Društvo| Istorija| Kultura| Literatura| Umetnost

Lutajući metak Gavrila Principa

Nebojša Milenković RSS / 16.12.2013. u 17:00

mali-mi-je-ovaj-grob-262x300.17148.jpg

Biljana Srbljanović Mali mi je ovaj grob, Samizdat B92, Beograd, 2013.

I grobovi naši Bečom će se borit' / A grobovi naši Evropi će zborit' / Po dvorovima šetat' i plašit' gospodu. / Jugosloven mora dobiti slobodu!   (Stihovi urezani na zidu ćelije u kojoj je Princip tamnovao)

 - Sećate li se Principa?

- Kog Principa?

- Pa Gavrila! Učili smo o njemu u školi. Vodili su nas i na ekskurzije da lično stanemo u stope iz kojih je pucao. Neki od nas živeli su ili i danas žive u ulici s njegovim imenom. U Sarajevu, na mestu sa kog je pucao, Mladoj Bosni, organizaciji kojoj je pripadao, donedavno bio je posvećen jedan muzej. Danas muzej s tim imenom više ne postoji, kao ni zemlja zbog koje je pucao. Nekadašnji Principov most opet nosi naziv Latinska ćuprija.

U detinjstvu zajedno smo učili da je Princip bio tiranoubica. Heroj. Borac za slobodu. Danas, za mnoge ex-Jugoslovene on je terorista. Nisu malobrojni ni oni koji ga i dalje veličaju i slave. Pred stogodišnjicu Velikog rata, formalno iniciranog upravo njegovim pucnjem, u američkim novinama štampaju se tekstovi u kojim ga porede sa Osamom bin Ladenom.

hitler-Princip.jpg

Beogradski nedeljnik Vreme nedavno je objavio uzbudljivu fotografiju snimljenu 20.aprila 1941. na kojoj je prikazan Adolf Hitler kako prekrštenih ruku zadovoljno stoji ispred ploče s Principovim imenom. Ploča bila je poklon Fireru za njegov 52. rođendan, donet iz upravo okupirane Jugoslavije. Kažu da ju je Firer lično tražio.

Na ploči, iz vremena kraljevine Jugoslavije, pisalo je: На овом историјском мјесту Гаврило Принцип навијести слободу На Видовдан 15. (28.) јуна 1914. Tokom trajanja SFRJ tekst je glasio: Са овога мјеста 28. јуна 1914. године Гаврило Принцип својим пуцњем изрази народни протест против тираније и вјековну тежњу наших народа за слободом. Na istom mestu danas stoji ploča s natpisom: Sa ovog mjesta 28.juna 1914. godine Gavrilo Princip je izvršio atentat na austrougarskog prestolonasljednika Franca Ferdinanda i njegovu suprugu Sofiju.

Mali mi je ovaj grob

58309433524aab959e1c4868686139_640x427.JPG

Proučivši istorijske izvore i kontroverze vezane za život i sam čin Gavrila Principa, prateći stogodišnju putanju njegovog lutajućeg metka, beogradska dramska spisateljica Biljana Srbljanović svoje viđenje ponudila je u drami Princip - Mali mi je ovaj grob, premijerno izvedenoj 16.oktobra u bečkom Schauspielhaus teatru. U štampanom izdanju drama je dostupna u izdanju Samizdata B92.

Složene istorijske okolnosti tokom priprema i odvijanja Sarajevskog atentata, Srbljanovićeva sagledava u svetlu večite, naivne i idealističke, težnje malog čoveka da utiče na istorijske tokove. Princip je prevashodno idealista, pomalo anarhista.

U vremenu u kom je živeo, mladi ljudi imali su ideale i bili spremni da se za njih žrtvuju. Biti mlad u Principovo vreme podrazumevalo je da se bude hrabar. Ideali kojima su Princip i mladobosanci posvetili živote bili su republikanski ideali jugoslovenskog oslobođenja i ujedinjenja. Pored razumevanja istorijskog okvira, emotivne i intelektualne klime, Biljana je zainteresovana i za širu sociološko-psihološku pozadinu atentata. Vlastiti stav ona sublimira rečima: Princip je hrabri, mladi, ludi dečak koji je verovao da čini dobro.

Spomen_ploca_Gavrilu_Principu.jpgTerorista i(li) heroj

Princip ne može biti tretiran kao terorista zato što se o istorijskom kontekstu terorizma kakav danas poznajemo u vremenu atentata svakako ne može govoriti. Činjenica je da tiranoubistvo u to vreme predstavlja dominantnu političku matricu, ne samo na balkanskom, već i u širem, evropskom kontekstu i prostoru. Dodatno, ubistvo tiranina u južnoslovenskoj tradiciji (Zlo činiti, od zla se braneći/ tu zločinstva nema nikakvoga, P. P. Njegoš) predstavlja legitiman, herojski čin (Princip se divi Žerajiću i njegovom pokušaju atentata na guvernera BiH). Naposletku, sam Ferdinand bio je prestolonaslednik zemlje koja je okupirala Principovu domovinu.

Ljudska dimenzija istorije

Iako zasnovana na činjenicama (međučin prenosi i isečke iz onovremene štampe), istorijska i politička pozadina konteksta priče o Principu nisu ono što Biljana stavlja u prvi plan. Ova dvodelna drama pre svega govori o ljudima - tako i Principu i njegovom atentatu tekst daje novu, naglašeno ljudsku, human(ističk)u dimenziju: Ona govori i o meni, jer da sam živela 1914, i ja bih bila s njima.

Princip_Gavrilo_grafit.JPG

 

Uz Gavrila, akteri drame su i Nedeljko Čabrinović, saučesnik u atentatu, Danilo Ilić takođe mladobosanac, njegova sestra Ljubica, Dragutin Dimitrijević Apis i nekoliko glasova iz offa koji se pojavljuju u više navrata. Komad se odvija u Sarajevu 1914, i u zatvorima u Solunu 1917. i Terzinu 1918.godine. Gavrilo je mlad čovek (u vreme atentata ima 19 godina), Jugosloven (predstavlja se kao srbohrvat koji govori hrvatskosrpski), pomalo zanesen, čak odsutan iz života, mašta jedino o tome da učini nešto veliko. Nešto po čemu će ga pamtiti (Mi treba ili da umremo u životu ili da živimo u smrti). Učestvuje u demonstracijama koje sarajevski gimnazijalci organizuju protiv austrougarskih zavojevača i koje bivaju ugušene silom (Uleteli su u mraku među đake, pucali, gazili nas konjima).

Nedeljko takođe ima 19 godina. Sa Gavrilom deli iste ideale. Dive se Žerajiću i studentu koji je u Zagrebu pucao na Bana. Danilo je nešto stariji od njih (24), takođe idealista, s jednakom dozom naivnosti kao i prva dvojica. Danilo upoznaje Apisa koji ga na prevaru učlanjuje u tajno paradržavno udruženje Ujedinjenje ili smrt (poznatije pod imenom Crna ruka). Ljubica tek što je napunila 15, zaljubljena je u Gavrila - očito i on u nju, iako to ne ume da joj pokaže. Apis je prikazan kao krupan, neprijatan čovek, sklon manipulaciji, veoma zainteresovan za idealizam mladobosanaca.

Veza sa Apisom pokazuje se ključnom za sam atentat. Preko Danila, Apis podstiče i podučava atentatore. Takođe, snabdeva ih i oružjem. Sam atentat dramski je dat u formi dijaloga u kom učesnici svedoče o tome gde su bili i šta su radili u danu prestolonaslednikovog dolaska u Sarajevo. Nedeljko na prestolonaslednika baca bombu. U tom poslu, međutim, nije dovoljno vešt. Uplašio se. Promašio. Umesto Ferdinanda ubija Ljubicu - prvu žrtvu atentata. Gavrilo je uspešniji. Puca dva puta. Pored prestolonaslednika, ubija i njegovu suprugu Sofiju. Kasnije, na suđenju, za sebe kaže da je Jugosloven koji teži oslobođenju i ujedinjenju jugoslovenskih naroda (Na ovo delo potakla me je osveta za sve muke koje moj narod trpi). Zbog atentata na Ferdinanda ni pod mukama nije se pokajao (On se nikada do kraja nije pokajao. I neka nije! Ali nikada svoj čin nije veličao kao nešto veliko i sveto; doživljavao ga je kao strašno zlo koje je neko morao da preuzme na sebe). Svoj čin smatrao je istorijski nužnim. Žalio je zbog ubistva Sofije.

images?q=tbn:ANd9GcQ8nqO7ZijXy_s7rBpx0j6p8ciM9LHNysZn5UkxJwtq56Bf_Cgp

To mu nije bila namera. U Terezinskoj tamnici, mučen do smrti, Gavrilo postaje talac i poslednja žrtva atentata koji je izvršio. Ruka kojom je pucao, uništena gangrenom, visi mu beživotno uz telo, privezana žicom. Vlasti ne žele da je amputiraju. Svakog Vidovdana razmišlja o vlastitom činu. Kao i Nedeljko, umire u zatvoru. Bolestan. Bled. Iscrpljen. Mučen: 1920. izvršena je potpuna ekshumacija. Nedeljkov leš nađen je bez glave, koju je austrijska vojska odvojila od tela i bacila na nepoznatu lokaciju. Skelet malog muškarca bez desne ruke, bio je tvoj. Kosti se skupljaju, mešaju, prenose u Bosnu, gde se dočekuju uz zahvalnost i počasti. Stope ti izlivaju u asfaltu, na mestu gde si pucao u njih.

Atentat produženog trajanja

Iako se u drami formalno ne pojavljuje, upečatljiv je i lik Danilove i Ljubičine majke. Žene koja se odriče sina, razotkrivajući ga vlastima, zbog osvete za ubistvo ćerke. Rekapitulirajući događaje, u pismu majci Danilo rezimira: Napravio sam glup dogovor sa glupim ljudima.

20503_djindjic-blic-aleksandar-stankovic_orig.jpg

Ova rečenica parafraza je one koju na suđenju atentatorima na premijera Đinđića, u suočenju sa Miloradom Ulemekom Legijom, izgovara Đinđićev prijatelj Vladimir Beba Popović. Na ovaj način Biljana povlači veoma hrabre paralele sa Srbijom današnjice. Iako Principov čin nije označila kao zločin - Srbljanovićeva ipak jasno razotkriva zločince. Njih u drami personifikuje Dragutin Dimitrijević Apis (neposredni organizator Sarajevskog atentata). Apis je velikosrbin, slabić i manipulator. Suočen sa smrću, on je obična kukavica. Apis je reprezent one Srbije koja se, poput jednoćelijskog organizma, hrani zločinom. U tekstu on se pojavljuje i kao inspirator atentata na premijera Zorana Đinđića tako što u instrukcijama, koje daje Danilu, do detalja precizno izgovara upravo scenario Đinđićevog ubistva.

Provokativna na više ravni, hrabra, intelektualno intrigantna, drama Biljane Srbljanović svedočanstvo je o Principu koliko i o nama danas. O istorijskim slojevima koji nikad nisu jednoznačni, niti do kraja shvaćeni i protumačeni. Istoriji koja se suštinski nikad ne završava i njenom strašnom teretu koji se uvek prelama preko leđa pojedinca.

Za Biljanu, istorija je kuća sa spojenim sobama - tako da ono što se dešava u jednoj od njih nikako ne može a da se ne odrazi i na sve ostale. Najkontroverzniji i posledično najdalekosežniji događaj iz jugoslovenske (ali i evropske) istorije 20. veka, Biljani Srbljanović poslužio je za ubedljivu priču o: mladosti, idealizmu, slobodi, intrigama, zaverama i zločincima. Po njoj, Sarajevski atentat nije se ni završio 28. juna 1914. Njegovo trajanje i posledice koje proizvodi protežu se sve do naših dana. Zato je i Principov lutajući metak jednako prisutan i u stvarnosti koju živimo - sa svim svojim podrazumevajućim konotacijama, kontekstima i (učitanim) značenjima...

Dugački prsti smrti

U Solunskom procesu 1917. pukovnik Apis osuđen je na smrt zbog navodnog pokušaja ubistva kralja Aleksandra Karađorđevića (Mene su osudili za zaveru protiv srpskog kralja, a svi znamo da pravi razlog nije to. Onaj mrtvac iz Sarajeva ima dugačke prste. Pruža ih iz groba i sve nas hvata, jednog po jednog).

Ovaj događaj Biljana koristi za još jednu paralelu s neposrednom srpskom prošlošću. Kao direktna veza s nevidljivim silama mraka i zla, pred vlastito pogubljenje, Apis traži da mu Danilo naglas pročita jedno, njemu važno pismo.

Pošiljalac nije konkretno imenovan - međutim, iz samog teksta lako se prepoznaje da Apis dobija pismo identično onom koje je generalu Aci Tomiću, tokom akcije Sablja, uputio Vojislav Koštunica. Podsetimo, nakon Đinđićeve smrti Tomić je uhapšen pod osnovanom sumnjom da je učestvovao u zaveri koja je dovela do premijerovog ubistva. U pismu, za Koštunicu punom netipičnih emotivnih izliva, on Tomića hrabri da izdrži - savetujući da ni o čemu ne progovara (mislim da se nas dvojica baš u ćutanju najbolje razumemo), kao što i Apis savetuje mladobosance.

Crna ruka i Srbija današnjice

O uočenoj vezi između organizovanja i političkih pozadina atentata na Ferdinanda i Đinđića, u jednom intervjuu Biljana će izjaviti: Čvrsto verujem da Srbijom, od majskog prevrata, upravlja jedna parapolicijska i parapolitička organizacija, koja ima svoje mračne ciljeve i koja ne preza ni od čega.

Ta se potreba za vladavinom iz potaje, za ubistvom kao uobičajenim sredstvom političke borbe, prenosi s kolena na koleno i ja sam čvrsto ubeđena da Crna ruka postoji i dalje. Taj plamen održavaju i pojedinci iz Koštuničinog kabineta - ubistvo Đinđića izvela je Crna ruka i svi ovi novi danas, koje nijedna vlast ne može da kontroliše. Crna ruka i njeni derivati doći će glave ovom društvu, ako društvo napokon ne uspe da izađe na kraj sa njom.

biljana-srbljanovic.jpg 

 Tekst objavljen 30. novembra u kulturnom dodatku podgoričkog dnevnog lista Pobjeda



Komentari (60)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

blogovatelj blogovatelj 17:07 16.12.2013

Nije naposletku

Naposletku, sam Ferdinand bio je prestolonaslednik zemlje koja je okupirala Principovu domovinu.


Ovo je prvo i pre svega.
abraham_linkoln abraham_linkoln 17:39 16.12.2013

Re: Nije naposletku

Čitao sam dramu i rekao bih da ovaj tekst sasvim precizno daje sve njene aspekte - posebno onaj o tužnom herojstvu i idealizmu Gavrila Principa. Iako nisam neki ekspert, ovo je možda najbolja drama Biljane Srbljanović
nurudin nurudin 18:03 16.12.2013

Re: Nije naposletku

ovo je možda najbolja drama Biljane Srbljanović


После Породичних прича најбоља. :)
nurudin nurudin 18:01 16.12.2013

Одличан текст!

Један од ретких текстова који је свеобухватно сагледао Биљанину драму у контексту данашњег и минулог времена. Пишући о Гаврилу, Биљана није претендовала да ревидира историју, како многи нечитачи и злонамерници коментаришу. Она је пре свега осветлила интимну димензију Гаврила, и идеалиста тога доба, па је тек онда успоставила неопходне везе (у ликовима из прошлости видимо лица данашњице), и самим тим актуелизовала тему, по мом мишљењу врло успешно.
horheakimov horheakimov 18:02 16.12.2013

O Gavrilovom metku

hoochie coochie man hoochie coochie man 18:12 16.12.2013

Aha


Sad mi je jasnije zašto se ovo igra u Beču.
nurudin nurudin 18:29 16.12.2013

Re: Aha

hoochie coochie man

Sad mi je jasnije zašto se ovo igra u Beču.



Биће ти још јасније кад будеш прочитао драму.
hoochie coochie man hoochie coochie man 18:45 16.12.2013

Re: Aha

nurudin
hoochie coochie man

Sad mi je jasnije zašto se ovo igra u Beču.



Биће ти још јасније кад будеш прочитао драму.


Verujem, ali mi se sve čini da je domaćin pišući o njoj pogodio nit koja razjašnjava meni do sad nelogične stvari.

Težnja da se Princip proglasi teroristom a Srbija krivcem za rat s jedne strane, a sa druge, Srbljanovićkina drama u kojoj kaže, i ja bih bila sa njima, Princip je idealista, mi se nikako nisu uklapale.

Sad to postaje jasnije jer je domaćin napisao, po meni, dobar tekst.
nurudin nurudin 18:54 16.12.2013

Re: Aha

Težnja da se Princip proglasi teroristom a Srbija krivcem za rat s jedne strane, a sa druge, Srbljanovićkina drama u kojoj kaže, i ja bih bila sa njima, Princip je idealista, mi se nikako nisu uklapale.


Та тежња је чист квазиинтелектуални конструкт који се тенденциозно спочитавао/спочитава Б. Србљановић. Али, узалуд је било објашавати.


Sad to postaje jasnije jer je domaćin napisao, po meni, dobar tekst.


Алелуја, сагласни смо ти и ја, ово неће на добро да испадне.
hoochie coochie man hoochie coochie man 19:09 16.12.2013

Re: Aha


Та тежња је чист квазиинтелектуални конструкт који се тенденциозно спочитавао/спочитава Б. Србљановић.


Kad se o Beču, i ne samo Beču, radi, to nije nikakav pa ni kvaziintelektualni konstrukt, ta težnja je očigledna, filmovi, knjige, Srbija onovremeni Iran, spomenik Ferdinandu...sve su to nesporne stvari
I u takav ambijent ide drama koja (samo naizgled?) govori suprotno.
Nije mi se uklapalo.
Алелуја, сагласни смо ти и ја,


Neka ostane na tome, bojim se da bismo se već na sledećem koraku opet razišli.
I ti i ja mislimo da je tekst dobar, svaki iz svog ugla procenjuje.
Nebojša Milenković Nebojša Milenković 20:06 16.12.2013

Re: Aha

Биће ти још јасније кад будеш прочитао драму.


Ma jok - njemu je najjasnije upravo onda kad ne pročita
Nebojša Milenković Nebojša Milenković 20:06 16.12.2013

Re: Aha

Sad mi je jasnije zašto se ovo igra u Beču.


Nemate pojma koliko ste me obradovali, dobri čovječe
Nebojša Milenković Nebojša Milenković 20:09 16.12.2013

Re: nurudin & hoochie coochie man

Aлелуја, сагласни смо ти и ја, ово неће на добро да испадне.


I ti i ja mislimo da je tekst dobar, svaki iz svog ugla procenjuje.


Ququ mene
hoochie coochie man hoochie coochie man 20:50 16.12.2013

Re: Aha


Биће ти још јасније кад будеш прочитао драму.


Ma jok - njemu je najjasnije upravo onda kad ne pročita


A što to ne kažeš meni kad sam tu a o meni pričaš?

Nemate pojma koliko ste me obradovali, dobri čovječe


Zadovoljstvo je moje
Zaista me zbunjivalo to što je premijera bila u Beču, negde pročitah da će i u Sarajevu da se igra.
Nešto ne mogu da poverujem da je baš Sarajevo mesto gde se može "čuti i drugo mišljenje" pa otud moja nedoumica
A onda ti napišeš tekst gde sve lepo objadsniš, Biljana razume Gavrila, ne osuđuje ga, opravdava njegov postupak mladošću, zenesenošču, ali zato je Srbija na tapetu. Srbija je kriva, ne Gavrilo.
I stvar posatje jasna
Hvala ti za to.
abraham_linkoln abraham_linkoln 23:49 16.12.2013

Re: Aha

Sad mi je jasnije zašto se ovo igra u Beču.
Možda zato što je Beč velika kulturna metropola, možda zato što ozbiljni i veliki (ne mislim brojčano) narodi nemaju problem sa tim da u (istorijskom) ogledalu vide čak i sliku koja im se neće dopasti - zato što preispituju, diskutuju... Ne znam na koji ste vi od ovih razloga imali u vidu?
barese barese 14:27 17.12.2013

Re: Aha

Možda zato što je Beč velika kulturna metropola, možda zato što ozbiljni i veliki (ne mislim brojčano) narodi nemaju problem sa tim da u (istorijskom) ogledalu vide čak i sliku koja im se neće dopasti - zato što preispituju, diskutuju...


Hm...

Verujem da je pozorisna publika drugacija od generalne populacije, ali Bec nije bas ni Pariz ni London.

To preispitivanje i diskutovanje jos nije stiglo do policije i sudstva...

Bec jeste centar evropske kulture, ali da bi bio prava kulturna metropola danasnje Evrope, prvo mora da postane multikulturan.

Elem, Bec mora da pocne da preispituje svoj odnos prema imigrantima druge boje koze, vec dugo je na crnoj listi organizacija koje se bave imigrantima i azilantima.

Trenutno ima puno problema u ovom preispitivanju i diskutovanju.
Trenutno je tamo normalno da policija za strance prebija i ubija crnce bez vecih posledica. Cak ni kada se prebijanje dogodilo americkom drzavljaninu, i pored medijske kampanje u Americi, slucaj nije dobio odgovarajuci sudski epilog. Dovoljan je izgovor da zrtva lici na dilera droge (izgleda da je inace normalno prebijati dilere droge bez sudskog epiloga):


The High Court’s reversion to the racial stereotype, thus, completed the circle, offering backing to continued discrimination in everyday policing.

So, after a three-year ordeal, Brennan has still received no compensation for the injuries he sustained, and has no recourse remaining in the criminal courts. He is currently considering civil action.

“The case took entirely too long,” Brennan ventured. “I think it was very clear what he did. There are facts, evidence, and witnesses. What else should there be?”

As the police cover their tracks, and the courts stall, pressure for more accountable and egalitarian policing could come only from politics. A good start, writes Katharina Leitner in a recent study by the Austrian Integration Fund (ÖIF), is the commitment in the current government programme to raise the proportion of minorities in the police force itself. According to the study, about 7% of those currently enrolled in police training are first- or second-generation immigrants. This is still lower than the 18% that would be necessary to reflect their proportion in the general population, but it is better than Germany’s showing, where only 2% of police officers have a migration background, compared to 20% in the population at large.



Mislim ako je kriterijum za "velike i ozbiljne" narode da "vide čak i sliku koja im se neće dopasti - zato što preispituju, diskutuju", trenutno se austrijski ne kotira bas ponajbolje...
hoochie coochie man hoochie coochie man 18:09 17.12.2013

Re: Aha

Možda zato što je Beč velika kulturna metropola, možda zato što ozbiljni i veliki


Možda.

A što u Sarajevu?

Isto, velika kultrurna metropola koja nema problem....itakoto?

Neće biti.
looping looping 18:20 16.12.2013

1

Mogla bi da se napiše i jedna drama o Ferdinandu, koji je zapravo žrtva svoga oca koji ga je poslao u tuđinu, da potražuje ono što smatra da je njihovo.
To bi se prodavalo kao alva.

A, da. BS to ne radi zbog para već radi neke tajne poruke između redova koja ima umetničku vrednost.

stefan.hauzer stefan.hauzer 18:42 16.12.2013

Re: 1

koji je zapravo žrtva svoga oca koji ga je poslao u tuđinu, da potražuje ono što smatra da je njihovo.

Car Franja Jozef
,nije otac nadvojvode Ferdinanda
..nego stric;
njegov otac je bio carev mlađi brat
, Karl Ludvig ,
koji je umro još 1896.


looping looping 18:44 16.12.2013

Re: 1

stefan.hauzer
koji je zapravo žrtva svoga oca koji ga je poslao u tuđinu, da potražuje ono što smatra da je njihovo.

Car Franja Jozef
,nije otac nadvojvode Ferdinanda
..nego stric;
njegov otac je bio carev mlađi brat
, Karl Ludvig ,
koji je umro još 1896.

Ups. Još gore (za dramu bolje). Okrutni stric.
A ja ne znam istoriju.
horheakimov horheakimov 18:57 16.12.2013

Re: 1

Ups. Još gore (za dramu bolje). Okrutni stric.


da si pročitao košmar mini-dramu na linku par komentara iznad video bi da je već napisano (a i da je car bio stric :)
principessa_etrusca principessa_etrusca 18:59 16.12.2013

Re: 1

looping
Mogla bi da se napiše i jedna drama o Ferdinandu, koji je zapravo žrtva svoga oca koji ga je poslao u tuđinu, da potražuje ono što smatra da je njihovo.


Frdinand je bio prestolonaslednik, ali nije bio sin, vec bratanac. Sin jedinac Franje Josifa je bio Rudolf koji je tragicno zavrsio zivot u Majerlingu u (verovatnom) samoubistvu sa ljubavnicom Marijom Vecerom nekih dvadeset pet godina ranije, a njihova ljubavna prica je vec dosta komercijalno eksploatisana. Njegovu majku, caricu Jelisavetu, Sisi, je ubio anarhista u Zenevi pred kraj devetnaestog veka, a Franja Josif je umro u sred rata, nakon 68 godina vladavine, ne docekavsi da vidi raspad Carevine. Sve u svemu, obilje materijala za dramske tekstove.

abraham_linkoln abraham_linkoln 23:51 16.12.2013

Re: 1

Mogla bi da se napiše i jedna drama o Ferdinandu


A otkud znate da već nije napisana?
looping looping 06:10 17.12.2013

Re: 1

abraham_linkoln
Mogla bi da se napiše i jedna drama o Ferdinandu


A otkud znate da već nije napisana?

Obično takva komercijalna "umetnička dela" zdušno proprate mediji.
livia68 livia68 18:38 16.12.2013

franc đinđić

A meni je nekako ubola oči paralela između Franza Ferdinanda i Zorana Đinđića.
Još kad se uzme u obzir kako je zaista kotirao prijestolonasljednik...
Vozali su ga i vozali i molili boga da ga netko pogodi.
Pa kad nije uspjelo od prve, hajd opet vozaj.
I tako dvije muhe jednim udarcem.....
Još bih ja, ali mali mi je ovaj honorar.

Nebojša Milenković Nebojša Milenković 20:11 16.12.2013

Re: franc đinđić

A meni je nekako ubola oči paralela između Franza Ferdinanda i Zorana Đinđića.


Paralela, ukoliko se uopšte o njoj može govoriti, odnosila bi se isključivo na političku pozadinu/nalogodavce/inspiratore oba atentata
livia68 livia68 20:17 16.12.2013

Re: franc đinđić

Shvatila sam ja, shvatila. Ali se autorlka zaigrala, pa se prešla.
Sepulturero Sepulturero 20:18 16.12.2013

Re: franc đinđić

Nebojša Milenković
A meni je nekako ubola oči paralela između Franza Ferdinanda i Zorana Đinđića.


Paralela, ukoliko se uopšte o njoj može govoriti, odnosila bi se isključivo na političku pozadinu/nalogodavce/inspiratore oba atentata


То ако се прими здраво за готово да је било политичке позадине у атентату на Ђинђића.
AlexDunja AlexDunja 20:24 16.12.2013

Re: franc đinđić

То ако се прими здраво за готово да је било политичке позадине у атентату на Ђинђића.

da. bre. nije bilo političke pozadine,
a ubijen premijer.jbt, ovi još postoje...
predatortz predatortz 10:20 17.12.2013

Re: franc đinđić

A meni je nekako ubola oči paralela između Franza Ferdinanda i Zorana Đinđića.


Đinđića su određeni krugovi u Srbiji počeli da koriste kao vegetu. O čemu god da pričaju, pišu, dodaju i malo Đinđića. Misle valjda da će tako sebi dati na važnosti, zapravo umanjuju ono što je Đinđić stvarno bio. Tako da imamo šizofrenu situaciju ovde:

U Đinđića se kunu i levičari i desničari. Stavljaju mu u mrtva usta bljuvotine koje on niti je izgovorio, niti bi to pri zdravoj svesti uradio.

Uzmi samo famozne Cece, nekad najžešće pljuvačice, a danas dežurni tumači 'lika i dela'.

Jadno i bedno!
Sepulturero Sepulturero 20:16 16.12.2013

Али девојци срећу квари

На први поглед добар текст, неочекиван од Србљановићеве. Можда се полако враћа својим почецима када је у крагујевачком листу Погледи писала ватрене националистичке чланке.

АЛИ, шта јој је требало да ту увлачи Коштуницу? Потпуно је нејасно зашто тај човек толико смета Другој Србији. Па да није њега било не би било петооктобарског преврата. Вероватно им баш то смета јер не желе ни сами себи да признају.

Да и не говоримо о томе да је његово економско незнање и необавештеност у доброј мери омогућило постоктобарско пљачкање Србије.

И на крају, као шлаг на торту, његов политички опортунизам и млакост обогаљили су праву опозицију у Србији.

Мало ли је?
Nebojša Milenković Nebojša Milenković 21:18 16.12.2013

Re: Али девојци срећу квари

АЛИ, шта јој је требало да ту увлачи Коштуницу? Потпуно је нејасно зашто тај човек толико смета Другој Србији.


Za vašu informaciju ni Prva ni Druga Srbija (više) ne postoje. Jedina Srbija koja trenutno postoji je zaljubljena Srbija.

Što se Koštunice tiče - pa, možda zato što je u pitanju politički retard + možda i zato što mu se moglo da izbegne suočenje s pitanjima advokata Srđe Popovića u (neodržanom) procesu glede političke pozadine atentata na premijera
JJ Beba JJ Beba 22:16 16.12.2013

Re: Али девојци срећу квари

Можда се полако враћа својим почецима када је у крагујевачком листу Погледи писала ватрене националистичке чланке.

jel može neki link? ja ne vide nijedan tekst
G r o f G r o f 22:34 16.12.2013

Re: Али девојци срећу квари

Što se Koštunice tiče - pa, možda zato što je u pitanju politički retard + možda i zato što mu se moglo da izbegne suočenje s pitanjima advokata Srđe Popovića u (neodržanom) procesu glede političke pozadine atentata na premijera


Sad si me za srce moje junačko ujeo...
zar tako o gromadi.
Nebojša Milenković Nebojša Milenković 22:39 16.12.2013

Re: Али девојци срећу квари

zar tako o gromadi
istinski verujem da vam se u kucanju potkrala slovna greška i da ste umesto "o gromadi" ustvari hteli da napišete: "o gamadi"
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 21:16 16.12.2013

Još jedno, ali sasvim drugačije viđenje

Katarina Rohringer Vešović posle glednja drame "Mali mi je ovaj grob" u Beču ima sasvim drugačije mišljenje i iznosi ga u poslednjem broju "Vremena". Ona zaključuje da je reč o psihološkom diletantizmu, trivijalizaciji istorije i njenom tendencioznom, redukcionističkom tumačenju.

Ne znam ni sam kome verovati - onima koji su dramu čitali ili onima koji su je gledli u pozorištu.
Nebojša Milenković Nebojša Milenković 21:21 16.12.2013

Re: Još jedno, ali sasvim drugačije viđenje

Ne znam ni sam kome verovati - onima koji su dramu čitali ili onima koji su je gledli u pozorištu.
To ipak morate da odlučite sami
vladimir petrovic vladimir petrovic 22:50 16.12.2013

Re: Još jedno, ali sasvim drugačije viđenje

Vojislav Stojković
... Ne znam ni sam kome verovati - onima koji su dramu čitali ili onima koji su je gledli u pozorištu.

Nebojša Milenković
... To ipak morate da odlučite sami


Nurudin
... Биће ти још јасније кад будеш прочитао драму.


Bio bih slobodan da se ovde umešam, neovisno od drame BS (nisam je ni čitao ni gledao)

Sećam se da je Bogdan Popović imao jedan esej o dramskom stvaralaštvu (ne mogu da ga nađem, Nurudin će to bolje znati), u kome je polazno stanovište bilo da je drama književno delo, ali se stvara da bi se prikazivalo na sceni... To se mora imati u vidu prilikom čitanja drame, a moglo bi se shvatiti da se prednost daje gledanju, a ne čitanju drame.
Jaril Jaril 23:00 16.12.2013

Re: Još jedno, ali sasvim drugačije viđenje

Ona zaključuje da je reč o psihološkom diletantizmu, trivijalizaciji istorije i njenom tendencioznom, redukcionističkom tumačenju.

Полемисати о третману и тумачењу историје у овој, или било којој, драми је исто као када би се полемисало да ли је Пељевин увредио будисте написавши да је суштина Будизма рупа у пољском ве-це-у. ( "Т" )

Можда је сва погрешност буквалног приступања уметности садржана у:
Ukoliko pisac želi da napravi luk između atentata i potonjih događaja

Не жели. Уметник жели само да своје психичке енергије потроши кроз метафоре које формира од елемената свог окружења. Чак се ни реализам не бави реалношћу, а камоли постмодерна.
BigBadWolf BigBadWolf 11:12 17.12.2013

Re: Još jedno, ali sasvim drugačije viđenje

To se mora imati u vidu prilikom čitanja drame, a moglo bi se shvatiti da se prednost daje gledanju, a ne čitanju drame.


To pod pretpostavkom da je reditelj ispostovao piscevu viziju. Kada delo stigne na scenu, pisac vise nije jedini autor. Zar nije bas Srbljanovicka poznata po tome sto je napustala premijere svojih dela?
nurudin nurudin 20:16 17.12.2013

Re: Još jedno, ali sasvim drugačije viđenje

Vojislav Stojković
Katarina Rohringer Vešović posle glednja drame "Mali mi je ovaj grob" u Beču ima sasvim drugačije mišljenje i iznosi ga u poslednjem broju "Vremena". Ona zaključuje da je reč o psihološkom diletantizmu, trivijalizaciji istorije i njenom tendencioznom, redukcionističkom tumačenju.

Ne znam ni sam kome verovati - onima koji su dramu čitali ili onima koji su je gledli u pozorištu.


Коме год, али аутору наведеног текста тешко могу поверовати. Један одломак говори о ком степену тенденциозности је реч, неком другом приликом позабавићу се читавим текстом:

I poreklo Apisove velikosrpske ideje je autorki sumnjivo. Nakon završetka rituala inicijacije, Apis naslanja Iliću glavu na obraz, a potom ga hvata za ruku, obrazlažući da su sada kao jedna porodica. U sceni je nedvosmisleno prikazano da je reč o homoerotskim sklonostima, tim pre što smo prethodno saznali da je Apis neoženjen. U verziji Biljane Srbljanović je srpski nacionalista zapravo latentni homoseksualac: to svakako nije usmereno protiv homoseksualaca (poznato je da se autorka zalaže za njihova prava), već treba da pokaže da Apis ni u velikosrpstvu nije bio čist, budući da je u pozadini ideje koja je činila njegov život bila zapravo potreba da se pipaju mladi muškarci.
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 07:26 18.12.2013

Re: Još jedno, ali sasvim drugačije viđenje

Ne tvrdim da je svaki njen uvid tačan, pa i ovaj koji si citirao, ali poznavanje evropske pozorišne scene, posebno onog dela na nemačkom govornom području, ne može joj se poreći. O tome svedoči pozamašan broj kritika objavljenih u "Vremenu",
taube taube 23:52 16.12.2013

mh

Čvrsto verujem da Srbijom, od majskog prevrata, upravlja jedna parapolicijska i parapolitička organizacija, koja ima svoje mračne ciljeve i koja ne preza ni od čega.

Ta se potreba za vladavinom iz potaje, za ubistvom kao uobičajenim sredstvom političke borbe, prenosi s kolena na koleno i ja sam čvrsto ubeđena da Crna ruka postoji i dalje. Taj plamen održavaju i pojedinci iz Koštuničinog kabineta - ubistvo Đinđića izvela je Crna ruka i svi ovi novi danas, koje nijedna vlast ne može da kontroliše. Crna ruka i njeni derivati doći će glave ovom društvu, ako društvo napokon ne uspe da izađe na kraj sa njom.



ovo kao da sam ja napisala,,

knjiga koju moram imati,, definitivno!!
freehand freehand 00:11 17.12.2013

Re: mh

taube
Čvrsto verujem da Srbijom, od majskog prevrata, upravlja jedna parapolicijska i parapolitička organizacija, koja ima svoje mračne ciljeve i koja ne preza ni od čega.

Ta se potreba za vladavinom iz potaje, za ubistvom kao uobičajenim sredstvom političke borbe, prenosi s kolena na koleno i ja sam čvrsto ubeđena da Crna ruka postoji i dalje. Taj plamen održavaju i pojedinci iz Koštuničinog kabineta - ubistvo Đinđića izvela je Crna ruka i svi ovi novi danas, koje nijedna vlast ne može da kontroliše. Crna ruka i njeni derivati doći će glave ovom društvu, ako društvo napokon ne uspe da izađe na kraj sa njom.



ovo kao da sam ja napisala,,

knjiga koju moram imati,, definitivno!!

Dosta je čudno da se u ovakvim paralelama nekako vazda preskaču i Leka, i Krcun, i Kapa, i razni naši prijašnji i potonji partijski drugovi, te se taj period kad je Crna ruka pocrvenela ne računa?

P.S. a tak je drago i simpičantno ovo iskazivanje prisnosti i vezanosti kroz oslovljavanje autorke sa Biljana... Jebem ti tu prokletu formu koja ne dozvoljava da se čovek ispolji sa Bilja, Biljka, Biki, Bica, Bibi...
cane cane 03:26 17.12.2013

Re: mh

ovo kao da sam ja napisala,,


uf pa mozda i jesi???



ma cekaj bre taubice, da nisi ti u stvari biljana pod laznim nikom?

onda bi sve, ali bas sve postalo odjednom tako logicno...


Jaril Jaril 05:09 17.12.2013

Re: mh

ma cekaj bre taubice, da nisi ti u stvari biljana pod laznim nikom?

Држ'те Ре-а!
vlad_aleksh vlad_aleksh 08:00 17.12.2013

Re: mh

freehand
taube
Čvrsto verujem da Srbijom, od majskog prevrata, upravlja jedna parapolicijska i parapolitička organizacija, koja ima svoje mračne ciljeve i koja ne preza ni od čega.

Ta se potreba za vladavinom iz potaje, za ubistvom kao uobičajenim sredstvom političke borbe, prenosi s kolena na koleno i ja sam čvrsto ubeđena da Crna ruka postoji i dalje. Taj plamen održavaju i pojedinci iz Koštuničinog kabineta - ubistvo Đinđića izvela je Crna ruka i svi ovi novi danas, koje nijedna vlast ne može da kontroliše. Crna ruka i njeni derivati doći će glave ovom društvu, ako društvo napokon ne uspe da izađe na kraj sa njom.



ovo kao da sam ja napisala,,

knjiga koju moram imati,, definitivno!!

Dosta je čudno da se u ovakvim paralelama nekako vazda preskaču i Leka, i Krcun, i Kapa, i razni naši prijašnji i potonji partijski drugovi, te se taj period kad je Crna ruka pocrvenela ne računa?

P.S. a tak je drago i simpičantno ovo iskazivanje prisnosti i vezanosti kroz oslovljavanje autorke sa Biljana... Jebem ti tu prokletu formu koja ne dozvoljava da se čovek ispolji sa Bilja, Biljka, Biki, Bica, Bibi...


Interesantna je ta rehabilitacija Apisova od strane Titovog režima, režima koji je vodio bezbroj montiranih procesa protiv političkih protivnika.
Taj režim je takođe forsirao Gavrila Principa, iz prostog razloga što je Princip počinio teroristički čin - omiljeni komunistički način izražavanja.

Nebojša Milenković Nebojša Milenković 09:00 17.12.2013

Re: mh

P.S. a tak je drago i simpičantno ovo iskazivanje prisnosti i vezanosti kroz oslovljavanje autorke sa Biljana... Jebem ti tu prokletu formu koja ne dozvoljava da se čovek ispolji sa Bilja, Biljka, Biki, Bica, Bibi...


Oh, premudri čoveče naprosto razoružavaš nepatvorenom dobrotom
freehand freehand 09:11 17.12.2013

Re: mh

Nebojša Milenković
P.S. a tak je drago i simpičantno ovo iskazivanje prisnosti i vezanosti kroz oslovljavanje autorke sa Biljana... Jebem ti tu prokletu formu koja ne dozvoljava da se čovek ispolji sa Bilja, Biljka, Biki, Bica, Bibi...


Oh, premudri čoveče naprosto razoružavaš nepatvorenom dobrotom

Ma da... Ali pokušaam da se setim nekog sličnog teksta u kome autor kritike tako rado i često koristi lično ime govoreći o predmetnom piscu. I ne ide mi.
looping looping 10:07 17.12.2013

Re: mh

taube
Čvrsto verujem da Srbijom, od majskog prevrata, upravlja jedna parapolicijska i parapolitička organizacija, koja ima svoje mračne ciljeve i koja ne preza ni od čega.

Ta se potreba za vladavinom iz potaje, za ubistvom kao uobičajenim sredstvom političke borbe, prenosi s kolena na koleno i ja sam čvrsto ubeđena da Crna ruka postoji i dalje. Taj plamen održavaju i pojedinci iz Koštuničinog kabineta - ubistvo Đinđića izvela je Crna ruka i svi ovi novi danas, koje nijedna vlast ne može da kontroliše. Crna ruka i njeni derivati doći će glave ovom društvu, ako društvo napokon ne uspe da izađe na kraj sa njom.



ovo kao da sam ja napisala,,

knjiga koju moram imati,, definitivno!!


Dodaj u korpu.
Nebojša Milenković Nebojša Milenković 13:36 17.12.2013

Re: mh

Ma da... Ali pokušaam da se setim nekog sličnog teksta u kome autor kritike tako rado i često koristi lično ime govoreći o predmetnom piscu. I ne ide mi.


Probaj da pokušavaš još malo - možda ti ni tada neće ići
freehand freehand 16:29 17.12.2013

Re: mh

Nebojša Milenković
Ma da... Ali pokušaam da se setim nekog sličnog teksta u kome autor kritike tako rado i često koristi lično ime govoreći o predmetnom piscu. I ne ide mi.


Probaj da pokušavaš još malo - možda ti ni tada neće ići

Dobro, de, frajer si, opasno si duhovit, potpuno kul i sve ok.
No ja zaista ne mogu da se setim nečega što bi se moglo zvati prikazom ili kritikom čiji se tvorac toliko intimizira sa autorom predmetnog dela.
Daj pomozi oko toga, lako ti je da se frajerišeš nad slabijim, duhovno i svkojako.
Nebojša Milenković Nebojša Milenković 16:39 17.12.2013

Re: mh

vi slabiji?

- daj, nemojte me zasmejavati
freehand freehand 17:09 17.12.2013

Re: mh

vi slabiji?

- daj, nemojte me zasmejavati

Opet smo nekako mimoišli suštinu pitanja...
Dobro, a kako stojimo sa tim da se u onome što se u Srbiji samozove liberalnom javnošću tako lagano i bez po muke preskače sve što se zove knojem, oznom, udbom i nihovim derivatima, ispostavma i pobočnim organizacijama? Ništa Krajačić, ništa društvo?
Nebojša Milenković Nebojša Milenković 20:42 17.12.2013

Re: mh

znate šta da mi nije zamorno - i da mi je makar malkice inspirativno, verovatno da bih sa vama vrlo rado diskutovao (preduslov za to je makar neutralnost ako već ne dobronamernost u pristupu - kod vas, međutim, vidim samo malicioznost)

dakle: knoj, ozna i udba su zločinačka udruženja
a vi ste jedan običan dokoni smarač

nadam se da je sad ok
freehand freehand 22:35 17.12.2013

Re: mh

a vi ste jedan običan dokoni smarač

O ovom običan ćeno se još pitati...

Šalim se. No možeš ti mene doživljavati i kao malicioznog i kao smarača. Ali, pošto nisam čitao knjigu niti gledao predstavu pa o tome ne mogu baš ništa reći, meni su zaista ove dve stvari privukle pažnju. Takvo intimiziranje u inače dobrom tekstu sa tvoje strane, i preskakanje Službe i SFRJ, inače karakteristično za Novoskojevce. Kao da od Apisa do Rada Bulatovića zjapi veliko ništa po pitanju rada na terenu.
Nebojša Milenković Nebojša Milenković 00:03 18.12.2013

Re: mh

Predajem se - pobedio si, sveti čoveče
freehand freehand 00:32 18.12.2013

Re: mh

Nebojša Milenković
Predajem se - pobedio si, sveti čoveče


Nekako sam prosto znao da ću opet biti smožden i ponižen...
disident79 disident79 00:40 17.12.2013

G.O.

"Rat je mir, sloboda je ropstvo, neznanje je snaga."
hajkula1 hajkula1 13:25 17.12.2013

Kad se govori - da se kaže sve


O uočenoj vezi između organizovanja i političkih pozadina atentata na Ferdinanda i Đinđića, u jednom intervjuu Biljana će izjaviti: Čvrsto verujem da Srbijom, od majskog prevrata, upravlja jedna parapolicijska i parapolitička organizacija, koja ima svoje mračne ciljeve i koja ne preza ni od čega.

Ta se potreba za vladavinom iz potaje, za ubistvom kao uobičajenim sredstvom političke borbe, prenosi s kolena na koleno i ja sam čvrsto ubeđena da Crna ruka postoji i dalje. Taj plamen održavaju i pojedinci iz Koštuničinog kabineta - ubistvo Đinđića izvela je Crna ruka i svi ovi novi danas, koje nijedna vlast ne može da kontroliše. Crna ruka i njeni derivati doći će glave ovom društvu, ako društvo napokon ne uspe da izađe na kraj sa njom.

biljana-srbljanovic.jpg




Pronađen dokaz (u arhivi) da je Apisa i crnorukce finansirao engleski ambasador u Beogradu.

Pošto se derivati pominju.




Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana