Društvo| Gost autor| Politika| Satira

Ovo nije priča o babi

nurudin RSS / 01.03.2014. u 00:35

Како баба каже!


%D0%91%D0%B0%D0%B1%D0%B0_%D0%AF%D0%B3%D0%B0.jpg 

У мојој кући се од памтивека знао ред: деда је глава породице, али је увек бивало онако како баба каже. Баба је била оса око које смо се окретали. Ако је требало да се досоли, одсоли, купи, прода, донесе каква важна одлука за наш дом, бабина је била последња. Моја баба није била као остале бабе, никад се рецимо није смејала, јер је држала да бабама то не приличи. Замислите само колико је то утицало на моје детињство и одрастање. До своје пете године живео сам у уверењу да ме је баба родила, не рода – као осталу децу, баби сам и данас вечно захвалан што ми је рекла истину, да ме није родила она, већ мама, бар тако баба каже. Свака моја игра са децом, започињала је речаницом – баба каже! Када сам кренуо у школу, избацили су ме са веронауке, јер сам рекао да неме Бога, баба каже, велим ја вероучитељу,: ,,Ја сам ваш Бог!“ Уистину, што бих веровао у неког Бога поред живе бабе. Отпорна на сваку бољку, јака и неустрашива – баби је једино шкодила промаја, па смо настојали да прозори и врата буду затворени. Било ми је, искрено, јако чудно како нешто невидљиво попут промаје може да нашкоди стаменој баби као што је моја? Ал' добро, ако баба каже да јој шкоди, зашто јој не бих веровао. Зато смо стрго водили рачуна да се ни дашак ветра не промигољи кроз кућу – нек је само баба здрава, а ми ћемо и без промаје некако издржати.  

Не лези враже, окупи нас баба једног дана, сва званична и озбиљна, стада пред нас – а деда, како ред налаже, даде баби реч: ,,Ја сам решила да умрем!“, рече баба. Људи моји, поче цика, вика галама, деда скочи, па устукну, након бабиног одсечног погледа, и готво срамежљиво изусти: Зашто, баба? Ево ја ћу место тебе, само кажи, баба! И дан-данас се питам, одакле куражи и снаге деди, да се успротиви бабиној жељи. Укратко баба образложи своју неопозиву одлуку речима да смо јој досадили, и да не може више да поднесе свет у којем је деда ,,глава породице“. Решила је да оде на неко лепше и  боље место. Зар такво место постоји? Нисам о томе никад размишљао, и што бих, када је баба на све мислила. Ма, то смо и заслужили! Ми никад нисмо бринули о баби. Да ли смо се некад питали – како је њој? Само смо јој задавали главобољу; зар је она баш увек морала да мисли о свему? Реци, баба? Како, баба? Дај, баба? 

У ствари, за све је крив деда! Он би требало да умре. Али, ако баба каже да ће након смрти отићи на неко боље и лепше место, онда се поставља питање да ли деда заслужује да умре? Не, ипак је баба у праву, деди ће ваљати да живи како би своје грехе окајао овде, међу нама. Сада деда са својом пензијом на грбачи има тату, маму и мене, а мора да сахрани и бабу, ред налаже – а јадна баба је на све мислила: и шта да јој обуку, и који оркестар да јој свира на сахрани, и колико званица да позовемо, и које цвеће да јој се донесе на гроб. Сахрана је била више него величанствена – уз Оду радости испратили смо бабу у лепши и бољи свет, бар тако баба каже; а док смо је испраћали, имала је осмех на лицу, по први пут у животу. Деда је остао без бабе, али је зато добио повољан кредит без кога се баба на далеки пут не би могла отпремити. Сетимо се често бабе, кад год пристигне рата за кредит, присећамо се безбрижних тренутака које смо проводили у њеном друштву, а како ствари стоје, сећаћемо се ње још дуго дуго.

И тако ми недосољени, или пресољени, јефтино продати, или прескупо плаћени живимо своје животиће, без бабе, и без роптања, окрећемо се данас око замишљене осе, док се баба осмехује са неког лепшег и бољег места. Признајм, деда притајно прижељкује да се у скоријој будућности састане са бабаом, али се искрено надам, да до састанка неће доћи, бар док не окаје и последњу рату кредита. Живео деда! Слава баби мученици, није она крива, ми смо криви.

 Е, а да је било само мало памети, па да смо на време отворили све прозоре и врата, да протутњи промаја, да укочи бабу, ове приче не би било... Међутим, није ово празна прича, ово је прича о Србији и њеним бабама. Нама су бабе просто неопходне, ко хлеб наш насушни, јер док има ,,баба“ увек ће бити и кривца. И тако ми животаримо, сабирамо крај с крајем, отплаћујемо кредите, жалимо се на бабе и проклињемо себе што смо дошли до ивице.

Даме и господо, не дозволимо да времена будућа изроде неке нове бабе. И ако ме неко пита: Где је баба? Рећи ћу му, убили смо је – ја и безброј младих и образованих људи који својим знањем промовишу Србију. Људи спремни за изазове, за нове победе и искуства, који померају границе и пишу нову, светлију страну српске историје. Не мрзимо друге, волимо себе. Не побеђујмо друге, већ себе. Баба је мртва!  И ја не желим да васкрсавам неку НОВУ ,,бабу“ која ће мислити уместо мене, и коју ћу вечно кривити за сопствене неуспехе. Не желим више да разноразне Баба Ванге и слепе вође затварају преда мном врата. Желим да отворим прозоре, да осетим дашак ветра, да осетим промају!

Осећате ли је и ви?

 

Душан Стевановић

 

 

 



Komentari (48)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

fantomatsicna fantomatsicna 01:03 01.03.2014

Baba Roga

Vrlo lep članak.I ja sam protiv takve babe.I promaja tj provetravanje je ne potrebno nego neophodno.Mora poduvati neki nov vetra kroz učmalost I bezvolju.
I deda samo neka živi I okaje sve za šta je on kriv. a ostali ono za šta su sami krivi.Sa ili bez babe.Napred!
nurudin nurudin 01:11 01.03.2014

Re: Baba Roga

Napred!


Како ли да читамо ово напред?
zemljanin zemljanin 02:14 01.03.2014

Re: Baba Roga

Pa da ste živeli na otvorenom, ne bi bilo ni tih problema sa promajom
nurudin nurudin 02:31 01.03.2014

Re: Baba Roga

zemljanin
Pa da ste živeli na otvorenom, ne bi bilo ni tih problema sa promajom


Ма, најбоље је ћебенце у пољанче.
fantomatsicna fantomatsicna 10:35 01.03.2014

Re: Baba Roga

nurudin
Napred!Како ли да читамо ово напред?

Još uvek važi, čitaj kao što je napisano
tasadebeli tasadebeli 01:23 01.03.2014

Промаја

Ја се сећам једног професора са Филолошког факултета који је имао обичај да каже:"Промаја је једина именица женског рода које се ја стварно плашим!"


Пази, не бабе, промаје се плашио човек... Био је то мудар старац...
nurudin nurudin 01:32 01.03.2014

Re: Промаја

"Промаја је једина именица женског рода које се ја стварно плашим!"


Код нас је ТАЈ промаја, дакле род је мушки. ;-)


Пази, не бабе, промаје се плашио човек... Био је то мудар старац...


Тасо, он је бринуо о баби...:)
looping looping 05:30 01.03.2014

1

Људи спремни за изазове, за нове победе и искуства, који померају границе и пишу нову, светлију страну српске историје. Не мрзимо друге, волимо себе. Не побеђујмо друге, већ себе. Баба је мртва! И ја не желим да васкрсавам неку НОВУ ,,бабу“ која ће мислити уместо мене, и коју ћу вечно кривити за сопствене неуспехе. Не желим више да разноразне Баба Ванге и слепе вође затварају преда мном врата. Желим да отворим прозоре, да осетим дашак ветра, да осетим промају!

Videćeš kad te ukoče leđa od promaje da li je baba bila u pravu.

Najbolje je učiti iskustveno, onda nemamo koga da krivimo.
Dr M Dr M 08:29 01.03.2014

Baba je mrtva


Nije, samo se pretvara, pogledaj bolje.

A ako ne vidš sada, videćeš 17. marta!

Ovo, što Ti osećaš kao neku promaju, samo je blago kretanje istog, ustajalog vazduha, izazvano lepezom lažnih obećanja kojima nas baba `ladi, a prozori i dalje zatvoreni.

Ako Ti je zbilja do čistog vazduha, razbij prozore, 16. marta.

Nemoj kamenom, imaš glasački listić.

tasadebeli tasadebeli 10:34 01.03.2014

Re: Baba je mrtva

zemljanin

Pa da ste živeli na otvorenom, ne bi bilo ni tih problema sa promajom



Па да, у праву си...

Само на отвореном се то не зове више промаја, него кошава или северац или тако некако...

А иначе, мислим да смо ми одавно на отвореном... И дува ли дува, брате...

Због тога све ове данашње Београџанке рођене махом у Бабушници имају тако бистре оке...







Dr M


Nemoj kamenom, imaš glasački listić.



Срам те било, докторе! Ја мислио да вас тамо на медецини уче хуманости!

(Нас просветаре науче томе још док студирамо, па нас после сваки пут када штрајкујемо, хватају на слабост према деци: "Како вас није жао да деца губе часове и да седе сама код куће док им родитељи раде?"

Због тога ниједан штрајк просветара никада није успео нити ће успети. Питај Нурудина ако ми не верујеш...)




А ти се, мој докторе, у ствари залажеш за



ЛАПОТ.




Dr M Dr M 11:21 01.03.2014

Re: Baba je mrtva

Срам те било, докторе! Ја мислио да вас тамо на медецини уче хуманости!


A ja mislio da vas, profesore, uče pažljivom čitanju, sa razumevanjem...

Ako Ti je zbilja do čistog vazduha, razbij prozore, 16. marta.

Nemoj kamenom, imaš glasački listić.


Gde ćeš humanije, umesto kamena koji, sem prozora, može i glavu da razbije, glasački listić šalje u penziju.

Kakav, crni, lapot?

Laptop!
tasadebeli tasadebeli 11:33 01.03.2014

Re: Baba je mrtva

Dr M
Срам те било, докторе! Ја мислио да вас тамо на медецини уче хуманости!


A ja mislio da vas, profesore, uče pažljivom čitanju, sa razumevanjem...



Ма нееее...

Видео си и сам да је нама професорима у ово доба отворених прозора и врата и жестоке промаје забрањено, по најновијим истраживањима савремене педагогије и развојне психологије, да будемо у нечему бољи од својих ђака...


Kakav, crni, lapot?

Laptop!



Лаптоп за сваког пензионера?

Под условом да га не ударају лаптопом у главу да га дотуку?

Докторе, која је твоја странка?

У том случају, мој каменчић на предстојећим изборима неће отићи у ћораву кутију, ја ти кажем!

EDIT:

Докторе, ако твоја странка ипак буде за своју циљну групу на предстојећим изборима изабрала и ове "младе, образоване људе, спремне за изазове који померају границе, не мрзе друге али воле себе (само себе?) и који не побеђују друге него побеђују само себе", могу да вам продам један предизборни слоган...

Додуше, није мој, али ко те у Србији пита за ауторска права. Даћу делић зараде мом старом куму који се на сваки телефонски позив јавља веселим покличем:"Пензионере на бандере!"
Dr M Dr M 11:52 01.03.2014

Re: Baba je mrtva

мој каменчић на предстојећим изборима неће отићи у ћораву кутију, ја ти кажем!


Taso, vlastodršcima više nisu potrebne ćorave kutije, sad im snagu daju obnevideli glasači.

Moja stranka?

NOVA!

Baš se spremam da idem na osnivanje Gradskog odbora, u 13.00, u Svečanoj sali opštine Stari grad. Dodji tamo, pa da nastavimo razgovor, ili čekaj ovde izveštaj iz prve ruke, ako Te bude interesovao.
Dr M Dr M 11:59 01.03.2014

Re: Baba je mrtva

EDIT:

Докторе, ако твоја странка ипак буде за своју циљну групу на предстојећим изборима изабрала и ове "младе, образоване људе, спремне за изазове који померају границе, не мрзе друге али воле себе (само себе?) и који не побеђују друге него побеђују само себе", могу да вам продам један предизборни слоган...

Додуше, није мој, али ко те у Србији пита за ауторска права. Даћу делић зараде мом старом куму који се на сваки телефонски позив јавља веселим покличем:"Пензионере на бандере!"

Edit na edit

Hvala na ponudi Taso!

Taj slogan ne bismo uzeli ni džabe, čak i da nam plate!

Tako da, pozdravi kuma...

A Tebi
tasadebeli tasadebeli 12:01 01.03.2014

Re: Baba je mrtva

Dr M
мој каменчић на предстојећим изборима неће отићи у ћораву кутију, ја ти кажем!


Taso, vlastodršcima više nisu potrebne ćorave kutije, sad im snagu daju obnevideli glasači.


Јесте, Докторе, убише нас ови екранчићи у које буљимо поваздан... Што телевизијски, што компјутерски... Ту си потпуно у праву!

Метафорична ћорава кутија...


Moja stranka?

NOVA!

Baš se spremam da idem na osnivanje Gradskog odbora, u 13.00, u Svečanoj sali opštine Stari grad. Dodji tamo, pa da nastavimo razgovor, ili čekaj ovde izveštaj iz prve ruke, ako Te bude interesovao.



Наравно да ме интересује! Пиши извештај јербо не могу да присуствујем...

Знаш шта, нама мушкићима не приличи да постављамо овде један другоме цветиће... Не иде ми то никако...

Зато ми једино преостаје
nurudin nurudin 14:41 01.03.2014

Re: Baba je mrtva

Ovo, što Ti osećaš kao neku promaju, samo je blago kretanje istog, ustajalog vazduha, izazvano lepezom lažnih obećanja kojima nas baba `ladi, a prozori i dalje zatvoreni.



nurudin nurudin 14:51 01.03.2014

Re: Baba je mrtva

ЛАПОТ.


Зашто нема данас лапота? Па, није потребно, довољне су само пензије.

Питај Нурудина ако ми не верујеш...


Тасо, за овај мој полувековни радни век, докачила ме два штрајка, једном нисам желео да штрајкујем, из принципа. Питам ја -- за шта штрајкујемо, каже преЦедница за 1%, а ја радим само са матурантима (Булгаков, Достојевски, Гете...), помислих: вреди ли да за 1% скраћујем писце, не вреди.
Други пут смо штрајковали, али за 1,5 % -- то је већ нешто. Тад сам био у првим борбеним редовима, а након повећања, частио сам ђaке.
nurudin nurudin 14:57 01.03.2014

Re: Baba je mrtva

Докторе, која је твоја странка?


Последњи избори, неки за месне заједнице, шта ли већ, излази моја комшиница са бирачког места, и сусреће је друга, чији је муж био први на бирачком списку, и пита је:
-- Миро, за ког си гласала?
Тек ће Мира, ко из топа:
-- Уууу, заборавиии. :)
nurudin nurudin 15:00 01.03.2014

Re: Baba je mrtva

не мрзе друге али воле себе (само себе?)


Тасо, ово себе си криво сВатио, мајке ми -- чист пример за метонимију. :)
nurudin nurudin 15:04 01.03.2014

Re: Baba je mrtva

Знаш шта, нама мушкићима не приличи да постављамо овде један другоме цветиће... Не иде ми то никако...


Их, бре, Тасо, чему предрасуде...
Dr M Dr M 15:38 01.03.2014

Re: Baba je mrtva

Пиши извештај јербо не могу да присуствујем.


Taso, ukratko, izabrali sve neke mlade, lepe i pametne.

Samo su mene zaobišli..
nurudin nurudin 16:54 01.03.2014

Re: Baba je mrtva

Dr M
Пиши извештај јербо не могу да присуствујем.


Taso, ukratko, izabrali sve neke mlade, lepe i pametne.

Samo su mene zaobišli..


Вас чувају за крај. (Можда си и сувише лепи, млади и паметни.)
То не мере.
fantomatsicna fantomatsicna 10:14 02.03.2014

Re: Baba je mrtva

Kakav, crni, lapot?

Laptop!

Ako je već po srpskom onda molim koristite reč LEZTOP.
Ova reč mi se učinila nekako pristupačna,jer pišući sa nekima ,kad pitam:Jel ti to spavaš ?
Oni odgovaraju: Leškarim
tasadebeli tasadebeli 07:40 05.03.2014

Re: Baba je mrtva

Dr M
Пиши извештај јербо не могу да присуствујем.


Taso, ukratko, izabrali sve neke mlade, lepe i pametne.

Samo su mene zaobišli..


Шта да ти кажем, докторе!

Мене тамо не би примили ни као посматрача!
oskar-z-wild oskar-z-wild 10:16 01.03.2014

Šu šu Šumadijo

U mojim krajevima nismo imali babe već bake.

Su, su, su, su, su, su
suma, suma, suma, di, di, di
jo, jo, jo

Sumadijo, oj, zelena
u tebi se moje srce rascvetalo
oj, oj, oj

Rascvetalo i ubilo
ponosom se zadojilo
Sumadijo, oj

Ref. 2x
Seno, slama, slama, seno
seno, slama, slama, seno
svuda kolo zapleteno, zapleteno
opleteno


Su, su, su, su, su, su
suma, suma, suma, di, di, di
jo, jo, jo

Su, ma, di, jo

Su, su, su, su, su, su
suma, suma, suma, di, di, di
jo, jo, jo

Sumadijo, rodni kraju
u tebi je k'o u raju
k`o u raju
nurudin nurudin 15:07 01.03.2014

Re: Šu šu Šumadijo

Šu šu Šumadijo
U mojim krajevima nismo imali babe već bake.


Јесу ли ово у наговештају неке сепаратистичке тенденције?
oskar-z-wild oskar-z-wild 20:18 01.03.2014

Re: Šu šu Šumadijo

nurudin
Šu šu ŠumadijoU mojim krajevima nismo imali babe već bake.
Јесу ли ово у наговештају неке сепаратистичке тенденције?


Po krimskoj recepturi odvajamo se od Pokrajine.
iqiqiq iqiqiq 11:29 01.03.2014

Bravo

Dodala bih da je početak svih zabluda kod nas verovanje da će promene ovih ili onih dovesti do poboljšanja. Promene se jedino mogu desiti ako se ozbiljno posvetimo podmlatku.
I ko će to da uradi? Pa niko naravno, jer sve institucije koje se bave decom i omladinom to rade paušalno površno.
Dakle ko će to da uradi? Samo grupa posvećenih nevidljivih nastavnika i profesora koji će se grupisati i uporno energično menjati sve što se treba menjati, a to je otprilike sada praktično sve.

Ovo nije incident, ovo je opasnost najgorih razmera
Pozorište i omladina

jer to su deca koju u gimnaziji tretiramo kao da su u zatvoru, i to sve zbog nesposobnosti rukovodećih funkcija i institucija
Jel su deca u zatvoru ili školi
nurudin nurudin 15:10 01.03.2014

Re: Bravo

Promene se jedino mogu desiti ako se ozbiljno posvetimo podmlatku.


Да, смо то тешко могу да ураде невидљиви наставници.
И, додао бих, промене унутар нас самих.
arianna arianna 16:20 01.03.2014

Re: Bravo

Ovo nije incident, ovo je opasnost najgorih razmera
Pozorište i omladina


Ja to gledam malkice sa strane, i uopšte mi ne deluje kao opasnost već propuštena jedinstvena prilika koju su imali glumci, kada su mogli da održe javni interaktivni čas iz umetnosti.


edit
....ne postoje nevidljivi nastavnici. Nastavnici smo svi mi, bez obzira što svi ne radimo direktno u prosveti.
Ne propustite svakodnevne jedinstvene prilike da pokažete koliki ste čovek i nastavnik u različitim životno kreiranim situacijama.


iqiqiq iqiqiq 16:33 01.03.2014

Re: Bravo

Evo da se ne složimo oko ovoga ovaj put. Nekada je postojao način da pokažeš da ti se predstava ne dopada, najpristojniji način je da se sa predstave izađe. Cenim Daru a i ne znam sve detalje, ali ako deca pričaju preko mobilnog u toku predstave, to nije kritika predstave, to je dokaz da deca nisu naučena šta je pozorište, to je rezultat ovih eksperimenata sa ministrima kulture, ministrima obrazovanja, sa turskim serijama, sa CeCom Majkom i da ne nabrajam. Ovo je po meni, kraj krajeva.

Na temu pozorišta mogli bi da trolujemo, u Beogradu su karte preskupe, to je postao luksuz gori od odlaska na neki koncert u Beogradskoj Areni. Za vreme Miloševića karte nisu bile skupe i mnogima od nas su pozorišta bila oaze da spasemo zdravu glavu.

Nevidljivi nastavnici postoje, svuda su oko nas, rade predano sa decom i niko ih ne vidi, o njima se ne priča, oni se ne hvale, pitanje je koliko su vrednovani i od roditelja i dece, jer deca se vaspitavaju da vrednuju druge stvari, a ne poštenje, rad, posvećenost i profesionalnost.

I niko ništa neće promeniti, dok nevidjivi nastavnici ne shvate da moraju da progovore i da se grupišu. Tasa je negde odokativnom metodom, na nekom blogu dao procenat svake takve grupacije u školi, u manjini su, ima ih oko 10%. ako se ne povežu i ne počnu da se bore da e njihov stručan glas čuje, možemo da menjamo ministre kao čarape. uskoro će ova deca iz pozorišta krenuti dalje, kao čopor divljih vukova, a za to smo odgovorni mi odrasli koji čekamo Godoa Ministra obrazovanja, Ministra kulture ...
nurudin nurudin 16:51 01.03.2014

Re: Bravo

Nastavnici smo svi mi, bez obzira što svi ne radimo direktno u prosveti.


Са овим сам сагласан.

Али, са претходним, уз све уважавање Даре, и нисам. Елем, да ли ће глумци да нам предају, а наставници да нам глуме? Идеја није била у интерактивном позоришту, али као некаква будућа идеја може бити искоришћена.
arianna arianna 16:58 01.03.2014

Re: Bravo

Елем, да ли ће глумци да нам предају, а наставници да нам глуме?


Zašto da ne?
Ako su ljudi obrazovani, načitani, svestrani, komunikativni, a glumci to uglavnom jesu, mogu i da nam predaju.
Kamo sreće da su mojoj generaciji, predavale lepe i atraktivne glumice, i duhoviti glumci, i učinili dostupnijim i razumljivijim svetske klasike i obaveznu liktiru, umesto mrzovoljne nastavnice književnosti.

nastavnici za primer <<<
nurudin nurudin 23:55 01.03.2014

Re: Bravo

Ako su ljudi obrazovani, načitani, svestrani, komunikativni, a glumci to uglavnom jesu, mogu i da nam predaju.
Kamo sreće da su mojoj generaciji, predavale lepe i atraktivne glumice, i duhoviti glumci, i učinili dostupnijim i razumljivijim svetske klasike i obaveznu liktiru, umesto mrzovoljne nastavnice književnosti.


Ма, ко не прижељкује такве наставнике каве сте ви описали -- лепе ко глумице. Само, требало би наставници у школи да буду, такође, лепи и полетни, као и поменуте глумице, и да буду занимљиви, а не мрзовољни.
У школи све више наставници глуме наставнике.

Само нисам сагласан са једним -- колико сам разумео, није била интерактивна представа, и није се могло очекивати од глумаца, који, вероватно, имају још мањи ауторитет од наставника, да обуздају ђаке.
tasadebeli tasadebeli 01:44 02.03.2014

Re: Bravo

nurudin
Ako su ljudi obrazovani, načitani, svestrani, komunikativni, a glumci to uglavnom jesu, mogu i da nam predaju.
Kamo sreće da su mojoj generaciji, predavale lepe i atraktivne glumice, i duhoviti glumci, i učinili dostupnijim i razumljivijim svetske klasike i obaveznu liktiru, umesto mrzovoljne nastavnice književnosti.


Ма, ко не прижељкује такве наставнике каве сте ви описали -- лепе ко глумице. Само, требало би наставници у школи да буду, такође, лепи и полетни, као и поменуте глумице, и да буду занимљиви, а не мрзовољни.
У школи све више наставници глуме наставнике.

Само нисам сагласан са једним -- колико сам разумео, није била интерактивна представа, и није се могло очекивати од глумаца, који, вероватно, имају још мањи ауторитет од наставника, да обуздају ђаке.



Хмм... Овде у потпуности стајем на страну Нурудина...

Људи моји, овако нешто, да није филм и да се догађа уживо, могли бисмо назвати интерактивним позориштем:






Сећам се да сам својевремено читао о Боаловој представи у париском метроу (дакле, иста сценографија као и за овај филм) у којој су се двоје глумаца, наводни муж и жена, свађали, такође наводно, у препуном вагону метроа. Публика је полако, мало по мало, почињала да учествује у представи стајући на страну "мужа" или "жене" и на крају је читав вагон учествовао у расправи.

Сјајно!

Е, то је интерактивно позориште...

Жао ми је Аријана, али у овом новосадском случају није било никакве шансе да се одигра интерактивна представа. Публика је добацивала глумцима:"Цркни већ једном! Заврши ово!"

Прво, глумци који су играли Антигону су такође веома млади. Можда само 5-10 година старији од своје публике. Дакле, то нису искусни људи који су се находали по даскама позоришта као Дара Џокић. (А не верујем ни да би она баш остала на сцени када би јој тако нешто добацивали и када би се тако понашали док она игра своју представу.)

Друго, играна је Антигона, старогрчка трагедија која је лектира за први разред средње школе. (Нурудине, исправи ме ако грешим.) А тог узраста је баш и била публика. Дакле, та деца су доведена на представу која је требало да им помогне у савладавању онога што би ионако требало да прочитају као обавезну лектиру.

Треће, већ чујем неке гласове (чини ми се координатор пројекта "Школска лектира" ) како налазе оправдање за "јадну дечицу". Кажу, ето, ово је показатељ да би Антигону требало пребацити на старије узрасте јер је преозбиљна за децу од петнаест година.

Е, то ме је дотукло... Па неко ко има 15 година, молим вас лепо, више није дете! Он је, бре, млади човек. Кривично може да одговара за своје поступке. Неки од њих већ увелико имају сексуална искуства, испробали су лаке, а поједини и теже наркотике, пили алкохол, блејали по улицама до раних јутарњих сати, испробали су много тога што би ипак требало да испробавају тек кад им и мозак и тело буду зрелији.

А онда одједном - не могу да читају Антигону јер је превише озбиљна за њихов узраст. Ма немој! За неке ствари које им баш и нису потребне у петнаест година су довољно велики, али за читање су још мали! Стварно смо ми матори отишли скроз у ћорсокак са тим васпитавањем сопствене деце.

Знате шта, ја много волим децу. Али волети децу не значи да од њих треба правити себичне емоционалне дебиле. А имам утисак да се ово наше људско друштво 21. века свесрдно труди да ради баш то...

Треба рећи истину - ради се о неваспитаним, неотесаним, непродуховљеним емоционално кљакавим малим егоистима од 15 година код којих не постоји ни трунка емпатије јер су превише обузети самим собом и задовољавањем својих најприземнијих потреба.

А за то што су ти петнаестогодишњаци такви, највећу кривицу сносе пре свега њихови родитељи, па наставници.

Како решити проблем? Треба натерати одрасле (најпре родитеље, па затим и наставнике) да преузму на себе већ једном одговорност за васпитавање сопствене деце, а не да очекују да то треба да уради неко други уместо њих (вероватно мисле да и то треба држава да ради, да им васпитава децу ).

А како натерати људе да преузму бригу о сопственом детету? Па ако неће милом, онда силом! Као и за везивање појаса у ауту. Нико није хтео да се везује, али када су почели озбиљно да наплаћују казне за то, сви су почели да се везују.

Е, па тако треба урадити и у случају васпитно запуштене деце.

Међутим, када сте последњи пут чули да је неко у Србији платио казну зато што његово васпитно запуштено дете прави најневероватније глупости. Ја се не сећам када сам последњи пут чуо за такав случај...

Напротив, чак и када им дете буде кажњено јер је сада већ као пунолетан починио најтежа кривична дела, они се пред камерама бусају у груди и настављају своју тужну родитељску васпитну улогу тиме што и даље покушавају да заштите "маминог сина", "татину принцезу" и "љуби га мајка, како је он интелигентан". А тај "интелигентни" убио човека. (случај Татон)

Ваљда такви родитељи не смеју ни сами себи да признају колико су због сопственог егоизма промашили у васпитавању сопственог мезимчета...

Извините на овој поплави речи, али када сам прочитао разне реакције (не на овом блогу, по новинама) на новосадски скандал, потпуно сам се изнервирао јер не могу да верујем да смо као друштво отишли толико у аут са том "напредном" педагогијом.


П.С. - А ако ме већ на овакав начин терате да од наставника постанем у потпуности глумац (у сваком наставнику има помало глумачког, али није му то најбитније за посао којим се бави), онда можете рачунати да ћете од мене добити једног правог просветарског Пају Вујуисића.





nurudin nurudin 03:03 02.03.2014

Re: Bravo

Тасо, невероватно, али сагласан сам са тобом (изузев оног секса и лаких дрога).

Море, да сам био на месту њихових наставника ја бих прекинуо представу, а након тога би био прави перформанс у школи (налик античкој трагедији).
tasadebeli tasadebeli 08:48 02.03.2014

Re: Bravo

nurudin
Тасо, невероватно, али сагласан сам са тобом (изузев оног секса и лаких дрога).

Море, да сам био на месту њихових наставника ја бих прекинуо представу, а након тога би био прави перформанс у школи (налик античкој трагедији).



Потпуно си у праву!

"А једно злато мамино синоћ је заспало са цигаретом и прогорело јорган. А једна срећа мамина заглавила је негде ноћас и заспала, како је ушла у кућу, испод чивилука у антреу. А једног пилета маминог још нема..."


Пази, ово је Душко Радовић изоворио у Добро јутро, Београде на радију Студија Б у другој половини седамдесетих...

Дакле, пре скоро 40 година...

То ти само говори колико су дубоки корени и колико дуго, дуго трају наше заблуде у васпитавању деце, а све у жељи да будемо модерни, еманциповани родитељи.

Не иде то тако, не иде...

Зашто људи не послушају сами себе, свој унутрашњи глас, и не васпитавају своју децу онако како су и њих саме њихови родитељи, сада бабе и деде, васпитавали?

Неће ништа погрешити...

А ту ће се показати да су и бабе некад давно, док су биле мајке, биле у праву!



iqiqiq iqiqiq 13:33 02.03.2014

Re: Bravo

upravo tako, ako neki klinac smatra da je u redu da gađa nastavnicu mobilnim telefonom, onda to nije razlog da se u svim učionicama Srbije montiraju kamere, nego da se preispita kako je taj mali vaspitan, pa je u redu da gađa nekoga mobilnim telefonom.
Ako su neka deca toliko nevaspitana da potcenjuju trud glumaca, pa makar im se i ne dopalo, i onda divljaju po pozorištu, šta je, molim lepo, normalno rešenje.

Ko je ovde lud, tj da li smo mi normalni!!!

I šta ja posle da kažem svojoj deci, čime da dokažem da ih vaspitavam kako treba, jer ja im kažem da ne smeju da gađaju nikoga, a posebno ne profesora mobilnim i kažem im kada su u bioskopu, pozorištu itd, da moraju da poštuju da to nije šuma u kojoj mogu da viču do mile volje.

Ne vidim šta je konzervativno tj nije moderno u mom vaspitavanju sopstvene dece i zašto moram da se osećam kao budala kada me praksa stalno demantuje. I kako da sačuvam autoritet kod sopstvene dece kada mi kažu da ih ostali smatraju moronima jer se ne ponašaju kao divlje krdo
nurudin nurudin 13:46 02.03.2014

Re: Bravo

"А једно злато мамино синоћ је заспало са цигаретом и прогорело јорган. А једна срећа мамина заглавила је негде ноћас и заспала, како је ушла у кућу, испод чивилука у антреу. А једног пилета маминог још нема..."


Наставник: Молим Вас, обратите пажњу, Ваше дете користи марихуану.
Родитељ: Па, добро, користили смо и ми, само мора да зна за границу. Причајте Ви са њим, реците му колико то све може да буде опасно.
Наставник: Ваше дете каже да је до пет сати пило, и да није могло да устане, и зато има изостанке.
Родитељ: Хиљаду пута сам му рекао да кад пије, а мора сутрадан у школу, остаје најкасније до два, а не до три. Тврдоглав је страшно.
Наставник: И, добро, шта сте предузели по том питању?
Родитељ: Не знам, дошао сам Вас да питам шта да радим. Ајде, Ви сте образован човек, требало би да знате, истина, по годинама можете да ми будете син, али нема везе.
Наставник: Саветујем Вам да пређе на ванредно.(После две године безуспешних саветовања, уследио је и овај очајнички.)
Родитељ: Таман посла, па тад је тек препуштен улици, никако. Овако бар нек долази у школу.
Наставник: Али, он више не долази него што долази.
Родитељ: Нема везе, колико-толико има неку обавезу.


„Родитељи, туците своју децу чим видите да личе на вас."

Д. Радовић
iqiqiq iqiqiq 13:58 02.03.2014

Re: Bravo

Skoro da me je sramota što odvlačim sa teme, ali stvarno moram i ja da se posavetujem. Sin ode na rođendan i vrati se i kaže mi da je služen alkohol, u pitanju je 7. razred osnovne. Samo on i jedan drugar nisu pili, pile su i devojčice.
Rođendan je bio u stanu u kome su bili i roditelji slavljenika, oni su i nabavili "bezazleno niskoprocentno" pivo. Ja sam van sebe od takvih roditelja i takve zajednice. Koje su moje opcije sada, maltretiram dete svakodnevno sa pričom o posledicama alkoholizma, a njemu se to nudi na dečijem rođendanu od strane roditelja, mojih vršnjaka.
milisav68 milisav68 14:23 02.03.2014

Re: Bravo

iqiqiq
Skoro da me je sramota što odvlačim sa teme, ali stvarno moram i ja da se posavetujem. Sin ode na rođendan i vrati se i kaže mi da je služen alkohol, u pitanju je 7. razred osnovne. Samo on i jedan drugar nisu pili, pile su i devojčice.
Rođendan je bio u stanu u kome su bili i roditelji slavljenika, oni su i nabavili "bezazleno niskoprocentno" pivo. Ja sam van sebe od takvih roditelja i takve zajednice. Koje su moje opcije sada, maltretiram dete svakodnevno sa pričom o posledicama alkoholizma, a njemu se to nudi na dečijem rođendanu od strane roditelja, mojih vršnjaka.

Alkoholizam jeste bolest, ali nisu svi alkoholičari kada konzumiraju alkohol.

Razgovorom utvrdi njegovu želju (za probanjem ili izopštavanjem iz društva), pa na osnovu toga reaguj (kupi i ponudi ga sa tim pivom ili mu objasni da je još rano da proba, a probaće ga u svakom slučaju, pre ili kasnije).
nurudin nurudin 16:24 02.03.2014

Re: Bravo

Skoro da me je sramota što odvlačim sa teme, ali stvarno moram i ja da se posavetujem. Sin ode na rođendan i vrati se i kaže mi da je služen alkohol, u pitanju je 7. razred osnovne. Samo on i jedan drugar nisu pili, pile su i devojčice.



Чему ови и? Равноправне су, зар не?

Моје је мишљење да сте једноставно немоћни. У карневалски настројеном друштву без икаквог система, мораћете као родитељ сами да се изборите са проблемом, систематског решења нема (изоловање детета никако; само прича, прича и прича, док не падне у несвест, онда га полијете водом, па опет наставите са причом).
Сигуран сам да имате много тога да му кажете.
iqiqiq iqiqiq 21:57 04.03.2014

Re: Bravo

Чему ови и? Равноправне су, зар не?


Šalimo se, nadam se? Kao što je i ravnopravnost pogrešno shvaćena , tako je demokratija kod nas shvaćena kao anarhija.

Naglasila sam i devojčice, jer su one još uvek mirne u tim godinama. Ako je akohol opasan za dečake, pogotovo kada tako rano počnu da se navikavaju da piju na svakakvim okupljanjima, za devojčice može biti poguban, osim zdravstvenih problema, one onako opijene ne mogu da vode račune gde i sa kim će završiti.

Konzumiranje alkohola kod odraslog čoveka može da se svede na razumnu meru, ali ne verujem da će deca uzrasta 12, 13 godina umeti umereno da piju.

Naravno Nurudine, slušam savet ispiranja mozga sve sa onesvešćivanjem, neka mi je Bog na pomoći da opstanem, moraću i sebe da polivam vodom
tasadebeli tasadebeli 07:53 05.03.2014

Re: Bravo

iqiqiq

Skoro da me je sramota što odvlačim sa teme, ali




Баш тако! Али...


iqiqiq
Чему ови и? Равноправне су, зар не?


Šalimo se, nadam se? Kao što je i ravnopravnost pogrešno shvaćena , tako je demokratija kod nas shvaćena kao anarhija.



Ја бих само молио све заинтересоване стране да почну што пре да своју децу уче да равноправност полова (такозвана "родна равнопрвавност" ) не подразумева да су дечаци и девојице, последично мушкарци и жене, идентични, истоветни по изгледу и понашању.

Мало су ми се смучиле ове девојчице које изгледају потпуно исто као и дечаци, исто су обучене, исте ожиљке носе по телу и по души, покушавају да раде баш све исто што и мушки род и при томе изговарају овакав текст:"Брате, мојне да ти јебем матер!!!"

То није "родна равнопрваност"! Равноправност полова у људском друштву се односи на неке друге, много важније ствари у људском друштву попут запошљавања, плате, статуса и слично што се још увек није променило јербо се бавимо периферним стварима попут назива ("психолог - психолошкиња" ) или да ли жена треба да диже диже 230 кила из избачаја на Олимпијади...

Зар "равноправност полова" није ситуација у којој жене и мушкарци имају једнака права и обавезе у друштву, а не ситуација у којој се пошто-пото прави један унисекс модел за све припаднике људског друштва?

Гледајући и слушајући ову моју школску децу и њихове родитеље, стекао сам утисак да је баш та погрешно схваћена "родна равноправност" главни и сновни узрок највећем броју разведених бракова јер се сопствена улога у породици (а породица је друштво на микроплану, зар не?) погрешно схвата. А јасно вам је да они који у свему томе извлаче најдебљи крај нису ни маме ни тате, него деца која после носе због "маминог и татиног неразумевања" тешке ожиљке читавог живота... Знам то добро јер имам таквих случајева много и у својој фамилији.

(Информација из прве руке: Према истраживањима школских педагога и психолога од пре 15 година, број деце из разведених бракова у првом разреду основне школе износио је 7%, а до осмог разреда тај проценат се пео на 25%. Данас мислим да су ти проценти и виши...)

Не замерите ми на овоме, али бојим се да нам је пропадање породице један од основних узрока пропадања друштва... А за то онда не можемо да кривимо никакве бабе или деде. који не допуштају да их продува промаја
iqiqiq iqiqiq 21:36 05.03.2014

Re: Bravo

Не замерите ми на овоме, али бојим се да нам је пропадање породице један од основних узрока пропадања друштва... А за то онда не можемо да кривимо никакве бабе или деде. који не допуштају да их продува промаја

Tačno tako, a onda se ipak ova naša diskusija uklapa sa tekstom bloga i nismo odstupili od teme

Raduje me uvek da pročitam zdravo razumne komentare Nurudina, Tase, Milisava, ali ono što ne prihvatam, je da treba da sležemo ramenima na sve nabrojane probleme ...
Ako sam shvatila šta je pisac hteo da kaže, onda je to u citatu

Даме и господо, не дозволимо да времена будућа изроде неке нове бабе. И ако ме неко пита: Где је баба? Рећи ћу му, убили смо је – ја и безброј младих и образованих људи који својим знањем промовишу Србију. Људи спремни за изазове, за нове победе и искуства, који померају границе и пишу нову, светлију страну српске историје. Не мрзимо друге, волимо себе. Не побеђујмо друге, већ себе. Баба је мртва! И ја не желим да васкрсавам неку НОВУ ,,бабу“ која ће мислити уместо мене, и коју ћу вечно кривити за сопствене неуспехе. Не желим више да разноразне Баба Ванге и слепе вође затварају преда мном врата. Желим да отворим прозоре, да осетим дашак ветра, да осетим промају!
Черевићан Черевићан 13:11 01.03.2014

оБаби

. . .тако ми животаримо, сабирамо крај с крајем . .


у Србији, овде . . . на Балкану,
дрчни јесмо, но све је то џабе,
умишљамо решења безбројна
али тешко да може без Бабе
nurudin nurudin 15:13 01.03.2014

Re: оБаби

Черевићан
. . .тако ми животаримо, сабирамо крај с крајем . .


у Србији, овде . . . на Балкану,
дрчни јесмо, но све је то џабе,
умишљамо решења безбројна
али тешко да може без Бабе



У Србији прилике су таке.
Бабе славе, презиру јунаке.
Зато и ви не мучите се џабе.
Српска децо, постаните бабе.

Черевићан Черевићан 17:42 01.03.2014

сам' полако

у Србији промена пужевска
џаба труда да мучимо главу
(мало тога за 126 година*)
вала Нушић био је у праву

* 1887 г Нушић написао песму 2 раба

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana