Gradjanske inicijative| Zdravlje| Život

BIROKRATIJA DECU UBIJA

Jelica Greganović RSS / 30.01.2014. u 21:03

ili RFZO protiv šestogodišnjeg Aleksandra, i pomoć za Teodoru

1604659_589213644490618_1836802324_n.jpg 

  Javnost i ovaj put treba da ustane na vreme, i bori se za mali i težak život Aleksandra Jovanovića koji neće dugo trajati bude li mu meru na dosadašnji način razrezivao RFZO. U zemlji u kojoj vlada bela kuga i u kojoj bi život svakog deteta morao da bude vredniji od papira i birokrata.

Javnost je jedina koja ovo dete može živim da sačuva i omogući mu život kakav do sada Aleksandar nije imao, život kakav svako dete zaslužuje. Bez bolesti.

 Slučaj  »RFZO protiv Anastasije Trajković« je samo dokazao da ovakvi primeri nisu izuzeci nego pravilo. Način na koji se sistem ponaša prema teško bolesnoj deci i njihovim roditeljima. Što dalje od očiju, to dalje od pomoći. Jasno je i da je pisanje o ovakvim slučajevima otvaranje Pandorine kutije.  Zato mi mnogi kažu da nema smisla, da je uzaludno, jer bolesne dece je tako mnogo. I teško bolesne dece čije lečenje je RFZO odbio. Ne slažem se sa tim da je uzaludno, niti da nema smisla, jer ako se za nešto vredi boriti, to su deca. A što se tiče Pandorine kutije...ona je već otvorena. Na sve strane prose i mole roditelji, skupljaju pare kako god znaju i umeju, trude se da ih neko primeti, hvataju se za prilike tanje od slamki, koprcaju se i spotiču o ignorisanje sistema, a ponekad i lekarske šamare rečima »sve vam je uzalud, dete će i tako umreti«. Da se mene pita, takvim lekarima bi trebalo licence oduzeti, jer se nisu zaklinjali da će odustajati, nego da će se boriti za svaki život. I zato što se to ne govori roditelju,  jer roditelj koji takav savet posluša, ma ko mu ga dao, ne zaslužuje da se roditeljem zove.

Za to vreme sistem pravilima i pravilnicima lomi kičme najnemoćnijima, odbija njihove molbe koje im život znače, i trudi se da bude strog, ali pravedan. Jedino što u tome ni truna pravednosti nema, jer pravednost ne postoji onda kada se selektivno primenjuje.

Javnost je pritisla RFZO i Anastasiji Trajković je odobreno lečenje u inostranstvu. Ali to nije bilo dovoljno birokratskom sistemu koji ni decu ne žali, još nekoliko krugova ponižavanja su morali da optrče Anastasijini roditelji.  Da mediji nisu budno čekali i još jednom pritekli u pomoć objavivši vapaj njenog oca: »Umreće mi dete!«, još uvek bi se sastajale rfzovske komisije, potkomisije i komisije komisija. Izgledalo je kao da RFZO vraća Trajkovićima žao za sramotu, iako je bilo jasno da su dani merilo Anastasijinih šansi da bude izlečena i preživi. Tu je i postalo tako jasno vidljivo da je problem sistem, a ne novac. Novca ima, ali nema razumevanja, nema milosti prema nevidljivima i slabima.

I dok su Trajkovići obigravali oko RFZO i čekali da im dete konačno pošalju u Prag, iz Pandorine kutije je iskočilo novo dete. Odnosno majka tog deteta. Zato što nema tog RFZO koji će uspeti da natera majku da odustane. I to bi sistem i njegov RFZO već jednom morali da shvate.

 »Postovana Jelice,

 Molim Vas da mi date savet kome da se obratim, imam dečaka šest godina koji ima progresivnu kifloskoliozu i neophodna mu je operacija kičme u inostranstvu jer je konzilijum spinalnih hirurga na Banjici dao saglasnost da se lečenje nastavi u inostranstvu,ali RFZO nas je dva puta odbio. Pulmolozi smatraju da ukoliko se operacija ne uradi u skorije vreme oslabiće mu plućne funkcije a samim tim bice životno ugrožen.
      Srdačan pozdrav
Sanja Jagličić
Kragujevac«

Pismu su priložene slike, slike koje i na prvi pogled svedoče da je šestogodišnji  Aleksandar  teško bolestan. Čak i slep čovek bi mogao da napipa njegove  jako deformisane kičmu i grudni koš. Ne treba imati završen medicinski fakultet, pa da se shvati da su između kičme i grudnog koša pluća od kojih zavisi život ovog dečaka.

1653522_588877414524241_709566603_n.jpg

 

Inače, Aleksandar sve više živi klečeći, krivina na njegovim leđima je sve veća, sve teže sedi...

A u komisijama koje su ga odbile, kao što je onomad tvrdio direktor RFZO, sede eksperti, a ne birokrate. Jedino što ti eksperti proučavaju samo papire, a ne i Aleksandra. I ako papiri nisu ono što je legendarnim Pravilnikom predviđeno, onda ništa...Čak i kada konzilijum lekarskih eksperata napiše da Aleksandra treba poslati u inostranstvo na lečenje, ni to ne pomaže.

Pod jedno od dva rešenja kojima je Aleksandar odbijen, potpisan je direktor lično, koji svojim potpisom obrazlaže, recimo, i da stručnjaci sa Banjice nisu napisali da dete treba poslati u inostranstvo na račun zdravstvenih osiguranika, odnosno RFZO. Pa, naravno, lekari sa Banjice su očekivali da Aleksandra na lečenje pošalje Ferijalni savez ili Direkcija za mere i dragocene metale.

Uz to su se eksperti koji su, u dva navrata, odbili lečenje deteta pozivali na već legendarni Pravilnik, u kome su nabrojane bolesti, a ostale su »retke«. Ko ne spada među nabrojane ili statistički retke, može da se slika. To isto važi i onda kada ni sami lekari više ne znaju o kojoj se bolesti radi...tu ih sačekaju njihove kolege i odbiju prezrivo. Zbog čega u tom Pravilniku ne postoji termin "teška bolest", to samo oni znaju.

Upravo tako je odbijen Aleksandar, papirologije radi i lekarsko-birokratskih prepucavanja radi. Eksperti ga ni pogledali nisu. Oni su stručnjaci za papire, a ne za Aleksandre. Aleksandri mogu i da umru birokratije radi, ista se potresti neće. Kao što se ne potrisa ni kada roditelji te sve odbijene dece krenu da prose naokolo. A ja ih razumem. Prosila bih i ja. Molila i boga i đavola i poslednjeg čoveka sa trunom duše.

Duše koju RFZO nema. RFZO ima Pravilnik za koji se već toliko puta pokazalo da je ozbiljno štetan i da decu i života košta. Pravilnik koji bi trebalo da bude pisan tako da pomogne bolesnima, a ne da bude sredstvo u borbi protiv njih i način da RFZO odbije što više bolesnih može.

Naravno da se radi o parama. Parama poreskih i zdravstvenih obveznika. Onih koji prvo daju pare za izdržavanje RFZO i njegov fond, a onda još jednom ili ko zna koliko puta daju pare za one koje je RFZO odbio. Tako RFZO i može da se pohvali ušteđenim parama, jer ih štedi na račun poreskih obveznika. Na račun Aleksandrove majke koja će, ako se RFZO ne smiluje, morati da stane u dugi red onih koji mole javnost za pare i život. I javnost će se smilovati onako kao što RFZO odbija. Zato što javnost ima decu, javnost zna kakva je muka imati bolesno dete. Javnost se boji da se i njoj jednog dana ne desi da zakuca na vrata RFZO koji više odbija no što pomaže.

Zbog toga javnost i ovaj put treba da ustane na vreme, i bori se za mali i težak život Aleksandra Jovanovića koji neće dugo trajati bude li mu meru na dosadašnji način razrezivao RFZO. U zemlji u kojoj vlada bela kuga i u kojoj bi život svakog deteta morao da bude vredniji od papira i birokrata.

Javnost je jedina koja ovo dete može živim da sačuva i omogući mu život kakav do sada Aleksandar nije imao, život kakav svako dete zaslužuje. Bez bolesti.

 

Edit: U međuvremenu mi se javila i prijateljica iz NORBS, Nacionalne organizacije za retke bolesti Srbije:

 Draga Jelice, sad nam treba pomoć,

juče smo u ministarstvu zdravlja saznali da nisu planirali nikog novog da uključe na lečenje o trošku Fonda za retke bolesti ni 2014, 15. ni 16. godine. Kad nisam pala u nesvest na licu mesta. Fond je za ovu godinu povećan na 280 mil. dinara i trebalo je sva deca da krenu sa terapijom. Do juče smo samo čekali da se raspiše tender, a sada ne znam sta da mislim.

[url] http://nevidljiviljudi.wordpress.com/2014/01/30/ljudi-a-ne-brojevi/[/url]

 

1607097_1374281336172534_912098840_n.jpg

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 Edit 2: Teodora je devetogodišnja devojčica iz Vranja kojoj treba pomoć u spasavanju vida. RFZO ne plaća laserske operacije očiju, a to je jedini način da se ovoj devojčici spasu oči koje vide. Njeni nezaposleni roditelji pokušavaju da skupe 1.100 evra.

 Teodora Djordjević ide u treći razred osnovne , prvi razred muzičke škole. Od slabovidosti pati od rodjenja, levim okom vidi samo 4%. Posle mnogobrojnih pregleda, ispitivanja i vežbi njoj se vid nije popravio. Po preporuci njenog oftamologa odveli smo je na očnu kliniku Sveti vid gde je ustanovljeno da se jedino laserskom operacijom može postići da se smanji dioptrija bolesnog oka. Sama operacija košta 1100 eura, što je suma koju je neophodno prikupiti zbog što hitnijeg zakazivanja termina. Stoga apelujemo na ljude dobre volje da se priključe akciji prikupljanja sredstava za operaciju i na taj način omoguće Teodori da svet vidi boljim očima. 

Unapred zahvalni Teodora, Maja i Zoran Djordjević

 ŽIRO RAČUN I KONKTAKT

Broj računa za uplate iz Srbije:
160-0400100118473-53  Banka Intesa

Broj računa za uplate iz inostranstva:

IBAN RS35160043020007097064
Republic of Serbia
(Za Teodoru Đorđević - majka Maja M.Đorđević)

 

  



Komentari (88)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

kukusigameni kukusigameni 21:15 30.01.2014

babiću konju

Pod jedno od dva rešenja kojima je Aleksandar odbijen, potpisan je direktor lično, koji svojim potpisom obrazlaže, recimo, i da stručnjaci sa Banjice nisu napisali da dete treba poslati u inostranstvo na račun zdravstvenih osiguranika, odnosno RFZO.


Ne. Oni su u stvari mislili da je neophodno da direktor Kliničkog centra Srbije ide da mu se u Ženevi ugradi bajpas.

Jel to stvarno Babić napisao?

Mislim, ne mogu da verujem da je TO lekar.
Jelica Greganović Jelica Greganović 21:21 30.01.2014

Re: babiću konju

Evo, čitaj i divi se...

kukusigameni kukusigameni 21:28 30.01.2014

Re: babiću konju

Ko će sad meni da prepiše anksiolitik?

Jelica Greganović Jelica Greganović 21:29 30.01.2014

Re: babiću konju

Ko će sad meni da prepiše anksiolitik?

Neki eksperat?
kukusigameni kukusigameni 21:40 30.01.2014

Re: babiću konju

"Republički fond za zdravstveno osiguranje (RFZO) dobio je “velike čestitke i pohvale Svetske banke” za rezultate ostvarene u sprovođenju prvog velikog tendera za centralizovanu nabavku lekova, izjavio je danas direktor RFZO prof. dr Momčilo Babić, podsećajući da je ostvarena ušteda između 25 i 30 miliona evra."

LINK

Sad vidimo i kako je uštedeo.
stojamanjepoznata stojamanjepoznata 21:59 30.01.2014

Re: babiću konju

Ako smem da primetim, Babic verovatno nije ni procitao ovo resenje kojim je Aleksandru ukinuto pravo na lecenje.... Potpisao kao i gomilu drugih manje vaznih stvari tog dana.... Nije da ga branim, ali smatram da je tako. Ali je zato postupak vodila dipl. pravnik Snjezana Stevanovic. E, ona je cenila cinjenicno stanje!
kukusigameni kukusigameni 22:00 30.01.2014

Re: babiću konju

stojamanjepoznata
Ako smem da primetim, Babic verovatno nije ni procitao ovo resenje kojim je Aleksandru ukinuto pravo na lecenje.... Potpisao kao i gomilu drugih manje vaznih stvari tog dana.... Nije da ga branim, ali smatram da je tako. Ali je zato postupak vodila dipl. pravnik Snjezana Stevanovic. E, ona je cenila cinjenicno stanje!


Pa nisam ni ja čitao šta piše kad sam se ženio ali sam potpisao i eto mi ga sad.
Dr M Dr M 23:26 30.01.2014

Re: babiću konju

Jel to stvarno Babić napisao?

Mislim, ne mogu da verujem da je TO lekar.


Ne, TO je partijski poslušnik koji je zalutao u medicinu.
Jelica Greganović Jelica Greganović 23:28 30.01.2014

Re: babiću konju

Ako smem da primetim, Babic verovatno nije ni procitao ovo resenje

Što ga ne čini manje odgovornim, potpisao ga je.
Baš kao i kukusigameni
wilma68 wilma68 23:45 30.01.2014

Re: babiću konju

Pardonirajte, ali izveštaj sa Banjice zaista ima manjkavosti;zaista je trebalo da se napiše:šta bi trebalo (dakle, operacija, kakva, koja se ne radi i ne može uraditi ovde...), gde preporučuju-zamisli čuda da su se raspitali po svetu, priložili i mišljenje nekog uglednog stručnjaka koji to MOŽE, koja je to "osnovna bolest" koja kompromituje lečenje deteta ovde, dostupnim sredstvima...zatim se može navesti incidenca (nije navedena!) ako dečak ima neku drugu bolest, a kompliovana je krivljenjem-I ETO NAMA "RETKE BOLESTI", dete upada u taj vrljavi i zlehudi Pravilnik.
Hoću da kažem-ortopedi i operatori uopšte su poznati po nepisanju i ignorisanju administrativnih "igara".
Kakav god bio, Babić ne može odokativno davati sredstva.
Dok se Pravilnik ne promeni, tražiti rupe, mogućnosti i argumentovano nastupati-"tući" Fond njihovijem oružjem!
Naravno da nam sledi još jedna "bloGalama"-do pobede za dečaka!
Jelica Greganović Jelica Greganović 23:53 30.01.2014

Re: babiću konju

wilma, videla sam i ja da izveštaj sa Banjice ima manjakavosti, ali Banjica nije na Saturnu, mogu eksperti kolege da pozovu i kažu im kako izveštaj treba da izgleda. Pa valjda je detetov život toga vredan. A ne da boga mole da natrče na falinku.
Dr M Dr M 00:00 31.01.2014

Re: babiću konju

čitaj i divi se..


U prvom pasusu, jedna očigledna laž i dva marifetluka da se izbegne ispunjenje sopstvene obaveze.

Lekarski konzilijum je ocenio da je potrebno lečenje u inostranstvu, a nije dužan ni ovlašćen da propisuje gde će se i kako lečenje obaviti.

Na traženje korektnog Zavoda bi mogao da savetuje gde lečenje ima najviše izgleda na povoljan ishod.

Nekorektan Zavod eskivira slučaj krijući se iza neke Savetodavne komisije.

Bilo bi interesantno i da se zna ko je sve u toj Savetodavnoj komisiji direktora RFZZO, sem one pravnice, da i oni malo pocrvene, ako im je ostalo i trunke obraza.

Kad vidim ovakve stvari, dodje mi da se upišem na Pravni i postanem advokat!

Al bi letele tužbe.
wilma68 wilma68 00:02 31.01.2014

Re: babiću konju

Tako je, nije na Saturnu-nego je tercijarna ustanova, dakle na vrhu Babićevog sistema.
Mislim da bi trebalo ponovo napisati i opširno argumentovati...kako sam navela u prethodnom komentaru.
U stvari, podržavam svako rešenje koje vodi pomoći za Aleksandra...samo govorim svoje ideje na tu temu.
Pošto se baš nema mnogo vremena, radila bih na tome da se papiri usklade sa Pravilnikom, a na duži rok-IZMENE ODREDABA PRAVILNIKA, najpre za decu, pa za ostale...
Jelica Greganović Jelica Greganović 00:05 31.01.2014

Re: babiću konju


Bilo bi interesantno i da se zna ko je sve u toj Savetodavnoj komisiji direktora RFZZO, sem one pravnice, da i oni malo pocrvene, ako im je ostalo i trunke obraza.

E, vidiš, te komisije su misterija jedna, iako rade za državni organ i dotični ih plaća parama poreskih obveznika/zdravstvenih osiguranika, imena dotičnih ne mogu da se nađu na sajtu RFZO.
wilma68 wilma68 00:06 31.01.2014

Re: babiću konju

Čujem da će lekari po komisijama Fonda dobiti otkaze, ostaju samo "eksperti" za Pravilnik, takozvani "prav(il)nici";dakle, imaš tabelu, šta će ti lekar, jer realna procena stanja ne utiče na sadržaj Pravilnika, tj. odluku...
Dr M Dr M 00:08 31.01.2014

Re: babiću konju

imena dotičnih ne mogu da se nađu na sajtu RFZO.


Ali bi se lako našla u spisku članova neke stranke, ne kažem koje, da ne skrećemo pažnju na izbore.
hajkula1 hajkula1 10:04 31.01.2014

Re: babiću konju

Jelica Greganović
wilma, videla sam i ja da izveštaj sa Banjice ima manjakavosti, ali Banjica nije na Saturnu, mogu eksperti kolege da pozovu i kažu im kako izveštaj treba da izgleda. Pa valjda je detetov život toga vredan. A ne da boga mole da natrče na falinku.



Upravo se sve svodi na to, da se traži falinka (pri tom zanemarujuću suštinu), da bi otkačili i uštedeli.

Zdravstvo se ogleda u sistemu.
hajkula1 hajkula1 10:06 31.01.2014

Re: babiću konju

kukusigameni
Pod jedno od dva rešenja kojima je Aleksandar odbijen, potpisan je direktor lično, koji svojim potpisom obrazlaže, recimo, i da stručnjaci sa Banjice nisu napisali da dete treba poslati u inostranstvo na račun zdravstvenih osiguranika, odnosno RFZO.


Ne. Oni su u stvari mislili da je neophodno da direktor Kliničkog centra Srbije ide da mu se u Ženevi ugradi bajpas.




I Tomica je svoju kičmu vozio u inostranstvo na operaciju.

Sjaši Kurta


Jelica Greganović Jelica Greganović 10:42 31.01.2014

Re: babiću konju

Zdravstvo se ogleda u sistemu.


Odnosno - sistem se ogleda u zdravstvu
I zato je problem sistem, a ne novac, građani su novac za lečenje Aleksandra i druge dece već dali.
meehan meehan 21:15 30.01.2014

koliko...

para proguraju kroz svoje guzove, ima dovoljno za sveu decu kojoj je potrebno lečenje u inostranstvu...
a za ovo
»sve vam je uzalud, dete će i tako umreti«

u zatvor!!!
Jelica Greganović Jelica Greganović 21:22 30.01.2014

Re: koliko...

meehan, slažem se. Takve reči su robije vredne.
mlekac mlekac 21:19 30.01.2014

Sta moze

Konkretno da se uradi? Izuzimajući razjarenu gomilu u kancelariji direktora, a to, kako su krenuli nije daleko...
Jelica Greganović Jelica Greganović 21:24 30.01.2014

Re: Sta moze

mlekac, da se deli okolo da što više ljudi vidi, kao i prošli put, to jedino može da pomogne Aleksandru uz pomoć u savetima njegovoj majci koje već dobri ljudi daju...
sneza.lazarevic sneza.lazarevic 21:26 30.01.2014

Re: Sta moze

Jelica Greganović
mlekac, da se deli okolo da što više ljudi vidi, kao i prošli put, to jedino može da pomogne Aleksandru uz pomoć u savetima njegovoj majci koje već dobri ljudi daju...


Podelila

Dokle više?
mlekac mlekac 21:28 30.01.2014

Re: Sta moze

Jelica Greganović
mlekac, da se deli okolo da što više ljudi vidi, kao i prošli put, to jedino može da pomogne Aleksandru uz pomoć u savetima njegovoj majci koje već dobri ljudi daju...

To se podrazumeva, nego, mogu li pravnici nešto da pomognu? Ili nešto takvo?
Jelica Greganović Jelica Greganović 21:28 30.01.2014

Re: Sta moze

snezo, sve dok majke mole za pomoć.
Ja ne umem da ih odbijem.

dusanovaiivanovamama dusanovaiivanovamama 21:42 30.01.2014

Re: Sta moze

sneza.lazarevic
Jelica Greganović
mlekac, da se deli okolo da što više ljudi vidi, kao i prošli put, to jedino može da pomogne Aleksandru uz pomoć u savetima njegovoj majci koje već dobri ljudi daju...


Podelila

Dokle više?


Na fb stranici INICIJATIVA su imena dece kojoj je potrebna pomoc.

O tačnom broju dece koju odbija RFZO kao i o broju dece koje nemaju šifru nemamo pojma.
Zato je svako uzbunjivanje javnosti o ovom pitanju moralna obaveza svakog od nas.

Delite ovaj tekst, linkujte, tvitujte, mora se pomoci ovom detetu.


Jelica Greganović Jelica Greganović 23:30 30.01.2014

Re: Sta moze

Pravnici uvek mogu da pomognu.
Problem je u tome što je Pravilnik takav kakav je, a i oni koji se prema njemu ravnaju još gori.
jednatanja jednatanja 09:02 31.01.2014

Re: Sta moze

i ja podelila...za petama smo im
zox.zox zox.zox 21:22 30.01.2014

Izbori

Ja ću glasati za Aleksandra. Ovog Aleksandra. I za njegovu mamu koja ne odustaje.

Zaslužuju da im na svaki bilbord i predizborni plakat napišemo GLASAŠ ZA UBICU DECE!
dusanovaiivanovamama dusanovaiivanovamama 21:22 30.01.2014

!


Srpsko lekarsko društvo traži da se u drugoj strukovnoj organizaciji raspuste organi upravljanja. Čolović: Vladaju korupcija i bezakonje, na desetine hiljada evra sliva se u džepove rukovodstva



Kad pročitam tvoj post Jelice i ovo za lekarsku komoru, koja je sledeća stvar koju treba uraditi?
Motka rules? Dok se zatvorom ne kazne za takvo (ne)činjenje ovakve će se svari dešavati.
Jelica Greganović Jelica Greganović 21:25 30.01.2014

Re: !

Pravo da ti kažem, reči nemam...kako se lako odbija život deteta, čudo jedno...

bocvena bocvena 22:36 30.01.2014

Re: !

prosto nemam više šta da dodam na ovaj tvoj tekst. toliko je sveobuhvatan i porazan.
delimo dalje.
djukastofitjuka djukastofitjuka 22:40 30.01.2014

Momcilo Babic

evo gospodinovog linka na LinkedInu a evo i njegove email adrese (u slucaju da neko zeli da mu pise, jel'):
mbabic8@gmail.com

ajmo sad da mu svi pisemo i da ga lepo zamolimo da pomogne.
dusanovaiivanovamama dusanovaiivanovamama 22:44 30.01.2014

Re: Momcilo Babic


djukastofitjuka
evo gospodinovog linka na LinkedInu a evo i njegove email adrese (u slucaju da neko zeli da mu pise, jel'):
mbabic8@gmail.com

ajmo sad da mu svi pisemo i da ga lepo zamolimo da pomogne.


Ništa molba djukastofitjuka, nego zatrpati mu poštu sa ovim tekstom tj.linkom na Jelicin post.
mlekac mlekac 22:59 30.01.2014

Re: Momcilo Babic

dusanovaiivanovamama

djukastofitjuka
evo gospodinovog linka na LinkedInu a evo i njegove email adrese (u slucaju da neko zeli da mu pise, jel'):
mbabic8@gmail.com

ajmo sad da mu svi pisemo i da ga lepo zamolimo da pomogne.


Ništa molba djukastofitjuka, nego zatrpati mu poštu sa ovim tekstom tj.linkom na Jelicin post.

Možda će, onda, konačno i pročitati ŠTA je potpisao????
angie01 angie01 23:03 30.01.2014

Re: Momcilo Babic

svi lepo u pizdu materinu!

Da dobiju otkaze i smene se svi ovi manijaci, hladnokrvne ubice, koji nemaju ni savesti ni morala, a o humanosti i bazicnoj eticnosti i profesije i pozicije za koju su od nas placeni, da ne govorimo- znaci, lose su se pokazali,' aj' zdravo!

Sto je normalna posledica i da se radi o fabrici flasa, ako nisu savesni, a ne o zivotima dece.
djukastofitjuka djukastofitjuka 12:02 31.01.2014

Re: Momcilo Babic

serujte njegovu email adresu. hajde da mu posaljemo 1000 mailova dnevno, 1000 molbi za Aleksandra i nateramo ga da prestane da se krije iza papira i pravilnika. posaljimo mu fotografije Aleksandra i svu ovu medicinsku dokumentaciju.

Momcilo Dr Babic je, by the way, dobar prijatelj sa porodicom Milosevic, zatim i sa Seseljem (bio njegov lekar dok je štrajkovao glađu u Hagu), a sada je jako dobar sa Tomom Nikolicem. on je lik koji je "ïspred konzilijuma lekara svakodnevno brinuo o zdravlju Tomislava Nikolica" za vreme one komedije sa tuznim krajem (strajk gladju).

Nekada je bio u SPS (clan GO SPS, narodni poslanik, a bogami i gradski sekretar za zdravlje) a sada je - nikada necete pogoditi - istaknuti clan SNS.

linkovi ovde, ovde i ovde.
lelemood lelemood 09:07 01.02.2014

Re: Momcilo Babic

angie01
svi lepo u pizdu materinu!

Da dobiju otkaze i smene se svi ovi manijaci, hladnokrvne ubice, koji nemaju ni savesti ni morala, a o humanosti i bazicnoj eticnosti i profesije i pozicije za koju su od nas placeni, da ne govorimo- znaci, lose su se pokazali,' aj' zdravo!

Sto je normalna posledica i da se radi o fabrici flasa, ako nisu savesni, a ne o zivotima dece.

tacno tako!!!
niccolo niccolo 23:29 30.01.2014

A šta je bilo obrazloženje

drugi put? Ako dobro shvatam, prvi put su rekli da ovi nisu preporučili lečenje u inostranstvu, pa je konzilujum to ispravio i preporučio. Šta se desilo drugog puta?
Jelica Greganović Jelica Greganović 23:32 30.01.2014

Re: A šta je bilo obrazloženje

niccolo, ni drugog puta papiri koje je majka priložila nisu bili u skladu sa njihovim očekivanjima i tumačenjima Pravilnika.
Najtužnije je to što onda oni kao pokazuju dobru volju pa zovu majku dobro znajući da neće moći da se izbori za ono što njenom detetu pripada...umesto da pozovu svoje kolege lekare i vide kako da se ti papiri usklade sa postojećom rugobom od Pravilnika.

angie01 angie01 23:33 30.01.2014

Re: A šta je bilo obrazloženje

nisu bili u skladu sa njihovim očekivanjima i tumačenjima Pravilnika.




sta ima oni da ocekuju i da tumace pravilnik,...u kom to pravilniku pise da se odbije detetu pravo na zivot?!
niccolo niccolo 23:41 30.01.2014

Re: A šta je bilo obrazloženje

Aha, kapiram, klasično birokratsko prejebavanje...
razmisljam razmisljam 23:51 30.01.2014

Re: A šta je bilo obrazloženje

niccolo
drugi put? Ako dobro shvatam, prvi put su rekli da ovi nisu preporučili lečenje u inostranstvu, pa je konzilujum to ispravio i preporučio. Šta se desilo drugog puta?


Мишљењем Конзилијума спиналног центра Института за ортопедско-
хируршке болести Бањица од 11.2.2013. године не наводи се да је потребно
дете упутити на лечење у иностранство на терет средстава обавезног
здравственог осигурања
, не наводи се земља нити здравствена установа у
коју би дете требало упутити, као ни лечење које би требало предузети.



Николо, обрати пажњу на подвучени део образложења. Питање је: што би неко долазио пред Комисију РФЗО-а, ако не рачуна на лечење из његове касе?

Наставак реченице је смешан. Ако јесте било тако ( не наводи се земља ни начин лечења ), онда се захтев не одбија него се у најмању руку препоручи допуна истог недостајућим документима и препорукама, па се тек онда решава.

Уосталом, и у случају мале Анастасије није се помињала одређена земља, већ само одређен третман, па се под притиском могло донети позитивно решење.

Ма, Аугијеве штале...
Jelica Greganović Jelica Greganović 23:56 30.01.2014

Re: A šta je bilo obrazloženje

Aha, kapiram, klasično birokratsko prejebavanje...


Tačno, baš tako, a najdeblji kraj izvuče dete.

S tim što je u ovom slučaju čak došlo do komunikacije RFZO sa lekarima koji su im rekli da oni ne mogu da operišu dete, i RFZO je dete ipak odbio.
Jelica Greganović Jelica Greganović 00:00 31.01.2014

Re: A šta je bilo obrazloženje

u kom to pravilniku pise da se odbije detetu pravo na zivot?!


U tom legendarnom Pravilniku koji je menjan kada je umrla Tijana Ognjanović...i to sam već pisala, ali evo opet - da li deca životima treba da plaćaju rupe u Pravilniku i njegovu besmislenost?!
fantomatsicna fantomatsicna 23:34 30.01.2014

Izvinjavam se za trol..

Jelica Greganović Jelica Greganović 00:08 31.01.2014

NORBS

U međuvremenu mi se javila i prijateljica iz Nacionalne organizacije za retke bolesti Srbije:

Draga Jelice, sad nam treba pomoc,
juce smo u ministarstvu zdravlja saznali da nisu planirali nikog novog da ukljuce na lecenje o trosku Fonda za retke bolesti ni 2014, 15 ni 16. godine. Kad nisam pala u nesvest na licu mesta. Fond je za ovu godinu povecan na 280 mil. dinara i trebalo je sva deca da krenu sa terapijom. Do juce smo samo cekali da se raspise tender, a sada ne znam sta da mislim.

http://nevidljiviljudi.wordpress.com/2014/01/30/ljudi-a-ne-brojevi/
zox.zox zox.zox 00:24 31.01.2014

Re: NORBS

JESU LI ONI NORMALNI???

Tri godine ni jedno dete koje se u tom razdoblju razboli neće imati prava an lečenje.

U B I C E
zox.zox zox.zox 00:24 31.01.2014

Re: NORBS

JESU LI ONI NORMALNI???

Tri godine ni jedno dete koje se u tom razdoblju razboli neće imati prava an lečenje.

U B I C E
Jelica Greganović Jelica Greganović 00:28 31.01.2014

Re: NORBS


Tri godine ni jedno dete koje se u tom razdoblju razboli neće imati prava an lečenje.


Ali im je zato budžet povećan. Štedeće. Na račun dece. Teško bolesne dece.
mlekac mlekac 00:57 31.01.2014

Re: NORBS

Jelica Greganović
U međuvremenu mi se javila i prijateljica iz Nacionalne organizacije za retke bolesti Srbije:

Draga Jelice, sad nam treba pomoc,
juce smo u ministarstvu zdravlja saznali da nisu planirali nikog novog da ukljuce na lecenje o trosku Fonda za retke bolesti ni 2014, 15 ni 16. godine. Kad nisam pala u nesvest na licu mesta. Fond je za ovu godinu povecan na 280 mil. dinara i trebalo je sva deca da krenu sa terapijom. Do juce smo samo cekali da se raspise tender, a sada ne znam sta da mislim.



Jelice, ubaci ovo u edit na glavnom postu, ne citaju svi komentare, a kad krenu da se spustaju, bojim se, zagubice se....
Jelica Greganović Jelica Greganović 01:13 31.01.2014

Re: NORBS

mlekac, već sam razmišljala o tome, u pravu si...odoh da ubacim.
fantomatsicna fantomatsicna 04:15 31.01.2014

Re: NORBS

zox.zox
JESU LI ONI NORMALNI???

Tri godine ni jedno dete koje se u tom razdoblju razboli neće imati prava an lečenje.

U B I C E

Ne bi bilo loše mada ne znam da li je uopšte moguće i dostižno proveriti sa nekim ko se razume u pravo da li ih može neko u takvoj situaciji tužiti.Što više čitam o ovakvim slučajevima sve mi je lošije i neverovatnije da se dešava...Zamislite da ste u koži tih roditelja..bombu bi im bacila,ako moje dete nema pravo ni život da ni oni ne žive!
kleinemutter kleinemutter 07:36 31.01.2014

sistem

Do sada su blogeri okupljeni oko Inicijative za sistemsko pronalaženje rešenja za lečenje teško bolesne dece Narodnoj skupštini poslali dva puta pisani zahtev za sastanak i molili ih da formiraju radnu grupu koja bi tražila to rešenje.

Ni mu ni be!

Ignorisanje.Nezainteresovanost. Nemanje vremena...

Budući da su blogeri danima tražili informacije zašto je to stanje tako i kako bi se moglo popraviti došli su do zaključka da se pravilnici RFZO moraju promeniti, t.j. moraju se doneti podzakonska akta i tim aktima izdefinisati ovakve stvari (za njih su naša umiruća deca stvari).

RFZO ima budžet oko 2 milijarde eura. Priča se po čaršiji da je RFZO kupio generičke lekove( iz Indije ) za bolnice . Lekari su očajni ali moraju da ćute. Roditelji nisu upućeni . Farmaceutske kuće kače po sajtovima da su to isti lekovi ali razlika je u tome (priča se ) što kvalitet suspstanci za recepturu nije isti i što generički lekovi imaju manji učinak u lečenju.

Prošlo im . Nikom ništa.

Blogeri su imali priliku da dobiju sastanak sa g. Stefanovićem pred. Narodne skupštine zahvaljujući ličnim kontaktima ali su to jednoglasno odbili smatrajući da svaki građanin ima pravo da bude saslušan njegov predlog i problem i da se sistem ja tebi ti meni u Srbiji mora menjati za onaj po zakonu.

Jelica Greganović Jelica Greganović 10:45 31.01.2014

Re: sistem

RFZO ima budžet oko 2 milijarde eura.


Zato je problem sistem, a ne novac.

Nijedan civilizovani sistem ne bi štedeo na račun dece, a kamoli teško bolesne dece.
Voja Radovanović Voja Radovanović 11:10 31.01.2014

Blog

Aleksandru želim ozdravljenje i pomoć svih onih koji su to u prilici...i mora se konačno pronaći neko sistemsko rešenje za teško bolesnu decu...jer ovaj RFZO je počeo da liči na tombolu...kolika je sreća onih koje su izvukli...i kolika je tuga onih koji čekaju neko novo izvlačenje...pozz Jelice i želim ti da istraješ u borbi koju vodiš...
Jelica Greganović Jelica Greganović 11:17 31.01.2014

Re: Blog

Hvala, Vojo za podršku...Da, upravo tombola, samo sa mnogo manje mogućnosti da se izvuče dobitak, jer se očito rezultati nameštaju.
nezezajsesmene nezezajsesmene 12:19 31.01.2014

Re: Blog

"Kolika je tuga onih koji čekaju neko novo izvlačenje"- reče Voja Radovanović
Zaista, radujem se sreći roditelja male Anastasije, ali nekako mnogo više razmišljam kroz kakav pakao prolaze roditelji koji čekaju "novo izvlačenje".

A za Jelicu jedno veliko , jer ona je jedno veliko od žene!
Jelica Greganović Jelica Greganović 12:45 31.01.2014

Re: Blog

Najveća tuga je to što oni ostaju nevidljivi očima javnosti. I ko zna šta se sa njima i njihovom decom dešava...
cassiopeia cassiopeia 13:14 31.01.2014

Re: Blog

Jelica Greganović
Najveća tuga je to što oni ostaju nevidljivi očima javnosti. I ko zna šta se sa njima i njihovom decom dešava...


Od kad sam pročitala tvoj blog ne mogu da prestanem da mislim na njih. Na njih koji nemaju mogućnost da uzbune javnost.

Ja želim da vrištim da svet čuje dokle seže ljudska zloba, pakost, nemar, bezobrazluk, ne bi li se pokrenuo onaj kome je posao da radi.
Ništa se ovde neće pomeriti sa mrtve tačke ako ne insistiramo na ličnoj odgovornosti za nerad i taj neko ne plati za svoje neznanje, bezobrazluk...

Hvala ti Jelice!
Jelica Greganović Jelica Greganović 13:32 31.01.2014

Re: Blog

Svaki od ovih pojedinačnih primera je potvrda da toga ima još mnogo više. I da je jedini način da se promeni odnos sistema prema tim ljudima i deci. To je jedino dugotrajno rešenje. Ti ljudi ne smeju da zavise od milosti i dobrovoljno datog novca.
cassiopeia cassiopeia 13:51 31.01.2014

Re: Blog

I da je jedini način da se promeni odnos sistema prema tim ljudima i deci. To je jedino dugotrajno rešenje. Ti ljudi ne smeju da zavise od milosti i dobrovoljno datog novca.


Ubola si srž problema.
lady_d lady_d 22:44 31.01.2014

Re: Blog

i od mene Jelice hvala jer mi je muka svaki put kad vidim bilo koje dete kad ima grip ili povisenu temperaturu a o ovim teskim bolestima se bojim i da mislim. Kad smo vec kod pritiska...a sto gospoda iz RZZO (koja i ovako nista ne radi...necu da upotrebim neku vulgaronost ali imaju od mene nepovratnu karti za od tamo odakle su dosli) ne bi napisali i pravilnik kako se podnosi dokumentacija za tu njihovu Bogom danu komisiju?! Mislim ono kao uvod, razrada zakljucak....hajde da im pomognemo da im napravimo neki formular sa pitanjima na koja lekar treba da odgovori..kao dijagnoza, nacin lecenja, gde, zasto nije moguce u lokalu...itd...jer ocigledno da su nam i lekari nepismeni ili neupiceni u to (sto opet ne razumem, sve sto mi je vezano za posao pratim, idem na seminare, zovem, pitam...)...s druge strane...kakav je neko lekar ako ne prati svog pacijenta?! Ako smatra da treba da ide u instranstvo jer mu je zivot u opasnosti...kako onda ne zove tu grupu sto je uhvatila Boga za m... i pita: Alo kolege sta je sa mojim pacijentom?! Ne znam...ne razumem...mozda stvarno mnogo dugo ne zivim u Srbiji! Ali ako si lekar to te ne zaustavlja da si covek! Pitam se samo i odakle izvukose Babica za tu poziciju! E stvarno mi je tesko da u ovaj komentar ne dodam vulgarnost kad je ta spodoba i smrda u pitaju.
Jelica Greganović Jelica Greganović 22:49 31.01.2014

Re: Blog

Ja bih volela i da ta komisija eksperata pogleda i dete, a ne samo papire da gleda.
Biljana 77 Biljana 77 13:59 31.01.2014

Sa twittera:

Ajmo RT HITNO ! Ppotreban stan za porodicu male Anite Balaz u Becu . Porodica je morala da napusti stan i sada nemaju smestaj . HITNO !
Jelica Greganović Jelica Greganović 14:14 31.01.2014

Re: Sa twittera:

Biljana, da li da tebi prosledjujemo moguće ponude za pomoć Aniti?
Jelica Greganović Jelica Greganović 14:33 31.01.2014

Re: Sa twittera:

Okačila na fb, biljana, kontakte i ponude posredujem tebi.
Biljana 77 Biljana 77 15:53 31.01.2014

Re: Sa twittera:

a li da tebi prosledjujemo moguće ponude za pomoć Aniti

Ja sam tražila kontakt porodice od osobe koja je ovo inicijalno postavila na TW, još nisam dobila odgovor, ali ću joj proslediti ako se javi neko sa konkretnim rešenjem.
Jelica Greganović Jelica Greganović 17:42 31.01.2014

Re: Sa twittera:

Biljana, javljaju mi se ljudi sa pitanjima koliko osoba treba smestiti, da li je rešenje nađeno...kud ću sa tim, kuda da ti se jave ili kome da se jave?
Daj u pp neki mail pa da se javljaju ljudi.
rada_kon rada_kon 16:57 31.01.2014

rasterati BANDU!

pa dobro da li je zaista nemoguće rasterati tu bandu u RFZO?
o njima se piše više godina, koliko znam ...da li iko pokrenuo krivične prijave protiv tog smeća od ljudskih karikatura?

Mada kakvo nam je sudstvo, i tamo treba veliko čišćenje

A tebi Jelice samo ovo:

Jelica Greganović Jelica Greganović 17:47 31.01.2014

Komentar

koji mi je napisan na fb:

Ja nekako što više čitam taj čuveni pravilnik (a nisam pravnik, pa verovatno zato moram više puta da čitam, a nisam ni doktor), sve više imam utisak da su te čuvene komisije samo privid. Da mi kao mislimo da se to tako radi po proceduri, a nigde članova, nigde imena, nigde koliko zasedaju.. U prvom stepenu koliko sam ja uspela do sada da vidim se uvek pacijent odbije (od strane te misteriozne komisije), a rešenje potpisuje samo jedan pravnik, onda odlučuje direktor fonda lično, na osnovu nalaza te iste komisije. Znači, pita se samo i isključivo direktor fonda. Zaključak se nameće sam, iako ta komisija kao ima 30 članova raznih specijalnosti koji su imenovani od strane upravnog odbora fonda, a za svaki pojedinačni slučaj direktor kao imenuje tročlanu komisiju odgovarajućih specijalnosti. I samo za retke bolesti (čuveni član 5 stav 2) je komisija petočlana. (član 6 i 7 istog pravilnika). I još nešto me zanima- da li neko zna da li se lista oboljenja dopunjuje na šest meseci? Pošto im to nalaže taj isti njihov pravilnik u članu 8.
KRALJMAJMUNA KRALJMAJMUNA 19:40 31.01.2014

Opet

Tradicionalni pozdrav za RFZO -=0!@$+_(+_*(*&^&%$%!
I za nadleжно министарство у лихт розе костиму.
Jelica Greganović Jelica Greganović 20:45 31.01.2014

Re: Opet

Kralju, horski pratimo tvoj pozdrav!
angie01 angie01 14:35 01.02.2014

Re: Opet

=0!@$+_(+_*(*&^&%$%!


ni ja ne bih bolje sastavila- koji efektan sublimiran izbor!
Jelica Greganović Jelica Greganović 23:11 31.01.2014

Biljanaaaaaaaa!

Kamo te!? PP!
Jelica Greganović Jelica Greganović 09:09 01.02.2014

Re: Biljanaaaaaaaa!

Ima li iko načina da pozove Biljanu, javila mi se žena koja je spremna da primi Balaže i pomogne im, a ja ne znam kome da se javi...

http://www.telegraf.rs/vesti/932755-bolesnu-anitu-izbacili-iz-stana-u-becu

Jelica Greganović Jelica Greganović 09:39 01.02.2014

Ispričah se sama sa sobom...

Biljana ne mora da se javi, našla sam majku Anite Balaž, trenutno se sele u privremeni smeštaj, dala joj kontakt sa ženom iz Beča koja se ponudila da pomogne na svaki način...i odo sad.
zilikaka zilikaka 13:00 01.02.2014

Re: Ispričah se sama sa sobom...

Ne umem da falim. Nikako.
Al ti opasno skupljaš pozitivna brojanja!
iqiqiq iqiqiq 19:18 01.02.2014

Da podvučemo

"Molim Vas da mi date savet kome da se obratim, imam dečaka šest godina koji ima progresivnu kifloskoliozu i neophodna mu je operacija kičme u inostranstvu jer je konzilijum spinalnih hirurga na Banjici dao saglasnost da se lečenje nastavi u inostranstvu,ali RFZO nas je dva puta odbio. Pulmolozi smatraju da ukoliko se operacija ne uradi u skorije vreme oslabiće mu plućne funkcije a samim tim bice životno ugrožen"

Ko je sve ovde kriv, pogledajmo tekst!!!

1. Ova žena je odbijena od lokalnih lekara, jer oni nisu dovoljno obrazovani i stručni da obave ovu operaciju. Gde je ovde lekarska struka, Lekarska komora da unapredi stručnost lekara da se ovakve operacije obavljaju kod nas, čemu svi ti bodovi koje skupljaju za licence, ako nema stvarno stečenog znanja i iskustva. Gde je saradnja sa profesionalcima iz regiona itd. Gde su im planovi da se unapredi struka, da bude što manje potrebe slanja bolesne dece u inostranstvo. Da li su reagovali na sve ove apele i rekli "nešto se mora uraditi" i onda preko svojih udruženja, preko društvenih mreža, preko Ministarstva zdravlja i Skupštine Srbije poveli profesionalnu borbu za spas svojih pacijenata.

2. Ovi lekari su poslali ženu na RFZO vrata i završili sa njom, dakle sada je na milost i nemilost prvostepene i drugostepene komisije. RFZO "stručnjaci" teško čitaju ove nepojmive nazive i kada ih ne nadju 1 na 1 u tekstu pravilnika, odmah odbijaju, to je i najlakše. To su neki monstrumi od ljudi i definitivno su krivi za nestručnost, nesposobnost, nezainteresovanost i neljudskost

3. Nakon odbijanja drugostepene komisije, morala bi da postoji neka " i nad popom ima pop" institucija, radi provere ovih komisija i radi saveta ovim roditeljima šta dalje. Nema ni toga.

I onda ova žena, srećom po nju, obrati Jelici, i srećom po nju, Jelica je osoba koju i tudja muka boli i koja ne zatvara oči nad javašlukom.

I koliko sada Jelica treba da se izbore za spas dece umesto svih onih pomenutih u lancu neodgovornih i bahatih stručnjaka i službenika.
bocvena bocvena 19:42 01.02.2014

Re: Da podvucemo

Al' ga razloži.

Ako mi, kao laici u medicini i pravu, nađosmo toliko rupa i mogućnosti da desetine dece propadne kroz njih, kako one - kojima je to posao - NIJE SRAMOTA?

Nisu njihova deca?
Jelica Greganović Jelica Greganović 20:11 01.02.2014

Re: Da podvucemo

Muka te uhvati kad gledaš kako između sebe krhaju decu i roditelje lekari od kojih jedni ne znaju da napišu preporuku kako treba, i drugi koje ne zanima pacijent nego samo papir i od kojih i najveće birokrate samo mogu da uče zanat...
iqiqiq iqiqiq 14:02 02.02.2014

Re: Da podvucemo

Al' ga razloži.

Mislim da je potrebno malo dublje razmtrati probleme koji nas okružuju. Dosta mi je tog prozivanja čelnika i lidera političkih partija. Taj način apatičnog posmatranja problema gde su svima nama vezane ruke, sigurno je nametnut od strane autokrata koji teže diktaturi.

Ovoj ženi i ovom detetu se može pomoći, građani Srbije su pokazali da hoće da pomognu i daju novčanu i svaku drugu podršku bolesnoj deci, ali to su pokazali pojedinačno, a ne kroz sistem.

Drugi građani ove države, koji su direktno u sistemu koji može pomoći ovoj deci, ćute i sležu ramenima, a oni su najbliže toj mogućnosti da reše problem, pa su čak i za to rešavanje problema plaćeni od svih nas, poreskih obveznika. Tu nema izgovora.

Treba od svakog od tih NN lica u sistemu tražiti objašnjenje zašto on/ona nisu uradili svoj deo posla.
bocvena bocvena 17:59 02.02.2014

Re: Da podvucemo

saglasna do poslednje reči.
Jelica Greganović Jelica Greganović 21:05 02.02.2014

Re: Da podvucemo

Dve smo, bocveno.
Jelica Greganović Jelica Greganović 20:56 01.02.2014

Javili su mi se, mole za pomoć...

Teodora je devetogodišnja devojčica iz Vranja kojoj treba pomoć u spasavanju vida. RFZO ne plaća laserske operacije očiju, a to je jedini način da se ovoj devojčici spasu oči koje vide. Njeni nezaposleni roditelji pokušavaju da skupe 1.100 evra.

Teodora Djordjević ide u treći razred osnovne , prvi razred muzičke škole. Od slabovidosti pati od rodjenja, levim okom vidi samo 4%. Posle mnogobrojnih pregleda, ispitivanja i vežbi njoj se vid nije popravio. Po preporuci njenog oftamologa odveli smo je na očnu kliniku Sveti vid gde je ustanovljeno da se jedino laserskom operacijom može postići da se smanji dioptrija bolesnog oka. Sama operacija košta 1100 eura, što je suma koju je neophodno prikupiti zbog što hitnijeg zakazivanja termina. Stoga apelujemo na ljude dobre volje da se priključe akciji prikupljanja sredstava za operaciju i na taj način omoguće Teodori da svet vidi boljim očima.
Unapred zahvalni Teodora, Maja i Zoran Djordjević

ŽIRO RAČUN I KONKTAKT
Broj računa za uplate iz Srbije:
160-0400100118473-53 Banka Intesa
Broj računa za uplate iz inostranstva:
IBAN RS35160043020007097064
Republic of Serbia
(Za Teodoru Đorđević - majka Maja M.Đorđević)


iqiqiq iqiqiq 22:36 02.02.2014

Re: Javili su mi se, mole za pomoć...

strašno je koliko je postalo teško odgajati zdravu decu u našem sistemu, čak i za bolesti koje se mogu lečiti i koje ne koštaju enormno, skoro četvrtina stanovništva ne može da priušti...za normalan život ovoj devojčici je potrebna jedna mesečna plata narodnog poslanika.

Tekst koji odražava situaciju prenosim donekle, dvoje ljudi koji rade na jugu Srbije, ne mogu da dovedu dete na pregled u Beograd

"Овој мајци највећи бол задаје стање најмлађе кћери. Њу мора да води на Институт за ментално здравље у Београду, а повратна аутобуска карта кошта 3.400 динара. Трошак се дуплира, јер на пут морају заједно. Када се томе дода и чињеница да током боравка у Београду морају нешто да поједу и попију, само за једну посету здравственој установи у Београду морају да нађу око 9.000 динара. За ову мајку, та цифра је нестварна колико и снег у августу. Једва успева да издвоји новац за куповину лекова које њено дете мора да узима"

Породица Величковић из Врања с две плате и три кћери једва преживљава
Jelica Greganović Jelica Greganović 17:18 03.02.2014

Re: Javili su mi se, mole za pomoć...

Jadni ljudi...

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana