Društvo| Istorija| Obrazovanje| Religija

Veronauka ili Odbrana i samozaštita, pitanje je sad?

Vojislav Stojković RSS / 23.05.2014. u 17:49

Stariji, a i moja neznatost pripada tom krugu, sećaju se Koncepcije opštenarodne odbrane i društvene samozaštite. Sećaju se, naravno, i viceva kojima se ista ismejavala. Najpoznatiji i najčešći je bio onaj: „Ništa nas ne sme iznenaditi.... sem kiše“.  I starijima, a  i mlađima, poznat je, bez sumnje, i lik Ilije Čvorovića, čoveka koji je ortodoksno i doslovno shvatao svoju ulogu u borbi protiv unutrašnjeg neprijatelja i vlastiti značaj u zaštiti države i njenih građana.

Dobro, znam i sam da je ONO i DSZ relikt proših vremena, jedna od od odbačenih vrednosti, poput bratstva i jedinstva i samoupravljanja, koje je zagovarao i uspostavio onaj svetski hohštapler i srbomrzitelj, a potonji maršal i doživotni predsednik SFRJ, Josip Broz..

Odrekli smo se bratstva i  jedinstva, odrekli se samoupravljanja, odrekli se one velike države, pa naravno i ONO i DSZ. Ne kažem da se nismo trebali odreći prevaziđenih koncepata i koncepcija, ali trebali smo ih zameniti boljim i vremenu u kome živimo primerenijim i efikasnijim.
Čime je u Srbiji zamenjena Koncepcija ONO i DSZ? Koji to novi i bolji sitem štiti njenje građane od elementarnih nepogoda, napada iz vazduha ili terorizma? Da li su to krizni štabovi i volonteri?

Svojevremeno je u svim srednjim školama diljem SFRJ postojao nastavni predmet „Predvojnička obuka“, a kasnije „Odbrana i zaštita“. U praktičnom delu tog predmeta, mladići su se osposbljavali, u cilju odbrane, da rukuju naoružanjem, a devojke da pružaju prvu pomoć. Međutim, svi zajedno su se osposobljavali u kolektivnoj i ličnoj samozaštiti, i to od svake vrste ugrožavanja – požara, poplava, zemljotresa...

Danas u našim školama, umesto nastavnog predmeta Odbrana i samozaštita, đaci izučavaju nastavni predmet  Veronauka. Bezbednost naše dece  je, očito, u rukama Svevišnjeg. On je odgovoran, a ne nastavnici, direktori škola, roditelji, pa i sami đaci.

Umesto obrazovanja i vaspitanja učenika u cilju kolektive i lične samozaštite, pored nastavnog predmeta Veronauka, tu su i školski policajci. Sa mog balkona pogled se pruža na jednu veliku osnovnu školu, nikada do sada nisam video te školske policajce, ali zato gotovo svakodnevno gledam dilere droge gde našoj deci prodaju svoju otrovnu robu.

Katastrofalne poplave u Srbiji, još jednom su, kao i u vreme besomučnog NATO bombardovanja 1999.godine, pokazale svu žilavost, vitalnost i humanost njenih građana i slabu, gotovo nikakvu, organizovanost države da svoje građane zaštiti. Moglo bi se zaključiti i u povodu ovog „potopa biblijskih razmera“ da ni Bog, a ni država i njena žandarmerija, ne čuvaju građane Srbije, već oni sami sebe. Nije li onda to odbrana i samozaštita? Naravno da jeste.

....................

Neka mi ovom prilikom bude dozvoljeno da navedem i svoje lično iskustvo. Naime, bio sam direktor jedne beogradske gimnazije devedesetih godina, godina punih izazova i opasnosti. Na početku svake školske godine u svim  prvim odeljenima, kao direktor, držao sam po jedan čas u kome sam, u uvodnom delu, nove učenike upoznavao sa istorijatom škole, a u glavnom delu časa isticao da je u gimnaziji, njihova bezbednost i zaštita neuporedivo značajnija od uspeha i odličnih ocena,  Pravilnikom je bilo propisano i svakom učeniku poznato kako i kojom dužinom školsko zvono oglašava početak časa, kako veliko odmor, a kako opasnost od požara, elementarnih nepogoda i drugih opasnosti. Postupak na znak "Uzbuna!" je bar po jednom, tokom svakog polugodišta, uvežbavan. A onda je, jednog popodneva, neko dojavio da je u gimnaziju postavljena bomba. To je,  sećate se, bio trend tih godina. Oglasilo se školsko zvono na uzbunu. Oko 600  učenika druge smene su, u besprekornom redu, napustili svoje kabinete i učionice. Nije se čula ni jedna reč ili uzvik, samo ubrzani odjek patika po hodnicima i stepeništu. I danas se sećam kako su, u školskom dvorištu, stare gospođe profesorke okupljale, hrabrile i štitile svoje učenike, baš kao kvočke svoje piliće. E, to je bila odbrana i samozaštita. ( Uzgred, onaj poziv o podmetnutoj bombi, kao i mnogi drugi tih godina, bio je lažan. )

 

 



Komentari (139)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Krugolina Borup Krugolina Borup 18:11 23.05.2014

Re: Bog

Ništa meni ta odbrana i zaštita, koju sam učila i u srednjoj školi i na fakultetu nije pod milim bogom u životu pomogla nizašta. Kad je počelo bombardovanje, ništa od onog što smo mi učili da u slučaju bombardovanja treba da se radi više nije važilo. Tipa: zamrači prozore, idi u sklonište. Kako glasi koja sirena - pojma nismo imali, sve smo morali da se osvrćemo na brošure koje smo dobili.

Teorija je bila krajnje zastarela i glupava, a praksa se sastojala od odlaska u Bubanj Potok na pucanje. Pri čemu ti niko pre toga ne objasni kako se puca, nego ti daju pušku u ruke i 30 sekundi uputstva, pa ti pucaj. Uredno sam, od pet metaka, imala po 10-12 pogodaka u metu.

Ja sam se plašila te puške, ali više sam se plašila da ću da dobijem jedinicu ako ne pucam.

Budibogsnama kako su tek nas glupostima u školi traumirali...

PS: kakve veze veronauka ima s bilo čim? osim da i ono i dsz, kao i veronauka, treba da budu što dalje od naših škola?
petargli petargli 18:14 23.05.2014

Re: Bog

PS: kakve veze veronauka ima s bilo čim?

Pa da nas pripremi za biblijske potope i ostale katastrofe.
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 18:26 23.05.2014

Re: Bog

Krugolina Borup


PS: kakve veze veronauka ima s bilo čim? osim da i ono i dsz, kao i veronauka, treba da budu što dalje od naših škola?

Hajde da akcent iz ONO i DSZ stavimo na samozatitu. Da li bi se, kao roditelj, opredelila da tvoj desetogodišnjak nauči kako da prepozna pedofila ili da veruje kako će ga Svevišnji spasti od svake opasnosti ukoliko očita nekoliko Očenaša pred spavanje?

Ima veze, samo je treba uoćiti.
miloradkakmar miloradkakmar 18:33 23.05.2014

Re: Bog

Ništa meni ta odbrana i zaštita, koju sam učila i u srednjoj školi i na fakultetu nije pod milim bogom u životu pomogla nizašta.

Nije ni bilo tako zamišljeno , da pomaže individualno, već opšte, narodu, ali smo se u tom slučaju morali osećati tako, opšte , kolektivno organizovani i naučeni,... soilidarno i jedinstveno, kao sada.

P.S.Bog je tu samo da nadgleda.
Dont Fear The Reaper Dont Fear The Reaper 18:36 23.05.2014

Re: Bog

petargli
Nije bilo odbrane, odgovoran Bog


Rekoh - ha, dobra mu ova doskočica, kad ... a ono međutim, nije narodna umotvorina, nego državotvorna ... kako god da se zove ta vrsta "proizvoda" uma

"Nije bilo odbrane, odgovoran Bog"
Izvor: B92

Beograd -- Direktor "Srbijavoda" Goran Puzović rekao je da od vodenih bujica koje su poplavile Srbiju nije bilo odbrane i da je za ono što se desilo "odgovoran Bog".

maksa83 maksa83 18:40 23.05.2014

Re: Bog

Da li bi se, kao roditelj, opredelila da tvoj desetogodišnjak nauči kako da prepozna pedofila ili da veruje kako će ga Svevišnji spasti od svake opasnosti ukoliko očita nekoliko Očenaša pred spavanje?

Imaš rupu u rezonu, pošto ako ode na veronauku raste verovatnoća da nauči da prepoznaje pedofila.
petargli petargli 18:42 23.05.2014

Re: Bog

Dont Fear The Reaper
Rekoh - ha, dobra mu ova doskočica, kad ... a ono međutim, nije narodna umotvorina, nego državotvorna ... kako god da se zove ta vrsta "proizvoda" uma

Ne verujem da narod ima taj "kapacitet" da smisli ovako "ingenioznu" umotvorinu, pa zbog toga i linkovah ovog STRUCNJAKA:
Direktor "Srbijavoda" Goran Puzović


Jelica Greganović Jelica Greganović 18:44 23.05.2014

Re: Bog

Teorija je bila krajnje zastarela i glupava, a praksa se sastojala od odlaska u Bubanj Potok na pucanje. Pri čemu ti niko pre toga ne objasni kako se puca, nego ti daju pušku u ruke i 30 sekundi uputstva, pa ti pucaj. Uredno sam, od pet metaka, imala po 10-12 pogodaka u metu.

Takođe.
Jedino što smo mi imali prilično naloženog nastavnika Onoga i Dszovoga, koji nas je terao da puzimo po terenu za fizičko, sa motkama u rukama, što je silno uveseljavalo mimoiduće.

A veronauku bih ukinula danas. I bez poplava. I bez predmeta koji bi je zamenio.
Dont Fear The Reaper Dont Fear The Reaper 18:47 23.05.2014

Re: Bog

pa zbog toga i linkovah ovog STRUCNJAKA:


E da, ali B92 Blog linkove veoma uspešno mimikrira, da se vlasi ne dosete

A kad mo već kod naslovnih strana ;> e ovo već beži od svakog pokušaja klasifikacije:

***
"Pojačali smo naše kontrole", kaže Mirko Mirković, predsednik udruženja "Velegrad“.

"Svakodnevno pratimo oglase i ukoliko primetimo odstupanje od cene, automatski ćemo podneti krivičnu prijavu protiv stanodavaca. Neka nas građani pozovu čim im se nešto slično dogodi."
***

I krivična prijava zbog zašto? Protusocijlastičkog antikomunističkog, ratno-profiterskog, za nacionalizaciju i oduzimanje građanskih prava, ponašanja? A stoga što valjda postoji propisana cena zagarantovana od i države i AV lično? E da, 3 dinara za leba druže, a velika 2..
Dont Fear The Reaper Dont Fear The Reaper 18:52 23.05.2014

Re: Bog

Imaš rupu u rezonu, pošto ako ode na veronauku raste verovatnoća da nauči da prepoznaje pedofila.


Pa da, ali ne odmah, nego kojih desetak godina kasnije u masovnoj tužbi protivu pope, koja će naravno da zastari. Hmm, da, jednim potezom dva nauka - i šta je pedofil i kako radi pravna država.
petargli petargli 19:07 23.05.2014

Re: Bog

A veronauku bih ukinula danas. I bez poplava. I bez predmeta koji bi je zamenio.

Veronauku treba ukinuti jer nema nikakvu funkciju. Gradjansko vaspitanje treba da ostane i da bude obavezno, recimo u prve dve godine osnovne skole. Vezbe evakuacije u skoli, stanu/kuci, kao i poznavanje saobracaja treba da se odzava (dvo/tro-)mesecno i tako tokom celog skolovanja. Prva pomoc i slicne naprednije tehnike su za srednjoskolce. A kad upises fakultet normalno zaboravis sve sto si ucio i uzivas u zivotu! :)
Krugolina Borup Krugolina Borup 19:57 23.05.2014

Re: Bog

Hajde da akcent iz ONO i DSZ stavimo na samozatitu.


Pazi, imali smo mi u osnovnoj - koliko se sećam - nekoliko časova koji su se zvali "Prva pomoć" i nekoliko časova koji su se zvali "Zdravstveno vaspitanje". U starijim razredima. To nije bio predmet kao predmet, nego tek nekoliko časova u okviru školske godine, a držali su te časove raznorazni nastavnici. Nama držala hemičarka.

A bilo je i nešto na nivou Mesne zajednice što se zvalo nešto kao "Civilna zaštita". To nije bilo vezano za školu, nego za celu MZ. Sećam se - bio bi određen neki datum za "vežbu", pa bi se stanovnici bloka svi redom podelili na timove tipa "crveni" i "plavi", pa su jedni, kao, povređeni/ranjeni, a drugi ih, kao, spašavaju i pružaju im prvu pomoć, tj. falčuju ih u zavoje, imobilišu kao slomljene ruke, noge, itd... Dete sam bila dok je to bilo aktuelno, ali se i dan danas sećam da smo nakon te vežbe svi pojedinačno dobili tačnu adresu mesta u bloku na kojoj treba da se nacrtamo u slučaju neke frke (elementarna nepogoda, nuklearni napad, i slično).

Prvu pomoć bih pozdravila, naravno. A i nešto ovog tipa civilne zaštite. Ali, isto tako mislim da to ne mora da ide kroz škole kao predmet (već nam crkavaju deca od prevelikog broja predmeta, ja sam principijelno protiv uvođenja BILO KAKVIH novih predmeta, isključivo sam za UKIDANJE već postojećih), već više kao neka... šta ja znam... opštinska akcija, ili gradska... ili kao određeni broj časova tokom godine, radne subote i slično.
Krugolina Borup Krugolina Borup 19:59 23.05.2014

Re: Bog

Jedino što smo mi imali prilično naloženog nastavnika Onoga i Dszovoga, koji nas je terao da puzimo po terenu za fizičko, sa motkama u rukama, što je silno uveseljavalo mimoiduće.


Ja sam imala jednog koji je, ako pričaš na času, kažnjavao tako što bi ti na glavu nabio onu masku za slučaj hemijskog napada, da u njoj slušaš predavanje do kraja časa.
Milan Karagaća Milan Karagaća 20:46 23.05.2014

Re: Bog

Takođe.

Jelice, da li stvarno misliš da su Nemci i Švajcarci glupi što i dalje imaju upravo to čemu se ovde neki kao ismejavaju.Ajde ne čude me ovi koji su rođeni posle 1990.godine pa i nisu imali nikakav školski sistem jer je od tada zavladalo vreme da se biju nastavnici da daju odlične ocene, kupuju se ispiti, oscene , diplome i ta deca nisu ni kriva što ne znaju jer ih društvo nije ni učilo.
Čude me oni koji su ranije završili školovanje i sada se po društvenim mrežama , da ne kažem šta, kako ama baš ništa nisu naučili počen od već poznate kritike istorije, književnosti,matematike, novinarstva i svega...
E sada, ako je i ta odbrana i zaštita bila mnoogo zaglupljujuća pa čak kada se dete nauči i kako da podveže nogu ako se poseče na lim, pa do spašavanja u slučaju elementarnih nepogoda, kako onda i s kojim argumentima objasniti da dve najorganizovanije države u Evrope baš kada je u pitanju CZ i to ONO, zovite kako hoćete, dakle Nemačka i Švajcarska imaju čak i normativno uređeno skoro prepisano od tog našeg glupog koncepta.Ko ne veruje neka pogleda njihove zakone, obaveze nastave u školama iz te oblasti, obaveznih vežbi i dr.
Evo npr. Das Bundesamt für Bevölkerungsschutz und Katastrophenhilfe
Anonimni Pojedinac Anonimni Pojedinac 20:50 23.05.2014

Re: Bog

petargli
PS: kakve veze veronauka ima s bilo čim?

Pa da nas pripremi za biblijske potope i ostale katastrofe.



Milan Karagaća Milan Karagaća 20:52 23.05.2014

Re: Bog

Jedino što smo mi imali prilično naloženog nastavnika Onoga i Dszovoga, koji nas je terao da puzimo po terenu za fizičko, sa motkama u rukama, što je silno uveseljavalo mimoiduće.

Naravno da sada treba da se to obrađuje na savremen način i u savremenim uslovima , shodno savremenim izazovima.
Kada govorimo o ONO onda izuzimam one gluposti kokje su stereotipno tupljenje oko rata i čiji su tenkovi bolji ali CZ je nesumnjivo bila potrebna i korisna i danas je.
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 20:52 23.05.2014

Re: Bog

Milan Karagaća
kako onda i s kojim argumentima objasniti da dve najorganizovanije države u Evrope baš kada je u pitanju CZ i to ONO, zovite kako hoćete, dakle Nemačka i Švajcarska imaju čak i normativno uređeno skoro prepisano od tog našeg glupog koncepta.


Biće da su i oni glupi. Nema drugog objašnjenja.
tetkino tetkino 21:02 23.05.2014

Re: Bog

Evo šta UNESCO ima da kaže na ovu temu:

Education for disaster preparedness can provide life-saving and life-sustaining information and skills that protect in particular children and young people during and after emergencies.

Disasters are not natural, they only occur when people lack preparedness or the ability to cope with hazards: it is the combination of an exposed and ill-prepared population or community with a hazard event that results in a disaster. Education therefore has a vital role to play in preparing communities and building disaster resilient societies and safe lives.

UNESCO provides tools for integrating Disaster Risk Reduction into schools and provides training for teachers and educators on how to educate children and youth to prepare for disasters.




A ovako izgleda izvedba za najmlađe:




Mi se uvek divimo Japancima na njihovoj disciplini, preciznosti, organizovanosti kad su vanredne situacije u pitanju. Ono što zaboravljamo je da to nije posledica neke njihove genetske superiornosti ili kulturne različitosti nego beskompromisnog, celoživotnog drila kome su izloženi.

Anonimni Pojedinac Anonimni Pojedinac 21:18 23.05.2014

Re: Bog

Jelica Greganović

A veronauku bih ukinula danas. I bez poplava. I bez predmeta koji bi je zamenio.


+1
gedza.73 gedza.73 21:53 23.05.2014

Re: Bog

Milan Karagaća
Jelice, da li stvarno misliš da su Nemci i Švajcarci glupi što i dalje imaju upravo to čemu se ovde neki kao ismejavaju.

Pa nisu njih razbijali lovočuvari, ribolovci i šumari nego vas. Otud podsmevanje.

Ja bi pre poslao decu (na dan punoletstva) pola godine u Švajcarsku i Nemačku na volontiranje. O trošku države.
Onda ne bi moglo njima tako lako da se manipuliše i da im se prodaju šarene laže kao nama.

Veronauka, građansko ili ONO i DSZ?

Ništa od toga.
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 21:56 23.05.2014

Re: Bog

tetkino
Mi se uvek divimo Japancima na njihovoj disciplini, preciznosti, organizovanosti kad su vanredne situacije u pitanju. Ono što zaboravljamo je da to nije posledica neke njihove genetske superiornosti ili kulturne različitosti nego beskompromisnog, celoživotnog drila kome su izloženi.



Naravno, i dril je dobar ako spašava živote i imovinu.
Milan Karagaća Milan Karagaća 22:43 23.05.2014

Re: Bog

Pa nisu njih razbijali lovočuvari, ribolovci i šumari nego vas.

A koji si pa ti, ti se nisi dao ni date razbivaju lovočuvari, ni tibolovci ni šumari i još si kao sprečio da se Morava izlije iz korita.
Nego Gedžo nemoj da sviraš diple i kako misliš da kao veliki patriota pomogneš više Srbiji tako što će plaćati da deca idu u Švajcarsku i Nemačku na obuku umesto da vi svi maloumniji organizujete to ovde i mnoooogo bolje nego oni kojima niste ni do kolena ali pokušavate minimiziranjem i podsmevanjem da lečite svoje komplekse.
Milan Karagaća Milan Karagaća 22:56 23.05.2014

Re: Bog

A veronauku bih ukinula danas.

"Rasprava između nauke i religije završena je kad su crkve počele postavljati gromobrane na tornjeve...."
jkt2010 jkt2010 02:22 24.05.2014

Re: Bog

tetkino
Mi se uvek divimo Japancima na njihovoj disciplini, preciznosti, organizovanosti kad su vanredne situacije u pitanju. Ono što zaboravljamo je da to nije posledica neke njihove genetske superiornosti ili kulturne različitosti nego beskompromisnog, celoživotnog drila kome su izloženi.

Japan paper says 90% Fukushima workers fled during 2011 crisis
gedza.73 gedza.73 07:36 24.05.2014

Re: Bog

Nego Gedžo nemoj da sviraš diple i kako misliš da kao veliki patriota

'Jer ima da misliš kako ti mi kažemo'.

A koji si pa ti, ti se nisi dao ni date razbivaju lovočuvari, ni tibolovci ni šumari i još si kao sprečio da se Morava izlije iz korita.

Ja sam jedan od onih koje ste hteli da mobilišete i terate da ratuje umesto vas po šumama i gorama naše zemlje ponosne.
A velika većina profi ONO i DSZ-ovaca tada je uživala u šetnjama dunavskim kejom, popodnevnim dremkama u dobijenim novobeogradskim stanovima (dobijenim bog zna zašto).
Ima pojedinaca koji su svoje znanje i vojne veštine unovčili otvaranjem preduzeća. Početni kapital je 'sam došao' iz bivših republika.

Dakle, vojska je pukla na svom osnovnom zadatku iako tovljena, mažena i pažena decenijama.
Kao i u slučaju ovih poplava. Svi koji su bili zaduženi i plaćeni da spreče ovo što se desilo su zakazali.
I nikom ništa.

Koji ćete nam onda đavo?

Mnogo koštate a ničemu ne služite.

Nama je potrebna jedna profesionalna, mobilna, dobro opremljena služba spasavanja.
Bez uticaja političara, bez neznalica, bez raspoređenih snaja i šurnjaja.

Ne treba zimi vojska da raščišćava put već sekcija za puteve sa agregatom a ne rizlom iz kamenoloma.

Ovde je sve naopako.

Zato Švajcarska i Nemačka. Ne da se bijete sa svima i da dobijete po nosu, već da radite.

To popovima i vama oficirima malo teže dolazi u glavu.
Milan Karagaća Milan Karagaća 10:40 24.05.2014

Re: Bog

Dakle, vojska je pukla na svom osnovnom zadatku iako tovljena, mažena i pažena decenijama.
Kao i u slučaju ovih poplava. Svi koji su bili zaduženi i plaćeni da spreče ovo što se desilo su zakazali.
I nikom ništa.

Koji ćete nam onda đavo?

Ti ili se praviš lud ili si stvarno.
Pa čini vojsku, tu na koju ti misliš nije bila plaćenička i profesionalna već su je trebalo činiti i takvi kao i ti što su pobegli od mobilizacije a onda kritikuju vojsku što nije bila jaka. Pa kako da bude jaka kada ima takve muškarčine koji se sakriju pod ženinu suknju i odatle navijaju da se neki bore umesto njega.
vojska je pukla na svom osnovnom zadatku iako tovljena, mažena i pažena decenijama.

tačno, narod je tovio i gajio mnoge bikove koji su pobegli kada je trebalo da se odazovu mobilizaciji. I čuj , još su tada kao mrsomudili kako neće u rat jer to nije njihov rat , neće oni da se tuku sa komšijama, pa oni su internacionalci, europejci a ne nacionalisti i šovinisti, pa nisu oni na služenju vojnog roka učili da ubijaju svoje stanovništvo već da se bore protiv agresora spolja, i ti takvi kao što si ti sada bulaznite. Kako te bre nije sramota.
Hansel Hansel 14:39 24.05.2014

Re: Bog

Milan Karagaća
Dakle, vojska je pukla na svom osnovnom zadatku iako tovljena, mažena i pažena decenijama.
Kao i u slučaju ovih poplava. Svi koji su bili zaduženi i plaćeni da spreče ovo što se desilo su zakazali.
I nikom ništa.

Koji ćete nam onda đavo?

Ti ili se praviš lud ili si stvarno.
Pa čini vojsku, tu na koju ti misliš nije bila plaćenička i profesionalna već su je trebalo činiti i takvi kao i ti što su pobegli od mobilizacije a onda kritikuju vojsku što nije bila jaka. Pa kako da bude jaka kada ima takve muškarčine koji se sakriju pod ženinu suknju i odatle navijaju da se neki bore umesto njega.
vojska je pukla na svom osnovnom zadatku iako tovljena, mažena i pažena decenijama.

tačno, narod je tovio i gajio mnoge bikove koji su pobegli kada je trebalo da se odazovu mobilizaciji. I čuj , još su tada kao mrsomudili kako neće u rat jer to nije njihov rat , neće oni da se tuku sa komšijama, pa oni su internacionalci, europejci a ne nacionalisti i šovinisti, pa nisu oni na služenju vojnog roka učili da ubijaju svoje stanovništvo već da se bore protiv agresora spolja, i ti takvi kao što si ti sada bulaznite. Kako te bre nije sramota.

Г. Карагаћа, учинио сам изузетак и цитирао Ваш комплетан коментар. Јер, нажалост, открива праву мотивацију оних који ЈЕСУ били професионалци у тој војсци и гледање на војне обвезнике и њихове животе. Војни обвезници свакако нису "бикови које је народ товио" (осим повлашћених који су то просто по дефиницији) већ су сами себе издржавали, народ је плаћао професионалце у тој војсци, а ти професионалци су ваљда положили и неку своју заклетву. Војни обвезници су дали своју, али се нигде нису заклели да буду пиони и глинени голубови у психотичним визијама помахниталих председничића који су умишљали да су Наполеони, док су професионални официри ћутали и чекали да, уместо да бране народе те земље, гурну, сваки свој, у кланицу против других. Ако сви ви који сте били професионалци нисте могли да пронађете храбрости и памети да обезбедите да се спрече припреме за грађански рат и он сâм (него сте само пуштали неке филмиће снимане скривеном камером), немојте ту своју срамоту да пребацујете на нас који нисмо хтели да учествујемо у том крвавом лудилу.

А последњи пасус Вашег коментара је, ако нисте приметили, демантовао практично све што сте се до сада писали на Блогу Б92. Ко је прави М. К.?!
gedza.73 gedza.73 15:02 24.05.2014

Re: Bog

Ti ili se praviš lud ili si stvarno.

Ovo si čuo od moje žene?

Pa kako da bude jaka kada ima takve muškarčine koji se sakriju pod ženinu suknju

Šta da ti kažem? Malo poznajući vojnu hijearhiju više volim da se zavučem pod ženinu suknju nego u dupe nekog višeg po činu.

Za ostalo videti Hanselov komentar.

EDIT

Evo ti ga, Milane, još jedan istomišljenik.


- Veliki nauk, veliko iskustvo, na žalost, stečeno na svom primeru. Opomena za budućnost da ovo može da se desi. Ne toliko opomena državi - država se izvanredno snašla, vlada je besprekorno obavila svoj posao, posebno ovi ljudi koji su bili ovde na terenu - rekao je Nikolić RTS-u.

Predsednik je dodao da je “za građane velika opomena”.

- Ako smo ih svi molili, upućivali apele preko svih medija da se evakuišu i da poslušaju - danas su valjda shvatili da bismo da je samo bilo malo više saradnje, izbegli ljudske žrtve - rekao je Nikolić.


Gospodine Nikoliću, da vi niste radili ono što ste radili dva'es i pet godina, i da oni drugi nisu radili ono što su radili zadnjih desetak godina građani Obrenovca bi gledali sa nasipa kako voda protiče kraj njihovog grada.

Koliko je para potrošeno u ratovima, koliko je novca pokradeno, koliko je vremena izgubljeno i sad su krivi građani Srbije što nisu poslušali vladu Srbije (za koju znamo da uvek blagovremeno i adekvatno reaguje i u koju imamo bezrezervno poverenje).

Što niste (da koristim Filipov font) UPOZORILI LJUDE NA VREME?*

*Na vreme kad ste imali informacije o visini vodostaja.













Milan Karagaća Milan Karagaća 18:48 24.05.2014

Re: Bog

Војни обвезници су дали своју, али се нигде нису заклели да буду пиони и глинени голубови у психотичним визијама помахниталих председничића који су умишљали да су Наполеони, док су професионални официри ћутали и чекали да, уместо да бране народе те земље, гурну, сваки свој, у кланицу против других.

Pa nisu profesionalkni oficiri činili one mitingaške Miloševićeve, Izetbegovićeve, Tuđmanove, Karadžićeve i ostale rulje koje su ih uzdigli do nebesa nacionalnih spasilaca, šta misliš da je vojska trebalo da bombarduje onaj narod koji se skupio na mituingu na Ušću, u Zagrebu, Splitu, u Sarajevu, na Palama , u Kninu, onda bi ti istoi kao ti proglasili vojsku zločinačkom , što bi i bila da je to uradila.E vi ste po tim mitinzima digli vaše paravojne formacije i počeli da se bijete i dokazujete ko je veći Srbin i Hrvat pa onda kad je muka gde si Đuka.
Aj zdravo.
Hansel Hansel 20:44 24.05.2014

Re: Bog

Aj zdravo.


šta misliš da je vojska trebalo da bombarduje onaj narod koji se skupio na mituingu na Ušću, u Zagrebu, Splitu, u Sarajevu, na Palama , u Kninu,

Замењујете тезе. Ти на митинзима су мањи део становништва (истина, прилично гласан), а и не сећам се да је на њима неко директно заговарао рат. У Сарајеву је био (бар) један велики антиратни митинг. У Београду су тенкови (ваљда војни, или и војни) изашли 9. марта 1991. да бране Милошевића. О чему причате? Могли сте (немам појма да ли би то било добро решење, али би свакако било часније) да направите мали војни удар, да подвикнете да ИМА ДА НЕМА крвопролића и да се ствари реше на миран начин. Какво бомбардовање народа по митинзима?
onda bi ti istoi kao ti proglasili vojsku zločinačkom , što bi i bila da je to uradila.

Јееел? А када та војска мобилише да би се неко борио против других с неким имагинарним циљем, онда је та војска доброчинитељска, није злочиначка?
E vi ste po tim mitinzima digli vaše paravojne formacije i počeli da se bijete i dokazujete ko je veći Srbin i Hrvat pa onda kad je muka gde si Đuka.

Који ми?

Ем што још једном демонстрирате презир према народу (који је добар само да буде топовско месо, зар не?), ем очигледно пројектујете неке своје представе. Могу да Вас обавестим да ја, као део тог "ми", нити сам био (нити сам желео да будем) на тим митинзима, нити сам био у резервном саставу ЈНА/ЈА, нити сам био у било каквој паравојсци. Пунолетан сам постао тек крајем 1990, тако да нисам имао ни бирачко право за "прве вишестраначке изборе". На којима сигурно не бих гласао ни за СПС ни за СПО, на пример. "Ај здраво."
Milan Karagaća Milan Karagaća 23:00 24.05.2014

Re: Bog

Ти на митинзима су мањи део становништва (истина, прилично гласан), а и не сећам се да је на њима неко директно заговарао рат.

Pa neće baš biti tako, koliko je bilo na Ušću, koliko na Kosovu polju kada je govorio Milošević i zapretio ratom, koliko ih je na Ušću tražilo oruđje, koliko ih je u Splitu tražilo oružje i davili onog vojnika, koliko ih je bilo u Srbu kada je Jovan Rašković obećao da će popiti Unu i srpski narod ujediniti. I sve to mladiću milicije tih republika i republički DB-ovi podržavaju i huškaju na JNA kao retrogradnu, komunjarsku, te protiv ovog naroda te protiv onog naroda , kako kome odgovara.Seti se samo medija republičkih , književnika, profesora, crkvenih velikodostojnika, nosanja moštiju, a sve to nije u nadležnosti JNA već milicije.Pa pitaj nekoga za čuvenu patriotsku kampanju u Politici pod nazivom "Odjeci i reagovanja", e sada ćeš reći bio si mali, maloletan, pa kada je sve već zapaljeno onda da vojska gasi
У Сарајеву је био (бар) један велики антиратни митинг

tačno, i to je posle onoga govora Ante Markovića na Kozari bio jedini antiratni i projugoslovenski miting. Antu su beogradski mediji i političari proglasili ustašom, a hrvatski izdajnikom.
A kada je bio onaj miting u Sarajevu na koji su došli radnici autobusima onda sam rekao da je Kukanjac trebalo bez ikoga da pita da uvede vojnu upravu i pohapsi kompletno predsedništvo BiH i zabrani nacionalističke stranke SDA, HDZ i SDS jer pozivaju na međunacionalni obračun.Ali, Kukanjac niti je bio za to sposoban niti je bio siguran u podršku, bilo kog političkog faktora, a pogotovo predsedništva krnjeg.Istovremeno, ekstremisti i Alijini i Radovanovi su bili spremni da učinu sve da upravo tada rat počne i tako zapucaše u masu.
Могли сте (немам појма да ли би то било добро решење, али би свакако било часније) да направите мали војни удар, да подвикнете да ИМА ДА НЕМА крвопролића и да се ствари реше на миран начин.

mogli su da su mogli, što se meni obraćaš nisam ja bio ni general, ni načelnik generalštaba ni blizo njih. Ja ništa nisam mogao.
Ем што још једном демонстрирате презир према народу (који је добар само да буде топовско месо, зар не?), ем очигледно пројектујете неке своје представе.

ovo ti je totalno neistinito i zamena teza, pa ja sve što pišem u vezi toga na ovom blogu je upravo da su bezobzirno gurali narod da gine dok su oni još uvek zajedno pili viski i telefonirali međusobno.
Пунолетан сам постао тек крајем 1990, тако да нисам имао ни бирачко право за "прве вишестраначке изборе".

pa nemoj onda da pričaš kada mnogo toga nisi ni pratio ni mofgao znati.
I nemoj na mene da projektuješ nešto što samnom veze nema.
Hansel Hansel 17:39 25.05.2014

Re: Bog

pa nemoj onda da pričaš kada mnogo toga nisi ni pratio ni mofgao znati.

Довољно сам пратио да сам 1990. знао да ће бити рат и то причао и родитељима и другарима, а сви ми говорили да сам будала и да сам катастрофичар итд.

I nemoj na mene da projektuješ nešto što samnom veze nema.

Па, не знам, Ви сте у претходним коментарима бранили ЈНА и критиковали оне који се нису одазвали на мобилизацију. Зар то није чудно -- ако је већина била за рат, што се нису одазивали на мобилизацију (па и од оних који су се одазивали мнноги нису били за рат, него, ето, лојални држави, плашили се репресије... па отишли)? Није Вам то никад било чудно?

То што се на тим митинзима брбљало, почев од Косова поља, за већину није значило позив на рат, нити су они, бар кад је о том случају реч, због рата тамо ишли. Милошевић је рекао, како беше: "Пред нама су још многе битке. Не мислим на оружане, али ни такве још нису искључене". У његовој реторици и предизборним слоганима нећете наћи директне ратнохушачке и шовинистичке формулације, а већина оних који су за њега гласали у том тренутку нису гласали за рат, јер им је обећавано супротно.

Да скратим -- за мене је био и остао заједнички именилац свих наци(о)-странака у умирућој СФРЈ -- тешка манипулација, уз кратковидост грађана. Нажалост.
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 19:00 25.05.2014

Re: Bog

Ne bih da ometam vašu drugarsku polemiku, glede JNA i njene uloge u građanskom ratu devedesetih. Samo bih da napomenem: Od kada je veka i sveta, država, odnosno politički i državni vrh, odlučuje o početku rata, proglašava ratno stanje i mobilizaciju i određuje svojoj vojsci ratne ciljeve.

Vojska, u skladu sa proklamovanim i njoj naređenim ciljevima, oružanom borbom, kao osnovnim i jedinim načinom za koji je ona osposbljavana, svim svojim ljudskim i materijalno-tehničkim potencijalom realizuje te ratne ciljeve.

Čitava privreda, pravosuđe i svi drugi resursi države u ratu stavljaju se u funkciju oružane borbe njene vojske. Kad oružana borba počne, politički vrh države više se ne meša u načine kako njegova vojska ostvaruje naređene ratne ciljeve. O tome odlučuje generštab, a realizuju ga angažovane jedinice i njihovi komandanti.

U konkretnom primeru secesionizma u SFRJ, državni vrh je 1990.g. trebao da proglasi ratno stanje i mobilizaciju, da Generlštabu JNA postavi jasan cilj: "Neutralisati ili uništiti sve paravojne jedinice u Sloveniji i Hrvatskoj i oružanim sredstvima obezbediti ustavni poredak države, njenu suverenost i integritet."

I manje sposobni generali i komandanti ondašnje JNA iznašli bi vojnička rešenja da taj cilj oružanom borbom realizuju. Uveren sam da bi za desetak dana pali i Zagreb i Ljublana, a Tuđman i Kučan, ako ne bi pobegli, bili bi uhapšeni.

Naravno, nije na pripadnicima JNA da sude da li bi takvo rešenje krize u SFRJ bilo bolje ili gore od svega što nam se kasnije desilo. Činjenica je da ratno stanje nije proglašeno i da bivšoj JNA njen državni vrh nije postavio takav zadatak. Zato nije korektno, a ni opravdano, bivše pripadnike te vojske kriviti za raspad SFRJ.

I da zaključim: Države započinju, dobijaju ili gube ratove, a njihove vojske samo vode oružanu borbu. Oružana borba jeste osnivni segment rata, ali vrlo često nije i odlučujući.

Hansel Hansel 22:57 26.05.2014

Re: Bog

Zato nije korektno, a ni opravdano, bivše pripadnike te vojske kriviti za raspad SFRJ.

Моји коментари су били реакција на оно што је Карагаћа "одговорио" Геџи. Просто, ако он ствари посматра из тог угла, у том контексту, онда је сасвим легитимно посматрати их из угла који сам поменуо (а није да такавих разматрања није бивало до сада, па чак и самог војног врха).

Иначе, као што и сам знаш, Председништво СФРЈ је било изгубило сваки ауторитет (да не поновим реч "легитимитет" ), па је и само било генератор рата. Што се мене тиче, више бих волео да је неко, ма ко (изнутра или споља), на време интервенисао и спречио рат, без обзира на било какве уставе, законе... просто, постоји хијерархија вредности и није увек све што је формално ОК, то и суштински.
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 23:17 26.05.2014

Re: Bog

Hansel
Што се мене тиче, више бих волео да је неко, ма ко (изнутра или споља), на време интервенисао и спречио рат, без обзира на било какве уставе, законе... просто, постоји хијерархија вредности и није увек све што је формално ОК, то и суштински.


U vojnom vrhu je, svojevremeno, i ta opcija razmatrana. Analizirani su svi vojni prevrati u svetu posle II sv.rata. Uočeni su relevantni faktori koji su u većini zemalja doveli do uspešnog prevrata. Međutim, ni jedan od relevantnih faktora, pretpostavki za uspeh vojnog puča u SFRJ nije postojao. Kao prvo, nije postojala, snažna i politički jasno izdeferencirana struktura, koja bi podržala vojni puč, a kasnije preuzela vlast na saveznom nivou, a kao drugo, i važnije, nije bilo saveznika na međunarodnoj sceni za takav potez. Kadijević je tajno putovao u Moskvu tražeći podršku, ali nije je dobio.
Dont Fear The Reaper Dont Fear The Reaper 18:15 23.05.2014

Žal za Đurom i Moskvičem

Katastrofalne poplave u Srbiji, još jednom su, kao i u vreme besomučnog NATO bombardovanja


Granatiranje Sarajeva je bilo besomučno.

gotovo nikakvu, organizovanost države da svoje građane zaštiti.


Tjah, iscrpela se organizovanost u skakanju po mostovima.
vrabac_u_steni vrabac_u_steni 18:19 23.05.2014

Re: Žal za Đurom i Moskvičem

Dont Fear The Reaper
Katastrofalne poplave u Srbiji, još jednom su, kao i u vreme besomučnog NATO bombardovanja


Granatiranje Sarajeva je bilo besomučno.

gotovo nikakvu, organizovanost države da svoje građane zaštiti.


Tjah, iscrpela se organizovanost u skakanju po mostovima.


I onda kažu Pavle Ćosić sere...
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 18:30 23.05.2014

Re: Žal za Đurom i Moskvičem

Dont Fear The Reaper

Čoveče, koji je tvoj problem?
kukusigameni kukusigameni 18:36 23.05.2014

osiguranje i zaštita

8c_competizione 8c_competizione 18:51 23.05.2014

+1

+1 glas za prtorivanje veronauke iz skola, i to govnjivom metlom!

zna li neko da li se jos predaje ono domacinstvo?
Jukie Jukie 20:48 23.05.2014

Re: +1

8c_competizione
zna li neko da li se jos predaje ono domacinstvo?

Verujem da se pravljenje jelovnika ne predaje, za pletenje na razboju ne znam, a mislim da postoje i neke nastavne jedinice o sredstvima za čišćenje (ne Feri, veš se pere Meriksom, i taj rad).
Ja sam kao dipl. biolog kvalifikovan da to predajem tvom detetu iako ne znam NIŠTA o tome, jer su biologičarke sve složno zaklimale glavama da svaka od njih to može da predaje pošto je dobra majka i domaćica i svakodnevno koristi ta znanja
Anonimni Pojedinac Anonimni Pojedinac 20:54 23.05.2014

Re: +1

Jukie

Ja sam kao dipl. biolog kvalifikovan da to predajem tvom detetu iako ne znam NIŠTA o tome, jer su biologičarke sve složno zaklimale glavama da svaka od njih to može da predaje pošto je dobra majka i domaćica i svakodnevno koristi ta znanja


Joj.
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 20:59 23.05.2014

Re: +1

8c_competizione
zna li neko da li se jos predaje ono domacinstvo?

Domaćinstvo je, u vreme dok sam ja bio učenik osnovne škole, bio jedan sasvim ozbiljan nastavni predmet. Imao je svoj teorijski i praktični deo. U praktičnom delu, mi dečaci smo cepali drva nastavnici, dok su joj devojčice peglale posteljinu i čistile stan.

Ajde, sada, neka se nađe neko na blogu da mi kaže kako je to bilo pgrešno. Naravno, moraće i da nevede argumente koji pokazuju zašto je bilo pogrešno.
bocvena bocvena 23:38 23.05.2014

Re: +1

U praktičnom delu, mi dečaci smo cepali drva nastavnici, dok su joj devojčice peglale posteljinu i čistile stan.


trebalo je malo i da šarate...da one cepaju drva, a vi da čistite i peglate. to je esencijalno znanje za uspešan brak.

kakav bre ono i dsz?! rastavi-sastavi m48, pucaj u bubanj potoku, bubaj o unutrašnjim i spoljašnjm neprijateljima i emigraciji...neka hvala. prva pomoć, protivpožarna zaštita i protokoli za evakuaciju i organizaciju kod elementarnih nepogoda. sasvim dovoljno. 10 časova u višim razredima osnovne, isto toliko u srednjoj i na faksu. na poslu ionako imaš zakonsku obavezu da to prođeš.

veronauku u crkve.

no, to jedno s drugim nema ama baš nikakve veze,osim što su nekadašnji koncept odbrane i današnja veronauka podjednaka indoktrinacija.

rad s rukama vratiti u škole. ušij dugme, iseci, isturpijaj, zalepi, skuvaj, operi, ne budi invalid sa 15 godina jer će mama i tata sve brže i bolje od tebe. samo molim bez tapiserija o NOB-u:)
vrabac_u_steni vrabac_u_steni 00:02 24.05.2014

Re: +1

veronauku u crkve.


tako je. a građansko u NVO hramove.

ne vidim nikakvu razliku između toga da li mi detetu ispira mozak neki sumanuti đakon ili raspomamljeni drugosrbijanac.
bocvena bocvena 00:24 24.05.2014

Re: +1

raspomamljeni drugosrbijanac.

definiši.

nema takvih među profesorima građanskog. oni su ti skupljeni s koca i konopca. svako ko je završio fakultet je uz neke seminare mogao da predaje građansko. i program je u osnovnoj školi od prepoznaj svoja osećanja, kontroliši bes do tvoja prava su...u srednjoj malo protiv droge i alkohola, malo radionica i teatra, tinejdž problema.

e sad, program je toliko disperzivan i slabo pokriven metodički da dopušta svakojake eksperimente i tu se onda ili ne radi ništa ili profani daju sebi na volju da iznose svoje privatne stavove. tu već svačeg ima.

npr. učiteljica moga sina razbija to građansko. uspela je za dve godine da ispravi većinu naših roditeljakih grešaka - siledžije da se smire, osećajni da ojačaju, devojčice da olabave ogovaranje...
kod ćerke, u osmom, je profanka građanskog neprikriveni rasista i šovinista. ta ti ne voli ni hrvate, ni albance, ni crnce, a i jevreji su sumLJivi. gejevi su posebno laka meta. neko bi rekao - divna žena, ja bih je prijavila ministarstvu.

inače,profani istorije su najrizičniji za indoktrinaciju. i desničarsku i drugosrbijansku. oni uopšte ne mogu da se obuzdaju na građanskom.


vrabac_u_steni vrabac_u_steni 00:38 24.05.2014

Re: +1

definiši.


pa znam za neka loša iskustva (naravno znam i za suprotne primere). takođe, znam i za neka iskustva gde su veroučitelji skroz sipma ljudi, nikakvi talibani, onako, više se trude da deci prenesu tu neku hriščansku ideju negu samu dogmu.

ali, ne bih ja da rizikujem ni sa jednima ni sa drugima
bocvena bocvena 00:46 24.05.2014

Re: +1

i ja poznajem baš fine veroučitelje.

ako je građansko zamišljeno kao neka kombinacija psihologije, pedagogije i sociologije ne vidim ni neku potrebu za posebnim predmetom. ne bih imala ništa protiv da ukinu oba predmeta, pa na razrednim časovima nek šire ljubav i toleranciju, a u crkvama hrišćanstvo:)

Vojislav Stojković Vojislav Stojković 07:19 24.05.2014

Re: +1

bocvena
prva pomoć, protivpožarna zaštita i protokoli za evakuaciju i organizaciju kod elementarnih nepogoda. sasvim dovoljno. 10 časova u višim razredima osnovne, isto toliko u srednjoj i na faksu. na poslu ionako imaš zakonsku obavezu da to prođeš.

Naravno. Nisam ni mislio da se taj predmet sa istim fondom i identičnim sadržajem vrati u škole, pa ni pod istim imenom. Međutim, nije reč samo školama. I ove poplave su pokazale da je državi potreban celovit, uvezan i funkcionalan sistem bezbednosti i zaštite, kako od elementarnih nepogoda, tako i od drugih oblika ugrožavanja.

8c_competizione 8c_competizione 09:30 24.05.2014

Re: +1

Verujem da se pravljenje jelovnika ne predaje, za pletenje na razboju ne znam, a mislim da postoje i neke nastavne jedinice o sredstvima za čišćenje (ne Feri, veš se pere Meriksom, i taj rad).


ja se secam nekoliko dobrih stvari koje sam ucio cak i na tom domacinstvu: namirnice, kako se cuvaju, koja sta sadrzi od vitamina, kako se neke stvari mogu opraviti u kuci (a ne da nam deca neznaju ni sijalicu da promene), dugme da se zasije (mnogo mi pomoglo kod dugogodisnjeg bivstvovanja u vojsci i kao nekome ko je ziveo sam)...

obozavao sam i OTO (bese: opste tehnicko obrazovanje). jel ima toga jos? ili smo i to zrtvovali zarad talibanstine?

sve mi je to mnogo bolje od veronauke. u stvari da preformulisem: sve su to korisne stvari, za razliku od vere koja je samo stetna!
8c_competizione 8c_competizione 09:33 24.05.2014

Re: +1

i ja poznajem baš fine veroučitelje.


kada prestaju da budu "fini"? kada pocnu previse da maze decu? ili kada ih salju da razbijaju grad "protiv gresnika", sve propovedajuci "ljubav"?

neka ih, neka budu "fini" po crkvama, moje misljenje je da im u skolama nije mesto, ukoliko hocemo da se ukljucimo u kolosek 21. veka!
8c_competizione 8c_competizione 09:35 24.05.2014

Re: +1

ako je građansko zamišljeno kao neka kombinacija psihologije, pedagogije i sociologije ne vidim ni neku potrebu za posebnim predmetom. ne bih imala ništa protiv da ukinu oba predmeta, pa na razrednim časovima nek šire ljubav i toleranciju, a u crkvama hrišćanstvo:)


mislim da je bolje uvesti predmet etika ili nesto slicno bon tonu. nemora biti neznam koliki fond casova, ali da bude REDOVNO, od prvog osnovne do izlaska iz srednje skole!

posto na zalost "porodicne vrednosti" zakazuju poslednjih decenija u Srbiji
elis elis 09:36 24.05.2014

Re: +1

8c_competizione
i ja poznajem baš fine veroučitelje.


kada prestaju da budu "fini"? kada pocnu previse da maze decu? ili kada ih salju da razbijaju grad "protiv gresnika", sve propovedajuci "ljubav"?

neka ih, neka budu "fini" po crkvama, moje misljenje je da im u skolama nije mesto, ukoliko hocemo da se ukljucimo u kolosek 21. veka!


џетету је посве свеједно дал га препипава виероучитељ ил, рецимо, наставник тјелесног одгоја. хочу реч, не браним ја педофилску џубрад под мантијама ил ахмедиама, почесто и обланем на ту тему, ал ипак ваља разлучити критику девиације неке појаве од критике појаве саме. ово потоње, за разлику од оног предњег, често зна бит контрапродуктивно
8c_competizione 8c_competizione 09:39 24.05.2014

Re: +1

pa znam za neka loša iskustva (naravno znam i za suprotne primere). takođe, znam i za neka iskustva gde su veroučitelji skroz sipma ljudi, nikakvi talibani, onako, više se trude da deci prenesu tu neku hriščansku ideju negu samu dogmu.


primer kako se radi ovde u Nemackoj: drzava skoluje posebnu vrstu nastavnika (teologa) koji se religijom bave vise generalno, a manje specificno "ova ili ona". ti ljudi nemaju nikakve veze sa Crkvom. poducavaju generalni koncept religije. ali nema talibanstine! ukoliko se negde i pojavi, izlecu sa posla ko shljive iz d...ta!

tako sam cuo od Nemaca, koji su odrastali uz takvu veronauku, ili im deca sada pohadjaju nastavu. ovo bi mi jos i bilo prihvatljivo
Anonimni Pojedinac Anonimni Pojedinac 10:20 24.05.2014

Re: +1

vrabac_u_steni
veronauku u crkve.


tako je. a građansko u NVO hramove.

ne vidim nikakvu razliku između toga da li mi detetu ispira mozak neki sumanuti đakon ili raspomamljeni drugosrbijanac.


Nemam pojma sta se uci na gradjanskom vaspitanju, ali mislim da je neko osnovno obrazovanje na temu kako funkcionise drzava, kakva je podela vlasti, sta su cije nadleznosti i odgovornosti, sta se i kako bira na izborima, neophodno.
Vidim i ovde na blogu da ima ljudi kojima nisu do kraja jasne posledice odredjenih izbora (glasanja, neglasanja, bojkota, itd). Ne mislim na to da ljudi na izborima nisu bili svesni da je njihov izbor zapravo losiji nego neki drugi, to je stvar procene, nego da budu stopostotno svesni sta znaci beli listic, bojkot, glasanje za ovog ili onog na nivou ciste matematike.

Ne kazem doduse da to mora da se uci u skoli, ali da se ja pitam to bi bilo neophodno za ostvarenje glasackog prava, kao sto se polaze test za americko drzavljanstvo. Da se polozi lepo testic pred glasanje, pa izvolte. Da odlucuju oni koji barem imaju blagog pojma sta rade, a ne da zaokruzuju broj jer im je tako neko reko.
Milan Karagaća Milan Karagaća 10:46 24.05.2014

Re: +1

profanka građanskog neprikriveni rasista i šovinista. ta ti ne voli ni hrvate, ni albance, ni crnce, a i jevreji su sumLJivi. gejevi su posebno laka meta.

Nju treba prebaciti da predaje veronauku a nekog normalnog dovesti da drži građansko, mada i to građansko je upitno jer većina ovde i ne zna đta je to jer u stvarnom životu svega je više nego građanskog i pristojnog.
bocvena bocvena 12:00 24.05.2014

Re: +1

Nju treba prebaciti da predaje veronauku a


heh, tu je otprilike i odgovor na pitanje poviše - kad veroučitelj prestaje da bude fin? onda kada krene da pravi spisak nevernika koji zaslužuju manje božje ljubavi.

suština je da ne postoji prava opozicija između građanskog i veronauke. nemaju istu ciljnu grupu, što bi se reklo. prvi se bave društvom, a drugi dušama. u osnovi obe "teorije" stoje neupitne moralne vrline i nemam ništa protiv da ih prenesemo na decu.

dogma (kakva god) je drugi padež. kad se uhvate za stereotipe, predrasude i spiskove nepodobnih, svi profesori su loši.

hajkula1 hajkula1 12:52 24.05.2014

Re: +1

bocvena
U praktičnom delu, mi dečaci smo cepali drva nastavnici, dok su joj devojčice peglale posteljinu i čistile stan.


trebalo je malo i da šarate...da one cepaju drva, a vi da čistite i peglate.




Nije bilo komentara kada je AV u petak pozvao muškarce da se okupe kod Sava centra, za pomoć Šapcu?

escherichije_colic escherichije_colic 14:10 24.05.2014

Re: +1

bocvena
raspomamljeni drugosrbijanac.

definiši.

nema takvih među profesorima građanskog. oni su ti skupljeni s koca i konopca. svako ko je završio fakultet je uz neke seminare mogao da predaje građansko


Treba li bolje objašnjenje zašto tu glupost treba ukinuti??? Izmislio neko pametan posao za partijske beskorisnjakoviće, e samo da ne bi popovi jedini štrpkali od budžeta- i to neko drugi glup treba da plati od realnih para koje se muči da zaradi??? Mrš na ulicu svi. Nekada su to što se danas zove "građansko" predavali svi nastavnici, bilo im u opisu radnog mesta da te vaspitavaju i oblikuju u pristojnog čoveka.
bocvena bocvena 14:39 24.05.2014

Re: +1

Nije bilo komentara kada je AV u petak pozvao muškarce da se okupe kod Sava centra, za pomoć Šapcu?


šta si pitala? što nismo ostavile decu muževima i otišle usred noći da spašavamo šabac? pa se pogubile po njivama jer nema ni organizacije, ni baterijskih? gologlave, u plitkim cipelama?

eto razorne poplave jednom u 100 godina. molim, bez biblijskih objašnjenja i objektivnih i subjektivnih slabosti. samo rezultati.

da ne bude zabune, pola se zezam, a pola mi ona narodna - o umu koji caruje i snazi koja klade valja - u glavi. snagu i dobru volju očigledno imamo.
hajkula1 hajkula1 20:09 24.05.2014

Re: +1

bocvena
Nije bilo komentara kada je AV u petak pozvao muškarce da se okupe kod Sava centra, za pomoć Šapcu?


šta si pitala? što nismo ostavile decu muževima i otišle usred noći da spašavamo šabac? pa se pogubile po njivama jer nema ni organizacije, ni baterijskih? gologlave, u plitkim cipelama?

eto razorne poplave jednom u 100 godina. molim, bez biblijskih objašnjenja i objektivnih i subjektivnih slabosti. samo rezultati.

da ne bude zabune, pola se zezam, a pola mi ona narodna - o umu koji caruje i snazi koja klade valja - u glavi. snagu i dobru volju očigledno imamo.




Devojke nemaju decu.


PS
I ja se malo zezam.

Moj stav je da nismo jednaki ali smo ravnopravni. Ne samo polno. Nekad talasam (bućkam) da isteram nešto na svetlo dana a nekada oponiram zbog ravnoteže... a nekad kao sada se uglavnom zezam.
Sin se vraća iz Atine, a severom Grčke je prolazio baš u vreme zemljotresa. Isključen mu mobilni, pa sam malo bila nervozna. Malo.


PPS

Što se rezultata tiče, ne mogu ih sakriti, uz sav trud.
jkt2010 jkt2010 10:31 27.05.2014

Re: +1

8c_competizione
izlecu sa posla ko shljive iz d...ta!

Inace, za te sljive iz bulje kaze se jos: "izleteo ko kompeticione na blog."
8c_competizione
tako sam cuo od Nemaca, koji su odrastali uz takvu veronauku, ili im deca sada pohadjaju nastavu. ovo bi mi jos i bilo prihvatljivo
Oooo Uzviseni Svedrzitelju KompOticione! Objavi nam kako da pravilno gradimo hramove Tebi posvecene!
dr.wagner dr.wagner 18:57 23.05.2014

Da je samo to ...

... dan

-Nema tu više AustroUgarske , a ni onog srbomrzitelja i hrvatomrzitelja i hohštaplera
... pa da iskopaju još koji kanal DTD ili naprave još koji nasip ...

-ONO i DSZ dođu tek na kraju ...



Wagner





Vojislav Stojković Vojislav Stojković 21:22 23.05.2014

Re: Da je samo to ...

dr.wagner
... dan
-Nema tu više AustroUgarske , a ni onog srbomrzitelja i hrvatomrzitelja i hohštaplera
... pa da iskopaju još koji kanal DTD ili naprave još koji nasip ...

Večer...
... nema ih bez sumnje, ali zato ima poplava. Jebiga, priroda je najveći masovni ubica, najpre onih koji ne umeju da se zaštite.

Sećam se kako se ona jadnica, Marija Terezija, prema opisima izvesnog Miloša Crnjanskog, mučila sa novopridošlim podanicima Monarhije. Objašnjavalo im se, molilo ih se, pretilo im se da svoje kuće ušore, da se zna gde je Crkva, gde Bircuz, a ondak u dva reda levo i desno ima da idu sokaci, a u svakom sokaku, sa leve i desne strane, kanal i svako ispred svoje kuće ima da ga čisti i održava. Ništa nije vredelo dok narečena nije poslala džandare.

Hoću da kažem, nije sve u ONO i DSZ, ima ponešto i u Mariji Tereziji.

Milan Karagaća Milan Karagaća 22:51 23.05.2014

Re: Da je samo to ...

Sećam se kako se ona jadnica, Marija Terezija, prema opisima izvesnog Miloša Crnjanskog, mučila sa novopridošlim podanicima Monarhije.

E pa ovi što se u sve razumeju kao Mara... bilo bi pametnije da pročitaju barem Crnjanskog. Gledam sada po društvenim mrežama koliko je ova poplava izbacila na površino tog ljudskog taloga koji se ni u šta ne razume ali je zato neprimerno prost, vulgaran, služi se lažima, podvala, širenjem dezinformacija, panike, bavi se šverscom, krađama , kriminalom, a za sve što se dešava kriva im je vlast, kao loši i nedodovoljni Srbi i slabi vernici, pa onda Amerikanci, EU i svi. I sve to pišu iz svojih ušuškanih jazbina, a najmorbidniji su oni koji uporno tvrde o "hiljadama mrtvih" i priželjkuju da broj bude što veći kako bi krivica onih koje su nameračili okrivljivati bila što veća.
dr.wagner dr.wagner 23:14 23.05.2014

Re: Da je samo to ...

Pozdrav drugovi


Milan Karagaća
... bilo bi pametnije da pročitaju barem Crnjanskog.


... a za sve što se dešava kriva im je vlast, kao loši i nedodovoljni Srbi i slabi vernici ...


-Koliko se ja sjećam .... upravo je Crnjanski "hulio" protiv vlasti
i države , one Austrijske ... i slično kao danas , glorificirao neku idealnu zemlju
(istina , ova njegova je bila na istoku)
-No nije na meni da interpretiram vaše pisce ... , a i ja sam samo zubar ...
nego , nešto drugo je zaključak dana , a to je da su "žandari iz raja izašli"...

... sad da čujem da je SFRJ bila diktatura


W

alselone alselone 07:43 24.05.2014

Re: Da je samo to ...

Sećam se kako se ona jadnica, Marija Terezija, prema opisima izvesnog Miloša Crnjanskog, mučila sa novopridošlim podanicima Monarhije. Objašnjavalo im se, molilo ih se, pretilo im se da svoje kuće ušore, da se zna gde je Crkva, gde Bircuz, a ondak u dva reda levo i desno ima da idu sokaci, a u svakom sokaku, sa leve i desne strane, kanal i svako ispred svoje kuće ima da ga čisti i održava. Ništa nije vredelo dok narečena nije poslala džandare.


To ima malo veze i sa tim da je Vojvodina bila mocvara i da su se reke malo-malo izlivale, pa je svaka kuca postala rusevina u par godina sa sigurnoscu od 100%.
alselone alselone 07:46 24.05.2014

Re: Da je samo to ...

glorificirao neku idealnu zemlju
(istina , ova njegova je bila na istoku)


Izgleda da ga nisi pazljivo citao ili je proslo puno vremena. Crnjanski nije glorificirao Rusiju, to je bilo vise utopijsko mastanje.
dr.wagner dr.wagner 09:09 24.05.2014

Re: Da je samo to ...

Pozdrav mladiću
alselone

.... ili je proslo puno vremena.


-E ovaj put je po tvome ... prošlo je puno vremena ...
... iako , vrijeme je relativna kategorija za razliku od brzine (c) ...

-Lako je vama čitati Crnjanskog kojima srce zaigra čim se spomene nepravda prema
Srbima ... i opravdavati povijesne zablude mišljenjem kako su svi protiv vas , pa
čak i sudbina ...
... moraš i mene razumjeti , to sam čitao iz čisto egocentričnih razloga ... kao
da ti čitaš recimo Aralicu ....


W
alselone alselone 09:25 24.05.2014

Re: Da je samo to ...

-Lako je vama čitati Crnjanskog kojima srce zaigra čim se spomene nepravda prema
Srbima ... i opravdavati povijesne zablude mišljenjem kako su svi protiv vas , pa
čak i sudbina ...


W tebi je bas lako da sa bilo koje teme skliznes na "Srbi in a nutshell" temu.
dr.wagner dr.wagner 09:36 24.05.2014

Re: Da je samo to ...

alselone

W tebi je bas lako da sa bilo koje teme skliznes na "Srbi in a nutshell" temu.


-Pa o tome ti govorim ...
... vječna zabrinutost oko pitanja ... "... a zašto on (tamo neki W) to sada spominje ??? "
-To sam i naveo zbog takvih kao što si ti ...



W

alselone alselone 12:23 24.05.2014

Re: Da je samo to ...

-Pa o tome ti govorim ...
... vječna zabrinutost oko pitanja ... "... a zašto on (tamo neki W) to sada spominje ??? "
-To sam i naveo zbog takvih kao što si ti ...


Nista te ne razumem. O kakvoj zabrinutosti pricas? Gde si to procitao? Ako si na ovaj nacin tumacio Crnjanskog ne cudi me da si procitao kako je idealizovao Rusiju.

Ja niti sam zabrinut, niti ti branim da spominjes. Uostalom ovo je i mala paradigma ponasanja, gde su W-ovci opsednuti Srbima i Srbijom i neprestano nesto spominju, primecuju i generalno obozavaju da se bave vise Srbijom, dok je obrutno prilican ignore. To moze i da se vidi i po kolicini informacija o susedima u vestima.

Tako da - keep up the good work, sve sto te zabavlja, niko ti ne brani, ja sam samo primetio da sa bilo cega jako lako skliznes na sastav na slobodnu temu "Srbi".
dr.wagner dr.wagner 14:01 24.05.2014

Re: Da je samo to ...

alselone

Nista te ne razumem.


-Hm ... mislim da si malo pomiješao strane svijeta u vezi opsjednutosti ...
ovdje na ulici da pitaš 1000 ljudi , možda bi jedan rekao da zna za Crnjanskog ...

-Uostalom , nije on važan niti sam ga ja ovdje prvi spomenuo ... ali evo , ja
nešto kažem , a onda ti još pet postova to otpetljavaš ...
-Znaš da nisam opterećen ishodištem ... meni je dosadan i Forster



W
vrabac_u_steni vrabac_u_steni 19:00 23.05.2014

talibani vs. teletabisi

Mene je ta ONO i DSZ naučila svačemu korisnom, kako se kasnije u životu pokazalo. Na primer, previjanju rana, improvizovanju nosila, imobilizaciji udova...
Ne kažem, bilo je tu i krajnje glupih stvari, međutim, moja glavna zamerka na taj predmet je to što je bila dosta ideološki ustrojena. Vraćanje takvog nekog predmeta u škole, naravno osavremenjenog i očišćenog od bilo kakve ideologije, bih svakako pozdravio.

I da, grešiš, nije veronauka zamenila ONO i DSZ, već marksizam. Odnosno, marksizam se podelio na dve struje, onu za talibane (veronauka) i onu za teletabise (građansko).
Krugolina Borup Krugolina Borup 19:50 23.05.2014

Re: talibani vs. teletabisi

Odnosno, marksizam se podelio na dve struje, onu za talibane (veronauka) i onu za teletabise (građansko).



Smešno, ali - živa istina.
eli.lacrosse eli.lacrosse 19:58 23.05.2014

Re: talibani vs. teletabisi

je to što je bila dosta ideološki ustrojena

Da. Primer iz mog iskustva:
Profesor: "Koji je tenk bolji, ruski ili američki?"
Celo odeljenje, uglas: "Ruski!!!"
Profesor: "Tačno!!!!!!!"
I onda, u zanosu zajedničke, iskrene ljubavi prema ruskim tenkovima i čaroliji njihovog savršenstva, dvadesetoro iskoristi situaciju da popravi ocene (dobije petice). I ostali bi, ali je ponestalo vremena. Inače, radilo se o četvrtoj godini Gimnazije.
Hansel Hansel 20:32 23.05.2014

Re: talibani vs. teletabisi

vrabac_u_steni
Mene je ta ONO i DSZ naučila svačemu korisnom, kako se kasnije u životu pokazalo. Na primer, previjanju rana, improvizovanju nosila, imobilizaciji udova...

ОНО и ДСЗ је, колико се сећам, био један предмет, у средњој школи, а Прва помоћ и заштита -- у основној. Једино ако ниси имао неког ентузијастичног профу који је кроз ОНО и ДСЗ провлачио и прву помоћ. Или се мој није сналазио са завојима, па нам то није држао?!
Milan Karagaća Milan Karagaća 20:54 23.05.2014

Re: talibani vs. teletabisi

Mene je ta ONO i DSZ naučila svačemu korisnom, kako se kasnije u životu pokazalo. Na primer, previjanju rana, improvizovanju nosila, imobilizaciji udova...
Ne kažem, bilo je tu i krajnje glupih stvari, međutim, moja glavna zamerka na taj predmet je to što je bila dosta ideološki ustrojena. Vraćanje takvog nekog predmeta u škole, naravno osavremenjenog i očišćenog od bilo kakve ideologije, bih svakako pozdravio.

Upravo tako.
milisav68 milisav68 23:20 23.05.2014

Re: talibani vs. teletabisi

Hansel

ОНО и ДСЗ је, колико се сећам, био један предмет, у средњој школи, а Прва помоћ и заштита -- у основној. Једино ако ниси имао неког ентузијастичног профу који је кроз ОНО и ДСЗ провлачио и прву помоћ. Или се мој није сналазио са завојима, па нам то није држао?!

Ma da, a nije mi jasno kakva je paralela sa veronaukom*....

Mislim, šta ćemo sa Marksizmom?

*crkvu ionako nije trebalo puštati u škole.

8c_competizione 8c_competizione 09:43 24.05.2014

Re: talibani vs. teletabisi

Mislim, šta ćemo sa Marksizmom?


mislim da je Marksizam kao takav promenjen u Sociologiju, barem je bilo tako u moje vreme.

ukoliko je program modernizovan, a ne ona sranja koja je pisao JULovac Daca Markovic, mislim da je sasvim u redu. mislim da bi trebalo ono drustveno uredjenje ubaciti pod Sociologiju. mislim da bi bilo korisno i da narod vise uci sta su im obaveze ali i PRAVA po pitanjnu izbora i izabranih predstavnika naroda. ovako organizovana nastava bi bila odlicna podloga za razvijanje demokratske svesti u drustvu.
elis elis 09:48 24.05.2014

Re: talibani vs. teletabisi

ствари са марксизмом стое сасма једноставно - кад иза њега брекчу тисуче тенкова и урличу тисуче зракоплова, тое прилично учинковит мисаони сустав кои се каткатд смуца и по самој граници гениалности. изостане ли му, меџутим, темељ у виду големе борбене мочи, марксизам је вишемање обично свирање једном диелу тиела ког овџе нечу именовати. оказиони естрадни живот марксизма ту и тамо не обара наречену тезу
Krugolina Borup Krugolina Borup 10:13 24.05.2014

Re: talibani vs. teletabisi

ОНО и ДСЗ је, колико се сећам, био један предмет, у средњој школи, а Прва помоћ и заштита -- у основној. Једино ако ниси имао неког ентузијастичног профу који је кроз ОНО и ДСЗ провлачио и прву помоћ. Или се мој није сналазио са завојима, па нам то није држао?!


Tako se i ja sećam, Hansel, i zamalo nisam isto ovo prokomentarisala, ali sam se uplašila da me možda sećanje vara, pa oćutah. Dobro je da si rek'o, sad bar znam da me nije uhvatio alchajmer.
Krugolina Borup Krugolina Borup 10:16 24.05.2014

Re: talibani vs. teletabisi

Mislim, šta ćemo sa Marksizmom?


Pazi, kad se u životu na taj marksizam više vraćam nego na ono i dsz.
Recimo, evo ovaj babl, sveCka finansijska kriza i te munje - to smo mi sve iz marksizma učili, rečju: da kapitalizam niš' ne valja, zato što svako malo ima babl i krizu. A ovi što su u bablu, niš' to nisu u školi učili, pojma jadni nemaju šta im se dešava.
milisav68 milisav68 10:40 24.05.2014

Re: talibani vs. teletabisi

8c_competizione

mislim da je Marksizam kao takav promenjen u Sociologiju,

Ma u redu je, nego ja i dalje ne vidim paralelu između veronauke i vojne obuke (i civilne zaštite).

Nije crkva ta koja kaže da nam ne treba vojska, i da je treba zapustiti - jer tu je NATO (da nas brani).

I civilno služenje vojske, gde se kao nešto "volontirisalo" pa nekim socijalnim ustanovama.

Nije vojska samo rukovanje oružjem (mada i za to treba svako da se obuči), već i da se organizovano i efikasno deluje u elementarnim nepogodama (jer postoji jasan lanac komande).

vrabac_u_steni vrabac_u_steni 10:40 24.05.2014

Re: talibani vs. teletabisi

Krugolina Borup
ОНО и ДСЗ је, колико се сећам, био један предмет, у средњој школи, а Прва помоћ и заштита -- у основној. Једино ако ниси имао неког ентузијастичног профу који је кроз ОНО и ДСЗ провлачио и прву помоћ. Или се мој није сналазио са завојима, па нам то није држао?!


Tako se i ja sećam, Hansel, i zamalo nisam isto ovo prokomentarisala, ali sam se uplašila da me možda sećanje vara, pa oćutah. Dobro je da si rek'o, sad bar znam da me nije uhvatio alchajmer.


Ja se sećam da su se u okviru onog DSZ dela radile upravo evakuacije, elementi prve pomoći itd. I to u srednjoj školi, sećam baš scene iz dvorišta gimnazije kako improvizujemo nosila, previjamo itd. Mislim da sam bio prvi razred gimnazije.
vrabac_u_steni vrabac_u_steni 10:41 24.05.2014

Re: talibani vs. teletabisi

Nije vojska samo rukovanje oružjem (mada i za to treba svako da se obuči)


pa da, ako ništa drugo a ono da se bar ne samoutepa na nekoj svadbi
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 10:53 24.05.2014

Re: talibani vs. teletabisi

milisav68
Ma u redu je, nego ja i dalje ne vidim paralelu između veronauke i vojne obuke (i civilne zaštite).

Da pokušam da pojasnim:
Veronauka, kao nastavni predmet, je u naslovu i u tekstu pomenuta u kontekstu pitanja: Da li je za našu decu bolje da uče veronauku tokom osnovnog i srednjeg školovanja ili predmet poput odbrane i zaštite? Šta je korisnije za njih i društvo?

Veronauka i građansko zauzimaju značajan fond nastavnih časova, a nije jasno kome ili čemu služe.
milisav68 milisav68 10:55 24.05.2014

Re: talibani vs. teletabisi

vrabac_u_steni

pa da, ako ništa drugo a ono da se bar ne samoutepa na nekoj svadbi


Ma meni je tu odmah slika u glavi onog nesretnog Rumuna koji daje izjavu pred kamerama `89. godine, i u sred razgovora ispali sebi metak u nogu.
milisav68 milisav68 11:13 24.05.2014

Re: talibani vs. teletabisi

Vojislav Stojković

Da pokušam da pojasnim. Veronauka, kao nastavni predmet je u naslovu i u tekstu pomenuta u kontekstu pitanja: Da li je za našu decu bolje da uče veronauku tokom osnovnog i srednjeg školovanja ili predmet poput odbrane i zaštite? Šta je korisnije za njih i društvo?

Veronauka (i građansko) zauzimaju značajan fond nastavnih časova, a nije jasno kome ili čemu služe.

Ma i jedno i drugo treba izbaciti, ali nije samo ONO i DSZ izbačeno iz škola.

Već sam "gore" rekao (a i pričao sam ranije) - da nam vojska (i rezervni sastav) treba, ne kao onda, ali ne i kako je sada organizovana - pa iz toga sledi organizovanje nastave po školama i uklapanje u taj neki "vojni sistem" - odnosno - "vanrednu situaciju".

Što reče vrabac, i ja se sećam tih vežbi, evakuacija i zbrinjavanje postradalih.....a i u vojsci smo imali takve vežbe, gde smo sarađivali sa lokalnim stanovništvom....

A fond časova, koliko znam, veronauka (i građansko) je samo jedan čas nedeljno, a nije samo ONO i DSZ izbačeno, već i pomenuti Marksizam i Domaćinstvo.
elis elis 11:17 24.05.2014

Re: talibani vs. teletabisi

Vojislav Stojković
milisav68
Ma u redu je, nego ja i dalje ne vidim paralelu između veronauke i vojne obuke (i civilne zaštite).

Da pokušam da pojasnim:
Veronauka, kao nastavni predmet, je u naslovu i u tekstu pomenuta u kontekstu pitanja: Da li je za našu decu bolje da uče veronauku tokom osnovnog i srednjeg školovanja ili predmet poput odbrane i zaštite? Šta je korisnije za njih i društvo?

Veronauka i građansko zauzimaju značajan fond nastavnih časova, a nije jasno kome ili čemu služe.


ислам је, путем увоџења концепцие џихада, елегантно разриешио ову двојбу, виеронаук ил оно и дсз
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 11:25 24.05.2014

Re: talibani vs. teletabisi

elis
ислам је, путем увоџења концепцие џихада, елегантно разриешио ову двојбу, виеронаук ил оно и дсз


nemoj da to čuju ovi naši, očaš će inovirati NPP veronauke. Inače, pokazuje nedavno istraživanje, veroučitelji nisu zadovoljni programskim sadržajima predmeta koji predaju. Kažu da nije primeren uzrastu i da deca teško shvataju sadržaje. Pretpostavljam onaj deo o svetom trojstvu i bezgrešnom začeću.
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 11:33 24.05.2014

Re: talibani vs. teletabisi

milisav68
Već sam "gore" rekao (a i pričao sam ranije) - da nam vojska (i rezervni sastav) treba, ne kao onda, ali ne i kako je sada organizovana - pa iz toga sledi organizovanje nastave po školama i uklapanje u taj neki "vojni sistem" - odnosno - "vanrednu situaciju".

Ispalo je da nam trebaju i amfibije. Svaki inžinjerijski bataljon JNA je imao amfibijsku četu. Velik broj tih specijalnih vozila, iako ispravna i upotrebljiva, izrezan je u staro gvožđe u Remontnom zavodu Čačak. I sve to prema planu reforme vojske i savetima NATO.

Onaj Šutanovac je mogao parafrazirati Mesića i reći: "Završio sam reformu, Srbija više nema vojsku".
milisav68 milisav68 12:24 24.05.2014

Re: talibani vs. teletabisi

Vojislav Stojković

Ispalo je da nam trebaju i amfibije. Svaki inžinjerijski bataljon JNA je imao amfibijsku četu. Velik broj tih specijalnih vozila, iako ispravna i upotrebljiva, izrezan je u staro gvožđe u Remontnom zavodu Čačak.

I u železari u Smederevu.

Kasarna u mom gradu je puna starih topova i tenkova (spremnih za topljenje u železari), ali zato nema nijedna jedina cisterna za vodu, a bilo ih je barem 3-4.

Uz razbucavanje javnih preduzeća, grad je ostao samo sa jednom cisternom, pa je tako pre nedelju dana bio kolaps sa vodom.
Onaj Šutanovac je mogao parafrazirati Mesića i reći: "Završio sam reformu, Srbija više nema vojsku".

Da
I sve to prema planu reforme vojske i savetima NATO.

Sad možemo samo da se vratimo u vreme hajduka.


hajkula1 hajkula1 13:23 24.05.2014

Re: talibani vs. teletabisi

vrabac_u_steni
Krugolina Borup
ОНО и ДСЗ је, колико се сећам, био један предмет, у средњој школи, а Прва помоћ и заштита -- у основној. Једино ако ниси имао неког ентузијастичног профу који је кроз ОНО и ДСЗ провлачио и прву помоћ. Или се мој није сналазио са завојима, па нам то није држао?!


Tako se i ja sećam, Hansel, i zamalo nisam isto ovo prokomentarisala, ali sam se uplašila da me možda sećanje vara, pa oćutah. Dobro je da si rek'o, sad bar znam da me nije uhvatio alchajmer.


Ja se sećam da su se u okviru onog DSZ dela radile upravo evakuacije, elementi prve pomoći itd. I to u srednjoj školi, sećam baš scene iz dvorišta gimnazije kako improvizujemo nosila, previjamo itd. Mislim da sam bio prvi razred gimnazije.


U 8. u osnovnoj smo imali prvu pomoć i pravili cirkus sa zavojima. Nastavnik je bio sličan kao krugolinin, ko priča, smeje se, ometa čas a opomena ne pomogne - maska. Međutim, uz svo zezanje učili smo i važne stvari. Dok smo bili u nižim razredima, da u opasnosti od požara otključamo ulazna vrata, sva vrata zatvorimo i sačekamo pomoć na terasi ili blizu prozora. Da na prozor stavimo neku upadljivu krpu ili na brzinu maminim karminom ili bojicom nešto našaramo... da ne nabrajam. A u slučaju zemljotresa pod sto ili u vrata...
Vežbali smo napuštanje školske zgrade, gde stajemo i čekamo pomoć.

Postojao je lanac nadležnosti. Firme su imale obavezu da na unapred određena mesta pošalju vozila da evakuišu /pomognu stanovnicima.
Vojska je imala svoje obaveze.
Mesne kancelarije svoje.
Opštine svoje.

Taj lanac je iskidan.

Tako su obrenovčani očekivali da ih neko uzbuni (alarmira opasnost).

Učili su nas da je opasna panika i da treba slušati one odozgo u lancu komandovanja.

U Obrenovcu se Čučković prežderavao a Siniša Mali im poručio da ostanu u svojim kućama.


blogovatelj blogovatelj 13:42 24.05.2014

Re: talibani vs. teletabisi

Recimo, evo ovaj babl, sveCka finansijska kriza i te munje - to smo mi sve iz marksizma učili, rečju: da kapitalizam niš' ne valja,


Problem sa marksizmom nije taj što je on do detalja opisao ono što ne valja u kapitalizmu, nego što je kao rešenje ponudio nešto mnogo gore.
Hansel Hansel 14:22 24.05.2014

Re: talibani vs. teletabisi

Krugolina Borup
ОНО и ДСЗ је, колико се сећам, био један предмет, у средњој школи, а Прва помоћ и заштита -- у основној. Једино ако ниси имао неког ентузијастичног профу који је кроз ОНО и ДСЗ провлачио и прву помоћ. Или се мој није сналазио са завојима, па нам то није држао?!

Tako se i ja sećam, Hansel, i zamalo nisam isto ovo prokomentarisala, ali sam se uplašila da me možda sećanje vara, pa oćutah. Dobro je da si rek'o, sad bar znam da me nije uhvatio alchajmer.

Наравно да није! С тим што морам да себе исправим, у "моје време" (крај осамдесетих) предмет се у средњој школи није звао ОНО и ДСЗ, него Одбрана и заштита.
vrabac_u_steni
Ja se sećam da su se u okviru onog DSZ dela radile upravo evakuacije, elementi prve pomoći itd. I to u srednjoj školi, sećam baš scene iz dvorišta gimnazije kako improvizujemo nosila, previjamo itd. Mislim da sam bio prvi razred gimnazije.

Верујем ти, једино се питам да ли је све то било по програму или је наш профа забушавао. Он је нама само теорију -- мине, бомбе, атомска, хидрогенска... и једина пракса -- пуцање, тј. гађање. И расклапање и склапање пушке. А, с друге стране, знам да је један из друге школе био хиперентузијастичан, водио своју екипу на такмичења, где су прва помоћ и извлачење повређених свакако биле неке од дисциплина.
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 16:28 24.05.2014

Re: talibani vs. teletabisi

milisav68
I u železari u Smederevu.


Ju Es Stil je bio u Smederevu dok je trebalo, da sagori od oruđa i oružja što je iz vrha NATO naređeno.
Pazi, kad smo, pored amfibija, sagoreli i isparavne tenkove T-55, a ruska vojska ih još i danas ima u naoružanju. Taj tenk, bog da mu dušu prosti, mogao je da juri kroz poplavljeni Obrenovac bar 50 km/h, tamo gde ni jedno vozilo ne bi moglo, i da nosi bar deset tona vode ili štagod drugog što unesrećenima treba.
Al, jebiga, zato mi u našoj reformisanoj vojsci, umesto tenkova i amfibija, imamo žene oficire (oficiruše, oficirke ili kako ih već oslovljavaju).
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 16:39 24.05.2014

Re: talibani vs. teletabisi

vrabac_u_steni
I da, grešiš, nije veronauka zamenila ONO i DSZ...

Kako nije? Umesto da našu decu učimo da čuvaju sami sebe, sada ih učimo kako ih dragi bog čuva.
Lionsgate Lionsgate 19:08 23.05.2014

Bozja odgovornost

Posle svih bahacenja, lazi i beskrupoloznih opravdavanja danas je ovaj covek koji je ko zna kojom kombinatorikom postavljen na mesto direktora Srbijavoda podigao letvicu na rekordnu visinu, niko od NJIH nije kriv, kriv je Bog... u 21-veku im je kriv Bog

U Srbiji se zadnjih 13-14 godina vrsi totalna negativna selekcija kadrova na nivou od opstine Bosilegrad, preko Beogradskog vodovoda pa do Vlade RS, a to je postalo daleko izrazenije zadnjih 4-5 godina od vremena ekonomskog pada, zapravo to je totalni stampedo na funkcije i poslove u drzavnoj sluzbi. Tako imate gomile ljudi koji niti su skolovani za ono sto rade, niti su sa odgovarajucim znanjima i iskustvima a nemaju ni volju ni motivaciju da uce ili odgovorno rade posao za koji su placeni. Desetine javnih preduzeca i ustanova tavore i nazaduju zbog nekopetentnih ljudi koji rade u njima, raspadaju nam se salterske sluzbe opstina, zdravstvene ustanove, skole, komunalne sluzbe i ne vidi se kraj tome. Opste neznanje i javasluk u skoli, Infostanu ili GSP-u nisu u toj meri opasni ali u slucaju Obrenovca i poplave su za destine ljudi bili smrtonosni.

Ne sumnjam da je negde u lancu RHMZ, krizni stabovi, opstina Grad Beograd, Srbijavode, Vlada RS bilo vise prekida u funkcionisanju zbog toga sto pojedini uposlenici tih javnih sluzbi nisu znali da prepoznaju svoj deo odgovornosti ili su se nosili devizom "lako cemo" kao sto su do sad uradili ko zna koliko puta.... ali ovoga puta kao sto rece nesrecnik na mestu direktora Srbijavoda, Bog nije bio sa njima.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana