Društvo| Kultura| Literatura| Mediji| Životni stil

ZAŠTO SU POKOJNI UMETNICI IDEALNI ZA OBOŽAVANJE

Dragan Jakovljević. RSS / 19.04.2014. u 17:04

Ових дана су мисли и изјаве покојног Габријела Гарсије Маркеса веома експлоатисано средство у рукама оних који се боре да представу о себи, којом никако нису задовољни, улепшају колико год могу. Поучени искуством, знају да се то привремено може постићи преко лешева, али не било чијих, већ лешева писаца, песника, филозофа...

И Маркес је у масовну експлатацију те врсте уведен истога дана када је преминуо. Нашао се на листама наших "начитаних" корисника интернета таман када су раскрчмили све Андрићеве и Мешине мисли, којих су се докопали тако што су, кад год им обавезе дозволе, завиривали на Фејсбук профиле који нуде "цитате свих познатих мислилаца на једном месту".

Како то мислите - зашто су их тражили тамо? А где другде? Знате ли колико књига би, у овом убрзаном темпу живота, требало прочитати да би се дошло до једне бриљантне мисли која би се могла цитирати у свакој прилици? Сем тога, класици умеју и да застране. Што познатији писац, то веће дело, па су тако многи развили причу на читавих пет, шест стотина страница. Хајте, молим вас! Хвала Фејсбуку, јер он нуди све мудрости на једном месту, а кад се све сабере, то "једно место" се простире на највише десетак страница, па ви видите. Разлика није мала, тако да уопште није свеједно...

Где сте, драга господо, били до прекјуче, док је човек био жив, питам их. Знам, имали сте нека преча посла и неке драге, покојне писце. За живе увик има времена, а и ризични су као такви. Остављате их на регалу и чекате... На ред стижу када се уверите да су довољно хладни и довољно бели. Употреба пре тога није препоручљива. Не би била у тренду, а осим тога, кога ћете да оспоравате, оптужујете, клеветате, изгладњујете и шутирате с ноге на ногу, ако не живе писце? Они су као створени за све то док год су међу нама, као што су после тога идеални да се крај њихових споменика, на трговима и у парковима, са цвећем у рукама сликамо за новине, доказујући својим политичким душманима како смо поклоници правих вредности, како не заборављамо наше најмудрије главе и како истовремено предано бринемо о културној баштини свога народа.

- У много својих историјских књига бавила сам се великим уметницима и њиховим, нажалост, најчешће трагичним животима. Увек смо исправљали неке историјске неправде које смо чинили, али тек кадa су ти уметници одлазили, када више нису били са нама. Револтирана сам тим снобизмом, да поштујемо само оно што је проверено кроз смрт. Хајде да поштујемо оно што је проверено кроз живот, када су са нама живи песници, док могу да буду ту, да нам читају „на уво” - приметила је недавно на једној промоцији списатељица Исидора Бјелица.

Наша манија поштовања и обожавања мртвих писца, занемариваних и ниподаштаваних за живота, има још једну практичну последицу, која нам не иде у прилог: чини нас не само ружнијима, већ и мањима, упркос томе што нас наше омиљено, деформисано огледало у које смо загледани, увек убеђује у супротно.

Atačmenti



Komentari (7)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

jedi-knight jedi-knight 17:46 19.04.2014

1.

Sve stoji, ali pogrešnu si Isidoru izabrao.
charlie charlie 20:03 19.04.2014

Re: 1.

jedi-knight
Sve stoji, ali pogrešnu si Isidoru izabrao.

Шта фали тој Изидори коју је изабрао да цитира !?
Управо она је парадигма онога што је аутор хтео да потегне - а то је да треба бити самосвојан, износити своје ставове, а не до бесмисла цитирати великане (чешући се о њихову мудрост).
Успут, много дражи су ми људи (и жене) са својим оригиналним ставовима, па макар били и осредњи, од људи који се (превише) "ките туђим перјем".
jedi-knight jedi-knight 20:26 19.04.2014

Re: 1.

Шта фали тој Изидори коју је изабрао да цитира !?


Meni konkretno smeta što je popularnija kao promoter "spisateljica sa splavova", nego kao bilo šta drugo. Što se tiče njenih književih dometa, to je već stvar ukusa.


много дражи су ми људи (и жене)


Ovo je jako.
eli.lacrosse eli.lacrosse 21:24 19.04.2014

Re: 1.

људи (и жене)

A da promeniš ovo? Bilo bi pristojno.
gavrilo gavrilo 18:18 19.04.2014

ZAŠTO SU POKOJNICI IDEALNI ZA OBOŽAVANJE?

Mozda zato sto je njihova izgovorena rec, napisana misao vecna, zivi zauvek
jos ako je istinita
ko moze istinitoj reci odoleti

Taj fenomen je posebno vidljiv kod pokojnika koji su ziveli ispred svog vremena.
Dok mi dodjemo do njih oni vec nisu medju nama, ali ostaje njihova istina kojom se sluzimo kao nasom ne bi li i sami nekako stvorili sebi neku vecnost.
wilma68 wilma68 16:46 20.04.2014

A ko ti je to?!

Pusti ljude da bar na ovaj način skapiraju da je GGM bio pisac, koji je imao i mudrih misli...barem će naučiti štogod, i od njega, mrtvog .
Da ne bude kao mom prijatelju nedavno, na uglednom lekarskom kongresu;kad je naglas, tužan, pročitao vest "Preminula Svetlana Velmar Janković", elita doktorska ga uglas upita:
"A ko ti je to?!"

jedna_jelena jedna_jelena 01:47 22.04.2014

Samo usput...,

...Omiljeni Bivsi, umetnik do koske, ideal svih mojih ideala, poceo je da krece ka bivsosti onoga trenutka kada je Majkla Dzeksona, njegove talenat, ludilo i rad poceo da velica tek nakon sto je MJ umro. Da mu je neko pre toga rekao isto sto je on sam krenuo da prica nakon, s tom osobom ni pivo ne bi popio. I onda sam shvatila sa kakvim licemerom imam posla, ali to vec nije u okviru ove teme, :).

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana