Literatura

pisma citalaca : Nena

World News RSS / 23.12.2013. u 18:05

USPON I PAD KNJIŽARA

Pre deset godina prijateljica koja se iz Beograda udala u Smederevo (manji grad blizu prestonice),  jer je izabranik njenog srca tamo posedovao neodoljivo potkrovlje, pogodno za svijanje luksuznog gnezda, pomislila sam kako je imala sreće što dobija gotov dom. Ipak, nakon što ga je opremila dizajnerskim nameštajem, a u ogromno kupatilo montirala đakuzi + tuš kabinu, rodila slatko detence i prošla euforiju poseta rođaka i prijateljica iz Beograda, koji su se svi odreda divili PROSTORU, pala je u duboki očaj. Mi odavde nismo razumeli zašto. Zašto - pitali smo.

“Kako ne razumete, pa Smederevo nema ni jednu jedinu knjižaru!” – ilustrovala je ona mizeriju mesta u kome je trebalo da provede život.

“Nema KNJIŽARU?Da li je to moguće?” pomislila sam.

Nemati tako harizmatično privčlačno, obećavajuće skroviše tokom šetnje nekim gradom, misaono uporište i mesto okosnice susreta, pa to je stvarno katastrofa!

Još veća beda bila je u tome što je Smederevo inače nekada bila srpska prestonica, još u XV veku, gde je čuveni Đurađ Branković izgradio predivnu, tada najveću ravničarsku tvrđavu u čitavoj Evropi! Tvrđava i dalje stoji, nekakve magarce su stavili u turističku ponudu na ulazu da jašu deca… ali osim tvrđave i lepih ulica sa kamenim glavama na kućama nije bilo nikakvog drugog SADRŽAJA!

Setila sam se toga dok sam šetala prestonicom Srbije, glavnom ulicom downtown-a gde su blistave radnje mamile novogodišnjim postavkama. Cene izloženih predmeta su, uprkos prazničnim sniženjima, bile astronomske. Bilo mi je žao što su knjižaru Plato na velikom platou pored četiri gradska fakulteta upravo zatvorili. Mnogi su komentarisali kako im je drago zbog toga jer su knjižaru vodili LOPOVI, dakle lopovi koji su se tu decenijama širili i šeprurili prodajući knjige i kafu u sopstvenom restoranu, a da nisu plaćali porez, plate, honorare, pa ni izdavače od čijih su knjiga živeli. Eto, zato je ljudima bilo drago. Meni ipak nije bilo drago. Kao da se vlasnici nisu mogli smeniti a dovesti malo manje lopovi, ili čak, možda i pošteni knjižari, pravi fanatici knjiga kojih u Beogradu sigurno ima na stotine! Ne, knjižara se morala ukinuti!

U nastojanju da ipak uđem u knjižare koje u najprometnijoj ulici rade do ponoći, obišla sam dve inače krcate. Bila sam zapanjena otkrićem da su se brda knjiga oko kojih se nije moglo proći sada pretvorena u bedne dolinice sa vrlo skromnom ponudom. Cene su bile oborene za 50%, a kupaca ipak nije bilo. Istini za volju, ni ja to nisam bila: htela sam da kupim ukrasni papir za božićne poklone. Vrtela sam se oko stalaka uvoznih artkala - ništa spektakularno. Prelazila sam rukom preko reljefnih printova na sjajnim površinama: preko diližansi, letećih balona I otkačenih mačaka. Nekada su imali pirinčani, bambusov i kakav sve ne – paučinast, rupičast i izgužvan papir… Oprezno sam se nagla nad cene. Kad to radim, uvek se setim izreke: ako gledaš cenu, znači da ne možeš imati stvar! Kakva potrošačko – šovinistička istina! Zaista, cene su bile sramotne! Za tabak šarenog papira trebalo je izdvojiti 2ili 3 , čak do 5 evra. Bacila sam pogled na knjige poređane unaokolo: mnoge su bile jeftinije od parčeta ukrasnog papira! Patriša Hajsmit samo 2,5 evra? Nedopustivo!

Izašla sam iz knjižare. Radije ću napraviti kolaž! Skoro sam na fejsu pročitala da neki frik drži radionice izrade kolaža! Dvočas 80 evra! Baš me zanima da li će neka dokona lujka zalutati na tu radionicu. Možda i hoće.

Ali ja neću dati novac na list papira koji je skuplji od čitave knjige! Ne! To je moja pobuna. A možda sledeći put neću imati čak ni gde da kupim tu gizdavu formu koja je cenom nadvisila suštinu i  sadržaj mesta na kome se prodaje… jer kako stoje stvari, jedna po jedna knjižara umire i u Beogradu… a sa njima, da li je potrebno reći – i naš duh ili duša čije se oči više ne mogu videti jer su oborene, jer su položene na tablete koje nosimo naokolo kao sopstvene pokretne knjižare i simbole naše tehnološke osvešćenosti dizajnirane ekskluzivno po meri naše beskrajne usamljenosti.

 

 

 

  



Komentari (7)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

appendix appendix 20:56 23.12.2013

...

Bilo je sjajnih knjižara sa kvalitetnom literaturom. Jedna od meni omiljenih, a koja je takođe ugašena, jesu Stubovi kulture.
Sada su se pojavile neke nove knjižare, koje imaju agresivnu kampanju, pa samim tim se forsiraju i manje kvalitetna izdanja, ali to ipak prolazi kod publike. Marketing je čudo...
BebaOdLonchara BebaOdLonchara 21:48 23.12.2013

Re: ...

Sada su se pojavile neke nove knjižare, koje imaju agresivnu kampanju, pa samim tim se forsiraju i manje kvalitetna izdanja, ali to ipak prolazi kod publike. Marketing je čudo...

pa eto, ja sam pre dva meseca kupila u tim istim sjajnim i šljaštećim knjižarama jedng sabata, saramaga i bernharda. to ti je isto kao kad uđeš u prodavnicu i pored gomile raznog šljašteće upakovanog i skupo dizajniranog đubreta (čipsa, sokova, gasiranih toksika, gumenih i plastičnih slatkiša, pašteta, parizera...) pronađeš i neko lepo vino, ili parmezan u kriške.
BebaOdLonchara BebaOdLonchara 21:43 23.12.2013

hm

pa ne možeš uvek sve od drugih da očekuješ da ti stvore. prijateljica je mogla sama da otvori knjižaru koja joj fali, i u kojoj bi, pored knjiga, nudila i kafu/čaj, a povremeno bi dovela nekog autora koji bi smederevcima čitao odlomke svojih radova, možda i nekog dečijeg pisaca, i eto! pored nedostajuće knjižare imala bi i - sadržaj.
Черевићан Черевићан 23:05 23.12.2013

једаред иш'о стари Амиџа . .

дал' на пиће (ил' међкњиге)
питало се одвајкада
одмакло се слабо нешто
дилема је гле и сада

кафеи су на све стране
кљижаре. . . позатваране
Vesna Knežević Ćosić Vesna Knežević Ćosić 10:08 24.12.2013

Re: једаред иш'о стари Амиџа . .

montirala đakuzi


šta fali džakuziju?
looping looping 16:54 24.12.2013

1

Kindle je majka.
110 funti ali "one-time-buy". Posle pročitanih petnaestak knjiga definitivno mi se isplatio.

Posle toga, download knjiga za đžabe i čitanje do besvesti.
Ja imam kindle touch 3G bez osvetljenja (duže mu traje baterija, ima više memorije od paperwhite-a).
I iskreno, kindle mi mnogo više odgovara od papirne knjige (za razliku od većine ljudi), ne znam zašto.
Nikako mi ne nedostaje miris papira, savijanje stranica, skupljanje prašine i slično.


meehan meehan 17:44 24.12.2013

sve je vise biblioteka

Dosao RTS u neko selo da pravi emisiju o zivotu na selu za deciji program. Uvate oni jednog cobana i pitaju ga kako on provodi radni dan:
" Ustanem oko 5, popijem dve, tri rakijice, doruckiujem, popijem dve tri rakijice, izvedem ovce na pasu, dok one pasu ja malo odmaram a i popijem koji gutljaj rakijice..."
Na to ga prekida reditelj recima:
"Alo covece, ovo je decija emisija. Nemoj tu da pricas kako se pijes po ceo dan, nego pricaj kako citas knjige, ides u pozoriste, nesto kulturno."
Krene coban ponovo:
"Ustanem oko 5 sati, procitam dve, tri knjige, doruckujem, procitam jos neku knjigu. Izvedem ovce na pasu, dok one pasu ja procitam pe'sest knjiga, vratim ih nazad kuci, sednem da se najedem, procitam jos ponesto 'nako. uzjelo! Posle jela idem u selo da se nadjem sa drustvom da svi idemo negde da citamo knjige. Obicno idemo u biblioteku, kod gazda Milisava. Kadkad se bibliotekarka naljuti pa nas izbaci, kaze dosadni smo,mlogo citamo! E mi ondaK idemo kod komsije Radisava jer on ima stampariju!"

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana