Budućnost| Kultura| Planeta

Komunistička partija u Nazaretu

Srđan Fuchs RSS / 18.01.2014. u 08:47

Često me možete čuti da govorim ružno o komunistima, pretežno zahvaljujući ovoj ženi, međutim moj odnos prema iskrenim komunistima nije takav. Kada govorim ružno, govorim o internacionalnim komunistima koji su nafilovani postmodernom netrpeljivošću prema Izraelu (jednostavno, ne možete mrzeti Izrael i biti moj prijatelj), te o jugoslovenskoj komunjarskoj desnici koja je upropastila i ojadila onako lepu zemlju, a sada i o srpskoj (i regionalnoj) koja nastavlja da tetoši poslejugoslovensku realnost, kamuflirana (loše, kako bi rekao gospodin K) u etnofiletizam i ekstremni nacionalizam. No, nisam hteo o jugoslovenskoj komunjarskoj desnici, već o pravim i iskrenim komunistima.

Dominantna društvenopolitička snaga u Nazaretu već dugi niz godina je Hadaš, Hazit Demokrati le Šivion, Demokratski front za jednakost, arapsko-izraelska komunistička partija. Nedavno je reizabran za gradonačelnika  gospodin Ramiz Džaraizi, u teškom i napetom odabiru protiv svog dojučerašnjeg saradnika Alija Salama. Ono što je interesantno i osobeno da komunisti Nazareta nisu protiv religije! Razlog za to je pragmatičan - jednostavno ne možete živeti u gradu poput Nazareta i zaobići njegovo religijsko nasleđe.

2013-10-24.jpg 

 Ovako izgleda Nazaret i kada su proslave 1. maja, Praznika rada i grada Nazareta


Tako je gospodin Ramiz pravoslavni hrišćanin, dok su mu najbliži saradnici katoličke i islamske konfesionalne pripadnosti. No, ni kod koga od njih verska opredeljenost ne igra ulogu, svi su drugari u kafani i u životu i bore se bolju budućnost svog grada. Ulozi u gradu su veliki, s ogromnim sredstvima koja donosimo mi iz turističke branše privrede, pa poljoprivrednici i trgovci. Nazaret je najmnogoljudniji arapski grad u Izraelu.
 
Samu partiju Hadaš osnovali su 1977. godine zajedno izraelski i palestinski komunisti, kada je postalo izvesno da će deo palestinskog naroda ostati zauvek asimilovan kao građanstvo Države Izraela. Cilj je bio jednostavan i jasan: mir, ravnopravnost, demokratija, prava radnika, Jevrejina i Arapina, i parlamentarna i demokratska alternativa režimu okupacije i eksploatacije. Hadaš je danas omiljen i u jevrejskim levim krugovima. Puno mladih u velikim izraelskim gradskim sredinama glasa iz protesta prema galopirajućem i beskrupuloznom liberalnom kapitalizmu, kamufliranom (ovog puta vešto) u nacionalističku retoriku, za ovu političku opciju, i gotovo je izvesno da će Hadaš i u budućnosti imati solidnu i značajnu ulogu na putu izraelske državnosti. 
 
Neki od osnovnih principa Hadaša su bezuslovni zahtev za povlačenje Izraela s palestinske teritorije okupirane 1967. godine, te zasnivanje slobodne i pravične palestinske državnosti, mirne i partnerske Izraelu; prava radnika, socijalna prava, izjednačenje uloge žene u društvu - u Nazaretu ćete videti puno lepih i mladih žena, liberalno odevenih, a Nazarećanke su na dobrom glasu i kao vatrene ljubavnice; jednaka prava za arapsku manjinu kao i druge manjine, zaštita životne sredine i razoružanje od oružja za masovno uništenje. U Nazaretu je sve okej. Ukoliko prevagnu pozitivne ideje i nadanja u globalnom društvu, pročišćene od svakog oblika netolerancije po uzoru na pokret iz ovog izraelskog gradića, odnosno ako prevagu odnese kultura nade prema Dominiku Moisiju spram kulture straha, te ako svet 2025. godine godine ne bude jedno otrovno mesto za život nalik na najstrašnije vizije Filipa Kej Dika, zahvaljujući različitim poslenicima tiranije, totalitarnosti i straha, Hadaš i Nazaret imaju lepu budućnost.
 
Star-of-Beth3-350_67ab3875.jpg
Cvet Vitlejemska zvezda, prema katolicima, naziv za taj cvet u starom svetu je bio Netzer, נצר, od čega je poteklo ime za grad Nazaret.
 


Komentari (15)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Milutin Milošević Milutin Milošević 10:27 18.01.2014

Nazaret

Nazarećanke su na dobrom glasu i kao vatrene ljubavnice


A što smo mi samo prošli kroz Nazaret, i to pre podne? Da ne govorim da naši levičari nisu stigli da obiđu svoje izraelsko/palestinske drugove!
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 18:08 18.01.2014

Re: Nazaret

Milutin Milošević
Nazarećanke su na dobrom glasu i kao vatrene ljubavnice


A što smo mi samo prošli kroz Nazaret, i to pre podne? Da ne govorim da naši levičari nisu stigli da obiđu svoje izraelsko/palestinske drugove!


sledeći put ostajemo tamo par dana, razjasnio mi se profil skautskih nadanja , inače, vidim da su u Sahninu imali 12 hiljada glasova (population 25,100)...
Milutin Milošević Milutin Milošević 23:39 19.01.2014

Re: Nazaret

Bnei Sakhnin F.C. rules!

Srđan Fuchs Srđan Fuchs 18:19 20.01.2014

Re: Nazaret

crveno-beli, kud ne rulovali... inače su jako lepo igrali te sezone kada su uzeli nacionalni kup... podsećali su me malo na zvezdu i onu sezonu s milanom i maglom, kada smo umalo tukli almighty milaneze, pikseta i golobradi deja... ej, a pazi, mi smo igrali tad do kog, do 60. i nekog minuta, i vratili nam tekmu na nulti (milan osvojio posle KEŠ, zvezda jedina koja je ostala neporažena od njih), a sada pre neku nedelju galata i juve prekinuli na 30. i nekom minutu, i ladno ih pustili da nastave? oduvek smo bili Cigani Evrope, ali mi smo Cigani... taj spirit je imao i bnei sahnin kada su uzeli kup! :)
tyson tyson 18:36 18.01.2014

kuk-čelo-kuk-rame-rame-kuk


A jeli, šta ove komuniste čini komunistima? Šta im kaže program na temu ekonomskog uređenja kome teže, i kako do njega doći?


Srđan Fuchs Srđan Fuchs 16:52 19.01.2014

Re: kuk-čelo-kuk-rame-rame-kuk

jeli, pili, veselili se, nisu platili... zaboravio si tu, u brzini kuckanja, prostorka (spejs dugme). moja supruga, srbistkinja, kaže da ni jel' nije ispravno, već samo i striktno je l' ili je li.

jeli



Šta im kaže program na temu ekonomskog uređenja kome teže, i kako do njega doći?


pošto sam apsolutna rupa što se poznavanja ekonomije tiče, napisaću samo ono što se meni čini kao njihov plan. ne znam da li je tako. može mejlom da se komunicira s njima ako vas zanima neka saradnja. komunikativni su i ljubazni. ono što ih čini komunističkim pokretom je njihov kolorit - ovo na slici su oni zaista, a drugo je društveni plan. na ekonomskom polju im je jasno da ne mogu zaustaviti globalizaciju, odnosno surove ekonomske principe koje ona nameće često (da li je to zaista suma globalne ekonomije ili je misinterpetirana na lokalnim nivoima ne znam, pošto nisam stručnjak). u njihovom imenu stoji jednakost? o kojoj jednakosti je reč? jasno im je da je vreme idealističkog sna prevaziđeno, da ljudi nemaju jednake kvalitete, pa samim tim ne mogu podjednako pružiti, ali za ono što pružaju moraju biti adekvatno nagrađeni. primera radi, čujem neki dan na radiju 021 da se u srbiji priprema zakon o radu, koji će obezbediti gazdama da drže radnike i do 12 sati na poslu, bez nadoknade. radnik je plaćen 8 sati a radi 12. ne sme da se žali nikome jer strepi da ne ostane bez posla. oni rad vide kao spasenje, a prava radnika su sveta i neprikosnovena. cena radnika mora biti jednaka za sve. on sme biti zlostavljan u svom doprinosu privredi i društvu. njegov 9. sat se plaća dodatnih 20 procenata, deseti sat 30, i tom progresijom dalje. noćni rad se plaće 150% više. trude se da ukinu u svakom segmentu privrede eksploataciju od strane gazde. ja čujem ovde od novosađana da ih rusi u gazpromu drže u neizvesnosti, da svi strahuju da li će ostati bez posla, da mnogi jesu ostali bez posla, da ostale drže u stalnoj strepnji. ta vrsta pristupa nije ništa drugo do teror gazda. ovde se bore da kroz zakonske regulacije i parlamentarne procedure obezbede prava radnika da bude slobodan od ove vrste tiranije. načelno su protiv privatizacije, posebno ne one koja dovodi ljude izvan lokalne komune u posed privrede. to je u teoriji ovako. u praksi, posebno tamo gde ima mnogo kapitala, recimo u hotelijerstvu, nastavlja da vlada novi feudalizam... orvel je jednom pisao, u niko i ništa u parizu i londonu, da je rad u hotelima najgora vrsta materijalnog pakla.
Jelica Greganović Jelica Greganović 19:18 18.01.2014

Pa, zar

nije Ješua Ha Nocri bio prvi komunista?
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 17:04 19.01.2014

Re: Pa, zar

da, da. insert iz života, pričali baka i ja svojevremeno (90-e, gimnazijalac, a ona stara skojevka BG-pokreta otpora - nosila lekove i porukice u kikicama-fazon, švabe i ljotićevci je hapsili tražeći joj muža koji je u kosmajskom odredu, ne znaju da je jevrejka jer je cala ulica štiti; protesti naokolo, raspad sistema, ja pun ideala, slušam one neke alapače na b92, 24h nad beogradom ), ja se lomio privoljet' se judejskom ili rišćanskom duhu, kaže ona, a što se ti toliko lomiš oko toga. kažem ja, pa Bog, ovo, ono. kaže ona, kakav bog, boga nema, bog koji je režirao holokost je vrlo loš bog... ali ješua, on je super, kažem ja. jeste, ali on je komunista a ne bog. zato je bolje da budeš komunista nego pobožan... :)
Черевићан Черевићан 19:28 18.01.2014

нијансама црвеног Назарета

окреће се ено Маркс угробу
исчекујућ нека нова јутра
уређења пробају се разна
комунисти припада Вам сутра
drzura drzura 20:48 18.01.2014

imaju moj glas

oni bi mogli biti rješenje ( ili dio riješenja ) zamršene situacije u izraelu.
preporuka za HADAŠ i za tekst.
ps. pa i na Kubi je komunizam i katoličanstvo zajedno od početka
hoochie coochie man hoochie coochie man 23:04 18.01.2014

Re: imaju moj glas

pa i na Kubi je komunizam i katoličanstvo zajedno od početka


Ali nisu komunizam i privatna svojina zajedno.
Nije komunizam samo odnos prema religiji, to mu je tek periferna karakteristika.
Ovi Srkijevi komunisti su izgleda neki surogat komunisti.

Tajson je to pitanje već postavio, valjda će gazda malo objasniti šta zapravo znači komunistička ideja u Izraelu.
hoochie coochie man hoochie coochie man 16:12 19.01.2014

Re: imaju moj glas

drzura
http://www.index.hr/vijesti/clanak/kako-li-smo-to-samo-prezivjeli-od-1945-do-1990-bez-privatnog-sektora/722335.aspx


Jbt, isturi čovek link, to se uglavnom smatra nekim dokazom teze i tako bi trebalo da bude, a na ovom linku neki tamo Mate mlati o samoupravljanju.

I sad bi to trebalo da bude tako jer Mate tako kaže?

Žali bože vremena potrošenog na čitanje trabunjanja.
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 17:23 19.01.2014

Re: imaju moj glas

hoochie coochie man
pa i na Kubi je komunizam i katoličanstvo zajedno od početka


Ali nisu komunizam i privatna svojina zajedno.
Nije komunizam samo odnos prema religiji, to mu je tek periferna karakteristika.
Ovi Srkijevi komunisti su izgleda neki surogat komunisti.

Tajson je to pitanje već postavio, valjda će gazda malo objasniti šta zapravo znači komunistička ideja u Izraelu.


Nazaret je deo veoma plodnog regiona Galileje, sve je puno vode i izuzetno je zahvalno za poljoprivredu. Pored pomenutog turizma, gde nastoje da se rukovode principima zaštite radnika, u poljoprivredi nastoje da naprave strukture nalik na kibuce, odnosno ruski kolhoz. Mislim da se to u Srbiji zove poljoprivredna zadruga. Međutim, kibuci koji jesu u jednom momentu dosegnuli san o materijalnom blagostanju su počeli da bivaju prevaziđeni jer nisu svi isto doprinosili, neki su radili više, drugi manje, jedni su snažniji, drugi slabiji, itd. Recimo, ja nikada nisam bio oduševljen idejom kibuca, stalno sam živeo u velikom gradu, u urbanoj džungli, i bio sam izložen neprekidno egzistencijalnoj pretnji - hoću li moći da platim zdravstveno, hoću li zaraditi dovoljno... gutao eksploataciju na poslu, daj šta daš samo da se ne udaljim od ovih lepih žena... :) Moj brat, koji je za to vreme živeo u kibucu, nije nikada osetio ni izbliza ovu vrstu pretnje, naučio je brže jezik, zanat, brže se asimilovao... do momenta dok nije stigao u grad ja sam već bio okoreli kapitalista...
Milutin Milošević Milutin Milošević 23:43 19.01.2014

Re: imaju moj glas

okoreli kapitalista

Misliš: poštovalac kapitalizma

Za ovo gore ti treba mnooooogo para

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana