Društvo| Ljudska prava| Mediji| Politika| Život

Nikad dosta scenskog egzibicionizma

Dragan Jakovljević. RSS / 07.03.2014. u 14:53

Само недељу дана уочи избора, познати политичар са насловне стране једног таблоида поручује како "живи за то да направи резултат у Србији". Ако сам га правилно схватио, ми треба да му верујемо да ће да уради нешто добро за нас, зато што он "живи да направи резултат". И то, какве ли случајности, баш пред изборе. Како у јавности кује имиџ поштеног човека, сигуран сам да му није била намера да својом изјавом вређа нашу интелигенцију. Зато сам исто тако уверен да му је јасно да смо правилно схватили његову поруку, како живи за онај резултат који очекује на изборима. Да у скупштини добије солидан број места и да на позицији на коју се намерио остане вечно. Могуће је да ме памћење издаје, али ми се чини да је наше колективно искуство довољно богато и да нас учи који је то резултат за који један политичар може да живи.

Ако упитате случајне пролазнике за шта живе, нисам сигуран да ће било ко споменути нешто слично. У нашем поднебљу већина ће да вам искрено рећи како живи за своју децу, унучиће, праунучиће, сестриће, синовце или кумчиће. Сасвим очекивано и врло похвално. Да смо још искренији, међу разлозима због који се живи нашли би се и мужеви, супруге, јавни или тајни партнери и партнерке, а да смо искрени колико и неки други народи, списак би био проширен куцама, мацама, папагајима и корњачама. У најискреније одговоре спадао би свакако онај: "Живим (и) због себе", али је, ту где јесмо, веома тешко испровоцирати толику количину искрености.

А, судећи према извештајима медија, има и оних који живе за то да, у ово доба године, своје четвороножне љубимице из обора помазе, уредно очеткају, почешу тамо где их сврби, поиграју се са њима, онако како су то чинили још откад су се опрасиле. Многи од њих ће вам рећи да се њихова осећања према овим умиљатим животињама не могу поредити са онима која се обично гаје према кућним љубимцима и да су им прасице постале... нешто као род рођени.

А онда, пошто су позвали и постројили фоторепортере и сниматеље из локалних медија, сасвим мирно, неретко и насмејано, крену да том свом "роду" одузимају живот, мало по мало, сец по сец... Нађу се ту одмах и кафа и ракијица за мајстора, да се поврати, ако случајно изгуби концентрацију. Алиби за ову врсту сценског хорор-егзибиционизма садржан је у изговору да се кроз "културно-гастрономску манифестацију свињокоља" враћају традицији свог народа.

Ако је до опанака, шајкаче, ритуалних косидби и вршидби, увек сам за. Ћирилицом се такође поносим и редовно је користим, а гибаницу и проју таманим. Играм и коло, кад год ми се укаже прилика... Ипак, традицију прштања свеже крви и наношење бола манифестованог несносним урликом наочиглед позваних гостију, тешко ћу икада моћи да сматрам својом. Можда и зато што крик увек тумачим као позив за помоћ, ма од које форме живих долазио.


Atačmenti



Komentari (4)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

hajkula1 hajkula1 15:38 07.03.2014

Zavisi


Neko eutanizira (žirafa)
neko ubija (prase)





mr.fogg mr.fogg 15:42 07.03.2014

Izjave

'Only two things are infinite, the universe and human stupidity, and I'm not sure about the former.'
(Albert Einstein)

Tačno je da ima mnogo glupih izjava naših političara - toliko da je veliki izazov da se izabere najgluplja. Lakši zadatak bi bio da se izabere najpamentnija, jer njih ima manje ... samo, ja ne mogu da se setim ni jedne :(
mr.fogg mr.fogg 16:00 07.03.2014

Nikad dosta scenskog egzibicionizma

Istorija se kod nas ponavlja svakih par godina.
Ali mi nekako sporo učimo. Moramo više puta da ponavljamo.

Primer:
Evo ovde ima: kolo, koza, kredit, mala firma ... i prase.



Šta smo naučili?
Ništa.
fantomatsicna fantomatsicna 04:13 08.03.2014

Mole se

Pametni da više ne popuštaju.Vremena su preozbiljna.
Samo kod nas postoje takvi apsurdi
Iskren političar koji neće da laze narod (zašto samo nisi napisao koji je to),pa lepo kaže šta izbori znače za njega. Isti osećaj sam imala I kada sam prvi put ,a I kasnije čitala blogove o SVRATIŠTU,koje me odonda u mislima I delu progoni.Kako neko mesto može biti za svraćanje dece-Kao što neko reče :Svratiš kod prijatelja, u kafanu....

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana