Gost autor

Kako skuvati žabu

uros_vozdovac RSS / 11.03.2014. u 13:31
 Gost autor: highshalfbooze
 
 

Ako mislite da je ovo blog o gastronomiji i da ćete naći neki italijanski super recept o pripremanju žablih bataka, moram da vas razočaram. Ovde je reč o nekim drugim kulinarskim vragolijama, zapravo o web kulinarstvu, sa receptima koji će možda i vama poslužiti. U svakoj priči se polazi od početka, a u ovoj od kraja. Zapravo od sredine jer se kraj ne nazire. Pa da počnem.

 Kao požar se proširila vest pre nekoliko dana da je vodeća stock agencija Getty images objavila da će svoj sadržaj ponuditi za nekomercijalnu upotrebu potpuno besplatno evo linka.  Naime, po njihovim rečima, na ovaj korak su se odlučili zbog toga što su suočeni sa brojnim kršenjem prava korišćenja sadržaja po blogovima i drugim sadržajima koje jednostavno ne mogu da postignu da procesuiraju, kao i dosta slučajeva gde je nemoguće postignuti pravo na materijalnu nadoknadu po osnovu kršenja autorskih prava. Super stvar, ako ne može da ih pobedi, Getty im se pridružio i ponudio na raspolagnje svoju bazu od 80 miliona fotografija i ilustracija. Doduše, nije baš sve moguće da se koristi, ali 30 miliona primeraka je sasvim pozamašna cifra. Tako je Getty velikodušno ponudio na korišćenje nešto što zapravo nije njihovo, ali je sve po zakonu i legalno. Neće biti više kršenja prava korišćenja, blogeri i drugi objavljivači nekomercijalnog sadržaja širom interneta će moći da koriste slike za svoje sadržaje, autori će biti potpisani uredno i reklamirani sa linkom ka njihovom radu, Getty će imati reklamu sa linkovima ka njenim stranicama na društvenim mrežama. Potrebno je samo da da se na blogu dozvoli pregledač na kome će biti prikazan sadržaj.

 


Na ovom blogu su korišćene fotografije i ilustracija iz baze Getty images, međutim nisu postavljene po pravilu zbog toga što na blogu nije dozvoljeno "embedovanje" pregledača. Ali je prikaz veran, baš onako kako treba da izgleda. Međutim naravno da nije moguće kliknuti na linkove zato što je to sve u stvari jpg.
Pored omogućavanja pregledača, potrebno je da se ispune i drugi uslovi, i to da je sadržaj nekomercijalnog karaktera, ali da su reklame tipa Google ads dozvoljene i takav blog se ne smatra komercijalnim.  Evo i drugih pojedinosti iz prava korišćenja koga interesuje. Getty zadržava pravo da na omogućenom pregledaču napravi izmene kako bi taj sadržaj unovčili. Znači da je u planu postavljanje svojih reklama kako bi unovčili korišćenje sadržaja.



To sve doduše nije ništa novo. Još ranije je youtube ponudio prikazivanje sadržaja da bi kasnije počeo da lepi reklame na klipove. Ovde je situacija malo komplikovanija, jer Getty ima obavezu da isplati saradnicima nadoknadu za korišnjenje njihovog sadržaja. Ali čim se dosete na koji način će to da reše, eto i reklama. Na sve to konkurencija uglavnom ravnodušno gleda i smatra da neće bitno uticati na posao.
Nema sumnje koliko će Getty biti velikodušan prema saradnicima. U prilog tome govori i prošlogodišnji ugovor sa Pinterest.com. Naime, Getty je Pinterestu dozvolio pristup metadata podacima za 80 miliona fotografija i ilustracija, a zauzvrat Pinterest plaća nadoknadu. Super stvar! Da, ali samo za Getty, ne i za saradnike. Zbog toga što je Getty obavezan da isplaćuje saradnike za korišćenje fotografija i ilustracija, ali ne i za korišćenje metadata podataka sa njih. U ugovoru je precizirano da će Getty obezbediti svoje čedo Picscout, tehnologiju prepoznavanja slika koje je platio 20 miliona $. Skaut će pretraživati Pinterest slike i slične povezivati sa slikama na Getty putem  Connect API i preuzeti ključne reči sa njih. Genijalno, Resavska škola visokih tehnologija. Milioni radnih sati nekoga ko je pisao ključne reči će biti upotrebljeni i naplaćeni, ali ne onome ko je to radio.

O čemu se ovde zapravo radi?  

 

 

Kada je 2012. godine Carlyle group kupio Getty za 3,3 milijarde $, bilo je malo nelogično da se ta firma interesuje za kikiriki poslove (za njih) kakav je stock, jer ovaj posao ipak neće omogućiti investitoru brz povrat novca. Velike investicione grupe otkupljuju ovakva preduzeća da bi ih rasparčali, prodali u delove, napravili brz obrt i zaradili na tome. Pa ipak je cena koju su platili bila malo veća, tako da su odmah zavrnuli sve slavine u ćerka preduzeću, vodećoj svetskoj microstock agenciji Istock photo i počeli da ispumpavaju novac iz nje. To je mlađanom Jon Oringeru donelo titulu prvog milijardera u silicijumskoj dolini čija je microstock agencija Shutterstock preuzela primat na svetskoj sceni, a da njen vlasnik nije ni prstom mrdnuo da bi to ostvario. Ceo posao je uradila konkurencija. On i dalje veruje da pliva u hladnoj vodi iako je cena njegovih akcija pala za 8% onog trenutka kada je Getty objavio vest kojoj su se obradovali mnogi blogeri koji se profesionalno bave time. Da li je neko uključio ringlu - pokazaće vreme.

 

 

Carlyle group je već pokazao da ga uopšte ne interesuje posao sa stock fotografijom, već je upotrebio razvijenu semantiku koju je kupio sa Getty i uložio još malo parica iz isisane ćerka firme u tehnologiju prepoznavanja imidža i povezivanja sa sličnim širom interneta, kao i razvijanje tehnologije upravljanja velikim bazama podataka sa jasnom željom da postane lider u toj oblasti. Kada bude došlo vreme da proda stock biznis, imaće već razvijen posao sa vizuelnim podacima širom interneta da mu stock uopšte neće trebati. To bi otprilike trebalo ovako da izgleda. Pređite mišem preko slika da bi videli.
Odakle im sada vizuelni sadržaj? He, pa tu je na mreži. Početkom 2013. godine u SAD, a nešto kasnije i u GB je donet takozvani  Instagram act. Pomenuti akt kaže da se svako autorsko delo koje ne sadrži podatke o autoru može smatrati javnim dobrom. Znači može se koristiti u bilo koje svrhe bez ikakvih ograničenja. Tako da je pravni okvir za igralište velikih igrača postavljen.

 

Sve je u povezivanju, strategija razvoja tehnologija za prepoznavanje i razumevanje vizuelnih sadržaja, ne samo semantičkih, omogućava razumevanje ciljne grupe i unovčavanje tih informacija.
A šta je sa žabom iz početka priče. Pa skuvana je.

Atačmenti

Tagovi



Komentari (16)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

highshalfbooze highshalfbooze 14:23 11.03.2014

Hvala domaćinu

Hvala Uroše na gostoprimstvu. Čak i svi linkovi rade
Ove sličice su malo male, ali ako nekada neko na b92 nađe za shodno da omogući ovaj pregledač, blogeri mogu i da upotrebljavju ovaj servis. Do tada...
uros_vozdovac uros_vozdovac 17:58 11.03.2014

Re: Hvala domaćinu

tek sam sad kao čovek kraj kompjutera, nema na čemu, uvek.

Sad idem da otvorim linkove :)

Među nama autorski editor je krš
hajkula1 hajkula1 19:03 11.03.2014

Šaljivdžije



Pomislila sam da je nešto politički, izborna kampanja /antikampanja i taj rad.






Preporučila, nego kako.







.........

Lopovi da vrate ukradeno.

Baš gledam, tačnije slušam vesti, pa rekoh da se malo ugledamo na komšije, osuđena stranka, osuđena odgovorna lica, i dosuđena kazna od milionipokuna.
highshalfbooze highshalfbooze 10:40 12.03.2014

Re: Šaljivdžije

Pomislila sam da je nešto politički, izborna kampanja /antikampanja i taj rad.

Malo predaha od politike
fantomatsicna fantomatsicna 08:22 12.03.2014

Znam kako da kuvam žabe

A vidim kroz tvoje pisanje da I nas kuvaju I mame raznim ponudama na netu.Samo...ništa ustvari nema za dzabe više,
Osim..aj Urose javi se ti o tome
highshalfbooze highshalfbooze 10:43 12.03.2014

Re: Znam kako da kuvam žabe

Da, kuvamo se mi u loncu velikih svetskih korporacija, bez obzira što smo u Srbiji. Svet je postao globalno selo.
hajkula1 hajkula1 11:36 12.03.2014

Re: Znam kako da kuvam žabe

fantomatsicna
A vidim kroz tvoje pisanje da I nas kuvaju I mame raznim ponudama na netu.Samo...ništa ustvari nema za dzabe više,
Osim..aj Urose javi se ti o tome



Šta da se kaže o ovome:


Besplatno putovanje kroz antičku Grčku
Izvor: B92

“Uvod u istoriju antičke Grčke”, predavanje čuvenog profesora Donalda Kejgana sa titlovima na srpskom jeziku, biće predstavljeno 12. marta u 18 časova u Univerzitetskoj biblioteci “Svetozar Marković”, u okviru obeležavanja međunarodne Nedelje slobodnog pristupa edukaciji.


Predavanja prof. Donalda Kejgana čine kurs “Uvod u istoriju antičke Grčke” Univerziteta Jejl, SAD, koji je slobodno dostupan putem interneta.

Univerzitetska biblioteka “Svetozar Marković”, u saradnji sa Međunarodnim akademskim centrom i Klubom volontera Univerzitetske biblioteke, prevela je na srpski jezik 24 predavanja ovog kursa kako bi svim građanima Srbije omogućila efektivan pristup sadržajima nezavisno od poznavanja engleskog jezika.

...

Besplatno internet obrazovanje i Masivni otvoreni onlajn kursevi (MOOC)

Otvoreni pristup (OA – Open Access) kao model pristupa znanju i naučnim rezultatima predstavlja celinu idejnog, aktivističkog i naučnog opredeljenja da se saznanja ostvarena u sferi nauke koja su nastala zahvaljujući novcu budžetskih korisnika učine besplatno dostupnim putem Interneta za sve.

Ilustracija raširenosti ovakvog pristupa predstavlja opredeljenje Evropske komisije da svi rezultati naučnog istraživanja finansirani kroz program Horizont 2020 budu obavezno pohranjeni u modelu otvorenog pristupa. Univerzitet u Beogradu potpisnik je Berlinske deklaracije, jednog od osnovnih dokumenata koji definišu ciljeve i ideje pokreta za otvoreni pristup.

Jedan segment aktivnosti vezanih za otvoreni pristup odnosi se i na sferu obrazovanja, tj. na kreiranje obrazovnih sadržaja dostupnih za sve putem Interneta. Ovo polje doživelo je procvat zahvaljujući konceptu otvorenih materijala OCW – OpenCourseWare koji predstavlja model besplatnog pristupa snimcima predavanja i određenim materijalima kurseva najboljih svetskih univerziteta. Lider na ovom polju, američki univerzitet MIT, do sada je omogućio pristup hiljadama snimaka svojih kurseva, a ovaj trend prate stotine drugih univerziteta u svetu.

...

Besplatno obrazovanje putem interneta pravi zamah doživelo je pojavom koncepta Masivnih onlajn otvorenih kurseva – MOOC (Massive Open Online Courses), koji predstavlja proširenje i zaokruženje koncepta OCW tako što su kompletni kursevi, predavanja, vežbe, seminarski radovi, laboratorijske vežbe, semestralni ispiti, završni ispiti, diplome, čak i složen fenomen kao što je studentska zajednica, sada dostupni besplatno putem Interneta.


http://www.b92.net/kultura/vesti.php?nav_category=1087&yyyy=2014&mm=03&dd=11&nav_id=822556
highshalfbooze highshalfbooze 12:33 12.03.2014

Re: Znam kako da kuvam žabe

da se saznanja ostvarena u sferi nauke koja su nastala zahvaljujući novcu budžetskih korisnika učine besplatno dostupnim putem Interneta za sve.

^ !

Amerikanci, ma šta mislili o njima, imaju neke stvari koje mogu da posluže za primer. Na primer NASA

Šta kaže Matica Srpska? Skrolujte skroz do dole i pogledajte šta piše sa leve strane.
Zakon o Matici srpskoj.
alselone alselone 08:40 12.03.2014

Osvezavajuci blog

Nisam znao za Stipple. Odlicna ideja!
highshalfbooze highshalfbooze 10:44 12.03.2014

Re: Osvezavajuci blog

Jeste, i ja sam fasciniran samom idejom i tehnologijom. Ali se posle upitam da li to ubija samu suštinu.
alselone alselone 11:06 12.03.2014

Re: Osvezavajuci blog

Ali se posle upitam da li to ubija samu suštinu.


Mislim da ne. Meni se svidja ideja da je slika dinamicna i da moze dalje da te odvede u istrazivanju. Mislim da je sama srz www-a preneta dalje u slike. Podrzano je to, znam, u samom HTML-u ali je ovako mnogo bolje.
Vesna Knežević Ćosić Vesna Knežević Ćosić 10:31 12.03.2014

bravo

za blog!
highshalfbooze highshalfbooze 10:45 12.03.2014

Re: bravo

Hvala
bladerunner92 bladerunner92 11:48 12.03.2014

Mogu

da pitam ja nesto mnogo laicki?
ako ja sad uzmem neku slicicu , sa istocka npr,a uzmem je preko printscreena pa u neki foto editor (to me skoro naucio jedan prijatelj jer me kao interesuje fotografija) i stavim je ovde na B92 jel oni odmah mogu da vide da je upotrebljena negde?I da li je istock pravi primer, sta sa nekim drugim manjim sajtovima tj kompanijama koje prodaju fotografije, kako su oni obezbedjeni, jel stvarno mogu da vide bilo gde u svetu da li se koristi njihova fotografija?
highshalfbooze highshalfbooze 12:13 12.03.2014

Re: Mogu

kako su oni obezbedjeni, jel stvarno mogu da vide bilo gde u svetu da li se koristi njihova fotografija?


Da li postoji neko svevideće oko koje prati dešavanja? Bukvalno ne, ali sve ka tome vodi
Razvijaju se pretraživači slika. Google ima tu mogućnost, možeš i sama da proveriš kako to sve funkcioniše
bladerunner92 bladerunner92 12:25 12.03.2014

Re: Mogu

pa da to sam mislila.ali ako taj picscout kosta 20 miliona, koliko je trebalo da se razvije da li to mogu da priuste sebi manje kompanije?ocigledno ne.Cemu onda zabrane tj placanje
...

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana