Društvo| Ekonomija| Politika| Sport

"Španska serija" - Nejmar

jedi-knight RSS / 29.01.2014. u 22:59

 

1386636644_334396_1386636686_noticia_normal.jpg

 

... i zemlja u žestokoj finansijskoj krizi, sa stopom nezaposlenosti od preko 27%, sa ogromnim javnim dugom i ekonomijom koja posrće, sa separatističkim težnjama Katalonije i Baskije i već izglasanim referendumom gde će se verovatno glasati o proglašenju nezavisnosti ove prve. 

Sa druge strane, da li zbog klime, hrane ili nečeg trećeg, među ljudima vlada uvek dobro raspoloženje i spremnost da se priča o svemu, samo ne o politici.

 

Fudbal je uvek omiljena tema, iako se zanemaruje činjenica da svi klubovi prve i druge španske lige, osim Real Madrida i Barselone, duguju državi 3,6 milijardi evra. Real i Barsa spadaju u najzaduženije i samo njihov dug prebacuje milijardu evra.
Priča se o dobrim igračima, lepoj igri, golovima, transferima ... Ovo poslednje je, kao i mnogo puta do sada, uzburkalo špansku javnost.

Kada je Jordi Cases, "socio" fudbalskog kluba Barselona, podneo tužbu protiv, već bivšeg, predsednika kluba Sandra Roselja, pomislio sam kako je to vrhunac demokratije da jedan "mali" navijač, saznavši za neprijavljenih 40 miliona evra u transferu Nejmara iz Santosa u Barselonu, presavija tabak i tuži veliki klub. Svoj klub.

jordi-cases.jpg

 

Da podsetim: Zvanično, Barselona je ovog igrača platila 57 miliona evra, što je izazvalo velike sumnje kod poznavaoca prilika u fudbalu, pogotovo u ovom slučaju, kada se zna da je Santos dobio samo nešto više od 17 miliona evra, a bitka za Nejmara, između Barselone i Reala, trajala više od dve godine, gde je Real imao spremnih 120 miliona u svakom trenutku.

Njegov potez je izazvao lavinu događaja, koji se, evo i danas, ne zaustavljaju.
Prvo je Sandro Rosell, podneo ostavku na mesto predsednika najtrofejnijeg svetskog kluba u poslednjih desetak godina obelodanivši da je bio izložen pritiscima i pretnjama, gde je čak i njegova porodica bila ugrožena. Prilikom ostavke je rekao da je sve u vezi sa transferom Nejmara čisto, ali da ne želi da klub trpi zbog nepravednih napada na njega.

"Transfer Nejmara izazvao je ljubomoru naših rivala. Živela Barsa. Živela Katalonija." - rekao je na kraju svog poslednjeg obraćanja novinarima.

Na mesto VD Predsednika Barselone dolazi Josep Maria Bartomeu i zakazuje konferenciju za štampu na kojoj obelodanjuje sve detalje iz transfera i objavljuje da je Nejmar Barselonu koštao 86,2 miliona evra bez garantovane petogodišnje zarade igraču, koja iznosi 44 miliona. Famoznih 40 miliona isplaćeno je firmi N&N ( Nejmar&Nadin, koju vodi Neimarov otac ), a na ime nekih potpuno nelogičnih bonusa, otišlo je oko 17 miliona evra. Sve u svemu, brojka uveliko premašuje 130 miliona, jer i dalje postoje nejasnoće oko nekih delova ugovora. Na primer, u ugovoru se nalazi i klauzula da Barselona mora da odigra dve prijateljske utakmice u Brazilu i da, ukoliko iz bilo kojih razloga otkaže, mora da plati po 4,5 miliona svaku, što je poseban apsurd.

Odmah nakon ove konferencije, novinar Xavier Bosch, objavljuje svoja saznanja da iza čitave priče stoje niko drugi do Florentino Perez, predsednik Reala i Jose Maria Aznar, bivši premijer Španije. Naime Florentino Perez, besan zbog propalog transfera, ohrabruje sociosa Barselone da podnese tužbu ( verovatno mu daje i dokaze ) i tom prilikom, preko svog prijatelja Aznara, utiče na Alberta Galjardona, aktuelnog ministra pravde, da slučaj dobije na težini. Naravno, Real odmah preti tužbom novinaru, a Barcelona ovo spremno dočekuje i skreće priču na teren "madriditisa" i "barselonitisa", podsećajući da je Real oduvek koristio sva sredstva da otme igrače Barseloni, te pominje Di Stefana i Figa.

U priču se zatim uključuje još jedna strana, "čuveni" bankar Mario Konde, koji je 1993. zbog pronevere bio osuđen na 20 godina zatvora i koji nakon izlaska piše knjige, gostuje u TV emisijama i u slobodno vreme se bavi advokaturom. On zastupa interese firme MCM koja je u takođe u sporu sa Barselonom oko reklamnih prava na fasadama Barsinog trening centra, La Masija. Vešt u javnim nastupima, ponovo skreće tamu na teren aktuelne tužbe, iako nesrećni socio, koga su svi zaboravili, izjavljuje da je spreman da povuče tužbu, ali to sada više nikoga ne zanima.

Nejmarov otac, koji je ovom prilikom inkasirao neverovatan novac, izjavljuje kako je 2011. potpisan predugovor izmađu FK Santosa i Barselone, da njegov sin može da potpiše jedino i samo za Barsu.
Odmah se javlja FK Santos koji izborom reči i tonom saopštenja pokazuje ko je u celoj priči najgore prošao. Njihov predsednik izjavljuje da Nejmar stariji LAŽE!
Tu naravno nije kraj. Neimar mlađi, koji je pre samo tri godine imao platu od 3500e mesečno, a danas ima garantovanih 8,8 miliona godišnje, objavljuje na svom tviter profilu papir po kome Santos daje ovlašćenje Neimarovima da pregovaraju sa zainteresovanim klubovima i u njihovo ime...

1390984805_extras_noticia_foton_7_1.jpg

 

Priča ima još jedan tajni, ali ne manje interesantan deo. Leo Mesi, vladar iz senke čitavog fudbalskog kluba, ostaje zatečen čitavom sagom. Oseća se zapostavljeno i odbačeno ( kao i mnogo puta do sada; ( slučaj Ibrahimović, te poslednji slučaj David Vilja ) pa vrši pritisak na klub na način na koji to igrači obično rade. Usled čudnih povreda, uglavnom ne igra i čak odlazi u Argentinu da se leči. Istovremeno, njegova marketing služba ne spava i pojavljuju se klubovi koji su spremni da ga angažuju i plate mu koliko traži. Barselona ne igra onako kao prethodnih godina, a Mesijevo odsustvo se itekako oseća i zna da mora nešto da preduzme te u čitavoj gunguli objavljuje kako sprema novi ugovor za Mesija po kome će on postati najplaćeniji igrač na svetu svih vremena. Barselona se postarala da njihova najveća zvezda bude zadovoljna, a mi možemo samo da nagađamo o kakvom se novcu radi.

Kraj se ni ne nazire... 

Za to vreme, veliki evropski klubovi, pre svega u Nemačkoj i Engleskoj, vrište u neverici. Nedavna tužba Bajerna iz Minhena protiv više španskih klubova ( između ostalih i Reala i Barselone ) pokazuje da strpljenja više nema jer u Nemačkoj ili Engleskoj, klub sa bilo kakvim dugom ne bi mogao da počne sezonu i ne samo to, završio bi u najnižem rangu takmičenja kao nedavno Glazgov Rendžers.

Da podsetim: dug FK Barselona prema državi Španiji je premašio 500 miliona evra i mnogi se s pravom pitaju, odakle toliki novac? Transfer Gareta Bejla u Real Madrid je zvanično iznosio 94 miliona, po podacima koje je izneo Real. Totenhem kaže 100.

I Real i Barselona su sportska društva te nemaju vlasnika, a država stoji iza njih...

... država koja je u žestokoj finansijskoj krizi, sa stopom nezaposlenosti od preko 27%, sa ogromnim javnim dugom i ekonomijom koja posrće, sa separatističkim težnjama ...
Sa druge strane, da li zbog klime, hrane ili nečeg trećeg, među ljudima vlada uvek dobro raspoloženje i spremnost da se priča o svemu, samo ne o politici.
Time će se izgleda baviti nego drugi.

 

 

 



Komentari (30)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

loader loader 23:15 29.01.2014

Transfer

Fudbal
polako
prestaje da biva
najvažnija
sporedna stvar na svetu.
Mislim, ostaje ovo "najvažnija", a izbacuje se "sporedna".




Hm ...
Zvezda recimo može da se zaduži jedno milijardu evra i da
konačno
otme grobarima titulu :)
jedi-knight jedi-knight 23:38 29.01.2014

Re: Transfer

Hm ...
Zvezda recimo može da se zaduži jedno milijardu evra i da
konačno
otme grobarima titulu :)


Mogu odmah da kupe Bejla, pošto je Real Madrid stavio obeštećenje za njega upravo toliko -
1 000 000 000 evra.
Milutin Milošević Milutin Milošević 23:24 29.01.2014

Kakav galimatijas

A da pitaš bilo god Španca/Katalonca da li odobrava da njihov omiljen klub troši stotine miliona na kupovinu igrača i duguje državi isto toliko, svi bi podržali svoj klub samo da bude bolji od onih drugih
jedi-knight jedi-knight 23:35 29.01.2014

Re: Kakav galimatijas

Kakav galimatijas
A da pitaš bilo god Španca/Katalonca da li odobrava da njihov omiljen klub troši stotine miliona na kupovinu igrača i duguje državi isto toliko, svi bi podržali svoj klub samo da bude bolji od onih drugih



Potpuni haos.
Ali oni uživaju u tome. Što je veća polemika, to im je život ispunjeniji.
princi princi 02:49 30.01.2014

Re: Kakav galimatijas

Milutin Milošević
A da pitaš bilo god Španca/Katalonca da li odobrava da njihov omiljen klub troši stotine miliona na kupovinu igrača i duguje državi isto toliko, svi bi podržali svoj klub samo da bude bolji od onih drugih

Pa to je poznat fenomen kod sirotinje. Jedna ekipa ekonomista koja je proučavala sirotinju išla u Maroko u neku vukojebinu, kod neke teške sirotinje koja ono, bukvalno, živi na ivici gladi. I pitaju gazdu kuće, šta bi prvo kupio kad bi imao viša para. Kaže gazda, hranu. Šta bi kupio kad bi imao još više para? Kupio bi ukusniju hranu. Uđu kod dede u kuću, vide paraboličnu antenu, big screen TV, DVD player i gladne ukućane. Pitaju ga zašto je kupio sve to kad je očigledno da svi ukućani, uključivši i njega, nemaju dovoljno hrane. Deda se nasmeje i kaže: Pa TV je važnija od hrane. I zaista, u mestu gde jedva ko prolazi, gde se ništa ne dešava, gde se svi jezivo dosađuju, gde viđa stalno 2 ili 3 ista lica, TV je jedini kontakt sa nekim boljim svetom, u kome sija sunce, u kome ima svega, u kome ne postoji samo očaj ili nada nego "stvarni" život. Ista stvar je i u preostalim kućama u tom selu, ista stvar i u podsaharskoj Africi, Indiji (na žalost i Srbiji, svetski smo rekorderi po prosečnom gledanju TVa, tužan sociološki fenomen).

O tome je pisao i Orvel u onim svojim potresnim opisima rudarskog života u Viganu: siromašan i slabo uhranjeni radnik kad dobije povišicu ili bonus, ne ide da kupi raženi hleb ili voće ili sok od pomorandže, nego trči da opije svoja i čula svoje dece šećerom, mašću, (i alkoholom). Ili, porodice u Africi i naši Cigani, nemaju šta da jedu, žive na ivici egzistencije, ali zato potroše 20 ili 30 svojih godišnjih plata na lavish sahrane ili svadbe. Zašto? Pa zato što je to prilika da se pokažu svetu u mnogo boljem svetlu od onog u kome svakodnevno žive, da se makar na tih par sati "osete" živima. To vredi više od hrane. Siromaštvo je čudna zverka, ima skroz neku svoju logiku i nije je lako pripitomiti.
Milutin Milošević Milutin Milošević 09:27 30.01.2014

Re: Kakav galimatijas

Siromaštvo je čudna zverka, ima skroz neku svoju logiku i nije je lako pripitomiti.

Sasvim tačno!
Jelica Greganović Jelica Greganović 23:38 29.01.2014

Skandal!

Sa druge strane, da li zbog klime, hrane ili nečeg trećeg, među ljudima vlada uvek dobro raspoloženje i spremnost da se priča o svemu, samo ne o politici


Potpuno strašno! Da im se oma pruži neka prijateljska pomoć od strane našeg komada geografije, neki seminari, radionice, da dođu malo na praksu...Zakržljaće tako načisto...
jedi-knight jedi-knight 23:40 29.01.2014

Re: Skandal!

Skandal!
Sa druge strane, da li zbog klime, hrane ili nečeg trećeg, među ljudima vlada uvek dobro raspoloženje i spremnost da se priča o svemu, samo ne o politici


Potpuno strašno! Da im se oma pruži neka prijateljska pomoć od strane našeg komada geografije, neki seminari, radionice, da dođu malo na praksu...Zakržljaće tako načisto...


Amateri
Jelica Greganović Jelica Greganović 23:53 29.01.2014

Re: Skandal!

Ja sam zgranuta, pa oni ko bez vazduha žive...
loader loader 00:24 30.01.2014

Re: Skandal!

jedi-knight jedi-knight 00:29 30.01.2014

Re: Skandal!

loader loader 00:40 30.01.2014

Re: Skandal!

Atomski mrav Atomski mrav 00:53 30.01.2014

Re: Skandal!

oskar-z-wild oskar-z-wild 00:54 30.01.2014

Re: Skandal!

Jelica Greganović
Ja sam zgranuta, pa oni ko bez vazduha žive...


Razlika između nas i njih što se naš nacionalni sport zove politika.
jedi-knight jedi-knight 01:11 30.01.2014

Re: Skandal!

Re: Skandal!
Jelica Greganović
Ja sam zgranuta, pa oni ko bez vazduha žive...


Razlika između nas i njih što se naš nacionalni sport zove politika.


Oni se sa istom strašću bave fudbalom, kao mi politikom. I u jednom i u drugom slučaju, energija se rasipa na pogrešnan način.
Ovi zbrku oko Nejmara niko živ više na može da raspetlja, ali polemika je tu i zaokuplja njihovu pažnju do te mere, da je sve ostalo nevažno. Na primer to da su najmanje 4,5 milijardi evra njihovih para potrošili fudbalski klubovi.
I što reče Milutin, najvažnije je da njihov klub bude bolji od onog drugog
libkonz libkonz 09:21 30.01.2014

Re: Skandal!

Ovi zbrku oko Nejmara niko živ više na može da raspetlja, ali polemika je tu i zaokuplja njihovu pažnju do te mere, da je sve ostalo nevažno. Na primer to da su najmanje 4,5 milijardi evra njihovih para potrošili fudbalski klubovi.

Hleba i fudbala.
Filip2412 Filip2412 01:41 30.01.2014

...

to je to, sto bitniji i jaci sport to je zemlja u vecoj buli
babmilos babmilos 04:45 30.01.2014

Re: ...

Filip2412
to je to, sto bitniji i jaci sport to je zemlja u vecoj buli

aaaa... gde su onda te naše reke meda i mleka?
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 10:20 30.01.2014

opus dei

Odmah nakon ove konferencije, novinar Xavier Bosch, objavljuje svoja saznanja da iza čitave priče stoje niko drugi do Florentino Perez, predsednik Reala i Jose Maria Aznar, bivši premijer Španije.


znači, Opus Dei protiv časnih autonomaša... isto kao kod nas u Voši, Irinej bački kroz političke satelite protiv Slobodne Vojvodine! ono, kudikamo bogatije, ali princip je jasan!
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 10:24 30.01.2014

Nejmar kralj!

lik je obezbedio pare porodici, drugarima iz detinjstva, menadžeru, klubu, sebi odličnu platu! dečko je kralj, božanstvo!
enigma enigma 12:18 30.01.2014

.

Ovo je je inace sjediste firme N y N u vlasnistvu tate i mame Neymar koja je od transfera uzela 40 000 000 eura. Po igledu je lako predpostaviti da tu nikad nitko nije radio......



enigma enigma 15:40 30.01.2014

.

Nije moglo a da ne izadje i ponuda koju je Real spremio za Neymara. Sramotno je da u vremenu u kojem zivimo i kada velika vecina ljudi bukvalno prezivljava se vrte ovakve svote novca. Jos je zalosnije da taj isti narod koji nema prakticki za prezivjeti od prvog do prvog puni iste te stadione da bi gledao klince koji zaradjuju po 10 miliona eura godisnje placajuci karte preko 100 eura za utakmicu. Slucaj Neymar vjerovatno nije jedini i u svakom transferu bi se vjerovatno nasle neregularnosti, sam primer Balea gdje Madrid daje jedne, a Totenhem druge podatke sam po sebi je sumljiv. Prica kruzi da Real ne smije priznati da je platio vise od 96 miliona koliko je kostao Ronaldo da ne bi povredio ego njihove najvece zvjezde koja mora biti najskuplja, najljepsa, najbrza i sve naj. Takav je sluciaj i sa Messijem koji vedri i oblaci u Barçi. Sada ce mu se napraviti revizija ugovora po 7., da SEDMI puta a bi se zadovoljio njegov ego koji je poljuljan dolazkom Neymara i po posljednjim informacijaa ce zaradjivati 20,5 mil euro NETO godisnje !!!!!!.
I dok drzava svaki dan sve vise propada sve vise i vise se trosi na dovodjenje fudbalera da bi se zadovoljila stara rimska uzrecica "Panem et circenses" ili ti na Spanski Pan y Circo, posto je to jedino sto nam ostaje u ovim vremenima, malo hleba i cirkus, citaj fudbal.......





jedi-knight jedi-knight 16:22 30.01.2014

Re: .

Sramotno je da u vremenu u kojem zivimo i kada velika vecina ljudi bukvalno prezivljava se vrte ovakve svote novca.


Ovo je suština.

Prica kruzi da Real ne smije priznati da je platio vise od 96 miliona koliko je kostao Ronaldo da ne bi povredio ego njihove najvece zvjezde koja mora biti najskuplja, najljepsa, najbrza i sve naj. Takav je sluciaj i sa Messijem koji vedri i oblaci u Barçi. Sada ce mu se napraviti revizija ugovora po 7., da SEDMI puta a bi se zadovoljio njegov ego koji je poljuljan dolazkom Neymara i po posljednjim informacijaa ce zaradjivati 20,5 mil euro NETO godisnje !!!!!!.


A ovo je živa istina. Razmažene zvezde, potpomognute plaćenim novinarima, skreću pažnju na sebe na najbanalnije moguće načine. Danima se analizira u medijima svaka njihova reakcija: npr nakon primljenog ili postignutog gola. Da li se i kako radovao? Gde je pogledao? Šta bi mogao da znači taj pogled? Zašto je spustio glavu? Zašto se nasmejao? Da li je ciničan ili iskren osmeh? Kome je prvo prišao? Zašto? itd itd itd
O tome se danima raspravlja na bukvalno svakom mestu od radijskih tertulija, do kafanskih sobremesa razgovora. Satima, danima, nedeljama, godinama...


Televizijske stanice angažuju čitače sa usana da bi otkrili šta igrači pričaju izmešu sebe. Zato ćete često videti na utakmicama da pokrivaju usta dok pričaju. Koriste namoderniju opremu da uhvate svaki detalj da bi mogli o tome da polemišu. Na ovoj slici, igrač Reala Sergio Ramos, obukao je dres svog saigrača Ozila ispod svog. Poruka, odnosno provokacija upućena tadašnjem treneru Murinju o kojoj se i danas priča.
stefan.hauzer stefan.hauzer 17:39 30.01.2014

Re: .

Takav je sluciaj i sa Messijem koji vedri i oblaci u Barçi. Sada ce mu se napraviti revizija ugovora po 7., da SEDMI puta a bi se zadovoljio njegov ego koji je poljuljan dolazkom Neymara

Barsa je oduvek imala zvezdu u timu
,jednu,

koja se odvaja od svih ostalih. Tako je oduvek. I zna se da u 'više od jedne superzvezde' sistemu,taj tim ne funkcioniše najbolje.
Jesu i Čavi i Inijesta,zvezde
ali oni su se podredili Mesiju,tj.
njemu kao vođi tima i zato je to sve funkcionisalo

Pre Mesija to je bio Ronaldinjo,koji je morao da leti,onog momenta kada je Mesi - postao Mesi,
a pre Ronaldinja ,to je bio Rivaldo,Figo ...Maradona...Krojf.

Krojf je bio taj koji je sve započeo u Barsi. Tetošenje prve zvezde i onog trenutka kada ona nije zadovljna
...tada dolazi do pucanja.
E zato Ibrahimović nije mogao da uspe tamo,jer on voli da bude 'prva zvezda',a u Mesi eri,to može biti samo Mesi.
Sada dolazi Nejmar i prvi među jednakima se oseća ugroženo; i tu mora da se uspostavi hijerarhija

ili je Mesi to ili Nejmar
nema dva.
oskar-z-wild oskar-z-wild 18:36 30.01.2014

Re: .

Sada dolazi Nejmar i prvi među jednakima se oseća ugroženo; i tu mora da se uspostavi hijerarhija

ili je Mesi to ili Nejmar
nema dva.


Svaka čast Vučiću onda, izdržao je dosta dugo kao PPV.
enigma enigma 01:00 31.01.2014

Re: .

potpomognute plaćenim novinarima

Mali ispravak ako moze ......
Novinari nisu placeni negó PREplaceni.
Prije dve sezone cijela ekipa novinara prelazi sa Cadene SER, lijevo orjentirana stanica i veliki pobornik socijalisticke stranke,na najveceg konkurenta Cadenu COPE usko vezanu uz crkvu i stranku desnice nasljednicu Francove stranke. Nekad najveci protivnici postaju najbolji prijatelji, naravno ono sto ih je pomirilo je novac. Dva najistaknutija novinara potpisuju za nevjerovatnu cifru od 1 300 000, da dobro ste procitali milion i tristo hiljada, eura godisnje neto place svaki. Ako znamo da jedan od njih je uz to i voditelj najgledanije sportske emisije na televiziji gdje vjerovatno zaradjuje barem toliko ako ne i vise i ako tome dodamo razno razne ugovore za reklame dolazimo do cifre da jedan novinar zaradjuje godisnje oko 5 000 000 eura. Ako je placen vise negó mnogi igraci primere, ako ima svoj program na tv koji traje sat vremena svaki dan, obicne vjesti traju pola sata, 45 min u vrh glave onda je jasno kakav utjecaj moze imati na javnost. Novinari su ti koji smjenjuju i dovode trenere, sastavljaju ekipu trenerima odredjuju kad ce se igrati utakmice, umjesani su u sve sto se tice fudbala. Ono sto ih zanima propagiraju do iznemoglosti, ono sto im nije u interesu jednostavno ne spominju.......
jedi-knight jedi-knight 07:54 31.01.2014

Re: .

Novinari su ti koji smjenjuju i dovode trenere, sastavljaju ekipu trenerima odredjuju kad ce se igrati utakmice, umjesani su u sve sto se tice fudbala. Ono sto ih zanima propagiraju do iznemoglosti, ono sto im nije u interesu jednostavno ne spominju.......


Ovo sam osetio na sopstvenoj koži LINK
meehan meehan 20:36 30.01.2014

veća lova, veće i muljanje....

pogledaš ovo...


i pomisliš kakvi su "majstori" ovi naši, a kakvi su tek oni u Španiji maheri, kod njih se vrti 10 i 20 puta veća lova!!!
P.S. da ne bude da sam pristrasan ima i Zvezdinih primera, ovo sa Ćurkovićem mi je bilo "na dohvat ruke"....
enigma enigma 00:45 31.01.2014

.

Sve ove brojke jos gore zvuce nakon jos jedne tuzne epizode Spanjolskog fudbala koja se desila danas . Uzvratna utakmica kupa kralja izmedju Racinga iz Santandera i Real Sociedada. Nakon sto mjesecima ne dobijaju placu i sto je klub pokraden u razno raznim prodajama sumljivim tipovima i firmama igraci Racinga traze ostavku predsjednika kluba ili nece igrati utakmicu. Posto ljudi danas imaju sve osim obraza on naravno na to ni ne pomislja. Igraci izlaze na teren ali odbijaju igrati i prekida se utakmica nakon 40 sekundi. Sljedi vjerovatno kazna klubu, igace ce udariti po placama koje i onako ne dobijaju i tko zna sta jos. Dok jedni imaju para za razbacivanje i trose stotine miliona drugi nemaju ni za hleba. Kako je to rekao komentator Canal +, danasnja utakmica je odraz drustva u kome zivimo. Dok se jedni razbacuju drugi polako umiru. Sve je crno ili bjelo, sivo se davno izgubilo.......

jedi-knight jedi-knight 07:42 31.01.2014

Re: .

Sve ove brojke jos gore zvuce nakon jos jedne tuzne epizode Spanjolskog fudbala koja se desila danas . Uzvratna utakmica kupa kralja izmedju Racinga iz Santandera i Real Sociedada. Nakon sto mjesecima ne dobijaju placu i sto je klub pokraden u razno raznim prodajama sumljivim tipovima i firmama igraci Racinga traze ostavku predsjednika kluba ili nece igrati utakmicu. Posto ljudi danas imaju sve osim obraza on naravno na to ni ne pomislja. Igraci izlaze na teren ali odbijaju igrati i prekida se utakmica nakon 40 sekundi. Sljedi vjerovatno kazna klubu, igace ce udariti po placama koje i onako ne dobijaju i tko zna sta jos. Dok jedni imaju para za razbacivanje i trose stotine miliona drugi nemaju ni za hleba. Kako je to rekao komentator Canal +, danasnja utakmica je odraz drustva u kome zivimo. Dok se jedni razbacuju drugi polako umiru. Sve je crno ili bjelo, sivo se davno izgubilo.......


Imam osećaj da ćemo ovakve slike sve češće gledati. Rasing je samo jedan od klubova na ivici egzistencije, gde zaposleni mesecima ne dobijaju plate. Jedini realni izvor prihoda koji klubovi danas imaju su od prodaje TV prava, ali je taj kolač veoma neravnomerno raspoređen ( ovo je slika u poslednjoj sezoni u kojoj je Rasing bio član Primere 2011/2012., ali slika se nije mnogo promenila, osim što su iznosi veći )





za razliku od engleske Premijer lige gde je slika sasvim drugačija






Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana