Kultura| Moj grad| Politika| Umetnost| Zabava

Možda i prihvatim mesto ministra!!!

Ivan Blagojevic RSS / 17.03.2014. u 11:47

Ivan & Ivan
Ivan & Ivan
Ako sam se ranije i dvoumio da prihvatim mesto ministra kulture u najnovijoj Vladi zbog potencijalnog sukoba interesa, najnovija odluka komisije za muzičko stvaralaštvo mi je skinula taj teret odgovornosti. Srećom po mene, neću biti u iskušenju da sam sebi potpišem Odluku o sufinansiranju Nišvila, niti da potvrdujem odluku izborne komisije, ako se kandidujem za mesto direktora neke nacinalne ustanove kulture. Moram da priznam da je komisija pokazala zavidan nivo brige za opstanak Nišvila, sugerišući nam da pojačamo finansijsku disciplinu jer smo skloni pravljenju gubitaka. Zapravo su želeli da nam ukažu na činjenicu da ne smemo imati poverenje ni u kakva obećanja donatora, pa zvao se on čak i Ministarstvo kulture. Nije pametno zaduživati se čak i kad imate potpisanu Odluku prethodnog ministra kulture o odobravanju 3 miliona jer može doći do neočekivanog poništenja iste. Sasvim slučajno, moguće je da neko novom ministru otvori oči i on shvati da je trogodišnji status manifestacije od nacionalnog značaja, ustvari velika prevara i da se treba obračunati sa takvim nasrtajima na ionako osiromašeni budžet kulture. Sav novac treba sačuvati za iste te institucije koje su već stoprocentno finansirane iz budžeta. Da ne dođe do greške poželjno je da u komisijama sede članovi takođe uposleni u javnim ustanovama kulture.To što su članovi komisija uglavnom iz Beograda treba da razumemo potrebom ministarstva da uštedi na njihovim putnim troškovima.

Jedan od grehova festivala je i dodeljivanje nagrada za životno delo čiji su dosadašnji laureati po pravilu dobijali i nacionalne penzije. To je ove godine zaustavljeno na neodređeno vreme jer tih 50.000 može biti smetnja planiranom trošenju onih nekoliko milijardi. Tako ovogodišnji laureat Nada Pavlović nece imati sreću njenih prethodnika i čekaće neki novi budžet i nekog novog ministra zarađujući za egzistenciju klupskim svirkama.
Da bi vam omogucio da čujete i drugu stranu ostavljam vas integralnom saopštenju komisije Ministarstva kulture kao i mojoj reakciji tzv. otvorenim pismom objavljenim pre nego što sam odlučio da prihvatim mesto ministra kulture. Pristanak ću dati naravno uslovno tj da mi se omogući da glumim samog sebe u najnovijem filmu čiji je producent dobio sredstva na konkursu Ministarstva kulture za film "Nišvil - prvih 20 godina". Pre stupanja na duznost moram da obezbedim donatore za 20. jubilarni Nišvil kako producent ne bi morao da vraća pare Ministarstvu zbog nedovršenog filma usled otkazivanja festivala. Moram da uspem jer mi je glumačka karijera alterativno rešenje, ukoliko me mandatno imunitetska komisija spreči da postanem ministar.

Iz obrazloženje Ministarstva kulture

Нишвил џез фестивал нема чврсту програмску концепцију и исправан третман домаћих извођача. Такође ставља у исти ред и потпуне аматере и врхунске професионалце, по много чему се сврставајући у манифестације туристичког и комерцијалног карактера. Међутим, наставља се тренд сачињавања преамбициозног програма као да Нишвил има неограничен буџет на располагању. Јавност је до сада упозната са огромним дуговањима које је Нишвил исказивао током протеклих година. Организатор улази у ризичне финансијске ситуације, што није изолована појава у нашој средини, пошто сличан пример имамо и са београдским Југоконцертом, организатором Београдских музичких свечаности.

Ron Carter na Nišvilu 2013
Ron Carter na Nišvilu 2013

Otvoreno pismo Nišville džez festivala Ministarstvu kulture

Poštovani gospodine Tasovac i članovi Komisije za svremeno stvaralaštvo - oblast muzika,

Žao nam je što ministar Tasovac od septembra 2013. nije našao termin za razgovor, pa smo prinuđeni da komuniciramo preko medija. Razumemo da Vam je zbog odluke da poništite odluku prethodnog ministra kulture o sufinansiranju Nišvila 2013, bilo neophodno da uskratite sredstva Nišvilu i za 2014. godinu, ali smo prinudjeni da da reagujemo na uvredljivo obrazloženje koje nanosi štetu ugledu festivala.
Navod iz obrazloženja na memorandumu Ministarstva kulture i informisanja, koje je medijima stiglo NEPOTPISANO, da „Nišville nema čvrstu programsku koncepciju i ispravan tretman domaćih izvođača" bi bio smešan da nije žalostan. Nišville poslednjih desetak godina ima sasvim jasnu programsku koncepciju, a to je popularizacija džeza i srodnih muzičkih pravaca, a u privlačenju publike važnu ulogu imaju upravo izvođači sa „margina" čiji kvalitet niko ko iole poznaje muziku ne može da dovede u pitanje. Priličan deo publike, a posebno kada je reč o mladima, prvi put je na Nišville došao upravo zbog Candy Dulfer, De Phazz, Incognito (...) da bi se već na prvim sledećim izdanjima svrstali u pravu džez publiku koja dolazi da bi čula Benny Golsona, Roy Hargrova, Mingus Dynasty... Uostalom, neki koji su istim „argumentima" kritikovali Nišville prethodnih godina, u poslednje vreme primenjuju istu praksu za „svoje" manifestacije i to čak i javno potenciraju kao „značajnu novinu"!
Šta znači „(ne)ispravan tretman domaćih izvođača"? Da li im Nišville daje bolji ili gori tretman nego što zaslužuju? Ovo drugo svakako ne stoji jer je samo na prošlogodišnjem izdanju u glavnim i pratećim programima nastupilo preko 30 domaćih jazz, blues, world music, soul (...) sastava, koliko tokom jedne kalendarske godine ukupno ne nastupi na svim ostalim džez festivalima u Srbiji. Uostalom, neka provere sa domaćim učesnicima kakav su tretman imali na Nišville-u, da li su im honorari uplaćeni još pre dolaska u Niš, da li su zadovoljni binom, zvukom i svetlom, da li su ih hostovi sačekali kada dodju u Niš, da li su imali obezbedjene obroke i noćenje posle koncerta (ili su kao, što je u Srbiji čest sluča, „ispraćeni kući" odmah po silasku sa bine), da li su (besplatno) dobili profesionalne i visoko kvalitetne snimke svojih nastupa, što im, kako sami kažu, mnogo znači za dalju ličnu promociju - pa i na beogradskim elektronskim medijima!!! Uz to vaša odluka obezvređuje i nagradu za životno delo koju Nišville svake godine dodeljuje istaknutim srpskim džez muzičarima (Vojislav Simić, Nada Knežević, Miša Blam, Mića Marković, Mirko Šouc, Stjepko Gut, Duško Gojković...), kada se već vi i niko drugi ne seti ovih velikana, već ste stopirali (na neodređeno, kako se moglo zaključiti), konkurs za dodelu novih nacionalnih penzija, koje nekim umetnicima, a pogotovo džezerima - znače možda iživotnu egzistenciju!
Sledeća izrečena besmislica u obrazloženju (koja i direktno protivureči prethodnoj „konstataciji") je da „Nišville u isti red stavlja i potpune amatere i vrhunske profesionalce - po mnogo čemu se svrstavajući u turističke manifestacije komercijalnog karaktera". Ovo ništa ne znači dok se članovi komisije ne izjasne i navedu primere, odnosno, konkretna imena - ko su po njima „potpuni amateri", a ko „vrhunski profesionalci"! Ako pod amaterima smatraju sastave koje sačinjavaju mladi (a nekada i veoma mladi) muzičari iz cele Srbije (Subotica, Sombor, Novi Sad, Beograd, Aranđelovac, Kragujevac, Čačak, Kruševac, Leskovac, Dimitrovgrad, Niš, Jagodina, Zaječar...). Nišville je ponosan što je svima njima pružio priliku da nastupe na Nišville-u - a koliko su oni tu šansu opravdali - potvrđuje i brojnost publike na pratećim besplatnim programima. Samo tokom poslednjih desetak dana dobili smo informacije da su neki od članova sastava koji su nastupili na Nišville-u (La Familia i Jazz Project), dobili stipendije za studije muzike (flamenka i džeza) u Madridu i Dablinu! Ili, ne daj bože da je Komisija možda mislila na niški sastav Eyot koji je prvu pravu priliku dobio u glavnom programu Nišville-a (gde su posle nastupili još jednom), i zahvaljujući snimcima sa Nišville-a postigao da nastupi na džez festivalima u Dubajiu, Kini i i Koreji, nastupi na MIDEM-u u Kanu, u Parizu, Nemačkoj.... i pre nekoliko dana u Londonu, i da im, zahvaljujući kontaktima uspostavljenim upravo na Nišville-u - producent trećeg albuma (koji su snimali u Bristolu) bude član britanskih sastava Portishead i Get The Blessing! Verovatno vam nije poznato da je su stalni segment Nišville-a i besplatne jazz radionice za mlade muzičare (koji se finansira iz budžeta festivala), iz kojih se svakie godine regrutuju „neki novi džez klinci", od kojih su danas mnogi već muzičari sa dužim stažom! Uostalom, za razliku od vas, Delegacija EU u Srbiji i Kancelarija Vlade Republike Srbije za saradnju sa civilnim društvom je prepoznala taj edukativni značaj Nišville-a i odobrila projekat radionica za mlade „Džez - Multikulturalni izraz", koji upravo počinjemo da realizujemo u Nišu, Leskovcu, Vranju, Vladičinom Hanu, Bosilegradu, Vranju i Bujanovcu! - oni su, za razliku od vas, itekako prepoznali značaj doprinosa Nišville-a u popularizaciji džeza i našu težnju da stalno uključujemo mlade u naše aktivnosti!
Kada već uvredljivo kažete „.... po mnogo čemu se svrstavajući u turističke manifestacije komercijalnog karaktera", neka iz Ministarstva konkretno kažu šta podrazumevaju pod „mnogo toga"! Da li je „komercijalan" broj koncerata koje publika može da čuje potpuno besplatno? Da li je komercijalna cena kompleta ulaznica za glavni program koja neposredno pred festival ne prelazi 3.000 dinara, što kada se ta cifra podeli sa 4 dana, pa onda sa 6, koliko svake večeri nastupi bendova u glavnom programu - u proseku kaže da slušanje svakog sastava (pa i najvećih imena) posetioca košta u proseku 125 dinara(!!!). Ili su dame i gospoda iz Komisije ljubomorni što u Beogradu za jedan koncert imena tog ranga moraju (ako uopšte moraju!!) da plaćaju više nego za ukupno četiri dana Nišvila! Posmatrajući iz Beograda sa velikom sigurnošću mogu da tvrdim da članovi Komisije pojma nemaju o ekonomskoj situaciji u Nišu, odnosno, platežnoj moći stanovnika južne Srbije i zašto Nišville ide sa „damping" cenama ulaznica. Mogućnost da za smešno malu svotu odgledaju Nišville sve više i više poslednjih godina koriste naši dragi gosti - stanovnici „solventnijeg" severa Srbije, osim, očigledno onih koji donose odluke o tome da li, ili ne treba sufinansirati Nišville državnim parama. Ili oni možda smatraju da su to beogradske pare, s obzirom na činjenicu da je u ovoj oblasti Niš dobio manje od 1,25 posto ukupnog budžeta za muziku, a Beograd 55 posto!!! Osnovni problem je to što očigledno niko od članova Komisije nikada nije došao na Nišville ili se makar putem medija i web prezentacija upoznao sa prethodnim izdanjima - jer bi im u protivniom sve bilo mnogo jasnije! A ako je ipak jesu dolazili na Nišville - jedini zaključak koji se može izvući je da su potpuno instrumentalizovani od strane vrha Ministarstva, a u cilju „dopeglavanja" odluke gospodina Tasovca da poništi prethodno donetu odluku o sufinansiranju Nišvila 2013 od strane Ministarstva koja je, sama za sebe, neviđeni presedan koji će ostati upamćen kao doprinos gospodina Tasovca nastavku gušenja kulture na jugu Srbije. Čudi samo što je u ovom novom obrazlaženju izostavljenja prethodna floskula da „Nišville formalno, ali ne i suštinski" ispunjava bar tri od 14 kriterijuma iz Pravilnika Ministarstva za sufinansiranje projekata. Znači li to da sadašnja Komisija nije imala primedbe na ispunjavanje kriterijuma i da nije terebalo da poništite odluku vašeg prethodnika?
U obrazloženju se dalje kaže:„Međutim, nastavlja se trend sačinjavanja preambicioznog programa kao da Nišville ima neograničen budžet na raspolaganju. Javnost je do sada upoznata sa ogromnim dugovanjima koje je Nišvil iskazivao tokom proteklih godina". E pa dame i gospodo, Nišville se održao upravo zahvaljujući ambiciji da održi postignuti nivo, a ne iščekivanjem da vi odredite meru dokle Nišville sme da bude ambiciozan. Ako se ikada zadovoljimo prosečnošću - Nišville ne treba ni da postoji, a vi očigledno najviše volite kada vam stigne projekat koji je "izlakiran", "nafriziran", a možda i odobren pre nego što je i poslat. Pomenuto dugovanje, a ne dugovanja kako olako navodite, upravo polazi od neispunjenog obećanja Ministarstva kulture da će podržati prošlogodišnji Nišville što je pokrenulo nezadovoljstvo više od 10.000 građana (neka vam služi na čast ovakav način ponašanja) i obećanjem ministra Petkovića da će biti obezbeđena podrška od 3 miliona dinara koja nikad nisu stigla, a na kraju olako poništena od stane njegovog naslednika od kog se puno očekivalo.
Ne brinite za naša dugovanje, jer nećete vi moliti podizvođače koji nam pružaju usluge ozvučenja, rasvete, infrastrukture (...) da sačekaju za plaćanje, jer su oni već svojim razumevanjem i prihvatanjem situacije neuporedivo više doprineli Nišville-u nego nekoliko poslednjih garnitura Ministarstva kulture! Sva sredstva koje je Nišville prethodnih godina dobijao od Ministarstva - opravdana su , kako bi ministar Tasovac rekao i "formalno i suštinski"!
I kao "šlag na torti" dolazi konstatacija u "vrhunskom" birokratskom maniru da "organizator (Nišville-a) ulazi u rizične finansijske situacije, što nije izolovana pojava u našoj sredini, pošto sličan primer imamo i sa beogradskim Jugokoncertom, organizatorom Beogradskih muzičkih svečanosti", koja kao da je prepisana iz nekadašnjih "komitetskih" materijala. A istina je da je „rizičnost finansijske konstrukcije" prošlogodišnjeg izdanja Nišville-a uzrokovana tada nepojmljivom nepouzdanošću obećanja tog istog Ministarstva kulture koje se na kraju pretvorilo u obmanu!
Zato, umesto paušalnog i ispraznog vokabulara, od članova Komisije, koju, kako vidimo, sačinjavaju umetnici i kulturni poslenici očekujemo obrazloženje potkrepljeno umetničkim argumentima. Ali se potrudite da budete iskreni i konkretni, jer treba da ubedite i one koji se tokom festivala obraćaju članovima organizacionog tima rečima koje se mogu sublimirati izjavom jednog mladog Nišlije: "Hvala vam jer se tokom ova četiri dana osećam kao da ne živim u Nišu i Srbiji"! A vi se upitajte ZAŠTO!

U Nišu, 14. 03. 2014.
Direktor Nišville festivala
Ivan Blagojević

Za bolje razumevanje ovog bloga pročitati autorov blog "Možda i ja budem ministar kulture"

Atačmenti



Komentari (25)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

BebaOdLonchara BebaOdLonchara 13:06 17.03.2014

pa

tasa je ozbiljan politički* igrač. ne znam ko je sumnjao u to?

*) politički u širem smislu, ako se podrazumeva da političar pre svega korist donosi samom sebi. eno, jednoglasno je izabran za "novog" upravnika beogradske filharmonije. :)

ps. ne znam da li će uredništvo ovo da pust?
ciracirafm ciracirafm 17:37 18.03.2014

Re: pa

BebaOdLonchara
tasa je ozbiljan politički* igrač. ne znam ko je sumnjao u to?

*) politički u širem smislu, ako se podrazumeva da političar pre svega korist donosi samom sebi. eno, jednoglasno je izabran za "novog" upravnika beogradske filharmonije. :)

ps. ne znam da li će uredništvo ovo da pust?

Pitanje je kako NOMUS ima urednu dokumntaciju?Da li da azurnost ima veze sa dugogodisnjom urednicom te manifestacije koja je clan prokazene komisije?
Kako je od iste komisije BF dobila tolika para a njen staronovi upravnik se pre par godina hvalio da taj orkestar ne placa autorska prava za izvedene kompozicije?
Steta za Tasovca.Dobar momak koga su moc i pare iskvarile.
BebaOdLonchara BebaOdLonchara 00:07 19.03.2014

Re: pa

ne placa autorska prava za izvedene kompozicije?

BF vrlo retko svira kompozicije živih autora, tako da ne znam na koja autorska prava misliš? to je ono što mu dobar deo muzičkog establišmenta zamera.
ne znam da li je nomus imao urednu dokumentaciju. znam da je časopis Novi zvuk imao, i da je dobio (skromna) sredstava, da ima urednu dokumentaciju, nije u stečaju, redakcija se redovno sastaje, časopis se redovno izdaje...jugokoncert su juče ukinuli jer su dužni k'o grčka. bemus nema selektora. kako jedan festival uopšte može da aplicira za sredstva ako se zna da im je dve godine blokiran račun zbog dugova, i da se se vrši prinudna naplata? opet, postoji i drugi deo priče da novac za ulaznice sa prošlogodišnjeg bemusa nikada nisu stigle u jugokoncert zbog propadanja bilet-servisa, npr.
Dobar momak koga su moc i pare iskvarile.

utisak mi je možda pogrešan, ali pare iskvare onoga ko je kvarljive prirode.
bookez bookez 13:19 17.03.2014

Tasovac

Ja sam stvarno više očekivao od gospodina Tasovca. Spomenuti memorandum je svakako izgovor. Voleo bih da znam pravi razlog njegove/njihove odluke.
cikaron cikaron 13:49 17.03.2014

Re: Tasovac

bookez
Ja sam stvarno više očekivao od gospodina Tasovca. Spomenuti memorandum je svakako izgovor. Voleo bih da znam pravi razlog njegove/njihove odluke.

Господин Тасовац је прави човек на правом месту. Једина светла тачка претходне владе.
bookez bookez 16:02 17.03.2014

Re: Tasovac

cikaron
bookez
Ja sam stvarno više očekivao od gospodina Tasovca. Spomenuti memorandum je svakako izgovor. Voleo bih da znam pravi razlog njegove/njihove odluke.

Господин Тасовац је прави човек на правом месту. Једина светла тачка претходне владе.


Možda (ne znam šta je sve uradio i šta je radio bolje/gore od prethodnih ministara), ali se nije proslavio sa tim šta je uradio za Niš. A da se ne sastane sa organizatorima Nišvila i ne objasni im viziju ministarstva kulture, probleme i planove, je u najmanju ruku neodgovorno.

PS. Meni je Radulović svetla tačka (ne znam da li se Šabić računa u Vladu Srbije, on bi svakako bio prvi izbor).
urbana_gerila urbana_gerila 13:39 17.03.2014

... ufuravaju nam istine crno bijele

blagojeviću, želeći da budeš sarkastičan pogodio si suštinu - ništa se ne bi promenilo i da si ti ministar.
kultura bi i dalje bila samo dekor, možda bi samo pare bile drugačije raspoređene, a ti bi se za to pitao taman koliko i tasovac.
slična ste vi fela, jbt, kulturnih poslenika.

problem nišvilla je, kao i ministarstva o kome govorimo, nedostatak kompetencije.
da to postoji - neko bi ti pomogao da shvatiš i prihvatiš kako nisi dobar ni selektor ni menadžer, da si novac kojim si raspolagao potrošio na imena koja, uglavnom, nisu ni kvalitetna ni komercijalna u tom trenutku, i da to ne možeš pravdati šizofrenom argumentacijom po kojoj internacionalni festival ne uspeva jer je lokalnog karaktera...

deo o nagradi za životno delo koju nišvill dodeljuje džez muzičarima i njenoj vezi sa nacionalnim penzijama nisam razumeo.
da li hoćeš da kažeš da bi dobitnici te nagrade po automatizmu trebali da dobiju i nacionalnu penziju?

AlexDunja AlexDunja 14:35 17.03.2014

Re: ... ufuravaju nam istine crno bijele

imena koja, uglavnom, nisu ni kvalitetna ni komercijalna u tom trenutku

možeš li ovo da objasniš?
mislim, da konkretno kažeš koja su to nekvalitetna imena?
urbana_gerila urbana_gerila 14:46 17.03.2014

Re: ... ufuravaju nam istine crno bijele

AlexDunja
možeš li ovo da objasniš?


mogu, ali kako kome.
onima koji su se muzički edukovali na radiO niŠ - teško...
AlexDunja AlexDunja 14:51 17.03.2014

Re: ... ufuravaju nam istine crno bijele

onima koji su se muzički edukovali na radiO niŠ - teško...

mogao si da budeš i pristojniji,
ovako onaj tvoj prethodni komentar još više zvuči kao
lična netrpeljivost prema autoru bloga.
urbana_gerila urbana_gerila 14:55 17.03.2014

Re: ... ufuravaju nam istine crno bijele

AlexDunja

mogao si da budeš i pristojniji,
ovako onaj tvoj prethodni komentar još više zvuči kao
lična netrpeljivost prema autoru bloga.


šta je nepristojno u iznošenju činjenica?
autora teksta ne poznajem, nisam sarađivao sa njim, nije me zavrnuo - koji bi bio motiv za ličnu netrpeljivost?
AlexDunja AlexDunja 15:01 17.03.2014

Re: ... ufuravaju nam istine crno bijele

ja, za razliku od tebe, ne tumačim motive,
niti pretpostavljam gde su se blogeri edukovali.

ti nisi izneo ni jednu činjenicu...
samo si paušalno odredio da su na nišvillu nastupali nekvalitetni muzičari,
i proglasio autora nekompetentnim bez objašnjenja.

a nepristojan si bio prema meni, jer si na pristojno postavljeno pitanje,
odgovorio da nećeš da odgovoriš
urbana_gerila urbana_gerila 15:21 17.03.2014

Re: ... ufuravaju nam istine crno bijele

AlexDunja
ja, za razliku od tebe, ne tumačim motive,
niti pretpostavljam gde su se blogeri edukovali.

ti nisi izneo ni jednu činjenicu...
samo si paušalno odredio da su na nišvillu nastupali nekvalitetni muzičari,
i proglasio autora nekompetentnim bez objašnjenja.

a nepristojan si bio prema meni, jer si na pristojno postavljeno pitanje,
odgovorio da nećeš da odgovoriš



ti si apostrofirala moju ličnu netrpeljivost prema autoru.
do te konstatacije si došla tumačeći moj komentar.
ja sam ti odgovorio da ličnih motiva za netrpeljivost nemam, i naveo da nemam nikakvih dodirnih tačaka sa autorom teksta.
a, saglasan sam sa tobom da je pominjanje radija niš kao mesta muzičke edukacije nepristojno, iako su nam osnovne premise različite...


AlexDunja AlexDunja 15:37 17.03.2014

Re: ... ufuravaju nam istine crno bijele


ti si apostrofirala moju ličnu netrpeljivost prema autoru.

ne, ja sam samo rekla da tvoje odbijanje da obrazložiš
prethodni komentar zvuči kao lična netrpeljivost.

ovo je blog, mesto na kome se razgovara,
tvoje nabusito odbijanje razgovora govori o tebi
urbana_gerila urbana_gerila 15:46 17.03.2014

Re: ... ufuravaju nam istine crno bijele

AlexDunja

ti si apostrofirala moju ličnu netrpeljivost prema autoru.

ne ja sam samo rekla da tvoje odbijanje da obrazložiš
prethodni komentar zvuči kao lična netrpeljivost.

ovo je blog, mesto na kome se razgovara,
tvoje nabusito odbijanje razgovora govori o tebi


ponovo si kontradiktorna.
odluči se - tumačiš ili ne tumačiš?
meni je svejedno, ali bi razgovor dobio na smislenosti, pa bi, možda, i ukapirala da sam ti odgovorio još u prvoj replici.


AlexDunja AlexDunja 15:58 17.03.2014

Re: ... ufuravaju nam istine crno bijele

meni je svejedno, ali bi razgovor dobio na smislenosti, pa bi, možda, i ukapirala da sam ti odgovorio još u prvoj replici.


opet si nepristojan. to je jedino što o tebi znam.

ne tumačim ništa jer nemam na osnovu čega.
nisi mi odgovorio ništa, samo si bio bezobrazan.
urbana_gerila urbana_gerila 16:07 17.03.2014

Re: ... ufuravaju nam istine crno bijele

AlexDunja
meni je svejedno, ali bi razgovor dobio na smislenosti, pa bi, možda, i ukapirala da sam ti odgovorio još u prvoj replici.


opet si nepristojan. to je jedino što o tebi znam.

ne tumačim ništa jer nemam na osnovu čega.
nisi mi odgovorio ništa, samo si bio bezobrazan.



urbana_gerila
AlexDunja
možeš li ovo da objasniš?


mogu, ali kako kome.
onima koji su se muzički edukovali na radiO niŠ - teško...
Ivan Blagojevic Ivan Blagojevic 13:59 17.03.2014

nagrada za životno delo

U pravu si! I sam sve više sumnjam da bih bio dobar ministar kulture. A kada je reč o dobitnicima nagrade za životno delo koje dodeljuje Nišvil i dobitnicima nacionalnih penzija- naravno da nema automatizma. Čista koincidencija, ali je indikativno to što je većine pomenutih prvo dobila nagradu Nišvila, pa tek posle nacionalnu penziju!
urbana_gerila urbana_gerila 14:42 17.03.2014

Re: nagrada za životno delo

Ivan Blagojevic
ali je indikativno to što je većine pomenutih prvo dobila nagradu Nišvila, pa tek posle nacionalnu penziju!


indikativni su "kriterijumi" po kojima se ta penzija dodeljuje, zato je i paleta dobitnika tako koloritna.

ne bi bilo fer da ne kažem - bio sam na, možda, hiljadu koncerata ili festivala, ali nisam nikada doživeo da ljudski glas ode toliko daleko kao što je to na nišvillu sa svojim učinio solomon burke.
neponovljivo spiritualno iskustvo...
bladerunner92 bladerunner92 23:26 18.03.2014

Re: nagrada za životno delo


urbana_gerila

ne bi bilo fer da ne kažem - bio sam na, možda, hiljadu koncerata ili festivala, ali nisam nikada doživeo da ljudski glas ode toliko daleko kao što je to na nišvillu sa svojim učinio solomon burke.


eh,eto kakve sve posledice nekompetencije mogu biti...
radissha radissha 10:38 20.03.2014

"Možda i ja budem Ministar kulture"

Moj komentar na naslov je : samo bi nam još i to trebalo ! Komentar na tekst je : neverovatna je odsutnost kontakta sa realnošću autora teksta . U gradu koji nema pozorište ( ima samo zgradu) i pri tom se zbog toga niko ne uzbuđuje , direktor Nissvila kuka na sav glas , zato što Država neće više ( ne može ) da finansira njegov privatni projekat !? U Državi koja je u bankrotu ( samo što to niko nije objavio ) , on fantazira o imperativnosti održanja nivoa njegovog festivala ?! Nisam siguran ni da je u pitanju njegov gubitak kontakta sa realnošću , pre bi se reklo da je u pitanju čist bezobrazluk !
Ivan Blagojevic Ivan Blagojevic 12:19 20.03.2014

Re: "Možda i ja budem Ministar kulture"

Poštovani Gligorijeviću, s obzirom da ste prilično u svojim komentarima, pogotovo na J. Vestima, negativni prema meni kao osnivaču i direktoru Nišvila, pozivamo Vas da svratite u prostorije festivala (Niš, Dušanova 19) da se upoznamo i lično se uverite u problematiku prihoda i rashoda festivala. Verujem da bi nakon toga bili na strani privatnih projekata, jer država obilato forsira javno- privatno partnerstvo, pa je Ministarstvo kulture ove godine finansiralo dosta beogradskih privatnih projekata, kao i Belmužijadu, Sabor gajdaša, Sabor harmonikaša itd. Duboko verujem da bi Vam moj bezobrazluk poslednjih 20 godina itekako nedostajao, ako avgusta 2015. ne bude bilo Nišvila. Moj telefon je 064 88 50 550.
p.s. Naravno da nemam ambiciju da budem ministar!
radissha radissha 21:47 20.03.2014

Re: "Možda i ja budem Ministar kulture"

Poštovani Blagojeviću , bojim se da me niste razumeli . Moji komentari nisu upereni protiv Vas , već protiv rasipanja para poreskih obveznika , bez da ih iko pita da li su za , ili nisu . Ako je tačno da se Nisville ( privatni projekat ), već 20 godina finasira iz različitih vrsta subvencija , u procentima između 80 i 90 % i pri tom permanentno pravi gubitke , ne treba biti Oecc da bi čovek shvatio da tu nešto nije OK ! Što se poziva tiče - zahvaljujem , detalji me ne interesuju , bitna je suština !
Ivan Blagojevic Ivan Blagojevic 11:54 21.03.2014

Re: "Možda i ja budem Ministar kulture"

Ipak bi trebalo da svratite. Nišville se finansira 40 posto iz različitih vidova subvencija, a većim delom iz sponzorstava isključivo od firmi van Niša. Prvih 10 godina sam sam finansirao Nišvile. Sada eventualne gubitke po ugovoru sa gradom snosi isključivo Nišville, a ne kao u slučaju BEMUS-a i Jugokoncerta - grad! Gubitak je lako napraviti ako poverujete na reč o projektu gradonačelniku (slučaj 2 dana Prijatelji Šabanu 2012) ili ako ne posumnjate u već potpisani trogodišnji protokol sa Ministarstvom kulture (slučaj iz 2012) ili poverujete potpsanoj odluci ministra Petkovića (slučaj iz 2013). Prosto morate verovati kao što nama poveriocu veruju da ćemo platiti sledeće godine. Ali i rizikovati jer ako čekate siguran novac – festivala neće biti.
Pare poreskih obveznika se ne rasipaju već se dvostruko vrate u budžet grada što direktnim, što indirektnim oporezivanjem onih koji zarade tokom Nišvila. To Vam kao diplomirani ekonomista mogu lako dokazati. O ponižavanju i satima provedenim u hodniku Uprave za finansije da nam prebace iz 30. puta odobrena sredstva poreskih obveznika - da i ne govorim, kao i o danima obijanja pragova beogradskih firmi radi sponzorstva - takođe.
Verujem da Vas kao poreskog obveznika ne pitaju ni za sredstva Filmskim susretima I fudbalskim klubovima koji dobijaju više Vaših para nego Nišvil, ali Skupština grada usvaja takav budžet upravo preko vaših odbornika.
radissha radissha 15:47 21.03.2014

Re: "Možda i ja budem Ministar kulture"

Vrlo učtivo od Vas da poklanjate toliko pažnje mom principijelnom komentaru , ipak , ne možete promeniti moj stav u vezi finasiranja vašeg privatnog projekta od strane Države . Nisvill nije u ugovornom ( priv-jav ) partnerstvu , kad to bude bio , onda može razgovarati ( uslovno ) o onome o čemu Vi pričate . I na kraju ,biću slobadan da Vam sugerišem sledeće : Nisvill mora da deli sudbinu ostatka ( priv.i kult ) Srbije , znači mora da prođe ispit ekonomske isplativosti i važnosti za kulturu . Uprkos tome što sam veliki poklonik muzike , dobre naravno , pa samim tim i Jazza , sa žaljenjem tvrdim da je Jazz za prosečnog srbina važan koliko i lanjski sneg - znači , ispit značaja za kulturu ne može proći - na bar u ovom momentu i kratkoročno . Dalje kako se ne može poreći ni to da Vi važite za solidno obrazovanog nišliju , predlažem Vam da se preporučite nekoj stranci za poslanika u Parlamentu . Tako će te perspektivno pomoći i Nišu i Nisvillu , obzirom na to da u poslednjih 12 godina Niš predstavljaju uglavnom polu-intelektulci ( osim retkih izuzetaka ) , koji nisu kadri da sastave više od tri proširene rečenice za govornicom , a neki poput jednog poznatog "graditelja Niša" , ni toliko .
Toliko od mene , pozdravljam Vas i da završimo prepisku , ili je makar kovertiramo !

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana