Društvo| Film| Kultura| Mediji| Obrazovanje

Film, televizija i obrazovanje

bocvena RSS / 02.02.2014. u 16:02


      Emisija „Ja, mi i drugi" je odličan primer kako se na pitak, informativan, problematizujući način pristupa važnim društvenim i ljudskim temama - od totalitarizma, konzumerizma, istorije, religije, palanačkog duha, zloupotrebe medija do porodice, pitanja ličnog izbora, ljubavi i seksualnosti. Par godina unazad nalećem na ovu emisiju na RTS-u i uvek je sa zadovoljstvom pogledam. Obično se polazi od jednog ili dva filma (ili nekog domaćeg mladog filmskog umetnika), a onda se ukrštaju (nadopunjuju) mišljenja sagovornika o temi koju filmovi problematizuju.
     U emisiji o zloupotrebi medija govorili su prof. Tanja Rosić, novinarka Ljiljana Smajlović i reditelj Stanko Crnobrnja, a filmovi za primer su bili: TV Mreža, Trumanov šou i Umreti za. Tema seksualnog zlostavljanja dece je problematizovana kroz umetnička dela stvaralaca poput Vladimira Nabokova, Stenlija Kjubrika, Adrijana Lina... Tumačili su filmove: Lolita po čuvenom romanu Nabokova, predstavu Proslava po tekstu danskih autora Tomasa Vinterberga i Mogensa Rukova, kao i višestruko nagrađivani dokumentarni film Novo je da sam bila zlostavljana Milutina Petrovića.
     Na netu nisam uspela da nađem više od jednog tjuba sa emisijom u celini, ali i ovaj primer je reprezentativan. I aktuelan:) Bavi se pitanjem totalitarizma kroz ekranizaciju Orvelove 1984-e i čuvenog zatvorskog Eksperimenta.


      Meni se posebno dopalo tumačenje nemačkog filma Talas, koji je snimljen prema istinitom događaju. U filmu Talas pratimo kako je jedan srednjoškolski profesor u svom odeljenju, u oglednoj vežbi sa đacima, objasnio šta je totalitarizam. Uloge su bile podeljene. Profesor je vođa, đaci su masa. Na početku vežbe đaci tvrde da je diktatura danas nemoguća. Ali, za sedam dana školskog eksperimenta oni prihvataju atmosferu i pravila totalitarnog pokreta i ne prepoznajući u svom ponašanju o čemu se radi (iz najave emisije). Posledice su višestruke.
    Ovo je emisija namenjena najširoj publici, posebno mladima. Kao jedan veliki čas filozofije, etike ili građanskog vaspitanja za gimnazijalce (danas to ispade visok nivo obrazovanja:), ali sa ozbiljnim sagovornicima. Sažima u sebi više medija, ima dobru dinamiku i nije pretenciozna, ali nije ni snishodljiva i ne potcenjuje gledalište. Prava mera za društveno-obrazovnu TV emisiju. A takvih je, priznaćete, skoro pa nula na domaćim kanalima. Isprazni TV dueli, sa sagovornicima koji se seljakaju iz emisije u emisiju, rialiti bljuzge i pevanje dok se ne rastope boje je najniže podilaženje publici pod parolom - to narod traži! Neće biti. Ako narodu (a posebno mladoj populaciji) ponudiš kvalitetne teme, ne baviš se indoktrinacijom nego sagledavanjem problema iz više uglova, upakuješ to u popularnu kulturu i jasan jezik (ali malo iznad onog na koji su navikli) - dobiješ dobar čas. Onaj koji od učenika/gledaoca ne očekuje reprodukciju nego dodatno istraživanje, promišljanje i formiranje sopstvenog stava.
     Ovo je najava novog serijala, pa pogledajte - odlični su sagovornici (posebno dr Jasmina Ahmetagić i dr Daša Duhaček) i prava pitanja (sa sajta RTS-a).
Novi ciklus serije Ja, mi i drugi u kojoj kroz filmove govorimo o važnim društvenim temama biće emitovan od 15. septembra svake nedelje na 1. kanalu RTS-a u 11.50 h i reprizno sredom na 2. kanalu popodne. U narednih nekoliko nedelja u ovoj seriji govorimo o odnosu palanke prema konceptu braka, ljubavi, seksa, porodice, nasilja, crkve i religije kroz kompleksne i uzbudljive filmove: Lepota poroka Živka NIkolića, Psi od slame Sema Pekinpoa, Osmeh Mona Lize Majka Njuela, Svećenikova djeca Vinka Brešana, Sveštenik Antonije Bird, Iza brda Kristijana Munđija i druge.U ovom ciklusu filmove tumače profesorka dr Jasmina Ahmetagić, reditelj Zlatko Paković, sveštenik Vukašin Milićević, profesorka dr Daša Duhaček, prof. dr Momčilo Đorđević, magistar filozofije Ivan Milenković. U okviru ovog ciklusa jedna emisija biće posvećena filmovima naše rediteljke Ivane Todorović, koja je ove godina bila na Berlinalu sa filmom: Ja kad sam bila klinac, bila sam klinka.
Autor serije: Valentina Delić

Imate li i vi neku preporuku?

 



Komentari (67)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

blogovatelj blogovatelj 16:32 02.02.2014

1.

bocvena bocvena 16:34 02.02.2014

Re: 1.

odoh da učim svet oko nas za drugi razred, pa se uključujem kasnije:)
BigBadWolf BigBadWolf 01:15 04.02.2014

Re: 1.

svet oko nas za drugi razred


Dobro je, nisam jedini :)

Kakva je to tiha patnja....
bocvena bocvena 08:51 04.02.2014

Re: 1.

joj kako sam ja matora za to prenošenje elementarnih znanja! moram nekako da nađem strpljenja da ga ispratim do kraja četvrtog i da ga pustim u svet, sa najboljim željama:)

(moja učiteljica je mnogo bolja od tebe! ti si mnogo stroga i zahtevna. kraj citata i zajedničkog učenja)
Hansel Hansel 17:08 02.02.2014

Биће ускоро и

Хитлер са нашег екрана.

Na netu nisam uspela da nađem više od jednog tjuba sa emisijom u celini
bocvena bocvena 17:39 02.02.2014

Re: Биће ускоро и

meni ovo baš zanimljivo zvuči. nisam gledala taj dokumentarac. ko zna koliko je subverzivnih emisija prodefilovalo RTS-om, u dnevnim terminima.

evo ga...
myredneckself myredneckself 18:10 02.02.2014

Re: Биће ускоро и

rialiti bljuzge...je najniže podilaženje publici pod parolom - to narod traži!

Potrebno nam je toliko svesti, napora i hrabrosti da se oslobodimo ovih i sl. gnusoba po televizijama, koje doslovno prenose svu odvratnost vremena u kome živimo.

Tjah...narod traži, kako da ne!
Nemojte ga kljukati svim tim nezdravim đubretom, ne bi li zaboravio da nema šta da jede i čime da plati račune, bašibozuku jedan odurni.

Uhh, bo, moram da se destresiram, odmah...



Hansel Hansel 18:16 02.02.2014

Re: Биће ускоро и

Ево емисије Човек после рата и репресије, из исте серије.
bocvena bocvena 18:31 02.02.2014

Re: Биће ускоро и

mnogo hvala, hansele! kači koliko god ih nađeš. ni ovu nisam gledala.
bocvena bocvena 18:38 02.02.2014

Re: Биће ускоро и

myredneckself

daljinski upravljač jeste zakon, ali ponuda u dužem vremenskom periodu formira mejnstrim.

skoro sam čitala članak o istoriji narodnjaka, pa su opisivane muke silvane armenulić da se izbori za mesto na TV-u. popularna i cenjena i dalje je tretirana kao šund. dakle, može u kafani ili specijalizovanim radio emisijama (pozdravi, želje i čestitke), ali ne može na rts-u.

od soc kulturalizma do gubitka kompasa.

srednji put, srednji put, molim:)

Hansel Hansel 19:08 02.02.2014

Re: Биће ускоро и

dakle, može u kafani ili specijalizovanim radio emisijama (pozdravi, želje i čestitke), ali ne može na rts-u.

Они су (тада је то био РТБ) имали неко правило да ко пева у кафани, не може да снима трајне снимке, не може да се појављује на ТВ. Изузеци ретки, и у броју певача и у броју прилика. Прекјуче прочитах чланак о Дивни Костић, нажалост прекасно да одем у Кућу Ђуре Јакшића, била пројекција документарца...

А за линкове -- нема на чему.

П.С. Ја могу, на своју руку, да линкујем још једну њену емисију, из серије "Историја цензуре": Дада -- сведочења из обешчашћене земље (о Дади Вујасиновић).
bocvena bocvena 19:21 02.02.2014

Re: Биће ускоро и

mene sramota što mi ime valentine delić ne znači više. a po tome šta je sve uradila, treba da bude veća zvezda od gomile ofucanih papudžijskih mačaka po novinskim i tv redakcijama.

Jaril Jaril 19:34 02.02.2014

Повремено

блогери запљусну блог лепотом, па се сав одушевим.
bocvena bocvena 19:44 02.02.2014

Re: Повремено

i ja sam danas to isto pomislila.
Hansel Hansel 19:55 02.02.2014

Re: Биће ускоро и

treba da bude veća zvezda od gomile ofucanih papudžijskih mačaka po novinskim i tv redakcijama.

А, па недавно је изашла и у РТВ ревији.

Ево још од ње:



и



(Међу нама, Валентина не може да верује да је неко спонтано хвали, сумњала је да се иза твог ника крије неко ко је познаје. )
bocvena bocvena 20:38 02.02.2014

Re: Биће ускоро и

Међу нама, Валентина не може да верује да је неко спонтано хвали, сумњала је да се иза твог ника крије неко ко је познаје.


ne poznajemo se, ali sam ja očigledno njena ciljna grupa, što bi se reklo.
a_jovicic a_jovicic 21:30 02.02.2014

Re: Биће ускоро и

bocvena
meni ovo baš zanimljivo zvuči. nisam gledala taj dokumentarac. ko zna koliko je subverzivnih emisija prodefilovalo RTS-om, u dnevnim terminima.
evo ga...

Imao sam sreću da naletim na njega kada je premijerno prikazan ... i ostavio je izuzetno snažan utisak. Izbor same teme je verovatno cenzore stavio u šah-mat situaciju ('de da zabrane emisiju o Hitlerovim zlodelima) a i poruka je bila previše suptilna da bi se "primila" kod "širokih narodnih masa" i ugrozila tadašnjeg vodju. Činjenica je da su "školski" obradili manipulaciju medijima i pravilo mešavine 95% istine + 5% laži, obmanu autoritetom kao i afektivne i kognitivne amalgame ... Nego kad smo kod toga ... meni se čini da nam se upravo pred nosevima odvija prvi srpski cyber rat ... stranačke ekipe su dobrano uletele na Internet "vojište" i krenulo je sa svim oblicima crne, bele i sive propagande. Evo vežbe za zainteresovane ... pogledajte tekst Propaganda techniques i prebrojte šta je sve ispucano u samo nedelju dana od kako je krenula (otvorena) predizborna kampanja.
bocvena bocvena 21:39 02.02.2014

Re: Биће ускоро и

u suštini sve je već izmišljeno i napisano. samo se slabo čita i uči.
otuda ovakve emisije mogu na popularan (u najpozitivnijem kontekstu) i vizuelno zanimljiv način otvore put ka znanju i preispitivanju.
Hansel Hansel 22:11 02.02.2014

Re: Биће ускоро и

РТС је, колико се сећам, приказао '96-7. године филм "Зелиг" Вудија Алена -- ту ваљда нема ништа истинито, али је урађено у маниру класичног документарца... а онда почнете да пуцате од смеха.
bojan ljubomir jugovic bojan ljubomir jugovic 22:25 02.02.2014

Re: Биће ускоро и


skoro sam čitala članak o istoriji narodnjaka, pa su opisivane muke silvane armenulić da se izbori za mesto na TV-u. popularna i cenjena i dalje je tretirana kao šund.


Čitao sam o tome skoro u Vremenu - odlomak iz knjige o muzici bivše države Veoma zanimljivo štivo i stil pisanja. A što se teme tiče - TV nisam gledao 10 godina, u poslednje vrijeme nešto malo gledam, a RTS2 je jedan od najboljih kanala definitivno. Za emisiju znam odlična je (Paković, Milenković... - uglavnom sam ih čitao u subotnjem kulturnom dodatku) - izdvojio bih emisiju Vidik - dobar koncept i izuzetno pametni gosti.
Hansel Hansel 22:32 02.02.2014

Re: Биће ускоро и

RTS2 je jedan od najboljih kanala definitivno.

Кад нема преноса из Скупштине.

А "Ја, ми и други" је од јесенас унапређена -- прешла је на Први програм.

(Што рекла мајка једном новинару с Другог програма Радио Београда, када се запослио: "Ако, сине, добро ради, па ћеш прећи и на Први!" )
bocvena bocvena 22:47 02.02.2014

Re: Биће ускоро и

to je taj članak, samo me mrzelo da ga tražim:)

hvala na preporuci. moj problem sa televizijom je taj što ne mogu da se dokopam televizora. tu uvek neko dete gleda crtani ili seriju o masovnom ubici:)

moj termin je od 11 do 12 uveče. ako ne zaspim.
bojan ljubomir jugovic bojan ljubomir jugovic 22:58 02.02.2014

Re: Биће ускоро и



Dunno 'bout that, ali kad neko kaže Televizija i obrazovanje - to mi nekako najviše ima veze sa RTS2 bar kad su regionalne telke u pitanju. Čuo sam da je DIGITAL dobar ali trenutno nemamo to ovdje na kablovskoj. Evo sjetio sam se i ovoga Naučni kafe ne znam da li trenutno rade - to mi je bilo zanimljivo on-line, dobra ekipa (tu bi se Šarski uklopio kao special guest star)
bojan ljubomir jugovic bojan ljubomir jugovic 22:59 02.02.2014

Re: Биће ускоро и

uvek neko dete gleda crtani ili seriju o masovnom ubici:)





tasadebeli tasadebeli 23:59 04.02.2014

Re: Биће ускоро и

Hansel

RTS2 je jedan od najboljih kanala definitivno.


Кад нема преноса из Скупштине.




Недавно сам слушао Бошка Савковића који је испричао како је Јавни сервис РТС откупио права на приказивање серије "У почетку беше реч" (Мирослављево јеванђеље), чији су аутори он и Вељко Топаловић, на рок од пет година још 2007. или 2008. Покушавали су током тих пет година да пусте серију у неком поподневном термину на РТС 2, али је сваки пут та прва епизода прекидана због преноса из Скупштине.

На крају је тих пет година истекло, серија није приказана, а то што смо имали могућност да је видимо сада, у јануару 2014, у недељи између Божића и Српске нове године у преподневном термину од 11 сати (сиц!) на РТС 1, можемо само да захвалимо великодушности аутора.

Из тог материјала за серију је настао и филм.



(Пошто је досадашњи пут Мирослављевог јеванђеља текао тако како је текао, ја клинцима у школи, пре него што им пустим филм, кажем да имају прилику да гледају Индијану Џонса у српској верзији која је за разлику од америчког Индијане Џонса истинита прича. )

П.С. - И да подсетим, ко није до сада стигао, има прилику да у Народном музеју види Јеванђеље још само овај први и последњи четвртак у фебруару јер се изложба посвећена Немањићима, у оквиру које се излаже и Мирослављево јеванђеље, завршава почетком марта.

А за Боцвену и за све вас који сте окачили ове линкове једно велико хвала!

Не спадам у оне који гледају телевизију, нацртам се испред малог екрана те-ве пријемника само циљано, када видим да има на програму нешто што ме занима (а врло ретко се обавестим на време), па су ме сви ови линкови много обрадовали.

bocvena bocvena 08:58 05.02.2014

Re: Биће ускоро и

miroslavljevo jevanđelje je bibliotekarski fetiš:)

hvala i tebi, taso, za ovaj link!
Hansel Hansel 11:24 05.02.2014

Re: Биће ускоро и

miroslavljevo jevanđelje je bibliotekarski fetiš

Ја био пре једно 6-7 година у Народном музеју, када је био омогућен "увид" и био сам мало шокиран -- урезаним линијама по којима је писано, ни на једној репродукцији се не виде. Шта ћу кад сам ситничав.

А онда, на улазу разгледам изложбу о фототипским издањима, било је ваљда и неких података о оригиналу. Један мали, није имао више од десет година, ваљда због неког задатка у школи, преписује податке с паноа... латиницом!

Без обзира на одређену либералност у смислу двописмености, ово је ипак било тужно видети, бар мени.
Hansel Hansel 20:24 02.02.2014

Гардеробер

Ево, пошто је домаћица позвала на препоруке, ја случајно видех ово и одушевих се:

ТВ Театар: Гардеробер (РТС 2, вечерас, 21.00--23.00, из два дела, оба се приказују)

Роналд Харвуд, "Гардеробер", редитељ: Дејан Мијач, ЈДП

Најпознатији текст значајног британског драмског писца, Роналда Харвуда, "Гардеробер", говори, на духовит и племенит начин, о вечном партнерству између великих уметника и оних без којих не би ни било те њихове величине. Сера, великог глумца на заласку, незаборавно је, у представи Југословенског драмског позоришта, одиграо Љуба Тадић, и сам Сер српског глумишта. Његовог гардеробера, по којем се комад и зове, играо је изврсни Петар Краљ, који је у потпуности дочарао ову симбиозу у којој је и гардеробер уметник најфиније врсте. У једној од најгледанијих представа ЈДП, која је на репетроару овог театра била пре десетак година, играју и Ђурђија Цветић, Драгољуб Гула Милосављевич, Олга Савић,Тони Лауренчић...Редитељ је Дејан Мијач.

Радио телевизија Србије је, 1997. године, за свој "ТВ Театар", снимила ову представу, која је ушла у историју српског театра, у адаптацији и режији Бранислава Митића.

Уредник "ТВ Театра" и "Гардеробера" је Драгана Бошковић.


Имао је РТС у делу 90-их, упркос свему, и понеку светлу страну, ево, на пример, снимили су ову представу. А могли су и да не сниме због, на пример, јавног опозиционог декларисања Љубе Тадића, колико се ја сећам. Просто је чудо да се неко усудио.
bocvena bocvena 20:41 02.02.2014

Re: Гардеробер

odličan primer! gledala.
čini mi se da kad je redakcija politička, onda se kroz kulturu svašta provuče. cenzori nisu zainteresovani za B produkciju, a i ko će da se bavi tim...metaforama:)
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 21:57 02.02.2014

Eh...

.... R.I.P.

bocvena bocvena 22:58 02.02.2014

Re: Eh...

ovaj film izgleda odlično! nisam gledala.

on je potpuno čudan lik za američku filmsku industriju.
(samo je 2 godine stariji od mene?)
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 23:06 02.02.2014

Re: Eh...

Odličan film u kome Hofman, u odnosu na ostale čalnove kvarteta, također vrsne glumce, dominira.
Jaril Jaril 23:10 02.02.2014

Re: Eh...

Odličan film

stefan.hauzer stefan.hauzer 23:35 02.02.2014

Re: Eh...


on je potpuno čudan lik za američku filmsku industriju.

:(

Fantastičan glumac. Takođe,jedan od ekipe iz Big Lebowskog. A svaki glumac iz tog filma je faca.
milisav68 milisav68 11:11 03.02.2014

Re: Eh...

Vojislav Stojković
Odličan film u kome Hofman, u odnosu na ostale čalnove kvarteta, također vrsne glumce, dominira.

Jutros na vestima - našli ga mrtvog u hotelskoj sobi.
iqiqiq iqiqiq 22:09 02.02.2014

Moć i vlast

Meni se posebno dopalo tumačenje nemačkog filma Talas, koji je snimljen prema istinitom događaju. U filmu Talas pratimo kako je jedan srednjoškolski profesor u svom odeljenju, u oglednoj vežbi sa đacima, objasnio šta je totalitarizam. Uloge su bile podeljene. Profesor je vođa, đaci su masa. Na početku vežbe đaci tvrde da je diktatura danas nemoguća. Ali, za sedam dana školskog eksperimenta oni prihvataju atmosferu i pravila totalitarnog pokreta i ne prepoznajući u svom ponašanju o čemu se radi (iz najave emisije). Posledice su višestruke.


Bavili su se oni i drugim eksperimentima, skoro sam čitala u FAZu da je jedan psihijatar isprobao na sebi "snagu vlasti" tako što se postavio za šefa jednoj grupi ljudi. Kroz eksperiment je saznao da se podosta promenio i da ga je moć savladala te je izgubio mnogo od pređašnjih osobina te i tako potvrdio i onu našu čuvenu "daj čoveku vlast da vidiš kakav je"
Možda sam malo odmakla od teme, ali me ova priča o filmu podsetila na taj izuzetno interesantan članak u novinama.
bocvena bocvena 22:51 02.02.2014

Re: Moć i vlast

ja imam tu autoritativnu crtu koja bi se sigurno razvila u nesvakidašnjim okolnostima. bojim se da bih lako postala diktator u nekoj banana republici...ne, ne u srbiji.
oskar-z-wild oskar-z-wild 23:04 02.02.2014

Nisam odavde

Sve termine sam razumeo osim "palanačkog duha". Može objašnjenje?
Unapred zahvalan.
iqiqiq iqiqiq 23:11 02.02.2014

Re: Nisam odavde

Sve termine sam razumeo osim "palanačkog duha". Može objašnjenje?

Meni je to sinonim za atmosferu izolacije, kada u maloj sredini se ne dopušta da nešto "iskače" iz proseka svakodnevnice. Opšti pojam koji se primenjuje na stanje svesti nekog društva, kada ne želite da se modernizujete, da budete u duhu sa vremenom i okruženjem.
Kažu da je prirodna adaptacija živog bića na promene okoline, te samim tim odupiranje promenama stvara žabokrečinu, ali i duh neke neprirodne mirnoće i nepomeranja, što se opisivalo u pričama i pesmama kao stanje palanke, male sredine koja je odumrela jer nema mladih, pa je sve ustajalo, jer mladi duhom donose promene.
bocvena bocvena 23:13 02.02.2014

Re: Nisam odavde

najuobičajenija asocijacija - Radomir Konstatinović - Filozofija palanke

u ovoj konkretnoj emisiji je primer američke palanke. stanje duha, bilo gde i bilo kad.
zemljanin zemljanin 06:36 03.02.2014

Re: Nisam odavde

bocvena

Bravo za blog ... preporuka ko vrata
bocvena bocvena 07:10 03.02.2014

Re: Nisam odavde

Tnx!

(ali da odgledaš sve linkovane emisije!)
cassiopeia cassiopeia 10:02 03.02.2014

Re: Nisam odavde

ali da odgledaš sve linkovane emisije!



Meni je to jedini način da pogledam nešto od naših programa. Kod nas zakucano na tri kanala, kuvanje, discovery i history. Ja bacim pogled usput. A kad sam sama kod kuce onda ni ne uključujem tv. Dosta mi tv-a na poslu.

Odlična tema za pisanje
zemljanin zemljanin 10:21 03.02.2014

Re: Nisam odavde

Ja slabo gledam TV i sl. ali mnogo čitam ... ali u konkretnom slučaju, odgledao čak i Hanselove linkove

Dobra je tema, vratiću se kasnije ... sad je vreme za preferans sa lokalnim "vračem" i komšijom
bocvena bocvena 11:00 03.02.2014

Re: Nisam odavde

Dosta mi tv-a na poslu.

vala i meni tih knjižurina!
oskar-z-wild oskar-z-wild 17:04 03.02.2014

Re: Nisam odavde

bocvena
najuobičajenija asocijacija - Radomir Konstatinović - Filozofija palankeu ovoj konkretnoj emisiji je primer američke palanke. stanje duha, bilo gde i bilo kad.


Preporučujem ti da pročitaš Duh samoporicanja - Milo Lompara - radi asocijacija u domaćem kontekstu.

Što se tiče primene tog ideološki nabiflovanog terminu na neke američke ili bilo koje druge sredine preporučujem - caution.
bocvena bocvena 20:58 03.02.2014

Re: Nisam odavde

za vreme mojih studija jugoslovenske književnosti Milo Lompar je bio asistent na predmetu - srpski romantizam. vidim da je to uticalo i na njegovu političku misao:) ja ga se sećam kao elokventnog tumača njegoša.
ceo semestar smo radili samo jednu pesmu - ko je ono na visokom brdu. i dan danas je obožavam.

nisam čitala, sad izguglah - "Pred nama se nalazi jedna od onih knjiga koje slobodno možemo svrstati u ostvarenja koja će biti datum u srpskoj kulturi. To je zbog njenog sadržaja i onoga što u njoj autor zastupa, a i po tome šta se njome osporava, dovodi u pitanje a neretko i obesmišljava. Osnovna pozicija ove argumentovne rasprave jeste dovesti u pitanje pravu lavinu nekritičkih napada na srpski narod, njegov jezik, njegovu kulturu koji orkestrirano i veoma organizovano stižu sa svih strana, a naročito od predstavnika nazovi Srba valjda i zato da bi stvar delovala uverljivije (samooptužba ne podleže raspravi). Naročito je važno istaći besomučno nastojanje da se srpskom narodu nametne krivica i po cenu najvećih i najmonstruoznijih falsifikata. Za protagoniste ovih ideja važno je to da je srpski narod kriv pri čemu se ne postavlja pitanje prava drugih. Dakle, nije važno da li je neko u tom odnosu sa srpskim narodom u pravu, to je van rasprave, ono što je jedino važno jeste da se srpskom narodu nametne krivica. Nije važno da li je neko u celoj stvari u pravu, važno je da su Srbi krivi...
...Milo Lompar svojim knjigom Duh samoporicanja — srpskoj kulturi podario sjajnu, potrebnu i važnu knjigu. Njenu važnost će videti, osetiti i oceniti svi objektivni čitaoci, ali ne manje o njenom značaju sudiće se i po tome koliko će ona biti osporavana ili prećutana."
Borivoj Rašuo, objavljeno na sajtu NOVA SRPSKA POLITIČKA MISAO

dakle, nisam čitala, pa ne mogu ni da polemišem, ali nisam sigurna da shvatam vezu između uočavanja "palanačkog duha" u nas i nametanja osećaja krivice srpskom narodu. to prosto nisu iste vrednosne kategorije i ne dodiruju se. tu je ta desničarska kvaka koja me uvek odbije - svaka kritika društvene pojave je automatska izdaja i samoprezir. to je krajnje pojednostavljivanje i ubija bilo kakvu mogućnost promene.

užasno me zamaraju kukumavci "srbi su najgori" i "srbi su lažno optuženi". to je nezrelo. i istorijski i nacionalno. samo održava neki bolesni status kvo za drpanje privilegija i para.

male zaparložene sredine su iste još od kronike palanačkog groblja isidore sekulić do američkih udavača 50-ih iz filma osmeh mona lize. i uvek isto reaguju na one koji misle i žive drugačije.


kukusigameni kukusigameni 10:35 03.02.2014

preporuka

Sjajno je što se radi ovakav obrazovni program.
Problem nastaje kada hoćeš neki od ovih filmova da pogledaš, a nisi iz Beograda.
Moglo bi se reći: pa dobro, torrenti su keva.
Ipak za potpuni doživljaj filma, za koji bi potencijalni gledalac pronašao preporuku na ovaj način, potreban je odlazak u bioskop. Ili makar mogućnost kupovine DVD-ja sa autorizovanim prevodom.
bocvena bocvena 11:04 03.02.2014

Re: preporuka

Ipak za potpuni doživljaj filma, za koji bi potencijalni gledalac pronašao preporuku na ovaj način, potreban je odlazak u bioskop.


slažem se, ali nem're. beldoc, fest, festival autorskog, malo francuskog filma...i to je to po bioskopima.

inače, na TV-u i dalje uspevam da uhvatim gomilu zanimljivih starijih filmova (posejani na stotinama kanala). za mladu generaciju, koja to prvi put gleda, nije loše.
kukusigameni kukusigameni 11:07 03.02.2014

Re: preporuka

bocvena
Ipak za potpuni doživljaj filma, za koji bi potencijalni gledalac pronašao preporuku na ovaj način, potreban je odlazak u bioskop.


slažem se, ali nem're. beldoc, fest, festival autorskog, malo francuskog filma...i to je to po bioskopima.

inače, na TV-u i dalje uspevam da uhvatim gomilu zanimljivih starijih filmova (posejani na stotinama kanala). za mladu generaciju, koja to prvi put gleda, nije loše.

Nije loše gledati ni umanjenu Rembrantovu "Noćnu stražu" na kompjuterskom ekranu 16:9.
bocvena bocvena 11:14 03.02.2014

Re: preporuka

slušaj ti, režiser. nije sve u veličini , kvalitetu slike i dobrom zvuku. dobar film je dobar i u nemogućim tehničkim uslovima.

mislim da sam najviše filmova u životu (u proseku jedan dnevno) odgledala u fazi dojenja i uspavljivanja. dakle, bez ikakvog zvuka! samo prevod tipa - by sale! znaš koliko je film morao da bude dobar da bih ga tako sakatog doživela!
ali gde ima volje, ima i mogućnosti:)
Hansel Hansel 11:18 03.02.2014

Re: preporuka

Ipak za potpuni doživljaj filma, za koji bi potencijalni gledalac pronašao preporuku na ovaj način, potreban je odlazak u bioskop.

Ја, опет "неовлашћено", морам по асоцијацији да кажем да знам да Вања муку мучи са обезбеђивањем права на приказивање делова филмова у емисији, чудо једно колико су "ауторска права" хипертрофирала -- и у ситуацијама, када се, ето, о филмовима говори афирмативно. У емисијама смеју најчешће да се пусте делови "трејлера" и то је то (и свакако осиромашује емисије).
kukusigameni kukusigameni 11:20 03.02.2014

Re: preporuka

bocvena
slušaj ti, režiser. nije sve u veličini , kvalitetu slike i dobrom zvuku. dobar film je dobar i u nemogućim tehničkim uslovima.

mislim da sam najviše filmova u životu (u proseku jedan dnevno) odgledala u fazi dojenja i uspavljivanja. dakle, bez ikakvog zvuka! samo prevod tipa - by sale! znaš koliko je film morao da bude dobar da bih ga tako sakatog doživela!
ali gde ima volje, ima i mogućnosti:)


Nisam ni mislio da je sve. Ipak, nije za bacanje toliki trud ljudi da naprave original u tom i tom formatu. Kako slike, tako i zvuka. Prevodi su takođe veliki problem.
cassiopeia cassiopeia 11:23 03.02.2014

Re: preporuka

У емисијама смеју најчешће да се пусте делови "трејлера" и то је то (и свакако осиромашује емисије).


To sa autorskim pravima postaje muka. Nedavno kad je umrla Ružica Sokić na pitanje koliko može od filma da se pusti u prilogu u vestima, advokat je rekao 15sec
cassiopeia cassiopeia 11:27 03.02.2014

Re: preporuka

Rembrantovu "Noćnu stražu"


Neki su ćoravi i kad im je uživo pred nosom.
Smešno je bilo kad sam sa poznanikom obilazila muzej i posle izvesnog vremena gledanja slika umorni popadamo po nekim stolicama, izvadimo grickalice da se okrepimo i skapiramo da samo nas dvoje sedimo okrenuti u jednom pravcu a svi u redu sa nama gledaju suprotno. Ja crknuta kažem hajde molim te okreni se i vidi šta je toliko zanimljivo da svi sede suprotno od nas. On se okrene i uz smeh kaže pa ženo to je slika koju tražimo već dva sata
kukusigameni kukusigameni 11:31 03.02.2014

Re: preporuka

Hansel
Ipak za potpuni doživljaj filma, za koji bi potencijalni gledalac pronašao preporuku na ovaj način, potreban je odlazak u bioskop.

Ја, опет "неовлашћено", морам по асоцијацији да кажем да знам да Вања муку мучи са обезбеђивањем права на приказивање делова филмова у емисији, чудо једно колико су "ауторска права" хипертрофирала -- и у ситуацијама, када се, ето, о филмовима говори афирмативно. У емисијама смеју најчешће да се пусте делови "трејлера" и то је то (и свакако осиромашује емисије).


To je zato što autori proizvode ovakve emisije ( i mnoge druge forme) pomoću štapa i kanapa.
Ipak, čini mi se da je stvoren nekakav utisak o filmovima koji se citiraju. Ko želi, pravac na gledanje filma.
Zato sam i prokomentarisao o slabim uslovima (mimo piraterije) da se dođe do pravog kvalitetnog zapisa.
bocvena bocvena 11:35 03.02.2014

Re: preporuka

Ipak, nije za bacanje toliki trud ljudi da naprave original u tom i tom formatu.

poštujem. zato ću i da uložim u domaći film kad se obogatim:)
Hansel Hansel 14:24 03.02.2014

Re: preporuka

kukusigameni
To je zato što autori proizvode ovakve emisije ( i mnoge druge forme) pomoću štapa i kanapa.

То је јасно, ја коментаришем политику власника ауторских права. Апсолутно бесмислено. Не смета им сеча рекламама (што би се могло сврстати и под, не знам, повреда интегритета уметничког дела, или како се то тачно зове), а смета им, фактички, реклама за њихове филмове?!

А тај пример за инсерте из домаћих филмова је тек за причу -- па, од чијих су пара снимани сви ти филмови да би неко до те идиотске границе чувао "своја" права?
hajkula1 hajkula1 16:36 03.02.2014

Re: preporuka

bocvena
slušaj ti, režiser. nije sve u veličini , kvalitetu slike i dobrom zvuku. dobar film je dobar i u nemogućim tehničkim uslovima.

mislim da sam najviše filmova u životu (u proseku jedan dnevno) odgledala u fazi dojenja i uspavljivanja. dakle, bez ikakvog zvuka! samo prevod tipa - by sale! znaš koliko je film morao da bude dobar da bih ga tako sakatog doživela!
ali gde ima volje, ima i mogućnosti:)







zato ću i da uložim u domaći film kad se obogatim:)





bocvena bocvena 21:00 03.02.2014

Re: preporuka

u mom kosmosu se ove protivrečnosti sasvim lepo uklapaju:)
bocvena bocvena 20:02 04.02.2014

najava koncerta!


mašta bašta, moj omiljeni domaći rege bend, proslavlja rođendan boba marlija (pokrovitelj je i ambasada jamajke!) i promoviše svoj prvi zvanični nosač zvuka (valjda se to sad tako kaže:)
više informacija na njihovom sajtu - ukratko: šumatovačka preko dana drži dečje radionice crtanja, a posle podne je prodajna izložba radova u korist svratišta (a možete doneti i poklone). koncert počinje u 20 časova, 2 predgupe i oko 22:00 zvezde večeri - mašta bašta!
novi spot...pravo pred izbore:)

bocvena bocvena 20:10 04.02.2014

Re: najava koncerta!

moram opet da okačim attic session...svaki put me razbije.

bocvena bocvena 20:43 04.02.2014

Re: najava koncerta!

i još nešto za gledanje - novi brejkersi. bolji nego...pa odavno:)



dusanovaiivanovamama dusanovaiivanovamama 23:43 04.02.2014

Re: najava koncerta!

bocvena
i još nešto za gledanje - novi brejkersi. bolji nego...pa odavno:)




Kakvu bi temu zadala na pismenom posle ove pesme?
tasadebeli tasadebeli 00:25 05.02.2014

Re: najava koncerta!

dusanovaiivanovamama
bocvena
i još nešto za gledanje - novi brejkersi. bolji nego...pa odavno:)




Kakvu bi temu zadala na pismenom posle ove pesme?


То је барем јасно! "Коме закон лежи у топузу, трагови му смрде нечовјештвом"!


cassiopeia

Kod nas zakucano na tri kanala, kuvanje, discovery i history.



Жали ми се мој Кум:"Не могу више, човече! Ова моја гледа само Хистори, свако боговетно поподне и вече ми кроз кућу дефилују нацистичке параде и слушам Хитлерове говоре!"

А он је некада био кул тип, прави заљубљеник у немачку ратну технику, још увек му на истакнутом месту у кући стоји ручно прављена макета дугачка пола метра чувене немачке подморнице из Другог светског рата!

Hansel Hansel 01:16 05.02.2014

Re: najava koncerta!

дефилују нацистичке параде

Корачнице које их прате су, макар, веселе.
bocvena bocvena 09:07 05.02.2014

Re: najava koncerta!

Kakvu bi temu zadala na pismenom posle ove pesme?

ova pesma je puna tema za pismeni!

nađi nekog ko te voli, spasi svoj život goli!
u čemu je tvoja suština?
ma svaki natpis ovog skejtera po gradu je velika tema!

(kraj oko moje škole je prepun tih natpisa, slika i grafita. tamo je bermudski trougao srpske kreative - mikser haus, pangea, kc grad)

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana