Društvo| Istorija| Kultura| Region

Besmislenost nacionalizma u Srbiji

Jaril RSS / 22.02.2014. u 12:36

[Искажи своју муку]

Стварање нација

Национализам је европски изум новијег датума. Народ је постао основ политичког одређења државе крајем 18. века. У то време национализам почиње да обликује свакодневно осећање и понашање ширих народних маса.

Eug%C3%A8ne_Delacroix_-_La_libert%C3%A9_guidant_le_peuple.jpgПрви облик национализма се појавио у 17. веку у Енглеској да би се затим проширио на Француску и Америку. Он је био заснован на праву сваке људске групе, која себе препознаје по националној основи, да конституише државу. Када би тај облик био примењен данас у Србији, његове поруке би билe: „Косово је држава" и „Војводини аутономија".

Идеологија средње класе

Национализам је, током 17. века, формиран као идеологија потребна приметно нарастајућој и све јачој средњој класи. Пре његове појаве, лојалност је, уместо нацији, исказивана владарима, верским поглаварима или локалној политичкој заједници (граду-држави нпр.). Иако је постојала идеја о одбрани своје територије, она је била дефинисана првенствно лојалношћу одређеном, локалном вођи.
Све јача средња класа је у наредном периоду осетила потребу за идеологијом која би могла да је повеже у целину, а да истовремено ограничи моћ владара, велепоседника или црквених поглавара. Односно, да део политичке моћи преузме за себе. Крај 18. века, а пре свега француска и америчка револуција, означиће тај кључан прелаз у политичкој култури Европе.

Антицрквени утицај национализма

Под утицајем ових идеја, а како би што више ограничио политички утицај и моћ цркве и црквених моћника, цар Светог римског царства и Хабзбуршке монархије - Јозеф II, прогласио је једнакост свих вера. Одушевљење међу Србима, које је настало услед овог потеза, широм је отворило врата доласку национализмa у Србију преко германске културе.

Германски национализам у Србији

BOJ_NA_MI%C5%A0ARU.jpgЕвропски национализам је Србији донео недостајући делић слагалице, формирајући међу тадашњим Србима културну матрицу која им је омогућила да крену у своју револуцију и формирају сопствену националну државу. Током 19. века, изградња српске државе је била плод анти-традиционалне, новотарске европске моде.

Отвореност ка утицају германског национализма је постала погубна по Србију средином 18. века, када му је дефинисана и устоличена нова суштина која ће своју деструктивну снагу показати непуни век касније. Уместо идеје да свака група људи, која себе идентификује као нацију, заслужује своју државу, на немачком говорном подручју је постала доминантна идеја о посебном народу који више од других народа заслужује да има сопствену државу и чије вредности треба да наметне другим народима. Ова идеја национализма се јесте провлачила од његовог настанка, али је у првој половини 19. века нарочито јачала на германском говорном подручју, да би средином 19. века преузела примат.

Германски национализам у Русији

Друга, индиректна линија, по којој је германски национализам вршио утицај на српску културу иде преко Русије. Русија је током, већ поменуте прве половине 19. века, била под јаким културним утицајем остатка Европе.

Први талас национализма донео је Русији „западнике", владаре (Петра Великог и Катарину Велику) и углавном интелектуалце који су током века заступали модернизацију Русије кроз увођење западноевропске друштвене организације и, пре свега, индустријализације у Русију. Тридесетих година истог века појављује се друга струја национализма под називом „словенофили" који су заступали идеју да се остатку Европе треба наметнути словенски, тј. руски начин живота.

Док је у својим почецима, национализам мобилисао углавном средњу класу, у Русији је национализам од својих почетака окупирао аристократију. Једно од објашњења за ову разлику лежи у томе да је словенофилија била погодан алат за наметање доминације руске аристократије осталим словенима, укључујући и Србију, пошто је једна од водећих идеја ове струје била обједињење словенских народа под вођством руског цара.

Бесмисленост „српског" национализма

Прва тачка бесмисла „српског" национализма јесте што „српски" национализам не постоји. Оно што се назива „српским" национализмом јесте имплементација германског национализма у српску културу. Да би постојало нешто као „српски национализам", то би морао бити оригинални вид европског национализма, тј. нека нова, другачија струја национализма.

Друга тачка бесмисла „српског" национализма се надовезује на прву у томе што „српски" национализам инсистира на традицији и генези српске културе, што је, у ствари, одавање почасти германском говорном подручују и тој култури. Небулозност „србства" које је „германофилско" је очигледна.

Трећа тачка бесмила савременог „српског" национализма је његово ослањање на идеје владике Николаја, који је, заправо, про-европски мислилац. Осим што је национализам у Европи већ увелико био доминантна идеологија пре Другог светског рата, анти-европско расположење после Другог светског рата је мода европских интелектуалаца који су остали згрожени девастирајућим резултатима европске цивилизације. Бесмисленост савременог анти-европског расположења „српског" национализма заснованог на европској моди је, такође, очигледна.

Четврта тачка бесмислености „српског" национализма јесте имплементација анти-црквене идеологије у црквени дискурс.

Национализам у Србији је бесмислена идеологија, јер је увезен из оних држава против којих је данас формулисан и подлежу јој они против којих је усмерена. Чини се да је управо та шизофрена позиција „српског" национализма разлог што Србијом влада криза идентитета, јер он каже да бити Србин у ствари значи бити Немац(?!?).

Националистичко понижавање Србије

Executed_prisoners_in_Jasenovac.jpgЈасеновац, Старо сајмиште, Шумарице и новија националистичка оргија под именом „Олуја" су историјска сведочанства количини патње коју је Србима донео национализам. Током Другог светског рата, национализам је однео стотине хиљада српских жртава и потпуно разорио Србију. Заступање националистичке идеологије у Србији данас, под именом „српски национализам" - за мене је - акт издаје. И, много важније, ствара велики бол због понижавања Срба који су погинули од тог истог национализма.Komentari (193)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

loader loader 12:40 22.02.2014

N ...

Nacionalizam se najčešće činio kao nužan odgovor Srbije (ili, šire gledano, Srba) na okolnosti. Ipak, pokazalo se da nacionalizam nema ni minimalan očekivani efekat. Čak, ispada kontraproduktivan. Mnogo bolje "oružje" Srbije bilo bi istinsko podizanje vrednosti nacije (kroz obrazovanje, kulturu, praćenje "pozitivnih civilizacijskih tokova" itd) i dosezanje pozicije u kojoj će nas i sa strane vrednovati. Tada je makar, ako gledamo taj najbanalniji segment, smanjena lakoća donošenja odluke da se na Srbiju udari. Takođe, tada se povećava mogućnost saradnje, razmene dobara... - jednostavnije rečeno, dešavalo bi se prisajedinjenje "okolnom međunarodnom tkivu" i funkcionisanje u sklopu jedne šire celine, koja nas ne bi na svakih par desetina godina gledala kao neprepoznatljivo, strano tkivo, već kao deo zajedničke, srodne strukture.
Jaril Jaril 16:11 22.02.2014

Re: N ...

Mnogo bolje "oružje" Srbije bilo bi istinsko podizanje vrednosti nacije (kroz obrazovanje, kulturu, praćenje "pozitivnih civilizacijskih tokova" itd) i dosezanje pozicije u kojoj će nas i sa strane vrednovati.

godec godec 19:06 22.02.2014

Re: N ...

Mnogo bolje "oružje" Srbije bilo bi istinsko podizanje vrednosti nacije


Нетачно. Управо је обрнуто. Ништа није антисрпскије од српског националиѕма. Није ствар само у Србима и српском национализму.

Сваки националиѕам је оружје против људи који су се сврстали у конкретну нацију. Похлепни људи га лако прихватају не схватајући да тиме и себе и своје потомке уводе у зачарани круг из којег је немогуће изаћи док се националиѕам не одстрани, што је немогуће без озбиљних последица. Понекад и са смртним исходима по "пацијенте".
foca foca 00:15 23.02.2014

Re: N ...

Odlicno receno ! Ne znam sta je tesko razumeti u ovom tekstu. Ko ZELI, razumece...
grmfrm grmfrm 10:09 23.02.2014

Re: N ...


Нетачно. Управо је обрнуто. Ништа није антисрпскије од српског националиѕма. Није ствар само у Србима и српском национализму.

Сваки националиѕам је оружје против људи који су се сврстали у конкретну нацију. Похлепни људи га лако прихватају не схватајући да тиме и себе и своје потомке уводе у зачарани круг из којег је немогуће изаћи док се националиѕам не одстрани, што је немогуће без озбиљних последица. Понекад и са смртним исходима по "пацијенте".Reci mi je li vam ista drugo ostalo tamo?
blogovatelj blogovatelj 20:36 23.02.2014

Re: N ...

Ne znam sta je tesko razumeti u ovom tekstu


Ја рецимо не разумем јеси ли ти Фоца, Фоча или фока.
foca foca 17:59 24.02.2014

Re: N ...

Znas li onaj vic o prugi - pruzi? E, ja sam pruza ...
Jaril Jaril 20:09 24.02.2014

Re: N ...foca
Znas li onaj vic o prugi - pruzi? E, ja sam pruza ...


Важно је да ниси на трави.

И на ладном бетону, of course.
foca foca 23:55 24.02.2014

Re: N ...

Ja bih da pevam jos malo !
freehand freehand 00:09 25.02.2014

Re: N ...

foca
Ja bih da pevam jos malo !

Al se Fruvita stisla.
foca foca 10:43 25.02.2014

Re: N ...

Stisnuti se ili ne, pitanje je sad !
KRALJMAJMUNA KRALJMAJMUNA 12:43 22.02.2014

Objašnjenje ili izvinjenje, molim

"Јасеновац, Старо сајмиште, Шумарице и новија националистичка оргија под именом „Олуја" су историјска сведочанства количини патње коју је Србима донео национализам"

Teško je ovo razumeti.
Jukie Jukie 13:07 22.02.2014

Re: Objašnjenje ili izvinjenje, molim

KRALJMAJMUNA
"Јасеновац, Старо сајмиште, Шумарице и новија националистичка оргија под именом „Олуја" су историјска сведочанства количини патње коју је Србима донео национализам"Teško je ovo razumeti.

"Srbima nacionalizam uvek donosi samo veliku nevolju"
gedza.73 gedza.73 14:08 22.02.2014

Re: Objašnjenje ili izvinjenje, molim

Srpski nacionalisti.
Sto Srba za jednog Nemca.Jaril Jaril 16:13 22.02.2014

Re: Objašnjenje ili izvinjenje, molim

Teško je ovo razumeti.

Један начин размишљања је донео Србима много страдања.
KRALJMAJMUNA KRALJMAJMUNA 16:25 22.02.2014

Re: Objašnjenje ili izvinjenje, molim

KRALJMAJMUNA
"Јасеновац, Старо сајмиште, Шумарице и новија националистичка оргија под именом „Олуја" су историјска сведочанства количини патње коју је Србима донео национализам"

Teško je ovo razumeti.


Tvoj stav zaslužuje prezir miliona mrtvih. Uključujući i moje pretke.

I zaslužuje ogromnu pohvalu od strane najgoreg svetskog i evropskog šljama na čelu sa Hitlerom, Antom Pavelićem i ostalim.

Možeš sada da se izvinjavaš koliko hoćeš i da brišeš koliko hoćeš.
not2old2rock not2old2rock 18:45 22.02.2014

Re: Objašnjenje ili izvinjenje, molim

Jukie
KRALJMAJMUNA
"Јасеновац, Старо сајмиште, Шумарице и новија националистичка оргија под именом „Олуја" су историјска сведочанства количини патње коју је Србима донео национализам"Teško je ovo razumeti.

"Srbima nacionalizam uvek donosi samo veliku nevolju"


Na ciji si nacionalizam ovde mislio ?
Jaril Jaril 22:29 22.02.2014

Re: Objašnjenje ili izvinjenje, molim

Tvoj stav zaslužuje prezir miliona mrtvih.

?
noboole noboole 14:27 22.02.2014

.

Ako ja, recimo, uvezem oruzje iz zemlje Patlidzanistana, i potom tim istim oruzjem napadnem i osvojim Patlidzanistan, da li je to besmisleno? Nije mi jasna tvoja definicija besmislenog. Jedino ako hoces da kazes da sam pojam "srpski nacionalizam" (a, ne ono sto opisuje) nema smisla. Ako sam u pravu, zasto nacionalizam (naslov) bas u Srbiji nema smisla?


Da ne govorimo o tome da, ako onda kada smo ga uvozili (po tvom misljenju) nije imao smisla, ne mora da znaci da sada nema smisla.


Ma, tekst ti je besmislen, kao moj nick :)
mr.fogg mr.fogg 14:57 22.02.2014

Ma, tekst ti je besmislen ...

Možda tekst i jeste besmislen, ali bilo bi konstruktivno da i iz 'besmisla' dođemo do nečeg 'smislenog'. Onda bi i tekst dobio nekakav smisao :)

Npr.
Umesto razmišljanja o 'nacionalizmu',
razmisliti o razlici između

'nacionalnog' i
'nacionalističkog'.
Jaril Jaril 16:33 22.02.2014

Re: .

noboole

Коришћење материјалистичке алегорије за појашњавање идејног може довести у још већу забуну. Хајде да пробамо прво кроз једну другу алегорију.

Имамо двојицу комшија. Једног дана каже комшија А како је он смислио супер његову ствар, а то је да му је на првом месту његова породица, његова кућа и имање, његов напредак и сав је поносан што је баш он смислио ту супер идеју за себе. Комшија Б се одушеви, ода признање комшији А и каже како ће и он исто тако да размишља. Онда комшија Б отрчи код кума и каже му како је дошао на супер идеју, али сад мора да слаже да је то његова идеја, јер би у супротном мора да одустане од усхићења како је он сам за себе смислио супер ствар.

И тако су двојица комшија напредовала лепо, све док комшија А једног дана није упао на имање комшије Б, побио му породицу и преузео да влада његовим имањем образлажући како он има право на то да развија своје имање и како комшија Б то мање заслужује јер није он смислио почетну идеју.

Комшија Б му одговори: Свака част брате, ја ћу и даље да заступам твој начин размишљања, иако ми је он побио породицу. Само ћу и даље да тврдим да је мој.

---

Увести неку идеју из културе са другог географског подручја може бити, и углавном и јесте, добра ствар. Бесмисао се састоји у томе што је самом национализму важно порекло идеја, па се "српски" национализам буса у груди како је он "српски" иако је тај поглед на свет германски. То је грешка у основи тог начина размишљања у Србији. Национализам се, својим инсистирањем на пореклу идеја, опире локализацији.

---

Да пробамо са материјалистичком алегоријом. Ако ти увезеш оружје из Patlidzanistana, па Патлиџанистанци искористе своје оружје да те нападну, а ти настављаш да купујеш од њих то оружје и вичеш како је супер инсистирајући да је то оружје твоје, а не њихово, чак и у времену када су и они сами одустали од тог оружја...

Као што рекох, материјалистичка алегорија је мање погодна, мада и у њој постоји бесмисленост поступака.
godec godec 19:12 22.02.2014

Re: .

Бесмисао се састоји у томе што је самом национализму важно порекло идеја, па се "српски" национализам буса у груди како је он "српски" иако је тај поглед на свет германски.


Tekst koji si napisao je sjajan, osim bespotrebnog insistiranja na Germanskom karakteru nacionalizma i njegovom ne-srpskom karakteru. Pisati protiv srpskog nacionalizma jer zaboga ne pripada tradiciji srpske nacije je besmisleno.
Jaril Jaril 22:37 22.02.2014

Re: .

Tekst koji si napisao je sjajan,

Хвала.
stefan.hauzer stefan.hauzer 15:58 22.02.2014

.

uh
,meni to,
nacionalizam; kad gledam neki stari film,
s cicom
,dok cepamo kokice koje smo ubrali iz naše bašte ,)
Filip2412 Filip2412 16:49 22.02.2014

Re: .

stefan.hauzer
uvek dobra muzika
Jaril Jaril 17:35 22.02.2014

Re: .

uvek dobra muzika

sima2000 sima2000 16:16 22.02.2014

citat

"Nacionalizam je uvijek impuls u suprotnom smjeru od načela stvaranja nacije. On isključuje, dok načelo stvaranja nacije uključuje"
Pobuna masa - Jose Ortega Y GassetNemački nacionalni pokret (kao i italijanski) je od stotinu malih, rascepkanih i zavađenih državica stvorio, potragom za najmanjim zajedničkim sadržiocem, moćne i velike nacionalne države.
Srpski nacionalni pokret je tako nešto pokušao pod maskom jugoslovenstva - rezultati su bili katastrofalni. Ovo što sada sebe naziva srpskim nacionalizmom je korak u nazad.

Toplo preporučujem Gasetovu knjigu. Čovek je tridesetih godina prošlog veka predvideo Evropsku uniju. Predvideo je i evropsku naciju - ko zna, možda i to vidimo jednog dana.

LINK
Jaril Jaril 16:41 22.02.2014

Re: citat

Ovo što sada sebe naziva srpskim nacionalizmom je korak u nazad.

Toplo preporučujem Gasetovu knjigu.

Хвала на препоруци.

Занимљиве увиде је дао Орвел у својим "Белешкама о национализму" (линк ка Белешкама на српском језику).
gedza.73 gedza.73 17:03 22.02.2014

Re: citat

sima2000
Toplo preporučujem Gasetovu knjigu. Čovek je tridesetih godina prošlog veka predvideo Evropsku uniju. Predvideo je i evropsku naciju - ko zna, možda i to vidimo jednog dana.

Neko predvideo a neko se i trudio da to ostvari.
Gebels.
Berlin. 1942. Tema.
'Europaische Wirtschaftsgemeinschaft'
(European Economic Community)

„Технологија транспорта и телекомуникација смањује раздаљине између народа и то ће неминовно довести до европске интеграције, велики немачки рајх ће реорганизовати Европу, срушити границе које још раздвајају европске народе и омогућити им да лакше живе заједно; за 50 година људи више неће размишљати у категоријама нације”.

Cena?
In 1943, the German ministers Joachim von Ribbentrop and Cecil von Renthe-Fink eventually proposed the creation of a European confederacy, which would have had a single currency, a central bank in Berlin, a regional principle, a labour policy and economic and trading agreements. The proposed countries to be included were Germany, Italy, France, Denmark, Norway, Finland, Slovakia, Hungary, Bulgaria, Romania, Croatia, Serbia, Greece and Spain.


Deluje zamršeno. Na čijoj strani su Ljotić i Nedić?sima2000 sima2000 17:24 22.02.2014

Re: citat

Deluje zamršeno. Na čijoj strani su Ljotić i Nedić?


Pročitaj knjigu, Gaset ima odgovore i na tvoja pitanja.
Filozof definiše civilizaciju kao princip zajedničkog života grupa koje nisu u krvnom srodstvu. Tako se jednom istom cilju, kao što je ujedinjenje Evrope, može se težiti sa nacističke pozicije i sa liberalno demokratske. Nacistička pozicija iz zajedničkog života isključuje brojne grupacije (Jevreje, Cigane, komuniste, mentalno obolele..) sa kojima ne može da koegzistira, pa je tako po definiciji _necivilizovana_.

gedza.73 gedza.73 17:27 22.02.2014

Re: citat

Filozof definiše civilizaciju kao princip zajedničkog života grupa koje nisu u krvnom srodstvu.

Sve je to lepo.
Samo sirovine, radna snaga, kapital, so, nafta, začini to demantuju u cikličnim krugovima.

Edit

Kapiju su izgradili

Kongo se izborio za nezavisnost pre pedesetak godina.
sima2000 sima2000 17:47 22.02.2014

Re: citat

gedza.73
Filozof definiše civilizaciju kao princip zajedničkog života grupa koje nisu u krvnom srodstvu.

Sve je to lepo.
Samo sirovine, radna snaga, kapital, so, nafta, začini to demantuju u cikličnim krugovima.


Četiri najveće svetske ekonomije (SAD, Kina, Japan i Nemačka) su države koje ili nisu ratovale za sirovine i začine, ili su u tim ratovima gubile. Nešto ne vidim da Nemcima fali kaučuk u nafta i da im industrija štuca zato što što su izgubili kolonije.

Ali to nije tema, bloga. Tema je da je savremeni srpski nacionalizam anahron (izumitelji su napustili takav model), besmislen (ne doprinosi povećanju ukupne sreće naroda) i kontraproduktivan (beže od nas čak i oni koji nas vole, Crnogorci su zadnjih 300 godina sebe zvali Srbima, pa čak ni oni neće da žive sa nama).


oskar-z-wild oskar-z-wild 18:23 22.02.2014

Re: citat

Postoje i inkluzivni nacionalizmi, nisu svi ekskluzivni.
sima2000 sima2000 18:28 22.02.2014

Re: citat

Postoje i inkluzivni nacionalizmi, nisu svi ekskluzivni.


Naravno, samo srpski to nije, na našu veliku štetu.

Da smo bili pametni (ili srećni?) kao Nemci, sada bi sve od Bugarske, pa do Slovenije bilo jedna nacija.
freehand freehand 20:36 22.02.2014

Re: citat

Četiri najveće svetske ekonomije (SAD, Kina, Japan i Nemačka) su države koje ili nisu ratovale za sirovine i začine, ili su u tim ratovima gubile.

Izvini, Simo... Ko nije ratovao za sirovine?!
vrabac_u_steni vrabac_u_steni 20:44 22.02.2014

Re: citat

freehand
Četiri najveće svetske ekonomije (SAD, Kina, Japan i Nemačka) su države koje ili nisu ratovale za sirovine i začine, ili su u tim ratovima gubile.

Izvini, Simo... Ko nije ratovao za sirovine?!


Pa lepo čovek napisao, šta se sad praviš blesav
gedza.73 gedza.73 20:47 22.02.2014

Re: citat

sima2000
Da smo bili pametni (ili srećni?) kao Nemci, sada bi sve od Bugarske, pa do Slovenije bilo jedna nacija.

I šta kažu Slovenci, Hrvati, muslimani i ostali na to?
Štovani komentator Patkica?
sima2000
Nešto ne vidim da Nemcima fali kaučuk u nafta i da im industrija štuca zato što što su izgubili kolonije.

Imaš li predstavu koliko se stoke (krave, bikovi, ovce, svinje), i po kojoj ceni, izvezlo u Nemačku tokom osamdesetih iz Poljske, Mađarske, Rumunije, Bugarske i Jugoslavije?
Tema je da je savremeni srpski nacionalizam anahron (izumitelji su napustili takav model)

Objasni jednom Nemcu u Bolcanu da je Italijan.
Četiri najveće svetske ekonomije (SAD, Kina, Japan i Nemačka) su države koje ili nisu ratovale za sirovine i začine, ili su u tim ratovima gubile.

Šta kažu za vezu rata i ekonomije?
Šta je Kina po društvenom uređenju?

Zašto su uslov svih uslova EU rešene granice sa svojim susedima?
Po kom ključu, hipotetički, dolazi do izlaska neke zemlje iz EU?
Šta traže Mađarska država u Slovačkoj i Rumuniji?

Sebe uopšte ne smatram nacionalistom.
Niti mi je to nešto preterano bitno.
To mi je, što mi je.
Samo me iritira stav da su 'Srbi narod najstariji' kao i izjava da su 'Srbi zakopani u nacionalističkom srednjem veku'.

Al' na volju i jednima i drugima.

sima2000 sima2000 21:02 22.02.2014

Re: citat

Izvini, Simo... Ko nije ratovao za sirovine?!


SAD i Kina nisu nikad bile klasična kolonijalne sila kao što su to bile Engleska, Španija, Francuska, Portugal, Holandija...

Ako misliš na naftu i bliskoistočne avanture u novije vreme, ne vidim da su SAD time dobile nekakvu ekonomsku prednost u odnosu na Kinu ili Japan koji se ne bave svrgavanjem i postavljanjem vlastodržaca po arapskom svetu.
oskar-z-wild oskar-z-wild 21:21 22.02.2014

Re: citat

sima2000
Postoje i inkluzivni nacionalizmi, nisu svi ekskluzivni.
Naravno, samo srpski to nije, na našu veliku štetu.Da smo bili pametni (ili srećni?) kao Nemci, sada bi sve od Bugarske, pa do Slovenije bilo jedna nacija.


Nešto si pomešao. Teoretičari smatraju da je srpski nacionalizam inkluzivan - što znači da ne "zabranjuje" Jevrejima, Romima, Hrvatima, Albancima i drugima da se izjašnjavaju kao Srbi.

Eksluzivni nacionalizmi, kao nemački u vreme Hitlera, ne dozvoljavaju Jevrejima, Romima i drugima da sebe smatraju Nemcima.
freehand freehand 21:35 22.02.2014

Re: citat

SAD i Kina nisu nikad bile klasična kolonijalne sila kao što su to bile Engleska, Španija, Francuska, Portugal, Holandija...

Na ovo ne znam kako bih odgovorio... Ok, Kina nije.
A definicija "klasičnog" kolonijalizma izmiče mi poimanju.
Ali SAD su imperijalna i kolonijalna sila par ekselans. Sa svim atributima koje su imale ove koje si navep + Belgija.
O tome kako Japan i Nemačka nisu bile kolonijalne sile mi je smešno da diskutujem. to što su izgubile rat, pa kažnjene oduzimanjem kolonija i uništvanjem vojnog i potencijala za agresiju tim nacijama ni na koji način nije umanjilo ni volju za moć ni kolonijalne apetite. Samo ih je nateralo da pronađu nove načine.

Ako misliš na naftu i bliskoistočne avanture u novije vreme, ne vidim da su SAD time dobile nekakvu ekonomsku prednost u odnosu na Kinu ili Japan koji se ne bave svrgavanjem i postavljanjem vlastodržaca po arapskom svetu.

I ovo je interesantan pristup stvarima: okupacija zemalja ili njihovo podjarmljivanje radi sticanja prednosti nad drugom zemljom koju držiš pod tihom okupacijom.
Ne Simo: Amerikanci prednost stiču marketingom za poletak, a onda golom silom kad se umore od objašnjavanja.
Nafta im treba kao takva.


Edit i P.S. Evo nađoh ovaj mali dragulj, pa rekoh - možda i tebi bude interesantan:

Vestervele: Pristup nemačke industrije sirovinama mora se osigurati i silom
Tanjug | 04. 02. 2012. - 10:54h 11:14h

Pristup nemačke industrije sirovinama mora se osigurati, ako je potrebno, i primenom oružane sile, izjavio je ministar inostranih poslova Nemačke Gido Vestervele.

LINK

sima2000 sima2000 22:00 22.02.2014

Re: citat

Nešto si pomešao. Teoretičari smatraju da je srpski nacionalizam inkluzivan - što znači da ne "zabranjuje" Jevrejima, Romima, Hrvatima, Albancima i drugima da se izjašnjavaju kao Srbi.

Eksluzivni nacionalizmi, kao nemački u vreme Hitlera, ne dozvoljavaju Jevrejima, Romima i drugima da sebe smatraju Nemcima.


Ne znam na koje teoretičare misliš. Odgovorio si na moju poruku u kojoj se kaže:

"Nacionalizam je uvijek impuls u suprotnom smjeru od načela stvaranja nacije. On isključuje, dok načelo stvaranja nacije uključuje"

Gaset ovde objašnjava da nije prvo nastala francuska nacija, pa onda francuska država nego obrnuto. Princip stvaranja nacije počiva na načelu uključenja - inkluzije. Skupiš Bavarce, Pruse, Švabe i ostale, ukineš granice, pronađeš im zajedničke osobine i vremenom stvoriš novi nacionalni identitet - Nemce.

Nacionalizam u odnosu na načelo stvaranja nacije pokreće obrnut proces - pronalazi različitosti i njih potencira. Mi Južni Sloveni se međusobno razlikujemo taman isto koliko Bavarci i Prusi, pa ipak nam nije uspelo da stvorimo zajednički identitet, nego čak suprotno - za 100 godina smo duplirali broj nacija koji živi na ovim prostorima.
hoochie coochie man hoochie coochie man 22:15 22.02.2014

Re: citat

Teoretičari smatraju da je srpski nacionalizam inkluzivan - što znači da ne "zabranjuje" Jevrejima, Romima, Hrvatima, Albancima i drugima da se izjašnjavaju kao Srbi.


Još bliža odrednica srpskog nacionalizma je da je on više okrenut srpskoj državi nego srpskoj naciji, tj da ne insistira da se Rom Jevrejin, Hrvat izjašnjava kao Srbin, ne smeta mu da se izjašnajva kako ko hoće sve dok ne ugrozi državu Srbiju.

O tome je i Đinđić govorio, i to je najverovatniji razlog situacije koju imamo a to je da je jedino Srbija bila i ostala multietnička država i da na svojoj teritoriji nije nikada imala etnička čišćenja za razliku od Hrvata, Albanaca, Slovenaca.
nurudin nurudin 22:37 22.02.2014

Re: citat

Srbija bila i ostala multietnička država i da na svojoj teritoriji nije nikada imala etnička čišćenja


Нисмо стигли, увек нам је било интересантније двориште у комшилуку.
Никако да научимо да прво почистимо своје, па онда туђе.
Пуким случајем смо запустили своје двориште, имали смо преча посла...
hoochie coochie man hoochie coochie man 22:45 22.02.2014

Re: citat

Нисмо стигли, увек нам је било интересантније двориште у комшилуку.


A čije smo to dvorište etnički očistili?

Dokle ide to samopljuvanje u uverenju da se tako dopadamo drugima je neverovatno.
Kad ne može da se porekne očigledno onda se tvrdi da je to potajna želja samo se nije stiglo.
Hrvati su u dva pokušaja stvaranja svoje države u par godina očistili svoju teritoriju, Slovenci u prvoj godini postojanja svoje države, Albanci takođe, a Srbija za dvesta godina postojanja nije stigla.

Ljudi, kad tako pljujete po sebi i oni drugi, kojima bi da se dopadnete, vas preziru. Makar oni normalni među njima.
nurudin nurudin 23:30 22.02.2014

Re: citat

A čije smo to dvorište etnički očistili?


Ничије, јер су домаћини били вреднији (читај гори) од нас, па чистили све што су могли.Ljudi, kad tako pljujete po sebi


По себи?!
Па ја нисам Србин, ја сам Глумац. :)


Dokle ide to samopljuvanje u uverenju da se tako dopadamo drugima je neverovatno.


Ништа не радим из уверења, само за паре, то смо давно разјаснили.
hoochie coochie man hoochie coochie man 23:37 22.02.2014

Re: citat

Ничије


Nismo tuđa nismo svoje a ti znaš da to želimo.
Kako znaš leba ti?
По себи?!
Па ја нисам Србин


To još gore.
Pljuješ po drugima.

Šta ti daje to pravo?

Ништа не радим из уверења, само за паре, то смо давно разјаснили.


Vidi Nurudine, sa zezanjem si trebao da kreneš pre nego što si se nalupetao, sad ti smajljiji ne pomažu.
nurudin nurudin 00:04 23.02.2014

Re: citat

sa zezanjem si trebao da kreneš pre nego što si se nalupetao


То је Н Е М О Г У Ћ Е. Једноставно није истина.


sad ti smajljiji ne pomažu.Смајлији су чист пример романтичарске ироније.


Па ја нисам СрбинTo još gore.
Pljuješ po drugima.

Šta ti daje to pravo?


А ко теби даје за право да ми сасечеш мисао у сред поенте? Зашто цитат није целовит?
hoochie coochie man hoochie coochie man 00:17 23.02.2014

Re: citat

А ко теби даје за право да ми сасечеш мисао у сред поенте? Зашто цитат није целовит?


Aha , izvini, evo ceo citat
Па ја нисам Србин, ја сам Глумац. :)


Dakle, dovoljno je reći ja sam Glumac, ja ne priznajem nacije, i time se stiče pravo da se po njima pljuje. Da za neke nacije izmišlja da su učinile neka zlodela, A što se time vređaju oni koji nacije priznaju, koji se osećaju pripadnicima te nacije, to nema veze.
Oni su glupi pa ih je dopušteno vređati i izmišljati?

Znaš, ja sebe smatram ateistom i uopšte mi nije problem da sa vernicima polemišem braneći svoj stav, ali mi na kraj pameti ne pada da izmišljam zla koja bi im pripisao.
nurudin nurudin 00:26 23.02.2014

Re: citat

Хвала за целовит цитат.

Da za neke nacije izmišlja da su učinile neka zlodela


Измишљам? Камо среће да је тако...
blogovatelj blogovatelj 04:58 23.02.2014

Re: citat

SAD i Kina nisu nikad bile klasična kolonijalne sila kao što su to bile Engleska, Španija, Francuska, Portugal, Holandija...


WTF, šta pričaš?
Na kojim si supstancama?
SAD su bili Engleska do kraja XVIII veka, a Englezi su tamo trampili đinđuve i viski za kože od bizona i dabrova od samog starta, a posle i ostale sitnice poput duvana, krompira, paradajza, drvne građe, ruda i ostalog.
Amerikanci su oteli Panamu od Kolumbije da bi napravili kanal, oteli Teksas od Meksika.
Šta je američka vojska danas u Iraku i Avganistanu nego vojska kolonijalne sile? Ne misliš valjda stvarno da su oni tamo da bi se poštovala ljudska prava u tim zemljama?

principessa_etrusca principessa_etrusca 07:38 23.02.2014

Re: citat

sima2000
Postoje i inkluzivni nacionalizmi, nisu svi ekskluzivni.


Naravno, samo srpski to nije, na našu veliku štetu.

Da smo bili pametni (ili srećni?) kao Nemci, sada bi sve od Bugarske, pa do Slovenije bilo jedna nacija.


Паметни и срећни као Немци?!? Немци који су директно убили шест милиона европских Јевреја!
sima2000 sima2000 11:33 23.02.2014

Re: citat

Паметни и срећни као Немци?!? Немци који су директно убили шест милиона европских Јевреја!


Besmislena je rasprava ako se na svako pominjanje Nemaca u bilo kom kontekstu odgovara sa holokaustom. Važi i obrnuto, besmislena je rasprava o Republici Srpskoj ako se na bilo koju temu kao kontraargument na nos nabija Srebrenica.
principessa_etrusca principessa_etrusca 13:02 23.02.2014

Re: citat

sima2000
Besmislena je rasprava ako se na svako pominjanje Nemaca u bilo kom kontekstu odgovara sa holokaustom. Važi i obrnuto, besmislena je rasprava o Republici Srpskoj ako se na bilo koju temu kao kontraargument na nos nabija Srebrenica.


Аргумент холокауста није нимало бесмислен, напротив, поготово у дискусији о национализму. Ти имаш некритичан однос према Немцима и немачкој историји и први си их навео као пример памети и среће.

Ја мислим да се сувише лако прелази преко холокауста као централног догађаја у Европи 20. века, исто као што се олако прелази преко хрватског геноцида над Србима.
gavrilo gavrilo 13:31 23.02.2014

Re: citat

hoochie coochie man
Teoretičari smatraju da je srpski nacionalizam inkluzivan - što znači da ne "zabranjuje" Jevrejima, Romima, Hrvatima, Albancima i drugima da se izjašnjavaju kao Srbi.


Još bliža odrednica srpskog nacionalizma je da je on više okrenut srpskoj državi nego srpskoj naciji, tj da ne insistira da se Rom Jevrejin, Hrvat izjašnjava kao Srbin, ne smeta mu da se izjašnajva kako ko hoće sve dok ne ugrozi državu Srbiju.

O tome je i Đinđić govorio, i to je najverovatniji razlog situacije koju imamo a to je da je jedino Srbija bila i ostala multietnička država i da na svojoj teritoriji nije nikada imala etnička čišćenja za razliku od Hrvata, Albanaca, Slovenaca.


upravo tako

Srpski nacionalizam je cuvar srpske drzave a nikako suplement u bildovanju pravoslavnih Srba kako to predstavljaju oni koji sudeluju u rusenju multietnicke srpske drzave, kakva je oduvek bila.
Mi u Srbiji imamo najvecu stopu autosovinista u Evropi.Iskacu kao cupavci.
I to uopste nije naivno kako izgleda, to je veoma opasno.
Dosli smo do toga da su nacionalisti iz drzava koje nas okruzuju prakticno izbrisali SRBINA KATOLICKE VEROISPOVESTI, SRBINA MUSLIMANSKE VEROISPOVESTI.
Malo ko zna da je prvi budisticki hram u Evropi zidan u Beogradu izmedju dva rata od strane srpske pravoslavne crkve.Govorili to nesto?
Koliko puta je krsten Stefan Nemanja?

@Jarile

Onaj deo sa Germanima mi je...ne znam kako si dosao do toga.
A ovo,

"Јасеновац, Старо сајмиште, Шумарице и новија националистичка оргија под именом „Олуја" су историјска сведочанства количини патње коју је Србима донео национализам. Током Другог светског рата, национализам је однео стотине хиљада српских жртава и потпуно разорио Србију. Заступање националистичке идеологије у Србији данас, под именом „српски национализам" - за мене је - акт издаје."

Ovo mi se uopste ne dopada kako si napisao.
Nekako ispada da je moj deda bio 4,5 godine u logoru (IIsv.rat) zbog svog nacionalizma, moj deda je zapravo kriv.
Moj deda je bio zrtva, a ja bih bio izdajica svoga dede kada bih negirao zlocin izvrsen nad njim.
To se ne sme negirati, to se ne sme nikada zaboraviti.

Moguce je i da ja nisam razumeo ovo sto si napisao.

ciracirafm ciracirafm 13:55 23.02.2014

Re: citat

freehand
SAD i Kina nisu nikad bile klasična kolonijalne sila kao što su to bile Engleska, Španija, Francuska, Portugal, Holandija...

Na ovo ne znam kako bih odgovorio... Ok, Kina nije.
A definicija "klasičnog" kolonijalizma izmiče mi poimanju.
Ali SAD su imperijalna i kolonijalna sila par ekselans. Sa svim atributima koje su imale ove koje si navep + Belgija.
O tome kako Japan i Nemačka nisu bile kolonijalne sile mi je smešno da diskutujem. to što su izgubile rat, pa kažnjene oduzimanjem kolonija i uništvanjem vojnog i potencijala za agresiju tim nacijama ni na koji način nije umanjilo ni volju za moć ni kolonijalne apetite. Samo ih je nateralo da pronađu nove načine.

Ako misliš na naftu i bliskoistočne avanture u novije vreme, ne vidim da su SAD time dobile nekakvu ekonomsku prednost u odnosu na Kinu ili Japan koji se ne bave svrgavanjem i postavljanjem vlastodržaca po arapskom svetu.

I ovo je interesantan pristup stvarima: okupacija zemalja ili njihovo podjarmljivanje radi sticanja prednosti nad drugom zemljom koju držiš pod tihom okupacijom.
Ne Simo: Amerikanci prednost stiču marketingom za poletak, a onda golom silom kad se umore od objašnjavanja.
Nafta im treba kao takva.


Edit i P.S. Evo nađoh ovaj mali dragulj, pa rekoh - možda i tebi bude interesantan:

Vestervele: Pristup nemačke industrije sirovinama mora se osigurati i silom
Tanjug | 04. 02. 2012. - 10:54h 11:14h

Pristup nemačke industrije sirovinama mora se osigurati, ako je potrebno, i primenom oružane sile, izjavio je ministar inostranih poslova Nemačke Gido Vestervele.

LINK


Kina nije kolonijalna sila?! Zapadni Turkestan ili Sinkjang,Tibet,Unutrasnja Mongolija ,Mandzurija su izvorno kineske teritorije?!Auh...Cak se i Tajvanci ili drzavljani Republike Kine imaju snazno izrazenu zelju da zive nezavisno od Pekinga.
leeanna leeanna 14:32 23.02.2014

Re: citat

Onaj deo sa Germanima mi je...ne znam kako si dosao do toga.


Pretpostavljam da je Jaril pravio poređenje teoretskih osnova na kojima su se stvarale države-nacije u 19. veku.

Tokom 19. veka (naročito u Pruskoj, zbog Napoleonovih ratova i pruskih gubitaka) javljaju se filozofske i političke tendencije koje negiraju duh prosvetiteljstva i misao o naciji stvorenoj na osnovu slobodno udruženih pojedinaca jednakih pred zakonom. Nacionalna filozofija Johana Herdera postaje veoma popularna i prihvaćena. U njenoj osnovi je kolektivistička filozofska teorija u shvatanju nacije, koja je zasnovana na ideji "narodnog duha" (Volksgeist). Filozofi „narodnog duha”(Herder i sledbenici) su tvrdili da je pojedinac nepostojeći bez kolektiviteta kojem, s obzirom na rođenje, nepovratno pripada, pa je njegova individualnost nebitna u odnosu na kolektiv. U tom smislu dužnost je pojedinca da, po potrebi, na svaki način stavi sebe na raspolaganje kolektivu (naciji, državi).

Popper u "Otvorenom društvu" analizira i Hegelovu ulogu u uspostavljanju filozofsko-teoretskog osnova u shvatanju nacije, koja, takođe ima karakter nacionalnog romantizma i mita, s tim što su, po Poperu, ciljevi dnevno-politički. Oni se odnose na očuvanje tadašnje apsolutističke monarhije i vlasti Fridriha Vilhelma III. Tim pre što su ove filozofske ideje u potpunosti suprotstavljene tendencijama tog političkog momenta u Evropi, kada se stvaraju države-nacije uglavnom na prosvetiteljskim principima, a republikanska ideja institucionalizuje u praksi.

Mislim da je, znači, Jaril napravio tu vrstu distinkcije između kolektivističkog i mitološkog nacionalizma, sa jedne i liberalnog nacionalizma sa druge strane (države jednakih pojedinaca slobodno udruženih u društvenu zajednicu).

Edit: pa je suštinu srpskog nacionalizma video u nemačkom. tako sam shvatila. ja sam saglasna. s tim što su sve državice regiona upale u tu zamku. zato je građanska ideja ovde teško održiva. trenutno, nadam se :)
freehand freehand 17:00 23.02.2014

Re: citat

Kina nije kolonijalna sila?! Zapadni Turkestan ili Sinkjang,Tibet,Unutrasnja Mongolija ,Mandzurija su izvorno kineske teritorije?!Auh...Cak se i Tajvanci ili drzavljani Republike Kine imaju snazno izrazenu zelju da zive nezavisno od Pekinga.

Istoriju Kine ne znam baš dobro, ali sem Tibeta Kina u moderno vreme zaista nije bila imperijalna sila. Štaviše, zajedno sa polovinom Azije bila je žrtva evropskog pa japanskog kolonijalizma.
Zato sam "pristao" ne njeno izostavljanje, a i inače je ovde u pitanju kolokvijalno ćaskanje. Mislim, kako drugačije na otvrdnje koje je drug Sima izneo?
Jaril Jaril 21:55 23.02.2014

Re: citat

ja sam saglasna.

Свиџа ми се овај тренутак на блогу када блогер појасни моје мисли боље него што ја то умем.

Хвала.
leeanna leeanna 22:45 23.02.2014

Re: citat

Хвала.

otvorena je zanimljiva tema
hajkula1 hajkula1 00:58 24.02.2014

Re: citat

sima2000
Паметни и срећни као Немци?!? Немци који су директно убили шест милиона европских Јевреја!


Besmislena je rasprava ako se na svako pominjanje Nemaca u bilo kom kontekstu odgovara sa holokaustom. Važi i obrnuto, besmislena je rasprava o Republici Srpskoj ako se na bilo koju temu kao kontraargument na nos nabija Srebrenica.Besmisleno je poređenje holokausta i zločina u Srebrenici. Za holokaust su jasni izvršioci a o zločinu u Srebrenici ima ružnih manipulacija.

Ne treba da se izjednačava nacionalizam sa šovinizmom, nacizmom.
oskar-z-wild oskar-z-wild 17:44 22.02.2014

Ne razumem tvoju logiku u sledećim rečima:

Када би тај облик био примењен данас у Србији, његове поруке би билe: „Косово је држава" и „Војводини аутономија".


Otkud "autonomija"?

Komunisti su u Srbiji i Rusiji osnivali autonomne pokrajine iz raznih razloga, uglavnom radi nacionalnih manjina. Ali takođe da bi podelili i kontrolisali određene narode, kau slučaju Srba i Vojvodine.

Inače nema logike da Srbi u okviru Srbije imaju autonomiju - ako se razmišlja po principu narodi i narodne manjine.

Što se tiče ostalih manjina u Vojvodini njihova "autonomija" može biti regulisana u okviru Srbije.
Jaril Jaril 22:34 22.02.2014

Re: Ne razumem tvoju logiku u sledećim rečima:

da Srbi u okviru Srbije imaju autonomiju


Идеал раног национализма, који је и ангажовао широоке народне масе и изнедрио француску револуцију, би био такав. Свака група која хоће своје друштвено-политичко уређење треба да га добије. То је, наравно, екстрем који је са Наполеоновим освајањима напуштен.
oskar-z-wild oskar-z-wild 23:07 22.02.2014

Re: Ne razumem tvoju logiku u sledećim rečima:

Jaril
da Srbi u okviru Srbije imaju autonomiju
Идеал раног национализма, који је и ангажовао широоке народне масе и изнедрио француску револуцију, би био такав. Свака група која хоће своје друштвено-политичко уређење треба да га добије. То је, наравно, екстрем који је са Наполеоновим освајањима напуштен.


To nije nikakva novina. Jedan narodni poslanik opslužuje grupu građana - de facto autonomija.
oskar-z-wild oskar-z-wild 18:09 22.02.2014

WTF?

Бесмисленост „српског" национализма

Прва тачка бесмисла „српског" национализма јесте што „српски" национализам не постоји. Оно што се назива „српским" национализмом јесте имплементација германског национализма у српску културу. Да би постојало нешто као „српски национализам", то би морао бити оригинални вид европског национализма, тј. нека нова, другачија струја национализма.


Specifičnost svakog nacionalizma zavisi od istorijskih, političkih i geografskih okolnosti, dakle tvoj zaključak ne stoji. Srpski nacionalizam ima svoje specifičnosti koje nemači nema, i obrnuto.

Друга тачка бесмисла „српског" национализма се надовезује на прву у томе што „српски" национализам инсистира на традицији и генези српске културе, што је, у ствари, одавање почасти германском говорном подручују и тој култури. Небулозност „србства" које је „германофилско" је очигледна.


Hrvatski prosvetitelj Ludwig von Gay tj. Ljudevit Gaj je bio Nemac poreklom, što je interesantniji slučaj za diskusiju. Inače ne razumem šta si hteo da kažeš u ovom paragrafu.

Трећа тачка бесмила савременог „српског" национализма је његово ослањање на идеје владике Николаја, који је, заправо, про-европски мислилац. Осим што је национализам у Европи већ увелико био доминантна идеологија пре Другог светског рата, анти-европско расположење после Другог светског рата је мода европских интелектуалаца који су остали згрожени девастирајућим резултатима европске цивилизације. Бесмисленост савременог анти-европског расположења „српског" национализма заснованог на европској моди је, такође, очигледна.


Što se tiče treće tačke, dobro si me nasmejao.

Четврта тачка бесмислености „српског" национализма јесте имплементација анти-црквене идеологије у црквени дискурс.


Ovde sam već zbunjen. Možeš li to malo proširiti?

Sasvim si prevideo progresivnu ulogu nacionalizma, tj. zašto je nacionalizam bio progresivan pokret u svojim začecima. To je zato što si prevideo ulogu zajedničkog jezika u prosvetiteljskim namerama da se ljudi školuju i podignu iz blata nepismenosti. Da bi se ljudi školovali, praktičnije je to raditi masovno - znači imati školostvo za grupe koje govore istim jezikom, štampati knjige na jednom jeziku, imati zakone na jednom jeziku ili na nekoliko jezika, a ne na stotine lokalnih jezičaka.

Političke teritorije se nisu kosile sa jezičkim teritorijama, u Italiji i je bilo lakše odrediti teritoriju nego u Nemačkoj ili kod nas. Govornici srpskog jezika su živeli podeljeni u dve imperije i zato je razvoj nacionalizma na srpskom govornom područiju ima svoju specifičnu istoriju.
oskar-z-wild oskar-z-wild 18:19 22.02.2014

Food for thought

Национализам у Србији је бесмислена идеологија, јер је увезен из оних држава против којих је данас формулисан и подлежу јој они против којих је усмерена. Чини се да је управо та шизофрена позиција „српског" национализма разлог што Србијом влада криза идентитета, јер он каже да бити Србин у ствари значи бити Немац(?!?).


O "шизофренoj позицијiji „српског" национализма" se može puno pisati, zavisi šta se stvarno misli pod tim.

Ali jedna specifičnost o kojoj se može razmišljati je ova: početkom 19tog veka u Šumadiji gospodsku klasu su činili muslimani. Srpska revolucija je znači proterala gospodsku klasu.
Prvi svetski ratu ubija veliki deo srpskog stanovišta.
Posle drugog svetskog rata, komunisti vrše genocid nad srpskom građanskom klasom u Šumadiji i malo šire. Znači opet ostajemo bez školovanog i privredno naprednog dela stanovništva.

Ove česte dekapitulacije imaju veliki uticaj šizofrene pojave na tlu Srbije da da ne govorimo o specifičnostima u susednim državama.
patkica patkica 18:52 22.02.2014

Neodgovornost - srpski izvozni proizvod

Dakle, srpski nacionalšovinizam 90-ih (agresija, etničko čišćenje, genocid) koji je odnio stotine hiljada života je posljedica njemačkog nacionalizma?

Jedina ideologija u Srbiji koja je bezvremenska je odsustvo bilo kakvog osjećaja odgovornosti. A onda se čudite zašto imate političare koji ne odgovaraju nikome nizašto. Ako smatrate da je srspki nacionalfašizam zbog Njemačke, onda nije ni čudo da su vam predsjednik i premijer likovi iz 90-ih. Shvatite, i genocid u ime srpstva je počinjen zbog Turske otrpije 300 godina. Glupost? Jest, za ostatak normalnog svijeta, ali za Srbe koji smatraju Njemačku krivom za srpski nacionalšovinizam 90-ih je iznimno pametna teorija
godec godec 19:17 22.02.2014

Re: Neodgovornost - srpski izvozni proizvod

Neodgovornost - srpski izvozni proizvod


Hvala patkice na izvrsnom komentaru.
charlie charlie 20:11 22.02.2014

Re: Neodgovornost - srpski izvozni proizvod

patkica
Dakle, srpski nacionalšovinizam 90-ih (agresija, etničko čišćenje, genocid) koji je odnio stotine hiljada života je posljedica njemačkog nacionalizma?

Jedina ideologija u Srbiji koja je bezvremenska je odsustvo bilo kakvog osjećaja odgovornosti. A onda se čudite zašto imate političare koji ne odgovaraju nikome nizašto. Ako smatrate da je srspki nacionalfašizam zbog Njemačke, onda nije ni čudo da su vam predsjednik i premijer likovi iz 90-ih. Shvatite, i genocid u ime srpstva je počinjen zbog Turske otrpije 300 godina. Glupost? Jest, za ostatak normalnog svijeta, ali za Srbe koji smatraju Njemačku krivom za srpski nacionalšovinizam 90-ih je iznimno pametna teorija

Етничко чишђење 90-тих су извршили хрвати !
Није им било тешко, имају у томе искуство !
Павелић би се поносио њиховим достигнућима.
На жалост шачице преосталих Срба у етнички чистој државици хрватској - морају да врше мимикрију дајући деци имена Хрвоје и Домагој (Хрвоје Јовановић, Домагој Поповић и слично).
То што није етнички очишћено има сталним притисцима да буде покатоличено (а о слушању усташоидних теорија сличних паткичинима да се и не говори).
Као што сам већ рекао неколико пута - хрвати, знамо се !
Никада више неће бити могући Јасеновци и Јадовна и дечји логори за српску децу.
За све остало ћемо лако.
charlie charlie 20:12 22.02.2014

Re: Neodgovornost - srpski izvozni proizvod

godec
Neodgovornost - srpski izvozni proizvod


Hvala patkice na izvrsnom komentaru.

Рећи за ово да је изврстан коментар .... !
Страшно !
not2old2rock not2old2rock 22:59 22.02.2014

Re: Neodgovornost - srpski izvozni proizvod

charlie
godec
Neodgovornost - srpski izvozni proizvod


Hvala patkice na izvrsnom komentaru.

Рећи за ово да је изврстан коментар .... !
Страшно !


Pavelic moze biti ponosan.
hoochie coochie man hoochie coochie man 19:12 22.02.2014

Teško je razumeti


Što reče kralj, stvarno je teško razumeti ovo što pišeš.

Ono gde za Jasnovac, Šumarice...optužuješ srpski nacionalizam, sam stvarno pokušavao da shvatim. Pokušavao sam da razumem šta su to Srbi pogrešili pa im se desilo sve to, pokušavao da pretpostavim šta su trebali da urade da im se to ne bi desilo.
Jedino što mi pada na pamet je da nisu trebali da postoje, da su trebali da se odreknu sebe, da se pohrvate ili ponemče i da je to bio jedini način da izbegnu Jasenovac.

A ovo

Уместо идеје да свака група људи, која себе идентификује као нацију, заслужује своју државу, на немачком говорном подручју је постала доминантна идеја о посебном народу који више од других народа заслужује да има сопствену државу и чије вредности треба да наметне другим народима.

je tačno.
Samo ne vidim kakve to veze ima sa Srbijom i Srbima.

Kad su to Srbi želeli svoju državu da nametnu drugima?
Jugoslaviju otpiši, nikad niko Srbe nije pitao žele li Jugoslaviju. Ona je njima kao i drugima nametnuta.
godec godec 19:27 22.02.2014

Re: Teško je razumeti

nisu trebali da postoje


Netačno. Upravo je obrnuto. Nisu Srbi uništavani već stvarani. Stvarani su da bi bili iskorišćeni da uništavaju svoje saplemenike druge veroispovesti, jezika ili ideologije, uništavajući time carstva kojima ovi služe. Srbi odavno više nikome nisu potrebni. Još samo da plate račun za sopstveno uništenje.
charlie charlie 20:15 22.02.2014

Re: Teško je razumeti

godec
nisu trebali da postoje


Netačno. Upravo je obrnuto. Nisu Srbi uništavani već stvarani. Stvarani su da bi bili iskorišćeni da uništavaju svoje saplemenike druge veroispovesti, jezika ili ideologije, uništavajući time carstva kojima ovi služe. Srbi odavno više nikome nisu potrebni. Još samo da plate račun za sopstveno uništenje.

Извини, немој да се љутиш, но морам да --- после оволико глупости које успеш да стрпаш у једну реченицу --- те питам ... да ли се ти дрогираш !?
nurudin nurudin 21:34 22.02.2014

Re: Teško je razumeti

Kad su to Srbi želeli svoju državu da nametnu drugima?


Србија је тамо где живе Срби!
Србија је тамо где су живели Срби!
Србија је тамо где су српске кости!
hoochie coochie man hoochie coochie man 21:42 22.02.2014

Re: Teško je razumeti

Netačno. Upravo je obrnuto. Nisu Srbi uništavani već stvarani. Stvarani su da bi bili iskorišćeni da uništavaju svoje saplemenike druge veroispovesti, jezika ili ideologije, uništavajući time carstva kojima ovi služe. Srbi odavno više nikome nisu potrebni. Još samo da plate račun za sopstveno uništenje.


Da čovek ostane bez teksta.
Ajd molim te daj jednu jedinu naznaku toga, koji bi to istorijski čin, događaj, proces, bilo šta, mogao da se uklopi u ovu tvoju fantaziju?
Ko je to stvarao Srbe?
Masoni, templari, CIA, Vatikan?
Lupaš godec nemilice.
godec godec 22:03 22.02.2014

Re: Teško je razumeti

Ko je to stvarao Srbe?


Nije to moja fantazija. Sve nacije su stvorene. Srbi nisu izuzetak.

Želiš jednu jedinu naznaku. Izvoli - Njegoš.
gedza.73 gedza.73 22:06 22.02.2014

Re: Teško je razumeti

godec
Nije to moja fantazija. Sve nacije su stvorene. Srbi nisu izuzetak.
Želiš jednu jedinu naznaku. Izvoli - Njegoš.

Bolje Njegoš nego Pavelić.
oskar-z-wild oskar-z-wild 22:11 22.02.2014

Re: Teško je razumeti

gedza.73
godecNije to moja fantazija. Sve nacije su stvorene. Srbi nisu izuzetak.Želiš jednu jedinu naznaku. Izvoli - Njegoš.
Bolje Njegoš nego Pavelić.


Koji Pavelić? Otkud možeš porediti koljača-teroristu sa umetnikom-državnikom? Jesi li ceo gedžo? Ništa brazilski Pinot Grigio?
oskar-z-wild oskar-z-wild 22:15 22.02.2014

Re: Teško je razumeti

nurudin
Kad su to Srbi želeli svoju državu da nametnu drugima?
Србија је тамо где живе Срби!Србија је тамо где су живели Срби!Србија је тамо где су српске кости!


nurudin u ekstazi. Lemurs could be extinct 'very soon' experts warn
hoochie coochie man hoochie coochie man 22:22 22.02.2014

Re: Teško je razumeti

Želiš jednu jedinu naznaku. Izvoli - Njegoš.


Njegoš odlučio da stvori Srbe da bi tako unišio Hrvate i ostale?

Šta je sa ovim blogom večeras, prvo domaćin a sada i drugi.
Jeste li vi pili bunike ljudi?
nurudin nurudin 22:39 22.02.2014

Re: Teško je razumeti

oskar-z-wild
nurudin
Kad su to Srbi želeli svoju državu da nametnu drugima?
Србија је тамо где живе Срби!Србија је тамо где су живели Срби!Србија је тамо где су српске кости!


nurudin u ekstazi. Lemurs could be extinct 'very soon' experts warn


Грешиш, у кревету сам.
Jaril Jaril 22:54 22.02.2014

Re: Teško je razumeti

optužuješ srpski nacionalizam,

Национализам је итнернационални европски покрет. Његово постојање у Србији подразумева концептуалну грешку јер је заснован на идејама које међусобно себе искључују. "Српски национализам" је оксиморон. Сем у случају да се појави неки нови вид национализма који би поникао у Србији.

Савремени "српски" национализам инсистира на српским коренима и традицији, да би се испоставило да су корени њега самог германски и да је то германска традиција.
godec godec 22:56 22.02.2014

Re: Teško je razumeti

hoochie coochie man
Želiš jednu jedinu naznaku. Izvoli - Njegoš.


Njegoš odlučio da stvori Srbe da bi tako unišio Hrvate i ostale?

Šta je sa ovim blogom večeras, prvo domaćin a sada i drugi.
Jeste li vi pili bunike ljudi?


Njegoš je samo jedan od učesnika. Tražio si jednu jedinu naznaku. Što se sad buniš i generalizuješ.

Skidanje sa srpskog nacionalizma je bolan proces. Zato ti toliko napadaš i karikiraš.
freehand freehand 23:01 22.02.2014

Re: Teško je razumeti

Национализам је итнернационални европски покрет.Aman, čoveče... Navikao sam da čitam smislene stvari u komentarima sa tvojim potpisom.
hoochie coochie man hoochie coochie man 23:04 22.02.2014

Re: Teško je razumeti

Njegoš je samo jedan od učesnika


Stani, polako
Neko ovde nije pri čistoj svesti, daj da vidimo ko je to.
Ti kažeš

Nisu Srbi uništavani već stvarani

Ja te pitam ko ih je stvarao, ti kažeš Njegoš.

Ja to čitam da pre Njegoša Srbi nisu postojali jer je nemoguće stvarati već stvoreno.

Dakle, da li su Srbi postojali pre Njegoša ili ih je on stvorio?
hoochie coochie man hoochie coochie man 23:09 22.02.2014

Re: Teško je razumeti

Национализам је итнернационални


Ništa ja tebe ne razumem.
Nacionalno je internacionalno kažeš, al ajd neka si u pravu.
oskar-z-wild oskar-z-wild 23:10 22.02.2014

Re: Teško je razumeti

Савремени "српски" национализам инсистира на српским коренима и традицији, да би се испоставило да су корени њега самог германски и да је то германска традиција.


Čoveče, do sada smo bili pristojni, ali da bi shvatili o čemu ti pričaš potreban nam je tvoj doktorat na tu temu. Inače ovo je običan shit.
Jaril Jaril 23:39 22.02.2014

Re: Teško je razumeti

potreban nam je tvoj doktorat

Мислим да блогери знају да сам ја музичар. Многе од ових тема (француска револуција, српска традиција, германски романтизам и сл.) сам истраживао у контексту музике (истражујући естетику "Ероике" Бетовена, опуса Љубице Марић, Чајковског и тд. и тд.).

Овај текст може само да понуди једно виђење национализма у Србији.
Jaril Jaril 23:41 22.02.2014

Re: Teško je razumeti

Navikao sam da čitam smislene stvari u komentarima sa tvojim potpisom.

Служим твојој навици.
nurudin nurudin 00:06 23.02.2014

Re: Teško je razumeti

freehand
Национализам је итнернационални европски покрет.Aman, čoveče... Navikao sam da čitam smislene stvari u komentarima sa tvojim potpisom.Није Скерлић разумевао да правог национализма нема без интернационализма. Ја волим друге народе националистички.

И. Секулић
freehand freehand 00:10 23.02.2014

Re: Teško je razumeti

nurudin
freehand
Национализам је итнернационални европски покрет.Aman, čoveče... Navikao sam da čitam smislene stvari u komentarima sa tvojim potpisom.Није Скерлић разумевао да правог национализма нема без интернационализма. Ја волим друге народе националистички.

И. Секулић

Dakle, Nurudine: da bismo nekako raspetljali šta bez čega ne može - bi li bio ljubazabn da raščlaniš pojam "internacionalizam"?
Pa da pričamo dalje, ako hoćeš, pošto si uveo i Isidoru Sekulić u sasvim šesti kontekst?
nurudin nurudin 00:17 23.02.2014

Re: Teško je razumeti

bi li bio ljubazabn da raščlaniš pojam "internacionalizam"?


Бих:

ин - тер - на - ци - о - на - ли - зам.
freehand freehand 00:20 23.02.2014

Re: Teško je razumeti

nurudin
bi li bio ljubazabn da raščlaniš pojam "internacionalizam"?


Бих:

ин - тер - на - ци - о - на - ли - зам.

A ti se šališ, u stvari?
Strava. Samo,jebeš vic koji niko ne razume.
Al pazi: i taj je bolji od onog koji kreneš svima da objašnjavaš.

godec godec 00:41 23.02.2014

Re: Teško je razumeti

Ja to čitam da pre Njegoša Srbi nisu postojali jer je nemoguće stvarati već stvoreno.


Srbi nisu oduvek postojali. Stvoreni su kao i sve savremene nacije. Proces stvaranja Srba je započeo pre nego što mu se Njegoš priključio. Njegoš je samo jedan od učesnika u procesu stvaranja Srba, u smislu savremenog značenja termina. Prvo u regionu u kojem je imao uticaj, a zatim i šire. U tom regionu se danas stvara druga nacija. Crnogorci. Interesantno je da stanovništvo tog regiona koje je koristilo Njegoša kao jedan od temelja svog srpskog identiteta sada koristi tog istog Njegoša za stvaranje svog Crnogorskog etničkog identiteta. Logika nije bitna. Bitno je da misle da se isplati.
grmfrm grmfrm 11:35 23.02.2014

Re: Teško je razumeti

Извини, немој да се љутиш, но морам да --- после оволико глупости које успеш да стрпаш у једну реченицу --- те питам ... да ли се ти дрогираш !?


Mozda ali on je samo trol ili bot. Pusti ga neka laprda.
gavrilo gavrilo 13:46 23.02.2014

Re: Teško je razumeti

godec
nisu trebali da postoje


Netačno. Upravo je obrnuto. Nisu Srbi uništavani već stvarani. Stvarani su da bi bili iskorišćeni da uništavaju svoje saplemenike druge veroispovesti, jezika ili ideologije, uništavajući time carstva kojima ovi služe. Srbi odavno više nikome nisu potrebni. Još samo da plate račun za sopstveno uništenje.


e ovo je taj autosovinizam o kome pricam
to je veoma opasno
takvi ljudi ohrabruju ideologije koje dovode do rata i masovnih zlocina

godec godec 19:59 23.02.2014

Re: Teško je razumeti

e ovo je taj autosovinizam o kome pricam....takvi ljudi ohrabruju ideologije koje dovode do rata i masovnih zlocina


Netačno. Upravo je obrnuto. Nema većeg autošovinizma od glorifikovanja genocidne grupe ljudi koja je ratovala protiv sopstvenih saplemenika čineći masovne zločine. Ne mogu da zamislim ništa što bi u većoj meri ohrabrivalo slične ideologije u budućnosti.
grmfrm grmfrm 20:20 23.02.2014

Re: Teško je razumeti

Nema većeg autošovinizma od glorifikovanja genocidne grupe ljudi koja je ratovala protiv sopstvenih saplemenika čineći masovne zločine.


Pljuni na tu sliku pavelica sto ti je na zidu pa je dobro obrisi.
gedza.73 gedza.73 20:21 23.02.2014

Re: Teško je razumeti

godec
Upravo je obrnuto. Nema većeg autošovinizma od glorifikovanja genocidne grupe ljudi koja je ratovala protiv sopstvenih saplemenika čineći masovne zločine. Ne mogu da zamislim ništa što bi u većoj meri ohrabrivalo slične ideologije u budućnosti.

Daj, Godec, majke ti, batali više.


hoochie coochie man hoochie coochie man 21:09 23.02.2014

Re: Teško je razumeti


e ovo je taj autosovinizam o kome pricam
to je veoma opasno


Pa ne znam koliko je baš opasno.
U Godecovoj priči pre vidim "teranje mode" nego autošovinizam.

Moderno je tenutno, ili oni misle da je moderno, malo osumnjičiti Njegoša za genocid, malo Principa za terorizam, malo Srbe za okupaciju i slične modne ludorije.
A moda ko moda, bude pa prođe.

Autošovinizam je npr ono što je izvesni Svetozar Borojević, po rođenju Srbin a po opredeljenju antisrbin, visoki oficir švapske vojske izjavljivao, parafraza: Boriću se dok ne pobijem sve Srbe, a kad to postignem onda ću i samog sebe ubiti da na zemlji ne ostane ni jedan Rac.

Da li ovi blogovski autoišovinisti baš dotle dobacuju ne znam, verujem da je pre moda u pitanju.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana