Moj grad

Beograd, železnica i ostale sitnice ...

Đorđe Bobić RSS / 08.12.2013. u 11:15

Železnička stanica je mesto gde grad neposredno kominicira sa okruženjem, bliskim i dalekim, sve dokle šine mogu da stignu, čak tamo do velikih voda. U Beogradu ima toga, sa svih strana dopiru koloseci, sve te šine dođu u grad na jedno mesto pa se tako dovoze i odvoze ljudi, roba, ali najvažnije su poruke koje uz ljude i robu putuju, neopažene, ali uvek pouzdano stižu, za njih ne postoji prepreka. Zato su železničke stanice u gradu važne, oko njih se dešavaju razna zbivanja i gradski ritam je živahniji. U blizini stanica grad živi brže nego na drugim mestima, upravo zbog poruka, učestalih poruka, koje donose i odnose vozovi.

U Beogradu ima nekoliko železničkih stanica i, naravno, najpoznatija je stara, glavna, prvo izgrađena u dnu Nemanjine ulice, pa onda ona novija na Novom Beogradu, zatim Dunav stanica, pa ona u Topčideru... Ali o onoj u Prokopu kod Hajd parka, sa druge strane mostarske petlje najviše se govori, ne samo kao o postaji za vozove, mnogo više se koristi u vidu političkog marketinga i promocije kako koga kada im treba adut za varanje glasača. Ona, ta stanica, nije gotova i deluje više kao napušteno gradilište a ne mesto gde Beograd treba da se sretne i komunicira sa svetom, da sa njim izmenjuje ideje i poruke.  

Pored stanica ima i koloseka, železničkih pruga, koje se protežu kroz grad na sve strane, izgrađene odavno, kada je grad bio znatno manji pa su ti koloseci tada bili na periferiji. Zaostali iz tog vremena, zatečeni usred Beograda, deluju nepomerljivo, stameno i sasvim otuđeno, a pošto je Železnica po svom ustrojstvu carstvo i ima  slabe kopče sa gradom ona se ponaša po principu: "to su naše šine na našem (sic!) zemljištu, a vi sa gradom koji se tu okolo zadesio vidite šta vam je činiti"....

Tako imamo prugu podno Kalemegdana po Savskoj i Dunavskoj obali pa se teško sa grebena dolazi do reke. O izmeštanju se govori ali nekako ne ide, mada je tako predviđeno i u Generalnom planu Beograda, jer su razvoj grada i njegove potrebe  skrajnuti zbog apetita železnice za zemljištem kojim bi da raspolaže i da, naravno,  trguje. Naravno da je promena neophodna jer grad nije ni blizu onom od pre toliko decenija pa i pruge nisu više na dobrom mestu ako ostanu u nameni kao do sada. Mogu se potrošiti za javni prevoz, u novoj formi korisnoj za grad što je nekada bilo nezamislivo. Govorilo se o metrou, o novim kolosecima za tu metro svrhu i koji će sve rešiti, a železnica će biti posebna kao što beše oduvek, nezavisna, ili, u najboljem slučaju veza sa predgrađima.

Koncept organizacije železničkog saobraćaja u Beogradu je u nekoliko proteklih decenija uglavnom bio baziran na ideji formiranja jedne glavne putničke stanice u Prokopu. Prokop je delimično izgrađen, ali i kad bude do kraja završen neće biti onako kako tvorci misle, jer je otuđen i usamljena na ostrvu, sasvim okružen autoputem i bulevarima i nema dobar i prihvatljiv kontakt sa gradom pa kad se tamo putnik iskrca čezne za gradom i gleda ga preko autoputa. Predvideli su jednu metro liniju do te stanice, tamo od Slavije ili već odnekud ali svi drugi načini pristupa će i dalje biti ograničeni pa će se i urbani motiv koji glavna železička stanica treba da ponudi gradu takođe biti neprepozntljiv.

Stari koncept je tako ostao u detaljima o kojima se govori i oko kojih se prepire jer se izgubila celina, ne zato što je nekdašnji plan bio loš, prosto grad se promenio, ritam razvoja je drugačiji, potrebe se više ne mogu porediti, osim ako zatreba nekom istoričaru. Ustvari, železnica treba da je neizostavni deo gradske infrastrukture, da učestvuje u razvoju i životu grada, ne samo da komunicira sa dalekim okruženjem i da ga sa njim povezuje, već i da je učesnik u javnom gradskom prevozu i da u toj ulozi nađe svoje mesto. Da ne bude više strano telo koje ometa gradski život a sebi nanosi štetu jer se lišava velike mogućnosti - da bude činilac u infrastrukturi metropole kao što je u svetu uobičajeno.

U takvom konceptu moguće je zamisliti Novobeogradsku železničku stanicu kao glavnu međunarodnu uz gradsku autobusku  stanicu na mestu buvljaka. Prokop bi bio produženi deo Novobeogradske stanice, a ostale, Dunavska, Rakovica i Topčider, su lokalne, prevashodno u funkciji gradskog javnog prevoza. Sadašnja glavna stanica može biti protokolarna, tu dolaze vozovi sa posebnim namenama i važnim putnicima, ali ujedno i centralna stanica za javni gradski  prevoz, jer je u središtu grada pa su i pešačke veze do grebena prihvatljive, a veze sa drugim sredstvima javnog prevoza povoljne.

Beogradu je konačno potreban integrisani javni prevoz gde se ne posmatra svaki sistem posebno, železnica, metro, autobusi ili šta god, već su svi oni elementi jedinstvenog poduhvata prevoženja Beograđana u okviru gradskog atara, a stanice su samo posrednici između građana i njihovih ciljeva u komuniciranju. Tada metro ili železnica, kao i skejteri i biciklisti kao posebni sistemi, nisu više bitni niti potrebni ni gradu ni sebi samima. Ali šumar zadužen za uvođenje u život Generalnog plana Beograda nikako da dođe na posao.  

 

 

 

Atačmenti



Komentari (5)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Kraja Kraja 14:20 08.12.2013

...koliko...

...sam shvatio "beograd na vodi", sve sto ima veze sa zeleznicom se seli, sem stare zgrade koja ce postati muzej, ili vec nesto slicno...
Đorđe Bobić Đorđe Bobić 16:55 08.12.2013

Re: ...koliko...

Da, zbog Beograda na vodi ukloniće se železnička postrijenja (teretni koloseci, kargo, tehnička postrojenja itd ... ) ali koloseci do stare železničke stanice će ostati sve dok se ne završi Prokop. I posle toga će ostati jer neće biti moguće ostaviti Luku Beograd bez železničkog pristupa pa će opet da se čeka i to izmeštanje. Za sve ovo nema para pa zato i treba misliti na drugačiji način, treba napraviti održivi koncept koji podrazumeva integrisani saobraćaj i iskoristiti to što je izgrađeno za gradski saobraćaj umesto rušenja i trošenja para koje ne postoje.
49 41 49 41 01:03 09.12.2013

Seci usi

krpi dupe, a tu nema leba od takvog posla.
(uzrecica, koju je koristio moj otac; eto i ja).

To se moze narocito reci za beogradski urbanizam i arhitekturu u generalnom smislu.

Znas li kad su poceli radovi na Prokopu; ja znam i secam se.

Svi urbanisticki planovi se prave za sledecih 50 god.

Znaci li to da Plan Prokop - zastareo ?!?
Đorđe Bobić Đorđe Bobić 12:30 09.12.2013

Re: Seci usi

Neki planovi se zaita rade za narednih 50 ili više godina ali to odrazumeva i da se na njima vrše neke izmene u skladu sa promenama u urbanom tkivu ili novim potrebama. Ovde sa Prokopom je druga priča, plan je nekada načinjen i počeo da se realizuje.
Bila je po mom skromnom mišljenju greška jer je pozicija Prokopa sasvim ostrvska, nema dobru vezu sa gradom, odsečen je i dostupnost mu je ograničena. Bolja je varijanta sa glavnom stanicom na Novom Beogradu, posebno sada kada je izgrađen most na Adi. Na toj poziciji ceo grad je dostupan bez većih prepreka.
Savski amfiteatar će se svakako očistiti od teretnih postrojenja za izgradnju Beograda na vodi ali nema razloga da postojeća stanica na dnu Nemanjine ne ostane sa jednim ili dva koloseka za javni gradski prevoz i protokolarne dolaske i odlaske. Koloseci uz reke će ostati sve dok Luka bude gde je danas jer se ona ne može ostaviti bez železnice. I tako može se i dalje nabrajati a to pokazuje da je došlo vreme za novi koncept jer postojeći ne odgovara nastalim potrebama i što je još važnije materijalnim mogućnostima grada. Dakle, nije to zastarelo već je prevaziđeno pa treba sve obnoviti umesto što se gubi energija na Beogradu na vodi ili nekim drugim poduhvatima koji su u redu ali ih prevaziđeni plan sputava.
49 41 49 41 16:37 09.12.2013

Urbanizam

Secam se da sam radio kolokvijalni projekt tri meseca (uslov za ispit) Zeleznicku stanicu i zaledje.

Iza stanice je bilo, kao i sada (verovatno?) preko 25 ha povrsine zauzete ranzirnim kolosecima. Vecina je sluzila - bolje reci zvrljila prazna; osim za ranziranje putnickih i teretnih vozova.

Sve sam to "skidao", "sadio" stepenaste zelene povrsine povrsine - silazio na reku.
Od ceone zeleznicke stanice koju sam okrecio - sredio; pretvorio u prolaznu i dodao 1 ili dva koloseka vezu sa Dunav stanicu.

Jesam se nasadio drveca, otvarao pogled na Savu, ugradjivao platoe. Milina bilo pogledaati sa sredine Nemajine preko zeleznicke stanice.
Naravno, samo na Hameru, Ao formata i sijaset manjih detaljnih crteza - kako zamislja mali Jovica.

Pripremali me, ne za Urbanistu, Arhitektu, Planera - vec za deo timskog rada u kome su elektro, gradjevinski, inzenjeri urbanisti i ostala bulementa.

Da bih mogao znanjem - umecem da pariram i korigujem nihove vizije i ugradjujem deo svog.

Sta sanjam i sta se desava.

Drugi odose napred. Koju deceniju unazad - svi su bili na biciklima.



Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana