Budućnost

Cena egomanijakalnosti?

Filip Mladenović RSS / 07.04.2014. u 23:16

Krajem marta (ne znam da li je to bilo baš 27. marta 2014.) na početku Bulevara, preko puta zgrade Ustavnog suda Srbije i dijagonalno od Doma Narodne skupštine, neki psihopata je iscrtao simbol najvećeg zla XX veka. Ova javna uvreda u strogom centru Beograda šepurila se više od 7 dana, da bi se neko setio (3. ili 4. aprila 2014.) da je prekrije. Ali, ovo nije blog o našoj otupelosti na vređanje inteligencije i sve učestalija skrnavljenja spomena mnogobrojnih žrtava fašizma.

Radi se, naime, o osećaju mučnine i gađenja zbog sve jače spoznaje da je pojava zvana "Slobodan Milošević" zapravo simptom kolektivne psihopatologije, za koju još uvek nema leka. Nešto poput elementarne nepogode, razmera društvenog zemljotresa, sa epicentrom u najmračnijim i najsirovijim dubinama društvenog bića.

Kad kažem pojava "Slobodan Milošević" mislim pre svega na onu bulumentu njegovih obožavalaca, promotera i ulizica, iz redova ne običnog sveta, već najučenijih i najprosvećenijih slojeva srpske nacije. Na one koji su do juče bili veliki Srbi, a sada se prave - Englezi. Na te "intelektualne" bedeme oko koncentričnih krugova vlasti, u čijem su zločinačkom centru bili bračni par Milošević i debeovsko-ratnoprofitersko-politikantsko jezgro srpske verzije nacional-socijalizma.

U ovom blogu skrećem pažnju na dva detalja, iz kojih se mogu videti celokupna beda i jalovost opijenosti voždom, vođom, liderom, "Slobom slobodom".... I da su žilavost i masovnost potrebe za "jakim čovekom", sa tolikim dokazima iz bliže i dalje istorije, u stvari (meta)staze kolektivnog lavirinta.

Kada je bivši hrvatski predsednik Stjepan Mesić prošle godine promovisao u Moskvi svoju knjigu "Kako se raspala Jugoslavija", gostima u Ruskoj privrednoj komori ispričao je detalje o odnosima i "crvenom telefonu" putem koga su komunicirali bivši predsednici Slobodan Milošević i Franjo Tuđman.
"Kada ste čuli da je Slobodan Milošević govorio loše o Franji Tuđmanu i obratno? Još 1991. ustanovljena je direktna telefonska linija između njih dvojice. U Zagrebu su je instalirali stručnjaci iz Srbije. Kad sam 2000. postao predsednik, još je bila aktivna, hteo sam nazvati Miloševića, ali nisam imao šifru. Tako je to u ratu. Oni koji planiraju rat sarađuju, a oni koji o tome ne znaju ništa - ginu!" - rekao je tada Stipe Mesić.

Drugi detalj je još porazniji. Tokom aktuelne sudske rasprave po hrvatskoj tužbi protiv Srbije pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu javnost je saznala za stenogram razgovora predsednika Franje Tuđmana i Klintonovog izaslanika Ričarda Holbruka, u Zagrebu 18. avgusta 1995, samo deset dana nakon "Oluje". Holbruk je kao pomoćnik američkog državnog sekretara krenuo u diplomatsku ofanzivu koja će rezultirati potpisivanjem Dejtonskog mirovnog sporazuma. S Holbrukom su bili general Vesli Klark i Piter Gelbrejt, tadašnji američki ambasador u Hrvatskoj, a sa Tuđmanom ministar odbrane Gojko Šušak.
Holbruk u Zagreb dolazi iz Beograda, nakon razgovora sa Miloševićem. Slobodan Milošević mu je rekao da je spreman na pregovore i da priznaje da je istočna Slavonija deo Hrvatske, no to ne može javno reći. Holbruk dolazi nagovoriti Tuđmana da ne preduzima vojnu akciju u istočnoj Slavoniji i traži da se tu održi status quo dok se ne reše stvari u BiH. Razgovor se odvija neposredno pre nego što je HV zajedno s HVO-om i Armijom BiH krenuo u vojne operacije prema Banjoj Luci.
Kada predsednik Tuđman uzme reč, on počne govoriti o hrvatsko-srpskom dogovoru, pa krene od 1918. i kaže da je Jugoslavija bila u krizi otkako je osnovana. Zatim prelazi na pitanje Banovine iz 1939. i podele BiH:

TUĐMAN: Gentleman, vi ste vjerojatno upoznati s kartom NATO-a i Europske unije iz 1990. i 1993.
CLARK: Ne sjećam se takve mape NATO-a.
TUĐMAN: NATO-a ili Europske unije. To je podjela između Istoka, Rusije i Zapada.
CLARK: To sasvim sigurno nije službeni NATO-ov dokument.
TUĐMAN: Ne kao službeni dokument, nego strateško razmatranje, koncept.
CLARK: Gospodine predsjedniče, mogu vam reći da NATO nema nikakav strateški koncept te vrste. Vidio sam sve takve dokumente, ali ovoga tu nema.
ŠUŠAK: Ona se koristi kako bi se nas napadalo za navodne pregovore s Miloševićem. To nije naš (nejasno)...
TUĐMAN: To je mapa iz Bruxellesa.
HOLBROOKE: Molim vas, jesam li dobro shvatio o kojoj karti je riječ? (..) Rekli ste da karta (salveta) koju su objavile londonske novine ne prikazuje vaše viđenje Bosne i Hercegovine i da ono što ste nacrtali Ashdownu nije nešto što vi osobno podržavate.
TUĐMAN: Svakako. Ipak, ja podržavam Henryja Kissingera kad kaže 'ako nismo mogli spasiti Jugoslaviju, ne možemo sačuvati Bosnu i Hercegovinu'.
HOLBROOKE: Znate, Kissinger je imao puno ludih ideja.
TUĐMAN: Ali su logične.
HOLBROOKE: On nije glup, ali govori samo u svoje ime. Htio bih to sasvim razjasniti, da bude sasvim jasno da vi i Milošević nećete dijeliti Bosnu. To je iznimno važno. Morate biti u stanju reći predsjedniku Clintonu, vrlo jasno, da dijelite američko viđenje regije koje uključuje Bosnu kao posebnu naciju.
ŠUŠAK: Kao posebnu državu...
HOLBROOKE: .... uniju, federaciju, razumijemo se. Posebnu državu u UN-u, sa sadašnjim granicama.
TUĐMAN: Dragi gospodine Holbrooke, nisam samo tako spomenuo sporazum iz 1939. Još od sporazuma Churchilla i Staljina o fifti-fifti podjeli interesnih sfera u bivšoj Jugoslaviji.
GALBRAITH: Dopustite mi da nešto kažem, gospodine predsjedniče. Podržavamo teritorijalni integritet Hrvatske i također Bosne i Hercegovine. Nešto ranije pitali ste bi li takozvani sporazum, koji nikad nije postojao, bio prihvatljiv za SAD. Odgovor je vrlo jasan: nikad neće biti prihvatljivo za SAD. Mi jednostavnino nećemo sudjelovati u podjeli Bosne ni pod kakvim uvjetima. (...)

Ko zna šta će još isplivati u narednim mesecima i godinama, ukazujući na razmere društvene katastrofe opijenosti voždom, vođom, čvrstom rukom, jakim čovekom, liderom, ocem nacije...!?
I to u okolnostima kada se već formiraju prvi bedemčići oko novokomponovanog voždića, koji ponovo obećava brza rešenja, tj. reklamira olako obećane brzine...

Atačmenti



Komentari (20)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

krkar krkar 00:51 08.04.2014

Najgore tek sledi

Filipe, Filipe, a kad bi tek znao da se Sloba već neko vreme šeta po krovu...
Filip Mladenović Filip Mladenović 00:58 08.04.2014

Re: Najgore tek sledi

Znam, znam! Naštimava TV antene.
larisa_bg larisa_bg 07:57 08.04.2014

Re: Najgore tek sledi

krkar
Filipe, Filipe, a kad bi tek znao da se Sloba već neko vreme šeta po krovu...


a posle kažu da ti nemaš takta
ja ne mogu da zamislim kako si nežnije ovo mogao da mu saopštiš
predatortz predatortz 15:47 08.04.2014

Re: Najgore tek sledi

krkar
Filipe, Filipe, a kad bi tek znao da se Sloba već neko vreme šeta po krovu...


Nemoj tako naglo! Prvo mu reci da Tito nešto kašljuca ovih dana...
mlekac mlekac 16:42 08.04.2014

Re: Najgore tek sledi

predatortz
krkar
Filipe, Filipe, a kad bi tek znao da se Sloba već neko vreme šeta po krovu...


Nemoj tako naglo! Prvo mu reci da Tito nešto kašljuca ovih dana...

A i noga nešto boli...
krkar krkar 23:04 08.04.2014

Re: Najgore tek sledi

A i noga nešto boli...



Učlanila si se u SNS?

mlekac mlekac 06:53 08.04.2014

U prolazu

neki psihopata je iscrtao simbol najvećeg zla XX veka.


Uopste ne sporim da je nacizam bio najvece zlo XX veka, ali, pazi sta kaze BBC:

gedza.73 gedza.73 07:01 08.04.2014

.

Filip Mladenović
preko puta zgrade Ustavnog suda Srbije i dijagonalno od Doma Narodne skupštine, neki psihopata je iscrtao simbol najvećeg zla XX veka.


Lekcija iz Ukrajine!
Filip Mladenović

freehand freehand 07:35 08.04.2014

Ništa ne razumem

Tražio u tekstu egomanijakalnost iz naslova. Nenašao.
Može pomoć prijatelja?
larisa_bg larisa_bg 07:52 08.04.2014

Re: Ništa ne razumem

freehand
Tražio u tekstu egomanijakalnost iz naslova. Nenašao.
Može pomoć prijatelja?



traži ga tu bliže naslovu, tražiš na pogešnom mestu
gavrilo gavrilo 09:54 08.04.2014

Re: Ništa ne razumem

larisa_bg
freehand
Tražio u tekstu egomanijakalnost iz naslova. Nenašao.
Može pomoć prijatelja?



traži ga tu bliže naslovu, tražiš na pogešnom mestu



"Ova javna uvreda u strogom centru Beograda šepurila se više od 7 dana..."


A mi u Kotezu 2 dana nemamo vode, svi se usmrdeli.
Svaka pomoc je dobrodosla.

Apelujem na blogere, moze i moje gostovanje na blogu a sve u cilju da voda potece Kotezom.
gavrilo gavrilo 08:32 09.04.2014

Re: Ništa ne razumem

3 dan bez vode u Kotezu

valjda ce kisa
verauskokovic verauskokovic 08:35 08.04.2014

Specijalni efekti

Ova javna uvreda u strogom centru Beograda šepurila se više od 7 dana


Na Festu pre nekoliko godina gledala sam film o životu Hitlera (ne sećam se kako se zove). U jednom tenutku Hitler govori o progonime Jevreja i u Sava Centru grupa od 20-ak momaka kreća da aplaudira. Mislila sam da aplaudiraju nekim specijalnim efekte ili fotografijama, sve dok neko iz publike nije viknuo da prestanu.....
stopalo stopalo 10:50 08.04.2014

kazem ja - postmodernizam se širi blogom


Egomanija, SM, svastika, drugi SM, ali najbolje od svega

I da su žilavost i masovnost potrebe za "jakim čovekom", sa tolikim dokazima iz bliže i dalje istorije, u stvari (meta)staze kolektivnog lavirinta.


milan_m milan_m 14:31 09.04.2014

Đubrište istorije

Smatram da su Milošević i Tuđman profitirali preko ljudske nesreće i da su zbog toga nažalost ušli u istoriju.
tyson tyson 19:58 09.04.2014

Salata


Jebote, o čemu se u ovom blogu uopšte radi?!?



predatortz predatortz 20:05 09.04.2014

Re: Salata

tyson

Jebote, o čemu se u ovom blogu uopšte radi?!?





Omnibus u pokušaju. Ne baš uspeo...
Filip Mladenović Filip Mladenović 21:55 09.04.2014

Re: Salata

POENTA bloga:

Ko zna šta će još isplivati u narednim mesecima i godinama, ukazujući na razmere društvene katastrofe opijenosti voždom, vođom, čvrstom rukom, jakim čovekom, liderom, ocem nacije...!?

I to u okolnostima kada se već formiraju prvi bedemčići oko novokomponovanog voždića, koji ponovo obećava brza rešenja, tj. reklamira olako obećane brzine...
freehand freehand 22:15 09.04.2014

Re: Salata

POENTA bloga:




Ovo je nova forma: šta sam ja pisac hteo da kažem.
mariopan mariopan 01:11 13.04.2014

Re: Salata

I to u okolnostima kada se već formiraju prvi bedemčići oko novokomponovanog voždića, koji ponovo obećava brza rešenja, tj. reklamira olako obećane brzine...

To su radili svi pre njega i radilo je, što i on ne bi ućario štogod dok je narod zabezeknut razmerama katastrofe?

A svaki dan neka katastrofa ako pratiš medije?
Zrače nas sa neba i zasipaju kojekakvim hemikalijama, menjaju klimu ( nama uvek uvale sušu ili poplavu)...onda HAARP koji zna se šta radi...ili stiže kometa koja će sve da nas razbuca..ako neće ona onda vulkan samo što nije puk'o..

Nije lako biti vođa u tako teškim vremenima?

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana