Lingvistika| Obrazovanje

Закомпликовавање

antioksidant RSS / 05.03.2014. u 14:59

Кад позајмите новац пожељно је да га вратите. Иначе то није позајмица. Зашто је пожељно да га вратите? Да кренемо од тога зашто сте новац позајмили? Јер Вам је био потребан, то је логично. Исто тако је логично да је новац потребан и ономе који Вам га је дао. Иначе би Вам га поклонио. Дао Вам га је јер му није био потребан у том тренутку кад и Вама. Овде је важно имати у виду управо усклађивање времена кад је некоме новац потребан. Доста ту фактора треба ускладити сем тог времена али да не компликујемо превише.
Банке, као организације које "обезбеђују" новац на позајмицу (не свој, наравно, нису банкари веверице) то усклађивање врло озбиљно схватају. Између осталог и због чињенице да у банци не би требало баш да буде превише новца. Новац који им је дат на "чување" треба проследити даље и више од тога али да не уводимо сад појмове типа "фрактални новац", ипак покушавам да коментаришем потезе "гувернера" а извори тог "знања" су знатно приземнији па да не компликујемо превише.

Стога банке "воле" кад им се обавежете да новац остављате на дуже (па су камате на орочење више на дуже периоде орочења) као и што нису баш љубитељи превелике слободе располагања новцем који они нуде. Нагласак је на "превелике слободе". То значи да добар, професионални банкар преферира да је упознат са усмерењем новца који даје. Иако није његов, потребно му је да новац буде враћен (ко осмисли довољно стимулативан систем награђивања за ово заслужује нобелову награду и за мир и економију истовремено али опет - друга је то тема па да не компликујемо превише).

Сад долазимо до појма "дозвољени минус". То су они кредити који су у принципу потребни али непожељни. Новац Вам је на располагању али га Ви узимате само кад морате и без икакве даље најаве банци. Битно је ово "на располагању". Обезбедити довољно новца на располагању кошта. Та цена се види у камати која је виша него код других кредита (једино што је још више је "недозвољени минус" али опет...не компликујмо превише).

У србји кошта баш много, али у Србији много ствари кошта баш много. Некад је та висока цена оправдана (кад кажем "оправдана" мислим да постоје чисто економски разлози за тако нешто; код новца би то на пример била висока цена ризика невраћања) а некад је неоправдана (постоји нека корупција, нека злоупотреба, тајни договор...). Банке, у већем делу њихових активности надзире НБС. НБС има и гувернера који је замрзнути припадник Српске напредне странке (злонамерни би рекли да у том замрзнутом напредњаку и даље обитава још замрзнутији радикал али да не компликујемо превише).

Али да се вратимо на цене. Јавност је незадовољна каматама на недозвољене минусе. Иако је очекивано да оне буду високе, некако је ночекивана висина коју оне досежу Србији. У целу причу се укључила НБС са замрзнутим гувернером. И то прегледом тих каматних стопа код свих банака. Оно што је било приметно је да је стање шарено, тј да иако стопе јесу високе има и банака са вишим и за још вишим стопама... Оно што је интересантно је да је у табели наведена и законска затезна каматна стопа (ЗЗКС) неписмено названа законска затезна камата (ЗЗК) али да да не компликујемо превише.

Елем, после прве табеле НБС која има пуну сврху информисања свих корисника о стању на тржишту (и у том смислу представља позитиван допринос, НБС, тј замрзнути гувернер је кренуо у... "препоручивање". То би отприлике требало да значи "Бавим се кмерцијалним банкарством из позиције замрзнуте политичке моћи користећи алате администрирања". То јест - не значи ништа. "У заједничком интересу свих учесника на банкарском тржишту, Народна банка Србије указала је на потребу и значај снижења камата на дозвољено прекорачење по текућем рачуну." На који начин је НБС препознала заједнички интерес не зна се. То што тај "заједнички" интерес опасно личи на популизам је нека савим друга прича али да да не компликујемо превише.
Оно што желим рећи полази од описа банкарског система у Србији. "Банкарски систем Републике Србије чине централна банка (Народна банка Србије) и пословне банке. Пословне банке своју делатност обављају независно, ради остваривања профита на принципима солвентности, профитабилности и обезбеђивања ликвидности." Дакле "независно" без сугестија, препорука и идентификовања "заједничких интереса" од стране административно замрзнутих политичара са искуством шефа пословнице али да не компликујемо превише.

Јер нема више места никаквој компликацји јер закомпликовано је до краја.

"Kaкo бисмо банкама максимално олакшали процедуру да снизе цену ове услуге, предложили смо начин како да то ураде ефикасно, у складу са законом и без додатних трошкова.
Банке ће, прибављањем писмене сагласности корисника рачуна, умањити номиналну стопу, која је као обавезни елемент уговорена као фиксна по уговору о дозвољеном прекорачењу рачуна. Дакле, не постоји обавеза да банка и корисник закључују анекс уговора."

Кабинет гувернера у потпуности у оквирима сопствених ограничења способности сагледавања света и појединачних улога, тј ван било каквог нормалног курса. У теоретском, идеалном свету пословне банке морају имати СЛОБОДУ у својој пословној политици "ради остваривања профита на принципима солвентности, профитабилности и обезбеђивања ликвидности". Уколико пак утврђене каматне стопе на недозвољене минусе произилазе из неког договора којим се искоришћавају корисници услуга и ту има решења: "Банци је забрањено да закључује споразуме којима се битно спречава, ограничава или нарушава конкуренција и да злоупотребљава доминантан положај, или да спроводи концентрацију којом се битно спречава, ограничава или нарушава конкуренција, и то нарочито да је спроводи стварањем, односно јачањем доминантног положаја на финансијском тржишту. Народна банка Србије утврђује да је дошло до повреде конкуренције из става 1. овог члана и у вези са тим предузима мере у складу са овим законом.". Овако смо остали ускраћени за одговор на питање да ли је неке злоупотребе било и можда је тако и боље, јер не морамо ми баш све знати ако већ Кабинет зна па да не компликујемо превише.

И за крај. Недозвољени минуси нису пожељан облик кредитирања. Он се користи у крајњој нужди, кад су остале опције искоришћене и најчешће одлази у потрошњу. Зашто и како је неко у централној банци закључио да њих треба стимулисати (препорукама пословним банкама да смање каматне стопе па чак и уз техничко саветовање како то лако спровести) остаје у потпуности нејасно.

Али да не компликујемо превише.

http://www.nbs.rs/export/sites/default/internet/latinica/63/63_0/20140303_tabela_l.jpg

 

 



Komentari (10)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

antioksidant antioksidant 14:59 05.03.2014

негативни тастер

angie01 angie01 15:29 05.03.2014

bez komplikacije

javascript:;
G.Cross G.Cross 17:01 05.03.2014

NVP

Da su fer Banke bi objasnile ljdima sta znaci "Net Present Value" i "Discounted Cash Flow", ali nisu.

ecce-florian ecce-florian 18:12 05.03.2014

Re: NVP

G.Cross 17:01 05.03.2014
Da su fer Banke bi ...


fer banke ?

Greed is good ili god. Kako je ispravno ?






Krugolina Borup Krugolina Borup 17:11 05.03.2014

Prvo...

...da pofalim veliko slovo, pasuse i tako to - pa idem na citanje...
princi princi 18:15 05.03.2014

Jeftino politikanstvo?

Зашто и како је неко у централној банци закључио да њих треба стимулисати (препорукама пословним банкама да смање каматне стопе па чак и уз техничко саветовање како то лако спровести) остаје у потпуности нејасно.

Bankarska i jednokratna verzija hleba od 3 dinara?
larisa_bg larisa_bg 18:38 05.03.2014

Msm, kakav zez...

Počnem da čitam blog, poradujem se, mislim sad će da padne neki trač kako je Antioksidant pozajmio kintu nekom drugom blogeru, a ovaj mu uporno ne vraća i tako to... Kad ono ispade dosadan blog o bankarstvu i kamatama i to. Idi bre čoveče. Pa sad kad skinemo Dinkića sa vlasti, više pare uopšte neće da se pominju na teveu. Evo i Jorgovanka pustila i isfenirala kosu, znači udaramo brigu na veselje, šta ti je.
vladaxy vladaxy 21:18 05.03.2014

Babe i žabe

Sad je skoro bila priča kako su naše kamate na nedozvoljeni minus najviše u Evropi, kao eto u Nemačkoj su par procenata a u Srbiji 40%. A naši neuki ekonomski novinari previđaju jednu sitnicu da je tamo euro a ovde dinar. Da je tamo kamata centralne banke 0.75% a ovde 9%. A gde je inflacija, klackanje kursa i ostalo? Kad uvedemo EUR ili dinar bude stabilan 30-40 godina onda će i kamate biti manje.

Inače, najveća povika na banke dolazi od dužnika. Štediše ćute.
Sepulturero Sepulturero 13:52 06.03.2014

Re: Babe i žabe

Дозвољени минус је оправдан само за кратко време, неколико дана, најдуже један месец. Он постоји, свуда у свету осим ваљда код муслимана, и за фирме и за појединце као би се премостио ТРЕНУТНИ проблем са ликвидношћу.

Ако се тако користи онда велика камата и није толики проблем само код нас вероватно постоји велики број људи и фирми који су стално у недозвољеном минусу. Зашто им нике не саветује да подигну кредит у износу тог минуса који би отплаћивали са мањом каматом и тако га се сасвим ослободити после неколико месеци или година?
Kraja Kraja 00:47 08.03.2014

Re: Babe i žabe

...samo daj taj euro nasim bankarima i politicarima na godinu dana...
...ako smes...

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana