Literatura| Ljubav| Muzika| Sex| Umetnost

Suzanina suknja s daškom mirisa tandžerina

myredneckself RSS / 28.03.2014. u 23:06

Serendipity, lepu reč u engleskom jeziku, najlakše je objasniti kao onaj momenat radosti koji nastaje usled traženja jedne stvari, a pronalaženja neke sasvim druge. U nekim magazinima  to se može desiti dok ih listate, ili,  u knjižari kad slučajno naiđete na interesantnu knjigu na nekoj zabačenoj polici, kad već odustanete od traženja one prve, zbog koje ste došli. Mnogi  misle i kažu da na internetu nema ovakvih srećnih otkrića. Tvrdim da je ovo netačno, zbog puno sopstvenih lepih i pozitivnih iskustava po socijalnim mrežama. Serendipity momenti jednostavno (blažena bila ona opcija share) napajaju i osnažuju sve socijalne mreže. A youtube je jedan od odličnih primera. Tražeći  soundtrack iz filma koji sam nedavno gledala, a da bih došla do imena  izvođača jedne pesme iz njega pošto mi se memorija zablokirala, bila sam uhvaćena u čudesan splet i niz video klipova i linkova, od ovog, do onog, pa trećeg, četvrtog,  petog, i, gle čuda.... stigla sam do intervjua sa Suzanne Verdal, datog za BBC Radio u junu 1998.g.

Tu ustvari počinje moja današnja priča.

Kad je davnih šezdesetih godina prošlog veka Leonard Cohen izdao prvu zbirku pesama Parasites of Heaven, pre slave, pre poezije za sva vremena,  pre novca, postojala je jedna žena, Suzanne Verdal. U zbirci  je bila i pesma Suzanne Takes You Down, za koju je ubrzo napisana i muzika. Pesmu pod naslovom Suzanne je prvo otpevala Judy Collins, pa tek potom  Cohen i drugi. To je bio okidač i dovoljno da Cohen stekne reputaciju i slavu. Ostalo je istorija. suzanneverdal2010-scaled500.jpg?w=247&h=296

 

Slušala sam pesmu mnogo puta, u mnogim izvođenjima, ali nisam znala priču o tome ko je ustvari bila Suzanne. Mnogi su pričali da je to bila Cohen-ova žena Suzanne Elrod, ali u pitanju je bila druga ličnost, druga žena, Cohen-ova muza i inspiracija iz tog vremena - Suzanne Verdal, prvo devojka, pa žena montrealskog vajara  Armanda Vaillancourta, Cohenovog prijatelja.

Sa lepim i zgodnim parom Vaillancourt,  Cohen se upoznao i družio tih godina kad je cvetala montrealska bitnička scena, i sam  deo iste, kad nije bilo nikog, a da nešto znači u tom miljeu, ko Vaillantcour-ove nije poznavao. Posebno Suzzane, mladu, lepu avangardnu plesačicu i koreografkinju. Svi su bili zaljubljeni u Suzanne, i sve su bile zaljubljene u Armanda, govorio je Cohen. On je posebno voleo da ih gleda dok plešu.

“There was a woman named Suzanne,” Cohen remembers, “who was the wife of a friend of mine, Armand Vaillancourt, who is a great Montreal sculptor, still a friend of mine, and his wife was Suzanne Vaillancourt. She invited me down to her place near the river, and she did serve me Constant tea filled with little pieces of orange.”

Iako nisu bili ljubavnici u pravom smislu reči, odnos Suzanne i Cohena bio je  neobičan,  intenzivan, oslikan montrealskim lifestyle-om tog vremena. Posebno intenzivan kad se Suzanne razvela od vajara A.V. Ona se odselila  sa ćerkom u kuću na obali reke St. Lawrence,  blizu crkve u koju je odlazila, gde  je Cohen  počeo sve češće da je posećuje. Vodili su duge noćne razgovore o poeziji, životu i religiji. Suzanne je bila stvarno čudesno lepa, onako otkačeno obučena u rags and feathers kupljene na tezgama Vojske spasa, pod svetlima upaljenih sveća. Svi ti detalji obuhvaćeni su Cohenovom poetskom vizijom njihovog odnosa, ali seksa među njima nije bilo... the truth is that he only imagined having sex with her;  the scent of tangerines wafting through her skirts. images?q=tbn:ANd9GcTFPkNqgiO9I76ANt50RtbyAW0qpHTyI0BF-TFURtNTXeckr09SvA

“It was a very private thing that I felt like I had with Leonard,” Suzanne recalls. “It was kind of like a very ‘sympathical’ wavelength thing—that we would read each other’s minds. We were very in tune with each other.”

Slušajući pesmu, između stihova ipak izranja pitanje - da li je moguće da nisu bili ljubavnici? Oboje su izjavljivali da nisu. Suzanne je tvrdila da je ona bila ta koja je postavila granice njihovog odnosa. Oboje nisu hteli da seksom kompromituju lepotu i čistoću te intelektualne i duhovne povezanosti. Ali, izgleda da je to bilo prilično teško, po onome što je govorio Cohen.

“It’s not just the copulation,” Cohen said. “It is the whole understanding that we are irresistibly attracted to one another, and we have to deal with this. We are irresistibly lonely for each other, and we have to deal with this, and we have to deal with our bodies and with our hearts and souls and minds, and it’s an urgent appetite.”

A i Suzanne...

“I was the one that put the boundaries on that,” Suzanne said, “because Leonard is actually a very sexual man and very attractive and very charismatic. And I was very attracted to him, but somehow I didn’t want to spoil that preciousness, that infinite respect that I had for him, for our relationship, and I felt that a sexual encounter might demean it somehow.”  

picture242425.jpgU međuvremenu pesma je rasla, bila popularna i u autorovoj i  izvedbi mnogih pevača, i postala pravo umetničko delo, a Suzanne, želela to ili ne, prihvatila je na sebe i ušla u svu tu mitologiju muze. Međutim, dok je pesma postajala planetarni hit, pesniku i muzi su se putevi razišli. Slava je Cohena odvela iz Montreala, a i koreografkinju Suzanne njeni novi poslovi u SAD, tj. Los Angeles. Od tada je često živela na relaciji  Venice Beach, California - Montreal - Santa Monica.

Od tada su se videli dvaput, negde oko sedamdesetih, i osamdesetih, kaže Suzanne. Jednom pri susretu joj je Cohen rekao nešto kao, devojko, poklonila si mi divnu pesmu....

I, više se nikad nisu videli.

U LA je Suzanne radila neke koreografije i nasnimavala francuske glasove u Holivudu. Živeći u Quebecu, govorila je odličan francuski. Živela je u prostranoj iznajmljenoj kući.  Život, kakav je već, jednog dana je sve promenio. Suzanne je nezgodno pala sa merdevina na beton, penjući se u svoju kamp prikolicu, (neki pričaju da se desila saobraćajna nesreća), i teško povredila leđa i zglobove na rukama na koje se dočekala. Doktori su posle pričali da je to spasilo od potpune paralizovanosti. Kako bilo, više svakako nije mogla da igra i radi svoj posao. Gazda kuće u kojoj je živela, kad mu se požalila na veliku vlagu u kući i tražila da sanira te probleme, izbacio je na ulicu. Počeo je Suzanne-in life off the grid,   tj. život usamljene, skoro bespomoćne i siromašne žene beskućnice. Nije se dala. Živela je na obali okeana u kamp prikolici, ali uvek uredna, čista, neobično obučena, komunikativna, okružena nekim drugim ljudima koji je vole, uvek spremna na pomoć i lepu reč za svakoga. A bilo je teško. Živela je zdravo, i nikad nije podlegla alkoholu i drogama. Kaže da je od toga čuvala samo njena velika plesačka disciplina.

Poslednje vesti o njoj kažu da u svojim odmaklim šezdesetim, više nije beskućnica, živi nov život u Santa Cruz-u, i radi kao fizikalni terapeut, masažer.

“Suzanne is one of these rare souls who is actually sincere and cares about life and people and sees the world in terms of beauty,” says her friend Raj. “A lot of people say that, but she’s one of these people who actually lives it.”

Dok možemo razmišljati o pesniku i pesnikovom ponašanju, pa na neki način i odgovornosti prema njegovoj muzi u svoj ovoj priči, možemo se upitati još ponešto. Gde su danas muze? Da li ta reč  uopšte postoji u današnjem govoru? Ko danas u našoj ponositoj individualističkoj kulturi želi da služi nečijoj tuđoj imaginaciji? (ovo se odlično  pita Lee Siegel, u članku Where have all the muses gone?) Nekad su muze bile skoro nevidljive, a Lee Siegel dalje kaže - da su današnje slavne muze  više nego dostupne javnosti. Umesto kreativnosti i kreiranja naše masovne muze potiču eskapistička sanjarenja, obojena begom od realnosti, rekla bih ja. Istina je da je sanjarenje tamo gde počinje umetnost. Budući u univerzalnom zaludnom, jalovom transu možda se u svakom od nas skriva potencijalni Picasso, Mozzart,...hmm, ko to zna?! Sve ovo je svakako zgodno za naše doba sa mnogo skromnijim ambicijama, gde za one muze kao da nema posla.

Nego, da se vratim na početak priče o Suzanne kao Cohenovoj muzi, toj platonskoj ljubavi...

Šta mislite o tome da možete nekog da inspirišete toliko, da o vama napiše takve stihove kao Cohen, ili neki drugi pesnik/inja?

 

 

 

 

 

 



Komentari (77)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

mlekac mlekac 23:26 28.03.2014

E, konacno

Nesto za uzivanje u ovo kisno vece!

EDIT:

Cek da i ja doprinesem muzikom
myredneckself myredneckself 23:48 28.03.2014

Re: E, konacno

mlekac
Nesto za uzivanje u ovo kisno vece!

EDIT:

Cek da i ja doprinesem muzikom

Kišno?!
U NS se malo razvedrilo, i predivna je noć.
Mlekac, za prvo mesto gospođo, izvolte, nate... procvalu trešnju iz moje bašte.


mlekac mlekac 00:04 29.03.2014

Re: E, konacno

myredneckself
mlekac
Nesto za uzivanje u ovo kisno vece!

EDIT:

Cek da i ja doprinesem muzikom

Kišno?!
U NS se malo razvedrilo, i predivna je noć.
Mlekac, za prvo mesto gospođo, izvolte, nate... procvalu tršnju iz moje bašte.




O, fala, fala... Bice ove godine kolaca sa tresnjama?
myredneckself myredneckself 01:03 29.03.2014

Re: E, konacno

mlekac
O, fala, fala... Bice ove godine kolaca sa tresnjama?

Pa, ne znam, više volim kolače sa onima što malo kise, višnjama. Ove tamanim onako, s drveta, ponekad sa sve košticama.
To što ponekad gutam koštice sam pokupila od oca, izgleda.
A i moj sin ne priznaje nikakve koštice, od lubenica do trešanja.
mlekac mlekac 12:45 29.03.2014

Re: E, konacno

myredneckself
mlekac
O, fala, fala... Bice ove godine kolaca sa tresnjama?

Pa, ne znam, više volim kolače sa onima što malo kise, višnjama. Ove tamanim onako, s drveta, ponekad sa sve košticama.
To što ponekad gutam koštice sam pokupila od oca, izgleda.
A i moj sin ne priznaje nikakve koštice, od lubenica do trešanja.

Ja sam prosle godine, posto je bas bilo rodilo, pronasla na net-u recepis za kolac sa tresnjama i mogu ti reci, tamanili smo ga ki blesavi! Bas je onako osvezavajuc.

I ja vise volem visnje, ali ne marisem. Jedino sam se sad ugojila, pa mi je malo teza da se uspentram na drvo...
myredneckself myredneckself 12:59 29.03.2014

Re: E, konacno

mlekac
Ja sam prosle godine, posto je bas bilo rodilo, pronasla na net-u recepis za kolac sa tresnjama

Pošalji na pp, ako ti nije teško, pa da probam da napravim kolač kad uđem u kuhinju, kad me nadahne muza od gastrosa.
mlekac mlekac 14:40 29.03.2014

Re: E, konacno

myredneckself
mlekac
Ja sam prosle godine, posto je bas bilo rodilo, pronasla na net-u recepis za kolac sa tresnjama

Pošalji na pp, ako ti nije teško, pa da probam da napravim kolač kad uđem u kuhinju, kad me nadahne muza od gastrosa.

Vazi
mirelarado mirelarado 23:28 28.03.2014

Серендипити

Лепа је тема и помало сетна.

Тренутак радости изненадног открића за мене је била ова лепа верзија омиљене ми Коенове:

myredneckself myredneckself 23:41 28.03.2014

Re: Серендипити

mirelarado
Лепа је тема и помало сетна.

Тренутак радости изненадног открића за мене је била ова лепа верзија омиљене ми Коенове:



Na jednom drugom mestu objavila sam je u kategoriji seta, tuga.
I meni omiljena. Ova njegova pesma ima mnogo cover-a, a iznenadila sam se čitajući o Suzan Verdal, kad sam saznala da Suzanne ima najviše cover-a.
4krofnica 4krofnica 00:13 29.03.2014

Re: Серендипити

kad sam saznala da Suzanne ima najviše cover-a.


prvo sam ovu verziju čula :)



myredneckself myredneckself 00:36 29.03.2014

Re: Серендипити

4krofnica
kad sam saznala da Suzanne ima najviše cover-a.


prvo sam ovu verziju čula :)




Nik je osobit, i s bendom i bez.
Za tebe krofnice, poslastica
yugaya yugaya 00:37 29.03.2014

o da li

Šta mislite o tome da možete nekog da inspirišete toliko, da o vama napiše takve stihove kao Cohen, ili neki drugi pesnik/inja?


Nema šanse.

Ali zato mogu da se očešem o divan blog koji će da pokrene neke davne misli duboko zatrpane, pa ću da se prisetim onog jednog koga sam jednom srela, pa posle ja pisala pisma njemu a on ih meni crtao i tako mesecima opsesivno komunicirali ...kada smo se sledeći put sreli bilo je previše bliskosti između dvoje ljudi, previše intimno smo se znali da bi u krevetu i/ili vezi završili... ne znam kako to da objasnim drugačije nego da su neke ljubavi najveće upravo zato što su ostale tamo negde između želja, mogućnosti, i svesnog izbora da ih ne prebaciš iz metafizike u fiziku i time uništiš.



myredneckself myredneckself 00:56 29.03.2014

Re: o da li

yugaya
i svesnog izbora da ih ne prebaciš iz metafizike u fiziku i time uništiš.

Material forces su čudo, a kad se umešaju, obično uništavaju lepe ljubavi.
Opet...neka mudra osoba bi možda i podlegla takvoj ljubavi, ali, to bi već teže bilo za ovakvu pesmu, mislim...
previše intimno smo se znali da bi u krevetu i/ili vezi završili...

Bolje je ovako, drugačije ste dali sebe jedno drugom na poklon.
Znam osećaj, dugo se pamti.
yugaya yugaya 01:09 29.03.2014

Re: o da li

Znam osećaj, dugo se pamti.



the past is the past and it's here to stay...
when you don't want to remember, you know


... nikako da se otmem utisku da Nik Kejv na ovom poslednjem albumu ne može da se otme utisku one njegove jedne jednom muze...


myredneckself myredneckself 01:34 29.03.2014

Re: o da li

yugaya
Znam osećaj, dugo se pamti.



the past is the past and it's here to stay...
when you don't want to remember, you know


... nikako da se otmem utisku da Nik Kejv na ovom poslednjem albumu ne može da se otme utisku one njegove jedne jednom muze...



Poeta uvek štiti i poštuje svoju muzu.
blogovatelj blogovatelj 01:43 29.03.2014

Re: o da li

Poeta uvek štiti i poštuje svoju muzu.


Paaaaaa... Ne uvek.
Dilan je pisao Vizije Džoane dok mu je buduća žena bila trudna.
Sa trudnom ženom u hotelskoj sobi on se seća svoje veze sa Džoan Baez. Nimalo romantično.
Onda ode na evropsku turneju, povede ih obe, ali svoju buduću gospoju krio od pomenute kojoj je posvetio Vizije. Tako je valjda bilo, nisam baš skroz siguran, mrzi me da tražim.
Da ne kažem, zaluđivao ih obe.
Muško đubre.
Doduše i Sari je napisao Sad Eyed Lady of the Lowlands na Blonde on Blonde.
myredneckself myredneckself 01:55 29.03.2014

Re: o da li

blogovatelj
Da ne kažem, zaluđivao ih obe.
Muško đubre.


Hoćeš da kažeš da je bio womanizer, lola, bekrija?
ali svoju buduću gospoju krio od pomenute kojoj je posvetio Vizije.

Ooo... razbarušen pesnik jedan, ali takav da svaka može da pomisli da je baš njoj pisao stihove.
blogovatelj blogovatelj 01:28 29.03.2014

A tko je Prudens?

Prudens je sestra Mie Farou.
Mia i ona išle sa Bitlsima u Indiju, a Prudens je toliko bila spucana drogama da nedeljama nije izlazila iz kolibice i meditirala je. Htela je da što pre uspostavi kontakt sa Gospodom.
Lenon se valjda prepao da im se ne overi tamo pa joj napisao pesmu.
Prašćajte na uprošćenom objašnjenju.
Ima detaljnije ispod klipa na Tjubu.


myredneckself myredneckself 01:46 29.03.2014

Re: A tko je Prudens?

blogovatelj
Lenon se valjda prepao da im se ne overi tamo pa joj napisao pesmu.

Aaaa...blogi, znala sam ja da ćeš ti prvi od muških zabasati ovamo na žensku žurku, kad ti muze dojave.
Ok, sećam se Prudens...nego, posle kad je muza postala Yoko, sve se nekako pokarabasilo.
bladerunner92 bladerunner92 00:05 31.03.2014

Re: A tko je Prudens?


MRNS
kad je muza postala Yoko, sve se nekako pokarabasilo.


moj svekar je tri godine za redom po mesec dana provodio u Japanu poslovno i s vremena na vreme prica o tome kako su Japanke opasne i kako znaju nesto( ali da je baba - moja svekrva znala da je nije prevario jer se prve godine vratio sa kasetofonom )

predivan blog samo mi se ne svidja da se muze tako zaboravljaju i da se dozvoli da zive u prikolici ...
ne znam zasto me podsetilo na Magi...
myredneckself myredneckself 10:34 31.03.2014

Re: A tko je Prudens?

bladerunner92

MRNS
kad je muza postala Yoko, sve se nekako pokarabasilo.


moj svekar je tri godine za redom po mesec dana provodio u Japanu poslovno i s vremena na vreme prica o tome kako su Japanke opasne i kako znaju nesto( ali da je baba - moja svekrva znala da je nije prevario jer se prve godine vratio sa kasetofonom )

predivan blog samo mi se ne svidja da se muze tako zaboravljaju i da se dozvoli da zive u prikolici ...
ne znam zasto me podsetilo na Magi...


Pazi blade, ja bih neprimetno proverila i kasete uz kasetofon. Da nije na njima neka shamisen play-erka, za uspomenu i dugo sećanje?!

Ovo oko muza u prikolici je nefer. (Ipak je LC postao popularan, na neki način zahvaljujući i Suzanne.)
bladerunner92 bladerunner92 11:13 31.03.2014

Re: A tko je Prudens?


MRNS
Pazi blade, ja bih neprimetno proverila i kasete uz kasetofon. Da nije na njima neka shamisen play-erka, za uspomenu i dugo sećanje?!


nije
pricao je da su gejse veoma retke i da imaju svoje "gospodare" a da su studentkinje te koje se prostitutisu...a ja u stvari i ne mislim da su gejse prostitutke s obzirom da neke od njih budu spremane i provedu ceo zivot sa jednim covekom...
a i to je bilo '77,8 on se sad stalno priseca (pa i toga gde su kakve zene )
a ovo za muzu u prikolici , jos unplugged...
mozda sam ja staromodna ali muskarac koji dozvoli da mu se muza ili velika ljubav u nekom trenutku u zivotu nadje u takvoj situaciji i nista ne uradi...a-a...onda moram da sumnjam u tu ljubav i u tog muskarca ...
i podsetilo me na Magi koliko je strasno skoncala, SAMA
i mnogi su se nasli posle da pricaju kako je bila divna i ovakva i onakva a pustili su je ...tako..ja onda uopste ne bih ni pricala kako mislim da je bila divna, bilo bi me sramota.
ivana23 ivana23 01:49 29.03.2014

***

myredneckself myredneckself 01:59 29.03.2014

Re: ***

ivana23

Mnogo je volela mačke ta Suzanne.
I kad je živela u prikolici imala je četiri. Kaže da su je zimi grejale, (pošto je bila unplugged) i najavljivale dolazak nezvanih gostiju.
Jelena Pavlović Jelena Pavlović 15:34 29.03.2014

Ah

Ja se secam momenta kada sam prvi put cula Suzane. Mislim da je bio intervju sa Koenom i da su pustali na pocetku i na kraju ovu pesmu Bgd 202. ...ljubav...Cula sam ga 2 puta uzivo i zelja mi je da ga cujem u nekom manjem klubu pa da dobijem utisak da je sve samo za mene.
myredneckself myredneckself 17:43 29.03.2014

Re: Ah

Jelena Pavlović
Cula sam ga 2 puta uzivo i zelja mi je da ga cujem u nekom manjem klubu pa da dobijem utisak da je sve samo za mene.

Lepo, a za ovo poslednje želim da se što pre steknu uslovi, iako se nadam da će nam on još dugo pevati.

Jelena, nego šta je nego za tebe.
Pardon, i za mene.
I za...
Zato on i jeste divan pesnik.
razmisljam razmisljam 20:59 29.03.2014

Re: Ah

Jelena Pavlović
Cula sam ga 2 puta uzivo i zelja mi je da ga cujem u nekom manjem klubu pa da dobijem utisak da je sve samo za mene.


А ја сам сигурна да је ономад у Арени певао само за мене.
Нарочито ову ствар:




МРНС, откако сам прочитала овај твој ( узгред, тако опуштајући и питом ) блог, упорно покушавам да призовем мирис танџерина. И никако ми не полази за руком. Успевам једино да ми читав свет мирише на наранџе.
Убраја ли се то, онако, у истинску радост што си решила да се огласиш?
myredneckself myredneckself 00:01 30.03.2014

Re: Ah

razmisljam
Jelena Pavlović
Cula sam ga 2 puta uzivo i zelja mi je da ga cujem u nekom manjem klubu pa da dobijem utisak da je sve samo za mene.


А ја сам сигурна да је ономад у Арени певао само за мене.
Нарочито ову ствар:




МРНС, откако сам прочитала овај твој ( узгред, тако опуштајући и питом ) блог, упорно покушавам да призовем мирис танџерина. И никако ми не полази за руком. Успевам једино да ми читав свет мирише на наранџе.
Убраја ли се то, онако, у истинску радост што си решила да се огласиш?

Evo je razmisljam! Tačno su te čekale one tri tačkice tamo u komentaru kod Jelene.
Divno je ako si se opustila, bar malo uz ovo o čemu pričamo.

Volim mirise svih citrusa, pomorandžin obožavam, pa volim što ti sve miriše na njih. Ali, da napomenem posebnost jedne vrste koju baš volim, ali isključivo zbog mirisa - bergamot pomorandže.

Kad kupujem sebi miris, mora između ostalog da sadrži obavezno tu notu bergamota, makar u tragovima.
Inače, to je neka španska vrsta pomorandži, sitna, nakisela, koštuničava, nikakva...ali osim mirisa, dobra je i za džem.

Tandžerine su valjda mandarine, ili sort of.
Mirišu na mandarine i limetu, i onaj pomelo, nešto pomešano. Nisam baš ljubitelj mandarina, ali scent of lime u svoj toj tangerine mešavini mirisa, vadi stvar po meni.
Puno te pozdravljam, razmisljam.
razmisljam razmisljam 21:30 30.03.2014

Re: Ah

myredneckself

Evo je razmisljam! Tačno su te čekale one tri tačkice tamo u komentaru kod Jelene.


Ево ме, јашта.
Како да пропустим овакво лепо дружење ?

У праву си. Чекале су ме те три тачке баш.
Признајем, навучена сам на Коена још од средњошколских дана и то траје несмањеном жестином до данас.

Divno je ako si se opustila, bar malo uz ovo o čemu pričamo.


Шта да ти кажем? Свима нам толико фали мало нормалности, а ти си је тако лепо овде опричала.

Volim mirise svih citrusa, pomorandžin obožavam, pa volim što ti sve miriše na njih. Ali, da napomenem posebnost jedne vrste koju baš volim, ali isključivo zbog mirisa - bergamot pomorandže.

Kad kupujem sebi miris, mora između ostalog da sadrži obavezno tu notu bergamota, makar u tragovima.
Inače, to je neka španska vrsta pomorandži, sitna, nakisela, koštuničava, nikakva...ali osim mirisa, dobra je i za džem.


Ееее... Ово знам напамет. Причала си о тој својој љубави барем пар пута у мом блогодворишту. Нисам могла да не запамтим.

Tandžerine su valjda mandarine, ili sort of.
Mirišu na mandarine i limetu, i onaj pomelo, nešto pomešano. Nisam baš ljubitelj mandarina, ali scent of lime u svoj toj tangerine mešavini mirisa, vadi stvar po meni.


Да, танџерине су врста мандарина из Тангера, са поенглеженим изговором. Такорећи микофо.
И знам отприлике како миришу, али све то што је налик мандаринама за мој укус је мало превише напарфинисано и зеру превише слаткасто. Ту не помаже ни твој покушај да помоћу лајма мало извадиш ствар. Они прави, изворни цитруси: лимун, поморанџа, грејп... - то су прави, префињени, свежи, заносни мириси.
Ипак, ок је и сукња са дашком мириса танџерине, ако Коен тако каже. Њему немам душе да се супротставим. А и звучи довољно интригантно и тајанствено.

Puno te pozdravljam, razmisljam.


Хвала, МРНС.
И ја узвраћам од срца.
myredneckself myredneckself 23:43 30.03.2014

Re: Ah

razmisljam
Причала си о тој својој љубави барем пар пута у мом блогодворишту. Нисам могла да не запамтим.



Bože, što sam ja omatorila!
razmisljam razmisljam 10:33 31.03.2014

Re: Ah

myredneckself
razmisljam
Причала си о тој својој љубави барем пар пута у мом блогодворишту. Нисам могла да не запамтим.




Bože, što sam ja omatorila!


Аман, не каже се то тако!
Него: ,,Ију, слатка, па ко би још памтио сва та необавезна комшијска чаврљања преко плота?''
mirelarado mirelarado 11:27 31.03.2014

Re: Ah

И знам отприлике како миришу, али све то што је налик мандаринама за мој укус је мало превише напарфинисано и зеру превише слаткасто. Ту не помаже ни твој покушај да помоћу лајма мало извадиш ствар. Они прави, изворни цитруси: лимун, поморанџа, грејп... - то су прави, префињени, свежи, заносни мириси.


Правда за мандарине! И оне спадају међ' аутохтоне цитрусе. Танџерине су хибрид поморанџе и мандарине, имају јачу наранџасту боју, праве мандарине су блеђе и кора им је тања. А сви ти агруми опојно миришу. :)
myredneckself myredneckself 13:26 31.03.2014

Re: Ah

razmisljam
myredneckself
razmisljam
Причала си о тој својој љубави барем пар пута у мом блогодворишту. Нисам могла да не запамтим.




Bože, što sam ja omatorila!


Аман, не каже се то тако!
Него: ,,Ију, слатка, па ко би још памтио сва та необавезна комшијска чаврљања преко плота?''


Akhmm...vešta si žena, pravo zboriš, razmisljam!
Uzimam te za savetnicu, jer mi sve brže (uprkos godinama) lete prsti od pame...ovaaj... mudrosti.
myredneckself myredneckself 13:37 31.03.2014

Re: Ah

mirelarado
А сви ти агруми опојно миришу. :)


Opojno, slažem se Mirela.
Evo i liste o mirisima koji privlače muški pol.

Tja...kakva lista, pomorandža tek na 4.mestu!

Ovi muški su baš oralni tipovi, valjda ih 1. i 2. mesto podsećaju na pitu s jabukama.
blogovatelj blogovatelj 16:44 31.03.2014

Re: Ah

Танџерине су хибрид поморанџе и мандарине


Ja obožavam klementine. To su male mandarine koje se lako ljušte. Gutam ih kao aspirine.

Mandarine, klementine, aspirine...
Da lijepe rime!
mirelarado mirelarado 22:54 31.03.2014

Re: Ah

Ovi muški su baš oralni tipovi, valjda ih 1. i 2. mesto podsećaju na pitu s jabukama.




А јасмин вероватно на чај.
docsumann docsumann 15:44 29.03.2014

ne želim da budem inspiracija


želim da budem inspirisan.


pomalo sebično i niš neobično.



p.s. divan blog
myredneckself myredneckself 17:53 29.03.2014

Re: ne želim da budem inspiracija

docsumann

želim da budem inspirisan.


pomalo sebično i niš neobično.



p.s. divan blog


Hvala, doc.
Sebično, hmm...a ono moje pitanje sa kraja posta je pomalo narcisističko (ili narcisoidno, ne znam kako je bolje reći). Niš neobično.

Edit:
Uzgred, zar nismo svi ovde na blogu pomalo narcisi, iako se dobro krijemo iza fasade pristojnosti? Iako to nekima baš i ne ide najbolje...
docsumann docsumann 18:03 29.03.2014

Re: ne želim da budem inspiracija

Edit:
Uzgred, zar nismo svi ovde na blogu pomalo narcisi, iako se dobro krijemo iza fasade pristojnosti? Iako to nekima baš i ne ide najbolje...


i ne samo na blogu ...
myredneckself myredneckself 20:44 29.03.2014

Re: ne želim da budem inspiracija

docsumann
Edit:
Uzgred, zar nismo svi ovde na blogu pomalo narcisi, iako se dobro krijemo iza fasade pristojnosti? Iako to nekima baš i ne ide najbolje...


i ne samo na blogu ...

Stotinumucvjetovanarcisa, i u ovu su se mnogi utrpavali...


loader loader 19:09 29.03.2014

Muze

Dok možemo razmišljati o pesniku i pesnikovom ponašanju, pa na neki način i odgovornosti prema njegovoj muzi u svoj ovoj priči, možemo se upitati još ponešto. Gde su danas muze?

Stvarno... gde su?
Bilo bi lepo videti ih kako lakiraju nokte,
ili dolaze na plažu ...
angie01 angie01 19:36 29.03.2014

Re: Muze

ja volim film serendipity,...prijatno iznenadjenje, slucajnost

myredneckself myredneckself 20:14 29.03.2014

Re: Muze

angie01
ja volim film serendipity,...prijatno iznenadjenje, slucajnost


Volim i ja taj film. Sudbina, il' ko zna šta li je? (gle mene k'o Bajaga )
Ja se ipak vodim onom no fate but what we make.
myredneckself myredneckself 20:29 29.03.2014

Re: Muze

Mr loader
Bilo bi lepo videti ih kako lakiraju nokte,
ili dolaze na plažu ...

Na plaži je gužva, Mr loader, prozovite vi prvo njih, nemojte da preskočite koju...
Pomoć prijatelja: Tum peccet, i vežbajte memoriju.
loader loader 01:06 31.03.2014

Re: Muze

Kako vreme prolazi ... Din Martin mi, nekako, zvuči sve bolje.

Hvala na ugodnim savetima i pomoći prijateljice
vladimir petrovic vladimir petrovic 23:53 29.03.2014

Baš serendipitično!

Lepa priča.
A ovo me je zaintrigiralo
Svi su bili zaljubljeni u Suzanne, i sve su bile zaljubljene u Armanda, govorio je Cohen. On je posebno voleo da ih gleda dok plešu.


pa sam malo guglao da nešto saznam o "trećem" (ali pozadincu) iz tvoje priče - Armanu Vajankuru.

Evo ga danas


a evo jednog njegovog dela, militantnog zbog naziva jer se vezuje za one čuvene De Golove reči "Vive le Québec Libre":



Meni lično su simpatični Kebečani/Kvibečani i njihova francuština.
myredneckself myredneckself 00:59 30.03.2014

Re: Baš serendipitično!

vladimir petrovic
Lepa priča.
A ovo me je zaintrigiralo
Svi su bili zaljubljeni u Suzanne, i sve su bile zaljubljene u Armanda, govorio je Cohen. On je posebno voleo da ih gleda dok plešu.


pa sam malo guglao da nešto saznam o "trećem" (ali pozadincu) iz tvoje priče - Armanu Vajankuru.

Evo ga danas


a evo jednog njegovog dela, militantnog zbog naziva jer se vezuje za one čuvene De Golove reči "Vive le Québec Libre":



Meni lično su simpatični Kebečani/Kvibečani i njihova francuština.

Hvala, Vladimire, za ovaj sitan gugleraj.
Simpatičan čikica AV.
Vidiš, meni kao bivši nešto i nije bio u fokusu, a i Suzanne ga je ostavila. Pomenut je kao Cohenov prijatelj.
Ma, gledaj samo te pesnike, muze su im ni manje ni više nego najčešće žene prijatelja!

Da... i ovo da kažem.
Novinarka koja je razgovarala sa Suzanne bila je očarana njenim povremenim upadicama na francuštini. Dok su razgovarale, Suzanne je iznela posluženje, čaj, itd....a, kaže ona, kad je iz kuhinje doviknula - želite li camembert sa onim grlenim francuskim R, ova je htela da padne sa stolice.

Pozdrav i pesma, Vladimire.
Na francuskom.




gordanac gordanac 01:04 30.03.2014

tangerines

Tandžerine su tu zbog rime :)



(sličica je "pogrebi i pomiriši" )

A ovako rastu:



Lepo ti ovo, Cohen i priča i sve, baš lepo i - miriši ...
Na tajni život.

myredneckself myredneckself 03:03 30.03.2014

Re: tangerines

gordanac
Tandžerine su tu zbog rime :)



(sličica je "pogrebi i pomiriši" )

A ovako rastu:



Lepo ti ovo, Cohen i priča i sve, baš lepo i - miriši ...
Na tajni život.



Pogrebi i pomiriši, skoro da te poslušam, jer moje trenutno stanje i situacija je tipa, pada mi glava na tastaturu.
Treba da spavam, a nalazim sve nešto interesantnije od interesantnog, razumeš ti to, my fellow shortsleeper?!
larisa_bg larisa_bg 01:13 30.03.2014

Just be for real...

Meni je ovo jedna od najdirljivijih Koenovih, mada ih zaista ima bezbroj.
Tako je jednostavna.
Otprilike, samo budi stvarna, nemoj danas da mi daš čitav svet i sutra da te nigde nema. Ne mogu to više.
Ima li neko da se u tome ne prepoznaje makar malkice, u tom strahu?
Slušaj malo taj tekst, ima smisla. :)

docsumann docsumann 11:37 30.03.2014

Re: Baš serendipitično!

Ma, gledaj samo te pesnike, muze su im ni manje ni više nego najčešće žene prijatelja!


nije to slučaj samo kod pjesnika ...

larisa_bg larisa_bg 13:55 30.03.2014

Re: Baš serendipitično!

docsumann
Ma, gledaj samo te pesnike, muze su im ni manje ni više nego najčešće žene prijatelja!


nije to slučaj samo kod pjesnika ...



uvek je tako bilo

myredneckself myredneckself 14:36 30.03.2014

Re: Just be for real...

larisa_bg
Meni je ovo jedna od najdirljivijih Koenovih, mada ih zaista ima bezbroj.
Tako je jednostavna.
Otprilike, samo budi stvarna, nemoj danas da mi daš čitav svet i sutra da te nigde nema. Ne mogu to više.
Ima li neko da se u tome ne prepoznaje makar malkice, u tom strahu?
Slušaj malo taj tekst, ima smisla. :)



Slušam od noćas i uživam, po milioniti put.

Heej, lady, i ti si noćna ptica, noćobdijo lariso! Dobrodošla u klub

Videla sam te još noćas, samo nisam mogla da zastanem i još više zaglavim, znaš ono, mora se misliti o nedeljnom ručku. I to je realnost, he, he...tu ja stanujem, i s tim se ne mangupiram.

Moram ovo da postavim, makar početak -

Are you back in my life to stay
Or is it just for today, oh that you're gonna need me?
If it's a thrill you're looking for
Honey, I'm flexible, oh yeah

Just be for real, won't you, baby?
Be for real oh baby
You see I, I don't want
To be hurt by love again

So you see I'm not naive
I just would like to believe ah what you tell me
So don't give me the world today
And tomorrow take it away, don't do that to me, darling...

Jedan od razloga zašto ga volim čitav život - pored svega ostalog on je i street smart.
Bez ovog nema pravog štrebera.

Još jednom, dobrodošla, i odmah da ti kažem da sam primetila da ne otvaraš linkove, (klipove) tamo kod V. Petrovića u komentaru. I ne moraš, samo, ne bismo se duplirale.

Ali, nemoj ovo preozbiljno shvatiti, naopako, to je samo dokaz za ono great minds think alike.






myredneckself myredneckself 14:41 30.03.2014

Re: Baš serendipitično!

docsumann
Ma, gledaj samo te pesnike, muze su im ni manje ni više nego najčešće žene prijatelja!


nije to slučaj samo kod pjesnika ...


Jel?
Uh, moram ovo pročitati, uzimanje časova mi je skuplje.
blogovatelj blogovatelj 14:59 30.03.2014

Re: Baš serendipitično!

uvek je tako bilo


Dešava se, šta ćeš.
I biće tako sve dok ne sputamo u sebi telesne nagone...

I ovaj je



Preuzeo ženu ovome

larisa_bg larisa_bg 15:16 30.03.2014

Re: Baš serendipitično!

blogovatelj
uvek je tako bilo


Dešava se, šta ćeš.
I biće tako sve dok ne sputamo u sebi telesne nagone...
I ovaj je
Preuzeo ženu ovome



Ima jedna anegdota kako je Mik Džeger maznuo devojku Brajanu Feriju. Kad su se upoznali, pitao je: "Da li stvarno želiš da se celog života zoveš Džeri Feri?"
larisa_bg larisa_bg 15:20 30.03.2014

Re: Just be for real...

myredneckself

Slušam od noćas i uživam, po milioniti put.

Heej, lady, i ti si noćna ptica, noćobdijo lariso! Dobrodošla u klub




myredneckself

odmah da ti kažem da sam primetila da ne otvaraš linkove, (klipove) tamo kod V. Petrovića u komentaru. I ne moraš, samo, ne bismo se duplirale.


jesam nešto ponovila što si ti pustila?
mnogo je toga po blogovima, ko bi sve ispratio... i to što kažeš, great minds think alike... drago mi je da se slažemo oko ove Koenove pesme, meni je ona takoreći mantra
myredneckself myredneckself 19:49 30.03.2014

Re: Just be for real...

larisa
jesam nešto ponovila što si ti pustila?


Le femme de mon ami
stefan.hauzer stefan.hauzer 15:43 30.03.2014

.

hey
,mrns,

nisam koen,ali mogu da pokušam;

kako da te opišem?
kad se lepo ne opisuje,već oseća







myredneckself myredneckself 19:31 30.03.2014

Re: .

stefan.hauzer
hey
,mrns,

nisam koen,ali mogu da pokušam;

kako da te opišem?
kad se lepo ne opisuje,već oseća








Odličan Beck, stef.
Hej, još nešto... kad sam čula ono njakanje na kraju, opet sam malo pretrnula - ovih dana mi stalno u glavi Buridan i ono magare. Ne znam šta da radim, stalno u svemu gledam i čitam znake istog, k'o najobičnija veštičara. Ahh, ta neodlučnost...
Btw, možda je Šarlota Genzbur Bekova muza, iz neznanih mi razloga, ali, bolje da nikad ne peva s njom.
Neka se ona drži pozadine, i neka ga samo inspiriše, ako su možda u nekom takvom odnosu.
kick68 kick68 15:48 30.03.2014

A Pigmalioni?

Za neke bendove i autore (The Beatles na primer) Pigmalionke su verovatno bile vaznije od muza. Bitlsi su momci ponikli iz radnicke klase, bez mnogo stila, obrazovanja i opste kulture. Njihove buduce devojke su se svojski potrudile da to izmene. Jane Asher je jedna od njih:



Mada ni muze nisu nebitne. Inspirisala i Harisona i Kleptona:

myredneckself myredneckself 19:13 30.03.2014

Re: A Pigmalioni?

kick68
Za neke bendove i autore (The Beatles na primer) Pigmalionke su verovatno bile vaznije od muza. Bitlsi su momci ponikli iz radnicke klase, bez mnogo stila, obrazovanja i opste kulture. Njihove buduce devojke su se svojski potrudile da to izmene. Jane Asher je jedna od njih:



Mada ni muze nisu nebitne. Inspirisala i Harisona i Kleptona:


Lepo, kick.
Prilažem mog omiljenog, odnosno Shaw-vog Pigmaliona, profesora Higinsa i njegovu Elajzu, u zalaganju za poshing the cockney up.


(ne mož' čovek da se odluči za scenu, najbolje je početi od početka)



myredneckself myredneckself 19:47 30.03.2014

Re: A Pigmalioni?

kick68
Jane Asher je jedna od njih:

Da, tu je bio čist nepotizam na delu.
Brat Jane Asher, Peter osnovao je s Gordonom Waller-om duet, poznat sredinom '60, kao Peter and Gordon a zet mu Paul McCartney (i Lenon) im je pisao pesme pod pseudonimom Bernard Webb, ne bi li video vrede li, i bez slave od Bitlsa.




AlexDunja AlexDunja 21:23 30.03.2014

priča o suzzane

je divna, a ti si je ispričala divnije:)

ja nemam omiljenu koenovu pesmu, sada,
ali nekad sam je imala:)
ova


sad ih mnogo volim jednako:)
myredneckself myredneckself 23:33 30.03.2014

Re: priča o suzzane

Alex
a nemam omiljenu koenovu pesmu, sada,
ali nekad sam je imala:)

Hvala, AD. Nemam ni ja, oduvek mi bilo teško da odaberem.

(a zgodan, a kad se nasmeje, ja patos, još od mladosti...ovo samo tebi šapćem u poverenju, jer imamo sličan ukus )




Jelena Pavlović Jelena Pavlović 00:19 31.03.2014

Moja omiljena

Jelena Pavlović Jelena Pavlović 00:20 31.03.2014

I ova

Biljana 77 Biljana 77 14:10 31.03.2014

nema više muza

Modiljanijeva muza:



Njihova međusobna opsednutost onim drugim (a i samima sobom) dovela ih je do vrlo tragičnog zavšetka, posebno nju.

I dobar prilog mogućoj diskusiji treba li umetnik da pozna svoju muzu...
myredneckself myredneckself 16:56 31.03.2014

Re: nema više muza

Biljana
Modiljanijeva muza:

Gledala film, i bila opsednuta atmosferom i količinom samodestrukcije dva dana, plakala, jedva sam se povratila u normalu.
Apsint je bio mnogima muza, na žalost. Vidi šta je govorio O.Vajld o tome:
„Prvi stadijum opijanja apsintom nije ništa posebno, u drugom vam se počinju priviđati čudovišne i okrutne stvari, ali ako izdržite, na kraju ćete doći do završnog stadijuma i tada ćete videti stvari koje želite videti - prekrasne, neopisive stvari".
treba li umetnik da pozna svoju muzu...


Sve zavisi od toga koliko je sposoban da prepozna taj magnetizam koji ga drma.
Da sam ja umetnik, gajila bih sve što čini da ja pravim lepa, velika dela - bez obzira da li mi to radi muž, ljubavnik, neko zbog koga menjam mišljenje na neki način, ko mi postane stvarno događaj u životu, neko ko me stvarno diže.
myredneckself myredneckself 17:02 31.03.2014

Re: nema više muza

Biljana
I dobar prilog mogućoj diskusiji treba li umetnik da pozna svoju muzu..

Edit:
Ti si Biljo pravi meštar, moj thought provoking meštar.

Biljana 77 Biljana 77 14:26 31.03.2014

paralela

Inače podsetila me (kasnija) Suzanina životna priča na životnu priču Merime Isaković koja je zaista bila muza, ne jednog čoveka, već svog vremena, spletom nesrećnih životnih okolonosti veoma kratko. Ali se na sličan način i podgla.

myredneckself myredneckself 16:08 31.03.2014

Re: paralela

Biljana 77
Inače podsetila me (kasnija) Suzanina životna priča na životnu priču Merime Isaković koja je zaista bila muza, ne jednog čoveka, već svog vremena, spletom nesrećnih životnih okolonosti veoma kratko. Ali se na sličan način i podgla.


Ta Merimina sudbina me duboko potresala, svojevremeno.
Ni veće lepote, ni takvog talenta!
Pratila sam tu njenu borbu, od Kine do Australije, ne znam gde sada živi?
cassiopeia cassiopeia 17:35 31.03.2014

Re: paralela

Pratila sam tu njenu borbu, od Kine do Australije, ne znam gde sada živi?


Na Novom Zelandu je. Psiholog je. Pre par godina sam naletela na neki stručan tekst, zaintrigiralo me ime...kad ono ona. Inače je živela u Bg u kraju u kom sam se godinama motala. Sretala je u prodavnici. Pogled koji leči.

Merima Isaković
cassiopeia cassiopeia 15:35 31.03.2014

Mirisno proleće

Što je lepo kod tebe Mrns

Miriše.
Volim miris citrusa. Uvek mirišem limunasto
myredneckself myredneckself 16:04 31.03.2014

Re: Mirisno proleće

Volim miris citrusa. Uvek mirišem limunasto

To!
Cepaj neki Lancôme (čini mi se?), makar leba ne jela.
cassiopeia cassiopeia 17:30 31.03.2014

Re: Mirisno proleće

Cepaj neki Lancôme (čini mi se?), makar leba ne jela.


Kako sam se smejala u autobusu kad sam pročitala tvoj odgovor.

Ovaj mi je must have

O Oui! by Lancome

Top notes are clementine, nectarine, mandarin orange, water hyacinth, vodka, petitgrain and bergamot
myredneckself myredneckself 21:49 31.03.2014

Re: Mirisno proleće

cassiopeia
Cepaj neki Lancôme (čini mi se?), makar leba ne jela.


Kako sam se smejala u autobusu kad sam pročitala tvoj odgovor.

Ovaj mi je must have

O Oui! by Lancome

Top notes are clementine, nectarine, mandarin orange, water hyacinth, vodka, petitgrain and bergamot

Haahh...to ti kažem!

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana