Društvo| Životni stil

Visoke Potpetice / Part II

World News RSS / 09.01.2014. u 00:19

Da li je sujeta jaca od bola?

World News (8 Mart, 2007 - 03:55) 

 

Jedna od karakteristika koja odvaja zene od muskaraca je poznata tolerancija na bol. Zene lakse podnose bolove, manje se zale, imaju visi prag tolerancije.

Najbolji dokaz je : nosenje visokih potpetica.

Pitanje muskarcima. Koliko biste izdrzali da stojite u tesnim cipelama koje drze stopala u vrtoglavo zakosenoj poziciji i istovremeno, poput spanske cizme, sabijaju prste na povrsinu od nekoliko santimetara, a da pri tom nicim  ne odate muke kojima ste izlozeni vec se naprotiv ocaravajuce smeskate, klizite i balansirate po klizavim parketima ili zapinjete po dubokim tepisima  i  jos pride vodite suvisle i pametne razgovore? Nasa procena: deset minuta.

 

Zene medjutim u tako bolnim okolnostima provode ponekad i nekoliko casova…Vecina partija, prijema, svecanosti i proslava danas se odvija u formi koktela. Sto znaci, zene su primorane ne samo da satima stoje na suludo visokim stiklama  vec i da pritom drze case u rukama, krecu se i opusteno caskaju medju zvanicama. Velika je to vestina kad ste u bolovima. Probajte da mislite kad vas muci zubobolja.

Nedavno je na Huffington Postu vlasnica ovog blogerskog sajta,Arianna  Huffington pozvala zene da se udruze i bojkotuju nosenje visokih potpetica u situacijama kad su prinudjene da satima stoje ne prijemima. Na zurci koju je Vanity Fair organizovao posle dodele Oskara ,tvrdi Arianna, mnoge zvezde su hodale s cipelama u rukama…

Tesko je poverovati da ce se zene odazvati ovom apelu za “ slobodu kretanja  i misljenja.”. Naprotiv. Sve vise zena odlazi na operacije stopala da bi se sto lakse ugurale u svoje “ staklene papucice” .Valjda jos veruju u bajku o Pepeljugi u kojoj je ko sto znamo princ testirao svoje izabranice probajuci malenu cipelicu. u koju nicije stopalo nije moglo da se ugura.

Devojcice rastu slusajuci price u kojima moraju da : 1. stanu u cipelicu.( Pepeljuga)

2. trpe da ih sa svakim korakom u stopalima probada bol od sedam nozeva( Mala Sirena)

3.pristanu da spavaju snom od sto godina(Trnova Ruzica)

4. ili budu zadavljene jabukom u grlu( Snezana) da bi zasluzile ljubav Bezimenih Princeva.

I tako, posle svih feministickih vapaja i batrganja one i dan danas pristaju da satima stoje iskrivljenih stopala jer ih i dan danas ucimo:  najvaznije od svega je Biti Najlepsa.

 

ovo je nas tekst iz marta 2007.

Juce je Ema Tomson ( Emma Thompson) primajuci nagradu za ulogu u filmu " Saving Mr. Banks"

izasla bosa na scenu i pozvala zene da se u ime feministickih principa i slobode odreknu nosenja vrtoglavo visokih  bolnih stikli koje deformisu stopala i kicme zena i da se umesto toga prepuste udobnosti ravnih potpetica.

I’ve taken my heels off as a feminist statement really, because why do we wear them? They’re so painful. And pointless, really. You know, I really would like to urge everyone to stop it. Just stop it. Don’t wear them anymore. You just can’t walk in them, and I’m so comfortable now." ( Skinula sam stikle kao feministicki gest, posto ne znam zasto ih nosimo. Stikle su bolne. I sustinski  besmislene.  Stvarno bih zelela da pozovem sve da ih se odreknu. Prestanite da ih nosite. Jednostavno prestanite. U njima je prosto nemoguce hodati i meni je bas udobno sto ih trenutno nemam na nogama. prevod: WN.)

 -http://www.vanityfair.com/online/oscars/2014/01/meryl-streep-emma-thompson-best-speech-ever

Mi smo rekli sta mislimo  jos 2007 kad je objavljen nas blog o Visokim Potpeticama

A sta Vi kazete ?



Komentari (16)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

nim_opet nim_opet 00:32 09.01.2014

Odgovor

Pitanje muskarcima. Koliko biste izdrzali da stojite u tesnim cipelama koje drze stopala u vrtoglavo zakosenoj poziciji i istovremeno, poput spanske cizme, sabijaju prste na povrsinu od nekoliko santimetara,


3 sata. I to ne u visokim stiklama - na jednom vencanju ostao bez cipela (naravno otkrio da ih nisam spakovao nekih pola sata pre vencanja. Pozajmljene cipele od prijatelja - muske, ali kao glupave tuxedo cipele sa potpeticom visom nego normalnom, sto meni em na visinu ne treba bas, em - tri sata posle stajanja, setkanja, sedenja, poludeo od bolova u ledjima. I dalje mi nije jasno kako vecina zena koje poznajem balansiraju na stiklama od 3-4-5 inca ceo dan.
zemljanin zemljanin 00:39 09.01.2014

Re: Odgovor

možda je za nepoverovati ali u poslednjih 10g mislim da ne mogu skupiti 1 sat da nisam bio bos ili u sandalama, papučama i taj rad ... i da li me gledaju "belo" ... naravno ali to je njihovo pravo ... a i ženu sam upoznao kad je bila bosa, tako da ... opušteno
anfieldroad anfieldroad 01:05 09.01.2014

Re: Odgovor


A sa druge strane, sta ? Jel toliki problem ako se frajerima bas to dopada ? Koliko mi gluposti radimo da bi se dopali vama ?
Ako je u stiklama problem... onda nista.
jedi-knight jedi-knight 01:35 09.01.2014

...

Moja žena u životu nije obula štikle. Kaže, neudobno i tačka.
Ne treba joj Ema Tompson da joj to kaže.
riply riply 10:52 09.01.2014

Re: ...

pozdravi zenu Jedi, pravi stav
iris.davidovich iris.davidovich 05:33 10.01.2014

Re: ...

Ne treba joj Ema Tompson da joj to kaže.

jes' vala.

A ja nisam nikad, ali nikad, izasla uvece bez stikli imam cut off time, 6 pm, po danu sam u ravnoj obuci. drzala sam rezervni par-dva stikli u gepeku, za slucaj da nepredvidjeno ostanem u gradu



mlekac mlekac 03:14 09.01.2014

Nedostatak

Dobrih obucara.

Iz principa ne kupujem cipelu na stiklu koja nije dobro postavljena.

Ako jeste, nema veze sto je visoka, sasvim lepo moze u njoj da se hoda, ali, gvint je u kalupu i u majstoru.

Ne ume svako da postavi stiklu kako treba.

Italijani su u tome, ubedljivo, najbolji.
fantomatsicna fantomatsicna 07:34 09.01.2014

Gumene čizme

Na selu zbog rada u bašti najčešće nosim.Ili idem bosa.Štikle ne volim da nosim...
Nego kod tolerancije bolova..jedan fin video...
Jelena Pavlović Jelena Pavlović 11:39 09.01.2014

!

Emma Thompson rules!
not2old2rock not2old2rock 18:02 09.01.2014

???

Pitanje muskarcima. Koliko biste izdrzali da stojite u tesnim cipelama koje drze stopala u vrtoglavo zakosenoj poziciji i istovremeno, poput spanske cizme, sabijaju prste na povrsinu od nekoliko santimetara, a da pri tom nicim ne odate muke kojima ste izlozeni vec se naprotiv ocaravajuce smeskate, klizite i balansirate po klizavim parketima ili zapinjete po dubokim tepisima i jos pride vodite suvisle i pametne razgovore?


Ako mi das smislen odgovor na pitanje ZASTO bih to radio, mozda nesto smislim ?
uros_vozdovac uros_vozdovac 18:13 09.01.2014

kompromis

zemljanin zemljanin 19:46 09.01.2014

Re: kompromis

Sve je to krenulo tako što se u davna i divna vremena, znalo ko kosi a ko vodu nosi ... daklem kad muž legne da spava nakon napornog ručka, žena ne sme da se šunja tu mnogo i da pravi galamu ... sa druge strane muž mora da ima nešto da se zasladi kad se probudi ... i tako su žene, na osnovu realne potrebe, krenule da idu na prstima ... nakon par generacije, shvatajući slobodu kretanja koje im pruža, taj oblik hodanja, sve su žene išle na prstima ... muškraci, videvši koliko to ženama prija, odlučiše da im pomognu pa podmentuše pod petu, parče drveta ... i tako je to dalje išlo ... poenta je da su štikle nastale kao oslonac jer su sve pazile i išle na prstiće dok danas to sve ravnotabanasto i egoistično ...

naravno, zajebavam se
jedan.kub jedan.kub 23:16 09.01.2014

Re: kompromis

Dobro veče.

Da se podsetimo:

javascript:;

Treba njih pitati.

Inače potpetice nisu obavezne, drugo: ako stopalo ima platformu, potpetice su niže za debljinu platforme, treće: žene imaju mnooogo više problema sa drugim stvarima koje ne mogu da biraju.
taube taube 15:46 10.01.2014

ja kažem

Dole potpetice!
Izaberimo zdravlje!
zemljanin zemljanin 16:20 10.01.2014

Re: ja kažem

taube
Dole potpetice!
Izaberimo zdravlje!

ja kažem: gore potpetice
kick68 kick68 18:49 12.01.2014

:)

Verovali ili ne, postoje udobne cipele sa visokim potpeticama i neudobne "baletanke". Ici bos tek nije zdravo (povrede, bakterije...itd)

Musko iskustvo:)

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana