Budućnost| Društvo| Ekonomija| Istorija

Tito je odavno prošlost, a nama je surova stvarnost

Milan Karagaća RSS / 04.05.2014. u 11:54

Na današnji dan pre 34 godine umro je Tito koji je baš 34 godine bio na čelu Jugoslavije. I evo već 34 godine kako nije više smetnja nacionalnim zagovornicima romantične vizije „srećne budućnosti svojih naroda“. Dakle, imali pune 34 godine da izvuku svoje narode- svoja stada, iz „mraka i diktature u kojoj ih je držao Broz“ pa se postavlja prosto pitanje -šta su  uradili da narodu bude bolje i zašto su uradili to što su  uradili da sve unesreće i upropaste. Tito je bio u određenim istorijskim okolnostima, iskoristio ih na najbolji način da zavađena plemena pomiri, da od jedne siromašne feudalne zemlje napravi industrijski srednje razvijenu, da zemlja koja je bila poznata u svetu samo po balkanskim divljaštvima postane ugledna država koju su svi u svetu uvažavali i poštovali. Od prošlosti se ne živi pa ni od Tita,pa može svako do mile volja da ga hvali ili kudi ali suštinsko pitanje zašto smo tu gde jesmo i šta nas čeka.Oni na kojima počiva budućnost niti pamte niti su opterećeni Titom. Najmlađi koji se sećaju kada je otišao sada su četrdesetogodišnjaci, većina bez posla, bez dana radnog staža, izdržavani od roditelja ili odavno u inostranstvu.

Jugoslavija je imala razvijenu industriju, proizvodila je sve od igle do lokomotive, izvozila na strana tržišta a i domaće je obuhvatalo 22 miliona stanovnika.

a onda

340471_fakti-org_f.jpg?ver=1399027053

Već je 26 godina  otkako su sa  Titom i formalno rasčistili i odrekli se svega što bi podsećalo na njega pa i zajedničke države. Umesto jedne normalne države imamo šest sedam što država što kvazidržava od kojih ni jedna ni sve zajedno ne mogu da se uporede sa SFRJ, jer sve je išlo nazad samo su dugovi rasli. Tako sada 22 miliona građana koji žive na prostoru nekadašnje SFRJ umesto 20 milijardi dolara ili 14,48 milijardi evra duga koliko je bilo 1990.godine, danas su dostigli fantastičnu cifru duga od 90 milijardi evra ili 124,2 milijarde dolara. (Slovenija 28,8 milijardi evra, Hrvatska 28,7 milijardi, Srbija 20,507 milijardi evra, Bosna i Hercegovina 5,5 milijardi, Makedonija 2,7 milijarde, a Crna Gora 1,7 milijardi evra.)

Umesto da posle odlaska Tita  reformišu zemlju, ako im je on bio smetnja, oni su pripremali njeno rušenje, a narodu kao alternative za miran i bogatiji život vrlo agresivno i sistematski nekoliko godina usađivali nacionalizam i klerofašizam. Ljudi prestaju biti radnici, službenici- građani  kao društveni pojam snage i politike, a postaju Srbi, Hrvati, Bošnjaci, Makedonci, Crnogorci, Slovenci, Mađari, Albanci...I umesto srpa i čekića da su im u ruke dali mašine, robote, kompjutere, u ruke su im date puške a nišani okrenuti prema njihovim do juče kolegama radnicima druge vere i nacije. Klerofašizam je uz to doturio i kutijice tamjana, hodžine zapise i katoličke krunice da se stvar utvrdi u „veri i vjeri pradedovskoj“ i krenulo zlo...

I dok se zlo širilo poput kuge u ratnom dimu se odvijala besomučna pljačka naroda i narodne imovine, navodno demokratske skupštine njihovih novih banana državica su ukidale sva stečena prava, a sve što je godinama građeno i izgrađeno preko noći je opljačkano, srušeno i devastirano. Sve grane privrede dignute iz pepela drugog svetskog rata  postale su pepeo besmislenih nametnutih ratova  narodima i građanima Jugoslavije..
I dok su radnici i narod siromašili oni koji im dadoše puške nacionalizma i klerofašizma u ruke počeše se bogatiti  izgradivši novu klasu primitivne i alave buržoazije sličnu onoj koja je nastala i bogatila se tokom i posle prvog svetskog rata – klasa mafijaša, zelenaša, ratnih profitera,  klasa Velikih Srba, Hrvata, Bošnjaka, i drugih koja je sve vreme ratnih sukoba međusobno odlično sarađivala i trgovala uz budno oko „mirovnjaka i posrednika“ iz Evrope i Amerike koji su ih kao smirivali oni poznatim „de nemojte“ ili „kako god vi hoćete“.

Za punih 34 ili 26 godina nisu uspeli da pokažu da su bolji i uspešniji od njega. Jedino što nikada nije prestajalo je olajavanje Tita. Svo vreme su ga optuživali i dalje optužuju kao krivca za sve i svašta. Kao što neko napisa, i upravo ga najviše optužuju:

• LOPOVI da je lopov
• MAFIJAŠI da je mafijaš
• ČETNICI da je ustaša
• USTAŠE da je četnik
• ZLOČINCI da je zločinac

•MONARHISTI da je diktator

•IZDAJNICI da je izdajnik
• VELIKOHRVATI da je velikosrbin
• VELIKOSRBI da je velikohrvat
• NEDIĆEVCI da je Jevrej
• MLADOMUSLIMANI da im je sudio
• BALISTI da ih je progonio
• FOLKSDOJČERI da ih je proterao
• GOLOOTOČANI da je staljinista

•STALJINISTI da je revizionista
• BELOGARDEJCI da ih je pobio
• KLERIKALCI da ih je zabranjivao
• NACIONALSTI da ih je hapsio
• EKONOMISTI da nas je zadužio
• VMROVCI da ih je zabranio
• UNITARISTI da je secesionista
• SECESIONISTI da je unitarista
• KAPITALISTI da je komunista
•RUSI da je američki špijun

 • AMERIKANCI da je ruski špijun

 •KOMUNISTI da je kapitalista
• NASTRANI da je ženskaroš

 

A jedini vidljiv rezultat na prostoru cele bivše nam države je urušavanje svega od ekonomije, države, morala, dostojanstva, ljudske solidarnosti i sigurnosti a porast svakojakog kriminala i kriminalizacija svih pora društva. Što je najgore, uništena je ljudska empatija neguje se mržnja i nasilje, državice nastale raspadom države izigravaju međusobna nadgornjavanja i svađaju se jer vladajuće oligarhije na taj način obezbeđuju sebi alibi za nerad , neefikasnost, korupciju, kriminal, nepotizam, partokratiju, autokratiju pa i anarhiju, a kada dođe stani –pani neće znati kako niti imati autoriteta da stanje normalizuju.

Ne treba mnogo mudrosti da se stanje relativno brzo popravi i narodu vrati nada u bolje sutra. Dovoljno je samo imati hrabrosti i odlučnosti da se otkloni ono što se iz aviona vidi da ne valja, a za to treba pre svega državu učiniti pristojnom pravnom, efikasnom i nekorumpiranom.Jednom rečju, uvesti red kao što ga normalne države imaju.



Komentari (379)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

oskar-z-wild oskar-z-wild 12:11 04.05.2014

• NASTRANI da je ženskaroš

Ovaj stav mi nije jasan.
Milan Karagaća Milan Karagaća 12:14 04.05.2014

Re: • NASTRANI da je ženskaroš

oskar-z-wild
Ovaj stav mi nije jasan.

ako od celog teksta samo to smatraš interesantnim onda preskoči i to i nemoj da se praviš Toša.
gavrilo gavrilo 12:30 04.05.2014

.

elis elis 12:35 04.05.2014

hičaja

došo šejtan u sarajvo pa sreo jednog evliju i otišo snjim u točak na cijedženu pivu. poslje treče pive začu se sirena u trinulapet

- evo je opet, rezignirano če šejtan, svake godine isto

- otkud ti znaš za sirenu? zapanji se evlija. zar svira i dolje kod tebe?

- bezbeli da svira i tamo i amo, reče šejtan. vi tugujete što vam je otišo, mi tugujemo što nam je došo

- jah, svakom je njegova muka najteža, kaza evlija pa poruči još jednu turu cijedženih piva

pa ti to sad shvati

Milan Karagaća Milan Karagaća 11:31 05.05.2014

Re: hičaja

da
Milan Karagaća Milan Karagaća 11:32 05.05.2014

Re: hičaja

i ovo
elis elis 11:36 05.05.2014

Re: hičaja

...

evo predator okačio ispravno
predatortz predatortz 11:37 05.05.2014

Re: hičaja


urbana_gerila urbana_gerila 12:56 04.05.2014

dubioza

timotije timotije 13:04 04.05.2014

Kad ludaci imitiraju genija

Kada se setim kako se oblačio Tuđman, kako se ponašao Milošević, pomislim da su hteli da ga imitiraju. Nisu bili kadri da grade i ujedinjuju, za to treba veiliki um, ali su zato naručili da se ruši, ubija i razjedinjuje. Još uvek u fizici fisija je mnogo lakše izvodljiv porces, dok za fuzijom se još uvek traga da bi se dobila racionalna energija.
Jedino dobro što svi iz bivše nam SDFRJ ubrzano nestajemo, pa neće ostati niko ni da priča kako je nekada bilo, a šta je tek trebalo da bude.
Ovi što će se sada obrušiti na sadržaj tvoga bloga, samo pokazuju da će nam otpevati posmrtni marš.
Milan Karagaća Milan Karagaća 13:13 04.05.2014

Re: Kad ludaci imitiraju genija

Kada se setim kako se oblačio Tuđman, kako se ponašao Milošević, pomislim da su hteli da ga imitiraju.

Karikatura u "Politici"
Lionsgate Lionsgate 13:06 04.05.2014

Dokle vise...



od kojih ni jedna ni sve zajedno ne mogu da se uporede sa SFRJ, jer sve je išlo nazad samo su dugovi rasli


Statistike mogu i drugacije da se gledaju, pa tako kazu da ex-SFRJ republike imaju sledecu uspesnost u odnosu na 1990-tu:
- republike sa manjim BDP nego pri raspadu SFRJ su Srbija ( 25% manji), BiH (-26%), Montenegro (-15%)
- republike sa vecim BDP od onog pri raspadu SFRJ: Slovenija (56% veci), Hrvatska (+14%), Makedonija (+23%)

( da ne poredimo bivse socijalisticke zemlje kao Cesku, Slovacku, Poljsku, balticke zemlje - gde se neuporedivo bolje zivi nego u socijalizmu ali imaju otezavajucu okolnost, nisu imale Tileta)

Znaci, u nekim od ex-SFRJ republika se bolje zivi nego 90-tih tako da je zal za Tiletovim vremenom pre "zal za mladoscu" ocvalih pionira nego realno gledanje na proslost. Logicnije bi bilo da ti bivsi pioniri zale za slupanim 90-tim i propustenim sansama (sankcije, finansiranje ratova po susednim republikama, teret stotina hiljada izbeglih lica, bombardovanje, iseljenje stotina hiljada mladjih i obrazovanijih stanovnika...).






urbana_gerila urbana_gerila 13:10 04.05.2014

Re: Dokle vise...

Lionsgate

Znaci, u nekim od ex-SFRJ republika se bolje zivi nego 90-tih


timotije timotije 13:10 04.05.2014

Re: Dokle vise...


( bivse socijalisticke zemlje kao Ceska, Slovacka, Poljska, balticke zemlje - gde se neuporedivo bolje zivi nego u socijalizmu ali imaju otezavajucu okolnost, nisu imale Tileta)


To su bivše okupirane zemlje.
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 16:53 05.05.2014

Re: Dokle vise...

лајонс, само препорука да потучеш у комент-лајк фајту ове прошловековњаке...
maksa83 maksa83 13:06 04.05.2014

3 stvari

• GOLOOTOČANI da je staljinista

Gde nađe golootočana koji kaže da je Tito - Staljinista?

• FOLKSDOJČERI da ih je proterao

Ovo fakat jeste.

Bio komandant ne baš rentabilne kasarne.
Umro komandant, ubrzo potom kasarna rasformirana kad je postala nepotrebna.
Bašibozuk razgrabio oružje iz skladišta i krenuo da šenluči.

To je ukratko - to.
predatortz predatortz 13:09 04.05.2014

Bankrot

SFRJ je bankrotirala 1983., sve što se posle događalo je logičan kraj politike guranja problema pod tepih.
urbana_gerila urbana_gerila 13:15 04.05.2014

Re: Bankrot

Kud Idijoti - Blago Budalama
predatortz predatortz 13:21 04.05.2014

Re: Bankrot

urbana_gerila
[youtube]Kud Idijoti - Blago Budalama[/youtube]

Da, često vam zavidim. Budale misle da se istorija mogla zakucati na vremenu sletova i sindikalnih odmora u Kuparima.
urbana_gerila urbana_gerila 13:26 04.05.2014

Re: Bankrot

predatortz
urbana_gerila
[youtube]Kud Idijoti - Blago Budalama[/youtube]

Da, često vam zavidim. Budale misle da se istorija mogla zakucati na vremenu sletova i sindikalnih odmora u Kuparima.


ma, da, bre - ima li šta lepše od mirisa napalma u rano jutro...
dr.wagner dr.wagner 13:29 04.05.2014

Re: Bankrot

Pozdrav drugovi

predatortz
.... da se istorija mogla zakucati na vremenu sletova i sindikalnih odmora u Kuparima.


-Pa nemoj tako ... jesi li i sam rekao da ti je bolje bilo prije Vučića ...


W
elis elis 13:35 04.05.2014

Re: Bankrot

Meni je savršeno jasno da se čeljad sa nostalgijom sjeća titinog vakta. Ne zato što je taj vakat odista bio bolji - vakat ko vakat, svaki ima svoje iluzije dobroga - već zato što su tad bili mlađi, a čeljad, zna se, voli da idealizira vlastitu mladost. Ko biva, bili su tad bolji, obećavali su, mogli su puno toga, al eto, vazda se nešto ispriječi. A eto, i ja se sjećam titinog vakta, što ličnim, što obiteljskim sjećanjima. Moja su sjećanja, međutim, malo drugačija - kad mi je bilo dvije godine, Josip je došao u Zenicu da ceremonijalno potpali jednu od visokih peći. To su vam one simensmartinke od kojih je nebo iznad zenice odista bilo plameno, al to, vjerujte, nije bilo poetično, već jako neugodno i po zdravlje opasno, i ona trapava kriptoironija u pjesmuljku Idola ne može ni približno dočarati stvarnost tih plamenih zora, što je sasma razumljivo, jer niko iz Idola to nikada nije vidio, a još se od Sokratovih vremena znade da su pjesnici neuvjerljivi jer pjevaju o onome o čemu pojma nemaju. Elem, Josip stigao u Zenicu, na željezničkoj stanici kordon milicije, pa čak i za tu priliku ustrojenih i naoružanih administrativnih službenika, te se tako i moj stari našao na peronu. Od čitavog tog operetskog vodvilja u sjećanje mu se najupečatljivije urezao prizor generala JNA koji u košarici nosi pudlice tada još uvijek funkcionalnog bračnog para Broz. General koji nosi košaricu sa pudlicama!!! Ne zna čovjek bi li prije na neku stvar nabio satrapa koji tako ponižava vlastite generale il puzdrova kojem ne smeta da se okiti generalskim epoletama, premda pristaje da bude sveden na lakeja. No, pošto danas više nema ni satrapa ni general-lakeja, izbor nam je olakšan u pogledu nabijanja na neku stvar. Dovoljno je onih koji misle da je titin vakat bio etalon za rješenje, a ne veći dio uzroka.
predatortz predatortz 13:36 04.05.2014

Re: Bankrot

urbana_gerila
predatortz
urbana_gerila
[youtube]Kud Idijoti - Blago Budalama[/youtube]

Da, često vam zavidim. Budale misle da se istorija mogla zakucati na vremenu sletova i sindikalnih odmora u Kuparima.


ma, da, bre - ima li šta lepše od mirisa napalma u rano jutro...

Ima. Miris mlade plavuše. :-P
Milan Karagaća Milan Karagaća 13:36 04.05.2014

Re: Bankrot

predatortz
SFRJ je bankrotirala 1983., sve što se posle događalo je logičan kraj politike guranja problema pod tepih.

I to je bilo posle njega. Dobro , bankrotirala pa onda Ante Marković malo konsolidovao,pa se onda raspala , raspao se i bankrot i svako dobio deo svoga duga.Suštinsko pitanje je zašto se novonastale države pošto su srečne izašle iz SFRJ sada imaju dug 10 puta veći nego pri raspadu.Srbija je npr. 2000. godine imala dug od 5,600 milijardi dolara ili 4,026 milijardi evra.Samo na ime donacija i nepovratne pomoći od EU, SAD,Austrije i Nemačke izvan onoga u okviru EU Srbija je dobila blizu 3 milijarde evra i opet uvećala dug za više od 4 puta. Pri tome, privreda nije oživljena , nisu izgrađeni putevi kao npr.u Hrvatskoj, nije revitalizovana poljoprivreda. I onda prosto pitanje di su novci, pa zar treba još anketnih odbora slično onome o trošenju na Kosovu, pa neka ih formiraju jer dok ne rasčiste ko je krao taj će i dalje da krade.
urbana_gerila urbana_gerila 13:40 04.05.2014

Re: Bankrot

predatortz
urbana_gerila
predatortz
urbana_gerila
[youtube]Kud Idijoti - Blago Budalama[/youtube]

Da, često vam zavidim. Budale misle da se istorija mogla zakucati na vremenu sletova i sindikalnih odmora u Kuparima.


ma, da, bre - ima li šta lepše od mirisa napalma u rano jutro...

Ima. Miris mlade plavuše. :-P



jbg, niste baš morali da se poubijate zato što vas je odbila.
Milan Karagaća Milan Karagaća 13:44 04.05.2014

Re: Bankrot

Dovoljno je onih koji misle da je titin vakat bio etalon za rješenje, a ne veći dio uzroka.

ma zaboravi Titin vakat, to sam gore i rekao , od ttoga nema vajde nego se pozabavi šta su oni posle njega 34 godine ili 26 godina od raspada države radili osim izgleda što su svoje građane nabijali na onu stvar.Inače, to da je general nosio pudlice je malo baš onako, pa šta su onda radili zastavnici.Amo kod toga nisu ni današnji generali ništa manje servilni prema presednicima i ministrima raznih zanimanja, a pogotovo ne prema vladikama i popovima.Pa zato ti ta priča nije produktivna.
Bolje da vidimo hoće li nova vlada da zaista vlada situacijom i konačno ispunjava ekspozicirano.
predatortz predatortz 13:45 04.05.2014

Re: Bankrot

urbana_gerila
predatortz
urbana_gerila
predatortz
urbana_gerila
[youtube]Kud Idijoti - Blago Budalama[/youtube]

Da, često vam zavidim. Budale misle da se istorija mogla zakucati na vremenu sletova i sindikalnih odmora u Kuparima.


ma, da, bre - ima li šta lepše od mirisa napalma u rano jutro...

Ima. Miris mlade plavuše. :-P



jbg, niste baš morali da se poubijate zato što vas je odbila.

Ja sam, Bogu hvala, prilično živ. A to oko ubijanja vidi sa Titovim generalima. Oni su tu rabotu počeli. Nedugo posle svađe na zadnjem partijskom. ;-)
dr.wagner dr.wagner 13:45 04.05.2014

Re: Bankrot

elis
Meni je savršeno jasno da se čeljad sa nostalgijom sjeća titinog vakta. Ne zato što je taj vakat odista bio bolji - vakat ko vakat, svaki ima svoje iluzije dobroga - već zato što su tad bili mlađi ...


-To nije uvijek istina ...

-Ne idealizira se tu zbog mladosti , već je stvarno tako bilo ...
... uostalom Milan je već onda bio star ... ... i govori objektivno ...


W
urbana_gerila urbana_gerila 13:46 04.05.2014

Re: Bankrot

elis


da je jugoslavija bila sto puta gora nego što je bila, opet bi bila sto puta bolja od svega što je nakon nje nastalo.

urbana_gerila urbana_gerila 13:49 04.05.2014

Re: Bankrot

predatortz
urbana_gerila
predatortz
urbana_gerila
predatortz
urbana_gerila
[youtube]Kud Idijoti - Blago Budalama[/youtube]

Da, često vam zavidim. Budale misle da se istorija mogla zakucati na vremenu sletova i sindikalnih odmora u Kuparima.


ma, da, bre - ima li šta lepše od mirisa napalma u rano jutro...

Ima. Miris mlade plavuše. :-P



jbg, niste baš morali da se poubijate zato što vas je odbila.

Ja sam, Bogu hvala, prilično živ. A to oko ubijanja vidi sa Titovim generalima. Oni su tu rabotu počeli. Nedugo posle svađe na zadnjem partijskom. ;-)



što odmah ne reče da su nevinost i neiskustvo razlog?
predatortz predatortz 13:52 04.05.2014

Re: Bankrot

urbana_gerila
elis


da je jugoslavija bila sto puta gora nego što je bila, opet bi bila sto puta bolja od svega što je nakon nje nastalo.


Imaš li ti nekog časnijeg da citiraš? Meni, a verujem ni mom dušmaninu,Sidran nije neka referenca. Zna se cenovnik njegovih umotvorina ovde kod nas.
urbana_gerila urbana_gerila 13:54 04.05.2014

Re: Bankrot

predatortz
urbana_gerila
elis


da je jugoslavija bila sto puta gora nego što je bila, opet bi bila sto puta bolja od svega što je nakon nje nastalo.


Imaš li ti nekog časnijeg da citiraš? Meni, a verujem ni mom dušmaninu,Sidran nije neka referenca. Zna se cenovnik njegovih umotvorina ovde kod nas.


ne sumnjam da vam nije baš na srcu - gadni ste mu i jedni i drugi.
elis elis 13:58 04.05.2014

Re: Bankrot

urbana_gerila
predatortz
urbana_gerila
elis


da je jugoslavija bila sto puta gora nego što je bila, opet bi bila sto puta bolja od svega što je nakon nje nastalo.


Imaš li ti nekog časnijeg da citiraš? Meni, a verujem ni mom dušmaninu,Sidran nije neka referenca. Zna se cenovnik njegovih umotvorina ovde kod nas.


ne sumnjam da vam nije baš na srcu - gadni ste mu i jedni i drugi.


ja mu bogami nisam gadan, neki dan mi šalje poruku da jako cijeni moju poeziju

al svejedno si mogao izabrat nekog ozbiljnijeg za pozvat se na njega
urbana_gerila urbana_gerila 14:03 04.05.2014

Re: Bankrot

elis

ja mu bogami nisam gadan, neki dan mi šalje poruku da jako cijeni moju poeziju


niko nije savršen.


elis

al svejedno si mogao izabrat nekog ozbiljnijeg za pozvat se na njega


knuta hamsuna?
elis elis 14:04 04.05.2014

Re: Bankrot

urbana_gerila
elis

ja mu bogami nisam gadan, neki dan mi šalje poruku da jako cijeni moju poeziju


niko nije savršen.


elis

al svejedno si mogao izabrat nekog ozbiljnijeg za pozvat se na njega


knuta hamsuna?


prediktivne su ti doskočice, na nivou nihada kreševljakovića
urbana_gerila urbana_gerila 14:06 04.05.2014

Re: Bankrot

elis
urbana_gerila
elis

ja mu bogami nisam gadan, neki dan mi šalje poruku da jako cijeni moju poeziju


niko nije savršen.


elis

al svejedno si mogao izabrat nekog ozbiljnijeg za pozvat se na njega


knuta hamsuna?


prediktivne su ti doskočice, na nivou nihada kreševljakovića



samo se ti teši kako su doskočice.
elis elis 14:14 04.05.2014

Re: Bankrot

urbana_gerila
samo se ti teši kako su doskočice.


uslijed ružnog vremena, nešto sam nervozan danas, a nervoza u meni uzrokuje potrebu izravnijeg govorenja no obično. pa evo ću ti reći ovako, ne mogu nikako supe na viljušku i opasnih, ideologijskim značenjem nabijenih nickova koji bi da mijenjaju svijet saobrazno vlastitim frustracijama i vlastitoj nepotkovanosti znanjem, koju nevješto kamufliraju usput napabirčenim informacijama

evo još malo izravnije - nabijem na neku stvar, da je ne imenujem ovdje, državu u kojoj general nosa pudleću šćenad u košarici, premda je školovan za sasvim druge stvari, između ostalog i za to da vodi računa o ljudskim životima. posebno nabijem na istu neimenovanu stvar državu u kojoj se školovanje takvog generala plaćalo novcem skinutim sa radničke grbače. i ne, nije mi kriv taj general, on mi se samo gadi. nije mi kriv ni broz. ustvari, meni nije niko kriv, niti me uopšte zanima pitanje krivnje, to prepuštam povjesničarima. samo ne mogu više da shvatim budaletine koje vjeruju da će se stvarnost što je živimo raspršit poput mjehura od sapunice i da će se čeljad prenut iz katatonične zaluđenosti, pa da će im se lica ozariti kad ponovo prepoznaju vrijednosti titinog vakta.

e pa žalim, i vi nostalgični matorani i vi nedoučena djeco, ali ništa od toga

Milan Karagaća Milan Karagaća 14:15 04.05.2014

Re: Bankrot

predatortz
urbana_gerila
elis


da je jugoslavija bila sto puta gora nego što je bila, opet bi bila sto puta bolja od svega što je nakon nje nastalo.


Imaš li ti nekog časnijeg da citiraš? Meni, a verujem ni mom dušmaninu,Sidran nije neka referenca. Zna se cenovnik njegovih umotvorina ovde kod nas.

Pa ti onda pročitaj šta Ćosić kaže u intervjuu Nedeljniku.Samo da podsetim, kaže da su svi srpski pesnici, profesori, slikari, cela intelektualna elita bili naklonjeni jugoslovenstvu i kritikovali Pašića što malo više vuče ka naciji.
Milan Karagaća Milan Karagaća 14:17 04.05.2014

Re: Bankrot

uostalom Milan je već onda bio star ... ... i govori objektivno ...

zajebavaj ti prijatelju nekoga drugoga. Milan je 1980.godine imao 29 godina.
docsumann docsumann 14:19 04.05.2014

Re: Bankrot

urbana_gerila
predatortz
urbana_gerila
[youtube]Kud Idijoti - Blago Budalama[/youtube]

Da, često vam zavidim. Budale misle da se istorija mogla zakucati na vremenu sletova i sindikalnih odmora u Kuparima.


ma, da, bre - ima li šta lepše od mirisa napalma u rano jutro...


za miris ne znam, al' za zvuk potpisujem

predatortz predatortz 14:19 04.05.2014

Re: Bankrot

E fala ti i na Ćosiću! Tej taj je jajara!
urbana_gerila urbana_gerila 14:22 04.05.2014

Re: Bankrot

elis

e pa žalim, i vi nostalgični matorani i vi nedoučena djeco, ali ništa od toga


mislim da si ovde potpuno u pravu, ali je, bre, sch.
urbana_gerila urbana_gerila 14:24 04.05.2014

Re: Bankrot

predatortz
E fala ti i na Ćosiću! Tej taj je jajara!


pašić jajara?!?
crni predatortze, šta bi sad rekli preci radikali?
djovica djovica 14:33 04.05.2014

Re: Bankrot

urbana_gerila
elis


da je jugoslavija bila sto puta gora nego što je bila, opet bi bila sto puta bolja od svega što je nakon nje nastalo.


ima i druga:
[i][/i]da je valjala, trajala bi.
urbana_gerila urbana_gerila 14:36 04.05.2014

Re: Bankrot

djovica
urbana_gerila
elis


da je jugoslavija bila sto puta gora nego što je bila, opet bi bila sto puta bolja od svega što je nakon nje nastalo.


ima i druga:
[/i]da je valjala, trajala bi.


prema svecu i tropar.
djovica djovica 15:22 04.05.2014

Re: Bankrot

urbana_gerila
djovica
urbana_gerila
elis


da je jugoslavija bila sto puta gora nego što je bila, opet bi bila sto puta bolja od svega što je nakon nje nastalo.


ima i druga:
[/i]da je valjala, trajala bi.


prema svecu i tropar.

Ne pravi se pita od govana
gorran2 gorran2 23:35 04.05.2014

A kokoška?

elis
pudlice
U jednoj svojoj knjizi Marshall McLuhan opisao je eksperiment koji se otprilike sastojao u tome da je grupi meštana nekog zabačenog sela u Africi, koji nisu imali nikakva iskustva sa savremenim medijima, prikazan neki film. Valjda neka holivudska melodrama, on, ona, zaplet, te hoće se, te neće se, i tako to...
Kad je projekcija završena, pitali su gledaoce o utiscima.
Gledaoci su postavili pitanje: a šta je bilo sa kokoškom?
Naime, u nekom kadru, bez suštinske veze sa radnjom, pojavi se na trenutak neka kokoška, koja zatim izađe iz kadra, da se više nikad ne bi pojavila.
To je tim ljudima bilo najbitnije u filmu.

Zaista, percepcija može biti
ponekad surovo
ograničena rasponom vlastite spoznajne moći.

Doduše, s druge strane
elis
ja se sjećam titinog vakta,.. - kad mi je bilo dvije godine
imati ovako spektakularno razvijenu osetljivost na društvene anomalije u dobi od dve godine, odista je impresivno.
jkt2010 jkt2010 00:18 05.05.2014

Re: Bankrot

Milan Karagaća
Suštinsko pitanje je zašto se novonastale države pošto su srečne izašle iz SFRJ sada imaju dug 10 puta veći nego pri raspadu.

E, ko ovo shvati, shvatio je i zasto je dug Srbije sada veci nego pre dve godine kad je stvar preuzala Vuciceva vlada.
A shvatice i zakon inercije.
Kao i zakon karme.
Znaci - ucite deco i ne dajte nikom da vas zajasi, kao sto su nasi roditelji dopustili Titu i mi Milosevicu.
Filip2412 Filip2412 01:11 05.05.2014

Re: Bankrot

Milan Karagaća
Suštinsko pitanje je zašto se novonastale države pošto su srečne izašle iz SFRJ sada imaju dug 10 puta veći nego pri raspadu.
Na Zapadu je dug mera bogatstva. Samo sirotinja nije zaduzena, oni zadnji sto spavaju po trotoarima
nsarski nsarski 01:34 05.05.2014

Re: A kokoška?

U jednoj svojoj knjizi Marshall McLuhan opisao je eksperiment koji se otprilike sastojao u tome da je grupi meštana nekog zabačenog sela u Africi, koji nisu imali nikakva iskustva sa savremenim medijima, prikazan neki film. Valjda neka holivudska melodrama, on, ona, zaplet, te hoće se, te neće se, i tako to...


Narecena knjiga se zove "Medium is the Massage" (nije slovna greska!), a film o kome je rec je bio napravljen da pouci lokalno stanovnistvo kako da vodu skuvaju pre upotrebe kako bi sprecili sirenje zaraznih bolesti. Nije holivudska melodrama, naime.
Kada su gledaoce filma pitali sta su videli (ocekujuci neku pouku ili zakljucak), oni su rekli da su videli kokosku. (Zaista, nakon pazljivog gledanja, vidi se u jednom kadru kako kokoska protrcava u jednom uglu).

EDIT: Moguce je i da je narecena epizoda opisana u knjizi "Understanding Media"...(nije mi biblioteka pri ruci trenutno, pa ne mogu da proverim, nazalost).

EDIT edita: Ah, da..
A striking example is quoted by Marshall McLuhan in an essay entitled Why non-literate societies cannot see films or photos without much training (1962), in which he refers to the example of an educational film featuring a sanitary inspector showing what would be required in a primitive African village in getting rid of standing water. In very slow time the inspector went through a series of essential activities such as draining pools, putting away empty tins and so on. When the villagers had seen the film and were asked what they had seen, they replied that they had seen a chicken. The film makers had not even realized that there was a chicken anywhere in the film, but, on reviewing it, they found that, indeed, a fowl passed over one corner of the frame for about a second in a film which lasted around five minutes. Professor John Wilson of the African Institute of London University, who was involved in showing the film, is quoted by McLuhan as having discovered that film is a 'very highly conventionalized piece of symbolism although it looks very real'. For example, if a man, having finished his business on screen, simply walked off the screen, then the villagers would demand to know what had happened to him, whereas they were quite content if they saw him walk down the street and turn into a side-street. Similarly panning and zooming were not accepted as they were interpreted as objects flying across the screen or literally growing bigger.
vlad_aleksh vlad_aleksh 08:16 05.05.2014

Re: A kokoška?

gorran2
elis
pudlice
U jednoj svojoj knjizi Marshall McLuhan opisao je eksperiment koji se otprilike sastojao u tome da je grupi meštana nekog zabačenog sela u Africi, koji nisu imali nikakva iskustva sa savremenim medijima, prikazan neki film. Valjda neka holivudska melodrama, on, ona, zaplet, te hoće se, te neće se, i tako to...
Kad je projekcija završena, pitali su gledaoce o utiscima.
Gledaoci su postavili pitanje: a šta je bilo sa kokoškom?
Naime, u nekom kadru, bez suštinske veze sa radnjom, pojavi se na trenutak neka kokoška, koja zatim izađe iz kadra, da se više nikad ne bi pojavila.
To je tim ljudima bilo najbitnije u filmu.

Zaista, percepcija može biti
ponekad surovo
ograničena rasponom vlastite spoznajne moći.

Doduše, s druge strane
elis
ja se sjećam titinog vakta,.. - kad mi je bilo dvije godine
imati ovako spektakularno razvijenu osetljivost na društvene anomalije u dobi od dve godine, odista je impresivno.


Gospodin nsarski par mesta ispod Vašeg teksta navodi taj primer, ali avaj, on tvrdi da nije u pitanju melodrama. Već edukativni film o kuvanju vode pre upotrebe. A ja njemu, ipak, više verujem nego Vama. Dakle, Vi tu knjigu čitali niste. Vi ste čuli negde, od nekoga, da se desilo nešto. Čak ni kokošku videli niste.
gorran2 gorran2 08:58 05.05.2014

Re: A kokoška?

Dragi Bog je načinio mnogo različitog sveta, ali je izgleda naročitu pažnju posvetio budalama, kojih ima najširi asortiman.
Valjda imaju neku posebno značajnu ulogu u njegovom planu.
elis elis 09:47 05.05.2014

Re: A kokoška?

gorran2
elis
ja se sjećam titinog vakta,.. - kad mi je bilo dvije godine
imati ovako spektakularno razvijenu osetljivost na društvene anomalije u dobi od dve godine, odista je impresivno.


molim te, nemoj iz mojih iskaza izbacivati dijelove bitne za njihovo razumijevanje

...i ja se sjećam titinog vakta, što ličnim, što obiteljskim sjećanjima. Moja su sjećanja, međutim, malo drugačija - kad mi je bilo dvije godine...
gorran2 gorran2 12:43 05.05.2014

Re: A kokoška?

elis
gorran2
elis
ja se sjećam titinog vakta,.. - kad mi je bilo dvije godine
imati ovako spektakularno razvijenu osetljivost na društvene anomalije u dobi od dve godine, odista je impresivno.


molim te, nemoj iz mojih iskaza izbacivati dijelove bitne za njihovo razumijevanje

...i ja se sjećam titinog vakta, što ličnim, što obiteljskim sjećanjima. Moja su sjećanja, međutim, malo drugačija - kad mi je bilo dvije godine...
Pade mi na um jedan pjesmičuljak o "obiteljskom sjećanju":

Kroz bisernu perlu stada
naš se Šarov vrijedno maje,
a djed veze stare gatke
i rođene doživljaje.
Bajke su mi srcu draže,
a ostalo – đedo laže!

Ali, naravno, to se odnosi samo na Brankovu i moju porodicu - u svim ostalim govori se samo suva istina!
rade.radumilo rade.radumilo 13:42 05.05.2014

Re: A kokoška?

evo još malo izravnije - nabijem na neku stvar, da je ne imenujem ovdje, državu u kojoj general nosa pudleću šćenad u košarici, premda je školovan za sasvim druge stvari, između ostalog i za to da vodi računa o ljudskim životima


Narečeni je genral, najverovatnije, bio generalmajor Marko Rapo (1919 - 1991) lični Titov ađutant.
Posao ađutanta je uvek isti, bio on general, poručnik ili vojnik.
Mogao bi nam Milan K. reći šta je u PS-u JNA pisalo o postavljenju za ađutanta ali mi se čini da je ađutant mogao biti najviše nekoliko činova "udaljen" od oficira kome je dodeljen, što bi u ovom slučaju taman odgovaralo rastojanju:
maršal - general major.

EDIT (Batman/Orderly/Adjutant):

A batman's duties often include:

acting as a "runner" to convey orders from the officer to subordinates
maintaining the officer's uniform and personal equipment as a valet
driving the officer's vehicle, sometimes under combat conditions
acting as the officer's bodyguard in combat
other miscellaneous tasks the officer does not have time or inclination to do

The action of serving as a batman was referred to as "batting". In armies where officers typically came from the upper class, it was not unusual for a former batman to follow the officer into later civilian life as a domestic servant.
grebostrek.lurker grebostrek.lurker 15:18 05.05.2014

Re: A kokoška?

potsetilo me na slican dogadjaj sto je opisao jedan antropolog u Kamerunu

... one night some Peace Corps folks showed several films to the locals. The first of which was inexplicably a Tom and Jerry movie. The second was a film that showed how malaria is transmitted — complete with enlarged pictures of mosquitoes intended to show detail.

. . . they accepted the point that the huge, slavering mosquitoes they had witnessed on the screen could be dangerous and even kill a man. Luckily, those in [their village] were quite different, tiny by comparison. Those on the screen had been bigger than a man. Here, in [their village], they were minute. How had the white man not noticed this?


a za Toma su rekli da je leopard :)))

Jako zabavna knjiga "A Plague of Caterpillars" - Nigel Barley

Milan Karagaća Milan Karagaća 15:25 05.05.2014

Re: Bankrot

Moja su sjećanja, međutim, malo drugačija - kad mi je bilo dvije godine, Josip je došao u Zenicu da ceremonijalno potpali jednu od visokih peći.

Mašala kad si ti od dvije godine skontao o kakvom događaju se radi, ma još nam kaži da si znao i kako funkcioniše ona Simens-Martinova peć.
Od čitavog tog operetskog vodvilja u sjećanje mu se najupečatljivije urezao prizor generala JNA koji u košarici nosi pudlice tada još uvijek funkcionalnog bračnog para Broz. General koji nosi košaricu sa pudlicama!!!

Joj vunderkinda, pa samo dvije godine star a već znao i činove u vojsci, mašala vala baš mašala!!!
Ne zna čovjek bi li prije na neku stvar nabio satrapa koji tako ponižava vlastite generale il puzdrova kojem ne smeta da se okiti generalskim epoletama, premda pristaje da bude sveden na lakeja.

A tek za ovo mašala, već razmišljao šta će na ćunu nabit
Dovoljno je onih koji misle da je titin vakat bio etalon za rješenje, a ne veći dio uzroka.

Titin vakat je bio za Titina vakta i primerniji i pristojniji i narodu beskaharniji nego što su vakta nekih drugih.Prema tome, sve u svoje vrijeme a on je u svoje vrijeme radio kako je radio, neki ga vole, neki ne vole i to je OK. To se ne postavlja kao pitanje već zašto oni i svi vi koji tvrdite da ste bolji, pošteniji, pametniji od njega ne napravište nešto bolje nego razbucaše i ono što je on kako-tako stvorio, tačnije narod za njegova vakta stvorio.
Nego, Elise, daj matereti ne zajebavaj.
docsumann docsumann 15:37 05.05.2014

Re: Bankrot

To se ne postavlja kao pitanje već zašto oni i svi vi koji tvrdite da ste bolji, pošteniji, pametniji od njega ne napravište nešto bolje nego razbucaše i ono što je on kako-tako stvorio, tačnije narod za njegova vakta stvorio.


nisam ja ništa razbucav'o. ja sam dezerter.


p.s. našao sam se u onom pošteniji.
elis elis 15:38 05.05.2014

Re: Bankrot

Milan Karagaća
...


prije svega, Milane, ja nisam Elvis, već Elis. lakoća kojom mi mnogi ljudi uvaljuju to v u ime samo pothranjuje moj skepticizam glede spoznajnih sposobnosti svojstvenih ovdašnjoj čeljadi i učvršćuje me u stavu da je površnost jedna od ovdašnjih konstanti. drugo, ja fino rekoh da je moj stari bio lično prisutan na peronu. e sad, ko što neki drugi vjeruju pripovijestima svojih očeva, valjda i ja imam prava vjerovati pripovijestima svoga oca. tim više što moj otac priča o detalju kom je lično svjedočio, a ne bajke koje impliciraju da on zna šta se sve dešavalo na čitavom prostoru od triglava do đevđelije i od đerdapa do pelješca. a što se tiče toga koliko sam upućen u činove i ostalu vojnu problematiku, mogu ti reći da sam, na moju veliku žalost, itekako upućen u to. ne samo zahvaljujući zlim ekstremistima koji su podmuklo i iz potaje rušili bajkovitu tvorevinu zvanu jugoslavija, već i zahvaljujući onima koji su vjerovali da je došao kraj povijesti i da je sudjelovanje u pobjedi nad nacizmom dovoljan zalog da se naredna desetljeća sprde na samozadovoljno ideologijsko podrigivanje. hoću reći, molim da se iz moje kritike jugoslavije kakvu smo imali ne generira apologetika nekih drugih ideoloških okvira. a da se ovdje igram političke korektnosti pa da, kad god na neimenovani organ nabijem komunjare obavezno nabijam i sve druge, ne pada mi napamet. sve ima svoje mjesto i svoje vrijeme. a ja, eto, što sam stariji, sve više kod jednog Pekića nalazim kvintesenciju političke mudrosti, no da je ovdje dajdžestiram i u tri vode prepranu nudim čitateljima, ni to mi ne pada napamet, eno Pekića po bibliotekama i knjižarama, pa bujrum
docsumann docsumann 16:34 05.05.2014

Re: Bankrot

a ja, eto, što sam stariji, sve više kod jednog Pekića nalazim kvintesenciju političke mudrosti, no da je ovdje dajdžestiram i u tri vode prepranu nudim čitateljima, ni to mi ne pada napamet, eno Pekića po bibliotekama i knjižarama, pa bujrum


jedna crtica iz porodičnih arhiva:

B.Pekića su neposredno poslije rata strpali u ćorku, kao reakcionarnog elementa. kada je u zatvor došao da ga otamo izvuče njegov tetak, čuveni pukovnik udbe, ljuti durmitorac (ime zbog obzira prema porodici neću navoditi), Pekić mu je rekao (parafraziram) - ne treba ti da me izvlačiš odavde, jer da takvih nema, ja ne bih ni bio u zatvoru.
Milan Karagaća Milan Karagaća 23:22 05.05.2014

Re: Bankrot

eno Pekića po bibliotekama i knjižarama, pa bujrum

Pa ne bih ja baš od Pekića pravio heroja, prvo nije on ono što je bio Desimir Tošić niti je organizacija kojoj je pripadao isto što i Demokratska omladina pred rat. Pekićeva organizacija je proklamovala nasilno rušenje poretka i vlast ih zatvorila i zabranila kao što je i nekadašnja kraljevina zabranila KPJ i SKOJ, s tom razlikom što su u kraljevini izdržavali dugogodišnje robije i većina likvidirana u zatvorima ili tokom terora nakon šestojanuarske diktature, a Pekiću je smanjena kazna sa 15 na 5 godina i po izlasku iz zatvora sasvim normalno studirao i završio fakultet nije ga niko ometao.Onda je kao emigrirao 1971.godine i vratio da bi učestvovao u formiranju DS, kao demokratske i republikanske stranke a istovremeno bio član i Krunskog saveta tzv.NJKV Aleksandra.
Prema tome, svako ko hoće da pročita poštenu, iskrenu i argumentovanu kritiku i Tita i komunista i socijalizma ali i nacionalista i šovinista i naročito poratne emigracije preporučujem da čita Desimira Tošića jer je to nesporno najveći um Demokratske stranke posle 2. svetskog rata i zato u DS od kako je formirana i nije baš bio omiljen jer je jajarama rekao šta misli o njima.
P.S. izvini za ono v što mi mahinalno uletilko a znam ja da si Elis B. a ne Elvis P.
elis elis 08:01 06.05.2014

Re: Bankrot

Milan Karagaća
eno Pekića po bibliotekama i knjižarama, pa bujrum

Pa ne bih ja baš od Pekića pravio heroja, prvo nije on ono što je bio Desimir Tošić niti je organizacija kojoj je pripadao isto što i Demokratska omladina pred rat. Pekićeva organizacija je proklamovala nasilno rušenje poretka i vlast ih zatvorila i zabranila kao što je i nekadašnja kraljevina zabranila KPJ i SKOJ, s tom razlikom što su u kraljevini izdržavali dugogodišnje robije i većina likvidirana u zatvorima ili tokom terora nakon šestojanuarske diktature, a Pekiću je smanjena kazna sa 15 na 5 godina i po izlasku iz zatvora sasvim normalno studirao i završio fakultet nije ga niko ometao.Onda je kao emigrirao 1971.godine i vratio da bi učestvovao u formiranju DS, kao demokratske i republikanske stranke a istovremeno bio član i Krunskog saveta tzv.NJKV Aleksandra.
Prema tome, svako ko hoće da pročita poštenu, iskrenu i argumentovanu kritiku i Tita i komunista i socijalizma ali i nacionalista i šovinista i naročito poratne emigracije preporučujem da čita Desimira Tošića jer je to nesporno najveći um Demokratske stranke posle 2. svetskog rata i zato u DS od kako je formirana i nije baš bio omiljen jer je jajarama rekao šta misli o njima.
P.S. izvini za ono v što mi mahinalno uletilko a znam ja da si Elis B. a ne Elvis P.


Ne bih ja, Milane, zakucavao čvrsto Pekića za jedan povijesni trenutak. Mladi Pekić je vjerovatno bio i nadobudni Pekić. Ljudi, barem neki, sazrijevaju.
vlad_aleksh vlad_aleksh 10:43 06.05.2014

Re: Bankrot

Milan Karagaća
eno Pekića po bibliotekama i knjižarama, pa bujrum

Pa ne bih ja baš od Pekića pravio heroja, prvo nije on ono što je bio Desimir Tošić niti je organizacija kojoj je pripadao isto što i Demokratska omladina pred rat. Pekićeva organizacija je proklamovala nasilno rušenje poretka i vlast ih zatvorila i zabranila kao što je i nekadašnja kraljevina zabranila KPJ i SKOJ, s tom razlikom što su u kraljevini izdržavali dugogodišnje robije i većina likvidirana u zatvorima ili tokom terora nakon šestojanuarske diktature, a Pekiću je smanjena kazna sa 15 na 5 godina i po izlasku iz zatvora sasvim normalno studirao i završio fakultet nije ga niko ometao.Onda je kao emigrirao 1971.godine i vratio da bi učestvovao u formiranju DS, kao demokratske i republikanske stranke a istovremeno bio član i Krunskog saveta tzv.NJKV Aleksandra.
Prema tome, svako ko hoće da pročita poštenu, iskrenu i argumentovanu kritiku i Tita i komunista i socijalizma ali i nacionalista i šovinista i naročito poratne emigracije preporučujem da čita Desimira Tošića jer je to nesporno najveći um Demokratske stranke posle 2. svetskog rata i zato u DS od kako je formirana i nije baš bio omiljen jer je jajarama rekao šta misli o njima.
P.S. izvini za ono v što mi mahinalno uletilko a znam ja da si Elis B. a ne Elvis P.


Zašto ste mi obrisali komentar u vezi sa Pekićem? Napisao sam nešto istinito može biti?
predatortz predatortz 10:48 06.05.2014

Re: Bankrot

vlad_aleksh
Milan Karagaća
eno Pekića po bibliotekama i knjižarama, pa bujrum

Pa ne bih ja baš od Pekića pravio heroja, prvo nije on ono što je bio Desimir Tošić niti je organizacija kojoj je pripadao isto što i Demokratska omladina pred rat. Pekićeva organizacija je proklamovala nasilno rušenje poretka i vlast ih zatvorila i zabranila kao što je i nekadašnja kraljevina zabranila KPJ i SKOJ, s tom razlikom što su u kraljevini izdržavali dugogodišnje robije i većina likvidirana u zatvorima ili tokom terora nakon šestojanuarske diktature, a Pekiću je smanjena kazna sa 15 na 5 godina i po izlasku iz zatvora sasvim normalno studirao i završio fakultet nije ga niko ometao.Onda je kao emigrirao 1971.godine i vratio da bi učestvovao u formiranju DS, kao demokratske i republikanske stranke a istovremeno bio član i Krunskog saveta tzv.NJKV Aleksandra.
Prema tome, svako ko hoće da pročita poštenu, iskrenu i argumentovanu kritiku i Tita i komunista i socijalizma ali i nacionalista i šovinista i naročito poratne emigracije preporučujem da čita Desimira Tošića jer je to nesporno najveći um Demokratske stranke posle 2. svetskog rata i zato u DS od kako je formirana i nije baš bio omiljen jer je jajarama rekao šta misli o njima.
P.S. izvini za ono v što mi mahinalno uletilko a znam ja da si Elis B. a ne Elvis P.


Zašto ste mi obrisali komentar u vezi sa Pekićem? Napisao sam nešto istinito može biti?


Zaista, zašto je komentar obrisan?

Šta je sporno u iznetim činjenicama da se Pekić zalagao za građansko, demokratsko društvo, poštovanje privatne svojine? Šta je sporno u činjenici da je, robijajući na pravdi boga, oboleo?
I koji je to greh počinio kada se vratio i pomogao oko osnivanja DS?

Domaćine, ako hoćeš da na tvoj blog dolaze samo istomišljenici koji će pisati šta tebi odgovara da pišu, lepo to kaži.
Ozbiljni smo ljudi, nećemo te onda zamarati činjenicama.
urbana_gerila urbana_gerila 11:58 06.05.2014

Re: Bankrot

predatortz


stručnjaci, pa vi srpski domaćini ste i ubili senzibilnog pekića kada ste onomad glasali za šešelja.

doduše, ne može se reći da pomoć i od "naših" niste imali.


predatortz predatortz 12:02 06.05.2014

Re: Bankrot

urbana_gerila
predatortz


stručnjaci, pa vi srpski domaćini ste i ubili senzibilnog pekića kada ste onomad glasali za šešelja.

doduše, ne može se reći da pomoć i "od naših" niste imali.




Ja nikad nisam glasao za Šešelja. Ukoliko si pratio šta pišem, više puta sam se izjasnio po tom pitanju:

Ne postoji niži oblik političkog bića od radikalskog. Umivenog i neumivenog.
urbana_gerila urbana_gerila 12:39 06.05.2014

Re: Bankrot

predatortz
urbana_gerila
predatortz


stručnjaci, pa vi srpski domaćini ste i ubili senzibilnog pekića kada ste onomad glasali za šešelja.

doduše, ne može se reći da pomoć i "od naših" niste imali.




Ja nikad nisam glasao za Šešelja. Ukoliko si pratio šta pišem, više puta sam se izjasnio po tom pitanju:

Ne postoji niži oblik političkog bića od radikalskog. Umivenog i neumivenog.



predatortze, ako si ti pratio šta ja pišem - jasno piše da si ti jedini iz domaćinske sekcije sa kojim volim da pričam, ma koliko ti i ja bili nesaglasni.
nisam uperio prstom lično na tebe, već na matricu.

mladi pekić, još ne onaj koga srbija, ako je pameti, mora i dodatno revalorizovati, uhapšen je jer je hteo da ruši državu, oružano.
meni lično to može da bude simpatično - anarhija mi je u krvi, svi na barikade.
državi, vidiš, nije.
bile zajebane godine, jbg, a nešto i ne mislim da postoji država koja bi reagovala drugačije, pa i mnogo oštrije.
osuđen na 15 godina i gubitak građanskih prava, pomilovan i odležao 5.
ne želim nikome ni dan, uostalom i ti znaš o čemu pričam, ne bih ni da budem ciničan i stvarno se izvinjavam, ali - sa u tim danima stvorenom, bar, kroki skicom onoga što će ga učiniti jednim od najvećih srpskih pisaca.
nastavio život.
u titovoj diktaturi:
završio fakultet.
oženio se sestričinom predratnog predsednika vlade stojadinovića.
pisao.
njegove filmske scenarije ekranizovale državne filmske kuće, otišao i na filmski festival u kanu.
bio urednik književnih novina.
prvi roman dobio izvrsne kritike u svim medijima.
drugi i ninovu nagradu.
emigrirao.
ipak, izlaze mu, i dalje uz izvrsne kritike i za titovog života, još 4 dela.

a onda se, jbg, vratio u srbiju...

Milan Karagaća Milan Karagaća 12:47 06.05.2014

Re: Bankrot

Zašto ste mi obrisali komentar u vezi sa Pekićem? Napisao sam nešto istinito može biti?

iz istih razloga kao i ovaj što upravo obrisah.Ako nisi spreman da komuniciraš bez uvreda onda nemoj posećivati moj blog.
Milan Karagaća Milan Karagaća 12:50 06.05.2014

Re: Bankrot

Domaćine, ako hoćeš da na tvoj blog dolaze samo istomišljenici koji će pisati šta tebi odgovara da pišu, lepo to kaži.

koliko znam ni ti i ja po mnogim pitanjima nismo istomišljenici ali komuniciramo na pristojnom nivou, što kod dotičnog nije slučaj, a ti si naveo samo onaj deo koji ne bi bio razlog za brisanje.
predatortz predatortz 12:52 06.05.2014

Re: Bankrot

bile zajebane godine, jbg, a nešto i ne mislim da postoji država koja bi reagovala drugačije, pa i mnogo oštrije.


Mnogo zajebane. Kažu, ubijalo se ako imaš zgodnu ženu. Prič'o nešto Ratko Dražević o tome. Možeš misliti kako se onda lako prišivala 'oružana pobuna'...

Moju babu su teretili da je nosila četnicima hranu u zemunice ( četnika je na Majevici bilo do '52.). Mlatili su je toliko da su žene iz sela mesile hleb za troje siročića. Ona nije mogla. Fora je bila u tome da su mislili da može više da da za 'otkup'. Pitah je pred smrt, '93. - dakle kad je tim mogla 'ladno da se 'fali, da li je nosila tu hranu. Znaš šta mi je rekla?
"Da li ti misliš da sam toliko luda, da pored troje đece stavljam glavu u torbu?" , eto to mi je rekla. Mom dedi, njenom mužu, dekapitacija je urađena maja' 45. , a na smrt je osuđen u jesen '46. ! E, takva su to vremena bila. I takva država.
urbana_gerila urbana_gerila 13:02 06.05.2014

Re: Bankrot

predatortz
bile zajebane godine, jbg, a nešto i ne mislim da postoji država koja bi reagovala drugačije, pa i mnogo oštrije.


Mnogo zajebane. Kažu, ubijalo se ako imaš zgodnu ženu. Prič'o nešto Ratko Dražević o tome. Možeš misliti kako se onda lako prišivala 'oružana pobuna'...

Moju babu su teretili da je nosila četnicima hranu u zemunice ( četnika je na Majevici bilo do '52.). Mlatili su je toliko da su žene iz sela mesile hleb za troje siročića. Ona nije mogla. Fora je bila u tome da su mislili da može više da da za 'otkup'. Pitah je pred smrt, '93. - dakle kad je tim mogla 'ladno da se 'fali, da li je nosila tu hranu. Znaš šta mi je rekla?
"Da li ti misliš da sam toliko luda, da pored troje đece stavljam glavu u torbu?" , eto to mi je rekla. Mom dedi, njenom mužu, dekapitacija je urađena maja' 45. , a na smrt je osuđen u jesen '46. ! E, takva su to vremena bila. I takva država.




ne sumnjam ni u jednu tvoju reč.
o draževiću, verovatno, znam i puno više od tebe.
ali ti od ličnih primera, bolnih do granice da tu za porodicu skoro nastaje kraj sveta a za koje ja imam najveću empatiju za koju sam sposoban da imam - grešiš praveći univerzalno pravilo.

ne zameri, i ja bih, verovatno, na tvom mestu isto.
predatortz predatortz 13:10 06.05.2014

Re: Bankrot

ali ti od ličnih primera, bolnih do granice da tu za porodicu skoro nastaje kraj sveta a za koje ja imam najveću empatiju za koju sam sposoban da imam - grešiš praveći univerzalno pravilo.


Da je to primer samo moje porodice - zvao bi se izuzetak.
Mnogo je takvih primera, sasvim dovoljno da se bivši režim okarakteriše kao zločinački.

Što se Draževića tiče, ne želim ni da znam ništa više o tom monstrumu. On je za mene običan Milan Lukić.
urbana_gerila urbana_gerila 13:24 06.05.2014

Re: Bankrot

predatortz
ali ti od ličnih primera, bolnih do granice da tu za porodicu skoro nastaje kraj sveta a za koje ja imam najveću empatiju za koju sam sposoban da imam - grešiš praveći univerzalno pravilo.


Da je to primer samo moje porodice - zvao bi se izuzetak.
Mnogo je takvih primera, sasvim dovoljno da se bivši režim okarakteriše kao zločinački.


nismo saglasni, ali, bar, i dalje imam utisak kako ti nije frka da proviriš iz svog rova.
možda te, ako se ohrabriš i da ga napustiš, pozovem na pečenje.

ako i nemaš sa plavušama, bar bi sa janjetinom trebao da imaš iskustva, tradicionalno.
predatortz predatortz 13:26 06.05.2014

Re: Bankrot

ako i nemaš sa plavušama, bar bi sa janjetinom trebao da imaš iskustva, tradicionalno


Ne žalim se ni na jedno od ta dva iskustva.
Što se pečenja tiče, logika mi je sledeća:

Ratuj u ratu! U miru ne pravi neprijatelje.
urbana_gerila urbana_gerila 13:32 06.05.2014

Re: Bankrot

predatortz
ako i nemaš sa plavušama, bar bi sa janjetinom trebao da imaš iskustva, tradicionalno


Ne žalim se ni na jedno od ta dva iskustva.


zli bi jezici priupitali - da li se plavuše žale?
gedza.73 gedza.73 14:41 06.05.2014

Re: Bankrot

predatortz
Da je to primer samo moje porodice - zvao bi se izuzetak.
Mnogo je takvih primera, sasvim dovoljno da se bivši režim okarakteriše kao zločinački.

-Nemoj, dešo (devere), nemam sa čim da izranim decu.

Sve su odneli. Obrisali.
A moji bili nadničari. Kako pre rata, tako i posle rata.
Jebo ja takvu ravnopravnost i takav 'socijalizam'.

I pre ću da verujem babi, pradedi i mojima u porodici nego Bulajiću i Vladimiru Dedijeru sa bajkama o Reksu (kako li se već zvao) i svinjskoj glavi.

Milan Karagaća Milan Karagaća 14:52 06.05.2014

Re: Bankrot

ne zameri, i ja bih, verovatno, na tvom mestu isto.

Strašne se stvari dešavaju u svim ratovima.
Evo jedne priče ali molim da se prilikom čitanja apstrahuju imena i nacionalna pripadnost jer takvih je slučajeva bilo na svim stranama, a majke su samo majke, deca samo deca i upravo zbog toga ne sme se imati razumevanja za monstrume koji su ovajve zločine činili bilo kada , bilo gde i bilo kome.
STRAŠNO
A ako neko nije pročitao neka pročita knjigu Jelena od Kordića pa da vidi šta su štrašne ljudske sudbine.
blogovatelj blogovatelj 17:46 06.05.2014

Re: Bankrot

o draževiću, verovatno, znam i puno više od tebe.


I o Dilanu više od mene
Opšte je poznato da o svakome znaš više od svakoga
hajkula1 hajkula1 18:14 06.05.2014

Re: Bankrot

predatortz
vlad_aleksh
Milan Karagaća
eno Pekića po bibliotekama i knjižarama, pa bujrum

Pa ne bih ja baš od Pekića pravio heroja, prvo nije on ono što je bio Desimir Tošić niti je organizacija kojoj je pripadao isto što i Demokratska omladina pred rat. Pekićeva organizacija je proklamovala nasilno rušenje poretka i vlast ih zatvorila i zabranila kao što je i nekadašnja kraljevina zabranila KPJ i SKOJ, s tom razlikom što su u kraljevini izdržavali dugogodišnje robije i većina likvidirana u zatvorima ili tokom terora nakon šestojanuarske diktature, a Pekiću je smanjena kazna sa 15 na 5 godina i po izlasku iz zatvora sasvim normalno studirao i završio fakultet nije ga niko ometao.Onda je kao emigrirao 1971.godine i vratio da bi učestvovao u formiranju DS, kao demokratske i republikanske stranke a istovremeno bio član i Krunskog saveta tzv.NJKV Aleksandra.
Prema tome, svako ko hoće da pročita poštenu, iskrenu i argumentovanu kritiku i Tita i komunista i socijalizma ali i nacionalista i šovinista i naročito poratne emigracije preporučujem da čita Desimira Tošića jer je to nesporno najveći um Demokratske stranke posle 2. svetskog rata i zato u DS od kako je formirana i nije baš bio omiljen jer je jajarama rekao šta misli o njima.
P.S. izvini za ono v što mi mahinalno uletilko a znam ja da si Elis B. a ne Elvis P.


Zašto ste mi obrisali komentar u vezi sa Pekićem? Napisao sam nešto istinito može biti?


Zaista, zašto je komentar obrisan?

Šta je sporno u iznetim činjenicama da se Pekić zalagao za građansko, demokratsko društvo, poštovanje privatne svojine? Šta je sporno u činjenici da je, robijajući na pravdi boga, oboleo?
I koji je to greh počinio kada se vratio i pomogao oko osnivanja DS?

Domaćine, ako hoćeš da na tvoj blog dolaze samo istomišljenici koji će pisati šta tebi odgovara da pišu, lepo to kaži.
Ozbiljni smo ljudi, nećemo te onda zamarati činjenicama.


iz gimnazijske klupe na strogu robiju
urbana_gerila urbana_gerila 19:18 06.05.2014

Re: Bankrot


hajkula1

iz gimnazijske klupe na strogu robiju



da li se ti to zalažeš za obrazac primenjen na 7 sekretara skoja?
ili za modele koje je primenjivao tihastrast džugašvili?
ili si za vaspitne metode koje je tvoj novi idol primenio na devojkama iz pussy riot?
Milan Karagaća Milan Karagaća 19:28 06.05.2014

Re: Bankrot

da li se ti to zalažeš za obrazac primenjen na 7 sekretara skoja?
ili na modele koje je primenjivao tihastrast džugašvili?
ili si za vaspitne metode koje je tvoj novi idol primenio na devojkama iz pussy riot?

a ne kaže ništa o obrascu koji je primenjivao Nedićev ministar prosvete i njegov zamenik čuveni rehabilitovani Velmar Janković koji su otvorili logor u Požarevcu gde su slali upravo mladiće iz gimnazijskih klupa za koje su cenili da nisu dovoljno oduđevljeni Trećim Rajhom i koji im nisu izgledali dovoljno čistim Srbima.
urbana_gerila urbana_gerila 20:06 06.05.2014

Re: Bankrot

Milan Karagaća

a ne kaže ništa o obrascu koji je primenjivao Nedićev ministar prosvete i njegov zamenik čuveni rehabilitovani Velmar Janković koji su otvorili logor u Požarevcu gde su slali upravo mladiće iz gimnazijskih klupa za koje su cenili da nisu dovoljno oduđevljeni Trećim Rajhom i koji im nisu izgledali dovoljno čistim Srbima.


jankovićeva ćerka, nedavno preminula gospođa sa velikim "g" svetlana velmar-janković, je za vreme titove diktature i za njegovog života bila urednik u časopisu književnost i izdavačkoj kući prosveta, kao i dobitnica nagrade isidora sekulić...
predatortz predatortz 20:09 06.05.2014

Re: Bankrot

urbana_gerila
Milan Karagaća

a ne kaže ništa o obrascu koji je primenjivao Nedićev ministar prosvete i njegov zamenik čuveni rehabilitovani Velmar Janković koji su otvorili logor u Požarevcu gde su slali upravo mladiće iz gimnazijskih klupa za koje su cenili da nisu dovoljno oduđevljeni Trećim Rajhom i koji im nisu izgledali dovoljno čistim Srbima.


jankovićeva ćerka, nedavno preminula gospođa sa velikim "g" svetlana velmar-janković, je za vreme titove diktature i za njegovog života bila urednik u časopisu književnost i izdavačkoj kući prosveta kao i dobitnica nagrade isidora sekulić...


A koja je to krivica biti nečija kćerka?
urbana_gerila urbana_gerila 20:14 06.05.2014

Re: Bankrot

predatortz
urbana_gerila
Milan Karagaća

a ne kaže ništa o obrascu koji je primenjivao Nedićev ministar prosvete i njegov zamenik čuveni rehabilitovani Velmar Janković koji su otvorili logor u Požarevcu gde su slali upravo mladiće iz gimnazijskih klupa za koje su cenili da nisu dovoljno oduđevljeni Trećim Rajhom i koji im nisu izgledali dovoljno čistim Srbima.


jankovićeva ćerka, nedavno preminula gospođa sa velikim "g" svetlana velmar-janković, je za vreme titove diktature i za njegovog života bila urednik u časopisu književnost i izdavačkoj kući prosveta kao i dobitnica nagrade isidora sekulić...


A koja je to krivica biti nečija kćerka?



ne priliči ti, predatortze.
ne sumnjam da shvataš poentu.
Milan Karagaća Milan Karagaća 21:31 06.05.2014

Re: Bankrot

A koja je to krivica biti nečija kćerka?

I Bog dušu da joj prosti bila predsednik komisije za brisanje imena partizana, narodnih heroja i boraca NOB iz naziva ulica u Beogradu. Naravno, i izjavila da ona nigde nije videla kolaboraciju.
Milan Karagaća Milan Karagaća 21:35 06.05.2014

Re: Bankrot

A koja je to krivica biti nečija kćerka?

Pa vidiš da joj nikakva krivica osobno nije ni pripisivana da se školovala i postala ugledna književnica u tom diktatorskom sistemu pa i akademik kao i još neki akademici čiji su očevi bili baš debelo na drugoj strani. E ovi su se školovali normalno napredovali, pisali i onda posle devedesetih počeli da pričaju kako su bili šikanirani od komunista. Paz da nije.
Milan Karagaća Milan Karagaća 21:38 06.05.2014

Re: Bankrot

A koja je to krivica biti nečija kćerka?

Eto sreće da ničija deca nisu ispaštala zbog toga šta su im očevi bili, a bilo je onih koji su se nekima svetili i ogrešili se. Ruku na srce , ima puno i onih koji su kada je došlo vreme pčljunuli na sve pa počeli da uzdižu u nebesa svoje očeve i dedove tražeći rehabilitaciju iako i sami znaju za njihova nedela.
predatortz predatortz 21:45 06.05.2014

Re: Bankrot

Pa vidiš da joj nikakva krivica osobno nije ni pripisivana da se školovala i postala ugledna književnica u tom diktatorskom sistemu pa i akademik kao i još neki akademici čiji su očevi bili baš debelo na drugoj strani.


Sistem ne može pametnim da zabrani da budu pametni. Može malo da ih spotiče, ali pamet se ne da tako lako.
Moj otac je, na primer, bio drugi na Saveznom takmičenju iz matematike. Nikad nije mogao da dobije bilo kakvu stipendiju jer je dete ubijenog četnika. Ćata u MZ, ili kako se to tada zvalo, mu je davao negativne karakteristike. Treba li napominjati da je taj ćata imao nekompletnu osnovnu školu? Dakle, sistem mu nije omogućio da završi fakultet. Omogućio mu je to njegov trud i njegova majka koja se patila kao Hrist da decu izvede na pravi put. Reci mom ocu da mu otac nije bio prepreka i da treba da bude zahvalan sistemu jer se školovao, neće se završiti na ovako smirenom razgovoru kao što ti i ja divanimo. Taj deda četnik je bio prepreka i za moju ŠRO , ali je tada presudio jedan pametan čovek. Da li mi je učinio? Ne znam...
angie01 angie01 23:25 06.05.2014

Re: Bankrot

Paz da nije.


a, ono-jeste!
vlad_aleksh vlad_aleksh 07:06 07.05.2014

Re: Bankrot

Milan Karagaća

Prema tome, svako ko hoće da pročita poštenu, iskrenu i argumentovanu kritiku i Tita i komunista i socijalizma ... preporučujem da čita Desimira Tošića ...


Zašto bismo morali da čitamo Desimira Tošića u vezi sa temom o Titu i komunistima? Dovoljno je samo da bacimo pogled na to šta je Desimir Tošić radio 1944. Dakle, on je u leto te godine uspeo da prebegne iz austrijskog logora u Jugoslaviju. Da bi u potom u oktobru, nakon oslobođenja, ipak odlučio da napusti Jugoslaviju. To je nešto slično kao u slučaju Sime Pandurovića. Kada je Simu pitao neko od visoko pozicioniranih udbaša od kada je u zatvoru, Sima je odgovorio - od oslobođenja.
vlad_aleksh vlad_aleksh 07:54 07.05.2014

Re: Bankrot

urbana_gerila


mladi pekić, još ne onaj koga srbija, ako je pameti, mora i dodatno revalorizovati, uhapšen je jer je hteo da ruši državu, oružano.
meni lično to može da bude simpatično - anarhija mi je u krvi, svi na barikade.
državi, vidiš, nije.
bile zajebane godine, jbg, a nešto i ne mislim da postoji država koja bi reagovala drugačije, pa i mnogo oštrije.
osuđen na 15 godina i gubitak građanskih prava, pomilovan i odležao 5.
ne želim nikome ni dan, uostalom i ti znaš o čemu pričam, ne bih ni da budem ciničan i stvarno se izvinjavam, ali - sa u tim danima stvorenom, bar, kroki skicom onoga što će ga učiniti jednim od najvećih srpskih pisaca.
nastavio život.
u titovoj diktaturi:
završio fakultet.
oženio se sestričinom predratnog predsednika vlade stojadinovića.
pisao.
njegove filmske scenarije ekranizovale državne filmske kuće, otišao i na filmski festival u kanu.
bio urednik književnih novina.
prvi roman dobio izvrsne kritike u svim medijima.
drugi i ninovu nagradu.
emigrirao.
ipak, izlaze mu, i dalje uz izvrsne kritike i za titovog života, još 4 dela.

a onda se, jbg, vratio u srbiju...



Na početku da ispravimo greške.
Pekić je prvo bio osuđen na smrt. Duhoviti sudija mu je dao slobodu izbora - volj ti je viješanje, volj ti je strijeljanje?! Kada mu je umanjena kazna na 5 godina, već je odrobijao godinu dana u istražnom zatvoru. Dakle, ukupno 6 godina. Ko je proveo makar jedan dan u zatvoru, zna o čemu govorim. Ko je robijao u komunističkim kazamatima, razume još bolje. Zatim, Pekić jeste upisao fakultet, ali ga nije završio. Potom, Pekić jeste pisao scenario za mnoge filmove, ali se potpisivao drugim imenom. Ko je gledao Dan 14, mogao je na špici videti da je scenarista izvesni Borislav Petrović. Ovde ćemo stati.
Neumesno je otključavati otvorena vrata. Po Vama je sistem bio dobar, ili blag, jer nas nije baš sve pobio. Postoji dosta primera uspešnih ljudi u SFRJ, koji su u ratu bili četnici. Rajko Mitić, na primer. Ili Leon Štukelj.
Ali avaj, postoji bezbroj bizarnih i morbidnih slučajeva. Sudbina Dragića Joksimovića, na primer. Čovek je bio advokat Draže Mihailovića. Da bi potom upravo zbog toga bio osuđen na tri godine. Nakon godinu dana robijanja u Sremskoj Mitrovici je preminuo. Bog da prosti. Nisu hteli da telo odmah predaju rodbini. Leš je sahranjen tek nakon što je odrobijao čitavu robiju.
predatortz predatortz 08:16 07.05.2014

Re: Bankrot

Na početku da ispravimo greške.
Pekić je prvo bio osuđen na smrt. Duhoviti sudija mu je dao slobodu izbora - volj ti je viješanje, volj ti je strijeljanje?! Kada mu je umanjena kazna na 5 godina, već je odrobijao godinu dana u istražnom zatvoru. Dakle, ukupno 6 godina. Ko je proveo makar jedan dan u zatvoru, zna o čemu govorim. Ko je robijao u komunističkim kazamatima, razume još bolje. Zatim, Pekić jeste upisao fakultet, ali ga nije završio. Potom, Pekić jeste pisao scenario za mnoge filmove, ali se potpisivao drugim imenom. Ko je gledao Dan 14, mogao je na špici videti da je scenarista izvesni Borislav Petrović. Ovde ćemo stati.


Ma, to su sitnice... Ono što drugovi hoće da kažu je da Pekić nije ubijen i da je pisao. E sad, pod kojim imenom... Kakve to veze ima? Je l' mu velikodušni Maršal poklonio život, a nije morao? Vidiš kakvo smo mi zlato od Doživotnog Vođe imali a ne umemo to da cenimo!
I moj otac... Završio fakultet, a tata mu bio četnik! Sve matematike, a polagao ih je mnogo, od Tita lično prepisivao.
elis elis 08:22 07.05.2014

Re: Bankrot

Tokom mitinga sovjetskih trudbenika, upriličenog povodom otvaranja nove fabrike, brkati Vođa drži govor. Na kraju govora pritrčava mu pionirka sa buketom cvijeća. Brkati Vođa podigne djevojčicu u naručje, poljubi je u obraz i zadrži je kratko u naručju dok fotografi obave svoj posao. Za to vrijeme dvojica trudbenika razgovaraju u masi

- Vidi kako je naš Vođa plemenit čovjek!

- Zašto misliš da je plemenit? upita drugi

- Pa vidio si kako je uzeo djevojčicu u naručje i poljubio je, kaže prvi.

- Čudna mi čuda, usprotivi se drugi. Pa to bi svaki čovjek uradio.

- Da, nastavi prvi, ali mogao je i da je ubije.

vlad_aleksh vlad_aleksh 09:34 07.05.2014

Re: Bankrot

predatortz

Ma, to su sitnice... Ono što drugovi hoće da kažu je da Pekić nije ubijen i da je pisao. E sad, pod kojim imenom... Kakve to veze ima? Je l' mu velikodušni Maršal poklonio život, a nije morao? Vidiš kakvo smo mi zlato od Doživotnog Vođe imali a ne umemo to da cenimo!


Dajmo reč Pekiću.

"Koješta! Nema ničeg romantičnog u jednoj tihoj likvidaciji.Voleo bih da vidim kako bi taj revolucionarni lav Danton izgledao da su ga, umesto što su ga ubili, unizili, da su mu umesto glave, oduzeli penziju. Kako bi tada zvučala slavna opomena koju je sa stepenica uputio Robespierreu: „I ti ćeš za mnom!“, da je morala glasiti: „I ti ćeš ostati bez penzije!“"
Milan Karagaća Milan Karagaća 09:51 07.05.2014

Re: Bankrot

Dajmo reč Pekiću.

Dajmo reč i Bayfordu
Timothy Byford: U Titovoj Jugoslaviji sam našao slobodu
Milan Karagaća Milan Karagaća 09:58 07.05.2014

Re: Bankrot

angie01
Paz da nije.


a, ono-jeste!

Pa nije da nije, ali da li je u npr. u Kraljevini Jugoslaviji član KPJ ili SKOJ-a mogao ostati neprogonjen, nezatvaran , mnogi ubijeni a da ne govorimo da su ako su bili otkriveni mogli da rade u državnoj službi, da se školuju, studiraju.
Po čemu je razlika između razloga za osudu i zatvor Pekića od osude, zatvora i ubijanja članova KPJ i SKOJ-a u predratnoj Jugoslaviji.U oba slučaja se radi o članovima zabranjenih organizacija, a Pekićeva se hvalila kako hoće da sruše novu vlast.
Kako niko ne kritikuje npr. da je u najvećoj demokratskoj državi, leglu demokratije, izvozniku demokratije u celi svet milom ili silom, u toj Americi zabranjena komunistička partija.
Btw. nešto se ne sećam da je akademik Matija bio šikaniran.
predatortz predatortz 10:14 07.05.2014

Re: Bankrot

Po čemu je razlika između razloga za osudu i zatvor Pekića od osude, zatvora i ubijanja članova KPJ i SKOJ-a u predratnoj Jugoslaviji.U oba slučaja se radi o članovima zabranjenih organizacija, a Pekićeva se hvalila kako hoće da sruše novu vlast.


Razlika je ogromna. U Kraljevini je bila zabranjena jedna partija, slučajno ona koja je u svom programu imala proklamovan dolazak na vlast oružanim putem, slučajno baš ona čiji su članovi vršili atentate i sabotaže, slučajno ona čiji su članovi bili špijuni druge države. Sve ostale bile su dozvoljene.

U SFRJ su sve druge bile zabranjene, sem one koja je činila ono što sam nabrojao.

Toliko!
vlad_aleksh vlad_aleksh 10:25 07.05.2014

Re: Bankrot

Milan Karagaća

Kako niko ne kritikuje npr. da je u najvećoj demokratskoj državi, leglu demokratije, izvozniku demokratije u celi svet milom ili silom, u toj Americi zabranjena komunistička partija.


Evo ja kritikujem zabranu komunističke partije. Svaki zločin je individualan. Dakle, ne postoji kolektivna krivica. Ako je član neke organizacije ubio ministra policije, to nipošto ne znači da treba zabraniti čitavu organizaciju. Sa pragmatične tačke gledišta svejedno je zabraniti ili ne. U kraljevini Jugoslaviji je komunistička partija bila zabranjena. U Masarikovoj Čehoslovačkoj nije. A na kraju su u obe države zavladali komunisti. Sudbina, ili kako se već zove ta pojava.
urbana_gerila urbana_gerila 10:26 07.05.2014

Re: Bankrot

vlad_aleksh

Na početku da ispravimo greške.


ružno je brojati dane tuđe nesreće, napisao sam gore da je i dan mnogo, ali istine radi:

pekić je uhapšen 6. novembra 1948. a iz zatvora izašao 1. decembra 1953. - u zatvoru je proveo 5 godina i 25 dana.

prvobitno je osuđen na 10 godina, pa je kazna povećana na 15.
verujem da je sa tvog aspekta, poput onoga da je jvuo kao jedina legitimna vojska 1944. dočekala crvenu armiju, efektnije da prvobitnu presudu prikažeš kao da je osuđen na smrt, ali držimo se činjenica.
kao što je i činjenica kako u presudi piše da - mu se u kaznu ima uračunati i vreme provedeno u istražnom zatvoru.

od 1954. do 1958. studirao je eksperimentalnu psihologiju.
tačno je da nije završio fakultet.
kaže da je to zbog toga što se - oženio i definitivno opredelio za umetnost, literaturu i javni život.

pod pseudonimima adam, borislav ili dimitrije petrović objavljuje ne samo filmske scenarije nego i prve priče.
možda i nije u pitanju početnička nesigurnost ili trend toga vremena, već pokušaj da na taj način zavara udbu, koja nije imala pojma ko je, recimo, scenarista filma koji je otišao na filmski festival u kanu...

vlad_aleksh
Ovde ćemo stati.


ne znam koji ste to vi, ali - bolje da niste ni počinjali.
vlad_aleksh vlad_aleksh 10:29 07.05.2014

Re: Bankrot

predatortz
Po čemu je razlika između razloga za osudu i zatvor Pekića od osude, zatvora i ubijanja članova KPJ i SKOJ-a u predratnoj Jugoslaviji.U oba slučaja se radi o članovima zabranjenih organizacija, a Pekićeva se hvalila kako hoće da sruše novu vlast.


Razlika je ogromna. U Kraljevini je bila zabranjena jedna partija, slučajno ona koja je u svom programu imala proklamovan dolazak na vlast oružanim putem, slučajno baš ona čiji su članovi vršili atentate i sabotaže, slučajno ona čiji su članovi bili špijuni druge države. Sve ostale bile su dozvoljene.

U SFRJ su sve druge bile zabranjene, sem one koja je činila ono što sam nabrojao.

Toliko!


Da sam ja ovo napisao, drug Karagaća bi mi automatski izbrisao komentar. Kad već pričamo o zabranama i zabranjivanju.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana