Muzika

ČOVJEK SA VELIKOM GITAROM

docsumann RSS / 28.02.2014. u 17:44

MI0001417361.jpg?partner=allrovi.com 

Postoje u mom životu par magičnih, nezaboravnih,  trenutaka kada sam prvi put čuo muziku u koju sam se istog trenutka zaljubio.

Recimo odlazak do knjižare, sa nepunih 12 godina, da kupim kasetu One Step Beyond od Madness-a koju je izdao ljubljanski RTL, pa trk kući na preslušavanje, i onda oni prvi, oduvavajući zvuci saksofona istoimene uvodne pjesme sa Filipsovog kasetofona  ...  Public Enemy, zakuvani &zaprženi, u jednoj čarobnoj ljetnjoj noći u starom gradu Kotora, 1991. ...  Stan na Novom Beogradu, u zgradama preko puta NIS-a, kod prijatelja, koji stavlja ploču na gramofon i usput mi  govori - mislim da će ti se ovo svidjeti. Slijedi uvodni zvuk paljenja automobila, zatim napeti, statični bas, kao u onim dramatičnim filmskim scenama, i onda kreće ta muzika, tako inteligentna, prefinjena, topla, a opet pankerski oštra,  za koju uopšte nisam bio spreman. Oh, šta li je sad pa  ovo, pomislih, pank fank džez rok, ?, nebitno ... ovo je genijalno!

Pošto smo žurili nekud u grad, odslušao sam samo dvije prve stvari, ali sutra sam već iscimao ovog drugara da mi snimi taj album. Bio je to dupli Double Nickles On The Dime od Minutemen-a.

 

To kultno (i)zdanje od  45 kratkih i još kraćih pjesama, sastavljeno od hrpe muzičkih dragulja, sjajnih minijatura, poezije, filigranski isprepletane svirke, jedan je od najboljih duplih albuma alternativnog roka (uz još možda Husker Du-ov Zen Arcade). Mada je, istini za volju,  ova kategorizacija prilično ograničavajuća, i u pogledu žanra, ali prvenstveno apropo  izvarednosti  samog albuma.  Vrtio sam  tu kasetu danima i danima, a i dalje nisam našao odgovor na moje početno čuđenje kakva je  muziku u pitanju. Što me, opet, nije  ni najmanje  spriječavalo da u njoj silno uživam.

A taj maestralni bas, ponekad sasvim suptilan, mjestimično akrobatičan, a generalno  groovyčan i zavodljivo kinetičan, ustvari, u svakom svom pojavnom obliku, potpuno me opčinio i ušao duboko pod moju astralnu kožu.

Krivac za to je naravno bio Mike Watt, jedan od najvećih basista alternativne gitarske muzike ... ma jedan od njenih najvećih LIKOVA uopšte.  Čovjek kome su Pepersi posvetili svoj čuveni Blood Sugar Sex Magic album, za kojeg je sam Flea rekao da je ključni razlog njegovog bavljenja muzikom, i na čijem je  prvom solo albumu  Ball-Hog or Tugboat? iz 1995.  gostovala gotovo kompletna elita američke indie scene:

Henry Rollins  (;)), članovi Sonic Youth-a, Curt i Cris Kirkwood iz Meat Puppets-a,  J Mascis (Dinosaur Jr), Eddie VedderKrist Novoselic i Dave Grohl (kojima je to bilo prvo snimanje nakon Kobejnove smrti), Stephen Perkins bubnjar uJane's AddictionPorno for PyrosFleaDave Pirner (Soul Asylum),  Frank Black,  frontmen The Lemonheads-a Evan DandoMark LaneganMike D i Ad-Rock iz Beastie Boys-a,  Bernie Worrell klavijaturista u Parliament/Funkadelic I još mnogi drugi …

No, da se vratimo počecima. Zajedno sa svojim najboljim prijateljem D.Boon-om (Denis Dejl) 1980. godine  u San Pedru, Majk osniva Minuteman. Njihovo poznanstvo, koje je kasnije preraslo u veliko prijateljstvo,  inicirano je  zajedničkim klinačkim interesovanjem za rok muziku. Uz veliku podršku roditelja, naročito majki, a posebno D.Boon-eove majke koja ih je, primjetivši tu njihovu veliku strast, nagovorila da počnu  sa vježbanjem, ovaj dvojac se otisnuo u veliku audio avanturu kroz sopstvene  snove.

Legenda kaže da Majk tada nije znao ni razliku između obične i bas gitare, čijoj se večičiini začudio kad su otišli da kupe svoje prve instrumente.

A onda je krenulo vježbanje, probavanje i probijanje po lokalnoj klupskoj sceni.

Nakon raspada njihovog predhodnog kratkoživućeg benda Starstruck, Majk i D.Boon upoznavaju bubnjara Džordž Harleja, vršnjaka, originalnog sviračkog stila,  čime je definitivno uobličena postava benda. Minutemen započinju kao, naizgled,  tipični pank rok trio, agresivno i žestoko, s kratkim jednominutnim pjesmama.  Istina je međutim da nije bilo sličnog benda na tadašnjoj andrgraund sceni. Teme koje se standardno vezuje za hardcore punk bendove Minutemen su obrađivali na suptilan, artistički način. Čak i kad su se okretali političkim pitanjima bilo je to više impresionistički  nego ekspresionistički.

DEFINITIONS

Let's say I got a gun in my hand
Six slugs six points of view
Materialism
Let's say I got a book in my hand
Fifty thousand words
Fifty thousand translations
Idealism

Tear up your dictionaries
Tear up your dictionaries
Tear up your dictionaries
Tear up your dictionaries

A opet, svirka im je bila tipično pankerski energična i žestoka. Samo malko izneoubičajena, malko pomjerena ka experimentu.

 

postpunk-12-delta5.jpgUbrzo nakon nastupa kao predgrupa Black Flag-u u njihovom rodnom San Pedru, Minuteman izdaju svoje prvo EP izdanje – Paranoid Time (1980). 7 pjesama, ukupne dužine oko šest i po minuta! ( za to vrijeme Yes ne bi još ni intro završili ;) ), A toliko toga rečenog i učinjenog. Bio je to esencijalni minimalizam u eksplozivnom pakovanju!

Kako sam Majk objašnjavao ime benda nije poticalo od tih jednominutnih pjesama, već njihove autopercepcije Minutemen-a kao opozita muzičkim džinovima. I stvarno - oni nikad nisu punili stadione, nisu prodavali milione ploča, niti su stvarali masovnu histeriju gdje god se pojave. Bio je to samo jedan mali bend iz mirnog ribarskog gradića.

Međutim, uticaj koji je Paranoid Time ostavio na tada stasavajuće muzičare (post)pank-alternativne-hc  vokacije  pokazao je upravo suprotno. Upravo su njih trojica bili  pravi džinovi, s čijih ramena su neki novi talentovani klinci po prvi put ugledali neslućena prostranstva kreativne slobode.

Ovo, sad već, legendarno izdanje donjelo im je veliku popularnost u andergraund krugovima.

Uslijedila još dva studijska ialbuma ( The Punch Line(1981) i What Makes The Man Start Fire? (1983)) koji su dodatno učvrstili njihov kultni status jednog od najoriginalnijih punk rock bendova.

The Punch Line je snimljen za samo jednu noć, kasno uveče, kada je iznamljivanje studija bilo najeftinije. Ovaj low cost pristup muzičkoj industriji ostaće njihov zaštitni znak, ovjekovečen u naslovu dvosatnog dokumentarca We Jam Enco (enco od ekonomičan).

Ako je niskobudžetnost bila opšta karakteristika njihove diskografije i javnih  nastupa, lišenih  lajt šouova, dimnih zavjesa i sličnog spektaklovanja, onda je eklekticizam bio okosnica njihovog muzičkog stila. A vrhunac  ovakvog kreativnog pristupa bend je dostigao na već pomenutom Double Nickles on The Dime iz 1984.

Mnogi kritičari su ovo ostvarenje proglašavali za jedan od najboljih američkih rok albuma 80-tih. Bio je to svakako vrhunac njihove (dotadašnje) karijere. Ubacujem ovo (dotadašnje), jer ubrzo nakon izlaska 3-Way Tie (For Last) (1985.), D.Boon tragično gine u saobraćajnoj nesreći .

Majk je bio potpuno utučen smrću svog najboljeg prijatelja i potpuno je izgubio želju za daljim bavljenjem muzikom. Činilo se da je plamen Minutemen  magije nepovratno ugašen …

… A onda je jednog proljećnog dana 1986. uslijedio telefonski poziv izvjesnog 21-godišnjeg studenta iz Ohaja, po imenu Ed Kraford, koji je izrazio želju da dođe u Kaliforniju i svira sa Vatom  i Harlijem. Još uvijek u depresiji, Majk nije bio zainteresovan za bilo kakvu svirku, ali je uporni Ed ipak stigao u San Pedro i proba je konačno upriličena. Svojim entuzijazmom i sviračkim umjećem Ed je kao dobri enzim pokrenuo alhemijsku reakciju iz koje je nastao novi bend.

Bend je ime dobio po sceni iz Bob Dilanovog spota "Subterranean Homesick Blues" u kojoj on, u jednom trenutku,  drži papir na kojem piše …

rB5XyVg.png

Prvi album fIREHOSE-a, Ragin Full On (1986), donosi zvuk na tragu Double Nickles-a, bez imalo popuštanja u kvalitetu. Pjesme su duže, standardnije pop forme i bliže alternativnom rok senzibilitetu nego panku.

fIREHOSE nisu bili kopija Mimutemen-a. Kreirali su svoj sopstveni zvuk, ljuto zakuvan od sličnih punk funk džez rok sastojaka, ali sa izraženom melodičnošću, i u odnosu na Minutemen, “tečnijim” vokalima. Ok, bilo je tu i opakih pank stvari i, naravno,  opet taj bas koji vozi li, vozi i vozi …

Možda će za nekog zvučati kao jeres, ali meni je fIREHOSE draži, da ne kažem bolji bend od Minutemen-a. Uticajniji, svakao, ne, ali … njihov talenat da naprave hit u okviru alternativnog koncepta bio je nesvakidašnji.

fIREHOSE su izdali još 4 studijska albuma: If'n (1987) , Fromohio (1989), Flyin' the Flannel (1991), Mr. Machinery Operator (1993); i održali skoro 1000 živih nastupa.

Nakon raspuštanja benda, Majk se okreće solo projektima. Slijedi već pomenuti legendarni prvjenac, pa za njim još tri izdanja:  Contemplating the Engine Room (1997),  The Secondman's Middle Stand (2004),  Hyphenated-man (2010).

U međuvremenu je imao i niz zajedničkih projekata i kolaboracija sa raznim muzičarima, od kojih izdvajam  bas duo  Dos, sa bivšom basistkinjom Black Flag-a i jedno vrijeme njegovom suprugom  Kirom Roessler,  saradnja sa J. Mascis  and The Fog, nastupanja i gostovanja u više bendova kao što su Banyan, progresiv-psihodelic rock bend Anywhere, Off With Their Heads, kao  i redovno članstvo u novoj postavi The Stooges-a. Interesantno, da  su prije dvadeset i kusur godina The Stooges bili jedan od  ključnih razloga zbog kojeg  je Majk uopšte i počeo da se bavi muzikom. Kako kaže sam Igi (Pop, a ne doktor) - Majk Vat ima prefinjen način sviranja basa, pa sam stalno morao da mu napominjem da svira prostije.

Takođe, Majk Vat već duži niz godina uređuje radio emisju The Watt From Pedro Show, u kojoj klincima otkriva neku dobru staru muziku, a matorcima predstavlja nove snage. U jednoj od emisija slušateljima je predstavio Disciplinu Kičme. A za samog Koju, s kojim se  i upoznao,  Majk kaže da je fenomenalan basista i sjajan čovjek.

A šta tek reći za Majk Vata koji je svu svoju enormnuu muzičku zaostavštinu sažeo u dvije rečenice:

“Praktično, sve što radim je posvećeno D. Boonu. To je najbolji čovek koga sam ikad poznavao“

 

23.03.2014. Mike Watt će nastupati (vjerovatno u kariranoj košulji  ;) sa svojim bendom The Missingmen u Beogradu (Gun Club)  u sklopu evropske ”Third Opera“ turneje.

Tagovi



Komentari (42)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

niccolo niccolo 17:52 28.02.2014

Sviđa mi se

tekst. Mada moram da priznam da sam po naslovu pomislio da pišeš o Paku...
docsumann docsumann 18:00 28.02.2014

Re: Sviđa mi se

niccolo
tekst. Mada moram da priznam da sam po naslovu pomislio da pišeš o Paku...


heh, a slika, a karirana košulja. Pako je valjda uvijek u crnom

niccolo niccolo 18:02 28.02.2014

Re: Sviđa mi se

a slika, a karirana košulja

Pa valjda je poznato da ja ne čitam blogove…
docsumann docsumann 18:08 28.02.2014

Re: Sviđa mi se

niccolo
a slika, a karirana košulja

Pa valjda je poznato da ja ne čitam blogove…


pa kako ti se onda sviđa tekst? zbog preloma? aranžmana?
uros_vozdovac uros_vozdovac 18:12 28.02.2014

Re: Sviđa mi se

docsumann
niccolo
a slika, a karirana košulja

Pa valjda je poznato da ja ne čitam blogove…


pa kako ti se onda sviđa tekst? zbog preloma? aranžmana?

Velika ti je slika bojim se, ako ima dosta blogera sa 3g internetom proklinjaće te
docsumann docsumann 18:14 28.02.2014

Re: Sviđa mi se

Velika ti je slika bojim se, ako ima dosta blogera sa 3g internetom proklinjaće te


misliš da nema veze to što sam je smanjio? ono izvorno jest velika.
zemljanin zemljanin 18:15 28.02.2014

Re: Sviđa mi se

Pošto smo žurili nekud u grad, odslušao sam samo dvije prve stvari, ali sutra sam već iscimao ovog drugara da mi snimi taj album.

A uvek sam se pitao gde su koreni piraterije na ovim prostorima

PS. i ja sam prvo pomislio na Paka
uros_vozdovac uros_vozdovac 18:19 28.02.2014

Re: Sviđa mi se

nema samo je skalirao softver ostala je u punoj rezoluciji
docsumann docsumann 18:21 28.02.2014

Re: Sviđa mi se

PS. i ja sam prvo pomislio na Paka


pa liči malo ...


docsumann docsumann 18:23 28.02.2014

Re: Sviđa mi se

uros_vozdovac
nema samo je skalirao softver ostala je u punoj rezoluciji


ok, promjeniću ... s istom samo manje rezolucije.

je l' bolje?
uros_vozdovac uros_vozdovac 18:54 28.02.2014

Re: Sviđa mi se

Mnogo bolje
niccolo niccolo 19:34 28.02.2014

Re: Sviđa mi se

pa kako ti se onda sviđa tekst?
Pa onako šaren je, ima dosta boldova i lepo su raspoređeni
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 23:38 28.02.2014

Re: Sviđa mi se

niccolo
Pa onako šaren je, ima dosta boldova i lepo su raspoređeni

A meni se sviđa ovaj prikaz teksta, informativan je a istovremeno i sažet.
docsumann docsumann 00:31 01.03.2014

Re: Sviđa mi se

Vojislav Stojković
niccolo
Pa onako šaren je, ima dosta boldova i lepo su raspoređeni

A meni se sviđa ovaj prikaz teksta, informativan je a istovremeno i sažet.


žešće sažešće

a jopet je gomilča interesantnosti izostavljena zbog tog minimalističkog pristupa...recimo priča o slici sa omota Double Nickles on The Dime



The album was named Double Nickels on the Dime as a reaction to the Sammy Hagar song "I Can't Drive 55," a protest against the federally-imposed speed limit of 55 miles per hour on all U.S. highways. Minutemen decided that driving fast "wasn't terribly defiant"; Watt later commented that "the big rebellion thing was writing your own fuckin' songs and trying to come up with your own story, your own picture, your own book, whatever. So he can't drive 55, because that was the national speed limit? Okay, we'll drive 55, but we'll make crazy music."

The band illustrated the theme on the cover of Double Nickels on the Dime, which depicts Watt driving his Volkswagen Beetle at exactly 55 miles per hour ("double nickels" in trucker slang) on Interstate Highway 10, which is sometimes called "The Dime" in trucker slang. "The title means fifty-five miles per hour on the button, like we were Johnny Conservative." Dirk Vandenberg, the band's "buddy/contributor," took photos from the backseat as Watt drove under the sign to San Pedro, the band's home town; it took three circuits of the highway and two days of photography before Minutemen were happy with the cover. Vandenberg later commented on the cover art: "There were three elements that Mike [Watt] wanted in the photo: a natural kind of glint in his eyes reflected in the rearview mirror, the speedometer pinned exactly at 55mph, and, of course, the San Pedro sign guiding us home". However, when the cover was presented to SST, "someone botched the cropping for the print and cut off the end of the word Pedro."
stefan.hauzer stefan.hauzer 11:58 01.03.2014

Re: Sviđa mi se

da pišeš o Paku...

rabanu?

jednom
, ortak i ja,
smo snimali reklamu za pacco rabbane;
tj.
ujutru ustao - izgledao kao da sam se valjao u blatu
,aliiii
i dalje sam mirisao.
razbuđen tim mirisom,teturajući se,odlazim u sobu i budim ortaka ,a zatim
kažem mu:

"i posle burne noći,pako raban"
AlexDunja AlexDunja 19:03 28.02.2014

...

ja nijednog trenutka nisam pomislila da je pako:)

dobar blog. informativan za mene
docsumann docsumann 19:22 28.02.2014

Re: ...



darkool darkool 19:13 28.02.2014

kad se samo

setim koncerta fIREHOSE u zg. 89-te, shvatim kol'ko je vremena proslo, a nisam se promenio (vidimo se u g.c. 23.03.)
docsumann docsumann 20:51 28.02.2014

Re: kad se samo

(vidimo se u g.c. 23.03.)


e, baš bih volio, ali nisam nešto uvjeren da ću biti tamo.

e-ticket ride
riply riply 13:36 04.03.2014

Re: kad se samo

covjece nisam znala da su Public Enemy bili u Kotor!
stefan.hauzer stefan.hauzer 19:19 28.02.2014

:)

Ubrzo nakon nastupa kao predgrupa Black Flag-u u njihovom rodnom San Pedru, Minuteman izdaju svoje prvo EP izdanje – Paranoid Time (1980)

pa da
,minuteman,
je bio jedan od manekena SST recordsa
; koji je osnovao upravo član black flaga - greg ginn.
verovatno ,u jednom trenutku,
najuticajniji izdavač alternative u americi; husker du,dinosaur jr,soundgarden,screaming trees i sonic youth su samo jedni od mnogih
,ovi poslednji su imali i epizodu sa njima,kad se ispostavilo da ginn ,baš i ne plaća svoje izvođače
i tako su lagano pukli
(iako faktički još uvek postoje)

mala digresija,kao dopuna temi
stefan.hauzer stefan.hauzer 19:22 28.02.2014

Re: :)

a sad
,zika,

ova stvar,objašnjava sve o majk vatu
u 2.13
kao narator d. bone

:)


docsumann docsumann 20:43 28.02.2014

Re: :)

ova stvar,objašnjava sve o majk vatu




our band could be your life
real names'd be proof
me and mike watt played for years
punk rock changed our lives

we learned punk rock in hollywood
drove up from pedro
we were fucking corndogs
we'd go drink and pogo

mr. narrator
this is bob dylan to me
my story could be his songs
i'm his soldier child

our band is scientist rock
but i was e. bloom and richard hell,
joe strummer, and john doe
me and mike watt, playing guitar
stefan.hauzer stefan.hauzer 12:07 01.03.2014

Re: :)


usput
, firehose ,
sam oduvek smatrao prvim pravim indi bendom
(šta god to značilo:)

poptunes!



docsumann docsumann 13:42 01.03.2014

Re: :)

usput
, firehose ,
sam oduvek smatrao prvim pravim indi bendom
(šta god to značilo:)


umješ da smatraš

u prevodu - neznanvrsni bend (onaj kome se ne zna vrsta)

Черевићан Черевићан 21:11 28.02.2014

лакоћа свирке

рад прстију увежбаних
преплет жица и кутија
што милозвук нота ствара
- духа људског илузија
docsumann docsumann 21:23 28.02.2014

Re: лакоћа свирке

pozdrav, ser čer

za tebe jedno miložično prepletanje

Черевићан Черевићан 00:21 01.03.2014

Re: лакоћа свирке

свирац ето, са пар нота,
што их има, дорекао све,
ја затечен - свирка легла
збрзах ево, да захвалимсе


г. docsumann -е
dylam_dop dylam_dop 22:27 28.02.2014

Kakve oni imaju veze

sa grupom Watchmenovih superheroja iz četrdesetih, tzv. "Minutašima"???
docsumann docsumann 23:15 28.02.2014

Re: Kakve oni imaju veze

dylam_dop
sa grupom Watchmenovih superheroja iz četrdesetih, tzv. "Minutašima"???


just imenjaci i ništa više, rekao bih


freehand freehand 22:36 28.02.2014

Majstore

... ja tebja ljublju!
Sja-jan tekst!
Tim pre i baš zato što ni o čemu iz sadržaja nisam imao pojma, a sad mogu po nešto i da nabodem o stvarima koje ne volim.
docsumann docsumann 23:20 28.02.2014

Re: Majstore

a sad mogu po nešto i da nabodem o stvarima koje ne volim.


a možda nabodeš nešto što bi mogao da voliš

freehand freehand 23:36 28.02.2014

Re: Majstore

docsumann
a sad mogu po nešto i da nabodem o stvarima koje ne volim.


a možda nabodeš nešto što bi mogao da voliš

Možda



docsumann docsumann 23:38 28.02.2014

Re: Majstore

freehand
docsumann
a sad mogu po nešto i da nabodem o stvarima koje ne volim.


a možda nabodeš nešto što bi mogao da voliš
Možda



fale čačkalice


Koban

docsumann docsumann 23:36 28.02.2014

DOS (al' ne onaj)

Majk i Kira, iako razvedeni, i dalje prijatelji, i dalje sviraju zajedno.

mija12 mija12 23:53 28.02.2014

Uh,

baš dobar blog! Evo malog muzičkog priloga


vrabac_u_steni vrabac_u_steni 10:09 01.03.2014

he :)

pričali ti i ja već o Minutemen i fIREHOSE, ako se ne varam.

moj mali prilog ovoj temi



All these men who work the land
Should evaluate themselves and make a stand
Can't they see beyond the rhetoric?
The lies and promises that don't mean shit

And all the men who learned to hate them
And all the men who learned to hate them

They keep themselves hidden away
They keep themselves upon the hill
Afraid that they'll have to pay
For all the crimes upon their head

And all the men who learned to hate them
And all the men who learned to hate them

docsumann docsumann 13:11 01.03.2014

Re: he :)

pričali ti i ja već o Minutemen i fIREHOSE, ako se ne varam.


ne varaš se. očekivao sam tvoje pojavljivanje

BebaOdLonchara BebaOdLonchara 13:18 01.03.2014

kad smo kod gitare

ode čovek pre pet dana...

docsumann docsumann 13:37 01.03.2014

Re: kad smo kod gitare

ode čovek pre pet dana...


a zato onih par komentara. nisam znao.

slava mu.
anfieldroad anfieldroad 16:00 02.03.2014

...


Thanks za najavu za Gun klub. Nigde drugde nisam video.
Inace, sigurno ih u prodavnicama World of Music stavljaju u raf Alternative Rock,ali meni vise odgovara nejasna formulacija - Crossover.
drzura drzura 19:17 02.03.2014

nije čoek

ali dobro praši

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana