Putovanja| Sport| Zabava

Uzivo iz Indian Wellsa - Finale

Nikola Olić RSS / 16.03.2014. u 19:13

Svakakvih cudnih automobila mozete videti na ovom turniru odnosno ovom gradu, i to ne samo veoma bogatih. Malih egzoticnih automobila ima svuda po ulicama, cesto zavaraju druge vozace da je parking mesto prazno a zapravo je tu sakriven manji auto. Neki automobili izgledaju kao da vecinu svog zivota ostaju skriveni u nekoj garazi, vidi se da su stari ali i veoma dobro ocuvani. To je uostalom tako i sa puno stanovnika ovog grada, stari su i veoma dobro ocuvani.

nedelja_golf.jpg 

Jedan mali auto kog cesto mozete u Indian Wellsu da vidite i nije toliko skup. Koristi se kao prevozno sredstvo tokom igranja golfa, otvorenog je tipa, radi na struju, i moze da preveze cak sestoro ljudi. Posto golf terena ima svuda, cesto sa se tim prevoznim sredstvom ide i okolnim ulicama. Slicna vozila koriste se i ovde kod nas u teniskom centru, ali samo za potrebe radnika. Ponekad doduse novinare prevoze sa dalekih parkinga sve do ulazne kapije, ovo je poslednji dan, i igraci i novinari su malo umorni.

Skoro dve nedelje tenisa, 400,000 posetilaca, milioni popijenih pica i pojedenih sladoleda, i sve se svelo na samo cetri igraca odnosno igracice. Ovaj turnir nije bas pune dve nedelje, to je tako samo na vecim Grand Slam turnirima. Mada se cesto pohvalno prica da je ovo "Peti" Grand Slam turnir, direktor turnira Rejmond Mur rekao je novinarm jutros u toku tradicionalnog 'dorucka sa novinarima' da oni zapravo ne zele da budu taj cuveni peti Grand Slam i da su zadovoljni sa ovim sto imaju.

U finalu danas imaju dva interesantna meca, musko finale izmedju Djokovica i Federera drugo je po redu i pocinje posle 2pm. Prvi mec, okrsaj u podne, je zensko finale izmedju Radvanske i Penete. Uvezbavanje dodele pehara pocelo je vec u 10am na glavnom terenu, tacno znamo ko ce gde da stoji i koje ce se pesme pustati. Jedino jos ne znamo ko ce drzati koji pehar.

nedelja_izlazak.jpg

 Zenski pehar otisao je u ruke Italijanke Flavije Penete. Posle duge ceremonije veliki broj navijaca izasao je sa tribina da se osveze i sakriju malo od sunca. Van stadiona hlada ima puno, ispod ogromnih satorskih krila koja spajaju razne restorane. Ovde na terenu malocas smo videli neuobicajeni nacin da se rashladi, kad su pobednicu Penetu polili hladnom vodom kao deo pobednicke proslave. 

 Kad je uz gromoglasan aplauz Djokovic ceremonijalno usao na teren nekoliko koraka iza Federera, na terenu vise nije bilo ni traga od te vode, ipak je ovo pustinja i voda ima malo sanse za opstanak. Naseg tenisera su na terenu pratili redari koji su nosili njegovu opremu i Srpsku zastavu. Ta pomoc je fina i simbolicna, i jedno i drugo imaju svoj teret, sasvim drugacije vrste. 

Linijske sudije nemaju gde da se kriju od sunca, a jos nose vrlo jarke narandzaste boje, valjda da ih lakse prepoznamo. Tesko je oku da ponekad slucajno ne odluta ka tim bojama u toku poena. Federer malim delom ima istu boju na sebi, patike su mu florescentno narandzaste, skoro ista nijansa kao linijske sudije koje su dosle da mu sude. Za vecinu prvog seta, sud je vrlo jasan, Federer je u tim briljantnim patikama i briljantnom napadackom igrom poveo sa 5:2. Publika koja na pauzi tek ulazi na tribine propustila je 25 minuta brzog, preciznog i agresivnog tenisa od strane Federera, i za sad nedovoljno kalibrisano serviranje i uzvracanje od strane Djokovica.

nedelja_nole2.jpg

 

Poslednja tri poena prvog seta koji je Federer uzeo sa 6:3 odjekivala su od Federerovih jednorucnih bekhenda. Vecina problema koje Svajcarac stvara nasem teniseru dolaze sa te strane reketa, pucali su kako samo jednorucni bekhendi mogu da pucaju. Izgledaju dosta drugacije od dvorucnih, a i zvuce dosta drugacije, pogotovo na ovako velikim stadionima. Razlika u mecu nije mnogo velika, ni u rezultatu ni u igranju, Federer je za sada uzeo 30 poena, Djokovic samo 6 poena manje. Djokovic je juce posle finala rekao da zna da ce Federer napadati i da ima svoju kombinaciju odbrane, strpljenja i napada koju ce da koristi. Za sada je pocetak te kombinacije reaktivna igra i slabi returni koji ne pokazuju rezultate u skladu sa Djokovicevim sposobnostima i mentalnom snagom kojom komforno stoji pri vrhu svetskog tenisa vec dugo.

Mada smo uveliko u drugom setu, publika i dalje u velikom broju ulazi na pauzama i popunjava prazna sedista donjih tribina. Na gornja sedista je lakse i brze uci, nema pravila kad se sme ili ne sme. I gornje tribine nisu jos sasvim pune, ima dovoljno mesta da ih popunimo sa glasnim grupama i Djokovicevih i Federerovih navijaca. Za sada ih nema dovoljno ni za jednog ni za drugog, vise ih vidimo nego sto ih cujemo, lako ih je naci zbog zastava. Za Djokovica najcesce cujemo "Ajde Srbine", ponajvise kad je krajem drugog seta Federeru uzeo servis. Set se zavrsava sa 6:3 u korist Djokovica, koji sve vise pokazuje pozitivan intenzitet u toku meca, i pozitivne pokrete tela i poglede ka svom boksu, sto nismo videli u toku prvog seta. Oba seta imaju po samo jedan brejk, razlika izmedju igraca postaje sve manje.

Federerovi navijaci se ne slazu, glasno tvrde sa gornjih tribina da je njihov ljubimac "Najboji svih vremena", i rezultati koje smo malocas videli na velikom ekranu u toku pauze to na neki nacin i potvrdjuju, sa brojem turnira koje je u toku karijere Svajcarac uzeo, i ucestaloscu kojom se pojavljivao u polufinalima i finalima tokom svoje karijere. Na semaforu takodje pise da smo vrlo izjednaceni, 1:1 u setovima, 40:40 u prvom gemu. Usli smo u poslednji set poslednjeg meca ovog turnira, tribine jos nisu ni priblizno pune. Nema nikakvih senki na terenu, niti ce ih biti. Mec je poceo dovoljno rano da ce sve biti gotovo i da ce veci i manji pehar otici gde treba pre mraka.

nedelja_nole.jpg

 

Strateska prednost naseg tenisera, rekao je Djokovic juce posle pobede u polufinalu, bice da neutralise napade Federera i da bazira igru sto je vise moguce na glavnoj liniji. U drugom gemu treceg seta, najduzi poen meca odigrava se upravo gde Djokovicu najvise odgovara, oba igraca su dosta van terena, setaju se levo i desno i pokusavaju da probiju odbranu jedan drugome. Federer zavrsava duboko van terena blizu Djokovicevog boksa, gde ni ne stize da dodirne lopticu. Ovo je najlepse orkestriran poen naseg tenisera za sada, i dodaje stepen drame i uzbudjenja ovom trecem setu, bez obzira na izjednacen rezultat od 1:1. Vreme i poeni prolaze mnogo sporije u trecem setu.

Vreme ide sporo pogotovo za nestrpljivu publiku. U trecem gemu ima svega i svacega, pocevsi sa glasnim navijanjem u pogresnim momentima. Sudija opominje publiku na duhovit nacin da prestane sa dobacivanjima, medjutim niko od Federerovih navijaca se nije puno smejao jer je Djokovic sa nekoliko agresivnih napadackih poteza uzeo servis i dobio minimalnu prednost od 2:1 u trecem setu. Cini se da je ovaj splet okolnosti naveo publiku da malo vise navija za Federera, ali sasvim u domenu fer pleja odnosno fer navijanja.

Navijanje dobija svoj prvi veliki momenat, potpuno ne povezano sa situacijom na terenu. Djokovic i dalje ima jedan brejk prednosti, sve bolje igra i sve jednostavnije i sigurnije prolazi kroz svoje servis gemove treceg seta, publika mozda pocinje i sama da oseca da je kraj turnira i da svojim navijanje moze da uspori tok vremena i ovog meca. Na pauzi pri 4:3 za Djokovica navijaju dugo i glasno, cak se i mali talas pojavio. Vreme je prijatno, vetra ima vrlo malo, taman da malo razmrda zastave na tribinama.

nedelja_djavo.jpg

 

Senke su se ipak pojavila na terenu, lice na djavolske vile. Za naseg tenisera, ovo je bio djavolski tezak gem. Podsecalo je na atmosferu sa US Opena kad su se ova dva igraca nasla pre par godina, gde je Djokovic hrabro gadjao linije i zbunjivao Federera. Ovaj put je isto probao da uradi, ali je promasivao za vrlo malo u skoro sva cetri izgubljena poena. To je bilo dovoljno naravno za Federera da povrati servis i izjednaci u trecem setu. Publika dobija sta je htela, jos malo tenisa i jos vise glasnog navijanja. Federer sporo i ponosno seta ka stolici sa vodjstvom od 6:5 na semaforu koju mu je iza ledja. Djokovic cini se jos sporije hoda ka svojoj.

Nekoliko glasnih minuta kasnije, za kraj ovog turnira ceka nas prava teniska poslastica. Za dezert gledamo taj-brejk, sedam poena koji odlucuju ko je bolji. Prva tri idu Djokovicu, Federeru ide peskir koji on inace retko koristi. Brise se posle neuspesnog izlaska na mrezu, i on se valjda trudi da zaustavi vreme vise no sto mu stvarno treba da se obrise. Pri 5:1 oba igraca prilaze mrezi, uvod u scenu koju ocekujemo za nekoliko sekundi. Menjaju strane i daju Djokovicu sansu da servira za mec niz zrake sunca. To je simbolican kraj ovog turnira, Djokovic i njegove loptice pobednicki odlaze u zalazak sunca, kao na krajevima dobrih western filmova koji su se u Kaliforniji cesto snimali.

Posle meca i proslave i pobednickog govora, B92 je opusteno popricao sa sampionom.

Nole, zadovoljstvo je cestitati ti na pobedi posle ovako teskog finala i turnira. Prvi set je poceo ne tako dobro, drugi set malo bolje, i onda si preokrenuo mec. Sta je tvoj utisak?

"Jeste, bilo je vrlo napeto. Tezak mecak. Fizicki i mentalno zahtevan. To je nesto sto se ocekivalo, to sam i najavio u mecu sa Rozerom. Par sitnica je odlucilo pobednika. On je poceo izuzetno agresivno, ja sam odigrao jedan vrlo los gem, i to je bilo dovoljno za prvi set. U drugom setu bila je identicna situacija samo u moju korist. I kako je mec odmicao tako sam sticao sve vise samopouzdanja i osecao sam se bolje, fizicki nije bilo nimalo lako. Bilo je dosta dugih ralija, upao sam u jednu mini krizu ali uspeo sam da izdrzim na kraju i odigram kad je to bilo najpotrebnije. Jeste da sam na ovom turniru imao cetri od sest meceva koje sam odigrao u tri seta, ali osvojio sam titulu i na jedan vrlo poseban nacin koji je meni drag zato sto sam uspeo da se vratim vise puta kad sam gubio set, i mentalno sam mozda cak nadmasio sebe, sto mi je vrlo drago. To ce sigurno da mi posluzi kao jedan dobar vetar u ledja."

Pomenuo si vaznu stvar, nacin na koji si igrao i pobedio. Moze se reci da je ovo mentalno mozda bio jedan od najtezih turnira u tvojoj karijeri?

"Jeste sigurno. Dosao sam ovde po prvi put od 2006 bez titule i vrlo je specificna situacija jer znam da igram dobro i da sam mnogo trenirao ali na kraju kad izadjete na teren i razne misli prolaze kroz glavu i imate dileme i sumnje u sebe i treba sve to prevazici. Vrlo je specifican osecaj bio. Uspeo sam na kraju da nadmasim sebe u tom pogledu i neke svoje sumnje, moje ubedjenje da mogu da uzmem titulu bilo je jace od sumnji, i to je nesto sto ce mi sigurno dati samopouzdanje za naredne turnire."

Za kraj turnira ostalo nam je da sa vama podelimo natpis koji stoji u novinarskom centru i koji na (skoro) svim relevantnim jezicima pozdravlja novinare koji su ispred tog znaka svako jutro pravili kafu. 

 Zdraavo!

 

nedelja_zdraavo.jpg

 

 

 

 

 

 



Komentari (13)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Spiridon Spiridon 19:53 16.03.2014

..

veceras Novak dobija u 2 seta.

Lagano
Kazezoze Kazezoze 21:37 16.03.2014

Re: ..

Spiridon
veceras Novak dobija u 2 seta.

Lagano

i ja imam isti predosećaj.

uzgred, drago mi je da je i flavija napokon osvojila jedan veliki turnir.

AlexDunja AlexDunja 22:03 16.03.2014

Re: ..

uzgred, drago mi je da je i flavija napokon osvojila jedan veliki turnir.

bravo za flaviju
Kazezoze Kazezoze 22:46 16.03.2014

Re: ..

federer u prvom setu servira fantastično, a novaku ritern ne radi nikako.
federer ima preko 70% poena osvojenih na drugi servis, a to sve govori...
AlexDunja AlexDunja 22:43 16.03.2014

spi, kaz

ja znam da se vi zaebavali:))
Spiridon Spiridon 23:25 16.03.2014

Re: spi, kaz

AlexDunja
ja znam da se vi zaebavali:))


ja ostajem pri svom iskazu

pa igra se na dobijena 2 seta =)

salim se naravno, odrace ga Nole u trecem!
AlexDunja AlexDunja 23:35 16.03.2014

Re: spi, kaz

igra se odlićan meč
Spiridon Spiridon 23:36 16.03.2014

Re: spi, kaz

AlexDunja
igra se odlićan meč


ja njih dvojicu najbolje obozavam
NNN NNN 00:31 17.03.2014

Nikšićko Tamno - sponzor prenosa

Novak je bolji,
ponekad igra stegnuto, ali kad se rastrči i razmaše...
Pravi klasik - pravo je uživanje gledati ovu dvojicu,
nadam se da će Federer da zadrži ovakav ritam još koju godinu,
a da će Novak još malo da podigne nivo najviše u smislu prisutnosti u meču i angažovanju.
Vajdina peta titula u nizu!
Novakov treći Masters u nizu i treći Indian Wells ukupno (na svake tri godine).
17. Masters ukupno čime se na večitoj listi izjednačio sa MekInroom* i Agasijem,
ispred su još četvorica.
stefan.hauzer stefan.hauzer 00:39 17.03.2014

Re: Nikšićko Tamno - sponzor prenosa

Novak još malo da podigne nivo najviše u smislu prisutnosti u meču i angažovanju.

AlexDunja AlexDunja 00:31 17.03.2014

meni rezultalt

taman:)
NNN NNN 00:36 17.03.2014

Re: meni rezultalt

meni malo zasmetala predvidivost toka meča (ali bukvalno), iako nije ni to toliko loše, mada ne mogu bez tenzije...
Očekujem i u Majamiju dobar tenis i da malo više nosilaca prođe u završnicu.
Ps. priče o (neizbežnoj) penziji su smešne - vidi samo Larija Elisona - sve mlađi (i što se njega tiče, a i cica mu), o Federeru da ne pričam.
AlexDunja AlexDunja 00:54 17.03.2014

Re: meni rezultalt

fed će sad malo da oladi,
bilo je previše mečeva i previše uzbuđenja:)

oni čekaju još jedne blizance, mislim to je
neuporedivo

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana