Gost autor| Gradjanske inicijative| Porodica

Gospodine Gradonačelniče ’ajde da se menjamo

AlexDunja RSS / 12.05.2014. u 09:09

 

gost autor: kleinemutter

 

Surovo je vreme došlo. Ljudi imaju sve manje posla, sve manje hrane, a sve više računa i problema.


Rešili ste ( I to nikako nije u redu. ) da udarite na najnemoćnije, na decu sa smetnjama ili osobe sa invaliditetom.

Srbija u svom zakonu o socijali propisuje razne usluge koje treba da imaju ove osobe. Većina od toga se ne ispunjava ili se ispunjava tako da to više liči na izuzetak a ne na pravilo.
Ovde ubrajam:

1. ličnog asistenta
2. pomoć u kući
3. novac za odlazak na rekreativnu nastavu za decu koja su u režimu socijalnih usluga ( dnevni boravci)
4. prevoz
5. itd.

Šest stotina dece korisnika dnevnih boravaka iz grada Beograda neće otići sedam dana na planinu ove godine. Poslali ste sraman dopis da im pravo nije ukinuto ali da nemate novac.



A isti ste imali za paketiće za oko 10.000 dece osoba zaposlenih u gradskim institucijama.
I ZA JOŠ MNOGO DRUGIH STVARI.

Zašto sva deca nisu jednaka među jednakima ?

Znate li Vi šta toj deci i njihovim roditeljima znači odlazak na planinu sedam dana?
Ne znate , naravno.

Vi ste otac zdrave dece ( Hvala Bogu. ) I SPAVATE SVAKE NOĆI .
Roditelji dece sa smetnjama nemaju taj luksuz, jer oni samo ponekad prespavaju celu noć i ako napravim presek to je na godišnjem nivou negde oko 10 noći.

Ova rekreativna nastava za tu decu ima višestruki cilj:

1. da se deca odvoje od porodice i uče samostalnosti u novoj sredini
2. da budu negde sa drugom decom, jer u realnom životu nemaju baš taj luksuz ( Često se mnogi sklanjaju od njih. )
3. da se na ovaj način uvede bar minimalna usluga predah nega i dozvoli roditeljima da se odmore i makar malo ne brinu i da pozavršavaju sve poslove koje inače ne mogu od višestrukih obaveza koje nameće roditeljstvo detetu sa smetnjama.

Vi ste otac zdrave dece, ( Hvala Bogu! ) i ne znate koliko je teško uklopiti svoje dete sa smetnjama u neku socijalanu sredinu, stvoriti mu uslove da ne bude šikanirano na igralištu, u igraonici, školi, autobusu...
Ova zemlja nije tolerantna ni prema zdravoj deci a kamo li prema bolesnoj ili na ovaj ili onaj način drugačijoj deci .

1) Ukinuli ste nadoknade za porodilje.

2) Ukinuli ste odlazak na rekreativnu nastavu deci iz dnevnih boravaka ( jer niste našli novac za to iako zakon to nalaže ) .
3) Šta je sledeće?


  Najavljujete socijalne karte.

http://www.b92.net/biz/vesti/srbija.php?yyyy=2014&mm=05&dd=06&nav_id=844631

’Ajmo malo o parking mestu za osobu sa invaliditetom ( pošto tvdite da se zloupotrebljavaju ) :

Odgovorite mi:

1. Kako da majka deteta ( težeg od 35kg ) sa otežanim hodom ( hoda uz podršku ) uspešno koristi autobus ( a da joj na pola izlaženja iz istog svaki treći put vozač ne priklešti dete / meni se to dešava / ) ili parkira 500 metara daleko od stana, kuće, škole, bolnice? I kako da prežive sve to majka i dete, otac i dete nekoliko puta dnevno?
Kažete ima zloupotreba?!! Za to se obratite svojim službenicima, jer verujem da samo oni mogu da urade te zloupotrebe i dodele sebi te parking karte kao što su neki delili diplomatske pasoše..
2. Infostan: Naveli ste neki izmišljeni oglas koji je možda namerno dat da se ukinu subvencije. Možda i nije izmišljen, ali u ovoj zemlji se svašta izmišlja, pa eto čudno mi bilo da neko ima lux stan i subvencije.


Socijalna slika porodica dece sa smetnjama.



a) Raznog su obrazovnog profila od onih bez obrazovanja do akademika. Zajedničko im je što najčešće jedan od roditelja napušta posao da bi brinuo o detetu sa smetnjama. Zašto? Pa niste uveli adekvatne socijane usluge na koje, gle čuda, imamo pravo, koje stoje u zakonu ali se ne konzumiraju. Naša deca sa smetnjama ne mogu da čekaju konzumiranje zakona već moraju da dobiju zadovoljenje svojih potreba svakog dana.

b) Jedva satavljaju kraj sa krajem, jer terapije dece koštaju mnogo para ( kobajagi imaju pravo na recept preko RFZO, ali često lekova nema, ili su dodeljeni za decu iznad 4 godine / npr. Keppra, Tergetol itd. / ), a dete je mlađe od 4 godine, ima epi i treba mu lek, ili moraju da plaćaju dodatke ishrani ili logopede i druge vrste defektoloških usluga ( Da, može na knjižicu, ali ili nema termina, ili se nađe neki drugi izgovor i usluga se u toj igri dobije jedino kad platiš privatno.) Toj deci logoped treba svakodnevno, a čas je od 1.200 pa do 2.000 dinara. Novac opredeljen za tuđu negu i pomoć nije za to dovoljan, jer toj deci treba mnogo tuđe nege i pomoći!

c) Roditelji nemju kome da ostave dete, jer niko neće da čuva takvu decu. Cena preko bebi sesrvisa je tri puta veća za takvo dete od tipičnog.

d) Najčešće, usled nedostatka podrške sistema, teškog i stresnog života i sami roditelji takve dece postaju hronični bolesnici od teških i retkih bolesti.

Gospodine gradonačelniče verujem da običan građanin koji umesto sistema leči bolesnu decu sms porukama ( Mislim na porodice zdrave dece koji pomažu naše porodice sa bolesnom decom / Hvala im! /. ) neće poželeti da ima invalidsku parking kartu, niti subvenciju za Infostan, niti da mu dete ide na rekreativnu nastavu o trošku sistema.
Daleko bilo! U našoj koži sigurno niko ne bi želeo da bude dobrovoljno.

Molim Vas da počnete da trošite manje para na glomazni Vam administrativni sistem i tamo prištedite, a ne na bolesnoj deci, na deci sa smetnjama ( Ne plaćate im asistente za škole, a morali biste, ili plaćate samo za tridesetoro dece, a u Beogradu ih ima mnogo više, nećete da im platite rekreativnu nastavu... ) i na porodiljama.

Verujte mi da je svako stećan kad ima zdravu decu u koju može da ulaže i da može da radi i stvara.
Verujte mi i da roditelji dece sa smetnjama nisu nesrećni - samo su umorni, siromašni i ogorčeni ometačima iz sistema koji ih sapliću u toj njihovoj lavovskoj borbi da unaprede život svom detetu.

Srdačan pozdrav,

Mama predivnog dečaka sa smetnjama u razvoju, bolesnog od teške i retke bolesti sa elementima autizma, disfazijom, cerebralnom paralizom, intelektualnim teškoćama.




Komentari (68)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Biljana 77 Biljana 77 09:47 12.05.2014

...

Do besvesti ponavljati - zakonom garantovano, zakon propisuje, zakon obavezuje. A koliko vidim Mali je, nakon što je obišao zaposlene u gradskoj upravi i proverio da li se poštuje novo radno vreme od 7.30, rekao novinarima da od danas počinje i celodnevni prijem građana u svim sekretarijatima. Pa ako može Inicijativa da traži prijem? Još ako bi se neko od novinara udostojio da se pridruži? Pa da se pita: kako nema ako zakon obavezuje? Samo to.




Verujte mi i da roditelji dece sa smetnjama nisu nesrećni - samo su umorni, siromašni i ogorčeni ometačima iz sistema koji ih sapliću u toj njihovoj lavovskoj borbi da unaprede život svom detetu.
libkonz libkonz 10:35 12.05.2014

Re: ...

Novi gradonačelnik Beograda jasno pokazuje kakav je čovek. Ili nečovek, bolje rečeno.
cikaron cikaron 13:08 13.05.2014

Re: ...

libkonz
Novi gradonačelnik Beograda jasno pokazuje kakav je čovek. Ili nečovek, bolje rečeno.



Стварно ДНО ДНА!
fantomatsicna fantomatsicna 10:00 12.05.2014

I da se udruže

I tuže! Jer akoje zakonom propisano, a ne pridržavaju ga se onda moraju za to odgovarati!

Skoro da je došlo vreme da se majke lepo naoruzaju transparentima i pred nekom stranom ambasadom protestvuju zbog kršenja prava svoje dece!
Mozda pred Arapskom..
anonimni_autor anonimni_autor 08:13 13.05.2014

Re: I da se udruže

fantomatsicna
I tuže! Jer akoje zakonom propisano, a ne pridržavaju ga se onda moraju za to odgovarati!

Skoro da je došlo vreme da se majke lepo naoruzaju transparentima i pred nekom stranom ambasadom protestvuju zbog kršenja prava svoje dece!
Mozda pred Arapskom..

Misliš da će šeik da uceni premijera zbog kredita, pa da on izriba gradonačenika?...Slaba vajda... i ako islam ima veoma dobar stav prema osobama sa posebnim potrebama(jer to je od Alaha) ne mislim da će biti preterano zainteresovan. To su ipak deca nevernika
deki-the-boy deki-the-boy 11:33 12.05.2014

Sjajno napisano

no garantujem da ovaj kandidat dobija i sledece gradske izbore jer beogradjani nece glasati za njega nego za velikog vodju. Glupi smo pa nam tako i treba. Ova zemlja nije ni za zdravog i pravog a kamoli za nekoga sa specijalnim potrebama. A gradonacelniku savetujem da malo obidje gradska porodilista da vidi u kakvim uslovima ti mali buduci glasaci dolaze na svet.
sneza.lazarevic sneza.lazarevic 12:07 12.05.2014

Zaboravljeni

Nemojte se ljutiti, ali moram ovo da napišem.
Ima mnogo dece sa smetnjama u razvoju koja ne primaju tuđu negu i pomoć, iz različitih razloga. Taj pravilnik na osnovu koga komisija Republičkog fonda utvrđuje stepen invaliditeta, pa samim tim i odobrava ili ne odobrava tuđu negu i pomoć, ili uvećanu tuđu negu i pomoć je zastareo i neadekvatan. Samo njegovo ime pokazuje ko ima "prednost" jer se zove Pravilnik o telesnim oštećenjima. Zbog toga su mnoga deca koja imaju "samo" intelektualne teškoće, dakle nemaju telesna oštećenja lišena ove pomoći.
A to onda povlači i mnoge druge stvari, na pr. za različite subvencije infostana, parking karte, prevoz, potrebno je dostaviti i ovo rešenje, dakle, ako dete ne ostvari ovu vrstu pomoći, onda nema nikakvu.
Prema tome, tek su porodice ove dece ugrožene, jer ne dobijaju ni to malo materijalne pomoći, a složićete se da je i njima potrebna pomoć i podrška.
Isto tako, pravednosti radi, i toj deci koja nisu u sistemu, dakle, ne idu u dnevne boravke (jer možda idu u škole, ili su kod kuće) mnogo bi značilo da mogu da odu na rekreativnu nastavu, ili uopšte na odmor van Beograda.

Moram da pitam zašto mislite da oni koji ipak ostvaruju nešto - tuđu negu i pomoć, dnevni boravak na pr. treba da imaju prednost nad onima koji ne ostvaruju ništa?
Biljana 77 Biljana 77 12:19 12.05.2014

Re: Zaboravljeni

Moram da pitam zašto mislite da oni koji ipak ostvaruju nešto - tuđu negu i pomoć, dnevni boravak na pr. treba da imaju prednost nad onima koji ne ostvaruju ništa?


Ja nisam uopšte tako shvatila tekst. Poenta je u pitanju - zašto se ukida nešto što je zakonom predviđeno? Ne samo za decu koja su tim pravilnikom obuhvaćena i razvrstana već i za razne druge grupe.

sneza.lazarevic sneza.lazarevic 12:24 12.05.2014

Re: Zaboravljeni

Biljana 77
Moram da pitam zašto mislite da oni koji ipak ostvaruju nešto - tuđu negu i pomoć, dnevni boravak na pr. treba da imaju prednost nad onima koji ne ostvaruju ništa?


Ja nisam uopšte tako shvatila tekst. Poenta je u pitanju - zašto se ukida nešto što je zakonom predviđeno? Ne samo za decu koja su tim pravilnikom obuhvaćena i razvrstana već i za razne druge grupe.



Poenta je u tome da je gradska vlast odlučila da ove godine ne plati rekreativnu nastavu deci koja su u dnevnim boravcima.
Samo hoću da naglasim da ima mnogo dece koja nikada nisu ostvarila pravo ili ako hoćete mogućnost da odu negde iz svoje kuće, jer ni do boravaka nisu stigli.
U ovom trenutku, podrška koju neke porodice dobijaju ne nedovoljna i neadekvatna, i tu se slažemo.
Ali molim da se ne zaborave oni koji nisu ni ušli u sistem i ne dobijaju baš ništa.
Biljana 77 Biljana 77 12:38 12.05.2014

Re: Zaboravljeni

Poenta je u tome da je gradska vlast odlučila da ove godine ne plati rekreativnu nastavu deci koja su u dnevnim boravcima.

Ja nisam tako shvatila tekst, tj. to je samo jedan od segmenata nepoštovanja preuzetih obaveza od strane države/grada. Različito vidimo poentu pa da ne opeterećujemo ovaj post daljom besplodnom raspravom.
sneza.lazarevic sneza.lazarevic 12:42 12.05.2014

Re: Zaboravljeni

Biljana 77
Poenta je u tome da je gradska vlast odlučila da ove godine ne plati rekreativnu nastavu deci koja su u dnevnim boravcima.

Ja nisam tako shvatila tekst, tj. to je samo jedan od segmenata nepoštovanja preuzetih obaveza od strane države/grada. Različito vidimo poentu pa da ne opeterećujemo ovaj post daljom besplodnom raspravom.



Kako god, i dalje mislim da u tekstu treba naglasiti da ima dece sa smetnjama u razvoju i njihovih porodica koja ne ostvaruju baš nikakvu pomoć i podršku.
Biljana 77 Biljana 77 12:47 12.05.2014

Re: Zaboravljeni

Kako god, i dalje mislim da u tekstu treba naglasiti da ima dece sa smetnjama u razvoju i njihovih porodica koja ne ostvaruju baš nikakvu pomoć i podršku.


Blog ljudi pišu uglavnom o onome što njih muči, ili o onome o čemu (misle da) znaju više od drugih i sl. Naturati nekome o čemu bi trebalo da piše nije baš dobra ideja. Možda je bolje napisati jedan zaseban, dobar, informativan i utemeljen tekst o tom problemu. Ja bih ga rado objavila.
cassiopeia cassiopeia 12:53 12.05.2014

Re: Zaboravljeni

Ja nisam tako shvatila tekst, tj. to je samo jedan od segmenata nepoštovanja preuzetih obaveza od strane države/grada. Različito vidimo poentu pa da ne opeterećujemo ovaj post daljom besplodnom raspravom.


Povod za obraćanje malemame je dopis kojim se ukazuje da nema novca za rekreativnu. Tako pročitah. I pita se šta je sledeće što neće ispuniti a na šta su se zakonski obavezali. Bojim se da će se sve više stvari ukidati jer novca ima samo tamo gde grad/država odluči gde će ga biti i za koga.

Nama ostaje da se organizujemo i pritisnemo nadležne da preispitaju prioritete.
sneza.lazarevic sneza.lazarevic 12:54 12.05.2014

Re: Zaboravljeni

Biljana 77
Kako god, i dalje mislim da u tekstu treba naglasiti da ima dece sa smetnjama u razvoju i njihovih porodica koja ne ostvaruju baš nikakvu pomoć i podršku.


Blog ljudi pišu uglavnom o onome što njih muči, ili o onome o čemu (misle da) znaju više od drugih i sl. Naturati nekome o čemu bi trebalo da piše nije baš dobra ideja. Možda je bolje napisati jedan zaseban, dobar, informativan i utemeljen tekst o tom problemu. Ja bih ga rado objavila.




Razumem da je svakome svoja muka najveća, ali me pogodi kad vidim da baš niko ne razmišlja o ovoj grupi dece koja uopšte nije mala, pa čak ni oni koji imaju slične probleme. Ako nađem vremena i smognem snage da pišem o tome, javiću se.
AlexDunja AlexDunja 12:56 12.05.2014

Re: Zaboravljeni

Ima mnogo dece sa smetnjama u razvoju koja ne primaju tuđu negu i pomoć, iz različitih razloga. Taj pravilnik na osnovu koga komisija Republičkog fonda utvrđuje stepen invaliditeta, pa samim tim i odobrava ili ne odobrava tuđu negu i pomoć, ili uvećanu tuđu negu i pomoć je zastareo i neadekvatan. Samo njegovo ime pokazuje ko ima "prednost" jer se zove Pravilnik o telesnim oštećenjima. Zbog toga su mnoga deca koja imaju "samo" intelektualne teškoće, dakle nemaju telesna oštećenja lišena ove pomoći.
A to onda povlači i mnoge druge stvari, na pr. za različite subvencije infostana, parking karte, prevoz, potrebno je dostaviti i ovo rešenje, dakle, ako dete ne ostvari ovu vrstu pomoći, onda nema nikakvu.
Prema tome, tek su porodice ove dece ugrožene, jer ne dobijaju ni to malo materijalne pomoći, a složićete se da je i njima potrebna pomoć i podrška.
Isto tako, pravednosti radi, i toj deci koja nisu u sistemu, dakle, ne idu u dnevne boravke (jer možda idu u škole, ili su kod kuće) mnogo bi značilo da mogu da odu na rekreativnu nastavu, ili uopšte na odmor van Beograda.


snežo, ja se potpuno slažem sa tobom,
većina pravilnika je neadekvatna i zastarela,
i ima mnogo dece koja nisu u sistemu, a pomoć im je neophodna.

zbog toga se naša inicijativa i zalaže za sistemsko rešenje
za bolesnu decu, i adekvatnu pomoć porodicama.

ovajblog je samo jedan od mnogih koje smo nekolcina nas objavili u toku prošle i ove godine, i odnosi se na pravo koje deca u boravcima imaju,
a sada im je ukinuto.

od nas svakako imaš podršku za promenu pravilnika,
ako želiš da napišeš blog o tome, ja ću ga rado objaviti.

ps. vidim da je biljana već ponudila da objavi tvoj blog, pa sada možeš da biraš, u svakom slučaju si dobrodošla.
AlexDunja AlexDunja 13:13 12.05.2014

Re: Zaboravljeni


Razumem da je svakome svoja muka najveća, ali me pogodi kad vidim da baš niko ne razmišlja o ovoj grupi dece koja uopšte nije mala, pa čak ni oni koji imaju slične probleme.


ovde pomalo nisi fer,
u našem dopisu predsdniku skupštine
u kome smo tražili da se oformi radna grupa
koja b iradila na sistemskom rešenju, bili su
obuhvaćeni i problemi porodica čija su deca van sistema.

na žalost, prethodni predsednik skupštine nas nije udostojio
odgovora. sada ćemo pisati ovom novom. možda nas on ipak nekako čuje.
do sada smo podršku dobili samo od predsednika odbora za zdravlje i porodicu
profesora dušana milisavljevića.
ali, ne odustajemo.


sneza.lazarevic sneza.lazarevic 13:28 12.05.2014

Re: Zaboravljeni

AlexDunja

Razumem da je svakome svoja muka najveća, ali me pogodi kad vidim da baš niko ne razmišlja o ovoj grupi dece koja uopšte nije mala, pa čak ni oni koji imaju slične probleme.


ovde pomalo nisi fer,
u našem dopisu predsdniku skupštine
u kome smo tražili da se oformi radna grupa
koja b iradila na sistemskom rešenju, bili su
obuhvaćeni i problemi porodica čija su deca van sistema.

na žalost, prethodni predsednik skupštine nas nije udostojio
odgovora. sada ćemo pisati ovom novom. možda nas on ipak nekako čuje.
do sada smo podršku dobili samo od predsednika odbora za zdravlje i porodicu
profesora dušana milisavljevića.
ali, ne odustajemo.





Izvinjavam se, ja sam razumela da se vaša inicijativa ipak pre svega odnosi na decu sa retkim i teškim bolestima.
Deca o kojoj ja govorim, a pre svega mislim na decu sa intelektualnim teškoćama i autizmom nisu bolesna, i samim tim nisu u ingerenciji Ministarstva zdravlja.
Na pr. deca koju su ranije zvali "deca sa lakom mentalnom retardacijom" nikada nisu imala nikakvu podršku - ni materijalnu ni nematerijalnu.
Ili na primer mladi sa intelektualnim teškoćama - praksa je takva da ako porodice hoće da zadrže pravo na tuđu negu i pomoć kada oni napune 18 godina moraju da im oduzmu poslovnu sposobnost.
A to onda povlači uskraćivanje gomile drugih prava - oni ne mogu da se zaposle, ne mogu čak ni da volontiraju, ne mogu da se žene i udaju, da imaju decu, da raspolažu svojom imovinom.
Za razliku od toga, osobe sa fizičkim invaliditetom, čak i kada rade, zadržavaju pravo na tuđu negu i pomoć. To jeste u redu, jer oni stvarno imaju i veće troškove.
AlexDunja AlexDunja 13:38 12.05.2014

Re: Zaboravljeni

Izvinjavam se, ja sam razumela da se vaša inicijativa ipak pre svega odnosi na decu sa retkim i teškim bolestima.


ona jeste tako nastala, ali smo shvatili da je
neophodno sveobuhvatno sistemsko rešenje za svu decu koja su teško
bolesna, ali i onu koja imaju teškoće koje i njih i porodice
iscrpljuju do kraja, a sistem ih ne vidi.

mi smo predlagali da u toj radnoj grupi budu predstavnici
ministarstva zdravlja, socijalne politike, prosvete
i finansija, i da se nađu rešenja za svu decu i njihove porodice
kojima je pomoć zajednice neophodna.
sneza.lazarevic sneza.lazarevic 13:45 12.05.2014

Re: Zaboravljeni

AlexDunja
Izvinjavam se, ja sam razumela da se vaša inicijativa ipak pre svega odnosi na decu sa retkim i teškim bolestima.


ona jeste tako nastala, ali smo shvatili da je
neophodno sveobuhvatno sistemsko rešenje za svu decu koja su teško
bolesna, ali i onu koja imaju teškoće koje i njih i porodice
iscrpljuju do kraja, a sistem ih ne vidi.

mi smo predlagali da u toj radnoj grupi budu predstavnici
ministarstva zdravlja, socijalne politike, prosvete
i finansija, i da se nađu rešenja za svu decu i njihove porodice
kojima je pomoć zajednice neophodna.


Razumela

Srećno sa tim, mnoge organizacije i ljudi u njima rade na tome već godinama i ja lično ne očekujem brze promene.
AlexDunja AlexDunja 13:48 12.05.2014

Re: Zaboravljeni


Srećno sa tim, mnoge organizacije i ljudi u njima rade na tome već godinama i ja lično ne očekujem brze promene.


meni izgleda da je rfzo najveći problem,
kao i saradnja između različitih ministarstava...

jedino što mi možemo ja da držimo probleme u javnosti,
i da od njih tražimo da menjaju stvari.
kleinemutter kleinemutter 14:41 12.05.2014

Re: Zaboravljeni

Deca o kojoj ja govorim, a pre svega mislim na decu sa intelektualnim teškoćama i autizmom nisu bolesna, i samim tim nisu u ingerenciji Ministarstva zdravlja.


Mnoga deca koja imaju autizam idu na kontrolu kod psihijatra i to najčešće g. Rudića ne da se leče nego da bi imali dodatnu zdravstvenu podršku.

NPR. Psihijatar daje mišljenje da im treba logoped,defektolog itd . itd.ITD

Dakle i deca sa autizmom jesu u ingerenciji Ministarstva zdravlja.

A sve se svede na to da neki pojedinac zalegne ( nekad su to i udruženja) pa radi, radi i odradi neki posao za neku grupu dece i to je postalo nažalost jedino pravilo da deca dobiju podršku.

Deca sa autizmom imaju dodatak na uvećanu tuđu negu i pomoć, dakle i u drugim sistemima su.

Da deci sa lakom mentalnom retardacijom nikakvu pomoć ne daju je istina , čak i onda kad imaju retku i tešku bolest,(epi) iako u pravilniku npr za epilepsiju stoji da je lakši oblik bolesti u grupi invaliditeta od 40 do 70% a teži oblik bolesti podleže invalidnostzi od 70 do 90%.Oni im pomoć uskraćuju.
sneza.lazarevic sneza.lazarevic 15:18 12.05.2014

Re: Zaboravljeni

kleinemutter


Mnoga deca koja imaju autizam idu na kontrolu kod psihijatra i to najčešće g. Rudića ne da se leče nego da bi imali dodatnu zdravstvenu podršku.

NPR. Psihijatar daje mišljenje da im treba logoped,defektolog itd . itd.ITD



Neki idu, a neki ne idu. To zavisi od organizacije ustanove. Moj sin je bio u Zavodu za psihofiziološke poremećaje u Kralja Milutina i nije išao kod neuropsihijatra, sem prvi put, kada je postavljena dijagnoza. Nije nam trebalo mišljenje neuropsihijatra za odlazak kod terapeuta.



Deca sa autizmom imaju dodatak na uvećanu tuđu negu i pomoć, dakle i u drugim sistemima su.



Nemaju. Moj sin nema ni običnu, a kamoli uvećanu tuđu negu i pomoć. I ne samo on, pogotovo u poslednje vreme, mnoga deca sa autizmom se na ovoj komisiji odbijaju.
gavrilo gavrilo 16:46 12.05.2014

Re: Zaboravljeni

sneza.lazarevic
Nemojte se ljutiti, ali moram ovo da napišem.
Ima mnogo dece sa smetnjama u razvoju koja ne primaju tuđu negu i pomoć, iz različitih razloga. Taj pravilnik na osnovu koga komisija Republičkog fonda utvrđuje stepen invaliditeta, pa samim tim i odobrava ili ne odobrava tuđu negu i pomoć, ili uvećanu tuđu negu i pomoć je zastareo i neadekvatan. Samo njegovo ime pokazuje ko ima "prednost" jer se zove Pravilnik o telesnim oštećenjima. Zbog toga su mnoga deca koja imaju "samo" intelektualne teškoće, dakle nemaju telesna oštećenja lišena ove pomoći.
A to onda povlači i mnoge druge stvari, na pr. za različite subvencije infostana, parking karte, prevoz, potrebno je dostaviti i ovo rešenje, dakle, ako dete ne ostvari ovu vrstu pomoći, onda nema nikakvu.
Prema tome, tek su porodice ove dece ugrožene, jer ne dobijaju ni to malo materijalne pomoći, a složićete se da je i njima potrebna pomoć i podrška.
Isto tako, pravednosti radi, i toj deci koja nisu u sistemu, dakle, ne idu u dnevne boravke (jer možda idu u škole, ili su kod kuće) mnogo bi značilo da mogu da odu na rekreativnu nastavu, ili uopšte na odmor van Beograda.

Moram da pitam zašto mislite da oni koji ipak ostvaruju nešto - tuđu negu i pomoć, dnevni boravak na pr. treba da imaju prednost nad onima koji ne ostvaruju ništa?


додаћу и ја нешто, можда ће то звучати сурово од мене али морам
један случај...
особа 100% инвалид, живи са својом породицом, води се као запослен и прима плату од око 50.000 динара на посао не иде јер је везан за кревет.Прима туђу негу око 8.000 динара.
Сви чланови његове породице имају примања.
Имају бенефицију на текуће месечне рачуне, персоналног асистента којег плаћа општина, ауто и бесплатан паркинг у центру града испред зграде иако се тај ауто не вози.
Је ли то поштено према другима
kleinemutter kleinemutter 20:49 12.05.2014

Re: Zaboravljeni

Nemaju. Moj sin nema ni običnu, a kamoli uvećanu tuđu negu i pomoć. I ne samo on, pogotovo u poslednje vreme, mnoga deca sa autizmom se na ovoj komisiji odbijaju.

Zalite se.Moraju da mu daju.Ima mama koje imaju decu sa autizmom, koje su se zalile ,pa su im odobrili tudju negu.
kleinemutter kleinemutter 06:33 15.05.2014

Re: Zaboravljeni

Zaboravljeni


sjajan video o porodici sa detetom,koje boluje od teške i retke bolesti i koje ne dobija lekove od rfzo jer su preskupi.
gavrilo gavrilo 16:36 12.05.2014

.

Све ок треба вршити притисак али треба писати и истину.
Није све истинито из блога.
Ето рецимо што се тиче асистенције она је у надлежности општина и ништа се ту није променило од претходне власти.Било је застоја у кратком периоду формирању власти али то је решено.
...онда постоји градско тело које је почело са радом и баш неки дан сам присуствовао састанку са њима у оквиру једног удружења у циљу да се нађе неко решење за ту социјално угрожену групу за коју претходна власт није имала никаквог слуха.

Ја лично мислим да би градска власт требала да обиђе сва еминентна удружења грађана и из прве руке чује потребе тих људи.
Потом распише конкурсе за пројекте.
Медијски то добро пропратити како би било што више понуђених пројеката и нових идеја.
Само тако ће све то мање коштати пореске обвезнике а они којима су пројекти намењени добиће најбоље што је могуће у оваквој ситуацији.
Код нас је честа појава да лош и скуп пројекат буде изабран јер нема избора, плус што се исти додељују по страначкој линији.
Веома је битно да се та пракса прекине и уверен сам да ће бити више пара и покриће се већи број људи.
Мислим да тај став дајте паре не води никуда јер пара просто нема довољно за све и оно што се може у оваквој ситуацији је добра расподела истих да се покрије што већи број људи.
AlexDunja AlexDunja 21:00 12.05.2014

Re: .

Мислим да тај став дајте паре не води никуда јер пара просто нема довољно за све и оно што се може у оваквој ситуацији је добра расподела истих да се покрије што већи број људи.


gavrilo, nije ti ovo politički blog,
i molim te nemoj mi o nadležnostima.

svi, na svim nivoima vlasti sa bolesnom decom igraju
ping pong i dobacuju ih jedni drugima, sve vadeći se da nisu u njihovoj nadležnosti.

a očajni roditelji pored celodnevne brige
o deci kojoj je potreban neko 24 sata, obijaju šaltere od jedne do druge službe
koja nije nadležna.

treba nam sistemsko rešenje, koje će biti jednostavno
za korisnike i koje će staviti prioritet na najosetljiviji deo društva,
a to su bolesna deca.
kleinemutter kleinemutter 21:01 12.05.2014

Re: .

Све ок треба вршити притисак али треба писати и истину.
Није све истинито из блога.
Ето рецимо што се тиче асистенције она је у надлежности општина и ништа се ту није променило од претходне власти.Било је застоја у кратком периоду формирању власти али то је решено.

U blogu su info istinite. Nova vlast jeste ukinula dodatak za porodilje,novac za rekreativnu za decu sa smetnjama. Kojem udruzenju daju pare, ne znam. Inicijativa radi potpuno besplatno i nije udruzenje. Mi smo protiv projekata i insistiramo na sistemskom resenju za probleme bolesne dece.

To sto neko lezi u krevetu i nije fer sto ima tudju negu ili je nema a prima platu-bolovanje ,sto li ,mi je neverovatno da ti smeta. Da li bi se menjao s njim? Da li bi dao lepotu tvog zivota za njegovu bespomocnost i zavisnost od druge osobe?

Takvi ljudi zavise od toga da ih neko opere, da ih neko nahrani, da ih presvuce, jer sami ne mogu da to urade. Oni imaju tezak zivot i koliko para toliko i pomoci od drugih, ako nemaju roditelje ili ako su oni prestari.

To sto imaju auto, kupili su ga, kao i ti ,ja i bilo ko drugi.Voze ga kad im treba, kao i svi drugi.

Da li bi ti nosio tu osobu iz kreveta 500 metara do negde tamo parkiranog auta?
Jukie Jukie 22:35 12.05.2014

Re: .

Dobro sad, nije ni Gavrilo kriv što nema empatiju, ima i on probleme (npr. treba mu IOP za biologiju 6. razred jer je sve pogrešno shvatio)
Važno je da se koncentrišemo na ono što može pozitivno da uradi da pomogne drugima
gavrilo gavrilo 06:50 13.05.2014

Re: .

kleinemutter
Све ок треба вршити притисак али треба писати и истину.
Није све истинито из блога.
Ето рецимо што се тиче асистенције она је у надлежности општина и ништа се ту није променило од претходне власти.Било је застоја у кратком периоду формирању власти али то је решено.

U blogu su info istinite. Nova vlast jeste ukinula dodatak za porodilje,novac za rekreativnu za decu sa smetnjama. Kojem udruzenju daju pare, ne znam. Inicijativa radi potpuno besplatno i nije udruzenje. Mi smo protiv projekata i insistiramo na sistemskom resenju za probleme bolesne dece.

To sto neko lezi u krevetu i nije fer sto ima tudju negu ili je nema a prima platu-bolovanje ,sto li ,mi je neverovatno da ti smeta. Da li bi se menjao s njim? Da li bi dao lepotu tvog zivota za njegovu bespomocnost i zavisnost od druge osobe?

Takvi ljudi zavise od toga da ih neko opere, da ih neko nahrani, da ih presvuce, jer sami ne mogu da to urade. Oni imaju tezak zivot i koliko para toliko i pomoci od drugih, ako nemaju roditelje ili ako su oni prestari.

To sto imaju auto, kupili su ga, kao i ti ,ja i bilo ko drugi.Voze ga kad im treba, kao i svi drugi.

Da li bi ti nosio tu osobu iz kreveta 500 metara do negde tamo parkiranog auta?


Једноставно није истина да ја укинута персонална асистенција.
И хајде један дан самном на посао да видиш шта радим и биће ти јасно зашто ово пишем и ѕбог кога.

Кажем да нема пара за све и да то трпе највише они којима су те паре потребне колико и ваздух и треба те паре боље расподелити у оваквим условима.
Није исто немати новца за паркирање аутомобила и немати новца за пелене.

gavrilo gavrilo 06:52 13.05.2014

Re: .

Jukie
Dobro sad, nije ni Gavrilo kriv što nema empatiju, ima i on probleme (npr. treba mu IOP za biologiju 6. razred jer je sve pogrešno shvatio)
Važno je da se koncentrišemo na ono što može pozitivno da uradi da pomogne drugima


хајде и ти један дан самном на посао има га довољно за све
Biljana 77 Biljana 77 09:11 13.05.2014

Re: .

Једноставно није истина да ја укинута персонална асистенција.


Većina od toga se ne ispunjava ili se ispunjava tako da to više liči na izuzetak a ne na pravilo.
Ovde ubrajam:

1. ličnog asistenta


Gavrilo, mani se. Ne čitaš pažljivo i izvrćeš. Nigde ne piše da nešto ukinuto, samo da se sprovodi tako da izgleda kao da jeste. I koristiš se klasičnim (bednim) politikantskim podmetačinama i zamenom teza. Poznaješ nekog ko zloupotrebljava sistem na neki način? Nemoj da pričaš? Pa si baš ovde našao o tome da pričaš. Zamisli, ja poznajem ljude kojima dete umrlo od Betnove bolesti. Gladno. Jer jbn RFZO nije na vreme hteo da promeni jbn pravilnik, pardon my french, ali malo mi se gadi.
Sistem ne valja. NIje valjao ni pre ovih tvojih. Poenta je da se nešto popravi SISTEMSKI, ako imaš neki konkretan predlog izvoli, ako nemaš nemoj da prosipaš mudrosti tipa neka udrženja, prethodna vlast, projekti i radno vreme od pola osam. To su samo izgovori, način da se peru pare i skreće pažnja. Demagogija. Uzduž i poporeko. Po vertikali. Uzgred, ako možeš da pitaš vođu, šta bi s onim parama što će on da uzme Partizanu i Zvezdi pa će da da za bolesnu decu? Bljuh.
niko_kao.ja niko_kao.ja 09:27 13.05.2014

Re: .

И хајде један дан самном на посао да видиш шта радим и биће ти јасно зашто ово пишем и ѕбог кога.

Кажем да нема пара за све и да то трпе највише они којима су те паре потребне колико и ваздух и треба те паре боље расподелити у оваквим условима.


Odakle Vama pravo da odredjujete kome koliko para treba. Ako to nije zakonski regulisano, donesite zakone u saglasnosti sa budžetom. Ako zakoni postoje, oni se moraju poštovati. Ili promenite zakon ili nadjite pare ili batalite taj posao i prepustite nekom sposobnijem.
gavrilo gavrilo 13:57 13.05.2014

Re: .

niko_kao.ja
И хајде један дан самном на посао да видиш шта радим и биће ти јасно зашто ово пишем и ѕбог кога.

Кажем да нема пара за све и да то трпе највише они којима су те паре потребне колико и ваздух и треба те паре боље расподелити у оваквим условима.


Odakle Vama pravo da odredjujete kome koliko para treba. Ako to nije zakonski regulisano, donesite zakone u saglasnosti sa budžetom. Ako zakoni postoje, oni se moraju poštovati. Ili promenite zakon ili nadjite pare ili batalite taj posao i prepustite nekom sposobnijem.


Ја нисам политичар, не одлучујем баш ништа.
Оно што радим ми даје један другачији поглед на свет тих људи о којима пишемо овде.Мој циљ је да им помогнем.
Ето ових дана је дошао први рачун за инфостан на коме ће видети сви они који су имали бенефицију 50% да је смањена на 30%.
Видиш то се можда не би десило да су те бенефиције дељене другачије и да су спровођене ригорозне мере контроле при дељњу истих.То плаћа град, из исте те касе из које ви тражите новац.
Та мера око инфостана неће пуно потрести онога који издаје стан са бенефицираним инфостаном јер исти плаћа подстанар или онога ко живи у вили од 1000 м2 са базеном, он ће се снаћи.
То ће погодити оне особе са инвалидитетом које су поред свог инвалидитета и материјално угрожене.
niko_kao.ja niko_kao.ja 15:16 13.05.2014

Re: .


gavrilo

Ја нисам политичар, не одлучујем баш ништа.


Pogrešno sam pomislio da imate uticaja.

gavrilo

Видиш то се можда не би десило да су те бенефиције дељене другачије и да су спровођене ригорозне мере контроле при дељњу истих.То плаћа град, из исте те касе из које ви тражите новац.


Pogrešno ste pomislili da tražim novac. Ne ( Hvala Bogu! ). Naprotiv, tu kasu punim. Ono što tražim je da grad-onačelnik ispunjava svoje zakonske obaveze kao što i ja moram (puneći tu istu kasu). Ni više ni manje. Te beneficije nisam delio ja nego grad. Ako nešto ne valja, treba menjati, ali sistemski.
Rešavati stvari o'ruk sistemom. ili od slučaja do slučaja vodi samo do zloupotrebe i korupcije.
gavrilo gavrilo 16:09 13.05.2014

Re: .

Biljana 77
Једноставно није истина да ја укинута персонална асистенција.


Većina od toga se ne ispunjava ili se ispunjava tako da to više liči na izuzetak a ne na pravilo.
Ovde ubrajam:

1. ličnog asistenta


Gavrilo, mani se. Ne čitaš pažljivo i izvrćeš. Nigde ne piše da nešto ukinuto, samo da se sprovodi tako da izgleda kao da jeste. I koristiš se klasičnim (bednim) politikantskim podmetačinama i zamenom teza..


Ви се вешто играте речима,
контекст овог блога није шта је добро већ шта је лоше, није шта постоји већ шта не постоји, није шта је донето већ шта је укинуто...

у том контексту наведена је персонална асистенција као проблем а проблема нема
бар у оном делу код особа са инвалидитетом на шта сам реаговао јер није назначено о којој асистенцији се ради.

штета што се не добија динар за свако вређање на блогу, могао сам напунити буџет

Biljana 77



Poenta je da se nešto popravi SISTEMSKI, ako imaš neki konkretan predlog izvoli, ako nemaš nemoj da prosipaš mudrosti tipa neka udrženja, prethodna vlast, projekti i radno vreme od pola osam...


дао сам предлог на дну блога
Jukie Jukie 16:15 13.05.2014

Re: .

gavrilo

.Ето ових дана је дошао први рачун за инфостан на коме ће видети сви они који су имали бенефицију 50% да је смањена на 30%.

Nama je sa 30 na 20, komšinici sa 20 na 10, a drugoj sa 10 na 0.
Tako da je ovog puta iz budžeta otpala flaširana voda pa sada pijem česmušu koja je bljak i ne pije mi se, pa je pitanje kad ću i ja opet da dehidriram
Biljana 77 Biljana 77 08:59 14.05.2014

Re: .

Ви се вешто играте речима,

Ne igram se uopšte. Samo očekujem preciznost. U pisanju i u čitanju, tj. interpretaciji.

Predlog sam pročitala. Razradi još malo, pa da se objavi (možeš i kod mene, a verujem da bi i mnogo drugi tado objavili), da vidimo šta ljudi misle. Ako imaš mogućnosti da predočiš nekome ko nešto odlučuje makar u formi ideje, izvoli.

Ovde smo na ti. A oko vređanja, nemoj da si toliko oseteljiv. Izrečene su ovuda mnogo gore stvari.
wilma68 wilma68 21:59 12.05.2014

Velike mame

Divne žene, velike mame, fajterke bez predaha, od mene:


Licemerje Sistema se najbrutalnije ogleda u odnosu prema najugroženijim članovima:"sve može, gomila prava...ali, ničeg nema".
Otud mora biti "borba neprestana".

Verujte mi i da roditelji dece sa smetnjama nisu nesrećni - samo su umorni, siromašni i ogorčeni ometačima iz sistema koji ih sapliću u toj njihovoj lavovskoj borbi da unaprede život svom detetu.


Ovo me je razbucalo.
kleinemutter kleinemutter 07:01 13.05.2014

gavrilo

Personalna asistencija za decu, jer sam ja o tome pisala, je minimalna.

Ja cu da idem na posao s tobom.Prica o pelenam mi je poznata iz licnog iskustva.

Ti pises neistine. Neko ko ima invaliditet 100% prima vise od 8000. Ovu cifru primaju oni sto imaju invaliditet do 80%.
gavrilo gavrilo 13:42 13.05.2014

Re: gavrilo

kleinemutter
Personalna asistencija za decu, jer sam ja o tome pisala, je minimalna.

Ja cu da idem na posao s tobom.Prica o pelenam mi je poznata iz licnog iskustva.

Ti pises neistine. Neko ko ima invaliditet 100% prima vise od 8000. Ovu cifru primaju oni sto imaju invaliditet do 80%.


нисте написали персонална асистенција за децу већ само персонална асистенција
тако да се нисмо разумели
што се тиче новца који сам поменуо у примеру,
није битан сам износ већ суштина проблема
ове мере ће бити катастрофалне за неке а неки их неће ни осетити
то викање дајте новац је само губљење времена јер новца просто нема и иде само на штету најугроженијима
новац треба добро расподелити и то је једино решење овакве ситуације
понудићу овде мој предлог па можда ето види неко, пренесе некоме ко то може спровести у дело и унапредити животе људи

AlexDunja AlexDunja 14:01 13.05.2014

Re: gavrilo

то викање дајте новац је само губљење времена јер новца просто нема и иде само на штету најугроженијима


kako, tačno?

čujem li ja to aroganciju šalterskog šlužbenika,
ili pretiš možda nekome?

bolje da ućuti, ili će već neko ukinuti i ostala prava bolesnoj deci?

kako si konkretno mislio da će otvaranje ovih pitanja u javnosti dodatno ugroziti ugrožene?

i kako to da baš za decu i trudnice novca nema?
a za vožnju jorgovankine kćeri na master službenim autom ima.
i za kolarevićev master na megatrendu ima, i za 280 automobila na 300
zaposlenih u ministarstvu zdravlja ima...

новац треба добро расподелити и то је једино решење овакве ситуације



to svakako i staviti prioritet tamo gde mu je mesto,
na najranjiviji deo društva.
i naći sistemsko rešenje koje će obuhvatiti sve najugroženije,
napisati adekvatne pravilnike, pretresti rfzo i njihove famozne
komisije koje onemogućavaju deci lečenje...i još mnogo toga
gavrilo gavrilo 15:49 13.05.2014

Re: gavrilo

AlexDunja
то викање дајте новац је само губљење времена јер новца просто нема и иде само на штету најугроженијима


kako, tačno?

čujem li ja to aroganciju šalterskog šlužbenika,
ili pretiš možda nekome?

bolje da ućuti, ili će već neko ukinuti i ostala prava bolesnoj deci?

kako si konkretno mislio da će otvaranje ovih pitanja u javnosti dodatno ugroziti ugrožene?

i kako to da baš za decu i trudnice novca nema?
a za vožnju jorgovankine kćeri na master službenim autom ima.
i za kolarevićev master na megatrendu ima, i za 280 automobila na 300
zaposlenih u ministarstvu zdravlja ima...

новац треба добро расподелити и то је једино решење овакве ситуације



to svakako i staviti prioritet tamo gde mu je mesto,
na najranjiviji deo društva.
i naći sistemsko rešenje koje će obuhvatiti sve najugroženije,
napisati adekvatne pravilnike, pretresti rfzo i njihove famozne
komisije koje onemogućavaju deci lečenje...i još mnogo toga


не претим никоме, нисам члан ни једне партије, не радим на столици шалтера

пружам психосоцијалну подршку одређеној групи људи, поред тога мењам им пелене, купам, храним и помогнем тамо где им је неопходна моја помоћ у свакодневном животу.Глупо је што ја пишем о овоме, ето морам, постоје људи који те натерају на то.

неко рече ту у коментарима да немам трунка емпатије, можда и немам
они којима помажем треба моје умеће, снага и стрпљење
то имам

оно о чему си последње писала је бескорисно за налажење решења проблема о којима се пише у овом блогу, овде сам се укључио не би ли помогао да заједно дођемо до решења које може бити предочено тамо где треба а не да се вређамо


AlexDunja AlexDunja 16:07 13.05.2014

Re: gavrilo

ono što je uvredljivo je tvoje politikantsko
spinovanje o tome kako novca nema, i ukazivanje na zloupotrebe
u korišćenju socijalnih usluga.

ti ljude sa invaliditetom predstavljaš kao da jedva čekaju
da se ogrebu o državu i kada im pomoć nije potrebna.

pa ko treba da obezbedi da zloupotreba nema?
blogeri?
pa i to je jedna od velikih rupa u zdravstveno socijalnom sistemu.
ko omogućava zloupotrebe? i ko treba da ih spreči?

i nisi mi odgovorio na vrlo konkretno pitanje, kako će
održavanje ove teme u javnosti da naškodi onima kojima je pomoć potrebna?

mnogo je važno da na njega odgovoriš, jer mi iz inicijative mislimo
daje baš taj način, iznošenje u javnost svih problema koje imaju
bolesna deca i njihovi roditelji sa nakaradnim sistemom,jedini na koji
i može da im se pomogne. samo pod pritiskom javnosti političari
će, možda nešto preduzeti.
gavrilo gavrilo 16:14 13.05.2014

Re: gavrilo

AlexDunja
ono što je uvredljivo je tvoje politikantsko
spinovanje o tome kako novca nema, i ukazivanje na zloupotrebe
u korišćenju socijalnih usluga.

ti ljude sa invaliditetom predstavljaš kao da jedva čekaju
da se ogrebu o državu i kada im pomoć nije potrebna.

pa ko treba da obezbedi da zloupotreba nema?
blogeri?
pa i to je jedna od velikih rupa u zdravstveno socijalnom sistemu.
ko omogućava zloupotrebe? i ko treba da ih spreči?

i nisi mi odgovorio na vrlo konkretno pitanje, kako će
održavanje ove teme u javnosti da naškodi onima kojima je pomoć potrebna?

mnogo je važno da na njega odgovoriš, jer mi iz inicijative mislimo
daje baš taj način, iznošenje u javnost svih problema koje imaju
bolesna deca i njihovi roditelji sa nakaradnim sistemom,jedini na koji
i može da im se pomogne. samo pod pritiskom javnosti političari
će, možda nešto preduzeti.


по начину на који ви разговарате самном ми говори да ви не можете или не желите разумети оно о чему ја пишем овде и свака даља преписка са вама је бесмислена
ја се нисам укључио на овај блог због вас
AlexDunja AlexDunja 16:28 13.05.2014

Re: gavrilo

по начину на који ви разговарате самном ми говори да ви не можете или не желите разумети оно о чему ја пишем овде и свака даља преписка са вама је бесмислена
ја се нисам укључио на овај блог због вас


mnogo se ti lako vređaš kad ti se postavi konkretno pitanje.

i nebitno je zbog koga si se uključio na blog,
ovo je prostor o kome se ja staram i kada imam goste.

i odlično ja razumem o čemu ti pišeš,
samo ti govorim da nisi u pravu kad potcenjuješ
inteligenciju ovdašnjih blogera
gavrilo gavrilo 16:33 13.05.2014

Re: gavrilo

AlexDunja
по начину на који ви разговарате самном ми говори да ви не можете или не желите разумети оно о чему ја пишем овде и свака даља преписка са вама је бесмислена
ја се нисам укључио на овај блог због вас


mnogo se ti lako vređaš kad ti se postavi konkretno pitanje.

i nebitno je zbog koga si se uključio na blog,
ovo je prostor o kome se ja staram i kada imam goste.

i odlično ja razumem o čemu ti pišeš,
samo ti govorim da nisi u pravu kad potcenjuješ
inteligenciju ovdašnjih blogera


баш ме занима где је крај са вама
AlexDunja AlexDunja 16:37 13.05.2014

Re: gavrilo

баш ме занима где је крај са вама

kad odgovoriš ili odeš
gavrilo gavrilo 16:50 13.05.2014

Re: gavrilo

AlexDunja
баш ме занима где је крај са вама

kad odgovoriš ili odeš



ипак одлазим, успела си ме отерати

AlexDunja
tvoje politikantsko
spinovanje


AlexDunja
gavrilo, nije ti ovo politički blog


AlexDunja
potcenjuješ
inteligenciju ovdašnjih blogera



AlexDunja
čujem li ja to aroganciju šalterskog šlužbenika,
ili pretiš možda nekome?


AlexDunja
mnogo se ti lako vređaš...
ovo je prostor o kome se ja staram


razmisljam razmisljam 17:07 13.05.2014

Re: gavrilo

gavrilo

баш ме занима где је крај са вама


Гаврило, најлепше бих те молила да мало прикочиш.
Ово место није ту да би неко вређао или се нашао увређеним.

Али, хајде да кренемо од почетка: ти си ауторку поста у свом првом коментару оптужио да не говори истину. Није се увредила - само ти је лепо објаснила о чему се ради, из позиције мајке која је силом прилика веома добро упозната са ситуацијом.

Затим си Биљани почео да објашњаваш о чему је текст, а о чему не. Извини, да то није мало препотентно са твоје стране? Башка што је Биљана особа са ретко рационалним ставовима која и више него добро уме да размишља и да докучи о чему је реч.

Онда си наставио о томе како нема пара, како постоје злоупотребе... Ок. Све је то тачно, али тек донекле. Јер, пара би могло да буде више, да се приштеди на гомили бесмислица на које новац одлази. Злоупотреба свакако има, но, сумњам да су оне масовне. О томе је било речи.

Осим тога, ако изгледа као да није схваћено оно о чему говориш, много је продуктивније покушати да се то објасни, него вртети исте тврдње у круг.

А сасвим је бесмислено вређати се.

Дакле, хвала ти што учествујеш у дискусији. Од када смо почели са радом Иницијативе, жеља нам је да добијемо што више конструктивних предлога, јер ћемо тако много лакше да стигнемо до циља. А циљ нам нису ад хок пројекти кратког даха које предлажеш ( Мада неоспорно и они могу бити од помоћи. ) него налажење СИСТЕМСКОГ решења за све рањиве групе у друштву. Ми смо кренули од деце, јер за више немамо капацитета, али са надом да ће се то рефлектовати и шире.

Теби свака част и поштовање за посао којим се бавиш.

Ипак, хајде да спустимо лопту и да се не понашамо као размажена деца. Говоримо о озбиљним стварима. Неспоразуми су могући. Различита мишљења такође.

Решење је да све то некако превазиђемо држећи се неког нивоа комуникације и да покушамо да удруженим снагама правимо кораке ка заједничком циљу.
Spiridon Spiridon 11:00 13.05.2014

Trazili ste gledajte!

Djilasovo ime je bilo zakonom (nezvanicno) zabranjeno pominjati.
Retko kad sam sreo nekoga ko ga nije ispljuvao.

ali to su nasa posla.

tako je bilo i sa Djindjicem i cuvenim recenicama "nikad nam nije bilo gore nego sada"
...

kleinemutter kleinemutter 11:22 13.05.2014

podzakonski akti

Za vreme Đilasa su donešeni ti pravilnci koji nalažu pomoć za bespomoćne i pomoć jeste stizala do njih. Deca su išla na rekreativnu, porodilje su dobijale dodatak,itd.

Napravljena je zgrada za predah negu, čiju su izgradnju kočili neki koji su sada na vlasti i koji treba da sada i tu socijalnu uslugu uvrste u sistem a koja je nama preko potrebna.

Porukaza sve: ne igrajte se političkih igara preko naše bolesne dece. Pustite nas da se brinemo o njima i ne odmažite u tome i poštujte zakone i propise, koji zahtevaju podršku takvoj deci.
gavrilo gavrilo 14:07 13.05.2014

Re: podzakonski akti

kleinemutter
Za vreme Đilasa su donešeni ti pravilnci koji nalažu pomoć za bespomoćne i pomoć jeste stizala do njih. Deca su išla na rekreativnu, porodilje su dobijale dodatak,itd.

Napravljena je zgrada za predah negu, čiju su izgradnju kočili neki koji su sada na vlasti i koji treba da sada i tu socijalnu uslugu uvrste u sistem a koja je nama preko potrebna.


Па није суштина донети правилнике већ наћи одрживост њиховог спровођења.
На жалост то што је донешено није одрживо.
Не знам јел има ко овде из градске управе па нек каже како се средства пребацију у неким ситуацијама.
Неретко је то овако, оно што је намењено за жардињере по граду пребаци се за социјална давања и тако све док се не дође до тога да нема одакле.
Е сада је дошло до тога.
Jelica Greganović Jelica Greganović 19:37 13.05.2014

Re: podzakonski akti

Па није суштина донети правилнике већ наћи одрживост њиховог спровођења.
На жалост то што је донешено није одрживо.

Ne, nego je suština doneti DOBRE, s realnošću povezane, pravilnike.
Šta će nam loš i održiv pravilnik?
Pravilnik koji deca glavama plaćaju?
Prvo mora da umre dete, pa onda oni naprave dopunu pravilnika...
gavrilo gavrilo 15:00 13.05.2014

Могуће решење, укратко

из мог угла рада са особама са инвалидитетом, то би могло да се примени и на остале социјалне групе које су корисници било градског или републичког буџета.
Циљ је наћи најбоље могуће одрживо решење у оваквој ситуацији.

Први проблем,

Приликом одређивања категорије, степена инвалидности особе неретко као крајњи резултат добијамо ово, да слепа особа и слепа особа која нема шаке буду 100% инвалиди.
Ту су практично одређена сва права тих особа у оквирима социјалне заштите и разних давања било од града или републике, она су у овом случају иста.
Међутим јесу ли потребе та два лица исте?


Имамо ситуацију да особа са инвалидитетом продаје рефундиране пелене преко Хало огласа особи са инвалидитетом.То не сме да се дешава.
Било је случајева где особа са инвалидитетом купи ауто ослобођен царине на своје име
али за унука.
Па добијање бенефиција за стан који се издаје.итд.
Ми стално говоримо о друштвеној одговорности али одговорност мора да постоји и унутар групе или група корисника социјалне заштите ако хоћемо одрживо решење.

Ја бих увео бодове.
Држава да обједини своја давања у некакав друштвено одговоран пакет који би у целини вредео рецимо 1000 некаквих бодова.
Давања као што су, бенифиције на текуће рачуне, порези, умањену царину при куповини аутомобила, превоз, паркирање, помагала, потрошна помагала, рекреативне центре, асистенција, бање итд. велики је списак па наводим неке примере.

Потом на основу степена инвалидности и једне опште социјалне слике особе утврдити њене стварне потребе из тог друштвеног пакета.
У том случају слепа особа би добила мање бодова него слепа особа без шака.
На основу добијених бодова особе са инвалидитетом би саме могле креирати своје месечне и годишње потребе.Те потребе знају бити и променљиве из месеца у месец.Овај месец ти требају пелене следећи већ не итд.
Право на бесплатан превоз има особа која се не вози градским превозом.Није исто имати бенефицију на стан са централним грејањем и стан без грејања.Шта значи слепој особи безцаринска куповина возила или бесплатно пракирање.
Неко ће рећи овај је љубоморан што онај има ауто, шта кога брига ко шта има.
Али одакле онда мени право да као особа са инвалидитетом захтевам да је друштво брига за мене?

Ми сада имамо ситуацију где збирно једна особа кошта буџет 1000 евра месечно а друга са истим инвалидитетом 300 евра.
Данас су деца из дневног боравка остала без одласка на рекреативну наставу а сутра би могао остати неко без асистенције одласка до тоалета.Људи то је реалност.
Ове мере ће погодити управо те најугроженије јер цео систем не ваља због своје неодрживости.

Бодовање,

Рецимо одређено помагало би износило 20 некаквих бодова, бања 30, пелене 5 итд.
ослобађање од царине при куповини аута рецимо 50, асистенција 20 итд.
Свако ће на основу својих месечних или годишњих потреба одредити своје приоритете,
и уверен сам да би овако постављено то било одрживо и да би корисници заиста добили оно што им је потребно а то је најбитније.
gavrilo gavrilo 15:12 13.05.2014

Re: Могуће решење, укратко

дупли коментар
nim_opet nim_opet 16:10 13.05.2014

Re: Могуће решење, укратко

Ја бих увео бодове.
Држава да обједини своја давања у некакав друштвено одговоран пакет који би у целини вредео рецимо 1000 некаквих бодова.
Давања као што су, бенифиције на текуће рачуне, порези, умањену царину при куповини аутомобила, превоз, паркирање, помагала, потрошна помагала, рекреативне центре, асистенција, бање итд. велики је списак па наводим неке примере.


Mislis kao Raduloviceva ideja socijalnih karti? Pa moglo bi, ali posto je vecina birala apsolutnog gospodara, a sa njim i lokalne (primer gradonacelnika), nesto nemam utisak da ce biti. Ne zato sto mislim da oni imaju nesto protiv ideje kao takve, nego zato sto imaju fokus na neke druge stvari, kao sto su arapski investitori, "lecenja" u Rusiji itd.
gavrilo gavrilo 16:17 13.05.2014

Re: Могуће решење, укратко

nim_opet
Ја бих увео бодове.
Држава да обједини своја давања у некакав друштвено одговоран пакет који би у целини вредео рецимо 1000 некаквих бодова.
Давања као што су, бенифиције на текуће рачуне, порези, умањену царину при куповини аутомобила, превоз, паркирање, помагала, потрошна помагала, рекреативне центре, асистенција, бање итд. велики је списак па наводим неке примере.


Mislis kao Raduloviceva ideja socijalnih karti? Pa moglo bi, ali posto je vecina birala apsolutnog gospodara, a sa njim i lokalne (primer gradonacelnika), nesto nemam utisak da ce biti. Ne zato sto mislim da oni imaju nesto protiv ideje kao takve, nego zato sto imaju fokus na neke druge stvari, kao sto su arapski investitori, "lecenja" u Rusiji itd.


не мислим, нисам човека поменуо
anakcosa anakcosa 22:27 14.05.2014

Re: Могуће решење, укратко

Pod 1:

Имамо ситуацију да особа са инвалидитетом продаје рефундиране пелене преко Хало огласа особи са инвалидитетом.


Naravno da imamo ovu situaciju kada nema pelena za dete kojemu pelene sleduju ne može da dobije svoj broj nego veće 5 puta.

Ili se možda pojavila Tetka iz Amerike i dala pare za pelene. Šta to koga briga!Vidite, moj dete je imalo pravo na pelene, a nije imao ko da mi kaže to čitave dve godine. Ja, npr, hoću refundaciju troškova.

Pod 2:

Приликом одређивања категорије, степена инвалидности особе неретко као крајњи резултат добијамо ово, да слепа особа и слепа особа која нема шаке буду 100% инвалиди.


Pa kako ćemo izmeniti ovaj pravilnik na koji svi već toliko kukaju? Koliko ja znam to je neki medicinski pravilnik. Upravo su podzakonska akta (iz oblasti socijalne zaštite) ta koja određuju stepen podrške (ako ste čitali znali biste da je ovo što vi predlažete već u procesu samo treba da počne da se sprovodi)

pod 3: Prevideli ste da je Beograd posebno problematičan jer ima 17 gradskih opština i da nisu iste potrebe decee u svim gradskim opštinama, ali time treba da se bavi sistem i novi gospodin gradonačelnik umesto da ukida već ionako mala primanja i socijalna davanja. Usluge socijalne zaštite se moraju razvijati bz obzira na besparicu jer ćete u suprotnom imati eskalaciju siromaštva koja je već ionako preeviše prisutna

Pod 4:

Morate praviti razliku kada govorit o odraslim osobama sa invaliditetom i deci sa smetnjama u razvoju! Nije isto biti invalid rada, invalid rata i dete sa smetnjama u razvoju i invaliditetom, ili njeegov roditelj.

Subvencije o kojima govorite imaju i građani koji su učestvovali u ratu npr.


Pod 5:

Kakva je sad ovo izjava?
Ми сада имамо ситуацију где збирно једна особа кошта буџет 1000 евра месечно а друга са истим инвалидитетом 300 евра.



1000 evra košta korisnik dnevnog boravka ili Sremčice. Deca sa smetnjama u razvoju koja žive u biološkim porodicama ne koštaju državu ništa. O njima brinu roditelji koji ne dobijaju nikakvu pomoć, osim ako su totalno osiromašili i nemaju svoj stan ili drugu nekretninu-onda imaju dečiji dodatak, a ako žel da tuže svojee roditlje možda uspju da ostvare pravo i na materijalnu pomoć. Pravo na tuđu negu i pomoć ne plaća lokalna samouprava, i to je pravo koje se ostvaruje na osnovu invaliditeta i zdravstvenih problema, tako da mogu da je primaju i ljudi koji su u radnom odnosu (npr. dijaliza)

Doveli su nas do dna egzistencije i dostojanstva, a ne vidim da će biti bolje jer za nas i našu decu niko ne mari! I čini se da ljudi ne razumeju ništa!!!

proučite malo bolje ovu temu gospodine gavrilo. Vi možda radite na nekom (za vas)stresnom mestu, ali mi taj život živimo :)
kleinemutter kleinemutter 17:16 13.05.2014

gavrilov predlog

Taj predlog nije odrziv i ponizava jos vise i onako ponizene osobe sa invaliditetom.

ivana23 ivana23 19:34 13.05.2014

***

Uz to među umetnike udenula se prećutno i estrada, doduše bez svog predstavnika u komisiji za dodelu nacionalnih penzija. Na sve to javnost, mediji i narod već godinama protestuju, ali karavan i dalje prolazi. Njih oko 450 „nacionalnih” godišnje iz budžeta odnosi oko 3,5 miliona evra. Čudno je zato što se o tome ćuti u ekspozeima, ili u intervjuima nadležnih. Najavljuju se za oktobar rezovi i u penzionom sektoru, ni Grad Beograd više nema para za trudnice ni za najsiromašnije penzionere koji su dobijali kakvu-takvu pomoć od nekoliko hiljadarki...

LINK

Zahtevati reviziju primalaca tih penzija i onda ce biti i za decu i za trudnice i za penzionere sa najnizim prihodima.
Kad pomislim na estradne 'zvezde' koje pevaju po gastarbajterskim klubovima, pune Arenu ili Sava centar, a kojima dajemo jos po 500 evra mesecno!!! Strasno.
kukusigameni kukusigameni 21:09 13.05.2014

opasna je to banda

Ne znam da li je ovo neko kačio.

Naše bebe umiru zbog - pravilnika?!---LINK
dusanovaiivanovamama dusanovaiivanovamama 21:46 13.05.2014

Re: evo pisma, evo razglednice


Dakle - BLJAK !
bocvena bocvena 22:37 13.05.2014

Re: evo pisma, evo razglednice

I šta kažu naši vrli novi Evropljani, prazna kasa? Nema se, mora se. Stisnite penzosi, porodilje i bolesni zube. Kad proizvedemo(?), daćemo i vama.

Čekajte, braćo, stižu i prosvetari uskoro. No, oni ionako ništa ne rade.

,,Čuli smo da je bilo nekih zloupotreba i krađa i sad ćemo sve da vas kaznimo! Da uplašimo lošu decu."

Ova zemlja me već 20 godina sapliće u pokušajima da živim pošteno, vredno i u miru sa ljudima oko sebe. Navukla mi je rat, sankcije i bombardovanje na vrat dok sam studirala i stvarala porodicu, onda me je na sitno osiromašivala i razgradjivala institucije, moral,kulturu i duh još 10...i sad opet oni prvi mi podvlače crtu i naplaćuju račun. Paušalno.

Sva sreća te lični život i integritet ne mogu da mi sjebu.

Oh, wait, da imam bolesno dete, sjebali bi mi i to.






Dr M Dr M 23:03 13.05.2014

Re: evo pisma, evo razglednice

Ova zemlja me već 20 godina sapliće


Volim Srbiju ali mi ona ljubav ne uzvraća..

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana