Društvo| Kultura| Planeta| Sex| Život

Ima nas 20%

Jaril RSS / 06.02.2014. u 21:26

[Сваки човек је важан]

 

мојој куми

 

Ми се налазимо у свим временима, у свим нацијама, међу свим годиштима и у свим класама. Постоји прећутно разумевање између нас када се сретнемо. Неки кажу да ми представљамо трајну победу настраног човечанства над окрутношћу и хаосом. Хиљаде нас нестају у анонимности, неки од нас су велика имена.

Ми смо „другачији" и ми то знамо. Ми смо биолошки различити и наш нервни систем функционише другачије. Ми живимо аутентичан унутрашњи живот. Ми живимо интензитет. Ми трпимо велики бол, али са малим последицима по наше унутрашње биће. Ми смо способни да уронемо у наше унутрашње богатство и духовност.

Наша посебност је ретка па смо често у немилости јавности и личних мишљења да смо - погрешни. Наша посебност је само још једна од особина као што је и бити висок, леворук или црноок. Она је урођена, трајна и непроменљива.

Изузетно је важно да ми сами прихватимо себе и да нас прихвати окружење. Прихватање нам помаже да се ослободимо осећаја „уврнутости" и изолације. Нама је потребно да нам окружење пружи могућност да живимо оно што волимо, да живимо своју страст.

Какви смо ми?

Обично нас зову „естетама" због појачаних реакција на сензуално задовољство или незадовољство које потиче од чула. Имамо изражену сензуалност и сексуалност. Ми врло рано почињемо да ценимо музику, језик, уметност и бескрајно уживамо у укусима, мирисима, тканинама, звуцима и призорима. Волимо да додирујемо различите текстуре. Осетљиви смо на мале разлике у саставу хране. Понекад уметност може да нас обузме толико да свет за нас престаје да постоји. Ми смо врло свесни стимулуса из околине којима смо стално бомбардовани.

Ми смо врло емоционални: интензивних осећања, екстремно комплексних емоција и јаких афективних израза. Изразито смо способни за дубоке односе, везујемо се за људе, места и ствари. Самокритични смо. Тешко себи опраштамо ако некога повредимо или направимо грешку. На нас у великој мери утичу расположења и емоције других људи. Умемо да живимо туђа осећања и високо смо емпатични. Увек смо свесни својих осећања и често смо у унутрашњим дијалозима и самопроцењивању.

Ми уживамо у покрету зарад покрета и конкретним акцијама. Имамо изражен ентузијазам па често кажу да имамо „вишак" енергије. Способни смо да радимо сатима. Креативни смо и маштовити. У мислима су нам богате слике, детаљна визуелизација, а сањамо врло развијене снове. Волимо поезију и драму. Често имамо бизаран осећај за хумор.

Ми трагамо за истином и жељни смо да разумемо ствари. Ми волимо да решавамо и да учимо како да решавамо проблеме. Волимо да учимо, анализирамо и синтетизирамо. Лако се концентришемо. Способни смо да дуго читамо и имамо капацитете за дуготрајан интелектуални напор. Имамо невероватно активне мисли, радознали смо, страствени смо читачи и проницљиви посматрачи. Умемо лако да заузмемо туђу тачку гледања на ствари, али смо и врло интроспективни.

Ми волимо теорију, размишљање о размишљању и често мислимо о моралу. Често се у мислима бавимо „великим" темама као што су ратови, бескућници или тешке болести. Ми смо више аналитични према себи и другима. Идеја има потенцијал да нас потпуно узбуди и обузме.

Наш пут

Наш пут је тежак. Наш пут је пун бола. Наш пут је испуњен осећањима страха, кривице и анксиозношћу. На том путу смо растрзани унутрашњим конфликтима, увек на граници депресије, оптерећени смо самокритицизмом и осећајем инфериорности наспрам сопствених идеала.

Наш унутрашњи конфликт је знак развоја. Он генерише тензију која нас гура у нову зону развоја. Ми трагамо за „реалношћу вишег нивоа" и често нам је потребна помоћ у томе. Вишезначност свега и самосвесност нас кињи. Интензивне самоанализе и самокритицизам и немогућност да препознамо да имамо границе нас чине потиштенима.

Наш пут почиње као и пут других људи: егоцентризмом, где наша жеља мора бити услишена. Али врло брзо се, као и код једног броја других људи, јављају помешана осећања и контрадикторне идеје у вези са светом. Јављају се контрадикторни нагони. Почињемо да бринемо и о другима, али из жеље за признањем и кроз питање: „Шта ће други људи мислити о мени, ако...?"

И ту почињемо да се одвајамо од света.

Почиње осећање сопствене неадекватности и почиње искакање из норми окружења. Унутар нас почиње да ради морални конфликт између онога „што јесте" и онога „што треба да буде" - и у нама и у друштву. Трансформација која се тада дешава је дезорјентишућа и застрашујућа. И многи се, нажалост, врате.

Дубља криза је за нас позив на даљи развој, иако се плашимо распада сопства, губитка сопствене дефиниције, иако се плашимо да ћемо постати „не-особе". Али наше прошло „Ја" некако изгуби суштину и онда трагамо даље. Тај унутрашњи, немогућ за дефинисање осећај нелагодности, осећај потиштености, чак и очаја нас баци у питање „Зашто се осећам овако?" „Шта сам урадио погрешно?" Та питања су тек почетак.

Онда следи: понор... пустиња... црнило... Притискајућа жеља да се постане неко други од онога што јесмо.

Они који истрају, науче да живе у складу са својим и само својим идеалима. Тада у нама постоји чврст систем вредности и осећај интегритета. Тада смо превазишли агресивност која је раније постојала у нама. Самопотцењивање и осуда других прераста у самоприхватање и прихватање других. Тада смо способни да погледамо на себе и друге објективно и до краја саосећајно. Тада имамо јасну, ефикаснију перцепцију реалности; прихватамо друге, себе, природу; усвајамо спонтаност, једноставност, природност; тада смо проблем-центрирани пре него субјект-центрирани.

Ценимо одвојеност и потребу за приватношћу; достижемо аутономију и независност од културе и окружења. Имамо осећај идентификације, саосећања и привржености човечанству; остварујемо дубоке и суштинске интерперсоналне везе.

Тада се крећемо ка универзалним вредностима, разрешењима унутрашњих конфликта, аутентичности, хармонији, човекољубивости, емпатији према свим живим бићима.

Наш циљ

Наш циљ је продубљење личности, јачање сопствених система вредности, стварање све већих изазова за нас саме и развијање бројних путева за изражавање саосећања. Ми у сваком тренутку имамо осећај како свет треба функционише. Наш циљ је да овај свет учинимо бољим.

 

Ми смо:

 

ХИПЕРУЗБУДЉИВИ.

 

 

--------------------------------------------------------------

Извори:

Dabrowski, K. Positive Disintegration. Boston: Little, Brown, 1964.

Dabrowski, K., and M. M. Piechowski. Theory of Levels of Emotional Development: Volume 1 Multilevelness and Positive Disintegration. Oceanside, N.Y.: Dabor Science, 1977a.

http://positivedisintegration.com/

http://www.sengifted.org/archives/articles/overexcitability-and-the-gifted

http://www.sengifted.org/archives/articles/dabrowskis-theory-of-positive-disintegration-some-implications-for-teachers-of-gifted-students 

http://giftedkids.about.com/od/gifted101/a/overexcite.htm

http://giftedkids.about.com/od/socialemotionalissues/p/positive_dis.htm 

http://www.powerwood.org.uk/_/What_is_Overexcitability.html 

http://www.hsperson.com/

Elaine N. Aron and Arthur Aron. Sensory-Processing Sensitivity and Its Relation to Introversion and Emotionality (PDF)

Laurence Nixon, The Role of Loss in Personality Development in Terms of the Theory of Positive Disintegration (PDF)

Elizabeth Maxwell, Linda Kreger Silverman, Inner Conflict as a Path to Higher Development: Mid-life Crisis Reexamined (PDF)



Komentari (100)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

niccolo niccolo 21:34 06.02.2014

Što se ne kandidujete?

Ima nas 20%

to vam je verovatno drugo mesto...
Hansel Hansel 21:46 06.02.2014

Re: Što se ne kandidujete?



Јариле, неправедно си неке особине приписао само вама, а многе много личе на особине интровертираних особа.

А да друштво није према вама онакво какво јесте, мислим да би многе особине које "рекламираш" отупеле, без обзира да ли су нешто специјално биолошки "подржане", па и да је та подршка искључиво везана за заједничку карактеристику коју експлицитно ниси поменуо.

Осим тога, шта заиста значи "различита биологија"? Да нисте неки ванземљаци?
Jaril Jaril 21:50 06.02.2014

Re: Što se ne kandidujete?

niccolo
Ima nas 20%

to vam je verovatno drugo mesto...

Да си прочитао текст пре коментарисања видео би да би хиперузбудљиви врло вероватно саосећали са опозицијом у њиховом губитку и предали власт.
Jaril Jaril 21:52 06.02.2014

Re: Što se ne kandidujete?

Осим тога, шта заиста значи "различита биологија"? Да нисте неки ванземљаци?

Пјечовски верује да је нашао микробиолочшку основу хиперузбудљивости, односно да постоји микробиолошка разлика у нервном систему. Тако да... хиперузбудљиви јесу ванземаљци.
Jaril Jaril 21:55 06.02.2014

Re: Što se ne kandidujete?

Јариле, неправедно си неке особине приписао само вама, а многе много личе на особине интровертираних особа.

Личе, преклапају се, али су у ствари раздвојене групе. Има хиперузбудљивих екстроверта. А и читава прича је далеко комплекснија од онога што је могло да стане у један блог. Нпр. типови хиперузбудљивости, па онда њихова комбинација код различитих особа. Па онда повезаност са талентованошћу и надареношћу...

Зато је и стављена литература за даље читање.
niccolo niccolo 22:06 06.02.2014

Re: Što se ne kandidujete?

Да си прочитао текст пре коментарисања

Nalazim da me čitanje teksta ograničava u komentarisanju...

да би хиперузбудљиви врло вероватно саосећали са опозицијом у њиховом губитку и предали власт

Pa dobro, niko nije savršen.
Hansel Hansel 22:34 06.02.2014

Re: Što se ne kandidujete?

Пјечовски верује да је нашао микробиолочшку основу хиперузбудљивости, односно да постоји микробиолошка разлика у нервном систему.

Ако можеш да прецизираш која, пошто не могу сада да читам литературу.

Иначе, ја верујем да се особине прилично слободно комбинују (има, вероватно, неких "увезаних" ) и да су колерици ("хиперузбудљиви" ) просто једна варијација (25% ), у оквиру које постоје друге варијације, баш као што и одређени темперамент може да да буде подскуп скупа у коме је "главна" нека друга особина.

Пре неког времена гледао сам емисију у којој је поменута "еволуција на делу" -- на примеру -- звечарки. Наиме, и раније се знало да нису све звечарке исте, тј. да су једне притајене и не излазе из свог скровишта лако, док су друге супротност. Зато су ловци на њих потаманили те "колеричне", док су "флегматичне" преживеле и постале доминантне унутар своје врсте. Свакако да обе "подврсте" имају нешто другачије "биологије", просто је реч о варијацијама које врсти обезбеђују адаптивност у различитим условима. Постоје различити типови темперамената и карактера унутар многих врста животиња... Пре десет година сам посматрао четворо мачића из јендог легла -- свако је имало своју "личност", без сумње.
Jaril Jaril 23:10 06.02.2014

Re: Što se ne kandidujete?


Ако можеш да прецизираш која, пошто не могу сада да читам литературу.

Тај микробиолошки део сам - прескочио. Чекам да приволим друга неуролога да се он позабави тим, па да ми преприча. Колико сам налетео, неоспорен је, уз ограду да о овој теми знам врло, врло мало.
у оквиру које постоје друге варијације,

Ово је тачно, јер постоји пет врста хиперузбудљивости и оне се јављају у различитим комбинацијама уз, често, доминацију неке од њих.

Осим хиперузбудљивости јако је важан пут позитивне дезинтеграције и разумевање сваког од пет нивоа.
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 09:20 07.02.2014

Re: Što se ne kandidujete?

niccolo
Ima nas 20%

to vam je verovatno drugo mesto...

Nedostaje im reformski program. Ne zna se tačno da li je i Radulović hiperuzbudljiv. Ako jeste osvojiće tridesetak mesta u parlamentu, a onda mogu u koaliciju sa Vučićem i eto nama još jednog blogoministra - Jarila.
Jaril Jaril 11:04 07.02.2014

Re: Što se ne kandidujete?

i eto nama još jednog blogoministra - Jarila.

Дабровски сматра да је већина политичара на првом "psychopath-like" нивоу позитивне дезинтеграције. Фала Џеремаја, фала.
laziiprevare laziiprevare 15:43 07.02.2014

Re: Što se ne kandidujete?

Ima nas 20%
to vam je verovatno drugo mesto...




... " i tu počinjemo da se odvajamo od sveta ".
8c_competizione 8c_competizione 07:40 08.02.2014

Re: Što se ne kandidujete?

... " i tu počinjemo da se odvajamo od sveta ".


da je bar kao Robert Palmer



ups, bolje original:





umesto sto voda ove Baba Jage oko sebe
docsumann docsumann 21:46 06.02.2014

?


postoci, programi, ciljevi ... je l' ovo neko predizborno predstavljanje?


jbt, u zadnje vrijeme (par godina recimo) primjećujem da često upadam u poziciju vatrenog apologete prava homoseksualaca ... i to najčešće na slavama. mož mislit kako me gledaju, pogotovo ona starija, tradiciji sklona ekipa.

a količina iracionalnog u njihovim stavovima me navodi na pomisao da možda i ONI nisu
врло емоционални: интензивних осећања, екстремно комплексних емоција и јаких афективних израза.
mirelarado mirelarado 21:50 06.02.2014

Re: ?

a količina iracionalnog u njihovim stavovima me navodi na pomisao da možda i ONI nisu
врло емоционални: интензивних осећања, екстремно комплексних емоција и јаких афективних израза.


Наравоученије: што више рационалности, тим боље.
docsumann docsumann 21:53 06.02.2014

Re: ?

Наравоученије: што више рационалности, тим боље.


pretjerivanje sa racionalnošću je vid iracionalnog ponašanja.
Filip2412 Filip2412 22:00 06.02.2014

Re: ?

primjećujem da često upadam u poziciju vatrenog apologete prava homoseksualaca ... i to najčešće na slavama.


I meni se desava. Neam pojma zasto, mozda jer mi je doqrca da neko nekome prica kako treba da zivi i zbog duge karijere u alternativi, sto se tice slusanja muzike. Doslo je dotle da sam sebe kontrolisem kako ne bih iz momenta odbacio ono sto voli vecina. Na primer devojka htela da mi pusti Alicia Keys ja sam joj odma reko da zajebe jer me ne zanima iako nikad nisa cuo ni jednu pesmu od nje. Ali cim cujem ime sto me je smorilo preko mainstream medija ja to nemam zelju da istrazim, ne valja biti tako iskljuciv... radim na sebi ,
freehand freehand 22:01 06.02.2014

Re: ?

pogotovo ona starija, tradiciji sklona ekipa.

Sreća ta tamo kod tebe takvih nema mnogo.
docsumann docsumann 22:05 06.02.2014

Re: ?

freehand
pogotovo ona starija, tradiciji sklona ekipa.

Sreća ta tamo kod tebe takvih nema mnogo.


što reče dr zura - na primorju je svaki kurac tradicionalan.
freehand freehand 22:07 06.02.2014

Re: ?

docsumann
freehand
pogotovo ona starija, tradiciji sklona ekipa.

Sreća ta tamo kod tebe takvih nema mnogo.


što reče dr zura - na primorju je svaki kurac tradicionalan.

i ultrasenzibilan na hiperventilaciju.

Jaril Jaril 22:35 06.02.2014

Re: ?

i ultrasenzibilan na hiperventilaciju.

Фри сејвд д' деј. Да не помену "ултрасензибилан" сад би вас све брисало због трола.
freehand freehand 22:59 06.02.2014

Re: ?

Jaril
i ultrasenzibilan na hiperventilaciju.

Фри сејвд д' деј. Да не помену "ултрасензибилан" сад би вас све брисало због трола.

Pravda za hiperventilaciju!
mirelarado mirelarado 23:16 06.02.2014

Re: ?

docsumann
Наравоученије: што више рационалности, тим боље.


pretjerivanje sa racionalnošću je vid iracionalnog ponašanja.


Mожда се понашам ирационално, али стварно тако мислим. :)
docsumann docsumann 06:07 07.02.2014

Re: ?

mirelarado
docsumann
Наравоученије: што више рационалности, тим боље.


pretjerivanje sa racionalnošću je vid iracionalnog ponašanja.


Mожда се понашам ирационално, али стварно тако мислим. :)


to je kvaka koja te održava u balansu
Jaril Jaril 11:08 07.02.2014

Re: ?

Mожда се понашам ирационално, али стварно тако мислим. :)

drzura drzura 13:20 07.02.2014

Re: ?

što reče dr zura - na primorju je svaki kurac tradicionalan.


a đe ga nađe alal ti vjera
zilikaka zilikaka 22:10 06.02.2014

9

Čekaj, ako smem da primetim, hiperuzbudljivost je samo jedna od osobina, i nije povezana sa seksualnom orijentacijom.
Kao recimo levorukost.
Jaril Jaril 22:11 06.02.2014

Re: 9

Čekaj, ako smem da primetim, hiperuzbudljivost je samo jedna od osobina, i nije povezana sa seksualnom orijentacijom.

Каква сад сексуална оријентација?
zilikaka zilikaka 22:22 06.02.2014

Re: 9

Каква сад сексуална оријентација?


Pa gore kolega pominjaše prava homoseksualaca, pa to bilo na taj račun.
Kolko da ne brkamo stvari.
anfieldroad anfieldroad 22:33 06.02.2014

Re: 9

Ми смо:



ХИПЕРУЗБУДЉИВИ.




Finalni zakljucak me totalno zbunio.
Sve je u textu teklo lagano i odmereno, vi ste ovakvi ili vam je cilj onakav. 90 posto svega napisanog vazi za ljudsku vrstu ili barem za njen intelektualniji deo. Sto je sve jasno. Ali...
Mi smo hiperuzbudljivi - kome ? Svima, sami sebi ?
Zbunjen pitam da li je finalni zakljucak finalna sala ili auto-flert ?
gavrilo gavrilo 22:39 06.02.2014

Re: 9

anfieldroad
Ми смо:



ХИПЕРУЗБУДЉИВИ.




Finalni zakljucak me totalno zbunio.
Sve je u textu teklo lagano i odmereno, vi ste ovakvi ili vam je cilj onakav. 90 posto svega napisanog vazi za ljudsku vrstu ili barem za njen intelektualniji deo. Sto je sve jasno. Ali...
Mi smo hiperuzbudljivi - kome ? Svima, sami sebi ?
Zbunjen pitam da li je finalni zakljucak finalna sala ili auto-flert ?


Zbunjen si jer ne pripadas u tih 20%
zakljucak je kljucan
Jaril Jaril 22:43 06.02.2014

Re: 9

Mi smo hiperuzbudljivi - kome ? Svima, sami sebi ?

Хиперузбудљиви у значењу: људи који се јако узбуђују.

Верујем да тај термин може да буде много бољи. Да се, пре свега, заснива на речи "побудљивост". У оно мало литературе на српском језику се користи рогобатан израз "хиперузбудљивост" за реч која је на енглеском "оverexcitability". Могуће је да је варијанта "хиперузбудљиви" моја измишљотина (не могу да се сетим да ли сам је прочитао негде).

Треба трагати за бољим термином. Ја сам био цео дан нестрпљив да финализирам текст и кад сам то коначно урадио зафалило ми је стрпљења да се позабавим и терминима. А треба.
anfieldroad anfieldroad 22:53 06.02.2014

Re: 9


OK, OK, sad mi je jasnije. Termin mi nije bio jasan, sve ostalo kapiram. Hvala..
mariopan mariopan 23:10 06.02.2014

Re: 9

Хиперузбудљиви

Треба трагати за бољим термином. Ја сам био цео дан нестрпљив да финализирам текст и кад сам то коначно урадио зафалило ми је стрпљења да се позабавим и терминима. А треба.

A ja sam za to u svojoj glavi do sada koristila reč "strast", verujem isto pogrešno, ali samo tom rečju sam mogla da opišem preveliko uzbuđenje koje imaju neki (retki) talentovani ljudi.

Njih je pokretala strast i ništa drugo nisu mogli biti nego ono što im je ta strasna priroda diktirala.
Opiranje je uzaludno rasipanje energije i traćenje vremena i snage na unapred izgubljenu bitku.

Strast pokreće, daje neverovatnu snagu, pomera granice u svemu.
Ljudi puni strasti često ostave dubok trag iza sebe, u umetnosti, književnosti, muzici, slikarstvu, na filmu.......
Kraja Kraja 02:57 07.02.2014

...znacenje...

...оverexcitability - preosetljivost...
...ali onda nestaje magija...
Jaril Jaril 11:10 07.02.2014

Re: 9

Strast pokreće, daje neverovatnu snagu, pomera granice u svemu.
Ljudi puni strasti često ostave dubok trag iza sebe, u umetnosti, književnosti, muzici, slikarstvu, na filmu.......

Управо. До ове литературе сам и дошао трагајући за функционисањем уметничког стваралаштва.
gavrilo gavrilo 22:15 06.02.2014

Hvala ti,

I beskrajno ti hvala na napisanom tekstu.
Ne znam ko si ali napisao si tekst koji sam cekao godinama i godinama i skoro pa sam odustao i odrekao se sebe.
Legiju svojih najjacih misli sam uperio protiv sebe da pobije u meni sve ono sto me cini drugacijim ne bi li time popustio neizdrzivi pritisak koji dolazi sa svih strana trazeci moju predaju.

Hvala i tvojoj kumi sto postoji, da nije nje mozda ne bi bilo ni ovog teksta :)
Jaril Jaril 23:02 06.02.2014

Re: Hvala ti,

Legiju svojih najjacih misli sam uperio protiv sebe da pobije u meni sve ono sto me cini drugacijim ne bi li time popustio neizdrzivi pritisak koji dolazi sa svih strana trazeci moju predaju.


Жао ми је што осећаш тај притисак и што си себе мучио због нечега што је - добра ствар.

Теорија хиперузбудљивости и позитивне дезинтеграције је мало позната код нас. Иначе је теоријски врло развијена. Постоји чак и симпозијум посвећен искључиво тој теорији. Многе школе талената свој рад заснивају на њој. Могу да ти препоручим да одвојиш неко време за ишчитавање литературе. Мени је доста значило, иако сам тек загребао површину. Потребно је знање енглеског или пољског (што је најидеалније), јер је та теорија остала непреведена код нас.

Такође и теорија о високо осетљивим особама Аронове се бави сличним стварима, иако потпуно (из мени нејасних разлога) игнорише Дабровског.
Jaril Jaril 23:02 06.02.2014

Re: Hvala ti,

Hvala i tvojoj kumi sto postoji

Придружујем се. Хвала јој што постоји.
gavrilo gavrilo 01:25 07.02.2014

Re: Hvala ti,

Jaril
Legiju svojih najjacih misli sam uperio protiv sebe da pobije u meni sve ono sto me cini drugacijim ne bi li time popustio neizdrzivi pritisak koji dolazi sa svih strana trazeci moju predaju.


Жао ми је што осећаш тај притисак и што си себе мучио због нечега што је - добра ствар.

Теорија хиперузбудљивости и позитивне дезинтеграције је мало позната код нас. Иначе је теоријски врло развијена. Постоји чак и симпозијум посвећен искључиво тој теорији. Многе школе талената свој рад заснивају на њој. Могу да ти препоручим да одвојиш неко време за ишчитавање литературе. Мени је доста значило, иако сам тек загребао површину. Потребно је знање енглеског или пољског (што је најидеалније), јер је та теорија остала непреведена код нас.

Такође и теорија о високо осетљивим особама Аронове се бави сличним стварима, иако потпуно (из мени нејасних разлога) игнорише Дабровског.


Mozes ispisati ovde preporuku literature ili privatnom porukom, interesuje me literatura na Engleskom, Poljski ne znam.
Nisam siguran kako bih sebe tacno predstavio ali sam se pronasao u tom tekstu koji si napisao.Od malena sam znao da sam drugaciji od ostalih, video sam i zapazao ono sto drugima nisam mogao niti objasniti.
Toliko je lepote oko tebe kada si dete da ne znas gde ces pre.
Secam se kako sam zavoleo muziku, slikarstvo i raznorazno stvaralastvo coveka, prepoznavao sam svaku emociju prenetu na platno, pesmu, pisanu rec na papiru.Bio sam ocaran time.
Poceo sam i sam slikati i pisati.
Onda sam malo porastao i poceo sam gledati u stvaraoce, u ljude.
Tu sve pocinje i polako nestaje sva ta moja decija igra.
Jednom kada pogledam unutar coveka ne mogu vise nikada skrenuti pogled sa njega ma koliko god daleko otisao od njega uvek ce mi njegova utroba biti pred ocima.
Vracao sam se tim ljudima da im nekako pomognem.I ma kako ti pomogao ili dao ono sto ti se trazi to je neodvojivo od toga da moras uzeti njegovu tugu sebi u zagrljaj da bi mu pomogao.
Poceo sam uzimati tugu drugih.
I nisam bio nesrecan zbog toga.Kao da se to nekako preradi u meni u nesto drugo i obuzme me neka milina.I voleo sam sto sam takav i nista mi drugo nije trebalo sem toga i onoga stvaralastva 's pocetka.Ljudi su bili srecni oko mene.
Poceo sam nalaziti pravog sebe i ona detinja sreca mi se ponovo vratila.
Onda se desila prva moja ljubav.Poceo sam sklapati prva prijateljstva i graditi bliskost svilenu kao nit, sa ljudima koje sam nekako ja izabrao.Zeleo sam da oni pogledaju u mene.
Onda sam bio povredjivan, nesvesno, nisu oni znali sta rade.
I sve mi je nekako pocelo biti jasno.Otuda dolazi sva ta tuga u ljudima.
Poceo sam biti i ja tuzan pored njih.Pocelo se gubiti to lepo oko mene, jednostavno bilo je sve dalje i dalje od mene.
Onda sam prvi put osetio strah.
Ne znam od cega ali taj strah me je savladjivao.Strah je gori od icega.
Poceo sam da se pokoravam ljudima, izgledalo mi je to kao jedini moguci nacin da budem deo ljudi oko sebe.Odjednom ljudi su trebali meni.
Izgubio sam svoj izraz kroz slikanje, pisanje, sve je nestalo.
Krenuo sam mislima samopovredjivati sebe.
Zahvalan sam ti beskrajno na ovom tekstu.




docsumann docsumann 06:09 07.02.2014

Re: Hvala ti,

Такође и теорија о високо осетљивим особама Аронове се бави сличним стварима, иако потпуно (из мени нејасних разлога) игнорише Дабровског.


da bre dabre - Dabrovski
Jaril Jaril 12:51 07.02.2014

Re: Hvala ti,

preporuku literature

Моја препорука је да се почне од овог линка:
http://giftedkids.about.com/od/gifted101/a/overexcite.htm

и овог линка:
http://positivedisintegration.com/

и онда да се прате повезани линкови. Има много тога у претрагама на Гуглу ("Positive disintegration", "Overexcitability", "High Sensitive Person" ).
Toliko je lepote oko tebe kada si dete da ne znas gde ces pre.

Jednom kada pogledam unutar coveka ne mogu vise nikada skrenuti pogled sa njega ma koliko god daleko otisao od njega uvek ce mi njegova utroba biti pred ocima.

I sve mi je nekako pocelo biti jasno.Otuda dolazi sva ta tuga u ljudima.

Ne znam od cega ali taj strah me je savladjivao.


К'о што кажу теорије, разумемо се.
fantomatsicna fantomatsicna 22:28 06.02.2014

E pa kad je tako

и бескрајно уживамо у укусима, мирисима, тканинама, звуцима и призорима.

Onda izvoli pa se prijavi OVDE
Jaril Jaril 22:32 06.02.2014

Re: E pa kad je tako

Ond izvoli pa se prijavi OVDE

Је л'могу да се пријавим у жири?
fantomatsicna fantomatsicna 11:47 07.02.2014

Re: E pa kad je tako

Jaril
Ond izvoli pa se prijavi OVDEЈе л'могу да се пријавим у жири?

Otkud si znao da nam treba jos jedan clan.Mozes nego sta! Cekamo (najozbiljnije)
mariopan mariopan 12:56 07.02.2014

Re: E pa kad je tako

fantomatsicna
Jaril
Ond izvoli pa se prijavi OVDEЈе л'могу да се пријавим у жири?

Otkud si znao da nam treba jos jedan clan.Mozes nego sta! Cekamo (najozbiljnije)

Ja smo čitam, ne mogu da učestvujem iz tehničkih razloga.

Čarobni recepti, ne zna se koji je bolji.

Domaćine izvini na trolu.
Jaril Jaril 22:47 07.02.2014

Re: E pa kad je tako

Domaćine izvini na trolu.

Ништа, ништа. Да спремиш један рецепат па да зовеш на тестирање.

Otkud si znao da nam treba jos jedan clan.

Мене, на жалост, време спречава да се врзмам по кухињи, па се придружујем Мариопан са
fantomatsicna fantomatsicna 01:49 08.02.2014

Re: E pa kad je tako

Jaril
Domaćine izvini na trolu. Ништа, ништа. Да спремиш један рецепат па да зовеш на тестирање.
Otkud si znao da nam treba jos jedan clan.Мене, на жалост, време спречава да се врзмам по кухињи, па се придружујем Мариопан са

E pa ne može tako prvo hoćeš pa nećeš,prvo mene I dve dame iz Beograda koje su već u žiriju obraduješ, posle kao ne možeš! Većina poslova je on line! Osim poslednji put kad se u Bg sastanete (krajem Februara) negde, one donesu kolače I izaberete tri pobednika.Ajd nemoj da si takav
Evo vidi koja super pita
Jaril Jaril 19:27 08.02.2014

Re: E pa kad je tako

Evo vidi koja super pita

А што иде пролеће, голи стомаци и тако то...?
Черевићан Черевићан 22:33 06.02.2014

неистост

човек . . ил' је свој
или је пак' свачији
(ако жели позорност
нек' буде другачији)
Jaril Jaril 11:32 07.02.2014

Re: неистост

или је пак' свачији

Чика Чер, има и оних који уживају да буду свачији.
G.Cross G.Cross 22:37 06.02.2014

Heroji danasnjice

Наш циљ је да овај свет учинимо бољим.


Aleksandre ???
vrabac_u_steni vrabac_u_steni 22:40 06.02.2014

da te pitam nešto

jesi li čitao "Ajnštanovski presek" (The Einstein Intersection) od Dilejnija?
Mene ta knjiga prilično "drmnula" svojevremeno.
Jaril Jaril 22:53 06.02.2014

Re: da te pitam nešto

vrabac_u_steni
jesi li čitao "Ajnštanovski presek" (The Einstein Intersection) od Dilejnija?
Mene ta knjiga prilično "drmnula" svojevremeno.

Нисам читао. Хвала на препоруци. Иначе, хиперузбудљиви воле баш овакве препоруке, препоруке које откривају интензивне реакције.
anfieldroad anfieldroad 22:56 06.02.2014

Re: da te pitam nešto


Extra senzitivni, mozda ? Umesto hiperuzbudljivi...
Dr M Dr M 23:01 06.02.2014

Re: da te pitam nešto

anfieldroad

Extra senzitivni, mozda ? Umesto hiperuzbudljivi...


Ili, prenadražljivi?
vrabac_u_steni vrabac_u_steni 23:12 06.02.2014

Re: da te pitam nešto

Jaril
vrabac_u_steni
jesi li čitao "Ajnštanovski presek" (The Einstein Intersection) od Dilejnija?
Mene ta knjiga prilično "drmnula" svojevremeno.

Нисам читао. Хвала на препоруци. Иначе, хиперузбудљиви воле баш овакве препоруке, препоруке које откривају интензивне реакције.


Pazi, knjigu piše crnac i gej u Americi šezdesetih, kada se mnogo toga što se danas podrazumeva nije podrazumevalo, pri tome isto veoma "hipersenzibilan".
Lajtmotiv knjige je mit o Euridici i Orfeju.

Inače, Dilejni je moj omiljeni sci-fi pisac tako da ja gotivim i mnoge druge njegove radove, ali mislim da je ovo, rečeno jezikom okupatora, masterpiece.
Dr M Dr M 23:13 06.02.2014

Re: da te pitam nešto

freehand
Dr M
anfieldroad

Extra senzitivni, mozda ? Umesto hiperuzbudljivi...


Ili, prenadražljivi?

Doco, nemaš pojma. Druga je žljivost ovde u pitanju.


Samo prevodim ekscitaciju na ćirilicu.

Imaš predlog za termin, vidiš da se mučimo?
freehand freehand 23:31 06.02.2014

Re: da te pitam nešto

Dr M
freehand
Dr M
anfieldroad

Extra senzitivni, mozda ? Umesto hiperuzbudljivi...


Ili, prenadražljivi?

Doco, nemaš pojma. Druga je žljivost ovde u pitanju.


Samo prevodim ekscitaciju na ćirilicu.

Imaš predlog za termin, vidiš da se mučimo?

Pa nezgodno je malo, kad ne znam kad je ko slobodan i kad kome odgovara.
Dr M Dr M 23:37 06.02.2014

Re: da te pitam nešto

freehand
Dr M
freehand
Dr M
anfieldroad

Extra senzitivni, mozda ? Umesto hiperuzbudljivi...


Ili, prenadražljivi?

Doco, nemaš pojma. Druga je žljivost ovde u pitanju.


Samo prevodim ekscitaciju na ćirilicu.

Imaš predlog za termin, vidiš da se mučimo?

Pa nezgodno je malo, kad ne znam kad je ko slobodan i kad kome odgovara.


Skanjeraš se zato što nisi prenadražljiv..
anfieldroad anfieldroad 00:13 07.02.2014

Re: da te pitam nešto


Moze da se ublazi sa preosetljiv...Ali nije to to sto je domacin hteo da kaze, cini mi se.
Uopste, mislim da je sporna i brojka iz naslova - 20 posto ! Time se slazem sa Coviaxom.
Naravno, nemam nameru da domacinu uskracujem pravo da smatra da je taj broj bas takav. Zato je bitno, po meni, da se taj termin konkretizuje, bar za ovaj blog. Onda bi mogli da razgovaramo. Ovako izgleda da pricamo razlicite price i u startu se ne kapiramo.
anfieldroad anfieldroad 00:13 07.02.2014

Re: da te pitam nešto


Moze da se ublazi sa preosetljiv...Ali nije to to sto je domacin hteo da kaze, cini mi se.
Uopste, mislim da je sporna i brojka iz naslova - 20 posto ! Time se slazem sa Coviaxom.
Naravno, nemam nameru da domacinu uskracujem pravo da smatra da je taj broj bas takav. Zato je bitno, po meni, da se taj termin konkretizuje, bar za ovaj blog. Onda bi mogli da razgovaramo. Ovako izgleda da pricamo razlicite price i u startu se ne kapiramo.
nsarski nsarski 09:32 07.02.2014

Re: da te pitam nešto

Uopste, mislim da je sporna i brojka iz naslova - 20 posto !


Naravno, nemam nameru da domacinu uskracujem pravo da smatra da je taj broj bas takav.


Prvo, ne radi se o "smatranju" ili "misljenju". Misljenje svako ima...
Procenat koji Jaril pominje je korektno naveden i proizilazi iz vise psihometrijskih studija.

As a large body of research now suggests that sensory-processing sensitivity (SPS) is innate and found in about 15–20% of humans and is characterized by a greater depth of processing of sensory input, leading to a greater awareness of subtleties along with the probably necessary result of becoming more overaroused by levels of sensory stimulation that do not bother others.

Pogledati:

Jagiellowicz, J., Xu, X., Aron, A., Aron, E., Cao, G., Feng, T., & Weng, X. (2011). Sensory processing sensitivity and neural responses to changes in visual scenes. Social Cognitive and Affective Neuroscience, 6, 38–47.

Aron, A., Ketay, S., Hedden, T., Aron, E., Markus, H. R., & Gabrieli, J. D. E. (2010). Temperament trait of sensory processing sensitivity moderates cultural differences in neural response, Special Issue on Cultural Neuroscience. Social Cognitive and Affective Neuroscience, 5, 219–226.

Chen, C., Chen, C., Moyzis, R., Stern, H., He, Q., Li, H., . . . & Dong, Q. (2011). Contributions of dopamine-related genes and environmental factors to Highly Sensitive Personality: A multi-step neuronal system-level approach. PLoS ONE. 6:e21636.

Itd.
Ovde se cak navode genetski osnovi takvog fenotipa (mada je "dopamine-related genes" prilicno neodredjen pojam). Na jednom mestu se konkretno pojavljuje i 5HTTP (serotonin transporter promoter), itd. Problem je sto ovakvi rezultati nisu reproducibilni skoro nikad.

Naravno, ovo je za one koji uopste veruju u konstrukciju Dabrovskog i Aronove. Ja sam prema svemu pomalo sumnjicav. Rezultati dobijeni iz self-report instrumenta, i psihometrija uopste, treba da se uzmu s rezervom.
Konkretno, taj instrument (OEQ II) ima prilicno losu faktorizaciju (ovde mislim na faktorsku analizu), Kronbahove alfe su im na granici pouzdanosti, itd. Ali, to je standardna boljka manje vise svih upitnika.
Ako nekog zanima, moze sam sebe da testira. Instrument se nalazi OVDE. U testu je dato uputstvo za ocenjivanje i interpretacija.

Najbolje sto moze da se kaze je da je, za sada, ovo sve nekakva meta-teorija, bliza filozofiji nego ozbiljnoj nauci. Zato imam rezerve prema njoj.

A romanticno i zavodljivo zvuci, nije da nije.
Jaril Jaril 10:34 07.02.2014

Re: da te pitam nešto

Изгледа да сам неки коментар у овом низу коментара случајно обрисао и пре него што сам прочитао. Моје извињење.
Jaril Jaril 12:22 07.02.2014

Re: da te pitam nešto

Rezultati dobijeni iz self-report instrumenta, i psihometrija uopste, treba da se uzmu s rezervom.

У праву си. Читава ова прича тек треба да се темељно научно потврди или не-потврди (додуше, ако је за утеху, као и много тога у психологији). Разлог због кога сматрам да је важно бити упознат са овим теоријама јесте осећај олакшања који доноси бар некакво разумевање сопствене перцепције света и себе у свету.
Jaril Jaril 12:31 07.02.2014

Re: da te pitam nešto

Extra senzitivni, mozda ? Umesto hiperuzbudljivi...

Ili, prenadražljivi?

За ову прилику сам изабрао да користим варијанту која је већ у каквој-таквој употреби при чему је тачно да сам израз може да изазива различите асоцијације и да води у тек делимично разумевање. Различити изрази који долазе у обзир такође имају своје предности и мане. Нпр. екстра-сензитивни асоцирају на "баба Ванге", пренадражљиви на хистеричност и проблеме са бесом. Мој неки, интуитивни превод, док сам читао енглеску литературу, је био "преузбудљиви". С тим што, опет напомена, да се у литератури о хиперузбудљивости говори као о појави, а да се о особама говори у теорији о високо осетљивим особама. "Преосетљиви" би био добар израз, али он у српском језику асоцира на слабост, а хиперузбудљиви врло добро умеју да носе ту своју особину и показују велику психичку снагу, нарочито ако уђу у четврти ниво развоја.

EDIT: Сад сам погледао линк нсарског и тамо стоји ово:

Overexcitability (Dabrowski, Kawczak, & Piechowski, 1970) is an English translation of the Polish word
“nadpobudliwosc,” whose direct translation is “superstimulation.”


Онако, на слух (без знања пољског) ми делује да би директан превод са пољског био: надпобудиви.
Jaril Jaril 12:33 07.02.2014

Re: da te pitam nešto

vrabac_u_steni
masterpiece

Добављена.
Hansel Hansel 14:08 07.02.2014

Re: da te pitam nešto

Онако, на слух (без знања пољског) ми делује да би директан превод са пољског био: надпобудиви.

ОК је превести нбешто на српски, али некада треба оставити "посрбљен" страни термин -- просто, он одговара некој финеси коју српски нема и -- здраво ђаци.

Кад кажеш "преузбудљив", "хиперузбудљив" (овде ти већ префикс није српски, узгред речено), то може двојако да звучи -- узбудљив(о) је неко (нешто) што изазива узбуђење, па би и преузбудљиво било нешто што наглашено изазива узбуђење. (Да не отварам сада речнике, јел' тако -- тако је.)

Према томе, хиперексцитабилност би била сасвим ОК.

Имам још један додатак -- постоје бар две врсте хиперексцитабилних -- они који на ту особину гледају преузбуђено и они који је смиреније прихватају, и евентуално теже њеној корекцији где је потребно, или где се бар чини да је потребно. Мој је утисак, рецимо, да сам ја у овој другој групи (+ њена друга подгрупа), мада морам да урадим онај тест који је Шарски линковао (ако га урадим док се блог не затвори, јављам)...
mirelarado mirelarado 14:17 07.02.2014

Re: da te pitam nešto

ОК је превести нбешто на српски, али некада треба оставити "посрбљен" страни термин -- просто, он одговара некој финеси коју српски нема и -- здраво ђаци.


Поготово уколико се тежи да термин има прецизно одређено, научно семантичко поље. Зато је, мислим, хиперексцитабилан, па и Јарилов хиперузбудљив, боље решење од дословног превода пренадражљив, преосетљив, итд...
Hansel Hansel 15:08 07.02.2014

Re: da te pitam nešto

Па, да, , а нарочито јер пренадражљив и преосетљив имају неку негативну конотацију, просто ти термини у српском описују ману, а не особину по себи... а овде се не ради, колико сам схватио (још једном ћу прочитати блог), о преосетљивости (која би асоцирала и на нижи праг осетљивост), колико о појачаном интензитету доживљаја.

Уопште, много бих о теми, али нисам довољно проучио, само да поменем једно објашњење екстровертираности и инторвертираности -- прву, кажу, карактерише коритикална инхибиција, а другу кортикална ексцитација. И овде ми се "качи" интровертираност као веза са хиперексциталбилношћу...
Jaril Jaril 15:59 07.02.2014

Re: da te pitam nešto

узбудљив(о) је неко (нешто) што изазива узбуђење, па би и преузбудљиво било нешто што наглашено изазива узбуђење. (Да не отварам сада речнике, јел' тако -- тако је.)

Ај' да ти мало опонирам, драмске радње ради: оно што изазива узбуђење би било узбуђујуће, они који могу да доживи узбуђење - узбудљиви, а они који доживљавају узбуђење - узбуђени. Мада је свакодневна употреба речи на твојој страни.

Међузим, да се поновим да и ја мислим да треба користити другачији термин, а да је овај написан јер већ постоји у то мало-нимало литературе на српском језику.

Мени се свиђа Мирелин предлог хипер(-)ексцитабилан понајвише што има ту 'хладну' црту, ни негативну, ни позитивну конотацију, већ је тако како је.
да сам ја у овој другој групи

Ха! Знао сам да си од наших. (Шалим се наравно, методом "у свакој шали има мало шале".)
Уопште, много бих о теми,

Сва питања и допуне које си написао су на месту. Врло је то развијена теорија и усудио сам се да о њој пишем само зато што се о њој мало може чути. А ми, уметници нпр., треба први да се са њом упознамо, макар током школовања.
Hansel Hansel 21:45 07.02.2014

Re: da te pitam nešto

Jaril
Ха! Знао сам да си од наших.

Нисам ја ничији!

Мада је свакодневна употреба речи на твојој страни.

Не, није на мојој страни, јер се нисам залагао за ту варијанту по свом афинитету, него имајући у виду то свакодневно значење. Увек сам за спречавање неспоразума.

Ево, проверио у Речнику Матице српске:
узбудљив, -а, -о 1. који изазива узбуђење,
узнемирење, који узбуђује.
— Сам догађај . . .
узрујао [је] блитвинске духове као . . . уз-
будљива сензација дана. Крл. 2. који се лако
узбуђује, осетљив.
— Гвардијан је вешт и
начитан човек, али лако узбудљив и сувише
осетљив. Андр. И. 3. необ. узбуђен, узнеми-
рен.
— Чекала прву жетву . . . па ће узбуд-
љива к мени. Стипч.

Занимљиво је да, ето, Андрић у примеру разликује "узбудљив" од "осетљив", сасвим (наравно) оправдано.

... А, иначе, "попунио" сам упитник који је Шарски линковао, није ме мрзело да га пребацим у Ексел (ако некоме треба, могу да пошаљем, да се не бакће са сабирањем и "обртањем" резултата у неким питањима), испадох психомоторно и имагинативно исподпросечан (уз перцентилни ранг испод 25%), сензуално и емоционално мало изнад/испод просека (с перцентилним рангом мало изнад/испод 50%), и интелектуално солидно више од просека (скоро максималан скор) и перцентилним рангом вишим од 75% -- нема прецизног податка; укратко, ово је основни разлог зашто сам досадан ).

И, да напоменем на крају да се не слажем с неким питањима.

Елем, не знам зашто би се као интензивна емотивност бодовало мешање осећања (то је пре индикација нечег другог, по мени), као и зашто се имагинативност превише везује за фантастику -- рецимо, мислим да сам прилично емотивнији од овог резултата, па и имагинативнији, само што моја имагинација не лута превише у сфери фантастике; када сам био млађи, ствари су биле по овим питањима нешто другачије, неке сам и свесно мењао, тако да тест ту, по мени, није довољно сензитиван.
Jaril Jaril 22:51 07.02.2014

Re: da te pitam nešto

Увек сам за спречавање неспоразума.

Наравно да се разумемо, него сам се ја тако, мало играо ставовисања .


Hansel Hansel 23:27 07.02.2014

Re: da te pitam nešto

Jaril
Увек сам за спречавање неспоразума.

Наравно да се разумемо, него сам се ја тако, мало играо ставовисања .

Ипак се мало не разумемо. Ово што си цитирао није се односило на тебе, него на употребу речи. А ако си свеједно хтео да кажеш да смо се разумели, онда то ја нисам сада разумео.
vishnja92 vishnja92 15:02 08.02.2014

Re: da te pitam nešto

И, да напоменем на крају да се не слажем с неким питањима.


isto.

a rezultati su mi... mada sam jako disciplinovano popunjavala test.
Vesna Knežević Ćosić Vesna Knežević Ćosić 19:20 08.02.2014

iznervirosamsebrate

разумевање сопствене перцепције света


a jel u hiperuzbudljive spadaju i oni što mlate i zlostavljaju po sistemu "iznerviro sam se, brate", il su to hiperrazdrazljivi, il je to isto pakovanje

mislim sve je super dok hiperuzbudljivi hiperventilira pred izlogom s prada tašnicama il zalaskom sunca, sta kad krene da peni i maltretira drugo ljudsko bice jer mu je narusilo licnu estetiku, jbt

kakogod, kontrola je kewa
Jaril Jaril 19:21 08.02.2014

Re: da te pitam nešto

a rezultati su mi... mada sam jako disciplinovano popunjavala test.

Чик објави.

Моји су вероватно контаминирани литературом. Мис'м 5.0 за интелектуалну?!
Jaril Jaril 19:22 08.02.2014

Re: iznervirosamsebrate

a jel u hiperuzbudljive spadaju

Емотивно хиперексцитабилнима су туђе емоције испред својих.
Hansel Hansel 21:24 08.02.2014

Re: iznervirosamsebrate

Vesna Knežević Ćosić
a jel u hiperuzbudljive spadaju i oni što mlate i zlostavljaju po sistemu "iznerviro sam se, brate", il su to hiperrazdrazljivi, il je to isto pakovanje

Е, и ја данас о томе размишљао. Много тога, бар на први поглед, уз ове ипак сажете информације, личи на, рецимо, хиперактивност, (условно речено) незрелост...

Емотивно хиперексцитабилнима су туђе емоције испред својих.

Добро ми је позната та особина и због тога могу да кажем да је она: (а) подложна појачању под дејством васпитања и (б) подложна корекцији (смањењу) што вољно (свесно), што (опет) вољно, а не потпуно свесно (има оних који после великих разочарања, фрустрација,... једноставно окрену плочу -- тако је обично лакше, бар привидно, него правити баланс).

Мис'м 5.0 за интелектуалну?!

Шта се хвалиш, ја сам са својих 4,7 био дискретан... док ти ниси провоцирао.
vishnja92 vishnja92 22:04 08.02.2014

Re: iznervirosamsebrate

to je zbog onog pitanja, otprilike "preispitujete li svaku svoju emociju ili misao?"

Jaril tu ima 5+++ poena :p
(a pitanje nema blage veze s intelektom, btw, nego sa sasvim drugim stvarima, uaa testovi!)

isto - taman kad sam se ponadala zbog par keceva i dvojki, ispalo da moram da ih preobrnem
Hansel Hansel 22:32 08.02.2014

Re: iznervirosamsebrate

(a pitanje nema blage veze s intelektom, btw, nego sa sasvim drugim stvarima, uaa testovi!)

Пази, ради се о интелектуалној преосетљивости, не о интелекту као таквом.
Jaril Jaril 02:17 09.02.2014

Re: iznervirosamsebrate

Пази, ради се о интелектуалној преосетљивости, не о интелекту као таквом.

Ово је важна ствар, пошто су, како сам ја укапирао, интелектуална хиперексцитабилност и интелигенција одвојене ствари.
Шта се хвалиш, ја сам са својих 4,7 био дискретан...

Чуј хвалим, да сам то хтео навео бих све четири хиперексцитабилности.
Hansel Hansel 10:07 09.02.2014

Re: iznervirosamsebrate

пошто су, како сам ја укапирао, интелектуална хиперексцитабилност и интелигенција одвојене ствари.

Ни интелект/интелектуалност и интелигенција (ово друго -- бар у уобичајеном поимању) нису иста ствар.

Чуј хвалим, да сам то хтео навео бих све четири хиперексцитабилности.

Није то баш све за хвалу...
vishnja92 vishnja92 18:38 09.02.2014

Re: iznervirosamsebrate

Пази, ради се о интелектуалној преосетљивости, не о интелекту као таквом

jasno. al svejedno
Jaril Jaril 00:12 10.02.2014

Re: iznervirosamsebrate

шњави
to je zbog onog pitanja, otprilike "preispitujete li svaku svoju emociju ili misao?"

Jaril tu ima 5+++ poena


Не знам да ли је истинитост овог коментара за овај или овај смајли.
vishnja92 vishnja92 08:31 10.02.2014

Re: iznervirosamsebrate

za oba :)
coviax coviax 23:03 06.02.2014

Ima vas čak 90 %

A onih s malo više sinapsi ni 1%!
Pitajte Rajevića u MENSA...
Dakle 90% ljudi misli da su izuzetni,tek oko 9 % su nesigurni i skenjani što
ih prilično dodatno onesposobljava.No dugotrajnim radom na jednom radnom mestu stiću sigurnost koje se grčevito drže...
Krajnost su oni napaljeni kojima je kompleks inferiori (tu je i edipalni tj.
elektrin...)biturbo motor u dupetu i koji ih pogoni da po nejvišu cenu budu uspešni! Najčešće takvi i uspevaju,čak manje zavisno i od inteligencije koju
maksimalno uvećavaju umnožavanjem sinapsi prekomernim mudrovanjem u cilju uspeha...
Sujeta je takvima mama!Naročito ako uspeju! Ali i tako ispoljavaju svoje snove! Čak postaju prvoklasni lažovi ako su neuspešni i kite se raznim tuđim
perjem.
Istina je ,međutim,veoma bolna po jadnu i napaćenu sujetu kompleksaša-mi smo ljudi
u stvari prirodni klonovi! ! ! I psihofizički se veoma malo razlikujemo! Naravno,u
odnosu na to koliko se razlikujemo od drugih vrsta...Ista priča je i s tim
drugim vrstama...
Prag osetljivosti pojedinih čula se razlikuje kod zdravih ljudi do 20% što i nije
neka razlika tako da su opservacije uvodnog teksta bolesno preterane!
Malo znanja neurologije,bar onog namenjenog laicima ne bi naškodilo autoru teksta...
Inače,narodni lek protiv sujete je hladni oblog od pivkana! Treba biti uporan!
Jaril Jaril 11:39 07.02.2014

Re: Ima vas čak 90 %

У праву си. Сујета је гадна ствар, нарочито ако искључује другог.
Filip Mladenović Filip Mladenović 00:15 07.02.2014

Tomas Man & Emil Sioran

U pripovetki "Tonio Kreger" i u romanu "Čarobni breg" Tomas Man je stanje i sudbinu takvih ličnosti opisao kao "osećaj zagonetne protivnosti".

A Emil Sioran je u eseju "Krik beznađa" to opisao na sledeći način: "Sva moja preterana revnost i sva paradoksalna i luda strast koju sam uložio da bih postao sjajan pojedinac, sva demonska vradžbina koju sam konzumirao da bih navukao budući oreol i sav zanos koji sam nasipao za organsko preobraženje ili za unutrašnje svitanje, pokazali su se slabijim od zverstva i iracionalnosti ovoga sveta koji je prosipao u mene sve svoje negativne i otrovne rezerve. Život nije otporan na veliku temperaturu. Zbog toga sam došao do zaključka da najuznemireniji ljudi, sa unutrašnjim dinamizmom dovedeni do paroksizma, koji ne mogu prihvatiti uobičajenu temperaturu, moraju propasti. To je aspekt životnog demonizma, ali i aspekt njegovog nedostatka; on objašnjava zašto je život privilegija mediokriteta. Samo mediokriteti žive na normalnoj temperaturi života; ostali se troše na temperaturama koje život ne podnosi, gde ne mogu da dišu."
anfieldroad anfieldroad 08:20 07.02.2014

Re: Tomas Man & Emil Sioran



Da, Tonio Kreger... Sad kapiram sta mi smeta!
Citav text je napisan, verovatno namerno, kao nekakav proglas, manifest...Zato velike reci i megalomanske cifre- kao da nam predstavlja neku novu rasu ljudi...E to je ono sto mi smeta. Kao kad bi Husein Bolt napisao text u kome bi rekao, npr.- Mi (crnci) smo neverovatno atletski nadmocni, mi smo osim toga "posebno" obdareni, nasa istorija puna muka dovela nas je do toga da budemo jaci, bolji i mocniji od ostalih 80 posto!
A Tonio Kreger je slican po nekom duhu, kao da kaze da su "hiperuzbudljivi" zaista hiperuzbudljivi.
Sto i dalje ne umanjuje opravdanost da se takvo misljenje o sebi samom iznese javno. Nikog ne vredja, osim mozda Putina i majcicu Rusiju...
Jaril Jaril 12:02 07.02.2014

Re: Tomas Man & Emil Sioran

kao da nam predstavlja neku novu rasu ljudi...

Хвала на комплименту. Јер идеја текста и јесте тек да позове на детаљније информисање о овим теоријама, као и да пренесе осећај који хиперузбудљиви људи имају о свету и који се добија када се чита литератрура о хиперузбудљивим људима.

Дабровски и екипа се екстремно похвално односе према њима и истичу њихову различитост, чини ми се, много више него што је истакнута у овом тексту.
anfieldroad anfieldroad 16:45 07.02.2014

Re: Tomas Man & Emil Sioran


Iako mi se termin i dalje ne dopada, sad mi je mnogo jasnije o cemu se zapravo radi. Ne bas potpuno jasno, ali cilj je ipak postignut !
bladerunner92 bladerunner92 00:33 07.02.2014

Jarile

bez obzira sto mislim da bi pravi prevod bio hipersenzibilni skroz mi se svidja ovo hiperuzbudljivi
toliko si me oraspolozio i nasmejao, ne mogu da prestanem da se smejem .Fenomenalan blog

ta hiperuzbudljivost, to ti je bre cista magija



Jaril Jaril 12:40 07.02.2014

Re: Jarile

toliko si me oraspolozio i nasmejao, ne mogu da prestanem da se smejem

That makes two of us.
Пази када ме је овај мој блог толико орасположио да сав прштим од расположења.
stefan.hauzer stefan.hauzer 16:08 07.02.2014

.

Treba negovati svoju posebnost:)


Jaril Jaril 22:54 07.02.2014

Re: .

Похвала другачијости.

docsumann docsumann 23:10 07.02.2014

Re: .

crossover crossover 01:47 08.02.2014

Re: .

И ја сам хиперузбудљив само немам боре да то и докажем.


riply riply 10:50 08.02.2014

hej

super Jarile...isprojektovala sam se i prepoznala u vecem dijelu teksta...osim onom energetskom, tu jos nisam naucila da se zastitim ili napunim kako treba....vecinom odnosi sa ljudima me prazne i iscrpljuju,rijetke su energije koje mi prijaju.Draga Saveta, pomagaj
Jaril Jaril 19:18 08.02.2014

Re: hej

Draga Saveta



Баба Ванга прво да помогне себи.

ПС: Негде сам на нету налетео, али сам заборавио где и како - упутство за "highly sensitive person" како да изађе на крај са тим.
nowhereman nowhereman 11:06 11.02.2014

Prah

Iz nekog razloga meni je, čitajući ovaj tvoj tekst, pao na pamet jedan Andrićev citat, koji glasi ovako:

"Kao prah sa voćke koja ide od ruke do ruke, sa čovjeka spadne prvo ono što je najfinije na njemu."

Ne znam odakle je citat uzet, iz kojeg Andrićevog dela. Ali, to je manje važno.

Zaista, većina naših bližnjih se poprilično "pohabala" i sa njih je spao taj fini prah, o kojem Andrić govori.

A i oni drugi (nazovimo ih, "hipersenzibilni" ), u velikoj manjini, ugroženi i uplašeni, strepe da će im se, idući tako "od ruke do ruke" - to isto dogoditi.




Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana