Obrazovanje

Učiteljica plagijator

nurudin RSS / 21.12.2013. u 04:40
Svetolik-Rankovic-Seoska-Uciteljica_slika_O_3119220.jpg

 

У поштеном интелектуалном свету плагијат се сматра „грехом над греховима“. Међутим, у духовно запарложеном вилајету плагијатор себи даје за право да се назове још и ствараоцем.  Он у неку руку и јесте „стваралац“, компилатор – од свега узме по мало, да се власи не досете, и створи један нови рад, или у горем случају назовиуметничкодело тривијално до бола. Јефтина комика, тралала форе, банализација која под обавезним нагиње ка вулгарном и поједностављеном хумору, јер назовиуметничкодело и нема другу функцију (ако се о смислу и функцији таквих нагваждања може говорити), него да подилази најнижим нагонима конзумената уморних од живота којима је лака забава преко потребна.

Дакле, из сопствене јаловости да створи нешто оргинално и своје, зашта је потребна позамашна култура, читање и образовање, плагијатор посеже за плиткостима које чује у биртији, на пијаци и аФтобусу, јер је то су духовни простори у којима плагијатор може своју интелекуалну инфериорност да преиначи у супериорност. Ту се осећа моћним. Али, нека их ту ди су, ни за ди су нису. Да зло буде веће, плагијатора је све више међу назовинтелекуалцима који за своја нечасна делања потежу факултетске дипломе као својеврсно покриће које ће да замагли бестидност и јаловост самог чина.

Нова мода међу младом Србадијом је копипејст технологија која омогућава да се без помуке саставе домаћи радови, или ураде обавезни писмени задаци. Увек сам био у чуду: како је могуће да не увиђају бесмисленост и узалудност таквог посла – и ко их томе учи? Нажалост, дође човек до одговора кад се најмање нада. У редовима просветних радника налази се Јуда.

Има једна учитељица, име јој је незнанка, јер је заиста небитна, која уместо да саветује децу да читају, раде и мисле, пише радове својим бившим ученицима, јер је јелте она добра учитељица која једино што је имама да да својим ученицима, била је оцена. Учила их је да аминују, а за послушност им је поклањала оцене, уместо да им поклањала своје време и знање. Е, сад када једна учитељица реши да састави тему за писмени рад неком ученику (да не причамо о етици,  педагогији и методологији које је вероватно положила преко бубице, или тако што је и њој неко писао радове, или једноставно није „то“ она баш најбоље разумела – шта ће баш све то једној учитељици), нормално је да прво потегне Гугл, јер тамо има свачега, па ће се ваљда наћи нешто и за писмени. На крају, и она сама је користила Гугл док је завршавала факултет. Наравно, бројни су састави на различите теме, довољно је да се укуца, и готово. Елем, није проблем у ученицима, проблем је у тровачима у нашим редовима који контаминирају здраву мисао ученика.

Трагедија се наставља. Тровачица, квазиписац, учитељицалингвиста, како се изволи представљати (звучи бомбастично, да се засени простота) чак успе да убеди ученике да је то за њихово добро, јер ни она забога није све читала и сама писала док је студирала, јер у супротном још увек не би завршила факс. Дакле, она ће да напише, јер мора да буде добра учитељица (све су учитељице по дифолту добре), а ученици ће јој бити захвални до гроба – већ патетична и отужна прича од које многи просветни радници живе. Међутим, проблем настаје када учитељицалингвиста не напише тему, већ је препише – јер оприсана од сваке оргиналне идеје не може да изроди ишта ново, ненавикнута на креацију – учитељица постаје плагијатор увек спреман да ступи у акцију. И наравно, по дифолту, у средњим школама раде омражени наставници, који када уоче плагијат одреагују бурно, не као блага и љупка провинцијално стереотипна учитељица – и ето белаја.

Ко је у ставри добио јединицу: ученик или учитељица? Ово се зове геноцид, интелектуално тровање  и интелекуална проституција која не само да није морална, већ је и противзаконита. Тако то бива када нас ненаучени уче. А, та учитељица треба да буде после родитеља прва особа која ће код ученика развијати љубав према књизи, и осећање честитости и поштења.

Колеге, убудуће када дајете оцене, водите рачуна, можда сте оценили неку учитељицу, па дајте бар оцену више због колегијалности.Komentari (92)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

looping looping 06:18 21.12.2013

1

Има једна учитељица, име јој је незнанка, јер је заиста небитна, која уместо да саветује децу да читају, раде и мисле, пише радове својим бившим ученицима,

Међутим, проблем настаје када учитељицалингвиста не напише тему, већ је препише – јер оприсана од сваке оргиналне идеје не може да изроди ишта ново, ненавикнута на креацију – учитељица постаје плагијатор увек спреман да ступи у акцију.

Ako ima puno bivših učenika, sirota i ne može toliko da izmišlja pa mora da kopipejstuje.
A postoji određena krivica i učenika koji pristaju da neko drugi radi za njih. Naročito na studijama.

U svakom slučaju, učiteljica plagijator temeljno uništava generacije dece svojim "društvenim radom", i bolje da njeni učenici nikad nisu ni imali učiteljicu nego što su imali takvu.
nurudin nurudin 12:56 21.12.2013

Re: 1

Ako ima puno bivših učenika, sirota i ne može toliko da izmišlja


Учитељица је тазе, што је још већа жалост. На самом почетку учи злу ученике и руши све етичке и моралне кодексе. Наравно, кад бива ухваћена не бира средства да себе оправда, а ученике и даље убеђује да им чини добро. То је наказно.
angie01 angie01 15:39 21.12.2013

Re: 1

То је наказно.


to je samo posledica nakaznog sistema u kome je svako nasao svoj put, a nikakva kontrola ne postoji.
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 08:48 21.12.2013

Francuska sobarica

E, moj, dobri i naivni nurudine. Ma, šta kažeš: učiteljica piše pismene radove svojim bivšim đacima, sada učenicima srednjih škola?

Da krenemo, od ove mlade asistentkinje koja je napisala 300 naučnih radova za druge, pa da pogledamo sajtove gde se za malo novca može kupiti sve od maturskih, seminarskih i diplomskih radaova, pa do doktorskh disertacija.
Naravno, plagijati nisu samo domaća specijalnost, uveliko ih koriste i drugi. Mnogi je doktor nauka u uređenim evropskim zemljama, kada je postao ministar i predsednik, ili je izabran na čelne funkcije u EU, zbog plagijata morao podneti ostavku. Evo, može se pogledati ovde. Poslednji, koji je, također, zbog plagijata to morao učiniti bio je, čini mi se, mađarski predsednik.

Naravno, podsetio bih i na sindrom izvesnog dr Faustusa o kome su pisali književni velikani, počev od Johana Spisa, preko Getea, pa do Marloa i Tomasa Mana. Nije na odmet setiti se i našeg Nušića i njegovog "Dr":O našim viđenijim političarima sa masters, magistarskim i doktorskim diplomama stečenim raznim prečicama, ne bih ovog puta.
principessa_etrusca principessa_etrusca 09:40 21.12.2013

Re: Francuska sobarica

Плагијатора има свугде, али када се установи да се ради о плагијату, плагијатор је по правилу named and shamed, евентуална корист, најчешће академска титула коју је стекао плагијатом, му се одузима, а као што си навео, било је и окончања политичких каријера. У свету су копи-пејст радови недозвољени током студија и много се полаже да студенти схвате да не смеју тако да пишу, већ су учени како да наводе изворе, и из штампане литературе и са интернета.

Српска средина не осуђује плагијатора зато што ни интелектуалну својину не види као једнаку осталим својинама. Тај однос је видљив на сваком кораку, почевши од преписивања у школи, па до свих других позајмица.

Међутим, осим интелектуалне крађе, фокус блога је пре свега на посрнулом педагогу. (Небитно је да ли то она ради због материјалне користи или због тога што тиме напр. храни свој его или прибавља неку другу корист на психолошком плану.)nurudin nurudin 13:02 21.12.2013

Re: Francuska sobarica

Da krenemo, od ove mlade asistentkinje koja je napisala 300 naučnih radova za druge, pa da pogledamo sajtove gde se za malo novca može kupiti sve od maturskih, seminarskih i diplomskih radaova, pa do doktorskh disertacija.


Знам, знам...:(
Али, драги Војиславе, није случајно у мојој ,,причи" учитељица, одатле све креће. Она фундира неке основне системе вредности - деца у њу у гледају као у бога, још увек је, бар у мањим местима: поп па учитељ. Када она криво посади, који систем ће касније то исправити?
nurudin nurudin 13:20 21.12.2013

Re: Francuska sobarica

Српска средина не осуђује плагијатора зато што ни интелектуалну својину не види као једнаку осталим својинама. Тај однос је видљив на сваком кораку, почевши од преписивања у школи, па до свих других позајмица.


Што би рекао Александар Мандић:

Предавао сам и у Америци, немам илузија о њима, поготову о садашњим процесима на универзитетима, али сам сваки пут за време писмених испита могао да пијем кафу и читам новине

Ми пуцамо из пушкица


Међутим, осим интелектуалне крађе, фокус блога је пре свега на посрнулом педагогу.


Управо тако, посрнули педагог који сам по себи и не заслужује пажњу, али кад крене да саплиће децу, е то већ постаје озбиљан проблем. И, да -- она уопште не увиђа да је то ама баш икакав проблем, не стиди се да о томе јавно прича -- то је заиста дубока духовна криза и јад. Из њене перспективе, она је та која даје деци ветар у леђа, а настваник је онај који их саплиће. Једноставно она је заговорник филозофије снађи се сад, а то што ћеш у будућности да будеш осакаћен, нема везе -- снаћи ћеш се некако и тад.
principessa_etrusca principessa_etrusca 13:31 21.12.2013

Re: Francuska sobarica

Када она криво посади, који систем ће касније то исправити?


Тачно. Зато та учитељица (као и преписивачи туђих уџбеника, туђих семинарских, дипломских, магистарских и свих осталих радова) треба да буду раскринкани када год је могуће и кажњени. И наравно стављени на стуб срама (чак и ако то њима ништа не значи, одвратиће можда неког другог од преписивања).
blogovatelj blogovatelj 15:13 21.12.2013

Re: Francuska sobarica

Naravno, plagijati nisu samo domaća specijalnost, uveliko ih koriste i drugi.


Ih, šta sam ja domaćih uradio kanadskim koledž studentima i srednjoškolcima.
Davao sam jedno vreme privatne časove, ali su me puno puta zvali i kažu neće čas, nego samo domaći da im uradim.
Ništa lakše i lepše.
Ne mučim se da objašnjavam, odradim, naplatim... I to je to.
Juče čujem vest da neko želi da plati drugome $40000 godišnje da umesto njega/nje studira na Harvardu.
Mora da je Srbin neki? A, Nurudine?
Sigurno je harvardski Srbin, nema druge.

Link
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 16:04 21.12.2013

Re: Francuska sobarica

blogovatelj
odradim, naplatim... I to je to.


Što bi rekao F. Bekon: Scientia potestas est, a i novac, dodao bih.
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 16:12 21.12.2013

Re: Francuska sobarica

nurudin

Али, драги Војиславе, није случајно у мојој ,,причи" учитељица, одатле све креће.


Znam, znam... shvatio sam poentu. Ali, ipak, ova tvoja učiteljica mi deluje nekako dobroćudno i zaštitnički, kao kvočka koja čuva svoje piliće i kad porastu, a njen greh, spram toliko drugih na višim nivoima obrazovanja kod nas, a i inače, deluje mi i razumljivo i oprostivo.
Mislim da će i Sv. Petar imati sličan sud.
nurudin nurudin 16:37 21.12.2013

Re: Francuska sobarica

Mislim da će i Sv. Petar imati sličan sud.


Не дај боже да и он тако пресуди, искрено се надам да ,,тамо" има мало више реда. :)

Ali, ipak, ova tvoja učiteljica mi deluje nekako dobroćudno


То само делује у мојој причи, иначе је још опаснија него што можете да замислите. Ефектније је да добра учитељица чини лоша дела.
nurudin nurudin 16:41 21.12.2013

Re: Francuska sobarica

Mora da je Srbin neki? A, Nurudine?


Нема потребе за оваквим дискурсом.

И, да, Вас рад сматрам поштеним интелектуалним проституисањем, јер радите нешто за новац, а учитељица то ради из убеђења, видите, з томе је разлика -- она сматра да чини добро дело.

П. С. Колко наплаћујете за радове, мислим ако некоме затреба?
highshalfbooze highshalfbooze 16:53 21.12.2013

Re: Francuska sobarica

Ne mučim se da objašnjavam, odradim, naplatim... I to je to.


I, ko ima benefit od ovoga?

Ima li onaj ko je platio benefit od toga što je platio?

Juče čujem vest da neko želi da plati drugome $40000 godišnje da umesto njega/nje studira na Harvardu.


Mora da je čitao Nušića.
nurudin nurudin 17:10 21.12.2013

Re: Francuska sobarica

Ne mučim se da objašnjavam, odradim, naplatim... I to je to.I, ko ima benefit od ovoga?

Ima li onaj ko je platio benefit od toga što je platio?То нису српски студенти, нека живе у незнању, шта га брига -- да мало и ми њих затупљујемо кад су они нас читавог живота. Ја га подржавам, само напред, Блоговатељу, да виде они како и ми можемо да их сатремо. :)
blogovatelj blogovatelj 20:58 21.12.2013

Re: Francuska sobarica

П. С. Колко наплаћујете за радове, мислим ако некоме затреба?


Nisam jeftin. Primenjujem kanadske tarife.
Nema potrebe za persiranjem.
nurudin nurudin 21:05 21.12.2013

Re: Francuska sobarica

blogovatelj
П. С. Колко наплаћујете за радове, мислим ако некоме затреба?


Nisam jeftin. Primenjujem kanadske tarife.
Nema potrebe za persiranjem.


Зло и наопако би било да наплаћујеш по српским тарифама.
Jaril Jaril 22:16 21.12.2013

Re: Francuska sobarica

Зло и наопако би било да наплаћујеш по српским тарифама.

Српска тарифа је за семинарске радове 50-70 евра, за диплопмске радове 300-400 евра, а за докторске радове 600-800 евра, све зависи да ли укључује некаква истраживања, оригинални допринос или је само копи-пејст варијанта. Академски чланци за објављивање се воде као семинарски рад, с тим што ако укључују и coaching за евенталну дискусију онда су 100 евра.

nurudin nurudin 22:27 21.12.2013

Re: Francuska sobarica

за докторске радове 600-800 евра


Само???
Собзиром да година на докторским кошта 1500 евра, ово је заиста бедна цифра. Јариле, помешао си ти овде нешто, па толико коштају испити на појединим факултетима.

Или је ово тарифа на оним факултетима из Мрдуше Доње?
Jaril Jaril 22:45 21.12.2013

Re: Francuska sobarica

па толико коштају испити на појединим факултетима.

Па зато што професори имају име.

Пази, мени су овако пренели, тако да је информација из друге, можда и треће руке. И вероватно је везана само за музичке факултете.
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 08:07 22.12.2013

Re: Francuska sobarica

Jaril
а за докторске радове 600-800 евра,


Au, što je je jeftino, džabdžabe, što kažu. A ja se, svojevremeno, onoliko namučio - 5 godina istraživao, eksperimentisao, interpretirao, pisao... Šta ćeš kad se rodiš u pogrešno vreme.
Anonimni Pojedinac Anonimni Pojedinac 13:50 22.12.2013

Re: Francuska sobarica

Jaril
Зло и наопако би било да наплаћујеш по српским тарифама.

Српска тарифа је за семинарске радове 50-70 евра, за диплопмске радове 300-400 евра, а за докторске радове 600-800 евра, све зависи да ли укључује некаква истраживања, оригинални допринос или је само копи-пејст варијанта. Академски чланци за објављивање се воде као семинарски рад, с тим што ако укључују и coaching за евенталну дискусију онда су 100 евра.Pa valjda doktorski radovi po definiciji ukljucuju istrazivanja i originalni doprinos?
leeanna leeanna 14:12 22.12.2013

Re: Francuska sobarica

Српска тарифа је за семинарске радове 50-70 евра, за диплопмске радове 300-400 евра, а за докторске радове 600-800 евра


ovo su veoma niske cene ako se uzme u obzir, na primer, samo cena korekture završenog master rada ili profesionalni prevod rada na strani jezik.
Jaril Jaril 12:10 23.12.2013

Re: Francuska sobarica

Anonimni Pojedinac
Pa valjda doktorski radovi po definiciji ukljucuju istrazivanja i originalni doprinos?


А мене лариса прозива да сам наиван.
jepet jepet 10:06 21.12.2013

Rekla bih

da je kod nas situacija i gora jer se kroz celo skolovanje (odnosi se i na fakultet) prepisivanje posmatra kao nesto sto je "cool" a klinci koji ne prepisuju su "streberi", "cepulje" i sl. Plagijati ne samo da se ne sankcionisu vec se oni koji bi ih prijavili vredjaju i postaju cak i predmeti pretnji svojih "kolega".

Strasno je kada prosvetni radnik ucestvuje u tome. I na zalost, ne verujem da je retkost.

Pitanje je kako tome stati na put? Krenuti od onih koji edukuju edukatore i zavesti rigorozne kontrole? KOliko unazad ici sa tim kontrolama? Koliko danas mocnih ljudi u Srbiji bi se naslo na tom spisku? Imajuci na umu sastav Antikorupcijskog tima Ministarstva prosvete - sticem utisak da bi ih bilo previse...
nurudin nurudin 13:26 21.12.2013

Re: Rekla bih

da je kod nas situacija i gora jer se kroz celo skolovanje (odnosi se i na fakultet) prepisivanje posmatra kao nesto sto je "cool" a klinci koji ne prepisuju su "streberi", "cepulje" i sl. Plagijati ne samo da se ne sankcionisu vec se oni koji bi ih prijavili vredjaju i postaju cak i predmeti pretnji svojih "kolega".


Ма, данас је преписивање читав бизнис, разрађује се до детаља. Дани и сати се потроше у развијању стратегија како преписати и подвалити наставнику. Нажалост, све више родитеља учествује у томе, и не види баш никакав проблем. Колеге, велики број, кажу: добро, потрудило се дете, треба да га наградимо. То кажу и остану живи.
Тужно је што нису свесни да подваљују сами себи.
inco inco 14:51 21.12.2013

Re: Rekla bih

nurudin
Ма, данас је преписивање читав бизнис, разрађује се до детаља. Дани и сати се потроше у развијању стратегија како преписати и подвалити наставнику.


Teška je ironija što uspešni i ozbiljni 'prepisivači' često utroše daleko više vremena i truda da osmisle prevaru nego što bi im trebalo da štivo koje 'zahteva' prepisivanje - nauče. Ja se sećam kroz maglu koliko sam utrošio jedared vremena da napravim olovke sa 'prozorčićem' i napišem dovoljno sitne rotacione puškice kako bih na njih stavio raznorazne formule za proračunavanje površina i zapremina. Čak zbog ograničenja u veličini osmislio i sopstvenu one-line notaciju za matematičke formule. A sve to sam inače mogao i sam izvesti on the spot da sam samo hteo da razmišljam i da se potrudim.

Dobro, granted, bilo je negde satisfakcije u tome što sam našao kreativan i uspešan način da 'zajebem sistem' i što sam kasnije te olovke prodavao, a proces osmišljavanja i izrade je bio daleko interesantniji od učenja napamet suvoparnih formula - šta ću kad mi tada niko nije bio objasnio da matematiku treba razumeti i da već naučeni fundament može da se iskoristi da se lako nadogradi na to umesto da se bubaju formule napamet.

Ono što tad nisam shvatao, niti mi je iko rekao, je da me takav pristup polako pretvara u matematičkog duduka, a matematika je maternji jezik prirode i ako je to tebi strani jezik teško da ćeš razumeti svet oko sebe. A jezici se uče dok je još mozak 'mekan', posle ide to mnogo teže. Srećom, ubrzo zatim me prilično zainteresovala fizika, nešto kasnije i elektronika, posle se prešaltao na softver - pa hteo ne hteo morao sam da naučim matematiku da bih se time bavio, no i dalje nosim hendikep još od početka ove priče što me sprečava da se propisno udubim u stvar koja me fascinira do imbecilnosti - kvantnu mehaniku. Čim se dođe do kompleksnije matematičke analize pa počnu da iskaču sistemi diferencijala i integrala na sve strane dođem do zaključka da sam previše glup da bih uvrnuo mozak oko toga i da, i ako znam kako da nešto sračunam, jednostavno ne razumem šta se tu zapravo dešava. Onda pobegnem nazad u programiranje da tu zadovoljavam svoju glad za apstrakcijom i mentalnom gimnastikom - kad nema kiše, dobar je i grad.

Eto, pa vi prepisujte matematiku (ili još gore, smatrajte da je ista nepotrebna)... posle ćete se natenane kajati kad poželite da nešto razumete i dođete do zaključka da ste tupadžije. A onda vam razni šarlatani mogu prodavati šta god požele - oni tvrde da razumeju svet a vi nemate načina da to proverite. Prepisuj brzo, kajaćeš se polako...
blogovatelj blogovatelj 15:22 21.12.2013

Re: Rekla bih

Ма, данас је преписивање читав бизнис, разрађује се до детаља. Дани и сати се потроше у развијању стратегија како преписати и подвалити наставнику.


Dok to ranije nije bio slučaj, jel da?
Nego baš danas, vlada je pretpostavljam kriva za to.
angie01 angie01 15:41 21.12.2013

Re: Rekla bih

da je kod nas situacija i gora jer se kroz celo skolovanje (odnosi se i na fakultet) prepisivanje posmatra kao nesto sto je "cool" a klinci koji ne prepisuju su "streberi",


u kaficu u kome ja pijem kafu, sede i studenti megableje i videla sam X puta, kada ekipa za stolom, preko bubice cita nekom na ispitu odgovore na pitanja.
docsumann docsumann 15:49 21.12.2013

Re: Rekla bih

inconurudin nurudin 16:31 21.12.2013

Re: Rekla bih

angie01
da je kod nas situacija i gora jer se kroz celo skolovanje (odnosi se i na fakultet) prepisivanje posmatra kao nesto sto je "cool" a klinci koji ne prepisuju su "streberi",


u kaficu u kome ja pijem kafu, sede i studenti megableje i videla sam X puta, kada ekipa za stolom, preko bubice cita nekom na ispitu odgovore na pitanja.


Енџи, да не верујеш, једном нас је секретарица градоначелника избацила из канцеларије, јер је морала својој другарици да диктира питања у сред радног времена и то са службеног телефона.
nurudin nurudin 16:33 21.12.2013

Re: Rekla bih

Nego baš danas, vlada je pretpostavljam kriva za to.


Зашто Влада, кривица је у сваком од нас појединачно.
Нема потребе за политизацијом.
А, од садашње Владе се очекује да томе стане на пут, колико може.
docsumann docsumann 16:40 21.12.2013

Re: Rekla bih

nurudin
angie01
da je kod nas situacija i gora jer se kroz celo skolovanje (odnosi se i na fakultet) prepisivanje posmatra kao nesto sto je "cool" a klinci koji ne prepisuju su "streberi",


u kaficu u kome ja pijem kafu, sede i studenti megableje i videla sam X puta, kada ekipa za stolom, preko bubice cita nekom na ispitu odgovore na pitanja.


Енџи, да не верујеш, једном нас је секретарица градоначелника избацила из канцеларије, јер је морала својој другарици да диктира питања у сред радног времена и то са службеног телефона.eto, ima i obrazovanih u sistemu, sekretarica zna znanje
angie01 angie01 17:22 21.12.2013

Re: Rekla bih

vam razni šarlatani mogu prodavati šta god požele -


jeste, sve si u pravu, samo kako da sprecimo da matis, koji i ja smatram veoma vaznim predmetom i smatram da sva deca MORAJU da nauce barem osnove, da razumeju i zavole, predaju nastavnice koje to ne umeju ili ne zele ili ne vole ili nesto sto ih tera da ne budu dobri prosvetno radnici,...
Jukie Jukie 18:37 21.12.2013

Re: Rekla bih

angie01
da je kod nas situacija i gora jer se kroz celo skolovanje (odnosi se i na fakultet) prepisivanje posmatra kao nesto sto je "cool" a klinci koji ne prepisuju su "streberi", u kaficu u kome ja pijem kafu, sede i studenti megableje i videla sam X puta, kada ekipa za stolom, preko bubice cita nekom na ispitu odgovore na pitanja.

E današnja tehnologija... kad sam ja išao u srednju školu, morao si da budeš hrabar pa da sediš u poslednjoj klupi gde nastavnici mogu da te vide
Naravno sa 40 đaka u odeljenju nastavnik vidi samo najbližih dvanaestak, a za one pozadi i očekuje da rade nešto deseto
nurudin nurudin 20:05 21.12.2013

Re: Rekla bih

docsumann
nurudin
angie01
da je kod nas situacija i gora jer se kroz celo skolovanje (odnosi se i na fakultet) prepisivanje posmatra kao nesto sto je "cool" a klinci koji ne prepisuju su "streberi",


u kaficu u kome ja pijem kafu, sede i studenti megableje i videla sam X puta, kada ekipa za stolom, preko bubice cita nekom na ispitu odgovore na pitanja.


Енџи, да не верујеш, једном нас је секретарица градоначелника избацила из канцеларије, јер је морала својој другарици да диктира питања у сред радног времена и то са службеног телефона.eto, ima i obrazovanih u sistemu, sekretarica zna znanje
Да, да -- са све ,,дебелом" књигом испред себе, и обележеним питањима, пуцала је од знања. :)
nurudin nurudin 20:07 21.12.2013

Re: Rekla bih

Prepisuj brzo, kajaćeš se polako...


blogovatelj blogovatelj 21:12 21.12.2013

Re: Rekla bih

Rekla bih
da je kod nas situacija i gora jer se kroz celo skolovanje (odnosi se i na fakultet) prepisivanje posmatra kao nesto sto je "cool" a klinci koji ne prepisuju su "streberi", "cepulje" i sl.Na drugoj godini fakulteta sam imao predmet Politička ekonomija. To je svaki student elektrotehnike od renomea prepisivao, jer je bio najsporedniji predmet na faksu posle ONO i DSZ i Socijalističkog samoupravljanja. Da, da... I socijalističko samoupravljanje sam polagao, jesam...
Pošto sam imao nekog velikog lufta do tog ispita, jedno tri nedelje, a svi su mi ostali ispiti koje sam prijavio prošli, ja rešim da ne prepisujem, nego da naučim.
I naučim...
Dođe ispit, pun amfiteatar...
Svi prepisuju, sem mene. I asistent zna da svi prepisuju, jer se to generacijama pre toga tako polagalo.
Kad je on na jednoj strani prostorije, studenti na drugom kraju pišu u turbo režimu, a oni oko asistenta šatro razmišljaju i čekaju da se on odmakne. Kad promeni stranu, ovi što su do tada "razmišljali" počinju brzinom munje da prepisuju, a oni koji su do tada štancali se naprasno zamisle...
Jedino sam ja bio endemska vrsta koja je pisala i kada je on u blizini. I čovek primeti, pa mu ništa nije jasno. Zagleda me ceo ispit, vidim da sam mu čudan.
Pred kraj ispita dođe kod mene i jedino meni ispretura papire, jer nije mogao da veruje da postoji neko ko je naučio. Pregledao me skroz, samo što me nije klistirao, pa kada se uverio da ne prepisujem reče mi - Svaka čast!
Ispit prošao, izašli rezultati. Svi dobili devetke i desetke, ja sedmicu.
alselone alselone 21:38 21.12.2013

Re: Rekla bih

Ispit prošao, izašli rezultati. Svi dobili devetke i desetke, ja sedmicu.


zilikaka zilikaka 21:51 21.12.2013

Re: Rekla bih

Ispit prošao, izašli rezultati. Svi dobili devetke i desetke, ja sedmicuTako sam ja svojevremeno skupila kolegu sa Mašinskog i cimerku sa Medicinskog, oboje nadobudni da jure prosek, da zajedno (svo troje) spremamo ONO i DSZ.
Njih dvoje oboje prethodno učili, pa da se međusobno preslišavaju, a ja nisam pročitala, pa šta uvatim za jedno veče. Računam, kolko da bude za prolaz.

Počeli oni, pitanje po pitanje, a meni samo bilo bitno da zapamtim kakav ide odgovor, da to ne pomešam, al što konkretnije i konciznije.

Bio ispit, ona dobila osam, on devet, a meni profesor čestitao zasluženu desetku, jer "konačno neko nije muljao i petljao nego pričao tačno šta treba i kako treba".
Nije mu zameriti. Kažu, bio penzionisani oficir.

Oni moji sirotani nisu mogli da se oporave danima.

nurudin nurudin 22:01 21.12.2013

Re: Rekla bih

izašli rezultati. Svi dobili devetke i desetke, ja sedmicu.


Гора ситуација је кад ти асистент као узоран рад на који треба да се угледају и остали студенти покаже рад колегинице која је за време испита седела испред тебе и од слова до слова преписала. Не знаш да ли да ошамариш асистента, да поједеш онај рад, или да скочиш са четвртог спрата. Али, ја сам крив -- требало је да одреагујем док је преписивала, па се касније не бих једио.

Anonimni Pojedinac Anonimni Pojedinac 13:53 22.12.2013

Re: Rekla bih

jepet
da je kod nas situacija i gora jer se kroz celo skolovanje (odnosi se i na fakultet) prepisivanje posmatra kao nesto sto je "cool" a klinci koji ne prepisuju su "streberi", "cepulje" i sl. Plagijati ne samo da se ne sankcionisu vec se oni koji bi ih prijavili vredjaju i postaju cak i predmeti pretnji svojih "kolega".Ovo je kljuc naseg problema. Deca se od malih nogu uce pogresnim vrednostima. I onda, naravno da imas negativnu selekciju, kada ti je vrednosni sistem postavljen naopacke.
tetkino tetkino 10:09 21.12.2013

Resavska škola

U toku svog školovanja "po Bolonji" studenti su dužni da izfabrikuju gomilu seminarskih radova i drugih pisanija.
Koje onda neko mora da čita.
I ocenjuje.
I sav taj posao ode u vetar.
Niti oni šta pametno pišu, niti profesor ima kad to da čita/ocenjuje, jer i profesor ima gomilu radova da objavi, od toga mu zavise poeni i plata i poziciji na fakultetu.

Rešenje je jednostavno. Profesor uzme 2-3 knjige na engleskom - koje su mu potrebne, a zatim njihov sadržaj odštampa i izdeli na grupe od po 20 do 30 strana i podeli studentima kao seminarski.
Njihova duznost je da to prevedu.
Onda to profesor skupi na gomilu, kompajlira, sredi i napiše knjigu ili barem strucni tekst, koji potom obavezno objavi u Bugarskoj, Rumuniji, Makedoniji, BiH ili CG - jer se mnogo više bodova dobije za objavljivanje naučnih radova u inostranstvu nego u zemlji.

Forma je zadovoljena, ocene su podeljene, svi su srećeni.
I Ministarstvo i profesori i studenti - i svi su naučeni da tako treba.

U svakoj oblasti našeg života, uvek forma ima prednost na suštinom.
Zato nam je ovako kako nam je. I zato smo ovakvi kakvi smo.
nurudin nurudin 13:29 21.12.2013

Re: Resavska škola

tetkino
U toku svog školovanja "po Bolonji" studenti su dužni da izfabrikuju gomilu seminarskih radova i drugih pisanija.
Koje onda neko mora da čita.
I ocenjuje.
I sav taj posao ode u vetar.
Niti oni šta pametno pišu, niti profesor ima kad to da čita/ocenjuje, jer i profesor ima gomilu radova da objavi, od toga mu zavise poeni i plata i poziciji na fakultetu.

Rešenje je jednostavno. Profesor uzme 2-3 knjige na engleskom - koje su mu potrebne, a zatim njihov sadržaj odštampa i izdeli na grupe od po 20 do 30 strana i podeli studentima kao seminarski.
Njihova duznost je da to prevedu.
Onda to profesor skupi na gomilu, kompajlira, sredi i napiše knjigu ili barem strucni tekst, koji potom obavezno objavi u Bugarskoj, Rumuniji, Makedoniji, BiH ili CG - jer se mnogo više bodova dobije za objavljivanje naučnih radova u inostranstvu nego u zemlji.

Forma je zadovoljena, ocene su podeljene, svi su srećeni.
I Ministarstvo i profesori i studenti - i svi su naučeni da tako treba.

U svakoj oblasti našeg života, uvek forma ima prednost na suštinom.
Zato nam je ovako kako nam je. I zato smo ovakvi kakvi smo.До словца је баш тако, нажалост. Зато што смо болоњски систем схватили криво, и ту пронашли начин да забушавамо. Идеја бројних семинарских радова је одлична, али да тај број прочита и квалитетно прегледа једа професор је неизводљива. И, онда крене филозофија -- снађи се. :(
angie01 angie01 15:42 21.12.2013

Re: Resavska škola

Зато што смо болоњски систем схватили криво,


ova nasa bolonja, nije ni prosla pored one prave.
Jelica Greganović Jelica Greganović 17:58 23.12.2013

Re: Resavska škola


ova nasa bolonja, nije ni prosla pored one prave.

Bogami, nije uteha, al ni u Sloveniji nije bolje, mislim da je glavna disciplina kako usvojiti Bolonju i onda je zaobići u što širem luku.
nurudin nurudin 22:06 23.12.2013

Re: Resavska škola

Jelica Greganović

ova nasa bolonja, nije ni prosla pored one prave.

Bogami, nije uteha, al ni u Sloveniji nije bolje, mislim da je glavna disciplina kako usvojiti Bolonju i onda je zaobići u što širem luku.


Баш вала дисциплина. Као да се утркују ко ће је успешније заобићи.
jedi-knight jedi-knight 10:40 21.12.2013

...

Dobar deo fakultetskih udžbenika iz oblasti kojom se bavim ima potpuno identične čitave pasuse, primere, ilustracije, grafikone iz značajnih, uglavnom američkih, udžbenika. Najveći apsurd je kada naletim na bukvalno ili potpuno pogrešno prevedene stručne nazive ili ključne reči. Npr engleska reč evidence ( dokaz ), se na svakom mestu gde se pojavljuje vodi kao evidencija[u][/u], što potpuno menja smisao ne samo delova teksta, već i definicija što ukazuje i na površnost, da ne kažem nekompetentnost.
U najmanju ruku, sramota.
tetkino tetkino 11:42 21.12.2013

Re: ...

Udžbenici za srednje stručne škole su "sasečeni" fakultetski udžbenici.
Fakultetski udžbenici su obično 5x deblji od onih za srednju školu.

Kako ih skratiti?

Uzmeš i objaviš svako peto poglavlje ili uzmeš pa objaviš sva poglavlja ali samo svaki peti pasus ili objaviš sva poglavlja i sve pasuse ali samo po svaku petu rečenicu.

Ako uzmete udžbenike iz psihologije, ekonomije, prava za srednje stručne škole možete se lako uveriti u ovo.

A već napisah kako se pišu knjige za fakultet.
I onda se čude što deca ne mogu da uče iz njih.

Inače, ta učiteljica iz priče, je dobra učiteljica.
Ona se "snašla". I uči decu kako da se "snađu" u svetu u kome žive.
Ne u nekom imaginarnom, pravičnom svetu, gde se prepoznaje i ceni rad, red, poštenje, znanje...
Ona im daje realno znanje kako se "provući" i opstati i ostati ovde i sada.
I đak i učiteljica su stvarni, realni likovi.
Samo je taj "profesor" iz srednje malo kao iz bajke ispao.
nurudin nurudin 13:35 21.12.2013

Re: ...

Ona im daje realno znanje kako se "provući" i opstati i ostati ovde i sada.
I đak i učiteljica su stvarni, realni likovi.


Да, реална да реалнија не може бити. :(

Samo je taj "profesor" iz srednje malo kao iz bajke ispao.

nicknaylor nicknaylor 13:54 21.12.2013

Hm hm

ima li tu igde krivice roditelja ?

Je li dete kad udje u skolu neoblikovani plastelin pa je obrazovni sistem apsolutni i jedini krivac ?

Da li drustvo koje na posredan nacin kontrolise budzet obrazovanja odgovorno za kvalitet nastavnog osoblja ?

Jesu li rande navike deteta, njegova motivacija, zelje aspiracije nesto sto treba da ugradi samo obrazovni sistem ili i roditelji ?

Koliko je knjiga to dete procitalo dok je stiglo do osnovne skole ? Da li mu je neko razvio osecanje/potrebi da cita nesto, saznaje da ima radoznao mozak ?

Meni se cini da danasnja civilizacija ide u smeru da je posao roditelja da se igraju sa decom i budu drugari a da se te teske teme ostave za skolu jer su oni placeni.

Trend u svim civilizacijama sveta je da pad drustvenog polozaja nastavnika u osnovnoj i srednjoj skoli dovodi do toga da ce se u daljoj standardizaciji programa i plana to nastavno osoblje baviti samo prenosom materijala koji je zakonski propisan minimum. Stavise obrazovanje ce postati neki vid "consulting service"-a u kojoj te nastavnik/profesor usmerava a veci deo posla je na tebi kuci…

Taj tvoj individualni primer je samo jedan mali delic sire price. Preporucujem ti da uporedis stanje obrazovnih sistema u Norveskoj i Finskoj i da razmislis malo dublje o tome.
nurudin nurudin 14:12 21.12.2013

Re: Hm hm

Наравно да има кривице родитеља, па без њихове подршке безрезервне деца то не би могла да раде.
Иди, сине -- шта те брига, средићемо ми то, наћи ћемо везу -- ко је па тај наставник који теби неће да поправи оцену. Заједно са ученицима и учитељицама развијају стратегије за преписивање.
Нажалост, и међу колегама има таквих родитеља.
milisav68 milisav68 14:25 21.12.2013

Re: Hm hm

nurudin
Наравно да има кривице родитеља, па без њихове подршке безрезервне деца то не би могла да раде.

Pa gde je problem?
nurudin nurudin 14:30 21.12.2013

Re: Hm hm

milisav68
nurudin
Наравно да има кривице родитеља, па без њихове подршке безрезервне деца то не би могла да раде.

Pa gde je problem?


Проблем је у томе што се учитељица школовала да буде учитељица и а не преписивачица, и што је као педагог потпуно посрнула.
И сад, родитељи кажу: кад могу учитељице, могу и деца, што да не... И тако у круг!
Наравно, кривица родитеља се не умањује.
milisav68 milisav68 14:56 21.12.2013

Re: Hm hm

nurudin
Проблем је у томе што се учитељица школовала да буде учитељица и а не преписивачица, и што је као педагог потпуно посрнула.
И сад, родитељи кажу: кад могу учитељице, могу и деца, што да не... И тако у круг!
Наравно, кривица родитеља се не умањује.

Ajde malo da se izmaknemo, a ko je kriv što je učiteljica posrnula?

inco inco 15:03 21.12.2013

Re: Hm hm

milisav68
Ajde malo da se izmaknemo, a ko je kriv što je učiteljica posrnula?


Društvo - jer je stvorilo i održava ovakav sistem.
Učiteljica - jer pristaje na sistem i još ga više produbljuje.

Postojanje kolektivne krivice ne apsolvira od lične odgovornosti jer kolektivna krivica i nastaje iz skupa ličnih krivica svakog člana tog kolektiva. Ako većina pristaje na sistem, koj' se onda andrak bunimo i kukamo - pa zar nije ovo baš to što smo želeli?
nurudin nurudin 16:24 21.12.2013

Re: Hm hm

Postojanje kolektivne krivice ne apsolvira od lične odgovornosti jer kolektivna krivica i nastaje iz skupa ličnih krivica svakog člana tog kolektiva. Ako većina pristaje na sistem, koj' se onda andrak bunimo i kukamo - pa zar nije ovo baš to što smo želeli?Пристаје јер им одговара, у муљу се најлакше сналазе, само да се провуку, сви су сконценрисани на сад, одмах и тренутно -- то су наше крилатице.
gedza.73 gedza.73 18:38 21.12.2013

Re: Hm hm

nicknaylor
ima li tu igde krivice roditelja ?
Šta je to 'jubilarna nagrada'?
Koliko ima zaposlenih u prosveti?
Čime se vrednuje njihov rad?
Da li je prosvetarsko strukovno udruženja ikada zatražilo reorganizaciju i racionalizaciju nastavničkog kadra?

Sve u svemunurudin nurudin 19:58 21.12.2013

Re: Hm hm

Sve u svemu


... да узмеш конопац, па да се обесиш...

Читава ситуација у просвети подсећа ме на овај клип...mirelarado mirelarado 23:40 21.12.2013

Re: Hm hm

Postojanje kolektivne krivice ne apsolvira od lične odgovornosti jer kolektivna krivica i nastaje iz skupa ličnih krivica svakog člana tog kolektiva. Ako većina pristaje na sistem, koj' se onda andrak bunimo i kukamo - pa zar nije ovo baš to što smo želeli?


Ово је кључно. Што мање прилагођавања накарадном систему, што савеснији лични рад, једино се тако нешто може променити.
Jukie Jukie 15:19 21.12.2013

To su neka mnogo glupa deca

To su neka mnogo glupa deca.

Idu u srednju školu, zaprdeli tolike godine, deceniju i po u 21.veku a ne umeju sami da koriste gugl, nego još idu kod jedne učiteljice da im ona piše sastave na nivou srednje škole, ajde da su otišli kod studenta ili diplomiranog (iz kojeg predmeta se već piše sastav, npr. biologije ili fizike) nego kod učiteljice koja je možda imala jedan semestar gradiva iz svakog srednjoškolskog predmeta a ostatak sve sama ovakva i onakva metodika (koja je potpuno nepotrebna za potrebe prepisivanja)
nurudin nurudin 16:13 21.12.2013

Re: To su neka mnogo glupa deca

Idu u srednju školu, zaprdeli tolike godine, deceniju i po u 21.veku a ne umeju sami da koriste gugl, nego još idu kod jedne učiteljice da im ona piše sastave na nivou srednje škole, ajde da su otišli kod studenta ili diplomiranog


Учитељица је иначе била државни стипендиста, једне престижне стипендије, па деца рачунају, ко ће, ако неће она -- деца рачунају да учитељица неће да користи Гугл и копипејс варијанте, јер се представља за креативну учитељицу-лингвисту. Деца, дакле, још увек верују учитељицама које им шаљу поражавајуће поруке.
cybernaut cybernaut 15:22 21.12.2013

kontekst

Ako dozvolite, samo da stavim u kontekst plagijarizam i koncept intelektualne svojine.


Dokle god se smatra da je kreativan onaj ko je neobavešten i ko se sujeverno plaši pretrage na internetu, da pročita šta su njegovi prethodnici radili, dotle ćemo izmišljati toplu vodu. Zato valjda Lazanski kaže javno "ja ne korisitm internet, sve sam svoje knjige 'sam pisao'". LOL.

Tužno je što je u ovoj zemlji prosek prihvatljiv. I to, čini mi se, nema veze sa izdvajanjem za nauku i kulturu, već sa nečim duboko paganskim, komunitarnim, onim što Rusi zovu "uravnilovka".

Socijalni momenat - to da biti profesor odavno nije čestito građansko zanimanje već da to ostaje onima "resto", koji druge talente nemaju i koji su spremni da im SPS kroji kapu jer SPS vlada školama ovde, je posebna priča.


Skrenula bih vam pažnju, nadam se da se niko neće uvrediti zbog toga, na kurs koji je zauzela država Srbija. Naime formirana je Srpska antipiratska agencija >> (da, da! ) koja će se baviti "zaštitom intelektualne svojine", odnosno - cajki, Grand produkcije i Zdravka Čolića.

Citiram: "osnovano zajedničko telo koje će imati za cilj da locira pirate u celom regionu, prijavi ih sudskim organima i obara nelegalne sajtove i divlje portale."

Da ne ulazim u to šta su "divlji portali" (ne moram ni ja sve da znam :) ujedaju možda? Nisu pitomi? Nemam pojma), ovo osnivanje agencije koja će u ime RS da "obara sajtove" je u najmanju ruku ....bizarno.

Dakle u Srbiji se intelektualnom svojinom smatraju CD-ovi koji su se besplatno delili uz prašak za veš i MTS pre-paid SIM karticu. Ipak, kopije ovoga će država lično da skida sa interneta, čak piše i da su angažovali "legalne hakere" za to.

Nije da mi smeta.
Što se mene tiče, jednom kada se skupe na jedno mesto, biće lakše zaobići taj sadržaj (mada ga ja ni sada ne vidim). Samo sam htela da dam doprinos razumevanju specifičnosti tržišta Srbije kada je reč o, o bože velikih li reči, intelektualnoj svojini.

Ova zemlja je pre samo 150 godina bila poznata po trgovini svinjama, ne po književnosti ili fizici.
Budžet za kulturu i nauku zajedno iznosi 0,0xy BDP-a.
Zemlja sa ovoliko zanemarljivo malom kulturnom (ne trash, već kulturnom!) produkcijom trebala bi da omoogući deljenje kulture bez kazne, i da proglasi da javni domen počinje, na primer, 24 meseca od objave....

A koliko je intelekta potrebno da se napiše tekst turbo folk pesme?
nurudin nurudin 16:19 21.12.2013

Re: kontekst

Tužno je što je u ovoj zemlji prosek prihvatljiv.


Просечност, прилагодљивост и сналажљивост у најгорем могућем виду.
cybernaut cybernaut 16:23 21.12.2013

Re: kontekst

nurudin
Tužno je što je u ovoj zemlji prosek prihvatljiv.


Просечност, прилагодљивост и сналажљивост у најгорем могућем виду.A "snalažljivost" ima posebno značenje
nurudin nurudin 16:27 21.12.2013

Re: kontekst

cybernaut
nurudin
Tužno je što je u ovoj zemlji prosek prihvatljiv.


Просечност, прилагодљивост и сналажљивост у најгорем могућем виду.A "snalažljivost" ima posebno značenje


Замислите када колеге у школи кажу за ученика који је преписивао и муљао: Па, добро, снашло се дете, и то треба ценити...
blogovatelj blogovatelj 16:36 21.12.2013

Proračun transformatora

U četvrtoj godini srednje škole dobili smo projektni zadatak proračuna transformatora.
Dobili smo par meseci vremena da se sve odradi kako treba i na vreme.
Bilo je potrebno proučiti knjižicu u kojoj je sve bilo objašnjeno, onda sve izračunati, a onda i sve to spakovati u projekat.
Svako je dobio drugačiji projekat da ne bi prepisivali jedni od drugih.
Knjižicu sam sa lakoćom pročitao za jedno pet dana. Par dana mi je bilo potrebno da sve proračunam.
Onda je došao najteži deo posla.
Nije bilo kompjutera. Sve ispisati tehničkim pismom, sve iscrtati.
Pa sve istuširati!
Prođe par dana... Na odmoru se požalim drugarici iz odeljenja.
A ona nađe spasonosno rešenje.
Kaže - Aj ti proračunaj moj trafo, a ja ću sve da iscrtam.
I tako i bude.
Za njen proračun bio mi je potreban jedan dan, jer sam već malo prakse stekao.
Onda čuju ortaci iz odeljenja, pa krenu da me moljakaju.
Sedamnaest projekata sam uradio u odeljenju. Nisam naplaćivao, tj cena je bila pivo. Jedno.
Onda se pročuje i po drugim odeljenjima.
Ali više nije bilo vremena, stigao sam samo jedan projektni zadatak da uradim povr' onih sedamnes' što sam pre toga odradio.
Taj sam naplatio dvaes marona.
Posle petog projekta bilo mi je potrebno 45 minuta za proračun.
I posle kažu nema para u Srbiji.
Ima! Nego bio komunizam, pa ovim svojima nisam naplaćiv'o. To je izgubljenih trista marona.
golubica.bg golubica.bg 20:00 21.12.2013

Re: Proračun transformatora

blogovatelj
U četvrtoj godini srednje škole dobili smo projektni zadatak proračuna transformatora.
Dobili smo par meseci vremena da se sve odradi kako treba i na vreme.
Bilo je potrebno proučiti knjižicu u kojoj je sve bilo objašnjeno, onda sve izračunati, a onda i sve to spakovati u projekat.
Svako je dobio drugačiji projekat da ne bi prepisivali jedni od drugih.
Knjižicu sam sa lakoćom pročitao za jedno pet dana. Par dana mi je bilo potrebno da sve proračunam.
Onda je došao najteži deo posla.
Nije bilo kompjutera. Sve ispisati tehničkim pismom, sve iscrtati.
Pa sve istuširati!
Prođe par dana... Na odmoru se požalim drugarici iz odeljenja.
A ona nađe spasonosno rešenje.
Kaže - Aj ti proračunaj moj trafo, a ja ću sve da iscrtam.
I tako i bude.
Za njen proračun bio mi je potreban jedan dan, jer sam već malo prakse stekao.
Onda čuju ortaci iz odeljenja, pa krenu da me moljakaju.
Sedamnaest projekata sam uradio u odeljenju. Nisam naplaćivao, tj cena je bila pivo. Jedno.
Onda se pročuje i po drugim odeljenjima.
Ali više nije bilo vremena, stigao sam samo jedan projektni zadatak da uradim povr' onih sedamnes' što sam pre toga odradio.
Taj sam naplatio dvaes marona.
Posle petog projekta bilo mi je potrebno 45 minuta za proračun.
I posle kažu nema para u Srbiji.
Ima! Nego bio komunizam, pa ovim svojima nisam naplaćiv'o. To je izgubljenih trista marona.


Znam bar jednu devojku koja zarađuje nešto sa strane pisanjem seminarskih radova)mislim da ih poznajem još, ali samo sam s njom baš pričala o tome). Kada sam je pitala zašto, reče da su njeni "klijenti" mahom dobri studenti koji zaista uče, ali ne stižu da odrade sve obaveze na fakultetu, te joj je savest čista. I još mi reče da se često dešava da za svoja empirijska istraživanja lažiraju podatke: samo ispišu sta im padne na pamet jer fizički nema vremena da odrade sve kako treba. I svi to znaju, uključujući i asistente i profesore, no mudro ćute. Ko zna, možda nešto od toga završi i objavljeno. A onda sam tu istu devojku pitala da mi pomogne oko kodiranja nečeg mog. Prilično jednostavan, pošten posao, koji bi bio i lepo plaćen. Nije imala vremena, približavali su se udarni ispitni rokovi...

nurudin nurudin 22:30 21.12.2013

Re: Proračun transformatora

Prilično jednostavan, pošten posao, koji bi bio i lepo plaćen.


Голубице, је л' ово понуда за посао?

Jukie Jukie 23:21 21.12.2013

Re: Proračun transformatora

golubica.bg

I još mi reče da se često dešava da za svoja empirijska istraživanja lažiraju podatke: samo ispišu sta im padne na pamet jer fizički nema vremena da odrade sve kako treba. ...

To me podseća na onu vežbu (mislim da smo bili četvrti srednje) merenje vagom, i prvo treba odrediti koliko se vaga trza kad se uključi (otkoči) a da nema predmeta koji se mere.
Vaga ostaje u nekom žm položaju i ne pomera se
Šta da radimo?
Profesorka: pa mrdnite je malo prstom pa vidite koliko se pomerilo da imate podatke za računanje
golubica.bg golubica.bg 23:37 21.12.2013

Re: Proračun transformatora

nurudin
Голубице, је л' ово понуда за посао?


Jok, bila pre nekoliko meseci, sad kasno
meehan meehan 18:19 21.12.2013

školski primer našeg školstva

To što bi neka učieljica/nastavnica mogla ovako raditi i nije daleko od onog što sistem i traži od nje! Da nam unazade decu! Kazem SISTEM TRAŽI, jer tako je trenutno, deca uče napamet matematiku, fiziku....sistemski je tako rešeno! Naučiti decu da se snađu, da se provuku kudgod sa što manje truda i rada.Sve uz moto ima vremena, radiće kasnije ceo život. Radiće za neku mizernu platu platu, pa će im dobro doći ono "da se snađu"!
A kako bi moglo bolje da se radi!? Pa eto, umesto veronauke kojoj nije mesto u skolama, zbog sekularnosti države, ali i različitosti po pitanju vere, deca treba da uče ETIKU! Da uče o tome šta je dobro i šta je ispravno, šta je moralno! Da se ponašaju u skladu sa moralnim normama zato što tako treba a ne iz straha od pakla, ili čega već. A još važnije je da uče LOGIKU, da nauče šta je istina, kako se do istine dolazi, kako se razmišlja logički ispravno....
Ovako je obrazovanje, umesto da bude najvažniji alat za vertikalnu društvenu pokretljivost, postalo alat kojim ste ova pokretljivost upravo sprečava. Klase ostaju svaka svojoj, sa još većim jazom, u svakoj sledećoj generaciji!
iqiqiq iqiqiq 22:32 21.12.2013

Re: školski primer našeg školstva

nejvažnije je da postoji interaktivna nastava, ne mogu današnja deca da sede mirno 6 ili 7 časova i da prepisuju sa table. To je bilo prevaziđeno i pre 30 godina, a danas je neodrživo i nepodnošljivo. Takav pristup puca po svim šavovima.
grebostrek.lurker grebostrek.lurker 22:50 23.12.2013

Re: školski primer našeg školstva

iqiqiq
nejvažnije je da postoji interaktivna nastava, ne mogu današnja deca da sede mirno 6 ili 7 časova i da prepisuju sa table. To je bilo prevaziđeno i pre 30 godina, a danas je neodrživo i nepodnošljivo. Takav pristup puca po svim šavovima.


Opet da ponovim divan primer iz Kalifornije vezano za interaktivnu nastavu: Stucali milijardu dolara da kupe svakom uceniku i nastavniku ipad tablet, pa jos neko morao da napravi interaktivni obrazovni softver za tablete, pa ispalo da mora da se obnavlja licenca za taj softver svake tri godine i da ce to da kosta jos 60 miliona godisnje.

LINK

a inace, uopste ne vidim sta fali kredi i tabli
iqiqiq iqiqiq 11:26 24.12.2013

Re: školski primer našeg školstva

a inace, uopste ne vidim sta fali kredi i tabli

"Cilj opravdava sredstva"

Nisam pominjala kredu niti tablete. Interaktivna nastava u mom kontekstu podrazumeva suštinu, a to je proaktivno učešće učenika u nastavi, pitanja, predlozi, podsticanje traženja dodatnih sadržaja van nastave, jednostavno podršku njihovom intelektualnom sazrevanju.

Način nastave sa prebukiranim odeljenjima u većim gradovima predstavlja gušenje bilo kakve interakcije sa učenicima. Tu ni tableti neće pomoći, tako da možemo da ostanemo na kredi, svejedno je.
grebostrek.lurker grebostrek.lurker 18:15 24.12.2013

Re: školski primer našeg školstva

iqiqiq
a inace, uopste ne vidim sta fali kredi i tabli

"Cilj opravdava sredstva"

Nisam pominjala kredu niti tablete. Interaktivna nastava u mom kontekstu podrazumeva suštinu, a to je proaktivno učešće učenika u nastavi, pitanja, predlozi, podsticanje traženja dodatnih sadržaja van nastave, jednostavno podršku njihovom intelektualnom sazrevanju.

Način nastave sa prebukiranim odeljenjima u većim gradovima predstavlja gušenje bilo kakve interakcije sa učenicima. Tu ni tableti neće pomoći, tako da možemo da ostanemo na kredi, svejedno je.


Neces verovati, i nastavnici tamo su rekli da bolje da su dali pare za manje razrede i obuku :)
iqiqiq iqiqiq 17:01 25.12.2013

Re: školski primer našeg školstva

grebostrek.lurker
Neces verovati, i nastavnici tamo su rekli da bolje da su dali pare za manje razrede i obuku :)

Sigurno je to suština, samo ko će da zavrne rukave i stisne srce i prizna glavni problem: prebukirane učionice, neravnomerno raspoređen nastavnički kadar i preobimna nastava. Činjenica da deca još od nižih razreda osnovne škole imaju po 10 i više predmeta, pa kako to rasporediti u nastavnu nedelju.

Umorićemo se valjda u nekom trenutku od pokušaja da opstanemo u lošem obrazovnom sistemu pa ćemo se valjda skoncentrisati da rešavamo suštinu. Onda će nastava biti mnogo lakša i deci i nastavnicima.

Do tada ćemo pržiti svoju energiju uzalud, sa stepenom korisnosti ispod 50%.
uros_vozdovac uros_vozdovac 19:28 21.12.2013

ma nema potrebe

za prepisivanjem, kupiš i ne misliš.
Jaril Jaril 22:20 21.12.2013

Тржиште

Ghostwriting, као и ghostcomposing, има значајно тржиште широм света и многим freelancer-има широм света представља значајан извор прихода.
principessa_etrusca principessa_etrusca 22:49 21.12.2013

Re: Тржиште

Ghostwriting је ипак нешто друго. Ту се никада не ради о креативном задатку, већ о вештини да се постојећа, већ интересантна прича стави на папир и да се у том процесу не убије њена занимљивост. Књиге које су резултат и нису читане због стила и начина како су написане, већ због приче познате личности која је у њиховом средишту.

Да не карикирам, то је као кад ангажујеш кувара да скува вечеру за твоје госте, али док они пристижу, ти си опасан кецељом
iqiqiq iqiqiq 22:30 21.12.2013

Istraživači u učionicama

"Nacionalni prosvetni savet i Nacionalni savet za visoko obrazovanje formirali su komisiju koja će predložiti standarde za akreditaciju studijskih programa za obrazovanje predmetnih nastavnika. To je jedna od mera koju najavljuju stručnjaci, u cilju poboljšanja kvaliteta inicijalnog obrazovanja nastavnika u Srbiji, rečeno je na jučerašnjem skupu čiji su organizatori Tim za reformu visokog obrazovanja, Nacionalni prosvetni savet i Tempus kancelarija u Srbiji "
Formirana komisija
cane cane 23:18 21.12.2013

.

Колеге, у будуће када дајете оцене, водите рачуна, можда сте оценили неку учитељицу, па дајте бар оцену више због колегијалности.


убудуће
nurudin nurudin 23:22 21.12.2013

Re: .

cane
Колеге, у будуће када дајете оцене, водите рачуна, можда сте оценили неку учитељицу, па дајте бар оцену више због колегијалности.


убудуће


Јест да буде, хвала.
Промакло.
iqiqiq iqiqiq 15:42 22.12.2013

Izvini na trolu

Ali evo tragedije koja čeka svoj trenutak

"Колико је Графичка школа спутана у блокади, директор Божовић дочарава и следећим примером: Градски секретаријат за образовање обезбедио је 1.800.000 динара за санацију крова који прокишњава, али тај посао није урађен, јер би новац за реконструкцију био конфискован за отплаћивање дуга чим би легао на школски рачун." Krov koji će da padne zbog prepucavanja odraslih

Samo da krenu snegovi i da onda naknadno kukamo za decom na koju se krov obrušio. Pobogu!

I o talentima
О њима се не зна много, држава се не утркује са давањем пара, а новинари иако забележе по неку медаљу, ретко долазе да виде место које је главни „кривац” што се име Србије чује на највећим научним такмичењима…

– Наши ђаци се са такмичења никада не враћају без медаља, а највећи проблем је што брига о талентима није институционално решена. Иако смо званично на буџету Министарства просвете и града Београда, ђаци се ипак сналазе како знају и умеју, а путовања им најчешће финансирају родитељи. Ево, сада су њих петоро били на такмичењу на Балију, четворо се вратило с медаљама, а само једна карта је коштала хиљаду евра"
Briga o talentima
angie01 angie01 16:34 22.12.2013

Re: Izvini na trolu

Briga o talentima


kakva bre briga za izuzetne u zemlji gde vlada negativna selekcija, pa, pobogu, oni su na prvi, drugi i sve ostale poglede jasan dokaz koliko su nista svi ovi namestenici, kojima je jedini adut politicko poltronstvo.

U zemlji Srbiji, cim neko pokaze integritet, znanje i sposobnost, kao da je sam sebe upisao na lisu za odstrel.
nurudin nurudin 16:52 22.12.2013

Re: Izvini na trolu

U zemlji Srbiji, cim neko pokaze integritet, znanje i sposobnost, kao da je sam sebe upisao na lisu za odstrel.


Да му поштено судимо, па да га стрељамо. :)
Черевићан Черевићан 16:06 22.12.2013

збора неима г.nurudin-е

знање деци јесте неопходно
то сви знају ето (иЈа и Ви)
ал' хаосом дууге транзиције
неће сметат' да су сналажљиви
nurudin nurudin 16:50 22.12.2013

Re: збора неима г.nurudin-е

Черевићан
знање деци јесте неопходно
то сви знају ето (иЈа и Ви)
ал' хаосом дууге транзиције
неће сметат' да су сналажљиви


Транзиција је крива. :)
Искрено, мишљења сам да су деце и њихова ,,сналажљивост" најмање криви, далеко већа одговорност је оних који форсирају, толеришу и подржавају такву вресту сналажљивости. Они морају да прођу кроз једну врсту духовне и интелектуалне транзиције (боље речено: катарзе).
tasadebeli tasadebeli 23:06 23.12.2013

Пепикин стомачић

nurudin

мора да буде добра учитељица (све су учитељице по дифолту добре),


А рудари сиромашни... Тако је то откако је света и века...

Зато у Пепикин стомачић и може да стане неколико стотина километара трансбалканске железнице (да не кажем Брзих пруга Србије)...

tetkino

U svakoj oblasti našeg života, uvek forma ima prednost na suštinom.
Zato nam je ovako kako nam je. I zato smo ovakvi kakvi smo.


nurudin nurudin 23:35 23.12.2013

Re: Пепикин стомачић

Тасо, до сад си гледао писмене задатке, па ниси могао да се јавиш раније, признај? :)
tasadebeli tasadebeli 01:27 24.12.2013

Re: Пепикин стомачић

nurudin
Тасо, до сад си гледао писмене задатке, па ниси могао да се јавиш раније, признај? :)

Не вреди да поричем, сапатниче!
Jukie Jukie 20:53 24.12.2013

Re: Пепикин стомачић

Pregledam pismene zadatke po povoljnoj ceni, prosečna ocena kako se dogovorimo unapred.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana