Društvo| Zdravlje| Život

Blagost prema ljudima

Jaril RSS / 28.12.2013. u 03:28

[Волети ближњег свог]

„А плод Духа јесте: (...) благост (...)"
Посланица Галатима, 5:22

Од Аристотела, преко светских духовних пракси - Будизма, Јудаизма, Хришћанства и Ислама, до савремених поставки психологије личности, па и до њу ејџ техника самопомоћи, важно место човековог духа јесте благост.

Гнев „праведника"

 „Оног, који је љут на прави начин, зваћемо благим."
Аристотел

Човека свакодневно заболи много ствари у свету који га окружује: глад, сиромаштво, болест, насиље, злостављања, неосетљивост... Бомбардовање негативношћу од стране медија производи толико негативних емоција да се у човеку роди осећај да ће да „пукне". Тај осећај уме да остави негативне последице као што је слаб сан, лоша комуникација са окружењем, хронични осећај напетости. Тај осећај уме да произведе и бес који може да се искаже кроз неки облик вриска, али може и да произведе вербално, физичко или емотивно насиље над другим људима. И да, при том, буде праћен убеђеношћу да је то насиље исправан начин комуникације. Чин агресије ће, међутим, само појачати количину негативности у окружењу и та већа количина ће производити нове негативне емоције. Круг је затворен.

Говор благошћу

„Волети грешника, осуђивати грех."
Преподобни Јустин Ћелијски

или модерним језиком речено: мислити и говорити о појавама уместо о субјектима. Кроз овај приступ свету, изражава се спремност да се буде благ и према другима и према себи. Сваки говор који реферише на појединца или групу, активира его. Када год му се обрати са „ти", иницијална реакција организма је узбуњеност, „Шта ја?" То је урођени механизам нагона за опстанком који повећава будност организма у ситуацијама у којима је тај организам средиште збивања. Уколико том иницијалном обраћању уследи похвала, мозак створи добар осећај како би сам себе стимулисао на понављање акција и ситуација које су до тога довеле. Уколико следи покуда, мозак ствара лош осећај како би убудуће избегавао одређено понашање и такве ситуације. Окружење сигнализира мозгу које понашање значи опстанак његовог организма и какву реакцију да произведе.

„Ти"

Покуда става или акције која се користи формулацијом „Ти грешиш...", „Ти мораш да..." и уопште помиње „Ти..." - покреће одбрамбени механизам. Ако неко други зна шта организам мора, нагон за опстанком је у паници јер неки други организам зна боље. Ако се нешто мора а остало је неурађено, то је неопходност која није интернализована што је сигнал да је организам, са таквим мозгом, недовољан за постојање. Врло лако се може десити да мозак заузме контра позицију само да би доказао да је то што други говори погрешно (дакле, да произведе инат) и да је он, као такав какав је, довољан за постојање - чак и када се јави свест о сопственој деструкцији.

Уколико се иницијална одбрамбена реакција превазиђе и послуша наредба, подука, савет и стварно испостави да је одређена радња или да је одређени став користан, јавља се страхопоштовање према извору информације. Уколико се испостави да је на штету, јавља се презир или мржња. И једно и друго су драстичне реакције на туђ организам.

„Ви"

Одбрана од информације ће се активирати и када се упути покуда са формулацијом: „Ви сте...!" Отпор који се јавља у појединцу када се критика упути групи са којом се организам идентификује, последица је страха од одбацивања. Страх од одбацивања ради у два правца истовремено: страх од одбацивања од стране групе и страх од одбацивања од стране оних који групу нападају. Због ове дуалности, страх од одбацивања генерише драматична афективна стања, деструктивне исказе и деструктивне акције.

Оба правца се могу неутралисати на два начина:

1) или доказати да је мишљење, које дошло ван групе, погрешно (доказати макар и илузијама, самозаваравањем, својим лажима или подржавањем туђих лажи, грчевитим хватањем за афирмативна мишљења ван групе), тј. доказати да група заслужује прихватање;

2) или потчинити, па чак и елиминисати организам од којег је дошло негативно мишљење о групи.

Страх од одбацивања не рачуна ни са истином, ни са добротом, ни са општим интересом. Он покреће организам да производи мисли, осећања и дела која ће из окружења неутралисати елемент који тај страх покреће. И што се више група притиска то је агресивни одговор припадника групе јачи.

Благост према људима

„Буди промена коју желиш да видиш у свету."

Благост рађа благост. Говорењем о појави, уз искључивање субјекта, оставља се избор да се човек одреди према њој на свој начин. Када се благошћу омогући избор другом организму да се слободно, без икаквих притисака, одреди према некој појави, нагон за опстанком посеже за мером која је најјачи мотиватор: за доприносом заједници. Благост укида директну борбу између саговорника, борбу у којој је мера опстанка поразити другог, бити бољи од другог, бити паметнији од другог, бити у праву... Када је ова борба укинута, нагон за опстанком тражи другу меру којом ће заслужити своје место у свету. Та мера је општи допринос. У тим условима, организам сам процењује шта је то што је општи допринос. У тим условима ће се подржати онај став или она акција која је од користи за организам као такав, односно за било који људски организам.

Превођење у благу мисао

„Какве су ти мисли, такав ти је живот."
Отац Тадеј

Савремено окружење је накрцано субјектима. Размишљање кроз субјекте, кроз људе и групе, је дубоко усађено у начине размишљања и начине опхођења, док је размишљање кроз друштвене појаве у другом плану. Чак су и ауторефлексије засноване на субјекту, на „ја", много чешће него на појавама, на „безличним" поступцима. Зато треба поразмислити, током размишљања о другима или себи, а пре обраћања себи или другима, да ли став говори о субјектима, о људима или говори о појавама, о поступцима.

Свест о врсти стимулуса који допиру из околине, о њиховим последицама, реакцијама које изазивају и стањима која успостављају може послужити као алат за одбрану од тих стимулуса, а самим тим и за изазивање другачије сопствене реакције и за успостављање бољег унутрашњег стања. Када се говор пун субјеката, пун заменица „ти" или „ви", преведе, тј. када се чује као говор о појавама, а без субјеката, онда се организам одбрани од многих сувишних страхова и стресова којима је, иначе, изложен свакодневно и допушта несвесном да се исправније одреди према одређеном елементу из окружења, односно да се исправније одреди према свету. Допушта се живљење живота у складу са собом.

Вредност благости

Од Аристотела да савремене психологије, благост је важан елемент остваривања суштинског животног задовољства, елемент умањивања животног стреса и основа добре комуникације и социјализације.

Tagovi



Komentari (60)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

kukusigameni kukusigameni 09:01 28.12.2013

preporukčina bre

Sjajan blog.

Dodao bih da nije uvek isključivanje subjekta rešenje blagosti. U teškim momentima je baš Ja kojem umemo da se nasmejemo, izvor spokoja i razrešenja mnogih nemira i bolova.
Moje Ja, tvoje ili bilo čije ali još uvek Ja. Humor, tako svojstven čoveku, ume da bude lekovit.
vladimir petrovic vladimir petrovic 10:01 28.12.2013

Re: preporukčina bre

Ako Kukusigameni daje preporukčinu, ja dajem preporukicu, mada ne manje važnu. (Kod mene je, uglavnom, sve malo; sa malim se lagodno osećam).

Kada sam pročitao tvoj blog, domaćine, pitao sam se koji je danas dan, jer mi deluje kao poruka uoči Dana praštanja, koji se u nekim religijama naglašeno slavi, a traži od čoveka da bude blag i širok, da prašta drugima.

Jedno pitanjce: da li blagost znači krotkost (u stilu: Blago krotkima duhom...)?

P. S.
Jednog momenta, dok sam pažljivo čitao tekst, ličio sam sebi na budalu iz jedne istočnjačke priče u kojoj, dok mu mudrac prstom pokazuje na mesec, on vidi samo - prst.

Tako ja, umesto da se zadubim u suštinu tvog blagog teksta, uočio sam dve tehničke greškice, pa se nadam da ćeš ih naknadno ispraviti (radi se o reči situacija u sredini pasusa Govor blagošću, kao i o reči neutralizovati u rečenici koja počinje sa "Oba pravca se mogu...".

Sjajan tekst, naravno.


N. B.
Ne mogu a da ne budem malo zločest: voliš Betovena više nego Mocarta, a ipak ovom prilikom se opredeljuješ za - Mocarta.
Kao da Betoven nije bio blag?
Dobro, ako mu blagost nije bila baš jaka strana, siguran sam da je i on imao svoje trenutke blagosti.

Edit
Uz ovaj tvoj tekst ide, čini mi se, fotka jednog prelepog parka u Japanu, sa plamenim žbunovima, koji deluju pomalo nestvarno. Sve žbun do žbuna:
riply riply 10:51 28.12.2013

Re: preporukčina bre

i od mene...leglo mi ko budali šamar....pardon....moram biti blaža i pokazati blagostbravo majstore!
Kazezoze Kazezoze 11:00 28.12.2013

Re: preporukčina bre

kukusigameni
Sjajan blog.

slažem se, dobar blog, ali (uvek postoji neko ali) mislim da je stvar sagledana u potpunosti samo iz jednog ugla, iz ugla onoga koji se obraća, odnosno kome se preporučuje blagost.
meni je mnogo interesantnije posmatranje na svoje reakcije u trenutku kada ti se neko obrati sa namerom da te povredi. zašto je taj spoljni utisak izazvao u meni negativno emocionalno stanje, kakve posledice će to emocionalno stanje izazvati u meni ukoliko padne na moje misli, a to je skoro uvek slučaj i kako to, na kraju krajeva, rešiti.

baš bi me interesovalo tvoje sagledavanje problema iz druge perspektive jer mi svojom blagošću možemo da utičemo na druge tek ako uspemo sami da se izborimo sa sobom u slučaju da se nađemo u ulozi povređenog nekim spoljnim utiskom.
Hansel Hansel 11:49 28.12.2013

Re: preporukčina bre

Мене интересује (институционална) операционализација благости. Како је демонстрирати према убици, према хулигану, према ономе ко речи не разуме, ко благост види као слабост. То ви мени реците. Како васпитати дете -- ако буде благо, шта му се спрема у школи, на улици...

(Да се разумемо, ја углавном не спадам у "неблаге", колико у себе могу да имам увида, али видим и осећам стварност и питам се колико су ова лепа Јарилова размишљања применљива на понашање у реалном свету.)
inicijativablogera inicijativablogera 14:03 28.12.2013

Re: preporukčina bre

Sjajan blog.

Srđan Fuchs Srđan Fuchs 15:09 28.12.2013

Re: preporukčina bre

Hansel
Мене интересује (институционална) операционализација благости. Како је демонстрирати према убици, према хулигану, према ономе ко речи не разуме, ко благост види као слабост. То ви мени реците. Како васпитати дете -- ако буде благо, шта му се спрема у школи, на улици...

(Да се разумемо, ја углавном не спадам у "неблаге", колико у себе могу да имам увида, али видим и осећам стварност и питам се колико су ова лепа Јарилова размишљања применљива на понашање у реалном свету.)


да... мој син је прилично благ, али баш природно, често изненади људе који га упознају ближе. није килав. врло је жив, хитар и енергичан, али је превише благ за мој укус опстанка у модерној ери. постоје два начина, тежи пут - да остане благ и да га живот обликује са ризиком да се разочара у хуманост, или мало да га шаљем на курсеве у израел, оно, крав мага, мало да служи армију, пустињски дух, па да буде благе есенције али кик-ес споља (не да мама). највероватније ће бити нека племенита вештина без Ајдиефа.
Hansel Hansel 16:59 28.12.2013

Re: preporukčina bre

Ја мислим да му треба помоћи да сачува своју благост, али и да се опреми за самоодбрану. Да не буде у убеђењу да су и сви други као он*, па да доживи разочарања, па онда евентуално окрене скроз на супротну страну.

* Тај је егоцентризам сасвим нормалан, само што егоцентризам оних другачијих њих чува, јер у другима виде оно што имају у себи, они много лакше антиципирају опасност.
nurudin nurudin 22:23 28.12.2013

Re: preporukčina bre


ja dajem preporukicu, mada ne manje važnu. (Kod mene je, uglavnom, sve malo; sa malim se lagodno osećam).




Владимире, био сам убеђен да си мегаломан.


Домаћине, ако је ово ,,онај" блог, радује ме да сам био у прву.

Jaril Jaril 22:25 28.12.2013

Re: preporukčina bre

kukusigameni
U teškim momentima

У праву си. У тешким моментима је комуникација нешто другачија. У ситуацији када је неко набијен емоцијама, заправо је најпотребније да се прича управо о "теби". Космоси, дискурси, појаве... све је у другом или стотом плану. "Ти" је у првом. А онда дође хумор као лек. Хвала на подсећању на хумор.
Jaril Jaril 22:31 28.12.2013

Re: preporukčina bre

Владимире, био сам убеђен да си мегаломан.

Класична навлакуша. Па погле' кол'ки је онај парк са пламеним жбуновима.
Домаћине, ако је ово ,,онај" блог, радује ме да сам био у прву.

Заправо, "онај" блог има исту суштину, само глупље испричану. На крају сам од пепела тог блога направио овај. У сваком случају је преписка на оном статусу са својим и за и против била погон за настанак овог текста. Хвала на речима.
Jaril Jaril 00:08 29.12.2013

Re: preporukčina bre

voliš Betovena više nego Mocarta, a ipak ovom prilikom se opredeljuješ za - Mocarta.

Сва су деца наша.
uočio sam dve tehničke greškice

Хвала ти. Оне откривају места која су последња полирана.
Jedno pitanjce: da li blagost znači krotkost (u stilu: Blago krotkima duhom...)?

Дао си ми задатак. Овако, на прву лопту, чини ми се да кроткост укључује и благост, али и понизност и суздржање, међутим, потребно ми је да о тој речи подробније промислим.

Хвала за препорукицу и за пламене жбунове. Пожелео их у свом дворишту.
nurudin nurudin 00:46 29.12.2013

Re: preporukčina bre

Хвала на речима.


Хвала теби на блогу!



Класична навлакуша. Па погле' кол'ки је онај парк са пламеним жбуновима.


Да, да -- фотографија га одала.
Jaril Jaril 02:06 29.12.2013

Re: preporukčina bre

Kazezoze
meni je mnogo interesantnije posmatranje na svoje reakcije u trenutku kada ti se neko obrati sa namerom da te povredi. zašto je taj spoljni utisak izazvao u meni negativno emocionalno stanje,

Ово је одлична тема, и њом се интензивно бавим неких пола године уназад. Толико потрошеног времена ми је било потребно понајвише због једног проблема:

када нас неко или нешто из окружења повреди, ми направимо гард, почињемо да се бранимо, претимо осветама и казнама, а када нас повреди песма, ми је - пустимо на repeat.

Зашто?

Пошто још увек трагам за решењем овог проблема, могу само да наслутим две ствари, а то су:

или да негативне емоције усмерене ка другоме нису директно повезане са негативним емоцијама у нама, тј. да постоје неки окидачи нагона за опстанком који стоји између ових емоција,

или да у слушању музике постоје елементи који покрећу нагон за опстанком на позитиван начин.

У сваком случају, постоје наговештаји да 'негативне' емоције (бол, туга и сл.) уопште нису негативне.
vladimir petrovic vladimir petrovic 09:42 29.12.2013

Re: preporukčina bre

VP
... Jedno pitanjce: da li blagost znači krotkost (u stilu: Blago krotkima duhom...)?

Jaril
... чини ми се да кроткост укључује и благост, али и понизност и суздржање...


Hm. Kad bi ovo (makar to bila samo tvoja prva reakcija) video moj drugar Dušan, rekao bi: "Taj sam!"

On voli da kaže "da je sve to - stvar duše", a kada mu ja (uz piće, naravno) kažem da duša nije naučni pojam, on odgovara: "Duša nije naučni pojam, ali pomaže da se čovek bolje shvati".

A kako je teško dalje polemisati sa "ljudima sa dušom", ja onda ućutim, kako ne bih ostao "kraćih rukava". Sebi kažem: Treba znati kada da ućutiš.


Hansel Hansel 10:58 28.12.2013

Благост у пракси

„Какве су ти мисли, такав ти је живот."
Патријарх Павле

Не много битно, али зар се ове речи не "приписују" оцу Тадеју? Мислим да његова књижица коју сам читао има управо такав наслов. А у њој прочитах и да је строгост непожељна особина, па сам се упитао не практикује ли црква претерану благост у знаним и незнаним случајевима тежих прекршаја, да не кажем -- огрешења? Не знам да ли би макар уклањање неког таквог са истакнутог положаја било виђено као одсуство благости? Како ова претерана(?) благост има утицаја на општи морал? (Верујем да не треба да помињем познате случајеве и њихове виновнике.)

А патријарх Павле је свакако имао једно занимљиво тумачење познате поруке, на први поглед контрадикторне: "Будите лукави као змије, а умиљати као голубови". Рекао је, отприлике, да у свему треба имати мере, да се човек од много памети не прозли, а да од много доброте не проглупи.
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 15:00 28.12.2013

Re: Благост у пракси

Паја је насупрот увреженим схватањима био прилично сурова личност - код њега је дошло до оне девијације особене за испоснике када услед суровости и нештеђења себе постанеш суров и према околини. Истини за вољу, околина му је била до те мере квалитетна да је суровост била једини начин да задржи какав-такав ауторитет.
Hansel Hansel 16:46 28.12.2013

Re: Благост у пракси

Било би занимљиво да некад напишеш мало више о томе што знаш... а баш сам у контексту једне друге расправе размишљао да неки управо делују, па и бивају сурови јер су и према себи строги...
wilma68 wilma68 23:22 28.12.2013

Re: Благост у пракси

Чула сам у емисији са Небојош Дугалићем, следеће:
Питали ђаци призренске богословије (тада) епископа рашко-призренског Павла-докле ће они тако рано устајати, цепати и носити дрва, ложити, дуго се молити, учити, мало спавати...?
"Док се не навикнете", одговорио им је...са смешком, наравно.
Еталон појма "благ и јак", рекла бих.

Јариле, блог је од-ли-чан, опет ћу се вратити на читање истог, јербо нисам све успела да по'ватам, тешко штиво за свакодневни мозак;но, не шкоди мало муке, "док се не навикнем"
Jaril Jaril 23:35 28.12.2013

Re: Благост у пракси

зар се ове речи не "приписују"

Врло је могуће да је у питању грешка. До мене су стигле као речи патријарха Павла.

Слична ставка је била око цитата "Буди промена..." пошто се то приписује Гандију, па се испоставило да је то приписивање вероватно лажно. Зато сам прескочио да потпишем цитат.
Ако си сигуран да су речи оца Тадеја, да изменим у тексту?

ЕДИТ: Видим да и Гугл каже да је аутор ових речи отац Тадеј, па сам исправио текст.

Како ова претерана(?) благост има утицаја на општи морал?

Погрешивост духовника у оквиру цркве може да има конструктивно дејство, јер онемогућава њихову идолизацију (да ли се тако каже?). Од тога се може направити окретање себи и бављење собом, а може се направити и изговор за сопствено намерно чињење греха. Сама погрешивост духовника, у општем контексту је нити добра, нити лоша, већ све зависи шта ће од тога сам верник направити.
Jaril Jaril 23:46 28.12.2013

Re: Благост у пракси

wilma68
"благ и јак"

Благ и јак одлично пристаје једно другом. Окружење уме да буде претрпано агресијом на много начина и доста снаге, јачине je потребно да би се изашло на крај са "поткожним притиском" окружења да се бива агресивним.

Хвала на похвали блога.
principessa_etrusca principessa_etrusca 02:23 29.12.2013

Re: Благост у пракси

Одличан блог.
Благост и снага су кључни и свет би вероватно био много боље место када би било више благости on the outside, т.ј. у односу према другима, а у спрези са више снаге и мудрости on the inside.
Мушкарци без благости су сурови и могуће силеџије, а жене доминантне оштроконђе, док су без моралне чврстине и приципијелности мушкарци слабићи, а жене беспомоћне манипулаторке и мислим да се доста породичне патологије може препознати као нека лоша комбинација одсуства благости и/или снаге код родитеља.
Jaril Jaril 02:39 29.12.2013

Re: Благост у пракси

Благост и снага су кључни и свет би вероватно био много боље место када би било више благости on the outside, т.ј. у односу према другима, а у спрези са више снаге и мудрости on the inside.

Само да цитирам.
principessa_etrusca principessa_etrusca 07:43 29.12.2013

Re: Благост у пракси

Srđan Fuchs
Паја је насупрот увреженим схватањима био прилично сурова личност - код њега је дошло до оне девијације особене за испоснике када услед суровости и нештеђења себе постанеш суров и према околини.

Мислим да суровост овде није права реч, а наслућујем и извесну површност у генерализацији о испосницима.
Одлика истински духовно узнапредовале особе је строгост према себи и благост према другима која подразумева несуђење другима и топлину за њих.
Прави духовник не осуђује, већ саосећа са грешником (као што у професионалном контексту психотерапеут не осуђује клијента због његових мисли, осећања или фантазија, већ емпатира са њим).

mariopan mariopan 09:08 29.12.2013

Re: Благост у пракси

wilma68
Чула сам у емисији са Небојош Дугалићем, следеће:
Питали ђаци призренске богословије (тада) епископа рашко-призренског Павла-докле ће они тако рано устајати, цепати и носити дрва, ложити, дуго се молити, учити, мало спавати...?
"Док се не навикнете", одговорио им је...са смешком, наравно.
Еталон појма "благ и јак", рекла бих.

Јариле, блог је од-ли-чан, опет ћу се вратити на читање истог, јербо нисам све успела да по'ватам, тешко штиво за свакодневни мозак;но, не шкоди мало муке, "док се не навикнем"



И мени је ово диван блог, и враћам се стално да нешто поновим, нарочито оно што је поменуо Срђан Фукс о томе да људи који не штеде себе могу да постану сурови и према другима, не намерно, разуме се......па се преслишавам нисам ли се огрешила о своје ближње?

Јариле диван блог.
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 09:54 29.12.2013

Re: Благост у пракси

principessa_etrusca

Мислим да суровост овде није права реч, а наслућујем и извесну површност у генерализацији о испосницима.
Одлика истински духовно узнапредовале особе је строгост према себи и благост према другима која подразумева несуђење другима и топлину за њих.
Прави духовник не осуђује, већ саосећа са грешником (као што у професионалном контексту психотерапеут не осуђује клијента због његових мисли, осећања или фантазија, већ емпатира са њим).


Занимљив коментар, Принчипеса! Ма ноу, нисам површан, него покушавам да изразим набрзину, у трку, што се вели, есенцију наумљеног да буде изречено, а и спрема свој блог, буди се бебица, синак гладан, аааааа! (имам пуно другара испосника по Јудеји, таква ми је природа посла, и не бих их генерализовао, а уосталом и сам их прозивам на ове теме, оно уз кафицу, пошто ме готиве). Ово што наводите овако фино, није често са духовницима случај, можемо да кажемо поједностављено да је психотерапеутика демократскија дисциплина од духовништва.
Hansel Hansel 11:06 30.12.2013

Re: Благост у пракси

Srđan Fuchs
(имам пуно другара испосника по Јудеји, таква ми је природа посла, и не бих их генерализовао, а уосталом и сам их прозивам на ове теме, оно уз кафицу, пошто ме готиве)

Колико сам слушао/читао, и у православљу се помиње опасност од гордости код оних који се подвизавају, који су хиперисправни у спровођењу захтева вере, да тако кажем.

Jaril
Видим да и Гугл каже да је аутор ових речи отац Тадеј, па сам исправио текст.

Верујем да патријарху Павлу не би сметало, баш као што ни он ни неко други не би волели да се њихове речеи припишу неком другом, али, и ја бих овде рекао -- битне су речи, не чије су. Додуше, кад си већ написао, написах шта знам(?).

Како ова претерана(?) благост има утицаја на општи морал?

Погрешивост духовника у оквиру цркве може да има конструктивно дејство, јер онемогућава њихову идолизацију (да ли се тако каже?). Од тога се може направити окретање себи и бављење собом, а може се направити и изговор за сопствено намерно чињење греха. Сама погрешивост духовника, у општем контексту је нити добра, нити лоша, већ све зависи шта ће од тога сам верник направити.
Код овога сам веома резервисан. ОК, спречиће идолизацију, али она би била спречена и да је та особа "ражалована". Шта је порука одсуства било какве спољне назнаке свести о одговорности тих појединаца? Врло то лоше одјекује, могу да ти кажем, не знам колико имаш контаката са "обичним" људима, бар који нису изразити верници. Корупција, декаденција... нигде не ваљају... и не треба се чудити што постоји тренд прелазака у друге вере, секте... Мислим, свако има слободу да то уради, али немојмо мислити да томе нема узрока у матичним конфесијама.
kleinemutter kleinemutter 11:47 28.12.2013

čitanje

Tvoj blog mora da se čita dvaput. Ima delova koje treba u život uklopiti.

Šaljem pozdrave.

Sjajan blog.
Jaril Jaril 23:06 28.12.2013

Re: čitanje

kleinemutter
Tvoj blog mora da se čita dvaput. Ima delova koje treba u život uklopiti.

Šaljem pozdrave.

Sjajan blog.


Хвала на похвали.

Велики поздрав.
stefan.hauzer stefan.hauzer 14:31 28.12.2013

.

surov,a blag
(jesam li)

kondradiktoran,kao majls:)



bladerunner92 bladerunner92 14:36 28.12.2013

Re: .

...

alselone alselone 14:36 28.12.2013

Re: .

kondradiktoran

Updadljivo suv i debeo.
stefan.hauzer stefan.hauzer 14:42 28.12.2013

Re: .

Updadljivo suv i debeo.

tvrd,a nežan kao duša
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 14:56 28.12.2013

Re: .

тај, а не као некаква пуси коју њуејџ хоће да створи - благ и килав. благ и јак!
docsumann docsumann 14:58 28.12.2013

Re: .

kondradiktoran

alselone alselone 15:00 28.12.2013

Re: .

тај, а не као некаква пуси коју њуејџ хоће да створи - благ и килав. благ и јак!


Pitaju Cigu ko glumi Rokija:
- Pa Rambo!
apacherosepeacock apacherosepeacock 16:24 28.12.2013

Re: .

stefan.hauzer
Updadljivo suv i debeo.

tvrd,a nežan kao duša


Djubre al dobar covek.
Jaril Jaril 23:05 28.12.2013

Re: .

apacherosepeacock
stefan.hauzer
Updadljivo suv i debeo.

tvrd,a nežan kao duša


Djubre al dobar covek.


Глув, а музичар.

А да. То има.
Jaril Jaril 23:20 28.12.2013

Re: .

а не као некаква пуси коју њуејџ хоће да створи


Погоди ко је.
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 09:58 29.12.2013

Re: .

си Роналдо, јао, не питаај, пратим га још из лисабонских дана!
docsumann docsumann 14:52 28.12.2013

ima ljudi

мислити и говорити о појавама уместо о субјектима


ima ljudi koji pričaju o stvarima
ljudi koji pričaju o ljudima
i ljudi koji pričaju o idejama

ja kažem da je ovo odličan blog
Jaril Jaril 22:46 28.12.2013

Re: ima ljudi

ja kažem da je ovo odličan blog


A ja кажем хвала!
ош' се бијеш?

ЕДИТ: После оних мишића, повлачим понуду, нећеш да се бијеш.
docsumann docsumann 01:06 29.12.2013

Re: ima ljudi

Jaril
ja kažem da je ovo odličan blog


A ja кажем хвала!
ош' се бијеш?

ЕДИТ: После оних мишића, повлачим понуду, нећеш да се бијеш.


imaš sreće što sam prokleto, jebeno, dokurca blag
jedi-knight jedi-knight 16:43 28.12.2013

...

Hvala na lepom blogu Jaril.

Prepuni strahova, nepoverenja, kompleksa; po principu ko prvi udari, dva puta udara, zaboravljamo na ljudskost.
Ovakvi tekstovi daju nadu, a posebno komentari. Fali još samo da počnemo da prepoznajemo blagost u sebi i primenimo na svakodnevne odnose, a to je izgleda najteže.
Jaril Jaril 22:43 28.12.2013

Re: ...

Fali još samo da počnemo da prepoznajemo blagost u sebi i primenimo na svakodnevne odnose

Блог је одличан алат за вежбање благог говора. Нпр. овај текст је, у току набацивања идеја, био препун субјеката. У општој култури је доминантно размишљање и обраћање кроз субјекте. Потом је уследило чишћење реченицу по реченицу. У усменој комуникацији је то, као што и сам кажеш, теже јер се захтева да владање комуникацијом буде скоро па на нивоу рефлекса. Можда неки спорији, опуштенији разговори могу послужити за подсећање на сопствену благост која нам је потребна.
Jaril Jaril 01:29 29.12.2013

Применљивост

Hansel
питам се колико су ова лепа Јарилова размишљања применљива на понашање у реалном свету

Пошто, по природи уметничког посла, радим са људима, једно време сам имао толико великих проблема са људима да сам био на ивици да одем у ђубретаре. Онда сам почео да се трудим да избегавам прозивање људи (причање у субјектима). Последње две године ми мирнија глава.

Плус, једна ситна ситуација, која ме је и потакла да напишем текст: пре неко поподне била је братаница од пет година код мене. Пошто се волимо највише на свету, када је требало да крене кући - неће. Ја сам заузео ауторитативан, али питом став са упорно (бар 20ак пута) понављаним речима "Треба да обучеш јакну." Како само деца то умеју, протрчала је кроз сваку собу, претурила се преко сваког кревета, измислила сваки могући изговор, а јакна је остајала необучена. И ја, сасвим случајно, кажем: "Јакна треба да се обуче." И она пружи руку. Из прве.

Наравно да говор без субјеката има своја ограничења (од којих је најважнји, услов да било каква прилика за комуникацију уопште постоји) и да постоје ситуације у којима је баш потребно говорити у субјектима (као што се помињало горе), али ја верујем да је у многоме унапредио мој живот.

Како је демонстрирати према убици, према хулигану, према ономе ко речи не разуме, ко благост види као слабост.


Људи који слабо реагују на речи, на њихова значења, су заправо подложнији емотивном утицају говора. Они реагују више емотивно и на тон говора (десном хемисфером), него на садржај (него левом хемисфером). Ако је покретање одређених страхова избегнуто, благ одговор саговорника се може очекивати.

Наравно, ситуације су увек сложене и људска психа укључује и друге путеве којима се активира/умирује нагон за опстанком, као и многи страхови.

Мене интересује (институционална) операционализација благости. То ви мени реците. Како васпитати дете -- ако буде благо, шта му се спрема у школи, на улици...

Било какав употребљив савет бих могао да дам тек ако бих и сам био родитељ. Оно на шта могу да се усудим да упутим, а то је да благост у односу родитељ-дете и те како може да ојача психичку повезаност.
hajkula1 hajkula1 14:45 29.12.2013

Више пута


Читала сам твој текст, више пута. Започео си важну тему, нешто о чему треба више да се слуша, размишља и прича. Благост је протерана и забрањује се. У тржишној утакмици акција, енергија, снага, брзина су пожељни, неопходни. Сурови услови стварају сурове њуде. (Не бих да изоставим да сурови људи стварају сурове услове.) Циљ је успех, моћ или просто преживљавање а побеђује/ преживи најјачи, значи најсуровији. Докле год постоји дилема, да ли да будем добар, благ, великодушан... или лош, суров, да мислим на себе (себичан), како да васпитавам дете - добро је. Значи да нисмо заборавили разлику између доброг и корисног. Човечанство има шансе.

Тема је, о којој бих радије да причам него да пишем.



Јакна треба да се обуче.


То није блага порука, него је незграпан пример вештине комуникације. Шта у ствари значи? Обесмишљавање, јакна не облачи саму себе. Циљ си постигао, на неагресиван начин си приволео да дете уради шта си желео. Не критикујем твој поступак, само додајем, проширујем тему. Вероватно бих (сам) поступала слично у сличној ситуацији. Само такав поступак не треба да буде образац. Неагресивна комуникација је маска а благост је у личности. Неагресивна комуникација и благост су слични таман колико компјутер и човек.

Писао си о безличном изражавању а ја сам сва правила прекршила. Да ублажим, пређох на ћирилицу



Jaril Jaril 23:59 29.12.2013

Re: Више пута

Да ублажим, пређох на ћирилицу

ццц Нашла си на ћирилицу да ме смуваш.
само додајем, проширујем тему

Ово проширење теме је одлично: раздвајање на благост као особину и на благост у комуникацији. И колико те две благости могу бити раздвојене? Колико можемо да "исфолирамо" благост? Питање је нарочито интересантно уз подсећање да "фолирање" одређене особине генерише ту особину у човеку. Један пример за особину доминације је описан у ТЕД говору под називом: Ваш говор тела одређује ко сте (link)
Hansel Hansel 10:53 30.12.2013

Re: Више пута

И ја сам имао сличну резерву према овој "инструкцији" детету, само нисам јуче имао времена. Елем, подсетило ме неодољиво на појам анонимног ауторитета. Дакле, нисам убеђен да је то благост, више ми личи на прикривену наредбу. Може се поставити питање где је она прошла кроз дететову свест и да ли се дете поставило као извршилац "више", безличне воље формулисане као принцип а не захтев, управо одбацујући своју вољу (без обзира који јој предзнак био). Мени се то не допада. (Узгред, било би занимљиво направити експеримент да ли би пристајала на овакве захтеве из прве; можда и не -- моје искуство с децом је да "пали" промена приступа, формулације... обично када се помогне детету да разуме захтев, тј. његове разлоге... уосталом, такав сам и ја био као дете... и и даље сам. ) Размисли, тј. сети се куда води послушност ауторитету. Ја баш мислим да треба инсистирати на свести о одговорности. Тамо где постоји само послушност, не мисли се својом главом. Није то добро ни са које стране, осим са стране онога ко том главом управља.

П.С. Било је експеримената у којима се деци саопштавају ружни, неморални ставови (које су она оценила као лоше у претходним фазама) на "фин", "господствен" начин. И? Усвајају их без проблема. Капираш опасност?

П.П.С. Тај проблем код људи када им се неко у критици или захтеву обрати директно само има везе са сујетом, да не кажем гордошћу. Он се можда може премостити другачијом комуникацијом, али, као што рекох, веома сам скептичан у вези с квалитетом таквог приступа и крајњим резултатом.
cassiopeia cassiopeia 14:07 30.12.2013

Re: Више пута

Тај проблем код људи када им се неко у критици или захтеву обрати директно само има везе са сујетом, да не кажем гордошћу. Он се можда може премостити другачијом комуникацијом, али, као што рекох, веома сам скептичан у вези с квалитетом таквог приступа и крајњим резултатом.


Ima veze sa tim da li se ljudima obraćaš na način da kritikuješ njihovo biće ili ponašanje. Ja bih definisala blagost kao način obraćanja drugome sa uvažavanjem bića a kritikom ponašanja. Velika je razlika kada se detetu ili odrasloj osobi koja je učinila nešto loše obratiš rečenicom "To što si uradio nije lepo, dobro, kulturno...", a ne "Ti si glup, kreten, ne znaš to da uradiš"
U prvom slučaju kritikuješ postupak i samim tim daješ mogućnost da osoba može da se promeni i učini nešto u pravcu poboljšanja svojih sposobnosti, postupaka... a u drugom prilepiš etiketu na biće i samim tim joj oduzimaš mogućnost menjanja. Neverovatna je mogućnost promene i korekcije ponašanja kod ljudi kad im se obraćaš sa poštovanjem i uvažavanjem njih samih.

Neko je spomenuo blagost u komunikaciji kad se nama neko obrati na način da se mi osetimo uvređeni ili povređeni. Obratite pažnju, ne govorim kad nas neko povredi ili uvredi. Mi smo ti koji poruku drugog tumačimo kao povređujuću. Niko me ne može povrediti ako ja to tako ne percipiram i ne razumem u skladu sa svojom slikom sebe i drugih. Za mene često ljudi kažu da sam blaga, neki čak da sam "kao bensedin" :) Ja se zaista trudim da razumem druge, njihove postupke i onda se kako ja "kažem" ne pecam na svaku reč koja je često slika tog drugog i zapravo sa mnom nema ništa. Nije lako napraviti distancu ali je moguće. Moguće je promeniti svoje ponašanje. E zato ja volim terapiju i rad sa ljudima. Za mene je kad vidim promenu kod drugih i kod sebe nešto što je neprocenjivo i donosi istinsku radost.

Lep blog i lepa tema :)

E da. Sad sam se setila da sam negde u komentarima pročitala "negativne emocije". Ja verujem da su sve emocije korisne, samo su neke prijatne a neke neprijatne. Nikad ne kažem negativne jer mi to implicira da od njih treba bežati a to nije tačno.
Hansel Hansel 14:52 30.12.2013

Re: Више пута

Пошто си цитирала мене, да одговорим да се слажем са свим, уз напомену да ја нисам ни помишљао да браним етикетирање ("ударање по бићу" ), него сам само имао резерве према обезличавању поступака. Заправо, пост фестум је сваки прекор без везе, али разговор о погрешном поступку је неопходан и мислим да особа мора бити свесна да је ипак она та која је можда некоме учинила нешто лоше, што не треба да код ње створи грижу савести, него свест да не допусти да јој се такво понашање укорени, или да треба да се коригује ако не и искорени. ... И, да напоменем, није ту битно "ја", битна је свест да ипак ми одлучујемо о својим поступцима, тј. да тако треба да буде. Мене ужасава оно "само сам вршио своју дужност", тј. "само сам извршавао наређења". И у Милграмовим експериментима "јакна је требало/морало да се обуче", тј. да се други учесници у експерименту казне -- за њихово добро, јер иначе, рецимо, неће научити оно што треба научити. Е, сад, да су те особе одрастале у условима опште благости, где појам казне не постоји, можда би и резултати били другачији. Али, пошто ипак не живимо у баш благом свету, мислим да је гајење оне свести о којој сам причао јако битно.
cassiopeia cassiopeia 15:08 30.12.2013

Re: Више пута

Пошто си цитирала мене, да одговорим да се слажем са свим, уз напомену да ја нисам ни помишљао да браним етикетирање ("ударање по бићу" ), него сам само имао резерве према обезличавању поступака.


Nadovezala sam se na sujetu i gordost iz citiranog, nisam bila dovoljno jasna pa ispade sad da sam tebi pripisala etiketiranje. To se zapravo iz tvog komentara nigde ne vidi. Izvini zbog nepreciznosti.

битна је свест да ипак ми одлучујемо о својим поступцима, тј. да тако треба да буде.


Apsolutno saglasna. Često možemo čuti da ljudi govore "iznervirao me je pa sam morao tako, onako", a zapravo mi sami donosimo odluku kako ćemo.
Meni je taj Milgramov eksperiment sjajan pokazatelj kako ljudi lako otpisuju svoje "ja", svoju odgovornost. Zapravo je zastrašujuće.
Kazezoze Kazezoze 17:29 30.12.2013

Re: Више пута

E da. Sad sam se setila da sam negde u komentarima pročitala "negativne emocije". Ja verujem da su sve emocije korisne, samo su neke prijatne a neke neprijatne. Nikad ne kažem negativne jer mi to implicira da od njih treba bežati a to nije tačno.

ja sam u svom komentaru, čini mi se, govorio o negativnim emocionalnim stanjima, a ta stanja nastaju kada spoljni utisak izazove u nama strah, brigu, ljutnju, bes, ljubomoru i sl. sva ta negativna stanja uzimaju kod ljudi jako mnogo energije, a koja se svakako može mnogo bolje iskoristiti.
gore je jaril, u svom odgovoru na moj komentar, spomenuo kako, ako muzika u tebi izazove tugu prilikom slušanja, ipak želiš da tu muziku čuješ ponovo.
to je zato što ta muzika nije utisak sa kojim ćeš stupiti u konflikt, koji će u tebi izazvati otpor, nego će pasti na tvoje biće koje će ga razumeti u potpunosti, a tvoj emotivni doživljaj će biti menifestacija tog razumevanja.
ako ti neko, pak, izgrebe auto, u tom slučaju utisak će pasti na tvoj ego koji se vezao za to auto i u tebi će izazvati konflikt koji će proizvesti neko negativno emotivno stanje (bes, ljutnja, sumnja isl), a plod je rasipanja velike količine energije kroz to stanje.

neko je jednom rekao da od svih zevanja smeh jedini ne označava umor kod čovek, čak naprotiv kao da te puni novom energijom, a to je zbog toga što je pozitivan...ovaj filmčić to lepo pokazuje.

Hansel Hansel 18:48 30.12.2013

Re: Више пута

cassiopeia
Nadovezala sam se na sujetu i gordost iz citiranog, nisam bila dovoljno jasna pa ispade sad da sam tebi pripisala etiketiranje. To se zapravo iz tvog komentara nigde ne vidi. Izvini zbog nepreciznosti.

Неее, нисам ни мислио да си мени приписала, него ја то за сваки случај, да се нотира због "дијагоналних читалаца".


Jaril Jaril 22:31 30.12.2013

Re: Више пута

Hansel
Може се поставити питање где је она прошла кроз дететову свест и да ли се дете поставило као извршилац "више", безличне воље формулисане као принцип а не захтев, управо одбацујући своју вољу (без обзира који јој предзнак био).

Може се поставити и другачије питање: да ли би дете имало вољу да позитивно одговори на захтев (а нагон за опстанком чини да људи желе да раде ствари које се сматрају добрим), да се у детету од самог старта (формулацијом) заобишао нагон за опстанком и игра доминације?
обично када се помогне детету да разуме захтев, тј. његове разлоге...

Овде си у праву. Дете, а и одрастао човек, ће спонтано прихватити за ауторитет особу која "зна живот", "зна знање", тј. која ће му омогућити да разуме оно што му још увек измиче и самим тим га учинити способнијим за опстанак.
Размисли, тј. сети се куда води послушност ауторитету.

У овој мојој ситуацији је управо послушност ауторитету избегнута, јер је, преласком на благ говор, без субјеката, ауторитет укинут.
hajkula1 hajkula1 22:32 30.12.2013

Re: Више пута

Jaril


Ово проширење теме је одлично: раздвајање на благост као особину и на благост у комуникацији. И колико те две благости могу бити раздвојене?



Благост у комуникацији је једна од манифестација унутрашње благости, тј. благости као особине. Не могу да се раздвајају.

Комуникација одражава унутрашње биће али је и вештина која се учи, вербална и невербална.


Колико можемо да "исфолирамо" благост?
Питање је нарочито интересантно уз подсећање да "фолирање" одређене особине генерише ту особину у човеку.



Мислиш, кад срасте маска?
Не може (човек) фолирањем да генерише особину. Може да развија постојеће особине или да их потискује. Маска је само маска.

Један пример за особину доминације је описан у ТЕД говору под називом: Ваш говор тела одређује ко сте (link)


Одгледала.
Америчка школа психологије Штадатикажем.
Дресура.
Разни курсеви за унапређење комуникације (начин како се води пословни разговор, држање тела, избор гардеробе, шминке и фризуре, састављање мотивационог писма и сивиа) и развијање сличних вештина, служе томе да се конзументи препознају, као секта. Конзумент пристаје, улази у тај шаблон. New age.

Наравно, све то мора да се потврди хормоном. И на крају, свако има дијагнозу то јест, одговарајућу пилулу. На снимку се препоручује вежба, став, али коме то не помогне... тачно се зна који хормон фали.
Hansel Hansel 00:22 31.12.2013

Re: Више пута

Jaril
У овој мојој ситуацији је управо послушност ауторитету избегнута, јер је, преласком на благ говор, без субјеката, ауторитет укинут.

Ја то видим супротно: ауторитет се сакрио иза безличности (пошто није могао да постигне циљ у персоналном облику, приступом који је имао), он је формулисао свој захтев као закон коме се има покорити -- то је тај "анонимни ауторитет". Дете овакве формулације прихвата као неминовност, као "виши принцип", виши и од онога ко их изговара, убеђен сам да је у томе кључ. Није то благост, него постизање циља другим средствима. Мислим да постоји трећи пут, пут истинске благости.

Може се поставити и другачије питање: да ли би дете имало вољу да позитивно одговори на захтев (а нагон за опстанком чини да људи желе да раде ствари које се сматрају добрим), да се у детету од самог старта (формулацијом) заобишао нагон за опстанком и игра доминације?

Немам ништа против овог питања, мислим да сам га и сâм поставио горе (шта би било да је одмах то дететеу тако речено).
Jaril Jaril 01:31 31.12.2013

Re: Више пута

Није то благост, него постизање циља другим средствима. Мислим да постоји трећи пут, пут истинске благости.

Бацио си ме у ребус. Сад имам чиме да се играм током ен-џи доколице. Хвала на томе.
Jaril Jaril 05:42 31.12.2013

Re: Више пута

cassiopeia
Mi smo ti koji poruku drugog tumačimo kao povređujuću. Niko me ne može povrediti ako ja to tako ne percipiram i ne razumem u skladu sa svojom slikom sebe i drugih.

cassiopeia cassiopeia 12:40 31.12.2013

Re: Више пута

ja sam u svom komentaru, čini mi se, govorio o negativnim emocionalnim stanjima, a ta stanja nastaju kada spoljni utisak izazove u nama strah, brigu, ljutnju, bes, ljubomoru i sl. sva ta negativna stanja uzimaju kod ljudi jako mnogo energije, a koja se svakako može mnogo bolje iskoristiti.


Neprijatne emocije, strah, briga, ljutnja, bes, ljubomora... ne izaziva sam događaj već naša interpretacija događaja. Neće isto odreagovati na izgreban auto neko ko pridaje više značaja automobilu ili neko kome materijalne stvari nisu ništa drugo do stvari. A energiju vezuju sve emocije, i prijatne i neprijatne.

Nezgodno je kad je taj nivo energije takav da nas onesposobljava da rastemo, da budemo svesni da su naši problemi nešto sa čime možemo da se izborimo. Neprijatne emocije su korisne jer vode ka akciji, promeni. Ok je brinuti ali nije dobro biti konstantno u brizi. Tada vezujemo energiju koja onda ne može da se usmeri na akciju da razrešimo situaciju koja nas brine.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana