Budućnost| Društvo| In memoriam| Obrazovanje| Politika

17. mart – početak reformi u obrazovanju?!

nurudin RSS / 14.03.2014. u 20:30
Свим школама Министарство просвете проследило је данас допис и видео материјал о Мартовском погрому Срба и неалбанског становништва на Косову и Метохији 2004. Наставници су у обавези да у понедељак, 17. марта, први час посвете десетогодишњици Погрома, тако што ће ученицима прочитати доленеведени материјал и приказати им, ако су у могућности, наравно, петнаестоминутни филм.

150px-Question_mark_alternate.png

Десетогодишњица Погрома је несумњиво велика трагедија за српски народ, саосећам са жртвама, али сам истовремено, најблаже речено, саблажњен дописом.

Шта је циљ? Чему то и нашта? Да ли је ово неки нови меморандум? Да ли је ово најобичнији политички памфлет? Да ли је ово школско штиво? Да ли на крају крајева ово вређа жртве Погрома?

Можда је, ипак, ово само почетак реформи образовног система које ће наступити после фамозног 16. марта. 


МАРТОВСКИ ПОГРОМ 2004-2014.

Десет година касније

 

Обележавањем десетогодишњице од мартовског погрома 2004. желимо, ко зна који пут, да скренемо пажњу међународној и домаћој јавности о некажњивости злочина над људима и баштином данас сем, ако за то не постоји интерес неких спољашњих политичких и војних центара моћи. Питање културних идентитета на Косову и Метохији у непосредној је вези с препознавањем и опредељењем аутентичних баштиника на Косову и Метохији у дужем временском периоду. Постојећи културни идентитети нису настали истовремено. Сходно томе, статус баштиника условљен је конкретним стваралаштвом народа који су живели и данас живе на Косову и Метохији. Српски народ и Српска православна црква баштине најбројније и најзначајније културно наслеђе и оно је недељиво по било ком основу. Када је реч о албанском културном наслеђу неизбежно се намеће питање да ли је албанска етничка заједница баштиник свеукупног културног наслеђа исламске провенијенције? Ако отоманско културно наслеђе на Косову и Метохији датира пре досељавања албанског становништва на те просторе и ако се зна да је процес исламизације текао поступно, оправдано је поставити питање – да ли албанско становништно може бити баштиник отоманског културног наслеђа чак и када су, после примања ислама, за верске обреде користили већ постојеће отоманске богомоље? И није реч само о верским објектима.

Евидентне су претензије албанске етничке заједнице на Косову и Метохији да за потребе утемељења тзв. државе Косово испослују статус новог културног идентитета који би сада, исто тако једнозначно и линеарно, апсорбовао и хришћанско, посебно наслеђе Срба на Косову и Метохији. Сматрајући себе за једине баштинике исламског наслеђа и упорним својатањем српског културног наслеђа настоје да баштину подведу под окриље тзв. косоварског културног наслеђа. Та агресивна политика, лишена свих цивилизацијских тековина, у заштити културног наслеђа допринела је да се на очиглед светске јавности у континуитету уништава један од најзначајнијих драгуља европског средњовековног наслеђа.

Мартовски погром над српским народом, српским културним наслеђем и српским гробљима на Косову и Метохији по свом интензитету и екстремизму садржи сва обележја етноцида. Данс, десет година од Погрома, суочавамо се с чињеницом да последице овог нецивилизацијског чина и даље трају без изгледа за суштинске промене у заштити националног и културног идентитета Срба на Косову и Метохији.

Подсећамо, да је после рата 1999. године Резолуцијом Савета безбедности Уједињених нација 1244, додељен мандат Мисији УН (УНМИК) који је требало да гарантује и штити универзалне вредности и неотуђива права свих грађана у Покрајини без обзира на националну или верску припадност. Тако је заштита слободе и безбедности људских живота на Косову и Метохији постала обавеза јавне међународне власти - Администрације УНМИК и међународних војних снага - КФОР. Та обавеза је, нажалост, још јуна 1999. године и касније, до марта 2004. године, драстично нарушена. Преко две стотине двадесет хиљада Срба и припадника других неалбанских етничких заједница изгнано је с Косова и Метохије, више од 120 хришћанских светиња и споменика културе и неутврђен број надгробних споменика, девастирано је и уништено.

Изостанак адекватне заштите основних људских права српског народа као и заштите српског културног наслеђа у складу с мандатом Мисије УН, охрабрио је албанске екстремисте и терористе да наставе на још бруталнији начин убијање и протеривање српског народа и затирање свих сведочанстава о постојању српског културног идентитета на Косову и Метохији. За само два дана, од 17- 19. марта 2004. године, протерано је преко 4.000 Срба, запаљено преко 800 српских домова, уништено и оштећено 35 православних храмова и споменика културе, убијено неколико десетина недужних људи и рањено више стотина лица укључујући и припаднике међународних власти на Косову и Метохији. И у овом случају, као по правилу, овај стравични злочин није примерено политички осуђен нити су непосредни налогодавци и извршиоци кривично процесуирани у складу с међународним правом.

За боље разумевање садашњег статуса културног наслеђа као и могућности за заштиту и одрживи развој српског културног идентитета на Косову и Метохији, потребно је имати релевантна сазнања о природи српско-албанских односа у дужем временском периоду. Ове односе могуће је чињенично пратити од времена када су ова два народа дошла у позицију да деле исти животни простор. Потребно је нагласити да је реч о простору који данас називамо Косово и Метохија. Осовна карактеристика тих односа јесте да су били током читаве историје супротстављени, често непријатељски. Такви односи су у континуитету подстицани и усмеравани са стране различитих спољашњих центара моћи и то редовно на штету српског народа.

Првo драстичније нарушавање српско-албанских односа догодило се после отоманских освајања и с мањим прекидима траје до данас. Основни подстрекач лоших српско-албанских односа јесте претензија Албанаца да овладају српским животним и националним простором на Косову и Метохији. После Великог аустријско-турског рата крајем 17. века долази до масовне колонизације албанских племена праћене репресалијама и злочина према хришћанском народу. Неподношљиви услови живота присилили су значајан број Срба на егзодус познат као Велика сеоба Срба 1690. године. Исте или сличне несреће пратиле су српски народ на Косову и Метохији све до најновијег прогона Срба 1999. године, нажалост, у присуству међународних војних и цивилних власти. Ако је пустоносни турски поход отворио границу албанским усељеницима, онда ће ратни догађаји 1999. године бити одлучујућа фаза варварског пустошења српске супстанце у средишту српске државности и културе развијане од Средњег века до данас. Ураво, пред очима међународних институција уништено је преко 150 споменика културе српске провенијенције.

Кратка оцена карактера српско-албанских односа сигурно неће задовољити све оне који су заинтересовани за дубље и објективније сагледавање овог изузетно комплесног питања. Зато указујемо на богату изворну грађу, односно, бројне научне публикације како домаћих тако и иностраних аутора. Такође, у корисну литературу убрајамо и извештаје путописаца који на основу непосредних сазнања доносе своја запажања и оцене о многим догађајима од значаја за свеобухватније разумевање не само српско-албанских односа, већ и ширих политичких процеса који су се неминовно рефлектовали на српско-албанске односе са свим негативним последицама.

Посебну пажњу желимо да усмеримо на оне политичке процесе на Косову и Метохији који су обележили другу половину 20. и почетак 21. века чији смо савременици и непосредни сведоци. Реч је о континуитету политизације међунационалних односа све у циљу позиционирања албанизоване политичке олигархије на Косову и Метохији према институцијама тадашње Савезне државе Југославије, посебно према институцијама Републике Србије у чијем саставу је Покрајина Косово и Метохија. Сталним наглашавањем наводне обесправљености Албанаца у Југославији, односно у Србији, а у чему су поједине иностране владе виделе свој интерес и потпомогле интернационализацију албанског питања, утрт је пут сатанизацији српског народа и тако је у свет одлазила црно бела слика о међунационалном сукобу на Косову и Метохији.

Зашто инсистирамо на објективном сагледавању и представљању политичких процеса на Косову и Метохији, посебно, у времену чији смо савременици? Пре свага, зато што су ти догађаји део наших живота, догађаји који су оставили трауматичне и трајне последице како на појединце и породице, тако и на свеукупно стање српског народа, посебно на простору Косова и Метохије.

Стиче се утисак да међународна и домаћа научна и шира јавност још нису спремне да демистификују учинке диктатуре Јосипа Броза која је под геслом „братства и јединства“ у ондашњој Југославији у институционалном и уставноправном смислу, свела државност Србије на ниво посматрача без права гласа. Илустративан пример је чињеница да је Покрајинска скупштина имала могућност утицаја на одлуке Скупштине Србије, док Скупштина Републике Србије није имала никакав политичко-правни инструмент да утиче или оспори било коју одлуку Скупштине Косова и Метохије. Таква анахрона политичка стварност омогућила је мајоризацију албанске већине над српским народом и другим етничким заједницама и уз примену тзв. националног кључа који се кретао до 9:1 у корист Албанаца, убрзала је процес албанизације живота на Косову и Метохији. У створеном политичком амбијенту у којем је великоалбански сепаратистички покрет изашао из илегале и ступио на политичку сцену 1968. године, дошло је до увећања скале притисака на Србе. Последице су се одражавале на масовна исељавања с Косова и Метохије, уништавања споменичког наслеђа и рушење надгробних споменика и других обележја. Даље, уследило је потискивање српског језика и писма из службене употребе, као и преименовање географских назива и топонима. Чак ни равноправан статус српског и албанског језика није био могућ. Уклањајући доследно симболе државе Југославије, односно Републике Србије, у употребу су уведена државна обележје суседне државе Албаније.

Напред изнето чињенично стање је проверљиво. Не чини ли се логичним да матична држава заштити уставноправни поредак и сигурност свих својих грађана на Косову и Метохији, а што се и догодило 1989. године. Међутим, великоалбански сепаратистички покрет није устукнуо, нити одустао од идеје велике Албаније. Зато ће после 1989. године систематски прогон Срба заменити стратегијом стварања паралелних албанских институција власти. Тада већ интернационализовано „албанско питање на Косову и Метохији“ ишло је у прилог новонасталим политичко-безбеденосним околностима за које је добијена подршка одређених међународних политичких и војних центара моћи. Стратешки интереси су однели превагу над међународним правом и ратни сукоб је био неизбежан. Данас видимо да опција рата није донела правично решење вишевековног српско-албанског конфликта. Даље коришћење двојних стандарда утицајних међународних фактора и задржавање црно-беле слике у јавности, редовно на штету српске стране, не само да није одрживо решење, већ је понижавајуће и онеспокојавајуће за све људе који демократију и правду доживљавају као највише достигнуће цивилизованог света.

 

О кршењу људских права српског становништва на Косову и Метохији, атаци на живот и српску имовину у последње две године

 

На простору Косова и Метохије, пуних десет година након погрома над српским становништвом 17. марта 2004, када је погинуло неколико десетина грађана, 900 људи претучено и тешко повређено, око 4.000 протерано из својих домова, 935 неалабанских кућа запаљено и оштећено, 6 градова и 10 села етнички потпуно очишћено, насиље не престаје. Да етничко угњетавање не јењава, укрос отвореном преговарачком процесу у Бриселу и тежњи ка међуетничком помирењу, сведочи велики број напада усмерених према српском становништву и српским историјским, културним и духовним тековинама.

 

2012. ГОДИНА

 

6. јануара. – Албански екстремисти блокирали приступ манастиру Дечани, каменовали колону возила са председником Србије и малтретирали вернике.

 

21. јануара. – Косовска поверилачка агенција најавила је да ће приватизовати Господарску кућу – сарај, важан културно историјски споменик Срба у Великој Хочи, општина Ораховац.

 

14. фебруара. – Опљачкана црква Св. Николаја у Косовској Каменици.

 

25. фебруара. – У акцији специјалне јединице Косовске полиције на простору општине Гњилане ухапшено шесторо Срба и испољене бруталности према цивилима међу којима су седамдесетогодишњи Живојин Стојановић из Шилова и једно малолетно дете.

 

3. марта. – Обијена и оскрнављена православна црква Св. Георгија у селу Станишор, у Косовском поморављу.

 

31. марта. – На манастирском зиду Високих Дечана освануо натпис „Својина UCK“, као подршка намери албанских власти да изграде саобраћајну магистралу преко земљишта српског манастира из 14. века.

 

4. априла. – У селу Пејчић, у области Средска, из ватреног оружја пуцано на православни храм Успења Пресвете Богородице са почетка 18. века.

 

5. априла. – Поруке мржње исписане на зиду цркве Св. апостола Петра и Павла у селу Брод, општина Штрпце.

12. маја. – Инцидент у горњем, српском делу Ораховца, који је изазвао албански младић дошавши са аутоматском пушком у рукама и пиштољем за појасом у српски део града, малтретирао и застрашивао Србе на које је наишао.

 

13. јуна. – Монах манастира Црна Река Митрофан Булајић претучен у јужном делу Косовске Митровице.

 

28. јуна. – У одвојеним инцидентима повређено више од тридесет Срба; двадесет особа повређено је у сукобу са припадницима Косовске полиције на прелазу Мердаре, а при нападу на аутобусе који су, у повратку са Газиместана, пролазили кроз Приштину повређено 16 путника.

 

7. јула. – Пронађена тела двоје мртвих Срба у повратничком селу Талиновц код Урошевца.

 

19. јула. – Оскрнављена и опљачкана црква Св. Арханђела Михајла у Штимљу.

 

21. јула. – Нови апад на храм Светог Архангела Михаила у Штимљу, са храма је однет оловни кров и продат на отпаду.

 

30. јула. – Регионална дирекција Косовске полиције донела одлуку да од 26. 7. 2012. преузима просторије Центра за мир и толеранцију у Приштини, који постоји од 1999.године, и у чијем оквиру је радила амбуланта у којој су Срби, који су остали да живе у Приштини (њих 40-так од 40.000 колико их је раније живело у том граду), добијали основне медицинске услуге.

 

2. августа. – Напад на српске повратнике у селу Грабац, општина Клина.

 

8. августа. – Осамдесетогодишњи Србин претучен код села Пасијане. Пуцњи на српске повратнике у Жачу код Истока.

 

14. августа. – Бачена експлозивна направа на српски ресторан „Тиха ноћ“ у северном делу Косовске Митровице.

 

15. августа. – Србин Милош Чукић (65) претучен у центру Пећи.

 

16. августа. – У Ракановцу код Штрпца оскрнављен споменик српским родољубима стрељаним 1944. године.

 

28. августа. – Око 60 расељених Срба из Мушутишта код Суве Реке, који су посетили порушене домове и имање, узнемирила је снажна експлозија након литургије одржане на рушевинама сесоске цркве.

 

30. августа. – У селу Жач, општина Исток, каменована кућа Срба повратника.

 

5. септембра. – Бачена експлозивна направа у двориште куће др Милана Јаковљевића у Звечану.

 

6. септембра. -- У Лепосавићу бачена експлозивна направа у двориште породичне куће Бојана Јаковљевића, члана Општинског већа у истој општини и челне личности СНС у Покрајини.

 

9. септембра. – Пуцано на шесторицу Срба из Пасјана код Гњилана док су у оближњој шуми секли дрва за огрев.

 

10. септембра. – Пуцано на двојицу Срба из села Осојане.

 

20. септембра. – Куће Срба повратника у селу Бича, у општини Клина, поново на мети пљачкаша.

 

27. септембра. – Каменована зграда СО Косовска Митровица.

 

2. октобра. – На седници Сената Универзитета у Приштини предложено да се недовршена српска православна црква у том граду или сруши, или претвори у „музеј патње косовских Албанаца“ (извор албански лист „Коха диторе“).

 

6. октобра. – Оскрнављено српско гробље у Жачу.

 

3. новембра. – Истакнута албанска застава на српској цркви у близини Штрпца.

 

10. новембра. – У општини Исток рањен Момир Пантић; из аутомобила који је препречио пут изашао је маскирани нападач и пуцао из ватреног оружја.

 

12. новембра. – Поновни напад на Србе у Сувом Долу.

 

26. новембра. – Пуцњи на дежурну смену Ватрогасног дома у северном делу Косовске Митровице.

 

28. новембра. – Каменована кућа Ралета Петронијевића у Сувом Долу надомак Косовске Митровице.

 

30. новембра. – Каменована ОШ „Браћа Аксић” у Липљану у којој се налазио и објекат предшколске установе.

 

19. децембра. – Запаљен аутомобил посланика Демократске странке Србије Марка Јакшића у Косовској Митровици, на паркингу испред зграде у којој станује.

 

20. децембра. – Група албанске деце претукла дечака Марка Станојевића испред Основне школе „Десанка Максимововић“ у Косовској Каменици.

 

24. децембра. – На улазу у село Суви До каменован аутобус који је превозио Србе из правца Косовске Митровице.

 

 

2013. ГОДИНА

 

6. јанура. – Албански екстремисти покушали да онемогуће долазак Срба у храм Пресвете Богородице у Ђаковици ради обележавања Бадњег дана.

 

7. јанура. – После божићне литургије у Грачаници Косовска полиција, без стварних разлога, привела девет младића српске националности.

 

14. јанура. – Порушено преко педесет надгробних споменика на српском гробљу у Косову Пољу.

 

20. јанура. – Порушено 27 надгробних споменика на српском гробљу у Клокоту; демонстрације Албанаца пред црквом у Ђаковици; на зграду општине Косовска Митровица бачена два „молотовљева коктела“.

 

21. јануара. – Оскрнављена српска гробља у Прилужју и Племетини; срушен споменик антифашистичкој борби у Витини, у присуству Косовске полиције; запаљена кућа Миодрага Петровића, повратника у село Бело Поље код Пећи; у селу Бабљак, између Приштине и Урошевца, група Албанаца провалила у локалну српску цркву, затим обила и три куће сазидане за Србе повратнике.

 

22. јанура. – Оштећено 7 споменика у српском гробљу код храма Светог Николе у Приштини, од којих неки датирају из 1903. године; оскранављена четири гроба на српском гробљу у селу Суво Грло, општина Србица; домаћинство браће Александра и Небојше Јовановић из Бресја у општини Косово Поље нападнуто са два „молотовљева коктела“.

 

23. јануара. – Двојица Албанаца из Заблаћа пуцала су на жену у селу Осојане.

 

24. јануара. – Поломљени надгробни крстови у Сувом Грлу, општина Исток; припадница Косовске полиције оптужили свештенике у храму Св. Николе у Приштини да су сами ломили гробљанска обележја.

 

29. јануара. – Протести против одлуке Врховног суда Косова да потврди имовинска права манастира Високи Дечани.

 

1. фебруара. – У току три дана обијене две српске цркве – у Штрпцу и Биначу код Витине.

 

2. фебруара. – Поново обијена црква у Клокоту, у Косовском поморављу.

 

3. фебруара. – Обијена и оскрнављења српска црква у Доњој Будризи ког Гњилана, четврти пут у протеких недељу дана.

 

4. фебруара. – Рањено двоје српске деце у бомбашком нападу у Бошњачкој махали, Косовска Митровица.

 

8. фебруара. – Косовска полиција и КФОР кордонима спречили покушај албанских екстремиста да блокирају манастир Високи Дечани.

 

9. фебруара. – Организатори демонстрација код Високих Дечана прете да ће упасти у манастирско имање.

 

17. фебруара. – У насељу Бошњачка махала у Косовској Митровици, из два возила у покрету, окићена албанским заставама, бачене две експлозивне направе на кућу Слободана Машића, прогнаника из Истока.

 

18. фебруара. – У општини Штрпце, на путу од куће до школе, група Албанаца претукла Петра Ивановића (9 година), ученик трећег разреда из села Доња Битиња.

 

20. фебруара. – На путу Косовска Митровица–Суви До у селу Муађере, настањено Албанцима, каменован комби који је превозио ђаке српске националности.

 

24. фебруара. – Напад на зграду филијале Републичког фонда за пензијско и инвалидско осигурање у Косовској Митровици.

 

5. марта. – Детонација експлозивне направе постављене поред мотела „Бели двор“ у северном делу Косовке Митровице.

 

20. марта. – Срушена два надгробна споменика у српском селу Скуланево, у општини Липљан.

 

7. априла. – Каменоване су просторија Српске напредне странке у Косовској Митровици.

 

11. априла. – Напад ручним бацачем на кућу Жарка Ђурића у Истоку.

 

13. априла. – Бачена експлозивна направа на кућу породице Ђаковић у насељу Колонија у Звечану.

 

16. априла. – Пуцњава на зграду Радио-Колашина у Зубином Потоку.

 

23. априла. – Ученици осмог разреда Филип Здравковић и Горанац Албин Шерифи избодени ножем у леђа од стране Албанаца у насељу Бошњачка махала у северном делу Косовске Митровице.

 

7. маја. – У васкршњој ноћи група албанских екстремиста узвикивала антисрпске пароле пред српском црквом у Ђаковици.

 

3. јуна. – Каменована кућа Радоње Магића, повратника у селу Грабац, општини Клина.

 

18. јуна. – У двориште школе „Бранко Радичевић“ у Косовској Митровици бачена је експлозивна направа.

 

28. јуна. – Албанци каменовали аутобусе са Србима који су се враћали у Грачаницу са прославе Видовдана на Газиместану.

 

26. августа. – Маскирани нападачи претукли Марка Станковића из Горњег Кусца код Гњилана.

 

13. септембра. – Проваљен храм Св. Спаса у Призрену, 14. век.

 

2. октобра. – Албанаци вербално напали оца Дионисија, монаха манастира Свети Врачи у Зочишту; командир полицијске станице Ораховац оптужио монаха да провоцира децу.

 

5. октобра. – Петоро Срба у селу Гојбуља, општина Вучитрн, нападнуто од веће групе Албанаца из суседног села Мироче.

 

8. октобра. – У повратничком селу Бело Поље код Пећи запаљена је кућа Славомира Грубановића.

 

8. октобра. – Каменована некадашњеа зграда СО Косовска Митровица.

 

19. октобра. – У северном делу Косовске Митровице на терасу Нинослава Ђерића бачена је бомба.

 

19. октобра. – Двојица Албанаца напала деветнаестогодишњег младића српске националности у северно делу Косовске Митровице, у мултиетничком насељу Бошњачка махала.

 

30. октобра. – Косовска полиција привела тројицу радника, запослених у српским институцијама у Партешу, током посете кориснику социјалне помоћи, и одредила им притвор од 48 сати.

 

19. новембра. – Основној школи „Браћа Аксић“, у селу Суви До код Липљана данима се искључује електрична струја.

 

26. новембра. – У полицијску станицу у Гњилану приведен без образложења Зоран Стојановић из Пасјана, члан бирачког одбора испред Грађанске иницијативе „Српска“.

 

27. новембра. – Косовске полицијске службе привеле на инфомативни разговор Ненада Филиповића, носиоца листе Грађанска иницијатива „Српска“ у Штрпцу и двоје активиста „Српске“, Јулијана Добросављевић и Милан Русимовић.

 

10. децембра. – Покушај крађе два трактора у повратничком селу Кош код Истока, власништво породица Обрадовић и Савић.

 

13. децембра. – Припадници специјалне јединице Косовске полиције РОСУ упали у куће Слађана Младеновића и Драгана Максимовића у Пасјану, активиста Грађанске иницијативе „Српска“, на основу наводне дојаве да поседују илегално оружје.

 

29. децембра. – Министарства образовања Косова донело одлуку о рушењу школе у селу Драјчићи, општна Призрен, основане пре више од једног века, у којој се настава одвијала на српском језику.

 

2014. ГОДИНА

 

6. јануара. – Две стотине албанских демонстраната спречило обележавање Бадњег дана у Ђаковици.

 

7. јануара. – Срушен споменик српском песнику Лазару Вучковићу у Горњем Селу код Пизрена.

 

27. јануара. – Уочи великог хришћанског празника Светог Саве оскрнављена и опљачкана цркве Свете Петке у Лапљем Селу код Грачанице.

 

1. фебруара. – Напади на имовину Срба повратника; опљачканa je кућa Предрага Сташића; на кући Душана Микића полупани врата и прозори.

 

3. фебруара. – Опљачкана црква Покрова пресвете Богородице и Парохијски дом у Бабином Мосту код Обилића.

 

Недвосмислено, сви ови немили догађаји срачунати су на застрашивање мањинског српског становништва, на спречавање повратка расељених лица и притисак на Србе да „својевољно“ напусте Косово и Метохију, и најзад затирање трагова који сведоче о вевековном животу Срба на овом простору.

Посебно забрињава што се према учесницима у актима физичког и психолошког насиља не предузимају адекватне мере нити санкције, нити их осуђује шире окружење, што се може тумачити и као индиректно „одобравање“ притисака на српско становништво.

 



Komentari (140)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

zemljanin zemljanin 20:44 14.03.2014

...

još mi je rano (doba dana) za neki smisleni komentar ... na prvu loptu mi miriše na "trojni sporazum" sa ili bez
nurudin nurudin 21:03 14.03.2014

Re: ...

zemljanin
još mi je rano (doba dana) za neki smisleni komentar ... na prvu loptu mi miriše na "trojni sporazum" sa ili bez


Мени мирише на бесмисао, и на оно -- отаџбина зове!
zemljanin zemljanin 21:06 14.03.2014

Re: ...

ma bre ovo treba pročitati ... čak da su klinci 100% u temi, ovolika količina informacija nije primerena ... stvarno ko je bio taj genijalac da osmisli ovako nešto ... za film mogu da razumem ali ...

EDIT. vidim da si u međuvremenu odgovorio kod visnje, tako da to je TO
zemljanin zemljanin 21:13 14.03.2014

Re: ...

jedino ako su se ovi u međuvremenu prisetili i Kosova pa pustili ovaj dopis po sistemu daj još neki glas a u ponedeljak će da poništimo, kao nije obavezno ...
ludilo, čitam ovo što pišem i sam ne mogu da verujem da mi nešto tako može pasti na pamet o ovoj temi ... a opet mi, za nas, zvuči "normalno"
nurudin nurudin 21:13 14.03.2014

Re: ...

za film mogu da razumem ali


Јеси ли погледао цео филм? Еј, и за основце?! Које емоције може да изазове.
А, тек код средњошколаца, само да подигну букагије, куке и мотике, и правац на Косово.
nurudin nurudin 21:29 14.03.2014

Re: ...

zemljanin
jedino ako su se ovi u međuvremenu prisetili i Kosova pa pustili ovaj dopis po sistemu daj još neki glas a u ponedeljak će da poništimo, kao nije obavezno ...
ludilo, čitam ovo što pišem i sam ne mogu da verujem da mi nešto tako može pasti na pamet o ovoj temi ... a opet mi, za nas, zvuči "normalno"


Ово је класичан пример институционализоване (зло)употребе сећања.
О последицама да не говорим.
zemljanin zemljanin 21:30 14.03.2014

Re: ...

Evo sad sam odgledao, natenane i film, prvo gledanje je bilo na preskoke ... gledala i moja supruga pa veli da je slobodno izudaram sledeći put kad spomene Srbiju ...

Šalu na stranu ali otprilike razgovaramo na temu koju si naveo ... efekti ovakvog prezentovanja uz "napaljenog" nastavnika a takvih sigurno ima ... brrr, ne smem da razmišljam ... ne znam šta ćeš, ovo je tragika ... mogu da propovedam o idealima ali ti si tamo a ne ja

EDIT: mada bih ja pretvorio takav čas u "prepoznavanje obrasca manipulacije osećanjima u medijima" ili "eksperiment u medijima" i pustio ladno ovaj film uz povremene pauze da oni kažu kakve utiske ostavlja gledanje ... recimo
srdjan.pajic srdjan.pajic 21:37 14.03.2014

Re: ...

zemljanin
Evo sad sam odgledao, natenane i film, prvo gledanje je bilo na preskoke ... gledala i moja supruga pa veli da je slobodno izudaram sledeći put kad spomene Srbiju ...

Šalu na stranu ali otprilike razgovaramo na temu koju si naveo ... efekti ovakvog prezentovanja uz "napaljenog" nastavnika a takvih sigurno ima ... brrr, ne smem da razmišljam ... ne znam šta ćeš, ovo je tragika ... mogu da propovedam o idealima ali ti si tamo a ne ja


Pa kako misliš da za koju deceniju oslobodimo Kosovo od lokalnog stanovništva, ako ne krenemo na vreme da gajimo buduću armiju?
nurudin nurudin 21:38 14.03.2014

Re: ...

ima ... brrr, ne smem da razmišljam ...


Ни ја. Ма, где их нема, па неки су једва оваква штива дочекали.


mogu da propovedam o idealima ali ti si tamo a ne ja


Срећом у понедељак имам тек четврти час.
nurudin nurudin 00:02 15.03.2014

Re: ...

srdjan.pajic
zemljanin
Evo sad sam odgledao, natenane i film, prvo gledanje je bilo na preskoke ... gledala i moja supruga pa veli da je slobodno izudaram sledeći put kad spomene Srbiju ...

Šalu na stranu ali otprilike razgovaramo na temu koju si naveo ... efekti ovakvog prezentovanja uz "napaljenog" nastavnika a takvih sigurno ima ... brrr, ne smem da razmišljam ... ne znam šta ćeš, ovo je tragika ... mogu da propovedam o idealima ali ti si tamo a ne ja


Pa kako misliš da za koju deceniju oslobodimo Kosovo od lokalnog stanovništva, ako ne krenemo na vreme da gajimo buduću armiju?



Мисле очигледно други, наше је да читамо (само нам још тон нису одредили, како мора да буде интонирано читање, и да ли може са патосом или без патоса).
vishnja92 vishnja92 20:47 14.03.2014

u kojim skolama?

u srednjim, ili i u osnovnim?

i hoce li sigurno biti na prvom casu, bez obzira na predmet?
da znam zbog mojih, smesi im se izostanak sa nastave.
nurudin nurudin 21:01 14.03.2014

Re: u kojim skolama?

vishnja92
u srednjim, ili i u osnovnim?

i hoce li sigurno biti na prvom casu, bez obzira na predmet?
da znam zbog mojih, smesi im se izostanak sa nastave.


Све средње школе су добиле дописе, за основне не знам. Да обавезно на првом часу, али оволики допис да би се прочитао потребна су два часа, и плус видео.
Није важно који је час, важно је да се чита.
Не знам само да ли бих сносио санкције ако одбијем читање? (Мада, немам прве часове, па бедак да подбадам друге.)
niccolo niccolo 21:56 14.03.2014

Re: u kojim skolama?

smesi im se izostanak sa nastave

Eto, neka korist i od dopisa
iqiqiq iqiqiq 20:56 14.03.2014

Pa ne moramo da čekamo

Nijedan dan više, jer nam se izbori dešavaju svake dve godine, sve floskule o važnosti obrazovanja smo čuli, ministri se menjaju redovnije nego čarape, a eto i politika prlja i poslednji stub zdravog razuma.

Mene će biti sramota da uskoro svojoj deci bilo šta kažem i prigovorim, a ni za drugu decu neću biti hrabrija. Šta im pružamo, koji smo im primer i šta smo uradili da njima bude bolje.
nurudin nurudin 21:05 14.03.2014

Re: Pa ne moramo da čekamo

iqiqiq
Nijedan dan više, jer nam se izbori dešavaju svake dve godine, sve floskule o važnosti obrazovanja smo čuli, ministri se menjaju redovnije nego čarape, a eto i politika prlja i poslednji stub zdravog razuma.

Mene će biti sramota da uskoro svojoj deci bilo šta kažem i prigovorim, a ni za drugu decu neću biti hrabrija. Šta im pružamo, koji smo im primer i šta smo uradili da njima bude bolje.


Готово да губимо право да приговарамо, једноставно све постаје бесмислено.

Нажалост, данас је преминуо Гашо, можда једини министар који је са својим тимом имао неку визију.
vishnja92 vishnja92 21:12 14.03.2014

Re: Pa ne moramo da čekamo

Нажалост, данас је преминуо Гашо, можда једини министар који је са својим тимом имао неку визију.

da, jedini :(

kada ga je zamenila Colicka, ponudio joj je pomoc - svoju i svojih saradnika, da bi sto brze i uspesnije usla u pricu i da bi izgubila sto manje vremena na upoznavanje sa problematikom, i taj predlog je bio iskren i operativan (da li je ona prihvatila ili ne, mozemo samo da nagadjamo prema posledicnim... khm... rezultatima).

i, osnovni utisak: vanredno odmeren i strpljiv covek.
bas steta.
thebee269 thebee269 21:04 14.03.2014

sta...

Sta u ovome gore nije tacno, da ne bi bilo u nastavi nase dece?
nurudin nurudin 21:08 14.03.2014

Re: sta...

thebee269
Sta u ovome gore nije tacno, da ne bi bilo u nastavi nase dece?


Не доводи се у питање тачност, већ смисао, циљ -- и, наравно, готово хушкачки тон и стил самог дописа.
stasava stasava 21:10 14.03.2014

Re: sta...

Sta u ovome gore nije tacno, da ne bi bilo u nastavi nase dece?

Ne radi se o tome da je netačno, već šta je primereno uzrastu!Čemu ovo.....razvijanje patriotskih osećanja kod dece na ovaj način?
nurudin nurudin 21:16 14.03.2014

Re: sta...

stasava
Sta u ovome gore nije tacno, da ne bi bilo u nastavi nase dece?

Ne radi se o tome da je netačno, već šta je primereno uzrastu!Čemu ovo.....razvijanje patriotskih osećanja kod dece na ovaj način?



Овим дописом може да се развије само још веће мржња према Албанцима и ништа друго.
jkt2010 jkt2010 06:46 15.03.2014

Re: sta...

razvijanje patriotskih osećanja kod dece na ovaj način?

Pa ono jeste... vec imamo podizanje zastave, pevanje himne i polaganje zakletve domovini po skolama, drzavna zastava se vijori ispred svake (druge) kuce, a 15.februara imamo i parade po svim gradovima & selima .. tako da je svaka dalja patriotska indoktrinacija nepotrebna.
stasava stasava 21:07 14.03.2014

ludilo i deca

Ovaj doopis su dobile i osnovne škole!Gore nego devedesetih!Inicijator je Kancelarija za Kosovo i Metohiju sa Vulinom na čelu ali je Ministarstvo prosvete dalo odobrenje.Biće-Šta, misliš da ovo ne treba čitati deci....onda si protiv Srba sa Kosova.....što znači da prizivaš ukrajinski scenario.....ludilo!!!!!!!!!!
nurudin nurudin 21:10 14.03.2014

Re: ludilo i deca

stasava
Ovaj doopis su dobile i osnovne škole!Gore nego devedesetih!Inicijator je Kancelarija za Kosovo i Metohiju sa Vulinom na čelu ali je Ministarstvo prosvete dalo odobrenje.Biće-Šta, misliš da ovo ne treba čitati deci....onda si protiv Srba sa Kosova.....što znači da prizivaš ukrajinski scenario.....ludilo!!!!!!!!!!



Да, Канцеларија на челу са Вулином је иницирала читав пројекат.

Управо сам данас коментарисао са колегама на ту тему, шта ће бити ако одбијемо да читамо -- испашће да смо неродољуби, страни плаћеници...
Ово је туга.


workaholic workaholic 21:45 14.03.2014

Re: ludilo i deca

Jeza me hvata kad pomislim da mi dete ove godine polazi u školu. Sramota!
nurudin nurudin 21:50 14.03.2014

Re: ludilo i deca

workaholic
Jeza me hvata kad pomislim da mi dete ove godine polazi u školu. Sramota!


Нека му је Бог на помоћ. То ће већ вероучитељ да му објасни како.
jkt2010 jkt2010 06:52 15.03.2014

Re: ludilo i deca

workaholic
Jeza me hvata kad pomislim da mi dete ove godine polazi u školu. Sramota!

Ma uzas! Morace jadno da drzi rucicu na srcu dok polaze zakletvu zastavi i drzavi i jednom narodu pred Bogom... bolje da se selimo za Ameriku, keve mi.
angie01 angie01 08:37 15.03.2014

Re: ludilo i deca

Ovaj doopis su dobile i osnovne škole!Gore nego devedesetih!Inicijator je Kancelarija za Kosovo i Metohiju sa Vulinom na čelu ali je Ministarstvo prosvete dalo odobrenje


Vulin, koji je devedestih bio prvi glasogovornik miremarkovic za onaj uzas koji su zagovarali i sprovodili, koji je i doveo do opsteg sranja-sada je postavljen da resava probleme sa Kosovom, sto on kao ministar? radi kao samostalan strelca noseci crnokosuljasku uniformu koju je sam izmislio- valjda da ubedljivije iskaze svoje namere i stavove.

pre neki dan je na zlobinom grobu, sve ispred kamera i mikrofona izjavio, da svi koji su bili protiv zlobe, jesu i protiv Srbije- toj snimak se pojavio na tv i po meni je skandalozan, da zvanicnik jedne zemlje daje izjave u maniru klasnicnog progona neistomisljenika, narocito, sto bi sada barem trebalo da je predstavnik politike koja ima sasvim suprotan smer i obelezja.

trenutni ministar prosvete- ako to sto taj covek radi uopste moze da se u taj okvir stavi- je iz sps-a,...dacic je vec vise puta koristio razne prilike da podvuce da je zlobina politika bila ispravna,takodje kao zvanicnik, takodje bez bilo kakve reakcija na tako nesto...pa sad, ovo je rezultat.
Krugolina Borup Krugolina Borup 21:29 14.03.2014

Sačuvaj Bože...

... ovo gore nego u Titovo doba kad smo nabrajali izginule heroje...
nurudin nurudin 21:35 14.03.2014

Re: Sačuvaj Bože...

Krugolina Borup
... ovo gore nego u Titovo doba kad smo nabrajali izginule heroje...



Не знам како је тад било, мада су се и о Тита очешали, али се овим гестом, очигледно, смишљено припрема терен, контаминира се било каква идеја о будућој нормализацији односа. Дај да затрујемо и ове младе, можда сутра и од њих који глас ушићаримо.
mirelarado mirelarado 21:50 14.03.2014

Re: Sačuvaj Bože...

Дај да затрујемо и ове младе, можда сутра и од њих који глас ушићаримо.


И да их навикнемо да је овакво тровање део образовања??? Црни мрак...
iqiqiq iqiqiq 21:53 14.03.2014

Re: Sačuvaj Bože...

mirelarado
Дај да затрујемо и ове младе, можда сутра и од њих који глас ушићаримо.


И да их навикнемо да је овакво тровање део образовања??? Црни мрак...

ako bismo ocenjivali ovaj dopis, osim uvoda i razrade nedostaje zaključak tj šta je preporuka kako rešiti navedene probleme...
...te zlokobne tri tačke i nedorečeno ostavljaju prostora za mnogo štošta...
nurudin nurudin 21:56 14.03.2014

Re: Sačuvaj Bože...

mirelarado
Дај да затрујемо и ове младе, можда сутра и од њих који глас ушићаримо.


И да их навикнемо да је овакво тровање део образовања??? Црни мрак...


Драга Мирела, очигледно су нешто и ови наши политичари научили -- на време почни да индоктринираш, и онда нема зиме.

Црнило.

Нажалост, ово ће се ипак прочитати у понедељак. Бојим се да је ово само почетак. Где су српски интелектуалци, да ли је могуће да се у Минстарству ама баш нико није успротивио оваквом допису?
stasava stasava 22:09 14.03.2014

Re: Sačuvaj Bože...

Нажалост, ово ће се ипак прочитати у понедељак.

Kako gde.
iqiqiq iqiqiq 22:16 14.03.2014

Re: Sačuvaj Bože...

Нажалост, ово ће се ипак прочитати у понедељак. Бојим се да је ово само почетак. Где су српски интелектуалци, да ли је могуће да се у Минстарству ама баш нико није успротивио оваквом допису?

ovo podvučeno je oksimoron, izvinjavam se na grubim rečima
nurudin nurudin 23:56 14.03.2014

Re: Sačuvaj Bože...

iqiqiq
mirelarado
Дај да затрујемо и ове младе, можда сутра и од њих који глас ушићаримо.


И да их навикнемо да је овакво тровање део образовања??? Црни мрак...

ako bismo ocenjivali ovaj dopis, osim uvoda i razrade nedostaje zaključak tj šta je preporuka kako rešiti navedene probleme...
...te zlokobne tri tačke i nedorečeno ostavljaju prostora za mnogo štošta...


Мени се чини да је закључак осмишљен и пре увода и пре разраде, само није написан.
nurudin nurudin 23:58 14.03.2014

Re: Sačuvaj Bože...

iqiqiq
Нажалост, ово ће се ипак прочитати у понедељак. Бојим се да је ово само почетак. Где су српски интелектуалци, да ли је могуће да се у Минстарству ама баш нико није успротивио оваквом допису?

ovo podvučeno je oksimoron, izvinjavam se na grubim rečima


Нису грубе. И сам себи сам се насмејао након питања (питање је више реторско).
iqiqiq iqiqiq 21:45 14.03.2014

koje osnovne stubove sistema menjati

Stalna rasprava o zdravstvu i prosveti. Iskreno sumnjam pomalo da je obrazovni sistem urušen da bi se pomoglo razvoju privatnog sektora obrazovanja.

Trenutno je sistem toliko loš da ga nijedan čarobnjak ne može sam menjati. Mora se menjati institucionalni okvir, postavka nivoa institucija Nacionalni prosvetni savet, Ministarstvo, Zavod za unapređenje obrazovanja, Zavod za vrednovanje kvaliteta i ko još spada u taj vrh sistema. Najre ceo koncept proveriti, onda unutrašnje sistematizacije ovih institucija, da se proveri da li pokrivaju osnovne potrebe za sistem obrazovanja.

Onda proveriti mreže škola, da li je usklađena pokrivenost školama i fleksibilna za migracije stanovništva.

Posle organizacionog dela, krenuti u suštinu - pitanje centralizacije odlučivanja, uloga škole, uloga školske uprave, uloga aktiva nastavnika, uticaj na nastavne planove.

Zakonska osnova onda prati gorepomenuto, najzad tu je potrebna ozbiljna analiza prostora za privatno i državno obrazovanje. Tu se onda domino efektom prelazi na poreski sistem.

Ali korak po korak. Najpre da se čuje glas nastavnog kadra kao praksa, šta treba ponuditi deci da bi razvila svoje talente i izrasla u potrebne resurse.

ovo jeste malo odstupanje od teme, ali i nije, kako je sistem omogućio ovakve propuste, koliko je zaista moguće depolitizovati obrazovanje, a koliko je to zaista važno

Opet primer koji mi je ostao urezan u pamćenje, kada je školska uprava Zrenjanina zabranila školi da napravi žurku u školi povodom Dana veštica. Neke profesorke engleskog iz drugih regiona su na FB hvalile svoje proslave jer je to bila prilika da se promoviše učenje enegleskog jezika i učenje o običajima drugih naroda na zabavan način.

Naravno polemika je ostala koja strana je u pravu. A moja nedoumica je bila kolika su zaita ovlašćenja školske uprave, kako je zabranila ono slavlje onda treba da zabrani i neke druge vannastavne aktivnosti ako se držimo slepo slova zakona. Ukoliko je zakon uopšte dobro napisan i razumljiv.
niccolo niccolo 22:00 14.03.2014

Re: koje osnovne stubove sistema menjati

Iskreno sumnjam pomalo da je obrazovni sistem urušen da bi se pomoglo razvoju privatnog sektora obrazovanja.

Nisam ubeđen, privatne škole su skupe (ali vrede svaku paru kad čovek vidi šta se i kako radi po ovim državnim).

Stalna rasprava o zdravstvu i prosveti

Nažalost ni za ove izbore zdravstvo i prosveta nisu bile teme
iqiqiq iqiqiq 22:13 14.03.2014

Re: koje osnovne stubove sistema menjati

niccolo
Nažalost ni za ove izbore zdravstvo i prosveta nisu bile teme

Poražavajući podatak o nivou obrazovanja stanovništva, dovoljno govori koliko nam gori pod petama da pokrenemo unapređenje obrazovnog sistema, nije uopšte naivno.

Neobrazovani nemamo šanse da opstanemo

broj stanovnika bez osnovne škole i sa osnovnom školom

1400.000 bez osnovne
1500.000 samo osnovno
zemljanin zemljanin 23:03 14.03.2014

Re: koje osnovne stubove sistema menjati

iqiqiq


Eh, na društvo utičeš kroz orazovanje a regulišeš ga policijum, sudstvom, zakonom i sl. ... to svi znaju i zato je obrazovanje najteže promeniti ... promene su samo kozmetika koju propagira aktuelana a sigurno će to nastaviti i buduća Vlada ... trend smanjenja učenja zarad kreativneg obrazovanja je strašno moderan samo što je čist populizam kroz koji se konstantno umanjuje vaspitanje a stepen obrazovanja se spušta na gogle-školstvo ... Iako ovo nije blog o politici, pre ćeš ti biti premijer sa apsolutnom većinom u skupštini, nego što će se išta smisleno promeniti u obrazovanju ...

REformatora ima ihaaaaj i ovi što su smislili ovaj "čas" i to su neki reformatoti ... to je pod parolom "izvedimo decu iz škola" ...
iqiqiq iqiqiq 23:09 14.03.2014

Re: koje osnovne stubove sistema menjati

Iako ovo nije blog o politici, pre ćeš ti biti premijer sa apsolutnom većinom u skupštini, nego što će se išta smisleno promeniti u obrazovanju ...

ne vidim šta je to posebno što očekujem kao običan građanin, jedno stabilno društvo u kome će važnu ulogu imati obrazovni sistem, postavljen tako da prati potrebe zajednice...ne želim uopšte defetistički da odustajem od te vizije normalnog društva, a svaki kamenčić koji uzburka mrtvo more je pomak...

opet podvlačim da se samo od sebe ništa neće promeniti, dok se avangarda nastavnika ne skupi da smisleno gura točak unapred, bez oplakivanja jer "za prosutim mlekom ne vredi plakati"

nurudin nurudin 23:34 14.03.2014

Re: koje osnovne stubove sistema menjati

promene su samo kozmetika koju propagira aktuelana a sigurno će to nastaviti i buduća Vlada ..


Ни козметичке. Чиста декорација.
Бауљамо у тонама папира и формулара.
zemljanin zemljanin 23:37 14.03.2014

Re: koje osnovne stubove sistema menjati

Tvoje rezonovanje je perfektno ... sistemski pristup je rešenje ...

nastavnici nisu ali mogu biti problem ... većina nastavnika su razumna ljudska bića, spremna na promene ali žele da se čuje i njihov glas i žele da imaju opipljivu korist ... ovo korist nije bukvalno ... možda primer - u nekom periodu su nastavnici, rukom, ispisivali planove rada i sl. ... ovde je poenta na "rukom", znači mora rukom ili se ne važi ... ne znam da li se to promenilo (zaista se nadam da jeste) ali to je konkretna stvar koja bi usrećila svakog nastavnika ... a takvih primera ima masa ...

Dalje direktori, bez obzira na tu stranačku podeljenost, suštinski svi bi da vide bolju školu pogotovo ako "oni gore" nisu protiv ...

Razni saveti, skupovi i sl gde su i raoditelji opet, većinom su za promene.

Nadzornici ili inspektori su već ozbiljnija kategorija jer je kod njih logic OFF osim "ako i samo ako" Min rekao drugačije.

Sve druge službe koje si navela - to su ljudi koje treba probuditi jer ih je sistem uspavao ... ali to su, većinom, ljudi koji imaju kvalitet za to radno mesto ... školovani za unapređenje obrazovanja ...

I tako dođosmo u Ministarstvo ... tamo se radi samo kako Min odredi ... a Min samo kako Vlada kaže ... a Vlada samo kako se ONI dogovore ... a oni kad se dogovaraju imaju hiljade savetnika koji analiziraju SPC, DPC, MPC, DDD, FFF i XXX i kažu ne diraj ništa, mada se po društvenim mrežama često pominje neki Darvin i to u negativnom kontekstu našta Irke klima glavom ... eto to je sistem obrazovanja ... ne možeš ga menjati odozdo sistemski ...

Znam da zvuču totalno poražavajuće ali to jeste istina ... problem je što kvalitetan kadar kada stigne GORE, počne da radi šta mu se kaže ... mislim da se to zove "veronauke u škole"
milisav68 milisav68 23:46 14.03.2014

Re: koje osnovne stubove sistema menjati

zemljanin

Eh, na društvo utičeš kroz orazovanje a regulišeš ga policijum, sudstvom, zakonom i sl. ... to svi znaju i zato je obrazovanje najteže promeniti ...

Džabe ti dobro obrazovanje ako te stvarnost demantuje (ako sud, policija ne rade svoj posao kako treba).

Ljutimo se na decu, na ministarstvo prosvete, a ne reagujemo kada se oslobađaju kriminalci....


Tako i ovaj 17. mart - umesto da se o tome koliko-toliko pričalo i pominjalo (u sklopu neke šire priče), trubelo se o paradi, o dijalogu, o krivici, a kad se to potrošilo (a nije bilo teško jer je bilo šuplje), onda se đavo vratio po svoje i kreće da jaše pun galop.

Jedina je razlika što više nikome ne možemo da naudimo - sem sebi, i što deci treba da objasnimo šta smo radili 12 godina.
zemljanin zemljanin 00:04 15.03.2014

Re: koje osnovne stubove sistema menjati

milisav68


Ma svi su spremni da bacaju drvlje i kamenje na nastavnike ... to je jebeno zajeban posao, ali jednom zajeban ... opet ti ljudi nisu izgubili volju i želju da prenesu znanje, većina ...

Problem obrazovanja smo MI - MI činmo one SPC, DPC, MPC, DDD, FFF i XXX koje posle neki tamo analiziraju i kažu ne diraj ...

iqiqiq iqiqiq 11:13 15.03.2014

Re: koje osnovne stubove sistema menjati

zemljanin
Tvoje rezonovanje je perfektno ... sistemski pristup je rešenje ...

nastavnici nisu ali mogu biti problem ... većina nastavnika su razumna ljudska bića, spremna na promene ali žele da se čuje i njihov glas i žele da imaju opipljivu korist ... ovo korist nije bukvalno ... možda primer - u nekom periodu su nastavnici, rukom, ispisivali planove rada i sl. ... ovde je poenta na "rukom", znači mora rukom ili se ne važi ... ne znam da li se to promenilo (zaista se nadam da jeste) ali to je konkretna stvar koja bi usrećila svakog nastavnika ... a takvih primera ima masa ...

Dalje direktori, bez obzira na tu stranačku podeljenost, suštinski svi bi da vide bolju školu pogotovo ako "oni gore" nisu protiv ...

Razni saveti, skupovi i sl gde su i raoditelji opet, većinom su za promene.

Nadzornici ili inspektori su već ozbiljnija kategorija jer je kod njih logic OFF osim "ako i samo ako" Min rekao drugačije.

Sve druge službe koje si navela - to su ljudi koje treba probuditi jer ih je sistem uspavao ... ali to su, većinom, ljudi koji imaju kvalitet za to radno mesto ... školovani za unapređenje obrazovanja ...

I tako dođosmo u Ministarstvo ... tamo se radi samo kako Min odredi ... a Min samo kako Vlada kaže ... a Vlada samo kako se ONI dogovore ... a oni kad se dogovaraju imaju hiljade savetnika koji analiziraju SPC, DPC, MPC, DDD, FFF i XXX i kažu ne diraj ništa, mada se po društvenim mrežama često pominje neki Darvin i to u negativnom kontekstu našta Irke klima glavom ... eto to je sistem obrazovanja ... ne možeš ga menjati odozdo sistemski ...

Znam da zvuču totalno poražavajuće ali to jeste istina ... problem je što kvalitetan kadar kada stigne GORE, počne da radi šta mu se kaže ... mislim da se to zove "veronauke u škole"



Sve je to ok, ali ako samo konstatujemo ono što si naveo, a što nije sporno, onda je to gest sleganja ramenima.

E tu je ključ pomeranja priče ka sistemskom rešenju, jer sleganje ramenima je jedan način reagovanja na navedeno, a mora da ima i drugih načina...
zemljanin zemljanin 11:46 15.03.2014

Re: koje osnovne stubove sistema menjati

iqiqiq

Uvek ima rešenja ... samo ćete to bez mene ... jednom prilikom sam već pisao ... jedino što sam tražio od Min je dozvola, saglasnost, stručna ocena tog "odozdo na gore" reformnog talasa ... ni jedan jedini dinar nisam tražio a koliko sam dao, to neću da pričam ... na kraju bi oni morali da se adaptiraju ... ~22.000 fascikli sam ostavio po raznim ustanovama ... fascikle su bile vrhunske pa su svi hteli da ih imaju ... znači uđem u Min i kao da sam u mojoj kancelariji ... a ovo je opisni primer jer je tu učestvovalo enormni broj i DR i Mr i akademika i istoričara i nastavnika i direktora i drugih ministara i medicinara i bibliotekara i drugih fakulteta i ... i skoro deceniju i ne znam koliko para ... tako da jesam malkice skeptičan ...
vladimir petrovic vladimir petrovic 18:15 15.03.2014

Re: koje osnovne stubove sistema menjati

Nisam ubeđen, privatne škole su skupe (ali vrede svaku paru kad čovek vidi šta se i kako radi po ovim državnim).

Misliš na Megatrend?
niccolo niccolo 21:33 15.03.2014

Re: koje osnovne stubove sistema menjati

vladimir petrovic
Nisam ubeđen, privatne škole su skupe (ali vrede svaku paru kad čovek vidi šta se i kako radi po ovim državnim).

Misliš na Megatrend?

Na ono mesto gde je jedan od onih za koje ćeš da glasaš doktorirao?

Ne, u Srbiji zaista postoje privatne osnovne i srednje škole koje rade sasvim drugačije od ovih državnih. I kažu ljudi da vrede novca...
BigBadWolf BigBadWolf 22:03 14.03.2014

Re

Obavezno za sve razrede, od I do VIII. Uciteljice kod mene kolektivno padaju u fras, nemaju pojma kako da ovo prilagode nizim razredima. Onaj Vulin je psihopata, a ovi iz MP koji su odobrili ovo su jos gori.
srdjan.pajic srdjan.pajic 22:11 14.03.2014

Re: Re

BigBadWolf
Obavezno za sve razrede, od I do VIII. Uciteljice kod mene kolektivno padaju u fras, nemaju pojma kako da ovo prilagode nizim razredima. Onaj Vulin je psihopata, a ovi iz MP koji su odobrili ovo su jos gori.


Izgleda da tu treba mala pomoć nastavnicima od strane roditelja. Kapiram da je većini frka da ne izgube posao ako odbiju da čitaju ovo djubre, tako da, kao što Višnja gore reče, izgleda da će dete biti malo slinavo i pod temperaturom tog 17. marta, pa je bolje za kolektiv da ostane kod kuće. Mislim, šta ja znam, ja bih tako postupio da neka budala hoće da vežba Dobricu Ćosića na mom detetu.

BigBadWolf BigBadWolf 22:15 14.03.2014

Re: Re

Roditelji i ne znaju za ovo, stiglo je je juce u toku dana. Zavisice dosta od direktora, koliko im bude frka. Ako budu insistirali, citace se. Srecom, ja ponedeljkom drzim odeljensku, pa cu malo da radim damage control
iqiqiq iqiqiq 22:18 14.03.2014

Re: Re

Zavisice dosta od direktora, koliko im bude frka.

eto lakmus papir da se proveri odanost Vođi
AlexDunja AlexDunja 22:19 14.03.2014

Re: Re

Roditelji i ne znaju za ovo

oni koji znaju treba da se bune, da dođu sa decom u školu
ujutro i da ne dozvole, da kažu onima koji ne znaju

ps: da su moja deca u pitanju, ja bih ušla na taj čas, ladno
BigBadWolf BigBadWolf 22:35 14.03.2014

Re: Re

iqiqiq
Zavisice dosta od direktora, koliko im bude frka.

eto lakmus papir da se proveri odanost Vođi


Ma nije samo to, mada ima i toga. Prosto, direktori su, narocito po manjim skolama i mestima, ostavljeni na milost i nemilost skolskim upravama. Zasto bi rizikovali? Ovi normalniji ce dati instrukcije ispod zita da se to smandrlja u tri recenice (na zalost, nemamo tehnickih uslova da pustimo film, riknula gurtna na projektoru, trazili smo pare za novi jos onomad i tako to). Ovi napaljeni, patriotski i dupeuvlakacki, ce insistirati da to bude full monty.

ps: da su moja deca u pitanju, ja bih ušla na taj čas, ladno


I sta onda? Sprecila bi uciteljicu da procita?Otela bi joj papir?
iqiqiq iqiqiq 22:45 14.03.2014

Re: Re

BigBadWolf

Ok ima tu nekoliko scenarija, ali šta nam je činiti, pošto se intelektualci iz Ministarstva prosvete neće oglasiti (moja opravdana sumnja je da ih tamo nema)

Inače mrka kapa od intelektualaca, nego mi običan svet, zdravog razuma, da gajimo tu decu da budu siti i zdravi, da se obrazovanjem izdignu iz prošlosti da bismo se nadali nekoj budućnosti i opstanku
BigBadWolf BigBadWolf 22:50 14.03.2014

Re: Re

Naravno. Necu da dopustim da moje dete vaspitava Vulin. Nece da ide u ponedeljak na prvi cas i to je to.
iqiqiq iqiqiq 22:53 14.03.2014

Re: Re

Ima li smisla masirati Ombudsmana za prava deteta u vezi ovog dopisa Ombudsman za prava deteta

evo i kontakta
Kontakt formular

Prikačite dokument da imamo crno na belo pa da šaljemo Ombudsmanu da se proveri da li su institucije zloupotrebile ovlašćenja
AlexDunja AlexDunja 22:55 14.03.2014

Re: Re

I sta onda? Sprecila bi uciteljicu da procita?Otela bi joj papir?

jok, ali bih je pitala zašto to radi mojoj deci,
pozvala bih i direktora da nam se pridruži.
pa pred decom, lagano i razložno.
iqiqiq iqiqiq 23:03 14.03.2014

Re: Re

uz dužno poštovanje prema Alex i zlom Vuku, upravo ste pokazali kako nas Sistem lomi i kako uvek idemo ka individualnim rešenjima...

Ne kritikujem, jer je to naša realnost, ali nikako da se dotaknemo Sistema. Dakle da li je Sistem dobar, ako dozvoljava da se ovako centralno pošalje neki dopis sa kojim možemo da se slažemo i ne slažemo. Da li se ovime prekoračuju ovlašćenja onih koji su dopis poslali, i ako je odgovor da, koji je sistemski odgovor da se utvrdi krivica odgovornih.

Ako je ovakav postupak u redu, onda se moramo zabrinuti, šta sve može ovako ad hoc da se servira od strane neke grupe pojedinaca. To je opet sistemski problem i tako ga treba rešavati, tj sprečiti da se samovolja pojedinaca servira na nacionalni nivo.

Nije naivno u svakom slučaju. I jako je pogrešno što će dovesti opet ono da udarimo jedni na druge. Dakle ako je direktor obavezan da odradi ovakav dopis, nema veze ko je direktor, nego ko je taj koji sebi dopušta da piše samovoljno dopise, bez podrške određenih prosvetnih tela, institucija itd.
BigBadWolf BigBadWolf 23:04 14.03.2014

Re: Re

AlexDunja
I sta onda? Sprecila bi uciteljicu da procita?Otela bi joj papir?

jok, ali bih je pitala zašto to radi mojoj deci,
pozvala bih i direktora da nam se pridruži.
pa pred decom, lagano i razložno.


"Halo, policija? Dobar dan, nastavnik BigBadWolf ovde iz OS "Aleksandar Vucic Prvi". Imamo ovde situacije, naime majka jednog ucenika je upala na cas i prekinula nastavu, pominje neke Albance, Kosovo, plasi decu, pa ako mozete da posaljete patrolu?Ne, nema potrebe, ja cu da obavestim Centar za socijalni rad. Stizu za 5 minuta? Odlicno, hvala vam."

Mislim, zasto to radi tvojoj deci...

arianna arianna 23:09 14.03.2014

Re: Re

Centar za socijalni rad. Stizu za 5 minuta?


Ne nadaj se.... "svi su na terenu"
BigBadWolf BigBadWolf 23:09 14.03.2014

Re: Re

iqiqiq
uz dužno poštovanje prema Alex i zlom Vuku, upravo ste pokazali kako nas Sistem lomi i kako uvek idemo ka individualnim rešenjima...

Ne kritikujem, jer je to naša realnost, ali nikako da se dotaknemo Sistema. Dakle da li je Sistem dobar, ako dozvoljava da se ovako centralno pošalje neki dopis sa kojim možemo da se slažemo i ne slažemo. Da li se ovime prekoračuju ovlašćenja onih koji su dopis poslali, i ako je odgovor da, koji je sistemski odgovor da se utvrdi krivica odgovornih.

Ako je ovakav postupak u redu, onda se moramo zabrinuti, šta sve može ovako ad hoc da se servira od strane neke grupe pojedinaca. To je opet sistemski problem i tako ga treba rešavati, tj sprečiti da se samovolja pojedinaca servira na nacionalni nivo.

Nije naivno u svakom slučaju. I jako je pogrešno što će dovesti opet ono da udarimo jedni na druge. Dakle ako je direktor obavezan da odradi ovakav dopis, nema veze ko je direktor, nego ko je taj koji sebi dopušta da piše samovoljno dopise, bez podrške određenih prosvetnih tela, institucija itd.


Pa ja to pricam ovde po blogu kad god se pomene obrazovanje i uvek ima pametnica(njakovica, whatever) koji tvrde da su nastavnici najveci, ako ne i jedini problem. A zamisli da svaku ovakvu debilnu direktivu, kojih ima milion, primenjujemo doslovce, kao sto bi trebali i za sta niko ne bi mogao da nam zameri. Zamisli da nema nastavnika koji nisu spremni da ublazuju sve idiotizme koji dolaze iz ministarstva i glume tampon zonu izmedju njih i dece.
BigBadWolf BigBadWolf 23:11 14.03.2014

Re: Re

arianna
Centar za socijalni rad. Stizu za 5 minuta?


Ne nadaj se.... "svi su na terenu"


Heh, mislio sam na patrolu, ali u pravu si.

Doduse, uspeo sam danas da izboksujem da mi plate exkurziju za tri ucenika, tako da moram da ih pohvalim.
iqiqiq iqiqiq 23:13 14.03.2014

Re: Re

Zamisli da nema nastavnika koji nisu spremni da ublazuju sve idiotizme koji dolaze iz ministarstva i glume tampon zonu izmedju njih i dece.

eh opet ti, pa jasno je to meni, što reče Tasa, takvih je 10% u svakoj školi, ali to odupiranje je Sizifov posao, jer se sistemski ništa ne menja...dakle dosta volonterizma, hajmo konkretne predloge, ciglu po ciglu

Hvala zdravom razumu, ja niti verujem u Spasitelja Obrazovanja (Ministra prosvete) niti verujem da sam ja to proviđenje koje kao Nevidljiva Sila rešava ceo sistem.

Ali što pametne glave mogu da smisle kada se zajedno okupe, to je zaista misterija univerzuma, a koristi se kao metoda u nekim drugim svetovima (jer smo mi poseban univerzum izgleda)
AlexDunja AlexDunja 23:41 14.03.2014

Re: Re

Zamisli da nema nastavnika koji nisu spremni da ublazuju sve idiotizme koji dolaze iz ministarstva i glume tampon zonu izmedju njih i dece.

ja sam, zapravo, radila par godina u osnovnoj:)

i sasvim te razumem.

ja sam obično posle šest časova od petog
do osmog imala problem da prepoznam svoje lice u ogledalu.

nismo protivnici, naprotiv
BigBadWolf BigBadWolf 23:59 14.03.2014

Re: Re

AlexDunja
Zamisli da nema nastavnika koji nisu spremni da ublazuju sve idiotizme koji dolaze iz ministarstva i glume tampon zonu izmedju njih i dece.

ja sam, zapravo, radila par godina u osnovnoj:)

i sasvim te razumem.

ja sam obično posle šest časova od petog
do osmog imala problem da prepoznam svoje lice u ogledalu.

nismo protivnici, naprotiv


Nisam ni mislio da jesmo, zato i pokusavam da te spasim zatvora :)

Kad bi takvi postupci nesto resavali, ja ne bih izbijao iz skole mog klinca, ali nemere to bez kabla.
nurudin nurudin 00:12 15.03.2014

Re: Re

AlexDunja
Roditelji i ne znaju za ovo

oni koji znaju treba da se bune, da dođu sa decom u školu
ujutro i da ne dozvole, da kažu onima koji ne znaju

ps: da su moja deca u pitanju, ja bih ušla na taj čas, ladno


Не заборавите да бисте морали да слушате читав говор и да одгледате филм.
nurudin nurudin 00:35 15.03.2014

Re: Re

iqiqiq
Ima li smisla masirati Ombudsmana za prava deteta u vezi ovog dopisa Ombudsman za prava deteta

evo i kontakta
Kontakt formular

Prikačite dokument da imamo crno na belo pa da šaljemo Ombudsmanu da se proveri da li su institucije zloupotrebile ovlašćenja


Мислим да има смисла, само да ли има вајде. Хоће ли реаговати?!
AlexDunja AlexDunja 00:50 15.03.2014

Re: Re

Не заборавите да бисте морали да слушате читав говор и да одгледате филм.

nisam sigurna u to:)
meni ni direktor ni ministar nisu autoritet.
nisu mi bili ni pre xxx godina kad su mi deca išla u osnovnu i srednju:)
a nisu se baš mnogo razlikovali.

mislim, jesu mallo, ali sve to ide postupno, na gore.
nurudin nurudin 00:59 15.03.2014

Re: Re

AlexDunja
Не заборавите да бисте морали да слушате читав говор и да одгледате филм.

nisam sigurna u to:)
meni ni direktor ni ministar nisu autoritet.
nisu mi bili ni pre xxx godina kad su mi deca išla u osnovnu i srednju:)
a nisu se baš mnogo razlikovali.

mislim, jesu mallo, ali sve to ide postupno, na gore.


Ма, верујем, Дуња. Камо среће да више ротитеља тако размишља. Бојим се да не дођу, па не крену да аплаудирају у свеопштој народној хистерији.
AlexDunja AlexDunja 01:31 15.03.2014

Re: Re



Nisam ni mislio da jesmo, zato i pokusavam da te spasim zatvora :)

ne znam šta da ti kažem,
ali, ako će me neko strpati u zatvor
ako nekom kažem da je budala, pa dobro, nek proba.

ja, najiskrenije, verujem da bi cela akcija sa čitanjem teksta
i puštanjem filma totalno prsla kad bi se na licu mesta pojavio samo jedan roditelj, i pitao: šta to radite majmuni?

edit: mislila sam u svakoj školi po jedan:)
angie01 angie01 08:41 15.03.2014

Re: Re

Ne nadaj se.... "svi su na terenu"
:)))
freehand freehand 18:53 15.03.2014

Re: Re

Mislim, šta ja znam, ja bih tako postupio da neka budala hoće da vežba Dobricu Ćosića na mom detetu.

Zamisli tek kako je Dobrici Ćosiću kad ga svaka budala pominje?
tasadebeli tasadebeli 23:22 14.03.2014

Нека друга Србија

Изгледа да не радим у истом просветном систему као и остали просветари на овом блогу...


Да ли то треба да ме забрине или треба да се радујем? Немам појма...


Наиме, моја школа, основна, није добила никакав допис од Министарства просвете о овом материјалу за школски час који се може пронаћи на сајту канцеларије за Косово и Метохију...

Школа моје жене, средња, такође није добила никакав допис о овоме и о првом часу у понедељак...

А обе наше школе су у Београду...

Изгледа да информације из Министарства просвете у Немањиној улици некако најдуже путују до београдских школа...

Нисам ништа нашао ни на сајту Министарства просвете...

Ко зна, дуг је викенд... Поготово када је изборни викенд... Можда ће нас у понедељак дочекати таква информација. Али не би било то први пут да се у нашем Министарству просвете и по школским управама широм Србије прасе гоји уочи Божића. Бивало је то и раније...

Рецимо, обележавање 200 година од рођења Његоша (посветити први час Његошу) стигло је са два дана закашњења, па смо тако ми у среду читали допис који се односио на понедељак... Али, важно је било да се то објави у медијима да би се скупљали политички поени...

Патриотски поени...

Исто је било и са препоруком школама да се деца воде на гледање филма Парада (мене је школа некада водила да гледам Неретву и Сутјеску)...

А ова препорука за филм, то је већ било скупљање еуропејских поена...

Сходно тим претходним искуствима, закључујем да је овај потез Канцеларије за КиМ ипак пре намењен домаћим медијима него школама... Шта ћете, када се неко спрема да на међународном плану призна независну државу Косово, онда мора да на унутрашњем плану прави патриотску шараду да не би изгубио много изборних гласова...

А што се тиче обележавања погрома од 17. марта 2004... Није то потребно наглашавати... Тај погром је почео одавно, одавно,... И траје још увек...

Зато ми у школама и не наглашавамо посебно догађаје од пре десет година... Довољно је што са клинцима на часу читамо књижевна дела попут Ракићеве Симониде:

Симонида

Ископаше ти очи, лепа слико!
Вечери једне на каменој плочи,
Знајући да га тад не види нико,
Арбанас ти је ножем избо очи.


Али дирнути руком није хтео
Ни отмено ти лице, нити уста,
Ни златну круну, ни краљевски вео,
Под којим лежи коса твоја густа.


И сад у цркви, на каменом стубу,
У искићеном мозаик-оделу,
Док мирно сносиш судбу своју грубу,
Гледам те тужну, свечану, и белу;


И као звезде угашене, које
Човеку ипак шаљу светлост своју,
Те човек види сјај, облик, и боју
Далеких звезда што већ не постоје,


Тако на мене, са мрачнога зида,
На почађалој и старинској плочи,
Сијају сада, тужна Симонида, —
Твоје већ давно ископане очи!


и клинцима је већ све јасно. Још када им кажем да је Милан Ракић, као припадник четничког одреда војводе Вука први ушао у ослобођену Приштину 1912. године у којој је неколико година пре тога био српски конзул, као и Нушић, те да су њих двојица током своје дипломатске службе у Приштини врло прецизно пописали све злочине почињене над Србима, онда клинцима све буде још јасније. Уопште им није потребна оваква писанија из Канцеларије за КиМ.

Поготово што клинци из моје школе (махом деца из сиромашних породица) већ годинама у акцији "Мала матура, велико срце" дочекују и у својим кућама угошћавају своје вршњаке са Косова и Метохије и из прве руке чују како је тој деци доле, како живе, како иду у школу, колико их војника прати чим се удаље од своје куће, колико се боје,...

Онда овим мојим клинцима постане јасна и Симонида, и Ракић, и Црњански... Све...

Баш све...


"Гарсули је из Темишвара отпутовао на појутарје Тијелова. Фелдмаршал-лајтнант Франц Карл Леополд барун фон Енгелсхофен поручио му је био да причека мало у Темишвару. Да види последице своје мудрости међу Сербима. Ускоро.
Старац је тврдио да су Серби чудан народ и да их Гарсули не зна. Серби су лакоми на почасти, воле медалију, а за туђина би душу дали. Међутим, ако примете да их лажу и варају, да им дата реч није одржана, то памте. У столећа!
Са Турцима се – тврдио је Енгелсхофен – носе, око неког Косова (Енгелсхофен је писао: Cassova) већ неких триста шесет година. Серби не заборављају! То је јако непослушна и дивља врста народа. `Ein äusserst unbotmässiges und wilds Element!`"


(Милош Црњански - Сеобе 2)
BigBadWolf BigBadWolf 00:13 15.03.2014

Re: Нека друга Србија

Још када им кажем да је Милан Ракић, као припадник четничког одреда војводе Вука први ушао у ослобођену Приштину 1912. године у којој је неколико година пре тога био српски конзул, као и Нушић, те да су њих двојица током своје дипломатске службе у Приштини врло прецизно пописали све злочине почињене над Србима, онда клинцима све буде још јасније.


Kolega, a sto ne pomenete i Dimitrija Tucovica i njegove izvestaje sa Kosova?Ili Dusana Popovica? Ili pisma srpskih vojnika sa istog tog Kosova? Evo, na primer ovo:

"Ne usuđujem se da kažem više, ali mogu reći da Ljuma (albanska oblast pored istoimene reke) više ne postoji. Nema ničega osim leševa, prašine i pepela. Tamo su sela od 100, 150, 200 kuća, gde više nema ni jednog čoveka, bukvalno ni jednog. Skupljamo ih na gomile od 40-50, i probadamo bajonetima do poslednjeg. Pljačka je na sve strane. Oficir je rekao vojnicima da odu u Prizren i prodaju stvari koje su ukrali"


nurudin nurudin 00:29 15.03.2014

Re: Нека друга Србија

Симонида

Ископаше ти очи, лепа слико!
Вечери једне на каменој плочи,
Знајући да га тад не види нико,
Арбанас ти је ножем избо очи.


Али дирнути руком није хтео
Ни отмено ти лице, нити уста,
Ни златну круну, ни краљевски вео,
Под којим лежи коса твоја густа.


И сад у цркви, на каменом стубу,
У искићеном мозаик-оделу,
Док мирно сносиш судбу своју грубу,
Гледам те тужну, свечану, и белу;


И као звезде угашене, које
Човеку ипак шаљу светлост своју,
Те човек види сјај, облик, и боју
Далеких звезда што већ не постоје,


Тако на мене, са мрачнога зида,
На почађалој и старинској плочи,
Сијају сада, тужна Симонида, —
Твоје већ давно ископане очи!

Можда и најприкладније песмом Симонида, филмом о културној баштини Косова и Метохији, минутом ћутања -- и крај. Али, не, Тасо, поента није у томе, треба да се направи крими-рад. И, да, ми за Његоша још увек нисмо добили, благо вама.

П. С. Већина просветних радника, и у школама у којима је стигло, не зна да је допис приспео, јер директори ни сами не знају како да организују. Ћуте да искористе викенд, па да осмисле и уприличе свечаност.
tasadebeli tasadebeli 02:34 15.03.2014

Re: Нека друга Србија

BigBadWolf

Kolega, a sto ne pomenete i Dimitrija Tucovica i njegove izvestaje sa Kosova?Ili Dusana Popovica? Ili pisma srpskih vojnika sa istog tog Kosova?



Поменем, колега, како да не поменем! Обавезно! И поменем како су и Туцовић и Поповић, иако су били политички противници тадашње српске владе (па богами латентно и монархије) ипак у Првом светском рату жртвовали свој живот за отаџбину Србију. (Један у униформи, други као цивил.)

Видите, колега, за разлику од данашњих српских интелектуалаца, ондашњи српски интелектуалци никада нису мешали родољубље са сопственим политичким опредељењем. Били су то људи од части и интегритета. Зато и јесу баш добар пример за помињање деци у школи. На таквима се изграђује систем вредности од малена, а не на неким Вулинима и сличнима.

Поменем ја деци и албанске жртве, убијене и протеране, у наступању српске војске 1912! Обавезно им и то поменем! Кажу да је тада страдало око 120 000, не само Албанаца, него муслиманског становништва Косова и Метохије (али то је опет према аустроугарским изворима, па се одмах тај податак може довести у питање као инструмент пропагандне припреме највеће католичке империје тога доба за рат против Србије).

Али деци обавезно поменем и како је у периоду од Херцеговачког устанка и Српско-турског рата, тј. од 1876. до 1912. са тог подручја које се називало Косовски вилајет, протерано или је побијено око 400 000 Срба. (Међу њима и мој прадеда.) Обавезно и то поменем да не би деца стекла погрешан утисак да се зло рађа само од себе... Овде, на Балкану, увек постоји неки узрок, ђа спољашњи, ђа унутрашњи, за рађање и чињење зла...

Поменем ја деци и како су поједине албанске староседелачке породице на Косову и Метохији генерацијама чувале српске манастире жртвујући при томе и свој живот јер је било питање части да заштите оне којима су дали бесу да ће их заштитити.

На жалост, колега, морам деци онда да поменем и како се та лепа традиција међу Албанцима изгубила током деценија насељавања Албанаца из Албаније под патронатом Тита и његових подгузних мува, па тако данас више те традиције на Косову и Метохији нема јер главну реч тамо сада воде криминалци попут Тачија и Харадинаја, а не часни и поштени Албанци староседеоци, људи од речи и интегритета попут српских интелектуалаца с почетка 20. века.

Па пошто ни ми са наше стране данас у том дијалогу немамо баш неке људе од части и интегритета, а ни Албанци на КиМ такође немају баш неке људе од части интегритета, не верујем ја ни у шта што ти смрадови, и наши и њихови, лају по медијима зарад стицања политичких поена.

П.С. - Колега, где нађосте ову илустрацију из америчких новина из 1912. које се позивају на мађарске изворе (што ће рећи, аустроугарске изворе)?

Па зар није та К унд К монархија напала Србију непуне две године касније?

Сетих се где сам видео ову Вашу илустрацију!

То сте нашли на оном "илирском" сајту на којем је на географској карти Косово и Метохија већ уцртано као део велике Албаније.

Ц, ц, ц, колега, какве ви то изворе користите...

Па макар да у том чланку Србе не називају Серви... Мис'им, стварно...
tasadebeli tasadebeli 03:11 15.03.2014

Re: Нека друга Србија

nurudin

Већина просветних радника, и у школама у којима је стигло, не зна да је допис приспео, јер директори ни сами не знају како да организују. Ћуте да искористе викенд, па да осмисле и уприличе свечаност.


Немој да се секираш, Нурудине, нема ништа од тога... Као што није било ни за Његоша, ни за Параду...

Све је то саморекламирање политичара преко леђа просветних радника и ништа друго...

Прегурао сам ја тога преко леђа, ихааај! Од СПС-оваца и ЈУЛ-оваца који деведесетих донесу пред изборе на поклон школи један телевизор који после избора директор школе(такође ЈУЛ-овац) однесе својој кући, па све до ДС-оваца и ДСС-оваца који једни другима мрсе конце на локалном политичком нивоу, па поједине школе не могу да добију салу за физичко већ 15 година иако пара за градњу има и као последицу њихове политичке борбе на локалном нивоу имамо децу која физичко раде у учионицама.

А ова доместик државна говеда наступају тако званично и озбиљно да би се стекао утисак како смо ми потпуно функционална држава и како све државне структуре држе конце у својим рукама.

Нема секирације, Нурудине, то ти је оно "тресла се гора, родио се миш". Знаш и сам колико тога има у овој области у којој зарађујемо хлеб наш насушни.

Уосталом, те државне структуре нису у стању да држе много озбиљније ствари под контролом. Сети се прошлогодишњег завршног испита у основним школама...

П.С. - Него, изгледа да се догађају неке много озбиљније ствари (које такође показују да систем губи контролу).

Рецимо, начуо сам (наглашавам, само начуо, не могу са сигурношћу да тврдим) да све већи број гимназија у Србији на тзв. екстерном вредновању (новоустановљене школске инспекције по новом реформском обрасцу) добија најнижу оцену, то јест јединицу. И то, пази сада, не зато што су те гимназије лошег квалитета, напротив... Чуо сам да су у питању Карловачка гимназија, Ваљевска гимназија, Тринаеста београдска итд. Кажу те приче које чујем да те гимназије добијају најнижу оцену зато што одбијају да уопште и приме те инспекције за екстерно вредновање. Једном речју, бојкотују их...

Не знам колико има истине у тим гласинама, али то ми некако пије воду када се сетим оног штрајка од пре пар година који је био највише покренут као побуна против таквих небулоза у српском образовању. (Мада су јавност убедили и тада као и увек да ми само тражимо веће плате, што уопште није било истина.)

Ако су ове гласине које сам начуо истините, баш ћу се обрадовати јер то значи да (коначно!) професори не пристају да буду само сироти мали хрчки у лавиринту бирократије, већ да су почели да дижу и главу и глас. То би онда значило да има наде за српску просвету...
stefan.hauzer stefan.hauzer 10:55 15.03.2014

Re: Нека друга Србија

Исто је било и са препоруком школама да се деца воде на гледање филма Парада (мене је школа некада водила да гледам Неретву и Сутјеску)...

А ова препорука за филм, то је већ било скупљање еуропејских поена...

Kako si samo naivan ,Taso. Svi znamo u kojoj je stranci reditelj,a koji pokušaj od ministra je bio na čelu ministarstva prosvete u to vreme.
timotije timotije 11:41 15.03.2014

Re: Нека друга Србија

Можда и најприкладније песмом Симонида, филмом о културној баштини Косова и Метохији, минутом ћутања -- и крај. Али, не, Тасо, поента није у томе, треба да се направи крими-рад. И, да, ми за Његоша још увек нисмо добили, благо вама.


Baš to nije istina, za raziku od od četiva što treba čitati deci po nalogu ogrezlih u mržnju i zlo! Srbi si kopali slici oči, jer je postojalo verovanje ako nerotkinja popije malo od tog pepela zatrudniće. Od tamo sam pa mi je to dobro pozanto.
A kada ćemo postati ljudi, naravno to nam politika neče dozvoliti, pa da kažemo, učenjeno nam je zlo, a evo u čemu smo sami pogrešili.
tasadebeli tasadebeli 11:47 15.03.2014

Re: Нека друга Србија

stefan.hauzer
Исто је било и са препоруком школама да се деца воде на гледање филма Парада (мене је школа некада водила да гледам Неретву и Сутјеску)...

А ова препорука за филм, то је већ било скупљање еуропејских поена...

Kako si samo naivan ,Taso. Svi znamo u kojoj je stranci reditelj,a koji pokušaj od ministra je bio na čelu ministarstva prosvete u to vreme.



Јао, јесте, у праву си!

Потпуно сам заборавио на то...

Нећу много да тролујем, само малкице...

Мени је тај Срђан Драгојевић нека врста Горана Бреговића српског филма.

Мада, за разлику од Бреге чију музику баш ич не подносим, Срђану морам признати да волим понешто што је урадио... Ми нисмо анђели 1. део, Лепа села лепо горе, сценарио за Монтевидео,... То би отприлике било то.

Знаш како, ипак је Серђо прошао Макову летњу школу филма пре двадесетак и кусур година... Имао је од кога и да научи занат, те да повремено избаци понешто квалитетно...

П.С. - А ето видиш шта школа направи од човека!

Ал' нисам то ја! То су мене заменили у породилишту...


BigBadWolf BigBadWolf 11:51 15.03.2014

Re: Нека друга Србија

tasadebeli

Ako pominjete, onda u redu, prastajte. Za trenutak sam se uplasio da ste jedan od onih koji znaju samo jednu stranu price.

A sto se tice mojih izvora, desni klik na sliku>open image i videcete odakle je. Wikipedia, da Vam ustedim muku.
timotije timotije 12:22 15.03.2014

Re: Нека друга Србија

Али деци обавезно поменем и како је у периоду од Херцеговачког устанка и Српско-турског рата, тј. од 1876. до 1912. са тог подручја које се називало Косовски вилајет, протерано или је побијено око 400 000 Срба. (Међу њима и мој прадеда.) Обавезно и то поменем да не би деца стекла погрешан утисак да се зло рађа само од себе... Овде, на Балкану, увек постоји неки узрок, ђа спољашњи, ђа унутрашњи, за рађање и чињење зла...


Kauzalni uzrok stradanja pravoslavnih hrišćana su krstaški ratovi koji su vođeni dva veka, zadnji je započeo 1195. posvećen od strane rimskog pape Urbana. Dugo su katolici vodili rat sa namerom da oslobode Isusov grob od muslimana, usput su pljačkali narode, ta i Konstantinopolj. Kada danas odete u Venecuju na fasadama možete videti ukrase uzete is sedišta pravoslavlja. Posle dva veka borbe, sledio je vek pripeme muslimana, predvodeni ratobornim plemenom pristiglog iz Srednje Azije, Turci-Sulđuci, kada je počela duga prirema za osvetu Rimokatolicima. No, da bi do njih stigli morali su nas naprednije Vozantince da pretvore u Balkance, što je ostalo da traje i danas.
tasadebeli tasadebeli 13:02 15.03.2014

Re: Нека друга Србија

BigBadWolf
tasadebeli

Ako pominjete, onda u redu, prastajte. Za trenutak sam se uplasio da ste jedan od onih koji znaju samo jednu stranu price.

A sto se tice mojih izvora, desni klik na sliku>open image i videcete odakle je. Wikipedia, da Vam ustedim muku.




Да, да, има оних који и знају само једну страну приче, а има оних који знају обе стране приче, али пласирају свесно и намерно само једну страну у циљу манипулације широким народним масама.

А ових других по Балкану има много, много... И код Срба и код Албанаца и код Хрвата и код муслимана... Чак и код Македонаца...

Зато ћемо сви ми, Балканци, још дуго, дуго пливати, да простите колега, у овим говнима трудећи се на све начине да главу држимо изнад...

Немам шта да праштам, мене је само малкице заболео наступ већине коментатора на овом блогу који кренуше по принципу црно-бело (дођосмо и до заклињања да неки неће пустити децу у школу, а неки позваше и на револуцију у учионицама у понедељак)... Па у чему ћемо се онда разликовати од тих Вулина који на овакав начин политизују школу (што иначе није ни законски дозвољено)...

Убеђен сам да ниједна школа, ниједан професор, сасвим сигурно не би одбили да се обележи десетогодишњица погрома на КиМ да је то урађено примерено и на време, односно да се школама упути само препорука да се 17. март обележи достојанствено јер се ради о људској патњи. И да се препусти онима који са том децом проводе своје дане да одлуче шта би било примерено показати и рећи за одређени школски узраст.

(Извињавам се, овде сам замислио сцену на првом часу у понедељак код ових мојих седмака, са којима сам већ радио Симониду на часу српског, како им колегиница, хемичарка, чита овај текст из Вулинове радионице, а они се међусобно гледају и питају се откада је то историчар променио пол, обукао сукњу и почео да их дави гомилом података које не могу да запамте. Већ их видим како вичу:"Вратите нам систем хемијских елемената! Вратите нам наше атоме! Ништа не разумемо од овога!" Хемију, иначе, мрзе из дна душе и у томе су пресликани разредни...)

Понављам, клинци нису слепи код очију... Живе они данас са нама, у овом времену, и виде врло добро шта се око њих дешава... Можда још увек не разумеју баш све детаље (не разумемо их ни ми одрасли), али клинци врло добро знају шта је ово када им се пусти овај снимак:







Не живе наша деца у неком карантину у којем бисмо ми могли да их заштитимо од оваквих призора. Видеће они то било где... Не можемо их ни заштитити, а и не треба да их штитимо. Треба да знају у каквом свету живе.

Смисао је у томе да тој деци, када виде овакве снимке и без Вулинове препоруке јербо сви ови клинци мало већи од узраста за учитељице већ и сами шврљају интернетом, објасните да то јесте, на жалост, свет и средина у којој ми живимо, али да ми сви заједно, и наша деца и ми, треба да будемо они који ће на том вечитом бојном пољу добра и зла у човеку бити на страни добра. А освета свакако не спада у чињење доброг... Тако би требало то деци рећи и разумеће она, не треба се бринути за то. Понављам, клинци нису глупи ако су деца...

А после, када порасту, градиће они своје ставове према свему томе самостално, без нас.

А овако, читање текста који је написала нека Вулинова прес службеница, заједно са оваквим филмом, може код деце само да изазове супротан ефекат јер читав чин неће у себи имати нимало достојанства пошто је тако видљива политичка манипулација. Понављам по стоти пут на овом блогу, клинци нису глупи ако су деца...

Немојте, људи, стварно! Ако је Вулин једна бескрупулозна политичарска стока, не морамо и ми овде то да будемо. Односно, барем за себе могу да кажем да одбијам да се приклоним било разноразним Вулинима, било њиховим политичким опонентима. Одбијам јер је то све једна срамна манипулација људском несрећом зарад јефтиних циљева...


Слику, односно чланак који сте окачили, видео сам стварно на неком великоалбанском сајту пре... Тја, сад време лети, не бих знао да кажем колико времена, отишло из главе.

П.С. - Само да разјасним: јесмо ли ми то на "ви" због држања академске дистанце? Или због наслућеног политичког неслагања?

Што се мене тиче, можемо да пређемо на фазу "тви", а можемо и да прескочимо ту фазу, па да одмах, по блогерским правилима, будемо на "ти".

Одлуку препуштам Вама (ово сам са Нурудином већ прошао ). Биће како год Ви одлучите...
BigBadWolf BigBadWolf 18:08 15.03.2014

Re: Нека друга Србија

Naravno da mozemo na ti, kod nas u rovovima se slabo polaze na formalnosti, nego me poneo trenutak.

Elem, svako resenje koje dovodi do toga da dete ne ide u skolu je lose, ali sta meni, kao roditelju, drugo preostaje? Kome da se zalim i kako da sprecim?
vladimir petrovic vladimir petrovic 18:36 15.03.2014

Re: Нека друга Србија

tasadebeli
... А ова доместик државна говеда наступају тако званично и озбиљно да би се стекао утисак како смо ми потпуно функционална држава и како све државне структуре држе конце у својим рукама.


Tasa me povremeno zasmeje svojim lukavim (a istovremeno piktoresknim) ubacivanjem po neke francuske reči u ćiriličnoj transkripciji (domestique = доместик).

Ali pada u oči i da Tasa za državne činovnike koristi reč goveda, što je valjda eufemizam za stoku, s tim što se zbirni pojam stoka obično koristi za - običan narod, kao ovde:

ПУЧИНА ЈЕ СТОКА ЈЕДНА ГРДНА

Ја демократ нисам нигда био,
Ма да сам некад и сам држ’о да сам;
Али тек данас смем признати шта сам,
А рећи што сам и од себе крио:

Ја стрепим од тог дивљачког пука,
И с осећајем вечним, исте врсте,
Што дете има кад укочи прсте,
Па пружа руке плашећ’ се баука,
Ја жудим само да ме не додирне.

Ах, да ми није младе снаге ове,
Што мрзи млаки нерад душе мирне,
Све бих му дао, да не буним снове.

Ма нисмо исто. Ни срце ни глава;
Моје су мисле несталне и нове;
Ја имам снова, а пук мирно спава.
М. Ћурчин

Из Антологије новије српске лирике, од Богдана Поповића, из 1920. године
-------------

I još nešto. Tasa lepo kaže:
Нема секирације, Нурудине, то ти је оно "тресла се гора, родио се миш". Знаш и сам колико тога има у овој области у којој зарађујемо хлеб наш насушни.


Ja se pridružujem: Nurudine, ne sekiraj se, ali nastavi da ukazuješ na anomalije u prosvetnom sistemu, kojih će biti, veoma verovatno, i kada prođu ovi famozni izbori, kako ti gore reče. A biće toga i kada dođu drugi izbori, pa i između izbora.

Da ne bude dosadno...
nurudin nurudin 19:37 15.03.2014

Re: Нека друга Србија

Рецимо, начуо сам (наглашавам, само начуо, не могу са сигурношћу да тврдим) да све већи број гимназија у Србији на тзв. екстерном вредновању (новоустановљене школске инспекције по новом реформском обрасцу) добија најнижу оцену, то јест јединицу. И то, пази сада, не зато што су те гимназије лошег квалитета, напротив... Чуо сам да су у питању Карловачка гимназија, Ваљевска гимназија, Тринаеста београдска итд. Кажу те приче које чујем да те гимназије добијају најнижу оцену зато што одбијају да уопште и приме те инспекције за екстерно вредновање. Једном речју, бојкотују их...


Тасо, нисам чуо за то, али није лоша идеја. Мада, не би било лоше да се до неких школа и прошета, искрено. Лично, немам ништа против инспекције и саветника, нека свако ради свој посао како треба, и нећи бити проблема.
Чак мислим да је добра идеја и да се уведу камере у сваку учионицу.
Мени је у последње две године инспекција долазила три пута, случајно, и добио сам сваки пут одличне оцене. Били су заиста коректни, и детаљни -- чак су прегледавали и вежбанке, односно коментаре које сам писао не након писмених задатака, већ након што су ученици урадили поправак. Али, некоме није ушла на час ниједном.

П. С. Ваљда је најнижа оцена двојка?
nurudin nurudin 19:45 15.03.2014

Re: Нека друга Србија

Da ne bude dosadno...

Владимире, ја бих мало и да буде досадно.

Лепо је што си се сетио Ћурчинове песме.
tasadebeli tasadebeli 21:55 15.03.2014

Re: Нека друга Србија

BigBadWolf

Elem, svako resenje koje dovodi do toga da dete ne ide u skolu je lose, ali sta meni, kao roditelju, drugo preostaje? Kome da se zalim i kako da sprecim?


Не знам којој генерацији припадаш... Ја сам, већ рекох, једна од оних генерација које су водили под обавезно да колективно гледају Неретву и Сутјеску (и да у биоскопу масовно и гласно као на стадиону навијају за "наше" )...

Мислим, немам ја ништа против. Прво зато што волим филм уопштено, па су ми ти партизански блокбастери изгледали некако исто као и амерички вестерни које смо приватно гледали такође у огромним количинама. А и поштујем ја све те жртве поднете за ослобођење од окупатора, поготово што су и неки моји изгинули од немачког оружја у свему томе.

Али оно право идеолошко испирање мозга преко школе у том времену се заиста није могло избећи... Е, зато су ту били родитељи код куће да са мном попричају о свему томе, да ми дају да читам неке књиге које ми школа свакако не би препоручила у то време, да ме воде у биоскоп, позориште, музеје, да ми постављају она права питања терајући ме да и сам дођем до неких одговора који ће ми помоћи у тој борби против глупости. Мислим да сам само захваљујући томе успео да избегнем ту врсту индоктринације преко пионирских марама оног доба.





Хоћу да кажем, Вуче, у овој конкретној ситуацији када смо сви доведени пред свршен чин, и деца и родитељи и наставници, не преостаје нам ништа друго него "герилска" борба против глупости као и у она "добра стара времена".

Причајте са својом децом, причајте што више, објашњавајте им свет у којем живе... Једино тако ћете их сачувати од индоктринације глупостима, злом, мржњом,...


vladimir petrovic

ubacivanjem po neke francuske reči u ćiriličnoj transkripciji (domestique = доместик).


Владимире, припадам оним генерацијама које су страни језик (у мом случају француски) училе експериментално од првог разреда основне... Ја ћу и данас увек и на сваком месту рећи пижама, а не пиџама.


što je valjda eufemizam za stoku,



Еуфемизам? Владимире, ти си стварно један изузетно лепо васпитан и пристојан човек! Ја нисам...


Веруј мом искуству, стока понекад уме и да размишља... Говеда никад!


nurudin

Али, некоме није ушла на час ниједном.



Знам неке којима 30 година није ниједном ниједна инспекција ушла на час!

Сходно томе, такви већ дуги низ година и не држе часове него баце деци лопту да играју фудбал, дају им да цртају нешто, па пију кафу у кабинету и слично... Додуше, ти сада полако већ одлазе један по један у пензију...

Ми смо србисти, Нурудине... Увек ћемо бити међу првима на удару провера... Поготово што стално нешто ту децу подбуњујемо против ауторитета, читамо им сатирична књижевна дела, терамо их да размишљају, да се буне против глупости... (Ко беше оно рече:"Када би људи знали колико мало памети управља светом, умрли би од страха." )

Једном речју, сумњиви смо им вазда... Боље да предајемо техничко или такав некакав предмет... Онда нас власти не би стално гледале са подозрењем...


П. С. Ваљда је најнижа оцена двојка?


Па да, то... Двојка, кец... Углавном, најнижа оцена, поправни у августу...
freehand freehand 00:06 15.03.2014

Pa ovo

... nekako spada uz aktuelnu vlast. Pa se ja ne bih toliko čudio.
A ima veze i sa onim da su svi isti. I sa Kolarevićevim spiskom, pa nadalje.
Pustiš duha iz boce - e qr ćeš da ga vratiš unutra.
Sad može dalje priča kako je svejedno i kako nas sve zajedno zabole.

Malo podsećanje:
Patriotska kultura, Mein kampf, Repić i spiskovi
nurudin nurudin 00:31 15.03.2014

Re: Pa ovo

freehand
... nekako spada uz aktuelnu vlast. Pa se ja ne bih toliko čudio.
A ima veze i sa onim da su svi isti. I sa Kolarevićevim spiskom, pa nadalje.
Pustiš duha iz boce - e qr ćeš da ga vratiš unutra.
Sad može dalje priča kako je svejedno i kako nas sve zajedno zabole.

Malo podsećanje:
Patriotska kultura, Mein kampf, Repić i spiskovi


Добро подсећање, хвала! Министар из сенке и даље јаше.
freehand freehand 00:52 15.03.2014

Re: Pa ovo

nurudin
freehand
... nekako spada uz aktuelnu vlast. Pa se ja ne bih toliko čudio.
A ima veze i sa onim da su svi isti. I sa Kolarevićevim spiskom, pa nadalje.
Pustiš duha iz boce - e qr ćeš da ga vratiš unutra.
Sad može dalje priča kako je svejedno i kako nas sve zajedno zabole.

Malo podsećanje:
Patriotska kultura, Mein kampf, Repić i spiskovi


Добро подсећање, хвала! Министар из сенке и даље јаше.

Da, samo nije loše pogledati i komentare na tom blogu. I na drugim blogovima oko tih izbora i posle njih. O svakoj kritici nove vlasti.
E pa, drage moje kolege, ovo su posledice.
A tek će ih biti.

P.S. ne jaše ministar iz senke, nego taj duh, ta kultura i ta prosveta. To viđenje života i sveta. Za koje su (ste) se besni i ogorčeni, pošto je svejedno, opredelili.
Ovo je ono drugo ili, što je pisalo i na belom listiću.
BigBadWolf BigBadWolf 11:55 15.03.2014

Re: Pa ovo

freehand
To viđenje života i sveta. Za koje su (ste) se besni i ogorčeni, pošto je svejedno, opredelili.
Ovo je ono drugo ili, što je pisalo i na belom listiću.


Aman vise. Je l' to Krstic neki rod?
freehand freehand 11:57 15.03.2014

Re: Pa ovo

BigBadWolf
freehand
To viđenje života i sveta. Za koje su (ste) se besni i ogorčeni, pošto je svejedno, opredelili.
Ovo je ono drugo ili, što je pisalo i na belom listiću.


Aman vise. Je l' to Krstic neki rod?

Jeste.
I tebi Vučić, pretpostavljam?
nimark nimark 09:29 15.03.2014

Vidim

da neki smatraju ovo lošim postupkom, koji preti da potencijalno stvori mržmju naše dece prema pripadnicima drugih naroda. Ja to posmatram na drugi način. Nakon oslobodjenja Srbije od Turaka, decu u školama ( bar onaj mali deo koji je išao tada u školu) učili su o patnjama Srba pod Turcima, o zlodelima koja su oni počinili. To je verovatno jedan od razloga zašto nismo klonuli duhom u 1. svetskom ratu, nego smo izdržali i povratili našu zemlju. Nakon 1. svetskog rata, deca nisu učena šta su nam po Srbiji radili od 1915-1918, svi zloćini jedinica koje su većinom sačinjavali Hrvati i Muslimani su zaboravljeni pa nam se desilo klanje i pogrom Srba u 2. svetskom ratu. Nakon 2. svetskog rata se učilo o bratstvu i jedinstvu, a pokolji Srba su samo sporadično spominjani pa nam se desio pokolj i proterivanje Srba iz Hrvatske i sa Kosova. Jel treba i to da se prećuti, da nam deca nemaju pojma o tome ko nas već više od pola veka konstantno kolje i proteruje, kako bi za nekih 50 godina mogli na miru da dovrše posao? Ako u Hrvatskoj deca mogu da uče o srbočetničkoj agresiji i zločinima koje su Srbi uradili po Hrvatskoj, ako na Kosovu deca uče o srpskoj agresiji i zločinima koje su Srbi počinili na Kosovu, pa red bi bio i da naša deca znaju drugu stranu priče.
angie01 angie01 09:34 15.03.2014

Re: Vidim

pa red bi bio i da naša deca znaju drugu stranu priče.


prosto bi bilo iznenadjujuce da se nekom ovo stivo ne dopada, a narocito ideja da se plasira deci u skolama!
zemljanin zemljanin 10:12 15.03.2014

Re: Vidim

nimark

Sve to može da prođe u okviru istorije koja se redovno izučava u školama ... pa se onda lekcije metodički obrade za određeni uzrast ... itd.

Nije problem pustiti i XXX filmove u OŠ samo nisu primereni za taj uzrast ... ovo što je ponuđeno jednostavno niti je obrađeno za školu niti je moguće to predstaviti deci za jedan čas ...
zemljanin zemljanin 10:14 15.03.2014

Re: Vidim

angie01
pa red bi bio i da naša deca znaju drugu stranu priče.


prosto bi bilo iznenadjujuce da se nekom ovo stivo ne dopada, a narocito ideja da se plasira deci u skolama!

samo se ti zezaj a drugi čas je propitivanje
workaholic workaholic 10:25 15.03.2014

Re: Vidim

nimark
da neki smatraju ovo lošim postupkom, koji preti da potencijalno stvori mržmju naše dece prema pripadnicima drugih naroda. Ja to posmatram na drugi način. Nakon oslobodjenja Srbije od Turaka, decu u školama ( bar onaj mali deo koji je išao tada u školu) učili su o patnjama Srba pod Turcima, o zlodelima koja su oni počinili. To je verovatno jedan od razloga zašto nismo klonuli duhom u 1. svetskom ratu, nego smo izdržali i povratili našu zemlju. Nakon 1. svetskog rata, deca nisu učena šta su nam po Srbiji radili od 1915-1918, svi zloćini jedinica koje su većinom sačinjavali Hrvati i Muslimani su zaboravljeni pa nam se desilo klanje i pogrom Srba u 2. svetskom ratu. Nakon 2. svetskog rata se učilo o bratstvu i jedinstvu, a pokolji Srba su samo sporadično spominjani pa nam se desio pokolj i proterivanje Srba iz Hrvatske i sa Kosova. Jel treba i to da se prećuti, da nam deca nemaju pojma o tome ko nas već više od pola veka konstantno kolje i proteruje, kako bi za nekih 50 godina mogli na miru da dovrše posao? Ako u Hrvatskoj deca mogu da uče o srbočetničkoj agresiji i zločinima koje su Srbi uradili po Hrvatskoj, ako na Kosovu deca uče o srpskoj agresiji i zločinima koje su Srbi počinili na Kosovu, pa red bi bio i da naša deca znaju drugu stranu priče.


Nikako se ne slažem sa time da deci treba govoriti koliko nam je ko zla naneo, a da se pri tome ne pomene da ni mi nismo nikakve cvećke! Deca treba da znaju činjenice (a sporno štivo koje je predmet ove diskusije prilično je jednostrano) i to onda kada su dovoljno zrela da ih shvate. I nikako ne treba da im se usađuje osećaj da su Albanci, Hrvati i drugi naši "zakleti neprijatelji" zli, jer to prosto nije tačno (samo imaju isto toliko ludaka koliko i mi). 21. vek je i vreme je da se i mi jednom okrenemo budućnosti.

Nastojim da svojoj deci govorim kako su svi ljudi isti, da ih nekako navedem da se izdignu iz kolektivnog ludila ove zemlje. To je moj izbor, na koji očigledno neću imati pravo ako min. prosvete nastavi da kreira ove huškačke budalaštine.

Imamo sutra priliku da kažemo "NE" ovome. Ljudi, pazite koga zaokružujete.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana