Muzika

Sex, Drugs & Industrial

docsumann RSS / 03.12.2013. u 12:41
 
59780_logo.gif
 
 "The only problem I have with drugs is that sometimes they're over" - Al Jourgensen
 
 
And now they are definitly over. Nakon dvadeset godina heroinske zavisnosti, u kojoj se, iz vile sa dvadeset soba, jednog dana probudio na podu dilerove kuće, držeći svoju posljednju gitaru u rukama, Al Jourgensen je čist već skoro deceniju. Ok, kanabis i vino nije izbacio, no, danas on živi sasvim povučeno, u blizini  granice sa Meksikom, na posebnom režimu ishrane, oporavljajući svoje izmučeno tijelo akupunkturom.
Papa Al, ili Uncle Al, kako ga već zovu poštovaoci, živa je ikona američke subkulture, genijalni, harizmatični, bizarni, samodestruktivni audioalhemičar.
1981. u Čikagu, Jourgensen osniva Ministry, bend kroz koji će vremenom prodefilovati 26 muzičara;  u kojem će on sam proći dugo i mračno putovanje (jbg, take mu teme ;) krećući se od synth popa i elektric body-ja do industrial rocka i metala; i s kojim će utemeljiti i (re)definisati jedno  posebno  poglavlje u modernoj pop muzici. Usput je učestvovao u još gomili outside projekata i kolaboracija. Da spomenemo samo one najvažnije: Revolting Coks, Lard (sa Dželom Bijafrom),Buck Satan and the 666 Shooters
Vjerujem da bi se danas, Uncle Al,  vrlo rado odrekao prvog Ministry albuma, With Symphaty (1983), koji je onako dipešmodovski obojen, darkirani electro pop ... za neprepoznat ;) Već sledeći album Twich (1986), donosi ozbiljno otežavanje zvuka, iako i dalje bez gitarskih rifova. Agresivniji EBM  je svakako bio adekvatniji žanrovski izbor za  artikulaciju Alove mračne, onespokojavajuće poetike. Svejedno da li je u pitanju politički ambijent  ili lična drama ... teško je.



Naredni album, Land of Rape nad Honey (1988) donosi konačo uobličenje onoga što danas prepoznajemo kao Ministry zvuk. Kao da je Alovo konzumiranje heroina na njegovu muziku imalo anaboličko-steroidni efekat. Vidan je prelazak u višu "težinsku kategoriju". Uz kompjutere, sintisajzere i ostalu elektronsku opremu, sada je tu i distorzirani gitarski zvuk prisutan u vidu oštrih rifova, ali i pozadinske buke, semplova i nadogradnje zakucavajućem ritmu.

"I like to use technology, but I always try to merge it with the violent strength of the human race. Using technology could be dangerous, you have to know in every moment that you are the boss, not it".

Heh, čudno (?) kako ovo nije primjenio i na gudru ;)
 


The Mind Is a Terrible Thing to Taste
(1989) se još više  oslanja na gitare, a evidentna je i sve veća Alova preokupacija temama kao što su totalitarizam, mind control, dehumanizacija, alijenacija modernog čovjeka koje vode ili u ludilo ili u drogu, a najčešće u oboje. Teške teme, težak  zvuk, pure cyber-punk masterpiece. Ministry definitivno postaju jedan od najuticajnih bendova američke alternativne rock scene.



Psalam 69 (1992), za mnoge  njihov najbolji album. Sam naziv je povezan sa poglavljem 69 iz Kroulijeve  Knjige Laži, u kojem on opisuje pozu 69 kao "The way to succeed (suck seed) and the way to suck eggs". Bendu se priključuje gitarista Mike Scassia, čije sviračko umjeće, kao i živi bubanj,  vuku, il' bolje rečeno guraju, Ministry, dublje u metalizirani zvuk. Na albumu se nalazi i singl Jesus Bulit My Hot Road koji su uradili sa Džibijem iz Bathol Surfersa, a na video spotu za singl Just One Fix pojavljuje se, glavom i šeširom, William S Burroughs.



Kažu da je Džibi bio toliko p'jan kad je došao na snimanje u njihov studio da su poslije danima morali da peglaju snimak.

U to neko vrijeme, Al postaje poznat i po  izjavama vezanim za sopstveno drogiranje. "I don't say 'Use the drugs!' to anyone. I do it by myself, that's all. The other people have the right to live their lives".  Učestaju i  incidenti  r'n'r tipa, bančenja sa Lemijem iz Motorheada, čiji ga je bend prozvao pozerom kad ih je jednom prilikom ponudio kokainom, nakon čega su oni izvukli poveću kesu metamfitamina, uz komentar - coke is for pussy!;  grupni seks njihovih grupi djevojaka sa dobermanom; druGenje sa Trent Reznorom, kome je usput obrijao  jednu glavu i jednu obrvu; izbacivanje članova Metalike iz svlačionice tako što je pud njih skinuo svoje gaće; pokušaj klavijaturiste benda da na LSD-ju  siluje noja u berlinskom zološkom vrtu, nakon čega je jedva izvukao živu glavu...  Zajedno sa pomenutim T.Reznorom, Jourgensen je svojevremeno djelio titulu Most Famous "Mister Self-Destruction" ... i tako to, ovo, ono, i mladost-ludost na kraju postanu dobra stara vremena.
Od svega su ostala samo sjećanja zapisana u autobiografskoj knjizi Ministry: the Lost Gospels According to Al Jourgensen,  za koju je sam Al izjavio da je slična  biografiji Motley Crue-a, samo sa manje riba i više droge.

Iako njihov najveći komercijalni uspjeh (po inerciji predhodnog albuma, rekao bih), Filth Pig (1996) predstavlja (malo) razočarenje, bar za mene :)

Dark Side of The Spoon (1999) se nekako gubi i traži u eksperimentalnijem, sporijem zvuk, što Al objašnjava  naginjanjem ka džezu. Čudan neki džez,  al' ajde. Jedan od onih albuma koji obožavate ili ne podnosite ... deep keep runing for more ...
 


Animositisomina (2003) predstavlja kraj jedne ere Ministry zvuka. Možda posljednji klasični Ministry industrial metal album.

Bend, polako, ali sigurno, od industrial metal prelazi u thrash zonu. To se nakako vremenski poklopilo i sa Alovim prestankom uzimanja heroina. Eto, djeco, vidite kako je talme zdrav ;)
U početku uplašen da će bez dopinga ostati i bez nadahnuća, Al ubrzo dobijaja svoju novu fiksaciju, u liku George W. Bush. S njegovim predsjednikovanjem započinje i čuvena Ministry antibuš trilogija, sačinjena od albuma Houses of The Mole (2004), Rio GrandeBlood (2006) i The Lust Sucker (2007). Dakle, čista trešana i pržana. Od starog produkcijskog pristupa ostao je samo Alov izmodulirani vokal. Mislim, kad nekome saopštavaš da je teško đubre i jako zao čovjek, nemaš puno načina da to uradiš ... sem ovako:
 
 
 

Nakon ovog ciklusa slijede još dva albuma Relapse (2012) i From Beer to Enternity (2013). Tokom snimanja ovogodišnjeg izdanja, na jednom koncertu, od srčanog udara, umire Mike Scassa, Alov najbolji drug i dugogodišnji saborac, što  je Ala navelo na donošenje odluke o raspuštanju benda. Mada, ko zna, ne bi to bilo prvi put da najavljuje gašenje ...
Posljednji Ministry albumi nemaju ni izbliza onaj značaj i uticaj na  andergraund  scenu, kao oni iz njihove srednje fazem, po kojima će bend i ostati upamćen kao jedan od najuticajnijih i najinventivnijih pojava u američkoj alternativnoj muzici. Kao dark fleš usred blještave, šarene laže. Kao težak zvuk na kraju tunela ...

 

Tagovi



Komentari (33)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

docsumann docsumann 14:16 03.12.2013

sa Cover Up albuma


jedna od boljih obrada

jedan.kub jedan.kub 16:05 07.12.2013

Re: sa Cover Up albuma

jedna od boljih obrada


dehumanizacija, alijenacija modernog čovjeka koje vode ili u ludilo ili u drogu, a najčešće u oboje.


Jedino se sećam ove stvari, za ostalo bi mogla reći da je jedino za one sa otupelim čulima pa nije čudno što im se dopada kad su pod dejstvom droge i alkohola i nema nikakve veze sa alijenima, za koje vam treba osetljiva i izoštrena percepcija.
To su shvatili domaći zlobnici pa zbog toga koriste najsavremenije uređaje od 2003 za maltretiranje i preko kablovskih operatera od 2008 za ometanje tv-programa na koje sam se žalila još 2010, kad sam se pridružila blogozajednici.

Al' bez ljutnje, meni ova muzika nikako ne odgovara.

Koristim priliku da se zahvalim nepoznatom stručnjaku, što mi je proradila tastatura sa brojkama. Užasno je pisati slovima četvorocifrene brojeve.

docsumann docsumann 16:18 07.12.2013

Re: sa Cover Up albuma

Al' bez ljutnje, meni ova muzika nikako ne odgovara.


that's ok. ukusi su razni
jedan.kub jedan.kub 18:21 08.12.2013

Re: sa Cover Up albuma

docsumann
Al' bez ljutnje, meni ova muzika nikako ne odgovara.


that's ok. ukusi su razni

Evo nešto slično:



Preporuka za sve: više gledajte zvezde kad je vedro (oni koji slabije vide, videće manje zvezda pa će lakše zapaziti nešto drugo), potrebna je i slabija rasveta.
Nemam monopol na prijatelje!

Oduševićete se.
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 17:13 03.12.2013

lijepa, Doc Soo

voljeo Ministri tamo, neka 1993. ili 1994., kada sam želeo da iskočim iz sopstvene kože od nerviranja šta rade Srbija i CG, kako bespovratno svet tone u qurac... bilo mi je malo moje telo, a um previše moćan da se pocepa, tada sam voleo Ministri! imam ih i dalje u audioteci svega što mi je oblikovalo svest...

drzura drzura 17:42 03.12.2013

Re: lijepa, Doc Soo



pozdrav, srks

to sam ja doks, samo sam trenutno kod dr zure i pijem domaću mu rakiju.

sa istog albuma, sa sve W.Barouzom




P.S. jesi ih gledao na exit-u?
stefan.hauzer stefan.hauzer 11:21 04.12.2013

Re: lijepa, Doc Soo

jesi ih gledao na exit-u?

jok,ti si!


docsumann docsumann 15:29 04.12.2013

Re: lijepa, Doc Soo

stefan.hauzer
jesi ih gledao na exit-u?

jok,ti si!


kažu da je to bila najbrža svirka koju može proizvesti trzanje i lupanje ljudskom rukom

inače tad su bili u toj anti bush fazi, a albumi naročito Rio Grande Blood su zvučali neviđeno surovo i žestoko ... mitraljezi i motorne testere


stefan.hauzer stefan.hauzer 21:56 04.12.2013

Re: lijepa, Doc Soo

najbrža svirka

bio sam u zeznutom stanju
i bukvalno sve što sam čuo; jeste

ogromna buka
(ali sam prepoznao neke tonove:)


+ te godine je svirao primal scream,tu sam umro.

docsumann docsumann 22:10 04.12.2013

Re: lijepa, Doc Soo

+ te godine je svirao primal scream,tu sam umro.


sjajan bend, nepodnošljiva lakoća promjene izraza


jedan industrial hazart, nedavno uhvaćen



Filip2412 Filip2412 04:46 05.12.2013

Re: lijepa, Doc Soo

docsumann
sjajan bend, nepodnošljiva lakoća promjene izraza
Consistency is the last refuge of the unimaginative
anfieldroad anfieldroad 18:00 05.12.2013

Re: lijepa, Doc Soo

Filip2412
docsumann
sjajan bend, nepodnošljiva lakoća promjene izraza
Consistency is the last refuge of the unimaginative



Neverovatan bend!! Kad sam jednom prilikom na radiju cuo Kill all Hippies, ne ocekujuci tako nesto u 3 popodne na radiju, odlepio sam na njih potpuno. Mozda muzicki najraznovrsniji bend na svetu, ikad. Dobro zvuci ovo tvoje " nepodnosljiva lakoca promene izraza". To je jedina "fioka" u koju bi mogli da strpamo Primalni Krik.
Fenomenalan hazart. Jes industrial, nema dileme. Ali, osim toga ima karakter portreta ili bolje receno, zajednickog, tipiziranog portreta radnika u industrijskoj proizvodnji
docsumann docsumann 18:27 05.12.2013

Re: lijepa, Doc Soo

Ali, osim toga ima karakter portreta ili bolje receno, zajednickog, tipiziranog portreta radnika u industrijskoj proizvodnji


meni više liči na demona proizvodnje


stefan.hauzer stefan.hauzer 18:47 05.12.2013

Re: lijepa, Doc Soo

:)

i njih sam slušao uživo; i šta sad



docsumann docsumann 09:11 06.12.2013

Re: lijepa, Doc Soo

stefan.hauzer
:)javascript:;

i njih sam slušao uživo; i šta sad


e, reci još da si i ove slušao naživo, pa da zapjevamo



koja cepačina, bajo ...
stefan.hauzer stefan.hauzer 14:31 06.12.2013

Re: lijepa, Doc Soo

:)

e,
a stvarno je taj cover up,lp

fantastičan!




kukusigameni kukusigameni 19:43 03.12.2013

vrlo dobar (5)



Sve si rekao. Pozdravi dr zuru (zura; bemligakakoseviče). I polako s rakijom.
docsumann docsumann 19:57 03.12.2013

Re: vrlo dobar (5)

kukusigameni


Sve si rekao. Pozdravi dr zuru (zura; bemligakakoseviče). I polako s rakijom.


polako, natenane, no kako
anfieldroad anfieldroad 19:53 03.12.2013

Vutra...


"Al Jourgensen je vec deceniju cist. OK, kanabis i vino nije izbacio..."
Mislim da bi bilo dobro da se kanabis ( vutra, gandza...) vise ne pominje u kontextu gudre. Jedna stvar je heroin ( koka, speed, amfetamin, alkohol...), a druga stvar trava. To nije droga. U velikom delu sveta se koristi tradicionalno ( islamske zamlje ) u nekim se koristi kao lek za brojne bolesti. Ne postoje slucajevi overdoza ( smrtnih slicajeva ) od marihuane, ne postoje poznate medicinske posledice ( osim u policijskim stanicama- sljive ispod ociju, modrice po ledjima...),a u citavom modernom svetu je pokret za dekriminalizaciju ili cak legalizaciju organizovan i jak.
Inace, kao i uvek, dobar i informativan text.
Preporuka, kao i uvek, na nevidjeno...
docsumann docsumann 19:56 03.12.2013

Re: Vutra...

najapsolutnije se slažem s tobom!

anfieldroad anfieldroad 03:29 04.12.2013

Re: Vutra...


ma da, mislim ako cemo mi tako da pricamo, kako ce onda tek ovi drugi
da nas gledaju... Ma nebitno, u sustini.
mija12 mija12 23:34 03.12.2013

Da se

držimo teme što se tiče industrijala <- LINK
anfieldroad anfieldroad 23:46 03.12.2013

Re: Da se


Slazem se. Treba se drzati teme, generalno. Medjutim, sto se tice zivota gospodina Ala Jorgensena, tema drogiranja je ocigledno vazna. I to vazna za njegovo stvaralastvo i inspirciju ili nedostatak iste. Tako da ja nisam skrenuo sa teme bloga, vec samo sa onog dela koji se odnosi na industrijal.
docsumann docsumann 23:56 03.12.2013

Re: Da se

mija12
držimo teme što se tiče industrijala <- LINK


Ministry su, u svojoj najboljoj fazi, bili savršena fuzija evropskog indastijal šmeka i žestine američkog hc punka. to ih je i činilo posebnim, artizam i agresivnost.


mija12 mija12 00:27 04.12.2013

Re: Da se

Tako da ja nisam skrenuo sa teme bloga, vec samo sa onog dela koji se odnosi na industrijal.


Nisam ni mislio da si skrenuo sa teme :). A koliko mi je poznato i Blixa je koristio neke droge.
docsumann docsumann 21:49 04.12.2013

potonji album

preslušavanje u tjeku ... utisci se tek sabiraju.



back to the roots!
Filip2412 Filip2412 07:25 08.12.2013

Re: potonji album

back to the roots!
Change of Luck je mnogo dobra stvar.
docsumann docsumann 18:36 06.12.2013

evo

poslije detaljnog preslušavanja posljednjeg (vjerovatno i bukvalno) Ministry albuma From Beer to Enternity, mogu da kažem da je eXtremno dobar. svjež, inovativan i eksplozivan. industrial metal na kub!

Filip2412 Filip2412 20:17 06.12.2013

Re: evo

poslije detaljnog preslušavanja posljednjeg (vjerovatno i bukvalno) Ministry albuma From Beer to Enternity, mogu da kažem da je eXtremno dobar. svjež, inovativan i eksplozivan.
i meni se svidza ovih par stvari koje si postovao, da ne preteram ali mislim da je odlicno i drago mi je da forma evoluira

samo za one koji zele kratak predah od industrije, mali trollić :) ovo slusam uzivo veceras
Filip2412 Filip2412 23:24 06.12.2013

Lesson Unlearned

oldicna stvar :)

http://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=aFpmZG01rlA

bemti javascriptovi, nece mi zakaci youtube kako treba

docsumann docsumann 02:48 07.12.2013

Re: Lesson Unlearned


stefan.hauzer stefan.hauzer 17:43 08.12.2013

nfl

uuu docs

gledaš večeras? zakuvavanje

Iglsi - Lajonsi
,opak obračun,
Nik Fols je apsolutno otkriće sezone; još uvek bez INT
(preživeo je i arizonin sekundari)

+ kasnije večeras; klasik

SanFrancisko - Sijetl
(SF i njihov play off će biti u opasnosti ako Arizona očekivano dobije Sent Luis)
takođe još jedan divizijski obračun
i to
za prvo mesto
,pošto su obe ekipe 90 posto u play off 'u

Sveci protiv Pantera
sudar starog modela QB; Dru Brisa
i
,kako ispada,
novog modela QB; Kem Njutna
(ok Vik,Makneb,Mekner su pioniri dvostruke opasnosti
ali je Kem Njutn revolucija
Rasel Vilson je već legitimni kandidat za MVP titulu
dok RG3
ima tešku sezonu
,ali ona prošlogodišnja...hju)

+ napad Nju Orleansa i odbrana Karoline
(samo da ostanem budan)

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana