Budućnost

Merila i po(r)uke vremena...

Filip Mladenović RSS / 19.05.2014. u 01:44

BLIZU JE SUNCE!
BLIZU JE SUNCE!
Kako rastumačiti ovo čudo: u vreme kada smo povodom jedne prirodne katastrofe ponovo pronašli svoje izgubljene duše, pokazujući i sebi i svetu da smo najzad iskoračili iz tog začaranog, nametnutog kruga mržnje i ravnodušnosti, desile su se dve simbolične smrti. Najpre je jedan od simbola nasilničke i mafijaške Srbije likvidiran, a gde bi drugo nego u svom de lux autu ispred splava, da bi potom drugi simbol, ovog puta ksenofobične i konzervativne Srbije, preminuo u dubokoj starosti.
Građanstvo Srbije ovih dana i noći je pokazalo da je organizovanije, spremnije i solidarnije od vlastite države. Da su mladi ove zemlje mudriji i pošteniji od kreatora glupirity te-ve-dirigovanog života. Ili kako je lucidno primetio jedan od blogera: „Da nam nije nas, propali bismo odavno."
Da li je ta silna voda, koja se proteklih dana stuštila na Srbiju, konačno, doduše na tragičan i skupocen način, sprala sa naših srca i duša godinama taloženu netrpeljivost i zlo? Da li će ova silna energija solidarnosti i humanosti preokrenuti točak istorije na Balkanu? Pomoći da progledamo, da se pogledamo u ogledalo, da shvatimo mudre reči Dušana Radovića: "Razlikovanje važnog od nevažnog je razlika između zdravlja i bolesti."
Pitanja na koja nemam odgovore u senci su umrlica objavljenih u nedeljnim izdanjima dnevne štampe. Samo u "Novostima" čitavih 13 strana zauzele su čitulje sa slikama likvidiranog simbola nasilničke i mafijaške Srbije. A za heroja Dejana Lazarevića, vatrogasca iz Topole, koji je u obližnjem selu Žabari poginuo 15. maja, spasavajući iz nabujale reke Jasenice sugrađanina Ljubišu Uroševića, samo jedna mala, skromna umrlica.
A onda zablistaju vest i fotografija iz Crne Gore: studenti iz država nekadašnje Jugoslavije, okupljeni na tradicionalnoj manifestaciji "Građevinijada", koja se ove godine održava u Budvi, na upečatljiv način su iskazali podršku postradalom stanovništvu u poplavljenim područijima Srbije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Da li ova fotografija nagoveštava nešto trajnije i značajnije ili ćemo se sa povlačenjem nabujalih voda ponovo ukopati u stare medijske, političke i nacionalne rovove, da ne kažem torove!?

P.S. Posle korisne sugestije blogera "freefall", ispravljam podatak vezan za "Građevinijadu" u Budvi. Detalji se mogu pronaći u komentaru pomenutog blogera, kome se još jednom zahvaljujem!

Atačmenti



Komentari (18)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

blogovatelj blogovatelj 01:58 19.05.2014

Čekao sam te

1.

Znao sam da ćeš se oglasiti, samo nisam znao kako
ŽIVEO DRUG TITO!

PS. A gde je zastava autonomne pokrajine?
BebaOdLonchara BebaOdLonchara 02:05 19.05.2014

Re: Čekao sam te


PS. A gde je zastava autonomne pokrajine?

Filip Mladenović Filip Mladenović 02:07 19.05.2014

Re: Čekao sam te

U subotu, 17. maja, slušao sam u gradskom prevozu razgovor dva penzionera. Komentarisali su (ne)organizovanost i (ne)spremnost države u odbrani od poplava.
Jedan od njih je rekao: "Ma mogu da seru šta god hoće o Titu, ali kod njega se znalo šta je država!"
blogovatelj blogovatelj 03:11 19.05.2014

Re: Čekao sam te

Jedan od njih je rekao: "Ma mogu da seru šta god hoće o Titu, ali kod njega se znalo šta je država!"


ЖИВЕО ДРУГ ТИТО!
ephemeris ephemeris 09:11 19.05.2014

Re: Čekao sam te

BebaOdLonchara

PS. A gde je zastava autonomne pokrajine?




Koja?





gedza.73 gedza.73 09:24 19.05.2014

Re: Čekao sam te

blogovatelj
Filip Mladenović
Jedan od njih je rekao: "Ma mogu da seru šta god hoće o Titu, ali kod njega se znalo šta je država!"

ЖИВЕО ДРУГ ТИТО!

ŽIVEO I DRUG ČAUŠESKU!

Neki Rumuni tvrde da je tada bilo bolje i da se znao red.

Filipe, pao zid. U prošlom veku.
Ako ne izvučemo neke pouke ostaćemo zatrpani pod njim.




ivana23 ivana23 13:47 19.05.2014

Re: Čekao sam te

blogovatelj
Jedan od njih je rekao: "Ma mogu da seru šta god hoće o Titu, ali kod njega se znalo šta je država!

"ЖИВЕО ДРУГ ТИТО!


G.Cross G.Cross 08:45 19.05.2014

Zastave

Koliko ja vidim na balkonu je pre svih RUSKA zastava.

Da li ova fotografija nagoveštava nešto trajnije i značajnije


ne znam

EDIT: A mozda je i slovenacka pa se ne vidi Triglav
mirelarado mirelarado 09:14 19.05.2014

Re: Zastave

Koliko ja vidim na balkonu je pre svih RUSKA zastava.



hajkula1 hajkula1 10:15 19.05.2014

Filipeeeeee!!!

Da li je ta silna voda, koja se proteklih dana stuštila na Srbiju, konačno, doduše na tragičan i skupocen način, sprala sa naših srca i duša godinama taloženu netrpeljivost i zlo?



Ti kažeš da su stradali zli ljudi?
Alo?




ivana23 ivana23 14:23 19.05.2014

Re: Filipeeeeee!!!

hajkula1
Da li je ta silna voda, koja se proteklih dana stuštila na Srbiju, konačno, doduše na tragičan i skupocen način, sprala sa naših srca i duša godinama taloženu netrpeljivost i zlo?

Ti kažeš da su stradali zli ljudi?
Alo?


Nisi ga razumela, imas slican tekst u danasnjoj Politici...

Šta kad ode „Tamara”

Mora li zaista da nam voda dođe do guše, pa da ono najplemenitije u nama, koje tako teško prepoznajemo i pokazujemo kada je stanje redovno, ispliva na površinu

LINK
freefall freefall 11:39 20.05.2014

cinjenice

Postovani gospodine Mladenovicu,

Vi ste svakako dobronameran covek, bas zbog toga, kada ste vec objavili ovu vest, pogledajte kako zaista stoje stvari.

Gradjevinijada je odrzana od 8 - 13. maja, u hotelu Park u Budvi, dakle ova slika nema veze sa poplavama.

Slika je autenticna, ali nema bas nikakve veze sa poplavama, jer je starija nekoliko dana od pocetka krize. Umesto da onaj ko je pisao ili preneo clanak izvrsi korekciju prica se dalje eksploatise iako nije istinita.

Jedan od razloga zbog kojih smo tu gde jesmo i duhovno i mentalno i ekononski, je to sto smo povrsni, zato sto imamo kratko pamcenje, uz to u poslednje vreme vladaju kic, povrsnost i nestrucnost.

Odnos prema istini, prema trajnim vrednostima, nesposobnost da shvatimo da nesto sto napravimo moramo i da odrzavamo, sve to nas je dovelo ovde gde jesmo - u blatu i glibu, moralnom i ekonomskom.

Neko ce reci da to sto je slika starija nekoliko dana od pocetka poplava i ne menja sustinu vesti, ali nije tako. Najpre i poluistine su opasne koliko i lazi, a zatim jako je neozbiljno da niko ne vodi racuna sta radi i da nema odgovornosti. Malo po malo na taj nacin klizimo u anarhiju koja nam se sa vremena, na vreme i desi.
reanimator reanimator 12:02 20.05.2014

Re: cinjenice

Gradjevinijada je odrzana od 8 - 13. maja, u hotelu Park u Budvi, dakle ova slika nema veze sa poplavama

Nemoguće! Mladenović je novinar, on uvek sve proveri dva puta
Filip Mladenović Filip Mladenović 12:20 20.05.2014

Re: cinjenice

Poštovani blogeru "freefall", hvala Vam na korisnoj sugestiji i ispravci navoda iz mog bloga.
Tekst sam pisao, što se vidi iz termina objavljivanja, oko 2 sata posle ponoći, i to nakon veoma stresnih situacija, znate već zbog čega.
Iako je činjenica da sam pogrešio, dakle nisam proverio vreme održavanja "Građevinijade" u Budvi, to suštinski ne menja duh samog bloga i osnovnu poruku.
Evo, danas svi mediji objavljuju poruku Novaka Đokovića preko društvene mreže TVITER:
"Срце ми се цепа када видим колико је људи евакуисано и угрожено у Босни! Преко 950.000 хиљада!!! Издржите браћо. Помоћ ће стизати из света", наводи Новак Ђоковић у својој поруци пострадалима од катастрофалних поплава.
Такође видим да је и исток Хрватске погођен поплавама. Искрено се надам да вас неће погодити у оној мери колико Србију и Босну. Чувајте се", написао је Ђоковић на свом Твитер налогу @DjokerNole.
"Живели сви народи бивше Југославије. Нека је Бог уз вас!"
reanimator reanimator 12:27 20.05.2014

Re: cinjenice

Evo, danas svi mediji objavljuju poruku Novaka Đokovića preko društvene mreže TVITER:
"Живели сви народи бивше Југославије. Нека је Бог уз вас!"

I njega preveslali da je građevinijada bila kasnije
freefall freefall 13:13 20.05.2014

Re: cinjenice

postovani gospodine mladenovicu,

u postu koji sam vam prvo uputio sam napisao da ce mozda neko reci da to sto fotografija nije napravljena za vreme poplava, vec ranije, ne menja sustinu price o solidarnosti nama bliskih naroda.

zato sam i napisao da ne mislim da je tako, pre svega zato sam zeleo da stvari posmatram iz ugla koji sam vec opisao, a koji govori o osobinama naroda koji zivi u srbiji, pre svega o nama srbima.

to sto smo neozbiljni, povrsni, sto nismo dovoljno radni, istrajni, sto imamo kratko pamcenje, sve to nas je dovelo da zivimo onako kako zivimo, prilicno bedno. ima i svetlih, ali i mracnijih primera, ali u proseku, svi zajedno kao narod i kao ljidi koji zive u srbiji smo na dnu po jako puno kriterijema koji opisuju zivot u savremenom svetu.

nisam imao nameru da otavaram temu vezanu za solidarnost naroda i narodnosti jugoslavije. mozemo i tome. ta tema je vrlo koplikovana i oseteljica i ako je to tema price, onda bi bilo dobro da diskusiju udjemo hladne glave, koristeci znanje, iskustvo, razum, cinjenice. ovakav pristup koji provejava kroz medije ovih dana, a koji se oseca i na ovom vasem postu, mi vise lici na sve ono sto u mojem sistemu vrednosti predstavlja jeftini populizam.

s postovanjem,
freefall
ivana23 ivana23 15:43 20.05.2014

Re: cinjenice

I Hrvatski mediji su tu sliku sa zastavama koristili u istom smislu kao i Filip.

Ali, pojavile su se i neke nove fotografije... Ne mogu sada sve da ih trazim, evo nekih:


Jelena Rozga


Filip Mladenović Filip Mladenović 21:20 20.05.2014

Re: cinjenice

Poštovani freefall,

uz ponovljene izraze zahvalnosti za komentare i korisnu sugestiju, želim samo da Vam repliciram u vezi sa jeftinim populizmom.

U ovom blogu sam naveo neverovatnu koincidenciju vezanu za smrt dva simbola Srbije o kojoj upravo pišete u svojim komentarima.
Između redova sam hteo da kažem da se sada ne samo Srbiji, već i svim državicama ex Jugoslavije, ukazuje istorijska šansa da konačno izađu iz začaranog kruga mržnje i ksenofobije i uspostave nove vrednosti, zasnovane na onome što ovih dana vidimo, čujemo i čitamo u Hrvatskoj, BiH i Srbiji.
Naravno da su, kako Vi to dobro primećujete, potrebni i hladna glava, i znanje, i iskustvo, i razum, i činjenice... Uz to, potrebni su i entuzijazam, nada, vera u plemenitost... dakle sve ono što baš sada, tragičnim povodom, isijava u ovom delu Evrope.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana