Porodica| Roditeljstvo| Zdravlje| Životni stil

Porođaj, Bw Style

mlekac RSS / 16.01.2014. u 03:23
Two+African+Women.JPGŠto jes' - jes', već dugo nisam pričala priče iz Afrike, tačnije moje ljubljene Bocvane. Ali, najnoviji Jelicin blog prosto me tera da napravim "malo" poređenje.
U stvari, poređenje ostavljam vama, ja ću malo o običajima vezanim za porođaj i porodilju.

Daklem...

Kada se žena u Bocvani porodi (o porođaju ću malo posle), odmah ide, zajedno sa bebom, u izolaciju. Odredi se jedna prostorija u kojoj će ona i beba boraviti i dok je tamo niko iz kuće, uključujući njenog muža, ne sme ni da proviri u istu. Niko, osim dve starije žene (najčešće su to njena majka i svekrva, ili čak njena majka i baka) koje su zadužene da 24/7 dvore bebu i porodilji.
A kad kažem „dvore" to je bukvalno to. Porodilji je za sve vreme izolacije najstrože zabranjeno da stupi nogom na tlo, t.j. da siđe sa postelje. Osim za menjanje posteljine, kada joj se postavi poseban dušek da pređe na njega i posle se odmah vraća na svoj krevet.
Ona ima tri zadatka. Da što više leži na stomaku (da bi joj se smanjio posle porođaja), da dobro jede i da doji bebu, koja inače, tradicionalno, deli krevet sa mamom. I nisam ni jednom tokom mojih osam godina tamo čula horor priču o mami koja se u snu okrenula i... Mislim, svi znamo tu priču, zar ne? E, pa, dole je nisam čula. Za Mocvane je sasvim normalno da beba stalno bude uz mamu.
A one gorepomenute bake zadužene su za sve ostalo - pranje bebe, presvlačenje i slično.
Kad prođe određeni period vremena, koji je, zavisno od plemena od šest nedelja, pa sve do šest meseci, porodilja i već poodrasla beba svečano se izvode i upoznaju sa ostatkom porodice.
Ulazak kod porodilje je tabu koji skoro niko ne sme da prekrši. Doduše, kod plemena koja više od šest nedelja drže porodilju u izolaciji, dozvoliće, posle jedno dva meseca, da neka žena iz porodice koja već ima svoju decu uđe na kratko, da joj malo pravi društvo. Muškarci, međutim, ni pod razno neće biti pušteni unutra.
A, ako ćemo pravo, oni se baš ni ne guraju da uđu...
E, tek kad se taj period izolacije završi, kad je porodilja oporavljena a beba je ojačala, ona se vraća svojim svakodnevnim poslovima.
Doduše, zbog lepog afričkog običaja nošenja dece na leđima, beba i tada, najčešće, ostaje non-stop uz mamu. Ako mama nije kod kuće, naći će se uvek neko drugi, baka, starija sestra, rođaka, kućna pomoćnica, uglavnom, naći će se neka druga osoba koja će bebu privezati sebi na leđa i nastaviti da obavlja svoje poslove dok beba spava ušuškana i sigurna jer neprekidno oseća uz sebe dodir ljudskog tela.
Znam da se ponavljam - ali, zaista, tokom boravka dole nisam srela ni jedno jedino afričko dete koje bi bilo histerično. Hoću da kažem, dete sklono pravljenju scena tipa valjanja po podu samoposluge i urlanja „HOOĆU TOOO!" Ne kažem da nema i tamo razmažene dece, naravno da ih ima, ali, narodski rečeno, ne histerišu. A nekako mi se čini da je upravo ovo nosanje beba na leđima za to najzaslužnije. Jer, te bebe nemaju razloga da se i za sekundu osete nesigurno ili uplašeno.
I onda pogledam kako se kod nas odnose prema bebama i porodiljama, setim se dragih rođaka i prijatelja koji, ne misleći ništa loše, nagrnu u čoporima čim žena izađe iz bolnice, ne pitajući, pri tom, da li je ona sposobna da se druži i smeška i da li bebi prija ta gungula kroz kuću?

Što se samog porođaja tiče - stvarno se osećam užasno kad pomislim da sam se pre trinaest godina, u podsaharskoj Africi, porađala u humanijim uslovima nego neke žene danas, ovde, u sred Evrope.

Dakle, moj četvrti porođaj počeo je pucanjem vodenjaka dok sam bila na poslu. Radila sam tada na grafičkom dizajnu u jednoj štampariji, vreme bilo mesec i po pred Božić, na poslu šljake preko glave - kalendari, božićne akcije, plus redovne stvari, a pošto je trudnoća proticala bez problema, radila sam do samog kraja. Usput smo se šalili kako mogu, za ne daj Bože, da se porodim i u lokalnoj ambulanti koja je bila par stotina metara od posla. Naime, u Bocvani svaka lokalna ambulanta ima porođajno odeljenje, par soba samo, i dežurne babice, tako da se mnoge žene odlučuju da ni ne idu u bolnicu. Dođu u svoju ambulantu, porode se, prespavaju tu, i, ako je sve OK, vrate se sutradan kući sa bebom. Naravno, ako, ne daj Bože, nešto nije u redu, odmah ih šalju za najbližu bolnicu.
I tako mi se dogodilo da zamalo i uradim ono oko čega sam se šalila. Zamalo, al' nisam.
Dakle, pukao mi vodenjak i moja šefica, momentalno, angažuje vozača i firmina kola da me smesta voze u bolnicu.
Džaba moje objašnjavanje da nemam bolove, da je bolnica na deset minuta od firme i da stvarno nema potrebe da se paniči. A ne! Odmah, odmah, odmah...
Jedva se u kolima ubedih sa vozačem da me prvo odveze kući, da uzmem stvari i kažem mojima da idem u bolnicu... Naravno, kod kuće samo kućna pomoćnica, Mudrica i Princeza. Kažem im da prenesu tati da sam otišla da rodim bebu, pa odoh sa vozačem u bolnicu.
Jedna simpatična sestra sačeka me na prijemu. „Dumela, mma..." i.t.d. Uze podatke pa me odvede da vidim gde ću da se porađam. Pita me imam li bolove? Ne, nemam. Da li bi mi smetalo da me pregleda? Naravno da ne bi. Ustanovi da je vodenjak pukao, da sam otvorena nešto nešto (ne sećam se više koliko) i da joj kažem kad počnu bolovi.
A šta dotle?
„Pa ne znam, mma. Hoćete li da ležite ovde, ili hoćete malo da prošetate, da izađete malo u baštu, možda? Bojim se da će vam biti dosadno da stalno ležite ovde. Samo nemojte mnogo da se udaljavate, ipak vam je to četvrta beba."
I tako me je žmu, koji je doleteo sav u panici, našao kako uživam u bašti čekajući da ti bolovi konačno i počnu... A oni nikako ne počinju.
Posle jedno sat i po, vratim se unutra da raportiram da je stanje nepromenjeno i da pitam smem li da pojedem ručak koji mi je žmu doneo?
„Naravno, mma. Pa trebaće vam snage za porođaj, taman posla da budete gladni!"
Pojela, naravno, ali, bolova i dalje nema.
U to vidim, stigao i doktor. Pita kad sam došla, kad je pukao vodenjak i na kraju mi kaže: „Ako ne dobiješ bolove u narednih sat vremena, radimo carski. Ne valja za bebu da se porađaš na suvo."
Kakav carski? Pa meni je četvrti porođaj i uvek sam se porađala vaginalno!
„A da ti meni, pre toga, probaš da daš indukciju?"
Zapanjen pogled. „Ali, porođaj pod indukcijom mnogo više boli!"
Malo je falilo da vrisnem od smeha.
Tu se, konačno, ubedismo da mi, ipak, uključi indukciju, i ja pitam gde je stolica na kojoj će žmu da sedi tokom porođaja?
Žmu? Muškarac? U porođajnoj sali? Tek kasnije sam saznala da je to jedan od najvećih tabua - jedino su doktori izuzeti. Inače, čak ni bolničari ne prisustvuju porođajima. To je ženska stvar.
Al' ja zapela ko mazga. Bio je sa mnom kad se rađala Princeza, zna kako to izgleda, prema tome...
Par sekundi domunđavanja i otvaraju mi vrata druge porođajne sale, manje, samo jedan krevet u njoj, i unose stolicu za žmua.
Onda su me zamolili da se potpuno skinem, (kod njih se žene tako porađaju), pokrili su me čaršavom, priključili indukciju, i udaljile su se, da ne smetaju. Posle jedno pola sata žmu pogleda na sat i ustanovi da je zaboravio da otkaže trening...
Nije daleko, vraća se za 20 minuta, ali, mora odmah da krene.
I, tako ostanem sama.
Doduše, babica je svaki čas proveravala kako napredujemo, ali bila sam, uglavnom, neuznemiravana.
Mali kuršlus je nastao u finalu - ja sam, iskustveno, očekivala da se porodim ležećki, dok mi neko pridržava glavu pri napinjanju, a tamo se žene, uglavnom, porađaju u nekom polučučećem položaju na koji ja nisam bila ni spremna ni naviknuta. Niti mi je iko držao glavu.
Al' nekako smo i to prevazišle, te se, posle dvadesetak minuta od odlaska mog dragog, uz pomoć dve babice, Biberče rodio.
I odmah su mi ga, bez diranja pupčanika, položile na stomak a on se, kao mali crvić, par puta odupro nožicama, došao do dojke, uhvatio je i odmah krenuo da sisa.
I to je bilo najfantastičnije iskustvo ikad!
Tako su nas žmu i doca koji je došao odmah iza njega, i našli.
Ja sam sedela, pokrivena do pola, Biberče je uredno sisao a doktor je konstatovao da je beba, očigledno, super, čim se odmah prihvatila posla, a zatim je ponudio žmuu da preseče pupčanik.
Onda su obojica, neceremonijalno, bili izbačeni od strane babice dok sam izbacila posteljicu, pa se doca vratio da pregleda istu i mene, za svaki slučaj, a uspavano Biberče su odneli na merenje i brisanje (nisu ga kupali da ga ne probude), pa su mi ga vratili u naručje i zajedno su nas odgurali u sobu. I, naravno, bio je sa mnom u krevetu.
Biberče se rodio u 6 i 15 popodne. Kući su nas pustili sutradan u podne uz objašnjenje da nema potrebe zdravu bebu i zdravu mamu bespotrebno držati u bolnici.
I tako smo se Biberče i ja vratili kući nepuna 24 sata posle njegovog rođenja, a sad, kad pogledam unazad, moram da priznam da mi je to prijalo mnogo više od beskrajnih ležanja iza zaključanih vrata kojima sam tri puta bila podvrgnuta kod nas... Tamo ništa nije bilo zaključano. Žene koje su tu ležale duže slobodno su šetale, izlazile u baštu i, generalno, niko nije ograničavao slobodu kretanja porodilja.

I samo još jedna napomena za kraj - bolnica u kojoj sam se porodila, Alhtone Hospital u Lobatse-u, sagrađena 1920 i neke... Zgrada jeste stara, ali unutra je sve bilo besprekorno čisto. Ne, najnovije, ali čisto i dezinfikovano.

Tagovi



Komentari (30)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

nezezajsesmene nezezajsesmene 08:54 16.01.2014

porođaj

Zavidim Vam na lepom iskustvu i na tome što imate puno dece(a njih nikad nije mnogo). Da nemam godina koliko imam i da sam kojim slučajem na opisanom kontinentu trudna vrlo rado bih pristala da prođem takav tretman kakav ste Vi imali!
Vi ste jedna divna i hrabra žena.
Hvala za divan tekst!
mlekac mlekac 12:25 16.01.2014

Re: porođaj

nezezajsesmene
Zavidim Vam na lepom iskustvu i na tome što imate puno dece(a njih nikad nije mnogo). Da nemam godina koliko imam i da sam kojim slučajem na opisanom kontinentu trudna vrlo rado bih pristala da prođem takav tretman kakav ste Vi imali!
Vi ste jedna divna i hrabra žena.
Hvala za divan tekst!

Iskreno, ja sam, na pocetku, bila poprilicno uplasena predstojecimi iskustvom, upravo zato sto sam se nalazila na "Crnom kontinentu".
Redovne ideje o zaostaloj Africi, sacuvaj me Boze, na sta li lici bolnica iz 20 i neke i slicno...
Medjutim, onda shvatim da skoro nigde ne cujem, kod nas uobicajene, horor price o losem tretmanu porodilja?
Potom, naravno, pocnem sa odlascima na kontrole, upoznam polako i bolnicu i osoblje i zaista, na kraju, nisam se vise nicega plasila...
Doduse, vecina ekspata birala je da se porodi u Private Hospital u prestonici, ali, iskreno, s obizrom da je to znacilo ili da odem bar nedelju dana pre termina i da beskrajno lezim u bolnici cekajuci da se nesto dogodi, sto je "divno" iskustvo koe sam imala sa prvim detetom i koje niposto nisam zelela da ponavljam ili rizikovati voznju od 80 kilometara i mogucnost da se cetvrta beba rodi usput - zakljucila sam da mi je brze, lakse i jednostavnije da se porodim tu gde jesam, a to je, u tom trenutku, bila bolnica u Lobatseu.

pticarka pticarka 17:09 16.01.2014

obicaji

Odlican tekst! Bas je interesantno saznati kako se to radi negde daleko.
Jedino mi se ne dopada to zatvaranje u sobu i 'porodjaj je zenska stvar', ali je bar porodilji pruzena pomoc u svakom momentu.
Kao sveza mama, mogu da kazem da su svi ti dogadjaji od pocetka porodjaja pa do bar 2 meseca teski, divni, uzasni i totalno iscrpljujuci. Ima trenutaka kada shvatite da za vas sopstveni i opstanak vaseg deteta niste sasvim dovoljni. Nekako vam treba jos bar pola vas!
Srecom sam se porodila u Americi. Divno iskustvo (mada je imalo elemente drame/horora/trilera). Najdrazi obicaji su mi baby shower pre porodjaja kad dobijete sve sto vam je potrebno za bebu (i jos ako se registrujete za poklone koje zelite, dobijete sve sto ste pozeleli- divna opcija za nas control freaks..) i naravno obicaj da kad vam dolaze posle porodjaja svi donesu neku hranu (da mama ne kuva) i jos se ponude da vam nabave namernice, ociste kucu i takoto...
mlekac mlekac 19:47 16.01.2014

Re: obicaji

pticarka

Srecom sam se porodila u Americi. Divno iskustvo (mada je imalo elemente drame/horora/trilera). Najdrazi obicaji su mi baby shower pre porodjaja kad dobijete sve sto vam je potrebno za bebu (i jos ako se registrujete za poklone koje zelite, dobijete sve sto ste pozeleli- divna opcija za nas control freaks..) i naravno obicaj da kad vam dolaze posle porodjaja svi donesu neku hranu (da mama ne kuva) i jos se ponude da vam nabave namernice, ociste kucu i takoto...


Jooj, znas li koliko je tesko isterati stare navike?
Srecom, kad predjes u novo okruzenje, okolina i nije preterano zainteresovana da se raspita imas li drugacije obicaje.

Meni je prijateljica pripremila Surprise Baby Shower, a ja sam, kao svaka prosecna Balakanka sedela i u glavi slusala cuveni monolog moje bake: "Ne valja se za bebu kupovati unapred! Nikako se ne valja! To moze bebu da urekne..."

Dobro, posle sam malo protresla glavu i naravno da sam s radoscu prihvatila poklone, ali onaj prokleti monolog...
pticarka pticarka 21:23 16.01.2014

Re: obicaji

Hahaha. Taj dzangrizavi glas iz nase podsvesti je valjda ono sto nam ostaje u nasledstvo od predhodnih generacija. Sad nekad je on blagoslov, a nekad bogami prokletsvo.
Sto se mene tice, svaki obicaj koji je i praktican meni je apsolutno prihvatljiv. :)
mlekac mlekac 21:25 16.01.2014

Re: obicaji

pticarka
Hahaha. Taj dzangrizavi glas iz nase podsvesti je valjda ono sto nam ostaje u nasledstvo od predhodnih generacija. Sad nekad je on blagoslov, a nekad bogami prokletsvo.
Sto se mene tice, svaki obicaj koji je i praktican meni je apsolutno prihvatljiv. :)

Ma sad je i meni prihvatljiv, navikla sam se u medjuvremenu, ali to je bilo godinu dana po dolasku, jos mi je sve bilo novo i neobicno.
Jelica Greganović Jelica Greganović 20:27 16.01.2014

O, falim ti

se bože i svi sveci, konačno opet jedva jednom i jedva dočekah, priča iz Afrike...
Hvala!
mlekac mlekac 20:32 16.01.2014

Re: O, falim ti

Jelica Greganović
se bože i svi sveci, konačno opet jedva jednom i jedva dočekah, priča iz Afrike...
Hvala!

Molim.
Sta da ti kazem? Bas si inspirativna kad te naljute.
fantomatsicna fantomatsicna 08:30 17.01.2014

Veselo

Se poradjaju u Africi.Zato ih valjda toliko i ima
mlekac mlekac 11:38 17.01.2014

Re: Veselo

fantomatsicna
Se poradjaju u Africi.Zato ih valjda toliko i ima


Kako koja zemlja, draga.
Bocvana jos uvek nije stigla do dva miliona.
Ali, koliko god da ih ima, treba imati na umu da su to prostranstva neopisiva.
Tih nepunih dva milona u Bocvani zivi na povrsini velicine Francuske.
tadejus tadejus 19:23 17.01.2014

eh

srpska zena da dozivi to isto u beogradu napisala bi nesto tipa
stoka doktorska
majku im
sve treba spaliti
pukao mi vodenjak
ja i muz, svekrva, svekar, surjak, sogor... dodjemo u gak, oni se prave mutavi...
kao da se nista ne desava
svekar morao potegnuti grlic flase (prosu dobru rakiju, mamu im, maminu, mamu) da me prime u ambulantu
ej ja se poradjam a oni meni da sacekam...
mamu im maminu
onda mi kaze da skinem gola
ej gola da se skinem, a ona me gleda
jao kad tad nisam umrla, mamu im maminu
moja majka vise na njih, sram vas bilo, sjeme vam proklinjem a ona guska ce meni na to...
uh
dodjemo gore
legnem ja na onaj krevet..
njih pet je tu nesto cackalo i izadjose..
jbm ti sve izadjose
samu me ostravise
ljuuuuuuuuudi
doslo mi svu kosu da si s glave pocupam
pa ja se poradjam ljudi a vi me samu....
jaooooooooo kad sam zavristala, culo se u susjednoj ulici...
onda ona meni kaze da okrenem na bok... sunce ti zarko, na bok da se okrenem, a meni oci ispadaju, a ona meni.... (sva sreca da ovde ne traze da cucis, inace bi to vec moralo do ministarke da ide, cuj da cucne a ona se poraaaaaadja)...
e onda smo castili...
majku im doktorsku
sve ih treba pobiti
i tako to
mlekac mlekac 23:18 17.01.2014

Re: eh

tadejus
srpska zena da dozivi to isto u beogradu napisala bi nesto tipa
stoka doktorska
majku im
sve treba spaliti
pukao mi vodenjak
ja i muz, svekrva, svekar, surjak, sogor... dodjemo u gak, oni se prave mutavi...
kao da se nista ne desava
svekar morao potegnuti grlic flase (prosu dobru rakiju, mamu im, maminu, mamu) da me prime u ambulantu
ej ja se poradjam a oni meni da sacekam...
mamu im maminu
onda mi kaze da skinem gola
ej gola da se skinem, a ona me gleda
jao kad tad nisam umrla, mamu im maminu
moja majka vise na njih, sram vas bilo, sjeme vam proklinjem a ona guska ce meni na to...
uh
dodjemo gore
legnem ja na onaj krevet..
njih pet je tu nesto cackalo i izadjose..
jbm ti sve izadjose
samu me ostravise
ljuuuuuuuuudi
doslo mi svu kosu da si s glave pocupam
pa ja se poradjam ljudi a vi me samu....
jaooooooooo kad sam zavristala, culo se u susjednoj ulici...
onda ona meni kaze da okrenem na bok... sunce ti zarko, na bok da se okrenem, a meni oci ispadaju, a ona meni.... (sva sreca da ovde ne traze da cucis, inace bi to vec moralo do ministarke da ide, cuj da cucne a ona se poraaaaaadja)...
e onda smo castili...
majku im doktorsku
sve ih treba pobiti
i tako to


Nazalost, verovatno bi tako nesto i bilo...

Doduse, ovo oko bolova meni nije bio problem, ipak sam se cetvrti put poradjala, i stvarno, sem jednog izuzetka, nisam imala bas prevelike traume ni iz Beorada, ali, definitivno, bilo je, sto se ljudskosti i ljubaznosti tice neuporedivo bolje u Bw.
tadejus tadejus 03:32 18.01.2014

Re: eh

mlekac

Nazalost, verovatno bi tako nesto i bilo...

Doduse, ovo oko bolova meni nije bio problem, ipak sam se cetvrti put poradjala, i stvarno, sem jednog izuzetka, nisam imala bas prevelike traume ni iz Beorada, ali, definitivno, bilo je, sto se ljudskosti i ljubaznosti tice neuporedivo bolje u Bw.


ali zasto nazalost?
opisala sam potpuno isto iskustvo ali vidjeno drugim ocima
kad ti u toj bocvani kazu sacekajte, doktor ce odmah doci, ti ces razumjeti da nisi jedina na svijetu i mirno ces sacekati
ovde ce ljudi odmah poceti da se svajadju, sta ja da cekam..

kad ti kazu da ostanes gola ti ces tu to da prihvatis kao zanimljivu lokalnu specificnost, zene ovde ce da nadignu dresku (i nadizale su, i to ne sto su gole nego sto je spavacica prekratka)

kad ti kazu da cucnes ti takodje to opises kao zanimljivost
ovde bi letjelo perje

ljudi ovde u bolnicu dodju da istresu svoje frustracije, maksimalno bezobrazni, nervozni, doktorima ne vjeruju, savjete ne slusaju..
ne raspitaju se, nemaju ni najmanje realna ocekivanja sta je porodjaj, koliko boli i sta je ocekivano a sta ne...

ja sam se ovde porodila dva puta, u visegradskoj, jednom sa anestezijom, drugi put bez, dobrovoljno
oba puta sam tamo provela bar 15 dana ukupno, nesto prije, nesto poslije porodjaja.. bila na bar 100 pregleda (bilo je nekih komplikacija)
poznajem im svaki cosak
i sad sam trudna, i opet ima nekih problema i prije par dana sam bila na hitnoj prijemnoj ambulanti

osoblje +10 pacijenti 0, prekrizena
dobro ne svi, ali opsta zatupljenost, neznanje, neukost, glupost...
a osoblje, ima sigurno i medju njima poneko drzak, bezobrazan, pa i pokvaren (iz ovakvog naroda kakav bi drugi i mogao biti)
ali na toj hitnoj prijemnoj se obracaju sa duso, draga, drze te za ruku iz ciste moralne podrske, jasno im je da nisi dosla iz zezancije...
a zene....
ah
ima se sta prigovoriti nasim doktorima (nekim) ali ja bih mnogo vise prigovarala pacijentima
mnogo mnogo vise
ali to nije popularno
mlekac mlekac 13:13 18.01.2014

Re: eh

tadejus
mlekac

Nazalost, verovatno bi tako nesto i bilo...

Doduse, ovo oko bolova meni nije bio problem, ipak sam se cetvrti put poradjala, i stvarno, sem jednog izuzetka, nisam imala bas prevelike traume ni iz Beorada, ali, definitivno, bilo je, sto se ljudskosti i ljubaznosti tice neuporedivo bolje u Bw.


ali zasto nazalost?
opisala sam potpuno isto iskustvo ali vidjeno drugim ocima
kad ti u toj bocvani kazu sacekajte, doktor ce odmah doci, ti ces razumjeti da nisi jedina na svijetu i mirno ces sacekati
ovde ce ljudi odmah poceti da se svajadju, sta ja da cekam..



Cinjenice su mozda iste, ali NACIN obracanja sigurno nije.

O tome sam pricala.

Ne znam jesi li citala moje ranije blogove iz Bocvane, poenta je u sledecem. Oni su uvek, na svakom mestu, osmehnuti i ljubazni.

Na svakom salteru, na kasi, na ulici, u bolnici, kad sretnes nekog nepoznatog...

Svuda te docekuju osmeh i ljubaznost.

Kad ti neko s osmehom kaze da sacekas, ti sacekas.

Drugo, meni jeste bio pukao vodenjak, ali, kao sto sam rekla, bolova nisam imala. I to mi je bio cetvrti porodjaj. Bitna stavka, draga. Kad se cetvrti put poradjas, tu panike nema. A u panike su velike oci.

Sem toga, ne podnose sve zene bol na isti nacin. Nekima je to lakse, nekima teze. Ja sam, navraga, od onih koji cute dok se ne onesveste. Taka mi konstrukcija. I bas zato mi je trebalo puno godina (srecom, moj Zmu je od one druge sorte), da ukapiram zasto neko urla ko Damjanov zelenko zbog bola koji ja ni ne primecujem...

Stoga, OK, pretpostavimo da se sve ovo, ovim redom, dogadjalo u Srbiji. I da je u pitanju bila prvorotka.

Onda sestra mora da je smiri, da joj objasni kako je u redu da saceka ako nema bolove.

Samo cisto sumnjam da nasa porodilista imaju bastu po kojoj zena moze da se proseta dok ne dodje vreme da ide u salu.

Kod nas te ubace da lezis i ostave na stolu u najneprirodnijem polozaju, a ti, kako znas i umes...

Imala sam srece da sam se prvi put poradjala u tada novoobnovljenoj bolnici na Zvezdari i znam koliko mi je znacila muzika.

Zato sam drugi put, kad sam se poradjala u Visegradskoj, ponela na porodjaj walkman i knjigu (pre 20 godina). I babica samo sto nije dobila fras kad je videla da lezim na stolu, slusam muziku i citam knjigu!

Objasnila sam joj da mi nije ni na kraj pameti da lezim i satima blejim u plafon. Kad vidi da sam skinula slusalice i stavila knjigu pod jastuk - tad nek mi pridje, slobodno, tad ce mi trebati. Pre toga - hvala na pitanju - ne dam moje rekvizite!

Veruj mi, ja sam na prvom porodjaju zamalo glavu izgubila (sto sam, srecom, tek kasnije shvatila), tako da znam kako to izgleda. I bila sam u prilici da lezim i prvi i drugi put po vise od deset dana u bolnici.

Ali, velika je razlika izmedju postupka kada ti bebu odmah poloze na stomak i puste je da odmah sisa i ostave je pored tebe, da uzivas u njoj, i onoga kad ti bebu pokazu na 5 sekundi i odnesu i ne donose ti je na podoj skoro nedelju dana jer zena u trecem krevetu ima temperaturu pa niko u vasoj sobi ne moze da dobije svoje dete niti dozvoljavaju da ga vidis u boksu!
tadejus tadejus 13:26 18.01.2014

Re: eh

mlekac

Cinjenice su mozda iste, ali NACIN obracanja sigurno nije.

O tome sam pricala.

Ne znam jesi li citala moje ranije blogove iz Bocvane, poenta je u sledecem. Oni su uvek, na svakom mestu, osmehnuti i ljubazni.

Na svakom salteru, na kasi, na ulici, u bolnici, kad sretnes nekog nepoznatog...

Svuda te docekuju osmeh i ljubaznost.

Kad ti neko s osmehom kaze da sacekas, ti sacekas.

Drugo, meni jeste bio pukao vodenjak, ali, kao sto sam rekla, bolova nisam imala. I to mi je bio cetvrti porodjaj. Bitna stavka, draga. Kad se cetvrti put poradjas, tu panike nema. A u panike su velike oci.
Sem toga, ne podnose sve zene bol na isti nacin. Nekima je to lakse, nekima teze. Ja sam, navraga, od onih koji cute dok se ne onesveste. Taka mi konstrukcija. I bas zato mi je trebalo puno godina (srecom, moj Zmu je od one druge sorte), da ukapiram zasto neko urla ko Damjanov zelenko zbog bola koji ja ni ne primecujem...

Stoga, OK, pretpostavimo da se sve ovo, ovim redom, dogadjalo u Srbiji. I da je u pitanju bila prvorotka.

Onda sestra mora da je smiri, da joj objasni kako je u redu da saceka ako nema bolove.

Samo cisto sumnjam da nasa porodilista imaju bastu po kojoj zena moze da se proseta dok ne dodje vreme da ide u salu.

Kod nas te ubace da lezis i ostave na stolu u najneprirodnijem polozaju, a ti, kako znas i umes...

Imala sam srece da sam se prvi put poradjala u tada novoobnovljenoj bolnici na Zvezdari i znam koliko mi je znacila muzika.

Zato sam drugi put, kad sam se poradjala u Visegradskoj, ponela na porodjaj walkman i knjigu (pre 20 godina). I babica samo sto nije dobila fras kad je videla da lezim na stolu, slusam muziku i citam knjigu!

Objasnila sam joj da mi nije ni na kraj pameti da lezim i satima blejim u plafon. Kad vidi da sam skinula slusalice i stavila knjigu pod jastuk - tad nek mi pridje, slobodno, tad ce mi trebati. Pre toga - hvala na pitanju - ne dam moje rekvizite!

Veruj mi, ja sam na prvom porodjaju zamalo glavu izgubila (sto sam, srecom, tek kasnije shvatila), tako da znam kako to izgleda. I bila sam u prilici da lezim i prvi i drugi put po vise od deset dana u bolnici.

Ali, velika je razlika izmedju postupka kada ti bebu odmah poloze na stomak i puste je da odmah sisa i ostave je pored tebe, da uzivas u njoj, i onoga kad ti bebu pokazu na 5 sekundi i odnesu i ne donose ti je na podoj skoro nedelju dana jer zena u trecem krevetu ima temperaturu pa niko u vasoj sobi ne moze da dobije svoje dete niti dozvoljavaju da ga vidis u boksu!


ali ja ti pricam o tome kako sam ja prosla u toj istoj visegradskoj a ti uporno neces to da cujes
ti zelis da vjerujes da su oni tamo svi monstrumi

prvo
visegradska ima bas veliki park
sa gornje strane zgrade, od ulaza desno, na nekih 100injak metara imas bas lijep amfiteatar od drveca sa klupama u sredini
istina u visegradskoj ti nece reci da ides sjedis u parku, ako moras hodati reci ce ti da hodas u zgradi

drugo
ja upravo opisah kako se na prijemnoj ambulanti obracaju zenama sa duso
pa ja ne znam sta biste vi jos??? trostruki salto unazad??
mislim da je ljubazno ophodjenje i ti mali gesti da te pridrzi za ruku kad hodas, kaze duso i slicno sasvim ok
istina je da mi nismo neki mnogo nasmijan narod, ali meni je ova goreopisana ljubaznost sasvim ok

e sad nije ni tu sve kao u raju, naravno
prisustvo oca se placa (dakle ocito obeshrabruje)..
trudnoci i porodjaju se pristupa kao bolesti
koristi se puno lijekova
propisuje puno restrikcija..
to jeste nesto sto se moze i treba mijenjati

ali mi je stvarno groteskno da ti opises tretman trudnice u bocvani koja lezi 6!!!??? mjeseci nakon porodjaja???!!! kao nesto cemu bismo trebali zavidjeti
kao eto toliko smo nisko da bi nam i oni trebali biti uzor

impliciranje da su nase bolnice prljave mi takodje nisu jasne
cesto oronule, zapustene... da.. prljave? ajde ne pretjerujte

i konacno kljucni momenat koji preneregavas je stav nasih pacijenata prema toj bolnici i tim doktorima
da li je realno ocekivati od osoblje tolike osmjehe ako ih sam njima ne upucujes, ali ni u ludiilu
nebrojeno sam puta slusala psovke, lupanje vratima, prijetnje... ma odvratnost golu, na pedijatriji doma zdravlja savski venac
gdje su zene (od tete spremacice do zadnjeg clana osoblja) na leb da ih namazes
i to razlozi da ne vjerujes
insistiranje na odredjenoj terapiji, uputu za odrejenu ustanovu, sto se ceka a dijete ima teperaturu (kao da ostali tu sjede iz zezancije)
bezobrazluk, neukost, prostakluk, ignorancija.... (ma mogla bih do jutra primjere iz naseg naroda da nabrajam)... je beskrajna
a niko ni slovo o tome da napise al smo svi brzi da ocjenimo da je doktor najgore sto se srpskom narodu desilo
ajde razumijem da su decenijama bili na pjedestalu, da su neki i pretjerali, da je sad stiglo na naplatu
ali malo mjere opet ne bi skodilo
tadejus tadejus 13:36 18.01.2014

Re: eh

mlekac


Sem toga, ne podnose sve zene bol na isti nacin. Nekima je to lakse, nekima teze. Ja sam, navraga, od onih koji cute dok se ne onesveste. Taka mi konstrukcija. I bas zato mi je trebalo puno godina (srecom, moj Zmu je od one druge sorte), da ukapiram zasto neko urla ko Damjanov zelenko zbog bola koji ja ni ne primecujem...


jaoj, ne podnose sve isto..
definitivno ne..
ja sam prvi put toliki bol osjecala da nisam mogla da kazem da zelim epidural
muzu je bilo jasno pa je rekao on..
bukvalno sam pocela nekontrolisano da se tresem i nisam vise mogla uopste da otvorim usta..
no nismo svi isti
neka mozda bas kad je bol najjaci ima snage da urlice
pa ajde, nek i urlice, ne poradja se svaki dan
ali znas sta?
znas li sta one urlicu?
MAAAAAAAAAJKU VAM J... SVIMA, JAAAAAAAAO J... SUNCE, J... ZIVOT, STA MI NAPRAVI........ MAAAAAAAAJKO UBIJ ME........ AAAAAAAAA UBICU SE....
repertoar je za nepovjerovati
ja stvarno ne znam kako reagovati na takve pacijente..
nikako
stisnuti zube pa izdrzati, nije to lak posao..
ali da taj i takav narod (70% ih pusi dok lezi na odrzavanju trudnoce npr) treba ohrabrivati u ubjedjenju da su doktori stoka a one zrtve...
mislim da ne treba
mlekac mlekac 14:42 18.01.2014

Re: eh

tadejus


ali ja ti pricam o tome kako sam ja prosla u toj istoj visegradskoj a ti uporno neces to da cujes
ti zelis da vjerujes da su oni tamo svi monstrumi

prvo
visegradska ima bas veliki park
sa gornje strane zgrade, od ulaza desno, na nekih 100injak metara imas bas lijep amfiteatar od drveca sa klupama u sredini
istina u visegradskoj ti nece reci da ides sjedis u parku, ako moras hodati reci ce ti da hodas u zgradi

drugo
ja upravo opisah kako se na prijemnoj ambulanti obracaju zenama sa duso
pa ja ne znam sta biste vi jos??? trostruki salto unazad??
mislim da je ljubazno ophodjenje i ti mali gesti da te pridrzi za ruku kad hodas, kaze duso i slicno sasvim ok
istina je da mi nismo neki mnogo nasmijan narod, ali meni je ova goreopisana ljubaznost sasvim ok

e sad nije ni tu sve kao u raju, naravno
prisustvo oca se placa (dakle ocito obeshrabruje)..
trudnoci i porodjaju se pristupa kao bolesti
koristi se puno lijekova
propisuje puno restrikcija..
to jeste nesto sto se moze i treba mijenjati

ali mi je stvarno groteskno da ti opises tretman trudnice u bocvani koja lezi 6!!!??? mjeseci nakon porodjaja???!!! kao nesto cemu bismo trebali zavidjeti
kao eto toliko smo nisko da bi nam i oni trebali biti uzor


Nisam rekla da treba da nam budu uzor. Drugo, zena ne lezi 6 meseci u bolnici, to je njihov obicaj koji se primenjuje kod kuce, a ni taj period lezanja nije svuda isti, napisala sam to gore. Poenta je u tome sto je tokom perioda lezanja, koliki god da je, DVORE.

Postedjena je bilo kakvog rada i napora. Moze potpuno da se posveti svojoj bebi.

Malo li je?

Drugo, ja nisam rekla da je svuda kod nas uzasno. Potpuno se slazem da ima bolnica u kojima je osoblje ljubazno.

Rekoh ti, tri puta sam se poradjala ovde.

Doduse, naspram Zvezdare, meni je Visegradska vise bila kao nocna mora, ali to je samo stvar perspektive - ne volim guzvu, a u Visegradskoj sam se osecala kao jos jedna na pokretnoj traci. No, to je subjektivan osecaj, nista vise.

Zao mi je ako si ovaj moj tekst shvatila kao "evo ovako treba i nikako drugacije". Lepo sam rekla da ne poredim - poredjenja sam ostavila vama.

Ja sam samo iznela sopstveno iskustvo koje je bilo izuzetno pozitivno, a tebi, vidim, smeta kanda bas to - tamo neka Africka zemlja, a zena se lepo osecala na porodjaju?

Zao mi je, ali pricam onako kako je bilo.

I da ti kazem jos nesto - licno, ni ovde se niko prema meni nije ponaso previse nepristojno, ali, to je naprosto sto se tako postavim. NE dozvoljavam da takvo ophodjenje i ne libim se da to doticnoj osobi odmah stavim do znanja. Sto ne znaci da nisam prisustvovala takvom ponasanju prema nekim drugim zenicama u nasim porodilistima.

O tome sam govorila.

To u Bw nisam videla ni jednom za osam godina.

Ni u jednoj bolnici (A posto mi je suprug insulin zavisni dijabeticar, i posto sam tamo bila sa cetvoro tada male dece, veruj mi, upoznala sam se sa jedno 5 razlicitih bolnica)

I uvek, u svakoj od njih, bez obzira na starost i da li je bila privatna ili drzavna, bili su ljubazni a bolnica je bila CISTA!

To su jedina dve stvari koje trazim i ovde.

Nista vise, ali ni nista manje.

Mnogo li je?
mlekac mlekac 14:56 18.01.2014

Re: eh

tadejus
mlekac


Sem toga, ne podnose sve zene bol na isti nacin. Nekima je to lakse, nekima teze. Ja sam, navraga, od onih koji cute dok se ne onesveste. Taka mi konstrukcija. I bas zato mi je trebalo puno godina (srecom, moj Zmu je od one druge sorte), da ukapiram zasto neko urla ko Damjanov zelenko zbog bola koji ja ni ne primecujem...


jaoj, ne podnose sve isto..
definitivno ne..
ja sam prvi put toliki bol osjecala da nisam mogla da kazem da zelim epidural
muzu je bilo jasno pa je rekao on..
bukvalno sam pocela nekontrolisano da se tresem i nisam vise mogla uopste da otvorim usta..
no nismo svi isti
neka mozda bas kad je bol najjaci ima snage da urlice
pa ajde, nek i urlice, ne poradja se svaki dan
ali znas sta?
znas li sta one urlicu?
MAAAAAAAAAJKU VAM J... SVIMA, JAAAAAAAAO J... SUNCE, J... ZIVOT, STA MI NAPRAVI........ MAAAAAAAAJKO UBIJ ME........ AAAAAAAAA UBICU SE....
repertoar je za nepovjerovati
ja stvarno ne znam kako reagovati na takve pacijente..
nikako
stisnuti zube pa izdrzati, nije to lak posao..
ali da taj i takav narod (70% ih pusi dok lezi na odrzavanju trudnoce npr) treba ohrabrivati u ubjedjenju da su doktori stoka a one zrtve...
mislim da ne treba


Ne treba, naravno, ali muka je sto se mnogi zdravstveni radnici ponasaju isto kao i te pacjentkinje.

I sto su te zene dosle na porodjaj potpuno nepirpremljene. Bez ikakve potpore. Sama si rekla da je, srecom, muz bio uz tebe.

Licno, ni ja nisam shvatala te sto urlaju i psuju.

Ne shvatam sta pokusavaju time da postignu?

Jer ne postizu nista osim da je svima oko njih neprijatno.

Ali, mozda, samo mozda, bi situacija bila malo drugacija da je kod nas OBAVEZNO pristustvo pripremi za porodjaj?

Da su te zenice unapred obavestene o tome kako porodjaj stvarno izgleda i sl.

Znam da me je, bas u Bw, pitala poznanica koja je trebala da se porodi po prvi put:

"A je l' to stvarno toliko boli?"
"Boli, ali taj bol nije neprekidan niti je stalno isti. Pocinje da boli i boli sve jace, a onda, otprilike oko tridesete sekunde, bol pocinje da popusta. I onda imas pauzu od minut-dva dok ne pocne opet da boli. Ja sam uvek na porodjaj isla sa rucnim satom velikog brojcanika koji ima sekundaru. Pa kad pocne da boli, ja gledam kako se kazaljka pomera i znam, kad je na pola minuta, sad ce da posustane i prestane. To mi je pomagalo."

I zenica me poslusala, a posle je svim drugaricama davala isti savet. Sto ne znaci da je moj savet univerzalan. Nekome bol posustaje ranije, nekom kasnije, ali ako zena ne shvata (a u panici mnoge to ne shvataju) da ce bol ipak prestati, i da za to vremem MORA da se odmara da bi imala snage za trenutak kad treba da istisne bebu, onda stvarno imamo veliki problem.

A to se ne uci kad je vec u sali i na stolu i kad je boli. To mora da se nauci ranije.

I slazem se, ponavljam, da ne treba ohrabrivati divljacko ponasanje. Ni kod pacjenata ni kod medicinsko osoblja. Ali, postoji mala razlika. Pacijenti mogu da budu i ovakvi i onakvi i skolovani i neobrazovani. Medicinsko osoblje je zavrsilo neke skole. Zato je grubost s njihove strane daleko teza i apsolutno neprihvatljiva. Jedno skolovano civilizovano bice NE sme tako da se ponasa.

EDIT:
Rece da si lezala na odrzavanju trudnoce. Da li su te pacjentkinje imale pripremu za porodjaj? Mislim, kad su vec lezale tamo, da li se iko potrudio da im objasni sta ih ceka kad udju u salu?
tadejus tadejus 18:19 18.01.2014

Re: eh

mlekac
Drugo, zena ne lezi 6 meseci u bolnici, to je njihov obicaj koji se primenjuje kod kuce, a ni taj period lezanja nije svuda isti, napisala sam to gore. Poenta je u tome sto je tokom perioda lezanja, koliki god da je, DVORE.


za mene je uvreda razumu da me neko DVORI a pogotovo da to cini dok, ja pa i nedejlu dana, a ne sest nedelja lezim
da ne pominjem cinjenicu da kazes da pri tom muzu nije dozvoljeno da udje u tu sobu
ne pominjes sta je sa ostalom djecom...
teska teska patologija
prosto ne mogu da vjerujem da ti to opisujes sa malo li je
tadejus tadejus 18:24 18.01.2014

Re: eh

mlekac

Rece da si lezala na odrzavanju trudnoce. Da li su te pacjentkinje imale pripremu za porodjaj? Mislim, kad su vec lezale tamo, da li se iko potrudio da im objasni sta ih ceka kad udju u salu?


i pri porodilistima i pri domovima zdravlja organizovana je tzv. skola za trudnice
zenama bude receno da to postoji i da mogu da idu
nije obavezna
sigurna sam da jeste da bi se nadigla dzeva oko toga
mnoge ne odu
osoblje na odjelenjima je krajnje ljubazno (ja sam bila na kontroli fertiliteta, endokrinologiji i naravno puerperijumu)
u najboljem su mi sjecanju
uopste nisu u fazonu da nece odgovoriti na pitanje, da ce se oglusiti o necije suze i slicno
oni obuku ne organizuju, ali ne smatram da je to problem
problem je kako se u visegradskoj rade kasni prekidi trudnoce
to je veliki problem
ali ovo sto se ovih dana provlaci po blogu... stalno blacenje svih doktora djuture.. pa sve one price o tome kako se u srbiji ne moze poroditi bez podmicivanja...
prostakluk, glupost, tupost... ma sva najcrnje u ljudskom rodu
a niko rijec da kaze
jer je svjestan da to radi 90% stanovnistva
lakse je opljuuti po zaposlenima u bolnici, biti buntovnik, neko ko razumije paceni narod...
a i knjige bolje idu
bljah
tadejus tadejus 18:36 18.01.2014

Re: eh

mlekac

ali muka je sto se mnogi zdravstveni radnici ponasaju isto kao i te pacjentkinje.


a koliko si ti takvih slucajeva vidjela ili cula?
ja sloviam i brojem nijedan
vidjala sam doktore koji ne zele detaljno da objasne svoje misljenje
sestre koje znaju govoriti nadrndanim tonom
to je vrhunac sto sam vidjela
ti?
mozda ja stvarno hodam u nekom ruzicastom oblaku ali bojim se da se tu vise radi o modi, doslo vrijeme da se pljuju doktori pa sad udri nemilice
koga jos briga sta je tu prava istina
tadejus tadejus 18:39 18.01.2014

Re: eh

mlekac

Ja sam samo iznela sopstveno iskustvo koje je bilo izuzetno pozitivno, a tebi, vidim, smeta kanda bas to - tamo neka Africka zemlja, a zena se lepo osecala na porodjaju?


ma ne, ne smata, lijep je tekst i zanimljiv
da je usamljen stajao sigurno ne bih ni komentarisala
mozda ovaj dio o lezanju
to su cak i nasi doktori prevazisli pa ne preporucuju vise lezanje nakon porodjaja
stvar je u tome sto tekst uletio u seriju o zemunskoj bolnici
ja u njoj nisam bila pa ne mogu nista da kazem
ali me asocira na to pomodarstvo pljuvanja po zdravstvu u srbiji koje nikako ne odobravam
mlekac mlekac 19:10 18.01.2014

Re: eh

tadejus
mlekac
Drugo, zena ne lezi 6 meseci u bolnici, to je njihov obicaj koji se primenjuje kod kuce, a ni taj period lezanja nije svuda isti, napisala sam to gore. Poenta je u tome sto je tokom perioda lezanja, koliki god da je, DVORE.


za mene je uvreda razumu da me neko DVORI a pogotovo da to cini dok, ja pa i nedejlu dana, a ne sest nedelja lezim
da ne pominjem cinjenicu da kazes da pri tom muzu nije dozvoljeno da udje u tu sobu
ne pominjes sta je sa ostalom djecom...
teska teska patologija
prosto ne mogu da vjerujem da ti to opisujes sa malo li je


Ako sam nesto naucila u Africi, to je da ne mislim da su njihovi obicaji obavezno primitivni i nakaradni.

Ajmo od onog sto ti je zasmetalo - prisustvo muza u tih prvih sest nedelja.

E, sad, mozda si ti udata za civilizovanog coveka koji shvata da tih prvih sest nedelja zena ne bi trebalo da se bavi "onim" stvarima jer je potrebno vreme da joj se telo vrati u normalu.

Nazalost, nema ju sve zene tu srecu.

Pogotovo u Africi.

I onda je lakse staviti zenu i izolaciju i udariti muskima zabranu ulaska.

Prosto ko pasulj. Ne moze da udje, pa ne moze ni da napada zenu.

I to je, a veruj mi, pricala sam sa mnogim zenama tamo, glavni razlog izolacije.

Dodatne beneficije - majka se odmori, potpuno je posvecena bebi, ni ona ni beba nisu izlozene bacilima koje neko i nenamerno moze da donese...

Mozda ti volis sve sama da radis - sto je sasvim OK, ali, licno, mislim da su "babinje" sasvim dobar obicaj koji je, pre svega, dobar za majku i bebu.

Niposto nije patologija.

Pogotovo za zene koje su imale tezak porodjaj.

A veruj mi, imam dovoljno godina i dovoljno iskustva da sam vidjala, ovde kod nas, slucajeve da zena dodje iz porodilista i mesto da lezi i oporavlja se, od nje se ocekuje da sprema i posluzuje gomilu tamo nekih koji su odmah, prvog-drugog dana, dosli da vide bebu.

Kao da nisu mogli da malo sacekaju???

O tome govorim.

Lako je reci da je neki obicaj prevazidjen, ali, to sto su neki obicaji stari ne znaci, nuzno i da su glupi i prevazidjeni.
mlekac mlekac 19:16 18.01.2014

Re: eh

tadejus
mlekac

Ja sam samo iznela sopstveno iskustvo koje je bilo izuzetno pozitivno, a tebi, vidim, smeta kanda bas to - tamo neka Africka zemlja, a zena se lepo osecala na porodjaju?


ma ne, ne smata, lijep je tekst i zanimljiv
da je usamljen stajao sigurno ne bih ni komentarisala
mozda ovaj dio o lezanju
to su cak i nasi doktori prevazisli pa ne preporucuju vise lezanje nakon porodjaja
stvar je u tome sto tekst uletio u seriju o zemunskoj bolnici
ja u njoj nisam bila pa ne mogu nista da kazem
ali me asocira na to pomodarstvo pljuvanja po zdravstvu u srbiji koje nikako ne odobravam

E, vidis, moja cera je u toj bolnici bila, i nasa iskustva uopste nisu losa, sto sam i rekla dole, kod Jelice.

Medjutim, ona nije bila na tom spratu vec na drugom, pa ne mogu da tvrdim da je i tamo situacija ista.

Uglavnom, na njenom spratu higijena je bila pristojna. Mozda ne vrhunska, ali, podnosljiva.

Mada, sobice za bebe su bile tako male da stvarno ne mogu da zamislim kako tamo moze da se smesti i mama, posto pored onih par kreveta jedva da je ostalo mesta da se izmedju njih prodje.

Sve u svemu - sigurno ima mesta za poboljsanje, bar kad je o toj bolnici rec.

Uvek i svuda ima mesta za poboljsanje, zato ne mislim da je lose sto se malo nadigla dzeva. Ako nista drugo, mozda ce jos neko negde da se doseti da oriba nesto sto nije godinama ribano?
mlekac mlekac 19:25 18.01.2014

Re: eh

tadejus
mlekac

ali muka je sto se mnogi zdravstveni radnici ponasaju isto kao i te pacjentkinje.


a koliko si ti takvih slucajeva vidjela ili cula?
ja sloviam i brojem nijedan
vidjala sam doktore koji ne zele detaljno da objasne svoje misljenje
sestre koje znaju govoriti nadrndanim tonom
to je vrhunac sto sam vidjela
ti?
mozda ja stvarno hodam u nekom ruzicastom oblaku ali bojim se da se tu vise radi o modi, doslo vrijeme da se pljuju doktori pa sad udri nemilice
koga jos briga sta je tu prava istina


Imas kod Vesne Cosic blog o njenoj prijateljici koja se onesvestila u DZ Novi Beograd a nije joj pruzena pomoc, i sve bi proslo sa "pojeo vuk magarca" da Vesna nije digla dzevu preko bloga, pa sam isla tada da otpratim tu zenicu, da se licno uverim u cemu je problem.

E, pa, ta "gospodja doktorka" bila je iskustvo koje se ne zaboravlja. Takvo urlanje i histerisanje i psovanje u zivotu nisam videla!

A, iskreno, nije bila prva, a nazalost ni poslednja, takva. Samo najglasnija.

Sretala sam se sa idiotima u mnogim situacijama, i izasla sam na kraj sa svima, i nije bilo prijatno i nemam nameru da ijednom ocutim "zarad mira u kuci".

A ne volim svadju i ne volim povisen ton i ne volim urlanje na javnom mestu...

Nisi ti u ruzicastom oblaku, nego si, verovatno, od onih koji nemaju prevelika ocekivanja.

Dosla si nesto da obavis, pa ako obavis bez velikih posledica - OK. Sad, sto uslovi nisu bili idealni, Boze moj, bitno je da smo zavrsili to sto treba.

Kapiram to, zato sto cesto i sama to radim.

Ali, vreme i iskustvo (ipak sam presla pedesetu) naucili su me da ne smem da zatvaram oci pred javaslukom. Zato sto se siri... Neverovatnom brzinom.

Zato ne sme da se ocuti.

Nije to moda, nego, jednostavno, ljudi godinama cute, pa su sad, odjednom dobili povod da ispricaju sve ono sto ih godinama tisti, ali, eto, nisu imali hrabrosti, ili volje ili sta ga znam cega da to ranije kazu.

A nase zdravstvo je, nazalost, daleko od idealnog.

Ima divnih doktora i sestrica, to se slazem, i uvek ih treba pominjati.

Ali, nazalost, nisu svi takvi.
mlekac mlekac 19:28 18.01.2014

Re: eh

tadejus
mlekac

Rece da si lezala na odrzavanju trudnoce. Da li su te pacjentkinje imale pripremu za porodjaj? Mislim, kad su vec lezale tamo, da li se iko potrudio da im objasni sta ih ceka kad udju u salu?


i pri porodilistima i pri domovima zdravlja organizovana je tzv. skola za trudnice
zenama bude receno da to postoji i da mogu da idu
nije obavezna
sigurna sam da jeste da bi se nadigla dzeva oko toga


Da je obavezna, mogle bi da galame koliko hoce, ali, konacno bi otisle i samim tim to bi promenilo situaciju u sali.

Ovako, imamo nespremne trudnice, premoreno, nedovoljno placeno osoblje i nas temperament.

Sve u svemu, recept za haos, u startu.
tadejus tadejus 19:41 18.01.2014

Re: eh

mlekac

Nisi ti u ruzicastom oblaku, nego si, verovatno, od onih koji nemaju prevelika ocekivanja.

Dosla si nesto da obavis, pa ako obavis bez velikih posledica - OK. Sad, sto uslovi nisu bili idealni, Boze moj, bitno je da smo zavrsili to sto treba.

Kapiram to, zato sto cesto i sama to radim.

Ali, vreme i iskustvo (ipak sam presla pedesetu) naucili su me da ne smem da zatvaram oci pred javaslukom. Zato sto se siri... Neverovatnom brzinom.

Zato ne sme da se ocuti.


cudi me da ne primjecujes iz ovih mojih par postova
ja sam hiperkriticna osoba uz to vrlo poganog jezika
i fizicki sam poprilican presence, sa svojih 183 ne prodjem tiho
sad da se zezam rekla bih ko na mene krene, iz mjesta je...

ali moja iskustva su zaista pozitivna
sa djecom sam prosla vise posjeta hitnim sluzbama, tirsovoj i imd-u, nista strano ali se moralo otici (sto zbog alergijskih reakcija, sto zbog povreda, pa i gipsanja)..
i sama znas kako je uvijek u hitnim sluzabama
mi smo uvijek docekivani ljubazno, kad prodje kriza uz salu, kompliment.. (konrektno su nas recimo redovno, mene i tatu hvalili sto smo mirni i ne vicemo!!!)
sve sitne probleme koje imaju ja provucem kroz bar 3 specijalisticke bolnice, pa smo tako zbog ravnih stopala bili redom u tirskovoj, zotovicu, na banjici i konacno u institutu za cerebralnu
na pedijatriji smo naravno cesti gosti
porodilista pomenuh
prosla sam zaista dosta institucija i tu i tamo naisla na nekog ko ocito nema svoj dan, nije ljubazan, ali nije ni bezobrazan.. ali vecina ih je bila zaista predobra
ajd sad da ne imenujem, nesto mi bezveze, par njih su mi zaista u tako lijep utisak ostavili da bih maltene isla cisto da se vidimo (naravno to ne radim)..
drugacije price slusam o bolnicama npr. za kardiovaskularna oboljenja.. ne mogu da kazem, nisam imala iskustvo
ali nece biti bas ni sve tako kako ljudi prijavljuju
mislim da je kljucni momenata kako ti nastupas
ako nastupas civilizovano, informisano.. mislim da ces na isti odziv i da naidjes
u ogromnom broju slucajeva
nisam za cutanje
tamo gdje se dese prestupi za to sam da se razvice koliko moze glasnije
ali ne da se generalizuje
a to stalno stalno radi i mislim da je zaista nefer prema tim ljudima
tadejus tadejus 19:50 18.01.2014

Re: eh

mlekac

Ako sam nesto naucila u Africi, to je da ne mislim da su njihovi obicaji obavezno primitivni i nakaradni.

Ajmo od onog sto ti je zasmetalo - prisustvo muza u tih prvih sest nedelja.

E, sad, mozda si ti udata za civilizovanog coveka koji shvata da tih prvih sest nedelja zena ne bi trebalo da se bavi "onim" stvarima jer je potrebno vreme da joj se telo vrati u normalu.

Nazalost, nema ju sve zene tu srecu.

Pogotovo u Africi.

I onda je lakse staviti zenu i izolaciju i udariti muskima zabranu ulaska.

Prosto ko pasulj. Ne moze da udje, pa ne moze ni da napada zenu.

I to je, a veruj mi, pricala sam sa mnogim zenama tamo, glavni razlog izolacije.

Dodatne beneficije - majka se odmori, potpuno je posvecena bebi, ni ona ni beba nisu izlozene bacilima koje neko i nenamerno moze da donese...

Mozda ti volis sve sama da radis - sto je sasvim OK, ali, licno, mislim da su "babinje" sasvim dobar obicaj koji je, pre svega, dobar za majku i bebu.

Niposto nije patologija.

Pogotovo za zene koje su imale tezak porodjaj.

A veruj mi, imam dovoljno godina i dovoljno iskustva da sam vidjala, ovde kod nas, slucajeve da zena dodje iz porodilista i mesto da lezi i oporavlja se, od nje se ocekuje da sprema i posluzuje gomilu tamo nekih koji su odmah, prvog-drugog dana, dosli da vide bebu.

Kao da nisu mogli da malo sacekaju???

O tome govorim.

Lako je reci da je neki obicaj prevazidjen, ali, to sto su neki obicaji stari ne znaci, nuzno i da su glupi i prevazidjeni.


ma meni je patologija odnos u kom on nasrce na nju bez dozvole
silovanje, sta tu ima da se doda
e sad kapiram ako je civilizacijski nivo takav bolje i takva mjera nego dalje zdravstvene (izmedju ostalih) komplikacije
ja sam vise mislila na cinjenicu da organizmu lezanje nije pozeljno stanje
cak ni svjeze porodjenom
sada i kod nas preovladava ta doktrina da je za matericu a i ranu dobra lagana setnja zbog cirkulacije

e sad ti nasi obicaji saletanja porodilje.. red je...
nisam dio tog drustva u kom je to normalno ali se slazem da je lose, i glupo i bezeve
opet lezanje nije rjesenje
mlekac mlekac 19:54 18.01.2014

Re: eh

tadejus
mlekac

Nisi ti u ruzicastom oblaku, nego si, verovatno, od onih koji nemaju prevelika ocekivanja.

Dosla si nesto da obavis, pa ako obavis bez velikih posledica - OK. Sad, sto uslovi nisu bili idealni, Boze moj, bitno je da smo zavrsili to sto treba.

Kapiram to, zato sto cesto i sama to radim.

Ali, vreme i iskustvo (ipak sam presla pedesetu) naucili su me da ne smem da zatvaram oci pred javaslukom. Zato sto se siri... Neverovatnom brzinom.

Zato ne sme da se ocuti.


cudi me da ne primjecujes iz ovih mojih par postova
ja sam hiperkriticna osoba uz to vrlo poganog jezika
i fizicki sam poprilican presence, sa svojih 183 ne prodjem tiho
sad da se zezam rekla bih ko na mene krene, iz mjesta je...



Au, pa ko sme i da proba da bude neljubazan prema tebi? Salim se malo, naravno.

Ja imam samo 167, ali, stvar je u stavu, I guess.

Spadam u one sto hodaju visoko dignute glave, i bukvalno, zahvaljujuci davnim "treninzima" moje bake sa sve knjigom na glavi i oklagijom pod rukama.

Tako da "delujem" na ljude.

A ne da sam majstor da ne primetim ni krajnje upadljive stvari, nego je to za pricu.

Delimicno zato sto od malena ne vidim dobro, a delimicno zato sto me "sitnice" tog tipa ne zanimaju.

Ali, imam ugradjen radar za raspolozenje i ponasanje onih koji me sretnu uzivo.

To nepogresivo detektujem.

I da li je umoran, bolestan ili nadrndan.

E, zato mi i smeta kad naletim na mestu koje bi trebalo da sluzi za pruzanje pomoci na nekoga ko otaljava i generalno odmah osetis kako ga "boli uvo za sve".

Ali, to nije bila tema ovog bloga - vidim ja, kako smo krenule, na kraju cemo i kaficu ti i ja da pijemo...

Sa secerom ili bez?

tadejus tadejus 10:02 19.01.2014

Re: eh

mlekac

Au, pa ko sme i da proba da bude neljubazan prema tebi? Salim se malo, naravno.


ma nazalost ima toga, drugacije se ljudi ophode ako vide da imaju s posla s nekim ko je na izmaku snage, ocigledno u nekom problemu.. a drugacije ako je nako kao sa reklame..
sto jeste glupo, ovome sa reklame pomoc ni ne treba ali to je valjda neka psihologija pridruzivanja grupi, pa bi svako da se pridruzi ovoj s reklame..
primjecujem ja to
ali opet su to nijanse
nije da ce jednoj reci duso a drugoj stoko
zaista mislim da su ti nadrndani, a pogotovo ti otvoreno bezobrazni i cak necivilizovani, izuzeci, a ne pravilo

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana