Putovanja| Život

Biciklom oko sveta -- Kroz pustinju Gobi, II deo (Mongolija)

Snezana Radojicic RSS / 30.04.2014. u 12:07

18. april, šesti dan u Gobiju

IMG_2190.JPG

Mongoli se kasno bude i kasno otvaraju svoje radnje. To sigurno ima veze sa klimom u ovom podneblju, jer u pola sedam kada ja ustanem toliko je hladno da mi na oči krenu suze.

Miriše na sneg. Ne mogu da se setim koliko dana sam već u pustinji, ali sigurna sam da nije mnogo iako mi se čini kao da sam u nju ušla pre nekoliko godina. I svakog dana sve mi je teže i uslovi su sve gori, a nemam osećaj da se bližim onoj prelomnoj tački nakon koje će se sve promenuti i krenuti nabolje – vreme se prolepšati, noći postati tople, a vetar, ako nikada i ne bude stao, barem promeniti pravac i duvati ka severu, u pravcu u kojem se i ja kotrljam.

Dok se spremim da krenem, sneg zaista i počne da provejava. Pred očima mi iskrsne vizija zavejane pustinje a u grlu zastane ogromna knedla koju potom dugo ne mogu da progutam.

Oblačim drugi par pantalona jer mi se pozadina ledi od vetra koji se umilostivio u zlo doba i počeo da me gura sleđa. No neka ga, samo da me ne zaustavlja, a sa hladnoćom ću se nakako izboriti.

IMG_2192.JPG

Aha, sa tvojom slabom cirkulacijom u stopalima, rođena si za zimske uslove, a pogotovu za bicikliranje tokom kojeg ti prsti miruju – i lede se. Proći ćeš kao Igmanci!, podsmehne mi se neki unturašnji glasić.

Njega lako ignorišem, ali ne i utrnule prste koje više uopšte ne osećam uprkos vunenim čarapama. U jednom trenutku moram da stanem i nešto preduzmem u vezi sa njima da ne bih zaista i prošla kao oni mučenici u ratu. Ispred mene se kao poručena stvorila prilično strma uzbrdica, uz koju bih ionako veoma teško uspela da izađem na točkovima, sa svim tim teretom koji kotrljam sa sobom. Zato silazim sa bicikla i guram. Koračam žustro, kako bih ugrejala stopala. I zaista, do vrha uspevam u tome.

Aaah!, kakvo olakšanje! Kako samo prija toplina od krvi koja ponovo kola mojim venama!

Smejem se od srećne što sam živa, što mrdam svim udovima, što osećam svaki delić svog tela i to doslovno do nožnih palčeva. Razmišljam kako je sreća relativan pojam jer se, gledano sa strane, ja sada opasno mučim, toliko se mučim da bi me svako upitao – a zašto ne odustaneš i ne uzmeš neki prevoz ili se ne smestiš negde dok ne otopli? – dok se meni čini da mi ništa više i nije potrebno da se osetim tako dobro i zadovoljno do da me prođe ukočenost od hladnoće.

Oko dva stižem u grad Čojir, koji se nalazi gotovo na samoj polovini puta od granice do Ulan Batora. Izgleda dosta nedopadljivo sa nizovima prizemnih kuća – radnji, prodavnica, servisa, hostela – koje sve deluju nahereno i oronulo spolja, a ogromne table sa ćiriličnim natpisima delatnosti što vise iznad njihovih pročelja izgledaju kao da će svakog časa pasti. Za razliku od prethodne dve mongolske varoši u kojima sam bila, ovde je asfaltirano više od jedne ulice, ali prolazi između kuća, prostor oko njih, sve je prekriveno peskom.

Kako nameravam samo da potražim internet, to uđem u kuću iznad koje visi prepoznatljivo malo 'e' – simbol najstarijeg brouzera. Unutra, petnaestak stolova sa kompjuterima i buljuk dece. Svi igraju igrice, po četa ispred svakog monitora, navijajući i dernjajući se iz petinih žila.

IMG_2183.JPG

Vlasnik nemoćno sleže ramenima i širi ruke.

Zar ne možete da oslobodite jedan ni na petnaest minuta?, pitam ga mimikom. Stvarno mi treba samo da proverim poštu. Poslala sam mejl uredniku izdavačke kuće kome se moja knjiga onoliko dopala i očekujem njegov odgovor.

Ne, odbija čovek.

Je l' ima negde drugde internet?, pitam.

Odmahne rukom neodređeno. U Aziji uvek pokazuju pravac kao da vam mašu. Toliko su široki pokreti i ruke i dlana koje prave, da mogu da se odnose na potez od meste gde stojite do kraja nebeskog svoda ili sveta – jer taj gest podjednako upućuje i u visinu i u daljinu.

Ponavljam pitanje i pratim pogledom njegov dlan.

Opet neodređeno mahanje.

No, znam za caku i ne odustajem. Imitiram njegov pokret a onda zaustavim ruku u vazduhu i uperim prst u pravcu za koji verujem da je pravi. Mašem prstom ka tamo negde gde bi trebalo da je internet kafe.

Čovek odmahne glavom i pokaže mi svojom rukom više ulevo. Sad je pokret znatno određeniji pa uspevam da shvatim u kom pravcu treba da krenem.

Ali ne nalazim traženi net-kafe. Počinjem da se nerviram. Nije to zbog interneta, već mi je pomalo dosta svega. Znam da je to zbog preduge pauze koju sam napravila prethodnih meseci tokom kojih sam se ponovo navikla na kućni komfor – na prijatnu sobu, topli tuš u svako doba, udoban krevet. Biće potrebno izvesno vreme da se ponovo prekalim.

IMG_2184.JPG

Zastanem pred nekom novijom zgradom u kojoj bi se moglo nalaziti bilo šta. Natpsi na njoj potpuno mi je nerazumljiv.

Internet?, pitam ženu koja je izašla da popuši cigaretu. Da li u blizini postoji internet ili vaj-faj?

Ne shvata me, ali ulazi unutra i vraća se u društvu sa drugom ženom.

May I help you?, pita me ona na dobrom engleskom.

I za dva minuta, daje mi šifru za bežičnu internet konekciju u osnovnoj školi gde predaje engleski.

Dok ona seda u taksi, ja joj zahvaljujem i krećem prema zgradi koju mi je pokazala. Ulazim unutra, klimam glavom domaru i tetkicama, te sedam na klupu u holu. Kroz tri munuta već proveravam svoje elektronsko sanduče.

Pokušavam da se ne čudim tome što mi se niko ne čudi. Pravim se kao da je normalno da stranci tako uđu u školu i koriste internet. Još ih i pitam da sednem u malu prostoriju – kao kabinu za dežurnog učenika – u kojoj se nalazi stolica i radni sto. Domar klima glavom i ja smesta prelazim. Ostajem dok mi baterija na notbuku ne iscuri, ne toliko što mi treba internet dva i po sata, već što grejanje u školi radi punom parom. Otišavši u toalet, vidim sebe u ogledalu i vrisnem u neverici – brada i nos crveni od sunca, a obrazi gore od toplote. Nasmejem se naglas toj Snežani u koju sam se pretvorila za samo nekoliko dana surovih pustinjskih uslova.

IMG_2194.JPG

U neko doba ipak moram da krenem. Popodne je već odmaklo da bih sad nastavila sa vožnjom a i ne mili mi se da se smrzavam kada sam se tako lepo raskravila. Zato, napuštajući gradić, pomno osmatram gde bih mogla da postavim šator.

Ispod benzinske pumpe na prilazu varoši ugledam nedovršenu zgradu, sa zidovima visine oko dva metra, koji će mi pružiti dobru zaštitu i od vetra i od radoznalih pogleda. Postavljam tamo šator i spremam večeru. Iako sam zaštićena čak sa tri strane – jer sam se smestila u nišu iza reda cigli – vetar me udara iz onog jedinog otvorenog pravca.

A onda, u neko doba, naprasno stane. Nastupi tišina koja mi se nimalo ne dopada. Kao da se nešto sprema, kiša ili... – sneg! Počinje da veje. U grlu me opet grebe ona knedla.

Za nepunih pola sata na mom šatoru je sloj od nekoliko centimetara snega. Pošto ne izgleda kao da će u skorije vreme stati, moram nešto da preduzmem. Navlačim kese preko cipela jer ne znam koliko su zaista vodonepropusne, a u jednoj od prednjih bisaga u kojima nosim 'kuhinju' pronađem dva zaboravljena poveća plehana tanjira koji će mi poslužiti kao lopate. Izvučem se napolje i krenem da čistim sa šatora i oko njega. Ali sneg pada sve jače.

Vratim se unutra da razmislim šta da radim. Nekoliko puta bila sam u šatoru kada je padao sneg, ali tada sam vozila ka toplijim krejevima i oblastima na nižim nadmorskim visinama. A sada idem na sever i predstoji mi uspinjanje na dvesta-trista metara veću nadmorsku visinu. Tamo teško da može da bude bolje. Ali ne supevam da smislim ništa pametno. Jedino što za sada mogu da uradim jeste da na svaka dva sata ustajem i čistim sneg sa šatora, kako me ne bi zavejao. A ujutru ću videti za dalje.

 

 19. april, sedmi dan u Gobiju

IMG_2195.JPG

Tokom noći, sneg je prestao da pada a smenila ga je sitna kiša, ali je i ona stala pred zoru. Još sam topla od sna, a kako se krećem pripremajući doručak a potom pakujući stvari, ne osećam mnogo hladnoću. Međutim, kad krenem da okrećem pedale, boreći se sa ledenim vetrom koji mi opet duva čeono, dođe mi da zaplačem koliko je hladno. Minus osam, pokazuje moj termometar. Pri pomisli da ću i narednu noć provesti napolju, na ovoj ciči, stresam se od jeze. Pokušavam da ne paničim, ali nisam pametna šta da uradim. Svaki pokret pričinjava mi ogroman napor i ovom brzinom, u ovim uslovima, neću daleko stići. Samo ću se namučiti, izmoriti i možda razboleti. Da me tamo, u Ulan Batoru do kojeg imam još cela tri dana, čeka smeštaj u nekoj toploj sobi, onda bi imalo smisla hitati kako bih je se domogla što pre. Ali sve što sam uspela da nađem jeste kamp mesto u dvorištu jednog Holanđanina koji je oženjen Mongolkom. A to znači da će mi i tamo biti hladno kao i ovde. Pa gde onda jurim?

Nakon petnaest kilometara – za koje mi je trebalo sat i po – okrećem bicikl i vraćam se nazad u Čojir. Još nemam ideju šta ću tačno da uradim, ali za početak nameravam da se ogrejem u onoj školi. I tako i uradim. U međuvremenu, pojavilo se sunce i sneg je stao da se brzo otapa. Krenem po varoši raspitujući se za cene smeštaja. Iste su kao i u prethodna dva mesta – neshvatljivo visoke u tako siromašnoj zemlji, a pogotovu u odnosu na to šta se za njih nudi. Ni u jednoj ne postoji tuš, a kad pronađem jednu sa kupatilom, ispostavi se da bojler ne radi.

IMG_2199.JPG

Kako se ovi ljudi kupaju?, pitam se u sebi. Znam da je voda dragocena u pustinji, ali opet, moraju valjda da vode računa i o higijeni. Nisma primetila da neprijatno mirišu, ali to ne mora da znači da se kupaju redovno. Već sam otkrila da neki azijski narodi imaju drugačiji miris od belaca, gotovo neosetan, a i znoje se neuporedivo manje.

U hostelu sa kupatilom i hladnim tušem pokušavam da umolim vlasnike da mi naprosto zageju vodu u ketleru a onda ću je pomešati sa hladnom i tako se okupati. Da bismo se razumeli, muškarac je pozvao prijateljicu koja govori engleski. No, otkrivam da kao i u Kini, i ovde mogu da pričaju pola sata o nečemu – i da ne kažu ništa. Žena s druge strane slušalice mi najmanje deset puta postavlja isto pitanje, i to nije zbog znanja jezika, već da bi bila sto posto sigurna da želim upravo to što tražim. Onda pregovara sa vlasnikom hostela, pa opet priča sa mnom. Sve vreme, ponavljam da mi treba samo topla voda iz ketlera pošto topli tuš ne radi, ne uspevajući da shvatim zašto je toliko komplikovano to preneti njenom sunarodniku na mongolskom.

Znači, vi hoćete da vam zagreju vodu i onda ćete se kupati tom vodom u njihovom kupatilu?, pita me.

Da, želim samo zagrejanu vodu kojom ću se oprati u njihovom kupatilu, ponavljam.

Ne želite sobu?

Ne, ne želim sobu.

Želite da ovo što ste mi sada rekli prenesem vlasnicima?

Da, molim vas.

I tako pola sata, ista pitanja u krug.

Na kraju, ne daju mi ketler sa vrelom vodom nego se kupam onom poluhladnom, pošto bojler delimično radi. Tri evra za taj luksuz, a nakon cenjkanja, spuštaju na evro i po, što i jeste realna cena koju sma plaćala još u hostelu u zaum Udu.

Odlazim prilično ljuta zbog toliko izgubljnog vremena, zbog poluhladne vode, cenjkanja. I u prvom sledećem hostelu uzimam sobu, bez kupatila, koju plaćam papreno – dvadeset pet evra. Ali jeftinije nema, barem ne za strance.

 20. april, osmi dan u Gobiju

IMG_2200.JPG

Jeste da je cena koju sam platila ozbiljni atak na moj budžet i da sam za te pare morala da spavam na dušeku na podu, jer je krevet toliko provaljen da se u njemu leži kao u ležaljci, ali barem je bilo toplo. Ako nešto dobro radi u Mongoliji, onda je to centrlano grejanje. Toliko je jako da unutra svi idu u kratkim rukavima.

Tokom noći, sneg je sasvim okopnio, a sunce je zasjalo još od sedam. Napuštam grad a onih petnaest privh kilometara koje sam juče jednom već izvozila -  (Hm, čudno, trek-log pokazuje kao da si istu deonicu vozila tri puta a jednom u suprotnom smeru, kazaće kroz nekoliko dana Petar, iz Infotima koji me je sponzorisao Garminovim GPS-om) -- čine mi se sad neverovatno lakim za vožnju. Ali sada mi ne duva čeoni vetar i nije onako hladno. Ipak, zar je moguće da su mahom nizbrdo a ne uzbrdo kako mi se juče učinilo?

Pimećujem neke razlike u odnosu na prvi deo puta kroz Gobi. Ovaj deo je asfaltiran pre nekoliko godina i već je prilično propao zbog velikih temperaturnih oscilacija. Ono što mi se dopada jesu mala sela na svakih dvadeset pet kilometara. Obično je reč o tri-četiri prizmene kuće i jednoj stambenoj zgradi na dva-tri sprata. Ne znam ko tu živi ali zastajem kod naselja na pedesetom kilometru od Čojira. Nošen vetrom koji je u međuvremenu počeo da jako duva, u susret mi dolazi jedan ogroman crni oblak. Nimalo mi se ne dopada kako izgleda, pa zato odlučujem da sačekam dok ne vidim hoće li ponovo početi kiša ili sneg.

Prođem mini-šetalištem ispred stambene zgrade javljajući se mladoj ženi sa detetom koja je izašla napolje. Zaobiđem zgradu s druge strane, tražeći neki kutak gde bih se mogla smestiti ukoliko počnu padavine.

Tražite prodavnicu?, začujem na ruskom a kada se okrenem, ugledam visokog pedesetogodišnjaka koji nešto radi oko parkiranog kamiona.

Zapravo gledam gde da se sakrijem ako počne nevreme, odgovorim, pokazujući mu onaj oblak.

Možete kod mene, ja tu živim, pozove me muškarac pokazavši na zgradu.

Tek tako?

IMG_2208.JPG

Hoćete da vidite? Tu mi je žena i unuka, ja ujutru moram da radim, a vi možete da noćite u sobi ako vam odgovara.

Kratko se kolebam dok ga pratim prema zgradi a potom i kroz hodnik u stan. Jeste čudno, ali na ovom putovanju su mi se već dešavala tolika čuda ljudske dobrote, da nemam razloga da ne verujem u još jedno.

Unutra je njegova supruga, koja upravo izlazi iz toaleta. Znam da Azijati nemaju zapadnjačke manire, no ipak mi bude malo neprijatno što zakopčavanje pantalona završava u predsoblju, preda mnom. Potom požuri u kuhinju da me ponudi čajem, koji ispijam u toploj trpezariji, ujedno i dnevnom boravku u koji me je domaćin smestio. Žena i njena unuka, koja proviri samo na trenutak, uskoro odlaze, a čovek me ostavlja samu unutra, jer odlazi da završi posao oko kamiona.

Ako vam odgovara ovde, ostanite noćas, ponovi s vrata.

Tek tako? Pustio me je u stan i sada me ostavlja u njemu. Zar se ne boji da ću ih opljačkati ili im napraviti neku štetu? Ako nije uvrnut, onda su Mongoli gostoljubivi poput Turaka, kojima ne stigneš ni da uzvratiš na pozdrav u prolazu, a oni te već pozovu na čaj, pa za trpezu i onda na noćenje.

IMG_2214.JPG

Još dok su oboje bili unutra, ona mlada žena sa deteom ušla je i izašla nekoliko puta, a sada, kada ostanem sama, otkrijem da živi u stanu preko puta ovog. Kao i da je u Mongoliji komšiluk poput proširene porodice, jer svi slobodno šetaju iz jednog stana u drugi, otvaraju frižider svog suseda, koriste njegov toalet. Razumljivo, razmišljam ispijajući čaj. Od pamtiveka žive svi zajedno u geru i naučili su na kolektivizam.

Kroz neko vreme, moj domaćin se vraća. Seda za sto preko puta mene i uzima da glođe jednu poveću kosku za koju shvatim da je od jarca. Nudi i mene, ali odbijam. No zato rado prihvatam šolju toplog mleka.

Pričamo na lošem ruskom, ali se uglavnom razumemo. Već sam primetila da su Mongoli veoma bistri, barem kada je reč o asocijacijama. Ono dvoje ljudi u čijem toru sam spavala nepogrešivo su pogađali šta sam im objašnjavala mimikom i u letu shvatali kako mogu da mi pomognu. Sad i ovaj čovek.

Najpre mislim da ostanem da tu noćim i lepo se odmorim, a i istuširam, pošto je zgrada novijeg datuma i u stanu postoji zapadnjačko kupatilo i tuš sa toplom vodom. A i Uskrs je i bilo bi lepo da ga proslavim pod krovom, među nekim prijatnim ljudima. Ali nakon dva sata, kada vidim kako je sunce granulo a onaj oblak otplovio nekuda, uzvrpoljim se na mojoj stolici. Ne znam šta mi je i kud žurim, ali nekako mi se ne ostaje tu. Iako nikada nisam imala neprijatno iskustvo a nemam ni razloga da posumnjam u namere mog domaćina, pitam se da li sam tu zaista bezbedna. Nisam sigurna da sam ga razumela dobro u vezi sa tim da li mu se supruga vraća tog dana ili će noćiti na nekom drugom mestu. I znam da je potpuno pogrešno, ali pomislim – a šta ako ovi ljudi smatraju da je normalno da nepoznata gošća završi sa domaćinom u istoj postelji?

IMG_2210.JPG

Nikada mi ranije takva pretpostavka nije pala na pamet iako sam mnogo puta noćivala u istim prostorijama sa samim muškarcima. Grdim sebe zbog tog neosnovanog straha.

Postaješ ksenofobična kao da nisi proputovala pola sveta, Snežana! Pauziraš nekoliko meseci i odmah potpadaš pod uticaj iracionalnih strahova, svojstvenih onima koji nikuda ne mrdaju iz svog dvorišta ili svoje sobe.

Ipak, odlazim.

A gde ćeš da spavaš?, pita me.

Ne znam, negde, odgovorim lakonski, rukujući se s njim.

Imam dvadeset pet kilometara do sledećeg sličnog naselja uz železničke šine. U njima žive ljudi koji održavaju prugu i to je projekat vlade za smanjenje broja nezaposlenih u nepalskim gradovima – koliko sam razumela mog nesuđenog domaćina. No ti kilometri otegnu mi se do večeri, što zbog vetra, što zbog uzbrdica.

Ovo selo malo je veće od prethodnog, sa više prizemnih kuća dok ona stambena ima čak četiri sprata. Obilazeći oko prvih, shvatim da su napuštene pa zaustavim bicikl u nameri da se smestim uz jednu od njih. No nisam stigla ni da skinem šator sa njega, kad me iz zgrade opaziše tri muškarca i krenuše ka meni.

Mladi momci od najviše dvadeset pet godina.

IMG_2224.JPG

Pitam ih mimikom da li mogu tu da kampujem a jedan me odmah pozove da se smestim kod njega. Povede me do zgrade i u svoj stan, u kome su dve mlade žene sa bebama a tu je i dvogodišnja devojčica. Smesti me za trpezu i preda me hitro iznese sve što ima iz frižidera. Za razliku od mog pređašnjeg domaćina, ne govori ni reč ruskog, pa ne razumem kud mora da ode. Ali i ne pitam se mnogo. Večeram a onda ostanem da sedim za stolom ispijajuć toplo mleko i posmatrajući šta se dešava.

A dešava se da komšije ulaze i izlaze kao da nije reč o stanu već o nekom prometnom šalteru. Svi su mladi, a gotovo sve devojke nose u naručju bebe. Jedna od njih, ona koju sam prvu zatekla, dojilja je većini njih jer ih samo prinose i odnose, kao na traci. Da nisam u blagom šoku, mogla bih da se smejem toj sceni koja bi pristajala nekom crtaću.

Kroz izvesno vreme mo domaćin se vraća. Muva se po kuhinji, puši, traži nešto po ormarićima, a onda me pita da li bih pila votku. Sa dva prsta udara se po žili na vratu, što je u Aziji znak za pijančenje i pijanstvo. Odbijam, pomislivši kako imam sreće što nisam muško jer ne bi bilo načina da izbegnem da nazdravimo. Ali komšije-drugari naizmenično ulaze, pričaju nešto s nim pa izlaze, odlazeći negde – odjedanput shvatam – da piju.

S jednim od suseda, moj domaćin sedne na patos, kratko vreme pričaju, no onda počnu da se gurkaju ramenima. Najpre mislim da je reč o prijateljskom koškanju, ali brzo otkrivam da grešim. Moj domaćin već nimalo prijateljski šutira onog drugog momka izgurujući ga napolje. Kada u tome i uspe, vrati se da mi obajsni kako je onaj pijan.

Kiselo se smešim ne znajući šta da mislim. Sasvim je sigurno da nisu baš nežni.

IMG_2227.JPG

U jednoj od navala suseda, u stan bane žena mojih godina ili nešto starija. Krupna i vosoka, sa mužem. Na ruskom mi objasni kako oni večeras slave odlazak koleginice u penziju i da su zato malo pijani. Moj domaćin će otići sa njima, a njegova supruga, njeno dvoje dece i ja treba da se zaključamo u stanu i da nikoga ne puštamo. Kad se bude vratio, momak će da kuca na vrata pa će mu neka od nas dve otvoriti.

Da se zaključamo i ne puštamo nikoga?, ponovim.

Da, ne brini se, bezbedna si ovde, potvrdi mi žena.

Nije me ubedila, ali ipak ostajem. Kada svi kolektivno odu, uradim po njenom savetu.

Ali samo što je domaćinova supruga ušla sa decom u spavaću sobu a ja postavila moju podlogu na pod u dnevnoj i otvorila vreću za spavanje, a neko počne da lupa na vratima.

Otvorim i pustim domaćina unutra. Zaključam ponovo.

Dum-dum-dum!, neko pokuša da razvali vrata.

Domaćin pojuri i otvori ih, a preko njega, odgurnuvši ga, u sobu nahrupe onaj pijani sused sa još dvojicom. Usledi koškanje, pa guranje, pa udarci šakama i pesnicama, dok ga na kraju njih trojica nekako ne izvuku napolje. Domaćin se vrati u stan i zaključa vrata. Ali njemu se još ne spava. To što sam ja legla, njega ne zanima. Sedi pored moje galve na podu, obujmio je stopala rukama i trešten-pijan ponavlja:

IMG_2231.JPG

Ja gavarim pa ruski harašo! Mongolija krasivaja!

Ljubazno mu se osmehujem čekajući da prekine i ostavi me da spavam. Ali on na to i ne pomišlja. Poput nekog govornog automata, identičnim tonom u pravilnim razmacima na po petnaest sekundi otprilike, ponavlja te dve rečenice. Sedi na pola metra naspram moje glave i dere se:

Ja gavarim pa ruski harašo! Mongolija krasivaja!

Njegova žena pokušava da ga uvuče u sobu, ali uspeva tek kada ja odustanem od pretvorne ljubaznosti i prekrijem se vrećom preko glave jasno mu stavivši do znanja kako ne želim da ga više slušam.

Ostavljaju otvorena vrata od spavaće sobe pa čujem kako pokušava da ga nagovori da se svuče i legne. On dugo glasno ponavlja one dve rečenice a onda se napola utiša. Ustanem da zatvorim vrata i vidim kako je žena počela da ga ubeđuje koristeći poljupce i telesne nežnosti kao argumente.

Tek što se uvučem ponovo u moju vreću, kada počne:

Dum-dum-dum! Neko pokušava da razvali vrata.

Domaćin igrnoriše.

Udarci se ponavljaju a onda naprasno prestanu. Ali drugovi nisu odustali. Izlaze ispred zgrade i počinju da dozivaju svog komšiju kroz prozor.

Ovaj i dalje odoleva, skirven u spavaćoj sobi, u zagrljaju svoje žene.

Dum-dum-dum!, ponovo su pred vratima.

Domaćin više ne može da izdrži već skače i otvara im. Trojica hrupe u stan, a među njima opet onaj pijani nesrećnik. I opet ga isteruju napolje, ovog puta ga čak i šutirajući. Jedan drug se vrati tamo negde gde slave, a drugi ostane sa domaćinom u spavaćoj sobi. Upale televizor i pojačaju ton iako dve bebe već spavaju. Da barem gledaju program, nego se nadglasavaju sa voditeljem emisije.

A na ulaznim vratima opet udaranje pesnicama...

Ustajem besna kao furija. Pakujem vreću i podlogu, skupljam stvari i iznosim ih napolje. Moj domaćin, videvši šta radim, izađe u dnevnu sobu i tupavo me gledajući počne ponovo da ponavlja ono svoje: Ja govorim pa ruski hatrašo. Mongolija krasivaja.

Jebala te i ruskava jazika i krasivaja Mongolija! Ovo nije gostoljubivost, ovo je iživljavanje! Ako pozoveš nekog u goste, to znači neko poštovanje. A ovo pijano bulažnjenje i maltretiranje je nepoštovanje!, grdim ga dok izguravam bicikl napolje.

Sori, čujem ga kako ponavlja, no odmah dodajući i ono o ruskom jeziku i Mongoliji.

IMG_2233.JPG

Napolju je mrkli mrak i nemam pojma gde da krenem. Ne uključujem čeonu lampu jer se bojim da će me neko od te pijane omladine videti i pratiti, ne što želi da me povredi, već iz zabave – onoga što pod zabavom podrazumeva alkoholisani um. Nigde nisam videla toliko pijanaca kao u Aziji i nigde toliko obeznanjivanje od piča kao u centralnoazijskim zemljama – Kazahstanu, Kirgiziji, Rusiji i sad Mongoliji. I skoro svake noći tokom ture u tim zemljama brinula sam se kako da nađem sigurno mesto za kamp. Ostajući u blizini sela, gde sam se osećala sigurnijom, rizikovala sam da me u zlo doba noći pijanci otkriju, natrapavši na mene.

Nakon skoro sata traženja, smestim se pored razvodničke kućice uz prugu, u senci lampe. Nisam vidljiva ni sa jedne strane puta koji vodi do nje, a svetlost sijalice pruža mi izvesnu sigurnost. Jedino što nije sasvim najprijatnije kadana deset metara od mene protutnji voz. Ali ko mi je kriv kad nisam htela da ostanem u onom prvom seocetu.

 21. april, deveti dan u Gobiju

Najhladnija noć do sada. Ni termo pantalone i perjana jakna nisu mi pomogli da se ugrejem ispod dve vreće. Krećem napola smrznuta a nakon sat vremena vožnje više ne osećam nožne prste. Oči su mi pune suza dok se izuvam i uvijam stopala u aluminijumske folije, koje nosim u prvoj pomoći za slučaj hipotermije. Nikada ih nisam upotrebila. Sada bih, čini mi se, bila u stanju da hodam i po kaktusima, ako bi mi to povratilo krv u zaleđene prste. Stiskam zube i nastavljam. Folija šušti, peckajući me, ali brzo počinje da deluje i ako mi nije toplo, barem osećam da su noge moje.

Uprkos boli, ne mogu a da ne primetim kako je danas nebo nad Gobijem prozračno, sa krupnim belim oblacima koji se čine nadohvat ruke. Zbog pustinjskog prostranstva, nebo ovde uvek izgleda sasvim nisko, toliko blizu Zemlje, da se jedva otimam utisku kako će je spljoštiti ako ga neko nekako ne pridigne. Osmehujem se zbog slike koju zamišljam – ljudi pomoću poluga pokušavaju da dignu svod i vrate ga tamo gde mu je mesto, a on naleže još više.

Već od jedanaest počinje da duva. Čeono, naravno. Borim se sa vetrom, ne želeći da se zaustavim tako rano, nakon svega pedeset pređenih kilometara. Ako sada prekinem, do Ulan Batora mi ostaje još celih sto, a čisto sumnjam da to mogu da pređem za jedna dan, u ovakvim uslovima. Više nije stvar u tome da li me u Ulan Batoru očekuje samo mesto za šator ili možda topla soba – sada jedino želim da se što pre iskobeljam iz ove pustinje. Ali ona ne da. Neće da me pusti. Kao da mi čita lekciju, učeći me poštovanju tako moćnog protivnika. Gotovo da je čujem kako mi govori:

IMG_2239.JPG

Ako ne poštuješ vreme kada si bezbedna da ovuda prođeš, onda ću ti umesto prijatelja biti neprijatelj. Ne možeš da da tako uđeš kad se tebi prohte, zanemarujući cikluse prirode. Da li misliš da su karavani sa svilom ikada išli ovuda pre kasnog proleća? Ako se neki i upustio u takvu ludost, ona mu je bila poslednja. Sve ima svoje vreme i čudi me kako to do sada nisi naučila.

Jesam, kako nisam. Znam to odlično. Ali morala sam jer me čeka dug put na severu koji treba da pređem do početka zime. Azija je tako velika a ja sam tako spora – pravdam se, ali ne znam koliko mi veruje.

Tek što prođem jednu poveću varoš, a vetar stane da nasrće takvom jačinom, da me u nekoliko navrata odguurne do sredine puta. Srećom, pa iza mene nema vozila.

Ne, ne vredi. Ovo ničemu ne vodi. Samo ću se bespotrebno umoriti u pokušajima da osvojim par kilometara više. Pametnije je da za danas prekinem sa vožnjom pa da ujutru nastavim što ranije budem mogla.

Vraćam se do prilaza varoši i skrećem u stepu, iza jedne napuštene kuće. Ako ne bude previše hladno, moći ću da se dobro oporavim i da sutradan odmorna zagrizem taj poslednji deo puta te možda i stignem u Ulan Bator.

 

22. april, deseti dan u Gobiju

IMG_2269.JPG

Promakla mi je granica gde se pustinja završava. Da sam na samom obodu Gobija, postajem svesna po tome što zastajem svaki čas da bih fotografisala planine koje se pružaju dokle mi pogled doseže. Bezbrojni zaobljeni vrhovi brda i blagi prevoji prostranih dolina, linije nalik onim dečijim iz mašte, čine da ne mogu da se otmem utisku da sam na površini neke druge planete ili u nekoj kompjuterskoj igrici koja simulira druge svetove. Zbog tih prizora gotovo da zaboravljam dojučerašnje napore i sve nedaće koje su me pratile. Nalazim se na četrdeset kilometara od Ulan Batora, ali znam da su poslednjih trideset nizbrdo. Još samo deset kilometara uspona – i zapravo sam stigla.

Prelepo!, klikćem ushićena, zastajući po ko zna koji put. Kako nisam više u žurbi, jedva se odupirem želji da krenem nekom od zemljanih staza kojih ima posvuda, prema tim magično privlačnim oblicima. Da krenem samo tako bez ideje o tome kuda idem, za tom lepotom koja je toliko nesvrhovita za naše ljudsko poimanje. Čemu služe i kome su potrebni ti zadivljujući pejzaži na obodu ničega? Zašto su tu? Da čine kontrast onoj pustinjkoj praznini u kojoj manjkaju oblici? Da nadoknade njihov izostanak i tako uspostave ravnotežu?

Ili su tu samo radi sebe samih, slučajno iznikle baš na ovom mestu planete, skrajnutom a opet važnom na mapi svetskih puteva?

Ne mogu ni da naslutim odgovor. A nije mi ni nužan. Pristajem da budem samo udivljeni prolaznik, putnik koji je ukrao delić te lepote ne znajući zapravo mnogo o njoj ali shvatajući koliko je čudastvena.

Gledajući je sada oko sebe, iako umorna, promrzla i iznurena, ne žalim ni na trenutak što sam se upustila u poduhvat prelaska preko Gobija. Jer kao i uvek, ovakva nagrada vredi svih napora.

IMG_2266.JPG

 

 

 Komentari (51)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

mikele9 mikele9 12:13 30.04.2014

Ajd

da i ja jednom budem prvi
Snezana Radojicic Snezana Radojicic 12:22 30.04.2014

Re: Ajd

mikele9
da i ja jednom budem prviI dobiješ cvetić, direktno iz Ulan Batora
mikele9 mikele9 12:23 30.04.2014

Re: Ajd

Je l' ima negde drugde internet?, pitam.

Odmahne rukom neodređeno. U Aziji uvek pokazuju pravac kao da vam mašu. Toliko su široki pokreti i ruke i dlana koje prave, da mogu da se odnose na potez od meste gde stojite do kraja nebeskog svoda ili sveta – jer taj gest podjednako upućuje i u visinu i u daljinu.

Drugo nije ni za očekivati, prostranstva su to EJ! Šta je bilo za njih, mislim za Mongole, da se upute u šetnju od desetak hiljada kilometara i više, do Rima Vreme, prostor su za njih drugačije kategorije, nego za nas
mikele9 mikele9 12:25 30.04.2014

Re: Ajd

I dobiješ cvetić, direktno iz Ulan Batora

Ti od mene iz Beograda tri
z_ex.yu z_ex.yu 13:24 30.04.2014

Prosto

mi nekako drago sto te, eto, na neki nacin poznajem.. I uvek ostanem bez reci reci kojima bih pohvalio tvoje pisanje... Procitao sam ja nemali broj raznoraznih putopisa ali se ovo tvoje pisanje nekako uvuce pod kozu poptu tog peska.. Ne znam sta da kazem. Obrci, kotrljaj..Neka te Bog cuva..
Snezana Radojicic Snezana Radojicic 10:51 01.05.2014

Re: Prosto

z_ex.yu
mi nekako drago sto te, eto, na neki nacin poznajem.. I uvek ostanem bez reci reci kojima bih pohvalio tvoje pisanje... Procitao sam ja nemali broj raznoraznih putopisa ali se ovo tvoje pisanje nekako uvuce pod kozu poptu tog peska.. Ne znam sta da kazem. Obrci, kotrljaj..Neka te Bog cuva..


Hvala ti veliko. Ovo je bilo baš slatko, od srca
muaddib92 muaddib92 15:16 30.04.2014

Напето-

Аух, ово ми је била једна од узбудљивијих епизода твог путовања, Снежана!
Путовали су моји колеге у Монголију, имали смо чак и представништво у Улан Батору и фирма је водила инжењеринг током изградње хотела Џингис Кан тамо, ја замало не одох до рудника бакра Ерденет - али то је све било давно, пре четврт века.
А ти пролазиш кроз доста ризичних ситуација, по здравље и безбедност.
Понављам: срећно
Snezana Radojicic Snezana Radojicic 10:54 01.05.2014

Re: Напето-

muaddib92
Аух, ово ми је била једна од узбудљивијих епизода твог путовања, Снежана!
Путовали су моји колеге у Монголију, имали смо чак и представништво у Улан Батору и фирма је водила инжењеринг током изградње хотела Џингис Кан тамо, ја замало не одох до рудника бакра Ерденет - али то је све било давно, пре четврт века.
А ти пролазиш кроз доста ризичних ситуација, по здравље и безбедност.
Понављам: срећноE pa to je lepo čuti, to da je bilo uzbudljivo čitati. Malo dinamike nakon onog izležavanja na Nepalu ;-)
Trenutno ima nekoliko naših u UB-u, beš juče sam stupila u kontakt sa jednom što predaje u školi, dizajn ako se ne varam. Jedan od razloga zašto mi je Azija prva na spisku ovog putovanja je taj što se Azija tako brzo menja. Ono što je Mongolija bila pre 20 godina i sad - to su dve galaksije. A za 10 godina biće još manje prepoznatljiva.

Hvala na lepim željama
zilikaka zilikaka 17:16 30.04.2014

7

Meni si uspela da dočaraš atmosferu. Hvala
Snezana Radojicic Snezana Radojicic 10:55 01.05.2014

Re: 7

zilikaka
Meni si uspela da dočaraš atmosferu. HvalaHvala tebi na čitanju i na tom mišljenju. Lepo je to čuti
wilma68 wilma68 20:43 30.04.2014

Ne dišući

...pročitah (i) ovaj tvoj blog iz Gobija;umeš da "opričaš priču", sumnje nema-a tek da je i odživiš i proživiš, a bogme i preživiš...!

Jebala te i ruskava jazika i krasivaja Mongolija!


Mislim, stvaaarnoooo...nek' si im rekla!

Snezana Radojicic Snezana Radojicic 10:56 01.05.2014

Re: Ne dišući

wilma68
.
Jebala te i ruskava jazika i krasivaja Mongolija!


Mislim, stvaaarnoooo...nek' si im rekla!I ja kažem, samo što me ništa nisu razumeli Ali kad se ja naljutim, tu nema mesta sumnji da ti nanu naninu čak i na potpuno nerazumljivom jeziku
gavrilo gavrilo 20:44 30.04.2014

Pozdrav Snezana,

Kako ste vi hrabra zena
Snezana Radojicic Snezana Radojicic 10:58 01.05.2014

Re: Pozdrav Snezana,

gavrilo
Kako ste vi hrabra zenaNe mislim da je poenta u hrabrosti, a i ona se stiče s vremenom. U početku sam s ebojala svega a istrajala sam samo zbog velike želje i volje. To može svako ako nešto čvrsto reši.

No hvala vam na lepom mišljenju
jucaibin jucaibin 12:25 01.05.2014

vazda

interesantno! fotke iz pustinje, pogotovo ove s oblacima, su fantastiče! samo napred, snežo!
Snezana Radojicic Snezana Radojicic 15:16 01.05.2014

Re: vazda

jucaibin
interesantno! fotke iz pustinje, pogotovo ove s oblacima, su fantastiče! samo napred, snežo!Hoću, nego šta, mada ću možda i malo antrag, čisto za promenu
49 41 49 41 13:29 01.05.2014

Smmrrrrcccc

-gledajuci te pod sneznim satorom, a nisi preduzela nista.

Onolike cigle iza nje i umesto da ih zagreje na vatri ili vrelu vodu u plastikanera pored nje.

Topla cigla-kamen, duze se hladi tokom noci od vode.

Kad god sam, kao student; u neuslovnoj sobi bez vode - grejanja; legao da spavam stopala zebla.

Kad sam u podrumu po cici zimi, oprao noge - izmasirao ledenom vodom; spavao kao odojce.

Ti mislila samo ti imas osetljiva stopala?!?
Imao sam ih i ja.

Kad god sam legao da spavam; a, nisam to ucinio - zbog,lenjosti, pospanosti, ...
bilo brrrr. Uvek kretalo od prethodno toplih stopala.

Snezana Radojicic Snezana Radojicic 15:15 01.05.2014

Re: Smmrrrrcccc

49 41
-gledajuci te pod sneznim satorom, a nisi preduzela nista.

Onolike cigle iza nje i umesto da ih zagreje na vatri ili vrelu vodu u plastikanera pored nje.

Topla cigla-kamen, duze se hladi tokom noci od vode.

Kad god sam, kao student; u neuslovnoj sobi bez vode - grejanja; legao da spavam stopala zebla.

Kad sam u podrumu po cici zimi, oprao noge - izmasirao ledenom vodom; spavao kao odojce.

Ti mislila samo ti imas osetljiva stopala?!?
Imao sam ih i ja.

Kad god sam legao da spavam; a, nisam to ucinio - zbog,lenjosti, pospanosti, ...
bilo brrrr. Uvek kretalo od prethodno toplih stopala.
Ne mrznu mi noge noću - jer imam odličnu vreću, ženski model, sa zadebljanjem upravo za stopala jer su žene podložnije problemima sa hladnim stopalima od muškaraca. Možda nisi znao, ali svaki iole upućeni prodavac u ozbiljnoj prodavnici kamperske opreme savetovaće ženi koja se sprema na neku ekspediciju da obavezno kupi ženski model vreće - upravo zbog toga (ima još razlika ali ta je presudno važna).
Elem, noge mi mrznu danju, dok vozim bicikl. A tu cigla ne pomaže. Ne pomaže ništa osim hodanja.
Potom, cigla ne može da se ugreje na gorioniku. A vatru, verovatno si primetio, ne palim nikada jer želim da ostanem skrivena od radoznalaca.
Mislim da stalno u savetima koje mi daješ zaboravljaš tu malu razliku - da sam ja žensko i da je moj način razmišljanja neuporedivo više nego tvoj usmeren ka tome da najpre budem bezbedna a to znači neprimećena. Bilo je u tom smislu lakše putovati u dvoje.
vladimir petrovic vladimir petrovic 17:27 01.05.2014

Re: Smmrrrrcccc

Da se našalim u vezi sa ovim:

... moj način razmišljanja neuporedivo više nego tvoj usmeren ka tome da najpre budem bezbedna a to znači neprimećena.

To nije osobina - žene. Da želi da bude NEPRIMEĆENA.
Ima žena koje i bezbednost žrtvuju - samo da budu primećene!

Oprosti, Snežana, nije mi namera da se šegačim sa tobom, jer ja tebe ne vidim ni kao ženu ni muškarca, već kao svojevrsnog - istraživača. I veoma respektujem zbog toga.

Ponavljam: Keep going strong.

P. S.
I ne zaboravi, ako moj plan sa cepelinom uspe, možemo se sresti u Vladivostoku ili na Kamčatki.
Snezana Radojicic Snezana Radojicic 10:57 03.05.2014

Re: Smmrrrrcccc

vladimir petrovic
Da se našalim u vezi sa ovim:

... moj način razmišljanja neuporedivo više nego tvoj usmeren ka tome da najpre budem bezbedna a to znači neprimećena.

To nije osobina - žene. Da želi da bude NEPRIMEĆENA.
Ima žena koje i bezbednost žrtvuju - samo da budu primećene!

Oprosti, Snežana, nije mi namera da se šegačim sa tobom, jer ja tebe ne vidim ni kao ženu ni muškarca, već kao svojevrsnog - istraživača. I veoma respektujem zbog toga.

Ponavljam: Keep going strong.

P. S.
I ne zaboravi, ako moj plan sa cepelinom uspe, možemo se sresti u Vladivostoku ili na Kamčatki.Promakao mi tvoj post, ne znam kako.
Da, i aj sebe tako doživljavam, ali ovi Mongoli su mi mnogo isključivi - najpre vide žensko pa sve ostalo

Držim palčeve za cepelin, to bi bio doživljaj! A kujem i planove za Kamčatku mada je napeto da ću uspeti :(
little_radojica little_radojica 11:10 03.05.2014

Re: Smmrrrrcccc

Elem, noge mi mrznu danju, dok vozim bicikl. A tu cigla ne pomaže. Ne pomaže ništa osim hodanja.


Имам ја решење за тебе! Зове се "каиро", то су улошци који се стављају у ципелу и греју неколико сати!

Има их и за друге делове тела, само се залепи на кожу. Ако ћеш имати тај пробем и одсада (а идеш још северније) могу да ти пошаљем кутију. Само јави адресу. Мада, може бити да то има и ту у Красиваја Монголији и у Русији да се нађе само не знам како се то на енглеском зове...

Ево сад видим има на Амазону 3 пара која греју по 8 сати (може то и дуже) око 3 еура. Ја бих ти свакако донирао неколико паковања да имаш за ове екстремне ситуације.

Има и ова варијанта само за предњи део стопала

Јави на пп како могу да помогнем
Snezana Radojicic Snezana Radojicic 03:16 05.05.2014

Re: Smmrrrrcccc

little_radojica
Elem, noge mi mrznu danju, dok vozim bicikl. A tu cigla ne pomaže. Ne pomaže ništa osim hodanja.


Имам ја решење за тебе! Зове се "каиро", то су улошци који се стављају у ципелу и греју неколико сати!

Има их и за друге делове тела, само се залепи на кожу. Ако ћеш имати тај пробем и одсада (а идеш још северније) могу да ти пошаљем кутију. Само јави адресу. Мада, може бити да то има и ту у Красиваја Монголији и у Русији да се нађе само не знам како се то на енглеском зове...

Ево сад видим има на Амазону 3 пара која греју по 8 сати (може то и дуже) око 3 еура. Ја бих ти свакако донирао неколико паковања да имаш за ове екстремне ситуације.

Има и ова варијанта само за предњи део стопала

Јави на пп како могу да помогнем


Hvala ti na predlogu i želji da pomogneš! Znam za te uloške za cipele ali sam potpuno zaboravila na to. Nisam računala da ću se smrzavati, a bilo je toga u Nepalu bagatela, i za noge i za ruke. Nadam se da neće više biti minuseva na mom putu, ali ako opet budem planirala sever u vreme kad mu vreme nije, javljam se!
korcagin korcagin 22:25 01.05.2014

Istinska

Sloboda
Черевићан Черевићан 23:18 01.05.2014

гђо Radojicic

читам, замишљам, где сад педалате,
богме сте далеко - пустиња Гоби,
да имам малко . . храбрости личне,
нелажем, искрено, волео и ја то би
Snezana Radojicic Snezana Radojicic 03:18 05.05.2014

Re: гђо Radojicic

Черевићан
читам, замишљам, где сад педалате,
богме сте далеко - пустиња Гоби,
да имам малко . . храбрости личне,
нелажем, искрено, волео и ја то би


srdjan.pajic srdjan.pajic 15:40 02.05.2014

Mongolija krasivaja!

Odličan tekst, Snežana! Taman sam hteo da te pitam gde ti je astrofolija, ali mi je laknulo kad sam video da si se setila. Posle samolepljive trake, to je najbolji izum za preživljavanje ikad smišljen! Inače, generalno natrontavanje u vrećama za spavanje ne pomaže. Čim kreneš da smanjuješ cirkulaciju postaje hladno, i džaba ti sve. Plus, treba ti optimalan sloj vazduha oko tebe, da služi kao izolator. Tu ti je važno da se nekako odvojiš od tla, ako nemaš termarest podlogu (ako ništa drugo, možeš da turiš astrofoliju ispod sebe, mada, ako baš stegne minus, onda mora da padne umotavanje. I da dišeš u vreću, mada to već sigurno znaš, ali da je posle dobro osušiš preko dana, da ti se ne zapati budj.

Neki koriste sveću u šatoru da malo dogreju unutra. Ali rizik od požara je očigledan, a ako na toj zimi nedajbože ostaneš bez šatora, ugasila si ga.

Ma nema veze, važno je da si preživela, lako je meni da se pravim pametan ovde iz mog toplog sobička.
mirelarado mirelarado 16:13 02.05.2014

Re: Mongolija krasivaja!

lako je meni da se pravim pametan ovde iz mog toplog sobička.


Јесте, као и свима нама. Ипак, Снежана је тако сугестивно описала свој пролазак кроз ледену пустињу да сам се смрзла већ и само читајући о ветровитим снежним ноћима. Сјајан путопис, а цео подухват изазива неизмерно дивљење.


srdjan.pajic srdjan.pajic 17:33 02.05.2014

Re: Mongolija krasivaja!

mirelarado
lako je meni da se pravim pametan ovde iz mog toplog sobička.


Јесте, као и свима нама. Ипак, Снежана је тако сугестивно описала свој пролазак кроз ледену пустињу да сам се смрзла већ и само читајући о ветровитим снежним ноћима. Сјајан путопис, а цео подухват изазива неизмерно дивљење.
Da, i ja sa rastućom zebnjom čitam svaki od njenih tekstova. Posle mi lakne, kad vidim da se snašla, i izdržala.
Snezana Radojicic Snezana Radojicic 06:01 03.05.2014

Re: Mongolija krasivaja!

srdjan.pajic
Odličan tekst, Snežana! Taman sam hteo da te pitam gde ti je astrofolija, ali mi je laknulo kad sam video da si se setila. Posle samolepljive trake, to je najbolji izum za preživljavanje ikad smišljen! Inače, generalno natrontavanje u vrećama za spavanje ne pomaže. Čim kreneš da smanjuješ cirkulaciju postaje hladno, i džaba ti sve. Plus, treba ti optimalan sloj vazduha oko tebe, da služi kao izolator. Tu ti je važno da se nekako odvojiš od tla, ako nemaš termarest podlogu (ako ništa drugo, možeš da turiš astrofoliju ispod sebe, mada, ako baš stegne minus, onda mora da padne umotavanje. I da dišeš u vreću, mada to već sigurno znaš, ali da je posle dobro osušiš preko dana, da ti se ne zapati budj.

Neki koriste sveću u šatoru da malo dogreju unutra. Ali rizik od požara je očigledan, a ako na toj zimi nedajbože ostaneš bez šatora, ugasila si ga.

Ma nema veze, važno je da si preživela, lako je meni da se pravim pametan ovde iz mog toplog sobička.


Srki kriticar, uvek zabrinut da li sam se setila svega sto bi trebalo Hvala na briyi, druze.
Znam da u vreci ne pomaze natrontavanje, kao ni kad je o obuci rec, jer s eprekine cirkulacija i bud ejos gore. Imam dve podloge, jednu penastu sa folijom odozdo, i drugu standardu, 3 cm na naduvavanje. Ali mnogo je 'ladno, veruj mi, probija i kroz to. Stepa je ovo i april mesec. Evo i sad, pocetkom maja, sedim u UB-u zavejana i cekam hoce li temperature ikad izaci iz minusa. Mnogo bre zeznut sever, a i ja bezveze pozurila a niko normalan ne ide iznad 45 paralele pre kraja maja
Snezana Radojicic Snezana Radojicic 06:03 03.05.2014

Re: Mongolija krasivaja!

mirelarado
lako je meni da se pravim pametan ovde iz mog toplog sobička.


Јесте, као и свима нама. Ипак, Снежана је тако сугестивно описала свој пролазак кроз ледену пустињу да сам се смрзла већ и само читајући о ветровитим снежним ноћима. Сјајан путопис, а цео подухват изазива неизмерно дивљење.

Ma uvek se prezivi, samo je poenta da se izdrzi
Hvala na podrsci
blogovatelj blogovatelj 07:01 03.05.2014

Re: Mongolija krasivaja!

sedim u UB-u zavejana i cekam hoce li temperature ikad izaci iz minusa. Mnogo bre zeznut sever, a i ja bezveze pozurila a niko normalan ne ide iznad 45 paralele pre kraja maja


Ono što je u Srbiji poznato kao "Đurđev danak, hajdučki sastanak" to jest dan posle koga se sa sigurnošću može reći da neće biti mraza, to je u Kanadi "Victoria Day" to jest rođendan kraljice Viktorije, 24. maj.
Snezana Radojicic Snezana Radojicic 10:54 03.05.2014

Re: Mongolija krasivaja!

blogovatelj
sedim u UB-u zavejana i cekam hoce li temperature ikad izaci iz minusa. Mnogo bre zeznut sever, a i ja bezveze pozurila a niko normalan ne ide iznad 45 paralele pre kraja maja


Ono što je u Srbiji poznato kao "Đurđev danak, hajdučki sastanak" to jest dan posle koga se sa sigurnošću može reći da neće biti mraza, to je u Kanadi "Victoria Day" to jest rođendan kraljice Viktorije, 24. maj.


Nadam se da je ovdašanji štagod za kog/koji se vezuje početak proleća ipak malkice ranije u maju.
srdjan.pajic srdjan.pajic 07:45 04.05.2014

Re: Mongolija krasivaja!

Srki kriticar, uvek zabrinut da li sam se setila svega sto bi trebalo Hvala na briyi, druze.


E, ma ne kritikujem, sve te propuste i zajebe koje opišeš, i mnoge druge, tačno vidim da bih i ja verovatno napravio. Prosto razmišljam naglas kako bih pokušao da se izvučem iz nepovoljne situacije da sam na tvom mestu. Jebi ga, tako dobro ovo opisuješ, da mi je lako da se uživim u tvoju ulogu.

Nego, pade mi napamet, iako ne mogu da ocenim koliki ti je ovaj šator, ali ako misliš da će neka teška zima opet da te presretne, možda možeš negde da nadješ mali jednoslojni šator (ili bivak vreću). I da ako baš zagudi toliko da ne možeš da spavaš, digneš šator u šatoru. Možeš ti i vučiju jamu da iskopaš u snegu, ali za to treba i vremena, i snage, i snega, a ovo možeš oćas posla da improvizuješ.

Te male šatore moš da nadješ jeftino, mogu da ti dodaju možda pola kile težine, uvr glave, i ne treba ti cela konstrukcija, ni kočići, samo one glavne šipke da šator razapneš. Znači, dodatnih 250 grama, max.

Nisam ovo nikad probao, možda sad kad krene kamp sezona napravim eksperiment, barem dok je još sneg u planinama, pa da vidim kako funkcioniše i da li pomaže kao što mi se čini da bi trebalo. Pa ti javim!


Snezana Radojicic Snezana Radojicic 03:19 05.05.2014

Re: Mongolija krasivaja!

srdjan.pajic
Odličan tekst, Snežana! Taman sam hteo da te pitam gde ti je astrofolija, ali mi je laknulo kad sam video da si se setila. Posle samolepljive trake, to je najbolji izum za preživljavanje ikad smišljen! Inače, generalno natrontavanje u vrećama za spavanje ne pomaže. Čim kreneš da smanjuješ cirkulaciju postaje hladno, i džaba ti sve. Plus, treba ti optimalan sloj vazduha oko tebe, da služi kao izolator. Tu ti je važno da se nekako odvojiš od tla, ako nemaš termarest podlogu (ako ništa drugo, možeš da turiš astrofoliju ispod sebe, mada, ako baš stegne minus, onda mora da padne umotavanje. I da dišeš u vreću, mada to već sigurno znaš, ali da je posle dobro osušiš preko dana, da ti se ne zapati budj.

Neki koriste sveću u šatoru da malo dogreju unutra. Ali rizik od požara je očigledan, a ako na toj zimi nedajbože ostaneš bez šatora, ugasila si ga.

Ma nema veze, važno je da si preživela, lako je meni da se pravim pametan ovde iz mog toplog sobička.


Stavim ja cerade, one crne, dosta debele, koje imam dve - jednu ispod poda a drugu preko korva, između unutrašnjeg i spoljašnjeg dela, ali slabo to radi na minusu udruženom sa pustinjskim ledenim vetrom. Ali javi rezultete kad budeš probao, pako radi tosa dva šatora, kupiću i drugi - kud teglim 35+ kg, mogu i dodatnih 500 gr.
srdjan.pajic srdjan.pajic 15:55 05.05.2014

Re: Mongolija krasivaja!

Snezana Radojicic

Stavim ja cerade, one crne, dosta debele, koje imam dve - jednu ispod poda a drugu preko korva, između unutrašnjeg i spoljašnjeg dela, ali slabo to radi na minusu udruženom sa pustinjskim ledenim vetrom. Ali javi rezultete kad budeš probao, pako radi tosa dva šatora, kupiću i drugi - kud teglim 35+ kg, mogu i dodatnih 500 gr.


Da, ova cerada preko krova će slabo da pomogne, treba ti statičan sloj vazduha izmedju, inače ništa vredi.

Evo, pitao sam ženu, ona ima više iskustva sa spavanjem na hladnom (pisala je ovde na blogu o usponu na Denale, i spavala je u šatoru u kome je sasvim regularno bivalo -15C), ona kaže da tu slabo pomaže improvizacija, nego samo dobra vreća. I ono što sam ti već napisao, da se razgolitiš ispod, manjeviše, zbog circkulacije. Ona je na Denalima imala vreću rejtiranu na -40F i spavanje na +4 Farenhajta u šatoru je bilo sasvim prijatno iskustvo, sem ako moraš da izadješ iz vreće.

Da, rekla je, eventualno možeš da uveče zagreješ vodu, sipaš u flajku, dobro zatvoriš, i da je muneš dole kod nogu. I da je mnogo važno da vreću ujutro uvek dobro osušiš. Vlažna vreća ne radi.

Sad, sranje je što te alpinističke vreće za niske temperature koštaju u božju mater.nim_opet nim_opet 18:31 05.05.2014

Re: Mongolija krasivaja!

Da, rekla je, eventualno možeš da uveče zagreješ vodu, sipaš u flajku, dobro zatvoriš, i da je muneš dole kod nogu.


Ja sam jedan od onih kojima nikad nije bilo hladno u vreci, ni na Kilimandzaru za novu godinu - u vreci mi je dovoljno toplo da imam samo underlayer na sebi, i cak spavam sa poluotkopcanom vrecom. Cipele sam susio metalnim bocama sa vodom (mada su mi mislim samo jednom bile mokre iznutra) - sigg boca sa vrucom vodom ih sasvim lepo osusi preko noci. I naravno warmers - Senzana, bas mi je zao sto ih niste pokupili u Nepalu - mislim da sam ih dnevno trosio jedno 5-6; manje vise zbog stopala, vise da mi se ne smrzne voda u rancu (direktno lepio na boce). Mnogo dobra stvar. Glavna stvar za noge, u toku pesacenja je bio samo jedan par carapa - drugi par bi samo sprovodio moju toplotu direktnije do koze i smanjio mi cirkulaciju.

Druga stvar - Gobi je cini mi se poprilicno visoko - s'obzirom da ja u Koloradu gubim dah trceci, imam utisak da ni tu nema kiseonika kao malo prizemnije - jel koristite nesto za visinsku bolest? Nije da ste bas na 3000 metara, ali ulazete mnogo vise napora nego ljudi koji se samo setaju na istoj visini. Nusefekti recimo Diamoxa (acetazolamid) su sacuvaj boze cudni, ali ako nista drugo poboljsava perifernu cirkulaciju - meni se desavalo da u sred penjanje pocinjem da se cesem po dlanovima do krvi jer mi se sire krvni sudovi, pa onda 10 minuta kasnije po stopalima da hocu da iskocim iz cipela, ali da pomaze, pomaze.
srdjan.pajic srdjan.pajic 21:48 05.05.2014

Re: Mongolija krasivaja!

Ja sam jedan od onih kojima nikad nije bilo hladno u vreci, ni na Kilimandzaru za novu godinu - u vreci mi je dovoljno toplo da imam samo underlayer na sebi, i cak spavam sa poluotkopcanom vrecom.


Ni ja nisam naročito zimogrožljiv, mada sam par puta zaglavio na temperaturi koja je bila ispod one za koju mi je vreća, ili na granici, i smrzao sam se, naravno, kao pas. Tu nema spavanja. Doduše, ne bih umro.

Da, Kili većim delom nije bio tako hladan, više mi je na živce išla kišurina koja nas je zalivala sve dok se nismo dokopali snega. Doduše imali smo ok šatore, i vreće. Malo je bilo čupavo na finalnom usponu, mada je mene više mučila glavobolja, nego hladnoća (bilo je -25C kad smo se mi pentrali, isto za Novaka).

Snezana Radojicic Snezana Radojicic 02:50 06.05.2014

Re: Mongolija krasivaja!

srdjan.pajic
Snezana Radojicic

Stavim ja cerade, one crne, dosta debele, koje imam dve - jednu ispod poda a drugu preko korva, između unutrašnjeg i spoljašnjeg dela, ali slabo to radi na minusu udruženom sa pustinjskim ledenim vetrom. Ali javi rezultete kad budeš probao, pako radi tosa dva šatora, kupiću i drugi - kud teglim 35+ kg, mogu i dodatnih 500 gr.


Da, ova cerada preko krova će slabo da pomogne, treba ti statičan sloj vazduha izmedju, inače ništa vredi.

Evo, pitao sam ženu, ona ima više iskustva sa spavanjem na hladnom (pisala je ovde na blogu o usponu na Denale, i spavala je u šatoru u kome je sasvim regularno bivalo -15C), ona kaže da tu slabo pomaže improvizacija, nego samo dobra vreća. I ono što sam ti već napisao, da se razgolitiš ispod, manjeviše, zbog circkulacije. Ona je na Denalima imala vreću rejtiranu na -40F i spavanje na +4 Farenhajta u šatoru je bilo sasvim prijatno iskustvo, sem ako moraš da izadješ iz vreće.

Da, rekla je, eventualno možeš da uveče zagreješ vodu, sipaš u flajku, dobro zatvoriš, i da je muneš dole kod nogu. I da je mnogo važno da vreću ujutro uvek dobro osušiš. Vlažna vreća ne radi.

Sad, sranje je što te alpinističke vreće za niske temperature koštaju u božju mater.

Imam REI vreću, bivši mi kupio novu, regularno do -2C a extreme do -12 C. E sad, ovo extreme me zeza, jer tada ne mogu da spavam samo u aktivnom vešu, bude mnogo hladno. A i vreće se stanjuju s vremenom iako je nisam prala (perjana je).
Respect za damu koja se pela na Denali!
Snezana Radojicic Snezana Radojicic 02:57 06.05.2014

Re: Mongolija krasivaja!

nim_opet
Da, rekla je, eventualno možeš da uveče zagreješ vodu, sipaš u flajku, dobro zatvoriš, i da je muneš dole kod nogu.


Ja sam jedan od onih kojima nikad nije bilo hladno u vreci, ni na Kilimandzaru za novu godinu - u vreci mi je dovoljno toplo da imam samo underlayer na sebi, i cak spavam sa poluotkopcanom vrecom. Cipele sam susio metalnim bocama sa vodom (mada su mi mislim samo jednom bile mokre iznutra) - sigg boca sa vrucom vodom ih sasvim lepo osusi preko noci. I naravno warmers - Senzana, bas mi je zao sto ih niste pokupili u Nepalu - mislim da sam ih dnevno trosio jedno 5-6; manje vise zbog stopala, vise da mi se ne smrzne voda u rancu (direktno lepio na boce). Mnogo dobra stvar. Glavna stvar za noge, u toku pesacenja je bio samo jedan par carapa - drugi par bi samo sprovodio moju toplotu direktnije do koze i smanjio mi cirkulaciju.

Druga stvar - Gobi je cini mi se poprilicno visoko - s'obzirom da ja u Koloradu gubim dah trceci, imam utisak da ni tu nema kiseonika kao malo prizemnije - jel koristite nesto za visinsku bolest? Nije da ste bas na 3000 metara, ali ulazete mnogo vise napora nego ljudi koji se samo setaju na istoj visini. Nusefekti recimo Diamoxa (acetazolamid) su sacuvaj boze cudni, ali ako nista drugo poboljsava perifernu cirkulaciju - meni se desavalo da u sred penjanje pocinjem da se cesem po dlanovima do krvi jer mi se sire krvni sudovi, pa onda 10 minuta kasnije po stopalima da hocu da iskocim iz cipela, ali da pomaze, pomaze.Gobi je na visini između 1000 i 1700 m. No glavni problem u vezi sa hladnoćom u Gobiju je vetar. Obično duva preko 40 na sat, što čini da i kad je relativno pristojna temperatura, bude 10 ili više stepeni hladnije (subjektivni osećaj). Takođe, dosta dugo sam boravila u suprtopskom i tropskom pojasu, tako da sam se malo i odvikla. Na Romaniji sam recimo spavala na -12 u istoj ovoj vreći i nisam je čak ni zatvorila. A tada sam bila u 'treningu' za hladnoću, jer smo krenuli početkom zime preko Balkan. Mislim da je sve to uticalao, mada je prvenstveno to što je fckn hladno

P.s. znam za čarape i cirkulaciju, i uvek nosim samo jedan par. Ranije sam iala kamašne (bajkerske) za zimu i one su dosta pomagale, ali su mi se iscepale i raspale.

P.p.s. Nisam znala za ove lekiće. Pomišljala sam da uzmem burfen ili andol, oni isto poboljšavaju perifernu cirkulaciju. U svakom slučaju, to je dobra ideja za ubuduće ako budem u sličnoj situaciji. Hvala
srdjan.pajic srdjan.pajic 06:41 06.05.2014

Re: Mongolija krasivaja!

Snezana Radojicic

Imam REI vreću, bivši mi kupio novu, regularno do -2C a extreme do -12 C. E sad, ovo extreme me zeza, jer tada ne mogu da spavam samo u aktivnom vešu, bude mnogo hladno. A i vreće se stanjuju s vremenom iako je nisam prala (perjana je).
Respect za damu koja se pela na Denali!


Od tog tvog bivšeg nikakve vajde nema (izbušiću mu gume ako sretnem u gradu, pošto smo sad, kao, zemljaci, jelte )

Da, ta "donja" temperatura je navlaka - ona ustvari znači da ćeš na do te temperature ostati u životu (najverovatnije). Ali nećeš spavati, u to možeš biti sigurna (sem ako nisi mašina).

Nego sad me podseti, imali smo mi nekog drugara u mom pećinarskom klubu u Beogradu, zvali su ga Aca Životinja. Fenomenalan neki lik, čudak (i softveraš, kakva kombinacija!). Uglavnom, Aca je došao do neke fore (samospoznaja, vežba, joga, štagajaznam) da je postao otporan na hladnoću. Ali ono do nevidjenih razmera, nešto maltene kao Hudini, ili Biba Struja. Sećam se jedne scene, mi pičimo kroz neku zimu, da mreš, ono kad te zaboli glava koliko je hladno, znači bar -20C, urolani u polare, i vindjakne, kape, rukavice, mislim, Sibir. A Aca hoda pored nas, u nekoj tankoj košuljici, bez kape i rukavica, samo je stavio ruke malo u džepove od farmerki. I progundja u bradu: u, mamu mu jebem, baš je zahladnelo.
golubica.bg golubica.bg 16:02 02.05.2014

Divno Snežo!

Ovo je verovatno moja omiljena priča do sada

Samo da znaš da smo i mi koji se ne javljamo tako često, uvek uz tebe
Snezana Radojicic Snezana Radojicic 06:02 03.05.2014

Re: Divno Snežo!

golubica.bg
Ovo je verovatno moja omiljena priča do sada

Samo da znaš da smo i mi koji se ne javljamo tako često, uvek uz tebe


Hvala, golubice. Lepo je to znati
49 41 49 41 02:33 04.05.2014

Primus na benzinPotrosio sam para, vremena dok nisam dosao do ovakvog ruskog primusa.

Radi na obican benzin, rezervoar 250 ml.
Nas dvoje, ne secam sa da smo mogli da potrosimo za nekoliko nedelja 750 ml benzina-sa svim kuvanjima cajeva, kafa, obilnih ruckova-vecera, grejanja vode za "tusiranje".

Kuvalo se celo pile u loncu, pravili gulasi,pekle ribe u foliji, palacinke, ...

Kad se dobro zagreje, kafa-caj za 1 min gotova.

Nadji ga usput - neces se pokajati.

Vidim na netu ima ga jos uvek i kod nas - kao nekada.

Srecno!Snezana Radojicic Snezana Radojicic 03:26 05.05.2014

Re: Primus na benzin

49 41


Potrosio sam para, vremena dok nisam dosao do ovakvog ruskog primusa.

Radi na obican benzin, rezervoar 250 ml.
Nas dvoje, ne secam sa da smo mogli da potrosimo za nekoliko nedelja 750 ml benzina-sa svim kuvanjima cajeva, kafa, obilnih ruckova-vecera, grejanja vode za "tusiranje".

Kuvalo se celo pile u loncu, pravili gulasi,pekle ribe u foliji, palacinke, ...

Kad se dobro zagreje, kafa-caj za 1 min gotova.

Nadji ga usput - neces se pokajati.

Vidim na netu ima ga jos uvek i kod nas - kao nekada.

Srecno!

Moje iskustvo s tim modelom gorionika je loše. Kupila sam ga u Beogradu pre puta, jeftino, jer se prodaju jeftino preko Limunda, i curilo je na sve strane i nije ništa valjalo. Mislim da je taj model prevaziđen (a i dotrajao/zastareo jer se odavno ne pravi a nešto ipak ne može da traje 50 godina i da valja) danas kad prave multifuel gorionike, koji rade na sve vrste tečnih goriva uključujući i plin. Kineski BRS košta oko 60$ i meni radi prefektno već skoro godinu i po svakodnevnog korišćenja u svim uslovima, i to sa (azijskim) nečistim gorivima. Nisam ga nijednom čistila i nisam imala nikakav problem do sada, za razliku od njegovog originalnog predloška, suepr-fensi bredna Primus, koji sam platila 150 evra i već posle mesec dana krenuli problemi pa sam ga nakon godinu dana ostavila prijatelju kod kojeg sam bila u Rusiji.

blogovatelj blogovatelj 04:45 05.05.2014

Re: Primus na benzin

Potrosio sam para, vremena dok nisam dosao do ovakvog ruskog primusa.


Pajiću, obrati pažnju. Ruski!
Ima neki američki 'vakav?
Snezana Radojicic Snezana Radojicic 07:31 05.05.2014

Re: Primus na benzin

blogovatelj
Potrosio sam para, vremena dok nisam dosao do ovakvog ruskog primusa.


Pajiću, obrati pažnju. Ruski!
Ima neki američki 'vakav?


Blogi, evo ti još jedan adut: Najpoznatiji (ili drugi najpoznatiji posle MSR-a) američki brend primusa je Coleman. A kako je Coleman nastao? Kao kopija ruskog Shmella-2 iz Drugog svetskog rata. Maznuli su ceo sistem, malo predizajnirali i napravili lakši i manji Shmell-2.


srdjan.pajic srdjan.pajic 16:04 05.05.2014

Re: Primus na benzin

blogovatelj
Potrosio sam para, vremena dok nisam dosao do ovakvog ruskog primusa.


Pajiću, obrati pažnju. Ruski!
Ima neki američki 'vakav?


E, nećeš verovati, imao sam i ja u Beogradu baš ovaj primus koji je okačio 4941. Teško govno, više ne radi nego što radi, jebi ga, ruska tehnologija. Meni nije jasno kako su oni toliko godina folirali nekakvu supersilu, kad ni najobičniji gorionik nisu umeli da naprave kako treba. Dao sam ga posle ćaletu, za pecanje, mada ga ni on nije koristio.

Ovo što je okačila Snežana je standard, to svi ovde koristimo, made in China, naravno. Obični primusi na plin (propan) ne rade dobro na iole većim nadmorskim visinama. Tu ti samo treba onaj lim kojim ogradiš dno primusa, tako da ti vetar ne zajebava plamen, plus reflektuje IR i onda onda ti se varivo u šerpici očas posla skuva.49 41 49 41 16:58 05.05.2014

Re: Primus na benzin

Snezana Radojicic
49 41
srdjan.pajic srdjan.pajic 20:13 05.05.2014

Re: Primus na benzin

Nije moj otac bio ni za ruse ni za amerikance, al' "platio od nasih".


E, 4941, nemoj se trzaš, zajebavam se, ustvari provociram ovog blogija* na svadju.

Prave Ruje neke stvari baš dobro, mada ne mogu da se setim tačno koje .


* Samo da podsetim na onu smešnu epizodu u kojoj je naš čestiti putinovac, blogi, baš zablistao. Neko zalepio fotku onog baje što je skočio padobranom iz kosmosa. I na kanti u kojoj se vinuo u nebesa je pisalo Zenith. Blogi, isto ovako kao danas, dotrčao brže bolje da me podjebava, kao, eto, vidiš šta ti je ruska tehnologija. Posle je ukapirao da se zajebao, pomešao je odavno nepostojeću rusku firmu koja je pravila one drndave fotoaparate, sa švajcarskom firmom Zenith, koja pravi satove, i još štošta, i koja je sponzorisala ovog ludaka da skoči iz kosmosa.
49 41 49 41 21:12 05.05.2014

Re: Primus na benzin

Snezana Radojicic
blogovatelj
Potrosio sam para, vremena dok nisam dosao do ovakvog ruskog primusa.


Pajiću, obrati pažnju. Ruski!
Ima neki američki 'vakav?


Blogi, evo ti još jedan adut: Najpoznatiji (ili drugi najpoznatiji posle MSR-a) američki brend primusa je Coleman. A kako je Coleman nastao? Kao kopija ruskog Shmella-2 iz Drugog svetskog rata. Maznuli su ceo sistem, malo predizajnirali i napravili lakši i manji Shmell-2.to isto uradili sa Volvoom i Saabom.

Snezana Radojicic Snezana Radojicic 02:52 06.05.2014

Re: Primus na benzin

49 41
Snezana Radojicic
49 41

Crna Snezana,

Kao da razgovaram sa onom mojom par godina starijom od mene!
- Ne znas ti breee da trosis! ona meni pre jedno 30-40.
Mislis?!?
Da mi das tvojih 5.000 maraka, da ti pokazem kako cu da ih s j...bem do veceras i kako ja umem da trosim - bolje od tebe.

To sto su tebi sada uvalili made in rusia, a pravljeno u kini; to rade svima u svetu.

Te ti curi te ne valja, prevazidjeno.Nisu meni ništa "uvalili", gorionik koji sam ja kupila nije bio nov već prastar, stari ruski. Zašto je tako teško prihvatiti da nešto više ne radi dobro nakon 70 godina?
I ruski Shmell-2 koji sam kupila u Rusiji, od matorca kome ga je ostavio otac a koji ga je koristio u ratu (platila sam 10 evra jer nije bio polovan, već prepolovan), radio je mesec dana a onda se zapalio. Staro je staro i korišćeno je korišćeno, ko god da ga je napravio.
Ubr, rekla bih da imam ipak mnogo veće iskustvo nakon tri godine na putu i >1000 dana svakodnevnog, najmanje 2x dnevnog korišćenja raznih modela gorionika. Izvini na ovome, ali smatram da je umišljeno reći nekom s tolikim iskustvom da se ne razume u ono što mu je sredstvo preživljavanja. A pogotovu što taj neko prolazi sa minimumom love sve vreme i sigurno ne pati od brendova.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana