In memoriam| Istorija| Literatura

U slavu Mirku Đorđeviću

Drago Kovacevic RSS / 18.04.2014. u 13:45

Danas smo saznali tužnu vest da nas je napustio divan čovek - Mirko Đorđević.

Za jednu malu kulturu kakva je naša to je ogroman gubitak. Čovek renesansne kulture i znanja, skroman, čestiti i moralno uzvišen, otišao je na Veliki Petak. U tome ima neke simbolike, jer je Mirko bio apsolutno čovek koji je živeo i razmišljao po izvornom Hristovom nauku.

Imao sam sreću da sam ga poznavao. Sedeti sa njim sat - dva, bilo je kao da pročitate pet knjiga, bez ikakvog preterivanja.

U februaru, 2013. napravio sam razgovor sa njim na temu Milanskog edikta i evo postavljam ga. kroz njega se vidi na koji je način Mirko Đorđević doživljavao istoriju i hrišćanstvo. Neka počiva u miru.

 

 

Rimski a naš

Nikolic.jpg

U Srbiji je počelo obilježavanje 1700. godišnjice Milanskog edikta, akta kojim je službeno označen kraj vjerskih progona u Rimskom Carstvu. Glavni značaj edikta sastoji se u tome što je hrišćanstvu, ali i svim drugim religijama, omogućeno da imaju pravni položaj jednak položaju paganstva, koje je prestalo biti službena religija Carstva i njegove vojske.

Historijske činjenice kažu da su tu uredbu 313. godine zajednički proglasili Konstantin I Veliki, tada tetrarh Zapada, i Licinije, tetrarh Istoka, a njome je Carstvo zauzelo neutralan položaj u odnosu na sve religije. Milanski edikt ima svoju značajnu prethodnicu u ediktu o toleranciji što ga je u Nikomediji 311. godine proglasio car Galerije. Izvorni tekst edikta nikada nije pronađen, ali ga u svojim spisima navode savremenici Laktancije i Euzebije Cezarejski. Često se pogrešno misli da je Milanskim ediktom hrišćanstvo postalo državna religija u Rimskom Carstvu, no ono je to postalo tek 380. godine, uredbom cara Teodosija I.

Pošto je car Konstantin I Veliki rođen 274. godine u rimskom Naissusu (današnjem Nišu), to je centralna proslava obilježavanja događaja kada je hrišćanstvo izašlo iz katakombi dodijeljena ovom gradu. Obilježavanje 17 vjekova Milanskog edikta započelo je 17. januara u Narodnom pozorištu u Nišu, u prisustvu kopredsjednika organizacionog odbora, patrijarha Irineja i predsjednika Srbije Tomislava Nikolića, te brojnih ličnosti iz političkog, kulturnog i vjerskog života. U svom govoru Nikolić je ustvrdio da “Srbija i danas živi po principima Milanskog edikta”. Pročitan je taj akt, a hor moskovskog Sretenjskog manastira održao je svečani koncert duhovne muzike, čiji je pokrovitelj bio ruski ambasador Aleksandar Čepurin, što ima sasvim jasnu poruku.

Inače, do centralne proslave, koja će se održati 6. oktobra, planiran je veći broj događaja, a tada se očekuje dolazak 100.000 hodočasnika iz Evrope. Država je za organizaciju centralne manifestacije izdvojila oko četiri miliona evra. Pozvani su predstavnici svih hrišćanskih crkava, među kojima su najzvučnija imena patrijarh Rusije Kiril i vaseljenski patrijarh Vartolomej. Od katoličkih svećenika poziv je upućen milanskom kardinalu Anđelu Skali, a nadbiskup beogradski Stanislav Hočevar član je organizacionog odbora.

Čitavu prošlu godinu u srpskim se državnim strukturama i u onima SPC-a političarilo oko dolaska pape Benedikta XVI, koji je upravo ovih dana najavio odreknuće od papinske službe. Država je u tom igrokazu prebacivala lopticu crkvi, a patrijarh Irinej na razne druge adrese, ustvrdivši čak da bi rado pozvao papu, ali da ne može zbog izbjeglica i nekih događaja iz Drugog svjetskog rata. Komentarišući izostanak poziva papi, apostolski nuncije u Beogradu Orlando Antonini kazao je kako po pitanju ekumenizma stanje u Srbiji “još nije dovoljno opušteno” te da se radi o dugotrajnom historijskom procesu, mada je naglasio da je imenovanje nadbiskupa Hočevara u organizacioni odbor prvi korak ka pomirenju.

Posmatrajući projekt obilježavanja godišnjice Milanskog edikta, lako je zapaziti da je prva manifestacija, ona u niškom pozorištu, održana pod pokroviteljstvom ruske države. Sam patrijarh Irinej kazao je prije nekoliko mjeseci da je “nama jako važan ruski stav”. Koliko će to trajati, ostaje da se vidi. U svakom slučaju, u pitanju je “dugotrajan historijski proces”…

Manifestaciju od 17. januara i Nikolićev govor za “Novosti” komentariše sociolog religije dr. Mirko Đorđević.

- Neprecizno i tužno, kako to kod nas često biva u jubilarnim prigodama. Besedio je predsednik da je veliki car Konstantin “rođen u Medijani kod Niša”. Nismo to slučajno zaslužili, jer Srbija “danas živi po principima Milanskog edikta”, što je netačno, jer Srbija nije zemlja gde su hrišćani progonjeni, nego sekularna država. Čude se i naši i svetski arheolozi i istoričari, a mi se pomalo njima čudimo – šta su oni očekivali? Nije on čitao arheologe i naše vizantologe svetskog glasa. Beseda mu nije originalna. Udarnu misao je pozajmio od niškog episkopa Jovana. Danas u Srbiji, slovio je vladika, postoji simfonija države i crkve, te je odao priznanje sadašnjoj vlasti. Vladika kaže da su država i crkva srasle, kao u Rusiji pod Putinom, iako Rusija, rečeno je tada od strane Rusa, “nema nikakve direktne veze sa Milanskim ediktom”. Kao ni Srbija, jer valjda znamo koliko smo vekova nakon 313. primili hrišćanstvo. Negde u vreme kneza Mutimira – kaže Đorđević.

- Car Konstantin nije imao problema sa Srbima tada, ali ih ima danas, i to preko glave – duhovito dodaje Đorđević.

Potom objašnjava prirodu tih problema u svjetlu Nikolićeve izjave o caru Konstantinu i Milanskom ediktu da se “o tome malo zna u svetu, kao što se malo zna o svemu dobrom što dolazi iz Srbije”.

- Šef države ne govori tako nigde u svetu, jer se na vreme obavesti kod svojih savetnika. Za sada imamo samo jedno objašnjenje u vezi sa ovim. Svi su bili, pa i šef naše države, opčinjeni prisustvom ambasadora Ruske Federacije Čepurina. Sam ambasador je bio oprezniji u ovoj prilici, jer on zna da Milanski edikt nema nikakve direktne veze sa Rusima ili Srbima, koji su hrišćanstvo primili tek nekoliko vekova nakon njega. Predsedniku Nikoliću je važna simfonija u odnosima između današnje države i SPC-a i ta je doktrina zaista realizovana. Opčinjen je i time što je car Konstantin svetac, iako mu oreol priznaje malo savremenih hrišćana i crkava hrišćanskih. O ovom okrutnom vladaru znamo dosta – i koja nam je vajda od toga? Nikakva. Ko sve kod nas nije svetac! Tome kraja nema. Nedavno su iz Ruske crkve tražili da se i Staljin proglasi za sveca, ali je RPC to ipak odbacio. Kod nas je kalendar svetaca i mučenika odavno prebukiran. I tako sada ispade da je car Konstantin naš Nišlija i svetac. Krajnje je neukusno povezivati rimske careve i današnje nacije, jer nisu ni u kakvoj međusobnoj vezi. Neko se sa predsednikom našalio – zaključuje Đorđević.

 



Komentari (41)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

JJ Beba JJ Beba 14:15 18.04.2014

R.I.P

mnogo me pogodilo, lično.

nije mogao da ode u neki običan dan, već na veliki petak, a kolko juče, u četvrtak, je bio u sudu da da izjavu jer je bio na spisku 30 najvećih srbomrzaca
i kao isus što je bio na "informativnom razgovoru" u četvrtak a u petak razapet, tako i naš dragi mirko ode posle saslušanja, na veliki petak
divan je bio, neponovljiv
mnogo sam ga volela
baš sam tužna
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 14:41 18.04.2014

Re: R.I.P

JJ Beba
mnogo me pogodilo, lično.

nije mogao da ode u neki običan dan, već na veliki petak, a kolko juče, u četvrtak, je bio u sudu da da izjavu jer je bio na spisku 30 najvećih srbomrzaca
i kao isus što je bio na "informativnom razgovoru" u četvrtak a u petak razapet, tako i naš dragi mirko ode posle saslušanja, na veliki petak
divan je bio, neponovljiv
mnogo sam ga volela
baš sam tužna


Da, zaista. U februaru je bio u Beogradu i sedeo sam sa njim i Purišom Đorđevićem. Zamolio me da mu nađem knjigu Predraga Milojevića Antibiografija. I nađem je. Pošaljem mu po Dušanu Mijiću, u prošlu subotu. A on ode na Veliki Petak.
brlog92 brlog92 16:11 18.04.2014

Re: R.I.P

Danas smo saznali tužnu vest da nas je napustio divan čovek - Mirko Đorđević.


...otišao je na Veliki Petak


...nije mogao da ode u neki običan dan...


...naš dragi mirko ode posle saslušanja...


Ja se izvinjava, ali moram da vas pitam jer sam zbunjen malo: da li je gospodin Djordjevic umro ili je otisao negde?
JJ Beba JJ Beba 16:23 18.04.2014

Re: R.I.P

jer sam zbunjen malo:

il si mnogo zbunjljive prirode il ne umeš da čitaš tekst, tagove, ne znaš značenje reči...il' si jednostvano bezobrazan
brlog92 brlog92 16:27 18.04.2014

Re: R.I.P

il si mnogo zbunjljive prirode il ne umeš da čitaš tekst, tagove, ne znaš značenje reči...il' si jednostvano bezobrazan


Pitam gospodjo samo, sto se ljutite? Nije mi bas najjasnije, jel gospodin Djordjevic otisao negde i, ako jeste, kada se vraca?
angie01 angie01 16:29 18.04.2014

Re: R.I.P

brlog92


nepristojnost ovakve vrste mi je potpuno nerazumljiva.
brlog92 brlog92 16:32 18.04.2014

Re: R.I.P

nepristojnost ovakve vrste mi je potpuno nerazumljiva.


Aman ljudi, samo pitam. Sta je s vama? Hoce li mi neko reci da li je gospodin Djordjevic umro ili otisao negde? Pitam lepo uz svo duzno postovanje svima.
angie01 angie01 16:36 18.04.2014

Re: R.I.P

Dont Fear The Reaper Dont Fear The Reaper 17:07 18.04.2014

Re: R.I.P

il si mnogo zbunjljive prirode il ne umeš da čitaš tekst, tagove, ne znaš značenje reči...il' si jednostvano bezobrazan


Sa ovakvima (serial forum killer ☻) je svaki vid komunikacije štetan. Osnovni (aman jedini) cilj poruka takvih likova je da izazovu zgražajuću i negativnu reakciju, da sebi daju važnost (ej, ceo blog diskutuje protiv njega jednog) i da imaju koga da iritiraju. Plus, sam naziv ovog uSera može da natukne i to da je uSer ovdi došao po "zadatku" (pa da l partijsko-korporativnom ☻ da l od strane jednog od brojnih glasova iz glave - E, tamo još nisi uSeravao ;> )

So, Lokacija, Lokacija, Lokacija! ups ne, to je ono drugo, nego - Ignore, Ignore, Ignore! preskakati poruke baš kao da je reč o šetnji BG ulicama - posebice parkovima ☻
st.jepan st.jepan 17:15 18.04.2014

Re: R.I.P

hoochie coochie man
E, stvarno b(r)log b92!


Kreten je precizniji opis.


Jeste.
A jesi primetio da je ovde jako malo budala?
U poredjenju s procentom budalastih u populaciji, začudno malo.

Jednom davno imao sam čast da u nekoj redakciji upoznam Djordjevića.
Duboko me impresionirao.
I erudicijom i ležernom vrcavošću.


hoochie coochie man hoochie coochie man 17:45 18.04.2014

Re: R.I.P

A jesi primetio da je ovde jako malo budala?
U poredjenju s procentom budalastih u populaciji, začudno malo


Neskromno, jesam.
I valja to poštovati.
Jednom davno imao sam čast da u nekoj redakciji upoznam Djordjevića.
Duboko me impresionirao.
I erudicijom i ležernom vrcavošću.


Mene je oduševljavala njegova "običnost" koja je bila u nekoj suprotnosti sa utiskom da stvari o kojima govori poznaje do same suštine.
Specifičan akcenat je utisak činio još upečatljvijim.

Nisam se baš uvek i baš u svemu slagao sa onim što govori, ali da je bio veliki čovek vredan svakog poštovanja, bio je.
dr.wagner dr.wagner 19:51 18.04.2014

Re: R.I.P

... večer

st.jepan

A jesi primetio da je ovde jako malo budala?

U poredjenju s procentom budalastih u populaciji, začudno malo.


-Ovo je po toj činjenici jedinstveno mjesto ... već sam o tome pisao ...
... vidim to i po reakcijama u "stvarnom svijetu" kada im prenesem nešto odavde
-Naizgled obična ekipa , ali sa (bar meni) fascinantnim znanjima i razmišljanjima ...

-Isprika zbog "skretanja" , ali o gospodinu Đorđeviću zaista ne znam ništa i
u vezi teme ne mogu ništa smisleno dodati ... osim da mi je žao ...

Wagner
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 21:28 18.04.2014

Re: R.I.P

JJ,
i kao isus što je bio na "informativnom razgovoru" u četvrtak a u petak razapet, tako i naš dragi mirko ode posle saslušanja, na veliki petak
divan je bio, neponovljiv
mnogo sam ga volela
baš sam tužna


šta s' tužna ako će čovek u nedelju u gornji dom? :)

inače, moj drugar, riječki nadbiskup, dao Mirku da mu napiše recenziju za njegovu knjigu o nikolaju berđajevu, iako ga nikada nije upoznao lično, a Mirko nije imao snage više da dođe do rijeke. riječki je originalan lik potpuno, katolički blagi marksista, poštovalac jednog pravoslavnog idealiste... a i dao pare da Oliver organizuje Aleksandru Zec, te aposlutno ućutkao nazi-reakciju na predstavu! super lik, inače rodom iz sela pored Teslinog, koga voli kao jednog od najvećeg ličkih umova... sjajne stvari se dešavaju u toj Rijeci!
JJ Beba JJ Beba 11:31 19.04.2014

Re: R.I.P


šta s' tužna ako će čovek u nedelju u gornji dom? :)

vera.nolan2 vera.nolan2 16:48 18.04.2014

Dragi divni Mirko

Pre pola sata,dobijam poruku od drugarice, "Umro naš Mirko"! Svaki njegov članak u Peščaniku smo oduševljno komentarisale.Ako se pojavi na Tv,sve ostavljam i gledam i slušam ,uvek se imalo i čuti i naučiti.
Želela sam da dođe u naš grad na neku tribinu,toliko sam se divila njegovoj jednostavnosti i pameti, da bih se samo sagla,ako bi bilo moguće i poljubila mu s pijetetom one divne,neobične ,čvornovate ruke, koje su ispisale toliko istinskih analiiza naših stanja i neznanja.Posebno za neke omražene kod nas teme,a on je i smeo i hteo da stvari stavlja pod lupu i dubinski iščitava
Ostaje samo da ga iščitavamo i ne zaboravimo.
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 22:51 18.04.2014

Re: Dragi divni Mirko

ne zaboravite da energija menja samo oblik, ne nestajući, tako da će uvek biti kod nas Mirka. čovek je ostavio trag u najgorem mogućem vremenu. tek ćemo ga shvatati. Mirko je Berđajev Srbije. ako budem ikada imao vremena da dovršim magisterij, posvetiću ga njemu - u današnjoj Srbiji je nemoguće da realizujem takav magisterij. sućut i pažnja iz Rijeke, prenosim.
aleksandarkarisik aleksandarkarisik 17:31 18.04.2014

tačno znam...

... o čemu pričaš -
Sedeti sa njim sat - dva, bilo je kao da pročitate pet knjiga, bez ikakvog preterivanja.

Gubitak takvih ljudi je stvarno neprocenjiv svuda, a nekmoli kod nas. Neka počiva u miru.
Milan Karagaća Milan Karagaća 18:16 18.04.2014

Neka mu je večna slava

i laka zemlja.
Mogao se neko i neslagati sa njim ali mu niko nije mogao osporiti izuzetno poznavanje tematike o kojoj priča i kulturu dijaloga.
drzura drzura 19:38 18.04.2014

laka mu zemlja

obožavao sam njegove tekstove na peščaniku
st.jepan st.jepan 20:44 18.04.2014

Re: laka mu zemlja

drzura
obožavao sam njegove tekstove na peščaniku

Da, bili su odlični, ali ono što je mene fasciniralo, bila je njegova živa reč, govor u real time-u.
Govorio je onako kako je pisao - elokventno, tečno, pribrano. K tome i šarmantno.
srdjan.pajic srdjan.pajic 21:32 18.04.2014

Re: laka mu zemlja

drzura
obožavao sam njegove tekstove na peščaniku


I ja.

Mnogo mi je žao što ga više nema.
zovitemegrunf zovitemegrunf 00:16 19.04.2014

Re: laka mu zemlja

Nedostajace mi
stopalo stopalo 20:35 18.04.2014

Još jednom da ponovim

Više puta sam predlagao ali nije problem da ponovim kad vidim pojedine komentare.

Molim moderaciju da uvede najmanje tri meseca čekanja na opciju za komentarisanje nakon registracije.

Previše je to za one na zadatku a ostali bi imali čistiju životnu sredinu.
AlexDunja AlexDunja 21:21 18.04.2014

mir mu lepoj duši

Srđan Fuchs Srđan Fuchs 23:09 18.04.2014

zvona, danas, sa Golgote

Drago, ćao. poz je iz Jerusalima. čudna stvar, danas, nalazim se s grupom profesora, doktora, sudija i malih privrednika iz BG (s jednom ruskom gošćom iz Jekaterinerburga), ateisti i agnostici. stajali smo danas na Maslinskoj Gori, s pogledom na stari grad. u jednom momentu su se tiho oglasila zvona iz Hrama Vaskrsenja, tiho ali tako da ih je ceo Jerusalim čuo - tiho i odlučno. pretpostavljam da je Mirko u tim momentima otišao. energija životnosti i inteligencije se nikada ne gubi - to je Ajnštajnova neosporena teorija. ja bih lično voleo da Srbi konačno uvide da je snaga Erosa, ne Tanatosa, dominanta u vaseljeni. u ovim ateističnim ljudima je sam čas tihe zvonjave izazvao emociju da pogledaju s pažnjom na brdo Golgote. budite dobro, ne pravite mit, sve će biti oke. pozdra, još jedared.
apostata apostata 01:42 19.04.2014

...

Velika šteta!

Sve je manje takvih renesansnih ličnosti.
bene_geserit bene_geserit 02:20 19.04.2014

Vidim brisu se postovi ...

... ako se bilo sta kaze protiv lika i dela Mirka Djordjevica.
Pa evo jednog kandidata za brisanje.

Nastavnik srpskog jezika u penziji koji se predstavljao kao "sociolog religije" (u njegovom slucaju to bi bilo nesto tipa: kada god je nesto aktuelno u vezi SPC u Blicu zovnu njega i onog Zivicu Tucica, pa koga navataju taj oplete naravno sve negativno po SPC i po srbima ali naravno sve iz "najbolje namere" da im "pomogne da se poprave" ).
Borac protiv "pravoslavne dzamahirije" (interesanta kovanica, posebno u jos uvek komunistickoj zemlji gde sustincki SPC ni za sta ne pitaju, ali cuj deca i unuci komunista koji su se dobrano ovajdili od prethodnog sistema moraju da brane svoju stvar).

Interesatno da svi ovi sto ga proglasavaju za mislioca i renesansnog coveka u Boga ne veruju, garant se to slucajno desilo.
Nekako sam ubedjen da ce vreme da kaze svoje, tj. za 20-30 godina ovoga "erudite i mislioca" niko nece da se seca. Za razliku od onih po kojima je pljuvao.
Dr M Dr M 07:13 19.04.2014

Re: Vidim brisu se postovi ...

Nekako sam ubedjen da ce vreme da kaze svoje, tj. za 20-30 godina ovoga "erudite i mislioca" niko nece da se seca. Za razliku od onih po kojima je pljuvao.


Da, i to je nesreća ovog naroda.

Niko se neće sećati ni prof. Rajića, Vojina Dimitrijevića i ostalih boraca protiv permanentnog zaglupljivanja. Sećaće se Miloševića, Mladića i Legije.



Da su oni koje je kritikovao ono što bi trebalo da budu pravoslavnom narodu, Mirko bi bio svetac, a ne Nikolaj.
timotije timotije 07:18 19.04.2014

Za pokoj duše Mirku Đorđeviću

Borac protiv "pravoslavne dzamahirije" (interesanta kovanica, posebno u jos uvek komunistickoj zemlji gde sustincki SPC ni za sta ne pitaju, ali cuj deca i unuci komunista koji su se dobrano ovajdili od prethodnog sistema moraju da brane svoju stvar).


Niti bi Isus sada bio Hrišćanin, niti bi se Marks družio sa onima koje ti nazivaš konunistima. Čast izuzecima, za primer je bio Koča Popović.

Inače, evo mog kometara sa kojim će, možda, da se slože poštovaoci pokojnog Mirka:
Navodim jednu od Jovanovih molitvi: „Oprost greha je tu za čoveka čije oči čekaju na Oca i čija je misao usmerena na život i čiji um ne odluta od znanja o životu.“
A jedan od nastavljača Jovanovi i Isusve ideje - Božje pravde, apostol Pavle kaže: “Nema tu Jevreja niti Grka, nema ni roba ni gospodara, nema muškog roda ni žesnkog; jer svi ste vi jedno u Hristu” Tako je govorio u Rimu, ali nijedan papa do sada nije se za to zalagao. Naprotiv, kao da nisu znali da su se prve Zajednice hrišćanskih vernika zvale htišćanske opštine, u kojima je svojina bila zadružna. U tim zajednicama uzajamna ekonomska pomoć i podrška (>>komunizam iz ljubavi<<, kako to naziva Harmack), imali su osobitu ulogu.
U početku retko bogati, no, kao prvog moramo spomenuti sveštenika koji je ponudio grob da bi položili Isusvo telo, vremenom češće su hriščanima ptistupali i imućni ljudi Obožene svesti, što je zapisano u Dela Apostolska 4:32-35 : „Mnoštvo onih koji bejahu postali vernici beše jednog srca i jedne duše. Niko ništa ne smatraše svojim vlasništvom, već sve držahu zajedničkim. Niko među njima ne beše siromašan, jer oni koji imahu zemlju ili kuće, prodavaše ih, donošahu novce i polagaše ih pred noge apsotolima.“
Sedamnajest vekova je prošlo od izopačenja hrišćanstva, upravo se slavi Milanski edikt u Nišu, a toliko zla je nanela čovečastvu religija koju zastupa Crkva. Naravno, samo zato što je bila uz državu koja po strukturi i opredeljenju je sila koja teroriše, vlada, a da za to vreme mnogi najumniji ljudi Isusove svesti žrtvovalo se protiveći se teroru države i Crkve. Toliko mnogo je dobrih knjiga napisano sa Božjim porukama, naučnih dokaza da je Davanje Sreća, Ljubav, da je Ljubav Bog, a da je pohlepa dijagnoza, đavo u čoveku, i dalje se nastavlja da manjina teroriše većinu u svetu, u kome svake godine umire od gladi preko deset miliona ljudi, većina deca, dok istovremeno pohlepni i preuhranjeni spašavaju se lečeći se u luksuznim klinikama.
Dok mediji pomažu da novac izopačuje i ubija, najčešće drogom, javne ličnosti iz sveta lake zabave, koja ima ulogu da zaglupljuje, masovno ne dozvoljava mladima da se razviju u zdrave ljude, već ih vodi u stradanje, kako ove koji su sada mladi, tako i buduće generacije koje će tek biti rođene.
Moderne religije nemaju veze sa intimnom percepcijom Univerzuma, već su obično orudje za dnevnopoliticko-ekonomsko-nacionalisticko podbuckivanje.
„A Bog je tamo gde čovek voli, gde čovek podnosi žrtve radi drugog, gde se čovek raduje čoveku“.
apostata apostata 08:48 19.04.2014

Re: Vidim brisu se postovi ...

A odakle tebi to da ja ne vjerujem?

I ja vjerujem ... vjerujem po onoj Štulićevoj formuli Držim te na stilu Gospode.
E tako i ja svog Boga držim na stolu i ama baš svaki dan mu se obraćam sa Hej ti.
vrabac_u_steni vrabac_u_steni 12:38 19.04.2014

Re: Vidim brisu se postovi ...

apostata
A odakle tebi to da ja ne vjerujem?

I ja vjerujem ... vjerujem po onoj Štulićevoj formuli Držim te na stilu Gospode.
E tako i ja svog Boga držim na stolu i ama baš svaki dan mu se obraćam sa Hej ti.


Ако смем да се умешам, ја не бих око тога да ли неко верује или не, мислим да је то ирелевантно за оцену "лика и дела" недавно преминулог.

Оно што је мене заиста зачудило је конретно твоје проглашавање истог "ренесансном личношћу" (и слично од још пар људи овде од којих то никада не бих очекивао, од неких других ме није изненадило, просто јасно је да мучени не могу даље да добаце).

Дакле, мени стварно није јасно шта сте то тако посебно видели у том човеку?
Овде ћу стати из пристојности, пошто се ради о особи која је преминула пре пар дана.
politicar politicar 08:28 19.04.2014

Večna mu slava

Fantastičan članak, jedan blistavi um nas je napustio.

Večna mu slava i neka počiva u miru, a od mene jedna fotografija spomenika u čast 1700-te godišnjice od usvajanja Milanskog Edikta,



charlie charlie 09:19 19.04.2014

Саучешће !

Успут - ко ће сада да даје разноразне изјаве везане за "социологију религије" !? Јадни Живица Туцић - сада ће све да падне на његова плећа.
Успут 2 - Саучешће због Миркове смрти његовим поштоваоцима (моје поштовање се зауставља на форми његових усмених излагања - зато што волим благоглагољиве људе. Додуше, да се оградим, то што неко умилно прича не мора нужно да значи да не "просипа отров" ).
Freedom of Information Freedom of Information 10:00 19.04.2014

hvala

Imao sam sreću da sam ga poznavao. Sedeti sa njim sat - dva, bilo je kao da pročitate pet knjiga, bez ikakvog preterivanja.

Hvala Drago za ovaj post o Mirku. Bio je zaista poseban čovek. Po mnogo čemu,po dobronamernosti pogotovo. Neka počiva u miru.
freehand freehand 16:10 19.04.2014

Čudesno je

... koliko su dogme, idolopoklonstvo, anateme, ekskomunikacije i pokore raznih vrsta popularne među liberalima, wannabe ljudima slobodnog uma i duha!
I koliko zakleti ateisti znaju o tome šta je "pravi Hristov nauk", i spremni su da o tome dociraju.
Mirka Đorđevića mi je bilo interesantno da slušam bez obzira da li se sa njime slažem.
A svako je sebi, svojim životom, trasirao put za posle.
charlie charlie 16:21 19.04.2014

Re: Čudesno je

freehand
... koliko su dogme, idolopoklonstvo, anateme, ekskomunikacije i pokore raznih vrsta popularne među liberalima, wannabe ljudima slobodnog uma i duha!
I koliko zakleti ateisti znaju šta je "pravi Hristov nauk".
Mirka Đorđevića mi je bilo interesantno da slušam bez obzira da li se sa njime slažem.
A svako je sebi, svojim životom, trasirao put za posle.

Морам да се сагласим са тобом - у потпуности !
Успут - ово си формулисао много боље него што бих то ја могао !
JJ Beba JJ Beba 16:49 19.04.2014

***

Šimanovci danas, Mirkova sahrana. :(
JJ Beba JJ Beba 18:55 21.04.2014

Re: ***

vera.nolan2 vera.nolan2 09:15 20.04.2014

Crkva ljubavi

...neka pokažu malo ljubavi i strpljenja,oni koji se oglasiše kao Hrišćani,a bez ljubavi se pokazaše prema bližnjem svom...možda nešto malo i nauče o suštini hrišćanstva ako odslušaju ovaj prilog

http://pescanik.net/2014/04/crkva-ljubavi/
makemyday makemyday 04:44 22.04.2014

Re: R.I.P

divan je bio, neponovljiv

I ostaće takav i zapamćen.
JJ Beba JJ Beba 13:13 22.04.2014

Re: R.I.P

makemyday
divan je bio, neponovljiv

I ostaće takav i zapamćen.


pamtiće ga takvog oni koji su ga voleli a progoniteljima i onima koji su ga mrzeli laknuće

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana