Društvo| Gost autor| Politika

Šta se (ne) sme s narodnim poslanikom i šta on (ne) sme [2]

Hansel RSS / 22.02.2014. u 15:14

У току дискусије на претходном блогу, „Политика" је објавила тумачење професора Правног факултета Владана Петрова у коме је он (који је пре две и по године прилично снажно бранио посланички имунитет на страницама истог листа) дао тумачење да у случају посланика Драгана Томића (Трећег) није прекршен Устав јер је овај био „задржан" а не притворен пре него што је Скупштина изгласала укидање његовог посланичког имунитета. Питали смо се при крају те дискусије да ли је проф. Петров само (политички?) пригодно раздвојио два термина која су до сада била синоними и тако извео још једну правничку акробацију, омогућену недовољно прецизном уставном/законском терминологијом, или је, пак, неупитно у праву.

На иницијативу Иване23 и моју, цењени колега niccolo прихватио је да изнесе своју анализу:

Хајде да почнем с оним што је, колико схватам, неспорно ‒ неко је посланик све док се не потврде мандати новим посланицима тј. и после распуштања скупштине. Значи, Томића је штитио посланички имунитет.

Е сад, што се тиче задржавања и притварања. Постоји у Законику о кривичном поступку задржавање осумњиченог и она спада у тзв. предистражне радње. Задржавање одређује јавни тужилац решењем и то, како закон каже „изузетно ... ради саслушања најдуже 48 часова од часа хапшења, односно одазивања на позив."
Закон још каже и:
„О задржавању, јавни тужилац или, по његовом одобрењу, полиција одмах, а најкасније у року од два часа од када је осумњиченом саопштено да је задржан, доноси и уручује решење. У решењу морају бити наведени дело за које се осумњичени терети, основи сумње, дан и час лишења слободе или одазивања позиву, као и време почетка задржавања.
Против решења о задржавању осумњичени и његов бранилац имају право жалбе у року од шест часова од достављања решења. О жалби одлучује судија за претходни поступак у року од четири часа од пријема жалбе. Жалба не задржава извршење решења.
Осумњичени има права предвиђена у члану 69. став 1. овог законика.
Осумњичени мора имати браниоца чим орган поступка из става 2. овог члана донесе решење о задржавању. Ако осумњичени сам, у року од четири часа, не обезбеди браниоца, јавни тужилац ће му га обезбедити по службеној дужности, по редоследу са списка адвоката који доставља надлежна адвокатска комора."

Као што видиш, задржавање се одређује само ради саслушања, не може да се одреди ни из једног другог разлога.

Притвор с друге стране је једна од мера за обезбеђење присуства окривљеног и за несметано вођење кривичног поступка. Неко ће можда да примети језичку разлику осумњичени-окривљени, али то у овом контексту нема значаја. Главне разлике између задржавања и притвора су у томе што
1) о притвору одлучује суд, а о задржавању јавни тужилац, и
2) задржавање се одређује ради саслушања, а притвор због:

„Притвор се може одредити против лица за које постоји основана сумња да је учинило кривично дело ако:
1) се крије или се не може утврдити његова истоветност или у својству оптуженог очигледно избегава да дође на главни претрес или ако постоје друге околности које указују на опасност од бекства;
2) постоје околности које указују да ће уништити, сакрити, изменити или фалсификовати доказе или трагове кривичног дела или ако особите околности указују да ће ометати поступак утицањем на сведоке, саучеснике или прикриваче;
3) особите околности указују да ће у кратком временском периоду поновити кривично дело или довршити покушано кривично дело или учинити кривично дело којим прети;
4) је за кривично дело које му се ставља на терет прописана казна затвора преко десет година, односно казна затвора преко пет година за кривично дело са елементима насиља или му је пресудом првостепеног суда изречена казна затвора од пет година или тежа казна, а начин извршења или тежина последице кривичног дела су довели до узнемирења јавности које може угрозити несметано и правично вођење кривичног поступка."

Ја не знам шта је било у Томићевом случају, Петров тврди да је био задржан, а Г. Чомић да је био у притвору. Шта год од та два било, да видимо на генералном нивоу да ли посланика посланички имунитет штити и од једног и од другог или само од другог.

Устав каже: „Народни посланик ужива имунитет.
Народни посланик не може бити позван на кривичну или другу одговорност за изражено мишљење или гласање у вршењу своје посланичке функције.
Народни посланик који се позвао на имунитет не може бити притворен, нити се против њега може водити кривични или други поступак у коме се може изрећи казна затвора, без одобрења Народне скупштине.
Народни посланик који је затечен у извршењу кривичног дела за које је прописана казна затвора у трајању дужем од пет година може бити притворен без одобрења Народне скупштине.
У кривичном или другом поступку у коме је успостављен имунитет, не теку рокови прописани за тај поступак.
Непозивање народног посланика на имунитет не искључује право Народне скупштине да успостави имунитет."

Ако тумачимо чисто језички, Устав говори само о притварању. Такође, мислим да се узима да предистражне радње не спадају у кривични поступак, па да би и том смислу могло да се каже да посланика имунитет не штити од задржавања. Ако узмемо у обзир и циљно тумачење, поставља се питање шта је циљ прописивања одредбе о посланичком имунитету. Генерално можемо да кажемо да је циљ заштита демократије тј. онемогућавање извршне власти да врши притисак на законодавну тако што ће притварати посланике како јој се допадне. Онда су могућа два приступа, један који каже да се коришћењем речи притворен мислило на било које лишење слободе посланика јер се само тако онемогућава извршна власт да врши притисак на законодавну и други који каже да се мислило управо само на притвор јер остали институти трају кратко време, чиме се спречава да посланици буду апсолутно недодирљиви. Аргумент за први је да би изузимањем задржавања из посланичког имунитета омогућило извршној власти да лишава слободе посланике, без обзира што је то лишавање ограничено на 48 часова. Проблем с првим приступом је што би посланик теоретски могао да уништава доказе, утиче на сведоке или чак побегне док скупштина одлучи о укидању имунитета. Аргумент за други је управо да је задржавање ограничено и да би задржавање могло да се користи за држање посланика док скупштина не одлучи о укидању имунитета. Проблем с другим приступом је што се задржавање и притвор одређују из различитих разлога, па би у конкретним случајевима могло да испадне да је задржавање фиктивно, а да се иза њега у ствари крије притварање посланика и пре него што је скупштина укинула имунитет.

Најзад, у контексту питања шта се са послаником сме а шта не сме, који би од ова два приступа више одговарао Србији? Хајде да оставимо да се коментатори изјасне о томе...

 



Komentari (26)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

uros_vozdovac uros_vozdovac 16:49 22.02.2014

@Hansel

pika li se odakle je narodni poslanik? Da pojasnim:

Pripadnicima ovog voluntarističkog projekta obožavanja svih likova i dela Vučića i utrkivanja za uvlačenje njemu svaka nevolja koja se desi je društvena korist
Hansel Hansel 19:04 22.02.2014

Re: @Hansel

И о томе смо причали на прошлом блогу... а глиб је дубок, и могу само да замислим, а могли бисмо и да се сетимо сличних ситуација у којима су улоге биле обрнуте -- причало се и о томе на прошлом блогу, можда ниси читао. Ево можда још једном прилог с такмичења у беседништву на Правном факултету, с краја јануара 2002, тада су сећања и реактивност на континуитет блата била само свежија, односно већа:

loader loader 17:45 22.02.2014

Šija i vrat




„задржан" а не притворен


Bila bi zanimljiva dalja "pravnička" diskusija.
ALi, ona je suvišna, besmislena, jer...
- ovde je u pitanju politička potreba jedne političke strukture da u svrhu političke kampanje obavi jedan posao koristan po ukupan ishod te svoje kampanje (trenutno predizborne).
Dakle, bila bi upotrebljena bilo koja tehnika da se do tog cilja stigne, ako treba (a to se otprilike upravo desilo) preko leđa pravnog sistema, institucija, ...

Ništa novo.

Veoma mali deo Srbije će se zbog ovog slučaja zabrinuti (računajući i nekolicinu nas blogera). Većina će to gledati s kranjom neosetljivošću, odnosno, najveći broj ljudi navijaće za svoju političku simpatiju bez obzira na sitnice kao što su moguće narušavanje pravno-vrednosnog sistema itd.

Hansel Hansel 18:56 22.02.2014

Re: Šija i vrat

То смо, углавном, претресали на претходном блогу. Па је остало да се "само" до краја анализира формално-правни аспект.
klik23 klik23 19:06 22.02.2014

Re: Šija i vrat

Formalno-pravni aspekt sasvim stručna stvar.
Zvati Antić Olivera , ili tako nekog ...

Hansel Hansel 19:12 22.02.2014

Re: Šija i vrat

Још један разлог више да се институција посланичког имунитета укине.
gedza.73 gedza.73 21:04 22.02.2014

Re: Šija i vrat

klik23
Formalno-pravni aspekt sasvim stručna stvar.
Zvati Antić Olivera , ili tako nekog ...

Sa pravnog fakulteta u Kragujevcu.

loader loader 23:00 22.02.2014

Re: Šija i vrat

Sa pravnog fakulteta u Kragujevcu.

Pa kako se nismo ranije setili gde je lek?!!
djoka_l djoka_l 12:24 23.02.2014

Re: Šija i vrat

Ne znam zašto svi previđaju ovaj stav:

Народни посланик који је затечен у извршењу кривичног дела за које је прописана казна затвора у трајању дужем од пет година може бити притворен без одобрења Народне скупштине.

Za ono što je on uradio, predviđeno je do 8 godina zatvora (ne znam tačno po kojim sve članovima KZ je podignuta optužnica, ali po iznosima koji su u pitanju, upada u ona dela za koje je propisana kazna 1-8 godina)
Hansel Hansel 13:17 23.02.2014

Re: Šija i vrat

Остала је недоумица у вези са
Народни посланик који је затечен у извршењу кривичног дела

Надам се да ће Николо објаснити да ли се може тумачити да је Томић затечен у извршењу -- на прошлом блогу је било таквих мишљења, ја немам никакво правничко образовање па не могу да тврдим да сам у праву када лаички мислим да он ипак није затечен.
niccolo niccolo 15:34 23.02.2014

Re: Šija i vrat

Nije zatečen, to se odnosi samo na neposredno vršenje krivičnog dela u trenutku kada je "zatečen"…Tomić je (navodna) dela učinio dosta ranije u odnosu na momentat zadržavanja/pritvaranja.
G r o f G r o f 17:49 23.02.2014

Re: Šija i vrat

niccolo
Nije zatečen, to se odnosi samo na neposredno vršenje krivičnog dela u trenutku kada je "zatečen"…Tomić je (navodna) dela učinio dosta ranije u odnosu na momentat zadržavanja/pritvaranja.

Možeš li nam objasniti koji je to trenutak izvršenja kad su u pitanju ovakvi marifetluci. Pa nije on pištoljem upao u banku.
U ovom slučaju izvršenje jednostavno traje.
niccolo niccolo 18:41 23.02.2014

Re: Šija i vrat

Zavisi od okolnosti svakog slučaja - iskreno ne znam ni koje tačno krivično delo kažu da je učinio...
zilikaka zilikaka 17:47 22.02.2014

Samo te gledam

Koji si ti lik!

Dođeš nam u firmu, lepo te dočekamo, a ti, ne samo što ne potrošiš ni filera, nego se ogrebeš za pravni savet koji odmah unovčiš na drugom mestu.
Hansel Hansel 18:53 22.02.2014

Re: Samo te gledam

Само сам чекао да ми овако нешто неко пребаци -- да сам ја прешао неког адвоката!

А није ти пало на памет да њему ово дође к'о бесплатна реклама? Оно, јес', мало је пискарао, али он то малим прстом.
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 20:25 22.02.2014

Re: Samo te gledam

Hansel
А није ти пало на памет да њему ово дође к'о бесплатна реклама?


Reklama mu je uspela. Evo čim mene izaberu za narodnog poslanika, pa me eventualno pritvore zato što sam negde skrajnuo dvadesetak miliona evra, a ja se kao takav pozovem na poslanički imunitet, angažovaću niccola i honorar mu ne gine.
Hansel Hansel 21:16 22.02.2014

Re: Samo te gledam

Да, човече, све може, ништа не мора, зависи од контекста... маестралан је!



Него, требало да му предложим да има два приступа: као Томићев адвокат и као тужилац (а пре него што је Скупштина изгласала укидање имунитета). То штиво би било још занимљивије.
angie01 angie01 17:50 22.02.2014

moram,

niccolo niccolo 18:35 22.02.2014

Ala sam napisao

svaka mi čast.
Hansel Hansel 18:47 22.02.2014

Re: Ala sam napisao

Скроз! Препоручи у моје име!!!
expolicajac expolicajac 19:04 22.02.2014

Re: Ala sam napisao

niccolo
svaka mi čast.

Što ne održiš jedan kurs ovim mojim pandurima, da i oni nešto shvate.
Hansel Hansel 10:45 23.02.2014

Re: Ala sam napisao

А шта си ти схватио?
BigBadWolf BigBadWolf 03:22 23.02.2014

Re

A sta je privodjenje? Elem, back in a day, skembaju nas petoricu dok smo lepili plakate Otpora. Bude sta bude, puste nas sutradan, desi se 5. oktobar i ministar policije izadje na televizor i kaze da svi pripadnici hapseni Otpora mogu da odu u lokalnu policijsu stanicu i preuzmu svoj dosije. Naravno, odem ja tamo, uredno me prime, skuvaju kafu (isti lik koji me je "obradjivao" pre par meseci) i objasni mi da se to vracanje dosijea ne odnosi na mene jerbo mi nismo bili uhapseni nego privedeni, iako smo uredno slikani, uzeti nam otisci, sve po PS-u. Nije drugo, zao mi slika, mislim da sam bas sexy ispao
Hansel Hansel 10:37 23.02.2014

Re: Re

Не знам да ли би могао да тражиш (ако ти је стало) макар копије по Закону о слободном приступу информацијама од јавног значаја, плус можда Закона о заштити података о личности. Могао би да тражиш да ти скенирају те фотке.
Kraja Kraja 13:58 23.02.2014

...kad kazes...

zadrzavanje


...da li to ukljucuje bilo kakvo zakljucavanje, ili je to samo sedenje u nekoj prostoriji supa/mupa/istraznog organa...???
...ako je samo ovo drugo, da li mogu da ustanem i odem ili je to zapravo pritvor bez celije i kljuca...???

...pitam namenski, jer sam jednom davno bio "zadrzavan" u podrumu bozidarca iza ZAKLJUCANIH VRATA, bez prava da se javim kuci, a zbog teskog dela neposedovanja licne karte...

...sve mi to lici na "tanku crvenu liniju" po kojoj svi igraju bez straha od padanja...sem "zadrzanog"...
niccolo niccolo 15:36 23.02.2014

Re: ...kad kazes...

da li mogu da ustanem i odem

Pa ne, poenta i jeste u tome da moraš da sediš tamo dokle traje to rešenje o zadržavanju, a da oni moraju da te saslušavaju. Nisam siguran koliko je uporedivno s tim davnim vremenima tj. koliko su slični zakoni koji su uređivali tadašnji krivični postupak i ovaj sadašnji zakon.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana