Ekologija| Ekonomija| Planeta| Putovanja| Životinjski svet

Kikladi, ili my, my, how can I resist you?

albicilla RSS / 29.04.2014. u 07:58

DSCF9033_zps16e5d939.jpgDremež jutarnji... osluškujem cviljenje opute i škripu bokobrana dok se trup valja na lenjim talasićima i češe o susednu jedrilicu. Ne ustaje mi se. Ipak, uskoro isplovljavamo, a ne bi bilo loše da pre toga bar kafu popijem. Selo Finikas na Sirosu, jednom od Kikladskih ostrva, leži u zavetrini brda, pa ipak, ovog jutra se žbunovi povijaju na vetru.

Po izlasku iz marine, milošću skipera, nesrećni motor je ućutao, a vibracije stale. Šum vetra u jedrima, šum vetra u mojim ušima... Ima oko 4 bofora - previše za tišinu kojoj sam se nadao. Kada sam pre tri decenije jedrio, moj najbolji dan bio je ispunjen adrenalinom i orcanjem oštro u vetar, pučinskom stranom Kornata. Ova jedrilica ima 45 stopa - 11 više od one, pa je i orcanje udobnije. Danas ću shvatiti da mi, 30 godina starijem, ipak više prija umeren vetar i uspravan jarbol. Sad, da li zbog godina, da li kilometraže...

PaschalisDougalisPufyel_zpsfb071fa8.jpgMali zovoj, gvaš (c) Paschalis Dougalis

Morski galebovi nad nama – ok, oni su za očekivati, ali, nad brdima su vrane! Obične sive vrane, morske provinijencije (morska vrana – corvus marinus je bilo rimski naziv za vranca/kormorana, ne za vranu). Da ispuni očekivanja, uz stene leti i morski vranac.  Iznad grebena brda su... najveće od naših čiopa – bele čiope (tj, tamne su, ali vidljivog belog trbuha).

Ulazimo u relativnu zavetrinu litice, jarbol se uspravlja, jedrenje postaje opuštenije i tiše... dovoljno tiho da nam naš pticovođa, Andrea Boneti, ukaže da se to sa stene čuje oglašavanje brgljeza lončara. Prilazimo steni, pokušavam da ga lociram dvogledom, bez uspeha. Nik primećuje izbočinu u obliku ptice, to već pronalazim – sredozemna beloguza. Praktično je veličine vrapca i njoj se ovako, iz kokpita jedrilice nisam nadao. Ovde smo u potrazi za zovojima i vrancima (i nekim ređim galebovima koji nas nisu udostojili  pojavljivanja). Pokret na steni, pratim ga dvogledom, dve ptice, jedna smeđesiva, druga modroplava – par modrokosa koji se verovatno tu i gnezde.

Andrea sada odmotava đenovu, a jedrilica ponovo leže na bok. Krećemo ka ribarici koju prati jato golemih zovoja i sinjih galebova. I pre nego što se približimo, opažamo prvog ugroženeg malog zovoja!

IMG_3603ph1200byJorgosSpiridakis_zps67a5f7ef.jpgGolemi zovoj (c) Jorgos Spiridakis

Mali zovoj je endemična vrsta Mediterana, a gnezdi se od Sardinije i Korzike na istok, preko Jadrana i Egeja. Ova vrsta je u Crvenoj listi IUCN dobila status ranjive pošto je ocenjeno da joj se brojnost ubrzano osipa jer mladunci postaju žrtve pacova koji su sa brodova stigli do njihovih gnezdilišnih ostrva, kao i visoke smrtnosti odraslih u rubarskim mrežama. Na opadanje brojnosti se sumnja u Grčkoj i Hrvatskoj, a smatra se da ubrzano nestaje iz Italije, Francuske i sa Malte.

A mali zovoj mi je ujedno i nova vrsta (golemog sam često posmatrao s trajekta). Leti tako da gotovo dodiruje vodu, a ja sam na polegnutom boku jedrilice, takoreći u istoj visini, pa ga ne gledam spram tamnije pozadine mora već naspram svetlog neba – za posmatranje morskih ptica preporučuje se viša paluba, bar pet metara, no i osmatranje s nivoa vode ima svojih prednosti. 

Bližimo se ribarici, uživam u jatu koje se trudi da dohvati ribu iz mreže. Pošto mreže privlače ptice, potraga za njom bila je cilj plovidbe. Uz nekoliko sinjih galebova, sve druge ptice, njih 30-40 su golemi zovoji (duplo je veći od malog).

DSCF9040_zpsacde56e0.jpgU povratku nam uz sam bok jedrilice izranjaju tri siva delfina, da nešto kasnije nisko nad talasima ugledamo leptira čkaljevca (tako se zove po biljci kojom se hrane njegove gusenice; neminovno mi se više dopada njegovo englesko ime Painted Lady). Zapitao sam se može li on da se, uprkos vetru, vrati do 300 metara udaljene obale i dobio odgovor da je maleni čkaljevac selica koja svake godine savlađuje mora, stižući iz Afrike – čak i do Islanda.  

Posle laganog ‘ostrvskog’ ručka, odlazimo u brda oko  sela da vidimo čega tu sve ima. Ja se nadam turskoj kamenjarki, vrsti koja nastanjuje Peloponez, egejska ostrva i Trakiju, pa se odatle prostire na istok, sve do obala Kineskog mora. A ja se nalazim na najzapadnijem rubu prirodnog areala ove vrste (u neke zemlje, poput Hrvatske – možda i Srbije – ilegalno je unesena kao lovna divljač) i, treba li da dodam, nikada je ranije nisam posmatrao. Zapadno od pomenutih područja prostire se areal njene bliske rođake – kamenjarke.

Iznad nas je padina, tu i tamo pokoja gola stena, poleglo žbunje, nisko drveće i – električni vodovi, koje ptice vole kao odmorište, a i ptičarima olakšavaju lociranje kojekakve sitnurije. Ispod nas je raskošna vila s vrtom. Ništa ne ukazuje na prisustvo vlasnika, pa ipak, odatle dopire jedva čujna muzika, verovatno da odvrati lopove. Još niže su talasi Egeja, nad kojima upravo proleće jedan morski vranac. Nedaleko vrta se jedna stena oštro ocrtava spram mora, i na njoj je jedna sasvim pticolika izbočina koju, više po osećaju (prevelika je udaljenost), određujemo kao modrokosa. Skeniram žbunje na padini oko vile... nigde niti jedne kamenjarke.

Na vodovima je dvadesetak konopljarki i nekoliko češljugara, a nekoliko bandera dalje, i jedna vetruška odmerava plen.  Padina iznad nas... ništa. Zato je nebo prepuno ptica. Tu je jato od stotinak seoskih lasta, uz njih par desetina daurskih i isto toliko gradskih, te pokoja sivai crna čiopa koje se s vremena na vreme pojave.

Sunce se spušta, a već neko vreme ni jednu novu vrstu ne primećujem. Nigde moje kamenjarke. Gubim nadu. Valjda sam već video sve.

Alectorischukar3byMariusBolck_zpsdb119cf6.jpgTurska kamenjarka (c) Marius Bolck

Odnekud iza mojih leđa dopire kokodakavo “čukaba čukaba čukaba” kakvo nikada nisam čuo, pa ipak,  odmah shvatam da to mora biti turska kamenjarka! Okrećem se da ugledam već osenčenu padinu ocrtanu spram niskim suncem obasjanog mora i na njoj siluetu petla kamenjarca, karakteristično propnutih grudi i istegnutog vrata, kako iznova kukuriče: čukaba čukaba čukaba. Ljubazne li ptice, mislim se nešto, da me nije pozvao, ne bih se ni okrenuo.

Ipak, nije on to mene zvao. Negde s padine niže petla dopire odgovor koke: čuk čuk...  čuk čuk. Grozničavo pretražujem padinu dvogledom i ubrzo primećujem polegnutu siluetu koke kako korača, pa nestaje u rastinju. S nekoliko bučnih zamaha krila, petao uzleće da odjedri nadole, do koke.

Alectorischukar5byMariusBolck_zps5303b86f.jpgTurska kamenjarka (c) Marius Bolck

Pa ja upravo posmatram dejt kamenjarki! Petao sleće iza jedne palme u vrtu vile. Traže, valjda, malo privatnosti od dosadnih ptičara. Iz vile dopire jedva čujna muzika. Nisam baš sasvim siguran, ali zvučalo mi je kao...  

Mamma mia, here I go again

My my, how can I resist you?

Praktikalije

Ja sam bio na dobro organizovanoj ptičarskoj turi agencije Natural Greece i u društvu njihovog pticovođe Andrea Bonetija. Na Sirosu sam spavao na jedrilici Jeanneau Sun Kiss 45, dugoj 13,7 metara, sa 6 mesta i 2 kupatila. Poželjno je, ipak, da imate realna očekivanja: iako je salon relativno prostran, kabina je kompaktna i ako je delite s nekim, bolje je da se volite. Kupatilo je veličine ormana (za klaustrofobične – ima prozor). Stvari je najbolje pakovati u neku meku torbu koja poprima oblik prostora u koji se nabije. Ja sam se pakovao u malu vučilicu s četiri točka, pa sam je, da zauzme manje mesta na podu kabine, držao uspravljenu (te se koferče na talasima šetalo tamo–amo).  Iz Beograda do Atine i potom sa Sirosa natrag u Atinu, leteo sam Aegean Airlinesom (iz Atine do Sirosa sam išao trajektom), a iz Soluna se vraćao s Air Serbia.

Helensko ornitološko društvo je nedavno objavilo vodič gde posmatrati ptice u Grčkoj, dostupan online kao pdf i kao aplikacija za android.

U sledećem nastavku: nacionalni park jezero Kerkini – iliti pelikana koliko vam srce ište.

U prethodnom nastavku: ptičarenje oko Atine.Komentari (19)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

hajkula1 hajkula1 08:02 29.04.2014

Šta ćeš


Život nekom majka, nekom maćeha
Kikladi
albicilla albicilla 09:54 29.04.2014

Re: Šta ćeš

hajkula1

Život nekom majka, nekom maćeha
Kikladi


skoro sam jedan post snezane radojicic prokomentarisao "da bi ti nebo pomoglo, moras prvo dobro da se oznojis"
vera.nolan2 vera.nolan2 08:05 29.04.2014

Mamma mia

Mali zovoj leteće sada i mojim skrinsejverom...
albicilla albicilla 09:55 29.04.2014

Re: Mamma mia

vera.nolan2
Mali zovoj leteće sada i mojim skrinsejverom...verauskokovic verauskokovic 08:38 29.04.2014

...

Kako ovaj tekst mami na putovanje.
bocvena bocvena 09:17 29.04.2014

Re: ...

ah. šta drugo reći.
albicilla albicilla 09:55 29.04.2014

Re: ...

ma, zivot je safari, samo treba dobro otvoriti oci
krkar krkar 11:07 29.04.2014

Ujbmt

Sad ću morati još i ptice da posmatram dok jedrim. A dosad mislio da su u ogromnoj većini dosadni galebovi uz ponekog vranca koje volim da gledam kako lete i love.
albicilla albicilla 12:21 29.04.2014

Re: Ujbmt

krkar
Sad ću morati još i ptice da posmatram dok jedrim. A dosad mislio da su u ogromnoj većini dosadni galebovi uz ponekog vranca koje volim da gledam kako lete i love.


Evo ti link do flajera o morskim pticama koji je razvilo Helensko ornitolosko drustvo

Identify six seabirds at a glance!

...pa baci pogled i na tekst u boksu, i klikni na sam flajer
krkar krkar 13:56 29.04.2014

Re: Ujbmt

klikni na sam flajer


Ma to znam, ono gore su 4 nekakva galeba i slična a dole 2 kormorani nekaka

Za ovo mi stvarno ne treba slikovnica
albicilla albicilla 14:37 29.04.2014

Re: Ujbmt

krkar
klikni na sam flajer


Ma to znam, ono gore su 4 nekakva galeba i slična a dole 2 kormorani nekaka

Za ovo mi stvarno ne treba slikovnica


jok, bogomi - ipak ti treba. nijesu 4 galeba; no, ne da nijesu sve galebovi, no je 5 vrsta ukupno.

daklem, lijeve 3 su:
Calonectris diomedea Cory's Shearwater Golemi zovoj
Hydrobates pelagicus European Storm-petrel Burnica
Puffinus yelkouan Mediterranean/Yelkouan Shearwater Mali zovoj

desne 2:
Larus michahellis Yellow-legged Gull Sinji galeb
Larus audouinii Audouin's Gull Sredozemni galeb

i donje 2:
Phalacrocorax carbo Great Cormorant Veliki vranac
Phalacrocorax aristotelis European Shag Morski vranac
angie01 angie01 16:01 29.04.2014

Re: Ujbmt

albicilla albicilla 20:12 29.04.2014

Re: Ujbmt

ujbmt klasic
krkar krkar 21:05 29.04.2014

Re: Ujbmt

jok, bogomi - ipak ti treba. nijesu 4 galeba; no, ne da nijesu sve galebovi, no je 5 vrsta ukupno.


све то са сломлјеним крилима је галеб

а ово доле си и сам признао да су вранци

albicilla albicilla 23:03 29.04.2014

Re: Ujbmt

све то са сломлјеним крилима је галеб

а ово доле си и сам признао да су вранциouch, those drunken sailors

i rest my case
kakapo kakapo 22:35 29.04.2014

čukar

Alal vera kad uspevaš da raspoznaš tursku kamenjarku od "obične"! Meni i na slici izgledaju isto. Možda baš po glasanju? Inače, baš mi se sviđa engleski naziv za tursku kamenjarku - Chukar, što su Englezi uzeli od Indusa, a ovi opet od samih kamenjarki i njhovog "čukurikanja".
albicilla albicilla 23:01 29.04.2014

Re: čukar

kakapo
Alal vera kad uspevaš da raspoznaš tursku kamenjarku od "obične"! Meni i na slici izgledaju isto. Možda baš po glasanju? Inače, baš mi se sviđa engleski naziv za tursku kamenjarku - Chukar, što su Englezi uzeli od Indusa, a ovi opet od samih kamenjarki i njhovog "čukurikanja".


u ovom slucaju je bila predaleko i u slabom svetlu da to mogu da kazem po izgledu - jedino sto sam cuo glasanje. inace se po nijansi grla poznaje, ako se vidi po dobrom svetlu i blizu.

meni je u prilog islo poznavanje rasprostranjenosti: turska nastanjuje egejska, a obicna nastanjuje jonska ostrva, dok se pogranicne mesajuce oblasti javljaju na kopnu.
49 41 49 41 14:00 01.05.2014

Nebeska krstaricapreko mnogih sinjih mora.
albicilla albicilla 20:57 01.05.2014

Re: Nebeska krstarica

49 41


preko mnogih sinjih mora.


juznoafricki program za zastitu krstarica koje su se lako hvatale na brojne udice parangala dugih i preko 10 km je za samo 8 godina uspeo da smanji taj nezeljeni ulov morskih ptica: zovoja i burnica za 90% i albatrosa za 99% - jednostavnim i jeftinim merama.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana