Sport| Život

Alfi

Jaril RSS / 03.03.2014. u 04:16

[Твој мали чин много значи друштву]

 

„... ако помогне некоме, ако учини да макар један клинац
окрене број
ChildLine-а, онда је вредело."
Герет Томас

 

95C2764510E5A06A1794DA782F4D41.jpgГерет Томас је седео у бару. Један од најбољих рагби играча света, човек који је преко сто пута победио у дресу Велса, више него иједан Велшанин икада, и као капитен водио тај тим до прве Гренд Слем победе после 27 година, чекао је своје ортаке из клуба.

Братство је оно што је Герета вукло ка рагбију, једином спорту који захтева неуморно подметање незаштићеног тела за своје саиграче. У рагбију се, више него у било ком другом спорту, инсистира на клупском братству. У рагбију и најслабији може бити преко потребан. У рагбију, више него у било ком другом спорту, постоји страст за братским везивањем. Заједничка опијања, туче, доигравања у мувању девојака... Осећај братства га је држао када је ломио оба рамена, кук, надлактицу, пет пута ломио нос и изгубио осам зуба.

Обичај да се, после проласка гол линије, три пута лупи длановима по глави, заједно са огромним телом, јачим од било ког нападачког, а бржим од било ког одбрамбеног, откривао је његов мачо темперамент. Умевао је тако, по пабовима, да пребије неког само ако би чуо да га оговара. Неко га је могао назвати фегетом - једном. На једној утакмици га је противнички навијач назвао педером. Једва га је судија зауставио да се не попне на трибине. Први би започињао туче, бивао најгласнији и увек би највише попио.

Једном приликом је, исто тако, седећи у пабу, причао са неким ликом у касним четрдесетим. Потпуно су прескочили причу о рагбију и Герет је узраћао само кратким, промрмљаним одговорима. Из паба је отишао са информацијом да ће лик и сутрадан доћи. Сутрадан је, у истом пабу, налетео на истог човека.

Овог пута су отишли заједно - у хотелску собу.

130425125756-gareth-thomas-horizontal-gallery.jpgЗбуњен јаком привлачношћу и узбуђењем које је осећао према овом мушкарцу одлетео је кући, улетео под туш и почео да се трља толико јако да су му бутине прокрвариле. Набио је четкицу за зубе у своја уста и развљивао ткиво језика док није повратио. Када би могао да спере и прво искуство које је имао са 18. година. И опет је, као и тада, обећао себи да се то никада више неће догодити.

Осећао је да му надимак, који је добио по Алфу (Alien Life Form) јер је био једнако светао и ружан као он, пристаје. Осећао се као страни облик живота.

Шта ће рећи својој жени?

Док је сада седео у бару, чекајући ортаке из клуба и размишљајући о разводу који је покренут, схватао је да је своју жену волео. Са њом је провео неке од најбољих година у животу. У њој је видео најфинију, најбржинију девојку коју је икада срео. У браку му је бивало мука од свог варања и лагања ње. Морао је бити искрен са њом: никада, према њој, није осетио сексуалну привлачност. Она је затражила развод уз обећање да ће за медије као разлог навести да ју је варао. Што је и било тачно, само донекле.

8113605.jpgОсећао је кривицу што ју је оженио. Можда би упознала неког са ким би могла бити и даље. Када су пре брака одлазили у локалну цркву, молио се, тражио до Бога да га уништи осећања која је носио у себи. Увече би легао са надом да ће се пробудити „нормалан". Да ће бити онакав човек каквим су други очекивали да буде. Рекао јој је да му је жао. Била је бесна. Па су обоје плакали. Осећали су да се не могу тек тако растати и помало су се питали да ли би и даље могли некако бити муж и жена. Иако је озбиљно схватио венчане завете, желео да брак траје до краја живота, трудио се да буде савршен муж и сваки пут обећавао себи да је више никада неће преварити са мушкарцем, увек би се десило поново. Осећао је да му је секс са мушкарцем потребан да би преживео.

Годинама уназад је имао обичај да се шета поред литице инзад плаже која се налазила крај њихове колибе. Размишљао је да скочи и тако све прекине. Да прекине осећај усамљености и потиштености. Исувише је волео своје родитеље, своју браћу и своју жену да би урадио тако нешто. То је више био позив у помоћ. Међутим, и само размишљање о томе му је помогло да схвати да он, заправо, не жели да се убије. Он жели да ствари буду другачије. Да сав бол нестане.

Дуго је осећао да је немогуће да свој бол подели са својим родитељима или са браћом. Његов отац је био типичан Велшанин. Тврд, јак човек који је говорио мало, али када би говорио сви би га слушали. Алфи је био окружен мачо културом која није допуштала да се оно што је носио у себи каже. Али им је свеједно рекао.

Уследила је тишина. Без икаквог коментара.

Три недеље касније је отишао да их посети и видео три чаше за шампањац на столу. Када му је мајка затражила да извади шампањац из фрижидера одговорио је да не зна зашто пију шампањац. Јако добро је упамтио речи које је његов отац изрекао: „Сине, желим да седнемо и да наздравимо остатку твог живота." Алфију је то био знак да га је његова породица прихватила.

Герет Томас је седео у бару и чекао своје ортаке из клуба. Данас се, у свлачионици клупског стадиона, сломио. Схватио је да више не може живети у лажи. Та тајна, коју је носио током целе каријере му је била као чвор у стомаку. Био је као темпирана бомба. Веровао је да може потискивати своју сексуалност, чувати је у неком забаченом кутку себе. Био је немоћан да је и даље игнорише.

Gareth-Thomas-007.jpgДанас, када су га после неочекивано нерешене утакмице затекли у свлачионици растројеног, позвали су његовог тренера да дође. Тренер га је извукао из тима и одвео у докторску собу. Закључао је врата и питао о чему се раду. Алфи је почео да му прича о разводу и када га је тренер питао шта се десило, Алфи је ћутао. „Знам шта је у питању. Могу бити само две ствари: или си је преварио, што мислим да ниси, или то има неке везе са твојом сексуалношћу." Тајна, коју је чувао од своје 16. па до 35. године, је откривена. Алфи је заплакао. Тренер је додао како је он исти човек који је и био, како га воле и како ће поразговарати са три-четири играча националног тима јер је потребно да му момци буду подршка. „Не можеш кроз то пролазити сам." И Алфи је осећао да је тренер у праву.

Када су у бар ушла двојица његових саиграча, Алфија се престравио од тога шта ће они рећи. Потапшали су га по рамену и рекли како их није брига за његову сексуалност и питали зашто им није раније рекао? Два најбоља другара из тима нису ни оком трепнула. Један је рекао да му никада не би ни пало на памет да помисли за Алфија тако нешто.

Алфи је осетио да су сви уз њега. Сви су задржали присан однос са њим. Сви до једног. Из нациналног тима. Из његовог матичног клуба. Коначно је шарада могла да буде готова. Коначно је могао да престане са поприлично изверзираном глумом. Постао је мајстор маскирања и умео је да савршено одглуми стрејт мушкарца. Јутра, у којима није желео да га ико види, јер му се чинило да ако га људи само погледају, да ће знати, су иза њега. Измишљања о сексуалним освајањима, зарад уклапања, су готова. Флертовања са лепим девојкама су готова. Сва она сексуална експериментисања са њима су готова. Једно је знати себе, друго је себе прихватити. И сада је коначно могао да се помири са собом. Да се помири са тим да њега девојке не привлаче као што привлаче његове ортаке.

Када је позвао новине и дао им своју изјаву, медији су експлодирали. Опсели су све људе из његовог окружења и сви су они имали само речи подршке, почевши од родитеља преко браће, бивше жене, саиграча до шефа његовог тима који је изјавио:

article-1356621-0D2A34A5000005DC-403_306x423.jpg„Герет Томас је истински донео част нашем дресу као импресиван играч и јак вођа. Ми ћемо наставити да му одајемо признање за квалитет који је донео тиму као играч и индивидуа чије вредности посвећености, одлучности и фер плеја служе за пример. Бити човек који игра рагби и који је геј и живети са том тајном толико година колико је Герет живео, и играти на том високом нивоу на којем је он играо, то захтева много храбрости."

Братство које влада у рагбију је потпуно избило на светлост дана. Геретов мобилни је прштао од порука, од честитања од његових старих саиграча. Један је изјавио за медије: „Наш тренер би показао прстом на њега и рекао: - То је пример правог човека." Шеф рагби уније му је послао: „Сада је свет твој, ти си заиста храбар." Његова бивша жена је медијима рекла да не може бити поноснија на њега више него што је сада. Навијачи су на утакмицама скандирали његово име јаче него икада.

Алфи је коначно могао да почне да чисто живи своју страст - рагби.

У годинама после откривања своје сексуалности Алфи је постао велика подршка ChildLine-у, националној линији за помоћ деци. Једном приликом је изјавио:

„Било ми је поприлично тешко да кријем ко заправо јесам и не желим да то тако буде за неку будућу младу особу која жели да игра рагби или за неког преплашеног клинца. Ако моје откривање помогне некоме, ако учини да један клинац подигне телефон и окрене ChildLine, онда је вредело. Не желим да млади људи у очају, збуњени својом сексуалношћу пате у тишини, као што сам ја скоро 20 година, престрашени да се обрате било коме."

После Геретовог откривања, број дечака који позивају линију због своје сексуалности је значајно порастао.  



Komentari (69)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

docsumann docsumann 05:56 03.03.2014

samo jako!

Jaril Jaril 12:29 03.03.2014

Re: samo jako!

docsumann

tetkino tetkino 07:04 03.03.2014

Oprošteno...

Lik znajući da ga ne privlače žene, oženi jednu, vara je, nije u stanju da je zadovolji, laže je, petlja i tako jedno 6-8 godina.

Ali to je ok jer je on to radio zato što je gay ne zato što je kreten.

Mislim, što ona da se ljuti posebno, laže on sve ljude.

Niko od nas ne može da bira šta oseća, ali svako može da bira kako će da se ponaša.
Ovaj se tu nije baš pokazao.

I na kraju balede, ispadne da nikad nije onoliko strašno koliko ti to zamišljaš.
Svi mi pridajemo sebi i svojim problemima mnogo više značaja nego naša okolina.
Oni imaju svoje sebične interese i probleme.

Njegova tužna, mučenička priča, mogla se davno završiti, samo da je imao malo više mu.., petlje.

Ali nema veze, mučeništvo prodaje priču i ovaj će verovatno lepe pare da uzme na ekranizaciju svoje biografije.

cassiopeia cassiopeia 12:24 03.03.2014

Re: Oprošteno...

Niko od nas ne može da bira šta oseća, ali svako može da bira kako će da se ponaša.


Ljudi se neretko zaprepaste kad shvate da kao što mogu birati svoje ponašanje mogu birati i svoja osećanja. Nisu ona (osećanja) nešto što postoji mimo nas ili nam ih neko nameće. Svako od nas je svoj majstor, svoj gospodar
Jaril Jaril 12:40 03.03.2014

Re: Oprošteno...

I na kraju balede, ispadne da nikad nije onoliko strašno koliko ti to zamišljaš.

Зато је важно да постоји глас који ће рећи: "Човече, опусти се."

Јер, када су они другачији гласови гласнији, онда се направи такав пресвич у несвесном. Нарочито ако се такви, деструктивни гласови чују у детињству, пубертету... онда су зацементирани за цео живот. Чак и после свега Томас је изјавио како не верује да би постигао ишта значајно у рагбију да се раније отворио. А и после његовог откривања и феноменалне реакције свих у његовом окружењу, он добија мејлове од младих играча који бивају одбачени на почецима своје каријере.

Зато нам је потребно да најјачи глас буде: "Потпуно је неважно. Кога брига."

Да осигурамо простор сваком човеку да развија оне таленте за које верује да су његов живот.
Jaril Jaril 12:52 03.03.2014

Re: Oprošteno...

Ljudi se neretko zaprepaste kad shvate da kao što mogu birati svoje ponašanje mogu birati i svoja osećanja.

А емоције? Мада ме друг неуролог убеђује да фронтални кортекс може да изврши супресију лимбичког мозга, ја се питам да ли баш супресира активност или само трансформише осећања, мисли и тако то.

Алфи је у једном интервјуу изјавио да је током каријере научио да искључи своја осећања и да никада није осетио привлачност ни према једном саиграчу.
Bili Piton Bili Piton 13:38 03.03.2014

Re: Oprošteno...

Jaril


Алфи је у једном интервјуу изјавио да је током каријере научио да искључи своја осећања и да никада није осетио привлачност ни према једном саиграчу.


Pa i da jeste osetio privlačnost, ne vidim u čemu bi bio problem. Ljudi najčešće ne nasrću na baš svaku osobu koja ih fizički privlači, naročito ne na one koje sreću na radnom mestu (što bi, by extension, bio i ragbi tim).
Jaril Jaril 13:40 03.03.2014

Re: Oprošteno...

Pa i da jeste osetio privlačnost, ne vidim u čemu bi bio problem.

Наравно да је у реду и да је осетио. Него сам то поменуо као илустрацију за утицање на сопствена осећања. То је заправо био трол. Опасна ова кас.
cassiopeia cassiopeia 13:52 03.03.2014

Re: Oprošteno...

А емоције? Мада ме друг неуролог убеђује да фронтални кортекс може да изврши супресију лимбичког мозга, ја се питам да ли баш супресира активност или само трансформише осећања, мисли и тако то.


Na emocije sam i mislila. Oseti su nešto drugo.
Vidiš nisam na taj način ulazila u neurološku prirodu emocija. Više me zanima aspekt našeg tumačenja i davanja važnosti događajima i iz toga proisteklim emocijama, razumevanje sopstvenih osećanja i mogućnost upravljanja svojim emocijama.

Što se ovoga kod Alfija tiče sa isključivanjem osećanja, to se dešava. Osećanja su mu bila izvor neprijatnosi i patnje i tako mu je bilo lakše. Svesno je doneo tu odluku.
miloradkakmar miloradkakmar 18:19 03.03.2014

Re: Oprošteno...

cassiopeia
Niko od nas ne može da bira šta oseća, ali svako može da bira kako će da se ponaša.


Ljudi se neretko zaprepaste kad shvate da kao što mogu birati svoje ponašanje mogu birati i svoja osećanja. Nisu ona (osećanja) nešto što postoji mimo nas ili nam ih neko nameće. Svako od nas je svoj majstor, svoj gospodar

cassiopeia cassiopeia 20:39 03.03.2014

Re: Oprošteno...

miloradkakmar



Razumemo se. To meni govori ovaj cvet.
coviax coviax 07:47 03.03.2014

Vrapci

nisu svesni kad počnu istopolno opštiti zašto to čine.Jer su se namnožili,a livada
slabije rodila divljim zrnevljem žitnih trava,kupinjake nešto napalo...Zla godina
sledi pa ne valja imati još više tića...
Ama isto s ljudima...Namnožilo se,a zle godine neke se nižu...
Bela kuga,broj sklopljenih brakova opada širom sveta,čak i u Kini...
A i ne čudi što su oni istopolci najglasniji...

Samo...Obzirom na baš galamu pedera i paradiranje time-još gore godine stižu
ljudskoj vrsti...Izgleda sve u Ukrajini počinje-Armagedon? Pu,pu!
Jaril Jaril 12:46 03.03.2014

Re: Vrapci

istopolci najglasniji...

Coviax,

жао ми је што се осећаш угрожено на овом свету. Делимо тај осећај. Ако те занима разлог зашто су истополци гласни (ако се сложимо да заиста јесу), то је зато што смо уморни. Уморни од осећаја да морамо да будемо дупло бољи да бисмо били једнаки. Ја сам уморан.
coviax coviax 20:44 03.03.2014

Re: Vrapci

Jaril
istopolci najglasniji...

Coviax,

жао ми је што се осећаш угрожено на овом свету. Делимо тај осећај. Ако те занима разлог зашто су истополци гласни (ако се сложимо да заиста јесу), то је зато што смо уморни. Уморни од осећаја да морамо да будемо дупло бољи да бисмо били једнаки. Ја сам уморан.

Nisi me razumeo jer se nisam ni potrudio...A stvari zovem pravim imenom-ne treba mi latinski ili engleski...
Prvo:nisam homofob-ovo što sam pisao je pomalo praktična filozofija!
Nisam se ja izjasnio ni za ni protiv...Hej! Priroda je to-ko sam ja da menjam
prirodne zakone ili udaram na njih?!
Tako da,drugo:za mene je to prirodni pokazatelj,poput umenja ptica selica da lete na jug i posle,s proleća,na sever-pokazatelj da će i naše livade manje roditi,da će biti kriza-KRIZURINA i da mi to loše sve deluje...
Čak ste korisni kao znaci upozorenja!
verauskokovic verauskokovic 08:38 03.03.2014

....

Odličan blog! Uvek s poentom!
Jaril Jaril 12:48 03.03.2014

Re: ....

Odličan blog! Uvek s poentom!

Хвала на похвали.
tasadebeli tasadebeli 08:48 03.03.2014

Зуби

Нисам баш љубитељ братстава...

Ни рагби братстава нити било којих других... Чак ни манастирских... Рзмишљам нешто, када бих се којим случајем и замонашио, вероватно бих био такозвани монах самац, а не општежитељ.

Више сам степски вук него неко чопоративно биће...

Али могу да разумем сасвим овај Алфијев случај. Поготово откако сам видео како изгледа национална рагби репрезентација Велса док пева химну:




Пази, мртва трка између играча и публике ко има више зуба у глави...

Па се онда нешто мислим, да није тај спорт који је Алфи изабрао био неко подсвесно кажњавање сопственог тела... Не знам.

Исто тако, питам се и да није тај Алфијев избор мачо средине био и нека врста мимикрије од самог почетка. Мимикрије и пред другима и пред самим собом. Као и код неких у публици који се одушевљавају оваквим масовним мачо трансом... Не знам ни то.

У сваком случају, јесте необично да у једној таквој средини, породичној, друштвеној, спортској,... један такав човек као Алфи буде толико усредсређен на своја сопствена осећања... Некако ми не иде једно са другим... Осећајни рагбиста... Хммм


Како год било да било, у једно сам сигуран, Јариле. А то је да су секс и сексуална оријентација у овом свету у којем живимо прецењени. Због тога онда и дође до:

Када је позвао новине и дао им своју изјаву, медији су експлодирали. Опсели су све људе из његовог окружења



Зар не би све то било много безболније и за Алфија и за многе друге када се томе не би придавала толика важност, када ми не бисмо живели у том лажном свету у којем су нас неки назови научници убедили да је секс (и са њим сексуална оријентација) најважнији у животу једне особе? Важнији и од љубави?

(EDIT: Зато и дођосмо сада у 21. веку, захваљујући искључиво материјалној оријентацији савременог човечанства која је почела још у 19. веку, до става да љубав није ништа друго до нека хемија, размена флуида шта ли већ, а да живот и не треба да буде ништа друго до непрекидна потрага, сулуда трка за наслађивањима док не умремо.

Мислим, нека верује у то ко год хоће, ја нећу... Зато што ми такво веровање само чини живот сиромашнијим.)

Мислим да људи и жене носе у себи неке много важније особине које их чине људима и женама од сексуалних опредељења. Добрим или лошим људима и женама, свеједно...

Зашто читава та прича око нечијег сексуалног опредељења и сексуалног живота не би могла да изгледа као у старој Грчкој?

Рекао бих, по ономе што знамо, да је, примера ради, војсци Александра Македонског било потпуно свеједно с ким њихов војсковођа одлази у кревет. Било је много важније то што побеђују на бојном пољу и у један дивљи и нецивилизовани свет доносе вредности своје културе... Зато вероватно стари Грци никада нису ни били у недоумици треба ли слушати речи једног Аристотела или ићи у бој за једним Александром Македонским или да прво размисле којег су они сексуалног опредељења, па ће се онда одлучити шта да раде.

И због тога и мислим да је и једном Аристотелу и једном Александру Македонском у таквом свету било много, много лакше да буду оно што су били - људи.

Због свега овога и мислим да је Теткино у праву када каже:

ovaj će verovatno lepe pare da uzme na ekranizaciju svoje biografije.


Укратко, Јариле, овај наш савремени свет би био много бољи када бисмо прихватили просту чињеницу да љубав (и секс) на овом свету постоје да би се људи радовали и уживали у томе, а не да би патили и мучили сами себе.


EDIT: Било би добро и када бисмо забранили медијима да се баве нашим личним животима, као нека фрау Габријела из Поп Ћире и поп Спире, макар ми били и познате личности.

Зато је за мене Алфи само врхунси спортиста јер то је оно што би требало да буде битно медијима. А да ли је Алфи хомосексуалац или није, то је његова лична ствар, а не ствар медијске галаме.

Тужно је што у овом нашем савременом свету таблоиди имају толику прођу код људи јер ту тек видимо колико људи око нас води испразне сопствене животе, а своје сопствене животне празнине надомештају појединостима из туђих живота подижући тако таблоидима тираж.


Dr M Dr M 11:20 03.03.2014

Re: Зуби

питам се и да није тај Алфијев избор мачо средине био и нека врста мимикрије од самог почетка. Мимикрије и пред другима и пред самим собом. Као и код неких у публици који се одушевљавају оваквим масовним мачо трансом...


Meni taj mačo ragbi uvek zrači izrazitom homoseksualnošću.

Za drugi, isto tako grub sport, hokej, nemam takav osećaj.

Uopšte, svako paradiranje mačizmom mi izaziva podozrenje da je u pitanju gej mimikrija.


larisa_bg larisa_bg 11:24 03.03.2014

Re: Зуби

Dr M

Meni taj mačo ragbi uvek zrači izrazitom homoseksualnošću.



a je l' voliš da slušaš Lajzu Mineli?
Dr M Dr M 13:04 03.03.2014

Re: Зуби

larisa_bg
Dr M

Meni taj mačo ragbi uvek zrači izrazitom homoseksualnošću.



a je l' voliš da slušaš Lajzu Mineli?


Nije mi medju prvima na listi..

Volim da slušam Eltona.

Ja slušam muziku i baš me briga ko je a ko nije gej.Dok zbog toga ne dobije batine. Onda sam izrazito pro gej.

Generalno, smatram da je nepristojno da zavirujem u tudje krevete.
Bili Piton Bili Piton 13:18 03.03.2014

Re: Зуби

larisa_bg
Dr M

Meni taj mačo ragbi uvek zrači izrazitom homoseksualnošću.



a je l' voliš da slušaš Lajzu Mineli?


Ja volim da je slušam. I njenu majku, i Barbru Strajsend i Donu Samer i sve druge* za koje se smatra da ako voliš da ih slušaš onda mora da si gej i tačka.

Što je naravno totalna besmislica, budući da, ako sam se u nešto u životu uverio, to je sledeće - the biggest queens (in many respects) are actually some heterosexual males. And females

-----

*"sve druge" treba shvatiti labavo. Ne slušam Selin Dion i Jelenu Karleušu, to name but a few.
Jaril Jaril 13:35 03.03.2014

Re: Зуби

Тасо,
када видим твој коментар, увек се осећам још мотивисанијим. Хвала ти на томе.

Зар не би све то било много безболније и за Алфија и за многе друге када се томе не би придавала толика важност,

Герет је у својим интервјуима управо потенцирао ово што ти кажеш. Да је он рагбиста. А да је неважно то што је геј. Да је у медије иступио зато да проба да олакша клинцима који пролазе исто што и он. Да буде узор који он никада није имао.

Његов гест је за друштво важан да се на њему покаже да овим светом ходају здрави, уравнотежени људи који умеју да виде оно што је важно. Као што си и ти написао:
Мислим да људи и жене носе у себи неке много важније особине које их чине људима и женама од сексуалних опредељења.
Зашто читава та прича око нечијег сексуалног опредељења и сексуалног живота не би могла да изгледа као у старој Грчкој?
Зато је за мене Алфи само врхунси спортиста јер то је оно што би требало да буде битно медијима.

Делимо исту зачуђеност. Ја разумем да је хомофобија настала као културна реакција на опадање моћи старе Грчке, када је направљена мисатрибуција* да је (између осталих разлога) друштвена прихваћеност хомосексуалаца довела до њеног пада. Мене још више изненађује да је било потребно преко 2000 година да увидимо ту грешку.
И највише зачуђује да је данас потребно на овај, Алфијев начин бити присутан у медијима да би се та грешка истисла из шире културе и исправила.
љубав (и секс) на овом свету постоје да би се људи радовали и уживали у томе,





---
*може ли неко да ми помогне, која је српска реч за "misattribution"?
Bili Piton Bili Piton 13:43 03.03.2014

Re: Зуби


Attribution - pripisivanje. To attribute - pripisati. Misattribution, to misattribute - pogrešno pripisati (nekome ili nečemu).
niccolo niccolo 15:27 03.03.2014

Re: Зуби

Ја разумем да је хомофобија настала као културна реакција на опадање моћи старе Грчке, када је направљена мисатрибуција* да је (између осталих разлога) друштвена прихваћеност хомосексуалаца довела до њеног пада.

Hm, zar to nije vezano za pad Rima i hrišćanstvo? Za hrišćanstvo je po meni sasvim razumljivo da su bili protiv homoseksualizma, jer je hrišćanstvo (mislim na ono državno, kada su ga uveli kao jednu od religija u Rimu, a ne na ono slobodno pre toga) uvedeno da pre svega izjednači položaj vojnika hrišćana i da bude vojnička religija - ja recimo u mnogim hrišćanskim pravilima, baš vezanim za odnose, brak i slično prepoznajem vojne potrebe. Recimo, odobravanje homo veza slabi "borbenu gotovost". Dok je jurenje da se kampanja završi što pre da bi se što pre vratio ženi jača. Ili zabrana razvoda služi pasiviziranju stanovništva, vezivanju za zemlju, što opet znači stabilan boj vojnika za pohode - s jedne strane im zabraniš da napuštaju zemlju, s druge strane im onemogućiš da se razvode - ljudi se rode, ožene/udaju i žive tu pasivno do smrti, uz ratovanje s vremena na vreme kad vlast kaže...
tasadebeli tasadebeli 16:12 03.03.2014

Re: Зуби

Dr M
Generalno, smatram da je nepristojno da zavirujem u tudje krevete.






Да! Баш тако! Права реч за оно што и ја мислим!
docsumann docsumann 16:24 03.03.2014

Re: Зуби

Meni taj mačo ragbi uvek zrači izrazitom homoseksualnošću.


spartanci i ti flešovi

mislim da mi to samo projektujemo naše predrasude o gejevim, sad da l' na baletanima, da l' na ragbistima, to ovisi o ličnim afinitetima

docsumann docsumann 16:25 03.03.2014

Re: Зуби

tasadebeli
Dr M
Generalno, smatram da je nepristojno da zavirujem u tudje krevete.


Да! Баш тако! Права реч за оно што и ја мислим!


čemu onda služi ključaonica? (smajli sa piratskim povezom preko oka)
nurudin nurudin 18:31 03.03.2014

Re: Зуби

Зашто читава та прича око нечијег сексуалног опредељења и сексуалног живота не би могла да изгледа као у старој Грчкој?

Рекао бих, по ономе што знамо, да је, примера ради, војсци Александра Македонског било потпуно свеједно с ким њихов војсковођа одлази у кревет. Било је много важније то што побеђују на бојном пољу и у један дивљи и нецивилизовани свет доносе вредности своје културе... Зато вероватно стари Грци никада нису ни били у недоумици треба ли слушати речи једног Аристотела или ићи у бој за једним Александром Македонским или да прво размисле којег су они сексуалног опредељења, па ће се онда одлучити шта да раде.




Ух, добро је, таман сам помислио да сам једини који је учитао да је блог и превише акценовао сексуалност. Јесте битна, ал' баш тоЛко.

Јариле, иако са радошћу читам твоје блогове, овог пута је поента некако склизнула (знам да ти то није била намера, али ми се чини да је тако).

Да не склизнем и ја, боље би било да се сагласим са Тасомдебелим, лепо је он то рекао.
Што се секса тиче, да парафразирам Теслу: или мнооого секса, или нимало секса, средина води ка простој репродукцији. Не знам шта би данас Тесла рекао, али мени се чини да је секса и превише (условно речено). И политике, морам да додам.

Ајде мало да питамо људе које су духовне оријентације? То ме заиста занима.
(Па са већином људи живимо, а не сексамо се, и не правимо политичке партије).

Јован Ћирилов, на инсистирање ЈК, једном приликом рече: Госпођо, немојте Ви да говорите која је моја оријентација, кад ни ја сам не знам.
Зашто морамо да се сврставамо? Чему оријентација, или дезоријентација? Једноставно, мислим да свако груписање гуши, па и оно по сексуалноj основи, спутава човека -- и, да се опет сагласим са Тасомдебелим, свако братство.

Знам да ме Јарил неће погрешно схватити, и за крај коментар са БУКЕ:

Umene ženin brat voli to… Al dobar čovek, naš, nije sad on k’o žena peder, nego to voli i jebga.


Jaril Jaril 21:01 03.03.2014

Re: Зуби

Ајде мало да питамо људе које су духовне оријентације?

Дај понуђене одговоре.
zemljanin zemljanin 21:04 03.03.2014

Re: Зуби

Рекао бих, по ономе што знамо, да је, примера ради, војсци Александра Македонског било потпуно свеједно с ким њихов војсковођа одлази у кревет. Било је много важније то што побеђују на бојном пољу и у један дивљи и нецивилизовани свет доносе вредности своје културе...


vojska ide u pohode (u tom periodu) da opljačka, pohebe i porobi ... kad pogledamo koga je to Aleksandar pobeđivao, teško mi je da se složim sa odrednicom "divlji i necivilizovani" ... a donošenje kulture je zgodna floskula opravdavanja ... tako da nisam baš siguran "šta je pisac želeo da kaže"
arcins arcins 00:15 04.03.2014

Re: Зуби

niccolo
Ја разумем да је хомофобија настала као културна реакција на опадање моћи старе Грчке, када је направљена мисатрибуција* да је (између осталих разлога) друштвена прихваћеност хомосексуалаца довела до њеног пада.

Hm, zar to nije vezano za pad Rima i hrišćanstvo? Za hrišćanstvo je po meni sasvim razumljivo da su bili protiv homoseksualizma, jer je hrišćanstvo (mislim na ono državno, kada su ga uveli kao jednu od religija u Rimu, a ne na ono slobodno pre toga) uvedeno da pre svega izjednači položaj vojnika hrišćana i da bude vojnička religija - ja recimo u mnogim hrišćanskim pravilima, baš vezanim za odnose, brak i slično prepoznajem vojne potrebe. Recimo, odobravanje homo veza slabi "borbenu gotovost". Dok je jurenje da se kampanja završi što pre da bi se što pre vratio ženi jača. Ili zabrana razvoda služi pasiviziranju stanovništva, vezivanju za zemlju, što opet znači stabilan boj vojnika za pohode - s jedne strane im zabraniš da napuštaju zemlju, s druge strane im onemogućiš da se razvode - ljudi se rode, ožene/udaju i žive tu pasivno do smrti, uz ratovanje s vremena na vreme kad vlast kaže...



Aleksandar M., tokom svojih pohoda, je verovao da je bolje da razmenjuju energiju medju sobom, nego da je arce sa strane.
tasadebeli tasadebeli 01:30 04.03.2014

Re: Зуби

zemljanin
Рекао бих, по ономе што знамо, да је, примера ради, војсци Александра Македонског било потпуно свеједно с ким њихов војсковођа одлази у кревет. Било је много важније то што побеђују на бојном пољу и у један дивљи и нецивилизовани свет доносе вредности своје културе...


vojska ide u pohode (u tom periodu) da opljačka, pohebe i porobi ... kad pogledamo koga je to Aleksandar pobeđivao, teško mi je da se složim sa odrednicom "divlji i necivilizovani" ... a donošenje kulture je zgodna floskula opravdavanja ... tako da nisam baš siguran "šta je pisac želeo da kaže"


Да, сви војници и данас, као и онда, иду у походе пре свега да опљачкају, похебу и поробе.

Само, гледано из угла тадашњих старогрчких, прецизније старомакедонских, војника, и оних из фаланге и оних на коњима и оних са праћкама и луковима, они су у један нецивилизовани дивљи свет Азије и северне Африке доносили своју културу, уређење, цивилизацију...

Немој то да гледаш из нашег угла, Земљанине... Ми данас располажемо са много више информација о том свету и о овом нашем данашњем свету него што су они тада располагали информацијама...

И наравно да је "доношење културе" згодна флоскула оправдања која се користи хиљадама година!

Али постоји велика разлика између старих Грка или Римљана у оно време јер су они заиста веровали да варварима доносе бољи живот (што им се донекле и не може оспорити ако погледаш какав су утицај оставили иза себе, утицај који траје хиљадама година) и, рецимо, данашњих америчких или британских војника који врло добро знају да се данас не боре за "ширење демократских и цивилизацијских вредности", већ за пуко отимање ресурса ове планете, те самим тим, за интересе корпорација и профита.

Разлика између војника Александра Македонског и данашњег војника САД је као небо и земља. Једно је када заиста верујеш у нешто, а сасвим друго када своју пљачку свесно покриваш лицемерством.

Уосталом, после освајања Александра Македонског или старих Римљана човечанству је на употребу остала филозофија, драмска уметност, урбанизација, право, путеви, аквадукти (од којих неки и данас функционишу) итд.

А шта ће човечанству остати на употребу када и ова наша савремена освајачка империја дође до свог краја (јер до тога мора доћи, тако нас учи историја и тако је до сада било са свим империјама)?

Мекдоналдс? Кока-кола?

Хоћу рећи, Земљанине, не можеш на тадашњи свет Старог века гледати очима човека 21. века. Онда се извлаче неки погрешни закључци.


Јариле, пардонирај на тролу...

niccolo

Recimo, odobravanje homo veza slabi "borbenu gotovost".


А са друге стране, кажу упућени историчари да су у спартанској фаланги (рецимо оној у Термопилској бици) љубавници обично стајали један до другог. Зашто? Па зато што су били спремни и да жртвују себе да би спасли живот свог љубавника.

Хебига, овај свет је пун нелогичности...
zemljanin zemljanin 01:50 04.03.2014

Re: Зуби

tasadebeli

tako napisano i može da prođe ali opet se nikako ne bih složio da su poraženi u Aleksandrovim ratovima, na bilo koji način bili nekulturni narodi ili bez civilizacijskih dostignuća ... šta je neki vojnik o tome mislio - verovatno upravo to što si ti napisao ... i nacistički vojnici su izjavljivali da su oni zaista verovali da su Jevrejei, Rusi i ostali - niža rasa ... ipak to ne znači da je to istina ... sa druge strane, neosporno je inženjersko, tehnološko preimućstvo Nemaca i njihov uticaj na tadašnji način ratovanja ...

Sve u svemu, razumem tvoju poentu mada se ne slažemo oko načina njenog prezentovanja i primera ...
Jaril Jaril 01:50 04.03.2014

Re: Зуби

Hm, zar to nije vezano za pad Rima i hrišćanstvo?

Могуће је. Колико се ја сећам, а могуће је да се погрешно сећам, читао сам записе неког историчара који је обилазио градове старе Грчке. Међутим, заборавио сам прецизније податке о извору. Тако да, можда и грешим.
tasadebeli tasadebeli 02:31 04.03.2014

Re: Зуби

zemljanin
tasadebeli

tako napisano i može da prođe ali opet se nikako ne bih složio da su poraženi u Aleksandrovim ratovima, na bilo koji način bili nekulturni narodi ili bez civilizacijskih dostignuća ... šta je neki vojnik o tome mislio - verovatno upravo to što si ti napisao ... i nacistički vojnici su izjavljivali da su oni zaista verovali da su Jevrejei, Rusi i ostali - niža rasa ... ipak to ne znači da je to istina ... sa druge strane, neosporno je inženjersko, tehnološko preimućstvo Nemaca i njihov uticaj na tadašnji način ratovanja ...

Sve u svemu, razumem tvoju poentu mada se ne slažemo oko načina njenog prezentovanja i primera ...



И ја мислим да мо се разумели...

Мада ово о чему смо ти и ја писали не дотиче Јарилову тему...

Битно је да су ти старомакедонски/грчки војници ишли за Александром не питајући се да ли је њихов војсковођа хомосексуалац или није. То им је било небитно.

За разлику од ових данас који, како то лепо рече Доксуман, воле да вире кроз туђе кључаонице...
zemljanin zemljanin 02:39 04.03.2014

Re: Зуби

tasadebeli

За разлику од ових данас који, како то лепо рече Доксуман, воле да вире кроз туђе кључаонице...


Ma to ovi bez interneta ... danas se koriste web kamere
Jaril Jaril 08:43 04.03.2014

Re: Зуби

danas se koriste web kamere

zemljanin zemljanin 21:03 04.03.2014

Re: Зуби

Jaril
danas se koriste web kamere


pa da, kamere i mikrofoni se hakuju samo tako ... posle bude "vidi ista soba kao naša a i ova/ovaj pljunuti(a) ja"
8c_competizione 8c_competizione 22:51 04.03.2014

Re: Зуби

Па се онда нешто мислим, да није тај спорт који је Алфи изабрао био неко подсвесно кажњавање сопственог тела... Не знам.


Taso (a i ostali) ako nadjete, procitajte obavezno knjigu Sucking Sherbet Lemons od Michael-a Carson-a

mnogo se toga da nauciti
larisa_bg larisa_bg 10:58 03.03.2014

A Mara?

E bre Jarile. Mara Šerifović se ovih dana polomi da, svojim autovanjem, doprinese osvešćivanju patrijarhalne Srpčadi, ali ja nešto ne primećujem da ju je gej zajednica uzela u zaštitu ili makar pohvalila i podržala. Je l' čitaš nekad komentare po Kuriru povodom njenog dokumentarca i biografije? Mislim, svaka čast nekom tamo ragbisti, ali ja očekujem da napišeš ovakav pohvalni tekst i o Mari. Em je žensko, em ima m*da da izdrži strašan odijum. Em je jedina osoba iz tog javnog, medijskog sveta koja je priznala da je gej. I niko da je pohvali. Meni je to čudno, tužno i nesolidarno...
looping looping 11:47 03.03.2014

Re: A Mara?

larisa_bg
E bre Jarile. Mara Šerifović se ovih dana polomi da, svojim autovanjem, doprinese osvešćivanju patrijarhalne Srpčadi, ali ja nešto ne primećujem da ju je gej zajednica uzela u zaštitu ili makar pohvalila i podržala. Je l' čitaš nekad komentare po Kuriru povodom njenog dokumentarca i biografije? Mislim, svaka čast nekom tamo ragbisti, ali ja očekujem da napišeš ovakav pohvalni tekst i o Mari. Em je žensko, em ima m*da da izdrži strašan odijum. Em je jedina osoba iz tog javnog, medijskog sveta koja je priznala da je gej. I niko da je pohvali. Meni je to čudno, tužno i nesolidarno...

Čekaj, jel' ova slika podsmevanje Mariji Šerifović ili je to ozbiljno?
Jaril Jaril 13:01 03.03.2014

Re: A Mara?

Meni je to čudno, tužno i nesolidarno...

У праву си...

Оставио сам да се са Маријијом причом упознам тек пошто прође сва хистерија. У мом животу је бивало превише хистерије и када се задесим у њој то ми потпуно заглуне уши, дезорјентише и избаци из равнотеже. То, што постане тешко, наравно није оправдање да се склоне сопствена леђа онда када су другима потребна.

Хвала ти што си ми указала на грешку коју правим.
Bili Piton Bili Piton 14:03 03.03.2014

Re: A Mara?

Jaril
Meni je to čudno, tužno i nesolidarno...

У праву си...

Оставио сам да се са Маријијом причом упознам тек пошто прође сва хистерија


Pa nema šta da se upozna. Poricala je da je gej godinama (i to s priličnim žarom, ako sam dobro upamtio) dok se u jednom trenutku nije presaldumila. Opšte mesto.

Zašto je do sada poricala - pa, razlozi mogu biti brojni. Recimo, nije bila sasvim sigurna pošto su je pored žena privlačili i muškarci, na primer. Ili, plašila se da će se to loše odraziti na njenu popularnost. Ili, nije to sebi (i još mnogo gore, svojoj neposrednoj okolini) mogla ili htela da prizna. Ili se strastveno zaljubila u neku ženu koja joj je tu ljubav uzvratila pa se oseća dovoljno samouvereno da se otkrije i baš ju je briga da se dalje skriva. Mogući su i motivi nižeg reda - utvrdila je da je sada pravi trenutak da svoje autovanje unovči ovako ili onako. U svakom slučaju, mislim da je dobro da se otkrila (bolje ikad nego nikad), u smislu elementarnog ljudskog poštenja i ličnog duševnog mira. Jedino što će joj sad sve biti mnogo teže - jer, kako je Jaril gore sasvim ispravno primetio, kad si gej (i to ne želiš da kriješ) moraš biti dvaput bolji da bi na kraju ispao jednak s drugima.

Jaril Jaril 20:59 03.03.2014

Re: A Mara?

ličnog duševnog mira

Откривање своје сексуалности носи тај осећај "скидања терета са леђа" и мислим да је то најважнији разлог због кога је отвореност потребна.
stefan.hauzer stefan.hauzer 11:39 03.03.2014

.

uh
,igrao sam jednom ragbi,aliii
sam se onda
(kao pravi pussies)
prebacio na komfornost zastite u americkom fudbalu

:)))

Jaril Jaril 12:15 03.03.2014

Re: .

prebacio na komfornost zastite u americkom fudbalu

Нема везе, примићемо те у друштво.

Шалим се. Никад нисам играо рагби. Немам паре за зубе.
pticarka pticarka 17:48 03.03.2014

orden za zenu

Lepo je sto Geret vise ne zivi u lazi i jos je lepse sto ce on sada dati prostor za normalan zivot mladima koji prolaze kroz isto.
Nadam se ipak da ce se potruditi ili mu je bar zao sto je u zivotu kroz patnju provukao i svoju zenu. Meni je ona heroj ove price. Neko ko je bio varan i nevoljen (jer nije je voleo kako svog supruznika treba da volis, potpuno i duhom i telom) i neko ko je presao preko svojih izgubljenih godina i neuzvracenih osecanja da bi ga jos jednom podrzao zasluzuje orden. I pravu ljubav...
mirelarado mirelarado 20:51 03.03.2014

Re: orden za zenu

Neko ko je bio varan i nevoljen (jer nije je voleo kako svog supruznika treba da volis, potpuno i duhom i telom)


Руку на срце, такав однос међу животним партнерима веома је редак. Превише је и хетеросексуалних парова где је бар један партнер невољен и где та заједница опстаје из сасвим других разлога и заснива се на лажи.
Jaril Jaril 21:07 03.03.2014

Re: orden za zenu

ili mu je bar zao sto je u zivotu kroz patnju provukao i svoju zenu.

У интервјуима које је давао, Томас је стално наглашавао колико му је криво што је тако нешто приредио својој жени коју јесте волео, али само духом, колику кривицу је осећао што је вара, иако ју је варао само телом, и колико је све време мислио да јој одузима године живота која је могла да проведе и уложи у неког другог. И из његових речи се могло схватити да је његова жена управо ово како је ти видиш: херој.
neko ko je presao preko svojih izgubljenih godina i neuzvracenih osecanja da bi ga jos jednom podrzao zasluzuje orden.

Апсолутно.
zemljanin zemljanin 21:14 03.03.2014

Re: orden za zenu

Jaril
ili mu je bar zao sto je u zivotu kroz patnju provukao i svoju zenu.

У интервјуима које је давао, Томас је стално наглашавао колико му је криво што је тако нешто приредио својој жени коју јесте волео, али само духом, колику кривицу је осећао што је вара, иако ју је варао само телом, и колико је све време мислио да јој одузима године живота која је могла да проведе и уложи у неког другог. И из његових речи се могло схватити да је његова жена управо ово како је ти видиш: херој.
neko ko je presao preko svojih izgubljenih godina i neuzvracenih osecanja da bi ga jos jednom podrzao zasluzuje orden.

Апсолутно.

Na stranu poenta bloga ali ovo metafizičko opstruiranje realnog je preterano ... situacija je vrlo jasna šta je tu ko kome ... nemojmo preterivati
tetkino tetkino 21:41 03.03.2014

Re: orden za zenu

Ti nekog voliš i poštuješ, ali ga varaš sa likom iz bara koga vidiš jednom pre toga.

Na stranu sve ostalo, ali nezaštićeni sex sa potpunim strancima - ta žena je sretna što iz tog braka nije izašla sa trajnom uspomenom u vidu genitalnog herpesa, sifilisa, gonoreje, side...

Ja tebe volim, ali i svoj i tvoj život stavljam na kocku zarad ...?

Da bi se on osetio ispunjenim, ostvarenim, celim...

Taj nivo sebičnosti me ostavlja bez daha...
I još pride, da ti imaš obraza da to opravdavaš nekom svojom "neshvaćenošću" i "neprilagođenošću"...
E samo zato se treba boriti protiv homofobije.
Da ovakvi mekušci nemaju ni mrvu izgovora za svoj sebičluk.

I čisto da se zna isto mislim i o onim koji varaju sa suprotnim polom.

Slabići vazda nadju neki izgovor, jaki ljudi nadju rešenje.

nurudin nurudin 23:17 03.03.2014

Re: orden za zenu

Ti nekog voliš i poštuješ, ali ga varaš sa likom iz bara koga vidiš jednom pre toga.


Јаоооо, јаоооо, јаооо...

Што не читате пажљиво блог? Видели су се два пута!
Jaril Jaril 23:49 03.03.2014

Re: orden za zenu

ali nezaštićeni sex sa potpunim strancima

Незаштићени секс и са нестранцима уме да буде хорор, а камоли са странцима. Међутим, Герет истиче да је увек имао сигуран секс.
tetkino tetkino 09:16 04.03.2014

Re: orden za zenu

Aha
i onda je mrmot zamotao čokoladu...

Takva vrsta susreta (bez obzira na pol/ove učesnika) je u 90% rizična.
To, valjda, pojačava uzbuđenje dok traje susret.
A nakon toga pojačava kajanje - u fazonu: "dal sam nešto zakačio, ma nek i jesam, kad sam prokleti peder (hoštapler, varalica) ..."

Al takve stvari nisu dobre za marketing, za imidž, za honorar.
Toga neće biti u filmu.

Tako da evo povlačim gore navedeno, lik je kreten, jer je 6-8 godina varao i bespotrebno zavlačio ženu, koju navodno voli i koju je dobrovoljno oženio, jer nije imao petlju da sebi na vreme prizna da ga žene ne privlače.
Ali nije kriv za ugrožavanje njenog zdravlja, zato što je pri tim vambračnim susretima koristio zaštitu.

Njoj želim nekog rasnog muškarca da je nauči šta zanači biti voljena, zadovoljena žena, a on će se već snaći.
riply riply 13:26 04.03.2014

Re: orden za zenu

ona je i bila i jeste voljena, nema to veze sa privlacnoscu koja dodje i prodje...tesko da ce je "rasni muskarac nauciti sta znaci biti voljena"...nema ljubavi i voljenja bez samovoljenja i ravnopravnog partnerskog odnosa.
Ovo sto ti nudis je klasicni patrijarhalni recept.
A i kad postoji preljuba u vezi zar razocaranje nije sustinski isto bez obzira da li je preljuba sa muskarcem ili zenom? Sujeta je jednako povrjedjena i vapi zasto ne JAAAA nego neko/a drugi/a
tetkino tetkino 14:45 04.03.2014

Re: orden za zenu

Коначно је могао да престане са поприлично изверзираном глумом. Постао је мајстор маскирања и умео је да савршено одглуми стрејт мушкарца.


Poenta je u ovome. Da bi prikrio "manu" čovek je izgradio paralelnu ličnost.
Nije ni čudo što je osećao toliki pritisak.

Kad igra prestane i maske padnu, mnogi se naljute i okrenu leđa glumcu.
Ali to nije zato što im smeta ta njegova "mana", nego zato što im je teško da prihvate da je neko sa kim su oni delili sebe, svoje tajne i poverenje, celo vreme igrao neku svoju igru.
Onda se okolina zapita: "Ako si mogao tako dobro da lažeš o toj jednoj stvari koju priznaješ, za koliko si još stvari lagao. Ko si u stvari ti?"

I onda se "igrač" nadje sam i napušten, navodno zbog toga što ga okolina ne razume, ne prihvata onakvog kakav je.
A onoliko su ga voleli "onakvog"
Da su ga kojim slučajem svi odbacili, autor teksta bi prvi potrčao da kaže da je to zato što je "gay", a ne zato što je sve lagao tolike godine.

Svaka prevara u vezi boli. Bez obzira ko je i sa kim učini.

Ali reći da njeno samopuzdanje svih tih godina nije bilo poljuljano, prostom činjenicom da je njen "mačo" muškarac ne nalazi privlačnom je naivna. Naravno da postoje razne veze i razne vrste ljubavi, ali kad se udaš za nekog u koga si zaljubljen od srednje - malo dobrog sexa i obostrane privlačnosti je za očekivanje.

Ženi je važno da se ona pored svog muškarca oseća i voljenom i željenom. Dobar sex nikom nije naškodio.
Tako da ne mislim da je "patrijarhalno" očekivati da te muškarac voli, poštuje i želi u isto vreme.
Jaril Jaril 14:49 04.03.2014

Re: orden za zenu

autor teksta bi prvi potrčao

Ово ме је жацнуло. Нефер је да будем осуђен за понашање које се није догодило у ситуацији која се није догодила.
pticarka pticarka 17:34 04.03.2014

Re: orden za zenu

Redak, ali vredan traganja. U svaki odnos mora da se ulaze da bi opstao. I mora da mu se covek posveti potpuno i bez zadrske. Samo takav odnos vredi zato bolje preseci odnos koji ne valja i biti akutno mizeran dok se ne presaberes nego ziveti polu-zivot hronicno jer se cini da je lakse.
U ovom slucaju nazalost oni su od pocetka imali polu-zivot bez sanse da se to ispravi samo je on to znao, a ona nije...

Edit: Ovo je odgovor za Mirelarado (gore), oprostite nisam citirala.
pticarka pticarka 17:43 04.03.2014

Re: orden za zenu

riply
ona je i bila i jeste voljena, nema to veze sa privlacnoscu koja dodje i prodje...tesko da ce je "rasni muskarac nauciti sta znaci biti voljena"...nema ljubavi i voljenja bez samovoljenja i ravnopravnog partnerskog odnosa.



A i kad postoji preljuba u vezi zar razocaranje nije sustinski isto bez obzira da li je preljuba sa muskarcem ili zenom? Sujeta je jednako povrjedjena i vapi zasto ne JAAAA nego neko/a drugi/a


Pa bila je voljena vise kao neki drugar nego kao partner. Priznacete da je bolje biti i voljen i duhovno i telesno. I taj rasni muskarac bi trebalo da ispunjava oba uslova, strast i ravnopravan odnos.

Razocaranje je svakako porazavajuce, ali u slucaju kad vas muz prevari sa muskarcem onda ne samo da ste prevareni nego shvatate da nikad i niste imali neke sanse u tom vasem braku tj. on vas nikad nije smatrao privlacnom
mirelarado mirelarado 01:32 05.03.2014

Re: orden za zenu

pticarka
Redak, ali vredan traganja. U svaki odnos mora da se ulaze da bi opstao. I mora da mu se covek posveti potpuno i bez zadrske. Samo takav odnos vredi zato bolje preseci odnos koji ne valja i biti akutno mizeran dok se ne presaberes nego ziveti polu-zivot hronicno jer se cini da je lakse.
U ovom slucaju nazalost oni su od pocetka imali polu-zivot bez sanse da se to ispravi samo je on to znao, a ona nije...

Edit: Ovo je odgovor za Mirelarado (gore), oprostite nisam citirala.


Сагласна сам ја с тим, Птичарка, али одбијам да судим о начину живота других људи на основу тога шта ја бих или не бих чинила. Некако ми наметање властитих начела другима, у том погледу, личи на оно виркање кроз кључаоницу.
8c_competizione 8c_competizione 22:56 04.03.2014

pohvala za blog ...

.. i Geret-ovu odluku da pocne da zivi zivot punim plucima, bez lazi. Ok, mozda je kasno i nekog je povredio usput, ali siguran sam da je i sam bio dosta puta povredjivan cuvsi sta se misli o takvima.
Jaril Jaril 10:34 06.03.2014

Re: pohvala za blog ...

Хвала за похвалу.
larisa_bg larisa_bg 18:15 05.03.2014

pokušavam da nagađam

Kako li se sad oseća Jaril?
Napisao čovek blog o (mislio je) jednom namučenom čoveku koji se odvažio da izađe na put istine i pravde.
Međutim blog se nekako izmigoljio i postao neka moralistička rasprava o ženi dotičnog ragbiste, uz amatarske psihoanalitičke teorije o tome kako je narečeni ragbista kroz mačo sport prikrivao svoje homoseksualne blablabla...

Nego, da vam kažem nešto: tih prevara, bračnih, njih ima na sve strane, nevezano za to da li je prevara gej ili strejt.
Šta mislite, šta je gore za ženu: da je muž prevari sa muškarcem ili sa nekom drugom ženom (najčešće malo mlađom, i malo lepšom)?

Nekako mislim, bilo bi mi čudnije da me prevari s muškarcem, bila bih u fazonu, gde su mi oči bile, ali opet, znala bih da to zbog čega me je prevario ja i onako nemam i ne mogu da mu ponudim. A da me prevari sa drugom ženom, čini mi se da bi sve to bilo bolnije. Nemam pojma, ja sve to onako teorijski.

U stvari sam 'tela da kažem: ijao ala morališeteeeee... Sve se plašim svi ste verni. Ajde bre.
tasadebeli tasadebeli 20:43 05.03.2014

Re: pokušavam da nagađam

larisa_bg

U stvari sam 'tela da kažem: ijao ala morališeteeeee... Sve se plašim svi ste verni. Ajde bre.



Лариса, ти си жена мог живота коју тако дуго, дуго тражим!!!


larisa_bg larisa_bg 23:23 05.03.2014

Re: pokušavam da nagađam

tasadebeli

Лариса, ти си жена мог живота коју тако дуго, дуго тражим!!!


ju!
Jaril Jaril 10:02 06.03.2014

Re: pokušavam da nagađam

Kako li se sad oseća Jaril?

Желиш дуг или кратак одговор?
larisa_bg larisa_bg 17:18 06.03.2014

Re: pokušavam da nagađam

Jaril
Kako li se sad oseća Jaril?

Желиш дуг или кратак одговор?


kakav tebi najviše prija
Jaril Jaril 20:42 07.03.2014

Re: pokušavam da nagađam

larisa_bg
Jaril
Kako li se sad oseća Jaril?

Желиш дуг или кратак одговор?

kakav tebi najviše prija

Овакве ситуације јесу сложене. Стања кроз која је његова жена пролазила су сигурно тешка и потребно је о њима причати. Грубо оптуживање Томаса је, чини ми се, претерарно јер кад се човек формира одбацивањем себе, онда се то јако тешко избацује из система. Некима је потребно много више времена, а да чак и нису у таквом окружењу које то отежава.

Око избора окружења... можда је оно што је поменуто, али мени се чини да је то више питање мушког идентитета и поштовања традиције, односно дечачко/мушко уклапање у рагбијем набијено окружење. Слично као што је фудбал код нас.

Е сад, како се ја осећам... Па ја некако текстове могу само да понудим, шта ће блогери са њима да ураде... а знамо да могу свашта да ураде.

Тако да, има један ментални кунг фу који сам давно још усвојио (у другом контексту), пајз сад: ако се коментари надовежу на ствари које су у тексту постављене као споредне, онда то значи да је главна тема добро обрађена и затворена. И то је похвала тексту.
larisa_bg larisa_bg 19:39 09.03.2014

Re: pokušavam da nagađam

Jaril
има један ментални кунг фу који сам давно још усвојио (у другом контексту), пајз сад: ако се коментари надовежу на ствари које су у тексту постављене као споредне, онда то значи да је главна тема добро обрађена и затворена. И то је похвала тексту.


vrrrrrlo zanimljiva teorija!

zapamtiću ovo i razmisliti o tome, ne samo u kontekstu bloga...

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana