Putovanja| Sport| Zabava

Uzivo iz Indian Wellsa - Petak

Nikola Olić RSS / 14.03.2014. u 19:56

Put do Indian Wellsa moze dosta dugo ta traje, sve se ovo odigrava u sred pustinje u kojoj distance mogu cudno da menjaju oblike i velicinu. Mozda je to zbog neke fatamorgane, ili mozda zbog nedostatka referentnih tacaka oko ovog malog grada, vecinom su pesak ili planine i vedro plavo nebo. Ako dolazite iz Los Andjelesa koji je odavde oko 2 sata voznje zapadno, onda mozda dugo cekanje u kolima i nije veliki problem. Taj grad je poznat po brutalno losem saobracaju, sa puno cekanja i sporog toka po autoputevima koji sa svojih 5 ili 6 kolona dusu daju za auto-moto uzivanje.

 

petak_planine.jpg



Kad kolima konacno stignete do teniskog centra u Indian Wellsu, nista zapravo bas jos sasvim stigli, jer sa parkinga koji je preko puta centra ima jos dosta hoda do ulaska medju teniske terene. Postoji i kraci put, kojim umesto tunela za pesake ulicu prelazite na divljaka, medjutim dva policajca na motorciklima bez sale upozoravaju da to nije dozvoljeno i da ce vas pored relativno skupog parkinga tih 20 metara prelaska ulice kostati jos mnogo mnogo vise. Cini se da retko ko pomislja da se policija ovde sali, ovo je miran, mali i odlicno organizovan grad, i pravila se bez mnogo dvoumljenja postuju.

Na spisku meceva koji svakog novinara ceka na radnom stolu, za ovaj petak vidimo Benetoa protov Djokovica, i Gulbisa protiv Iznera u singlovima i vidimo Federera u dublovima; Neocekivani mecevi koji ce ovaj petak uciniti nesvakidasnjim teniskim zadovoljstvom. Sto kaze stari Politikin Zabavnik, Petak - Izuzetak. Mecevi pocinju nesto kasnije nego obicno -- 11:45am -- i tribine su uglavnom i dalje prazne. Na glavnom terenu radnici podesavaju stolice i klupe, da sve bude pod pravim uglovima i uredno poredjano kao uostalom i vecina ovog grada. I uredni Svajcarac Federer koji ce uskoro da izadje na teren voli elegantne i jednostavne linije u svojoj igri pa ih verovatno primecuje i oko sebe. Preko razglasa muzika podseca na jedan drugi sareniji i manje sredjen Kalifornijski grad, poznatom temom iz Policajca sa Beverly Hillsa.

petak_teren.jpg 

Retko Federer izlazi na terene koji nisu prepuni gledalaca. Tako je najcesce kad se igraju dublovi, bez obzira na igrace koji su na terenu. I sa najslabijih sedista na vrhu ovog stadiona jasno je bilo da je ovo i za Federera i za Vavrinku bilo opustenija igra no obicno, vise osmeha uz mnogo opusteniju atmosferu. Na velikim ekranima nije bilo play-back opcije pa detalje njihovih osmeha nismo mogli najbolje da vidimo. Bilo je i lepih poteza koje bi vredelo videti opet usporene, to je jedna lepa prednosta gledanja tenisa preko televizije ili preko interneta.

Jedan od najpoznatijih Federerovih poteza koji se milionima puta gledao na Youtube je leteca forhend paralela protiv Rodika, koji ju je Amerikanac pozdravio pogledom i detinjastim osmehom. Potez veoma slican tome ukrasio je drugi set u kom su Svajcarci inace igrali znatno slabije od svojih provinika. Federer je letecim forhendom u skoku stigao lopticu i poslao je u cosak druge strane terene. Mada tribine nisu bile ni priblizno pune, na momenat je tako zvucalo. Mozda je publika znala da ce to uskoro biti to -- kraj Federera u dublovima na ovom turniru. Bilo je interesantno gledati Federera kako ceka servu svog partnera duboko u terenu, u klececem polozaju. Navikli smo valjda legendarnog svajcarca da gledamo kako sa lakocom lebdi po terenu. 

 

petak_federer.jpg

 

Na pomocnim terenima pre danasnjeg meca Djokovic se zagrevao u uobicajenoj beloj teniserskoj nosnji, po kojoj je sport davno i dobio svoj sada demode nadimak Beli Sport. Protiv Francuza Dzulijana Benetoa nas teniser poceo je znatno drugacije od zagrevanja. Dva poteza zavrsio je na mrezi, sto u zagrevanju nismo videlo. I umesto belog sporta nas teniser je danas igrao Sivi Sport, u UNIQLO odeci koja se i u sivoj boji na Kalifornijskom suncu jarko presijavala.

 

petak_nole_bekhend.jpg

 

Djokovicevi gemovi prolaze mnogo brze i lakse od Benetovih. Stvari se u prvom setu odigravaju kako smo i ocekivali. Publika aplaudira dovoljno glasno odnosno neglasno da se u daljini lako cuje zabavna muzika iz teniskog centra. Prvu servu Djokovic uzima relativo tiho i uz kolegijalno tenisersko izvinjenje mahnutom rukom, posto je loptica -- za dlaku, sinko -- udarila u mrezu i pala Francuzu nazad na teren kad mu je to najmanje odgovaralo.

Situacija se nije mnogo poboljsala za Francuza tokom prvog seta koji se zavrsio sa 6:1 za Djokovica. Statistike na velikom semaforu u toku pauze izmedju setova slazu se sa onim sto vidimo na terenu, Beneto pravi znatno vise neiznudjenih gresaka, a ono sto se iz statistike i matematike ne vidi je koliko je Djokovic na to imao uticaja. Protivnika je preciznom igrom stavljao u neprijatne situacije i uglove iz kojih Francuz nije imao mnogo opcija, osim da po koji put pogleda u svoj boks i slegne ramenima

Prvi brejk drugog seta cekao se dosta duze. Intenzitet meca povecavao se paralelno sa brojem navijaca na tribinama. Sunce koje sa zapada bije na istocne tribine deli publiku na one koji gledaju tenis i one koji zmire na tenis. Oba tenisera imaju kape, to je ovde skoro obavezni dodatak uz tenis. Djokovic je uzeo servu na Benetovu dublu gresku, dok je servirao gledajuci u sunce. Sa malim ali lepo tempiranim vodjstvom od 4:3 u drugom setu, Djokovic pocinje svoj servis sa istog mesta i pravi istu gresku. Posle te dve propustene serve, ostali poeni idu kako treba, odlicna odbrana sa svih strana tenera, i napad koji je iznenadan koliko i vetrovi Indian Wellsa.

petak_publika.jpg

 

Drugi set i mec se zavrsavaju na semaforu umesto na terenu, poslednji forhend Francuza zavrsio je blizu linije i nije bilo razloga da se ne proba sa malo kompjuterske lutrije, putem Challenga. Sa tribina je izgledalo da je bio aut, i kompjuter je to i potvrdio. Mec se zavrsio sa 6:1, 6:3 u korist Djokovica, zavrsio je mec kojim je verovatno vise zadovoljan nego sa mecevima ranijih kola -- brzo, efikasno i bezbolno, sa sedam aseva i malim brojem gresaka u bilo kojoj kategoriji svoje igre.

Mada je uobicajeni tok dogadjaja na ovom turniru kao i na mnogim drugima da posle meca novinari imaju prilike da na svom jeziku popricaju sa igracem, to danas nije bilo moguce. U pitanju je bila pometnja sa rasporedom i Novak je posle engleskog dela konferencije za stampu nastavio dalje nekim svojim potrebama i obavezama. U toku konferencije za stampu zvucao je zadovoljno ali i umorno, mada je mec nama izgledao brz i ako se moze reci lak, to u cetvrtfinalu master turnira nije tako sa njegove strane reketa.

Djokovic je pricao o tenisu u globalnom kontekstu vise nego o danasnjem mecu, osvrnuvsi se na finansijsku stabilnost ovog Indian Wells turnira pod pokroviteljstvom Lerija Elisona, bogatog vlasnika firme Oracle. Takodje je pricao o razlici izmedju dubl i singls igraca, i zakljucio pomalo komicno da je retko koji mladi teniser od 6 godina pozeleo da bude dubl igrac kad poraste, vec da do toga dodje nekim drugim putem.

 

petak_zalazak.jpg

 

 Dodatak novog stadiona No.2 dodaje ne samo vise mesta za tenis vec i mnogo vise mesta za restorane, barove i radnje, tako da ljubiteljni tenisa imaju jos vecu raznovrsnost u trosenju novca. Sunce polako zalazi iza planina sa zapadne strane ovog grada, te mrak ovde pada nesto ranije nego u drugim okolnim gradovima. Pre nekoliko minuta objavili su raspored meceva za sutra, u podne igraju Dolgopolov i Federer, a posle njih Izner i Djokovic. Nadamo se da ce sutrasnji mec imati zavrsnicu malo drugaciju nego prosli put kad su se ta dva igraca ovde nasla, u polufinalu pre dve godine.

 

 

 



Komentari (8)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

AlexDunja AlexDunja 20:07 14.03.2014

...

ne mogu da verujem da na netu nema prenosa dubla.
pomozi ako možeš:)
Nikola Olić Nikola Olić 21:41 14.03.2014

Re: ...

nazalost nije bilo puno vremena pre Djokovica da se prati i ovaj mec, video sam par momenata, nekih sasvim finih poteza, i vrlo zbrzan drugi set... a sad malo Nole :)
AlexDunja AlexDunja 21:44 14.03.2014

Re: ...

. a sad malo Nole :)

ajmo:)) to ima na netu:)
NNN NNN 22:24 14.03.2014

Novak

je poslednji put osvojio neki turnir u USA još 2012. u Majamiju,
što je baš odavno,
obzirom da je već sada jedan od 5 najboljih u istoriji kada su u pitanju tvrde podloge!
NNN NNN 22:41 14.03.2014

Re: Novak

za sada 7(!?!) propuštnih brejk lopti u 2. setu (u 3 Benetoova servis gejma bar po dve) - neverovatno.
AlexDunja AlexDunja 22:43 14.03.2014

Re: Novak

što je baš odavno,

šta da ti kažem:)
i fed i davež izgledaju prilično raspoloženo,

meni je svejedno, biće dobar meč:))
NNN NNN 22:59 14.03.2014

Re: Novak

Lagana pobeda koja je mogla biti i ubedljivija.
Važno je da se nije mnogo umorio
i da može još bolje.
AlexDunja AlexDunja 23:27 14.03.2014

Re: Novak

i da može još bolje.

beneto se otkinuo od straha večeras,

nije relevantan meč.

nadam se da će polufinale više reći, pa da predviđamo finale:)

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana