Gastronauti| Satira| Život

Ruska tuga pregolema

Jelica Greganović RSS / 07.01.2014. u 22:30

1607104_578096498935666_395050451_n.jpg 

 

Baš negde u ovo božićno doba, mojom roditeljskom kućom se manirom stepe širila ruska tuga. Golema, pregolema. Ogromantna. Jeste da smo svi bili svečano obučeni, naročito ja koja sam za tu priliku bila sva mašnama ukrašena. Belim, naravno, da se ukomponuju sa belim hulahopkama za koje mi je sastavljanjem obrva zapoveđeno da ih slučajno ne isprljam i goste ne dočekam sa rudarskim flekama na kolenima. Zahvaljujući pomenutim mašnama, izgledala sam kao sindikalno okupljanje tropskih leptirova. Duple svilene mašne iznad svakog uveta, na svu sreću su mi samo dva izrasla, jedna nakostrešena, ripsasta, centrirana na moje letvaste grudi, i dve na svakom od para kengurskih džepova svečane mi haljine. Koja je neodoljivo podsećala na podivljalu pečurku.

Otac i Roditejica mi moja su takođe bili uparađeni, doduše s više ozbiljnosti od moje malenkosti, i poput Scile i Haribde su nervozno hodali hodnikom očekujući žrtve...izvinjavam se, goste. Jer, to nam je bila poslednja šansa, jaja su bila na ivici svoje senzibilne izdržljivosti. Uostalom, baš kao i naša porodična, mentalna ravnoteža. Moja Roditeljica je već danima počinjala da piše pismo Onjeginu, dok je Otac tiho žuborio Jesenjina. Ja sam tih dana shvatala zašto su me upisali u eksperimentalnu školu u kojoj se ruski učio od prvog razreda – zato da bih mogla u originalu da plačem nad Ruskom salatom. Onom novogodišnjom, spremljenom u količini koju ni izgladnela divizija nakon višednevnog forsiranog marša ne bi mogla da pojede, onom koja bi mogla i Rusiju da nahrani.

 

Ta Ruska salata je bila opsesivno prokletstvo kako naše, tako i svih ostalih porodica u Srbiji. Nova Godina nije mogla ni da pomisli da dođe, ako je veseli odbor za doček ne sačeka sa bar vanglom ruske salate. Zašto, to niko ne zna. Ne zna se koji je špijun podmukli podvalio srpskoj naciji Rusku salatu koja je bila obaveznija od novogodišnje jelke. Čak je i prase, u ime moguće krize, moglo da izostane, ali Ruska salata ni slučajno, ni namerno. Ona je morala da caruje svečarskim stolom, a prema uputstvima trebalo ju je jesti uz sve, od mesa do kolača. Ako ni zbog čega drugog, ono zato što je za njenu proizvodnju utrošeno toliko vremena koliko se za tri slave i dve tajne večere ne troši. Seckanja radi.

Veče pred Novu Godinu bi Srbiju brže od šestoaprilskog rata mogao da osvoji i dvocifreni neprijatelj. Zato što Srbija tada secka. Sitno, sitno, ali ne presitno. I obavezno jednako. Usklađeno sa graškom. Zato što sve u Ruskoj salati mora da bude jednako, ne može da štrči i kvari tradiciju. Za koju se ne zna kad je počela, a još manje ima li ikakve nade da će se ikada završiti i besomučnog seckanja rešiti izmučene državljane.

Naravno da kao i kod ostalih religija, tako i u Ruskosalatnoj, postoje sekte i bundžije koje se trude da oprečnim tumačenjima unesu nemir u postojeće stanje. Među njima su najžešće sukobljene one od kojih jedna tvrdi da kuvanoj piletini nije mesto u ruskoj salati, dok  druga tvrdi da bez piletine se može postići samo feler. Nešto manje primećeni su oni koji se kunu u senf, bez kog majonez ima prosto previše majonezast ukus, ali ima i fanatika koji tvrde da unutra treba munuti i jogurt. Njih ne treba shvatati ozbiljno, to u amaterski pokreti, za razliku od novodobnih inovatora koji Rusku salatu prave sa želatinom. Što je već dovoljno da se oformi nova inkvizicija koja bi kaznila tu blasfemiju.

Mi smo bili belopileći pokret i to iz jednostavnih, količinsko megalomanskih razloga – da je bude što više. Da ne možemo godinama da je pojedemo, ali da je bude dovoljno u slučaju da se dva tri susedna grada odluče da svrate kod nas za doček. Za seckanje pomenutog pilećeg dekoltea je bio zadužen Otac, zahvaljujući svom inženjerskom pozivu. Meni su davali onaj tupi nož, kojim ni voda ne može da se ošteti, da njime testerišem kuvane šargarepe. I pazim da se ne razmrljave.

Za to vreme je Roditeljica pripremala sastojke za još jedan pokušaj razvoda, jaja i zejtin. Za ručno pravljenje majoneza. Zato što smo mi spadali u fundamentaliste koji nisu priznavali tubiran ili tegliran kupovni majonez. Da bi stvar bila još napetija, proces mućenja se izvodio viljuškom. Nakon što bi sve što se iseckati dalo bilo ukockano, Otac i Roditeljica su se povlačili u kuhinju i alhemičarski pristupali majoneznoj drami. Roditeljica je kao pobesnela tukla žumanca o zidove vangle, dok je Otac preciznošću čoveka koji rukuje nitroglicerinom, a  ne zejtinom, ukapavao s tačno određene visine. Povremeno bi Roditeljica ciknula tako da je komšiluk prste od straha odsecao, jer naravno i oni su učestvovali u sveopštoj seckaniji Ruskosalatnog pokreta, a Otac bi zelen od straha ubrzao ili usporavao sipanje ulja. Posle oko skoro sat vremena zaglušujuće buke, u kojoj je više od svih trpela jadna vangla, Roditeljica bi stekla zavidne bicepse na desnoj ruci, ali je zato ručno proizvedeni majonez stidljivo drhturio konačno doveden u pravo agregatno stanje.

Umešavanje iseckotina se vršilo nežno i ujednačenim pokretima. Samo Roditeljica je imala kvalifikacije za ovaj zahtevni proces. Mi smo, gluvi od majoneza, stajali sa strane, diveći se cisterni Ruske salate koja se rađala pred našim očima.

Naravno da to nije bilo sve, Ruska salata nije smela tek tako da se stavi u frižider, ne, ne...Prvo je morala da se odmori. Tu njenu potrebu sam svim srcem razumela. Ako smo mi bili umorni, kako li je tek njoj bilo u toj postnatalnoj fazi. Onda je iznošena na balkon, pod uslovom da tamo nije prehladno. Sa balkona u frižider. Ili obrnuto, prvo u frižider, onda na balkon, pa nazad u frižider. Tu negde je stizala i Nova Godina koja nije mogla da čeka danima da naša ruska salata postigne pravo, željeno stanje...

Te prve, novogodišnje večeri smo je jeli slatko, uz uskostručne Roditeljičine komentare: »Možda je mrvu onako malo više nekako ali ipak...rekla sam ti ja da lakše sipaš zejtin...« Otac je odmahivao glavom punom ruske salate i mumlao: »Ma, odlična je, bolja od lanjske...«

Jeli smo je danima, a nje je kao uklete bivalo sve više i više...Jeli smo je uz sve, grašak nam je na uši izlazio, skoro smo kokodakali od jajčanog efekta, a nje prokletinje nikako nije htelo da bude manje. Jedina nada su nam bili gosti, ali oni su nas zaobilazili u širokom luku, baš kao i mi njih. Znali su, kao i mi što smo znali, šta ih čeka – jedenje tuđe Ruske salate, dok kod kuće tvoja hvata sve žući pokrov.

Zbog toga smo se džabe uparađivali, uzalud su se disciplinovano belele moje hulahopke, niko nije hteo da natrči u goste i posle nedelju dana borbe sa sopstvenom Ruskom salatom bude poslužen našom. Ma koliko majonez sami proizvodili. I senfa mu ne dodavali.

A, naša ruska salata je prelazila u stadijum razumnog bića, doduše šizofreno razdeljenog na iseckane sastojke. Krompir, šargarepa i grašak su već dogovarali koaliciju sa kiselim krastavčićima, računajući na pobedu nad pilećim mesom i šunkom.

Moja Roditeljica je, umorna od čekanja, sedala za beli papir i počinjala da piše:

»Я к вам пишу – чего же боле? 
Что я могу еще сказать? 
Теперь, я знаю, в вашей воле 
Меня презреньем наказать...«

 

p.s. Hvala najboljem, Bobu Živkoviću, za verovatno prvu u istoriji ilustraciju ruske salate.Komentari (173)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

dusanovaiivanovamama dusanovaiivanovamama 22:42 07.01.2014

:)

Mojima ruske nikada dosta.

Retko doživi drugi januar.
Jelica Greganović Jelica Greganović 22:43 07.01.2014

Re: :)

Onda je ne praviš u pravoj količini onoj kao da si nameračila Rusiju da nahraniš.
AlexDunja AlexDunja 22:47 07.01.2014

Re: :)

i ja i moji je volimo, i tamanimo,
nevezano za praznike
možda je fazon
što ubacujemo limun.)
Jelica Greganović Jelica Greganović 22:50 07.01.2014

Re: :)

Limun!?
Vi ste novi pokret?
AlexDunja AlexDunja 22:53 07.01.2014

Re: :)

Vi ste novi pokret?

bez limuna ništa:)
ceo jedan limun iscediš i ubaciš u vanglu:))
Jelica Greganović Jelica Greganović 23:08 07.01.2014

Re: :)

Dunjo, a kako taj limun utiče na trajnost Ruske salate? Da neće brže da cikne od njega?
dusanovaiivanovamama dusanovaiivanovamama 23:08 07.01.2014

Re: :)


Jelica Greganović
Onda je ne praviš u pravoj količini onoj kao da si nameračila Rusiju da nahraniš.Možbiti


Mada, biće da se poklonici ruske godinama povećavaju...
Da ti je videti lonac u kom je mešamo...
background noise background noise 23:44 07.01.2014

Re: :)

Poreklo limuna je u dva pristupa majonezu - sa sirćetom ili sa limunom, a posle kad je poč'o da se meće kupovni majonez, nekek domaćice, da bi vratile ukus na koji su navikle ( Kosovo, Makedonija, Crna Gora ) stavljaju limunov sok direktno u salatu.

Neće gospa Jelo ništa da joj bude, a možeš i da kako seckaš krompir i šragarepu odma da ih uvaljaš u limun da ne posivi . . . svašta znam jel'da?
Jelica Greganović Jelica Greganović 23:49 07.01.2014

Re: :)

a možeš i da kako seckaš krompir i šragarepu odma da ih uvaljaš u limun da ne posivi . . . svašta znam jel'da?

Ja sam impresionirata!
background noise background noise 23:56 07.01.2014

Re: :)

Idi begaj . . . drž'se za nešto da se preturiš
mlekac mlekac 02:39 09.01.2014

Mogu malo ja?

Ja se, sto se majoneza tice, drzim recepisa moje mame a on neverovatno pojednostavljuje pravljenje istog. Na dva ziva, ubacuje se jedno kuvano zumance. Moze i odnos 1:1. A tokom mucenja se naizmenicno dodaju sok od limuna i voda, da bude vazdusastija. Inace, kad se koristi to, kuvano zumanjce, sasvim ti je svejedno kojom brzinom ubacujes ulje - nema sansone da se ne stegne. I, da, obavezno kasicica do dve semfa...

E, a sto se sastojaka tice, kod nas u kuci postoji Ruska i "tatina ruska". Ova druga varijanta je inovacija moje pokojne sveki, t.j. ustupak da Zmu ne bi, kao sto je imao obicaj, prebirao po salati i vadio omrznute mu krastavcice. Umesto krastavcica ubacuje se iseckana kisela jabuka.

I, Jelice, moram da protestujem zbog mesanja piletine I sunke.

Ako je verovati mojoj gospodji baki - ruska salata je ISKLJUCIVO sa piletinom. Sa sunkom se pravi francuska...

Jelica Greganović Jelica Greganović 16:22 09.01.2014

Re: Mogu malo ja?

ruska salata je ISKLJUCIVO sa piletinom. Sa sunkom se pravi francuska...

Ete ti ga sad, a postoji i sekta koja tvrdi da piletini mesta nema u Ruskoj salati...
sneza.lazarevic sneza.lazarevic 17:34 09.01.2014

Re: Mogu malo ja?

Jelica Greganović
ruska salata je ISKLJUCIVO sa piletinom. Sa sunkom se pravi francuska...

Ete ti ga sad, a postoji i sekta koja tvrdi da piletini mesta nema u Ruskoj salati...


Ja mešam - malo piletine a malo šunke, pa nek se zove kako god.
Nego, ne stavljam krompir. Ni moja mama nije. Mi stavljamo peršun i paškanat.
Jelica Greganović Jelica Greganović 18:47 09.01.2014

Re: Mogu malo ja?

Mi stavljamo peršun i paškanat.

Daklem, reči nemam, ova Ruska salata ispade gora od Biblije.
sneza.lazarevic sneza.lazarevic 18:56 09.01.2014

Re: Mogu malo ja?

Jelica Greganović
Mi stavljamo peršun i paškanat.

Daklem, reči nemam, ova Ruska salata ispade gora od Biblije.Moram da priznam, nikad nisam čitala ni jedan recept, prosto pravim kao što je moja mama. Pretpostavljam da je to vojvođanska, ili banatska varijanta
zilikaka zilikaka 20:49 09.01.2014

Re: Mogu malo ja?

Pretpostavljam da je to vojvođanska, ili banatska varijanta


Iju! Bog s tobom!
Pa di tako nešto da bude banaCko!

Nije ti to morčija supa...
sneza.lazarevic sneza.lazarevic 20:58 09.01.2014

Re: Mogu malo ja?

zilikaka
Pretpostavljam da je to vojvođanska, ili banatska varijanta


Iju! Bog s tobom!
Pa di tako nešto da bude banaCko!

Nije ti to morčija supa...


Šta znam, mama mi je bila Banaćanka
Jelica Greganović Jelica Greganović 01:36 10.01.2014

Re: Mogu malo ja?

Pretpostavljam da je to vojvođanska, ili banatska varijanta

Sudeći po paškanatu kao neizostavnom sastojku supa Istočnog Carstva, to je neka austrobugarska varijanta
Jaril Jaril 23:03 07.01.2014

A

павлака? Без киселе павлаке?

Amateurs.
AlexDunja AlexDunja 23:07 07.01.2014

Re: A

Без киселе павлаке?

nipošto, pola pola majonez i pavlaka
i limun. ključni element:)
nije to ona starinska ruska:)

ubacujem i kukuruz šečerac, i još mešavinu začina koju neću da odam:)
Jelica Greganović Jelica Greganović 23:09 07.01.2014

Re: A


павлака? Без киселе павлаке?

Amateurs.


Pavlaka? Vi ste pokret jači od jogurta?
razmisljam razmisljam 23:11 07.01.2014

Re: A

AlexDunja

nipošto, pola pola majonez i pavlaka
i limun. ključni element:)
nije to ona starinska ruska:)

ubacujem i kukuruz šečerac, i još mešavinu začina koju neću da odam:)


Е, па, цврц!
Не сумњам да није укусно ( чак се дојми да јесте врло до веома ), али то о чему ти причаш никако се руском салатом звати не може.
( А лимун је ОК у мајонезу наместо сирћета. )
AlexDunja AlexDunja 23:14 07.01.2014

Re: A

Не сумњам да није укусно ( чак се дојми да јесте врло до веома ), али то о чему ти причаш никако се руском салатом звати не може.
( А лимун је ОК у мајонезу наместо сирћета. )

pa totipričam, a mi je zovemo kako mi oćemo:)

edit: i zato mi rusku jedemo samo kod svoje kuće:)
u gostima se pristojno zahvalimo:)
Jelica Greganović Jelica Greganović 23:21 07.01.2014

Re: A

А лимун је ОК у мајонезу наместо сирћета

Sirće?! Zašto sirće?
razmisljam razmisljam 23:31 07.01.2014

Re: A

Jelica Greganović

Sirće?! Zašto sirće?


Да мајонез не би био сувише ирски. Хоћу рећи о'тужан.
Jelica Greganović Jelica Greganović 23:34 07.01.2014

Re: A

Да мајонез не би био сувише ирски. Хоћу рећи о'тужан.

Mi nismo turali sirće, kiselost su davali nakockani kiseli krastavci.
background noise background noise 23:47 07.01.2014

Re: A

Majonez nije potpun bez sirćeta . . . a što se pavlake tiče to je stvarno pošast jedna postala da se u svašta baš trpa
Jelica Greganović Jelica Greganović 23:50 07.01.2014

Re: A

pošast jedna postala da se u svašta baš trpa

Poslednji hit je ipak želatin...to mora da izgleda kao incest Ruske salate i pihtija.
background noise background noise 23:54 07.01.2014

Re: A

Nisam znao da su rod, al sad kad reče . . . ne znam de su mi bile oči . . .
Jaril Jaril 00:07 08.01.2014

Re: A

Nisam znao da su rod, al sad kad reče . . . ne znam de su mi bile oči . . .

Сестре по масноћи.
Jelica Greganović Jelica Greganović 00:13 08.01.2014

Re: A


Сестре по масноћи.

Više sestre od tetke, jedna je biljna, a druga životinjska
zilikaka zilikaka 19:13 08.01.2014

Re: A

nipošto, pola pola majonez i pavlaka
i limun. ključni element:)
nije to ona starinska ruska:)

ubacujem i kukuruz šečerac, i još mešavinu začina koju neću da odam:)


Nadam se da ste se dovoljno ispucali, pa da smem i ja da kažem šta imam.
To nešto, o čemu se ovde priča, ja pravim skoro pa na nedeljnoj bazi. Ne mnogo, taman da nestane za 24 sata.
E, ali...
1. kupim kesicu zamrznutog povrća, turim ga u vrelu vodu, posolim i kuvam dok treba za grašak
2. ocedim povrće, ostavim u cetki da se oladi a vodu ostavim kao podlogu za ragu čorbu
3. u ladno povrće turim 100gr majoneza i po pavlake.
4. dobro promešam.


...i ni jednog trenutka mi nije palo na pamet ni da seckam krastavce, a ne da, nedajbože ljuštim pa seckam krompir i šargarepu, a jednako se pojede.


arianna arianna 19:35 08.01.2014

Re: A

i ni jednog trenutka mi nije palo na pamet ni da seckam krastavce, a ne da, nedajbože ljuštim pa seckam krompir i šargarepu, a jednako se pojede.

moji bi ti rekli: "što se brukaš i masniš činiju za pola kile salate!?"

ovaj recepis nema jaja, piletinu ili neko drugo seckano meso, fale ti krastavčići ili bar seckane masline

ili min 2 kg ruske i holesterol preko 8 ili se ne računa

zilikaka zilikaka 19:49 08.01.2014

Re: A

moji bi ti rekli: "što se brukaš i masniš činiju za pola kile salate!?"

ovaj recepis nema jaja, piletinu ili neko drugo seckano meso, fale ti krastavčići ili bar seckane masline

ili min 2 kg ruske i holesterol preko 8 ili se ne računa


Koleginice, ali zaboravljate najvažnije!

Kad sa svede po jedinici utrošenog vremena, moj recepis je izuzetno efikasan.

Jelica Greganović Jelica Greganović 19:55 08.01.2014

Re: A

...i ni jednog trenutka mi nije palo na pamet ni da seckam krastavce, a ne da, nedajbože ljuštim pa seckam krompir i šargarepu, a jednako se pojede.


Anarhisto, Bakunjine jedan!
aleksandra1966 aleksandra1966 22:03 08.01.2014

Re: A

Kakva je to salata, meduza?
Slazem se da je najbolji domaci majonez, malo limuna ili sirceta i obavezno senf. Zato moja ruska salata nestane za tren i svi se pitaju sto je drugacija od njihove.
Jelica Greganović Jelica Greganović 22:24 08.01.2014

Re: A

Zato moja ruska salata nestane za tren i svi se pitaju sto je drugacija od njihove.

Kada ti nije mera?
mariopan mariopan 19:14 09.01.2014

Re: A

Jaril
павлака? Без киселе павлаке?

Amateurs.


Тако је, аматери.
На два дела мајонеза иде један део павлаке, и тако буде нежног укуса, не превише на мајонез, па се и други укуси могу истаћи ( пилетина, прашка шунка, краставчићи....) о-ба-вез-но правим за сваки празник па онда поделим онима које мрзи да сецкају.
jedi-knight jedi-knight 23:09 07.01.2014

...

Rusi inace nemaju pojma šta je to ruska salata. Oni je zovu "Olivie" po francuskom kuvaru koji je radio na dvoru Romanovih. Dakle, izvorno francuska
Francuzi neku varijantu te salate zovu "macedonia", koja je ujedno i voćna salata.
U Španiji, konačno, ima isti naziv kao kod nas: ensalada rusa

Jelica Greganović Jelica Greganović 23:12 07.01.2014

Re: ...

Dakle, izvorno francuska

Nemaju ti Rusi pojma, da ti ja kažem...Francuska salata ima kukuruz, a Ruska nema...
Francuzi neku varijantu te salate zovu "macedonia", koja je ujedno i voćna salata.

To viđam po konzervama, mešani kompot.
U Španiji, konačno, ima isti naziv kao kod nas: ensalada rusa

Eto, vidiš kako Španci znaju, a ne ovi Rusi...
AlexDunja AlexDunja 23:19 07.01.2014

Re: ...

Dakle, izvorno francuska

to je, bre, krompir salata u koju je ko god je imao priliku
ubacio šta mu se sviđa:)
jedi-knight jedi-knight 23:20 07.01.2014

Re: ...

Re: ...
Dakle, izvorno francuska

Nemaju ti Rusi pojma, da ti ja kažem...francuska salata ima kukuruz, a ruska nema...
Francuzi neku varijantu te salate zovu "macedonia", koja je ujedno i voćna salata.

To viđam po konzervama, mešani kompot.
U Španiji, konačno, ima isti naziv kao kod nas: ensalada rusa

Eto, vidiš kako Španci znaju, a ne ovi Rusi...


Ja bih je svakako preimenovao u "prazničnu" ili tako nekako
Jelica Greganović Jelica Greganović 23:28 07.01.2014

Re: ...

Može Srpska?
jedi-knight jedi-knight 23:29 07.01.2014

Re: ...

Može Srpska?


Srpska praznična
Jelica Greganović Jelica Greganović 23:35 07.01.2014

Re: ...

to je, bre, krompir salata u koju je ko god je imao priliku
ubacio šta mu se sviđa:)

Šveđani prave fenomenalnu krompir salatu, nikako da provalim šta je unutru...ima je u Ikei...sva dođe žućava i glađa od naše, vanglu bih te salate pojela.
Jelica Greganović Jelica Greganović 23:37 07.01.2014

Re: ...

Srpska praznična

Ruka!
albicilla albicilla 23:46 07.01.2014

Re: ...

jedi-knight
Rusi inace nemaju pojma šta je to ruska salata. Oni je zovu "Olivie" po francuskom kuvaru koji je radio na dvoru Romanovih. Dakle, izvorno francuska
Francuzi neku varijantu te salate zovu "macedonia", koja je ujedno i voćna salata.
U Španiji, konačno, ima isti naziv kao kod nas: ensalada rusanije francuz, nego belgijanac. samo zamisli herkula poaroa kako uvredjeno podize brkove kad ga predstave kao francuza!
kukusigameni kukusigameni 23:38 07.01.2014

tradicija je keva

Ruska salata 1.1. uz obaveznu koka-kolu, Štrausa, skakaonicu, dok se ne stigne do sarme. A onda sve po redu. Pa uveče: "Jel ima još one ruske?" I tako...
nurudin nurudin 23:43 07.01.2014

Re: tradicija je keva

Ruska salata 1.1. uz obaveznu koka-kolu, Štrausa, skakaonicu, dok se ne stigne do sarme.


Чиста интернационала!
Jelica Greganović Jelica Greganović 23:51 07.01.2014

Re: tradicija je keva

Pa uveče: "Jel ima još one ruske?" I tako...

...bar do božića
background noise background noise 23:51 07.01.2014

Re: tradicija je keva

Ruska preko 'leba, preko nje šnit kulena . . . pa koka-kola . . .
Jelica Greganović Jelica Greganović 00:00 08.01.2014

Re: tradicija je keva

Ruska preko 'leba, preko nje šnit kulena


Greota kulena, de će ti duša...
background noise background noise 00:03 08.01.2014

Re: tradicija je keva

Probaj, probaj, samo malo probaj me . . . peva kulen onu mandićevu . . .
Jelica Greganović Jelica Greganović 00:14 08.01.2014

Re: tradicija je keva

Probaj, probaj, samo malo probaj me . . . peva kulen onu mandićevu . . .

Za katolički božić smo bili u Slavoniji, pitaj me kakve poslatke smo dobili
nim_opet nim_opet 15:00 08.01.2014

Re: tradicija je keva

kukusigameni
Ruska salata 1.1. uz obaveznu koka-kolu, Štrausa, skakaonicu, dok se ne stigne do sarme. A onda sve po redu. Pa uveče: "Jel ima još one ruske?" I tako...


Probudi mi nostalgiju za tim danima, istina bez koka-kole, ali sa svim ostalim. Nekako ostadose bezvremenski ti prvi januari - i 80'ih, i 90'ih (dobro, nekih), i sve dok ne odoh tamo pocetkom 2000ih. Ovaj prvi januar - probudili se, proverio mail, otisli napolje na kafu i dorucak, vratio se kuci, napunio masinu za sudove, otisao u bioskop i citao stvari za posao koji naravno pocinje drugog. Nista od Strausa, skakaonica a bogami ni ruske :(.
Jelica Greganović Jelica Greganović 16:16 08.01.2014

Re: tradicija je keva

Ne mogu da verujem, nisi odgledao/odslušao Annen polku?!
Skandal!

nim_opet nim_opet 16:54 08.01.2014

Re: tradicija je keva

Jok :) Mislim, mada nisam sve kanale isproveravao jer se nisam ni setio, da ovde niko ne prenosi koncert - ne znam ni da li su culi za isti.Znam znam, mogao sam online da trazim, ali ko ce sad da se petlja :)
Jelica Greganović Jelica Greganović 18:47 08.01.2014

Re: tradicija je keva

nim, gde je to ovde? Ja videla koncert kod Najbolje Drugarice u Bgd, na HRT.
kukusigameni kukusigameni 18:54 08.01.2014

Re: tradicija je keva

nim_opet
istina bez koka-kole

Koka-kola u ovom slučaju ima kaustični efekat na nesvarenu hranu konzumiranu više puta u toku novogodišnje noći.
Jelica Greganović Jelica Greganović 19:56 08.01.2014

Re: tradicija je keva

Koka-kola u ovom slučaju ima kaustični efekat

Ne znam za nesvarenu hranu i taj kautizam, al ja od nje štucam, oću da mrem.
aleksandra1966 aleksandra1966 21:58 08.01.2014

Re: tradicija je keva

Nema u Vankuveru. Smrc!
Moze to da se nadje na youtube, ali nije to to.
mlekac mlekac 02:41 09.01.2014

Re: tradicija je keva

aleksandra1966
Nema u Vankuveru. Smrc!
Moze to da se nadje na youtube, ali nije to to.

Zar nema na BBC prime? Dok sam bila u Bw oni su prenosili.
albicilla albicilla 23:45 07.01.2014

ima ruska dugu tradiciju

u petrogradu je nastala 1860-ih, a prvi recept je objavljen 1890-ih, no ta je bila s jarebicama, kavijarom i slicnim. posle oktobarske revolucije je postala ona koju znamo.

mimo bivsih sovjetskih i inih republika, popularna i iranu, pakistanu, turskoj, spaniji (gde je prave s maslinama i tunjevinom umesto graska i sunke).

verujem da je u srbiju stigla 1920-ih s belim rusima, mada mozda i gresim.
background noise background noise 23:49 07.01.2014

Re: ima ruska dugu tradiciju

E neka si im i rekao . . . sovjetska je žena u vasionu letela a oni tako . . .
Jelica Greganović Jelica Greganović 23:59 07.01.2014

Re: ima ruska dugu tradiciju

u petrogradu je nastala 1860-ih, a prvi recept je objavljen 1890-ih, no ta je bila s jarebicama, kavijarom i slicnim. posle oktobarske revolucije je postala ona koju znamo.

E, to od jarebica do šunke i piletine, kavijara do graška, je stvarno maratonski put.

verujem da je u srbiju stigla 1920-ih s belim rusima, mada mozda i gresim.


Al u kuvarima iz '50ih je nema.
albicilla albicilla 00:01 08.01.2014

Re: ima ruska dugu tradiciju

Al u kuvarima iz '50ih je nema.


hmm... nema li je uopste, ili je ima pod nekim drugim imenom?
background noise background noise 00:02 08.01.2014

Re: ima ruska dugu tradiciju

Možda nisi gledala pod "sovjetska" . . . a bila je i rezolucija IB . . . nije ni čudo što je nema . . .
Jelica Greganović Jelica Greganović 00:15 08.01.2014

Re: ima ruska dugu tradiciju

hmm... nema li je uopste, ili je ima pod nekim drugim imenom?

Nema...a kuvari iz '50ih su kao iz neolita, pozadi su kućevna uputstva poput skupljanja srče koja se stavi pre postavljanja temelja kokošinjca, da ne ulaze pacovi kasnije
zovitemegrunf zovitemegrunf 00:25 08.01.2014

Re: ima ruska dugu tradiciju

Jelica Greganović
.
verujem da je u srbiju stigla 1920-ih s belim rusima, mada mozda i gresim.Al u kuvarima iz '50ih je nema.


Ima je u babatastinoj Pati iz '39. A zasto je nema u izdanjima iz '50ih, da sad ne crtam
vrabac_u_steni vrabac_u_steni 02:06 08.01.2014

Re: ima ruska dugu tradiciju

zovitemegrunf
Jelica Greganović
.
verujem da je u srbiju stigla 1920-ih s belim rusima, mada mozda i gresim.Al u kuvarima iz '50ih je nema.


Ima je u babatastinoj Pati iz '39. A zasto je nema u izdanjima iz '50ih, da sad ne crtam


da, početkom pedesetih se i robijalo za pevanje ruskih pesama (poznavao nedavno preminuli primerak) a kamo li za takav neprijateljski akt kao što je objavljivanje recepta ruske salate.

inače, po beogradskim slavama se jela još pre drugog svetskog po nekim izvorima kojima sam sklon da verujem. (da li su objavljivani recepti u tadašnjim inkarnacijama "praktične žene" i "bazara" to ne znam)
albicilla albicilla 09:03 08.01.2014

Re: ima ruska dugu tradiciju

zovitemegrunf
Jelica Greganović
.
verujem da je u srbiju stigla 1920-ih s belim rusima, mada mozda i gresim.Al u kuvarima iz '50ih je nema.


Ima je u babatastinoj Pati iz '39. A zasto je nema u izdanjima iz '50ih, da sad ne crtam


eto, vi's da je bila? ma rek'o sam ti ja - morala je

a ta vangla... kod mene nece da potraje duze od 24 sata.. jok bogomi

na slavi kod tasta sam neretko jeo samo rusku salatu s piletinom i domacim majonezom, pa potom odlicnu govedju supu s domacim rezancima, i onda preskakao sve drugo, posebno pecenje, da se bacim na kolace
Jukie Jukie 09:59 08.01.2014

Re: ima ruska dugu tradiciju

Jelica Greganović

verujem da je u srbiju stigla 1920-ih s belim rusima, mada mozda i gresim
.Al u kuvarima iz '50ih je nema.

Mislim da je ima u Spasenija-Patinom kuvaru, ali ga nemam ovde

Ne znam koje je izdanje i pod kojim imenom, ali kad sam ja bio mali, belo meso je bilo žilavo i drvenasto (kao i uglavnom ostatak domaćeg pileta); kad su počela da se pojavljuju mlada meka pilad sada je sasvim druga era
milisav68 milisav68 10:19 08.01.2014

Re: ima ruska dugu tradiciju

Jelica Greganović
Al u kuvarima iz '50ih je nema.

Ma ima, evo gledam primerak iz `52. - strana 12.

I da, u ručno pravljen majonez se iscede dva limuna.
Jelica Greganović Jelica Greganović 11:13 08.01.2014

Re: ima ruska dugu tradiciju

da, početkom pedesetih se i robijalo za pevanje ruskih pesama

Vi'š to mi nije na pamet palo, onda bi albicilla mogao imati pravo da su je još ruski beli doneli, a kako kod nas baš kavijara ne pretiče, zamenili su ga srodnim graškom.
Jelica Greganović Jelica Greganović 11:14 08.01.2014

Re: ima ruska dugu tradiciju

Ma ima, evo gledam primerak iz `52. - strana 12.

Moj je isto Beograd - 1952. i nema je.
milisav68 milisav68 11:57 08.01.2014

Re: ima ruska dugu tradiciju

Jelica Greganović
Ma ima, evo gledam primerak iz `52. - strana 12.

Moj je isto Beograd - 1952. i nema je.


Patin kuvar - drugo izdanje.

A evo bacio sam pogled i na "Veliki narodni kuvar" iz `70. - tamo ima nekoliko recepata gde se ubacuje pavlaka i druge vrste mesa pod nazivom "Olivie".
Jelica Greganović Jelica Greganović 11:58 08.01.2014

Re: ima ruska dugu tradiciju

Patin kuvar - drugo izdanje.


Pajz sad, moj kuvar je:

Izdanje
Glavnog odbora AFŽ za Srbiju

milisav68 milisav68 12:15 08.01.2014

Re: ima ruska dugu tradiciju

Jelica Greganović
Patin kuvar - drugo izdanje.


Pajz sad, moj kuvar je:

Izdanje
Glavnog odbora AFŽ za Srbiju


zovitemegrunf zovitemegrunf 16:03 08.01.2014

Re: ima ruska dugu tradiciju

Uz dozvolu Grunfovice, naslednice Patinog Kuvara iz '39 Link-> Tako je pisala Spasenija
mlekac mlekac 02:42 09.01.2014

Re: ima ruska dugu tradiciju

Jelica Greganović
hmm... nema li je uopste, ili je ima pod nekim drugim imenom?

Nema...a kuvari iz '50ih su kao iz neolita, pozadi su kućevna uputstva poput skupljanja srče koja se stavi pre postavljanja temelja kokošinjca, da ne ulaze pacovi kasnije

Sad ces me nateras da proverim Patin kuvar iz tridesetih... Ako je i tamo nema...
mlekac mlekac 02:46 09.01.2014

Re: ima ruska dugu tradiciju

mlekac
Jelica Greganović
hmm... nema li je uopste, ili je ima pod nekim drugim imenom?

Nema...a kuvari iz '50ih su kao iz neolita, pozadi su kućevna uputstva poput skupljanja srče koja se stavi pre postavljanja temelja kokošinjca, da ne ulaze pacovi kasnije

Sad ces me nateras da proverim Patin kuvar iz tridesetih... Ako je i tamo nema...

EDIT:
Vidim da me je Grunf pretekao.
BTW. kamo nestade karfiol u danasnjim receptima?
zovitemegrunf zovitemegrunf 17:03 09.01.2014

Re: ima ruska dugu tradiciju

mlekac

...EDIT:Vidim da me je Grunf pretekao. BTW. kamo nestade karfiol u danasnjim receptima?


I tebi . Posle toliko prica o sastojcima i spremanju, bilo je vreme da pogledamo sta kaze NajdzelaOliverRudi...nasih baka i majki
Jelica Greganović Jelica Greganović 17:21 09.01.2014

Re: ima ruska dugu tradiciju

kamo nestade karfiol u danasnjim receptima?

Karfiol!?
Jelica Greganović Jelica Greganović 17:22 09.01.2014

Re: ima ruska dugu tradiciju

bilo je vreme da pogledamo sta kaze NajdzelaOliverRudi

Neeeeemoj te što začine pregrštima stavljaju!
zovitemegrunf zovitemegrunf 18:54 09.01.2014

Re: ima ruska dugu tradiciju

Jelica Greganović
kamo nestade karfiol u danasnjim receptima?

Karfiol!?


Eno gore sam skenirao i okacio stranu iz Patinog kuvara iz '39. Mlekac citala pazljivo, stvarno Spasenija pominje i karfiol
mlekac mlekac 21:47 09.01.2014

Re: ima ruska dugu tradiciju

zovitemegrunf
Jelica Greganović
kamo nestade karfiol u danasnjim receptima?

Karfiol!?


Eno gore sam skenirao i okacio stranu iz Patinog kuvara iz '39. Mlekac citala pazljivo, stvarno Spasenija pominje i karfiol


Za one što ih mrzi da otvaraju linkove

Руска салата

Заклану и добро очишћену кокошку опрати, очистити од дроба, још једном опрати и приставити у лонац са 4 литре хладне воде на штедњак, да се кува. Кад је добро кувана, додати у лонац 3/4 килежограма зелени (највише мркве), а исто тако и 1/2 главице карфиола (цветаче). Кувати месо док поврће не буде мекано. Кад је сва зелен кувана, извадити из супе, оцедити, охладити и исећи на што ситније коцке. И кокошку извадити из супе и оставити да се хлади. Кад се охладила, одвојити бело месо, па и њега исећи на ситне коцке. Засебно обарити 5 комада јаја и 5 кромпира, па и кромпир и јаја исећи на ситне коцке. Сад све измешати заједно и додати 1/2 килограма грашка из конзерве, исцеђеног од воде. После свега припремити мајонез овако: 2 тврдо кувана жуманцета добро намрвити са 2 кашичице шећера у праху. Томе додати 2 некувана жуманцета, 1/2 кашичице соли и 2 кашичице сенфа (слачице). Овој маси додавати кап по кап уља у довољној количини, а приликом додавања непрекидно мешати масу. Усути и сок од 2 лимуна и даље мутити мајонез. Половину спремљеног мајонеза додати салати, добро је измешати, а другом половином салату прелити. Одозго је украсити са неколико колутова киселих краставаца и с мало крецавог першуна. Ова количина руске салате довољна је за 10 особа.Molim lepo! Moja mama je bila u pravu glede pripereme majoneza, a Snežina je zapamtila da treba da se stavi zelen! Jedino i dalje ne kapiram kamo nestade karfiol?????
zovitemegrunf zovitemegrunf 21:57 09.01.2014

Re: ima ruska dugu tradiciju

mlekac


Za one što ih mrzi da otvaraju linkove
Molim lepo! Moja mama je bila u pravu glede pripereme majoneza, a Snežina je zapamtila da treba da se stavi zelen! Jedino i dalje ne kapiram kamo nestade karfiol?????
Cenim da ga je iseckala, kao i zelen. Ma, vazno je da je kokoska zaklana i ociscena pre kuvanja
mlekac mlekac 22:30 09.01.2014

Re: ima ruska dugu tradiciju

zovitemegrunf
mlekac


Za one što ih mrzi da otvaraju linkove
Molim lepo! Moja mama je bila u pravu glede pripereme majoneza, a Snežina je zapamtila da treba da se stavi zelen! Jedino i dalje ne kapiram kamo nestade karfiol?????
Cenim da ga je iseckala, kao i zelen. Ma, vazno je da je kokoska zaklana i ociscena pre kuvanjaSlušaj, ovaj recept je još pomoz' Bože. U onom mom ima recepata koji počinju objašnjenjem kako odabrati najbolju kokoš za klanje, pa onda redom - kako se kokoš čerupa, kako čisti i.t.d.

Mada, mogu ti reći, kad je ono bila najveće doba nestašica, tamo negde '93. ovi kuvari su zlata vredeli! Tek tada smo shvatile koliko smo postale zavisne od polugotovih proizvoda iz samoposluge...
milisav68 milisav68 00:37 10.01.2014

Re: ima ruska dugu tradiciju

mlekac
Slušaj, ovaj recept je još pomoz' Bože. U onom mom ima recepata koji počinju objašnjenjem kako odabrati najbolju kokoš za klanje, pa onda redom

....kako da je ukradeš.....
Jelica Greganović Jelica Greganović 01:39 10.01.2014

Re: ima ruska dugu tradiciju

stranu iz Patinog kuvara


El od ove Pate?

Jelica Greganović Jelica Greganović 00:02 08.01.2014

Saću sama sebe

da trolujem, mada ima veze sa božićem, al i sa danom kad je umro Tesla.

Uđem u fb grupu sela Badnjevac, krenem nizbrdo po statusima, prvi status: Mir Božji, Hristos se rodi. Drugi status: Hristos se rodi, srećan Božić. Treći status: Došla struja!

Kad se nisam od smeha udavila
mlekac mlekac 02:50 09.01.2014

Re: Saću sama sebe

Jelica Greganović
da trolujem, mada ima veze sa božićem, al i sa danom kad je umro Tesla.

Uđem u fb grupu sela Badnjevac, krenem nizbrdo po statusima, prvi status: Mir Božji, Hristos se rodi. Drugi status: Hristos se rodi, srećan Božić. Treći status: Došla struja!

Kad se nisam od smeha udavila


Mozda su mislili na solarnu toplanu? Si vidla OVO?

Jelica Greganović Jelica Greganović 16:23 09.01.2014

Re: Saću sama sebe

Mlekac, jašta da sam videla, kad zabodem kolibicu na moje placence, pa pored ovu tanjirčinu, rešim se računa za struju, toplu vodu i grejanje...ih!
mlekac mlekac 22:32 09.01.2014

Re: Saću sama sebe

Jelica Greganović
Mlekac, jašta da sam videla, kad zabodem kolibicu na moje placence, pa pored ovu tanjirčinu, rešim se računa za struju, toplu vodu i grejanje...ih!


Ajde, pa kad ti napravis, da mi das pelcer, pa cu i ja da pronadjem komadic zemljice da to postavim!
dusanovaiivanovamama dusanovaiivanovamama 19:23 11.01.2014

Re: Saću sama sebe

mlekac
Mozda su mislili na solarnu toplanu? Si vidla OVO?

Черевићан Черевићан 00:09 08.01.2014

ујомој

присећам се Ујака покојног
умео је казат тихо - Знате,
(након Голог,крајем 6десетих)
Русе волим,сад и због салате
Jelica Greganović Jelica Greganović 00:16 08.01.2014

Re: ујомој

Dobro došao, gazda Čer...verujem da ko je Golog prošao, ručkao bi šta god treba do kraja života bez džvanjkanja.
aleksandarkarisik aleksandarkarisik 01:24 08.01.2014

Uvek sam se pitao...

...u čemu je fora sa ruskom salatom. Pitao se i ćutke jeo. Uspeo sam da se istreniram da pojedem toliko da nikoga ne uvredim. Ima tu malo trikova, ali da se ne ofiram...
Jelica Greganović Jelica Greganović 01:44 08.01.2014

Re: Uvek sam se pitao...

Pravo da ti kažem, meni nikada nije bilo jasno kako je tako čvrsto uspela da se uglavi u obavezni scenario Nove Godine...
Snezana Radojicic Snezana Radojicic 03:45 08.01.2014

U svakoj varijanti

i jeretičkoj i pravovernoj i sa jogurtom ili limunom, ma, kakva god, da mi je sad samo jedna ćasa, mojoj sreći ne bi bilo kraja. Čitala i oblizivala se i uzdisala sa setom

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana