Politika

Ja ne odustajem

Saša Radulović RSS / 05.03.2014. u 00:32

Dok ne ukinemo partijsko zapošljavanje i ne skinemo partijske kadrove sa kupljenim diplomama sa leđa poreskih obveznika. Dok ne ukinemo tajne štetne ugovore pisane u kabinetu. Dok ne uvedemo univerzalnu socijalnu zaštitu i zdravstvenu zaštitu za sve. Dok ne smanjimo namete na rad. Dok ne ukinemo medijski mrak i kabinetsko blato u tabloidima koje manipuliše građanima Srbije. Dok zauvek ne razmontiramo parazitski sistem koji ubija Srbiju, a na čijem čelu se sada nalazi Aleksandar Vučić. Dosta je bilo!

 

Republička izborna komisija je danas potvrdila listu kandidata Dosta je bilo -Saša Radulović. Isto je uradila i Gradska izborna komisija. Želim da se zahvalim svim volonterima koji su nam pomogli i svim građanima koji su došli i potpisali našu listu. Pozitivna energija koju su svi doneli u kampanju i vera u naš cilj je zarazna.

Naša kandidatura je logičan nastavak politike koju sam promovisao vodeći Ministarstvo privrede.

Ja sam ušao u Vladu da uradim posao sređivanja privrede. Da sprovedem reforme na koje Srbija čeka duže od jedne decenije. Nisam odustao kad su nas saplitali u vladi u kojoj nije bilo političke volje za korenitim promenama. Aleksandar Vučić nas je zaustavio u započetom poslu. Zato za nastavak posla moramo da tražimo podršku direktno od građana koji jedini imaju volju, životni interes i interes naše dece za demontiranjem parazitskog sistema.


Cilj naše borbe je izgradnja uređenog društva u kome se vrednuje integritet i sposobnost a ne klimanje glavom, gde se živi od rada a ne od priviligija, gde je važno šta znaš a ne koga znaš, gde posledice trpe prevaranti a ne prevareni, gde se stide lažovi a ne oklevetani. Društvo koje poštuje ljudska prava, u kome je pravna sigurnost, sigurnost od svakog nasilja, a posebno nasilja države nad pojedincem. Humano društvo sa dobrim sistemom socijalne zaštite za sve svoje građane. Ali i društvo koje poštuje preduzetništvo i čija je privreda zasnovana na privatnoj inicijativi, tržištu, konkurenciji, kvalitetu i efikasnosti. Jedino takva privreda može svojim građanima da pruži kvalitet života i socijalni sistem zaštite koji dolikuje humanom društvu.


Kako konkretno do takvog uređenog društva?

Parazitski sistem se demontira i uređen sistem gradi korak po korak, zakon po zakon, instituciju po instituciju, u svim segmentima društva, kao što smo radili u ministarstvu privrede. Tada smo uspostavili punu transparentnost trošenja novca, zaustavili partijsko arčenje novca iz fondova, pljačku i rekete preko Siepe, privatizaciju Vršačkih vinograda, pripremili nove, zdrave mehanizme finansiranja privrede, počeli uvođenje reda u javna preduzeća i preduzeća u restrukutiranju preko ličnih karata, tražili red, rad, odgovornost i domaćinsko ponašanje.

Nama ne trebaju mesije i samovolja pojedinca. Treba nam vladavina prava, dobri zakoni i nezavisne institucije sistema koje ih sprovode.

Svim strankama su puna usta borbe protiv korupcije, a ni jednoj kada je na vlasti ne pada na pamet da uvede ključnu stvar: transparentnost. Svi ugovori koje potpisuje država moraju da budu javni. Sva trošenja javnih sredstava moraju da budu mesečno objavljlena tako da građani Srbije znaju kojim tačno pravnim i fizičkim licima ide njihov novac. I to ne samo za budžet, nego i za javna preduzeća, za univerzitete i obrazovne ustanove, kulturne ustanove, domove zdravlja. Za sve. Svi moraju da polažu račune građanima.

Svi se izjašnjavaju protiv partijskog zapošljavanja, a sve stranke gledaju kako da udome svoje kadrove u javni sektor. Kum diektor EMS-a, sin direktor Pošte, nesposobni partijski kadrovi direktori Železnica, Srbijagasa i RTB Bora. Otimaju se i za mesta u upravnim odborima ustanova kulture.

A privreda i radna mesta? Političari i država ne otvaraju radna mesta. Otvara ih privatni sektor i privrednici. Država stvara uslove za domaću privredu da dobro posluje, stvara novu vrednost i zapošljava. Jedino zdrav privredni rast dovodi do rasta životnog standarada.

Zapošljavanje u Srbiji je skupo. Moramo ukinuti selektivne subvencije za privilegovane i umesto njih smanjiti namete na rad za celu privredu. To je najbolja subvencija. Time ćemo ubiti sivu ekonomiju i crno tržište koji su 30% BDP-a.

Za ove promene nije potrebno mnogo vremena, ali je potrebna volja, znanje i podrška građana. Aleksandar Vučić nema ni kapacitet, ni znanje i ni želju da sprovede dubinske reforme. One mu nisu u interesu. Demontažom parazitskog sistema ne bi mogao više da hrani svoju partijsku mašineriju. Umesto istinskih reformi građanima nudi demagogiju, lažna obećanja, Feketić marketing i preptuum mobile ekonomiju tajnih ugovora i svih naših Etihada i Beograda na vodi. Dosta je bilo.


Mi smo od danas u kampanji. Mi nismo stranka. Mi nemamo partijski zaposlene članove u javnom sektoru koji sada rade na njihovim stranačkim kampanjama. Mi se oslanjamo na građane koji nas podržavaju. Na preko 10.000 ljudi koji su nam dali potpis za listu zato što veruju u našu iskrenost i ono za šta se borimo. I na njihove prijatelje, kolege i porodice. Očekujemo da oni koji su do sada bili sa nama što više razgovaraju sa ljudima iz svoje okoline o tome da na predstojećim izborima konačno postoji lista koja nosi iskrene i korenite reforme. Verujemo da se dobra vest najbolje prenosi od usta do usta. Da konačno treba glasati ZA, a ne PROTIV.


Trka u koju smo ušli je maraton, ne sprint. Zato danas obećavam svim biračima, bez obzira na ishod izbora, ko formira buduću vladu, i ko će od svih koji se utrkuju da se dodvore Aleksandru Vučiću učestvovati u njoj, mi ćemo već 17. marta nastaviti započetu borbu za demontažu parazitskog sistema. Borbu za transparentnost, protiv tajnih ugovora, za usvajanje četiri ključna reformska zakona koje smo pripremili u ministarstvu privrede i koji su uzdrmali poluge moći parazitskog sistema, za lične karte i red u javnim preduzećima, za smanjenje nameta na rad, za ukidanje nepotrebne birkoratije koja guši privredu.

Dosta je bilo parazitskog partijskog sistema i njegove burazerske ekonomije. Oni koštaju građane Srbije milijarde evra godišnje. Zbog njega građani Srbije žive sve lošije. Treba nam zdravo društvo.

Treba nam vaš glas da bi nastaviili započeti posao. Na izborima 16. marta glasajte ZA redni broj 15 - „Dosta je bilo - Saša Radulović".

 

 

www.dostajebilo.rs

Facebook grupa - Podrška reformama

https://twitter.com/SasaRadulovich

 



Komentari (291)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Vojislav Stojković Vojislav Stojković 00:34 05.03.2014

Ministre, sve je to lepo....

.. nego može li to malo kraće, bar ovde na blogu. Siti smo parola, proglasa i pamfleta.
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 09:38 05.03.2014

Re: Ministre, sve je to lepo....

jes vala, ovaj pasus u uskličnike i bolduj

Dok ne ukinemo partijsko zapošljavanje i ne skinemo partijske kadrove sa kupljenim diplomama sa leđa poreskih obveznika! Dok ne ukinemo tajne štetne ugovore pisane u kabinetu! Dok ne uvedemo univerzalnu socijalnu zaštitu i zdravstvenu zaštitu za sve! Dok ne smanjimo namete na rad! Dok ne ukinemo medijski mrak i kabinetsko blato u tabloidima koje manipuliše građanima Srbije! Dok zauvek ne razmontiramo parazitski sistem koji ubija Srbiju, a na čijem čelu se sada nalazi Aleksandar Vučić. Dosta je bilo!

kao Fića Mladenović da je pisao...
hoochie coochie man hoochie coochie man 00:53 05.03.2014

ban

Želim da se zahvalim svim volonterima koji su nam pomogli i svim građanima koji su došli i potpisali našu listu.


Samo da znaš da među njima ima i onih koje si banovao na blogu.
Banovao ih uz uvrede a oni posle toga potpisali i još se potrudili da još po nekog nagovore da potpišu.
Kralj Majmuna je jedan od tih koji razdvajaju ličnu sujetu od političkih stavova.

Ništa previše značajno al neka bude zapisano.
Hansel Hansel 00:56 05.03.2014

Re: ban

Kralj Majmuna je jedan od tih koji razdvajaju ličnu sujetu od političkih stavova.

Браво за Краља, уз напомену да је последњи пут био банован управо због наводне сујете.
hoochie coochie man hoochie coochie man 01:03 05.03.2014

Re: ban

Браво за Краља


I ja sam mu to rekao.
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 01:06 05.03.2014

Re: ban

Hansel
Браво за Краља,

Ama, Kralj je car, to ovde svi znamo, nažalost sem Radulovića.
charlie charlie 07:06 05.03.2014

Re: ban

Vojislav Stojković
Hansel
Браво за Краља,

Ama, Kralj je car, to ovde svi znamo, nažalost sem Radulovića.

Цар је већи чин од Краља !
highshalfbooze highshalfbooze 09:00 05.03.2014

Re: ban

Ama, Kralj je car, to ovde svi znamo, nažalost sem Radulovića.


Da, videh taj incident. Nespretno napisana i loše shvaćena poruka. Bilo bi lepo da se to ispravi.
hajkula1 hajkula1 21:24 06.03.2014

Re: ban

hoochie coochie man
Želim da se zahvalim svim volonterima koji su nam pomogli i svim građanima koji su došli i potpisali našu listu.


Samo da znaš da među njima ima i onih koje si banovao na blogu.
Banovao ih uz uvrede a oni posle toga potpisali i još se potrudili da još po nekog nagovore da potpišu.
Kralj Majmuna je jedan od tih koji razdvajaju ličnu sujetu od političkih stavova.

Ništa previše značajno al neka bude zapisano.



Šta ćeš, naš je.
blue92 blue92 00:56 05.03.2014

ne treba ni da citam


nekako mi dosta vec to sto broj 15 nije hteo / mogao sa njima


ako Njima nije dobar, onda je moguce dobar nama?




moj slogan za izbore je:

po delima im sudi / glasaj

fantomatsicna fantomatsicna 00:59 05.03.2014

Nedostaje..najvažnije

Molim da se ovo negde zapiše.Još samo kad bi hteo molim molim I preklinjem da obeća da će napraviti reformu u fondovima da SVAKO bolesno dete ima I dobije pravo na lećenje kod nas ili u inostranstvu kao I svu ostalu zdravstvenu pomoć koju roditelji zatraže.Od ovoga se onda ne može odbraniti kada stigne na vlast!
Saša reč imaš ti?
inco inco 04:20 05.03.2014

Re: Nedostaje..najvažnije

Pa ako se već zapisuje, i neko zbilja reši da tako šta upiše u svoj spisak lepih želja u narodu poznatiji kao 'program partije', da se uz to postavi i par pitanja predlagaču:

- Zašto samo dete? Po čemu je dete vrednije spašavanja od nekog 20/30/40/50-i-više godišnjaka? Samo zato što je dete? I je l' baš SVAKO, čak i ono za koje ne postoji nikakva šansa da preživi ili i ono koje je 'juče' iskopalo oko svom školskom drugu i ne oseća ni mrvicu kajanja?

- Pošto živimo u svetu u kome vladaju fizički zakoni kakvi vladaju te samim tim ne postoje nepresušni resursi - ako se reši ići na to, od kojih para to obezbediti? Molim konkretne predloge a ne fantamazgorije na relaciji uravnilovka - lopovi da vrate ukradeno.

- S tim u vezi, ako se ne ide na uravnilovku i slične budalaštine, i pošto para ima X a ako se stave na drugi tas SVA bolesna deca - od najobičnije prehlade, preko metastaziranih kancera do jedan-u-milion+ bolesti - za adekvatnu zdravstvenu zaštitu je potrebno Y novca, gde je Y sasvim sigurno značajno viši od X - kome treba odbiti zdravstvenu pomoć da bi se namirila ta plemenita misao o lečenju SVAKOG deteta? I koja deca od tih SVIH treba da ostanu bez zdravstvene zaštite da bi se, ironično, sprovela ideja o lečenju baš SVAKOG deteta. Prosto matematički gledano - ako lečenje jednog deteta sa posebno komplikovanim slučajem košta kao lečenje 1000 drugih, a kako je novac ograničen - je l' treba lečiti to dete pa čak i po cenu da drugih hiljadu ostane bez zdravstvene pomoći jer je u međuvremenu nestalo para?

Disclaimer: Nemam ništa protiv dece, naprotiv, ali imam itekako protiv onih koji svoju savest leče pozivom na nerazumnu i u postojećem univerzumu neutemeljivu 'humanost', pogotovo ako se pri tom pozivu uhvate za primarnu štaku patetike - decu. I ne zato što su to obično najveći licemeri koji će vam uz kaFućino pola sata objašnjavati svoju potrešenost oko patnji i muka dece, a između dva srka tog kaFućina umre dete od gladi koje je moglo dva dana da se hrani za cenu istog tog kaFućina - ma jok, na licemere sam navikao.

Problem je što takvi zaista misle da to može onako kako su oni u svom happy-happy-joy-joy svetu zamislili pa kad se nesrećnim slučajem nađu na poziciji odlučivanja spiči ih mesijanski kompleks i pokušaju da sprovedu to što su naumili. Kako je to neutemeljeno u realnosti to brzo krahira a najviše se obije o glavu baš onima za čiju su se dobrobit tako lavovski zalagali - privilegovani uvek imaju načina da izbegnu katastrofu koju donosi neko ko ne razume kako svet funkcioniše, tu uvek najebe sirotinja raja zarad čijeg se blagostanja 'mesija' i borio. Nemoj ih više braniti, brigom ćeš ih sa'raniti...
charlie charlie 07:10 05.03.2014

Re: Nedostaje..najvažnije

inco
Pa ako se već zapisuje, i neko zbilja reši da tako šta upiše u svoj spisak lepih želja u narodu poznatiji kao 'program partije', da se uz to postavi i par pitanja predlagaču:

- Zašto samo dete? Po čemu je dete vrednije spašavanja od nekog 20/30/40/50-i-više godišnjaka? Samo zato što je dete? I je l' baš SVAKO, čak i ono za koje ne postoji nikakva šansa da preživi ili i ono koje je 'juče' iskopalo oko svom školskom drugu i ne oseća ni mrvicu kajanja?

- Pošto živimo u svetu u kome vladaju fizički zakoni kakvi vladaju te samim tim ne postoje nepresušni resursi - ako se reši ići na to, od kojih para to obezbediti? Molim konkretne predloge a ne fantamazgorije na relaciji uravnilovka - lopovi da vrate ukradeno.

- S tim u vezi, ako se ne ide na uravnilovku i slične budalaštine, i pošto para ima X a ako se stave na drugi tas SVA bolesna deca - od najobičnije prehlade, preko metastaziranih kancera do jedan-u-milion+ bolesti - za adekvatnu zdravstvenu zaštitu je potrebno Y novca, gde je Y sasvim sigurno značajno viši od X - kome treba odbiti zdravstvenu pomoć da bi se namirila ta plemenita misao o lečenju SVAKOG deteta? I koja deca od tih SVIH treba da ostanu bez zdravstvene zaštite da bi se, ironično, sprovela ideja o lečenju baš SVAKOG deteta. Prosto matematički gledano - ako lečenje jednog deteta sa posebno komplikovanim slučajem košta kao lečenje 1000 drugih, a kako je novac ograničen - je l' treba lečiti to dete pa čak i po cenu da drugih hiljadu ostane bez zdravstvene pomoći jer je u međuvremenu nestalo para?

Disclaimer: Nemam ništa protiv dece, naprotiv, ali imam itekako protiv onih koji svoju savest leče pozivom na nerazumnu i u postojećem univerzumu neutemeljivu 'humanost', pogotovo ako se pri tom pozivu uhvate za primarnu štaku patetike - decu. I ne zato što su to obično najveći licemeri koji će vam uz kaFućino pola sata objašnjavati svoju potrešenost oko patnji i muka dece, a između dva srka tog kaFućina umre dete od gladi koje je moglo dva dana da se hrani za cenu istog tog kaFućina - ma jok, na licemere sam navikao.

Problem je što takvi zaista misle da to može onako kako su oni u svom happy-happy-joy-joy svetu zamislili pa kad se nesrećnim slučajem nađu na poziciji odlučivanja spiči ih mesijanski kompleks i pokušaju da sprovedu to što su naumili. Kako je to neutemeljeno u realnosti to brzo krahira a najviše se obije o glavu baš onima za čiju su se dobrobit tako lavovski zalagali - privilegovani uvek imaju načina da izbegnu katastrofu koju donosi neko ko ne razume kako svet funkcioniše, tu uvek najebe sirotinja raja zarad čijeg se blagostanja 'mesija' i borio. Nemoj ih više braniti, brigom ćeš ih sa'raniti...

Коректно написано !
Лако је у бунди бринути за судбину поларних лисица !
jkt2010 jkt2010 08:27 05.03.2014

Re: Nedostaje..najvažnije

da SVAKO bolesno dete ima I dobije pravo na lećenje kod nas ili u inostranstvu kao I svu ostalu zdravstvenu pomoć koju roditelji zatraže.

Mislim da pomoc treba i odraslima koji ovako nesto mogu da traze.
Dr M Dr M 08:43 05.03.2014

Re: Nedostaje..najvažnije

Pa ako se već zapisuje, i neko zbilja reši da tako šta upiše u svoj spisak lepih želja u narodu poznatiji kao 'program partije', da se uz to postavi i par pitanja predlagaču:

- Zašto samo dete?


Kolega inco,

mislim da nisi pravilno razumeo koleginicu.

Ona se založila za to da SVAKO dete ima pravo...itd. To je zato što neka deca nemaju to pravo, voljom, tačnije zlovoljom RFZZO.

Radi se o deci koja boluju od retkih bolesti a pravilnik RFZZO ih ne prepoznaje. Nemaju čak ni registar, da se zna koliko je takve dece.

Takodje, ima dece koja boluju od teških bolesti koje RFZZO prepoznaje ali, obzirom na nepovoljnu prognozu ishoda lečenja, izbegava da preduzme sve što je moguće da se očekivani ishod odloži, ako već ne može da se izbegne. To je, po mom mišljenju, tiha eutanazija.

Ukupan broj pacijenata koji su obuhvaćeni mojim komentarom nije toliki da bi njihovo zbrinjavanje ugrozilo prava ostalih korisnika Fonda.

Smanjenje broja zaposlenih u Fondu za, otprilike, 10% bi, verujem, donelo uštedu koja bi bila dovoljna da se sve ovo finansira.


fantomatsicna fantomatsicna 08:50 05.03.2014

Re: Nedostaje..najvažnije

Коректно написано !
Лако је у бунди бринути за судбину поларних лисица !

Za bundu I da mogu ne bih kupila!Ti mene ne poznaješ I napisao si kao I tvoj prethonik gomilu bulshita,jer to je uvek najlakše.
Nemam razloga ni potrebe da ti opisujem svoj život I da li ja nešto drugo pokušavam osim pisane reči.Ako nešto ne podnosim u životu to su površnost I negativnost,koji obično idu ruku za ruku I nažalost razbaškare se kao korov.
bocvena bocvena 08:53 05.03.2014

Re: Nedostaje..najvažnije

inco, to predstavljanje zdravstvenog sistema kao "sofijinog izbora" je duboko nemoralno. tačka.

a ti do sutra možeš tu činjenicu da zamagljuješ ekonomskim istinama.

i mani se kvalifikacija tuđih motiva i izbora. pravi svoje i nadaj se da ta "evoluciona pravda" nikad neće zakucati na vrata tebe i tvojih najbližih.
fantomatsicna fantomatsicna 08:55 05.03.2014

Re: Nedostaje..najvažnije

Problem je što takvi zaista misle da to može onako kako su oni u svom happy-happy-joy-joy svetu zamislili pa kad se nesrećnim slučajem nađu na poziciji odlučivanja spiči ih mesijanski kompleks i pokušaju da sprovedu to što su naumili. Kako je to neutemeljeno u realnosti to brzo krahira a najviše se obije o glavu baš onima za čiju su se dobrobit tako lavovski zalagali - privilegovani uvek imaju načina da izbegnu katastrofu koju donosi neko ko ne razume kako svet funkcioniše, tu uvek najebe sirotinja raja zarad čijeg se blagostanja 'mesija' i borio. Nemoj ih više braniti, brigom ćeš ih sa'raniti...

Naš svet je happy happy zato što takvi kao ti u njemu nemaju pravo odluke.Baš me interesuje kako to da nemaš ništa protiv dece a smeta ti poziv da se reguliše njihovo lečenje.
Ako ti smatraš da taj poziv treba proširiti I na ostale ti se zalaži za to.Meni je to prevelika grupa I možda nerealan zahtev momentalno.
Ceo tvoj post je očigledno napisan uz kafućino iz kafane Dveri?
charlie charlie 08:57 05.03.2014

Re: Nedostaje..najvažnije

fantomatsicna
Коректно написано !
Лако је у бунди бринути за судбину поларних лисица !

Za bundu I da mogu ne bih kupila!Ti mene ne poznaješ I napisao si kao I tvoj prethonik gomilu bulshita,jer to je uvek najlakše.
Nemam razloga ni potrebe da ti opisujem svoj život I da li ja nešto drugo pokušavam osim pisane reči.Ako nešto ne podnosim u životu to su površnost I negativnost,koji obično idu ruku za ruku I nažalost razbaškare se kao korov.

Појма ја немам ко си ти, нити ме то занима --- нити сам коментарисао твој пост !
У праву си --- реагујеш веома површно и негативистички.
kukusigameni kukusigameni 09:20 05.03.2014

Re: Nedostaje..najvažnije

inco
čak i ono za koje ne postoji nikakva šansa da preživi

Svi ćemo umreti, pa to i dalje ne znači da nema potrebe za lečenjem.

Priča o X novca i Y novca je nešto što se u stvari zahteva. Koliko je X i koliko je Y? Dokle god to ne znamo, ne možemo da pričamo o sistemskom rešavanju problema. A X i Y se vešto skrivaju i ostavljaju nas da hipotetički razgovaramo.

zemljanin zemljanin 09:22 05.03.2014

Re: Nedostaje..najvažnije

Takodje, ima dece koja boluju od teških bolesti koje RFZZO prepoznaje ali, obzirom na nepovoljnu prognozu ishoda lečenja, izbegava da preduzme sve što je moguće da se očekivani ishod odloži, ako već ne može da se izbegne. To je, po mom mišljenju, tiha eutanazija.

Ne znam kako je to uređeno u Srbiji pa se moj komentar striktno odnosi na navedeno ... većina, ako ne i sve Fondacije, koje finansiraju pomoć pri lečenju, takođe imaju stučnu ekipu lekara ili ih angažuje pri raspodeli sredstava ... negativna ocena komisije, u praksi znači neodobravanje sredstava za lečenje ali mogućnost odobravanja sredstava za dostojanstveni ostatak života ... u Srbiji nije dozvoljena eutanazija pa ću da preskočim taj deo.

TO možda zvuči surovo pogotovo onima koji imaju u porodici osobu ili dete sa takvom dijagnozom ali je to zaista praksa i racionalizacija sredstava ... nažalost sredstva su uvek ograničena a postoji mnogo osoba kojima je pomoć potrebna i nikada nema dovoljno za sve ... opet, ovo je generalna opaska jer ne znam kako se to rešava u Srbiji, mada ne verujem da je praksa za te slučajeve drugačija.
kukusigameni kukusigameni 09:32 05.03.2014

Re: Nedostaje..najvažnije

zemljanin
racionalizacija sredstava

Kojih sredstava? Kolika su ta sredstva? Koliko i kako Radulović i bilo ko drugi ima nameru da rešava taj problem? Mislim da je to pitanje. Moj je utisak da se retko ko bavi tim problemom, kao što smatram da se taj problem ne sme gurati pod tepih.
zemljanin zemljanin 09:55 05.03.2014

Re: Nedostaje..najvažnije

kukusigameni
zemljanin
racionalizacija sredstava

Kojih sredstava? Kolika su ta sredstva? Koliko i kako Radulović i bilo ko drugi ima nameru da rešava taj problem? Mislim da je to pitanje. Moj je utisak da se retko ko bavi tim problemom, kao što smatram da se taj problem ne sme gurati pod tepih.

Siguran sam da ima razloga za navedena pitanja ali te odgovore nemam a verujem i da ih ne postavljaš meni ... moj komentar je strogo usmeren na to kako humanitarne organizacije (Fondacije) postupaju u situaciji pacijenata sa negativnom dijagnozom ... samo sam pridodao infomaciju za koju smatram da je relevantna ...
kleinemutter kleinemutter 10:08 05.03.2014

Re: Nedostaje..najvažnije

Prosto matematički gledano - ako lečenje jednog deteta sa posebno komplikovanim slučajem košta kao lečenje 1000 drugih, a kako je novac ograničen - je l' treba lečiti to dete pa čak i po cenu da drugih hiljadu ostane bez zdravstvene pomoći jer je u međuvremenu nestalo para?



RFZO ima budžet od 2 milijarde eura i tu ima para za svako dete i za svakog odraslog. Tu ima para i za lečenje u inostranstvo.

Te pare se ne troše tako. Problemi nastaju zbog toga.

RFZO plaća usavršavnje svojim kadrovima (ćerka Tabaković i još neki)iz tog istog budžeta. Koliko dece se za te pare može lečiti?

Poeta je u preventivi.Preventivu prvo treba sistemski rešiti.

Moje dete je bolesno (osoba sa invaliditetom 100%zbog lekarske greške.)
I šta ćemo sad?

Meni u Ministrastvu zdravlja kažu da bolnice pružaju kontinuiranu uslugu. U praxi to nije slučaj. U praxi ne može eeg za retke epilepsije (specifične su za period spavanja i tako se i otkrivaju u snimanju u snu)


I šta ćemo sad?

Hipotetički to je 2000 dinara za noćnu dnevnicu za sestru mesečno po bolnici..

Ako ja napustim dete,ili neki sličan roditelj(sluđen nemogućnošću lečenja deteta) to je za državu i budžet 900 eura na mesečnom nivou za dete smešteno u institucije socijalne ustanove.

Dakle, treba biti dobar domaćin i pare trošiti pošteno i inteligentno.

p.s. Ničije Bogu hvala potpuno zdravo dete nije bolje i nema veća prava na lečenje od nečijeg teško bolesnog deteta.

Dakle sistemsko rešenje za lečenje sve dece sa akcentom na teško bolesnoj deci.


Umiruće dete takođe ima pravo da dostojanstveno umere uz lekove koji će mu to olakšati ili enteralnu hranu.

kleinemutter kleinemutter 10:10 05.03.2014

Re: Nedostaje..najvažnije

Коректно написано !
Лако је у бунди бринути за судбину поларних лисица !


Šta je tu korektno?
Prosvetli me, molim te!

Pustiti roditelje da prose za svoju bolesnu decu a školovati neškolovan rukovodeći kadar u zemlji iz državnog budžeta i to i onog namenjenog za lečenje svih građana?
arianna arianna 10:16 05.03.2014

Re: Nedostaje..najvažnije

Hipotetički to je 2000 dinara za noćnu dnevnicu za sestru mesečno po bolnici..


2000 dinara za glas!


Juče sam čula vest, od koje mi je muka ...još jedan dokaz kako političkim stankama nisu bitna ni bolesna deca i zdravstvo, već vlastite zadnjice<<<<


kojim se poslom bave i šta rade nastavnici građanskog vaspitanja?
BigBadWolf BigBadWolf 11:00 05.03.2014

Re: Nedostaje..najvažnije

arianna



kojim se poslom bave i šta rade nastavnici građanskog vaspitanja?


Ne bilo ti zapovedjeno, proguglaj kad je bio zadnji put organizovan seminar za nastavnike gradjanskog.
arianna arianna 11:07 05.03.2014

Re: Nedostaje..najvažnije

Ne bilo ti zapovedjeno, proguglaj kad je bio zadnji put organizovan seminar za nastavnike gradjanskog.


izem ti nastavnika, ako mu samo seminar fali, da bi obavljao svoj posao

šta da nauči na seminar? da crta mape uma i da podiže nivo svesti?
little_radojica little_radojica 11:15 05.03.2014

Re: Nedostaje..najvažnije

arianna
Hipotetički to je 2000 dinara za noćnu dnevnicu za sestru mesečno po bolnici..


2000 dinara za glas!


Juče sam čula vest, od koje mi je muka ...još jedan dokaz kako političkim stankama nisu bitna ni bolesna deca i zdravstvo, već vlastite zadnjice


kojim se poslom bave i šta rade nastavnici građanskog vaspitanja?


А ево како највећа странка види здравствену заштиту и како она треба да изгледа
dusanovaiivanovamama dusanovaiivanovamama 11:22 05.03.2014

Re: Nedostaje..najvažnije

inco
Prosto matematički gledano - ako lečenje jednog deteta sa posebno komplikovanim slučajem košta kao lečenje 1000 drugih, a kako je novac ograničen - je l' treba lečiti to dete pa čak i po cenu da drugih hiljadu ostane bez zdravstvene pomoći jer je u međuvremenu nestalo para?



Ma pustiti tu decu da umru.
Odrediti grad, mesto, ustanovu, natrpati ih tamo, roditelje takodje, možda im dobaciti ponekad malo vode i hrane.

arianna arianna 11:25 05.03.2014

Re: Nedostaje..najvažnije



ako nisi član ili simpatizer, onda ništa
little_radojica little_radojica 11:27 05.03.2014

Re: Nedostaje..najvažnije

kukusigameni
zemljanin
racionalizacija sredstava

Kojih sredstava? Kolika su ta sredstva? Koliko i kako Radulović i bilo ko drugi ima nameru da rešava taj problem? Mislim da je to pitanje. Moj je utisak da se retko ko bavi tim problemom, kao što smatram da se taj problem ne sme gurati pod tepih.


Само да подвучем ово. Транспарентност ће ту свакако помоћи.

Него, Куку, теоретски, ако бисмо имали јасан увид у то:
-колико има тешко болесне деце
-од чега болују
-какве су им терапије и нега потребни
-колико то кошта

Да ли би онда тај Y износ могао бити рационализован тако што би се
-део бриге о тој деци организовао у Србији
-држава уплатила неко специјално осигурање или договор са одговарајућим међународним институцијама и тако издејствовала попуст
-изградиле установе специјализоване за помоћ тој деци

Питам јер нисам довољно упућен у проблематику, можда је природа тих болести таква да ово све не може да се изведе или је скупо...

little_radojica little_radojica 11:33 05.03.2014

Re: Nedostaje..najvažnije

arianna


Е тај сам клип уствари тражио
Dr M Dr M 11:34 05.03.2014

Re: Nedostaje..najvažnije

Него, Куку, теоретски, ако бисмо имали јасан увид у то:
-колико има тешко болесне деце
-од чега болују
-какве су им терапије и нега потребни
-колико то кошта


Dok ne odgovori onaj koji je pitan, da kažem da je grupa ovdašnjih blogera uputila zahteve u tom smislu Skupštini, predsednik Odbora za zdravstvo, Dr. Milisavljević se zauzeo, Predsednik Skupštine i, istovremeno, Odbora za brigu o deci, obećao sastanak pa iskulirao. Nenad Stefanović, , da se zna.

Možda će neko da priloži taj zahtev, ja ne mogu.
angie01 angie01 11:48 05.03.2014

Re: Nedostaje..najvažnije

little_radojica
arianna


Е тај сам клип уствари тражио



iqiqiq iqiqiq 11:54 05.03.2014

Re: Nedostaje..najvažnije

Dr M
Него, Куку, теоретски, ако бисмо имали јасан увид у то:-колико има тешко болесне деце-од чега болују-какве су им терапије и нега потребни-колико то коштаDok ne odgovori onaj koji je pitan, da kažem da je grupa ovdašnjih blogera uputila zahteve u tom smislu Skupštini, predsednik Odbora za zdravstvo, Dr. Milisavljević se zauzeo, Predsednik Skupštine i, istovremeno, Odbora za brigu o deci, obećao sastanak pa iskulirao. Nenad Stefanović, , da se zna.Možda će neko da priloži taj zahtev, ja ne mogu.

DOkument Skupstini
zemljanin zemljanin 11:58 05.03.2014

Re: Nedostaje..najvažnije

arianna


ako nisi član ili simpatizer, onda ništa

TO je prepisani sistem sa zapada ... ništa novo ali vrlo učinkovito za SNS ... rezon je da oni imaju prava i obavezu da se brinu za svoje članove a pošto oni koji su protiv - biće protiv šta god da je, ostaju oni kojima to nešto znači ili su nedefinisani pa jedan procenat njih vidi korist ili pažnju i pristupi toj stranci ... to je metod koji se i te kako praktikuje ...
kleinemutter kleinemutter 12:11 05.03.2014

Re: Nedostaje..najvažnije

Него, Куку, теоретски, ако бисмо имали јасан увид у то:
-колико има тешко болесне деце
-од чега болују
-какве су им терапије и нега потребни
-колико то кошта

Да ли би онда тај Y износ могао бити рационализован тако што би се
-део бриге о тој деци организовао у Србији
-држава уплатила неко специјално осигурање или договор са одговарајућим међународним институцијама и тако издејствовала попуст
-изградиле установе специјализоване за помоћ тој деци



Sve si dorbo pitao. U Srbiji za to zadužena ministarstva neće da se bave tim. Njihove vođe zanimaju samo UO i gde da navataju lovu za sebe, za ljubavnice, za ekipu iz stranke itd. Deca su briga obične raje koja njihovo lečenje pomaže sms-ovima dok baje iz RFZO se hvale uštedom i još ih i Englez iz MMF hvali.
kukusigameni kukusigameni 12:16 05.03.2014

Re: Nedostaje..najvažnije

little_radojica
kukusigameni
zemljanin
racionalizacija sredstava

Kojih sredstava? Kolika su ta sredstva? Koliko i kako Radulović i bilo ko drugi ima nameru da rešava taj problem? Mislim da je to pitanje. Moj je utisak da se retko ko bavi tim problemom, kao što smatram da se taj problem ne sme gurati pod tepih.


Само да подвучем ово. Транспарентност ће ту свакако помоћи.

Него, Куку, теоретски, ако бисмо имали јасан увид у то:
-колико има тешко болесне деце
-од чега болују
-какве су им терапије и нега потребни
-колико то кошта

Да ли би онда тај Y износ могао бити рационализован тако што би се
-део бриге о тој деци организовао у Србији
-држава уплатила неко специјално осигурање или договор са одговарајућим међународним институцијама и тако издејствовала попуст
-изградиле установе специјализоване за помоћ тој деци

Питам јер нисам довољно упућен у проблематику, можда је природа тих болести таква да ово све не може да се изведе или је скупо...


Odgovor je: Da.

Osnovni problem je što se prvo mora promeniti zakon koji bi omogućio (dozvolio) mogućnost da se ti podaci prikupe.

Hajde da prevedem na srpski, pošto vidim da mnogi ne razumeju problem.
Imaš dete i bolesno je. Odeš kod lekara i tamo ti se saopšti da dete ne može biti lečeno jer to, od čega je tvoje dete obolelo, ne postoji na papiru.

Još jedan problem je što na primer RFZO i Min. zdravlja na kraju godine utvrde da su "uštedeli" neki novac. Zdravstveno osiguranje ne može uštedeti novac na račun onih koji to osiguranje uplaćuju, tako što neće pružiti usluge predviđene Ustavom. Na primer, pravo na dijagnozu bolesti.
dusanovaiivanovamama dusanovaiivanovamama 12:55 05.03.2014

Re: Nedostaje..najvažnije

Jelica Greganović Jelica Greganović 14:26 05.03.2014

Re: Nedostaje..najvažnije

- Zašto samo dete? Po čemu je dete vrednije spašavanja od nekog 20/30/40/50-i-više godišnjaka? Samo zato što je dete? I je l' baš SVAKO, čak i ono za koje ne postoji nikakva šansa da preživi ili i ono koje je 'juče' iskopalo oko svom školskom drugu i ne oseća ni mrvicu kajanja?


Zato što niko nije rekao samo deca, ali deca u svakom društvu koje se iole razvijenim zove - imaju prednost.
Deca jesu i treba da budu posebno zaštićena, pre svega zato što su i najranjivija, bez mogućnosti izbora, a ako tako hoćeš, bez dece nema budućnosti nijednog sistema, pa ni zdravstvenog.

A ono dete što je juče iskopalo oko ti je prosto predivan primer, koji bi trebalo da upljuje svu ostalu decu, pretpostavljam?

- Pošto živimo u svetu u kome vladaju fizički zakoni kakvi vladaju te samim tim ne postoje nepresušni resursi - ako se reši ići na to, od kojih para to obezbediti?


U svetu u kome živimo bi trebalo da važe i moralni zakoni, i ti moralni zakoni nalažu posebnu zaštitu dece.
A kako ne postoje nepresušni resursi, to decu treba posebno ceniti, štititi i - lečiti. Jer bez dece će resursi biti još presušniji. Odnosno, ako dece ne bude, džaba nam resursi.

S tim u vezi, ako se ne ide na uravnilovku i slične budalaštine, i pošto para ima X a ako se stave na drugi tas SVA bolesna deca - od najobičnije prehlade, preko metastaziranih kancera do jedan-u-milion+ bolesti - za adekvatnu zdravstvenu zaštitu je potrebno Y novca, gde je Y sasvim sigurno značajno viši od X - kome treba odbiti zdravstvenu pomoć da bi se namirila ta plemenita misao o lečenju SVAKOG deteta? I koja deca od tih SVIH treba da ostanu bez zdravstvene zaštite da bi se, ironično, sprovela ideja o lečenju baš SVAKOG deteta. Prosto matematički gledano - ako lečenje jednog deteta sa posebno komplikovanim slučajem košta kao lečenje 1000 drugih, a kako je novac ograničen - je l' treba lečiti to dete pa čak i po cenu da drugih hiljadu ostane bez zdravstvene pomoći jer je u međuvremenu nestalo para?


Na ovo bih mogla poduže da ti odgovaram, ali probaću najkaraće - ne dao ti bog da na svojoj koži osetiš to o čemu tako hrabro i grubo sada pričaš.

Ne dao ti bog da zagrebeš na vrata FRZO dok ti dete hropće od bolesti.

Ne dao ti bog da ti kažu: Gospodine, ali život vašeg deteta nije vredniji od života hiljada dece...

Ne dao ti bog da osetiš tu prostu matematiku na životu i zdravlju svog deteta.

Disclaimer: Nemam ništa protiv dece, naprotiv, ali imam itekako protiv onih koji svoju savest leče pozivom na nerazumnu i u postojećem univerzumu neutemeljivu 'humanost', pogotovo ako se pri tom pozivu uhvate za primarnu štaku patetike - decu.


Ne znam da li zaista nemaš, ali pišeš kao da imaš. Pišeš kao da ne možeš i nećeš da razumeš da su deca posebno zaštićeni deo društva, i to ne bez razloga.

Deca nisu patetika. Teško bolesna deca su još manje patetika. To je strava i užas, to je strahota od bola. Idi do intenzivne nege na Inistitutu za majku i dete, recimo, idi da vidiš kako izgleda "patetika" uživo. Idi da vidiš katetre, cevčcice, kroz koje curi sukrvica, idi da vidiš kako umiru deca...

Nemoj ih više braniti, brigom ćeš ih sa'raniti...


Odlično si završio svoje izlaganje. Taman. Samo na svojim rečima to primeni. Za početak.
BigBadWolf BigBadWolf 15:09 05.03.2014

Re: Nedostaje..najvažnije

arianna
Ne bilo ti zapovedjeno, proguglaj kad je bio zadnji put organizovan seminar za nastavnike gradjanskog.


izem ti nastavnika, ako mu samo seminar fali, da bi obavljao svoj posao

šta da nauči na seminar? da crta mape uma i da podiže nivo svesti?


Svesna si da ne postoji fakultet za gradjansko vaspitanje, vec ga predaju nastavnici drustvenih nauka kojima je taj seminar neophodan za licencu i da se lice koje predaje gradjansko bez toga smatra nestrucnim? Takodje postoji nesto sto se zove plan i program koji je obavezan, tako da ako tamo pise da se crtaju mape uma i podize nivo svesti, onda se to i radi. Ako pise nesto drugo, onda se radi to drugo.

Ali nije to poenta, hteo sam da ilustrujem kakav status taj predmet ima u nasem skolstvu.

Pa sad izes ili ne....
razmisljam razmisljam 15:19 05.03.2014

Re: Nedostaje..najvažnije

inco

Kako je to neutemeljeno u realnosti to brzo krahira a najviše se obije o glavu baš onima za čiju su se dobrobit tako lavovski zalagali - privilegovani uvek imaju načina da izbegnu katastrofu koju donosi neko ko ne razume kako svet funkcioniše, tu uvek najebe sirotinja raja zarad čijeg se blagostanja 'mesija' i borio. Nemoj ih više braniti, brigom ćeš ih sa'raniti...


Е, видиш, ово је срж проблема.
Стога се и тражи/захтева СИСТЕМСКО решење.
Дакле:
1. Направити базу података особа са ретким/тешким болестима. ( Која тренутно не постоји, а лако би се дала сачинити ако би се ваљано запослио вишак администрације који неоспорно постоји у здравству, а на уштрб медицинског особља. ) Тиме би и ,,сиротиња раја'' могла да дође до шансе да буде лечена, а не би у ту прилику долазили само они који су у могућности да се докопају медија.
2. Обавестити сваког корисника здравствених услуга о његовим правима. ( Дознати која су ти права је готово неизводљиво - све се своди на обавезе. ) И ово би било корисно за ,,сиротињу рају'', а требало би да буде обавеза медицинских радника, која ништа не кошта, сем пар минута утрошеног времена за давање адекватних информација.
3. Обезбедити услове да, ако је болест неизлечива, бар смрт буде достојансвена и без непотребних патњи.
4. На време и плански упућивати лекаре на специјализције, како не бисмо поново дошли у ситуацију да нам фале анестезиолози, педијатри, патолози, само стога што се годинама све радило стихијски.
5. Омогућити родитељима иста права на старатељство као и старатељским породицама. Ови први се доводе у ситуацију да морају да смештају децу код ових других, јер нега тешко болесне деце неретко захтева да се један од родитеља одрекне посла и остане код куће да би се о детету бринуо, што неповољно утиче на њихову материјалну ситуацију. Када би се иста средства која се данас дају старатељима ( који, узгред, имају по тој основи и уплаћен пензиони стаж и остале бенефиције ) доделила родитељима да би могли да задрже децу и адекватно се брину о њима, то не би додатно оптеретило државну касу, а било би од велике помоћи, јер би се избегао ,,Софијин избор''.
6. Захтевати транспарентност расподеле средстава у РФЗО-у. Тамо то крију к'о змија ноге. Нешто је труло у држави Данској?
7. Увести доплатне поштанске маркице за попуну здравственог фонда. Ако се тако могло за изградњу храма Светог Саве, зашто не би могло и за ово? То би помогло да се дође до још нешто преко потребног новца, а било би елегантно решење, јер не би било обавеза, попут додатних пореза, већ ствар избора сваког појединца који шаље поштанске пошиљке.
8. Регулисати рок у коме се поставља дијагноза болести. Тренутно тако нечег нема, и болесници се развлаче од немила до недрага, без икакве шансе да започну лечење.
9. Довести у ред шифрарнике болести. Једна тачка вишка или мањка, коју РФЗО не препознаје, значи и немогућност приступа лечењу.
...
...
...

Има тога још онолико, али, да не дужим.
За већину ових ствари не треба додатних новчаних средстава, већ само мало добре воље да се ствари систематизују. А кад се систем једном доведе из хаоса у ред, одржавање је лакши део посла.

mlekac mlekac 15:29 05.03.2014

Re: Nedostaje..najvažnije

razmisljam
inco

Kako je to neutemeljeno u realnosti to brzo krahira a najviše se obije o glavu baš onima za čiju su se dobrobit tako lavovski zalagali - privilegovani uvek imaju načina da izbegnu katastrofu koju donosi neko ko ne razume kako svet funkcioniše, tu uvek najebe sirotinja raja zarad čijeg se blagostanja 'mesija' i borio. Nemoj ih više braniti, brigom ćeš ih sa'raniti...


Е, видиш, ово је срж проблема.
Стога се и тражи/захтева СИСТЕМСКО решење.
Дакле:
1. Направити базу података особа са ретким/тешким болестима. ( Која тренутно не постоји, а лако би се дала сачинити ако би се ваљано запослио вишак администрације који неоспорно постоји у здравству, а на уштрб медицинског особља. ) Тиме би и ,,сиротиња раја'' могла да дође до шансе да буде лечена, а не би у ту прилику долазили само они који су у могућности да се докопају медија.
2. Обавестити сваког корисника здравствених услуга о његовим правима. ( Дознати која су ти права је готово неизводљиво - све се своди на обавезе. ) И ово би било корисно за ,,сиротињу рају'', а требало би да буде обавеза медицинских радника, која ништа не кошта, сем пар минута утрошеног времена за давање адекватних информација.
3. Обезбедити услове да, ако је болест неизлечива, бар смрт буде достојансвена и без непотребних патњи.
4. На време и плански упућивати лекаре на специјализције, како не бисмо поново дошли у ситуацију да нам фале анестезиолози, педијатри, патолози, само стога што се годинама све радило стихијски.
5. Омогућити родитељима иста права на старатељство као и старатељским породицама. Ови први се доводе у ситуацију да морају да смештају децу код ових других, јер нега тешко болесне деце неретко захтева да се један од родитеља одрекне посла и остане код куће да би се о детету бринуо, што неповољно утиче на њихову материјалну ситуацију. Када би се иста средства која се данас дају старатељима ( који, узгред, имају по тој основи и уплаћен пензиони стаж и остале бенефиције ) доделила родитељима да би могли да задрже децу и адекватно се брину о њима, то не би додатно оптеретило државну касу, а било би од велике помоћи, јер би се избегао ,,Софијин избор''.
6. Захтевати транспарентност расподеле средстава у РФЗО-у. Тамо то крију к'о змија ноге. Нешто је труло у држави Данској?
7. Увести доплатне поштанске маркице за попуну здравственог фонда. Ако се тако могло за изградњу храма Светог Саве, зашто не би могло и за ово? То би помогло да се дође до још нешто преко потребног новца, а било би елегантно решење, јер не би било обавеза, попут додатних пореза, већ ствар избора сваког појединца који шаље поштанске пошиљке.
8. Регулисати рок у коме се поставља дијагноза болести. Тренутно тако нечег нема, и болесници се развлаче од немила до недрага, без икакве шансе да започну лечење.
9. Довести у ред шифрарнике болести. Једна тачка вишка или мањка, коју РФЗО не препознаје, значи и немогућност приступа лечењу.
...
...
...

Има тога још онолико, али, да не дужим.
За већину ових ствари не треба додатних новчаних средстава, већ само мало добре воље да се ствари систематизују. А кад се систем једном доведе из хаоса у ред, одржавање је лакши део посла.




Razmisljance za ministra zdravstva!
zemljanin zemljanin 15:33 05.03.2014

Re: Nedostaje..najvažnije

razmisljam

Има тога још онолико, али, да не дужим.
За већину ових ствари не треба додатних новчаних средстава, већ само мало добре воље да се ствари систематизују. А кад се систем једном доведе из хаоса у ред, одржавање је лакши део посла.


Taj posao ima veze i sa izborima u nekoj daljoj varijanti ali da bi se to rešilo treba podržati napore NORBS-a a kako vidim oni su već imali neku konferenciju sa lekarima, vladom itd. ... Oni su, čini mi se najupućeniji sa problematikom i povezani sa drugim, sličnim organizacijama u svetu ... nije potrebno čekati da bilo ko bude izabran pa da se onda rešavaju ti problemi već podržati i insistirati na podršci ovoj organizaciji. ...
AlexDunja AlexDunja 15:44 05.03.2014

Re: Nedostaje..najvažnije

norbs svakako ima podršku, ali oni su fokusirani
na decu obolelu od retkih bolesti.

sistemsko rešenje je neophodno i zbog dece koja imaju
teške bolesti koje ne spadaju u retke.

zemljanin zemljanin 15:49 05.03.2014

Re: Nedostaje..najvažnije

AlexDunja
norbs svakako ima podršku, ali oni su fokusirani
na decu obolelu od retkih bolesti.

sistemsko rešenje je neophodno i zbog dece koja imaju
teške bolesti koje ne spadaju u retke.


ok, nisam čak ni u terminologji ...
razmisljam razmisljam 15:50 05.03.2014

Re: Nedostaje..najvažnije

zemljanin

Taj posao ima veze i sa izborima u nekoj daljoj varijanti ali da bi se to rešilo treba podržati napore NORBS-a a kako vidim oni su već imali neku konferenciju sa lekarima, vladom itd. ... Oni su, čini mi se najupućeniji sa problematikom i povezani sa drugim, sličnim organizacijama u svetu ... nije potrebno čekati da bilo ko bude izabran pa da se onda rešavaju ti problemi već podržati i insistirati na podršci ovoj organizaciji. ...


Слажем се, Земљанине, али, условно.
Зато није чекала ни Иницијатива блогера Б92, већ је кренула да таласа. Међутим, да би се ствари збиља системски решиле, недовољан је сваки напор и NORBS-a и било ког другог удружења, ако власти за то немају слуха нити воље да било шта мењају. А ове тога нису имале ич.
Дакле, од пресудног је значаја да они чији је то посао ( Народна скупштина, ресорна министарства... ) крену да рашчивијавају врзино коло и коначно сваки сегмент друштва ( јер, да се не лажемно, не ради се овде само о здравству ) поставе на здраву основу. Дотле су све грађанске иницијативе осуђене на то да вриште и галаме од случја до случаја и да се уздају у нечију добру вољу, што никако није решење.
Да не говорим о томе колико су државне институције склоне игнорантском понашању на било какав покушај да се ситуација систематски среди. ( Мој утисак је да им је омиљени спорт пинг-понг: знаш, оно са пребацивањем лоптице... )

hajkula1 hajkula1 16:20 05.03.2014

Re: Nedostaje..najvažnije

fantomatsicna
Molim da se ovo negde zapiše.Još samo kad bi hteo molim molim I preklinjem da obeća da će napraviti reformu u fondovima da SVAKO bolesno dete ima I dobije pravo na lećenje kod nas ili u inostranstvu kao I svu ostalu zdravstvenu pomoć koju roditelji zatraže.Od ovoga se onda ne može odbraniti kada stigne na vlast!
Saša reč imaš ti?




Branka Stamenković je na listi


Ko je još od blogera na listi (mislim da je ok da pitam)?

blogovatelj blogovatelj 16:24 05.03.2014

Re: Nedostaje..najvažnije

Ne bilo ti zapovedjeno, proguglaj kad je bio zadnji put organizovan seminar za nastavnike gradjanskog.


To je najbitnije, da im se seminari plaćaju iz budžeta, a da oni posle kukaju kako nema para za lečenje dece.



st.jepan st.jepan 16:24 05.03.2014

Re: Nedostaje..najvažnije

Ko je još od blogera na listi (mislim da je ok da pitam)?

Bolje bi mu bilo da se sam javi!
BigBadWolf BigBadWolf 17:39 05.03.2014

Re: Nedostaje..najvažnije

To je najbitnije, da im se seminari plaćaju iz budžeta, a da oni posle kukaju kako nema para za lečenje dece.


Sta se pa ti sad ubacujes, kakve veze imaju seminari za gradjansko vaspitanje i lecenje dece?! I ne placa im niko, sami placaju seminare ako te bas kopka. Budibogsnama...
iqiqiq iqiqiq 20:22 05.03.2014

Re: Nedostaje..najvažnije

inco

- Zašto samo dete? Po čemu je dete vrednije spašavanja od nekog 20/30/40/50-i-više godišnjaka? Samo zato što je dete? I je l' baš SVAKO, čak i ono za koje ne postoji nikakva šansa da preživi ili i ono koje je 'juče' iskopalo oko svom školskom drugu i ne oseća ni mrvicu kajanja?

Ima onaj lepi izraz "lupaš ko Maksim na diviziju", to je učtiv način da nekom ukažeš da ne treba pričati samo da bi nešto rekao i ispao pametan u društvu.

Hajmo opet polako, reč po reč
ne postoji nikakva šansa da preživi

za koje dete ili odraslog čoveka neka osoba, ma kakav ekspert bila, sme da kaže da ne postoji šansa da preživi, da li bi se medicina razvijala da su svi imali ovakve umove i ovako razmišljali. Današnja medicina, svetska barem, pravi enormne proboje u svim oblastima, poživiš li još godinu dana, izlečiće te od danas, neizlečive bolesti...

šansa da preživiš ti se smanjuje, ako te odbije zdravstveno osiguranje koje plaćaš

ovakvim tvojim izjavama daješ legitimitet lopovima koji su uveli obavezan monopol plaćanja zdravstvenog osiguranja, a pri tome nikome ne kažu šta dobijaš od tog osiguranja. Nadam se da ne živiš u Srbiji, pa ti sve ovo dođe kao dobar crni humor. Ako si jedan od nas, koji uplaćuje u RFZO, onda ti čestitam na gluposti. Jer, kada sledeći put platiš sve lekove, pa te zbog liste čekanja, nateraju da odeš u privatnu kliniku,onda njači ispred svog ogledala i upitaj se ko, najzad dobija sav taj novac, jer ga mi ne dobijamo, a ni decu nam ne leče, i njih odbijaju.

I tako, objašnjavala bih dalje, ali nisam sigurna da ste ozbiljni ni ti ni svi oni koji su preporučili tvoju izjavu.
ivana23 ivana23 21:21 05.03.2014

Re: Nedostaje..najvažnije

... za koje dete ili odraslog čoveka neka osoba, ma kakav ekspert bila, sme da kaže da ne postoji šansa da preživi, da li bi se medicina razvijala da su svi imali ovakve umove i ovako razmišljali.


Vrlo mi je neprijatno i tesko sto moram da te demantujem:

Belgijski parlament ozakonio eutanaziju dece

AlexDunja AlexDunja 21:28 05.03.2014

Re: Nedostaje..najvažnije


Vrlo mi je neprijatno i tesko sto moram da te demantujem:

ivana, to je nešto sasvim drugo,

to su situacije u kojima su iscrpljena sva druga rešenja,

kako možeš da izvučeš rečenicu iz konteksta i da pronađeš link koji
pokazuje da nije tačna???

jesi li pročitala komentar razmišljam? jesi li uopšte shvatila o čemu
iqiqiq priča?
dusanovaiivanovamama dusanovaiivanovamama 21:30 05.03.2014

Re: Nedostaje..najvažnije

ivana23
... za koje dete ili odraslog čoveka neka osoba, ma kakav ekspert bila, sme da kaže da ne postoji šansa da preživi, da li bi se medicina razvijala da su svi imali ovakve umove i ovako razmišljali.


Vrlo mi je neprijatno i tesko sto moram da te demantujem:

Belgijski parlament ozakonio eutanaziju dece



U Belgiji je ozakonio, a ovde u Srbiji se sprovodi već uveliko. Posebno ako nema dete šifru bolesti, nema ni adekvatnog lečenja.
iqiqiq iqiqiq 21:31 05.03.2014

Re: Nedostaje..najvažnije

otvorih link i evo citata

"Ono što me uznemirava jeste da postoje ljudi koji tvrde da deca od osam do 18 godina mogu da donesu odluku o eutanaziji.

Deca zapravo žele da žive.

Ponekad kažu da im je dosta terapije od koje gube kosu i da je to grozno. Međutim, ona u stvari žele da žive“, kaže Sonja Develter."
hoochie coochie man hoochie coochie man 22:00 05.03.2014

Re: Nedostaje..najvažnije

. za koje dete ili odraslog čoveka neka osoba, ma kakav ekspert bila, sme da kaže da ne postoji šansa da preživi, da li bi se medicina razvijala da su svi imali ovakve umove i ovako razmišljali.


Baš je teško komentarisati na ovu temu.
Ovi ispravni jedva dočekaju da potvrde svoju ispravnost. To im je izgleda važnije nego da se potrude da shvate šta je pisac hteo da kaže.

Nema tog ljudskog stvora koji se načelno neće složiti sa stavom da svi treba da budu lečeni pa ma kako male šanse za uspeh postojale.
To u načelu, a u praksi se često moraju donositi i malo drugačije opdluke, kome platiti lečenje a kome su šanse takve da bi to bilo bacanje para.
Naravno priča se o skupom lečenju.

Možemo se sad mi praviti ispravni do mile volje ali ko je taj ko može da kaže da ima para za sve ljude, za svu decu.
A ako nema za sve kako praviti odabir, da li šanse za uspeh treba da bude jedan od kriterijuma?
AlexDunja AlexDunja 22:16 05.03.2014

Re: Nedostaje..najvažnije


Možemo se sad mi praviti ispravni do mile volje ali ko je taj ko može da kaže da ima para za sve ljude, za svu decu.
A ako nema za sve kako praviti odabir, da li šanse za uspeh treba da bude jedan od kriterijuma?


vidi, ti sad možaš da se praviš pametan,
ali i sam znaš da su deca najosetljiviji, i najranjiviji
segment društva. svakog.

ako neko dete mora da umre, mora da mu se obezbedi da ne umre od gladi,
već od bolesti. za to para svakako ima, samo se netransparentno troše
a deca otpisuju, kao i odrasli btw.

tema je ne da li lečiti ovu ili onu decu, već
zašto novac za lečenje dece ide neznano gde.
kleinemutter kleinemutter 22:17 05.03.2014

Re: Nedostaje..najvažnije

za: ivana23
Re: Nedostaje..najvažnije

... za koje dete ili odraslog čoveka neka osoba, ma kakav ekspert bila, sme da kaže da ne postoji šansa da preživi, da li bi se medicina razvijala da su svi imali ovakve umove i ovako razmišljali.



Vrlo mi je neprijatno i tesko sto moram da te demantujem:

Belgijski parlament ozakonio eutanaziju dece


A nije tebi neprijatno curo!

Naprotiv.

Ovim si ubola prstom u oko svima nama koje je bi i Hitler ubijao iz istih gore pobrojanih razloga.

Ali niko ugovor sa Bogom nema.

iqiqiq iqiqiq 22:26 05.03.2014

Re: Nedostaje..najvažnije

Možemo se sad mi praviti ispravni do mile volje ali ko je taj ko može da kaže da ima para za sve ljude, za svu decu.

Nisi se udubio u tematiku, pogledaj kod Razmišljam dopise, ne trazimo mi čuda, tražimo bar da javnost upoznaju gde se novac iz državne kase troši, zašto se odbijaju deca do 18 godina za lečenje u zemlji i inostanstvu,zašto se odbijaju lekovi, koliko je to novca koji nedostaje, da li je novac razlog ili manjkavost pravilnika...Nijedan podatak nismo dobili, to govori da se niko i ne bavi sistemski ovim problemom, DA se bavi, javnost bi bila upoznata sa realnim problemima i našlo bi se ovakvo ili onakvo rešenje.

Bez sistemskog rešenja, i mi ispravni i mi neispravni, ne znamo gde novac odlazi, apeli se pojavljuju sve češće, red je da se upitamo, koji to novci nedostaju. Apel je bio za devojčicu kojoj je trebala operacija u Beogradu od 1000 EURa, leči se na privatnim klinikama njeno slepilo oka, ne leči se u državnim, ali se ni ne plaća iz RFZO fonda.

Nema kod nas toliko "enormno skupih" pacijenata, nego javašluka i korupcije, o kojoj svi znamo i svi ćutimo, jer ako dođe red na nas, bolje da se ne zameramo svemogućima koji drže naš novac.
Jelica Greganović Jelica Greganović 22:27 05.03.2014

Re: Nedostaje..najvažnije

norbs svakako ima podršku, ali oni su fokusirani
na decu obolelu od retkih bolesti.


Zemljanine, evo da probam da ti objasnim, NORBS je nacionalna organizacija za retke bolesti Srbije, građanska organizacija, ali oni se pre svega bore za decu obolelu od retkih bolesti (one se statistički definišu, 1 oboleo od takve bolesti u milion stanovnika, 1 u 5 miliona...).

Sistemsko rešenje koje traži Inicijativa Bloga B92 bi obuhvatalo ne samo decu obolelu od retkih, nego i teških bolesti. Teške bolesti su one koje nisu tako retke, ali ugrožavaju živote dece.

Postojeći pravilnik RFZO poznaje samo pojam retkih bolesti, ali ne i teških, zbog čega deca obolela od teških bolesti mogu da budu odbijena od RFZO komisija jer im oboljenja nisu dovoljno retka. Što je naravno apsurd, jer čovek može da umre ili da mu se trajno naruši zdravlje i od teške, a ne samo od retke bolesti.
iqiqiq iqiqiq 22:42 05.03.2014

Re: Nedostaje..najvažnije

Uz zahvalnost domaćinu, nadam se da će pokrenuti mnoge reforme i promene, tako da se mi "ispravni" ne pravdamo što smo ispravni

Sreća je biti zdrav
hoochie coochie man hoochie coochie man 22:48 05.03.2014

Re: Nedostaje..najvažnije

tema je ne da li lečiti ovu ili onu decu, već
zašto novac za lečenje dece ide neznano gde

ne trazimo mi čuda, tražimo bar da javnost upoznaju gde se novac iz državne kase troši,


Između onoga što sam ja citirao i na taj citat odgovorio (za koje dete ili odraslog čoveka sme da se kaže da ne postoji šansa.....), i ovoga o čemu vas dve pišete u odgovoru na moj komentar skoro da nema nikakve veze.

Naravno da postoji neko ko je kompetentan da kaže ko ima kolike šanse da preživi, i naravno da i te šanse imaju udela pri odluci o plaćanju lečenja, a sve to skoro nikave veze nema sa javnosti trošenja para i sa tim da li su prioriteti određuju u skladu sa strukom ili u skladu sa ko zna čime što nema veze sa strukom.
hajkula1 hajkula1 22:48 05.03.2014

Re: Nedostaje..najvažnije

inco



Ubeđena sam da mnogi (kažem, mnogi jer je i jedan izgubljen život mnogo) bi bili zdraviji ili sa mnogo većim šansama za ozdravljenje da zdravstvo funkcioniše bolje.

Na vreme otkrivena bolest, komplikacije se minimalizuju, veća šansa za ozdravljenje.

Porođaj obavljen kako treba pa su zdravije i majke i bebe. (A ne kao što je ćest slučaj, nezainteresovanost i išćekivanje koverte dok se gubi dragoceno vreme, posledice budu i tragične.)

Nabavka odgovarajućih lekova, sredstava za terapiju a ne od ponuđača koji korumpira. Recimo, stotine hiljada kupljenih vakcina protiv svinjskog gripa posle svih afera, bilo je suđenje, ministarka zdravlja u Poljskoj je odbila uvoz... Znači, uprkos tome što je dokazana štetnost, uvezli su vakcine!!!

Da ne nabrajam dalje.




AlexDunja AlexDunja 22:59 05.03.2014

Re: Nedostaje..najvažnije

Između onoga što sam ja citirao i na taj citat odgovorio (za koje dete ili odraslog čoveka sme da se kaže da ne postoji šansa.....), i ovoga o čemu vas dve pišete u odgovoru na moj komentar skoro da nema nikakve veze.


ali komentari odakle si izvukao citat imaju.

ne možeš baš sve da izvučeš iz konteksta
iqiqiq iqiqiq 22:59 05.03.2014

Re: Nedostaje..najvažnije

Da ne nabrajam dalje.

Bavljenje decom u oblasti obrazovanja, ako se pogleda malo šire, i ove dve teme mogu da se povežu. Naša kvalitetna deca koja uprkos našem obrazovnom sistemu uspeju da istaknu svoje talente, recimo u biohemiji, medicini i slično, odu u inostranstvo. Tamo pronađu nove metode lečenja, hirurških zahvata, novih lekova i načina primene itd. I sada se neka deca u inostranstvu jeftinije leče, jer sva ta inovacija ostaje u inostranstvu.

Mi, sa izgubljenim najvažnijim resursima, a to su naša deca, njihova pamet i njihov rad, nemamo novca u RFZO kasi i odbijamo našu bolesnu decu kada roditelji mole RFZO za novac da ih leče neki naši pametni umovi, ali u inostranstvu. Zato što je lekara sve manje kod nas. I zato što su nama svi lekovi sve skuplji i skuplji

Nemar prema nama samima, počinje od nemara prema našem podmlatku. Ovo je samo blog i slobodno lupetajte svako kome šta volja, naša stvarnost nas demantuje.
hoochie coochie man hoochie coochie man 23:13 05.03.2014

Re: Nedostaje..najvažnije

AlexDunja
Između onoga što sam ja citirao i na taj citat odgovorio (za koje dete ili odraslog čoveka sme da se kaže da ne postoji šansa.....), i ovoga o čemu vas dve pišete u odgovoru na moj komentar skoro da nema nikakve veze.


ali komentari odakle si izvukao citat imaju.

ne možeš baš sve da izvučeš iz konteksta


Nije izvlačenje iz konteksta, stvarno nije.
Cela priča je počela od komentara koji kaže da SVAKO bolesno dete ima I dobije pravo na lećenje kod nas ili u inostranstvu kao I svu ostalu zdravstvenu pomoć koju roditelji zatraže.
Na njega je reagovao inco a iqiqiq na incov koemntar, ja njoj odgovorio i to je ta nit.

I pošto ne postoji razložan, logičan argument koji ide u prilog teze da se mora svakom detetu obezbediti (ne mora svakom jer nema para za sve pa se na žalost moraju uspostavljati prioriteti) onda se krnulo u priču o transaprentnosti toršenja.
Ali to, javnost trošenja, nije sporna, nema se tu šta raspravlajti osim o načinima kako do toga doći.
Ali zahtev da neko (SR) insistira na tome da svi moraju dobiti sve što zatraže je i te kako sporan.
AlexDunja AlexDunja 23:23 05.03.2014

Re: Nedostaje..najvažnije

Ali zahtev da neko (SR) insistira na tome da svi moraju dobiti sve što zatraže je i te kako sporan.

ok, fantomatistična je pogrešila u formulaciji
da roditelji treba da dobiju sve što zatraže

ali to je bilo bar 50 komentara iznad.
morao si da vidiš da se ne radi o tome,
i da niko od nas, sigurna sam ni fantomatistična ne traži
da se roditelji ušetaju sa bolesnim detetom i kažu:
dajte nam sve što nam treba.

naprotiv.
drago mi je što ne znaš kroz koje muke prolaze roditelji teško
bolesne dece u srbiji.
drago mi je i što ja za to znam samo iz druge ruke.
mnogo mi je žao što ima mnogo malo onih koji mogu da ukapiraju tu muku.
iqiqiq iqiqiq 23:26 05.03.2014

Re: Nedostaje..najvažnije

hoochie coochie man
AlexDunja
Između onoga što sam ja citirao i na taj citat odgovorio (za koje dete ili odraslog čoveka sme da se kaže da ne postoji šansa.....), i ovoga o čemu vas dve pišete u odgovoru na moj komentar skoro da nema nikakve veze.


ali komentari odakle si izvukao citat imaju.

ne možeš baš sve da izvučeš iz konteksta


Nije izvlačenje iz konteksta, stvarno nije.
Cela priča je počela od komentara koji kaže da SVAKO bolesno dete ima I dobije pravo na lećenje kod nas ili u inostranstvu kao I svu ostalu zdravstvenu pomoć koju roditelji zatraže.
Na njega je reagovao inco a iqiqiq na incov koemntar, ja njoj odgovorio i to je ta nit.


Svako društvo i država ima prava da uredi svoj sistem prema dogovoru ili u slučaju diktature, kako manjina odredi
Kod nas pak Ustav kaže
"Здравствена заштита
Члан 68.
Свако има право на заштиту свог физичког и психичког здравља.
Деца, труднице, мајке током породиљског одсуства, самохрани родитељи са децом до седме године и стари остварују здравствену заштиту из јавних прихода, ако је не остварују на други начин, у складу са законом.
Здравствено осигурање, здравствена заштита и оснивање здравствених фондова уређују се законом.
Република Србија помаже развој здравствене и физичке културе. "

Meni je ovo ok, a i referendumom je Ustav izglasan. Tumačim da deca imaju poseban status, posebnu zaštitu. Odjednom čitam po novinama da su deca odbijena za lečenje i u zemlji i u inostranstvu. Nije mi jasno kako i zašto

Nisam ja neka "ispravna" osoba, nego samo pokušavam da shvatim šta je pravo kod nas.

U tom kontekstu i nedavni primer kada su deca umirala u Srbiji jer pravilnik nije predvideo transplataciju srca u inostranstvu za decu. Onda je Tijana umrla, pa su pravilnik promenili.

To demantuje svaki zdravi razum. Onda sam čitala da oni koji su odbijeni od RFZO za transplataciju srca i dalje moraju sami da prikupljaju pare, jer je odbijanje bilo pre datuma ovog novog pravilnika. Dakle neka deca će i dalje zavisiti od humanitarnih priloga, dok će druga biti lečena o trošku RFZO u inostranstvu.

Onda pogledaj dopis RFZO, to je budžetska institucija, oni ne znaju koji broj dece su odbili. Pa zar nije minimum napora, obaveza da bar znaju sa kojim problemom se susreću deca,koji je to broj, a ona su eto i Ustavom zaštićena.
hoochie coochie man hoochie coochie man 00:05 06.03.2014

Re: Nedostaje..najvažnije

li to je bilo bar 50 komentara iznad.


Jok, ne pratiš.
Ili zbog toga treba iqiqiq da zameriš, a ne meni.
Ona je citirala komentar prvi posle toga. ja njen, dakle blizu je to.
A ti na mene nasrćeš ni krivog ni dužnog

drago mi je što ne znaš kroz koje muke prolaze roditelji teško
bolesne dece u srbiji.
drago mi je i što ja za to znam samo iz druge ruke.
mnogo mi je žao što ima mnogo malo onih koji mogu da ukapiraju tu muku.


Volela bi da ima više ljudi sa teško bolesnom decom pa da više njih razume?

Vidi Dunja, to što je neko racionalan ne znači da ne razume, kao ni to što se neko nekritički svrstava na neku srranu ne znači da razume.

Ne bih sad da se ispovedam ni da uveravam ni tebe ni ostale razumem li ili ne, jer je lako ovde bilo šta napisati.

Ono o čemu sam pisao i dalje stoji, i to nije napad ni na fantoamstičnu niti bilo koga, nego stav da se i kod lečenja dece moraju uspostavlajti prioriteti uz svest šta sve to znači.
Ostalo je ili nerazumevanje ili demagogija.
Pa ti biraj šta ti se dopada.
hoochie coochie man hoochie coochie man 00:15 06.03.2014

Re: Nedostaje..najvažnije

Odjednom čitam po novinama da su deca odbijena za lečenje i u zemlji i u inostranstvu. Nije mi jasno kako i zašto


To bi trebalo ispitati za svaki slučaj posbno i verujem da bi se našlo nepravilnosti.
Ali ovako generano, pročitala sam da ima odbienih pa se čudim, je neuvažavanje realnih okolnosti.
Ako se može pretpostaviti da ima više zahteva i potrebe za lečenjem nego što ima para da se to lečenje plati, onda je sasvim logično da će biti odbijenih.
Ko je odbijen, zašto taj a ne neko drugi, da li je taj trebao da bude odbijen ili ne, to su već pitanja koja zahtevaju poznavanje konkretnih situacija.

I sve su to teme za razgovor ali onaj tvoj odnos prema incovom stavu (tupiš) ili odnos prema Ivaninom komentaru (ne tvoj) nije razgovor, to je diskfalifikacija neispravnih, nehumanih, onih koji ne raumeju.
AlexDunja AlexDunja 00:15 06.03.2014

Re: Nedostaje..najvažnije


Ono o čemu sam pisao i dalje stoji, i to nije napad ni na fantoamstičnu niti bilo koga, nego stav da se i kod lečenja dece moraju uspostavlajti prioriteti uz svest šta sve to znači.

da, ali krajne je racionalno da deca imaju prioritet,
takođe je racionalno skontati da para za
lečenje te dece ima,

i ako su problem protokoli, onda treba menjati protokole.
mi smo pisali skupštini, par puta, nisu nam odgovorili.
obraćali smo se poverenicima. oni ne mogu van ovlašćenja koje
im propisuje skupština i blablabla

kako da ti kažem, rfzo više voli da novac koji svi građani uplaćuju za lečenje,
troši na neke druge stvari.
to treba da se menja, a bez ukazivanja na to, neće se promeniti
AlexDunja AlexDunja 00:20 06.03.2014

Re: Nedostaje..najvažnije

A ti na mene nasrćeš ni krivog ni dužnog

što nasrćem???

lepo sam te pitala
Dr M Dr M 00:21 06.03.2014

Re: Nedostaje..najvažnije

Nije izvlačenje iz konteksta, stvarno nije.
Cela priča je počela od komentara koji kaže da SVAKO bolesno dete ima I dobije pravo na lećenje kod nas ili u inostranstvu kao I svu ostalu zdravstvenu pomoć koju roditelji zatraže.
Na njega je reagovao inco


A ja na njegov. Da si pročitao, video bi u čemu je stvar.

Da Ti uštedim trud, evo

Kolega inco,

mislim da nisi pravilno razumeo koleginicu.

Ona se založila za to da SVAKO dete ima pravo...itd. To je zato što neka deca nemaju to pravo, voljom, tačnije zlovoljom RFZZO.

Radi se o deci koja boluju od retkih bolesti a pravilnik RFZZO ih ne prepoznaje. Nemaju čak ni registar, da se zna koliko je takve dece.

Takodje, ima dece koja boluju od teških bolesti koje RFZZO prepoznaje ali, obzirom na nepovoljnu prognozu ishoda lečenja, izbegava da preduzme sve što je moguće da se očekivani ishod odloži, ako već ne može da se izbegne. To je, po mom mišljenju, tiha eutanazija.

Ukupan broj pacijenata koji su obuhvaćeni mojim komentarom nije toliki da bi njihovo zbrinjavanje ugrozilo prava ostalih korisnika Fonda.

Smanjenje broja zaposlenih u Fondu za, otprilike, 10% bi, verujem, donelo uštedu koja bi bila dovoljna da se sve ovo finansira.


hoochie coochie man hoochie coochie man 00:22 06.03.2014

Re: Nedostaje..najvažnije

da, ali krajne je racionalno da deca imaju prioritet,


Jeste
takođe je racionalno skontati da para za ta lečenje te dece ima,



To ne znam.
Verujem da ima više, da se može odvojiti više nego što se odvaja, a da li ima za sve ne znam ali ne verujem.

kako da ti kažem, rfzo više voli da novac koji svi građani uplaćuju za lečenje,
troši na neke druge stvari.


Pominjanje tog fonda me uvek asocira na neki skorašnji dogašaj koji je ovde debelo pretresan, pa ne bih da se vraćam.
hoochie coochie man hoochie coochie man 00:29 06.03.2014

Re: Nedostaje..najvažnije

Da si pročitao, video bi u čemu je stvar


Jesam bre doktore, tvoje komentare uvek čitam
Tebe sam razumeo i to što pišeš stoji.
Pravo treba da imaju ali da li im se mora obezbediti i korišćenje tog prava?

Imamo svi pravo na zaposlenje a imamo li svi mogućnosti da ga koristimo?
Naravno da treba svi da budu obuhvačeni zakonom i svi da imaju prava, ali ovde se više govori o koriščenju tog prava nego u formalnom statusu.
što nasrćem???

lepo sam te pitala

Vidi smajli (doduše pogrešan, namigujući, ali mrzi me da ispravljam)
zemljanin zemljanin 00:31 06.03.2014

Re: Nedostaje..najvažnije

Jelica Greganović

Jelice hvala na pojašnjenju ... kao i uvek
Dr M Dr M 00:59 06.03.2014

Re: Nedostaje..najvažnije

Jesam bre doktore, tvoje komentare uvek čitam
Tebe sam razumeo i to što pišeš stoji.
Pravo treba da imaju ali da li im se mora obezbediti i korišćenje tog prava?


HCM, hvalo na stalnom čitanju, isto je i vice versa.


Kad su bolesna deca u pitanju, smatram, mora da se primenjuje komunizam, svakom prema potrebama.

Ukazujem na činjenicu da, srećom, ovakvih malih bolesnika nema mnogo ali i na činjenicu da ne znamo koliko ih je. A moramo da znamo.

Većina takve dece ne dobija odgovarajuću zdravstvenu uslugu a mali broj, onih kojima su roditelji povezani sa medijima, izadju u javnost i dobiju neku šansu.

Inicijativa blogera b92 pokušava da natera državu da uredi ovu oblast ali država ima preča posla i rešava stvar nerešavanjem, čeka da ta deca poumiru.

Ja sam iz faha i znam o čemu govorim.

Kad kažem, tamo gore, svakom prema potrebama, to nisu velike pare.

Zbirno, sve dece koja obole od raka i retkih bolesti ima ispod 1000 godišnje, na 7.000.000 stanovnika i na 2 milijarde evra zdrvstvenog budžeta.

Deca obolela od raka su pokrivena osiguranjem i domaćom pameću i samo mali broj mora da spasava život napolju. Onih sa retkim bolestima...ne znamo koliko ima ali i za njih trošak nije tri careva grada, obzirom na očekivanu brojnost.

Mislim da bi se ceo taj problem rešio milionom-dva evra, od 2 milijarde, kad bi se napravili registri i sredstva pravilno koristila.

A mi bi pričali o nečemu drugom. Ovako, deca će da umiru naočigled televizije i štampe a RFZZO će i dalje da bude uzgajalište čopora sivih kancelarijskih pacova.

Neka urade ono što treba da urade, pod hitno, ili neka se razilaze.

To je ono što tražimo.
aleksandarkarisik aleksandarkarisik 01:07 06.03.2014

Re: Nedostaje..najvažnije

Da,nedostaje najvažnije, pojave poput hooch i inco.

Površnost i samouverenost su kako vidimo smrtonosan koktel. Mogu da budu i jesu dok odlučuju takvi kao oni, a trenutno u zemlji odlučuju takvi.

Njima ne vredi govoriti, ali sam siguran da ima kome vredi. Ponavljati i vikati do neba.
- Civilizacijski i moralno je neprihvatljivo da se bilo koje dete i bilo koji čovek ne leči. To ne može da opravda nikakva matematika a još manje neki viši ciljevi jer od toga nema višeg cilja.
- Matematiku tek treba da saznamo, jer i ovako malom Đokici mi je jasno da sa matematikom tu nešto jako ne štima, previše je primera gde se novac troši na nešto na šta ne bi smelo a ne troši se na ono što bi MORALO.
- Sistemsko rešenje problema lečenja SVAKOG deteta je jedna od fundamentalnih pretpostavki opstanka i napretka ovog društva. Bez toga je nemoguće uraditi bilo šta po bilo kom pitanju. Uzročno posledične veze toga i recimo, povećanja izvoza ili stabilnosti valute nisu jasne samo ljudima kao što su gorepomenuti.
- Društvo koje je ovo pitanje uredilo, dobro je čak i za inca i hoocha.
- Dilema oko toga da li novac da se troši na lečenje bolesne dece ili nešto važnije, lažna je. Dilema da li da se troši na neko bolesno dete a da se drugo pusti da umre takođe je lažna i može nastati samo u glavama u kojima ja ne bih bio ni sekunde.
zemljanin zemljanin 01:32 06.03.2014

Re: Nedostaje..najvažnije

aleksandarkarisik


Ako mogu da se nadovežem ... mislim da govorite o različitim "problemima" ... problem zdravstvene zaštite u Srbiji i njegovo uređenje po najvišim mogućim humanim standardima - to retko ko osporava i nenormalno je o tome uopšte diskutovati ... po onome što naučih ovde čitajući i malo guglajući, problem nije toliko novac koliko administrativno-birokratski aparat i nedorečenost zakona ... apsolutna podrška za rešavanje toga !

Ono, oko čega mi se čini da se sporite je terminološko pitanje ... medicina nema sve odgovore i u nekim slučajevima nema rešenja i tretmane za lečenje određenih teških i retkih bolesti ... to su granični slučajevi i jedino što struka u tom slučaju moše uraditi je omogućavanje dostojnog života onima koji su oboleli ... svakoj porodici je teško da čuje da nema leka ali, nažalost, ima i takvih bolesti ... eksperimentalna lečenja koja mogu biti neka vrsta rešenja u takvim situacijama su obično ekstremno skupa bez ikakvih verifikovanih rezultata ... doktori ili struka u tim slučajevima ne mogu dati preporuku jer tretman jednostavno ne postoji ... i to je taj granični slučaj oko koga, čini mi se. ide diskusija a trebalo bi se fokusirati na ono prvo.

PS. ne bih da glumim advokata ali imam taj utisak da većina govori o skoro istim stvarima ali o graničnim slučajevima ... i nije replika
Saša Radulović Saša Radulović 01:44 06.03.2014

Re: Nedostaje..najvažnije

Zdravstvena zaštita za sve znači i zdravstvena zaštita za svako bolesno dete. Sistem bi trebao da pruža ogromnu većinu ako ne i sve usluge u zemlji. Ukoliko ne može, onda u inostranstvu.

Problem je što ne može i burazerska ekonomija i kvalitetno zdravstvo. Godišnji budžet zdravstva je oko 2 milijarde evra. Veliki deo pojede parazitski sistem.
st.jepan st.jepan 01:55 06.03.2014

Re: Nedostaje..najvažnije

Veliki deo pojede parazitski sistem.

Baš kao i u kulturi.
Gro budžeta za kuturu pojedu plate službenika Ministarstva i silnih gradskih i opštinskih sekretarijata za kulturu.
aleksandarkarisik aleksandarkarisik 02:05 06.03.2014

Re: Nedostaje..najvažnije

Ne zameram, samo, navedeni diskutanti nisu o tome govorili, bili su, na žalost, više nego jasni.

Jasno je i da postoje bolesti za koje nema leka ili je lečenje krajnje neizvesno. Ovde je problem u tome što o životu i smrti odlučuju bezdušni ljudi, čije odluke sprovode kancelarijski moljci iz krajnje sebičnih motiva, operisanih od elemntarne empatije.
Ovde je problem što se iz navedenih razloga ne rešavaju rešiva pitanja. Da krenemo samo od 2000 dinara za noćno snimanje EEG-a pa nadalje. A ne sumnjaj da se onima kojima nema leka ne omogućuje "dostojan život" već se šalju kući da umru, bez stručne nege u bolovima uzrokovanim bolešću, dekubitosom...
Ovo društvo ostavlja iza sebe svoje ranjene.
aleksandarkarisik aleksandarkarisik 02:08 06.03.2014

Re: Nedostaje..najvažnije

Zdravstvena zaštita za sve znači i zdravstvena zaštita za svako bolesno dete. Sistem bi trebao da pruža ogromnu većinu ako ne i sve usluge u zemlji. Ukoliko ne može, onda u inostranstvu.

Problem je što ne može i burazerska ekonomija i kvalitetno zdravstvo. Godišnji budžet zdravstva je oko 2 milijarde evra. Veliki deo pojede parazitski sistem.


To znamo i sami. Kako ćeš to da rešiš? Eto, dobro prođeš na izborima i? Kako i kada dođeš do toga da se sistemski reši problem.
Saša Radulović Saša Radulović 02:18 06.03.2014

Re: Nedostaje..najvažnije

Da rešimo šta? Kako da ukinemo burazersku ekonomiju i dobijemo kvalitetno zdravstvo?
aleksandarkarisik aleksandarkarisik 02:43 06.03.2014

Re: Nedostaje..najvažnije

Konkretan problem. Deca čekaju na lečenje, mnogima treba odmah.
charlie charlie 06:50 06.03.2014

Re: Nedostaje..najvažnije

kleinemutter
za: ivana23
Re: Nedostaje..najvažnije

... za koje dete ili odraslog čoveka neka osoba, ma kakav ekspert bila, sme da kaže da ne postoji šansa da preživi, da li bi se medicina razvijala da su svi imali ovakve umove i ovako razmišljali.



Vrlo mi je neprijatno i tesko sto moram da te demantujem:

Belgijski parlament ozakonio eutanaziju dece


A nije tebi neprijatno curo!

Naprotiv.

Ovim si ubola prstom u oko svima nama koje je bi i Hitler ubijao iz istih gore pobrojanih razloga.

Ali niko ugovor sa Bogom nema.


Ординарни безобразлук је поредити Ивану23 са Хитлером --- макар се радило и о деци (и импутирати јој да је детемрзац).
charlie charlie 06:59 06.03.2014

Re: Nedostaje..najvažnije

aleksandarkarisik
Da,nedostaje najvažnije, pojave poput hooch i inco.

Površnost i samouverenost su kako vidimo smrtonosan koktel. Mogu da budu i jesu dok odlučuju takvi kao oni, a trenutno u zemlji odlučuju takvi.

Njima ne vredi govoriti, ali sam siguran da ima kome vredi. Ponavljati i vikati do neba.
- Civilizacijski i moralno je neprihvatljivo da se bilo koje dete i bilo koji čovek ne leči. To ne može da opravda nikakva matematika a još manje neki viši ciljevi jer od toga nema višeg cilja.
- Matematiku tek treba da saznamo, jer i ovako malom Đokici mi je jasno da sa matematikom tu nešto jako ne štima, previše je primera gde se novac troši na nešto na šta ne bi smelo a ne troši se na ono što bi MORALO.
- Sistemsko rešenje problema lečenja SVAKOG deteta je jedna od fundamentalnih pretpostavki opstanka i napretka ovog društva. Bez toga je nemoguće uraditi bilo šta po bilo kom pitanju. Uzročno posledične veze toga i recimo, povećanja izvoza ili stabilnosti valute nisu jasne samo ljudima kao što su gorepomenuti.
- Društvo koje je ovo pitanje uredilo, dobro je čak i za inca i hoocha.
- Dilema oko toga da li novac da se troši na lečenje bolesne dece ili nešto važnije, lažna je. Dilema da li da se troši na neko bolesno dete a da se drugo pusti da umre takođe je lažna i može nastati samo u glavama u kojima ja ne bih bio ni sekunde.

Крајњи безобразлук је оптуживати Хучија и Инцу да немају емпатију и да не схватају значај лечења, посебно лечења деце !
Ужас колико "човек" може ниско да падне како би доказао своју правоверност.
Додуше, право чудо је да их (још) ниси упоредио са Хитлером !
kleinemutter kleinemutter 07:38 06.03.2014

Re: Nedostaje..najvažnije

Крајњи безобразлук је оптуживати Хучија и Инцу да немају емпатију и да не схватају значај лечења, посебно лечења деце !
Ужас колико "човек" може ниско да падне како би доказао своју правоверност.
Додуше, право чудо је да их (још) ниси упоредио са Хитлером !


Pogrešno shvaćeno ali nema veze.

Njihove stavove i ovde možeš da vidiš.I ovde se propagira kuliranje bolesne dece.
hajkula1 hajkula1 09:04 06.03.2014

Re: Nedostaje..najvažnije

Dr M
Pa ako se već zapisuje, i neko zbilja reši da tako šta upiše u svoj spisak lepih želja u narodu poznatiji kao 'program partije', da se uz to postavi i par pitanja predlagaču:

- Zašto samo dete?


Kolega inco,

mislim da nisi pravilno razumeo koleginicu.

Ona se založila za to da SVAKO dete ima pravo...itd. To je zato što neka deca nemaju to pravo, voljom, tačnije zlovoljom RFZZO.

Radi se o deci koja boluju od retkih bolesti a pravilnik RFZZO ih ne prepoznaje. Nemaju čak ni registar, da se zna koliko je takve dece.

Takodje, ima dece koja boluju od teških bolesti koje RFZZO prepoznaje ali, obzirom na nepovoljnu prognozu ishoda lečenja, izbegava da preduzme sve što je moguće da se očekivani ishod odloži, ako već ne može da se izbegne. To je, po mom mišljenju, tiha eutanazija.

Ukupan broj pacijenata koji su obuhvaćeni mojim komentarom nije toliki da bi njihovo zbrinjavanje ugrozilo prava ostalih korisnika Fonda.

Smanjenje broja zaposlenih u Fondu za, otprilike, 10% bi, verujem, donelo uštedu koja bi bila dovoljna da se sve ovo finansira.




I da na primer, guvernerksu decu (za šta smo čuli) i raznih guzičara (što nam ostane sakriveno) ne voze službenim automobilom Fonda za zdravstveno osiguranje.

Pa redom.







Lopovi da vrate ukradeno.
predatortz predatortz 09:08 06.03.2014

Re: Nedostaje..najvažnije

Lopovi da vrate ukradeno.


Odavno se kanim da reagujem na ovaj tvoj slogan...

Lopovi, nikad i nigde, ne vraćaju ukradeno.
Država treba da radi na tome da se ukradeno, sudskim odlukama, vrati tamo gde pripada.
Nemojmo gubiti energiju na apelovanje na savest lopova. To je zaludan posao.
Hapsimo ih, sudimo im, oduzimajmo im ukradeno.
Dakle, usmerimo zahteve ka državi.
kukusigameni kukusigameni 09:55 06.03.2014

Re: Nedostaje..najvažnije

Saša Radulović
Da rešimo šta? Kako da ukinemo burazersku ekonomiju i dobijemo kvalitetno zdravstvo?

U ovome i jeste problem Saša. Usled dugogodišnjeg rešavanja makroekonomskih problema, nikako na red da stignu zdravstvo, kultura, prosveta i nauka. Teško bolesna deca, koju zdravstveni sistem ne prepoznaje samo su najveća i najočiglednija žrtva tog maltretiranja matematičkim i "donesi uredbu" rešavanjima ekonomije. Nezrelo društvo poput našeg je zaboravilo na ono što ga suštinski čini. Zaboravilo je na svoju kulturu, obrazovanje, na svoj razvoj i na svoje zdravlje, a kako vidimo i na svoju decu. Tržište to u ovako maloj i siromašnoj zemlji ne može da reši niti će rešiti. Svakim danom je sve manje umetnika, profesora, lekara, kulturnih i obrazovanih ljudi, koji ovo društvo mogu povući napred. Zakoni i tržište, pogotovo u stilu Čekajući Godoa, neće. Čak i izgovor stvaranja ambijenta u kome će sve krenuti na bolje, zaboravlja da ambijent ne čine samo zakoni i institucije, već ljudi, a među tim ljudima i neki koji su sami za sebe institucije.
Teško bolesna deca su vidljiv problem. Nemogućnost njihovog lečenja je posledica nemanja resursa koji će napraviti sistem u kome je prilagodljivost poduprta znanjem. Dakle, ne samo što nemamo jasne definicije već ih sprovode ljudi koji nisu adekvatno obrazovani (o njihovoj kulturi i da ne pričam).
Dokle vi pokušavate da rešite probleme ekonomije ove zemlje, proći će još vremena. Za to vreme će mnoga deca pomreti u čekanju. Mnogi će napustiti ovu zemlju jer je strpljenju kraj. Trpeti torturu neuspelih ekonomskih reformi koje ne uvažavaju postojanje elementarne ljudske potrebe za kulturom, za zdravljem, za naukom i obrazovanjem, više nije opcija.
Zato, man'te se parola. Dajte, razmotrite malo sugestije koje vam ljudi ovde pišu. Tako ćete možda doći do cilja, da vas u obilju mediokriteta koji ulaze ili se već nalaze u politici, neko prepozna kao drugačijeg.
Saša Radulović Saša Radulović 10:27 06.03.2014

Re: Nedostaje..najvažnije

Deca čekaju na lečenje, mnogima treba odmah.


Napraviti listu po prioritetima. Promeniti pravilnik. Obračunati troškove. Ako ne može u zemlji, platiti lečenje u inostranstvu.
Saša Radulović Saša Radulović 10:35 06.03.2014

Re: Nedostaje..najvažnije

Dokle vi pokušavate da rešite probleme ekonomije ove zemlje


Ovder je program: http://www.dostajebilo.rs/program/

Reforme se rade paralelno u svim oblastima. Jedna ne isključuje drugu.

Parazitski sistem se demontira i uređen sistem gradi korak po korak, zakon po zakon, instituciju po instituciju, u svim segmentima društva, kao što smo radili u ministarstvu privrede.


Za to nam treba vlada koja ima ministre koji znaju šta rade i postavljaju sistem. Za postavku temelja sistema, potrebno je godinu dana za svaku oblast: pravosuđe, zdravstvo, obrazovanje, kultura, sport, privreda, finansije ... A za to nam treba politička volja da se demontira sadašnji propao sistem i da se političke stranke odreknu novca koji sada uzimaju.

Zato, man'te se parola.




kukusigameni kukusigameni 11:11 06.03.2014

Re: Nedostaje..najvažnije

Saša Radulović
Dokle vi pokušavate da rešite probleme ekonomije ove zemlje


Ovder je program: http://www.dostajebilo.rs/program/

Reforme se rade paralelno u svim oblastima. Jedna ne isključuje drugu.

Parazitski sistem se demontira i uređen sistem gradi korak po korak, zakon po zakon, instituciju po instituciju, u svim segmentima društva, kao što smo radili u ministarstvu privrede.


Za to nam treba vlada koja ima ministre koji znaju šta rade i postavljaju sistem. Za postavku temelja sistema, potrebno je godinu dana za svaku oblast: pravosuđe, zdravstvo, obrazovanje, kultura, sport, privreda, finansije ... A za to nam treba politička volja da se demontira sadašnji propao sistem i da se političke stranke odreknu novca koji sada uzimaju.

Zato, man'te se parola.





Hvala. Program sam pročitao. Žao mi je što mogu da konstatujem da ti nisi pažljivo pročitao ono što ti je ovde dobronamerno sugerisano.
Ne bih da ti kvarim kampanju. Srećno.
aleksandarkarisik aleksandarkarisik 11:36 06.03.2014

Re: Nedostaje..najvažnije

Крајњи безобразлук је оптуживати Хучија и Инцу да немају емпатију и да не схватају значај лечења, посебно лечења деце !
Ужас колико "човек" може ниско да падне како би доказао своју правоверност.
Додуше, право чудо је да их (још) ниси упоредио са Хитлером !


Vidi, to šta ja stvarno mislim o ljudima koji prevale preko usta i tastature to da je neophodno i matematički opravdano praviti "Sofijine izbore", koji paušalno iznose sudove o nečijem angažmanu na rešenju problema bolesne dece kao, da ne skrolujem nazad, iz "bunde uz kafućino" uz nemogućnost stavljanja sebe u tuđe cipele, da napišem, ograničava me pristojnost i poštovanje prema domaćinu bloga.

Eto, toliko iz dubina u koje sam zapao u nadi da će moj glas dopreti do Olimpa na čijem vrhu ponosto stojite.
hoochie coochie man hoochie coochie man 16:38 06.03.2014

Re: Nedostaje..najvažnije

Da,nedostaje najvažnije, pojave poput hooch i inco.


O evo još ispravnih

Mada, javlja se ozbiljna sumnja da li je ovde u pitanju glumljenje ispravnosti ili se naprosto ardi o običnoj gluposti.
Verujem da je u ovom slučaju, aleksandarkarisik, u pitanju najobičnija ljudska glupost koja sprečava da se razume pročitano.

Pomislih prvo da bi bio red demantovati sve ove budalčaštine od pasusa do pasusa, ali bilo bi to pridavanje značaja glupostima, a to nije baš mudro.


Nego baš bih voleo da pročitam odgovor na pitanje koje si ti, aleksandarkarisik, postavio, dakle u situaciji kad postoji Konkretan problem. Deca čekaju na lečenje, mnogima treba odmah.

Svima odmah platiti lečenje bez obzira na bilo šta, na cenu, na izvesnost, na bilo šta?

Ovo što je Saša na to pitanje odgovorio smatram normalnim i jedino mogućim dakle, napraviti listu prioriteta.
A pravlejnje liste prioriteta podrazumeva i to da neko ostane na dnu liste i možda ne dočeka lečenje.
Šta u tom slušaju činiti?

Ajd sad malo fraza o tvojoj ekstrahumanosti.

hoochie coochie man hoochie coochie man 16:54 06.03.2014

Re: Nedostaje..najvažnije

Inicijativa blogera b92 pokušava da natera državu da uredi ovu oblast ali država ima preča posla i rešava stvar nerešavanjem, čeka da ta deca poumiru.


Sjajna inicijativa
Ali uređenje oblasti ne podrazumeva ono protiv čega sam, a to je da se u zakon napiše da država uivek i u svakoj situaciji svima mora platiti lečenje bez obzira na bilo šta.
Zemljanin je ovde napisao ono što sam mislio da svi podrazumevaju, (osim retkih turnohumanista kojima taj ekstraplemenit nagon smeta da misle) to je da pre svega imam na umu granične slučajeve kad je lečenje preskupo a šanse skoro nikakve.
Humano bi bilo i te slučajeve tretirati najsavremenijim mogućim tretmanima ma kako bili skupi, ali to naprosto nije realno niti bi bilo najpametnije rešenje.

Nema spora da se sadašnji sistem mora menjati i ta oblast bolje urediti, to niko nije doveo u pitanje, ali ni sistem u koji bi bila ugrađena demagogija o tome kako ne pitamo za cenu kad su u pitanju dečiji životi takođe ne bi bio dobar sistem.

Slušao sam razgovore doktora koji kažu da u njihovim internim razgovorima, na konzilijumima npr, ima mnogo više takvih, surovih, momenata, u kojima se baš o ovome govori, o tome ko ima šanse a ko ne, i da je jedan od bitnijih faktora pri odlučivanju, nego što se takve situacije komentarišu u jevnosti.
Ali ti to sigurno bolje znaš.
rade.radumilo rade.radumilo 19:32 06.03.2014

Re: Nedostaje..najvažnije

Humano bi bilo i te slučajeve tretirati najsavremenijim mogućim tretmanima ma kako bili skupi, ali to naprosto nije realno niti bi bilo najpametnije rešenje.


Ukoliko može iz budžeta da se namakne milionče dolara za jednog Miladina Kovačevića, onda može da se nađe i u ovakvom slučaju.
Ukoliko mogu da se, svake godine, isplaćuju milioni evra na ime sudskih presuda pred međunarodnim sudovima zbog toga što država tvrdoglavo odbija da pravno uredi neke stvari, već umesto toga plaća sudske odštete za iste tipove slučajeva iznova i iznova, onda može da se nađe i u ovakvim slučajevima.
Samo je pitanje prioriteta društva.

Pitanje: koliko dece je umrlo zbog Miladina Kovačevića?

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana