Ekologija| Ekonomija| Planeta| Putovanja| Životinjski svet

Atina

albicilla RSS / 16.04.2014. u 10:35

DSCF9109_zps1487fecc.jpg

Ako pakovanje ne računate u putovanje (a uspeo sam da spakujem stativ u koferče dovoljno malo da može da prođe kao ručni prtljag!), ono praktično počinje sletanjem. Carinom. Nebom nad novim gradom. Svake godine sam u Grčkoj, pa ipak, ovo mi je prvi put u Atini.

Šta ću tamo? Da razgledam ruševno kamenje? Ta ‘ajte molim vas... Ja sam, naravno, išao da tražim one pernate znamenitosti Grčke. Prolećna je seoba, pa sam, umesto da ih čekam kod kuće, pošao u susret pticama. I, možda pola sata po sletanju, obreo se u zalivu Vravronas.

DSCF9011_zps8ae4c944.jpg

grčka bodljikava mlečika  u cvatu

Vegetacija miriše na Mediteran, naročito posle jutarnjeg pljuska od kojeg se nabujala reka prelila preko asfalta, potapajući usput vinograde iz kojih se antička Atina napajala vinom. Isprva se u laguni vide tek dve male bele i jedna siva čaplja, uz stalno nadletanje sinjih galebova. Okruženi smo žbunovima endemične grčke bodljikave mlečike Euphorbia acanthothamnos. Uporni svilorepi cvrčići se odasvud čuju, ali se nijedan ne pokazuje!

IMG_3649ph_zpse5232c39.jpg

sredozemna crnoglava grmuša (c) Jorgos Spiridakis

Slično je i sa sredozemnim crnoglavim grmušama, pevaju sa svih strana, ali nijednoj ne pada na um da se popne na vrh žbuna, da je bolje čuju... izgovaram to i.. zaćutim! Jedna ptica u niskom letu, ne vidim šta je, uleće u žbun i pri usporavanju raširi rep da pokaže bela spoljna i tamna unutrašnja krmila (repna pera)!  To je mužjak sredozemne crnoglave grmuše, mada se, bez prethodne pesme, ne bih samo na osnovu repa ikada usudio da tvrdim šta je. Unaokolo, šivačice pevaju u letu (za njima sam bezuspešno tragao na suprotnoj obali Egeja), a iz žbunja kroz koje teče nabujala i crvena reka čuje se promuklo glasanje barskog petlovana.

DSCF9052_zps3419f240.jpg

Ovde su pre dva i po milenijuma na pesak bile izvučene persijske lađe.

Odatle ću na jedrenje i ptičarenje Kikladima (više o tome sledeći put), da se par dana kasnije vratim u Atinu i obiđem bojno polje maratonske bitke, čiji je jedan deo istoimeni močvarni rezervat prirode (pa posle u Makedoniju, onu grčku; više o tome u jednom od sledećih postova). Prolazimo kroz šumu pinija Pinus pinea, onih neodoljivih primorskih borova poljosnate i zaobljene krošnje, pa do uzvisine odakle se vidi čitava, trskom obrasla močvara. Ovog puta ništa posebno, nekoliko eja močvarica, pataka njorki, malih gnjuraca, itd, pa uskoro nastavljamo na maratonsku plažu, gde nam se iz krošnji javlja ćuk: svetlo plavetnilo mora, meki talasi, pesak (nigde nikoga!) i, u senci pinija, niz taverni (kojih verovatno ima više nego što sada, početkom aprila, ima gostiju). Ručamo kalamare i hobornicu, sardele i neke omanje crvene ribe, ne sećam se šta sve, grčku i zelenu salatu... ukus proleća na moru. Spokojstvo.

          Praktikalije

Ja sam bio na dobro organizovanoj ptičarskoj turi agencije Natural Greece i sve vreme u društvu njihovih pticovođa – u Kikladima Andrea Bonetija, a u Makedoniji Jorgosa Spiridakisa. Do Atine sam leteo Aegean Airlinesom, a iz Soluna se vraćao s Air Serbia. U Atini sam spavao u preporučljivom Acropolis Museum Boutique Hotelu.

Helensko ornitološko društvo je nedavno objavilo vodič gde posmatrati ptice u Grčkoj, dostupan online kao pdf i kao aplikacija za android.

Ako želite na ptičarenje u Grčku, najbolje vreme za posetu je druga polovina aprila i prva polovina maja (ja sam malo požurio), do kada se većina selica još zadržava u zemlji, dok su stanarice uveliko zauzete gnežđenjem i primetnim oglašavanjen teritorije (poput pominjanih šivačica, što pevaju u letu). Ukoliko želite da kombinujete ptičarenje s kupanjem, u proleće je more još uvek prehladno, pa razmotrite kraj avgusta i prvu polovinu septembra, kada je izražena jesenja seoba – jedino što ptice tada nemaju potrebu da obeležavaju teritorije i time skreću pažnju na sebe.

U sledećem nastavku: Kikladi, ili ptičarenje pod jedrima



Komentari (25)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

wilma68 wilma68 10:51 16.04.2014

Veze nemam sa pticama

...ali, sa oduševljenjem sam pročitala ovaj tboj blog.
Odlično napisano, dočarano, samo-kratko!
Čekam naredne, naravno.
hajkula1 hajkula1 10:52 16.04.2014

Atinaaaa


Preporuka na nepročitano,

sad odoh da čitam

albicilla albicilla 10:57 16.04.2014

hvala

hvala wilma i hajkula
albicilla albicilla 11:02 16.04.2014

naslovna slika

...nije slucajna ili namestena: u jednoj rupi u tim zidinama krije se kukumavka, athene noctua (atina nocna). isprva je boginja atina prikazivana u liku sove, a tek kasnije kao zena sa sovom ljubimicom (i to je ista ona sova na jednom od savremenih grckih evrica).



angie01 angie01 15:42 16.04.2014

Re: naslovna slika

to je ista ona sova na jednom od savremenih grckih evrica).


to je preuzeto od novcica iz stare Grcke, gde je na jednoj strani bila Atina, a na drugoj sova.


vokivasic vokivasic 10:17 17.04.2014

Re: naslovna slika

Na pismu tetradrahme (srebrne 4 drahme) osim kukumavke još je i maslinova grančica, jer je boginja Atina poklonila državi/gradu Atini prvu domaću, rodnu maslinu. Na ovom primerku iz IV veka piše AΘE (ATHE), što je, kako bi se današnjim jezikom reklo, po starom pravopisu. Kasnije se pisalo sa slovom eta – AΘH, pa se u novogrčkom izgovaralo ATHI, a boginja Athini (AΘHNH) i grad Athine (AΘHNAI, što je množina, kao kod nas Kremna).
NNN NNN 11:29 16.04.2014

a šta od ptičica možemo videti

na Halkidikiju krajem maja i u prvoj polovini juna?

nadam se da će biti slično dobro kao pre tri godine
albicilla albicilla 11:30 16.04.2014

Re: a šta od ptičica možemo videti

na koji prst idete? i, idete kolima?
NNN NNN 13:14 16.04.2014

Re: a šta od ptičica možemo videti

Ovog puta na Kasandru i busom
(nije baš idealno za razgledanje prirode, ali to je ionako kolateralna korist)
albicilla albicilla 13:45 16.04.2014

Re: a šta od ptičica možemo videti

uh. taman sam hteo da ti izdeklamujem sta da posetis od lokaliteta - ali ne vredi autobusom. kakobilo, to je sezona gnezdjenja, selice ce se vec pomeriti severnije, ali ce lokalne gnezdarice biti vrlo aktivne. pokusaj da odes malo dalje od naselja, potrazi koliko-toliko ocuvana prirodna stanista i srecno.
angie01 angie01 13:33 16.04.2014

,



Atina, prvo je bila boginja ptica, u najranijem periodu prikazana kao sova.

albicilla albicilla 20:17 16.04.2014

Re: ,

angie01


Atina, prvo je bila boginja ptica, u najranijem periodu prikazana kao sova.



gornja slika lici na lov prackom? samo sto takve pracke s gumenim vrpcama tada nisu postojale?

kakobilo, umetnik je sebi bas dao slobodu da redizajnira ptice, npr. one donje su ocigledno labudovi, ili bi to trebali biti...
angie01 angie01 23:36 16.04.2014

Re: ,

umetnik je sebi bas dao slobodu da redizajnira ptice


jao bre, to Ercole- Herkules lovi ukrasne ptice- koje su se u to doba jele- za rucak, pa i labudove.
albicilla albicilla 07:47 17.04.2014

Re: ,

Herkules lovi ukrasne ptice- koje su se u to doba jele- za rucak, pa i labudove.


mislio sam da se on vise bavio lavovima, nego labudovima
vokivasic vokivasic 09:57 17.04.2014

Re: ,

Herkul se samo malo bavio lavovima, a ovde tuče Stimfalske tice neelastičnom pračkom, pošto ih je prethodno podigao čarobnom zvečkom (tj. bukom koju je proizvela). I nije ih lovio hrane radi, to mu je bio šesti projekt. Te su ptice imale bronzane (nije još bio izmišljen čelik) kljunove i pera koja su ispaljivale kao smrtonosne strele. Zato su "redizajnirane".
angie01 angie01 10:40 17.04.2014

Re: ,

neelastičnom pračkom,


sad moram da vratim pracku:)

Anticka pracka
angie01 angie01 10:46 17.04.2014

Re: ,

. I nije ih lovio hrane radi


zar Stimfalske ptice nije ubijao strelama?




mariopan mariopan 18:09 16.04.2014

..

Лепо, стварно лепо описано путовање.
Ја имам карту исто за Аегеан за почетак јула, до Атине, па идемо колима преко целог Пелопонеза, ка Јанини па ка Турској, у Истамбулу ћемо провести неко време. Нас четворо 'младих'.
Онда назад за Атину па за две три недеље у Србију.
Два месеца ћу да се горедолирам по том делу сввета.
Сад ћу озбиљније да загледам птице?
Шта да усликам ако има у том делу света у то време?
albicilla albicilla 20:15 16.04.2014

Re: ..

ah, sta... zavisi od opreme i strpljenja na jednoj, i sklonosti ptica da se pokazu ili da se sakriju... a tada je prakticno zavrsena ili pri kraju sezona gnezdjenja (zavisi od vrste), pa ce se premestati na mesta koja nude povoljnije uslove za ishranu.

mozda da bacis pogled na pdf bird finder (link u "praktikalijama) pa vidis sta ti je blizu i sta od toga mozes da posetis?

na ovoj strani imas interaktivnu mapu dobrih mesta oko odos ignacije, pa odaberi neka za posetu, a vidi i sta o njima kaze onaj pdf vodic koji ce biti detaljniji
mariopan mariopan 20:44 16.04.2014

Re: ..

albicilla
ah, sta... zavisi od opreme i strpljenja na jednoj, i sklonosti ptica da se pokazu ili da se sakriju... a tada je prakticno zavrsena ili pri kraju sezona gnezdjenja (zavisi od vrste), pa ce se premestati na mesta koja nude povoljnije uslove za ishranu.

mozda da bacis pogled na pdf bird finder (link u "praktikalijama) pa vidis sta ti je blizu i sta od toga mozes da posetis?

na ovoj strani imas interaktivnu mapu dobrih mesta oko odos ignacije, pa odaberi neka za posetu, a vidi i sta o njima kaze onaj pdf vodic koji ce biti detaljniji

Хвала, имаћу довољно времена да сликам и природу и птице па ћу баш да се потрудим.
vera.nolan2 vera.nolan2 07:30 17.04.2014

pevaju sa svih strana...

A baš se pitam ovih dana i čitajući Snežina putešestvija,gde li nam je odlutao albicilla i gde sada uživa uz svoje pernate prijatelje? Evo ga, stigao nam sa neizbežnim Swarovskim!Gotovo da mogu osetiti miris vegetacije,čuti pesme u letu a videćemo i šta nam je durbinom ulovio...proleće na moru!,baš prija uz ovu sumornu kišu..
49 41 49 41 15:27 17.04.2014

Verovatno se ori od graje ptica

Niko ne bezi od mediterana, narocito u prolece.
albicilla albicilla 20:25 17.04.2014

Re: Verovatno se ori od graje ptica

49 41
Niko ne bezi od mediterana, narocito u prolece.


ja bezim od tmurnog i kisnog severa
vladimir petrovic vladimir petrovic 01:49 18.04.2014

Grčka, ptice!

albicilla

Baš lep blog.

Ne mogu a da se ne setim Magrita, Matisa i Braka:

albicilla albicilla 08:10 18.04.2014

Re: Grčka, ptice!

vladimir petrovic
albicilla

Baš lep blog.

Ne mogu a da se ne setim Magrita, Matisa i Braka:





u sledecem blogu verovatno pominjem i golubove, ako u skracivanju taj pasus ne ispadne. ne secam se da sam ih ikada pominjao.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana