Društvo| Kultura| Život

Karnevalska realnost

Jaril RSS / 15.05.2014. u 02:59

[Подржи себе, подржи друге]

Карневалска реалност је сигуран простор у коме се испитују и изазивају важеће друштвене норме, обичаји и догме. У карневалској реалности луде постају краљeви, краљеви луде, блудници постају чедни, чедни постају блудници, жене постају мушкарци, мушкарци постају жене, војници постају музичари, свет постаје верски простор... Карневалска реалност је простор у коме се тестира „како би било, кад би било".

Карневалска реалност је сигуран простор, јер омогућава да се то другачије друштво, једном када се карневал заврши, усвоји или одбаци. Када се карневал заврши све се враћа на старо, а друштву остаје могућност да временом усвоји или одбаци испробане односе. Карневалска реалност омогућава да се превазиђе окошталост устаљених норми, обичаја и догми, па је тиме психо-социјални елемент који омогућава напредовање једног друштва.

tv-and-the-politician-1362656780-7606.jpgИако функционише по сопственим нормама, карневалска реалност се укшрта са стварном реалношћу. Осим што постоји у стварности, она преузима и преуређује елементе стварне реалности.

Укрштање реалности је, данас, свакодневна појава. Свакодневно присуствујемо, а можда и учествујемо у укрштању политичке, медијске и стварне реалности. Важно је, за савременог човека, да има свест о одвојеним а укрштеним реалностима, јер свака од реалности има своја, уникатна правила. Правила политичке реалности су различита од правила медијске реалности, а оба скупа правила су различита од правила стварне реалности.

„Будите у свету, али не од света."
хришћанска изрека

Изградња и очување свести о свим реалностима и њиховим укрштањима, које човека окружују, је напоран процес, макар у почетку. Када се човек нађе у простору укрштања реалности, његово „Ја" је пред великим изазовом: правила које реалности да следи? Идеалан опстанак би значио поштовање правила свих реалности. Међутим, правила су често контрадикторна и „Ја" је у стању забуне: ком ће се царству приклонити? Да ли, на пример, да прави изборе да буде врхунски новинар или да се подиже на политичкој лествици?

Како цивилизација одмиче, стварна реалност бива све више изукрштана са другим реалностима. Како цивилизација одмиче, свака реалност све више развија своја правила. Укупан резултат су све већи ментални напори потребни за свакодневно функционисање, иако је стварна реалност најмање стресна него икада (бар у неким подручјима света).

Секс и страх су два основна и два најјача покретача човека. Сви други покретачи су, на неки начин, надоградња ова два.

rnplain_1222.jpgСвако укрштање реалности изазива појачан емотивни одговор организма, али укрштање кроз секс и страх ствара емотивни процеп кроз који човек пропада и почиње да се понаша као емотивна црна рупа: компримована енергија која једе све око себе, и постаје дисфункционалан у свим реалностима у којима се затекао, укључујући и ону најважнију, стварну реалност. Човек у овом стању постаје агресиван и хистеричан.

Највећи морални изазов савременог човека је способност да одвоји „Себе" од свих реалности у које је укључен. То је основна животна вештина неопходна савременом човеку и потребно ју је стално освешћиати и тренирати, нарочито због природне склоности „Ја" да се утапа у реалности којима је изложено.

Највећи морални домет човека је подршка другоме. Највећу емотивну корист човек има од подршке другоме. Подршка другоме увек иде у пару са унутрашњим миром, а све је то праћено, или условљено, одвајањем себе од свих реалности.

„Љубав се (...) не надима,(...) не тражи своје..."
(Прва Кор.13)

Подршка другоме је изразито компликован процес. Веома лако се дешава да човек верује да подржава другог, а у ствари подржава себе у другоме. То је резултат доживљавања другог делом неке своје реалности. Из истог разлога човек и одбија да подржи другог, тј. из разлога што га доживљава као део своје реалности који руши правила те реалности. Функционална подршка другоме наступа онда када се други подржи у функционисању унутра његових реалности, по његовим правилима, нормама и догмама, без уплитања сопствених реалности и сопствених норми.

pride.jpg?w=620Карневалска реалност је одличан полигон за тренинг подршке другоме. Било као посматрача објекта стварне реалности, а кроз дистанцирано разумевање правила тог објекта, било као учесника карневалске реалности и испитивања неких других друштвених улога за чије живљење је карневал једина прилика. Због тога је постојање богатих карневалских реалности у животу једног друштва од непроцењиве вредности.

 

 

 

 

 



Komentari (11)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

oskar-z-wild oskar-z-wild 08:11 15.05.2014

Препорука

Највећи морални изазов савременог човека је способност да одвоји „Себе" од свих реалности у које је укључен. То је основна животна вештина неопходна савременом човеку и потребно ју је стално освешћиати и тренирати, нарочито због природне склоности „Ја" да се утапа у реалности којима је изложено.

Највећи морални домет човека је подршка другоме. Највећу емотивну корист човек има од подршке другоме. Подршка другоме увек иде у пару са унутрашњим миром, а све је то праћено, или условљено, одвајањем себе од свих реалности.


Jaril Jaril 13:58 15.05.2014

Re: Препорука

Хвала.

За првог:

babmilos babmilos 09:55 15.05.2014

Naglasno razmišljanje

Како цивилизација одмиче, стварна реалност бива свевише изукрштана са другим реалностима. Како цивилизација одмиче, свака реалност све више развија своја правила. Укупан резултат су све већи ментални напори потребни за свакодневно функционисање, иако је стварна реалност најмање стресна него икада (бар у неким подручјима света).

Do smanjenja stresa upravo dolazi zato što (bar u nekim područjima sveta) sa povećanjem broja parcijalnih stvarnosti koje zajednička stvarnost treba da uzme u obzir dolazi do uopštavanja zajedničke stvarnosti tako da ona prirodno obuhvati što je više moguće parcijalnih stvarnosti, i to nalaženjem "najvećeg zajedičničkog delioca" svih parcijalnih stvarnosti - onih stvari koje su zajedničke svima i oko kojih se svi slažu. Koliko primećujem, taj NZD jeste odricanje od nasilja bilo koje vrste. Šta je nasilje za koju stvarnost nije lako prepoznati (recimo da zaista verujem da RTS komentatori ovogodišnjeg Eurosonga nisu imali nameru da bilo koga vređaju) i mora se učiti. U tom procesu je bitno da glasogovornici svake parcijalne stvarnosti koja se predstavlja zajednici budu stabilni i u određenoj meri samoironični (meni je u tome - i ne samo na homoseksualne teme - recimo, pomogao Azdejkovićev logo sa ovog bloga "100% peder" ).

Функционална подршка другоме наступа онда када се други подржи у функционисању унутра његових реалности, по његовим правилима, нормама и догмама, без уплитања сопствених реалности и сопствених норми.

Ovo stoji, ali je u isto vreme i suvišno, jer tek pokazuje da li je onaj koji podržava iole odrastao (što recimo Dačić na primeru homoseksualizma nikako nije). Ja bih ovde išao korak dalje: funkcionalna podrška drugome nastupa onda kada se nađe način da se drugi opravdano kritikuje, odnosno da mu se ukaže na njegove greške unutar stvarnosti kojima onaj koji na greške ukazuje ne pripada. To je tačka do koje opšta stvarnost u Srbiji ni blizu nije došla, a kojoj karnevali mogu mnogo da doprinesu.
Jaril Jaril 14:11 15.05.2014

Re: Naglasno razmišljanje

funkcionalna podrška drugome nastupa onda kada se nađe način da se drugi opravdano kritikuje, odnosno da mu se ukaže na njegove greške unutar stvarnosti kojima onaj koji na greške ukazuje ne pripada.

Сагласан. Ово ме подсети на час филозофије у средњој школи, када је професор објашњавао зашто је Аристотел написао прву праву критику у историји, када је критиковао Платона. Зато што је преузео Платонове поставке и у њима уочио грешку. (Платон је заступао да све на свету има своју идеју, а и да идеје имају своју идеју, а Аристотел је онда додао, да ако идеје имају своју идеју, онда и идеје идеја имају своју идеју и тако унедоглед.) Врло вероватно да је дискутабилно колико сам ја све то добро упамтио, али сам упамтио тај принцип који ја волим да назовем: мислити туђом главом.
To je tačka do koje opšta stvarnost u Srbiji ni blizu nije došla, a kojoj karnevali mogu mnogo da doprinesu.

Bonner Bonner 10:22 15.05.2014

Ponelo ih slavlje?!





ElectricDreams ElectricDreams 11:41 15.05.2014

Re: Ponelo ih slavlje?!

Awww slatki su :)
Jaril Jaril 14:03 15.05.2014

Re: Ponelo ih slavlje?!

ElectricDreams
Awww slatki su :)


stefan.hauzer stefan.hauzer 14:18 15.05.2014

Re: Ponelo ih slavlje?!

Jaril Jaril 17:30 15.05.2014

Re: Ponelo ih slavlje?!

stefan.hauzer

stefan.hauzer stefan.hauzer 19:54 15.05.2014

Re: Ponelo ih slavlje?!






mislim
,da mi gary,iz men behaving badly
nikad neće oprostiti;
što više volim kad blixa peva ovu stvar,a ne kajli minog.
ma da
,iako,
je kajli prijatnija za oko
ovo je stvar uha:)
gavrilo gavrilo 17:05 15.05.2014

[Подржи себе, подржи друге]

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana