Putovanja| Sport| Zabava

Uzivo iz Indian Wellsa - Subota

Nikola Olić RSS / 15.03.2014. u 19:43

Vremenska prognoza u ovom delu Kalifornije nije bas kao u Los Andjelesu, San Francisku ili drugim gradovima blizim obali. Okruzeni pustinjskim geoloskim elementima koji puno uticu na klimu, jasno je da ce tokom godine skoro svaki dan biti suncan i lep. Rec 'lep' u ovom kontekstu ima nesto sire znacenje, jer ono sto izgleda lepo na fotografiji moze biti sasvim neprijatno uzivo, zbog izrazito visokih temperatura. Zato mnogi bogati stanovnici ovog grada ovde provode samo pola godine, tokom zime. U toku leta su u nekim drugim krajevima Amerike. Ovaj sportski dogadjaj je fina prekretnica izmedju ta dva perioda, posle turnira odlaze iz grada. Dok su u gradu, glavna arterija ovog malog grada je poznati El Paseo bulevar, koji je ispunjen palmama, galerijama, restoranima i jednostavnim i besplatnim parkiranjem.

 

subota_elpaseo.jpg

 

 Vremenska prognoza se ipak pomno slusa u toku turnira, ne zbog moguce kise ili oblaka -- obe pojave su dosta retke -- vec zbog vetra. Za ovu subotu je najavljen slab vetar, i na prilasku su se vec videli prvi znaci toga, sa srusenim natpisima oko teniskog centra. Veliki semafori koji ukazuju gde se treba parkirati i dalje solidno stoje, rasporedjuju hiljade automobila na desetak razlicitih parkinga oko centra. Novinari parkiraju nesto blize od ostalih, a igraci naravno dolaze do same kapije gde ih ljubitelji tenisa vec od 10am jutros cekaju.

 Na semaforu pise da su sve karte za danas vec rasprodate, valjda da ustede vremena onima koji bi karte da kupe. Karte je ipak moguce naci, tapkarosi se setaju po spoljnom obodu parkinga i tiho nude karte. Danas je retka prilika da sa tim kartama ljubitelji tenisa vide svog predstavnika Amerikanca Dzon Iznera (protiv Djokovica) u polufinalu velikog teniskog turnira. Od kad je sa scene otisao Rodik, a u generaciji pre njega Sampras i Agasi, Amerikanac u polufinalu masters turnira je postala prava retkost.

Izner i Djokovic su danas drugi na redu, program otvaraju Federer i Dolgopolov u podnevnom okrsaju na glavnom terenu. U subotu i nedelju vise nema meceva na sporednim terenima, sve se svelo na nekoliko igraca i na samo jedan teren. Ostale terene sada opet popunjavaju neki nama nepoznati lokalni igraci i lokalni turniri, i izgledaju sasvim nezainteresovano za posmatranje tenisa zbog kojeg smo svi mi dosli. Lepo je kad je prioritet da se igra tenis umesto da se samo gleda, sto je mozda na umu i novinarima koji turnire prate iz grada u grad sa kompjuterima umesto sa reketima. 

 

subota_vajda.jpg

 Pola sata pred pocetak danasnjeg teniskog programa, Djokovic se na glavnom terenu zagreva sa svojim starim trenerom Marijanom Vajdom. Lepo je videti ih zajedno, kroz objektiv foto aparata se moze videti sa daljine da Djokovic pazljivo slusa njegove savete i analizira pokrete ruku i tela koje mu Vajda demonstrira. 

Mec Federera i Dolgopolova bio je fino zagrevanje pred nas mec, trajao je koliko i pravo zagrevanje tenisera ponekad traje. Sezdeset i jednu minutu danasnjeg susreta Ukrajinac je proveo u brzoj borbi protiv Federerovih odlicnih servi i iznenadnih promena pravca. Brzo se kretao, brzo je potezao okidac da proba da okonca poen, i davao Federeru sve elemente kontrole meca, pogotovo u drugom setu. Bilo je nekoliko poena koji ce se lako dodati nizu stotina drugih poena koje cemo pamtiti kad se karijera Svajcarca zavrsi. Sad o tom kraju jos nema govora, Federer je bez mnogo muke usao u jos jedno finale Masters turnira i podsetio nas da je lako moguce da ga uskoro opet takodje vidimo u finalu Grand Slama.

 

subota_federer2.jpg

 

Znakove vetra smo videli jutros ispred terena, a Federer ga je prvi primetio i pomenuo i na terenu. Posle pobede na Dolgopolovim u razgovoru sa publikom rekao je da uslovi nisu bili laki i da je zbog vetra bilo vazno dobro da servira i tako dobija lako poene, kako se to cesto kaze u svetu tenisa. Djokovic u danasnjem polufinalnom mecu igra protiv Amerikanca Dzon Iznera koji je naravno poznat po dobrim servama. Kao trenutno najvisi ATP teniser njegove serve imaju odskok i snagu za koju je tesko pripremati se. Djokovic je pre njihovog polufinalnog meca ovde u Indain Wellsu pre dve godine izjavio u sali da se za Iznerove serve pripremao sa sparing partnerom koji mu je servirao sa visoke sudijske stolice.

Efekat Iznerove snazne i cudne serve dosta dugo traje u toku poena. Return koji mu se vrati je retko vrlo jak i precizan te prednost njegovog servisa obicno traje jos nekoliko prebacenih lopti. Djokovic je jedan od najboljih returnera na svetu tenisa ali ponekad za dobar return Izneru prosto nema opcija. Ta frustracija je bila uzrok za krik koji smo culi od Djokovica pri 40:40 i 3:3 u prvom setu. Upornost i ustaljenost Iznerove serve lici na igranje protiv masine ili protiv zida, i jedini izlaz je biti strpljiv i kreativan, sto su Djokovicu sve jaci aduti kako mu karijera sazreva. Setite se samo koliko puta Djokovic ponekad strpljivo tapne lopticu pred svoj servis.

subota_nole.jpg

Na 5:4 za Iznera pri kraju prvog seta tema su bile Djokoviceve serve, a ne Iznerove. Posle nekoliko nekarakteristicnih servi od jedva 100 milja na sat, nas teniser dao je Izneru tri set i brejk loptice, i publici prvi dramatican period meca koji je do tada mirnim tokom prolazio kroz brze serve i relativno kratke poene. Djokovic se odlicno branio i uz malo srece zavrsio gem u svoju korist. Drama se naravno nastavlja i u sledecem gemu nekoliko brejk lopti dolazi Djokovicu na reket. Prva izlazi iz terena za samo nekoliko santimetara, druga medjutim ulazi u teren za istu distancu i daje nasem teniseru brejk za 6:5. Znamo da je ta presudna loptica bila dobra, videla se na Iznerovom Challengu sasvim dobro. Sledeci gem Djokovic servira u sunce, ali osim jedne duple greske ostatak gema prolazi bez drame i Djokovic odlazi na pauzu sa asom od 125 milja na sat i vodjstvom od 1:0 u setovima.

Pokretna kamera koja sa kablova iznad terena prati ovaj mec i ponekad se spusta dole na teren sad je gore kod publike, trazi i snima interesantne navijace i navijanje, a takvih je sve vise i vise. Muzika takodje dodaje energiju, podseca nas na optimizam i brzinu 80-tih godina. Kaze pesma "Im walking on sunshine" sto danas bar temperaturalno nije tako. Cak i vetra nema puno, a i po retkom koriscenju peskira reklo bi se da ni igracima na terenu nije mnogo tesko.

subota_kamera.jpg

Posle vise od sat vremena, teze im je nego Federeru u prethodnom mecu, koji je svoj polufinalni posao zavrsio za sat vremena. Kod nas na tribinama ova dva meca se sabiraju, pa posle vise od dva sata na ovom suncu publici nije lako bez vode i hlada. Mnoga mesta na tribinama pri vrhu stadiona nisu numerisana, ako izadjete da se osvezite ili pobegnete od sunca, vase mesto mozda nece vise biti slobodno. Najglasniji deo tribina je kao i uvek gore na vrhu, tamo je lakse udruziti snage i kupiti puno zajednickih sedista. Nasi navijaci sede na zapadnoj strani stadiona i ispod nase zastave glasno slave Djokovicevu prvu brejk loptu drugog seta.

Pored nasih navijaca je semafor na kom ce se u narednih 20 minuta svasta desavati sto ce nasima dati povoda za slavje i za tugu. Posle Djokovicevog uzetog brejka, slede jos tri razmene brejkova sto dovodi mec do taj-brejka a publiku do vrhunca navijanja ove subote. Navijaju vecinom, reklo bi se, za dobar tenis vise nego za Iznera kao Amerikanca, sto je i za ocekivati za ovaj turnir. Fotografi oko nas u novinarskom centru se slazu da je ovo napet deo meca, sudeci po rafalima njihovih aparata. Na kraju taj-brejka drugog seta, jos bucniji od publike bio je Iznerov pneumatski forhend kojim je zavrsio jedan od sedam potrebnih poena. Djokovic je uzeo samo jedan poen u toku taj-brejka i pri izjednacenom rezultatu u setovima slusamo preko razglasa pesmu Queen-a "Under Pressure", sto za Djokovica u ovom momentu svakako ima smisla.

Neka druga muzika svirala se u trecem setu. Prosao je brze i jednostavnije od prethodna dva, ako su prva dva bili rock'n'roll, treci je bio klasicna muzika. Izner je vec pokazivao znake posustajanja sa pozivanjem fizioterapueta na pauzi pred treci set, a publika je i sama pocela da posustaje negde oko 5:1 za Djokovica. Oba brejka treceg seta pripala su nasem teniseru, i poslednji set pred ulazak u finale Djokovic zavrsava sa 6:1, sto je odlican zalet pred 33. susret sa Federerom koji ga ceka u nedelju.

subota_nole2.jpg

 

Posle meca, razgovarali smo sa Djokovicem o pobedi i strategiji za sutrasnje finale protiv Federera.

Cestitke na pobedi, Nole. Zavrsio si uspesno jedan nimalo lak mec, postigao si veliki uspeh ulaskom u finale. Kojim si delom svoje igre, bilo fizickim ili psihickim, najvise zadovoljan do sada u toku turnira?

"Imao sam sigurno velike mentalne izazove tokom ovih pet meceva. Igrao sam tri od pet meceva u tri seta, imao sam situacije gde sam za 20 minuta izgubio set od Cilica i uspeo da se vratim u igru. Sve su to odredjene sitnice koje mogu da pomognu mom samopouzdanju i da ga podignu na jedan nivo koji ja zelim i koji mi je potreban da bi osvajao ovako velike turnire i da bi dobijao velike meceve. Danas je bio izuzetno tezak mec iz psiholoske perspektive, pogotov zato sto je on najbolji server na svetu, i kad ne iskoristite dve prilike da zavrsite mec sigurno da ste isfrustrirani i da je vrlo tesko odrzati koncentraciju. To sam uspeo, odigrao sam odlican treci set i to mi uliva dodatno samopouzdanje. Ovo je za mene bila odlicna, odlicna sedmica i kruna dobre igre i dobrih rezultata ce sutra doci sa titulom u finalu."

Pitanje o finalu sutra, puno si puta igrao protiv Federera, da li ima nesto iz tvoje ili njegove igre ove nedelje sto ce uticati na tvoj pristup sutra?

"On igra mnogo bolje nego sto je igrao prosle godine. Ocigledno ima novi reket koji mu dosta pomaze, i saranja sa Edbergom isto pomaze. Znam sta da ocekujem. On nece sigurno opasti mnogo u igri, izaci ce na teren sa namerom da napadne. Ja cu braniti osnovnu liniju, da ne budem previse pasivan, trebam da menjam ritam protiv njega, znam sta trebam da radim. To je jedan veliki izazov, finale na turniru sa najuspesnijim igracem u istoriji tenisa. Izaci cu na teren sa namerom da pobedim, kao sto je to uvek slucaj."

 



Komentari (13)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

loader loader 20:04 15.03.2014

1.

Pola sata pred pocetak danasnjeg teniskog programa, Djokovic se na glavnom terenu zagreva sa svojim starim trenerom Marijanom Vajdom. Lepo je videti ih zajedno, kroz objektiv foto aparata se moze videti sa daljine da Djokovic pazljivo slusa njegove savete i analizira ...

A de mu Beker ?
ivana23 ivana23 20:14 15.03.2014

Re: 1.

loader
A de mu Beker ?


Za IW je od pocetka sezone bio predvidjen Vajda.
Smenjivace se njih dvojica tokom godine.

AlexDunja AlexDunja 20:30 15.03.2014

Re: 1.

A de mu Beker ?

doći će u majami, nemojte da brinete:)
tyson tyson 21:50 15.03.2014

Vuče, Vuče...


Uh, Nikola, temperatura može biti samo visoka, a nikako velika.


Nikola Olić Nikola Olić 00:31 16.03.2014

Re: Vuče, Vuče...

hvala -- upravu ste.
NNN NNN 01:07 16.03.2014

sitna crevca

a i Under pressure nije (samo) od Queen-a, nego su je uradili zajednički s Bowie-jem

U svakom slučaju hvala na ovim odličnim blogovima.
Nikola Olić Nikola Olić 01:43 16.03.2014

Re: sitna crevca

strasno mi je da to nisam znao... ja sam mislio da se bowie samo pridruzio kasnije kad su imali koncert za fredija posle njegove smrti pa je pevao zajedno sa ostalima. auuu. u svakom slucaju hvala na ispravci.
AlexDunja AlexDunja 00:23 16.03.2014

mučan meč

novak - izner.
baš bzvz za gledanje.

drago mi je da je novak prošao, though,
možda bude inspirisaniji sutra.
loader loader 00:47 16.03.2014

Re: mučan meč

Da. Mrcvaran meč.
Novak igra skoro ko Jelena Janković: prebacuje nekako lopticu na drugu stranu, orprilike tim neki m intenzitetom", u okviru čega pre svega gleda da ne pogreši, i ponekad pogreši :) A ponekad i pogodi kako treba :) Pa na kraju sve zavisi više od broja grešaka protivnika. Dobro je ispalo, ali protiv penzosa Federera ovakvom igrom nema šta da traži.
NNN NNN 01:09 16.03.2014

Re: mučan meč

...izner.
baš bzvz za gledanje
svaki Iznerov meč zna da bude u priličnoj meri mučan
Bar nije izostalo uzbuđenje i Novakova pobeda
NNN NNN 01:16 16.03.2014

Re: mučan meč

@loader
pa sad baš...
imao je odnos winner-a i grešaka 30:23
igrao je onako kako protiv Iznera može i mora da se igra (uz neke neshvatljive padove)...
loader loader 01:21 16.03.2014

Re: mučan meč

Sve ok
ali nije to "onaj Novak" koji bi mogao da pobeđuje Nadala i ..
Za Iznera je možda dovoljno ovoliko, no, suština priče su polufinala i finala Grenslemova gde čekaju daleko jači i motivisaniji protivnici... Nešto mora da se menja u pristupu, izgleda..
AlexDunja AlexDunja 01:34 16.03.2014

Re: mučan meč

i Novakova pobeda

ma to nije ni trebalo da dolazi u pitanje.

niti je izner servirao kako ume,
niti je novak vraćao kako ume... tu je meni bio smor.

ako si gledao alexa protiv raonića, znaćeš o čemu ti pričam.
alex je potpuno zaustavio milošev servis, i sludeo ga,
tako nešto sam ja od novaka očekivala,
ali on večeras nije igrao kao da ima plan,
to zabrinjava, uprkos pobedi.

iako se pobedi radujemo

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana