Budućnost| Gradjanske inicijative| Ljudska prava| Obrazovanje| Politika

Intelektualna katastrofa Stejt departmenta u 10 tačaka (2)

Nebojša Milikić RSS / 15.04.2014. u 11:34

6.
Stejt department, u šestoj tački, opovrgava tvrdnje da je Rusija naložila "delimično smanjenje" broja snaga sa ukrajinske granice, ističući da nema dokaza koji bi potkrepili "značajnije pomeranje ruskih snaga od ukrajinske granice".

"Jedan bataljon nije dovoljan. Procenjuje se da je između 35.000 i 40.000 ruskih vojnika i dalje na granici, zajedno sa otprilike 25.000, koliko ih je trenutno na Krimu.

----------------------------

Potpuno tacno i opravdano... jos da nema planova da se NATO instalira u Ukrajini preko polu-munte polu-hunte i da i sam ne manevrise, doduse vise simbolicno na granicama Rusije i oko njih - bio bi jak argument, ovako je zauvek relativizovan...

----------------------------

7.
Sledeća ruska tvrdnja odnosi se na to da su Rusi u Ukrajini pod pretnjom. Stejt department navodi da ne postoje pouzdani izveštaji da se Rusi suočavaju sa pretnjama u Ukrajini.

"Anketa Međunarodnog Republikanskog instituta objavljena 5. aprila pokazala je da 74 odsto stanovništva koje govori ruski u istočnim i južnim regionima ''nije pod pritiskom ili pretnjom zbog svog jezika''. U međuvremenu, na Krimu je OEBS istakao zabrinutost za bezbednost manjinskih populacija, posebno Ukrajinaca, krimskih Tatara i drugih. Na žalost, najugroženiji Rusi su oni koji žive u Rusiji i protive se autoritativnom Putinovom režimu. Ti Rusi su stalno maltretirani i suočavaju se sa godinama zatvora što govore protiv Putinove redovne zloupotrebe vlasti", kaže se u saopštenju Stejt departmenta.

------------------------------------

znajuci za jednu od prvih odluka evromajdanske polu-hunte polu-munte - da se ukine ruski kao drugi sluzbeni jezik, i na njihovu svepristunu antirusku retoriku i politiku, ovo saopstenje je neka vrsta pokusaja ispiranja mozga - bez vode, na suvo... kakvi medjunardoni Republikanski instituti, kakvi bakraci, naravno da se ovakvim istrazivanjima moze doci do svakakvih rezultata, nije jasno ni koji je ludak ili pokvarenjak uopste smislio ovakvo provokativno istrazivanje u ovako teskom trenutku... ja shvatam da po mnogim kriterijumima disciplinovanja stanovnistva kroz manjinske politike, na jugoistoku Ukrajine nisu ugrozeni ni "Rusi" niti "ruskogovorece stanovnistvo" ali ne bih da se tamosnjem stanovnistvu mesam u izbor kriterijuma i tumacenja osecanja u vezi gorepomenutih odluka, retorika i politika... dakle, jos jedan providan i manipulantski trik, mada verujem da, za razliku od drugih trikova u ovom ima i neke logike koju stejt-dep-adopted mozak ne moze razumeti niti doziveti kao manipulaciju... dakle, ispiranje mozga na suvo uz fantazmatsko uverenje da se to radi u potoku ciste vode...

 ------------------------------------

8.
Kao osma ruska tvrdnja navedena je da "novu ukrajinsku vladu predvode radikalni nacionalisti i fašisti".

"Ukrajinski parlament (Rada) nije se promenio u februaru. To je ona ista skupština koju su izabrali svi Ukrajinci, koja se sastoji od svih partija koje su postojale pre februarskih događaja, uključujući i Partiju regiona bivšeg predsednika Janukoviča. Nova vlada, odobrena velikom većinom u parlamentu - uključuje mnoge članove Janukovičeve bivše partije - posvećena je zaštiti prava svih Ukrajinaca, uključujući i one na Krimu", odgovara Stejt department.

-----------------------------

sasvim tacno, i to dokazuje sta - upravo stepen samostalnosti i politicnosti poslanika parlamentarnih skupstina u (pre svega) celoj Istocnoj Evropi... oni (ukljucujuci tu i rukovodstvo Komunisticke partije Ukrajine) ce se prikloniti bilo kome i bilo cemu sto im garantuje kontinuitet statusa i privilegija... osim toga, sve bi ovo imalo smisla ako ne bi znali da je Rada nastavila rad uz nadzornike-batinase iz Desnog sektora za vratom svakog poslanika... dakle, tacka osam obraca se nekom ko ne cita novine i ne gleda televiziju van rezimskih medija kontrolisanih od privatnog kapitala a koji o svemu ovome izvestavaju pod pritiskom standardizovane i normalizovane ideoloske cenzure... nazalost, to je danas vecina stanovnistva u svim kapitalistickim zemljama...  ukljucujuci izgleda i pisce ovih saopstenja... 

---------------------------- 

9.
Stejt department je, povodom tvrdnji Rusije da su etničke manjine suočene sa progonima u Ukrajini od "fašističke" vlade u Kijevu, naveo da su vođe ukrajinskih Jevreja, kao i Nemaca, Čeha, i mađarske zajednice, sve javno izložile šta misle o sigurnosti pod novim vlastima u Kijevu.

"Šta više, mnoge manjinske grupe izrazile su strah od progona na Krimu koji su okupirali Rusi, što su potkrepili i posmatrači OEBS", ističe Stejt department.

-----------------------------------

Hahahaha, ovo je vec komicno, cestitajmo! Dakle, kako se boriti protiv ovde pokazana dva nivoa nepismenosti? Jedan nivo je situacioni, u kom, moguci ciljevi fasistickih ili fasistoidnih, kratkorocnih ili dugorocnih, manifestnih ili latentnih mera, bivaju nacelno negirani od strane onih na koje se teorijski ili prakticno mogu odnositi - bilo zbog izricanja u atmosferi opisanih pretnji i pritisaka, bilo zbog solidarnosti izmedju vecinskih i manjinskih elita u odnosu na neki zajednicki strateski cilj, npr. relativno "lep", kao sto je priblizavanje EU, ili relativno "ruzan" kao sto bi bilo preotimanje resursa istocne Ukrajine od tamosnjeg stanovnistva... drugi je istorijski i odnosi se na pravo svakog naroda, pa i dela naroda u vidu pripadnika neke nacionalne manjine, da autonomno tumace svoje istorijsko iskustvo u svetlu moguceg razvoja dogadjaja, posebno kada taj razvoj i sve njegove moguce politicke i ekonomske konsekvence bivaju silom izmesteni iz institucionalnog okvira koji su do tada podrzavali i u kom su participirali... tako da osim onih na koje se latentna ili manifestna agresivnost hunte-munte moze situaciono ili istorijski odnostiti, pravo na tumacenja i "racionalnoscu" nafajtana objasnjenja su: ili brutalno nametanje hegemonije u rezonovanju ili, u datoj atmosferi i perspektivi - bezvredni luk i voda... za ovakvu vrstu temeljite, situaciono-istorijske nepismenosti ne postoji odgovarajuca skola, pomaze samo talenat i istorijsko-situacioni pristanak na antiprosvetiteljsku, hladnoratovsku i rasisticku rutinu svetskih hegemona...

Sto se Krima tice, verujem da je ovo sto se navodi tacno, tamosnji referendum odrzan je na neprihvaljtiv nacin ali problem je u tome sto bi Ukrajina mogla vrlo jednostavno da podrije taj postupak - zatrazivsi novi referendum pod odgovarajucim uslovima...

 

 ----------------------------------- 

10.
Poslednja ruska tvrdnja odnosi se na to da Rusija ne koristi energiju i trgovinu kao oružje protiv Ukrajine.

"Nakon ruske nezakonite aneksije i okupacije Krima, Rusija je u protekle dve sedmice za 80 odsto podigla cenu svog prirodnog gasa koju Ukrajina mora da plati. Pored toga, Rusija traži povraćaj više od 11 milijardi dolara zbog ukidanja dogovora iz Harkova 2010. godine. Ruski potezi prete da nanesu ekonomsku štetu ukrajinskim građanima i biznisu. Pored toga, Rusija nastavlja da ograničava ukrajinski izvoz u Rusiju, koji predstavlja značajan deo ukrajinske izvozne privrede", odgovorio je Stejt department.

-----------------------------

Ovo je potpuno tacno i na mestu... avaj, jos samo da i ova tacka ne dolazi iz pravca iz koga su dosli prethodnih 9 tacaka i prethodnih 9 miliona sitnijih ili krupnijih oruzanih ucenjivanja ekonomijom i trgovinom...

dakle, da zakljucimo: ceo svet zna da Stejt department nema kredibiliteta da uopste pokrece ovakve moralizatorske rasprave i teme a to sto i pored toga to cini moze svedociti ili o potpunom slomu njihove analiticke i propagandne taktike... ili ... ili ... o namernom pokazivanju brojnih "rupa" u spostvenoj poziciji e da bi se njihovi ruski pandani upecali u jedinu akciju koja ovu demagogiju moze zataskati i uciniti "manjim zlom"  - ulazak ruske vojske u Ukrajinu...

 



Komentari (18)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

hajkula1 hajkula1 12:25 15.04.2014

aj

dakle, da zakljucimo: ceo svet zna da Stejt department nema kredibiliteta da uopste pokrece ovakve moralizatorske rasprave i teme a to sto i pored toga to cini moze svedociti ili o potpunom slomu njihove analiticke i propagandne taktike...




hajkula1 hajkula1 12:26 15.04.2014

a vidi ovo

Vidi ovo

[url=http://www.index.hr/vijesti/clanak/putin-zatrazio-od-sada-da-iskoriste-svoj-utjecaj-i-sprijece-krvoprolice-u-ukrajini/739930.aspx][/url]


Evo manji deo teksta:

VRŠITELJ dužnosti ukrajinskog predsjednika, Oleksandr Turčinov izjavio je da je u Donjecku jutros pokrenuta antiteroristička akcija.

"Akcija će biti realizirana u fazama i na uravnotežen i odgovoran način. Još jednom bih htio naglasiti da je cilj ovih mjera da se zaštite građani Ukrajine", rekao je Turčinom prilikom obraćanja Vrhovnoj Radi.

Uz to je optužio Rusiju da gaji "brutalne planove" za destabilizaciju jugoistoka Ukrajine.

"Oni žele zapaliti vatru ne samo u Donjecku, nego i na čitavom jugu i istoku Ukrajine, od Harkova do Odese", naveo je Turčinov.

Tijekom noći iz različitih dijelova istočne Ukrajine stizale su poruke o kretanju vojne tehnike, prenosi Voice of Russia.

Pretučeni ukrajinski političari

U međuvremenu, pripadnici nacionalističke grupe Desni sektor upali su u sjedište Komunističke partije u sjeveroistočnom gradu Sumi i pretukli tajnika regionalnog komiteta Valerija Sirjačenka. Ranije su provalili u sjedište Komunističke partije u zapadnom gradu Rovno, prenosi RT.

Osim Sirjačenka, brutalno je pretučen i ukrajinski zastupnik i predsjednički kandidat Oleg Carev. Careva su napali kasno sinoć u Kijevu odmah po izlasku iz televizijskog studija kanala ITCV.

Ukrajinski mediji prenose da su i drugog kandidata na izborima koji je također sudjelovao u emisiji ITCV, Mihaila Dobkina, ispred televizije napadači posuli zelenom bojom i brašnom.

Na Carevoj web stranici navodi se da ga je napala naoružana agresivna rulja koja je blokirala zgradu televizije. Kasnije je objavljen i video u kojem je Carev pokazao svoje ozljede te izjavio da bez obzira na fizičke prijetnje neće povući svoju kandidaturu.

Ukrajina ne da vodu Krimu

Ukrajina je smanjila isporuke vode Krimu čak 12 puta u odnosu na dosadašnju uobičajenu vodoopskrbu, prenosi RT.

Krim sada navodno od Ukrajine dobiva tek 5,5 kubnih metara vode u sekundi, dok norma iznosi oko 70 kubnih metara u sekundi. O svemu je predsjednik Krima Sergej Aksjonov izvijestio predsjednika Rusije Vladimira Putina.

Zbog problema s vodom, vlada u Simferopolju razmatra nekoliko alternativnih rješenja. Navodno se spominje se izgradnja vodovoda preko Kerčenskog prolaza za isporuku vode iz Krasnodarskog kraja, kao i moguće bušenje dubokih bunara na području Krima.

EU i SAD Rusiji prijete širenjem sankcija

Europska Unija i SAD najavile su nove sankcije protiv Rusije nastavi li se pogoršavati stanje na istoku Ukrajine gdje proruski prosvjednici zauzimaju vladine zgrade.

O krizi su na zahtjev Kremlja telefonski razgovarali predsjednici Putin i Obama. Ruski predsjednik rekao je kako je dojam o ruskom miješanju u Ukrajini temeljen na upitnim informacijama i da je kriza rezultat nesposobnosti vlasti u Kijevu da uzme u obzir potrebe ruskog stanovništva. Pozvao je Obamu da svojim utjecajem spriječi upotrebu sile i krvoproliće. Obama je rekao kako će se cijena miješanja u situaciju samo povećati za Rusiju.

Europski ministri u Luxembourgu odlučili su se za proširenje popisa osoba za koje se uvode ograničenja. "Odobrili smo dvije ključne mjere iz paketa za ekonomsku i financijsku pomoć Ukrajini. Prvo odluka o milijardu eura za makro financijsku pomoć kako bi pomogli ekonomsku stabilizaciju i strukturne reforme, a drugo je jednostrana odluka o trgovinskim pogodnostima", rekla je Visoka povjerenica EU za vanjsku politiku Catherine Ashton.

Za to vrijeme u 10 gradova ukrajinskog industrijskog istoka proruski prosvjednici u rukama drže vladine zgrade, ne namjeravaju popustiti ultimatumu te upomoć zovu Putina. Iz Kremlja su poručili kako ih ruski predsjednik sluša.

Putin u telefonskom razgovoru s Obamom: Kremlj se ne upliće u Ukrajinu

Ruski predsjednik Vladimir Putin opovrgnuo je u telefonskom razgovoru s američkim predsjednikom Barackom Obamom da se Kremlj upliće u Ukrajinu te je zatražio od SAD-a da iskoriste svoj utjecaj i spriječe krvoproliće u toj zemlji, priopćeno je iz Kremlja.

"Ruska je strana naglasila da su prosvjedi u Donjecku, Kubansku, Harkivu, Slaviansku i drugim gradovima na jugoistoku Ukrajine rezultat nedostatka volje i sposobnosti vodstva u Kijevu da uzme u obzir interese Rusa i drugoga stanovništva koje se služi ruskim jezikom", priopćio je Kremlj.

"Predsjednik Putin pozvao je Baracka Obamu da učini sve kako bi iskoristio priliku koja se pruža SAD-u da spriječi uporabu sile i krvoproliće", dodaje se.

Putin je rekao Obami kako se izvješća da se Rusija upliće u Ukrajinu temelje na pogrešnim informacijama. Rekao je da bi se vlasti u Kijevu trebale usredotočiti na to da uključe sve pokrajine i političke snage u Ukrajini u sastavljanje novoga ustava.

Obje su se strane složile da će nastaviti tražiti diplomatska sredstva kojima mogu utjecati na situaciju uoči međunarodnih pregovora o Ukrajini, zakazanih za 17. travnja u Ženevi, stoji u priopćenju.









Nebojša Milikić Nebojša Milikić 12:47 15.04.2014

Re: aj

hajkula1



duplo

briši



kakvi da brisem jedinog citaoca, sta je tebi hajkulo...
urbana_gerila urbana_gerila 14:19 15.04.2014

Re: aj

Nebojša Milikić
hajkula1



duplo

briši



kakvi da brisem jedinog citaoca, sta je tebi hajkulo...


ne se sekiraj, imaš, bar, još jednog, nego - nijesam ima primjedbi.
Nebojša Milikić Nebojša Milikić 14:54 15.04.2014

Re: a vidi ovo

laku noc...
Nebojša Milikić Nebojša Milikić 14:55 15.04.2014

Re: aj

urbana_gerila
Nebojša Milikić
hajkula1



duplo

briši



kakvi da brisem jedinog citaoca, sta je tebi hajkulo...


ne se sekiraj, imaš, bar, još jednog, nego - nijesam ima primjedbi.


pa... ako sam u svemu u pravu, onda je zaista strasno...
urbana_gerila urbana_gerila 16:07 15.04.2014

Re: aj

Nebojša Milikić

pa... ako sam u svemu u pravu, onda je zaista strasno...


ma, navikne se čovek...
Kraja Kraja 16:34 15.04.2014

...a vidi ovo...

kakvi medjunarodni Republikanski instituti


...nekako mi je bila draza ona

sirijska opservatorija za ljudska prava


...tako je gordo zvucalo da nisam mogao ni da pomislim da lazu kad zinu...
Bojan Budimac Bojan Budimac 18:57 15.04.2014

Re: ...a vidi ovo...

Kraja
sirijska opservatorija za ljudska prava
...tako je gordo zvucalo da nisam mogao ni da pomislim da lazu kad zinu...

Hmmm plural je apotreban, to je solo akcija jednog Ramija Abdule Rahmana. A pomenuti IRI (International Republican Institut) je igrao (hmmm značajnu) ulogu i u SRJ.
blogov_kolac blogov_kolac 19:30 15.04.2014

a kada se izbace lični komentari i ocene


1.
"Prva tačka se odnosi na tvrdnje Rusije da ruski agenti nisu aktivni u Ukrajini. Stejt department navodi da je, međutim, činjenica da je ukrajinska vlada poslednjih nedelja uhapsila na desetine osumnjičenih ruskih obaveštajnih agenata, od kojih su mnogi bili naoružani u vreme hapšenja."

2.
Na tvrdnje Rusije da su proruski demonstranti isključivo ukrajinski državljani koji deluju svojevoljno, kao što je pokret Majdan u Kijevu, Stejt department odgovara da ruski internet sajtovi otvoreno regrutuju dobrovoljce da putuju iz Rusije u Ukrajinu i podstiču nasilje. Dodaje i da postoje dokazi da su mnogi od tih "demonstranata" plaćeni da učestvuju u nasilju i neredima.

3.
Treća tačka odnosi se na ruske tvrdnje da "separatistički lideri na istoku Ukrajine uživaju široku narodnu podršku". Tim povodom Stejt department ističe da nedavne demonstracije na istoku Ukrajine nemaju široku podršku regiona i da su skromne po obimu, posebno ako se uporede sa protestima na Majdanu.
"Velika većina stanovnika Donjecka, njih 65,7 odsto, želi da živi u ujedinjenoj Ukrajini i odbija ujedinjenje sa Rusijom, pokazali su rezultati ispitivanja javnog mnjenja s kraja marta koje je obavio Institut za društvena istraživanja u Donjecku", navodi Stejt department.

4.
Stejt department, povodom tvrdnji Rusije da postoji rizik da situacija na istoku Ukrajine preraste u građanski rat, ocenjuje da ono što se dešava na istoku Ukrajine ne bi bilo bez "ruskih dezinformacija i provokacija koje podstiču nemire".
"To se ne bi dešavalo da se veliki broj ruskih vojnih snaga ne gomila na granici, destabilizuje situaciju putem otvorenog pretećeg prisustva", naveo je Stejt department, dadajući da su OEBS posmatrači izvestili da su incidenti u Donjecku, Lugansku i Slavjansku "veoma ograničeni".

5.
Peta tačka odnosi se na tvrdnje Rusije da Ukrajinci u Donjecku "ne priznaju nelegalne vlasti u Kijevu" i da su uspostavili "nezavisnu Narodnu Republiku Donjeck". Stejt department ukazuje da je veliki broj predstavnika civilnog društva i nevladinih organizacija u Donjecku kategorično odbacilo deklaraciju "Narodne Republike Donjeck" koju je doneo "manji broj separatista koji okupiraju regionalne administrativne zgrade".

6.
Stejt department, u šestoj tački, opovrgava tvrdnje da je Rusija naložila "delimično smanjenje" broja snaga sa ukrajinske granice, ističući da nema dokaza koji bi potkrepili "značajnije pomeranje ruskih snaga od ukrajinske granice".
"Jedan bataljon nije dovoljan. Procenjuje se da je između 35.000 i 40.000 ruskih vojnika i dalje na granici, zajedno sa otprilike 25.000, koliko ih je trenutno na Krimu.

7.
Sledeća ruska tvrdnja odnosi se na to da su Rusi u Ukrajini pod pretnjom. Stejt department navodi da ne postoje pouzdani izveštaji da se Rusi suočavaju sa pretnjama u Ukrajini.
"Anketa Međunarodnog Republikanskog instituta objavljena 5. aprila pokazala je da 74 odsto stanovništva koje govori ruski u istočnim i južnim regionima ''nije pod pritiskom ili pretnjom zbog svog jezika''. U međuvremenu, na Krimu je OEBS istakao zabrinutost za bezbednost manjinskih populacija, posebno Ukrajinaca, krimskih Tatara i drugih. Na žalost, najugroženiji Rusi su oni koji žive u Rusiji i protive se autoritativnom Putinovom režimu. Ti Rusi su stalno maltretirani i suočavaju se sa godinama zatvora što govore protiv Putinove redovne zloupotrebe vlasti", kaže se u saopštenju Stejt departmenta.

8.
Kao osma ruska tvrdnja navedena je da "novu ukrajinsku vladu predvode radikalni nacionalisti i fašisti".
"Ukrajinski parlament (Rada) nije se promenio u februaru. To je ona ista skupština koju su izabrali svi Ukrajinci, koja se sastoji od svih partija koje su postojale pre februarskih događaja, uključujući i Partiju regiona bivšeg predsednika Janukoviča. Nova vlada, odobrena velikom većinom u parlamentu - uključuje mnoge članove Janukovičeve bivše partije - posvećena je zaštiti prava svih Ukrajinaca, uključujući i one na Krimu", odgovara Stejt department.

9.
Stejt department je, povodom tvrdnji Rusije da su etničke manjine suočene sa progonima u Ukrajini od "fašističke" vlade u Kijevu, naveo da su vođe ukrajinskih Jevreja, kao i Nemaca, Čeha, i mađarske zajednice, sve javno izložile šta misle o sigurnosti pod novim vlastima u Kijevu.
"Šta više, mnoge manjinske grupe izrazile su strah od progona na Krimu koji su okupirali Rusi, što su potkrepili i posmatrači OEBS", ističe Stejt department.

10.
Poslednja ruska tvrdnja odnosi se na to da Rusija ne koristi energiju i trgovinu kao oružje protiv Ukrajine.
"Nakon ruske nezakonite aneksije i okupacije Krima, Rusija je u protekle dve sedmice za 80 odsto podigla cenu svog prirodnog gasa koju Ukrajina mora da plati. Pored toga, Rusija traži povraćaj više od 11 milijardi dolara zbog ukidanja dogovora iz Harkova 2010. godine. Ruski potezi prete da nanesu ekonomsku štetu ukrajinskim građanima i biznisu. Pored toga, Rusija nastavlja da ograničava ukrajinski izvoz u Rusiju, koji predstavlja značajan deo ukrajinske izvozne privrede", odgovorio je Stejt department.


Nema ovde ništa preterano sporno, manje-više svaka im je ka' u Nyegosha. Da li oni imaju ili nemaju moralno pravo da ovo spočitvaju Rusima je jedno pitanje, ali ostaje činjenica da je ova njihova interpretacija konkretnih događaja na terenu u Ukrajini mnogo više u sadejstvu sa istinom od ruske varijante koju niko ozbiljan na svetu ni ne uzima za ozbiljno, kao što su uostalom početkom 90'ih ignorisane naše interpretacije o vojnoj neutralnosti JNA i spontanom samoorganizovanju golorukog naroda ili samoniklim junacima poput Arkana i Kapetan Dragana...

Na istorijsko-geografskoj lutriji ruska nacija je izvukla superpremiju u vidu činjenice da su oni kao 3% evroazijske populacije zaposeli preko 30% površine i prirodnih bogatstava cele Evroazije. I ko se sada prvi dosetio da pokuša vođenje politike da vrati na istorijski prevaziđen način i vrši teritorijalnu ekspanziju na račun svojih suseda - baš njihov genijalni vođa!?

Kada bismo klonirane kopije mozgova ruskog predsednika, ministara, deputata Dume, raznih generala, ubacili u odgovarajuće glave vodećih USA političara, kongresmena, senatora, generala... ta i takva nova (R)USA bi se preko noći odrekla svoje samonametnute uloge svetskog policajca u međunarodnim odnosima, i razne Sirije i Severne Koreje širom sveta bi konačno mogle da odahnu, dok bi se razni Miloševići, Gadafiji, Huseini... prevrtali u grobu od muke što se tako nešto nije dogodilo još za njihova života. Ali bi zato jedna Kanada bila "oslobođena" (čitaj: anektirana) najkasnije u roku od godinu dana!!! Manje je bitno da li bi takvu akciju ta nova (R)USA pravdala konačnim oslobađanjem kontinenta od kolonijalne britanske uprave, odbranom engleskog jezika i kulture od samih Engleza, ali i fašizoidnih Kvebečana, ili prirodnim spajanjem Aljaske sa maticom koje je Kanada sprečavala samim svojim podmuklim postojanjem. Američka vojska bi se bukvalno samo ušetala kroz Kanadu, a mnogo lakše i brže bi ceo jedan tako ogroman prostor integrisali pod američki sistem, nego npr da jednog jedinog zatucanog avganistanskog seljaka ubede naprimer da njegova žena ili ćerka ne može da se tretira kao predmet u njegovom vlasništvu. A prirodna bogatstva Kanade su inače, bar desetostruko veća od zajedničkih prirodnih bogatstava Koreje, Vijetnama i Avganistana, gde su Ameri toliko izginuli (dodajte tu i celu Srbiju sa Kosovom, pošto nam je ta njihova intervencija najviše u sećanju... i Siriju, pošto je ona očito sledeća na listi), pošto mnogi u Srbiji (očito i u Rusiji) sve američke intervencije tumače kao obične pljačkaške pohode, iako se već i sa ove istorijske distance Avganistan-Irak simultana epizoda svrgavanja hiper-mračnog talibanskog režima i regionalnog kancera Huseina, može proglasiti možda najskupljom američkom avanturom svih vremena.
zarebor50plus zarebor50plus 09:01 16.04.2014

Re: a kada se izbace lični komentari i ocene

Na žalost ili ne na žalost, nije im svaka k'a u Njegoša (Njegoš se na ovo u grobu prevrće), naravno da se i u tom izveštaju, pored onoga na šta je u tekstu ukazano, barata poluistinama, pa i lažima (recimo podatak o 67,50% stanovnika Donjecka koja (navodno) želi da živi u jedinstvenoj Ukrajini - pitanje je da li je, kako i naročito kada sprovedeno istraživanje koje je dalo navedeni procenat....Kad se već u komentaru vuku paralele sa situacijom "kod nas" početkom 90-ih - nije netačno da su Srbi u Hrvatskoj, kasnije Republici Srpskoj Krajini, inicijalno želeli isto to, da žive u jedinstvenoj Hrvatskoj, kao sastavnom delu SFRJ. Naravno, kasnije su se stavovi promenili, realnost ih je promenila, jer su shvatili da uzalud što to žele Srbi, kad neće Hrvati.....Slično se može reći za svaki od navoda koji naizgled odaje utisak da nije pogrešan, odnosno da je tačan u faktičkom smislu (još jedan primer: Rada postoji u istom i istovetnom personalnom sastavu, tačno, ali Vlada Ukrajine, to je već druga priča, priča koja mnogo više opovrgava tačku 8.

Posebno, kao neko - ovo da sam sebe odmah diskvalifikujem - ko je proživeo vreme nepostojanja progona srpskog stanovništva u konkretno Zagrebu, nekako ne mogu da svarim tvrdnju da "ne postoje pouzdani izveštaji" o tome da se stanovništvo ruske nacionalne pripadnosti suočava sa pretnjama u Ukrajini (U-Krajina?). Naime, kad "pouzdani izveštaji" postanu dostupni, za te ljude, jer opet, pre svega je reč o ljudima, biće kasno. Na posletku, znam da niko nije verovao ni tvrdnjama srpskog stanovništva u Hrvatskoj, odnosno poverovali su - samo prekasno. Uostalom State Department i pouzdani izveštaji su contradictio in adiecto.

Nije - naravno - stvar ni potpuno suprotna, biće da je istina negde na sredini, s tim da - opet naravno - određena subjektivna osećanja stanovništva (da li se osećaju ugroženo ili ne i slično) postoje - i jednih i drugih, da ne bude zabune, odnosno i Rusa i Ukrajinaca u istočnom delu Ukrajine, ili barem sadašnjem istočnom delu Ukrajine. Ne prejudiciram - naprosto vidim da kijevska Vlada (izabrana u okolnostima koje ne jemče ni minimum klasičnih demokratskih prava onih kojima se vlada, kao ni kontrolu rada Vlade) vuče sve same pogrešne poteze, poteze koji raduju State Department, ali plaše ili izaziovaju nesigurnost kod stanovništva istočnog dela Ukrajine....Nisu ništa naučili na našem lošem primeru, očigledno.
tasadebeli tasadebeli 20:11 15.04.2014

ННН - ништа од ненасиља?

ili ... o namernom pokazivanju brojnih "rupa" u spostvenoj poziciji e da bi se njihovi ruski pandani upecali u jedinu akciju koja ovu demagogiju moze zataskati i uciniti "manjim zlom" - ulazak ruske vojske u Ukrajinu...



Значи, ништа од ненасилне промене?


А ми се толико надали и уздали...


ceo svet zna da Stejt department nema kredibiliteta da uopste pokrece ovakve moralizatorske rasprave i teme a to sto i pored toga to cini moze svedociti ili o potpunom slomu njihove analiticke i propagandne taktike...



У домаћу памет...


У испробане методе...


У продају ноу хауа...








И нама после овде нешто причају о Гаврилу Принципу... Е, свашта... Мученик Гаврило...
oskar-z-wild oskar-z-wild 22:50 15.04.2014

Business as usual.

1. Ukrajina je htela da unapredi svoje veze sa Evropskom unijom.

2. Na to je Rusija kao posandrcala, pa se predsednik Ukrajine predomislio i pokazao Evropskoj uniji k""".

3. Ukrajinci na to svrgnu svog predsedika uz pomoc Amerike.

4. Rusi na to drpe Krim. (Zamisli Republiku Srpsku) I jos traze federalizaciju Ukrajine.

5. Ukrajinci posandrcaju i dovode ciju i Amere Rusima pod besiku. EU i SAD kao kaznjavaju oligarhe i krimske zvanicnike.

6. Rusi kao brane Krim stvaranjem privremene kvazi drzave Narodnaja Republikaja Doneckaja (Zamisli Republiku Srpsku Krajinu), nesto kao dimna zavesa.

7. Ukrajinci su prisiljeni da se bore za celovitost Ukrajine bez Krima.

8. Amerika ustolicena u Istocnoj Evropi. Cena: Krim, plus nekih 200 milijardi deviznih grivni za Ukrajince.
hajkula1 hajkula1 23:56 15.04.2014

Re: Business as usual.

1. Ukrajina je htela da unapredi svoje veze sa Evropskom unijom.


Nije valjda tako bilo?
A zaboravio si da je Ukrajina tražila finansijsku pomoć od EU.
Evropsku Uniju je zabolelo nešto nisko. Obećali su Ukrajini samo delić traženog.
Dobili su od Rusije i pljunuli na to.
Izašli su da mole EU i pljuju po Rusiji. A EU zabole. Nastavili su da prete svojim sunarodnicima Rusima, da ih vređaju...


Mene mrzi da ponavljam, a ti kad već pišeš, piši sve po redu.

hajkula1 hajkula1 00:13 16.04.2014

Re: Business as usual.

5. Ukrajinci posandrcaju i dovode ciju i Amere Rusima pod besiku. EU i SAD kao kaznjavaju oligarhe i krimske zvanicnike.


http://www.vestinet.rs/u-fokusu/misterija-ko-je-uklonio-20-americkih-tajnih-agenata-iz-ukrajine


MISTERIJA: Ko je uklonio 20 američkih tajnih agenata iz Ukrajine

Blizu Donjecka nestalo je oko 20 zaposlenih američke kompanije Grejston Limited, koja neformalno radi za CIA i pruža privatne usluge za vojne operacije.

Da pronađe tragove nestalih Amerikanaca nije mogao čak ni direktor CIA. Prema analitičarima, Džon Brenan stigao je u Kijev kako bi pokušao da razjasni sudbinu nestalih plaćenika. Ukrajinske vlasti nisu mogle da mu pomognu bilo čime.

Direktor CIA posetio je Kijev u subotu, 12. aprila. U ponedeljak, zvaničnik američkog Stejt departmenta potvrdio je posetu Džona Brenana. Prema nekim izveštajima, on je bio tamo na sastanaku sa šefovima ukrajinskih specijalnih službi.

Privatna vojna kompanija Blekvoter je registrovana na Barbadosu. Od 2009, ona je preimenovana Grejstone doo. Zaposleni te kompanije učestvuju u oružanim sukobima širom sveta. Sa njima je bio povezana skandal iz 2004 u Iraku. Tada su plaćenici pucali na mirne demonstracije.

U Ukrajini Amerikanci su aktivni u sastavu jedinica specijalnih snaga Ukrajine „Jaguar“ i „Soko“. Oni su učestvovali u suzbijanju protesta u Lugansku i Donjecku.
oskar-z-wild oskar-z-wild 13:30 16.04.2014

Re: Business as usual.

Spinuješ hajkulo spinuješ, za čije babe zdravlje se pitam?
Imaš proverene izvore?
hajkula1 hajkula1 00:03 16.04.2014

Uh


http://www.vestinet.rs/aktuelno/istaknuti-americki-analiticar-pol-roberts-u-toku-je-napad-na-rusiju


Istaknuti američki analitičar Pol Roberts: U toku je napad na Rusiju!


Jedan od najistaknutijih američkih analitičara, Pol Krejg Roberts, napisao je tekst pod naslovom „Vašington vodi svet u rat“ u kojem ističe da interes Vašingtona nije mirno rešenje u Kijevu, nego da će putem svojih marioneta u Kijevu izazvati Treći svetski rat.

Na isti način kako je to učinjeno u Gruziji pre nekoliko godina, tako će i ovaj put biti u Ukrajini. Vašington će nagovoriti svoje marionete da izvrše napade na rusko stanovništvo i da uđu u sukob sa ruskom vojskom.

Roberts kaže da je direktor CIA, Džon Brenan, poslat u Kijev da sprovede vojno i nasilno suzbijanje protesta u istočnim i južnim delovima zemlje.

Najveći strah koji ima Vašington jeste da njihov pokušaj zauzimanja Ukrajine pod svoje rezultira povratkom ruskih teritorija u Ukrajini pod okrilje Ruske Federacije, navodi Roberts.

Vašington je izgubio Krim, a tu je cilj SAD bio da izbaci Rusiju iz vojne baze koju ima na Crnom Moru, tzv. crnomorske baze na Krimu, podseća Roberts i ističe da Vašington ne želi da prizna greške, nego će krizu staviti na još opasniji nivo i produbiti je.

U cilju izbegavanja ove sramote, Vašington pravi rat, kaže Robers.

Direktor CIA je dao instrukcije vlastima u Kijevu da potraže pomoć u borbi protiv „terorista“ od Ujedinjenih Nacija, a obzirom da su UN pod uticajem Amerike, tako će i biti.

Roberts smatra fatalnom greškom težnju Rusije da stvari reši diplomatskim putem, te konstruisanje politike koja podrazumeva zdrav razum, interese Nemačke, te oslanjanje na međunarodnu saradnju.

SAD ovo koristi samo da zauzme što bolje vojne pozicije naspram Rusije i ruske teritorije. U Vašingtonu ne postoji dobra volja, postoji samo lažljivost, ističe Roberts, a u Evropi je važniji novac od ljudskih vrednosti i vrednosti ljudskih života.

Vašington ne želi mirno rešenje, tvrdi Roberts.

On kaže da je takođe velika greška Rusije i Kine što zadržavaju dolar u svojim finansijskim sistemima, odnosno, što učestvuju u dolarskom međunarodnom platnom sistemu, jer je to osnovni mehanizam američkog imperijalizma. Blok BRIKS zemalja treba podhitno da napravi svoj finansijski sistem i svoj internet-komunikacioni sistem.

Rusija i Kina prave ogromne strateške greške i to je nasleđe komunističke ere. To je politika koja igra ulogu one politike koja podrazumeva da je Vašington čist, da Vašington jeste na onom kursu koji promoviše, a to je zaštita ljudskih prava, prava i zakona, objašnjava ovaj analitičar.

Realno, SAD je posvećena hegemoniji na celom svetu. Mete SAD-a su Rusija, Kina i Iran.

Napad na Rusiju je u toku, zaključuje Roberts.



Nebojša Milikić Nebojša Milikić 10:01 16.04.2014

Re: Uh

hajkula1

http://www.vestinet.rs/aktuelno/istaknuti-americki-analiticar-pol-roberts-u-toku-je-napad-na-rusiju


Istaknuti američki analitičar Pol Roberts: U toku je napad na Rusiju!


Jedan od najistaknutijih američkih analitičara, Pol Krejg Roberts, napisao je tekst pod naslovom „Vašington vodi svet u rat“ u kojem ističe da interes Vašingtona nije mirno rešenje u Kijevu, nego da će putem svojih marioneta u Kijevu izazvati Treći svetski rat.

Na isti način kako je to učinjeno u Gruziji pre nekoliko godina, tako će i ovaj put biti u Ukrajini. Vašington će nagovoriti svoje marionete da izvrše napade na rusko stanovništvo i da uđu u sukob sa ruskom vojskom.

Roberts kaže da je direktor CIA, Džon Brenan, poslat u Kijev da sprovede vojno i nasilno suzbijanje protesta u istočnim i južnim delovima zemlje.

Najveći strah koji ima Vašington jeste da njihov pokušaj zauzimanja Ukrajine pod svoje rezultira povratkom ruskih teritorija u Ukrajini pod okrilje Ruske Federacije, navodi Roberts.

Vašington je izgubio Krim, a tu je cilj SAD bio da izbaci Rusiju iz vojne baze koju ima na Crnom Moru, tzv. crnomorske baze na Krimu, podseća Roberts i ističe da Vašington ne želi da prizna greške, nego će krizu staviti na još opasniji nivo i produbiti je.

U cilju izbegavanja ove sramote, Vašington pravi rat, kaže Robers.

Direktor CIA je dao instrukcije vlastima u Kijevu da potraže pomoć u borbi protiv „terorista“ od Ujedinjenih Nacija, a obzirom da su UN pod uticajem Amerike, tako će i biti.

Roberts smatra fatalnom greškom težnju Rusije da stvari reši diplomatskim putem, te konstruisanje politike koja podrazumeva zdrav razum, interese Nemačke, te oslanjanje na međunarodnu saradnju.

SAD ovo koristi samo da zauzme što bolje vojne pozicije naspram Rusije i ruske teritorije. U Vašingtonu ne postoji dobra volja, postoji samo lažljivost, ističe Roberts, a u Evropi je važniji novac od ljudskih vrednosti i vrednosti ljudskih života.

Vašington ne želi mirno rešenje, tvrdi Roberts.

On kaže da je takođe velika greška Rusije i Kine što zadržavaju dolar u svojim finansijskim sistemima, odnosno, što učestvuju u dolarskom međunarodnom platnom sistemu, jer je to osnovni mehanizam američkog imperijalizma. Blok BRIKS zemalja treba podhitno da napravi svoj finansijski sistem i svoj internet-komunikacioni sistem.

Rusija i Kina prave ogromne strateške greške i to je nasleđe komunističke ere. To je politika koja igra ulogu one politike koja podrazumeva da je Vašington čist, da Vašington jeste na onom kursu koji promoviše, a to je zaštita ljudskih prava, prava i zakona, objašnjava ovaj analitičar.

Realno, SAD je posvećena hegemoniji na celom svetu. Mete SAD-a su Rusija, Kina i Iran.

Napad na Rusiju je u toku, zaključuje Roberts.



i posle kazu nema postenih Amerikanaca : ))

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana