Društvo

Blogorama* o muškarcima, ženama i odlučivanju

gordanac RSS / 29.02.2008. u 11:07

* blogorama kao panorama - pokušaj da jednim pogledom obuhvatiš i upiješ skoro sve

- prilog za podršku predlogu "najviše 70% muškaraca na mestima odlučivanja u vojvođanskoj i u lokalnim skupštinama u Srbiji" -

dnalr0.jpg Prisutnost žena na mestima odlučivanja u politici, ekonomiji, kulturi, obrazovanju, umetnosti, medijima, finansijama, gde god u društvu je prilično "mlada" tema na planeti Zemlji, traje tek jedan vek i formalni početak joj je u ženskim i radničkim pokretima sa početka XX veka, a obeležen je demonstracijama za žensko pravo glasa i jednostavnom i još uvek vrlo živom parolom "Hleba, mira i ruža". (UN su 8.mart na osnovu tih događaja proglasile "Međunarodnim danom žena", a osnivački akt UN je prvi dokument kojim se pominju ženska prava i ravnopravnost.)

XX vek je negde na planeti obeležen pojavom teorijskog i praktičnog feminizma (mahom Evropa, Amerika, Australija, ekonomski razvijen svet), zatim učešćem žena u pokretima protiv kolonijalizma i diktatura (Azija, Afrika, Južna Amerika) ili posebnim modelima jednopartijskih društava (socijalističke ili komunisitčke zemlje širom sveta). I svi ti procesi su se naravno menjali, prolazili razne faze, napredovali, gasili se pa ponovo stvarali, okupljali žene najrazličitijih "vrsta i opredeljenja", ali osnovnu ideju, ipak, nisu menjali. Diskriminacija je neudobna, žulja, vređa, ponižava, boli, snižava kvalitet svakodnevice i uvek je bilo i biće žena koje će se organizovati, steći potrebna znanja i veštine i kazati "ovako kako postoje društveni modeli za žene - ne valja, prijatelji, ne valja, hajde da malo to menjamo!"

Trenutno je i globalizacija praktično - završena. Imamo subjekte i objekte globalizacije i "ram za sliku XXI veka u kojem 10% populacije na planeti koristi 90% svih resursa na planeti" i još uvek nekako želatinozno i nejasno, ali ipak - uspostavljanje raznih novih pravila za koje ogromnoj većini populacije, i muškoj i ženskoj, nije baš sasvim jasno ko, gde, kako i zašto ih formira. I šta je sa društvenim modelom za žene u celoj toj slici.

To je jedan od razloga zašto je internet sjajna stvar. (oduvek mislim da će štreberi spasti svet, i lepota, naravno, ali od nedavno na taj spisak dodajem i - internet, ovaj i onaj koji će tek nastati)

A bez borbe se ništa ne dobija.

Borba za ravnomernost i ravnopravnost je, naravno, odmah viđena i shvaćena kao pretnjawebglobeqp7.gif postojećem "redu stvari" i, sasvim mudro, svi oni koji ne bi nikako ništa da menjaju potražili su "prirodne saveznike" i lako i brzo napravili "prećutni strateški dogovor" o tome kako izgraditi snažne i na prvi pogled nesavladive prepreke ženama koje bi da menjaju.(Smetnulo se jedino sa uma da žene uvek "bace i drugi pogled", naučilo nas tako, pa je ovo još jedan dokaz da "nijedna strategija nije savršena" :))))

Dakle, evo sa čime i kime sve žene koje hoće da menjaju imaju posla:

- muška većina (koja već svugde o svemu odlučuje) govori "žene same nisu zainteresovane, nema "kvalitetnih" žena, feminizam je zlo, evo i druge žene kažu da to ne treba i ne valja, politika je muški posao, evo primera "groznih" žena-vladarki, mi smo za konkurenciju, a ne "kvote i ključeve", jako mali broj žena uopšte i podržava takve ideje, itd itsl....". Imam prikupljenu čitavu knjigu takve argumentacije. Kad se udruži sa "sredstvima" kao što su podsmeh, prezir, cinizam, omalovažavanje i obeshrabrivanje - ume da bude prilično velika prepreka promenama, ali nikako i nesavladiva, nikako. Oprobani recept "stekni znanja i veštine" za argumentaciju se pokazao prilično uspešnim, Žene su naučile, pa sada već imaju većinu odgovora na ovu prepreku.

- crkve (razne) smatraju da kroz religije koje su uzele da zastupaju i predstavljaju imaju več sve odgovore za modele za žene u društvu i glavna argumentacija protiv onih koje bi htele tu nešto da menjaju je mahom "da će to uništiti sve društvene vrednosti i postojeći red stvari" te je opasno i nepoželjno za svaku religiju. Naročiti oprez se stvara kod tema o slobodi rađanja i pravu na izbor žene hoće li, kada, kako i s kime rađati decu. Ozbiljna i velika prepreka koje žene savladavaju pažljivo i oprezno u mnogim delovima sveta, ponekad se ta borba vodi sasvim suptilno jer je reč o vrlo dubokim, a ponekad i tako krhkim procesima sa kojim se mora biti vrlo pažljiv. Inače je to proces sa najčešćim "povratnim smerovima", više puta mora se voditi od samog početka. I opet je oprobani recept sticanje znanja i veština. I to su žene uradile u savladavanju i ove prepreke. I još je savladavaju u mnogim delovima planete.

- žene koje kažu da "ne osećaju" ili "ne vide" neravnopravnost, diskriminaciju, nepravde, pa samim tim ne vide ni potrebu da se bilo šta menja. Argumentacija koja se koristi je "ja nemam problema sa muškarcima, lepa i sposobna žena može sve, i ja sam sama sve uradila, neka i druge tako, kojoj se ne sviđa neka menja, umetnost manipulacije muškarcima je mnogo efektinija od svake borbe, ja nisam feminstkinja, nisam frustrirana, itd. itsl....". Kako to i inače biva, savladavanje ove prepreke je najteže, zahteva najviše vremena, znanja, veština i rada. Ova je prepreka i "najslabija karika" u lancu svake borbe za ravnopravnost i najčešće virtuozno (zlo)upotrebljena od strane drugih zainteresovanih protivnika promena društvenih modela namenjenih ženama.Za savladavanje i ove prepreke, ženama je bilo potrebno ne samo sticanje znanja i veština nego i, vrlo često gorko, učenje iz sopstvenih iskustava i sopstvenih grešaka. I sa ženama protivnicama promena mora se uspostaviti dijalog, bez tog dijaloga nema dokaza da su promene koje nudimo dobre za sve.

I tih prepreka, kao i žena koje imaju negativan stav o potrebi promena uvek je bilo i biće. I tako i treba da bude. Politički identitet, identitet koji se izgradi vezivanjem za neku ideju NIKADA nije istovremeno i rodni, etnički, rasni. statusni. verski ili bilo koji drugi identitet. Različitost je dobra, prezir i odsustvo dijaloga je - loše i neproduktivno.

Jedina reč koja vezuje navedene tri grupe "strateških protivnika promena" i čitavu mrežu grupa koje su zagovornici promena je - dijalog. Najteži deo u procesu uspostavljanja dijaloga je da "dvoje što različito misle" uđu u istu prostoriju i sednu za isti sto. Drugo po "težini" je - argumentacija i ton dijaloga. Treće je zaključiti "imasmo li mi ikakve koristi od dijaloga?".

Četvrto je, po pravilu, nastanak promena. :))))

095eg20061reve5cv5.jpgNevolja sa dijalogom je što ljudima, najčešće, uopšte ne trebaju informacije i činjenice, da bi imali stav i ubeđenje i time smatraju da sami sebe "kvalifikuju" za ono što misle da je dijalog.

Naprotiv, stav bez činjenica se uz pomoć stereotipa i predrasuda, stvara lako, učvršuje brzo, od njega se odustaje teško ili nikako. Svi imaju stavove, večina ne ume da ih objasni činjenicama već to čine povezanim stavovima ili emocijama.

Srela sam se sa puno netrpeljivosti, prezira i ponekad čak i mržnje prema ženama (o fizičkom nasilju nad ženama i da ne govorim), ali iskustveno tvrdim - ljudi više od svega mrze brojke, podatke, primere, neoborive dokaze...neverovatna je volja da se na svaku ponuđenu činjenicu odgovori sa "ma, koje?! ma šta pričaš?! ma nije, nego da ti ja kažem.....".

I onda slušam neutemeljene stavove, bez iznenađenja. Naučilo me da u nekoj fazi stvaranja dijaloga taj proces "prezirem činjenice", ma kako neproduktivan bio - jednostavno MORA da se dogodi. Ali - prođe, pre ili kasnije prođe. Dokaz su zakoni i propisi koji su na raznim mestima na planeti već doneti, a kojima se zabranjuje ponašanje u društvu. a zasnovano na predrasudama, na neravnopravnosti i nepravdi.

I kad se ti zakoni donesu, protivnici promena se "u hodu reorganizuju" i ulazi se u fazu selektivne primene propisa (ili neprimenjivanje propisa uopšte) koje rađa novu društvenu nepravdu i prestavlja novu prepreku za zagovornike promena i menjnaje načina odlučivanja ili društvenih modela "predviđenih" za žene.

Odatle naš predlog za budući izgled lokalnih samouprava, njihovih izvršnih tela i organa i skupštine Vojvodine i njenih izvršnih organa - predlog je da se zajedno izborimo za striktnu primenu propisa, zakona i Ustava i da razgovaramo o tome ima li neko protiv da "muškaraca svugde i svuda bude najviše 70%". Najviše toliko. Zakonito je, ustavno je, a evo kažem - mislim i da je fer i pošteno da u ovoj fazi tako i bude. "Kvaka" je u tome što nas je iskustvo naučilo da se u ovoj fazi i za primenu propisa treba boriti kao i za donošenje tih propisa.

Šta vi mislite?

post scriptum:

Izraz "blogorama" izmišljotina je moje poslednje kćerke.

 

 



Komentari (193)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

ceda_urosevic ceda_urosevic 11:12 29.02.2008

29.februar

A ja, naivan, očekivao post o fenomenu 29. februara...
gordanac gordanac 11:18 29.02.2008

retko ili nikako....

Žene i razgovor o modelima predviđenim za njih JESU fenomen 29.februara.
Volja da se o tome priča javlja se taman tako....retko, na prestup (kao prestup) ili nikako, sve po ideji "nemoj sada o tome..."
Nema to veze sa naivnošću, no sa stereotipima.
ceda_urosevic ceda_urosevic 11:19 29.02.2008

Re: retko ili nikako....

Nema to veze sa naivnošću, no sa stereotipima.

vrlo moguće. U svakom slučaju, tema jeste prestupna...
dracena dracena 11:33 29.02.2008

Dura lex, sed lex

Odatle naš predlog za budući izgled lokalnih samouprava, njihovih izvršnih tela i organa i skupštine Vojvodine i njenih izvršnih organa - predlog je da se zajedno izborimo za striktnu primenu propisa, zakona i Ustava i da razgovaramo o tome ima li neko protiv da "muškaraca svugde i svuda bude najviše 70%". Najviše toliko. Zakonito je, ustavno je, a evo kažem - mislim i da je fer i pošteno da u ovoj fazi tako i bude. "Kvaka" je u tome što nas je iskustvo naučilo da se u ovoj fazi i za primenu propisa treba boriti kao i za donošenje tih propisa.

U principu sam protiv selekcije kadrova po bilo kom drugom kriterijumu, osim po sposobnostima. Medjutim, ako je nešto predvidjeno u zakonu, pa još i u ustavu, onda tu više po meni nema mesta diskusiji: mora se primenjivati. Ako se u praksi ispostavi da je neka odredba pogrešna, teška, skupa za sprovodjenje ili nepravedna, prestroga itd. zakoni i ustav se mogu promeniti. Meni je sve više muka od naše "komunistički pravne države" u kojoj je sve na papiru regulisano, papir trpi sve, i reforme, i novine i različita poboljšanja, a praksa često ide svojom starom, traljavom i naopakom putanjom. One zakonske i ustavne odredbe za koje smo znali da neće biti primenjivane, nije trebalo da usvajamo, ali kad smo ih jednom usvojili, moramo ih primenjivati do poslednje zapete, sve dok one ne budu izmenjene. Situacija u kojoj je nešto regulisano zakonom, ali nije obavezno da se te regule primenjuju je izvor velikih nepravdi, jer moćne institucije i pojedinci mogu da svojevoljno biraju na koga će odredbe primenjivati, a na koga neće, tj. kome će omogućiti privilegije ili napakostiti, a da oštećeni nema načina da se zašiti od te samovolje.
G r o f i c a G r o f i c a 12:48 29.02.2008

Re: Dura lex, sed lex

Situacija u kojoj je nešto regulisano zakonom, ali nije obavezno da se te regule primenjuju je izvor velikih nepravdi, jer moćne institucije i pojedinci mogu da svojevoljno biraju na koga će odredbe primenjivati, a na koga neće, tj. kome će omogućiti privilegije ili napakostiti, a da oštećeni nema načina da se zašiti od te samovolje.

Ne smemo smetati s uma da su u nas vecina sudija u sudstvu - zene. I kako se one ponasaju? Ako je zrtva zena a ne dopadne se gospodji sudiji vec joj se vise dopadne pocinilac zna se sta ce ona ciniti. ima primera iz prakse tusta i tma gde zena sudija kinji zrtvu zenu godinama, razvlaci proces namerno da smori zenu zrtvu dok iz odkaza se i iz aviona vidi kriciva pocinioca muskarca.
U principu sam protiv selekcije kadrova po bilo kom drugom kriterijumu, osim po sposobnostima.

Po sposobnostima i po moralu. Mislim da jedna do plafona natapirana, nasminkana i naparfemisana glumica sa vestackim noktima u poslanickoj klupi nema nikakvih afiniteta prema poziciji drugih zena osim sto je egzibicionista jer samo sebe izlaze u skupstini kao u izlogu.
Brooklyn Brooklyn 11:34 29.02.2008

i ima da napabircimo

tih 30%, pa makar odvlacili zene na silu od sporeta i pravo u skupstinu!
trener trener 11:42 29.02.2008

Re: i ima da napabircimo

Lako je tebi da pricas!
Evo moja zena je na poslu, pa sam ja sada pored sporeta, a uvece ne idem "u zezanje" nego da radim...
Toliko o diskriminaciji zena
Brooklyn Brooklyn 11:44 29.02.2008

Re: i ima da napabircimo

:)

a ko vise zaradjuje?
trener trener 11:47 29.02.2008

Re: i ima da napabircimo

Zar je to bitno? Mislis ,nije sve u ljubavi ima nesto i u lovi
Brooklyn Brooklyn 11:51 29.02.2008

Re: i ima da napabircimo

jok, samo me zanima...
trener trener 12:07 29.02.2008

Re: i ima da napabircimo

Pa ako te zanima , ja doprinosim sa vise novca (bar duplo,ako ne i vise), ali sve to ne vredi nista,ukoliko nemas zenu koja ce to da potrosi,
Brooklyn Brooklyn 12:11 29.02.2008

Re: i ima da napabircimo

ja doprinosim sa vise novca (bar duplo,ako ne i vise), ali sve to ne vredi nista,ukoliko nemas zenu koja ce to da potrosi,


:)) dobar si!
trener trener 12:31 29.02.2008

Re: i ima da napabircimo

Ma mani me,zena mi skroz odlepila, kako su pocela ova s(t)anja sa Kosovom.Kaze,dok se ne smiri situacija nema nista i nemoj da si mi prisao,pa sad pokusavam da je omeksam... kuvam,fajtam ect... Eto ti to je sam zivi dokaz beskurpulozne zenske manipulacije
Brooklyn Brooklyn 12:23 01.03.2008

Re: i ima da napabircimo

ja ti bre ne znam sta je gore, da sam sredis kucu ili da sedis i slusas zvocanje dok je neko drugi sredjuje. na primer, ja sada sedim islusam zvocanje, ali cim popijem kafu ima da se dam u spremanje.
Milan Lukić Milan Lukić 11:34 29.02.2008

Zene? Ne,hvala!

Kosovo 1389
;-)
gordanac gordanac 11:46 29.02.2008

:))

Žene? Ne, hvala!
Kosovo 1389
;-)

:))))))
"....ni živih se nisam boj`o, dok su bili za užasa...."
A kad su ti već. Lukiću nijedan, poslali poruku da je postaviš na ovaj čestiti post, evo, pa im uzvrati:

Tlapnje? Ne, hvala!
Žene 2008
Milan Lukić Milan Lukić 11:55 29.02.2008

Re: :))

"....ni živih se nisam boj`o, dok su bili za užasa...."
:::)))
Tlapnje? Ne, hvala!
Žene 2008

u to ime...
jama jama 12:01 29.02.2008

podrška 100%

Odavno očekujem da neko piše o ovoj temi. Fala bogu dočekah 29.02.
moja puna podrška i pomoć ako treba.
Radim uglavnom sa ženama čitav svoj radni vek, 26 .g.
Dodao bih samo još jednu kategoriju onih zbog kojih ovo ide bogami dosta teško. To su žene koje misle da se ništa ne može promeniti, one koje imaju stav da nema smisla ni počinjati itd.Razgovarao sam sa njima milion puta, sa jako puno žena i to onih koje u našm društvu čine većinu a totalno su neprimetne u svakom pogledu.
Neki moj slobodan zaključak zašto tako reaguju je STRAH. I to strah od muža, od dece , od roditelja , od okoline, od prepostavljenih i sl.U većini slučajeva nije to strah od fizičkih posledica, mada i toga ima, znate na šta mislim. Više je to strah da se neće uspeti u nameri da se nešto promeni na bolje, pa onda ne vredi ni počinjati.Nema one prave NADE da će uspeh doći,i da se treba boriti i istrajati, pa makar se platila nekad manja a nekad veća cena.Da se treba boriti za svoje ćerke, da one jedan dan budu bezbrižne i usmere svoju energiju na neke druge lepše,banalnije i sitnije stvari koje čine život tako ukusnim.
Ja se borim za svoju ćerku i boriću se dok sam živ.

p.s. trebamo naći način da prodremo do ovih žena da ih animiramo da im damo nadu. Ja pokušavam.
Brooklyn Brooklyn 12:05 29.02.2008

Re: podrška 100%

Da se treba boriti za svoje ćerke, da one jedan dan budu bezbrižne i usmere svoju energiju na neke druge lepše,banalnije i sitnije stvari koje čine život tako ukusnim.


pa, najlaksi nacin da postignes je da budes domacica, ili radis, onako, 4h dnevno za hobi. onda ti ostane plenty vremena za usmeravanje energije na neke druge lepše,banalnije i sitnije stvari koje čine život tako ukusnim, ako to hoces. ne treba ti ni mesto u skupstini, ni zakon o rodnoj ravnopravnosti.
mariopan mariopan 12:09 29.02.2008

Re: podrška 100%

Komentar Jama bas oslikava ono sto stvarno koci, moze se to svugde sresti, ta " naucena bespomocnost" zena, a da bi se usadilo bili su potrebni vekovi. Sada, kada su zene toliko svesne svojih potencijala. lecenje od te "bespomocnosti" moralo bi brze da ide. Zasto nam to ide ovako sporo?
jama jama 12:12 29.02.2008

Re: podrška 100%

pa, najlaksi nacin da postignes je da budes domacica, ili radis, onako, 4h dnevno za hobi. onda ti ostane plenty vremena za usmeravanje energije na neke druge lepše,banalnije i sitnije stvari koje čine život tako ukusnim, ako to hoces. ne treba ti ni mesto u skupstini, ni zakon o rodnoj ravnopravnosti.
*novo


džabe ti zakon i mesto u skupštini. pa to već imamo koliko ja znam.Za početak animiraj ove žene o kojima sam pisao da izadju i glasaju za one koji su voljni da sprovode zakone i poštuju svoja mesta u skupštini.
vishnja vishnja 12:28 29.02.2008

Re: podrška 100%

sjajan tekst, kao i uvek, ali ova misao je posebna tema:
oduvek mislim da će štreberi spasti svet, i lepota, naravno

i ja! :)

pozdrav i postovanje
Milan Lukić Milan Lukić 12:36 29.02.2008

Re: podrška 100%

džabe ti zakon i mesto u skupštini. pa to već imamo koliko ja znam.Za početak animiraj ove žene o kojima sam pisao da izadju i glasaju za one koji su voljni da sprovode zakone i poštuju svoja mesta u skupštini.

tako je.ako se poslanice i razlikuju kada su u pitanju njihovi politicki stavovi-zenska emancipacija i borba protiv polne diskriminacije mogla bi da ih ujedini u skupstinskim klupama.po tom pitanju bi se medjusobno slozile a i podrska njihovih muskih kolega ne bi izostala.
pitanje je da li su sve zene koje deluju u parlamentu dovoljno politicki emancipovane,da li im je demokraticnost imanentna ili ne,i tu je ta kvaka...ne moze se istovremeno biti i za zensku emancipaciju a da se istovremeno ne podrzavaju osnovna ljudska prava,npr prava na slobodno izrazavanje i politicko izjasnjavanje, da se poslanica tvrdih i pseudodemokratskih politickih struja izjasnjava za ulogu majke u drustvu a da,istovremeno,poziva na linc neistomisljenika...fingiranje demokraticnosti je zgodan privezak koji bi zene koje ucestvuju u politickom zivotu takvih stranaka rado imale u svom dzepu...za svaki slucaj,i u svakoj prilici.pa tako i kada je u pitanju diskriminacija po polnoj pripadnosti
Gorstak Gorstak 13:44 29.02.2008

Re: podrška 100%

vishnja
sjajan tekst, kao i uvek, ali ova misao je posebna tema:
oduvek mislim da će štreberi spasti svet, i lepota, naravnoi ja! :)pozdrav i postovanje

uaaaaa štreberi!!!!
gordanac gordanac 14:32 29.02.2008

:))

Gorstak,
uaaaaa štreberi!!!!

...kada se jednom završi borba Highlander-a, zato što "there can be only one", pobednik će biti - The Geek One :))))
A pitanje je, naravno, kojeg pola će biti :)
Gorstak Gorstak 15:18 29.02.2008

Re: :))

gordanac
...kada se jednom završi borba Highlander-a, zato što "there can be only one", pobednik će biti - The Geek One :))))
A pitanje je, naravno, kojeg pola će biti :)


Poput svakog štrebera skoknem prvo do Googla da proverim o čemu mi to pričamo:

Interesantno je da sam dobio 55.600.000 rezultata za reč Geek.
Wikipedija, popularna Wiki, koja nikad ne laže kaže sledeće: The word geek is a slang term, noting individuals as "a peculiar or otherwise odd person, especially one who is perceived to be overly intellectual"
Znači, u toj vekovnoj borbi highlandera izgleda da imam šanse:)

A ono za pol nisam siguran šta da kažem.
Poput svakog štrebera odem na listu autora i primetio sam da se još nije pojavila neka Gorštakinja, Goranka,...
Gospodin Čerevićan je dobio Čerevićanku na blogu:) Izgleda da Blog prati savremene tokove:)
trener trener 12:17 29.02.2008

o muškarcima, ženama i odlučivanju

Zene su same krive ili zasluzne , za model koji opisujete. Pa ne treba puno pameti da se vidi da zene, ustvari, manipulisu muskarcima u svakom pogledu i retki su oni koji mogu da se odupru.
gordanac gordanac 14:42 29.02.2008

Re: o muškarcima, ženama i odlučivanju

Zene su same krive ili zasluzne , za model koji opisujete. Pa ne treba puno pameti da se vidi da zene, ustvari, manipulisu muskarcima u svakom pogledu i retki su oni koji mogu da se odupru.

Argumentacija koju dajete je mešanje "društvene i privatne moći" žene. To se uvek radi u slučajevima "prikrivenih protivnika promena" i lako je oboriva.
Za samo jedna vek ovo su PROMENE društvenog modela
- školovanje žena
- zapošljavanje žena
- pravo na imovinu
- pravo na razvod
- pravo na slobodan izbor za rađanje
- pravo glasa
- pravo na kandidovanje
- ....
Sve navedene promene društvenog modela "poželjnog" za žene nastale su društvenom sagalasnošću svih, a na inicijativu nekih, bez manipulacija ikakve vrste.
Nema promena koje žene žele, ako za njih negde ne glasaju i saglase se muškarci koji su većina na svim mestima odlučivanja.
"Privatna moć" žene inidirektno je vezana za promene društvenih modela, recimo - društvo kaže da je neprihvatljivo tući ženu i onda se njena privatna situacija - menja.
Unfuckable Unfuckable 12:18 29.02.2008

Ako su činjenice suprotne

Naučilo me da u nekoj fazi stvaranja dijaloga taj proces "prezirem činjenice", ma kako neproduktivan bio - jednostavno MORA da se dogodi

Ako su činjenice suprotne
našim predubeđenjima...hm - tim gore po činjenice (predubeđenja su naša ubeđenja + Not Invented Here )

Damjana je na mom prethodnom blogu dala poprilično poražavajuće cifre - na sveCkom nivou...
Na lokalnom nivou nemre biti bolje, nego samo još gore ( tako mi akcentuišemo i ostale sveCke trendove ...)
Lično... : opet kukate ?!?!?! (šala : ne pucati !)
Kazezoze Kazezoze 12:40 29.02.2008

Re: Ako su činjenice suprotne

Lično... : opet kukate

a shta ochekivati drugo od zhena, nikad potpuno zadovoljne.
koliko god bile ravnopravne, one ce se osecati potlachene i nevazhne u odnosu na mushkarce.
predrasude )) to je josh samo u glavama pojedinih zhena, nikako i realnost))
a i taj feminizam je postao nakaradan, ubio je lepotu zhene))
G r o f i c a G r o f i c a 12:54 29.02.2008

Re: Ako su činjenice suprotne

a shta ochekivati drugo od zhena, nikad potpuno zadovoljne.
koliko god bile ravnopravne, one ce se osecati potlachene i nevazhne u odnosu na mushkarce.
predrasude )) to je josh samo u glavama pojedinih zhena, nikako i realnost))
a i taj feminizam je postao nakaradan, ubio je lepotu zhene))

A sta je ubilo lepotu muskaraca, kaze?
I jos nesto, ima nas koje se u odnosu na muskarce mozda i ne osecamo diskriminisane i potlacene, ali zene sto znaju da diskriminisu to je cudo jedno. Vec sam navela primere iz pakse u prethodnim komentarima. Zene ubija zavist i ljubomora i nedostatak solidarnosti a muskarce vrlo cesto ubija to sto kad izgube polnu moc cesto imaju potrebu da se dokazuju prema zenama novcem i bogastvom pa onda pljackajuuuuu.....:(((
Damjana Damjana 13:16 29.02.2008

Re: Ako su činjenice suprotne

Ženi metla - muškarcu posao i karijera

Kao prvo zahvaljujem na podsećanju onoga što sam napisala u tvom predhodnom blogu(nadam se da prelazak na TI) je odgovarajući. Mislila sam da to niko nije pročitao.

Evo još malo poražavajućih činjenica, ne mojte pogrešno da shvatite:

Ženama u Srbiji skoro nedostupne rukovodeće pozicije

Ženama u Srbiji skoro su nedostupne rukovodeće pozicije u preduzećima, a njihova primanja za poslove iste težine niža su od zarade muškaraca, rezultat je istraživanja koje su Savet za ravnopravnost polova i Fond za razvoj Ujedinjenih nacija (UNDP) sproveli u periodu od 2000. do 2007. godine.

Istraživanje je predstavljeno na okruglom stolu u beogradskom Sava centru čija tema je bila položaj žena u Srbiji na tržistu rada.

"Samo jednu petinu direktorskih pozicija u preduzećima u Srbiji zauzimaju žene, u svojstvu zastupnika preduzeća žene su zastupljene sa 23 odsto, dok se na čelnim pozicijam upravnih odbora nalazi tek 14 odsto žena", navela je autor istraživanja sociolog Marija Babović.

Ona je dodala i da su plate žena za obavljanje poslova iste težine, uz iste kvalifikacije i kvalitet niže od primanja muškaraca. Ona je istakla da je od 2000. godine do sada poraslo učešće žena u političkom životu i obrazovanju ali je pogoršan njihov položaj na tržištu rada.

"Procenat nezaposlenoti žena u Srbiji je 24 odsto, naspram 16 odsto nezaposlenih muškaraca. Stopa nezaposlenosti žena u Srbiji znatno je veća nego u zemljama Evropske unije", rekla je Babovićeva.
Ona je navela i da je naročito težak položaj žena u ruralnim područjima, "pošto one tamo predstavljaju neplaćenu radnu snagu".

"Najugroženija je populacija nisko obrazovanih žena, ali se u procesu tranzicije sa teškoćama suočavaju i žene srednjeg obrazovanja obrazovanja", kazala je Babovićeva.

Ona je istakla i da je na tržištu rada u Srbiji naročito prisustna diskriminacija mlađih žena "od kojih se u oglasima zahteva da izgledaju atratktivno".

Prema istraživanju Saveta za ravnopravnost polova i Fonda za razvoj Ujedinjenih nacija čest oblik diskriminacije žena je i to što im poslodavci prilikom razgovora za posao postavljaju i pitanje da li planiraju rađanje dece.

Domaćica “pegla muža”

Na ovim prostorima sasvim je normalno i uobičajeno da se žena "ne odvaja" od četke i metle, da joj "pripada" da neguje decu, "pegla muža", kuva i sprema. Cena za to nikada nije utvrđena već se sve svodi na - podrazumevanje. No, Amerikanci već nekoliko godina redovno izračunavaju zaradu domaćice. Tako, kada bi bila plaćena, domaćica bi prošle godine zaradila 138.095 dolara za sve one sate koje provodi obavljajući razne kućne dužnosti. Prosečna hipotetička zarada domaćice povećana je prošle godine za 4.000 dolara, odnosno 30 odsto, u poređenju sa 2006. godinom.

Muškarci to ne rade

Istraživanje "Muškarci to ne rade: podela rada u porodici" sprovedeno je u Zagrebu 2007 godine. Učestvovalo je 152 ispitanika koji su tog trenutka bili u braku. Utvrđeno je da od jedanaest kućnih poslova, ženski pol češće obavlja čak osam. Muškarci više rade samo jedan posao - sitne popravke u kući, dok žene peru veš, peglaju, pospremaju kupatilo i toalet, kuvaju, usisavaju, peru sudove i po pravilu se više brinu o kućnim ljubimcima. Dok žene žongliraju između posla, dece i obaveza u kući, muževi daju svoj doprinos najviše na dva polja. To su: posao i deca.

Muškarci, kažu rezultati istraživanja, "muškim" poslom uopšte ne smatraju, primera radi, pranje veša. Skoro dve trećine njih priznalo je da nikad nije opralo nijedan komad veša. Na top listi "nemuških" poslova, na drugom mestu je peglanje, zatim pranje sanitarnih prostorija - to nikad ne radi polovina predstavnika muškog roda. Oko 15 odsto nikad ne pere sudove, a nešto manje od četvrtine ispitanika niti ume da kuva niti su ikada bilo šta skuvali. Dovoljno je valjda što su "skuvali" mit o tome kako je dobra žena jednako dobra domaćica.


Brooklyn Brooklyn 13:23 29.02.2008

Re: Ako su činjenice suprotne

Tako, kada bi bila plaćena, domaćica bi prošle godine zaradila 138.095 dolara za sve one sate koje provodi obavljajući razne kućne dužnosti. Prosečna hipotetička zarada domaćice povećana je prošle godine za 4.000 dolara, odnosno 30 odsto, u poređenju sa 2006. godinom.


ako je prosle godine zarada bila 138,095, a povecana je za 30% u odnosu na godinu pre, onda je godinu pre bila 106,226, razlika izmedju 106,226 i 138,095 nije ni blizu 4,000...o ostalim glupostima koje si nalupala tu necu ni da pocinjem, it's too much.
vishnja vishnja 13:28 29.02.2008

Re: Ako su činjenice suprotne

koliko god bile ravnopravne, one ce se osecati potlachene i nevazhne u odnosu na mushkarce.
predrasude )) to je josh samo u glavama pojedinih zhena, nikako i realnost))

jao, kaz!!!
a zasto bi se tako osecale, ako nije realnost? stvarno me zanima, opisi mi kako funkcionise.

svakom utisku (pa i pogresnom), dozivljaju (pa i nerealnom), predrasudi postoji neki uzrok. koji bi uzrok bio ovome? zasto bi se neko osecao potlaceno i nevazno u odnosu na nekog drugog, tek tako? to nije prirodno stanje - odnekud je doslo, nekom greskom. definisi mi gresku.
Kazezoze Kazezoze 13:48 29.02.2008

Re: Ako su činjenice suprotne

a zasto bi se tako osecale, ako nije realnost?

pa realnost je bila pre recimo 50 godina, a od tada se toliko toga promenilo.
danas je zhena u civilizovanom svetu potpuno ravnopravna sa mushkarcem i nije mi jasno shta bi to josh trebalo mushkarac da uchini da bi zadovoljio prohteve zhena.
G r o f i c a G r o f i c a 13:51 29.02.2008

Re: Ako su činjenice suprotne

Muškarci, kažu rezultati istraživanja, "muškim" poslom uopšte ne smatraju, primera radi, pranje veša. Skoro dve trećine njih priznalo je da nikad nije opralo nijedan komad veša. Na top listi "nemuških" poslova, na drugom mestu je peglanje, zatim pranje sanitarnih prostorija - to nikad ne radi polovina predstavnika muškog roda. Oko 15 odsto nikad ne pere sudove, a nešto manje od četvrtine ispitanika niti ume da kuva niti su ikada bilo šta skuvali. Dovoljno je valjda što su "skuvali" mit o tome kako je dobra žena jednako dobra domaćica

Cak i tu su najcesce krive same zene jer preuzimaju na sebe bas SVE poslove. Moj otac je sam prao svoje kosulje i carape a nimalo nije bio modernog(?) shvatanja niti je bio mlad, cinio je to zato sto je to voleo da radi i mnogo je davao do licne higijene. Ali sta to vredi kad njegov sin, a moj brat, sada od zene trazi lavor i bokal da opere ruke jer ga mrzi da se penje u kupatilo. Ali njemu je majka przila jaja sa slaninom za dorucak jer je on to voleo i molila ga pored kreveta da ustane jer je vreme za skolu dok je nama dvema cerkama samo znala da vikne: - Ustajte!'' Sve, dakle, pocinje iz kuce. Znam zene koje kukaju na snahe a sinovima su tetosile kao da su male bebe do 30-e godine zivota i to su i nastavile da rade. I sto je nesto neverovatno one tetose i zetovima samo zato sto su, zaboga, muskarci.
Brooklyn Brooklyn 14:02 29.02.2008

Re: Ako su činjenice suprotne

Ali sta to vredi kad njegov sin, a moj brat, sada od zene trazi lavor i bokal da opere ruke jer ga mrzi da se penje u kupatilo.


e, za to jeste kriva, iskljucivo ta sto mu ga donosi. wow.
JJ Beba JJ Beba 14:03 29.02.2008

Re: Ako su činjenice suprotne

Zene ubija zavist i ljubomora i nedostatak solidarnosti

tako je
ključna reč je solidarnoast
žene su ovde sve samo ne ženski solidarne.
rodna osvešćenost, edukacija, rad na sebi je ono što će ojačati položaj žena
uvek ponavljam - više od 50% biračkog tela u ovoj zemlji čine žene. koja je to sila!! nema te opcije koje žene da su solidarne ne bi izglasale. sve ove ratne huščkaće, fašiste i eksploatatore bi počistile
:)

mene zanima da li su doneseni zakoni kojima se regulišu prava žena i naravno sankcije koje proitiču iz njih za kršenje istog, ili se samo deklarativno političke elite skrivaju iza ustava u kome se kaže da su svi građani kobajagi ravnopravni.
recimo da li je zakonom regulisana obaveza da se u javnoj komunikaciji ženska zanimanja stavljaju u pravilan rod ili je to prepušteno ličnom izboru? (pekarka, lekarka....)ili da se pokrene inicjativa da se u javnoj komunikaciji izmeni pravopis po kome se žene oslovljavaju po prezimenima očeva ili muževa kao da su njihovo vlasništvo ( Ćomić. Čomićka), .
šta je sa zakonom koji sankcioniše poslodavce koji obavezuju žene da prilikom zapošljavanja potpisuju obavezu da neće rađati u prvim godinama zapošljenja...itd
mene bi više zanimalo šta je konkretno učinjeno i šta se konkretno čini po rtim pitanjima
šta je DS učinila ili šta čini
Doctor Wu Doctor Wu 15:16 29.02.2008

Re: Ako su činjenice suprotne

rodna osvešćenost, edukacija, rad na sebi je ono što će ojačati položaj žena

a sindikat?
Brooklyn Brooklyn 15:17 29.02.2008

Re: Ako su činjenice suprotne

a sindikat?


:))))))))))))))))))))))) to!
vishnja vishnja 15:25 29.02.2008

Re: Ako su činjenice suprotne

pa realnost je bila pre recimo 50 godina

najbanalnije:
virnes u firme okolo: nema ih malo gde su zene u proseku kompetentnije, a na svim rukovodecim polozajima su muskarci.
mozda si na vreme zbrisao, ovde je to tako jos uvek.
JJ Beba JJ Beba 15:28 29.02.2008

Re: Ako su činjenice suprotne

a sindikat?

malo je jedan sindikat. treba dom sindikata
vishnja vishnja 15:36 29.02.2008

Re: Ako su činjenice suprotne

dom sindikata

:))))
gordanac gordanac 16:37 29.02.2008

JJBeba

nema te opcije koje žene da su solidarne ne bi izglasale. sve ove ratne huščkaće, fašiste i eksploatatore bi počistile

Rodni identitet NIJE isto što i politički identitet (kao što i etnički i politički identitet nisu isto) ali si ti na tragu dokazive činjenice o tome KOJE stranke u svom biračkom telu imaju nešto više žena nego neke druge stranke. Upravo se radi o grupi stranaka koje i ti i ja smatramo odgovornim za obavljanje svih poslova modernizacije društva.
Ima ih manji, ali sasvim pristojan broj u biračkom telu drugih stranaka.
Solidarnost je tema i ideja koju SD stranke uvode zajedno sa (ili umesto) davno traženog "fraternite" i pojedinačno i u okviru SI i odnosi se prvenstveno na rešavanje dilema pri koncipiranju budžeta (bilo kog nivoa vlasti).
Solidarnost u ženskim pokretima je "tricky issue" u tom kontekstu.

mene zanima da li su doneseni zakoni kojima se regulišu prava žena i naravno sankcije koje proitiču iz njih za kršenje istog, ili se samo deklarativno političke elite skrivaju iza ustava u kome se kaže da su svi građani kobajagi ravnopravni.
recimo da li je zakonom regulisana obaveza da se u javnoj komunikaciji ženska zanimanja stavljaju u pravilan rod ili je to prepušteno ličnom izboru? (pekarka, lekarka....)ili da se pokrene inicjativa da se u javnoj komunikaciji izmeni pravopis po kome se žene oslovljavaju po prezimenima očeva ili muževa kao da su njihovo vlasništvo ( Ćomić. Čomićka), .
šta je sa zakonom koji sankcioniše poslodavce koji obavezuju žene da prilikom zapošljavanja potpisuju obavezu da neće rađati u prvim godinama zapošljenja...itd
mene bi više zanimalo šta je konkretno učinjeno i šta se konkretno čini po rtim pitanjima
šta je DS učinila ili šta čini

Prava žena jasnim odredbama postoje u Krivičnom zakonu, Porodičnom zakonu, Zakonu o radu, Zakonu o zapošljavanju, o bezbednosti na radu, o azilu, o oglašavanju.....da ne nabrajam, izostaviću neki, uz ustavne odredbe o obavezi države za "ravnopravnu zastupljenost" i "politiku jednakih mogućnosti".
Upotreba jezika kao suptilnog diskriminatorskog sredstva odnosi se prvenstveno na upotrebu imenica (i njihovo menjanje po rodu) za zanimanja kojima se žene bave, u nekom kritično dovoljnom broju da je potrebno regulisati pravilima našeg jezika. To se ne uređuje zakonima već je za posao standaradizacije jezika zadužen odgovarajući Odbor pri SANU, ali i straživači i naučnici koji (i snagom svoh naučnog ugleda i autoriteta) daju preporuke na koji način i koje nastavke koristiti (.ka, -ca, -ica, .-kinja, -škinja, - ginja,....)
Zakonom je zabranjeno žene pri zapošljavanju pitati "da li je udata, ima li dece, jesu li joj deca zdrava...." i slična pitanja koja su diskriminatorski osnov za odluku da je se NE zaposli. Naše iskustvo je da većina žena doživi ovo kršenje zakona i - ćuti. Ćuti iz najmanje dva razloga:
- boji se reakcije okoline ako istupi i tuži nesuđenog poslodavca, boji se da nikada više nikakav posao neće dobiti
- s dobrim razlogom nema poverenja da će joj institucije zaštiti prava jer svedoči o selektivnoj primeni zakona u raznim oblastima
Šta možemo da radimo?
Kroz mrežu kojom postoji, stranka može da informiše, da daje pravne savete, da u ime oštećenih traži rešavanje kršenja prava, da garantuje diskreciju u prvom razgovoru, da koristi sve institucionalne mehanizme koje ima na raspolaganju da bi do primene zakona došlo i da gradi kampanje kojima se "make a case".
Možemo da insistiramo na "slučajevima" kao što je Knić i da ispravimo šta se ispraviti da.
Sve to zajedno je skroz nedovoljno i broj onih kojima su prava zaštićena i odbranjena je suviše mali da bi bio išta drugo osim ilustracije razlike između prava i pravde u tranzicionim društvima.
JJ Beba JJ Beba 17:49 29.02.2008

Re: JJBeba

Upotreba jezika kao suptilnog diskriminatorskog sredstva odnosi se prvenstveno na upotrebu imenica (i njihovo menjanje po rodu) za zanimanja kojima se žene bave, u nekom kritično dovoljnom broju da je potrebno regulisati pravilima našeg jezika. To se ne uređuje zakonima već je za posao standaradizacije jezika zadužen odgovarajući Odbor pri SANU, ali i straživači i naučnici koji (i snagom svoh naučnog ugleda i autoriteta) daju preporuke na koji način i koje nastavke koristiti (.ka, -ca, -ica, .-kinja, -škinja, - ginja,....)

pa na to sam i mislila. recimo u hrvatskoj u svim javnim medijima i u javnom životu uopšte se koriste rodni nastavci. to nije samo puko pitanje korišćenja nastavaka , već je veoma važna tema za nas.
takođe mislim da treba pokrenuti inicijativu da se u javnom govoru takođe iz pravopisa izbaci ustaljeno nazivanje žena po prezimenima muža ili očeva.
istina, kroz mrežu, kroz okrugle stolove treba pregovarati sa državom, naravno, al zašto se to ne radi? da li je bilo javne rasprave oko nacionalne strategije rađanja? na nacionalističkim blogovima uveliko se podržala ta strategija, čak ide i emisija na RTSu "Vreme je za bebe" koja je u službi povećanja nataliteta. da li je pre usvajanja bio organizovan neki okrugli sto o političkoj zloupotrebi žena i rađanja u patriotske svrhe? da li se ikada razgovaralo o pravu i da se ne rađa?
gordanac gordanac 19:13 29.02.2008

Re: JJBeba

istina, kroz mrežu, kroz okrugle stolove treba pregovarati sa državom, naravno, al zašto se to ne radi? da li je bilo javne rasprave oko nacionalne strategije rađanja? na nacionalističkim blogovima uveliko se podržala ta strategija, čak ide i emisija na RTSu "Vreme je za bebe" koja je u službi povećanja nataliteta. da li je pre usvajanja bio organizovan neki okrugli sto o političkoj zloupotrebi žena i rađanja u patriotske svrhe? da li se ikada razgovaralo o pravu i da se ne rađa?

Nacionalna strategija za podsticanje rađanja je prošla jedan krug javne rasprave i ona je upravo primer za - solidarnost jer se prvo i pre svega radi o našem zajedničkom u budžetu prikupljenom novcu koji treba trošiti na - odgovorno roditeljstvo, na činjenicu da ako društvo i država smatra da treba podstaći natalitet - da onda i investira u to.
Pravo da se bira da li će se roditi ili ne (sloboda izbora) odbranjeno je u Porodičnom zakonu amandmanom moje koleginice Anite Beretić 2005.
Što se "nacionalističkih blogova" tiče meni ne smeta da daju podršku Strategiji. Naprotiv. To je, takođe, jedan od načina da otpočne dijalog - nikada se ne kreće od tema koje nas potpuno razlikuju, već od tema koje imaju bar "zametak" nekakvog slaganja. Ako imaju.
Zloupotrebe u "političke svrhe" su predmet kršenja ljudski, građanskih i ženskih (ili dečijih) pravai time se vraćamo na - selektivnu primenu propisa u tranzicionim društvima.
Unfuckable Unfuckable 20:06 29.02.2008

Re: Ako su činjenice suprotne

damjana :

Mislila sam da to niko nije pročitao.


ne samo pročitano, nego i odgovoreto. Odavno
očigledno niko ne čita odgovore ... : )))))))
JJ Beba JJ Beba 20:09 29.02.2008

Re: JJBeba

Poznato mi je da je DS i Božidar Đelić aktivno učestvovali u merema za za podsticaj rađanja i priznajem da javnu raspravu i okrugle stolove kao i pregovore koje su ženske mreže i država vodile na tu temu nisam primetila.
No ono što jesam opazila je da se u emisiji Vreme je za bebe , koja se emituje na RTSu kao deo strategije za podsticaj rađanja , država preko ministarstva javlja više kao promoter patrijahalnog načina života i porodice kao mesta gde se rađaju deca, nego kao emisija koja treba da podstakne žene i muškarce na rađanje dece. jedan od učesnika u ovoj emisiji po principu rijaliti šou programa , otac budućeg trećeg deteta , kaže: " Problem leži u nama samima. Mi smo kao narod umrtvili svoju duhovnu stranu potreba i sada se pojavljuju materijalne težnje naše nacije i pojedinaca, što se ogleda u telesnim nasladama i materijalnim vrednostima. Kada mladog coveka pitate za ženidbu, prvo što odgovori jeste da materijalno nije sposoban za brak. Poražavajuca je cinjenica da nestajemo, jer bez reprodukcije i nema novog života. Pored duhovnog preporoda licnosti, odgovor treba tražiti i u društvu. Država, da bi opstala, treba da ulaže više pažnje i ljubavi prema pojedincu. Mislim na edukativne emisije poput „Vreme je za bebe", druge specijalne programe i u svemu tome što država zakonima može da sprovede u delo. "
ovde i ovde
naravno emisiju su pozdravili svi nacionalistički forumi, obrazi etc kao mogucnosti da se "naše sestre Srpkinje vrate na ognjišta i da izvole izvršiti patriotski zadatak."
no to je duga tema
KRALJMAJMUNA KRALJMAJMUNA 21:17 29.02.2008

Re: JJBeba

no to je duga tema

Treća tema: ta serija dokumentarnih emisija je vrlo dobro napravljena. Meni i mnogim ljudima se jako dopada. A poznato je da je na Blogu od svih televizija na tapetu uglavnom RTS, a da je nepovratno štetni PINK nedodirljiv. Često postavljam ovu rečenicu - nein, niko se ne peca, znam zašto ali nema veze sa ovom temom. Nebitno je da li se plaća pretplata ili ne. I to što "jedan od učesnika u ovoj emisiji po principu rijaliti šou programa, otac budućeg trećeg deteta , kaže" nešto ne znači baš ništa onome ko nije gledao te emisije nego samo čita komentar o toj emisiji.
I ovde se napišu svakave budalaštine ili pametne stvario pa ...
Emisija priča o sestrama Srpkinjama i braći Srbima (ili o građanima Srbije, preciznije) koji uglavnom zajedno prave decu i rešavaju probleme koji iskaču pred njih i njihovu rodbinu. Onaj ko je u drugom stanju bio ovih meseci mogao je svašta da nauči i da čuje mnoge zanimljive priče. Provereno.
Ne znam ko i zašto pozdravlja ovu seriju emisija.
Napravite emisiju "Nije vreme za bebe-vreme je za JJbebe" )
JJ Beba JJ Beba 21:43 29.02.2008

Re: JJBeba

Emisija priča o sestrama Srpkinjama i braći Srbima (ili o građanima Srbije, preciznije) koji uglavnom zajedno prave decu i rešavaju probleme koji iskaču pred njih i njihovu rodbinu

ima žena i muškaraca koje bi da rađaju decu bez da se žene/ udaju; ima žena koje bi rađale decu samostalno; ima muškaraca i žena koji ne bi da žive u kućama sa po tri generacija kao u zadrugama; ima žena koje bi rađale decu ako imaju određene ekonsmske uslove za njihov normalan razvoj; koje bi rađale decu za sebe a ne za državu; a ima i žena i muškaraca koji uopšte ne bi rađali decu u ovoj zemlji koja nije u stanju da svojim građanima pruži noramalan psihofizički razvoj ; ima ljudi koji ne bi svoju decu osuđivali na život bez perspektive.
emisija uopšte ne govori o tome šta država čini u okviru te strategije da stimuliše parove da rađaju; šta čini da ta deca imaju normalno detinjstvo; emisja ne govori o tome šta će da učini za školovanje te dece
emisija samo veliča potrebu da se rađaju deca (najmanje troje), jer se tako iskazuje ljubav prema svojoj domovini.
Napravite emisiju "Nije vreme za bebe-vreme je za JJbebe" )

izuzetno
gordanac gordanac 21:54 29.02.2008

---

Ministarstvo za rad i socijalna pitanja
Strategije
na ovom drugom linku je i strategija o koj je reč, samo mora "download" pdf
KRALJMAJMUNA KRALJMAJMUNA 22:07 29.02.2008

Re: JJBeba

ima žena i muškaraca koje bi da rađaju decu bez da se žene/ udaju; ima žena koje bi rađale decu samostalno; ima muškaraca i žena koji ne bi da žive u kućama sa po tri generacija kao u zadrugama; ima žena koje bi rađale decu ako imaju određene ekonsmske uslove za njihov normalan razvoj; koje bi rađale decu za sebe a ne za državu; a ima i žena i muškaraca koji uopšte ne bi rađali decu u ovoj zemlji koja nije u stanju da svojim građanima pruži noramalan psihofizički razvoj ; ima ljudi koji ne bi svoju decu osuđivali na život bez perspektive.
emisija uopšte ne govori o tome šta država čini u okbiru te strategije da poomogne ekonomski da ta deca imaju normalno detinjstvo; emisja ne govori o tome šta će da učini za školivabnje te dece


Skoro da si sve pogodila. I to nije sporno. Ne prave ljudi emisiju o svemu što si ti navela, prave emisiju o običnim stvarima koje su izabrali i na način koji su izabrali. Možda neki naprave emisiju "Vreme je za one koji uopšte ne bi rađali decu u ovoj zemlji koja nije u stanju da svojim građanima pruži noramalan psihofizički razvoj", ili "Vreme je za žena koje bi rađale decu samostalno" ili "Vreme je za moju komšinicu koja nema vremena" ili Vreme je za komšiju koji bi da pravi decu sa prethodnom komšinicom",...Možda. Videćemo, pa ćemo da vidimo da li su napravili dobru emisiju, kao što znaš tema i ideja ne garantuje da će emisija biti dobra.
A da li emisija veliča potrebu da se rađaju deca (najmanje troje) jer se tako iskazuje ljubav prema domovini nisam primetio. Nemam ti ja sposobnost da vidim ono čega nema, ovde ima većih stručnjaka od mene za nevidljivo. Ne znam da li se ovim emisijama iskazuje ljubav prema domovini, ako imaš recept kako se iskazuje (ali nemoj parole o idealnoj državi) javi. I javi koja je to država dobra za tebe. Meni je ova daleko od idealne, popravljam je koliko mogu (popraviće se ako nađemo dobar metod), a ne umem da napravim emisiju koja bi to popravila.
G r o f i c a G r o f i c a 22:56 29.02.2008

Re: JJBeba

Možda neki naprave emisiju "Vreme je za one koji uopšte ne bi rađali decu u ovoj zemlji koja nije u stanju da svojim građanima pruži noramalan psihofizički razvoj"

Ili uopste ne bi radjali jer im se to ne cini, nemaju tu potrebu, biraju karijeru, hoce slobodu.... U nekim industrijsko razvijenim zemljama 10-20% bracnih parova kategoricki odbija da radja jer su slobodni da biraju. Zamislite drzavu koja propagira radjanje kao patriotizam dok demografski razvoj drugih (na Kosovu) osudjuje. Gde je tu sloboda izbora da ako nemas najmanje troje dece ti ''nisi patriota''?
G r o f i c a G r o f i c a 23:03 29.02.2008

Re: JJBeba

Poznato mi je da je DS i Božidar Đelić aktivno učestvovali u merema za za podsticaj rađanja

Trećina dece u Srbiji pogođena siromaštvom
Autor: Beta | 28.02.2008 - 17:06
Trećina dece u Srbiji na različite načine je pogođena siromaštvom, rečeno je danas na predstavljanju Izveštaja o primeni Konvencije o pravima dece u Srbiji. Saradnik Centra za prava deteta Marija Petrović rekla je da oko 150.000 dece u Srbiji živi ispod granice siromaštva, a isti toliki broj je u opasnosti da pređe u tu kategoriju.

Ona je navela da je svega 30 odsto dece u Srbiji uključeno u predškolsko obrazovanje i da samo devet odsto najsiromašnijih pohađa vrtiće.
"Alarmantno je i to što dve trećine dece sa smetnjama u razvoju ne pohađa školu", rekla je Petrović i dodala da zabrinjava i činjenica da samo 13 odsto devojčica završi srednju školu.
Ona je ukazala da je obrazovanje u Srbiji nekvalitetno, da su izdvajanja za obrazovanje najniža u Evropi, da ne postoji efikasan sistem zaštite protiv nasilja i eksploatacije dece, da zdravstveni sistem nije prilagođen deci, kao i da nisu transparentna izdavanja iz budžeta za najmlađu populaciju.
Petrović je ocenila da je zbog toga neophodno usvojiti zakon o deci, opšti zakon za zaštitu od diskriminacije, kao i zakon o zaštitniku prava deteta.
Predstavnik Društva za zaštitu i unapređenje mentalnog zdravlja dece i omladine Saša Stefanović naveo je da 77 odsto roditelja verbalno ili fizički zlostavlja svoju decu i da je veliki broj dece sa smetnjama u razvoju u ustanovama socijalne zaštite, a ne u porodici.
"Dete ima pravo na državljanstvo, ali u našoj zemlji postoje deca bez državljanstva, imena... Oni su van sistema sa svim negativnim posledicama na ostvarivanje svojih prava, kao što su pravo na zdravstvenu zaštitu i obrazovanje", rekao je Stefanović.

Izveštaj o primeni Konvencije o pravima deteta u Srbiji pripremila je Koalicija nevladinih organizacija pod koordinacijom Centra za prava deteta.
Predsednica Centra za prava deteta Ivane Stevanović rekla je da je Srbija prvi put predala izveštaj nadzornom telu koje zaseda u Ženevi i da će ga braniti 27. i 28. maja pred Komitetom za prava deteta.
U procesu izveštavanja o stanju prava dece u Srbiji učestvovali su i osnovci i srednjoškolci u Srbiji, okupljeni u Koaliciju dece i mladih, koji su takođe početkom februara predstavili svoj izveštaj u Ženevi.
Izveštaju je prethodio upitnik, sproveden na uzorku od 1.132 dece prosečne starosti 15 godina, iz 20 gradova u Srbiji.
Predstavnik Koalicije dece i mladih Vukan Marković rekao je da su rezultati upitnika pokazali da su devojčicama u Srbiji najvažnija prava na fizičku, seksualnu i psihičku zaštitu, a dečacima bezbednost i zaštita od učešća u ratu.
Prema njegovim rečima, deca smatraju da država štiti prava koja su njima nebitna, dok ne uspeva najbolje da zaštiti prava koja su im važna, poput fizičke zaštite.

mariopan mariopan 15:35 01.03.2008

Re: Ako su činjenice suprotne

Unfuckable
damjana :

Mislila sam da to niko nije pročitao.


ne samo pročitano, nego i odgovoreto. Odavno
očigledno niko ne čita odgovore ... : )))))))

Citamo, citamo i udaramo preporuke, ne moram svaki put da se javim, nego onako inkognito kvcnem na "preporuci"
G r o f i c a G r o f i c a 12:36 29.02.2008

Solidarnost

Diskriminacija je neudobna, žulja, vređa, ponižava, boli, snižava kvalitet svakodnevice i uvek je bilo i biće žena koje će se organizovati, steći potrebna znanja i veštine i kazati "ovako kako postoje društveni modeli za žene - ne valja, prijatelji, ne valja, hajde da malo to menjamo!"

Narozito kad je sprovode zene prema zenama. Poznato je da potiskivani postaju najzesci potiskivaci. U nekim sredinama potiskivana zena u kuci ce potiskivati druge na poslu ako je vise rangirana na drustvenoj lestvici.
To je jedan od razloga zašto je internet sjajna stvar. (oduvek mislim da će štreberi spasti svet, i lepota, naravno, ali od nedavno na taj spisak dodajem i - internet, ovaj i onaj koji će tek nastati)

Trenutno je i globalizacija praktično - završena. Imamo subjekte i objekte globalizacije i "ram za sliku XXI veka u kojem 10% populacije na planeti koristi 90% svih resursa na planeti"

Koliko zena u Srbiji koristi internet? Mnoge na neku opasku o saznanju necega posredstvom interneta reaguju: - Ne znam ti ja nista o tom internetu''.
- crkve (razne) smatraju da kroz religije koje su uzele da zastupaju i predstavljaju imaju več sve odgovore za modele za žene u društvu

Narocito pravoslavna koja zenama ne dozvoljava pristup u Hilandar.
Četvrto je, po pravilu, nastanak promena. :))))

Mislite na nastanak promena mentaliteta. Muskarci vec tradicionalno znaju za hijerarhiju ali kako stoji sa zenama? I nadasve kako stoji sa solidarnoscu zena versus zena?

Htela sam da kopiram jos neke citate u vezi zakona u poslednim Vasim citatima ali nije islo. Ne zivim u Vojvodini ali se nadam da imam pravo glasa posto pitate za misljenje. Namerno nisam citala druge komentare jer nisam zelela da uticu na moje posto volim da saslusam tudje argumente a i da delimicno izmenim svoj stav kada uvidim sopstvenu gresku (jer onaj ko nikada ne menja misljenje je glup, tako kazu u mom okruzenju a i ja tako mislim).
Sto se mene tice zene sirom sveta izostaju na kljucnim pozicijama (i sami ste naveli da industrijsko razvijenim zemljama nije toliko izrazeno (iako postoji) zbog nedostatka solidarnosti. Medjusobna solidarnost je kljucni faktor za poboljsanje i sopstvenih pozicija ali kako to dokazati cistacici koja hoce istu platu kao gradonacelnica a cija odgovornost je mnogo veca? Licno sma sklona da se radujem promociji zene ali postoji nesto sto me u tome sprecava. Kako da se radujem zeni koja je postigla funkciju ambasadora drzave preko postelje sa premijerom vlade? Ili je na nekoj funkciji zato sto joj je i suprug na funkciji (ministar na primer).?
Ima mnogo pitanja i ovo je uvek aktuelna tema pa Vam zahvaljujem sto ste je postavili i preporucujem od srca.


gordanac gordanac 23:19 29.02.2008

Grofica

Medjusobna solidarnost je kljucni faktor za poboljsanje i sopstvenih pozicija ali kako to dokazati cistacici koja hoce istu platu kao gradonacelnica a cija odgovornost je mnogo veca? Licno sma sklona da se radujem promociji zene ali postoji nesto sto me u tome sprecava. Kako da se radujem zeni koja je postigla funkciju ambasadora drzave preko postelje sa premijerom vlade? Ili je na nekoj funkciji zato sto joj je i suprug na funkciji (ministar na primer).?

U suštini, vi komentarišete probelm i prostor kompetencije, takmičenja za neku poziciju, a po unapred utvrđenim i svim poznatim pravilima.
Kakav zadatak je pri tome pred ženama?
Da nauče sva pravila, da ih primene i onda da ih menjaju. Trik ume da bude u tome što se pravila menjaju u toku igre. :)) Bar u politici.
E, sad ideja celog procesa "osvajanja ravnopravnosti" je u tome da NIJE VAŽNO kako sam JA i šta sam JA, već kako će druge, koje dolaze posle mene, moje ćerke i unuke...i sinovi i unuci. .i to je maksimum solidarnosti koju možete da razvijete - solidarnost sa onima koji dolaze posle vas. U tome je čarobnost ovog rada.
Nepotizam je zajednički problem, ali se vrlo često (zlo)upotrebljava tako da izgleda da važi samo za žene, a štetu od nepotizma (i sestre korupcije) trpe svi, bez obzira na pol. Dakle - identifikuj preprelu stvarno, a ne zato što je neka žena u pitanju.Tako ja mislim.
G r o f i c a G r o f i c a 00:25 01.03.2008

Re: Grofica

U suštini, vi komentarišete probelm i prostor kompetencije, takmičenja za neku poziciju, a po unapred utvrđenim i svim poznatim pravilima.
Kakav zadatak je pri tome pred ženama?
Da nauče sva pravila, da ih primene i onda da ih menjaju. Trik ume da bude u tome što se pravila menjaju u toku igre. :)) Bar u politici.
E, sad ideja celog procesa "osvajanja ravnopravnosti" je u tome da NIJE VAŽNO kako sam JA i šta sam JA, već kako će druge, koje dolaze posle mene, moje ćerke i unuke...i sinovi i unuci. .i to je maksimum solidarnosti koju možete da razvijete - solidarnost sa onima koji dolaze posle vas. U tome je čarobnost ovog rada.
Nepotizam je zajednički problem, ali se vrlo često (zlo)upotrebljava tako da izgleda da važi samo za žene, a štetu od nepotizma (i sestre korupcije) trpe svi, bez obzira na pol. Dakle - identifikuj preprelu stvarno, a ne zato što je neka žena u pitanju.Tako ja mislim.
*novo

Ucesnici u kompetenciji su dvopolni a ne samo jednopolni. Neko je spomenuo pozitivnu diskriminaciju misleci na zene i da njima zbog promotivnog zaostajanja na trzistu treba davati prednost. To je moguce u razvijenim zemljama a mi jos uvek nismo dostigli taj stepen razvijenosti. Nas prostor kompeticije je sto su ucesnice u neravnopravnom polozaju ne samo u odnosu na ucesnike vec i na svojepolne (ucesnice). Pri tome mislim na nedostatak medjusobne solidarnosti. Samim tim sto nisu u ravnopravnom pozicionom polozaju zenama je tesko da raspoznaju hijerarhiju. Pri tome, zene koje i uspeju da dodju do nekog viseg stepena hijerarhije suocavaju se sa muskarcima koji tesko prihvataju zenu ‘’iznad sebe’’ tako da su one uvek u tezoj poziciji. I nije samo stvar kompeticije, nego je i stvar kompentencije.
U sustini bi trebalo tako da bude da se ne gleda na polove, (kao ni na rasnu i versku poziciju) nego da se gleda na kvalitet, strucnost i sposobnost. Pravila igre se menjaju tokom igre ali njih menjaju ucesnici u igri. Vi ste jedna od tih ucesnica.
Meni nije poznat nijedan ozbiljan pokret zena u Srbiji po uzoru na pokrete zena u zapadnoj Evropi, na primer, gde su zene u nekim zemljama organizovale svoj nedeljnik, list u kojem su davale uputstva drugim zenama, generacijama koje dolaze. Ja i jesam govorila o solidarnosti navodeci primere koji se meni ne dopadaju. Neke zene su sklone da poprime ‘’manire’’ muskaraca( ?) a kako bi se dokazale (cesto i uglavnom prema drugim zenama) umesto da one te ‘’manire’’ menjaju i pretvaraju ih u solidarnost prema onima koji su manje kompetentni da se takmice.
To i jeste razlog sto ja zapravo ne spadam u one koji veruju da bi preuzimanjem vlasti od strane zena prestali ratovi u svetu. Cak sta vise bojim se da bi bilo i vise konflikata samo druge vrste i na drugaciji nacin. Zene ne treba da teze da budu bolje od muskaraca, niti od drugih zena, nego jednostavno da budu svoje, solidarne, da identifikuju prepreke, da ih stavljaju na raspravu, da podstrekavaju dijalog. Ja te prepreke identifikujem u primerima koje sam navodila (pa da se ne ponavljam) stavljam ih na sebi svojstven i jedino moguci nacin na raspolaganje drugima da o njima sude, raspravljaju odnosno diskutuju na forumima. To je jedino sto ja mogu.
Jelena Pavlović Jelena Pavlović 12:41 29.02.2008

?

Gordana, dobar vam je post. Preporuka!

Ja se nadam da ce zene biti svest ovog nerazumnog stanja koje je generalno zahvatilo veci deo sveta. O nama da ne govorimo. Situacija je i vise nego zabrinjavajuca. Ja se nadam da cete i vi licno moci nesto da promenite i pokrenete kod nas.

Da li se normalni ucesnici politicke scene Srbije boje raspojasanih pijandura koje, raskopcanih sakoa, kace bedzeve cak i onima koji ne bi da ih nose? Zasto ovolika tisina? Vicite u skupstini!
G r o f i c a G r o f i c a 12:58 29.02.2008

Re: ?

Zasto ovolika tisina? Vicite u skupstini!

A da li je ona natapirana glumica sto nosi Seseljev bedz ikada progovrila u skupstini pred mikrofon ijednu jedinu rec? Dajte, zar od natapiranih i blajhanih ''funkcionerki'' (cast izuzecima) ocekujete da one nesto menjaju? Zar nije Sanda raskovic-Ivic jedino za Kosovo zamenila Rim odnosno promenila funkciju za lepsi grad Rim od Kosova polja? Daaajte...
Jelica Greganović Jelica Greganović 12:59 29.02.2008

Sestre po metli, da li

ste čule za Planetu X ?
Jelena Pavlović Jelena Pavlović 13:02 29.02.2008

Re: Sestre po metli, da li

Nisam ja cula, iako imam metlu kojom pretim:)
Brooklyn Brooklyn 13:03 29.02.2008

Re: ?

G r o f i c a
Zasto ovolika tisina? Vicite u skupstini! A da li je ona natapirana glumica sto nosi Seseljev bedz ikada progovrila u skupstini pred mikrofon ijednu jedinu rec? Dajte, zar od natapiranih i blajhanih ''funkcionerki'' (cast izuzecima) ocekujete da one nesto menjaju? Zar nije Sanda raskovic-Ivic jedino za Kosovo zamenila Rim odnosno promenila funkciju za lepsi grad Rim od Kosova polja? Daaajte...


tebi bas smeta to tapiranje, a? :)
Jelena Pavlović Jelena Pavlović 13:12 29.02.2008

Re: ?

Grofice, nisam mislila na mutave umetnice:) Pametne zene kao Gordana mogu i moraju da ucestvuju u menjanju.
G r o f i c a G r o f i c a 13:53 29.02.2008

Re: ?

tebi bas smeta to tapiranje, a? :)

Ma ruzno je a nije ni u modi jos od XVIII-og veka. :)))
G r o f i c a G r o f i c a 13:55 29.02.2008

Re: ?

Pametne zene kao Gordana mogu i moraju da ucestvuju u menjanju.

Nazalost zene poput Gordane su retke i u manjini su tako da same tesko mogu nesto da ucine.
Jelena Pavlović Jelena Pavlović 14:05 29.02.2008

Re: ?

Ama bre, nema vise cutanja. O tome se radi. Neka je jedna koja VICE tamo gde je potrebno.
Jeremija Jeremija 13:04 29.02.2008

uz puno uvažavanje, evo šta mislim

ad 1: žene u lokalnoj samoupravi, parlamentu, na čelu države...
potrebno je da se izborite u okviru svoje stranke sa članovima i rukovodstvom stranke,da vas stave na izborne liste za poslanike, kao kandidatkinje za predsednika, ministarke itd. Ukoliko nailazite na otpor kod svojih muških stranačkih kolega rešenje je jednostavno: menjajte stranku, a ako je slično u svim strankama formirajte novu stranku ili nastupajte smostalno na listama.

ad 2.: kad su crkve i religije u pitanju rešenje je još jednostavnije: menjajte crkvu i religiju ili upražnjavajte molitve i molebane same u svojoj kući i na svoj način: Bog razume sve jezike.

ad 3: diskriminacija u porodici
izborite se sa partnerom za ravnopravnost ili menjajte partnera ( ne bih se usudio da dajem savete kako, mislim da to znate bolje od muškaraca).

preporucijem

i potpuno se slazem da promena mora da krene od formanih zakonskih promena cijom ce se stalnom i dugotrajnom primenom u praksi i kulturoloski model izmeniti. ne postoji drugi nacin.
obratiti paznju na fenomen zrtve, koji takodje sa sobom donosi moc (manipulacije pozivajuci se na moralne vrednosti). mnogi/ge ga se tesko odricu.
Jelica Greganović Jelica Greganović 13:33 29.02.2008

Planeta X

Svet XX je projekat budućnosti, mada se odnosi na prevladu, feministički san
Autorka je Karim Nayernia, stručnjakinja za ljudsku genetiku, koja vodi istraživačku laboratoriju za semenske ćelije, sa posebnim fokusom na polne ćelije (gamete), tj. one koje omogućavaju polnu reprodukciju. Nayernia je, za sada, uspela da iz muške koštane srži izvuče "prethodne" ćelije spermatozoida. Sada počinje sa projektom pokušavanja izvlačenja tih istih ćelija iz ženske koštane srži. Cilj je proizvodnja spermatozoida bez muškarca Sledi samooplođivanje i svet bez muškaraca - Svet XX. I posledica, feministička tvrdnja da su muškarci i tako greška prirode, jer je gen y samo nepotpun ženski x gen, rađaće se samo devojčice.
nsarski nsarski 13:49 29.02.2008

Re: Planeta X

jer je gen y samo nepotpun ženski x gen, rađaće se samo devojčice.

Y chromozom, dugo zanemarivan, je veoma bitan za ljudsku evoluciju, adaptaciju i funkcionisanje. U poslednje vreme proucavanje ovog hromozoma je sve intenzivnije. On nije spektakularan kao X hromozom, nekako je mali i krzljav, ali bez njega se ne moze:)
Jelica Greganović Jelica Greganović 13:53 29.02.2008

Re: Planeta X

Učitelju, znala sam da ćeš da se javiš :)))))))))))))))))))))))))))))))))))
Već se javio i Fulvio Gandolfi, sa milanskog univerziteta, sa time da spermatozoidi spadaju među najspecijalizovanije ćelije ljudskog organizma, shodno čemu ih je i najteže "napraviti", što znači da još bar neko vreme uloga muškaraca na planeti neće moći da bude isključena. A posle...videćemo
dracena dracena 14:28 29.02.2008

Re: Planeta X

Jelica Greganović
Cilj je proizvodnja spermatozoida bez muškarca

Koje sumorne ideje!!! Na šta bi taj svet ličio?!?
Mann und Weib, Weib und Mann. Samo tako je ovaj svet moguće podneti.

saphira saphira 14:33 29.02.2008

Re: Planeta X

Jedna moja poznanica, na pitanje "Sta fali muskarcima?" odgovara upravo tako, da im fali taj jedan "krak" koji fali Y da izgledao kao X
Unfuckable Unfuckable 14:45 29.02.2008

Re: Planeta X

određenim vrstama riba muškarci više nisu problem...rađaju se sve ženke, a ikra ide pod mlečac drugih vrsta / rasa ...na oplodnju : pogađate - opet se sve ženke izlegu.

Radi se o popularnim babuškama - zna gordanac ako peca , a proces je - hebemliga....ginogeneza, recimo
vishnja vishnja 15:27 29.02.2008

Re: Planeta X

Mann und Weib, Weib und Mann. Samo tako je ovaj svet moguće podneti.

e sto jes, jes
ali nije nezanimljiva spekulacija :))))
dracena dracena 15:49 29.02.2008

Re: Planeta X

određenim vrstama riba muškarci više nisu problem...rađaju se sve ženke

Glupe ribe!
Pa one onda nemaju nikog koga će čekati i spasavati. :))))
wk wk 13:28 29.02.2008

Offtopic

Us razumnu pretpostavku da ce mi post biti obrisan, a ja cak mozda i banovan, evo pitam jedno, rekao bih, sasvim razumno pitanje:

Hocete li vi ikada da napisete nesto sto se tice politike, uloge vase stranke u najnovijim dogadjajima ili cete nastaviti da pisete ove naizgled interesantne, ali trenutku krajnje neprikladne tekstove?
dragoljub dragoljub 14:12 29.02.2008

Re: Offtopic

ako ikada napišete bilo šta iz oblasti politike vaše stranke i umesto gordanac postanete dotična političarka(kako god se to pol-korektno kaže)ja ću prestati da čitam vaš blog,dosad sam čitao gordanac samo što ima interesantne teme a dotična političarica ima skupštinu i ostale mogućnosti
ja tolko o ovom

a o temi pa bre vi se borite za vašu poziciju mi koji vas podržavamo baš ne ide i da skačemo sa transparentima nekeko mi ne ide
Unfuckable Unfuckable 14:34 29.02.2008

Re: Offtopic


Hocete li vi ikada da napisete nesto sto se tice politike, uloge vase stranke u najnovijim dogadjajima ili cete nastaviti da pisete ove naizgled interesantne, ali trenutku krajnje neprikladne tekstove?



ybt ...opet !!!!!!!!!!!!!!!

hmdada : pridružujem se - zahtevam da nam gordanac dnevno referiše koju ribu šeta boža đelić, šta je krk'o dulić u restoranu skupštine, kao i da li će biti rata sa Amerikom oko Kosova - ne mora detalje, ali bar plan mobilizacije itakoto.
Takođe me zanima kada će biti uhapšeni Mladić & Kardžić, vreme i mesto...znam da zna, nego nas drži u neizvesnosti...bad gordanac, bad !!!!!

Čoveče...oladi.
Eno ti pun blog politike.
mada, i ovo ovde je politika, samo što bi ti radije da vidiš pljuvaonu
saphira saphira 14:36 29.02.2008

Re: Offtopic

wk
Hocete li vi ikada da napisete nesto sto se tice politike, uloge vase stranke u najnovijim dogadjajima ili cete nastaviti da pisete ove naizgled interesantne, ali trenutku krajnje neprikladne tekstove?


trenutku krajnje neprikladne tekstove
Po sistemu - to se ne pita na slavi?!?

Pitanje rodne ravnopravnposti treba malo da saceka, krajnje je neprikladno sad kada nam, ah, otimaju Kosovo....
gordanac gordanac 14:54 29.02.2008

wk

Us razumnu pretpostavku da ce mi post biti obrisan, a ja cak mozda i banovan, evo pitam jedno, rekao bih, sasvim razumno pitanje:

Hocete li vi ikada da napisete nesto sto se tice politike, uloge vase stranke u najnovijim dogadjajima ili cete nastaviti da pisete ove naizgled interesantne, ali trenutku krajnje neprikladne tekstove?

Pogrešna procena oko brisanja i "bana".
Nema toga.
A odgovor na vaše pitanje koje je postavljeno sa ili-ili je:
DA na oba.

S tim što se ne slažem da je tekst u bilo kom kontekstu "neprikladan", ali vi imate pravo na vaše čitanje.
john deere john deere 22:42 29.02.2008

Re: wk

gordanac
Us razumnu pretpostavku da ce mi post biti obrisan, a ja cak mozda i banovan, evo pitam jedno, rekao bih, sasvim razumno pitanje:

Hocete li vi ikada da napisete nesto sto se tice politike, uloge vase stranke u najnovijim dogadjajima ili cete nastaviti da pisete ove naizgled interesantne, ali trenutku krajnje neprikladne tekstove?

Pogrešna procena oko brisanja i "bana".
Nema toga.
A odgovor na vaše pitanje koje je postavljeno sa ili-ili je:
DA na oba.

S tim što se ne slažem da je tekst u bilo kom kontekstu "neprikladan", ali vi imate pravo na vaše čitanje.


Mene obrisalo, ali pitanja i dalje ostaju.

Najblizi saradnik Z.Djindjica, uz B.Tadica(ex ppred),zamlacuje nas svetim Trifunom, i rodnom rapravnoscu u trenutku kada vise nismo ravnopravni kao narod, ni sa onima koji imaju Evropsku i sadasnjost i buducnost, ni izmedju sebe, sa onima koji imaju moc, da drze mitinge, prete, pale, prave nas kolektivno ludim, a DS, ciji je Goca Comic, RAVNOPRAVNI poslanik, im daje legitimitet kontra obecanjima da se ne vrate 90te, da osvojimo Evropu...
gordanac gordanac 23:03 29.02.2008

Re: wk

Mene obrisalo, ali pitanja i dalje ostaju.

Pretpostavljam da je Supermod, ja ne brišem i time im komplikujem život, znam.
Najblizi saradnik Z.Djindjica, uz B.Tadica(ex ppred),zamlacuje nas svetim Trifunom, i rodnom rapravnoscu u trenutku kada vise nismo ravnopravni kao narod, ni sa onima koji imaju Evropsku i sadasnjost i buducnost, ni izmedju sebe, sa onima koji imaju moc, da drze mitinge, prete, pale, prave nas kolektivno ludim, a DS, ciji je Goca Comic, RAVNOPRAVNI poslanik, im daje legitimitet kontra obecanjima da se ne vrate 90te, da osvojimo Evropu...

Ne zamlaćujem vas ja ama baš ničim. A pogotovo ne ravnopravnošću, možete biti protiv ili mi ovom imenicom "zamlaćivanje" poslati poruku da to ne treba da radim, da ne treba da govorim o poželjnom modelu za žene i o promenama u tom sektoru i onda evo odgovora - mislim da treba i nastaviću.

A mi evropsku budućnost itekako imamo, preda nama je, zajedno sa puno rada kojeg treba obaviti da bi dobro stvarno bilo vidljivo većini.
I ja sam - narodna poslanica, nisam poslanik zato što sam žena i zato što je nepravilno i neprirodno da se kaže "narodni poslanik je rekla".
Ne znam kojeg ste vi pola, ali pretpostavljam da ste muškarac (možda pogrešno) pa vma evo nudim primer takve rečenice za vas:
"Bloger John Deer je rekla da je nezadovoljna onim što ja radim."
KRALJMAJMUNA KRALJMAJMUNA 23:34 29.02.2008

Re: wk

I ja sam - narodna poslanica, nisam poslanik zato što sam žena i zato što je nepravilno i neprirodno da se kaže "narodni poslanik je rekla".
Ne znam kojeg ste vi pola, ali pretpostavljam da ste muškarac (možda pogrešno) pa vma evo nudim primer takve rečenice za vas:
"Bloger John Deer je rekla da je nezadovoljna onim što ja radim."

Tražili ste gledajte.
Samo se vi držite te besmislene priče o rodnoj ravnopravnosti u jeziku, i držite se teza Svenke Savić. Imate sve šanse da upropastite i ono što je dobro u vašem radu. Mehanička logika nije dobra stvar u jeziku, ponavljama to gde stignem. Džaba. Uostalom ako se bavite politikom i borbom za ravnopravnost žena ne znači da treba da isključite mozak. A i Odbor SANU vam je poručio da se mora razgovarati o svakom slučaju posebno a ne da se mehanički svako zanimanje prevede u ženski rod. A ja vam poručujem da to SILOVANJE jezika nema nikakve veze, baš nikakve veze, sa ravnopravnošću žena.
A od tog vašeg veoma lošeg gorenavedenog primera sa muškim imenom John, ima mnogo komičnijih primera. I ja ću ovde navesti neke: pilotkinja, pilotica, pilotuša, šoferkinja, šoferuša, šoferica, dopisnica Jelica, piškinja Biljana Srbljanović, oficirka, oficiruša, oficirkinja, ginekologinja, ginekološkinja, fizijatrica, fizijatarikinja, komesarka, komesarkinja, akademkinja, kardiološkinja, sekretarka (a ne znam zašto se ne kaže sekretarkinja, baš lepo zveči), đakinja ili đakica, medicinski brat ili sestrac, policajka (Rajka policajka, znam je),
mislilackinja ili mislilacuša ili mislilica, filozofkinja ili filozofka, čuvena atroploškinja ili antropologa ili antropologinja, pecaroškinja, trubačica (znam jednu što svira trubu), ...teška ova borba.
gordanac gordanac 23:46 29.02.2008

:)

Kanda vas sve ovo baš jedi.
Inače - "poslanica" kao pojedinačan slučaj ima i "zvanično" odobrenje. Eto. mada bih ja bila neposlušna i da je drugačije.
A od tog vašeg veoma lošeg gorenavedenog primera sa muškim imenom John, ima mnogo komičnijih primera.

Ima, u pravu ste. Ja se smejem već otkad sam žena i otkad sam bila studenT i otkad sam se bavila raznim poslovima u kojima je bilo malo žena, pa se nije smatralo potrebnim zahtevati da se "odredi" imenica po rodu koja će se slagati sa glagolima u rečenicama, a da se ja ne smejem što mi kažu da sam "rekao". Ili recimo "kandidat Čomić je dobio izbore na izbornoj jedinici...." ili već nešto tako smešno....:Naravno da je smešno, to vam i pričam sve vreme :)
Ali sam ja vama zahvalna za smišljanje običnih i neobičnih imenica za profesije, a u ženskom rodu.Vi ste, ustvari, pravi saveznik. To je najbolji dokaz za teoriju kako je "jezik indirektno diskriminatorsko sredstvo" i kako uvek mnogo otkriva o društvu u kojem se koristi.
JJ Beba JJ Beba 23:54 29.02.2008

Re: wk

mislilackinja ili mislilacuša ili mislilica, filozofkinja ili filozofka, čuvena atroploškinja ili antropologa ili antropologinja, pecaroškinja, trubačica (znam jednu što svira trubu), ...teška ova borba.

argumenti su ti baš kraljevski:
A ja vam poručujem da to SILOVANJE jezika nema nikakve veze, baš nikakve veze, sa ravnopravnošću žena

kakvo bre silovanje, zar nam jezik ne služi da njime izričemo istine ?
ti dakle kažeš - račune i poštu mi donela poštar Milica?
zar tebi nije normalno da ženu koja je lekar nazoveš lekarkom, da ženu koja je poštar nazoveš poštarkom?

nama jezik služi da izrazimo istinu. kada nešto vidimo i hoćemo da podelimo sa drugima mi za to koristimo jezik kojim valjda treba da oslikamo što istinitije ono o čemu pričamo. kada govorimo o ženi koja se bavi profesurom mi ne kažmo profesor prosto zato što to nije istina, ona nije muško, već kažemo profesorka što, priznaćeš , odgovara istini. i tako redom.

sem što pravilnom upotrebom roda mi iznosimo istinu, mi time iznosimo i naš politički stav i najzad na taj način žene u javnom životu postaju vidljivije.
pisofkejk
john deere john deere 12:05 01.03.2008

Re: wk


"Bloger John Deer je rekla da je nezadovoljna onim što ja radim."

Nezadovoljna onim sto ne radite, prvenstveno
a ako hocete i ne cinjenje je neki rad ako u tome postoji neki (akcioni) plan
onda sam stvarno nezadovoljan vasim radom.

a Vama se obracam, oprostite sto to cinim jer sam u Vas polagao najvecu nadu sto se tice glasa razuma u DS.
(ne Zaharija Trnavcevica).

Inace sve sto ste napisali, apsolutno podrzavam. U izrazito muskom poslu kojim se ja bavim, uvek sam kada bi me neko pitao za preporuku, isticao svoje retke koleginice, tvrdeci da su bolje od mene, sto i jesu.

Isto tako sa ove vremenske distance, mogu da kazem, da Vas Maja G. nikad ne bi pobedila, da ste Vi, a ne Bora N. bili protiv kandidat 2004. To sam i tad mislio. I to je stvarno pitanje ne samo rodne ravnopravnosti, nego i elementarne inteligencije, zato sto ste bolji covek (human).
KRALJMAJMUNA KRALJMAJMUNA 16:10 03.03.2008

mislilica misli, a mislilac ugnjetava

JJ beba & Gordanac
sem što pravilnom upotrebom roda mi iznosimo istinu, mi time iznosimo i naš politički stav i najzad na taj način žene u javnom životu postaju vidljivije.
pisofkejk

NE POSTOJI PRAVILNA UPOTREBA RODA!!!! Ovo sam vikao.
NE POSTOJI MEHANIČKO(MEHANICISTIČKO) PRAVILO KOJE KAŽE DA SVAKO ZANIMANJE MORA DA IMA ŽENSKI ROD. Neko može da ima a neko ne može da ima jer je rogobatno. Jezik ima svoju logiku, ženske glave.
JA NE IZNOSIM POLITIČKI STAV KAD KAŽEM MISLILAC MAJA ČOMIĆ!!! I ovo sam vikao. Političke stavove iznosim na drugi način.
I najzad: na ta način žene u javnom životu postaju vidljive!!!!Umreću od smeha.
A ja mislio ...ma, koga briga šta misli normalan čovek sa elementarnim sluhom za jezik.
Ja se samo bojim da ova kampanja dolazi sa zapada, iz nama najbliže države-kifle. I da neko iz nekog razloga sluša i prati "legendarne" hrvatske jezikoslovce i lingviste. Koju siluju jezik odavno. Koga zanima može da prelista Razlikovni rečnik.... A ja ne dam da nam siluju jezik ni braća ni sestre. Ni Svenka, ni Gordana, ni JJbeba, ni Fembot,... - makar imali najbolje namere.

"kada govorimo o ženi koja se bavi profesurom mi ne kažmo profesor prosto zato što to nije istina, ona nije muško, već kažemo profesorka što, priznaćeš što, odgovara istini. i tako redom". Naravno da pravite elementarnu grešku, i naravno da ne priznajem jer
Rod u jeziku je jedno a prirodni rod je sasvim drugo.
Hoćete da vam navodim primere strogo ženskih organa koji su muškog roda?!?!?! I obratno. Ako me budete još nervirali napisaću i to.
A čuveni primer koji je jedino što vam je ostalo (i što je Ivan Klajn lepo formulisao: ne treba silovati jezik ali ne treba silovati ni gramatiku" Šofer je rekla ili nešto ekvivalento - izbegavam kad god mogu. I to svako normalan izbegava ili prevazilazi tako što kaže i ime uz zanimanje, ili napravi neku drugu formulaciju, jezik je dovoljno bogat-ima raznih načina da se ne kaže tako rogobarno.
Primere tj. kraljevske argumente, sam uzeo sa čuvene Radio i TV stanice B92 i sa raznih foruma i iz naučnog rada Svenke Savić, i poneki sam izmislio da bih dao doprinos idiot...pardon. A da, a zašto ne bi rekli idiotkinja? To nije zanimanje, ali nekako mi neprijatno da je samo u muškom rodu.
A sad malo politike, uz izvinjenje onima koji su to već čitali na Blogu Olge Medenice: najljući protivnik DS u poslednje vreme uporno gura tu kampanju rodne ravnopravnosti pa je u proglasu koji je dao uoči izbora (a Tadić je bio na tapetu) tužno promašio u naslovu proglasa i napisao Poštovane građanke i građani za šta se u moje vreme dobijao kec kao vrata iz maternjeg jezika (i u srpskoj i u hrvatskoj varijanti). Šta ime jesmetalo da napišu poštovani građani, niko ne zna. Tako je to kad neko vidi potkivanje pa i on poželi. Deja vu.
Joe Joe 13:47 29.02.2008

Ubrzanje

Ako je neke stereotipe teshko razbiti onda su to oni koji vladaju medju polovima.
Mushka dominacija je izvesno na umoru. Zena je prevalila veliki put za poslednjih sto i kusur godina, isto kao i dete.
Razlog za to da osobenost zenskog i decijeg bica, njihove potencijale i uvazavanje istih, prihvati drushtvo i mushka polovina treba traziti u izmeni podele rada. Predindustrijsko drustvo (mislim na klasne sisteme u Evropi), sa svojim prosirenim porodicama, ulogu zene svodilo je uglavnom na reproduktivnu. Isto tako, detinjstvo je predstavljalo samo nuznu fazu, koja je trebalo da se shto pre okoncha.
Uporedo sa industrijskom revolucijom teku dva procesa. Emancipacija zena i uvazavanje deteta. Nova podela rada je uglavnom unistila porodichne manufakture, mushkarci su prinudjeni da traze posao kako bi porodica opstala, u to vreme vec je svedena na najuzu, nulearnu porodicu (dve generacije). Zena, usled malih primanja muza, prosiruje svoju ulogu. Istovremeno se razvijaju jache emotivne veze unutar same porodice i pogled na detinjstvo se menja. Zenski pokreti s pochetka proshlog veka su definitivno utrli put da se njihova ravnopravnost konachno prizna.
Nazalost, ono shto ostaje, skriveno, su stereotipi. Kako mushke polovine, tako i zenske. Nesumnjivo je da zena mora da se bori mnogo vishe od mushkarca. Za dostojanstvo, uvazavanje, posao ... sa dobrim delom mushkaraca ali i zena.

Ono shto ja kao mushkarac mogu da uradim je da ih podrzim u toj borbi protiv zabluda pripadnika moga pola.
Dakle, ja nisam za pozitivnu diskriminaciju vec za potpunu slobodu.

Podrzavam borbu,
respect za GC.
Dragutin Dragutin 15:43 29.02.2008

Odlican tekst

Odlican tekst Goco, a kako je u DS-u?
benevolent benevolent 15:44 29.02.2008

нема рата када мама постане и тата

Шалу на страну, када би, као што то није случај, светом завладале жене, не би било рата и то из више разлога. Остављам блогерима да их сами наброје. Мушкарци су у последњих неколико хиљада година били властодршци и проузроковали погроме и пандемије којима нису узроци били вируси.
Па нек се догоди да жене организују социо-политичке односе на планети, ДОК ЈЕ ЈОШ ИМА.
То не би биле типске представнице као што су Голда Меир или Мадлен Олбрајт, али њих, ионако нису бирале за лидере жене.
Моја маленкост, свакако мрзи мушкарце.
НЕКА ЖИВЕ ЖЕНЕ!
Jaril Jaril 17:08 29.02.2008

Кућни послови

Што се кућних послова тиче, мушкарци су НЕСПОСОБНИ да се брину о себи. Добар део мушкараца, када бисте их пустили саме на (само) два месеца, постало би у старту дезорјентисано. Колапс. Не знају ни своје омиљено јело да спреме!!! Подела послова ће настати када мушкарци буду постали способни да их ускладе са ванкућним пословима. Дотад, свет покрећу жене, а управљају мушкарци. Е сад, жене желе да оспособе себе да управљају, а мушкарци не желе да оспособе себе да покрећу. Ко је у предности?

Међутим, васпитавање мушкараца као неспособних да задовољавају своје основне животне потребе, те стварање њихове зависности од жена, видим као механизам којим жене доминирају над мушкарцима. Перфидно.

Другови мушкарци, докажимо да нисмо "нижа бића" и да смо способни да се бринемо о себи. Пегле у шаке.
JJ Beba JJ Beba 23:57 29.02.2008

Re: Кућни послови

Што се кућних послова тиче, мушкарци су НЕСПОСОБНИ да се брину о себи.

čoveče sa kim se ti to družiš?
Unfuckable Unfuckable 03:41 01.03.2008

Re: Кућни послови

мушкарци су НЕСПОСОБНИ да се брину о себи.


muškarci nisu nesposobni
samo vole da se malo šale
..ako su muškarci
mariopan mariopan 15:56 01.03.2008

Re: Кућни послови

Jaril
Што се кућних послова тиче, мушкарци су НЕСПОСОБНИ да се брину о себи. Добар део мушкараца, када бисте их пустили саме на (само) два месеца, постало би у старту дезорјентисано. Колапс. Не знају ни своје омиљено јело да спреме!!! Подела послова ће настати када мушкарци буду постали способни да их ускладе са ванкућним пословима. Дотад, свет покрећу жене, а управљају мушкарци. Е сад, жене желе да оспособе себе да управљају, а мушкарци не желе да оспособе себе да покрећу. Ко је у предности?

Међутим, васпитавање мушкараца као неспособних да задовољавају своје основне животне потребе, те стварање њихове зависности од жена, видим као механизам којим жене доминирају над мушкарцима. Перфидно.

Другови мушкарци, докажимо да нисмо "нижа бића" и да смо способни да се бринемо о себи. Пегле у шаке.

E, Jarile ovde si skroz pogresio, a evo zasto : Jeste tacno da mi zene ucimo svoje sinove da su oni privilegovani na neki nacin ali da budu sposobni o sebi da brinu potrebno je samo jedno : da majke preseku pupcanu vrpcu NA VREME. To se radi tako sto slatkog sina pustis da zivi i ne podmeces ledja kada njemu nesto ne ide i ne zna a ako je moguce i fizicki se udaljis da ne vidis da ti je dete gladno pa da se sazalis jer te boli majcinsko srce. Posebnu gresku prave majke kada slatkog sina natovare cerki ( sestri) na ledja pa ako ona ne postigne da mu sve zeljice ispuni onda ona neka se potrudi.
Otisao moj sin od kuce, nemam pojma sta je jeo i dal je bio gladan, ko mu je prao a bio je sam i nema ko drugi, ko je prao sudove , jer kad ja dodjem sve je oprano, a sva sreca da nisam blizu pa da me stigne griza savesti za sve sto je , jadnicak, morao SAM da uradi za sebe. Tako sada, posle 9 godina da je u braku, on mene zove da me pita samo za neko posebno jelo koje svi vole i kuva za sve, zena radi nezgodno radno vreme pa sto da se odmah hvata za sporet kada dodje, ima i ona dosta posla. Ume lepo da oriba kupatilo, da usisa, decu on tera da peru ruke i opominje da je dosta igranja na kompu, ide na roditeljske, vozi decu u skolu itd. Kaze da mu se bas svidja da bude domacica
Da je ostao pod mojim okriljem ne bi pola toga znao a vadio bi se bas time sto ti kazes...to je samo izgovor )))) Ne nasedam ja na te price, moja braca su celog zivota prala sudove ukrug sa nama sestrama, prali svoj ves i spremali kucu, mi smo tako odrasli, na to cak nismo ni obracali paznju, radili smo sve ono na sta je danas bio red na nekoga i to smo dozivlajavali kao postenu podelu posla. To pocinje u detinjstvu.
andjelija andjelija 17:09 29.02.2008

zenski svet...

mi smo dzungla, divljina ko amazon...dok ne naidju "dusmani" (muskarci) i pocnu da nas seku...

anyway, sigurno bih htela da napravim preokret po firmama i stavim 75% zenske na rukovodecim mestima...a da se ribe brze solidarisu.....onda bih ih prvo sve grupno poslala na swingersku orjentaciju...tako bi psiholoski skinule dosta tereta sa sebe... muzjaci bi bili za poneti. garantujem da ce firma ili takva vlada da procveta i da bude nasmejana non stop. a mogla bih to da uvedem kao redovan cas.

eto.

zenski svet ima brzu i bolju percepciju organizovanja
ono sto nama fali je da preuzmemo stvari u svoje ruke.
ja se secam pre 5-6 godina kada sam postrojila njih 8-ricu u banci, cak i potpredsednik banke bio prisutan, svaki bio iz drugog odseka, a problem koji mi se desio nije mogao jedan covek da resi, jer je bio lancan ... step-by-step, svakom ponaosob sam nacrtala gde je pogresio i koliko je to uticalo na moj slucaj.
posle su pevali kada me vide... za tu priliku namerno sam se upicanila da ih nerviram.
vishnja vishnja 17:52 29.02.2008

Re: zenski svet...

zenski svet ima brzu i bolju percepciju organizovanja

ovo potpisujem
za tu priliku namerno sam se upicanila da ih nerviram

a ovo mi se svidja :)))
Vlasta Vlasta 18:08 29.02.2008

Kad

smo već kod ove teme, zanima me šta vi mislite o terminima "dvorotka" ili "trorotka" ili, pak, "četvorotka" kao domaćica naša, a koji su mojim drugama i meni većma mrski...
Brooklyn Brooklyn 18:09 29.02.2008

Re: Kad

meni zvuci ko opis krave na aukciji.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana