују ситуације из неких других аспеката свог живота.

Још важније, престао сам да своје мишљење, идеје, ставове схватам догматски и да у оно у шта верујем (имам интуицију) да би другима користило, те исте друге убеђујем. Моје је да понудим. А до другога је да ли ће то уклопити и уградити у свој интуитивни метафорички систем. "

A, tebi hvala do neba na ovoj opservaciji. Mislim da cu se ovih reci drzati kao " pijan plota " ili kao blog biblije ,kad god budem pisala ili komentarisala blog.

pomogao si mi, ne pitaj koliko nema potrebe da napisem da sam blog dodala u favorite
Jaril Jaril 15:42 19.11.2013

Re: iwaw2

tebi hvala do neba na ovoj opservaciji.

Молим, и други пут. Као што су дељења текстова и мишљења од стране других, моје окружење учинили лепшим, и овај текст је настао из сличног покушаја. Леп је осећај ако се постигне жељени циљ.
jedi-knight jedi-knight 18:39 19.11.2013

...

Odličan blog Jaril.
Idemo na Lajkofa odmah
Jaril Jaril 06:01 20.11.2013

Re: ...

Odličan blog

Хвала. Драго ми је.

Хајде, јави утиске и размишљања.
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 19:41 19.11.2013

...

Ауууу?!
Срећно!

P.S.
Има тако, наравно, неких драгих људи који те погурају у правом правцу. Свако од нас је имао неког таквог.
Jaril Jaril 06:08 20.11.2013

Re: ...

Срећно!

Хвала.
Има тако, наравно, неких драгих људи који те погурају у правом правцу.

Мени је Интернет зато одлична ствар. Што људи, које бих иначе у свом животу мимоишао, могу тај исти живот да унапреде. Мислим да ће ме појава Интернета фасцинирати до краја живота.
hajkula1 hajkula1 22:35 19.11.2013

Ogledalo

Став који неко има према мени, добар или лош, нема везе са мном. Ја сам само повод тог става, а узрок лежи негде у искуству другог. То што ће неко да мисли да сам ја добар, то мисли само зато што сам ја урадио или рекао нешто што га је погодило "у жицу".



Žica, dugme, okidač, prekidač...



Sjajna knjiga, nekome sam je pozajmila i ne sećam se naslova, (hrvatsko izdanje) podnaslov je bio, Kako preživeti svoju porodicu. Sada ima i nastavak prve knjige.

Čitajući opis imam utisak da su kod nas knjige izdali preko reda. U prvom delu (sadašnji naslov je, Kako preživeti život) obrađena su na zanimljiv i jednostavan način, kroz primere (eksperimente) pitanja:

Kako biramo partnere? Zašto se zaljubljujemo? Koje uloge partneri igraju u paru? Koliko i kako porodice iz kojih potičemo utiču na naš karakter, mentalno zdravlje i način života? Kako se ponašamo sa svojom decom? Kako da nam deca izrastu u uravnotežene osobe? I zbog čega je seks toliko važan?

Psihoterapeut Robin Skiner i njegov bivši pacijent komičar Džon Kliz, Montipajtova, pretresaju ozbiljna pitanja kroz praktičan i duhovit dijalog. Pisasli su za laike, ali knjiga se i u stručnim krugovima psihologa, psihijatara i psihoterapeuta već godinama smatra za jednu od najboljih.

Takozvana američka psihologija (i svi pod njenim uticajem) propagiraju sebičnog individualca, naduvanog egoistu, dopingovanog pozitivca. Ova knjiga vraća čoveka, čoveku.

Meni je pomogla da neke kockice dosložim. Uglavnom sam o nekim pojavama imala isto ili slično mišljenje a nešto je bilo novo.

Vremenom sam izgubila želju da objašnjavam neke svoje stavove. Poslužila mi je ta knjiga, ujedno i mene spasila uloge savete koju pitaju za savet koji najčešće neće prihvatiti, nego pitač preuzima ulogu savetodavca Šetala je među mojim rođacima, prijateljima, poznanicima, pa su tako znali s kim imaju posla, kako razmišljam. Uglavnom su znali (čuli) i ranije ali kao da nisu do kraja kapirali, smatrali me po malo čudnom. Mnogo šta, što savetuju moderni psiholozi, radila sam drugačije (što i danas činim). Šteta što ranije nije bilo ovakvih tekstova, bilo bi mi lakše da pročitam nego stičem uvide kroz iskustva.





..........


Jaril Jaril 05:58 20.11.2013

Re: Ogledalo

Хвала на препоруци за читање. Стављам на врх листе за чекање.
dopingovanog pozitivca

Иако је америчка, па чак и популарна, психологија дала неке фине алате, ово са "мисли позитивно и биће твој цео свет" је потпуно сулудо. И погрешно. Тачно је да неуронска кола која се не користе пропадају, па је зато потребно себе подсетити на то да се уоче неке лепе ствари у нама и око нас. Али је исто тако потребно и да се празни оно ружно. Мислим, што би људи уопште уживали у слушању тужне или мрачне музике? Очито зато што имају потребу да у себи освесте и из себе избаце и негативу.

.........
Што волим што знам шта си овим хтела да кажеш.
marco_de.manccini marco_de.manccini 22:42 19.11.2013

oooo

честитке : )

после ћу један виц.

ЕДИТ. Пошто сваки блог мора да заврши сексом или Хитлером, да пробам Хитлера.

Иде Хитлер по Југославији, негде осамдесетих, шета, разгледа, оде на море, одсвуд чује немачки. Пита о чему се ради, а људи му објасне, па, ето, дошли мало Немци да се брчкају, једу шкампе, пију вино, одмарају и уживају. А где су домаћи пита Хитлер, па му ови објасне да су домаћи на раду у Немачкој. Па, ово нема смисла, што ме убише онда, ја сам се тачно за ово борио.

ЕДИТ 2. Сад видим, у истом дану Јарил нама а Миха Сампдорији. Какав дан! : )
Jaril Jaril 05:35 20.11.2013

Re: oooo ooo (што би рекли мангупи блога)

Неки кажу да се Хитлер сам убио, а неки да никада није ни био мртав. Ко ће га знати шта се ради.

Хвала.

ЕДИТ: Мало Хитлера и секса. Није да је фајронт како ти најави.



ЕДИТ 2: Ваљда се Хитлер борио за то да сви Немци буду по његовом укусу: високи, плави и набилдовани?
marco_de.manccini marco_de.manccini 14:37 20.11.2013

Re: oooo ooo (што би рекли мангупи блога)

Неки кажу да се Хитлер сам убио

Знао сам да ће неко тај аргумент да потегне : )

Нема везе, прошлост, да се вратимо на оговарање Вучка.

Мени ниједну књигу није препоручио. Баш га брига. А 'вамо се прави фин и толерантан.
Jaril Jaril 18:56 20.11.2013

Re: oooo ooo (што би рекли мангупи блога)

Мени ниједну књигу није препоручио.

Ја га стокинговао па укр'о.
dobrosavljevic_m dobrosavljevic_m 12:02 20.11.2013

Hej!

Pa ti si na naslovnoj!
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 13:13 20.11.2013

Re: Hej!

dobrosavljevic_m
Pa ti si na naslovnoj!

Дивно...
Happy end!
cassiopeia cassiopeia 14:39 20.11.2013

Re: Hej!

dobrosavljevic_m
Pa ti si na naslovnoj!



Lepa vest.

Čestitam
dobrosavljevic_m dobrosavljevic_m 15:06 20.11.2013

Re: Hej!

cassiopeia
dobrosavljevic_m
Pa ti si na naslovnoj!



Lepa vest.

Čestitam

Hvala
maksa83 maksa83 15:25 20.11.2013

Re: Hej!

Predrag Brajovic
dobrosavljevic_m
Pa ti si na naslovnoj!

Дивно...
Happy end!

Još Mirela da dobije VIP...
cassiopeia cassiopeia 15:52 20.11.2013

Re: Hej!

dobrosavljevic_m

Hvala


mariopan mariopan 17:19 20.11.2013

Re: Hej!

maksa83
Predrag Brajovic
dobrosavljevic_m
Pa ti si na naslovnoj!

Дивно...
Happy end!

Još Mirela da dobije VIP...

Шта, зар Мирела није ВИП?
Хитно исправити ту грешку.


Јариле, честитам насловну

Преписујем на часу, скупљам бисерје, неколико наслова књига за читање, пропитивање о градиву биће на блогу?
Jaril Jaril 18:57 20.11.2013

Re: Hej!

dobrosavljevic_m
cassiopeia
dobrosavljevic_m
Pa ti si na naslovnoj!



Lepa vest.

Čestitam

Hvala



Добросављевић је мој алтер его. Само да се договоримо је л' она Џекил ил' Хајд.
Jaril Jaril 18:58 20.11.2013

Re: Hej!

mariopan

Јариле, честитам насловну

Преписујем на часу, скупљам бисерје, неколико наслова књига за читање, пропитивање о градиву биће на блогу?


Хвала. Биће и практичан тест. Сваки коментар се оцењује.
Jaril Jaril 19:00 20.11.2013

Re: Hej!

Predrag Brajovic
dobrosavljevic_m
Pa ti si na naslovnoj!

Дивно...
Happy end!

Мислиш почетак?
Jaril Jaril 19:00 20.11.2013

Re: Hej!

cassiopeia
dobrosavljevic_m
Pa ti si na naslovnoj!



Lepa vest.

Čestitam

Хвала.
mirelarado mirelarado 20:27 20.11.2013

Re: Hej!

maksa83
Predrag Brajovic
dobrosavljevic_m
Pa ti si na naslovnoj!

Дивно...
Happy end!

Još Mirela da dobije VIP...


E, па, не може то тако! Такво високо звање мора да се заслужи. Да се ја питам, то се никад, па чак ни тада, не би догодило.

Јариле, честитам!
mirelarado mirelarado 00:37 21.11.2013

Re: Hej!

Шта, зар Мирела није ВИП?


Не наседај, Мариопан. То је већ традиционална шала: сваки мој блог се, после извесног времена, претвори у честитање тобоже управо добијеног ВИП-a, чему се по правилу придруже невини читаоци.

Ето доказа да блог није само поприште кавге, черупања и вређања. Има и чисте радости, какву хумор доноси.
mariopan mariopan 15:47 24.11.2013

Re: Hej!

mirelarado
Шта, зар Мирела није ВИП?


Не наседај, Мариопан. То је већ традиционална шала: сваки мој блог се, после извесног времена, претвори у честитање тобоже управо добијеног ВИП-a, чему се по правилу придруже невини читаоци.

Ето доказа да блог није само поприште кавге, черупања и вређања. Има и чисте радости, какву хумор доноси.

Meni je zato lepo vreme provedeno na blogu, uvek nalazim lepe tekstove, mudre misli i dobre ljude.
Ali, stvarno mislim da bi ti morala poneti teret slave, tj. biti na mestu koje ti pripada.
njanja_de.manccini njanja_de.manccini 15:53 20.11.2013

čestitam

Jarile sad vidim da sam pa počela da pratim blog u pravom trenutku!
čestitam ti VIP!
Jaril Jaril 19:02 20.11.2013

Re: čestitam

Хвала!

И велика захвалница Уредници и уредништву на подршци мојим текстовима.
riply riply 16:39 21.11.2013

Re: čestitam


buba_truba buba_truba 23:04 22.11.2013

Ah, taj svet!

Свет који ме мрзи
јесте свет који ме воли,
само је збуњен.

Teško je čitati... a ne voleti te.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana