Ljudska prava

RUŽAN IMPULS

Freedom of Information RSS / 15.04.2014. u 15:25

Autor: Rodoljub Šabić
Kad ste Poverenik za informacije od javnog značaja u Republici Srbiji neminovno se suočite s tim da su "bliski susreti" sa stvarima koje bi većina ljudi označila kao "bizarne" ili "neverovatne" ili "paradoksalne" ili ... zapravo nešto sasvim "logično". Broj takvih stvari je kod nas daleko, daleko veći nego što bi se moglo i pretpostaviti. Iz te "riznice" izdvojiti nešto posebno karakteristično, ne bi bio lak zadatak. A ako bih morao:
Kao Poverenik za informacije od javnog značaja bio sam godinama "svedok" napora koje su, sada nažalost pokojna Verica Barać i Savet za borbu protiv korupcije Vlade Republike Srbije kojim je ona predsedavala, ulagali radi formiranja antikorupcijskih izveštaja koje su stavljali na raspolaganje Vladi i javnosti. Neće biti neskromno ako kažem i više od "svedoka" budući da su do velikog broja dokumenata, dolazili tako što su morali da se žale Povereniku za informacije, a dobijali ih tek nakon intervencije ili naloga poverenika, u nekim slučajevima ni tada.
Zar činjenica da je Savet za borbu protiv korupcije morao podneti Povereniku skoro 100 žalbi, sama po sebi ne govori dovoljno, čak i previše? I zar je situacija u kojoj vladin Savet za borbu protiv korupcije, telo koje je formirala Vlada Srbije, u enormnom broju slučajeva bio suočen sa problemima u pristupu informacijama od (anti)korupcijskog značaja i to informacija koje su u posedu subjekata koji su takođe "pod kontrolom" iste Vlade, moguće oceniti drugačije nego kao paradoksalnu?
Očigledan paradoks, naravno, objektivno baca ružnu senku na stvarnu spremnost za borbu protiv korupcije svake vlasti (u međuvremenu se promenilo nekoliko vlada) koja je tu situaciju dozvoljavala.
U tom kontekstu bilo je ohrabrujuće čuti, u poslednjih godinu-dve, ocene predstavnika vlasti o radu Saveta, posebno u vezi sa one famozne "24 privatizacije" ali i u vezi sa nizom drugih.
U tom kontekstu bilo je ohrabrujuće i kada je Narodna skupština Republike Srbije polovinom prošle godine usvajajući novu Nacionalnu strategiju za borbu protiv korupcije, "zagarantovala transparentnost u procesu donošenja i sprovođenja odluka kao i omogućavanje pristupa informacijama u skladu sa zakonom..", a načelo transparentnosti i formalno podigla na rang jednog od 6 fundamentalnih antikorupcijskih načela.
Ali, u istom kontekstu je "manje ohrabrujuće", tačnije obeshrabrujuće baciti pogled na neke podatke o radu ili u vezi s radom poverenika. Ti podaci govore da je broj žalbi podnetih Povereniku za informacije u prva tri meseca ove godine u odnosu na isti period prošle godine veći za čak 34%. Govore i da tokom prva tri meseca (kao i u prethodne tri godine!) nadležno ministarstvo nije pokrenulo nijedan prekršajni postupak protiv prekršilaca Zakona o slobodnom pristupu informacijama iako ih je bilo itekako mnogo. Na kraju, da se vratimo na "priču", ti podaci govore i da su, što je od značaja koji je izvesno iznad simboličnog, u ta tri meseca, posle "prekida" od bar godinu dana, ponovno počele da stižu i žalbe Saveta za borbu protiv korupcije.
Već samo ovaj poslednji podatak je, sa stanovišta željenih rezultata u borbi protiv korupcije, uznemiravajući, ružan impuls, razlog za zabrinutost, nešto što se nužno mora promeniti.



Komentari (14)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

arianna arianna 16:49 15.04.2014

Sprečite korupciju i mobing zaposlenih

u prosveti

molba, apel i vapaj
svim relevantnim faktorima u zemlji Srbiji, koji imaju moć odlučivanja




Ograničite broj mandata direktorima škola i ne dozvolite postojanje doživotnih direktora državnih ustanova koje se bave decom
makemyday makemyday 17:45 15.04.2014

Re: Sprečite korupciju i mobing zaposlenih

ti podaci govore i da su, što je od značaja koji je izvesno iznad simboličnog, u ta tri meseca, posle "prekida" od bar godinu dana, ponovno počele da stižu i žalbe Saveta za borbu protiv korupcije.
Što najbolje govori o tome kako su male šanse građana ili medija da, osim uz intervenciju poverenika, dobiju od organa vlasti ili državnih preduzeća informacije koje zatraže.
Freedom of Information Freedom of Information 18:21 15.04.2014

Re: Sprečite korupciju i mobing zaposlenih

Što najbolje govori o tome kako su male šanse građana ili medija da, osim uz intervenciju poverenika, dobiju od organa vlasti ili državnih preduzeća informacije

Mislim da ne treba generalizovati. Organima vlasti na raznim nivoima se svakodnevno podnose hiljade zahteva za slobodan pristup informacijama,broj zahteva stalno raste, neuporedivo je veći nego u početku a i odnos prema njima je neuporedivo bolji i sve je više korektnog odnosa. Ali naravno da je u svakom slučaju uskraćivanje informacija antikorupcijskom organu i to u "jeku" antikorupcijske borbe nešto čemu je suvišan bilo kakav komentar.
Hansel Hansel 18:47 15.04.2014

Ukupno

Ti podaci govore da je broj žalbi podnetih Povereniku za informacije u prva tri meseca ove godine u odnosu na isti period prošle godine veći za čak 34%.

Izvinite što nisam istraživao pre nego što pitam -- da li su oni koji podležu Zakonu o pristupu informacijama od javnog značaja dužni da vode statistiku broja primljenih zahteva i da ih nekome (Vama?) dostavljaju i(li) objavljuju? Gledao sam parcijalno neke godišnje izveštaje o radu, ne sećam se da sam nailazio na takav podatak. A ta statistika bi nam takođe bila značajna da procenimo kuda se krećemo (i u smislu angažovanosti građana/novinara i u smislu (ne)spremnosti preduzeća i ustanova na saradnju).
Freedom of Information Freedom of Information 19:08 15.04.2014

Re: Ukupno

da li su oni koji podležu Zakonu o pristupu inforamcija od javnog značaja dužni da vode statistiku broja primljenih zahteva i da ih nekome (Vama?) dostavljaju i(li) objavljuju?

Jesu,i jedno i drugo. Treba da objavljuju te podatke u informatorima o radu i da ih u godišnjim izveštajima dostavljaju povereniku. Naravno, ne rade to svi ali mogi rade i ti podaci potvrđuju pozitivnu tendenciju - veliki i rastući broj zaheva. Dobro je što na sve više njih organi vlasti odgovaraju bez problema ali nije dobro što konstantno raste i broj žalbi povereniku.
Hansel Hansel 23:13 15.04.2014

Re: Ukupno

Hvala. Pošto tražim razloge za optimizam, pitam se da li je uvećanje broja žalbi kod vas proporcionalno uvećanju broja zahteva (ili je čak procenat uvećanja broja zahteva veći), ne znam da li ste radili takvu analizu?

(Inače, primetio sam sada lapsus u pisanju naziva Zakona u svom prethodnom komentaru -- ne samo permutacioni, pa grešku upravo ispravih, iako će ostati ovekovečena u citatu. )
nastradamus nastradamus 16:18 16.04.2014

Samo da spomenem...

...da zbog traženja informacija od javnog značaja možete imati problema (skoro uvek) a pogotovu ako te informacije tražite od firme u kojoj radite. Tada možete da očekujete brojne neprijatnosti od kojih vas niko neće zaštititi (iz mnogo razloga). Imam lično vrlo neprijatno iskustvu zbog čega ću biti obeležen do kraja svog života.

Što se tiče vođenja statistike u vezi broja podnetih Zahteva i datih pozitivnih ili negativnih Odgovora, to ne mora da znači da je neki važan pokazatelj. Zašto? Zato što - odgovorno tvrdim, ONI od kojih se traže informacije, manipulišu njima! NPR. ja tražim Godišnji izveštaj o radu (jednog Sektora javnog preduzeća) a oni mi odgovore da trebam da se poučim, da nisam naveo koja me informacija tačno zanima, te zbog toga ne znaju šta da mi daju (???) E takav Zahtev (po statistici) stave u grupu Zahteva koji su nepotpuni pa zbog toga nisu pozitivno odgovorili - drugim rečima opravdali se za ne davanje informacija a o mom trošku - jer ja sam kriv što ''ne znam'' šta hoću. I tako ima začkoljica koliko želite, da vas vrte ne od danas do sutra, nego od ovog meseca do narednog itd. A mi smo svi zaludni da glumimo Poaroa, rizikujući da ispadnemo Don Kihot.
Krugolina Borup Krugolina Borup 18:22 16.04.2014

Re: Samo da spomenem...

...da zbog traženja informacija od javnog značaja možete imati problema (skoro uvek) a pogotovu ako te informacije tražite od firme u kojoj radite.


Tačno. Moje dete je imalo problema zato što sam nešto tražila od škole koju je pohađao.

Stoga sam se svojevremeno zanosila idejom da se osnuje nekakva neformalna online zajednica u kojoj bismo jedni drugima pomagali ovim povodom. Recimo, ja hoću neki dokument iz škole u kojoj mi ide dete, a ti hoćeš nešto od firme u kojoj radiš. I ondak se uparimo, pa ja pišem tvojoj firmi, a ti mojoj školi. Da ne mogu da nas uhvate ni za glavu ni za rep.

Jedino tako, konspirativno...
nastradamus nastradamus 20:50 16.04.2014

Re: Samo da spomenem...

Da ne mogu da nas uhvate ni za glavu ni za rep.


To je simpatično prelazno rešenje za manje bitne podatke. Ali da li će neko tako smeti da postupi u situaciji kada se traže informacije koje otkrivaju neki organizovani kriminal? Sumnjam.
Krugolina Borup Krugolina Borup 00:08 17.04.2014

Re: Samo da spomenem...

Ali da li će neko tako smeti da postupi u situaciji kada se traže informacije koje otkrivaju neki organizovani kriminal?


Da to ostavimo Savetu za borbu protiv korupcije, methinks...

Porazno je, ali istinito, da kod nas u problem može da se upadne i ako se traži nešto sasvim bezazleno - tipa: Statut škole. Za takve stvari bi se mogli ispomagati. Štaviše, valjala bi jedna veća građanska akcija kroz koju bi, tako džorani, tražili krajnje bezazlene podatke od najnižih mogućih institucija, tipa: škole, domovi zdravlja i sl. Čisto da ih istreniramo da to mora da se daje.

Downside takve akcije: zatrpavanje Kancelarije poverenika žalbama zbog nedostavljanja bezazlenih informacija, u situaciji u kojoj oni nemaju resurse da postignu ni da isteraju žalbe za organizovani kriminal.
nastradamus nastradamus 04:43 17.04.2014

Re: Samo da spomenem...

Da to ostavimo Savetu za borbu protiv korupcije, methinks...


Eh, što kažu: dala baba banku da uđe u kolo a posle dve da izađe. Jednom kada se čovek prevari i pomisli da je onako kako mu se servira (npr.kod nas: sprovođenje Zakona, uvođenje novih efikasnijih zakonskih rešenja, reforma sudstva...),krene pa se opeče, nema nazad! - ''Ko se na mleko opeče i u jogurt duva''. Čim si se ofirao ko si i šta si i još ukazao na temelje bogatstva nekih prevaranata tj. lopova - GOTOV SI! Nema tog Zakona u Srbiji koji će da te spasi.

Ovo što pišem nije zbog toga što ne želim dobro svom narodu i državi, već zato da ukažem na laži koje se serviraju. Ko želi da se skroz upropasti (ako mu ova situacija u Srbiji nije dovoljna ) slobodno neka traži informacije od javnog značaja kako bi dokazivao... šta god

Naravno, rešenje postoji - ali ono nije po Zakonu
iqiqiq iqiqiq 21:29 17.04.2014

Re: Samo da spomenem...

Ko želi da se skroz upropasti (ako mu ova situacija u Srbiji nije dovoljna ) slobodno neka traži informacije od javnog značaja kako bi dokazivao... šta god

to ima smisla samo ako će odgovorni snositi posledice, to se zove sistemska provera funkcionalnosti zakona, ali koliko čitam, i sam domaćin kritikuje taj deo lanca, odnosno kontrola i nadzor nisu dovoljni ako nema posledica po one koji zakon krše

a to nije jedini zakon koji nadležni i odgovorni krše bez posledica, pa se nad tim treba ozbiljno zabrinuti, ako živite u Srbiji
nastradamus nastradamus 10:36 18.04.2014

Re: Samo da spomenem...

pa se nad tim treba ozbiljno zabrinuti, ako živite u Srbiji


Da ali to nije dovoljno - svi smo mi već duže vreme zabrinuti i na tome smo i ostali. Potrebna je REAKCIJA SVIH NAS. Jedan Šabić i jedan portal ''Pištaljka'' nisu dovoljni. Potrebna im je pomoć, podrška u svakom smislu - kad god, gde god je to moguće. I ne samo njima već i ostalima koji su dokazali svoju iskrenost u borbi sa zlom koje nas drži okupiranima nekoliko decenija unazad. Potrebno je odbaciti neke međusobne nesuglasice i fokusirati se na ZAJEDNIČKI PROBLEM.

Moje mišljenje je da g-din Šabić, novinari Pištaljke i svi ostali koji se bore trebaju da budu jedinstveni i istrajni na zajedničkom putu. Sve ostalo je nebitno.
iqiqiq iqiqiq 17:32 16.04.2014

Još jedan odličan tekst

svaka Vam je suvo zlato, ako ništa drugo, da sačuvamo zdrav razum i da kažemo da ovo ovako svakako nije normalno stanje pravnog sistema i pravne države.

Pa uvek od toga da pođemo dok jednog dana ne uspemo da vratimo sistem u normalno funkcionisanje.

Trebaće nam još mnogo karakternih osoba kao što je Verica Barać, bar nama koji verujemo u normalan sistem.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana